Sreda, 28.11.2018.

19:26

Finale za anale – Karlsen odbranio svetsku krunu!

Norveški šahista Magnus Karlsen odbranio je svetsku titulu pobedom nad Fabijanom Karuanom u taj-brejku.

Izvor: B92

Finale za anale – Karlsen odbranio svetsku krunu! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

BakaPG

pre 5 godina

Rejting u šahu je uveden od strane Arpada Eloa još 1960,najveći rejting Talja 2705,Fišera 2785.
Teško je upoređivati šampione iz raznih perioda,ali ne treba zanemariti da je Fišer dobio tada prvu tablu Svijeta (iz meča sa SSSR-om)Larsena 6:0, prvaka SSSR-a Tajmanova 6:0, bivšeg prvaka svijeta Petrosjana 6 ipo 2 ipo,i u finalnom meču Spaskog 12 ipo 8 ipo u meču koji je bio predviđen od 24 partije!Fišeru treba vječno da su zahvalni današnji igrači jer se izborio da igrači imaju mnogo bolje uslove za igru počev od osvetljenja,honorara kao i nagrada. Prethodni mečevi koje je igrao Botvinik su igrani za 10-15 000, a Fišer je sa svojim ekcentričnim ponašanjem privukao sponzore,tako da je njegov meč 1972 sa Spaskim igran za nagradni fond od blizu milion dolara, a povratnički meč isto sa Spaskim za nekoliko miliona tadašnjih maraka.Što se tiče Karlsenovog meča,kratak format od 12 partija zahtijevao je taktiziranje,jer je ulog bio preveliki.Karlsen je bio svjestan da ako dođe do ubrzanih partija da će biti veliki favorit,što se i pokazalo glatkom pobjedom od 3:0.Pozdrav za sve ljubitelje drevne igre!

King Roger

pre 5 godina

@dniga.Cisto da te ispravim nije oslabio 4 nego 8 kg ali nevazno je.Inace ovo ostalo tacno.Ali neki ko za sah kazu da nije nista posbno i da svako moze da ga igra ne treba trositi reci.

dniga

pre 5 godina

0
Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.
(Darko, 28. novembar 2018 23:09)

Najveci potrosac energije je nas mozak (iako se kod tebe ne bi reklo)
kasparov karpov za prvaka svijeta, za vrijeme prve partije karpov izgubio 4 kg. Sah ne da je sport vec se bez problema moze usporediti s boksom, tolika je potrosnja

Darko

pre 5 godina

Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.

KOSTA1703

pre 5 godina

Revoluciju u šah je doneo Fišer, a lepotu Talj..
Pre njih i posle njih šah nije isti.
Dečak koji je u svoje vreme sa 15 godina postao velemajstor, malo stariji od toga išao na noge Rusima da igra u njihovim šah klubovima, stalno se bunio jer je tražio iste uslove za sve.
Napustio je šah jer je u to vreme lobi SSSR-a bio mnogo jak,te je na mečeve sa njim dovodjena cela reprezentacija SSSR-a, koji su pripremali taktike i razradjivali i analizirali partije.
Danas je to u doba superračunara besmisleno ali tada nije bilo.
Bobi Fišer je postao svetski prvak igrajući protiv SVIH velemajstora u SSSR-u ZAJEDNO, što je podvig kojem niko ni blizu neće prići.
Što se Talja tiče, koliki je to bio zaljubljenik i zaludjenik za šah, dovoljno čuti njegove reči kada je rekao da je njegov najuzvišeniji trenutak u šahu bio kada je IZGUBIO partiju do Nežmedinova.
Znači ne trenutak kada je postao svetski prvak, ne neka njegova briljantna partija,, a ima ih "na tone", nego jedan veličanstven poraz.
Šahiste sa takvim znanjem, sa takvom ljubavlju prema šahu, nećete više naći.
Ovo danas nije ni senka tih veličina.
Kao klinac od desetak godina pomno sma pratio meč Korčnoj-Spaski u Beogradu.
Danas.Do pre neki dan nisma znao ni da se igra taj meč, eto koliko su interesantni.

sloga

pre 5 godina

(miletrans, 28. novembar 2018 21:46)Naravno da je šah sport, ali teško se može porediti sa ostalim sportovima, pogotovo atletikom, kod koje je fizikalija jedno važna. Profesionalni sportisti, pa i atletičari su fizički veoma napredovali zadnjih decenija, a uprkos tome i danas u pojedinim atletskim disciplinama ima rekorda starih deceniju-dve ili više. Šah je igra iz glave.

CarloNS

pre 5 godina

Samo da dodam da je i pored 12 remija ovaj meč (bar meni lično) bio interesantniji nego Karlsen-Karjakin. Taj meč je baš bio smor.

@(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Fide rejting je uveden 1970, a Fišer je 1972. godine imao 2875.
U to vreme razlika između prvog i drugog je bila 125 poena, danas je razlika između prvog i drugog 3 poena! Između prvog i dvadesetog na listi bila je razlika preko 200 rejting poena, a danas je oko 100. To govori o tome koliko je Fišer bio jači od ostalih, a bilo je jakih igrača, Talj, Spaski, Petrosjan, Korčnoj, Botvinik, Smislov, Keres, Gligorić, Geler, Bronštajn, itd. Skoro sve sami svetski prvaci.

ferdinand

pre 5 godina

Ako je ovo sport, onda je moj komsija s kojim igram preferans buduci olimpijac!
(milan, 28. novembar 2018 22:04)

Šah je sve: umetnost, nauka, sport.
Karpov

A, ti i komša i dalje gledajte Zadrugu, Parove, Paparazzo lov. Dok to radite, bacite i po neku kartu...

kimiko

pre 5 godina

Karlsen je veoma jak igrac, igra sve tipove pozicija. Narocito je jak u tzv. "jednakim pozicijama", gde ima taj istancan osecaj za pretvaranje malih prednosti sve do dalekih zavrsnica.Karuana, takodje vrlo jak velemajstor, voli pozicionu igru,gde se oseca sigurno.Takav tip igraca je veoma tesko probiti, zato je i odrzao egal u regularnom delu meca. Gotovo je cudesno kako se izvukao u prvoj partiji. Imao je i on svoje sanse, medjutim nije dovoljno rizikovao kada je trebalo krenuti agresivnije i uci u komplikacije. Bez obzira na 12 remija,bilo je tu vrlo jakih partija, borbenih.
Karlsen je zasluzio na kraju titulu, tj odbranio. Trenutno jeste najbolji sahista, ali ne bih smeo da dajem tako lake ocene u vezi najboljeg u istoriji ove igre. Svaki sampion je obelezio svoje doba od Stajnica, pa sve do ovih dana. Nekada se igralo iz glave sluzeci se samo oskudnom literaturom. Tada se stvaralo ovo sto je danas u memoriji kompjutera.U jednoj knjizi o daminom gambitu kaze se..."damin gambit su stari majstori razumeli i igrali ga sa uzivanjem..."
Ja i danas sa uzivanjem pogledam stare majstore, njihove partije. To sto su oni nalazili za tablom, to je bilo veoma tesko, ali i veoma lepo.

DanteD

pre 5 godina

Fiser nikad nije imao rejting 2875, njegov najveci 'live' rejting (rejting u datom trenutnku) je bio 2791, a najveci zvanicni 2785 (u to vreme rejting lista je izlazila jednom godisnje, u julu). Genijalan, ali nestabilne psihe, tesko da bi se mogao smatrati najvecim, ali je definitivno u najboljih 5. Meni su licno Kasparov i Karlsen najbolji, a Fiser, Karpov, Kapablanka i Lasker bi bila sledeca grupa mojih favorita.

pribil

pre 5 godina

Gavin orsay@ Zamisli da je Fiser recimo imao logistiku i superkomp pored sebe? Ne da bi bio najbolji, nego bi igrao sa Komodom za titulu.

gavin orsay

pre 5 godina

eh da veliki broj nedovoljno informisanih komentatora. sreca bar ih interesuje sah. dakle sa sigurnoscu mozemo tvrditi da je karlsen najbolji svih vremena. naravno da se vecini svidjaju takticki tipovi igraca ali to vise ne pije vodu. kompjuteri su uspeli u tome da sah nije lep, jer znate nema vise nepripremljenih protivnika nad kojima fiser i talj pokazuju kreativnost. sah je napredovao od tada neverovatno upravo zahvaljujuci alpha zero i ostalima.jedan gospodin ovde potpuno pogresno napisa plasika pre bih to nazvao skoro savrsen sah uz maksimalnu upotrebu ljudskih potencijala. sanse talja i fisera kad su bili najjaci protiv karlsena bile bi minimalne, mozda bi kasparov imao 40 odsto sanse.

King Roger

pre 5 godina

@CarlnoNS.U pravu si.Hteo sam da kazem da je 1975 Fiser to predlozio kad ga je Karpov izazvao ali nisam objasnio.Zato sam i rekao u Fiserovo doba.

ferdinand

pre 5 godina

Pitam se ko će ugoditi ovolikom broju velemajstora na ovom portalu? Kukaju na sistem takmičenja što je besmisleno. Kako je za jednog tako je i za drugog. Pa onda imamo ove koji objašnjavaju kako je bilo u Fišerovo doba, pa pre 150 godina itd. Ma, najbolje da igraju na 24 dobijene partije, to bi trajalo jedno 20 godina, neko bi pobedio posle 20 godina, neki bi to doživeli, neki koji su počeli da gledaju ne bi i tako... Magnus je šahovski Mocart što je u rapidu i dokazao. Kada nema priprema, teorije, superkompjutera, ostaje mozak i šahovska magija, a to je ono što Karuana ne poseduje. Magnus ostaje prvak zasluženo. A, vi koji i dalje živite u prošlosti i kako je bilo nekad, kao i da poredite igrače iz različitih epoha, poštedite nas besmislenih komentara.

KOSTA1703

pre 5 godina

intermajstor

Ti si intermajstor isto koliko i ja.
Preko 2400 rejting i nisi profesionalac?
Evo sad će.....

Što se rejtinga tiče.
Kada su izračunali rejting koji bi Bobi Fišer imao a to je nešto manje od 2800 rejting poena, tada je prvi sledeći na listi imao jedva preko 2600 poena, po istom izračunavanju.
Da bi uz pratioce sa jedva 2600 dogurao skoro do 2800, moraš praviti monstruozne rezultate.
Nimalo ne sumnjam da bi Fišer uz prihvatanje najnovijih metoda treninga i pomoć kompjutera, lagano pogazio sve današnje igrače.
I ne samo Fišer, nego skoro sigurno i Talj, a verovatno i Korčnoj.

miletrans

pre 5 godina

Karlsen je zasluženo pobedio, jednostavno, kompletniji je šahista od Karuane. Nisam preterani ljubitelj njegovog stila, ali momak jednostavno nema konkurenciju u "zugeru".
Što se tiče poređenja sa Fišerom, takve stvari su jednostavno nemoguće. Uzmite bilo kog vrhunskog sportistu iz sedamdesetih (šah JESTE sport) i prebacite ga u sadašnje vreme, ispašće smešan. Ni jedan osvajač atletske olimpijske medalje iz tog vremena danas ne bi mogao da ispuni ni normu za učešće, a kamoli da osvoji medalju. Isto važi i za šah. Što se tiče rejtinga, i tu je danas došlo do "inflacije". Koliko je bilo turnira tada a koliko danas? Tada je bio izazov i samo putovanje u drugu državu, a danas živimo u "globalnom selu". Nadam se samo da Karlsen neće završiti kao Fišer pošto ima tu osobenjačko-samodestruktivnu crtu.
Za kraj, kad već govorimo o slavnim danima našeg šaha, nadam se da ćemo opet imati "Investbanku" (neparne) i "Jugometal" (parne) godine. Stariji znaju o čemu pričam.

Intermajstor

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:45)
Dakle, opet ti o sahu. Pre neki dan si rekao da si bivsi intermajstor, sto nije moguce jer je to dozivotna titula. Vidi se da ne poznajes sah dovoljno ili nimalo. U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.

Merso

pre 5 godina

Ocekivano, uz verovatno najbolju memoriju ikada, nema mu u blitzu ravnog. Do duse ostaje nejasna izjava Kasparova da mu nije bio favorit nakon propustene sanse u regularnom delu. Fudbalski gledano zna da ako udje u produzetke ima 3 igraca vise i sad treba da rizikuje u 90om minutu i dobije gol iz kontre, naravno da ce ici na sigurno. Realno ako mu ne dosadi moze jos dugo da bude na vrhu sveta. Da nije atraktivan kao neki sampioni u proslosti, nije, ali da je kompjutereski precizan, ne moze niko da mu ospori. Da je kojim slucajem Rus, Amerikanci bi verovatno odavno plasirali pricu da je android.

croata

pre 5 godina

Ovakav nacin dolazenja do naslova svjetskog prvaka nije dobar jer uz svo duzno postovanje brzopoteznom sahu koji ima svojih drazi, klasicna partija je jedina prava kraljevska disciplina saha, a u njoj ga carlsen nije dobio. A ovako da o naslovu svjetskog prvaka odlucuje rapid, a kasnije i blic je potpuni promasaj. Za one koji ne shvacaju, klasicna partija i rapid su dva razlicita sporta, to ko da imas dva sprintera u kraljevskoj i najjacoj disciplini od sto metara i posto budu jednaki u nekoliko utrka netko odluci aj se sad trkajte na dvadeset metara, pa ako i tu budete jednaki onda ide armagedon zvan utrka na 5 metara pa ko brzi taj je svjetski prvak. Veze nema s istinskim vrednotama saha. Carlsen jest vec godinama najbolji i vjerojatno bi pobijedio da su igrali i na stari nacin, ali ok, samo to treba i dokazat. Ovako ostaje zal.
Citao sam u komentarima kako vecina pise kako je fiser najbolji ikad, mogu se sloziti da je jedan od, al bas najbolji, hm, ako tezimo najboljim napadacima u povijesti onda bi tu po mom na prvom mjestu bio talj, drugi murphy, a capablanca, fiser i kasparov su tu negdje.
Za fisera bi se ipak moglo reci da je najkompletniji sahist svih vremena.
Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

Todor

pre 5 godina

Vidite li vi koliko je interesovanje za vijesti o šahu,a mi ga dobijamo na kašičicu.
Prije mjesec bila olimpijada, ni na jednom portalu ni jedna vijest, ni pobjednika da objave.
Šteta velika!!!!

očigledno

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Zasto ne bi imali kao obavezan predmet iks-oks?

Todor

pre 5 godina

Karuana je zasluženo izgubio,demonstrirao je pacerski i kukavički šah.
Konstantno izbjegavanje borbe,forsiranje razmjene figura i uporna igra na remi.

Moljac

pre 5 godina

U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.
(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Vidiš momče, ja sam malo stariji, i pratio sam uživo Fišerove mečeve (prenosilo se na radiju, potez po potez, tata i ja smo onda to pomerali na tabli, a preko radija je komentarisao velemajstor Trifunović, uz gostovanja Gligorića, Matanovića, Ivkova, Šahovića, Matulovića, Velimirovića i ostalih velikana, zanimljivo ne i Ljubojevića koji je tada bio najbolji od naših). Kao prvo, rejting je postojao, i pošto su kod nas neprekidno bili velemajstorski turniri minimalno X kategorije, a veoma često i XII i jače, svi smo znali napamet i ko ima koji rejting, i koliko mu treba poena da ga potvrdi, i koja otvaranja igra i tako redom. Uživo smo išli na turnire, gledali Svešnjikova i Berna, navijali za Veselinovića (koji je igrao fantastičan napadački šah, oko njegove table je uvek bila gužva), i divili se Fišeru. Sad svi vežbaju na računaru, on je vežbao u svojoj glavi. I tukao je koga je hteo sa 6-0. Tajmanova, Larsena, zamalo i Petrosjana, koji je inače teško pobeđivao ali skoro nikad gubio. I onda i Spaskog. Apsolutno najbolji svih vremena. Sad je sve plastika.

Milan

pre 5 godina

@King Roger Mislim da je to Fiser izjavio, da mu je sah postao monoton jer su oni (profesionalci) znali svaku mogucu kombinaciju otvara. Kreirao je i svoju verziju saha - Chess960 gde se figure ako se ne varam redjaju random a ne sablonski.

Tvrtko Cetrnaesti

pre 5 godina

Secam se osamdesetih. U Politici svaki dan cela stana o sahu, a jednom nedeljno (cetvrtkom, cini mi se) dve strane. Novosti i Politika Ekspres po pola strane svaki dan. Oko 40% velemajstora na svetu u to vreme bilo je iz SSSRa, 20% iz Jugoslavije i 40% iz ostatka sveta. Ljubomir Ljubojevic mi je bio najdrazi sportista (nek pricaju da sah nije sport). A danas nemamo igraca u prvih 100. Vesti u medijima se pojave jednom godisnje.

dejan

pre 5 godina

Iskreno svetski prvak u šahu bi trebao da bude i dobar i u rapidu i blitzu, iz prostog razloga ta titula bi trebala da ima neku težinu. Da je karuana pobedio da li bi ga iko smatrao da je najbolji na svetu, možda u klasičnom a i to je pod upitnikom. Al onda opet kad imaju i svetsko prvenstvo u blitzu i rapidu onda je i donekle mešanje baba i žaba. Iskreno malo je partija u klasičnom formatu, i raspored igranja je bzvz 2 dana igraju 3 dan odmaraju. Kontam da i nije jeftino zakupiti neko mesto na duži vremenski period pa zbog toga je i ovakav format. Da se ne lažemo nisu u šahu tolike pare.

Heftic

pre 5 godina

Eto, opet brzi sah i kao opet sampion. Bruka za sah cak iako je Karlsen najbolji ovo je drugi put da to nije uspeo na tradicionalan nacin da pokaze, i o tome sam pisao pre par dana ovde u drugoj vesti.
Razlika izmedju ove dvojice i nekog kao sto je Karjakin je 0.

Nebi

pre 5 godina

Prvi put sam pratio finale svetskog prvenstva u šahu posle skoro trideset godina. Karlsen je fantastičan šahista, u rangu sa legendama iz sedamdesetih godina, a format u kom se igra je zapravo odličan. Prvih 12 partija se tačno video koliko je Fabijana više truda uložio u pripremu uz superkompjutere od Karlsena. Fabijana je bio pripremljen u svakoj partiji najmanje za prvih 20 poteza i posle je imao sve vreme sveta da razmišlja, a Karlsen je u svakom meču ranije ispadao iz pripreme i morao je da razmišlja o potezu mnogo ranije. Kad su prešli na ubrzane partije pokazao se suvi kvalitet i posle 12 nerešenih, odmah neverovatnih 3:0 za Karlsena. Karlsen prosto oduševljava idejama i harizmom i vraća interes javnosti za šah.

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Pre bi rekao da se ti ne razumes u sah i ako imas tolike bodove.Kako mozes da kazes da bi danasnji velemajstori pobedili Fisera onda stvarno nemas pojma.Fiser je uneo novinu u sah.Uvek je igrao neobicno i neocekivano i to sve radio iz glave dok danasnji igraju uz pomoc programa.I ne nisam samo ja rekao vec veliki sahisti da je on najbolji sahista svih vremena ili jedan od najboljih.U Carlsenovoj igri nema toliko inovacije i rizika kao u Fiserovoj on je univerzalac kako za napad tako i za odbranu sve je znao.Fiser nikad ne bi propustio priliku da pobedi protivnika kao sto je Carlsen imao priliku da pobedi Caruanu u 1 partiji kad je imao ogromnu prednost.Svi komentatori su se cudili.Ako su za tebe Anand Karjakin i Caruana bolji od Spaskog Talja Petrosjana itd iz Fiserovog doba ti onda pojma nemas pa makar imao jos toliko bodova koliko si slagao.Pitaj Karpova ili Kasparova i videces sta ce reci ko je najbolji.Carlsen tu ne spada.

gavin orsay

pre 5 godina

@ (as, 28. novembar 2018 19:30)
Ima kao izborni predmet predajem ga u osnovnoj skoli.
Inace ocekivana pobeda imao ga je magnus i u prvoj partiji ali nije iskoristio daminu mobilnost. Inace ovaj rapid je rutiniranje za magnusa covek je goat in chess.

CarloNS

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:37)

U Fišerovo vreme se igralo 24 partije, toliko je trebao da igra protiv Spaskog (posle 21. meč je bio odlučen).

Meč od 24 partije je najpravedniji i kroz istoriju se pokazao kao najbolji. U slučaju nerešenog rezultata, šampion zadržava titulu. Da bi neko postao šampion treba da pobedi prethodnog što je i logično.

Ideja da se igra do 10 pobeda je Fišerova, s tim da ako rezultat bude 9-9 meč se proglašava nerešenim i stari šampion ostaje. To je bio jedan od uslova za meč Fišer-Karpov koji nije prihvaćen, a do meča nikada nije došlo.

Prvi meč Karpov-Kasparov je igran do 6 pobeda i prekinut je pri rezultatu 5-3 za Karpova (bolest) nakon više od 5 meseci igre i odigranih 48 partija!

Složio bih se da je ovaj sadašnji sistem izuzetno loš. Igra se samo 12 partija po klasičnom tempu i igrači nisu spremni da rizikuju. Takođe nema nerešenog rezultata već klasičnog šampiona u slučaju nerešenog ishoda može da odluči takozvana "armagedon" partija. Totalno je bezveze da klasični šampion postane igrač na osnovu partije koja traje 5-6 minuta.

Da u slučaju nerešenog rezultata šampion zadržava titulu, izazivač bi verovatno bio prinuđen da više rizikuje i gledali bismo interesantnije mečeve.

Legend

pre 5 godina

Najjače mi je kako je Kasparov izjavio da Carlsen gubi živce jer je ponudio remi u prošlom meču jer je imao povoljnu poziciju.Tom izjavom još više mi se učvrstio kao Maradona u šahu.Zna se da je Carlsen ne prevaziđen u bulletu.

CarloNS

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Nema dovoljno kvalifikovanih nastavnika. Za sada postoji kao izborni predmet u pojedinim školama.

dejan

pre 5 godina

Uf kako ga je cepnuo u rapidu, al je smoriilo u classicu 12 remija. Drago mi je da je karlsen pobedio ipak je superiorniji u bržim formatima od karuane, kao što smo videli danas.

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.

fenomen

pre 5 godina

@as
Mozes li ti danasnju decu zamisliti za sahovskom tablom. Ja ne. Danas samo bulje u telefone, tablete i ostale skalamocije. Znam neke koji citavu noc igraju igrice na ps4 ili ostalim konzolama. Iskrivljeni ko kifla, u nekom svom virtuelnom svetu a ako se zanemari da brdo korisnih informacija prodje pored njih neopazeno najvise me zaboli sto postaju mutavi i van svih normalnih komunikacija. Naravno, cast izuzecima ali su u gotovo zanemarljivom broju. I kad bi neko od tih umetnika-gejmera procitao ovaj moj komentar razumeo bi samo par reci i to mobilni, tablet i gejmer. A ti predlazes šah. Pa gadjali bi te tablom.

Intermajstor

pre 5 godina

Magnus Karlsen je najjaci igrac sveta vec nekoliko godina. Sa 19 godina je zaseo na prvo mesto svetske rejting liste, i odatle nije silazio i dan danas! U jednom momentu je dostigao fantastican rejting od cak 2882 poena, sto je ubedljivo najveci domet u istoriji saha. Mnogi ga smatraju najboljim sahistom u istoriji. Najjaca strana mu je igranje u zavrsnicama, gde igra bukvalno kao masina. Sve u svemu, pravi sahovski genije!

King Roger

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.

ikac klisa

pre 5 godina

Steta je sto smo prvaka u klasicnom sahu dobili posle ubrzanog saha...Fabi je mnogo losiji u ubrzanom i blizt-u deru ga mnogo losije rangirani sahisti tako da je ovo ocekivano. Da je bio maraton od 21 partije bilo bi i vise rizika ovako je kvalitet celog meca bio srednje los.

бураноид

pre 5 godina

Карлсен је у задњих две године јако слаб по класичном темпу,тако да сам негде на пола и очекивао да ће да јури "продужетак".

Goran

pre 5 godina

Cestitke Magnusu na odbrani titule! Ovom pobjedom potvrdjuje jos jednom da je u rangu najvecih sampiona. Steta sto smo mi od sahovske Jugoslavije postali zemlja gdje su starlete iz Big Brothera i Zadruge postale najznacajnije osobe u zemlji i idoli mladjim generacijama. Steeeeta!

Carapan

pre 5 godina

Svaka cast obojici. Carlsen opravdao ulogu favorita, jer je u brzim formatima saha poprilicno bolji od Fabija. Svakako kada imate GMastere kao komentatore, uzivao sam u svim partijama iako su sve sami remiji bili, jer tek tad vidite iz kog ugla oni igraju sah, razlika izmedju njih i nas amatera koji odigramo po koju je nebo i zemlja.

Goran

pre 5 godina

Cestitke Magnusu na odbrani titule! Ovom pobjedom potvrdjuje jos jednom da je u rangu najvecih sampiona. Steta sto smo mi od sahovske Jugoslavije postali zemlja gdje su starlete iz Big Brothera i Zadruge postale najznacajnije osobe u zemlji i idoli mladjim generacijama. Steeeeta!

Intermajstor

pre 5 godina

Magnus Karlsen je najjaci igrac sveta vec nekoliko godina. Sa 19 godina je zaseo na prvo mesto svetske rejting liste, i odatle nije silazio i dan danas! U jednom momentu je dostigao fantastican rejting od cak 2882 poena, sto je ubedljivo najveci domet u istoriji saha. Mnogi ga smatraju najboljim sahistom u istoriji. Najjaca strana mu je igranje u zavrsnicama, gde igra bukvalno kao masina. Sve u svemu, pravi sahovski genije!

Todor

pre 5 godina

Vidite li vi koliko je interesovanje za vijesti o šahu,a mi ga dobijamo na kašičicu.
Prije mjesec bila olimpijada, ni na jednom portalu ni jedna vijest, ni pobjednika da objave.
Šteta velika!!!!

Carapan

pre 5 godina

Svaka cast obojici. Carlsen opravdao ulogu favorita, jer je u brzim formatima saha poprilicno bolji od Fabija. Svakako kada imate GMastere kao komentatore, uzivao sam u svim partijama iako su sve sami remiji bili, jer tek tad vidite iz kog ugla oni igraju sah, razlika izmedju njih i nas amatera koji odigramo po koju je nebo i zemlja.

King Roger

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.

dejan

pre 5 godina

Uf kako ga je cepnuo u rapidu, al je smoriilo u classicu 12 remija. Drago mi je da je karlsen pobedio ipak je superiorniji u bržim formatima od karuane, kao što smo videli danas.

Tvrtko Cetrnaesti

pre 5 godina

Secam se osamdesetih. U Politici svaki dan cela stana o sahu, a jednom nedeljno (cetvrtkom, cini mi se) dve strane. Novosti i Politika Ekspres po pola strane svaki dan. Oko 40% velemajstora na svetu u to vreme bilo je iz SSSRa, 20% iz Jugoslavije i 40% iz ostatka sveta. Ljubomir Ljubojevic mi je bio najdrazi sportista (nek pricaju da sah nije sport). A danas nemamo igraca u prvih 100. Vesti u medijima se pojave jednom godisnje.

fenomen

pre 5 godina

@as
Mozes li ti danasnju decu zamisliti za sahovskom tablom. Ja ne. Danas samo bulje u telefone, tablete i ostale skalamocije. Znam neke koji citavu noc igraju igrice na ps4 ili ostalim konzolama. Iskrivljeni ko kifla, u nekom svom virtuelnom svetu a ako se zanemari da brdo korisnih informacija prodje pored njih neopazeno najvise me zaboli sto postaju mutavi i van svih normalnih komunikacija. Naravno, cast izuzecima ali su u gotovo zanemarljivom broju. I kad bi neko od tih umetnika-gejmera procitao ovaj moj komentar razumeo bi samo par reci i to mobilni, tablet i gejmer. A ti predlazes šah. Pa gadjali bi te tablom.

Nebi

pre 5 godina

Prvi put sam pratio finale svetskog prvenstva u šahu posle skoro trideset godina. Karlsen je fantastičan šahista, u rangu sa legendama iz sedamdesetih godina, a format u kom se igra je zapravo odličan. Prvih 12 partija se tačno video koliko je Fabijana više truda uložio u pripremu uz superkompjutere od Karlsena. Fabijana je bio pripremljen u svakoj partiji najmanje za prvih 20 poteza i posle je imao sve vreme sveta da razmišlja, a Karlsen je u svakom meču ranije ispadao iz pripreme i morao je da razmišlja o potezu mnogo ranije. Kad su prešli na ubrzane partije pokazao se suvi kvalitet i posle 12 nerešenih, odmah neverovatnih 3:0 za Karlsena. Karlsen prosto oduševljava idejama i harizmom i vraća interes javnosti za šah.

ikac klisa

pre 5 godina

Steta je sto smo prvaka u klasicnom sahu dobili posle ubrzanog saha...Fabi je mnogo losiji u ubrzanom i blizt-u deru ga mnogo losije rangirani sahisti tako da je ovo ocekivano. Da je bio maraton od 21 partije bilo bi i vise rizika ovako je kvalitet celog meca bio srednje los.

ferdinand

pre 5 godina

Ako je ovo sport, onda je moj komsija s kojim igram preferans buduci olimpijac!
(milan, 28. novembar 2018 22:04)

Šah je sve: umetnost, nauka, sport.
Karpov

A, ti i komša i dalje gledajte Zadrugu, Parove, Paparazzo lov. Dok to radite, bacite i po neku kartu...

Moljac

pre 5 godina

U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.
(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Vidiš momče, ja sam malo stariji, i pratio sam uživo Fišerove mečeve (prenosilo se na radiju, potez po potez, tata i ja smo onda to pomerali na tabli, a preko radija je komentarisao velemajstor Trifunović, uz gostovanja Gligorića, Matanovića, Ivkova, Šahovića, Matulovića, Velimirovića i ostalih velikana, zanimljivo ne i Ljubojevića koji je tada bio najbolji od naših). Kao prvo, rejting je postojao, i pošto su kod nas neprekidno bili velemajstorski turniri minimalno X kategorije, a veoma često i XII i jače, svi smo znali napamet i ko ima koji rejting, i koliko mu treba poena da ga potvrdi, i koja otvaranja igra i tako redom. Uživo smo išli na turnire, gledali Svešnjikova i Berna, navijali za Veselinovića (koji je igrao fantastičan napadački šah, oko njegove table je uvek bila gužva), i divili se Fišeru. Sad svi vežbaju na računaru, on je vežbao u svojoj glavi. I tukao je koga je hteo sa 6-0. Tajmanova, Larsena, zamalo i Petrosjana, koji je inače teško pobeđivao ali skoro nikad gubio. I onda i Spaskog. Apsolutno najbolji svih vremena. Sad je sve plastika.

croata

pre 5 godina

Ovakav nacin dolazenja do naslova svjetskog prvaka nije dobar jer uz svo duzno postovanje brzopoteznom sahu koji ima svojih drazi, klasicna partija je jedina prava kraljevska disciplina saha, a u njoj ga carlsen nije dobio. A ovako da o naslovu svjetskog prvaka odlucuje rapid, a kasnije i blic je potpuni promasaj. Za one koji ne shvacaju, klasicna partija i rapid su dva razlicita sporta, to ko da imas dva sprintera u kraljevskoj i najjacoj disciplini od sto metara i posto budu jednaki u nekoliko utrka netko odluci aj se sad trkajte na dvadeset metara, pa ako i tu budete jednaki onda ide armagedon zvan utrka na 5 metara pa ko brzi taj je svjetski prvak. Veze nema s istinskim vrednotama saha. Carlsen jest vec godinama najbolji i vjerojatno bi pobijedio da su igrali i na stari nacin, ali ok, samo to treba i dokazat. Ovako ostaje zal.
Citao sam u komentarima kako vecina pise kako je fiser najbolji ikad, mogu se sloziti da je jedan od, al bas najbolji, hm, ako tezimo najboljim napadacima u povijesti onda bi tu po mom na prvom mjestu bio talj, drugi murphy, a capablanca, fiser i kasparov su tu negdje.
Za fisera bi se ipak moglo reci da je najkompletniji sahist svih vremena.
Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.

CarloNS

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Nema dovoljno kvalifikovanih nastavnika. Za sada postoji kao izborni predmet u pojedinim školama.

gavin orsay

pre 5 godina

@ (as, 28. novembar 2018 19:30)
Ima kao izborni predmet predajem ga u osnovnoj skoli.
Inace ocekivana pobeda imao ga je magnus i u prvoj partiji ali nije iskoristio daminu mobilnost. Inace ovaj rapid je rutiniranje za magnusa covek je goat in chess.

Legend

pre 5 godina

Najjače mi je kako je Kasparov izjavio da Carlsen gubi živce jer je ponudio remi u prošlom meču jer je imao povoljnu poziciju.Tom izjavom još više mi se učvrstio kao Maradona u šahu.Zna se da je Carlsen ne prevaziđen u bulletu.

kimiko

pre 5 godina

Karlsen je veoma jak igrac, igra sve tipove pozicija. Narocito je jak u tzv. "jednakim pozicijama", gde ima taj istancan osecaj za pretvaranje malih prednosti sve do dalekih zavrsnica.Karuana, takodje vrlo jak velemajstor, voli pozicionu igru,gde se oseca sigurno.Takav tip igraca je veoma tesko probiti, zato je i odrzao egal u regularnom delu meca. Gotovo je cudesno kako se izvukao u prvoj partiji. Imao je i on svoje sanse, medjutim nije dovoljno rizikovao kada je trebalo krenuti agresivnije i uci u komplikacije. Bez obzira na 12 remija,bilo je tu vrlo jakih partija, borbenih.
Karlsen je zasluzio na kraju titulu, tj odbranio. Trenutno jeste najbolji sahista, ali ne bih smeo da dajem tako lake ocene u vezi najboljeg u istoriji ove igre. Svaki sampion je obelezio svoje doba od Stajnica, pa sve do ovih dana. Nekada se igralo iz glave sluzeci se samo oskudnom literaturom. Tada se stvaralo ovo sto je danas u memoriji kompjutera.U jednoj knjizi o daminom gambitu kaze se..."damin gambit su stari majstori razumeli i igrali ga sa uzivanjem..."
Ja i danas sa uzivanjem pogledam stare majstore, njihove partije. To sto su oni nalazili za tablom, to je bilo veoma tesko, ali i veoma lepo.

dniga

pre 5 godina

0
Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.
(Darko, 28. novembar 2018 23:09)

Najveci potrosac energije je nas mozak (iako se kod tebe ne bi reklo)
kasparov karpov za prvaka svijeta, za vrijeme prve partije karpov izgubio 4 kg. Sah ne da je sport vec se bez problema moze usporediti s boksom, tolika je potrosnja

Merso

pre 5 godina

Ocekivano, uz verovatno najbolju memoriju ikada, nema mu u blitzu ravnog. Do duse ostaje nejasna izjava Kasparova da mu nije bio favorit nakon propustene sanse u regularnom delu. Fudbalski gledano zna da ako udje u produzetke ima 3 igraca vise i sad treba da rizikuje u 90om minutu i dobije gol iz kontre, naravno da ce ici na sigurno. Realno ako mu ne dosadi moze jos dugo da bude na vrhu sveta. Da nije atraktivan kao neki sampioni u proslosti, nije, ali da je kompjutereski precizan, ne moze niko da mu ospori. Da je kojim slucajem Rus, Amerikanci bi verovatno odavno plasirali pricu da je android.

CarloNS

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:37)

U Fišerovo vreme se igralo 24 partije, toliko je trebao da igra protiv Spaskog (posle 21. meč je bio odlučen).

Meč od 24 partije je najpravedniji i kroz istoriju se pokazao kao najbolji. U slučaju nerešenog rezultata, šampion zadržava titulu. Da bi neko postao šampion treba da pobedi prethodnog što je i logično.

Ideja da se igra do 10 pobeda je Fišerova, s tim da ako rezultat bude 9-9 meč se proglašava nerešenim i stari šampion ostaje. To je bio jedan od uslova za meč Fišer-Karpov koji nije prihvaćen, a do meča nikada nije došlo.

Prvi meč Karpov-Kasparov je igran do 6 pobeda i prekinut je pri rezultatu 5-3 za Karpova (bolest) nakon više od 5 meseci igre i odigranih 48 partija!

Složio bih se da je ovaj sadašnji sistem izuzetno loš. Igra se samo 12 partija po klasičnom tempu i igrači nisu spremni da rizikuju. Takođe nema nerešenog rezultata već klasičnog šampiona u slučaju nerešenog ishoda može da odluči takozvana "armagedon" partija. Totalno je bezveze da klasični šampion postane igrač na osnovu partije koja traje 5-6 minuta.

Da u slučaju nerešenog rezultata šampion zadržava titulu, izazivač bi verovatno bio prinuđen da više rizikuje i gledali bismo interesantnije mečeve.

Todor

pre 5 godina

Karuana je zasluženo izgubio,demonstrirao je pacerski i kukavički šah.
Konstantno izbjegavanje borbe,forsiranje razmjene figura i uporna igra na remi.

KOSTA1703

pre 5 godina

intermajstor

Ti si intermajstor isto koliko i ja.
Preko 2400 rejting i nisi profesionalac?
Evo sad će.....

Što se rejtinga tiče.
Kada su izračunali rejting koji bi Bobi Fišer imao a to je nešto manje od 2800 rejting poena, tada je prvi sledeći na listi imao jedva preko 2600 poena, po istom izračunavanju.
Da bi uz pratioce sa jedva 2600 dogurao skoro do 2800, moraš praviti monstruozne rezultate.
Nimalo ne sumnjam da bi Fišer uz prihvatanje najnovijih metoda treninga i pomoć kompjutera, lagano pogazio sve današnje igrače.
I ne samo Fišer, nego skoro sigurno i Talj, a verovatno i Korčnoj.

бураноид

pre 5 godina

Карлсен је у задњих две године јако слаб по класичном темпу,тако да сам негде на пола и очекивао да ће да јури "продужетак".

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Pre bi rekao da se ti ne razumes u sah i ako imas tolike bodove.Kako mozes da kazes da bi danasnji velemajstori pobedili Fisera onda stvarno nemas pojma.Fiser je uneo novinu u sah.Uvek je igrao neobicno i neocekivano i to sve radio iz glave dok danasnji igraju uz pomoc programa.I ne nisam samo ja rekao vec veliki sahisti da je on najbolji sahista svih vremena ili jedan od najboljih.U Carlsenovoj igri nema toliko inovacije i rizika kao u Fiserovoj on je univerzalac kako za napad tako i za odbranu sve je znao.Fiser nikad ne bi propustio priliku da pobedi protivnika kao sto je Carlsen imao priliku da pobedi Caruanu u 1 partiji kad je imao ogromnu prednost.Svi komentatori su se cudili.Ako su za tebe Anand Karjakin i Caruana bolji od Spaskog Talja Petrosjana itd iz Fiserovog doba ti onda pojma nemas pa makar imao jos toliko bodova koliko si slagao.Pitaj Karpova ili Kasparova i videces sta ce reci ko je najbolji.Carlsen tu ne spada.

BakaPG

pre 5 godina

Rejting u šahu je uveden od strane Arpada Eloa još 1960,najveći rejting Talja 2705,Fišera 2785.
Teško je upoređivati šampione iz raznih perioda,ali ne treba zanemariti da je Fišer dobio tada prvu tablu Svijeta (iz meča sa SSSR-om)Larsena 6:0, prvaka SSSR-a Tajmanova 6:0, bivšeg prvaka svijeta Petrosjana 6 ipo 2 ipo,i u finalnom meču Spaskog 12 ipo 8 ipo u meču koji je bio predviđen od 24 partije!Fišeru treba vječno da su zahvalni današnji igrači jer se izborio da igrači imaju mnogo bolje uslove za igru počev od osvetljenja,honorara kao i nagrada. Prethodni mečevi koje je igrao Botvinik su igrani za 10-15 000, a Fišer je sa svojim ekcentričnim ponašanjem privukao sponzore,tako da je njegov meč 1972 sa Spaskim igran za nagradni fond od blizu milion dolara, a povratnički meč isto sa Spaskim za nekoliko miliona tadašnjih maraka.Što se tiče Karlsenovog meča,kratak format od 12 partija zahtijevao je taktiziranje,jer je ulog bio preveliki.Karlsen je bio svjestan da ako dođe do ubrzanih partija da će biti veliki favorit,što se i pokazalo glatkom pobjedom od 3:0.Pozdrav za sve ljubitelje drevne igre!

Milan

pre 5 godina

@King Roger Mislim da je to Fiser izjavio, da mu je sah postao monoton jer su oni (profesionalci) znali svaku mogucu kombinaciju otvara. Kreirao je i svoju verziju saha - Chess960 gde se figure ako se ne varam redjaju random a ne sablonski.

sloga

pre 5 godina

(miletrans, 28. novembar 2018 21:46)Naravno da je šah sport, ali teško se može porediti sa ostalim sportovima, pogotovo atletikom, kod koje je fizikalija jedno važna. Profesionalni sportisti, pa i atletičari su fizički veoma napredovali zadnjih decenija, a uprkos tome i danas u pojedinim atletskim disciplinama ima rekorda starih deceniju-dve ili više. Šah je igra iz glave.

ferdinand

pre 5 godina

Pitam se ko će ugoditi ovolikom broju velemajstora na ovom portalu? Kukaju na sistem takmičenja što je besmisleno. Kako je za jednog tako je i za drugog. Pa onda imamo ove koji objašnjavaju kako je bilo u Fišerovo doba, pa pre 150 godina itd. Ma, najbolje da igraju na 24 dobijene partije, to bi trajalo jedno 20 godina, neko bi pobedio posle 20 godina, neki bi to doživeli, neki koji su počeli da gledaju ne bi i tako... Magnus je šahovski Mocart što je u rapidu i dokazao. Kada nema priprema, teorije, superkompjutera, ostaje mozak i šahovska magija, a to je ono što Karuana ne poseduje. Magnus ostaje prvak zasluženo. A, vi koji i dalje živite u prošlosti i kako je bilo nekad, kao i da poredite igrače iz različitih epoha, poštedite nas besmislenih komentara.

miletrans

pre 5 godina

Karlsen je zasluženo pobedio, jednostavno, kompletniji je šahista od Karuane. Nisam preterani ljubitelj njegovog stila, ali momak jednostavno nema konkurenciju u "zugeru".
Što se tiče poređenja sa Fišerom, takve stvari su jednostavno nemoguće. Uzmite bilo kog vrhunskog sportistu iz sedamdesetih (šah JESTE sport) i prebacite ga u sadašnje vreme, ispašće smešan. Ni jedan osvajač atletske olimpijske medalje iz tog vremena danas ne bi mogao da ispuni ni normu za učešće, a kamoli da osvoji medalju. Isto važi i za šah. Što se tiče rejtinga, i tu je danas došlo do "inflacije". Koliko je bilo turnira tada a koliko danas? Tada je bio izazov i samo putovanje u drugu državu, a danas živimo u "globalnom selu". Nadam se samo da Karlsen neće završiti kao Fišer pošto ima tu osobenjačko-samodestruktivnu crtu.
Za kraj, kad već govorimo o slavnim danima našeg šaha, nadam se da ćemo opet imati "Investbanku" (neparne) i "Jugometal" (parne) godine. Stariji znaju o čemu pričam.

KOSTA1703

pre 5 godina

Revoluciju u šah je doneo Fišer, a lepotu Talj..
Pre njih i posle njih šah nije isti.
Dečak koji je u svoje vreme sa 15 godina postao velemajstor, malo stariji od toga išao na noge Rusima da igra u njihovim šah klubovima, stalno se bunio jer je tražio iste uslove za sve.
Napustio je šah jer je u to vreme lobi SSSR-a bio mnogo jak,te je na mečeve sa njim dovodjena cela reprezentacija SSSR-a, koji su pripremali taktike i razradjivali i analizirali partije.
Danas je to u doba superračunara besmisleno ali tada nije bilo.
Bobi Fišer je postao svetski prvak igrajući protiv SVIH velemajstora u SSSR-u ZAJEDNO, što je podvig kojem niko ni blizu neće prići.
Što se Talja tiče, koliki je to bio zaljubljenik i zaludjenik za šah, dovoljno čuti njegove reči kada je rekao da je njegov najuzvišeniji trenutak u šahu bio kada je IZGUBIO partiju do Nežmedinova.
Znači ne trenutak kada je postao svetski prvak, ne neka njegova briljantna partija,, a ima ih "na tone", nego jedan veličanstven poraz.
Šahiste sa takvim znanjem, sa takvom ljubavlju prema šahu, nećete više naći.
Ovo danas nije ni senka tih veličina.
Kao klinac od desetak godina pomno sma pratio meč Korčnoj-Spaski u Beogradu.
Danas.Do pre neki dan nisma znao ni da se igra taj meč, eto koliko su interesantni.

očigledno

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Zasto ne bi imali kao obavezan predmet iks-oks?

pribil

pre 5 godina

Gavin orsay@ Zamisli da je Fiser recimo imao logistiku i superkomp pored sebe? Ne da bi bio najbolji, nego bi igrao sa Komodom za titulu.

dejan

pre 5 godina

Iskreno svetski prvak u šahu bi trebao da bude i dobar i u rapidu i blitzu, iz prostog razloga ta titula bi trebala da ima neku težinu. Da je karuana pobedio da li bi ga iko smatrao da je najbolji na svetu, možda u klasičnom a i to je pod upitnikom. Al onda opet kad imaju i svetsko prvenstvo u blitzu i rapidu onda je i donekle mešanje baba i žaba. Iskreno malo je partija u klasičnom formatu, i raspored igranja je bzvz 2 dana igraju 3 dan odmaraju. Kontam da i nije jeftino zakupiti neko mesto na duži vremenski period pa zbog toga je i ovakav format. Da se ne lažemo nisu u šahu tolike pare.

Intermajstor

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:45)
Dakle, opet ti o sahu. Pre neki dan si rekao da si bivsi intermajstor, sto nije moguce jer je to dozivotna titula. Vidi se da ne poznajes sah dovoljno ili nimalo. U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.

Heftic

pre 5 godina

Eto, opet brzi sah i kao opet sampion. Bruka za sah cak iako je Karlsen najbolji ovo je drugi put da to nije uspeo na tradicionalan nacin da pokaze, i o tome sam pisao pre par dana ovde u drugoj vesti.
Razlika izmedju ove dvojice i nekog kao sto je Karjakin je 0.

CarloNS

pre 5 godina

Samo da dodam da je i pored 12 remija ovaj meč (bar meni lično) bio interesantniji nego Karlsen-Karjakin. Taj meč je baš bio smor.

@(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Fide rejting je uveden 1970, a Fišer je 1972. godine imao 2875.
U to vreme razlika između prvog i drugog je bila 125 poena, danas je razlika između prvog i drugog 3 poena! Između prvog i dvadesetog na listi bila je razlika preko 200 rejting poena, a danas je oko 100. To govori o tome koliko je Fišer bio jači od ostalih, a bilo je jakih igrača, Talj, Spaski, Petrosjan, Korčnoj, Botvinik, Smislov, Keres, Gligorić, Geler, Bronštajn, itd. Skoro sve sami svetski prvaci.

gavin orsay

pre 5 godina

eh da veliki broj nedovoljno informisanih komentatora. sreca bar ih interesuje sah. dakle sa sigurnoscu mozemo tvrditi da je karlsen najbolji svih vremena. naravno da se vecini svidjaju takticki tipovi igraca ali to vise ne pije vodu. kompjuteri su uspeli u tome da sah nije lep, jer znate nema vise nepripremljenih protivnika nad kojima fiser i talj pokazuju kreativnost. sah je napredovao od tada neverovatno upravo zahvaljujuci alpha zero i ostalima.jedan gospodin ovde potpuno pogresno napisa plasika pre bih to nazvao skoro savrsen sah uz maksimalnu upotrebu ljudskih potencijala. sanse talja i fisera kad su bili najjaci protiv karlsena bile bi minimalne, mozda bi kasparov imao 40 odsto sanse.

DanteD

pre 5 godina

Fiser nikad nije imao rejting 2875, njegov najveci 'live' rejting (rejting u datom trenutnku) je bio 2791, a najveci zvanicni 2785 (u to vreme rejting lista je izlazila jednom godisnje, u julu). Genijalan, ali nestabilne psihe, tesko da bi se mogao smatrati najvecim, ali je definitivno u najboljih 5. Meni su licno Kasparov i Karlsen najbolji, a Fiser, Karpov, Kapablanka i Lasker bi bila sledeca grupa mojih favorita.

King Roger

pre 5 godina

@dniga.Cisto da te ispravim nije oslabio 4 nego 8 kg ali nevazno je.Inace ovo ostalo tacno.Ali neki ko za sah kazu da nije nista posbno i da svako moze da ga igra ne treba trositi reci.

King Roger

pre 5 godina

@CarlnoNS.U pravu si.Hteo sam da kazem da je 1975 Fiser to predlozio kad ga je Karpov izazvao ali nisam objasnio.Zato sam i rekao u Fiserovo doba.

Darko

pre 5 godina

Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.

očigledno

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Zasto ne bi imali kao obavezan predmet iks-oks?

Darko

pre 5 godina

Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.

Intermajstor

pre 5 godina

@Intermajstor.Najjaci i najveci sahista je Bobi Fiser.Taj rejting koji je osvojio Carlsen je lakse sada da se dodje nego u Fiserovo vreme tad je bilo za nijanse teze drugacije se je bodovalo.A i sama titula svetskog sampiona nije se igrala na ovaj nacin na 12 partije vec ko dodje do 9 pobeda.E tu se vidi ko je pravi.A i tadasnji velemajstori su bili mnogo jaci.I sam Karpov je jednom rekak da su kompjuteri unistili sah jer se u otvaranju mnogo zna i svi dobro igraju otvaranje ali zavrsnica se mnogo losije igra.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:45)
Dakle, opet ti o sahu. Pre neki dan si rekao da si bivsi intermajstor, sto nije moguce jer je to dozivotna titula. Vidi se da ne poznajes sah dovoljno ili nimalo. U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.

gavin orsay

pre 5 godina

eh da veliki broj nedovoljno informisanih komentatora. sreca bar ih interesuje sah. dakle sa sigurnoscu mozemo tvrditi da je karlsen najbolji svih vremena. naravno da se vecini svidjaju takticki tipovi igraca ali to vise ne pije vodu. kompjuteri su uspeli u tome da sah nije lep, jer znate nema vise nepripremljenih protivnika nad kojima fiser i talj pokazuju kreativnost. sah je napredovao od tada neverovatno upravo zahvaljujuci alpha zero i ostalima.jedan gospodin ovde potpuno pogresno napisa plasika pre bih to nazvao skoro savrsen sah uz maksimalnu upotrebu ljudskih potencijala. sanse talja i fisera kad su bili najjaci protiv karlsena bile bi minimalne, mozda bi kasparov imao 40 odsto sanse.

ferdinand

pre 5 godina

Pitam se ko će ugoditi ovolikom broju velemajstora na ovom portalu? Kukaju na sistem takmičenja što je besmisleno. Kako je za jednog tako je i za drugog. Pa onda imamo ove koji objašnjavaju kako je bilo u Fišerovo doba, pa pre 150 godina itd. Ma, najbolje da igraju na 24 dobijene partije, to bi trajalo jedno 20 godina, neko bi pobedio posle 20 godina, neki bi to doživeli, neki koji su počeli da gledaju ne bi i tako... Magnus je šahovski Mocart što je u rapidu i dokazao. Kada nema priprema, teorije, superkompjutera, ostaje mozak i šahovska magija, a to je ono što Karuana ne poseduje. Magnus ostaje prvak zasluženo. A, vi koji i dalje živite u prošlosti i kako je bilo nekad, kao i da poredite igrače iz različitih epoha, poštedite nas besmislenih komentara.

fenomen

pre 5 godina

@as
Mozes li ti danasnju decu zamisliti za sahovskom tablom. Ja ne. Danas samo bulje u telefone, tablete i ostale skalamocije. Znam neke koji citavu noc igraju igrice na ps4 ili ostalim konzolama. Iskrivljeni ko kifla, u nekom svom virtuelnom svetu a ako se zanemari da brdo korisnih informacija prodje pored njih neopazeno najvise me zaboli sto postaju mutavi i van svih normalnih komunikacija. Naravno, cast izuzecima ali su u gotovo zanemarljivom broju. I kad bi neko od tih umetnika-gejmera procitao ovaj moj komentar razumeo bi samo par reci i to mobilni, tablet i gejmer. A ti predlazes šah. Pa gadjali bi te tablom.

бураноид

pre 5 godina

Карлсен је у задњих две године јако слаб по класичном темпу,тако да сам негде на пола и очекивао да ће да јури "продужетак".

King Roger

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.

Heftic

pre 5 godina

Eto, opet brzi sah i kao opet sampion. Bruka za sah cak iako je Karlsen najbolji ovo je drugi put da to nije uspeo na tradicionalan nacin da pokaze, i o tome sam pisao pre par dana ovde u drugoj vesti.
Razlika izmedju ove dvojice i nekog kao sto je Karjakin je 0.

King Roger

pre 5 godina

@Intermajstor.Pre bi rekao da se ti ne razumes u sah i ako imas tolike bodove.Kako mozes da kazes da bi danasnji velemajstori pobedili Fisera onda stvarno nemas pojma.Fiser je uneo novinu u sah.Uvek je igrao neobicno i neocekivano i to sve radio iz glave dok danasnji igraju uz pomoc programa.I ne nisam samo ja rekao vec veliki sahisti da je on najbolji sahista svih vremena ili jedan od najboljih.U Carlsenovoj igri nema toliko inovacije i rizika kao u Fiserovoj on je univerzalac kako za napad tako i za odbranu sve je znao.Fiser nikad ne bi propustio priliku da pobedi protivnika kao sto je Carlsen imao priliku da pobedi Caruanu u 1 partiji kad je imao ogromnu prednost.Svi komentatori su se cudili.Ako su za tebe Anand Karjakin i Caruana bolji od Spaskog Talja Petrosjana itd iz Fiserovog doba ti onda pojma nemas pa makar imao jos toliko bodova koliko si slagao.Pitaj Karpova ili Kasparova i videces sta ce reci ko je najbolji.Carlsen tu ne spada.

CarloNS

pre 5 godina

Samo da dodam da je i pored 12 remija ovaj meč (bar meni lično) bio interesantniji nego Karlsen-Karjakin. Taj meč je baš bio smor.

@(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Fide rejting je uveden 1970, a Fišer je 1972. godine imao 2875.
U to vreme razlika između prvog i drugog je bila 125 poena, danas je razlika između prvog i drugog 3 poena! Između prvog i dvadesetog na listi bila je razlika preko 200 rejting poena, a danas je oko 100. To govori o tome koliko je Fišer bio jači od ostalih, a bilo je jakih igrača, Talj, Spaski, Petrosjan, Korčnoj, Botvinik, Smislov, Keres, Gligorić, Geler, Bronštajn, itd. Skoro sve sami svetski prvaci.

DanteD

pre 5 godina

Fiser nikad nije imao rejting 2875, njegov najveci 'live' rejting (rejting u datom trenutnku) je bio 2791, a najveci zvanicni 2785 (u to vreme rejting lista je izlazila jednom godisnje, u julu). Genijalan, ali nestabilne psihe, tesko da bi se mogao smatrati najvecim, ali je definitivno u najboljih 5. Meni su licno Kasparov i Karlsen najbolji, a Fiser, Karpov, Kapablanka i Lasker bi bila sledeca grupa mojih favorita.

Intermajstor

pre 5 godina

Magnus Karlsen je najjaci igrac sveta vec nekoliko godina. Sa 19 godina je zaseo na prvo mesto svetske rejting liste, i odatle nije silazio i dan danas! U jednom momentu je dostigao fantastican rejting od cak 2882 poena, sto je ubedljivo najveci domet u istoriji saha. Mnogi ga smatraju najboljim sahistom u istoriji. Najjaca strana mu je igranje u zavrsnicama, gde igra bukvalno kao masina. Sve u svemu, pravi sahovski genije!

Todor

pre 5 godina

Karuana je zasluženo izgubio,demonstrirao je pacerski i kukavički šah.
Konstantno izbjegavanje borbe,forsiranje razmjene figura i uporna igra na remi.

KOSTA1703

pre 5 godina

intermajstor

Ti si intermajstor isto koliko i ja.
Preko 2400 rejting i nisi profesionalac?
Evo sad će.....

Što se rejtinga tiče.
Kada su izračunali rejting koji bi Bobi Fišer imao a to je nešto manje od 2800 rejting poena, tada je prvi sledeći na listi imao jedva preko 2600 poena, po istom izračunavanju.
Da bi uz pratioce sa jedva 2600 dogurao skoro do 2800, moraš praviti monstruozne rezultate.
Nimalo ne sumnjam da bi Fišer uz prihvatanje najnovijih metoda treninga i pomoć kompjutera, lagano pogazio sve današnje igrače.
I ne samo Fišer, nego skoro sigurno i Talj, a verovatno i Korčnoj.

gavin orsay

pre 5 godina

@ (as, 28. novembar 2018 19:30)
Ima kao izborni predmet predajem ga u osnovnoj skoli.
Inace ocekivana pobeda imao ga je magnus i u prvoj partiji ali nije iskoristio daminu mobilnost. Inace ovaj rapid je rutiniranje za magnusa covek je goat in chess.

Legend

pre 5 godina

Najjače mi je kako je Kasparov izjavio da Carlsen gubi živce jer je ponudio remi u prošlom meču jer je imao povoljnu poziciju.Tom izjavom još više mi se učvrstio kao Maradona u šahu.Zna se da je Carlsen ne prevaziđen u bulletu.

ikac klisa

pre 5 godina

Steta je sto smo prvaka u klasicnom sahu dobili posle ubrzanog saha...Fabi je mnogo losiji u ubrzanom i blizt-u deru ga mnogo losije rangirani sahisti tako da je ovo ocekivano. Da je bio maraton od 21 partije bilo bi i vise rizika ovako je kvalitet celog meca bio srednje los.

miletrans

pre 5 godina

Karlsen je zasluženo pobedio, jednostavno, kompletniji je šahista od Karuane. Nisam preterani ljubitelj njegovog stila, ali momak jednostavno nema konkurenciju u "zugeru".
Što se tiče poređenja sa Fišerom, takve stvari su jednostavno nemoguće. Uzmite bilo kog vrhunskog sportistu iz sedamdesetih (šah JESTE sport) i prebacite ga u sadašnje vreme, ispašće smešan. Ni jedan osvajač atletske olimpijske medalje iz tog vremena danas ne bi mogao da ispuni ni normu za učešće, a kamoli da osvoji medalju. Isto važi i za šah. Što se tiče rejtinga, i tu je danas došlo do "inflacije". Koliko je bilo turnira tada a koliko danas? Tada je bio izazov i samo putovanje u drugu državu, a danas živimo u "globalnom selu". Nadam se samo da Karlsen neće završiti kao Fišer pošto ima tu osobenjačko-samodestruktivnu crtu.
Za kraj, kad već govorimo o slavnim danima našeg šaha, nadam se da ćemo opet imati "Investbanku" (neparne) i "Jugometal" (parne) godine. Stariji znaju o čemu pričam.

Goran

pre 5 godina

Cestitke Magnusu na odbrani titule! Ovom pobjedom potvrdjuje jos jednom da je u rangu najvecih sampiona. Steta sto smo mi od sahovske Jugoslavije postali zemlja gdje su starlete iz Big Brothera i Zadruge postale najznacajnije osobe u zemlji i idoli mladjim generacijama. Steeeeta!

Milan

pre 5 godina

@King Roger Mislim da je to Fiser izjavio, da mu je sah postao monoton jer su oni (profesionalci) znali svaku mogucu kombinaciju otvara. Kreirao je i svoju verziju saha - Chess960 gde se figure ako se ne varam redjaju random a ne sablonski.

pribil

pre 5 godina

Gavin orsay@ Zamisli da je Fiser recimo imao logistiku i superkomp pored sebe? Ne da bi bio najbolji, nego bi igrao sa Komodom za titulu.

KOSTA1703

pre 5 godina

Revoluciju u šah je doneo Fišer, a lepotu Talj..
Pre njih i posle njih šah nije isti.
Dečak koji je u svoje vreme sa 15 godina postao velemajstor, malo stariji od toga išao na noge Rusima da igra u njihovim šah klubovima, stalno se bunio jer je tražio iste uslove za sve.
Napustio je šah jer je u to vreme lobi SSSR-a bio mnogo jak,te je na mečeve sa njim dovodjena cela reprezentacija SSSR-a, koji su pripremali taktike i razradjivali i analizirali partije.
Danas je to u doba superračunara besmisleno ali tada nije bilo.
Bobi Fišer je postao svetski prvak igrajući protiv SVIH velemajstora u SSSR-u ZAJEDNO, što je podvig kojem niko ni blizu neće prići.
Što se Talja tiče, koliki je to bio zaljubljenik i zaludjenik za šah, dovoljno čuti njegove reči kada je rekao da je njegov najuzvišeniji trenutak u šahu bio kada je IZGUBIO partiju do Nežmedinova.
Znači ne trenutak kada je postao svetski prvak, ne neka njegova briljantna partija,, a ima ih "na tone", nego jedan veličanstven poraz.
Šahiste sa takvim znanjem, sa takvom ljubavlju prema šahu, nećete više naći.
Ovo danas nije ni senka tih veličina.
Kao klinac od desetak godina pomno sma pratio meč Korčnoj-Spaski u Beogradu.
Danas.Do pre neki dan nisma znao ni da se igra taj meč, eto koliko su interesantni.

Nebi

pre 5 godina

Prvi put sam pratio finale svetskog prvenstva u šahu posle skoro trideset godina. Karlsen je fantastičan šahista, u rangu sa legendama iz sedamdesetih godina, a format u kom se igra je zapravo odličan. Prvih 12 partija se tačno video koliko je Fabijana više truda uložio u pripremu uz superkompjutere od Karlsena. Fabijana je bio pripremljen u svakoj partiji najmanje za prvih 20 poteza i posle je imao sve vreme sveta da razmišlja, a Karlsen je u svakom meču ranije ispadao iz pripreme i morao je da razmišlja o potezu mnogo ranije. Kad su prešli na ubrzane partije pokazao se suvi kvalitet i posle 12 nerešenih, odmah neverovatnih 3:0 za Karlsena. Karlsen prosto oduševljava idejama i harizmom i vraća interes javnosti za šah.

croata

pre 5 godina

Ovakav nacin dolazenja do naslova svjetskog prvaka nije dobar jer uz svo duzno postovanje brzopoteznom sahu koji ima svojih drazi, klasicna partija je jedina prava kraljevska disciplina saha, a u njoj ga carlsen nije dobio. A ovako da o naslovu svjetskog prvaka odlucuje rapid, a kasnije i blic je potpuni promasaj. Za one koji ne shvacaju, klasicna partija i rapid su dva razlicita sporta, to ko da imas dva sprintera u kraljevskoj i najjacoj disciplini od sto metara i posto budu jednaki u nekoliko utrka netko odluci aj se sad trkajte na dvadeset metara, pa ako i tu budete jednaki onda ide armagedon zvan utrka na 5 metara pa ko brzi taj je svjetski prvak. Veze nema s istinskim vrednotama saha. Carlsen jest vec godinama najbolji i vjerojatno bi pobijedio da su igrali i na stari nacin, ali ok, samo to treba i dokazat. Ovako ostaje zal.
Citao sam u komentarima kako vecina pise kako je fiser najbolji ikad, mogu se sloziti da je jedan od, al bas najbolji, hm, ako tezimo najboljim napadacima u povijesti onda bi tu po mom na prvom mjestu bio talj, drugi murphy, a capablanca, fiser i kasparov su tu negdje.
Za fisera bi se ipak moglo reci da je najkompletniji sahist svih vremena.
Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

Moljac

pre 5 godina

U Fiserovo vreme nije postojao rejting sistem. Kad se on povukao, izracunali su da bi imao 2780 poena, sto je veoma,veoma daleko od Magnusovih 2882 poena! Sah je tada bio mnogo slabiji. Fiser ne bi mogao da igra sa danasnjim igracima od 2700 poena, tako da malo lupetas. Ja to veoma dobro znam, jer imam rejting preko 2400 poena, iako nisam profesionalac.
(Intermajstor, 28. novembar 2018 20:26)

Vidiš momče, ja sam malo stariji, i pratio sam uživo Fišerove mečeve (prenosilo se na radiju, potez po potez, tata i ja smo onda to pomerali na tabli, a preko radija je komentarisao velemajstor Trifunović, uz gostovanja Gligorića, Matanovića, Ivkova, Šahovića, Matulovića, Velimirovića i ostalih velikana, zanimljivo ne i Ljubojevića koji je tada bio najbolji od naših). Kao prvo, rejting je postojao, i pošto su kod nas neprekidno bili velemajstorski turniri minimalno X kategorije, a veoma često i XII i jače, svi smo znali napamet i ko ima koji rejting, i koliko mu treba poena da ga potvrdi, i koja otvaranja igra i tako redom. Uživo smo išli na turnire, gledali Svešnjikova i Berna, navijali za Veselinovića (koji je igrao fantastičan napadački šah, oko njegove table je uvek bila gužva), i divili se Fišeru. Sad svi vežbaju na računaru, on je vežbao u svojoj glavi. I tukao je koga je hteo sa 6-0. Tajmanova, Larsena, zamalo i Petrosjana, koji je inače teško pobeđivao ali skoro nikad gubio. I onda i Spaskog. Apsolutno najbolji svih vremena. Sad je sve plastika.

dejan

pre 5 godina

Uf kako ga je cepnuo u rapidu, al je smoriilo u classicu 12 remija. Drago mi je da je karlsen pobedio ipak je superiorniji u bržim formatima od karuane, kao što smo videli danas.

King Roger

pre 5 godina

@CarlnoNS.U pravu si.Hteo sam da kazem da je 1975 Fiser to predlozio kad ga je Karpov izazvao ali nisam objasnio.Zato sam i rekao u Fiserovo doba.

ferdinand

pre 5 godina

Ako je ovo sport, onda je moj komsija s kojim igram preferans buduci olimpijac!
(milan, 28. novembar 2018 22:04)

Šah je sve: umetnost, nauka, sport.
Karpov

A, ti i komša i dalje gledajte Zadrugu, Parove, Paparazzo lov. Dok to radite, bacite i po neku kartu...

CarloNS

pre 5 godina

Zašto kod nas deca nemaju obavezan predmet u školi, šah?
(as, 28. novembar 2018 19:30)

Nema dovoljno kvalifikovanih nastavnika. Za sada postoji kao izborni predmet u pojedinim školama.

Tvrtko Cetrnaesti

pre 5 godina

Secam se osamdesetih. U Politici svaki dan cela stana o sahu, a jednom nedeljno (cetvrtkom, cini mi se) dve strane. Novosti i Politika Ekspres po pola strane svaki dan. Oko 40% velemajstora na svetu u to vreme bilo je iz SSSRa, 20% iz Jugoslavije i 40% iz ostatka sveta. Ljubomir Ljubojevic mi je bio najdrazi sportista (nek pricaju da sah nije sport). A danas nemamo igraca u prvih 100. Vesti u medijima se pojave jednom godisnje.

dejan

pre 5 godina

Iskreno svetski prvak u šahu bi trebao da bude i dobar i u rapidu i blitzu, iz prostog razloga ta titula bi trebala da ima neku težinu. Da je karuana pobedio da li bi ga iko smatrao da je najbolji na svetu, možda u klasičnom a i to je pod upitnikom. Al onda opet kad imaju i svetsko prvenstvo u blitzu i rapidu onda je i donekle mešanje baba i žaba. Iskreno malo je partija u klasičnom formatu, i raspored igranja je bzvz 2 dana igraju 3 dan odmaraju. Kontam da i nije jeftino zakupiti neko mesto na duži vremenski period pa zbog toga je i ovakav format. Da se ne lažemo nisu u šahu tolike pare.

CarloNS

pre 5 godina

Zasluzeno ga jeste pobedio ali je sam sistem mnogo los.Treba da se igra kao ranije 24 partije ili kao u Fiserovo vreme ko dodje do 9 pobeda Jeste mnogo iscrpno i dugo ali je pobednik barem u sahu koji nije brzopotezni.
(King Roger, 28. novembar 2018 19:37)

U Fišerovo vreme se igralo 24 partije, toliko je trebao da igra protiv Spaskog (posle 21. meč je bio odlučen).

Meč od 24 partije je najpravedniji i kroz istoriju se pokazao kao najbolji. U slučaju nerešenog rezultata, šampion zadržava titulu. Da bi neko postao šampion treba da pobedi prethodnog što je i logično.

Ideja da se igra do 10 pobeda je Fišerova, s tim da ako rezultat bude 9-9 meč se proglašava nerešenim i stari šampion ostaje. To je bio jedan od uslova za meč Fišer-Karpov koji nije prihvaćen, a do meča nikada nije došlo.

Prvi meč Karpov-Kasparov je igran do 6 pobeda i prekinut je pri rezultatu 5-3 za Karpova (bolest) nakon više od 5 meseci igre i odigranih 48 partija!

Složio bih se da je ovaj sadašnji sistem izuzetno loš. Igra se samo 12 partija po klasičnom tempu i igrači nisu spremni da rizikuju. Takođe nema nerešenog rezultata već klasičnog šampiona u slučaju nerešenog ishoda može da odluči takozvana "armagedon" partija. Totalno je bezveze da klasični šampion postane igrač na osnovu partije koja traje 5-6 minuta.

Da u slučaju nerešenog rezultata šampion zadržava titulu, izazivač bi verovatno bio prinuđen da više rizikuje i gledali bismo interesantnije mečeve.

kimiko

pre 5 godina

Karlsen je veoma jak igrac, igra sve tipove pozicija. Narocito je jak u tzv. "jednakim pozicijama", gde ima taj istancan osecaj za pretvaranje malih prednosti sve do dalekih zavrsnica.Karuana, takodje vrlo jak velemajstor, voli pozicionu igru,gde se oseca sigurno.Takav tip igraca je veoma tesko probiti, zato je i odrzao egal u regularnom delu meca. Gotovo je cudesno kako se izvukao u prvoj partiji. Imao je i on svoje sanse, medjutim nije dovoljno rizikovao kada je trebalo krenuti agresivnije i uci u komplikacije. Bez obzira na 12 remija,bilo je tu vrlo jakih partija, borbenih.
Karlsen je zasluzio na kraju titulu, tj odbranio. Trenutno jeste najbolji sahista, ali ne bih smeo da dajem tako lake ocene u vezi najboljeg u istoriji ove igre. Svaki sampion je obelezio svoje doba od Stajnica, pa sve do ovih dana. Nekada se igralo iz glave sluzeci se samo oskudnom literaturom. Tada se stvaralo ovo sto je danas u memoriji kompjutera.U jednoj knjizi o daminom gambitu kaze se..."damin gambit su stari majstori razumeli i igrali ga sa uzivanjem..."
Ja i danas sa uzivanjem pogledam stare majstore, njihove partije. To sto su oni nalazili za tablom, to je bilo veoma tesko, ali i veoma lepo.

sloga

pre 5 godina

(miletrans, 28. novembar 2018 21:46)Naravno da je šah sport, ali teško se može porediti sa ostalim sportovima, pogotovo atletikom, kod koje je fizikalija jedno važna. Profesionalni sportisti, pa i atletičari su fizički veoma napredovali zadnjih decenija, a uprkos tome i danas u pojedinim atletskim disciplinama ima rekorda starih deceniju-dve ili više. Šah je igra iz glave.

dniga

pre 5 godina

0
Igrali 12 meca za 30 dana, jesu trcali pa nisu mogli svih 12 pattija u jednom danu da odigraju, zaglupljivanje naroda, i nikakav to sport nije, krivljenje kicme i nista drugo, jer sah nikakve veze sa nicim nema, moj drugar razbija sah a svake godine je na popravnom bio, tako da ni s pamecu nema veze.
(Darko, 28. novembar 2018 23:09)

Najveci potrosac energije je nas mozak (iako se kod tebe ne bi reklo)
kasparov karpov za prvaka svijeta, za vrijeme prve partije karpov izgubio 4 kg. Sah ne da je sport vec se bez problema moze usporediti s boksom, tolika je potrosnja

BakaPG

pre 5 godina

Rejting u šahu je uveden od strane Arpada Eloa još 1960,najveći rejting Talja 2705,Fišera 2785.
Teško je upoređivati šampione iz raznih perioda,ali ne treba zanemariti da je Fišer dobio tada prvu tablu Svijeta (iz meča sa SSSR-om)Larsena 6:0, prvaka SSSR-a Tajmanova 6:0, bivšeg prvaka svijeta Petrosjana 6 ipo 2 ipo,i u finalnom meču Spaskog 12 ipo 8 ipo u meču koji je bio predviđen od 24 partije!Fišeru treba vječno da su zahvalni današnji igrači jer se izborio da igrači imaju mnogo bolje uslove za igru počev od osvetljenja,honorara kao i nagrada. Prethodni mečevi koje je igrao Botvinik su igrani za 10-15 000, a Fišer je sa svojim ekcentričnim ponašanjem privukao sponzore,tako da je njegov meč 1972 sa Spaskim igran za nagradni fond od blizu milion dolara, a povratnički meč isto sa Spaskim za nekoliko miliona tadašnjih maraka.Što se tiče Karlsenovog meča,kratak format od 12 partija zahtijevao je taktiziranje,jer je ulog bio preveliki.Karlsen je bio svjestan da ako dođe do ubrzanih partija da će biti veliki favorit,što se i pokazalo glatkom pobjedom od 3:0.Pozdrav za sve ljubitelje drevne igre!

Carapan

pre 5 godina

Svaka cast obojici. Carlsen opravdao ulogu favorita, jer je u brzim formatima saha poprilicno bolji od Fabija. Svakako kada imate GMastere kao komentatore, uzivao sam u svim partijama iako su sve sami remiji bili, jer tek tad vidite iz kog ugla oni igraju sah, razlika izmedju njih i nas amatera koji odigramo po koju je nebo i zemlja.

Todor

pre 5 godina

Vidite li vi koliko je interesovanje za vijesti o šahu,a mi ga dobijamo na kašičicu.
Prije mjesec bila olimpijada, ni na jednom portalu ni jedna vijest, ni pobjednika da objave.
Šteta velika!!!!

King Roger

pre 5 godina

@dniga.Cisto da te ispravim nije oslabio 4 nego 8 kg ali nevazno je.Inace ovo ostalo tacno.Ali neki ko za sah kazu da nije nista posbno i da svako moze da ga igra ne treba trositi reci.

Merso

pre 5 godina

Ocekivano, uz verovatno najbolju memoriju ikada, nema mu u blitzu ravnog. Do duse ostaje nejasna izjava Kasparova da mu nije bio favorit nakon propustene sanse u regularnom delu. Fudbalski gledano zna da ako udje u produzetke ima 3 igraca vise i sad treba da rizikuje u 90om minutu i dobije gol iz kontre, naravno da ce ici na sigurno. Realno ako mu ne dosadi moze jos dugo da bude na vrhu sveta. Da nije atraktivan kao neki sampioni u proslosti, nije, ali da je kompjutereski precizan, ne moze niko da mu ospori. Da je kojim slucajem Rus, Amerikanci bi verovatno odavno plasirali pricu da je android.