Četvrtak, 09.09.2004.

11:18

O napadu na Srbiju u avgustu 1998.

Izvor: FoNet

O napadu na Srbiju u avgustu 1998. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 19 godina

...Mi treba da se prikljucimo Zapadu, do vraga, valjda je to i vrapcima jasno, a ne da vodimo neke sulude antizapadne bitke. Ima li pameti u ovoj Srbiji?

vladimir

pre 19 godina

Paljevina na izjave ekstremnih tipova, kao sto su Jaltras i Fiser, nam sigurno nece doneti nikakvo dobro, osim pateticne utehe.

Svedok

pre 19 godina

Pseudonim Svedok je vec zauzet.. Mislim da ovo sto se desilo je ono sto se u Americi znalo od samog pocetka rata, jedino sto smo mi imali u to vreme pogresnog coveka za predsednika. Amerikanci zato nisu mogli da zavrse stvari povoljnije za nas, a mozda i nisu hteli. Da je pravi covek bio tamo, Jugoslavija bi bila podeljena sto posto po etnickim, a ne po administrativnim granicama. Ali posto je Sloba za sve hteo da se pita sada smo ovakvi kakvi smo. Zato je sada on na vreloj klupi u Hagu. Tamo ga uce lepom ponasanju. Jos kada bi ga posle sudjenja poslali u Tursku da robija, to bi ga mozda opametilo.

Gordana

pre 19 godina

Konacno i sa americke strane da cujemo ono sto manje-vise odavno znamo. S.Milosevic, kao licnost, je manje vazan i malo je onih koji ga zele ponovo na vlasti, Hag i ne sudi njemu, nego Srbima za genocid izmisljen u Klintonovoj kuhinji. Ovaj put se ne iskljucuje mikrofon.

Djepeto

pre 19 godina

Milosevic je bio, od samog pocetka, tempirana bomba na Balkanu, koju su ocigledno neki drugi vrlo precizno isprogramirali. Pitam se samo ko, jer je jako tesko to zakljuciti... Sadam, Noriega, Milosevic itd, sve su to isti algoritmi samo drugi ljudi, regioni i drzave. Naseli smo kolektivno, nadajuci se kako ce neko na nasu pateticnu stradalnicku pricu da se sazali i jer smo toboze bili saveznici tokom svetskih ratova. Savremena politika je samo i iskljucivo bazirana na interesima. Ameri vole da kazu: Sorry, nothing personal, no hard feelings... Evo, sada se sa nama ponovo lepo druze, ali ako nam naidje sa novim mandatom John Kerry, mislim da ponovo mozemo da se prebrojavamo, jer su 'demokratama' Albanci apsolutni favoriti na Balkanu..

Vladimirr

pre 19 godina

A Milosevic je dobro poceo sa Smiljom Avramov, samo tako dalje. Ako ga iko raskrinka, to ce biti sopstvena ludost i idiotski, megalomanski pogled na svet koji, radi apstraktnih kula u vazduhu i borbe za izmisljenu svetsku pravdu, masakrira hiljade ljudi i odvodi svoju zemlju u propast. Dobra paralela - Hitler, ali traljav, mrzovoljan, balkanski, nesposoban i neodlucan... Pa cak i pomalo dobrocudan, tek da prolijemo po koju suzu nad njegovom teskom sudbinom, bolestima. Kao, mislio je sve najbolje... Nikog on ne bi... A sta su dokazi, samo nesuvisla trabunjanja o svetskim zaverama. Postoji apsolutna paralela izmedju ovog i sudjenja Legiji, ista je to sorta...

Illyria

pre 19 godina

Prvi put je neki američki zvaničnik javno spomenuo mogućnost da se Srbija napadne i kazni je bilo u septembru 1998 godine. Bila je to državni sekretar Medelaine Albright koja je zapretila Srbiji zbog strašnog masakra nad ženama i decom cele familije Deliu u Drenici, kada je svet obišla slika desetomesečne ubijene devojčice sa cuclom u ustima. Miloševićeva propaganda u vidu RTS-a je tada lagala svoj narod, a u uzaludnom pokušaju da lažu i ceo svet da su to albanci namestili lutku.
A što se tiče Miloševićevih svedoka odbrane, mi znamo koji su to profil ljudi, znamo da bi on pozvao u pomoć i Rrahmana Morinu kada bi mogao da ga oživi!

Sava

pre 19 godina

Postavlja se dobro pitanje, da li je iko ista mogao da uradi na nasoj strani da spreci napadace da nas napadnu. Svi oni koji misle da smo glupi sto smo se "zavadili" sa svetom ne razumeju da nasilnik ne razmislja mnogo o tome da li se sporeckao ili ne sa nekim koga je naumio da zlostavlja. Jaci tabaci.

mali medić

pre 19 godina

Zahvaljujem B92 na objektivnom prikazu nekih bitnih delova Džatrasovog svedočenja, ali im je sam kraj komentara pomalo neprecizan: nije Najs uspeo da dokaže da je izdvojeni izveštaj demokratske manjine dijametralno suprotan. Naprotiv, oba izveštaja imaju IDENTIČNE zaključke što se tiče faktografije (Iran jeste naoružavao BiH preko Hrvatske, detalji oko aviona, putanja, trajanja i modaliteta su potvrđeni od svih, SAD jesu to prihvatile putem instruisanja ambasadora Galbrajta da pruži Hrvatskoj zeleno svetlo). Jedina razlika između republikanske većine i demokratske manjine u Kongresu i Senatu je u političkim finesama jesu li time prekršene sankcije UN i je li to bila tajna operacija. Dakle, činjenice su nepobitne...

Ne treba nam dvostruki prevod

pre 19 godina

Svedok nije ni tvrdio da je americka administracija direktno ucestvovala u naoruzavanju Bosnjaka, nego da je dala zeleno svetlo da se preko Hrvatske propusti oruzje iz Irana za Bosnu. To "zeleno svelo" sam je objasnio jos bivsi americki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt na istom ovom sudjenju rekavsi da je dobio instrukcije od Vasingtona da na hrvatsko pitanje da li da propuste oruzje ne odgovori nista, i da su takvu reakciju "Hrvati veoma dobro razumeli" odnosno oruzje je propusteno. Ovu cinjenicu uopste nije sporila demokratska manjina, razlika je bila u stavu prema takvom postupku.

Ej Bre!

pre 19 godina

Sve to ne umanjejue NIKAKO odgovornost srpskih glavesina za stotine i stotine ubijenih, strelajnih i osakacenih rezvezenih sirom Srbije. Od Srebrenice do Batajnice.

evil

pre 19 godina

Optužba je ovog svjedoka diskvalifikovala pokazujući djelove njegovih radova iz kojih se vidi da je on protivnik islama u cjelini i pravi kršćanski fanatik. On vodi porijeklo iz grčke pravoslavne porodice, a odnose prema Srbima temelji na njihovoj pripadnosti pravoslavnoj crkvi. Čuli smo isto tako da ga i u Americi smatraju isključivim političarom, čiji se politički stavovi uzimaju sa oprezom i dobrim djelom smatraju ekstremnima. Kao najbitnije, on je republikanac po opredjeljenju, i naravno da je protiv Clintona i njegove administracije. ...

IvanS

pre 19 godina

Svim normalnim gradjanima Srbije bilo je jasno, jos polovinom 1998, da ce "medjunarodna zajednica", sto bi rekli SAD, iskljucivo zbog svojih interesa, bombardovati Srbiju. Sloba je tu samo bio "olaksavajuca okolnost", jer je radio bas onako kako je Americi odgovaralo. Kako to da smo zaboravili da je on od "balkanskog kasapina" postao "mirotvorac", u zvanicnoj americkoj politici? Kako to da smo zaboravili da je visoki clan americke administracije, mislim da je bio Secretary of the State, dolazio u Srbiju da da podrsku Milosevicu pred same izbore? Drago mi je da se u Hagu iznosi prljav ves one "dobre" strane, ne zbog toga sto ce to umanjiti krivicu Milosevica, vec zato sto ce kaliko-toliko skinuti ljagu sa srpskog naroda.

Kizo

pre 19 godina

NIKO osim u SCG negleda ovo sudjenje niti zna sta o njemu! Pogledati vjesti na internetu koliko spominju sudjenje Milosevicu... osim srpskih vjesti nitko ni ne spominje. Da li je to slucajno ili se ne zeli da svijet sazna detalje o sudjenju?

Tvrtko

pre 19 godina

James Jatras u Americi vazi za samo jos jednog ekstremnog desnicara opsjednutog mrznjom prema islamu, muslimanima i crncima. (nazalost njihova
popularnost raste hranjena anti-islamskom histerijom)
James Jatras se danas zalaze za bacanje nuklearnih bombi na Kairo, Gazu, Teheran kao
vid borbe protiv terorizma i za zabranu ulaska africkih i azijskih imigranata u Ameriku, kao sto se nakda zalagao za isterbljenje muslimana sa Balkana.
Podrska ovakvog uma Milosevicu samo potvrdjuje Milosevicevu krivicu.
Jatras sa odusevljenjem gleda na Srebrenicu i ostala masovna ubistva muslimana. Njegovo svjedocenje je farsa, kao da na zamisljeno sudjenje Anti Pavelicu
na primjer pozovete Hitlera za svjedoka.

Red Devil

pre 19 godina

Jedino sto je Milosevich propustio da navede u svojoj odbrani je njegova licna odgovornost za cinjenicu da je uspeo sve najmochnije zemlje ovoga sveta da ujedini protiv Srbije. Kome i dalje nije jasno, evo "razloga" zasto su nam SAD i ostale "demokratske" zemlje sve ovo priredile, od sankcija do bombardovanja: zato sto nisu mogle da dozvole da jedna komunisticka karikatura od diktatora kao sto je Milosevic dovodi u pitanje politicki i, sto je mnogo vaznije, vojni kredibilitet NATO pakta, koji je prethodno i jednu Rusiju bacio na kolena. Ova zemlja nije Irak, u njoj nema ni nafte, ni zlata, niti bilo cega drugog vrednog ratovanja. Amerikanci su verovatno jos 1992. mogli i hteli da nas bombarduju, jedini razlog sto nisu je taj sto su tada bili zauzeti prvim zalivskim ratom. Opet ista, stara greska: umesto da se sklonimo u stranu, podmetnuli smo se kao dzomba "novom svetskom poretku" u ime "pravde i istine" i platili smo zastrasujuchu cenu za to. Jos jedna stvar: nase zasluge iz dva svetska rata vise niko ne priznaje jer smo kraj sledecheg, hladnog rata, docekali na pogresnoj strani. Na strani porazenih boljshevika u Rusiji u koje su se Milosevich i njegova kamarila, ali i dobar deo Srbije zajedno sa njima, kleli do sudnjeg dana.

Olivera

pre 19 godina

Aman, hoce li iko u svetu (kad to vec nece sudija Robinson) zaustaviti Najsove politicke, rasisticke, srbofobicne i antipravoslavne tirade, iskazane protiv svedoka Dzarmusa - a sve da bi odbranio bezocnu politiku Klintonove administracije.

OdavnoPoznato

pre 19 godina

Ovo sto cu sada reci ne zelim da ima nikakve veze sa Milosevicem, nego sa nama koji smo preziveli rat a bili nemocni da ista promenimo. Mada se Djoka Balasevic ne bi slozio ... Da su unapred znali - jesu.
Evo mog licnog primera: trebalo je putujem u Francusku na usavrsavanje od 1.1.1999. Odjednom mi je za vizu bilo potrebno dodatno odobrenje Francuskog ministarstva odbrane. Posredno sam, preko prijatelja u Parizu, dobio informaciju da mi pre 23.03.1999. visoki zvanicnik Ministarstva nece potpisati saglasnost. To je bilo pre konferencija u Rambujeu i Parizu. 23.03.1999. je doneta odluka u Briselu da NATO napadne YU.

Karte na sto

pre 19 godina

Da li je svedok naveo koje ultimativne uslove je SAD postavila Srbiji? Na koje uslove je trebalo da pristane Srbija avgusta '98, inace ce se cekati prvi povod za bombardovanje? Ta informacija nam treba, hocemo da znamo sta je trazeno od Srbije, sta se trazi od Srbije, a ne da se zamajavamo Rackom, izrucenjem Mladica itd. Pa ako postoji nesto sto se danas trazi od Srbije, da se to lepo iznese pred narod, eto, Srbi birajte: ili-ili.

sale

pre 19 godina

Ako ne razumete istoriju, stalno cete praviti greske. U americkoj politici ocigledno postoji brisanje granice izmedju predvidjanja analiticara i faktickih dogadjaja. Razlika u moralnom pogledu je neuporediva, kao kad u Tomu Sojeru tetka Poli kaze: "Ako i nisi nista lose ucinio, sigrno si nesto smisljao" (ima krivice/nema krivice), ali u praksi, predvidjanja su najcesce prilicno precizna. Zbog toga njihovi planeri postupaju pod pretpostavkom kao da su se verovatni kljucni dogadjaji vec odigrali, a kad su sve pripreme zavrse, ne cekaju da se dogadjaji dogode, nego ih tempiraju kada je njima zgodno. Na neki nacin, ako te americki analiticari profilisu na odredjeni nacin, ne postoji mogucnost da se "prodobris". Istina se ne doznaje, nego se formira. Tako je sve efikasnije i sa manje zrtava i troskova. Komunizam je za Amere donekle problem, ali svako sa imalo pameti (vecina Jugoslovena, a i Srba, bez razlike) je 1990. znao da je gotovo i iscekivao kapitalisticki procvat. Nesto drugo je nas problem kod Amerikanaca - ne mozemo da budemo uvereni da su Rusi losi momci, a to nema veze sa drustvenim uredjenjem Rusije, Srbije i Amerike. Secam se da je jedan funkcioner SAD jednom tako nesto cak i izjavio na TV u odgovoru na pitanje kako bi mi trebali da se promenimo da bismo postali prijatelji Zapada.

komunista

pre 19 godina

Samo nepismenim jos 1991. nije bilo jasno kako ce se zavrsiti avantura velikosrpskih nacista, antikomunista i crnorukacke marionete Milosevica. Od samog pocetka je bilo jasno da njegovo sistematsko razbijanje Jugoslavije sa svojim istomisljenicima u Hrvatskoj i Sloveniji vodi prvo u bratoubilacki rat i raspad zemlje i u driugoj fazi, u stranu intervenciju i okupaciju. Tako da su kapitalisti i vlade koje se nalaze na platnom spisku transnaciolnih korporacija jos mnogo pre 1998. godine imale planove da prvo podrze domace izdajnike poput Milosevica, a onda, kad ovi zavrse svoj prljav posao, da ih skartiraju. Cenu je kao i uvek platila sirotinja.

Jeronim

pre 19 godina

Svakim danom sam sve uvereniji da Milosevica treba vratiti u Srbiju da dozivotno vlada, jer ocigledno vecina ljudi to zeli i nista bolje i ne zasluzuje.

Boki

pre 19 godina

Hvala Bogu da sudjenje gleda pola planete, pa najzad mogu da cuju i drugu verziju (tuzne)price. I pored toga sto su Slobi zabranili da se brani, istina polako dolazi na videlo (jeste da ga ne podnosim, ali ovog puta mu drzim fige!). A da mi organizujemo miting podrske Slobodanu Milosevicu, kako bi mogao da nastavi da se brani sam?

teta jela

pre 19 godina

Naravno da ima istine u tome sto covek prica. Problem je samo nasa kolektivna glupost sto smo dozvolili da se sve to dogodi! Imali smo prilike da biramo drugaciju vlast. Nismo ih iskoristili. Sad nam preostaje samo "soba za plakanje".

sneža

pre 19 godina

Malčice ćete dobiti batine, a posle ćemo vam objasniti da je to bilo za naše dobro i zdravlje, tek toliko da se ne zagubimo u procesu svetske globalizacije.

A dragi nam eks predsednik je ionako javno u istome Hagu precizno izložio da je sve to znao šta nas čeka i skim imamo posla.

Kako smo narod koji voli da trpi i strada, pa jel Milošević imao izbora.

Svedok

pre 19 godina

Sve je to fino ali zasto je SCG izostavila SAD u svojoj tuzbi pred medjunarodnim sudom pravde u Hagu koju je svojevremeno podigao Milosevicev rezim protiv velike vecine NATO zemalja?

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Uvek treba saslušati i drugu stranu. Mada je objektivnima od samog početka sukoba na teritoriji bivše SFRJ bilo jasno o čemu se radi. Planski i nemilosrdno se "razbucavala" jedna multietnička, multikonfesionalna i multikulturna država. Kako reče optuženi, g.Milošević. Ostalo su samo posledice koje su, zahvaljujući našoj sirotinjskoj i provincijskoj pameti prebačene u glavni odnosno, prvi plan. Čak i po cenu da "velike sile", koje to sigurno neće zauvek biti, "ne mogu" da priznaju svoje grešku, dužni smo da utvrdimo istinu. Da se ne bi ponovili strašni dogadjaji koje smo svi okusili i iskusili. Pristrasnost ovde ne pomaže. Istina je jedna, a za sukobe je uvek potrebno više činilaca. Nadamo se da će neostrašćeni i pošteni ljudi, koji poseduju saznanja, svojim svedočenjem i prilozima uneti malo svetla u ovaj prilično mračan deo balkanske istorije.

nesa

pre 19 godina

Valjda su Srbi naucili lekciju, da uvek izmedju Engeza i Nemaca treba izabrati Nemce. Da smo stali uz Firera 1941 sada bi bili razvijeniji od Svajcarske. Ovako Englezi su nam namentnuli komunizam i time nas unazadili 100 godina.

Boban_CH_SG

pre 19 godina

Najveci problem takozvanog "suda" je to sto je najverovatnije istina na Milosevicevoj strani. Kako kod okrenuli i promenuli postupak, koliko god Milosevicu oduzimali prava na odbranu...ISTINU nemogu da prekriju! Bice veselo!

Nesa

pre 19 godina

Da Milosevic nije reagovao sa pozicija komunizma bili bih krivci Bosnjaci, Albanci, Hrvati. Amerikanci su napravili gresku kad su podrzali talibane, jer su hteli posle da upravljaju sa njima, sto nisu hteli talibani da im dozvole. Zasto bi dozvolili, kad su pomagali Bosnjake i Hrvate da se oslobode Srba, kao i same njih od Rusa. Slicno radi EU, na uticaj prema Rusima u pogledu na Cecenjiju. Sta ce sve zadesiti ovaj svet? ...

cockyDD

pre 19 godina

Ne zna covek od koga vise da mu bude muka. Od onog "naseg" satrapa ili ovih "njihovih" milosrdnih andjela. A ono o teriji zavere ... ma ne, jok, nikad to nije bilo.

Svedok

pre 19 godina

Sve je to fino ali zasto je SCG izostavila SAD u svojoj tuzbi pred medjunarodnim sudom pravde u Hagu koju je svojevremeno podigao Milosevicev rezim protiv velike vecine NATO zemalja?

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Uvek treba saslušati i drugu stranu. Mada je objektivnima od samog početka sukoba na teritoriji bivše SFRJ bilo jasno o čemu se radi. Planski i nemilosrdno se "razbucavala" jedna multietnička, multikonfesionalna i multikulturna država. Kako reče optuženi, g.Milošević. Ostalo su samo posledice koje su, zahvaljujući našoj sirotinjskoj i provincijskoj pameti prebačene u glavni odnosno, prvi plan. Čak i po cenu da "velike sile", koje to sigurno neće zauvek biti, "ne mogu" da priznaju svoje grešku, dužni smo da utvrdimo istinu. Da se ne bi ponovili strašni dogadjaji koje smo svi okusili i iskusili. Pristrasnost ovde ne pomaže. Istina je jedna, a za sukobe je uvek potrebno više činilaca. Nadamo se da će neostrašćeni i pošteni ljudi, koji poseduju saznanja, svojim svedočenjem i prilozima uneti malo svetla u ovaj prilično mračan deo balkanske istorije.

Boban_CH_SG

pre 19 godina

Najveci problem takozvanog "suda" je to sto je najverovatnije istina na Milosevicevoj strani. Kako kod okrenuli i promenuli postupak, koliko god Milosevicu oduzimali prava na odbranu...ISTINU nemogu da prekriju! Bice veselo!

cockyDD

pre 19 godina

Ne zna covek od koga vise da mu bude muka. Od onog "naseg" satrapa ili ovih "njihovih" milosrdnih andjela. A ono o teriji zavere ... ma ne, jok, nikad to nije bilo.

Nesa

pre 19 godina

Da Milosevic nije reagovao sa pozicija komunizma bili bih krivci Bosnjaci, Albanci, Hrvati. Amerikanci su napravili gresku kad su podrzali talibane, jer su hteli posle da upravljaju sa njima, sto nisu hteli talibani da im dozvole. Zasto bi dozvolili, kad su pomagali Bosnjake i Hrvate da se oslobode Srba, kao i same njih od Rusa. Slicno radi EU, na uticaj prema Rusima u pogledu na Cecenjiju. Sta ce sve zadesiti ovaj svet? ...

nesa

pre 19 godina

Valjda su Srbi naucili lekciju, da uvek izmedju Engeza i Nemaca treba izabrati Nemce. Da smo stali uz Firera 1941 sada bi bili razvijeniji od Svajcarske. Ovako Englezi su nam namentnuli komunizam i time nas unazadili 100 godina.

sneža

pre 19 godina

Malčice ćete dobiti batine, a posle ćemo vam objasniti da je to bilo za naše dobro i zdravlje, tek toliko da se ne zagubimo u procesu svetske globalizacije.

A dragi nam eks predsednik je ionako javno u istome Hagu precizno izložio da je sve to znao šta nas čeka i skim imamo posla.

Kako smo narod koji voli da trpi i strada, pa jel Milošević imao izbora.

teta jela

pre 19 godina

Naravno da ima istine u tome sto covek prica. Problem je samo nasa kolektivna glupost sto smo dozvolili da se sve to dogodi! Imali smo prilike da biramo drugaciju vlast. Nismo ih iskoristili. Sad nam preostaje samo "soba za plakanje".

sale

pre 19 godina

Ako ne razumete istoriju, stalno cete praviti greske. U americkoj politici ocigledno postoji brisanje granice izmedju predvidjanja analiticara i faktickih dogadjaja. Razlika u moralnom pogledu je neuporediva, kao kad u Tomu Sojeru tetka Poli kaze: "Ako i nisi nista lose ucinio, sigrno si nesto smisljao" (ima krivice/nema krivice), ali u praksi, predvidjanja su najcesce prilicno precizna. Zbog toga njihovi planeri postupaju pod pretpostavkom kao da su se verovatni kljucni dogadjaji vec odigrali, a kad su sve pripreme zavrse, ne cekaju da se dogadjaji dogode, nego ih tempiraju kada je njima zgodno. Na neki nacin, ako te americki analiticari profilisu na odredjeni nacin, ne postoji mogucnost da se "prodobris". Istina se ne doznaje, nego se formira. Tako je sve efikasnije i sa manje zrtava i troskova. Komunizam je za Amere donekle problem, ali svako sa imalo pameti (vecina Jugoslovena, a i Srba, bez razlike) je 1990. znao da je gotovo i iscekivao kapitalisticki procvat. Nesto drugo je nas problem kod Amerikanaca - ne mozemo da budemo uvereni da su Rusi losi momci, a to nema veze sa drustvenim uredjenjem Rusije, Srbije i Amerike. Secam se da je jedan funkcioner SAD jednom tako nesto cak i izjavio na TV u odgovoru na pitanje kako bi mi trebali da se promenimo da bismo postali prijatelji Zapada.

komunista

pre 19 godina

Samo nepismenim jos 1991. nije bilo jasno kako ce se zavrsiti avantura velikosrpskih nacista, antikomunista i crnorukacke marionete Milosevica. Od samog pocetka je bilo jasno da njegovo sistematsko razbijanje Jugoslavije sa svojim istomisljenicima u Hrvatskoj i Sloveniji vodi prvo u bratoubilacki rat i raspad zemlje i u driugoj fazi, u stranu intervenciju i okupaciju. Tako da su kapitalisti i vlade koje se nalaze na platnom spisku transnaciolnih korporacija jos mnogo pre 1998. godine imale planove da prvo podrze domace izdajnike poput Milosevica, a onda, kad ovi zavrse svoj prljav posao, da ih skartiraju. Cenu je kao i uvek platila sirotinja.

Jeronim

pre 19 godina

Svakim danom sam sve uvereniji da Milosevica treba vratiti u Srbiju da dozivotno vlada, jer ocigledno vecina ljudi to zeli i nista bolje i ne zasluzuje.

Red Devil

pre 19 godina

Jedino sto je Milosevich propustio da navede u svojoj odbrani je njegova licna odgovornost za cinjenicu da je uspeo sve najmochnije zemlje ovoga sveta da ujedini protiv Srbije. Kome i dalje nije jasno, evo "razloga" zasto su nam SAD i ostale "demokratske" zemlje sve ovo priredile, od sankcija do bombardovanja: zato sto nisu mogle da dozvole da jedna komunisticka karikatura od diktatora kao sto je Milosevic dovodi u pitanje politicki i, sto je mnogo vaznije, vojni kredibilitet NATO pakta, koji je prethodno i jednu Rusiju bacio na kolena. Ova zemlja nije Irak, u njoj nema ni nafte, ni zlata, niti bilo cega drugog vrednog ratovanja. Amerikanci su verovatno jos 1992. mogli i hteli da nas bombarduju, jedini razlog sto nisu je taj sto su tada bili zauzeti prvim zalivskim ratom. Opet ista, stara greska: umesto da se sklonimo u stranu, podmetnuli smo se kao dzomba "novom svetskom poretku" u ime "pravde i istine" i platili smo zastrasujuchu cenu za to. Jos jedna stvar: nase zasluge iz dva svetska rata vise niko ne priznaje jer smo kraj sledecheg, hladnog rata, docekali na pogresnoj strani. Na strani porazenih boljshevika u Rusiji u koje su se Milosevich i njegova kamarila, ali i dobar deo Srbije zajedno sa njima, kleli do sudnjeg dana.

Olivera

pre 19 godina

Aman, hoce li iko u svetu (kad to vec nece sudija Robinson) zaustaviti Najsove politicke, rasisticke, srbofobicne i antipravoslavne tirade, iskazane protiv svedoka Dzarmusa - a sve da bi odbranio bezocnu politiku Klintonove administracije.

Boki

pre 19 godina

Hvala Bogu da sudjenje gleda pola planete, pa najzad mogu da cuju i drugu verziju (tuzne)price. I pored toga sto su Slobi zabranili da se brani, istina polako dolazi na videlo (jeste da ga ne podnosim, ali ovog puta mu drzim fige!). A da mi organizujemo miting podrske Slobodanu Milosevicu, kako bi mogao da nastavi da se brani sam?

OdavnoPoznato

pre 19 godina

Ovo sto cu sada reci ne zelim da ima nikakve veze sa Milosevicem, nego sa nama koji smo preziveli rat a bili nemocni da ista promenimo. Mada se Djoka Balasevic ne bi slozio ... Da su unapred znali - jesu.
Evo mog licnog primera: trebalo je putujem u Francusku na usavrsavanje od 1.1.1999. Odjednom mi je za vizu bilo potrebno dodatno odobrenje Francuskog ministarstva odbrane. Posredno sam, preko prijatelja u Parizu, dobio informaciju da mi pre 23.03.1999. visoki zvanicnik Ministarstva nece potpisati saglasnost. To je bilo pre konferencija u Rambujeu i Parizu. 23.03.1999. je doneta odluka u Briselu da NATO napadne YU.

Karte na sto

pre 19 godina

Da li je svedok naveo koje ultimativne uslove je SAD postavila Srbiji? Na koje uslove je trebalo da pristane Srbija avgusta '98, inace ce se cekati prvi povod za bombardovanje? Ta informacija nam treba, hocemo da znamo sta je trazeno od Srbije, sta se trazi od Srbije, a ne da se zamajavamo Rackom, izrucenjem Mladica itd. Pa ako postoji nesto sto se danas trazi od Srbije, da se to lepo iznese pred narod, eto, Srbi birajte: ili-ili.

Kizo

pre 19 godina

NIKO osim u SCG negleda ovo sudjenje niti zna sta o njemu! Pogledati vjesti na internetu koliko spominju sudjenje Milosevicu... osim srpskih vjesti nitko ni ne spominje. Da li je to slucajno ili se ne zeli da svijet sazna detalje o sudjenju?

Tvrtko

pre 19 godina

James Jatras u Americi vazi za samo jos jednog ekstremnog desnicara opsjednutog mrznjom prema islamu, muslimanima i crncima. (nazalost njihova
popularnost raste hranjena anti-islamskom histerijom)
James Jatras se danas zalaze za bacanje nuklearnih bombi na Kairo, Gazu, Teheran kao
vid borbe protiv terorizma i za zabranu ulaska africkih i azijskih imigranata u Ameriku, kao sto se nakda zalagao za isterbljenje muslimana sa Balkana.
Podrska ovakvog uma Milosevicu samo potvrdjuje Milosevicevu krivicu.
Jatras sa odusevljenjem gleda na Srebrenicu i ostala masovna ubistva muslimana. Njegovo svjedocenje je farsa, kao da na zamisljeno sudjenje Anti Pavelicu
na primjer pozovete Hitlera za svjedoka.

IvanS

pre 19 godina

Svim normalnim gradjanima Srbije bilo je jasno, jos polovinom 1998, da ce "medjunarodna zajednica", sto bi rekli SAD, iskljucivo zbog svojih interesa, bombardovati Srbiju. Sloba je tu samo bio "olaksavajuca okolnost", jer je radio bas onako kako je Americi odgovaralo. Kako to da smo zaboravili da je on od "balkanskog kasapina" postao "mirotvorac", u zvanicnoj americkoj politici? Kako to da smo zaboravili da je visoki clan americke administracije, mislim da je bio Secretary of the State, dolazio u Srbiju da da podrsku Milosevicu pred same izbore? Drago mi je da se u Hagu iznosi prljav ves one "dobre" strane, ne zbog toga sto ce to umanjiti krivicu Milosevica, vec zato sto ce kaliko-toliko skinuti ljagu sa srpskog naroda.

evil

pre 19 godina

Optužba je ovog svjedoka diskvalifikovala pokazujući djelove njegovih radova iz kojih se vidi da je on protivnik islama u cjelini i pravi kršćanski fanatik. On vodi porijeklo iz grčke pravoslavne porodice, a odnose prema Srbima temelji na njihovoj pripadnosti pravoslavnoj crkvi. Čuli smo isto tako da ga i u Americi smatraju isključivim političarom, čiji se politički stavovi uzimaju sa oprezom i dobrim djelom smatraju ekstremnima. Kao najbitnije, on je republikanac po opredjeljenju, i naravno da je protiv Clintona i njegove administracije. ...

Ej Bre!

pre 19 godina

Sve to ne umanjejue NIKAKO odgovornost srpskih glavesina za stotine i stotine ubijenih, strelajnih i osakacenih rezvezenih sirom Srbije. Od Srebrenice do Batajnice.

Ne treba nam dvostruki prevod

pre 19 godina

Svedok nije ni tvrdio da je americka administracija direktno ucestvovala u naoruzavanju Bosnjaka, nego da je dala zeleno svetlo da se preko Hrvatske propusti oruzje iz Irana za Bosnu. To "zeleno svelo" sam je objasnio jos bivsi americki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt na istom ovom sudjenju rekavsi da je dobio instrukcije od Vasingtona da na hrvatsko pitanje da li da propuste oruzje ne odgovori nista, i da su takvu reakciju "Hrvati veoma dobro razumeli" odnosno oruzje je propusteno. Ovu cinjenicu uopste nije sporila demokratska manjina, razlika je bila u stavu prema takvom postupku.

mali medić

pre 19 godina

Zahvaljujem B92 na objektivnom prikazu nekih bitnih delova Džatrasovog svedočenja, ali im je sam kraj komentara pomalo neprecizan: nije Najs uspeo da dokaže da je izdvojeni izveštaj demokratske manjine dijametralno suprotan. Naprotiv, oba izveštaja imaju IDENTIČNE zaključke što se tiče faktografije (Iran jeste naoružavao BiH preko Hrvatske, detalji oko aviona, putanja, trajanja i modaliteta su potvrđeni od svih, SAD jesu to prihvatile putem instruisanja ambasadora Galbrajta da pruži Hrvatskoj zeleno svetlo). Jedina razlika između republikanske većine i demokratske manjine u Kongresu i Senatu je u političkim finesama jesu li time prekršene sankcije UN i je li to bila tajna operacija. Dakle, činjenice su nepobitne...

Sava

pre 19 godina

Postavlja se dobro pitanje, da li je iko ista mogao da uradi na nasoj strani da spreci napadace da nas napadnu. Svi oni koji misle da smo glupi sto smo se "zavadili" sa svetom ne razumeju da nasilnik ne razmislja mnogo o tome da li se sporeckao ili ne sa nekim koga je naumio da zlostavlja. Jaci tabaci.

Illyria

pre 19 godina

Prvi put je neki američki zvaničnik javno spomenuo mogućnost da se Srbija napadne i kazni je bilo u septembru 1998 godine. Bila je to državni sekretar Medelaine Albright koja je zapretila Srbiji zbog strašnog masakra nad ženama i decom cele familije Deliu u Drenici, kada je svet obišla slika desetomesečne ubijene devojčice sa cuclom u ustima. Miloševićeva propaganda u vidu RTS-a je tada lagala svoj narod, a u uzaludnom pokušaju da lažu i ceo svet da su to albanci namestili lutku.
A što se tiče Miloševićevih svedoka odbrane, mi znamo koji su to profil ljudi, znamo da bi on pozvao u pomoć i Rrahmana Morinu kada bi mogao da ga oživi!

Vladimirr

pre 19 godina

A Milosevic je dobro poceo sa Smiljom Avramov, samo tako dalje. Ako ga iko raskrinka, to ce biti sopstvena ludost i idiotski, megalomanski pogled na svet koji, radi apstraktnih kula u vazduhu i borbe za izmisljenu svetsku pravdu, masakrira hiljade ljudi i odvodi svoju zemlju u propast. Dobra paralela - Hitler, ali traljav, mrzovoljan, balkanski, nesposoban i neodlucan... Pa cak i pomalo dobrocudan, tek da prolijemo po koju suzu nad njegovom teskom sudbinom, bolestima. Kao, mislio je sve najbolje... Nikog on ne bi... A sta su dokazi, samo nesuvisla trabunjanja o svetskim zaverama. Postoji apsolutna paralela izmedju ovog i sudjenja Legiji, ista je to sorta...

Gordana

pre 19 godina

Konacno i sa americke strane da cujemo ono sto manje-vise odavno znamo. S.Milosevic, kao licnost, je manje vazan i malo je onih koji ga zele ponovo na vlasti, Hag i ne sudi njemu, nego Srbima za genocid izmisljen u Klintonovoj kuhinji. Ovaj put se ne iskljucuje mikrofon.

Djepeto

pre 19 godina

Milosevic je bio, od samog pocetka, tempirana bomba na Balkanu, koju su ocigledno neki drugi vrlo precizno isprogramirali. Pitam se samo ko, jer je jako tesko to zakljuciti... Sadam, Noriega, Milosevic itd, sve su to isti algoritmi samo drugi ljudi, regioni i drzave. Naseli smo kolektivno, nadajuci se kako ce neko na nasu pateticnu stradalnicku pricu da se sazali i jer smo toboze bili saveznici tokom svetskih ratova. Savremena politika je samo i iskljucivo bazirana na interesima. Ameri vole da kazu: Sorry, nothing personal, no hard feelings... Evo, sada se sa nama ponovo lepo druze, ali ako nam naidje sa novim mandatom John Kerry, mislim da ponovo mozemo da se prebrojavamo, jer su 'demokratama' Albanci apsolutni favoriti na Balkanu..

Svedok

pre 19 godina

Pseudonim Svedok je vec zauzet.. Mislim da ovo sto se desilo je ono sto se u Americi znalo od samog pocetka rata, jedino sto smo mi imali u to vreme pogresnog coveka za predsednika. Amerikanci zato nisu mogli da zavrse stvari povoljnije za nas, a mozda i nisu hteli. Da je pravi covek bio tamo, Jugoslavija bi bila podeljena sto posto po etnickim, a ne po administrativnim granicama. Ali posto je Sloba za sve hteo da se pita sada smo ovakvi kakvi smo. Zato je sada on na vreloj klupi u Hagu. Tamo ga uce lepom ponasanju. Jos kada bi ga posle sudjenja poslali u Tursku da robija, to bi ga mozda opametilo.

vladimir

pre 19 godina

Paljevina na izjave ekstremnih tipova, kao sto su Jaltras i Fiser, nam sigurno nece doneti nikakvo dobro, osim pateticne utehe.

Bane

pre 19 godina

...Mi treba da se prikljucimo Zapadu, do vraga, valjda je to i vrapcima jasno, a ne da vodimo neke sulude antizapadne bitke. Ima li pameti u ovoj Srbiji?

Svedok

pre 19 godina

Sve je to fino ali zasto je SCG izostavila SAD u svojoj tuzbi pred medjunarodnim sudom pravde u Hagu koju je svojevremeno podigao Milosevicev rezim protiv velike vecine NATO zemalja?

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Uvek treba saslušati i drugu stranu. Mada je objektivnima od samog početka sukoba na teritoriji bivše SFRJ bilo jasno o čemu se radi. Planski i nemilosrdno se "razbucavala" jedna multietnička, multikonfesionalna i multikulturna država. Kako reče optuženi, g.Milošević. Ostalo su samo posledice koje su, zahvaljujući našoj sirotinjskoj i provincijskoj pameti prebačene u glavni odnosno, prvi plan. Čak i po cenu da "velike sile", koje to sigurno neće zauvek biti, "ne mogu" da priznaju svoje grešku, dužni smo da utvrdimo istinu. Da se ne bi ponovili strašni dogadjaji koje smo svi okusili i iskusili. Pristrasnost ovde ne pomaže. Istina je jedna, a za sukobe je uvek potrebno više činilaca. Nadamo se da će neostrašćeni i pošteni ljudi, koji poseduju saznanja, svojim svedočenjem i prilozima uneti malo svetla u ovaj prilično mračan deo balkanske istorije.

Boban_CH_SG

pre 19 godina

Najveci problem takozvanog "suda" je to sto je najverovatnije istina na Milosevicevoj strani. Kako kod okrenuli i promenuli postupak, koliko god Milosevicu oduzimali prava na odbranu...ISTINU nemogu da prekriju! Bice veselo!

cockyDD

pre 19 godina

Ne zna covek od koga vise da mu bude muka. Od onog "naseg" satrapa ili ovih "njihovih" milosrdnih andjela. A ono o teriji zavere ... ma ne, jok, nikad to nije bilo.

Nesa

pre 19 godina

Da Milosevic nije reagovao sa pozicija komunizma bili bih krivci Bosnjaci, Albanci, Hrvati. Amerikanci su napravili gresku kad su podrzali talibane, jer su hteli posle da upravljaju sa njima, sto nisu hteli talibani da im dozvole. Zasto bi dozvolili, kad su pomagali Bosnjake i Hrvate da se oslobode Srba, kao i same njih od Rusa. Slicno radi EU, na uticaj prema Rusima u pogledu na Cecenjiju. Sta ce sve zadesiti ovaj svet? ...

nesa

pre 19 godina

Valjda su Srbi naucili lekciju, da uvek izmedju Engeza i Nemaca treba izabrati Nemce. Da smo stali uz Firera 1941 sada bi bili razvijeniji od Svajcarske. Ovako Englezi su nam namentnuli komunizam i time nas unazadili 100 godina.

sneža

pre 19 godina

Malčice ćete dobiti batine, a posle ćemo vam objasniti da je to bilo za naše dobro i zdravlje, tek toliko da se ne zagubimo u procesu svetske globalizacije.

A dragi nam eks predsednik je ionako javno u istome Hagu precizno izložio da je sve to znao šta nas čeka i skim imamo posla.

Kako smo narod koji voli da trpi i strada, pa jel Milošević imao izbora.

teta jela

pre 19 godina

Naravno da ima istine u tome sto covek prica. Problem je samo nasa kolektivna glupost sto smo dozvolili da se sve to dogodi! Imali smo prilike da biramo drugaciju vlast. Nismo ih iskoristili. Sad nam preostaje samo "soba za plakanje".

sale

pre 19 godina

Ako ne razumete istoriju, stalno cete praviti greske. U americkoj politici ocigledno postoji brisanje granice izmedju predvidjanja analiticara i faktickih dogadjaja. Razlika u moralnom pogledu je neuporediva, kao kad u Tomu Sojeru tetka Poli kaze: "Ako i nisi nista lose ucinio, sigrno si nesto smisljao" (ima krivice/nema krivice), ali u praksi, predvidjanja su najcesce prilicno precizna. Zbog toga njihovi planeri postupaju pod pretpostavkom kao da su se verovatni kljucni dogadjaji vec odigrali, a kad su sve pripreme zavrse, ne cekaju da se dogadjaji dogode, nego ih tempiraju kada je njima zgodno. Na neki nacin, ako te americki analiticari profilisu na odredjeni nacin, ne postoji mogucnost da se "prodobris". Istina se ne doznaje, nego se formira. Tako je sve efikasnije i sa manje zrtava i troskova. Komunizam je za Amere donekle problem, ali svako sa imalo pameti (vecina Jugoslovena, a i Srba, bez razlike) je 1990. znao da je gotovo i iscekivao kapitalisticki procvat. Nesto drugo je nas problem kod Amerikanaca - ne mozemo da budemo uvereni da su Rusi losi momci, a to nema veze sa drustvenim uredjenjem Rusije, Srbije i Amerike. Secam se da je jedan funkcioner SAD jednom tako nesto cak i izjavio na TV u odgovoru na pitanje kako bi mi trebali da se promenimo da bismo postali prijatelji Zapada.

komunista

pre 19 godina

Samo nepismenim jos 1991. nije bilo jasno kako ce se zavrsiti avantura velikosrpskih nacista, antikomunista i crnorukacke marionete Milosevica. Od samog pocetka je bilo jasno da njegovo sistematsko razbijanje Jugoslavije sa svojim istomisljenicima u Hrvatskoj i Sloveniji vodi prvo u bratoubilacki rat i raspad zemlje i u driugoj fazi, u stranu intervenciju i okupaciju. Tako da su kapitalisti i vlade koje se nalaze na platnom spisku transnaciolnih korporacija jos mnogo pre 1998. godine imale planove da prvo podrze domace izdajnike poput Milosevica, a onda, kad ovi zavrse svoj prljav posao, da ih skartiraju. Cenu je kao i uvek platila sirotinja.

Jeronim

pre 19 godina

Svakim danom sam sve uvereniji da Milosevica treba vratiti u Srbiju da dozivotno vlada, jer ocigledno vecina ljudi to zeli i nista bolje i ne zasluzuje.

Red Devil

pre 19 godina

Jedino sto je Milosevich propustio da navede u svojoj odbrani je njegova licna odgovornost za cinjenicu da je uspeo sve najmochnije zemlje ovoga sveta da ujedini protiv Srbije. Kome i dalje nije jasno, evo "razloga" zasto su nam SAD i ostale "demokratske" zemlje sve ovo priredile, od sankcija do bombardovanja: zato sto nisu mogle da dozvole da jedna komunisticka karikatura od diktatora kao sto je Milosevic dovodi u pitanje politicki i, sto je mnogo vaznije, vojni kredibilitet NATO pakta, koji je prethodno i jednu Rusiju bacio na kolena. Ova zemlja nije Irak, u njoj nema ni nafte, ni zlata, niti bilo cega drugog vrednog ratovanja. Amerikanci su verovatno jos 1992. mogli i hteli da nas bombarduju, jedini razlog sto nisu je taj sto su tada bili zauzeti prvim zalivskim ratom. Opet ista, stara greska: umesto da se sklonimo u stranu, podmetnuli smo se kao dzomba "novom svetskom poretku" u ime "pravde i istine" i platili smo zastrasujuchu cenu za to. Jos jedna stvar: nase zasluge iz dva svetska rata vise niko ne priznaje jer smo kraj sledecheg, hladnog rata, docekali na pogresnoj strani. Na strani porazenih boljshevika u Rusiji u koje su se Milosevich i njegova kamarila, ali i dobar deo Srbije zajedno sa njima, kleli do sudnjeg dana.

Olivera

pre 19 godina

Aman, hoce li iko u svetu (kad to vec nece sudija Robinson) zaustaviti Najsove politicke, rasisticke, srbofobicne i antipravoslavne tirade, iskazane protiv svedoka Dzarmusa - a sve da bi odbranio bezocnu politiku Klintonove administracije.

Boki

pre 19 godina

Hvala Bogu da sudjenje gleda pola planete, pa najzad mogu da cuju i drugu verziju (tuzne)price. I pored toga sto su Slobi zabranili da se brani, istina polako dolazi na videlo (jeste da ga ne podnosim, ali ovog puta mu drzim fige!). A da mi organizujemo miting podrske Slobodanu Milosevicu, kako bi mogao da nastavi da se brani sam?

OdavnoPoznato

pre 19 godina

Ovo sto cu sada reci ne zelim da ima nikakve veze sa Milosevicem, nego sa nama koji smo preziveli rat a bili nemocni da ista promenimo. Mada se Djoka Balasevic ne bi slozio ... Da su unapred znali - jesu.
Evo mog licnog primera: trebalo je putujem u Francusku na usavrsavanje od 1.1.1999. Odjednom mi je za vizu bilo potrebno dodatno odobrenje Francuskog ministarstva odbrane. Posredno sam, preko prijatelja u Parizu, dobio informaciju da mi pre 23.03.1999. visoki zvanicnik Ministarstva nece potpisati saglasnost. To je bilo pre konferencija u Rambujeu i Parizu. 23.03.1999. je doneta odluka u Briselu da NATO napadne YU.

Karte na sto

pre 19 godina

Da li je svedok naveo koje ultimativne uslove je SAD postavila Srbiji? Na koje uslove je trebalo da pristane Srbija avgusta '98, inace ce se cekati prvi povod za bombardovanje? Ta informacija nam treba, hocemo da znamo sta je trazeno od Srbije, sta se trazi od Srbije, a ne da se zamajavamo Rackom, izrucenjem Mladica itd. Pa ako postoji nesto sto se danas trazi od Srbije, da se to lepo iznese pred narod, eto, Srbi birajte: ili-ili.

Kizo

pre 19 godina

NIKO osim u SCG negleda ovo sudjenje niti zna sta o njemu! Pogledati vjesti na internetu koliko spominju sudjenje Milosevicu... osim srpskih vjesti nitko ni ne spominje. Da li je to slucajno ili se ne zeli da svijet sazna detalje o sudjenju?

Tvrtko

pre 19 godina

James Jatras u Americi vazi za samo jos jednog ekstremnog desnicara opsjednutog mrznjom prema islamu, muslimanima i crncima. (nazalost njihova
popularnost raste hranjena anti-islamskom histerijom)
James Jatras se danas zalaze za bacanje nuklearnih bombi na Kairo, Gazu, Teheran kao
vid borbe protiv terorizma i za zabranu ulaska africkih i azijskih imigranata u Ameriku, kao sto se nakda zalagao za isterbljenje muslimana sa Balkana.
Podrska ovakvog uma Milosevicu samo potvrdjuje Milosevicevu krivicu.
Jatras sa odusevljenjem gleda na Srebrenicu i ostala masovna ubistva muslimana. Njegovo svjedocenje je farsa, kao da na zamisljeno sudjenje Anti Pavelicu
na primjer pozovete Hitlera za svjedoka.

IvanS

pre 19 godina

Svim normalnim gradjanima Srbije bilo je jasno, jos polovinom 1998, da ce "medjunarodna zajednica", sto bi rekli SAD, iskljucivo zbog svojih interesa, bombardovati Srbiju. Sloba je tu samo bio "olaksavajuca okolnost", jer je radio bas onako kako je Americi odgovaralo. Kako to da smo zaboravili da je on od "balkanskog kasapina" postao "mirotvorac", u zvanicnoj americkoj politici? Kako to da smo zaboravili da je visoki clan americke administracije, mislim da je bio Secretary of the State, dolazio u Srbiju da da podrsku Milosevicu pred same izbore? Drago mi je da se u Hagu iznosi prljav ves one "dobre" strane, ne zbog toga sto ce to umanjiti krivicu Milosevica, vec zato sto ce kaliko-toliko skinuti ljagu sa srpskog naroda.

evil

pre 19 godina

Optužba je ovog svjedoka diskvalifikovala pokazujući djelove njegovih radova iz kojih se vidi da je on protivnik islama u cjelini i pravi kršćanski fanatik. On vodi porijeklo iz grčke pravoslavne porodice, a odnose prema Srbima temelji na njihovoj pripadnosti pravoslavnoj crkvi. Čuli smo isto tako da ga i u Americi smatraju isključivim političarom, čiji se politički stavovi uzimaju sa oprezom i dobrim djelom smatraju ekstremnima. Kao najbitnije, on je republikanac po opredjeljenju, i naravno da je protiv Clintona i njegove administracije. ...

Ej Bre!

pre 19 godina

Sve to ne umanjejue NIKAKO odgovornost srpskih glavesina za stotine i stotine ubijenih, strelajnih i osakacenih rezvezenih sirom Srbije. Od Srebrenice do Batajnice.

Ne treba nam dvostruki prevod

pre 19 godina

Svedok nije ni tvrdio da je americka administracija direktno ucestvovala u naoruzavanju Bosnjaka, nego da je dala zeleno svetlo da se preko Hrvatske propusti oruzje iz Irana za Bosnu. To "zeleno svelo" sam je objasnio jos bivsi americki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt na istom ovom sudjenju rekavsi da je dobio instrukcije od Vasingtona da na hrvatsko pitanje da li da propuste oruzje ne odgovori nista, i da su takvu reakciju "Hrvati veoma dobro razumeli" odnosno oruzje je propusteno. Ovu cinjenicu uopste nije sporila demokratska manjina, razlika je bila u stavu prema takvom postupku.

mali medić

pre 19 godina

Zahvaljujem B92 na objektivnom prikazu nekih bitnih delova Džatrasovog svedočenja, ali im je sam kraj komentara pomalo neprecizan: nije Najs uspeo da dokaže da je izdvojeni izveštaj demokratske manjine dijametralno suprotan. Naprotiv, oba izveštaja imaju IDENTIČNE zaključke što se tiče faktografije (Iran jeste naoružavao BiH preko Hrvatske, detalji oko aviona, putanja, trajanja i modaliteta su potvrđeni od svih, SAD jesu to prihvatile putem instruisanja ambasadora Galbrajta da pruži Hrvatskoj zeleno svetlo). Jedina razlika između republikanske većine i demokratske manjine u Kongresu i Senatu je u političkim finesama jesu li time prekršene sankcije UN i je li to bila tajna operacija. Dakle, činjenice su nepobitne...

Sava

pre 19 godina

Postavlja se dobro pitanje, da li je iko ista mogao da uradi na nasoj strani da spreci napadace da nas napadnu. Svi oni koji misle da smo glupi sto smo se "zavadili" sa svetom ne razumeju da nasilnik ne razmislja mnogo o tome da li se sporeckao ili ne sa nekim koga je naumio da zlostavlja. Jaci tabaci.

Illyria

pre 19 godina

Prvi put je neki američki zvaničnik javno spomenuo mogućnost da se Srbija napadne i kazni je bilo u septembru 1998 godine. Bila je to državni sekretar Medelaine Albright koja je zapretila Srbiji zbog strašnog masakra nad ženama i decom cele familije Deliu u Drenici, kada je svet obišla slika desetomesečne ubijene devojčice sa cuclom u ustima. Miloševićeva propaganda u vidu RTS-a je tada lagala svoj narod, a u uzaludnom pokušaju da lažu i ceo svet da su to albanci namestili lutku.
A što se tiče Miloševićevih svedoka odbrane, mi znamo koji su to profil ljudi, znamo da bi on pozvao u pomoć i Rrahmana Morinu kada bi mogao da ga oživi!

Vladimirr

pre 19 godina

A Milosevic je dobro poceo sa Smiljom Avramov, samo tako dalje. Ako ga iko raskrinka, to ce biti sopstvena ludost i idiotski, megalomanski pogled na svet koji, radi apstraktnih kula u vazduhu i borbe za izmisljenu svetsku pravdu, masakrira hiljade ljudi i odvodi svoju zemlju u propast. Dobra paralela - Hitler, ali traljav, mrzovoljan, balkanski, nesposoban i neodlucan... Pa cak i pomalo dobrocudan, tek da prolijemo po koju suzu nad njegovom teskom sudbinom, bolestima. Kao, mislio je sve najbolje... Nikog on ne bi... A sta su dokazi, samo nesuvisla trabunjanja o svetskim zaverama. Postoji apsolutna paralela izmedju ovog i sudjenja Legiji, ista je to sorta...

Gordana

pre 19 godina

Konacno i sa americke strane da cujemo ono sto manje-vise odavno znamo. S.Milosevic, kao licnost, je manje vazan i malo je onih koji ga zele ponovo na vlasti, Hag i ne sudi njemu, nego Srbima za genocid izmisljen u Klintonovoj kuhinji. Ovaj put se ne iskljucuje mikrofon.

Djepeto

pre 19 godina

Milosevic je bio, od samog pocetka, tempirana bomba na Balkanu, koju su ocigledno neki drugi vrlo precizno isprogramirali. Pitam se samo ko, jer je jako tesko to zakljuciti... Sadam, Noriega, Milosevic itd, sve su to isti algoritmi samo drugi ljudi, regioni i drzave. Naseli smo kolektivno, nadajuci se kako ce neko na nasu pateticnu stradalnicku pricu da se sazali i jer smo toboze bili saveznici tokom svetskih ratova. Savremena politika je samo i iskljucivo bazirana na interesima. Ameri vole da kazu: Sorry, nothing personal, no hard feelings... Evo, sada se sa nama ponovo lepo druze, ali ako nam naidje sa novim mandatom John Kerry, mislim da ponovo mozemo da se prebrojavamo, jer su 'demokratama' Albanci apsolutni favoriti na Balkanu..

Svedok

pre 19 godina

Pseudonim Svedok je vec zauzet.. Mislim da ovo sto se desilo je ono sto se u Americi znalo od samog pocetka rata, jedino sto smo mi imali u to vreme pogresnog coveka za predsednika. Amerikanci zato nisu mogli da zavrse stvari povoljnije za nas, a mozda i nisu hteli. Da je pravi covek bio tamo, Jugoslavija bi bila podeljena sto posto po etnickim, a ne po administrativnim granicama. Ali posto je Sloba za sve hteo da se pita sada smo ovakvi kakvi smo. Zato je sada on na vreloj klupi u Hagu. Tamo ga uce lepom ponasanju. Jos kada bi ga posle sudjenja poslali u Tursku da robija, to bi ga mozda opametilo.

vladimir

pre 19 godina

Paljevina na izjave ekstremnih tipova, kao sto su Jaltras i Fiser, nam sigurno nece doneti nikakvo dobro, osim pateticne utehe.

Bane

pre 19 godina

...Mi treba da se prikljucimo Zapadu, do vraga, valjda je to i vrapcima jasno, a ne da vodimo neke sulude antizapadne bitke. Ima li pameti u ovoj Srbiji?