Aktuelno

Nedelja, 09.12.2018.

08:20

Rusija osvaja Mesec do 2026. godine? VIDEO

Izvor: B92, Sputnik

Rusija osvaja Mesec do 2026. godine? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

Lacerta

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.
(артиљерац, 9. decembar 2018 20:30)

Nemaš ti pojma, nego kao i svi ostali iz rusofilske sekte papagajski ponavljaš naučene gluposti. Ali činjenice su sledeće:

- Sergej Koroljov je bio avionženjer po struci i pre svega odličan organizator i tim lider.

- Za vreme Staljinovih čistki, 1938. godine je uhapšen i osuđen na smrt. Prvo je oduvao godinu dana u gulagu u Sibiru, a onda je premešten u Moskvu u "šarašku". "Šaraške" su bile specijalni NKVD zatvoi za obrazovane. Tu je skoro do kaja rata radio svoj posao avioinženjera na programu razvoja dodatnog raketnog pogona za sovjetske bombardere. Za to vreme, kolega Fon Braun je razvijao PRAVE rakete!

- Krajem 1945 je bio član komisije koja je rekonstruisala nedostajuće delove dokumentacije o Fon Braunovoj raketi V-2 koju su Rusi uspeli da zaplene za vreme rata. TO je bio početak sovjetskog raketnog programa!

- Koroljov je svakako bio sjajan inženjer, naučnik i konstuktor, ali isto kao i američki, ni sovjetski vasionski program nije bio originalni razvoj od nule, nego se nadovezao na NEMAČKI!

- To ni u čemu ne umanjuje zasluge Koroljova jer svakako nije bilo dovoljno da samo prepiše od Fon Brauna, ali činjenica je da Koroljov NIJE "osmislio tehnologiju za let u kosmos"!

zmitjkoe

pre 5 godina

Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?
(partizan, 9. decembar 2018 16:14)

Tek tada bi nastao ogroman problem: kako nahraniti 150 miliona Rusa!

simke

pre 5 godina

Činjenica da 95% okeana nije istraženo do danas deluje nemoguće.
A okeani velikim delom utiču na naš život. Ipak, mi bi da istražujemo ono nezamislivo daleko od nas. Čudna je nauka i ljudska logika.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!
(Srbin iz Srbije, 09. decembar 2018 21:41)

Ko priziva rat, rat mu u kući bio.

Pera Srbin

pre 5 godina

Pozdravljam sve Sega mega doktore i diplomce. Ja pripadam generaciji iz prošlog veka i.sećam se da su Sovjeti imali više misija bez ljudske posade na Mesec. Po Mesecu su krstarila vozila Lunohod koja su snimala površinu i prikupljala uzorke. Nikada nisu , bar javno, objavili da su spustili ljudsku posadu na Mesec. Verovatno je uzrok bio, kao i sada, hronični nedostatak para, koje su trošene na razne “revolucionarne“ pokrete širom planete.

waters

pre 5 godina

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.(Halo Bing..., 09. decembar 2018 15:04)Činjenica je da je Braun radio za Hitlerovu Nemačku, ali da je još tada osmislio tehnologiju za put u svemir je glupost. Da je uspeo Ameri bi bili prvi u svemiru i ne bi čekali skoro dve decenije od Drugog svetskog rata da to urade. U ostalom da 1957-e godine SSSR nije poslalo prvi satelit, a nedugo nakon toga i prvog čoveka u svemirsku orbitu, Amerikanci bi još dugo čekali na njihovo svemirsko "krštenje".

neutralni felsh

pre 5 godina

Rusi neće ništa istraživati u vezi leta na Mesec. Neki ruski inženjeri su najavljivali lansiranje letelice koja će utvrditi istinitost sletanja na Mesec pa od toga ništa. Politički im ne odgovara da razotkriju američke, eventualne, prevare jer bi time američki režim prestao da im bude ravnopravan takmac u lažnim sukobima. Inače, Rusi, naravno znaju da li je bilo leta na Mesec ili ne.
(Što više humora, bolje za astronaute, 26. novembar 2018 11:19)


rusi, i ruski naucnici i ruska javnost naravno znaju da su amerikanci otisli do meseca, tada su im i cestitali - potpuno sportski, jer su i sami radili na tom putu tako da znaju znaju kako je bilo tesko dospeti do tamo i natrag.
kao i u svemu ostalom, tudji uspeh osporavaju samo oni koji nisu bili deo toga, ili oni koji ne razumeju i nece da razumeju, kao zrtve ideoloskog gledista na svet, istoriju i nauku. i sopstveno obrazovanje, na bilo kom nivou. frustrirani, neshvaceni, gnevni, podsvesno ljuti na sebe i ceo takav svet. prvo i poslednje utociste je opskurni skepticizam, potpuno neprimeren.
inace, sav taj jazz, opskurno trash- pulp trziste osporavanja puta na mesec, kao i ostalih paranaucnih kontraskih kvaziteorija), jeste nastao u americi, kolevci danasnjih modernih medija, ali i kolevci modernih tabloida i takvog gledista na svet. i mnogi tamo jesu zaradili silan novac na takvim novinama i knjigama, jer amerika je kolevka i modernog shvatanja kapitala i brze zarade na dzirlo-proizvodima od dzirlo-proizvodjaca - od svih verzija kosmodiska do teorije o ravnoj zemlji, preko osporavanja leta na mesec, radi teska masinerija sklepanih "dokaza" pecajuci zbunjeni narod uz mantru "svi nas lazu mi smo u pravu", glas zbunjenih i frustriranih, svaki od njih mali neo koji je skontao zli matriks.
kod nas se masovni upliv tog fenomena desio tokom brloga devedesetih. bilo planski ili ne, opstao je do dan-danas... uzivajmo u posledicama.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajno je ka[njenje od misije Apollo, mnogo je godina zaista prošlo i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (a ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje (veštački) šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

citizen of the world

pre 5 godina

Prema Knjizi Zivota i Ljubavi (Livets Bog) Mesec predstavlja kosmicki les jedne davno izumrle planete. Prema usmenom kazivanju autora kosmologija ce najpre poceti da se siri iz Rusije a potom postepeno i na ostale delove sveta.
Duhovni svet je stvar talasne duzine ali i mentaliteta koji stoji iza toga. Naucnici su pravi istrazivaci ali imaju na umu iluzionisticke misli da mogu da otkriju istinu u fizickoj materiji. ,,pustite ih da traze koliko god hoce u materiji, nikada nece nista naci,,.
Stari Zavet : ,,oko za oko, zub za zub,,
Novi Zavet : ,,Hrist spasitelj - ljubav prema bliznjem,,
Livets Bog : ,,traziti za sebe kroz duhovno znanje,,
,,Med ne treba oglasavati, pcela mora da bude gladna,,

артиљерац

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.

eX

pre 5 godina

Rusi imaju MiG 31 koji moze da ide 3000 kilometra na sat i koji moze da unisti satelite jer moze da se popne na 21500metara visine za manje od 19 minuta i jos imaju druge avione koji lagano mogu do stratosfere da idu.
Ruski dzet drzi rekord od 2013 godine kada je presao 8000 kilometra bez sletanja jer su mu punili gorivo u letu.

Tako da, mirni su oni i mogu da se igraju sa Mesecom, jer da je NATO mogao napao bi ih jos pre 20 godina ali kada smo mi mogli sa sovjetskom starom tehnologijom iz 50'godina da srusimo onaj nevidljivi F117 zamislite sta Rusija moze danas da uradi bilo kome...

U zdravlje.

drmr profesor

pre 5 godina

i jos jedno pametno pitanje:)

-kako je gravitacija toliko osetljiva i slaba da pusta dim,balone,lagane stvari prema gore,cak i ptice lete bez problema!!!

a istovremeno toliko jaka da drzi ljude,okeane,mora...svu vodu zalepljenu za okruglu zemlju,i drzi atmosferu u slojevima razlicite gustine da je ne usisa vakum!to je ogromna razlika!

i vi sada procenite da li to moze da funkcionise o OTVORENOM SISTEMU!

E PA NE MOZE!samo u zatvorenom!

naveo sam primer auta i muve...muva dok je u autu prati auto u brzini i krece se u svim pravcima...ZATVOREN SISTEM!

kada se muva katapultira iz auta otvoris prozor,ONA VISE NE PRATI AUTO! OTVOREN SISTEM! gde se izgubila gravitacija???

auto je planeta zemlja,muva je avion...planeta je u OTVORENOM SISTEMU?znaci gravitacija po svim pravilima NE POSTOJI! jer bi muva morala da i dalje prati auto!!!!

lakse stvari od vazduha idu gore,teze padaju dole,KRAJ SVAKE PRICE!

planeta je u ZATVORENOM SISTEMU!sa cvrstim svodom iznad!

Sima

pre 5 godina

Kineski svemirski brod Chang'e 4 TRENUTNO leti prema Mesecu, i početkom Januara spušta lender. Rusi su beznadežno zaostali i za Amerikancima i za Kinezima. Ono što oni sada koriste je veoma stara tehnologija, još iz vremena takmičenja sa Amerikancima. Kad Elon Mosk drastično spusti cene lansiranja, što je već delimično uradio, to Game Over.

neutralni felsh

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :( 
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36) 

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.
(Majestyk, 09. decembar 2018 13:05)


sto kazu francuzi: touche! :)

neutralni felsh

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih! 
(nele, 9. decembar 2018 09:48) 

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 09. decembar 2018 11:45)


otkrio sam da volim sto je nas narod bedan. lepo mi je da ga gledam kako zasluzeno luta kroz istoriju i logiku. na kraju zavrsi na kazanu.

drmr profesor

pre 5 godina

nemoguce je napustiti zemljinu orbitu...zasto sto postoji NEBESKI SVOD koji je od cvrste materije i stvara barijeru i stit da VAKUM ne usisa ATMOSFERU!

razlika u tako ogromnom pritisku mora da ima cvrstu barijeru,jer samo u ZATVORENOM SISTEMU zemlja moze da funkcionise...u OTVORENOM SISTEMU ne bi nas bilo posto smo okruzeni VAKUMOM SA SVIH STRANA!

ti ne mozes recimo da se spustis u dubinu okeana jer bi ogroman pritisak napravio ping pong lopticu od tebe,zato moras imati BARIJERU koja te stiti i pravi vestacki pritisak kao na povrsini,TO SE ZOVE PODMORNICA! a za visinu AVION!

tako da planeta zemlja moze da funkcionise u samo zatvorenom sistemu!

ako vozis auto i u autu imas muvu koja putuje sa tobom,ona moze da leti u autu u svim PRAVCIMA!to je zatvoren sistem!

otvoris prozor muva odlete ko zna gde,E TO VAM JE OTVORENI SISTEM!

tu mozete za primer uzeti da je auto planeta zemlja,a muva recimo avion!

objavite komentar da se neki ljudi malo edukuju...i da mi odgovore kako zemlja i gravitacija funkcionise u OTVORENOM SISTEMU!pozz

Drakče

pre 5 godina

Najgore od svega je što sve i da ih neko strpa u svemirski brod i odvede na mesec da lično vide tragove Apolo misija, neki ljudi i dalje ne bi poverovali u to što vide svojim očima. Imslili bi najneverovatnije teorije, samo da ne priznaju da su bili u zbludi.

only fools and horses

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Ma nisu zaboravili, nego se to mnogo dobro plaća. I to ne sendvičima.
Kako su amerikanci i englezi najavili povećanje budžeta za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu, tako se ustostručiše takvi komentari, puni su ih svi portali. Do tada je pisao tek po neki zaluđenik.

Amerikanskiil

pre 5 godina

Stanley Kubrick je bio angažovan da režira američko sletanje na mesec. Pošto je bio perfectionista, insistirao je da snimanje bude na lokaciji. Ostalo je istorija :

a1

pre 5 godina

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.
(leonid, 9. decembar 2018 13:18)

Ja pre mislim da bi to trebali da urade neki drugi, koji takodje pretenduju na osvajanje svemira, posto i na osnovu njihovih hvalisanja, to bi trebao da bude jednostavan poduhvat, i da tako raskrinkaju americku zaveru. (Kina, Rusija).
Zasto?
Jer kada bi SAD napravile taj satelit oko Meseca, i kada bi uslikali tu zastavicu, opet bi se pojavili isti ovi likovi koji bi to negirali, i osmislili istu (ili neku slicnu) pricu da je sve to opet rezirano u nekom filmskom studiju u Holivudu, uz obilje Photoshop-a.
Prosto, mrznja prema SAD je jaca od bilo kakvog argumenta.

BSN

pre 5 godina

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?
(xxxx, 9. decembar 2018 14:01)

Premijeru Holandije NIJE poklonjen kamen s Meseca. To je posle njegove smrti mislila njegova porodica koja je taj primerak pronasla u njegovoj zaostavstini i resila da ga pokloni Rijksmuzeju kao "kamen s Meseca". Muzej je to bez procene uzeo u kolekciju i kasnije je pukla bruka kad se saznalo da je u pitanju impresivan komad kamenopg uglja iz americkih rudnika. Vec po velicini se moglo zakljuciti da je taj komad prevelik za Mesecev uzorak. Kamenje sa Meseca sa Apolo 11 misije, koje je podeljeno po svetu, je bilo malo, u obliku sitnih opiljaka zatopljenih u providnu plastiku.
Kamenje sa Meseca NIJE bilo poklanjano kao licna svojina nego od Vlade USA Vladama drzava. I zbog toga taj kamen iz privbatne svojine nije mogao biti kamen s Meseca. Na kraju, uz svaki Mesecev kamen je dolazila plaketa sa posvetom i zastavom zemlje kojoj je kamen poklonjen, koja je putovala do Meseca i nazad.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Netherlands_Apollo_11_display.jpg/220px-Netherlands_Apollo_11_display.jpg

Ovde toga nije bilo.

Holandija ima svoje kamenje sa Meseca (kao i Jugoslavija, odn. Srbija) i ono se cuva u prirodnjackom muzeju u Lajdenu.

partizan

pre 5 godina

Rusi zaostaju 150 godina za amerima, a tebe je nasamario onaj ko te ubedio da nema vajde da ideš u školu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 9. decembar 2018 12:39)
Ma 500 godina. Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?

Dundo Maroje

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada? 
(Raša, 09. decembar 2018 08:58) 

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 09. decembar 2018 12:22)

Zanemaricemo osnovno nepoznavanje nauke posto su ljudi potrosili vremena j vremena dokazujuci to ovde po raznim vestima i komentarima na vesti ali ne vredi. Ko ne zeli da poveruje prosto ne zeli, a pritom se pokazuje elemntarno nepoznavanje osnovnih zakona fizike.

Zato se preusmerimo na nesto drugo, a to je vreme u kome se svemirska bitka odvija: hladni rat. Rusi su imali prvu letelicu u svemiru, prvu zivotinju u svemiru, prvog coveka u svemiru i prvu zenu u svemiru. Amerikancima ostaje samo nada da ce poslati prvog coveka na mesec kako bi dobili taj svemirski rat. Ali poslati coveka na mesec a da se to ne moze dokazati Sovjetskom Savezu je u tom trenutku bilo totalno rasipanje novca. Amerikanci su morali biti 100% sigurni da ce Rusima isporuciti siguran dokaz sletanja. Stoga su omogucili Rusima pracenje letelice, prenos radio veza i na sve ostale nacine Ruse uputili u sletanje. Rusi nedugo po sletanju cestitaju Amerikancima na uspesnom sletanju na Mesec. Rusi to u toj jako bitnoj bitci u jeku hladnog rata nikada ne bi uradili da nisu bili apsolutno uvereni u istinitost sletanja. Nije ruski naucnik nije nasao manu na snimcima, ili bilo dokaz da je sve odradjeno na Zemlji. Ali su zato razni strucnjaci, ne samo u Srbiji, nasli gomilu dokaza da je sletanje lazirano sto nijedan ruski naucnik nije uspeo.

Pa gospodo teoreticari zavere ja vam svima od srca cestitam na uspehu i tako velikom naucnom dostignucu.

Halo Bing...

pre 5 godina

"e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom? "

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.

Miroljub

pre 5 godina

Mislim mozda su Ameri i sleteli na Mesec, ali ono sto se moze videti od snimaka, je sve samo ne snimljeno na Mesecu. Astronaut pada na nos, pa se podigne kao na koncima u rikverc. Gravitacija je samo 1/6 Zemljine, a oni umesto da skacu kao na federima 10 metara u vis se gegaju u slowmotion stilu. Mislim mozda su ti snimci bili fascinantni 70-ih godina proslog veka, ali gledajuci danas samo mozete da se nasmejete lakovernosti onih koji ih smatraju za autenticne snimljene na Mesecu, a ne studijsku produkciju za siroke narodne mase.

BSN

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Да оставимо по страни дискусију о идентичности НАТО и НАСА, што многи овде бркају... Само да кажемо да се ради о догађајима од пре 50 година, а не 20, и да пустимо да о томе говоре они који се сећају, а не ови чији су очеви тада били можда у петогодишњем плану... ДА, сећам се врло добро и срећан сам због тога...

https://archive.is/NGObG

Да ли су ти небројени људи са фотографија, из Београда и читавог света, будале? Или су то недостојни унуци њихови?

xxxx

pre 5 godina

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?
(hmm, 9. decembar 2018 11:53)

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?

ilija

pre 5 godina

ajde vise... hocu dokazete da kauboji nisu bili na mesecu ili ce po vasem dolasku na mesec, na vas racun leci jedno 10 milijardi dolara da cutite... ajde vise!

bota

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Kakva manipulacija informacijama?!
Apolo program iliti misije na Mesec nisu bile ni izbliza skupe kao danas, a razlog je raketa Saturn V koja je daleko jeftinija od ovih danas i daleko bolja i produktivnija. To je cinjenica. Samim tim otvaramo vrata teorijama zavere jer nema razloga da bolju menjas losijom i skupljom.

Nenad

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Zdravo Rašo! Da te pitam, da li si nekada u životu probao da uradiš IQ test? Ako nisi, probaj, ne moraš nikome da kažeš rezultate ;)

Sremac

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 9. decembar 2018 11:45)

Pa vas rusofila da nema, ne bi vas trebalo ni izmišljati, jer bi u tom slučaju Srbija bila mnogo zdravije i lepše mesto za život.

leonid

pre 5 godina

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.

Dobro, neka se onda sastanu svi ti naucnici, doktori i inzenjeri nek sastave jedan svemirksi brod koji se krece brzinom svetlosti, nek pronadju lek protiv raka, nek smisle uredjaj za teleportaciju, nek stvore novu planetu kada vec sve mogu sa neogranicenim budzetom i ogromnim znanjem.
Ja ne kazem da Apollo nije bio na mesecu, ja samo kazem, dajte jedan dokaz.

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.

Majestyk

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.

yorg

pre 5 godina

2026 ce sigurno poslati fotografije slikane kamerom od 1mp i neke snimke u rezoluciji 320x240. Sletanja na Mesec nije bilo niti ce ga biti!

BSN

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
(Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.
(Badji, 9. decembar 2018 12:06)

Sovjetima pripada prvi let zive posade oko Meseca, ali ne ljudske. Pre americkog Apolo 8 obletanja Meseca u decembru 1968., Sovjeti su imali dva obletanja sondama Zond 5 i Zond 6 (septembar i novembar 1968.) koje su odnele i na Zemlju vratile mesovitu zivotinjsko-bakterijsko-biljnu posadu, plus jedan radioloski fantom - ljudska lutka na pilotskom mestu ispunjena radioloskim dozimetrima za merenje primljene doze zracenja.
Posada u kojoj su najvisi organizmi bili dve kornjace, se vratila na Zemlju u dobrom stanju - tek da se stavi na znanje onima koji i danas tvrde da se V/A pojasevi ne mogu proci.
Struktura sondi Zond je slicna danasnjim Sojuzima i bila je predvidjena za nosenje lunarnog modula sa jednim clanom posade. Za razliku od Amerikanaca, u skladu sa sovjetskim "vpered, druzja!" pristupom, NISU bile planirane probe sletanja na Mesec. Bilo je planirano jedno obletanje za kasno prolece 1969. ali se od svega odustalo zbog eksplozivnih problema sa raketom nosacem.

Veliki brat

pre 5 godina

Ima li ovde iko od komentatora da je detaljnije pročitao nešto o onome što piše u svom komentaru, osim sa par sajtova o teorijama zavere?

@(Brainbranko, 9. decembar 2018 10:59)
Helium 3 jeste najpogodniji kao gorivo za fuziju, ali je problem što traži mnogo veće temeprature nego vodonik, a mi još nismo napravili ni fuzioni rekator na vodonik, tako da će Helium 3 možda biti interesantan, ali za 50 do 100 godina.


@(dd, 9. decembar 2018 10:16)
@(Zoran, 9. decembar 2018 10:36)

Jeste, taj računar u Apolu ne da je slabiji od današnjih telefona, nego je slabiji od današnjih digitrona, ali je uradio svoj posao, jer su inženjeri sa MIT-a maksimalno optimizovali kod - i deo tog koda može da nađeš na internetu, ali ne verujem da bi bilo šta razumeo.

Uglavnom, više senzora i složeniji računar imaju današnji automobili nego ondašnji Apolo, ali razlog tome je da bi ti inženjeri u auto industriji imali šta da rade i "inoviraju", a ne zato što nam u autu treba senzor za svaku glupost.

A o tome da rusi kasne 50 godina govori to ko danas najviše leti do ISS.

Čak i put do ISS košta papreno, a zamislite do Meseca? Baza i da se napravi tamo, veliki problem bi bio poslati pomoć u slučaju neke nezgode, a troškovi slanja svakog kilograma tereta bi bili višestruko veći - a kosmičke agencije svih država već kubure sa budžetom.

Jednostavno, opet se stavlja akcenat na vojsku, SAD imaju problem rastuće Kine i bitnija im je vojska od istraživanja Svemira.

Deki

pre 5 godina

Skoro sam pročitao neverovatnu vest na BBCju: ruska raketa stize do medjunarodne stanice za 4 sata. Neverovatno. Do sada pa i upravo lansiranoj FALCON raketi treba dva i po dana dok dodje u poziciju da se spoji sa stanicom. To je genijalnost. I Rusi sve to rade same.

Utin

pre 5 godina

Fora je sto ljudi koji pisu ovde da je sletanje na mesec rezirano i lazno, misli da je bilo samo tog sletanja. Kada ima kazete da je bilo vise puta, i da je preko deset ljudi setalo mesecom po cak par sati, gledaju te zbunjeno i jedini odgovor na to je, ma sve je to cia rezirala. Tako da...

BSN

pre 5 godina

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 9. decembar 2018 12:22)

Fraza "indirektno potvrdila" pruza bezgranicne mogucnosti za tumacenje, sto godi mastovitom paranoickom umu, koji ce uvek izvuci ono sto mu treba i od komarca naduvati slona.
Ljudi koji su lupili minuse imaju pametnija posla nego da traze informacije od raznoraznih smutljivaca koji koriste Internet za siroko plasiranje svojih suludih ideja. Oni koji su lupili minuse su zavrsili prirodne nauke barem na srednjoskolskom nivou i znaju da su naucne informacije o Mesecevom letu neuporedivo relevantnije od bulaznjenja drustva s pivom ispred prodavnice.
Amerikanci su sleteli na Mesec 6 puta, uz 4 pripremna leta sa ljudskom posadom (tu ne racunamo "Dzemini" program koji je prakticno ceo bio uvertira za "Apolo" manevre u svemiru) plus 3 bespilotne probe "Saturn" nosaca. Ogroman posao koji niste vredni ni da spomenete, a kamoli da komentarisete.

DC

pre 5 godina

Nisam rusofil i živim na zapadu, međutim reći da su Rusi 50-60-70 godina iza Amera u pogledu svemirskog programa, a samo zato što do sada nisu bili na Mesecu je žešća glupost. Pošto su prvi poslali čoveka u svemir, Rusi su se okrenuli programu koji je imao mnogo više logike sa osnova nauke, odn svemirskoj stanici Mir. Ameri su potrošili silne pare da pošalju čoveka na Mesec što im je omogućilo veliku slavu, ali je sama nauka od toga profitirala vrlo malo. Ne postoji ništa što su ostvarili a da nije moglo da se postigne slanjem robota i sondi. Danas imate ISS koji je nastao na konceptu MIRa, imate Ruski Sojuz koji je već neko vreme jedini način da se astronauti transportuju na ISS itd. Slanje čoveka na Mesec danas postaje ponovo aktuelno samo zato jer ima indikacija da je za dalja putovanja, kao npr Mars, najlogičnije ići preko baze na Mesecu.

T

pre 5 godina

Rusi trenutno odvajaju suvise malo para za svemirska istrazivanja, tako da od toga nece nazalost biti nista. I postojeci projekti (Angara, Federacija) im vec kasne. A nije da oni ne bi uspeli u tome, ali za to treba ljudi i para, a pare im trenutno daju na kasicicu.

Aleksandar

pre 5 godina

Ne lupetajte gluposti.Rusi tj Sovjeti su bili na Mesecu sedamdesetih,doduse sa robotima,sto je tada bilo vece tehnicko dostignuce nego poslati ljudsku posadu.Razmisljali su u napred,trebalo je istim programom osvojiti Mars pa dalje,sve uz koriscenje svemirskih stanica.Kad je propao Sovjetski Savez stao je i program,posle je raprodat u delovima zajedno sa strucnjacima.Zato sad imate Americku misiju na Mars i medjunarodnu svemirsku stanicu.Koga zanima moze da pogleda Americki dokumentarac "Tank on the Moon".Uporedite robote sa danasnjim Americkim na Marsu i bice vam sve jasno.

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajan je "delay" od misije Apollo, mnogo godina zaista i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (ima ga! ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje veštački šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

BSN

pre 5 godina

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i
(dd, 9. decembar 2018 10:16)

E da, vidimo da si ti tvoj ukljucio... ali samo slajfujes u mestu, kvacilo ti nije u redu. Za "realno razmisljanje" podji prvo od sebe... kako sam uopste zavrsio osnovnu skolu?... zasto sam imao keca iz fizike i matematike... zasto mrzim Amerikance iz vremena mojih dedova... da li moja mrznja prema nauci potice iz ciste lenjosti?... da li je u redu da zavidim pametnijima od sebe?...

Zoran

pre 5 godina

60 godina nakon amera.
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Znaci, po tebi tako "pametnom", a i tebi slichnim, Rusi danas imaju avione (na primer) tipa nemachkog Mesershmita, ili engleskog Spitfajera...Tu negde..?? To bi otprilike bilo tih 60 god. zaostatka u tehnologiji.

DA malo znanja imas, bilo bi ti poznato da su se Rusi sa automatskim stanicama spustili, prvi, na Mars, Veneru,Mesec...da su , opet, prvi napravili svemisrsku stanicu (Mir), da su prvi poslali coveka u svemir...Prvi su poslali zenu u svemir...prvi su izveli spajanje dva broda u svemiru...Prvi imali vozilo po Mesecu...i.t.d...
Amerima svaka chast za animacije...tu su daleko.daleko otisli...gledas ove njihove SF filmove i ne razlikujes da li je realno ili lazno.

'vatam na buckalo

pre 5 godina

Ako cemo iskreno prva raketa koja se racuna kao"svemirska"je nemacka,zatim dve ruske (Gagarin, Lajka) pa onda americka.Pri razvoju istih vrlo su pomogli nemacki naucnici koji su"izbegli" na istok i zapad.

Boki

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Dobro kada već može OT onda da i odgovorim da nismo zaboravili verne glasače SPSa i SRSa koji su nam familiju slali u 3 rata koja su uspeli da naprave kao i dozivanje bombi na naše glave. Kraj OT.

deki185

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven

Sasa

pre 5 godina

Fascinira glupost koja "protice" kroz vecinu komentara. Molim vas, procitajte ih, shvaticete o cemu jeste rec. Dugo se ovako nisam nasmejao. A, tako je kada o nauci i tehnologiji, Rusiji i Americi, pisu oni koji su teskom mukom zavrsili osnovnu skolu, a neki jedva i srednju. Dok oni koji imaju fakultetsku diplomu, kao da je nemaju, s obzirom na nacin na koji su studirali odnosno dosli do nje. Zivot je kratak, a znanje vazno. Nemojte dozvoliti sebi da pisete o cemu ne znate, vec se prvo uputite. O mazohistickim poduhvatima od strane onih koji se zaklinju u "amere", da ne trosim reci. Posebna je to sorta i nadasve prepoznatljiva.

Badji

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.

hmm

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?

Mesecina

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Da, Rusi zaostaju za Amerikancima, cak i vise. I tu nema sta da se "vJeruje". Sto pre shvatis manje ce te boleti.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
(Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.
Bilo je takvih slucajeva jos.Projekat "Menheten " je jedan od njih,gde su za kratko vreme razvili upotrebljivo nuklearno naoruzanje.
Niko drugi na svetu nije bio sposoban za to u tom trenutku.

Apolo misija je bio skoro potpuni uspeh i tu se Meseceva avantura zavrsila,posto su videli sta treba,a nisu imali uslove za duzi boravak .
Baza na Mesecu je sveti gral kosmonautike i ona ce sigurno biti medjunarodna,ako je ikada naprave.

Goran

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nele, 9. decembar 2018 09:48)

Hahaha....grohotom se smejem ,ti i dalje veruješ u Kjubrikovu montažu...pazi molim te 1969 su imali tehnologiju da "slete" na mesec,a danas je nemaju kao navodno nemaju interes da sleću više tamo ... Ima na internetu tona i tona dokaza da čovek nikada nije bio na mesecu, i da je sve to samo jedna velika laž (u režiji Stenlija Kjubrika) koja je poslužila da Ameriku podigne kao velesilu kojoj nema ravne u svetu!

ggg

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Kao prvo nisu ameri bili jednom nego 6 puta na mjesecu, a kao drugo to uzasno puno kosta, a donosi manje nego da se salju roboti. A ako su ameri sve to snimili u studiju svaka im cast trebalo je i to znati uraditi.

Zoki

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
 (Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Samo kod tebe.

Solskjaer

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(

ha ha

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.

BSN

pre 5 godina

(Leeco le pro 3, 09. decembar 2018 09:57)

Vojnim avionima iz 60-ih nije trebalo 15 godina da udju u upotrebu, tako da poredjenje danasnje situacije sa Apolo vremenima nije na mestu. Osim toga na Apolo programu je bilo uposleno preko 400000 ljudi sa odresenim rukama i kesama, sto je danas nezamislivo.
Eto zasto je istorija bitna - da ne mislimo da sve pocinje od nas.

edge

pre 5 godina

Jedne od najboljih i jeftinih raketnih motora prave Rusi. Ameri sve moraju da kupe počevši od sirovine pa do rada pa cena ode u nebesa. Sve to privatne kompanije rade a to košta. Eto npr. titanium. Kasne Rusi za neke stvari ali su za nešto jedini. Onda Ameri ispade da su lutali sa F35 dok ne ispeglaju sve cena ode u plafon i nikad ne znaš da li si pokrio sve slabosti. Problem nije u tehnici nikad neko u ljudima koji zloupotrebe istu na kraju za nemoralne ciljeve ili im poture falš za velike pare pa im se npr. piloti guše. Putin je bez metka uzeo Krim ali to se Amerima ne bi isplatilo npr. Mora kod njih da se troši a dugovi rastu i guraju se pod tepih. Što su nekad milioni sad su milijarde $ i tako ukrug. Dugovi se gomilaju pa ih prebacuju na druge dok ne pukne balon a isti puca kroz istoriju više puta i opet se naduvava.

Сергеј, СНС

pre 5 godina

Владамо свемиром још од Спутњика. Даће Бог и Путин да ускоро овладамо и Месецом и Марсом.

Mile

pre 5 godina

60 godina nakon amera. 
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Samo jedno pitanje, ko prevozi Amere do MSS zadnjih 6-7 godina?

mile

pre 5 godina

A sta mi imamo od toga? 

Da li ce Rusi posle te 2026. da zive bolje i lakše?
(out of mind....., 09. decembar 2018 09:31)

Stvar je u tome da osvajanje svemira donosi veliki tehnološki zamah! E sad, Ameri kao pragmatični biznismeni te tehnologije umeju da prenesu na proizvode široke potrošnje, olakšaju život ljudima i zarađuju na tome, dok kod Rusa to ostaje dostupno samo vojsci, pa onda hi-tech proizvode kupuju od Amera... Ruski apsurd!

Moki

pre 5 godina

Neće oni ništa dostići jer ne mogu da probiju zemaljski svod. Kao što to nisu mogli njihovi svemirski prijatelji davno kad ja bejah mlad, a zemaljski neprijatelji i tada i sada.

dd

pre 5 godina

znaci kasne 6g sa probnim letom sa posadom,trebalo je 2018g...a planiraju pocetkom 2030g da probaju da odu na mesec!jer jos trenutno ne postoji tehnologija koja garantuje maximalnu bezbednost,to su rusi i kinezi lepo rekli...znaci uzmite u obzir kasnjejnje u probama u proseku od 5-6g i docete do zakljucka tek oko 2035-2040g ce otici na mesec,pre toga nema teoretske sanse...

e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom?

u to samo moze da veruje neko sa IQ velicine svojih cipela...rusi imaju neku opasnu tajnu kada cute o tome,a ameri to znaju,uzajamna cutnja...TOP SECRET!

covek nikada nije bio na mesecu...nauka nas opasno laze,a tu i rusi nesto opasno muljaju sa amerima...ne znam kakav je dogovor,ali mnoge stvari sto nam serviraju niu istinite...nesto tu opasno ne stima!

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i

gg

pre 5 godina

a brate i budali je jasno da covek jos nije bio na mesecu... a da li ce rusi uspeti videcemo daleko je jos to...oko 2035-204g

da li je logicno da su ameri pre pola veka imali tehnologiju da slete na mesec...a danas 2018g kupuju ruske rakete za lansiranje? zar je moguce da takva nelogicna razlika u tehnlogiji izmedju 2 najvece sile postoji???

ukljucite mozak i otvorite oci...logika i realnost su najvece nauke na svetu,a ne ono sto nam se servira!!!!!!

Zoran

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Jasno Vlado. Upravo ova vest govori i razotkriva svu laz o navodnom spustanju '69 godine proslog veka. Vreme kada je kompjuter bio na nivou ispod danasnjeg mobilnog telefona.

Amri su jedino bolji u animacijama. Zaista su tu daleko otisli. DA je covek u proslom veku setao po Mesecu, danas bi uveliko setao i po Marsu, a na Mesecu bi odavno bile baze. Ovako Ameri ni svoje astronaute ne mogu da dobace do medjunarodne stanice.

Brainbranko

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Naravno da ima razloga. Na Mesecu je ogromna kolicina helijum3, koji je najbolji za rad fuzionih reaktora. Na zemlji ga ima jako malo. Ako uporedimo razvoj fuzionih reaktora sa uspostavljanjem eksploatacije heliuma3 sa Meseca videcete da se oba poduhvata plaiaju za period izmedju 2035 i 2050god. Samo se kod nas stvari rade bez visedecenijske strategike.

Jeste

pre 5 godina

A jel može raketa da sleti na zemlju kao Falcon 9?
Jedan Elon Musk je za par godina zadao domaći svima.
Bilo bi dobro "pozjmiti" tu tehnologiju kao nekada...

Leeco le pro 3

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

Ovo su samo prazne price,jer Rusi tamo nemaju sta da traze,bas kao ni Amerikanci,sve dok ne uspostave neku vrstu baze,za duzi boravak.
Kako nijedni ,ni drugi nemaju love za tako nesto,ocekivano je da to bude neka medjunarodna misija,slicno MSS-u.

Tehnologija za odlazak nije problem,jer postoji.Amerikanci su isli tamo cak 6 puta i to 70' i shvatili da to jezivo kosta,a ne donosi vecu korist od robotskih sondi.
Kao i uvek,problem su pare !

Rusi nisu deca i imaju iskustva u letovima u svemir,ali kao i NASA,vecito kubure sa lovom. Zlatno doba Hladnog Rata i neogranicenog finansiranja je proslo,tako da danas zavise od mizernih budzeta.

marlon

pre 5 godina

Prvo da naprave stelt avion koji je zaista stelt, a ne su-57, pa da u naoružanje uvedu armatu, pa onda da konstruišu svemirske brodove. Neozbiljni su sa ovim naivnim najavama od kojih uvek ispadne veliko ništa.

Vlado

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.

Pantelija

pre 5 godina

Šta? Ništa Mars do 2030? Ako ništa bar su smanjili ribu, ne lažu ko ovi naši tipa srpski astronauti na Marsu za najviše 2, 2 i po godine.

Raša

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

Ovo su samo prazne price,jer Rusi tamo nemaju sta da traze,bas kao ni Amerikanci,sve dok ne uspostave neku vrstu baze,za duzi boravak.
Kako nijedni ,ni drugi nemaju love za tako nesto,ocekivano je da to bude neka medjunarodna misija,slicno MSS-u.

Tehnologija za odlazak nije problem,jer postoji.Amerikanci su isli tamo cak 6 puta i to 70' i shvatili da to jezivo kosta,a ne donosi vecu korist od robotskih sondi.
Kao i uvek,problem su pare !

Rusi nisu deca i imaju iskustva u letovima u svemir,ali kao i NASA,vecito kubure sa lovom. Zlatno doba Hladnog Rata i neogranicenog finansiranja je proslo,tako da danas zavise od mizernih budzeta.

Pantelija

pre 5 godina

Šta? Ništa Mars do 2030? Ako ništa bar su smanjili ribu, ne lažu ko ovi naši tipa srpski astronauti na Marsu za najviše 2, 2 i po godine.

hmm

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?

marlon

pre 5 godina

Prvo da naprave stelt avion koji je zaista stelt, a ne su-57, pa da u naoružanje uvedu armatu, pa onda da konstruišu svemirske brodove. Neozbiljni su sa ovim naivnim najavama od kojih uvek ispadne veliko ništa.

Vlado

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.

Raša

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?

Nenad

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Zdravo Rašo! Da te pitam, da li si nekada u životu probao da uradiš IQ test? Ako nisi, probaj, ne moraš nikome da kažeš rezultate ;)

Leeco le pro 3

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima

ggg

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Kao prvo nisu ameri bili jednom nego 6 puta na mjesecu, a kao drugo to uzasno puno kosta, a donosi manje nego da se salju roboti. A ako su ameri sve to snimili u studiju svaka im cast trebalo je i to znati uraditi.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
(Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.
Bilo je takvih slucajeva jos.Projekat "Menheten " je jedan od njih,gde su za kratko vreme razvili upotrebljivo nuklearno naoruzanje.
Niko drugi na svetu nije bio sposoban za to u tom trenutku.

Apolo misija je bio skoro potpuni uspeh i tu se Meseceva avantura zavrsila,posto su videli sta treba,a nisu imali uslove za duzi boravak .
Baza na Mesecu je sveti gral kosmonautike i ona ce sigurno biti medjunarodna,ako je ikada naprave.

Halo Bing...

pre 5 godina

"e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom? "

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.

BSN

pre 5 godina

(Leeco le pro 3, 09. decembar 2018 09:57)

Vojnim avionima iz 60-ih nije trebalo 15 godina da udju u upotrebu, tako da poredjenje danasnje situacije sa Apolo vremenima nije na mestu. Osim toga na Apolo programu je bilo uposleno preko 400000 ljudi sa odresenim rukama i kesama, sto je danas nezamislivo.
Eto zasto je istorija bitna - da ne mislimo da sve pocinje od nas.

Mesecina

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Da, Rusi zaostaju za Amerikancima, cak i vise. I tu nema sta da se "vJeruje". Sto pre shvatis manje ce te boleti.

deki185

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven

Utin

pre 5 godina

Fora je sto ljudi koji pisu ovde da je sletanje na mesec rezirano i lazno, misli da je bilo samo tog sletanja. Kada ima kazete da je bilo vise puta, i da je preko deset ljudi setalo mesecom po cak par sati, gledaju te zbunjeno i jedini odgovor na to je, ma sve je to cia rezirala. Tako da...

Badji

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.

Sasa

pre 5 godina

Fascinira glupost koja "protice" kroz vecinu komentara. Molim vas, procitajte ih, shvaticete o cemu jeste rec. Dugo se ovako nisam nasmejao. A, tako je kada o nauci i tehnologiji, Rusiji i Americi, pisu oni koji su teskom mukom zavrsili osnovnu skolu, a neki jedva i srednju. Dok oni koji imaju fakultetsku diplomu, kao da je nemaju, s obzirom na nacin na koji su studirali odnosno dosli do nje. Zivot je kratak, a znanje vazno. Nemojte dozvoliti sebi da pisete o cemu ne znate, vec se prvo uputite. O mazohistickim poduhvatima od strane onih koji se zaklinju u "amere", da ne trosim reci. Posebna je to sorta i nadasve prepoznatljiva.

mile

pre 5 godina

A sta mi imamo od toga? 

Da li ce Rusi posle te 2026. da zive bolje i lakše?
(out of mind....., 09. decembar 2018 09:31)

Stvar je u tome da osvajanje svemira donosi veliki tehnološki zamah! E sad, Ameri kao pragmatični biznismeni te tehnologije umeju da prenesu na proizvode široke potrošnje, olakšaju život ljudima i zarađuju na tome, dok kod Rusa to ostaje dostupno samo vojsci, pa onda hi-tech proizvode kupuju od Amera... Ruski apsurd!

ha ha

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.

Solskjaer

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(

Majestyk

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.

Goran

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nele, 9. decembar 2018 09:48)

Hahaha....grohotom se smejem ,ti i dalje veruješ u Kjubrikovu montažu...pazi molim te 1969 su imali tehnologiju da "slete" na mesec,a danas je nemaju kao navodno nemaju interes da sleću više tamo ... Ima na internetu tona i tona dokaza da čovek nikada nije bio na mesecu, i da je sve to samo jedna velika laž (u režiji Stenlija Kjubrika) koja je poslužila da Ameriku podigne kao velesilu kojoj nema ravne u svetu!

neutralni felsh

pre 5 godina

Rusi neće ništa istraživati u vezi leta na Mesec. Neki ruski inženjeri su najavljivali lansiranje letelice koja će utvrditi istinitost sletanja na Mesec pa od toga ništa. Politički im ne odgovara da razotkriju američke, eventualne, prevare jer bi time američki režim prestao da im bude ravnopravan takmac u lažnim sukobima. Inače, Rusi, naravno znaju da li je bilo leta na Mesec ili ne.
(Što više humora, bolje za astronaute, 26. novembar 2018 11:19)


rusi, i ruski naucnici i ruska javnost naravno znaju da su amerikanci otisli do meseca, tada su im i cestitali - potpuno sportski, jer su i sami radili na tom putu tako da znaju znaju kako je bilo tesko dospeti do tamo i natrag.
kao i u svemu ostalom, tudji uspeh osporavaju samo oni koji nisu bili deo toga, ili oni koji ne razumeju i nece da razumeju, kao zrtve ideoloskog gledista na svet, istoriju i nauku. i sopstveno obrazovanje, na bilo kom nivou. frustrirani, neshvaceni, gnevni, podsvesno ljuti na sebe i ceo takav svet. prvo i poslednje utociste je opskurni skepticizam, potpuno neprimeren.
inace, sav taj jazz, opskurno trash- pulp trziste osporavanja puta na mesec, kao i ostalih paranaucnih kontraskih kvaziteorija), jeste nastao u americi, kolevci danasnjih modernih medija, ali i kolevci modernih tabloida i takvog gledista na svet. i mnogi tamo jesu zaradili silan novac na takvim novinama i knjigama, jer amerika je kolevka i modernog shvatanja kapitala i brze zarade na dzirlo-proizvodima od dzirlo-proizvodjaca - od svih verzija kosmodiska do teorije o ravnoj zemlji, preko osporavanja leta na mesec, radi teska masinerija sklepanih "dokaza" pecajuci zbunjeni narod uz mantru "svi nas lazu mi smo u pravu", glas zbunjenih i frustriranih, svaki od njih mali neo koji je skontao zli matriks.
kod nas se masovni upliv tog fenomena desio tokom brloga devedesetih. bilo planski ili ne, opstao je do dan-danas... uzivajmo u posledicama.

Mile

pre 5 godina

60 godina nakon amera. 
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Samo jedno pitanje, ko prevozi Amere do MSS zadnjih 6-7 godina?

Sremac

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 9. decembar 2018 11:45)

Pa vas rusofila da nema, ne bi vas trebalo ni izmišljati, jer bi u tom slučaju Srbija bila mnogo zdravije i lepše mesto za život.

Dundo Maroje

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada? 
(Raša, 09. decembar 2018 08:58) 

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 09. decembar 2018 12:22)

Zanemaricemo osnovno nepoznavanje nauke posto su ljudi potrosili vremena j vremena dokazujuci to ovde po raznim vestima i komentarima na vesti ali ne vredi. Ko ne zeli da poveruje prosto ne zeli, a pritom se pokazuje elemntarno nepoznavanje osnovnih zakona fizike.

Zato se preusmerimo na nesto drugo, a to je vreme u kome se svemirska bitka odvija: hladni rat. Rusi su imali prvu letelicu u svemiru, prvu zivotinju u svemiru, prvog coveka u svemiru i prvu zenu u svemiru. Amerikancima ostaje samo nada da ce poslati prvog coveka na mesec kako bi dobili taj svemirski rat. Ali poslati coveka na mesec a da se to ne moze dokazati Sovjetskom Savezu je u tom trenutku bilo totalno rasipanje novca. Amerikanci su morali biti 100% sigurni da ce Rusima isporuciti siguran dokaz sletanja. Stoga su omogucili Rusima pracenje letelice, prenos radio veza i na sve ostale nacine Ruse uputili u sletanje. Rusi nedugo po sletanju cestitaju Amerikancima na uspesnom sletanju na Mesec. Rusi to u toj jako bitnoj bitci u jeku hladnog rata nikada ne bi uradili da nisu bili apsolutno uvereni u istinitost sletanja. Nije ruski naucnik nije nasao manu na snimcima, ili bilo dokaz da je sve odradjeno na Zemlji. Ali su zato razni strucnjaci, ne samo u Srbiji, nasli gomilu dokaza da je sletanje lazirano sto nijedan ruski naucnik nije uspeo.

Pa gospodo teoreticari zavere ja vam svima od srca cestitam na uspehu i tako velikom naucnom dostignucu.

Zoki

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
 (Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Samo kod tebe.

edge

pre 5 godina

Jedne od najboljih i jeftinih raketnih motora prave Rusi. Ameri sve moraju da kupe počevši od sirovine pa do rada pa cena ode u nebesa. Sve to privatne kompanije rade a to košta. Eto npr. titanium. Kasne Rusi za neke stvari ali su za nešto jedini. Onda Ameri ispade da su lutali sa F35 dok ne ispeglaju sve cena ode u plafon i nikad ne znaš da li si pokrio sve slabosti. Problem nije u tehnici nikad neko u ljudima koji zloupotrebe istu na kraju za nemoralne ciljeve ili im poture falš za velike pare pa im se npr. piloti guše. Putin je bez metka uzeo Krim ali to se Amerima ne bi isplatilo npr. Mora kod njih da se troši a dugovi rastu i guraju se pod tepih. Što su nekad milioni sad su milijarde $ i tako ukrug. Dugovi se gomilaju pa ih prebacuju na druge dok ne pukne balon a isti puca kroz istoriju više puta i opet se naduvava.

'vatam na buckalo

pre 5 godina

Ako cemo iskreno prva raketa koja se racuna kao"svemirska"je nemacka,zatim dve ruske (Gagarin, Lajka) pa onda americka.Pri razvoju istih vrlo su pomogli nemacki naucnici koji su"izbegli" na istok i zapad.

neutralni felsh

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :( 
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36) 

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.
(Majestyk, 09. decembar 2018 13:05)


sto kazu francuzi: touche! :)

Brainbranko

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Naravno da ima razloga. Na Mesecu je ogromna kolicina helijum3, koji je najbolji za rad fuzionih reaktora. Na zemlji ga ima jako malo. Ako uporedimo razvoj fuzionih reaktora sa uspostavljanjem eksploatacije heliuma3 sa Meseca videcete da se oba poduhvata plaiaju za period izmedju 2035 i 2050god. Samo se kod nas stvari rade bez visedecenijske strategike.

BSN

pre 5 godina

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?
(xxxx, 9. decembar 2018 14:01)

Premijeru Holandije NIJE poklonjen kamen s Meseca. To je posle njegove smrti mislila njegova porodica koja je taj primerak pronasla u njegovoj zaostavstini i resila da ga pokloni Rijksmuzeju kao "kamen s Meseca". Muzej je to bez procene uzeo u kolekciju i kasnije je pukla bruka kad se saznalo da je u pitanju impresivan komad kamenopg uglja iz americkih rudnika. Vec po velicini se moglo zakljuciti da je taj komad prevelik za Mesecev uzorak. Kamenje sa Meseca sa Apolo 11 misije, koje je podeljeno po svetu, je bilo malo, u obliku sitnih opiljaka zatopljenih u providnu plastiku.
Kamenje sa Meseca NIJE bilo poklanjano kao licna svojina nego od Vlade USA Vladama drzava. I zbog toga taj kamen iz privbatne svojine nije mogao biti kamen s Meseca. Na kraju, uz svaki Mesecev kamen je dolazila plaketa sa posvetom i zastavom zemlje kojoj je kamen poklonjen, koja je putovala do Meseca i nazad.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Netherlands_Apollo_11_display.jpg/220px-Netherlands_Apollo_11_display.jpg

Ovde toga nije bilo.

Holandija ima svoje kamenje sa Meseca (kao i Jugoslavija, odn. Srbija) i ono se cuva u prirodnjackom muzeju u Lajdenu.

a1

pre 5 godina

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.
(leonid, 9. decembar 2018 13:18)

Ja pre mislim da bi to trebali da urade neki drugi, koji takodje pretenduju na osvajanje svemira, posto i na osnovu njihovih hvalisanja, to bi trebao da bude jednostavan poduhvat, i da tako raskrinkaju americku zaveru. (Kina, Rusija).
Zasto?
Jer kada bi SAD napravile taj satelit oko Meseca, i kada bi uslikali tu zastavicu, opet bi se pojavili isti ovi likovi koji bi to negirali, i osmislili istu (ili neku slicnu) pricu da je sve to opet rezirano u nekom filmskom studiju u Holivudu, uz obilje Photoshop-a.
Prosto, mrznja prema SAD je jaca od bilo kakvog argumenta.

gg

pre 5 godina

a brate i budali je jasno da covek jos nije bio na mesecu... a da li ce rusi uspeti videcemo daleko je jos to...oko 2035-204g

da li je logicno da su ameri pre pola veka imali tehnologiju da slete na mesec...a danas 2018g kupuju ruske rakete za lansiranje? zar je moguce da takva nelogicna razlika u tehnlogiji izmedju 2 najvece sile postoji???

ukljucite mozak i otvorite oci...logika i realnost su najvece nauke na svetu,a ne ono sto nam se servira!!!!!!

Zoran

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Jasno Vlado. Upravo ova vest govori i razotkriva svu laz o navodnom spustanju '69 godine proslog veka. Vreme kada je kompjuter bio na nivou ispod danasnjeg mobilnog telefona.

Amri su jedino bolji u animacijama. Zaista su tu daleko otisli. DA je covek u proslom veku setao po Mesecu, danas bi uveliko setao i po Marsu, a na Mesecu bi odavno bile baze. Ovako Ameri ni svoje astronaute ne mogu da dobace do medjunarodne stanice.

eX

pre 5 godina

Rusi imaju MiG 31 koji moze da ide 3000 kilometra na sat i koji moze da unisti satelite jer moze da se popne na 21500metara visine za manje od 19 minuta i jos imaju druge avione koji lagano mogu do stratosfere da idu.
Ruski dzet drzi rekord od 2013 godine kada je presao 8000 kilometra bez sletanja jer su mu punili gorivo u letu.

Tako da, mirni su oni i mogu da se igraju sa Mesecom, jer da je NATO mogao napao bi ih jos pre 20 godina ali kada smo mi mogli sa sovjetskom starom tehnologijom iz 50'godina da srusimo onaj nevidljivi F117 zamislite sta Rusija moze danas da uradi bilo kome...

U zdravlje.

Drakče

pre 5 godina

Najgore od svega je što sve i da ih neko strpa u svemirski brod i odvede na mesec da lično vide tragove Apolo misija, neki ljudi i dalje ne bi poverovali u to što vide svojim očima. Imslili bi najneverovatnije teorije, samo da ne priznaju da su bili u zbludi.

dd

pre 5 godina

znaci kasne 6g sa probnim letom sa posadom,trebalo je 2018g...a planiraju pocetkom 2030g da probaju da odu na mesec!jer jos trenutno ne postoji tehnologija koja garantuje maximalnu bezbednost,to su rusi i kinezi lepo rekli...znaci uzmite u obzir kasnjejnje u probama u proseku od 5-6g i docete do zakljucka tek oko 2035-2040g ce otici na mesec,pre toga nema teoretske sanse...

e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom?

u to samo moze da veruje neko sa IQ velicine svojih cipela...rusi imaju neku opasnu tajnu kada cute o tome,a ameri to znaju,uzajamna cutnja...TOP SECRET!

covek nikada nije bio na mesecu...nauka nas opasno laze,a tu i rusi nesto opasno muljaju sa amerima...ne znam kakav je dogovor,ali mnoge stvari sto nam serviraju niu istinite...nesto tu opasno ne stima!

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i

T

pre 5 godina

Rusi trenutno odvajaju suvise malo para za svemirska istrazivanja, tako da od toga nece nazalost biti nista. I postojeci projekti (Angara, Federacija) im vec kasne. A nije da oni ne bi uspeli u tome, ali za to treba ljudi i para, a pare im trenutno daju na kasicicu.

Amerikanskiil

pre 5 godina

Stanley Kubrick je bio angažovan da režira američko sletanje na mesec. Pošto je bio perfectionista, insistirao je da snimanje bude na lokaciji. Ostalo je istorija :

neutralni felsh

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih! 
(nele, 9. decembar 2018 09:48) 

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 09. decembar 2018 11:45)


otkrio sam da volim sto je nas narod bedan. lepo mi je da ga gledam kako zasluzeno luta kroz istoriju i logiku. na kraju zavrsi na kazanu.

DC

pre 5 godina

Nisam rusofil i živim na zapadu, međutim reći da su Rusi 50-60-70 godina iza Amera u pogledu svemirskog programa, a samo zato što do sada nisu bili na Mesecu je žešća glupost. Pošto su prvi poslali čoveka u svemir, Rusi su se okrenuli programu koji je imao mnogo više logike sa osnova nauke, odn svemirskoj stanici Mir. Ameri su potrošili silne pare da pošalju čoveka na Mesec što im je omogućilo veliku slavu, ali je sama nauka od toga profitirala vrlo malo. Ne postoji ništa što su ostvarili a da nije moglo da se postigne slanjem robota i sondi. Danas imate ISS koji je nastao na konceptu MIRa, imate Ruski Sojuz koji je već neko vreme jedini način da se astronauti transportuju na ISS itd. Slanje čoveka na Mesec danas postaje ponovo aktuelno samo zato jer ima indikacija da je za dalja putovanja, kao npr Mars, najlogičnije ići preko baze na Mesecu.

артиљерац

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.

BSN

pre 5 godina

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i
(dd, 9. decembar 2018 10:16)

E da, vidimo da si ti tvoj ukljucio... ali samo slajfujes u mestu, kvacilo ti nije u redu. Za "realno razmisljanje" podji prvo od sebe... kako sam uopste zavrsio osnovnu skolu?... zasto sam imao keca iz fizike i matematike... zasto mrzim Amerikance iz vremena mojih dedova... da li moja mrznja prema nauci potice iz ciste lenjosti?... da li je u redu da zavidim pametnijima od sebe?...

Deki

pre 5 godina

Skoro sam pročitao neverovatnu vest na BBCju: ruska raketa stize do medjunarodne stanice za 4 sata. Neverovatno. Do sada pa i upravo lansiranoj FALCON raketi treba dva i po dana dok dodje u poziciju da se spoji sa stanicom. To je genijalnost. I Rusi sve to rade same.

xxxx

pre 5 godina

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?
(hmm, 9. decembar 2018 11:53)

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?

only fools and horses

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Ma nisu zaboravili, nego se to mnogo dobro plaća. I to ne sendvičima.
Kako su amerikanci i englezi najavili povećanje budžeta za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu, tako se ustostručiše takvi komentari, puni su ih svi portali. Do tada je pisao tek po neki zaluđenik.

Veliki brat

pre 5 godina

Ima li ovde iko od komentatora da je detaljnije pročitao nešto o onome što piše u svom komentaru, osim sa par sajtova o teorijama zavere?

@(Brainbranko, 9. decembar 2018 10:59)
Helium 3 jeste najpogodniji kao gorivo za fuziju, ali je problem što traži mnogo veće temeprature nego vodonik, a mi još nismo napravili ni fuzioni rekator na vodonik, tako da će Helium 3 možda biti interesantan, ali za 50 do 100 godina.


@(dd, 9. decembar 2018 10:16)
@(Zoran, 9. decembar 2018 10:36)

Jeste, taj računar u Apolu ne da je slabiji od današnjih telefona, nego je slabiji od današnjih digitrona, ali je uradio svoj posao, jer su inženjeri sa MIT-a maksimalno optimizovali kod - i deo tog koda može da nađeš na internetu, ali ne verujem da bi bilo šta razumeo.

Uglavnom, više senzora i složeniji računar imaju današnji automobili nego ondašnji Apolo, ali razlog tome je da bi ti inženjeri u auto industriji imali šta da rade i "inoviraju", a ne zato što nam u autu treba senzor za svaku glupost.

A o tome da rusi kasne 50 godina govori to ko danas najviše leti do ISS.

Čak i put do ISS košta papreno, a zamislite do Meseca? Baza i da se napravi tamo, veliki problem bi bio poslati pomoć u slučaju neke nezgode, a troškovi slanja svakog kilograma tereta bi bili višestruko veći - a kosmičke agencije svih država već kubure sa budžetom.

Jednostavno, opet se stavlja akcenat na vojsku, SAD imaju problem rastuće Kine i bitnija im je vojska od istraživanja Svemira.

Jeste

pre 5 godina

A jel može raketa da sleti na zemlju kao Falcon 9?
Jedan Elon Musk je za par godina zadao domaći svima.
Bilo bi dobro "pozjmiti" tu tehnologiju kao nekada...

BSN

pre 5 godina

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 9. decembar 2018 12:22)

Fraza "indirektno potvrdila" pruza bezgranicne mogucnosti za tumacenje, sto godi mastovitom paranoickom umu, koji ce uvek izvuci ono sto mu treba i od komarca naduvati slona.
Ljudi koji su lupili minuse imaju pametnija posla nego da traze informacije od raznoraznih smutljivaca koji koriste Internet za siroko plasiranje svojih suludih ideja. Oni koji su lupili minuse su zavrsili prirodne nauke barem na srednjoskolskom nivou i znaju da su naucne informacije o Mesecevom letu neuporedivo relevantnije od bulaznjenja drustva s pivom ispred prodavnice.
Amerikanci su sleteli na Mesec 6 puta, uz 4 pripremna leta sa ljudskom posadom (tu ne racunamo "Dzemini" program koji je prakticno ceo bio uvertira za "Apolo" manevre u svemiru) plus 3 bespilotne probe "Saturn" nosaca. Ogroman posao koji niste vredni ni da spomenete, a kamoli da komentarisete.

ilija

pre 5 godina

ajde vise... hocu dokazete da kauboji nisu bili na mesecu ili ce po vasem dolasku na mesec, na vas racun leci jedno 10 milijardi dolara da cutite... ajde vise!

Sima

pre 5 godina

Kineski svemirski brod Chang'e 4 TRENUTNO leti prema Mesecu, i početkom Januara spušta lender. Rusi su beznadežno zaostali i za Amerikancima i za Kinezima. Ono što oni sada koriste je veoma stara tehnologija, još iz vremena takmičenja sa Amerikancima. Kad Elon Mosk drastično spusti cene lansiranja, što je već delimično uradio, to Game Over.

leonid

pre 5 godina

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.

Dobro, neka se onda sastanu svi ti naucnici, doktori i inzenjeri nek sastave jedan svemirksi brod koji se krece brzinom svetlosti, nek pronadju lek protiv raka, nek smisle uredjaj za teleportaciju, nek stvore novu planetu kada vec sve mogu sa neogranicenim budzetom i ogromnim znanjem.
Ja ne kazem da Apollo nije bio na mesecu, ja samo kazem, dajte jedan dokaz.

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.

Сергеј, СНС

pre 5 godina

Владамо свемиром још од Спутњика. Даће Бог и Путин да ускоро овладамо и Месецом и Марсом.

yorg

pre 5 godina

2026 ce sigurno poslati fotografije slikane kamerom od 1mp i neke snimke u rezoluciji 320x240. Sletanja na Mesec nije bilo niti ce ga biti!

Miroljub

pre 5 godina

Mislim mozda su Ameri i sleteli na Mesec, ali ono sto se moze videti od snimaka, je sve samo ne snimljeno na Mesecu. Astronaut pada na nos, pa se podigne kao na koncima u rikverc. Gravitacija je samo 1/6 Zemljine, a oni umesto da skacu kao na federima 10 metara u vis se gegaju u slowmotion stilu. Mislim mozda su ti snimci bili fascinantni 70-ih godina proslog veka, ali gledajuci danas samo mozete da se nasmejete lakovernosti onih koji ih smatraju za autenticne snimljene na Mesecu, a ne studijsku produkciju za siroke narodne mase.

partizan

pre 5 godina

Rusi zaostaju 150 godina za amerima, a tebe je nasamario onaj ko te ubedio da nema vajde da ideš u školu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 9. decembar 2018 12:39)
Ma 500 godina. Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?

BSN

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
(Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.
(Badji, 9. decembar 2018 12:06)

Sovjetima pripada prvi let zive posade oko Meseca, ali ne ljudske. Pre americkog Apolo 8 obletanja Meseca u decembru 1968., Sovjeti su imali dva obletanja sondama Zond 5 i Zond 6 (septembar i novembar 1968.) koje su odnele i na Zemlju vratile mesovitu zivotinjsko-bakterijsko-biljnu posadu, plus jedan radioloski fantom - ljudska lutka na pilotskom mestu ispunjena radioloskim dozimetrima za merenje primljene doze zracenja.
Posada u kojoj su najvisi organizmi bili dve kornjace, se vratila na Zemlju u dobrom stanju - tek da se stavi na znanje onima koji i danas tvrde da se V/A pojasevi ne mogu proci.
Struktura sondi Zond je slicna danasnjim Sojuzima i bila je predvidjena za nosenje lunarnog modula sa jednim clanom posade. Za razliku od Amerikanaca, u skladu sa sovjetskim "vpered, druzja!" pristupom, NISU bile planirane probe sletanja na Mesec. Bilo je planirano jedno obletanje za kasno prolece 1969. ali se od svega odustalo zbog eksplozivnih problema sa raketom nosacem.

BSN

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Да оставимо по страни дискусију о идентичности НАТО и НАСА, што многи овде бркају... Само да кажемо да се ради о догађајима од пре 50 година, а не 20, и да пустимо да о томе говоре они који се сећају, а не ови чији су очеви тада били можда у петогодишњем плану... ДА, сећам се врло добро и срећан сам због тога...

https://archive.is/NGObG

Да ли су ти небројени људи са фотографија, из Београда и читавог света, будале? Или су то недостојни унуци њихови?

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajno je ka[njenje od misije Apollo, mnogo je godina zaista prošlo i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (a ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje (veštački) šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

Pera Srbin

pre 5 godina

Pozdravljam sve Sega mega doktore i diplomce. Ja pripadam generaciji iz prošlog veka i.sećam se da su Sovjeti imali više misija bez ljudske posade na Mesec. Po Mesecu su krstarila vozila Lunohod koja su snimala površinu i prikupljala uzorke. Nikada nisu , bar javno, objavili da su spustili ljudsku posadu na Mesec. Verovatno je uzrok bio, kao i sada, hronični nedostatak para, koje su trošene na razne “revolucionarne“ pokrete širom planete.

Lacerta

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.
(артиљерац, 9. decembar 2018 20:30)

Nemaš ti pojma, nego kao i svi ostali iz rusofilske sekte papagajski ponavljaš naučene gluposti. Ali činjenice su sledeće:

- Sergej Koroljov je bio avionženjer po struci i pre svega odličan organizator i tim lider.

- Za vreme Staljinovih čistki, 1938. godine je uhapšen i osuđen na smrt. Prvo je oduvao godinu dana u gulagu u Sibiru, a onda je premešten u Moskvu u "šarašku". "Šaraške" su bile specijalni NKVD zatvoi za obrazovane. Tu je skoro do kaja rata radio svoj posao avioinženjera na programu razvoja dodatnog raketnog pogona za sovjetske bombardere. Za to vreme, kolega Fon Braun je razvijao PRAVE rakete!

- Krajem 1945 je bio član komisije koja je rekonstruisala nedostajuće delove dokumentacije o Fon Braunovoj raketi V-2 koju su Rusi uspeli da zaplene za vreme rata. TO je bio početak sovjetskog raketnog programa!

- Koroljov je svakako bio sjajan inženjer, naučnik i konstuktor, ali isto kao i američki, ni sovjetski vasionski program nije bio originalni razvoj od nule, nego se nadovezao na NEMAČKI!

- To ni u čemu ne umanjuje zasluge Koroljova jer svakako nije bilo dovoljno da samo prepiše od Fon Brauna, ali činjenica je da Koroljov NIJE "osmislio tehnologiju za let u kosmos"!

Boki

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Dobro kada već može OT onda da i odgovorim da nismo zaboravili verne glasače SPSa i SRSa koji su nam familiju slali u 3 rata koja su uspeli da naprave kao i dozivanje bombi na naše glave. Kraj OT.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!
(Srbin iz Srbije, 09. decembar 2018 21:41)

Ko priziva rat, rat mu u kući bio.

Zoran

pre 5 godina

60 godina nakon amera.
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Znaci, po tebi tako "pametnom", a i tebi slichnim, Rusi danas imaju avione (na primer) tipa nemachkog Mesershmita, ili engleskog Spitfajera...Tu negde..?? To bi otprilike bilo tih 60 god. zaostatka u tehnologiji.

DA malo znanja imas, bilo bi ti poznato da su se Rusi sa automatskim stanicama spustili, prvi, na Mars, Veneru,Mesec...da su , opet, prvi napravili svemisrsku stanicu (Mir), da su prvi poslali coveka u svemir...Prvi su poslali zenu u svemir...prvi su izveli spajanje dva broda u svemiru...Prvi imali vozilo po Mesecu...i.t.d...
Amerima svaka chast za animacije...tu su daleko.daleko otisli...gledas ove njihove SF filmove i ne razlikujes da li je realno ili lazno.

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajan je "delay" od misije Apollo, mnogo godina zaista i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (ima ga! ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje veštački šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

drmr profesor

pre 5 godina

i jos jedno pametno pitanje:)

-kako je gravitacija toliko osetljiva i slaba da pusta dim,balone,lagane stvari prema gore,cak i ptice lete bez problema!!!

a istovremeno toliko jaka da drzi ljude,okeane,mora...svu vodu zalepljenu za okruglu zemlju,i drzi atmosferu u slojevima razlicite gustine da je ne usisa vakum!to je ogromna razlika!

i vi sada procenite da li to moze da funkcionise o OTVORENOM SISTEMU!

E PA NE MOZE!samo u zatvorenom!

naveo sam primer auta i muve...muva dok je u autu prati auto u brzini i krece se u svim pravcima...ZATVOREN SISTEM!

kada se muva katapultira iz auta otvoris prozor,ONA VISE NE PRATI AUTO! OTVOREN SISTEM! gde se izgubila gravitacija???

auto je planeta zemlja,muva je avion...planeta je u OTVORENOM SISTEMU?znaci gravitacija po svim pravilima NE POSTOJI! jer bi muva morala da i dalje prati auto!!!!

lakse stvari od vazduha idu gore,teze padaju dole,KRAJ SVAKE PRICE!

planeta je u ZATVORENOM SISTEMU!sa cvrstim svodom iznad!

simke

pre 5 godina

Činjenica da 95% okeana nije istraženo do danas deluje nemoguće.
A okeani velikim delom utiču na naš život. Ipak, mi bi da istražujemo ono nezamislivo daleko od nas. Čudna je nauka i ljudska logika.

Aleksandar

pre 5 godina

Ne lupetajte gluposti.Rusi tj Sovjeti su bili na Mesecu sedamdesetih,doduse sa robotima,sto je tada bilo vece tehnicko dostignuce nego poslati ljudsku posadu.Razmisljali su u napred,trebalo je istim programom osvojiti Mars pa dalje,sve uz koriscenje svemirskih stanica.Kad je propao Sovjetski Savez stao je i program,posle je raprodat u delovima zajedno sa strucnjacima.Zato sad imate Americku misiju na Mars i medjunarodnu svemirsku stanicu.Koga zanima moze da pogleda Americki dokumentarac "Tank on the Moon".Uporedite robote sa danasnjim Americkim na Marsu i bice vam sve jasno.

drmr profesor

pre 5 godina

nemoguce je napustiti zemljinu orbitu...zasto sto postoji NEBESKI SVOD koji je od cvrste materije i stvara barijeru i stit da VAKUM ne usisa ATMOSFERU!

razlika u tako ogromnom pritisku mora da ima cvrstu barijeru,jer samo u ZATVORENOM SISTEMU zemlja moze da funkcionise...u OTVORENOM SISTEMU ne bi nas bilo posto smo okruzeni VAKUMOM SA SVIH STRANA!

ti ne mozes recimo da se spustis u dubinu okeana jer bi ogroman pritisak napravio ping pong lopticu od tebe,zato moras imati BARIJERU koja te stiti i pravi vestacki pritisak kao na povrsini,TO SE ZOVE PODMORNICA! a za visinu AVION!

tako da planeta zemlja moze da funkcionise u samo zatvorenom sistemu!

ako vozis auto i u autu imas muvu koja putuje sa tobom,ona moze da leti u autu u svim PRAVCIMA!to je zatvoren sistem!

otvoris prozor muva odlete ko zna gde,E TO VAM JE OTVORENI SISTEM!

tu mozete za primer uzeti da je auto planeta zemlja,a muva recimo avion!

objavite komentar da se neki ljudi malo edukuju...i da mi odgovore kako zemlja i gravitacija funkcionise u OTVORENOM SISTEMU!pozz

Moki

pre 5 godina

Neće oni ništa dostići jer ne mogu da probiju zemaljski svod. Kao što to nisu mogli njihovi svemirski prijatelji davno kad ja bejah mlad, a zemaljski neprijatelji i tada i sada.

waters

pre 5 godina

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.(Halo Bing..., 09. decembar 2018 15:04)Činjenica je da je Braun radio za Hitlerovu Nemačku, ali da je još tada osmislio tehnologiju za put u svemir je glupost. Da je uspeo Ameri bi bili prvi u svemiru i ne bi čekali skoro dve decenije od Drugog svetskog rata da to urade. U ostalom da 1957-e godine SSSR nije poslalo prvi satelit, a nedugo nakon toga i prvog čoveka u svemirsku orbitu, Amerikanci bi još dugo čekali na njihovo svemirsko "krštenje".

zmitjkoe

pre 5 godina

Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?
(partizan, 9. decembar 2018 16:14)

Tek tada bi nastao ogroman problem: kako nahraniti 150 miliona Rusa!

bota

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Kakva manipulacija informacijama?!
Apolo program iliti misije na Mesec nisu bile ni izbliza skupe kao danas, a razlog je raketa Saturn V koja je daleko jeftinija od ovih danas i daleko bolja i produktivnija. To je cinjenica. Samim tim otvaramo vrata teorijama zavere jer nema razloga da bolju menjas losijom i skupljom.

citizen of the world

pre 5 godina

Prema Knjizi Zivota i Ljubavi (Livets Bog) Mesec predstavlja kosmicki les jedne davno izumrle planete. Prema usmenom kazivanju autora kosmologija ce najpre poceti da se siri iz Rusije a potom postepeno i na ostale delove sveta.
Duhovni svet je stvar talasne duzine ali i mentaliteta koji stoji iza toga. Naucnici su pravi istrazivaci ali imaju na umu iluzionisticke misli da mogu da otkriju istinu u fizickoj materiji. ,,pustite ih da traze koliko god hoce u materiji, nikada nece nista naci,,.
Stari Zavet : ,,oko za oko, zub za zub,,
Novi Zavet : ,,Hrist spasitelj - ljubav prema bliznjem,,
Livets Bog : ,,traziti za sebe kroz duhovno znanje,,
,,Med ne treba oglasavati, pcela mora da bude gladna,,

Vlado

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.

Raša

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?

marlon

pre 5 godina

Prvo da naprave stelt avion koji je zaista stelt, a ne su-57, pa da u naoružanje uvedu armatu, pa onda da konstruišu svemirske brodove. Neozbiljni su sa ovim naivnim najavama od kojih uvek ispadne veliko ništa.

deki185

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven

Goran

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nele, 9. decembar 2018 09:48)

Hahaha....grohotom se smejem ,ti i dalje veruješ u Kjubrikovu montažu...pazi molim te 1969 su imali tehnologiju da "slete" na mesec,a danas je nemaju kao navodno nemaju interes da sleću više tamo ... Ima na internetu tona i tona dokaza da čovek nikada nije bio na mesecu, i da je sve to samo jedna velika laž (u režiji Stenlija Kjubrika) koja je poslužila da Ameriku podigne kao velesilu kojoj nema ravne u svetu!

Solskjaer

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(

Zoran

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? Prije ce biti da su Amerikanci nasamarili citav svijet i ruske naucnike filmskom rezijom slijetanja covjeka na Mjesecu.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Jasno Vlado. Upravo ova vest govori i razotkriva svu laz o navodnom spustanju '69 godine proslog veka. Vreme kada je kompjuter bio na nivou ispod danasnjeg mobilnog telefona.

Amri su jedino bolji u animacijama. Zaista su tu daleko otisli. DA je covek u proslom veku setao po Mesecu, danas bi uveliko setao i po Marsu, a na Mesecu bi odavno bile baze. Ovako Ameri ni svoje astronaute ne mogu da dobace do medjunarodne stanice.

gg

pre 5 godina

a brate i budali je jasno da covek jos nije bio na mesecu... a da li ce rusi uspeti videcemo daleko je jos to...oko 2035-204g

da li je logicno da su ameri pre pola veka imali tehnologiju da slete na mesec...a danas 2018g kupuju ruske rakete za lansiranje? zar je moguce da takva nelogicna razlika u tehnlogiji izmedju 2 najvece sile postoji???

ukljucite mozak i otvorite oci...logika i realnost su najvece nauke na svetu,a ne ono sto nam se servira!!!!!!

dd

pre 5 godina

znaci kasne 6g sa probnim letom sa posadom,trebalo je 2018g...a planiraju pocetkom 2030g da probaju da odu na mesec!jer jos trenutno ne postoji tehnologija koja garantuje maximalnu bezbednost,to su rusi i kinezi lepo rekli...znaci uzmite u obzir kasnjejnje u probama u proseku od 5-6g i docete do zakljucka tek oko 2035-2040g ce otici na mesec,pre toga nema teoretske sanse...

e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom?

u to samo moze da veruje neko sa IQ velicine svojih cipela...rusi imaju neku opasnu tajnu kada cute o tome,a ameri to znaju,uzajamna cutnja...TOP SECRET!

covek nikada nije bio na mesecu...nauka nas opasno laze,a tu i rusi nesto opasno muljaju sa amerima...ne znam kakav je dogovor,ali mnoge stvari sto nam serviraju niu istinite...nesto tu opasno ne stima!

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i

Moki

pre 5 godina

Neće oni ništa dostići jer ne mogu da probiju zemaljski svod. Kao što to nisu mogli njihovi svemirski prijatelji davno kad ja bejah mlad, a zemaljski neprijatelji i tada i sada.

drmr profesor

pre 5 godina

nemoguce je napustiti zemljinu orbitu...zasto sto postoji NEBESKI SVOD koji je od cvrste materije i stvara barijeru i stit da VAKUM ne usisa ATMOSFERU!

razlika u tako ogromnom pritisku mora da ima cvrstu barijeru,jer samo u ZATVORENOM SISTEMU zemlja moze da funkcionise...u OTVORENOM SISTEMU ne bi nas bilo posto smo okruzeni VAKUMOM SA SVIH STRANA!

ti ne mozes recimo da se spustis u dubinu okeana jer bi ogroman pritisak napravio ping pong lopticu od tebe,zato moras imati BARIJERU koja te stiti i pravi vestacki pritisak kao na povrsini,TO SE ZOVE PODMORNICA! a za visinu AVION!

tako da planeta zemlja moze da funkcionise u samo zatvorenom sistemu!

ako vozis auto i u autu imas muvu koja putuje sa tobom,ona moze da leti u autu u svim PRAVCIMA!to je zatvoren sistem!

otvoris prozor muva odlete ko zna gde,E TO VAM JE OTVORENI SISTEM!

tu mozete za primer uzeti da je auto planeta zemlja,a muva recimo avion!

objavite komentar da se neki ljudi malo edukuju...i da mi odgovore kako zemlja i gravitacija funkcionise u OTVORENOM SISTEMU!pozz

drmr profesor

pre 5 godina

i jos jedno pametno pitanje:)

-kako je gravitacija toliko osetljiva i slaba da pusta dim,balone,lagane stvari prema gore,cak i ptice lete bez problema!!!

a istovremeno toliko jaka da drzi ljude,okeane,mora...svu vodu zalepljenu za okruglu zemlju,i drzi atmosferu u slojevima razlicite gustine da je ne usisa vakum!to je ogromna razlika!

i vi sada procenite da li to moze da funkcionise o OTVORENOM SISTEMU!

E PA NE MOZE!samo u zatvorenom!

naveo sam primer auta i muve...muva dok je u autu prati auto u brzini i krece se u svim pravcima...ZATVOREN SISTEM!

kada se muva katapultira iz auta otvoris prozor,ONA VISE NE PRATI AUTO! OTVOREN SISTEM! gde se izgubila gravitacija???

auto je planeta zemlja,muva je avion...planeta je u OTVORENOM SISTEMU?znaci gravitacija po svim pravilima NE POSTOJI! jer bi muva morala da i dalje prati auto!!!!

lakse stvari od vazduha idu gore,teze padaju dole,KRAJ SVAKE PRICE!

planeta je u ZATVORENOM SISTEMU!sa cvrstim svodom iznad!

Leeco le pro 3

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima

Сергеј, СНС

pre 5 godina

Владамо свемиром још од Спутњика. Даће Бог и Путин да ускоро овладамо и Месецом и Марсом.

xxxx

pre 5 godina

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?
(hmm, 9. decembar 2018 11:53)

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?

leonid

pre 5 godina

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.

Dobro, neka se onda sastanu svi ti naucnici, doktori i inzenjeri nek sastave jedan svemirksi brod koji se krece brzinom svetlosti, nek pronadju lek protiv raka, nek smisle uredjaj za teleportaciju, nek stvore novu planetu kada vec sve mogu sa neogranicenim budzetom i ogromnim znanjem.
Ja ne kazem da Apollo nije bio na mesecu, ja samo kazem, dajte jedan dokaz.

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.

yorg

pre 5 godina

2026 ce sigurno poslati fotografije slikane kamerom od 1mp i neke snimke u rezoluciji 320x240. Sletanja na Mesec nije bilo niti ce ga biti!

ha ha

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

Ovo su samo prazne price,jer Rusi tamo nemaju sta da traze,bas kao ni Amerikanci,sve dok ne uspostave neku vrstu baze,za duzi boravak.
Kako nijedni ,ni drugi nemaju love za tako nesto,ocekivano je da to bude neka medjunarodna misija,slicno MSS-u.

Tehnologija za odlazak nije problem,jer postoji.Amerikanci su isli tamo cak 6 puta i to 70' i shvatili da to jezivo kosta,a ne donosi vecu korist od robotskih sondi.
Kao i uvek,problem su pare !

Rusi nisu deca i imaju iskustva u letovima u svemir,ali kao i NASA,vecito kubure sa lovom. Zlatno doba Hladnog Rata i neogranicenog finansiranja je proslo,tako da danas zavise od mizernih budzeta.

Sasa

pre 5 godina

Fascinira glupost koja "protice" kroz vecinu komentara. Molim vas, procitajte ih, shvaticete o cemu jeste rec. Dugo se ovako nisam nasmejao. A, tako je kada o nauci i tehnologiji, Rusiji i Americi, pisu oni koji su teskom mukom zavrsili osnovnu skolu, a neki jedva i srednju. Dok oni koji imaju fakultetsku diplomu, kao da je nemaju, s obzirom na nacin na koji su studirali odnosno dosli do nje. Zivot je kratak, a znanje vazno. Nemojte dozvoliti sebi da pisete o cemu ne znate, vec se prvo uputite. O mazohistickim poduhvatima od strane onih koji se zaklinju u "amere", da ne trosim reci. Posebna je to sorta i nadasve prepoznatljiva.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!

Mesecina

pre 5 godina

Znaci Rusi zaostaju za Amerikancima vise od 50 godina ! Da li neko vjeruje u to ?!? (Vlado, 9. decembar 2018 09:53)

Da, Rusi zaostaju za Amerikancima, cak i vise. I tu nema sta da se "vJeruje". Sto pre shvatis manje ce te boleti.

eX

pre 5 godina

Rusi imaju MiG 31 koji moze da ide 3000 kilometra na sat i koji moze da unisti satelite jer moze da se popne na 21500metara visine za manje od 19 minuta i jos imaju druge avione koji lagano mogu do stratosfere da idu.
Ruski dzet drzi rekord od 2013 godine kada je presao 8000 kilometra bez sletanja jer su mu punili gorivo u letu.

Tako da, mirni su oni i mogu da se igraju sa Mesecom, jer da je NATO mogao napao bi ih jos pre 20 godina ali kada smo mi mogli sa sovjetskom starom tehnologijom iz 50'godina da srusimo onaj nevidljivi F117 zamislite sta Rusija moze danas da uradi bilo kome...

U zdravlje.

Mile

pre 5 godina

60 godina nakon amera. 
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Samo jedno pitanje, ko prevozi Amere do MSS zadnjih 6-7 godina?

citizen of the world

pre 5 godina

Prema Knjizi Zivota i Ljubavi (Livets Bog) Mesec predstavlja kosmicki les jedne davno izumrle planete. Prema usmenom kazivanju autora kosmologija ce najpre poceti da se siri iz Rusije a potom postepeno i na ostale delove sveta.
Duhovni svet je stvar talasne duzine ali i mentaliteta koji stoji iza toga. Naucnici su pravi istrazivaci ali imaju na umu iluzionisticke misli da mogu da otkriju istinu u fizickoj materiji. ,,pustite ih da traze koliko god hoce u materiji, nikada nece nista naci,,.
Stari Zavet : ,,oko za oko, zub za zub,,
Novi Zavet : ,,Hrist spasitelj - ljubav prema bliznjem,,
Livets Bog : ,,traziti za sebe kroz duhovno znanje,,
,,Med ne treba oglasavati, pcela mora da bude gladna,,

Miroljub

pre 5 godina

Mislim mozda su Ameri i sleteli na Mesec, ali ono sto se moze videti od snimaka, je sve samo ne snimljeno na Mesecu. Astronaut pada na nos, pa se podigne kao na koncima u rikverc. Gravitacija je samo 1/6 Zemljine, a oni umesto da skacu kao na federima 10 metara u vis se gegaju u slowmotion stilu. Mislim mozda su ti snimci bili fascinantni 70-ih godina proslog veka, ali gledajuci danas samo mozete da se nasmejete lakovernosti onih koji ih smatraju za autenticne snimljene na Mesecu, a ne studijsku produkciju za siroke narodne mase.

Nenad

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Zdravo Rašo! Da te pitam, da li si nekada u životu probao da uradiš IQ test? Ako nisi, probaj, ne moraš nikome da kažeš rezultate ;)

hmm

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 9. decembar 2018 08:58)

Pod "svi" misliš na takve youtub naučnike kao ti? Misliš na onih 400000 izuzetno glupih ljudi koji su radili na projektu Apolo ili na hiljade izuzetno glupih astronoma, radioamatera i naučnika koji su uživo pratili let raketa i komunikacije do Mjeseca? Misliš na cijelu dekadu izuzetno glupog izdvajanja 5% budžeta USA samo za tu misiju? Misliš na izuzetno glupe Ruse koji i dan danas u muzeju čuvaju "lažno" kamenje koje su im Amerikanci dali?

Deki

pre 5 godina

Skoro sam pročitao neverovatnu vest na BBCju: ruska raketa stize do medjunarodne stanice za 4 sata. Neverovatno. Do sada pa i upravo lansiranoj FALCON raketi treba dva i po dana dok dodje u poziciju da se spoji sa stanicom. To je genijalnost. I Rusi sve to rade same.

edge

pre 5 godina

Jedne od najboljih i jeftinih raketnih motora prave Rusi. Ameri sve moraju da kupe počevši od sirovine pa do rada pa cena ode u nebesa. Sve to privatne kompanije rade a to košta. Eto npr. titanium. Kasne Rusi za neke stvari ali su za nešto jedini. Onda Ameri ispade da su lutali sa F35 dok ne ispeglaju sve cena ode u plafon i nikad ne znaš da li si pokrio sve slabosti. Problem nije u tehnici nikad neko u ljudima koji zloupotrebe istu na kraju za nemoralne ciljeve ili im poture falš za velike pare pa im se npr. piloti guše. Putin je bez metka uzeo Krim ali to se Amerima ne bi isplatilo npr. Mora kod njih da se troši a dugovi rastu i guraju se pod tepih. Što su nekad milioni sad su milijarde $ i tako ukrug. Dugovi se gomilaju pa ih prebacuju na druge dok ne pukne balon a isti puca kroz istoriju više puta i opet se naduvava.

Halo Bing...

pre 5 godina

"e sad zakljucite sami kako su ameri sleteli na mesec pre pola veka i to iz prve sa tehnologijom koja ne moze da se poredi sa danasnjom? "

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.

Pantelija

pre 5 godina

Šta? Ništa Mars do 2030? Ako ništa bar su smanjili ribu, ne lažu ko ovi naši tipa srpski astronauti na Marsu za najviše 2, 2 i po godine.

Sremac

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih!
(nele, 9. decembar 2018 09:48)

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 9. decembar 2018 11:45)

Pa vas rusofila da nema, ne bi vas trebalo ni izmišljati, jer bi u tom slučaju Srbija bila mnogo zdravije i lepše mesto za život.

only fools and horses

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Ma nisu zaboravili, nego se to mnogo dobro plaća. I to ne sendvičima.
Kako su amerikanci i englezi najavili povećanje budžeta za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu, tako se ustostručiše takvi komentari, puni su ih svi portali. Do tada je pisao tek po neki zaluđenik.

ggg

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada?
(Raša, 09. decembar 2018 08:58)

Kao prvo nisu ameri bili jednom nego 6 puta na mjesecu, a kao drugo to uzasno puno kosta, a donosi manje nego da se salju roboti. A ako su ameri sve to snimili u studiju svaka im cast trebalo je i to znati uraditi.

Sima

pre 5 godina

Kineski svemirski brod Chang'e 4 TRENUTNO leti prema Mesecu, i početkom Januara spušta lender. Rusi su beznadežno zaostali i za Amerikancima i za Kinezima. Ono što oni sada koriste je veoma stara tehnologija, još iz vremena takmičenja sa Amerikancima. Kad Elon Mosk drastično spusti cene lansiranja, što je već delimično uradio, to Game Over.

артиљерац

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.

Majestyk

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36)

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
(Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Na razvoju jednog aviona radi od nekoliko desetina ,do nekoliko stotina inzenjera,sa veoma kontrolisanim budzetima,dok je na Apolo misiji radilo nekoliko stotina hiljada inzenjera,fizicara,matematicara,a budzet je bio skoro neogranicen (ako ne gresim,negde oko 5% ukupnog budzeta USA).
Sa tolikim brojem ljudi i dovoljno novca,ne postoji ono sto se ne moze napraviti.
Bilo je takvih slucajeva jos.Projekat "Menheten " je jedan od njih,gde su za kratko vreme razvili upotrebljivo nuklearno naoruzanje.
Niko drugi na svetu nije bio sposoban za to u tom trenutku.

Apolo misija je bio skoro potpuni uspeh i tu se Meseceva avantura zavrsila,posto su videli sta treba,a nisu imali uslove za duzi boravak .
Baza na Mesecu je sveti gral kosmonautike i ona ce sigurno biti medjunarodna,ako je ikada naprave.

ilija

pre 5 godina

ajde vise... hocu dokazete da kauboji nisu bili na mesecu ili ce po vasem dolasku na mesec, na vas racun leci jedno 10 milijardi dolara da cutite... ajde vise!

Jeste

pre 5 godina

A jel može raketa da sleti na zemlju kao Falcon 9?
Jedan Elon Musk je za par godina zadao domaći svima.
Bilo bi dobro "pozjmiti" tu tehnologiju kao nekada...

Zoki

pre 5 godina

Kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina. Ameri su sklopili Aplolo munjevito a Rusi najavljuju godinama unapred planove ;). Nešto kod nekog ne štima
 (Leeco le pro 3, 9. decembar 2018 09:57)

Samo kod tebe.

BSN

pre 5 godina

(Leeco le pro 3, 09. decembar 2018 09:57)

Vojnim avionima iz 60-ih nije trebalo 15 godina da udju u upotrebu, tako da poredjenje danasnje situacije sa Apolo vremenima nije na mestu. Osim toga na Apolo programu je bilo uposleno preko 400000 ljudi sa odresenim rukama i kesama, sto je danas nezamislivo.
Eto zasto je istorija bitna - da ne mislimo da sve pocinje od nas.

Utin

pre 5 godina

Fora je sto ljudi koji pisu ovde da je sletanje na mesec rezirano i lazno, misli da je bilo samo tog sletanja. Kada ima kazete da je bilo vise puta, i da je preko deset ljudi setalo mesecom po cak par sati, gledaju te zbunjeno i jedini odgovor na to je, ma sve je to cia rezirala. Tako da...

partizan

pre 5 godina

Rusi zaostaju 150 godina za amerima, a tebe je nasamario onaj ko te ubedio da nema vajde da ideš u školu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 9. decembar 2018 12:39)
Ma 500 godina. Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?

neutralni felsh

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :( 
(Solskjaer, 09. decembar 2018 11:36) 

Naprotiv, upamtili smo i ne bismo da nas Rusi ponovo potroše za svoje potrebe.
(Majestyk, 09. decembar 2018 13:05)


sto kazu francuzi: touche! :)

Badji

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.

bota

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Kakva manipulacija informacijama?!
Apolo program iliti misije na Mesec nisu bile ni izbliza skupe kao danas, a razlog je raketa Saturn V koja je daleko jeftinija od ovih danas i daleko bolja i produktivnija. To je cinjenica. Samim tim otvaramo vrata teorijama zavere jer nema razloga da bolju menjas losijom i skupljom.

mile

pre 5 godina

A sta mi imamo od toga? 

Da li ce Rusi posle te 2026. da zive bolje i lakše?
(out of mind....., 09. decembar 2018 09:31)

Stvar je u tome da osvajanje svemira donosi veliki tehnološki zamah! E sad, Ameri kao pragmatični biznismeni te tehnologije umeju da prenesu na proizvode široke potrošnje, olakšaju život ljudima i zarađuju na tome, dok kod Rusa to ostaje dostupno samo vojsci, pa onda hi-tech proizvode kupuju od Amera... Ruski apsurd!

Amerikanskiil

pre 5 godina

Stanley Kubrick je bio angažovan da režira američko sletanje na mesec. Pošto je bio perfectionista, insistirao je da snimanje bude na lokaciji. Ostalo je istorija :

neutralni felsh

pre 5 godina

Neka neko objasni Putinu da je to američka teritorija, jer je tamo jedan Amerikanac pobo zastavu mnogo decenija pre njih! 
(nele, 9. decembar 2018 09:48) 

Pa vas drugosrbijance da vas nema bi trebalo izmisliti, uvek me zasmejavate svojim glupostima.
(ha ha, 09. decembar 2018 11:45)


otkrio sam da volim sto je nas narod bedan. lepo mi je da ga gledam kako zasluzeno luta kroz istoriju i logiku. na kraju zavrsi na kazanu.

a1

pre 5 godina

Ako satelit iz orbite Zemlje moze da uslika celu planetu, posaljite bar jedan satelit na mesec, nek uslika zastavicu i teren gde je navodno sleteo Apollo. To je bar lako i ne treba ogroman budzet.
(leonid, 9. decembar 2018 13:18)

Ja pre mislim da bi to trebali da urade neki drugi, koji takodje pretenduju na osvajanje svemira, posto i na osnovu njihovih hvalisanja, to bi trebao da bude jednostavan poduhvat, i da tako raskrinkaju americku zaveru. (Kina, Rusija).
Zasto?
Jer kada bi SAD napravile taj satelit oko Meseca, i kada bi uslikali tu zastavicu, opet bi se pojavili isti ovi likovi koji bi to negirali, i osmislili istu (ili neku slicnu) pricu da je sve to opet rezirano u nekom filmskom studiju u Holivudu, uz obilje Photoshop-a.
Prosto, mrznja prema SAD je jaca od bilo kakvog argumenta.

neutralni felsh

pre 5 godina

Rusi neće ništa istraživati u vezi leta na Mesec. Neki ruski inženjeri su najavljivali lansiranje letelice koja će utvrditi istinitost sletanja na Mesec pa od toga ništa. Politički im ne odgovara da razotkriju američke, eventualne, prevare jer bi time američki režim prestao da im bude ravnopravan takmac u lažnim sukobima. Inače, Rusi, naravno znaju da li je bilo leta na Mesec ili ne.
(Što više humora, bolje za astronaute, 26. novembar 2018 11:19)


rusi, i ruski naucnici i ruska javnost naravno znaju da su amerikanci otisli do meseca, tada su im i cestitali - potpuno sportski, jer su i sami radili na tom putu tako da znaju znaju kako je bilo tesko dospeti do tamo i natrag.
kao i u svemu ostalom, tudji uspeh osporavaju samo oni koji nisu bili deo toga, ili oni koji ne razumeju i nece da razumeju, kao zrtve ideoloskog gledista na svet, istoriju i nauku. i sopstveno obrazovanje, na bilo kom nivou. frustrirani, neshvaceni, gnevni, podsvesno ljuti na sebe i ceo takav svet. prvo i poslednje utociste je opskurni skepticizam, potpuno neprimeren.
inace, sav taj jazz, opskurno trash- pulp trziste osporavanja puta na mesec, kao i ostalih paranaucnih kontraskih kvaziteorija), jeste nastao u americi, kolevci danasnjih modernih medija, ali i kolevci modernih tabloida i takvog gledista na svet. i mnogi tamo jesu zaradili silan novac na takvim novinama i knjigama, jer amerika je kolevka i modernog shvatanja kapitala i brze zarade na dzirlo-proizvodima od dzirlo-proizvodjaca - od svih verzija kosmodiska do teorije o ravnoj zemlji, preko osporavanja leta na mesec, radi teska masinerija sklepanih "dokaza" pecajuci zbunjeni narod uz mantru "svi nas lazu mi smo u pravu", glas zbunjenih i frustriranih, svaki od njih mali neo koji je skontao zli matriks.
kod nas se masovni upliv tog fenomena desio tokom brloga devedesetih. bilo planski ili ne, opstao je do dan-danas... uzivajmo u posledicama.

Lacerta

pre 5 godina

@ Halo Bing технологију за лет у космос је осмислио СЕРГЕЈ КОРОЉОВ,не Фон
Браун.Јер Руси су послали Спутњик 1957,и Гагарина 1961 у космос,не САД.Јел тако?Фон Браун је то гледао и дивио се.
(артиљерац, 9. decembar 2018 20:30)

Nemaš ti pojma, nego kao i svi ostali iz rusofilske sekte papagajski ponavljaš naučene gluposti. Ali činjenice su sledeće:

- Sergej Koroljov je bio avionženjer po struci i pre svega odličan organizator i tim lider.

- Za vreme Staljinovih čistki, 1938. godine je uhapšen i osuđen na smrt. Prvo je oduvao godinu dana u gulagu u Sibiru, a onda je premešten u Moskvu u "šarašku". "Šaraške" su bile specijalni NKVD zatvoi za obrazovane. Tu je skoro do kaja rata radio svoj posao avioinženjera na programu razvoja dodatnog raketnog pogona za sovjetske bombardere. Za to vreme, kolega Fon Braun je razvijao PRAVE rakete!

- Krajem 1945 je bio član komisije koja je rekonstruisala nedostajuće delove dokumentacije o Fon Braunovoj raketi V-2 koju su Rusi uspeli da zaplene za vreme rata. TO je bio početak sovjetskog raketnog programa!

- Koroljov je svakako bio sjajan inženjer, naučnik i konstuktor, ali isto kao i američki, ni sovjetski vasionski program nije bio originalni razvoj od nule, nego se nadovezao na NEMAČKI!

- To ni u čemu ne umanjuje zasluge Koroljova jer svakako nije bilo dovoljno da samo prepiše od Fon Brauna, ali činjenica je da Koroljov NIJE "osmislio tehnologiju za let u kosmos"!

Brainbranko

pre 5 godina

(Ahtung Dihtung Sklobocna, 9. decembar 2018 09:25)

Naravno da ima razloga. Na Mesecu je ogromna kolicina helijum3, koji je najbolji za rad fuzionih reaktora. Na zemlji ga ima jako malo. Ako uporedimo razvoj fuzionih reaktora sa uspostavljanjem eksploatacije heliuma3 sa Meseca videcete da se oba poduhvata plaiaju za period izmedju 2035 i 2050god. Samo se kod nas stvari rade bez visedecenijske strategike.

Dundo Maroje

pre 5 godina

Zašto niko ne pokušava da sleti na Mesec i započne istraživanja? Svi znamo da su ameri ono sletanje iscenirali... Samo izuzetno glup čovek to ne kapira... Jedino ostaje nepoznanica, kako to da do sada niko nije to učinio do sada? 
(Raša, 09. decembar 2018 08:58) 

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 09. decembar 2018 12:22)

Zanemaricemo osnovno nepoznavanje nauke posto su ljudi potrosili vremena j vremena dokazujuci to ovde po raznim vestima i komentarima na vesti ali ne vredi. Ko ne zeli da poveruje prosto ne zeli, a pritom se pokazuje elemntarno nepoznavanje osnovnih zakona fizike.

Zato se preusmerimo na nesto drugo, a to je vreme u kome se svemirska bitka odvija: hladni rat. Rusi su imali prvu letelicu u svemiru, prvu zivotinju u svemiru, prvog coveka u svemiru i prvu zenu u svemiru. Amerikancima ostaje samo nada da ce poslati prvog coveka na mesec kako bi dobili taj svemirski rat. Ali poslati coveka na mesec a da se to ne moze dokazati Sovjetskom Savezu je u tom trenutku bilo totalno rasipanje novca. Amerikanci su morali biti 100% sigurni da ce Rusima isporuciti siguran dokaz sletanja. Stoga su omogucili Rusima pracenje letelice, prenos radio veza i na sve ostale nacine Ruse uputili u sletanje. Rusi nedugo po sletanju cestitaju Amerikancima na uspesnom sletanju na Mesec. Rusi to u toj jako bitnoj bitci u jeku hladnog rata nikada ne bi uradili da nisu bili apsolutno uvereni u istinitost sletanja. Nije ruski naucnik nije nasao manu na snimcima, ili bilo dokaz da je sve odradjeno na Zemlji. Ali su zato razni strucnjaci, ne samo u Srbiji, nasli gomilu dokaza da je sletanje lazirano sto nijedan ruski naucnik nije uspeo.

Pa gospodo teoreticari zavere ja vam svima od srca cestitam na uspehu i tako velikom naucnom dostignucu.

waters

pre 5 godina

Da, da, napredovali su kompjuteri, senzori i mnogo toga još,ali u suštini u kosmos se i danas putuje tehnologijom od pre pola veka koju je osmislio Von Braun još ranije za vreme Hitlera.(Halo Bing..., 09. decembar 2018 15:04)Činjenica je da je Braun radio za Hitlerovu Nemačku, ali da je još tada osmislio tehnologiju za put u svemir je glupost. Da je uspeo Ameri bi bili prvi u svemiru i ne bi čekali skoro dve decenije od Drugog svetskog rata da to urade. U ostalom da 1957-e godine SSSR nije poslalo prvi satelit, a nedugo nakon toga i prvog čoveka u svemirsku orbitu, Amerikanci bi još dugo čekali na njihovo svemirsko "krštenje".

T

pre 5 godina

Rusi trenutno odvajaju suvise malo para za svemirska istrazivanja, tako da od toga nece nazalost biti nista. I postojeci projekti (Angara, Federacija) im vec kasne. A nije da oni ne bi uspeli u tome, ali za to treba ljudi i para, a pare im trenutno daju na kasicicu.

'vatam na buckalo

pre 5 godina

Ako cemo iskreno prva raketa koja se racuna kao"svemirska"je nemacka,zatim dve ruske (Gagarin, Lajka) pa onda americka.Pri razvoju istih vrlo su pomogli nemacki naucnici koji su"izbegli" na istok i zapad.

Drakče

pre 5 godina

Najgore od svega je što sve i da ih neko strpa u svemirski brod i odvede na mesec da lično vide tragove Apolo misija, neki ljudi i dalje ne bi poverovali u to što vide svojim očima. Imslili bi najneverovatnije teorije, samo da ne priznaju da su bili u zbludi.

Zoran

pre 5 godina

60 godina nakon amera.
otprilike tolikije raskorak u tehnologiji izmedju te 2 zemlje.
(znaci 2070, 09. decembar 2018 09:11)

Znaci, po tebi tako "pametnom", a i tebi slichnim, Rusi danas imaju avione (na primer) tipa nemachkog Mesershmita, ili engleskog Spitfajera...Tu negde..?? To bi otprilike bilo tih 60 god. zaostatka u tehnologiji.

DA malo znanja imas, bilo bi ti poznato da su se Rusi sa automatskim stanicama spustili, prvi, na Mars, Veneru,Mesec...da su , opet, prvi napravili svemisrsku stanicu (Mir), da su prvi poslali coveka u svemir...Prvi su poslali zenu u svemir...prvi su izveli spajanje dva broda u svemiru...Prvi imali vozilo po Mesecu...i.t.d...
Amerima svaka chast za animacije...tu su daleko.daleko otisli...gledas ove njihove SF filmove i ne razlikujes da li je realno ili lazno.

Boki

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Dobro kada već može OT onda da i odgovorim da nismo zaboravili verne glasače SPSa i SRSa koji su nam familiju slali u 3 rata koja su uspeli da naprave kao i dozivanje bombi na naše glave. Kraj OT.

BSN

pre 5 godina

Gledaj koliko si minusa dobio a rekao si nesto sto je i sama NASA indirektno potvrdila. Medjutim, ljudi koji su ti lupili minus na tvoj komentar nece nikad potraziti informaciju o tome. Lakse je ljude prevariti, nego ih ubediti da su prevareni. Mark Tven
(deki185, 9. decembar 2018 12:22)

Fraza "indirektno potvrdila" pruza bezgranicne mogucnosti za tumacenje, sto godi mastovitom paranoickom umu, koji ce uvek izvuci ono sto mu treba i od komarca naduvati slona.
Ljudi koji su lupili minuse imaju pametnija posla nego da traze informacije od raznoraznih smutljivaca koji koriste Internet za siroko plasiranje svojih suludih ideja. Oni koji su lupili minuse su zavrsili prirodne nauke barem na srednjoskolskom nivou i znaju da su naucne informacije o Mesecevom letu neuporedivo relevantnije od bulaznjenja drustva s pivom ispred prodavnice.
Amerikanci su sleteli na Mesec 6 puta, uz 4 pripremna leta sa ljudskom posadom (tu ne racunamo "Dzemini" program koji je prakticno ceo bio uvertira za "Apolo" manevre u svemiru) plus 3 bespilotne probe "Saturn" nosaca. Ogroman posao koji niste vredni ni da spomenete, a kamoli da komentarisete.

BSN

pre 5 godina

zato treba ukljuciti svoj mozak logicki i realno razmisljati... nauka nas opasno laze!i
(dd, 9. decembar 2018 10:16)

E da, vidimo da si ti tvoj ukljucio... ali samo slajfujes u mestu, kvacilo ti nije u redu. Za "realno razmisljanje" podji prvo od sebe... kako sam uopste zavrsio osnovnu skolu?... zasto sam imao keca iz fizike i matematike... zasto mrzim Amerikance iz vremena mojih dedova... da li moja mrznja prema nauci potice iz ciste lenjosti?... da li je u redu da zavidim pametnijima od sebe?...

BSN

pre 5 godina

Zanimljiv podatak, premijeru Holandije je poklonjen kamen sa Meseca za koji se posle ustanovilo da je lazan. Ako Ameri nece na Mesec, onda neka pokusaju drugi, ipak su Rusi prvi poslali coveka u svemir, a mozda i na Mesec mmm?
(xxxx, 9. decembar 2018 14:01)

Premijeru Holandije NIJE poklonjen kamen s Meseca. To je posle njegove smrti mislila njegova porodica koja je taj primerak pronasla u njegovoj zaostavstini i resila da ga pokloni Rijksmuzeju kao "kamen s Meseca". Muzej je to bez procene uzeo u kolekciju i kasnije je pukla bruka kad se saznalo da je u pitanju impresivan komad kamenopg uglja iz americkih rudnika. Vec po velicini se moglo zakljuciti da je taj komad prevelik za Mesecev uzorak. Kamenje sa Meseca sa Apolo 11 misije, koje je podeljeno po svetu, je bilo malo, u obliku sitnih opiljaka zatopljenih u providnu plastiku.
Kamenje sa Meseca NIJE bilo poklanjano kao licna svojina nego od Vlade USA Vladama drzava. I zbog toga taj kamen iz privbatne svojine nije mogao biti kamen s Meseca. Na kraju, uz svaki Mesecev kamen je dolazila plaketa sa posvetom i zastavom zemlje kojoj je kamen poklonjen, koja je putovala do Meseca i nazad.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Netherlands_Apollo_11_display.jpg/220px-Netherlands_Apollo_11_display.jpg

Ovde toga nije bilo.

Holandija ima svoje kamenje sa Meseca (kao i Jugoslavija, odn. Srbija) i ono se cuva u prirodnjackom muzeju u Lajdenu.

simke

pre 5 godina

Činjenica da 95% okeana nije istraženo do danas deluje nemoguće.
A okeani velikim delom utiču na naš život. Ipak, mi bi da istražujemo ono nezamislivo daleko od nas. Čudna je nauka i ljudska logika.

zmitjkoe

pre 5 godina

Sto ih onda Ameri lagano ne zauzmu i rese sve probleme?
(partizan, 9. decembar 2018 16:14)

Tek tada bi nastao ogroman problem: kako nahraniti 150 miliona Rusa!

Aleksandar

pre 5 godina

Ne lupetajte gluposti.Rusi tj Sovjeti su bili na Mesecu sedamdesetih,doduse sa robotima,sto je tada bilo vece tehnicko dostignuce nego poslati ljudsku posadu.Razmisljali su u napred,trebalo je istim programom osvojiti Mars pa dalje,sve uz koriscenje svemirskih stanica.Kad je propao Sovjetski Savez stao je i program,posle je raprodat u delovima zajedno sa strucnjacima.Zato sad imate Americku misiju na Mars i medjunarodnu svemirsku stanicu.Koga zanima moze da pogleda Americki dokumentarac "Tank on the Moon".Uporedite robote sa danasnjim Americkim na Marsu i bice vam sve jasno.

BSN

pre 5 godina

Видим, многи овде навијају, са пуно љубави, за нато.... за само 20 година сте све заборавили ??? :(
(Solskjaer, 9. decembar 2018 11:36)

Да оставимо по страни дискусију о идентичности НАТО и НАСА, што многи овде бркају... Само да кажемо да се ради о догађајима од пре 50 година, а не 20, и да пустимо да о томе говоре они који се сећају, а не ови чији су очеви тада били можда у петогодишњем плану... ДА, сећам се врло добро и срећан сам због тога...

https://archive.is/NGObG

Да ли су ти небројени људи са фотографија, из Београда и читавог света, будале? Или су то недостојни унуци њихови?

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest za citavo Covecanstvo! Ovo znaci da je Amerika uspela da ponovo uvuce rusiju u trku u naoruzanju i svemirsku trku ISTOVREMENO, cime je jednom vec uspela da bankrotira i daleko mocniji sovjetski tzv. "savez", a ruska feudalna kgb dzamahirija, koja je vec ekonomski na staklenim nogama, srusice se kao kula od karata pod ovakvim teretom za 5-6 godina maksimalno! Zatim joj sledi zbacivanje putlera na djubriste istorije, posle cega sledi raspad ruske "federacije" u krvavom gradjanskom ratu, cemu nas uci istorija. Jos jednom - ODLICNA VEST!
(Srbin iz Srbije, 09. decembar 2018 21:41)

Ko priziva rat, rat mu u kući bio.

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajan je "delay" od misije Apollo, mnogo godina zaista i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (ima ga! ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje veštački šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

BSN

pre 5 godina

Opet? Pa Rusi su vec isli na Mesec.
(Bodibond, 9. decembar 2018 09:57)

Jesu ali nisu sleteli.
(Badji, 9. decembar 2018 12:06)

Sovjetima pripada prvi let zive posade oko Meseca, ali ne ljudske. Pre americkog Apolo 8 obletanja Meseca u decembru 1968., Sovjeti su imali dva obletanja sondama Zond 5 i Zond 6 (septembar i novembar 1968.) koje su odnele i na Zemlju vratile mesovitu zivotinjsko-bakterijsko-biljnu posadu, plus jedan radioloski fantom - ljudska lutka na pilotskom mestu ispunjena radioloskim dozimetrima za merenje primljene doze zracenja.
Posada u kojoj su najvisi organizmi bili dve kornjace, se vratila na Zemlju u dobrom stanju - tek da se stavi na znanje onima koji i danas tvrde da se V/A pojasevi ne mogu proci.
Struktura sondi Zond je slicna danasnjim Sojuzima i bila je predvidjena za nosenje lunarnog modula sa jednim clanom posade. Za razliku od Amerikanaca, u skladu sa sovjetskim "vpered, druzja!" pristupom, NISU bile planirane probe sletanja na Mesec. Bilo je planirano jedno obletanje za kasno prolece 1969. ali se od svega odustalo zbog eksplozivnih problema sa raketom nosacem.

Srboljub

pre 5 godina

Jeste, značajno je ka[njenje od misije Apollo, mnogo je godina zaista prošlo i vidim da komentari uglavnom varijaraju to. Međutim, pomislite globalno, nije li ovo sjajna vest? Zar u nekom civilizacijskom zbiru, u onom pozitivnom skoru h. sapiens sorte (a ima ga!) nije dobro da što više naroda/država čini ovakve ekspedicije, kad već postoje (veštački) šavovi tog tipa. O "skepticima": u nekom društvu koje je sklonije negovanju nauke i istine, cijukanje o lažiranju iskrcavanja bilo bi ravno sramoti nepoznavanja osnovne aritmetike do 100. Na žalost, u ovakvom ustrojstvu, ignoranti su konstantno em prisutni, em ponosni na svoje deluzije.

Veliki brat

pre 5 godina

Ima li ovde iko od komentatora da je detaljnije pročitao nešto o onome što piše u svom komentaru, osim sa par sajtova o teorijama zavere?

@(Brainbranko, 9. decembar 2018 10:59)
Helium 3 jeste najpogodniji kao gorivo za fuziju, ali je problem što traži mnogo veće temeprature nego vodonik, a mi još nismo napravili ni fuzioni rekator na vodonik, tako da će Helium 3 možda biti interesantan, ali za 50 do 100 godina.


@(dd, 9. decembar 2018 10:16)
@(Zoran, 9. decembar 2018 10:36)

Jeste, taj računar u Apolu ne da je slabiji od današnjih telefona, nego je slabiji od današnjih digitrona, ali je uradio svoj posao, jer su inženjeri sa MIT-a maksimalno optimizovali kod - i deo tog koda može da nađeš na internetu, ali ne verujem da bi bilo šta razumeo.

Uglavnom, više senzora i složeniji računar imaju današnji automobili nego ondašnji Apolo, ali razlog tome je da bi ti inženjeri u auto industriji imali šta da rade i "inoviraju", a ne zato što nam u autu treba senzor za svaku glupost.

A o tome da rusi kasne 50 godina govori to ko danas najviše leti do ISS.

Čak i put do ISS košta papreno, a zamislite do Meseca? Baza i da se napravi tamo, veliki problem bi bio poslati pomoć u slučaju neke nezgode, a troškovi slanja svakog kilograma tereta bi bili višestruko veći - a kosmičke agencije svih država već kubure sa budžetom.

Jednostavno, opet se stavlja akcenat na vojsku, SAD imaju problem rastuće Kine i bitnija im je vojska od istraživanja Svemira.

DC

pre 5 godina

Nisam rusofil i živim na zapadu, međutim reći da su Rusi 50-60-70 godina iza Amera u pogledu svemirskog programa, a samo zato što do sada nisu bili na Mesecu je žešća glupost. Pošto su prvi poslali čoveka u svemir, Rusi su se okrenuli programu koji je imao mnogo više logike sa osnova nauke, odn svemirskoj stanici Mir. Ameri su potrošili silne pare da pošalju čoveka na Mesec što im je omogućilo veliku slavu, ali je sama nauka od toga profitirala vrlo malo. Ne postoji ništa što su ostvarili a da nije moglo da se postigne slanjem robota i sondi. Danas imate ISS koji je nastao na konceptu MIRa, imate Ruski Sojuz koji je već neko vreme jedini način da se astronauti transportuju na ISS itd. Slanje čoveka na Mesec danas postaje ponovo aktuelno samo zato jer ima indikacija da je za dalja putovanja, kao npr Mars, najlogičnije ići preko baze na Mesecu.

Pera Srbin

pre 5 godina

Pozdravljam sve Sega mega doktore i diplomce. Ja pripadam generaciji iz prošlog veka i.sećam se da su Sovjeti imali više misija bez ljudske posade na Mesec. Po Mesecu su krstarila vozila Lunohod koja su snimala površinu i prikupljala uzorke. Nikada nisu , bar javno, objavili da su spustili ljudsku posadu na Mesec. Verovatno je uzrok bio, kao i sada, hronični nedostatak para, koje su trošene na razne “revolucionarne“ pokrete širom planete.