Nedelja, 01.08.2004.

12:06

Fišer azilant u SCG

Izvor: SRNA

Fišer azilant u SCG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

vlada ns

pre 19 godina

Sazrelo je vreme da se snimi novi film u serijalu NAKED GUN. Prva scena bi bila poput one iz prvog dela, samo sto bi tajni sastanak bio negde u Srbiji a zaverenici bi bili: Mira, Marko, Radovan, Ratko, Goran, Ssama, Bobi,... dok ih ne sredi FRENK DREBIN, tj LESLI NILSEN.

covek

pre 19 godina

Dobra dela mogu da imaju lose posledice. Ako zbog mogucih losih posledica prestanemo da cinimo dobra dela, kuda ce svet otici?
Hrabrost i covecnost naspram sitnih dusa i nacionalista. Bobi Fisher nije ni srbin ni amerikanac ni Karadzic ni Bin Laden, on je Selindzer koji igra jednu veliku sahovsku partiju zivota protiv jednog gadnog protivnika - zatvorenih umova.
Srbija i Crna gora su medju drzavama zaista samo pijun, ali u rukama velemajstora, poslednji piun moze da donese prevagu.
Cao ljudi, nemojte da se nervirate.

Danijela

pre 19 godina

Hm...Koliko mi je poznato, a bila sam klinka u vreme sankcija, citava zapadna polika vodjena prema sadasnjoj SCG, bila je ustvari usmerena "ne na narod vec na politiku i njene vodje"...dakle, sankcije su bile namenjene ne narodu vec politici, a onda kada se ta politika koliko toliko smenila i kad na vlasti manje-vise nisu ti koji su u to vreme bili na vlasti, e pa sada mi nije jasno zasto bi njegov dolazak ikako naskodio nasoj kakvoj-takvoj zemlji...on dolazi medju nas narod, vodjen humanim intuicijama, a ne doalzi u zemlju u kojoj vladaju tamo neki "vladaoci" '90tih. On pristupa SCG zbog naroda jer da je podrzavao politiku '90.tih sigurno se ne bi osecao dobrodoslim sada.
Prema tome...primimo ga sirokih ruku i otvorenog srca, jer covek je tu zbog nas, iz istog razloga zbog kojeg je bio i te godine...
Dobro dosao i svako dobro.

Milan

pre 19 godina

Mozda izlazim iz teme ali moram da primjetim: od 1992-1995 mnogo oruzja je stiglo u Hrvatsku ,Bosnu i Srbiju iz Amerike i to posredstvom vicokih politicara State Departmenta.To nije bili krsenje ????Samo jos jedna potvrda o duplim standardima americke politike koja se uvijek rukovodi samo svojim interesima a mi se uvijek pecamo kao male glupe ribice.

zora

pre 19 godina

Dragi drugovi, braco i sestre Srbi i Crnogorci,
Bas ste me nasmijali dosadasnjim komentarima o azilu Fishera u SCG. Srecom da postoji gledanje s humorom, koje pokrije kukavicluk, strah i sebicnost drugih...
Nekima novci titraju pred ocima, drugi podvijena repa drhte pred amerikancima koji su ih bombardovali i opet mogu kad im se svidi ili kad trebaju testirati novo oruzje na balkancima bez glave. Neki se mole Bogu ali ipak ne veruju da je on svemocan i da moze pomoci...
A ja pricam po svetu o toplom gostoprimstvu naroda kome sam nekad pripadala narocito srpskom i crnogorskom (nema veze sto sam iz Hrvatske)...
a ovamo je diskusija podeljena da li ce te primiti rado jednog coveka koji treba azil ili se bojite 'odmazde'.
Stavite se na njegovo mjesto. Kako bi se osecali? I sto cete reci Bogu, (oni koji ne bi zeleli dati azil tom coveku?)
Covek -kako to gordo zvuci!

victor Rakowitz

pre 19 godina

To bi bilo veoma humano, ukoliko bi vladajuci rezim postupio iskreno. Bobi Fisher je heroj sveta, a ne samo Amerike. Fisher je veliki prijatelj Jugoslovena.

Nenad

pre 19 godina

To sto je rodjeni Amerikanac i sto ga pritiskaju da postuje zakone - koji mu se, s obzirom da je pametan covek, ni malo ne svidjaju - pa nije on kriv, oseca se slobodnim, sa njegove tacke gledista nikakav zakon nije prekrsio, nikoga nije povredio ili ne daj Boze ubio. Zato i postoji azil.... Ne vidim nista katastrofalno u ovome, mada ne vidim ni nista dobro. Jednostavno, jako interesantno. Citav taj dogovor je pao na visokim polozajima, verujem... u igri je krupna lova, a legitimna. Sada, da budem iskren, ja i ne mislim bas ovako, ali vecina mojih ortaka, rodjenih Amerikanaca je otprilike ovakvog misljenja. Mnogi bogatiji bi rado nasli zamenu za svoju Ameriku koja je danas daleko od americkog sna '60 ili '70-tih godina...

dragance

pre 19 godina

Fiser je na poternici americkog Justice departmenta zbog krsenja sankcija prema bivsoj SRJ. Japanci su uzeli kao pretekst to sto mu je pasos, ne falsifikovan, vec ponisten (zbog potrage za njim) od strane SAD. A ponisten mu je zbog...? E, znalci, ko pametuje, mora vishe da chita!

Gavrilo, Oxford

pre 19 godina

Bobi je najveci genije u danasnjem svijetu. Kao neko ko je porijeklom Crnogorac, velika mi je cast da Bobi dodje u Crnu Goru, i ovo je veliki podsticaj da se i ja vratim tamo. Bravo Bobi, genije.
Gavrilo

Pa da.

pre 19 godina

Sankcije su najnehumaniji oblik kaznjavanja bilo koje zemlje. Drzati Kubu pod sankcijama toliko dugo je van svake pameti. Zasto se to radi? Zato sto se tako prave pogodni rezimi, kao sto je bio slucaj sa Srbijom. Verujem, samo na osnovu ponasanja SAD, da im je Slobo bio prijatelj, dok ga nisu izrabili. A ni on nije nikakav plejer, umislio da je Tito. Zato je i nadrljao... A sto se Fisera tice, azil u S+CG=? Politicki nije dobro uopste. Humano jeste, ali smo mi kao zemlja na ledu, i lako je okliznuti se.

Sir Alan Parker

pre 19 godina

Situacija je zaista jedinstvena kada najveci americki (LJ.Ljubojevic je tvrdio i svetski) sahista svih vremena, Robert DZejms Fiser (izgleda) zeli azil u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj samosvojni genije je kao americki patriota vise puta kritikovao politiku svoje vlade i govorio o napadu na STC kao sasvim zasluzenom ishodu te politike....
Kao popularizator najlepse umne igre i slobodni kriticar zla, Fiser je glas istine koga cuje ceo svet, (posebno Amerika). 'Vlada ne sme ubiti istinu.' Ovaj narod je pokazao da ga razume i voli i on treba da dodje ovamo ako to zaista zeli.

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

Fiser je uhapsen zbog pasosa, a ne radi izrucenja. Da su Amerikanci zahtevali izrucenje, ne bi mu bila ostavljena mogucnost da ga deportuju u neku trecu zemlju.

Dovla

pre 19 godina

Mene zanima ko je taj Božidar Ivanović, koji izjavljuje da mi imamo nekakav moralni dug prema Fišeru; čime je mene i državu Srbiju Fišer zadužio (Gazda-Jezda i Slobodan Milošević su, barem iz moje perspektive, nešto drugaciji od "nas"); i poslednje, ali ne i najmanje vazno, zašto u nekim institucijama još ima miloševićevskog i karadžićevskog kadra (čije bi eventualno čišćenje od strane onih koji shvataju da sa takvima nećemo stići nikuda, raznorazni po svoj prilici nazvali "revanšizmom")?

hercegovac

pre 19 godina

Ovo je nevidjeno. Svi napori predsednika Tadica da nacini pomak u odnosima sa SAD-om, ovim nepromisljenim potezom padaju u vodu.
Kad ce da shvate da "koga je militi, nije ga srditi"? Zar nam je malo nepromisljenih poteza i zar pare, koje ce se potrositi na Bobyjevo obezbedjenje i izdrzavanje, ne bi imale veceg efekta da su podjeljene malinarima? Koliko ce sad da bude neobavjestenih, volio bi da znam?

ojoj

pre 19 godina

Sad ce gospodin el trafikante da pise pismo kada ovaj stize kod nas, da ne znamo gde se on nalazi, da nije ni sletio avion iz Japana...

slobodan macura

pre 19 godina

Iskreno se nadam da se drzava sada - kada nekako pliva da ispliva iz 'jame' - nece ponovo vratit u nju zbog nekog Bobija Fisera. Naivno je verovati da nas taj Fiser podrzava, a mi njega, jos manje.
Kud bre kao da izabere bas Srbiju i C.Goru, kod tolikog bogatijeg i demokraticnijeg sveta od nas? Ima li kod nas vaznijih stvari od ovih najnevaznijih kojima se mi bavimo?
Nadam se da ce Fiser proci pored nas ko "Vlah pored turskog groblja"!

Stonoga

pre 19 godina

Ovo je jako losa vest, pokazuje da imamo neozbiljne politicare. Taman Tadic nesto uradi u SAD, ali ne, tu su "patriote" da potvrde svoj kurs, samo da je protiv SAD. Tzv. sahovski velemajstor Bobi Fiser je pozitivno ocenio napad na USA 11. septembra 2001, cisto da znate s kakvim imamo posla.
A o novcima da ne pricam, skupio je on dovoljno do kraja zivota i to od nasih opljackanih stedisa.
Trece, on se ogresio o zakon svoje zemlje i utajio je porez a mi ga ljubimo....

goran (francuska)

pre 19 godina

Koban izbor! SCG isporucuje svakog zivog, pa ni on nece bolje proci. Dzabe trampa, dzabe rokada, Fiser ce momentalno izbeci napade protivnika, ali ce ubrzo od "saveznika" doziveti najgori moguci mat, onaj podmukli... s ledja!

Katarina

pre 19 godina

Bobi je genije u sahu, onakav kakav je bio, recimo, Nikola Tesla u svojoj oblasti. Koliko je takvih genija zivelo na planeti?
I za Nikolu Teslu sitne duse pokusavaju da dokazu da je bolje da je ziveo normalan zivot i da je pravio decu umesto strujnih kola. Koja glupost. Tako i za Fisera. Samo proci pored njega jeste dogadjaj, a kamoli pomoci mu u nevolji.
Znam da je ljudima u SCG tesko da shvate, ali ima nesto vredno zivota, misljenja i paznje i van dnevne politike.

Branislav I

pre 19 godina

Nasa vlada se trudi da uvede poresku disciplinu. Dati azil nekome, ko je utajio porez u svojoj zemlji, jeste kontraproduktivno; los je primer domacim utajivacima poreza. Bez obzira na sve postovanje prema drevnoj igri, sahu, i Fiserovoj (uskoj) genijalnosti.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Kad covek pomisli u kakve zemlje se sklanjaju ljudi, koji beze od Zapadnog prava, uvek pomisli na mesta poput Rusije, Uzbekistana, Konga ili, sta ja znam... Srbije.
Nikad necete cuti da se taj-i-taj utajivac poreza, medjunarodni terorista ili spijun sklonio na Island, u Cesku Republiku ili u Svedsku. Gde su Mira Markovic i Marko Milosevic? Na Islandu? Ne.
Srbija je u losem drustvu.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Jos jedna super ideja. Da li politicari u Srbiji i Crnoj Gori igraju neko tajno takmicenje, u kome pobedjuje onaj sto vise naljuti USA? Prikljucujem se jednom od predloga, da se prihvati Bin Laden, a zatim i Arafat.

Branko,UK

pre 19 godina

Pa ljudski je da ga primimo bas mi, zbog njegovog stanja... Imao bi i dosta sagovornika i istomisljenika, te bi mu i socijalni zivot bio bolji. Fer je, nemojte da ga odbijate!

Rajko Sahista

pre 19 godina

Bobi Fiser je sahovska legenda i verovatno jedan od najboljih sahista svih vremena. Nasa drzava bi trebalo da bude ponosna sto dolazi kod nas. A ocigledno ima dosta "Srba" koje bi trebalo deportovati bas u Ameriku...

Dejan

pre 19 godina

Nemam pojma odakle se kod nas pojavilo da Amerikanci "traze" Fisera. Covek je uhapsen zato sto mu ne vazi pasos, Ameri niti su trazili njegovo izrucenje, niti ce po svoj prilici da ga traze. Inace, covek je 'takav' da sve srpske teorije zavere i sl. izgledaju naivno ko crtaci.

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Sada nam jos samo treba Bobi Fiser. Zar nam nije dosta komunjara, posebno prebogatih, kojima su usta puna price o laznom moralu zapada, a dzepovi puni love. To sto je dosao da igra kod nas za vreme Milosevica, samo je dokaz da je podrzao Milosevicev rezim. Ne zaboravite da su Fisera isplatile stedise koje nikada svoj novac nisu dobile natrag.

Aster Blistok

pre 19 godina

Tri miliona dolara??? Je li to sigurno? Bas me zanima iz kakvog je to fonda finansirano. Trebalo bi to preispitati, sumnjam da je Sahovski savez video takve sume poslednjih godina...

Vesna 1

pre 19 godina

SCG je stavljena na listu pet zemalja, u koje Bobi Fiser moze biti deportovan iz Japana, zato sto su to zemlje u kojima je on boravio posle zadnjeg odlaska iz SAD.

Miroslav, NY

pre 19 godina

Veoma sam ponosan na to da je Fischer izabrao SCG za azil. On je najveca sahovska legenda, i ne bih se slozio da je 1999. dosao u SCG samo zbog para.

Samo bih da podsetim da je Fischer postao najmladji velemajstor na svetu, u bivsoj Jugoslaviji, na turniru u Bledu 1957 (ili 58) i da je cesto gostovao u Jugi.

Sto se izrucivanja tice, davanje azila ljudima, koji nisu pocinili zlocine je relativno uobicajena stvar. Doskora je jedan milioner, Klintonov prijatelj, ziveo u Svajcarskoj, iako su ga Ameri gonili zbog pronevere. Klinton ga je amnestirao poslednjeg dana svog mandata.

Bivsi izvrsni direktor moje firme je Hrvat, koji je firmu zavio u crno i sada ga krivicno gone. Nestao je bez traga i glasa, a pretpostavljaju da je pobegao u Hrvatsku, jer Hrvatska nema ugovor o ekstradikciji sa SAD.

Ako su pametni, oni ce i onako pre ili kasnije pomilovati Fischera. Hvala Bobi, nadam se da ces uskoro dobiti i ulicu.

velemajstor

pre 19 godina

Dobrodosao legendo. Zar je moguce da ima ljudi koji se plase ovako necega. Sitne duse, koga zmija ujede i gustera se plasi...

Zoran Jovanovic

pre 19 godina

E bas da vidimo kako ce Amerikanci da se obraduju ovoj vesti. Odmah ce da nas poguraju napred garantovno.
Neka nam je Bog Jedini u pomoci! Samo, i on pomaze onima koji stvarno pomoc i traze i zele.

R Hinic

pre 19 godina

Bobi Fiser se ogresio o zakone svoje zemlje jer nije postovao sankcije prema SRJ, koje je doneo Savet bezbednosti UN i nije platio porez na preko 3 miliona dolara honorara dobijenog za pobedu nad Spaskim na Svetom Stefanu.

zoranokio

pre 19 godina

Drzava je bila garant osnivanja Jugoskandika i time, u neku ruku, bila pokrovitelj meca dva sahovska mamuta, isplacena novcem od opljackanih stedisa. Danas opet treba da trpimo eventualne sankcije bilo kakve vrste od strane SAD-a... zarad cega??????????? Sav normalan svet zna sta je azil i kome se daje. Ima li kraja nasoj gluposti?

goblin

pre 19 godina

Da nije bilo 3.000.000 americkih konvertibilnih razloga, ne bi mu bilo ni na kraj pameti da kroci u tadasnju YU!!! Sta vam je ljudi???
I sta sad? Em smo ga isplatili, em ce da nas ...... Zasto se nije odrekao jednog dela tadasnje isplacene sume za ratnu sirocad? Ili ratne invalide? Ili za izbeglice? Tad bih ga jos i razumeo! Ali ovako, pokupio brzu lovu i sad, kad je u buli, hoce nama da ..... zivot! Hvala mu mnogo!!!

Ma Iskren

pre 19 godina

Uopste ne mogu da rezumem tu kolicinu sado-mazohizma kod nasih politicara. Kao da nam nije dovoljno problema zbog kojih nam Ameri udararju packe.
Jos samo fali da im guramo prst u oko i to "veoma rado"...

lale, bec

pre 19 godina

Iz postovanja prema drevnoj igri sah, Bobiju je trebalo da da azil svaka zemlja u svetu! SCG je pripala cast da obezbedi boravak najvecem geniju saha koji je ikad seo za tablu sa 64 polja na svetu!
Ovo prevazilazi dnevnu (makar i globalnu) politiku, ovo je oduzenje geniju kakvog covecanstvo verovatno nece imati ni u naredna dva veka!

Sale

pre 19 godina

Neverovatno je ko se sve "lepi" na nas!? Prvo onaj Majkl Džekson sa srpskim ordenom Sv. Save, pa sada Bobi Fišer... Još da domaćinski ugostimo Bin Ladena, pa da spustimo zavesu.

Slobodni Sloba

pre 19 godina

Sad ce Amerikanci opteretiti jadnu Karlu da ispita umesanost Bobi Fisera "etnicka ciscenja i preciscavanja" na podrucju bivse Jugoslavije, pa ce onda SCG da stigne zahtev da spakujemo i Fisera sa koliko vec do tada odrede da hoce Srba.
Zivi bili pa videli.
Malo sam mozda preterao u povezivanju Bobija sa Haskim Tribunalom, ali sam siguran da ce Ameri u svom "demokratskom stilu" da nas ubede da treba da isporucimo naseg pocasnog azilanta (koliko je - odmah). I nase rukovodstvo, koje nas vodi ka Evropi (jer smo mi verovatno neko ostrvo u Pacifiku - izvinite geografija mi nikad nije bila bolja strana) ce odmah da savetuje Bobiju, da pokusa da se poveze sa Hadzicem, Mladicem ili Karadzicem, a mi cemo onda da porucimo Amerima, da je Bobi Fiser nestao bez traga i glasa "otprilike jedan sat pre no sto su nasi dragi Amerikanci poslali svoj "zahtev za izrucenje".

Pathon

pre 19 godina

Zemlja koja postaje omiljeno utociste beguncima dubljeg dzepa, umesto ljudima iz ratom i diktaturom ugrozenih krajeva, ocito ima problem. "Lep" nacin da se zamerimo jednoj drzavi cije nam je naklonost, nazalost, ipak preko potrebna. Fiseru zelim dobrodoslicu kao covek, ali ne kao patriota.

Gaga

pre 19 godina

Vrlo interesantno. Prvo je donet Zakon o azilu a onda nam Bobi dolazi kao prvi azilant. Zar ne bi bilo pametnije da se taj zakon o azilu prekrsti u Bobijev zakon? A da ne govorim o tome da SCG vec poodavno pruzaju azil haskim beguncima (primer: Karadzic i Mladic).
S druge strane pitam se u kom kontekstu treba tek posmatrati Zakon o verama?
Zacit. Drzava SCG se polako pretvara u evropski tip Kube. Pa ziveli (ali dokle?).

mislic

pre 19 godina

Bas me zanima ko ce sve to da plati. Bobi Fischer je legenda, ali za legende, osim ako ne donose cash ili dobru zabavu, trebaju legendarni fondovi.
I nije bobi Srbine, nego Crni-Bobi-Gorche.

Slobo - Montenegro

pre 19 godina

Vujanovicu, svaka Vam cast konacno da pokazete da Crna Gora moze i hoce da odlucuje o dobrim humanitarnim djelima kao sto je ovaj.

rasina

pre 19 godina

Gospodo, Fišer je, bar što se nas tiče, isplaćen. Za rizik kojem je bio izložen dobio je novac. Tako, da mi više nikakvih obaveza nemamom. Nije on igrao šah u SCG iz entuzijazma, već za "tvrdu" lovu. Patetiku koju nude razne Bjelice, Ivkovići i slični, samo su još jedan pokušaj sa se lova okrene.

magicni

pre 19 godina

Pa ovo je bas lepa vest, bas mi je drago zbog Bobija Fisera. Znam da ce verovatno da se javi sada mnogo koji ce da prokomentarisu kako je ovo raj za begunce (posto ne izrucujemo ni onako nikog Hagu), ali ako nista drugo ova vest me je barem oraspolozila i slatko nasmejala. Bravo nasi!

rasina

pre 19 godina

Gospodo, Fišer je, bar što se nas tiče, isplaćen. Za rizik kojem je bio izložen dobio je novac. Tako, da mi više nikakvih obaveza nemamom. Nije on igrao šah u SCG iz entuzijazma, već za "tvrdu" lovu. Patetiku koju nude razne Bjelice, Ivkovići i slični, samo su još jedan pokušaj sa se lova okrene.

magicni

pre 19 godina

Pa ovo je bas lepa vest, bas mi je drago zbog Bobija Fisera. Znam da ce verovatno da se javi sada mnogo koji ce da prokomentarisu kako je ovo raj za begunce (posto ne izrucujemo ni onako nikog Hagu), ali ako nista drugo ova vest me je barem oraspolozila i slatko nasmejala. Bravo nasi!

Gaga

pre 19 godina

Vrlo interesantno. Prvo je donet Zakon o azilu a onda nam Bobi dolazi kao prvi azilant. Zar ne bi bilo pametnije da se taj zakon o azilu prekrsti u Bobijev zakon? A da ne govorim o tome da SCG vec poodavno pruzaju azil haskim beguncima (primer: Karadzic i Mladic).
S druge strane pitam se u kom kontekstu treba tek posmatrati Zakon o verama?
Zacit. Drzava SCG se polako pretvara u evropski tip Kube. Pa ziveli (ali dokle?).

mislic

pre 19 godina

Bas me zanima ko ce sve to da plati. Bobi Fischer je legenda, ali za legende, osim ako ne donose cash ili dobru zabavu, trebaju legendarni fondovi.
I nije bobi Srbine, nego Crni-Bobi-Gorche.

Slobo - Montenegro

pre 19 godina

Vujanovicu, svaka Vam cast konacno da pokazete da Crna Gora moze i hoce da odlucuje o dobrim humanitarnim djelima kao sto je ovaj.

Slobodni Sloba

pre 19 godina

Sad ce Amerikanci opteretiti jadnu Karlu da ispita umesanost Bobi Fisera "etnicka ciscenja i preciscavanja" na podrucju bivse Jugoslavije, pa ce onda SCG da stigne zahtev da spakujemo i Fisera sa koliko vec do tada odrede da hoce Srba.
Zivi bili pa videli.
Malo sam mozda preterao u povezivanju Bobija sa Haskim Tribunalom, ali sam siguran da ce Ameri u svom "demokratskom stilu" da nas ubede da treba da isporucimo naseg pocasnog azilanta (koliko je - odmah). I nase rukovodstvo, koje nas vodi ka Evropi (jer smo mi verovatno neko ostrvo u Pacifiku - izvinite geografija mi nikad nije bila bolja strana) ce odmah da savetuje Bobiju, da pokusa da se poveze sa Hadzicem, Mladicem ili Karadzicem, a mi cemo onda da porucimo Amerima, da je Bobi Fiser nestao bez traga i glasa "otprilike jedan sat pre no sto su nasi dragi Amerikanci poslali svoj "zahtev za izrucenje".

Pathon

pre 19 godina

Zemlja koja postaje omiljeno utociste beguncima dubljeg dzepa, umesto ljudima iz ratom i diktaturom ugrozenih krajeva, ocito ima problem. "Lep" nacin da se zamerimo jednoj drzavi cije nam je naklonost, nazalost, ipak preko potrebna. Fiseru zelim dobrodoslicu kao covek, ali ne kao patriota.

Sale

pre 19 godina

Neverovatno je ko se sve "lepi" na nas!? Prvo onaj Majkl Džekson sa srpskim ordenom Sv. Save, pa sada Bobi Fišer... Još da domaćinski ugostimo Bin Ladena, pa da spustimo zavesu.

lale, bec

pre 19 godina

Iz postovanja prema drevnoj igri sah, Bobiju je trebalo da da azil svaka zemlja u svetu! SCG je pripala cast da obezbedi boravak najvecem geniju saha koji je ikad seo za tablu sa 64 polja na svetu!
Ovo prevazilazi dnevnu (makar i globalnu) politiku, ovo je oduzenje geniju kakvog covecanstvo verovatno nece imati ni u naredna dva veka!

Ma Iskren

pre 19 godina

Uopste ne mogu da rezumem tu kolicinu sado-mazohizma kod nasih politicara. Kao da nam nije dovoljno problema zbog kojih nam Ameri udararju packe.
Jos samo fali da im guramo prst u oko i to "veoma rado"...

Zoran Jovanovic

pre 19 godina

E bas da vidimo kako ce Amerikanci da se obraduju ovoj vesti. Odmah ce da nas poguraju napred garantovno.
Neka nam je Bog Jedini u pomoci! Samo, i on pomaze onima koji stvarno pomoc i traze i zele.

R Hinic

pre 19 godina

Bobi Fiser se ogresio o zakone svoje zemlje jer nije postovao sankcije prema SRJ, koje je doneo Savet bezbednosti UN i nije platio porez na preko 3 miliona dolara honorara dobijenog za pobedu nad Spaskim na Svetom Stefanu.

velemajstor

pre 19 godina

Dobrodosao legendo. Zar je moguce da ima ljudi koji se plase ovako necega. Sitne duse, koga zmija ujede i gustera se plasi...

goblin

pre 19 godina

Da nije bilo 3.000.000 americkih konvertibilnih razloga, ne bi mu bilo ni na kraj pameti da kroci u tadasnju YU!!! Sta vam je ljudi???
I sta sad? Em smo ga isplatili, em ce da nas ...... Zasto se nije odrekao jednog dela tadasnje isplacene sume za ratnu sirocad? Ili ratne invalide? Ili za izbeglice? Tad bih ga jos i razumeo! Ali ovako, pokupio brzu lovu i sad, kad je u buli, hoce nama da ..... zivot! Hvala mu mnogo!!!

zoranokio

pre 19 godina

Drzava je bila garant osnivanja Jugoskandika i time, u neku ruku, bila pokrovitelj meca dva sahovska mamuta, isplacena novcem od opljackanih stedisa. Danas opet treba da trpimo eventualne sankcije bilo kakve vrste od strane SAD-a... zarad cega??????????? Sav normalan svet zna sta je azil i kome se daje. Ima li kraja nasoj gluposti?

Aster Blistok

pre 19 godina

Tri miliona dolara??? Je li to sigurno? Bas me zanima iz kakvog je to fonda finansirano. Trebalo bi to preispitati, sumnjam da je Sahovski savez video takve sume poslednjih godina...

Vesna 1

pre 19 godina

SCG je stavljena na listu pet zemalja, u koje Bobi Fiser moze biti deportovan iz Japana, zato sto su to zemlje u kojima je on boravio posle zadnjeg odlaska iz SAD.

Miroslav, NY

pre 19 godina

Veoma sam ponosan na to da je Fischer izabrao SCG za azil. On je najveca sahovska legenda, i ne bih se slozio da je 1999. dosao u SCG samo zbog para.

Samo bih da podsetim da je Fischer postao najmladji velemajstor na svetu, u bivsoj Jugoslaviji, na turniru u Bledu 1957 (ili 58) i da je cesto gostovao u Jugi.

Sto se izrucivanja tice, davanje azila ljudima, koji nisu pocinili zlocine je relativno uobicajena stvar. Doskora je jedan milioner, Klintonov prijatelj, ziveo u Svajcarskoj, iako su ga Ameri gonili zbog pronevere. Klinton ga je amnestirao poslednjeg dana svog mandata.

Bivsi izvrsni direktor moje firme je Hrvat, koji je firmu zavio u crno i sada ga krivicno gone. Nestao je bez traga i glasa, a pretpostavljaju da je pobegao u Hrvatsku, jer Hrvatska nema ugovor o ekstradikciji sa SAD.

Ako su pametni, oni ce i onako pre ili kasnije pomilovati Fischera. Hvala Bobi, nadam se da ces uskoro dobiti i ulicu.

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Sada nam jos samo treba Bobi Fiser. Zar nam nije dosta komunjara, posebno prebogatih, kojima su usta puna price o laznom moralu zapada, a dzepovi puni love. To sto je dosao da igra kod nas za vreme Milosevica, samo je dokaz da je podrzao Milosevicev rezim. Ne zaboravite da su Fisera isplatile stedise koje nikada svoj novac nisu dobile natrag.

Rajko Sahista

pre 19 godina

Bobi Fiser je sahovska legenda i verovatno jedan od najboljih sahista svih vremena. Nasa drzava bi trebalo da bude ponosna sto dolazi kod nas. A ocigledno ima dosta "Srba" koje bi trebalo deportovati bas u Ameriku...

Dejan

pre 19 godina

Nemam pojma odakle se kod nas pojavilo da Amerikanci "traze" Fisera. Covek je uhapsen zato sto mu ne vazi pasos, Ameri niti su trazili njegovo izrucenje, niti ce po svoj prilici da ga traze. Inace, covek je 'takav' da sve srpske teorije zavere i sl. izgledaju naivno ko crtaci.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Jos jedna super ideja. Da li politicari u Srbiji i Crnoj Gori igraju neko tajno takmicenje, u kome pobedjuje onaj sto vise naljuti USA? Prikljucujem se jednom od predloga, da se prihvati Bin Laden, a zatim i Arafat.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Kad covek pomisli u kakve zemlje se sklanjaju ljudi, koji beze od Zapadnog prava, uvek pomisli na mesta poput Rusije, Uzbekistana, Konga ili, sta ja znam... Srbije.
Nikad necete cuti da se taj-i-taj utajivac poreza, medjunarodni terorista ili spijun sklonio na Island, u Cesku Republiku ili u Svedsku. Gde su Mira Markovic i Marko Milosevic? Na Islandu? Ne.
Srbija je u losem drustvu.

Branko,UK

pre 19 godina

Pa ljudski je da ga primimo bas mi, zbog njegovog stanja... Imao bi i dosta sagovornika i istomisljenika, te bi mu i socijalni zivot bio bolji. Fer je, nemojte da ga odbijate!

Branislav I

pre 19 godina

Nasa vlada se trudi da uvede poresku disciplinu. Dati azil nekome, ko je utajio porez u svojoj zemlji, jeste kontraproduktivno; los je primer domacim utajivacima poreza. Bez obzira na sve postovanje prema drevnoj igri, sahu, i Fiserovoj (uskoj) genijalnosti.

Stonoga

pre 19 godina

Ovo je jako losa vest, pokazuje da imamo neozbiljne politicare. Taman Tadic nesto uradi u SAD, ali ne, tu su "patriote" da potvrde svoj kurs, samo da je protiv SAD. Tzv. sahovski velemajstor Bobi Fiser je pozitivno ocenio napad na USA 11. septembra 2001, cisto da znate s kakvim imamo posla.
A o novcima da ne pricam, skupio je on dovoljno do kraja zivota i to od nasih opljackanih stedisa.
Trece, on se ogresio o zakon svoje zemlje i utajio je porez a mi ga ljubimo....

slobodan macura

pre 19 godina

Iskreno se nadam da se drzava sada - kada nekako pliva da ispliva iz 'jame' - nece ponovo vratit u nju zbog nekog Bobija Fisera. Naivno je verovati da nas taj Fiser podrzava, a mi njega, jos manje.
Kud bre kao da izabere bas Srbiju i C.Goru, kod tolikog bogatijeg i demokraticnijeg sveta od nas? Ima li kod nas vaznijih stvari od ovih najnevaznijih kojima se mi bavimo?
Nadam se da ce Fiser proci pored nas ko "Vlah pored turskog groblja"!

Katarina

pre 19 godina

Bobi je genije u sahu, onakav kakav je bio, recimo, Nikola Tesla u svojoj oblasti. Koliko je takvih genija zivelo na planeti?
I za Nikolu Teslu sitne duse pokusavaju da dokazu da je bolje da je ziveo normalan zivot i da je pravio decu umesto strujnih kola. Koja glupost. Tako i za Fisera. Samo proci pored njega jeste dogadjaj, a kamoli pomoci mu u nevolji.
Znam da je ljudima u SCG tesko da shvate, ali ima nesto vredno zivota, misljenja i paznje i van dnevne politike.

goran (francuska)

pre 19 godina

Koban izbor! SCG isporucuje svakog zivog, pa ni on nece bolje proci. Dzabe trampa, dzabe rokada, Fiser ce momentalno izbeci napade protivnika, ali ce ubrzo od "saveznika" doziveti najgori moguci mat, onaj podmukli... s ledja!

ojoj

pre 19 godina

Sad ce gospodin el trafikante da pise pismo kada ovaj stize kod nas, da ne znamo gde se on nalazi, da nije ni sletio avion iz Japana...

hercegovac

pre 19 godina

Ovo je nevidjeno. Svi napori predsednika Tadica da nacini pomak u odnosima sa SAD-om, ovim nepromisljenim potezom padaju u vodu.
Kad ce da shvate da "koga je militi, nije ga srditi"? Zar nam je malo nepromisljenih poteza i zar pare, koje ce se potrositi na Bobyjevo obezbedjenje i izdrzavanje, ne bi imale veceg efekta da su podjeljene malinarima? Koliko ce sad da bude neobavjestenih, volio bi da znam?

Dovla

pre 19 godina

Mene zanima ko je taj Božidar Ivanović, koji izjavljuje da mi imamo nekakav moralni dug prema Fišeru; čime je mene i državu Srbiju Fišer zadužio (Gazda-Jezda i Slobodan Milošević su, barem iz moje perspektive, nešto drugaciji od "nas"); i poslednje, ali ne i najmanje vazno, zašto u nekim institucijama još ima miloševićevskog i karadžićevskog kadra (čije bi eventualno čišćenje od strane onih koji shvataju da sa takvima nećemo stići nikuda, raznorazni po svoj prilici nazvali "revanšizmom")?

Gavrilo, Oxford

pre 19 godina

Bobi je najveci genije u danasnjem svijetu. Kao neko ko je porijeklom Crnogorac, velika mi je cast da Bobi dodje u Crnu Goru, i ovo je veliki podsticaj da se i ja vratim tamo. Bravo Bobi, genije.
Gavrilo

Pa da.

pre 19 godina

Sankcije su najnehumaniji oblik kaznjavanja bilo koje zemlje. Drzati Kubu pod sankcijama toliko dugo je van svake pameti. Zasto se to radi? Zato sto se tako prave pogodni rezimi, kao sto je bio slucaj sa Srbijom. Verujem, samo na osnovu ponasanja SAD, da im je Slobo bio prijatelj, dok ga nisu izrabili. A ni on nije nikakav plejer, umislio da je Tito. Zato je i nadrljao... A sto se Fisera tice, azil u S+CG=? Politicki nije dobro uopste. Humano jeste, ali smo mi kao zemlja na ledu, i lako je okliznuti se.

Sir Alan Parker

pre 19 godina

Situacija je zaista jedinstvena kada najveci americki (LJ.Ljubojevic je tvrdio i svetski) sahista svih vremena, Robert DZejms Fiser (izgleda) zeli azil u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj samosvojni genije je kao americki patriota vise puta kritikovao politiku svoje vlade i govorio o napadu na STC kao sasvim zasluzenom ishodu te politike....
Kao popularizator najlepse umne igre i slobodni kriticar zla, Fiser je glas istine koga cuje ceo svet, (posebno Amerika). 'Vlada ne sme ubiti istinu.' Ovaj narod je pokazao da ga razume i voli i on treba da dodje ovamo ako to zaista zeli.

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

Fiser je uhapsen zbog pasosa, a ne radi izrucenja. Da su Amerikanci zahtevali izrucenje, ne bi mu bila ostavljena mogucnost da ga deportuju u neku trecu zemlju.

dragance

pre 19 godina

Fiser je na poternici americkog Justice departmenta zbog krsenja sankcija prema bivsoj SRJ. Japanci su uzeli kao pretekst to sto mu je pasos, ne falsifikovan, vec ponisten (zbog potrage za njim) od strane SAD. A ponisten mu je zbog...? E, znalci, ko pametuje, mora vishe da chita!

Nenad

pre 19 godina

To sto je rodjeni Amerikanac i sto ga pritiskaju da postuje zakone - koji mu se, s obzirom da je pametan covek, ni malo ne svidjaju - pa nije on kriv, oseca se slobodnim, sa njegove tacke gledista nikakav zakon nije prekrsio, nikoga nije povredio ili ne daj Boze ubio. Zato i postoji azil.... Ne vidim nista katastrofalno u ovome, mada ne vidim ni nista dobro. Jednostavno, jako interesantno. Citav taj dogovor je pao na visokim polozajima, verujem... u igri je krupna lova, a legitimna. Sada, da budem iskren, ja i ne mislim bas ovako, ali vecina mojih ortaka, rodjenih Amerikanaca je otprilike ovakvog misljenja. Mnogi bogatiji bi rado nasli zamenu za svoju Ameriku koja je danas daleko od americkog sna '60 ili '70-tih godina...

victor Rakowitz

pre 19 godina

To bi bilo veoma humano, ukoliko bi vladajuci rezim postupio iskreno. Bobi Fisher je heroj sveta, a ne samo Amerike. Fisher je veliki prijatelj Jugoslovena.

zora

pre 19 godina

Dragi drugovi, braco i sestre Srbi i Crnogorci,
Bas ste me nasmijali dosadasnjim komentarima o azilu Fishera u SCG. Srecom da postoji gledanje s humorom, koje pokrije kukavicluk, strah i sebicnost drugih...
Nekima novci titraju pred ocima, drugi podvijena repa drhte pred amerikancima koji su ih bombardovali i opet mogu kad im se svidi ili kad trebaju testirati novo oruzje na balkancima bez glave. Neki se mole Bogu ali ipak ne veruju da je on svemocan i da moze pomoci...
A ja pricam po svetu o toplom gostoprimstvu naroda kome sam nekad pripadala narocito srpskom i crnogorskom (nema veze sto sam iz Hrvatske)...
a ovamo je diskusija podeljena da li ce te primiti rado jednog coveka koji treba azil ili se bojite 'odmazde'.
Stavite se na njegovo mjesto. Kako bi se osecali? I sto cete reci Bogu, (oni koji ne bi zeleli dati azil tom coveku?)
Covek -kako to gordo zvuci!

Milan

pre 19 godina

Mozda izlazim iz teme ali moram da primjetim: od 1992-1995 mnogo oruzja je stiglo u Hrvatsku ,Bosnu i Srbiju iz Amerike i to posredstvom vicokih politicara State Departmenta.To nije bili krsenje ????Samo jos jedna potvrda o duplim standardima americke politike koja se uvijek rukovodi samo svojim interesima a mi se uvijek pecamo kao male glupe ribice.

Danijela

pre 19 godina

Hm...Koliko mi je poznato, a bila sam klinka u vreme sankcija, citava zapadna polika vodjena prema sadasnjoj SCG, bila je ustvari usmerena "ne na narod vec na politiku i njene vodje"...dakle, sankcije su bile namenjene ne narodu vec politici, a onda kada se ta politika koliko toliko smenila i kad na vlasti manje-vise nisu ti koji su u to vreme bili na vlasti, e pa sada mi nije jasno zasto bi njegov dolazak ikako naskodio nasoj kakvoj-takvoj zemlji...on dolazi medju nas narod, vodjen humanim intuicijama, a ne doalzi u zemlju u kojoj vladaju tamo neki "vladaoci" '90tih. On pristupa SCG zbog naroda jer da je podrzavao politiku '90.tih sigurno se ne bi osecao dobrodoslim sada.
Prema tome...primimo ga sirokih ruku i otvorenog srca, jer covek je tu zbog nas, iz istog razloga zbog kojeg je bio i te godine...
Dobro dosao i svako dobro.

covek

pre 19 godina

Dobra dela mogu da imaju lose posledice. Ako zbog mogucih losih posledica prestanemo da cinimo dobra dela, kuda ce svet otici?
Hrabrost i covecnost naspram sitnih dusa i nacionalista. Bobi Fisher nije ni srbin ni amerikanac ni Karadzic ni Bin Laden, on je Selindzer koji igra jednu veliku sahovsku partiju zivota protiv jednog gadnog protivnika - zatvorenih umova.
Srbija i Crna gora su medju drzavama zaista samo pijun, ali u rukama velemajstora, poslednji piun moze da donese prevagu.
Cao ljudi, nemojte da se nervirate.

vlada ns

pre 19 godina

Sazrelo je vreme da se snimi novi film u serijalu NAKED GUN. Prva scena bi bila poput one iz prvog dela, samo sto bi tajni sastanak bio negde u Srbiji a zaverenici bi bili: Mira, Marko, Radovan, Ratko, Goran, Ssama, Bobi,... dok ih ne sredi FRENK DREBIN, tj LESLI NILSEN.

vlada ns

pre 19 godina

Sazrelo je vreme da se snimi novi film u serijalu NAKED GUN. Prva scena bi bila poput one iz prvog dela, samo sto bi tajni sastanak bio negde u Srbiji a zaverenici bi bili: Mira, Marko, Radovan, Ratko, Goran, Ssama, Bobi,... dok ih ne sredi FRENK DREBIN, tj LESLI NILSEN.

rasina

pre 19 godina

Gospodo, Fišer je, bar što se nas tiče, isplaćen. Za rizik kojem je bio izložen dobio je novac. Tako, da mi više nikakvih obaveza nemamom. Nije on igrao šah u SCG iz entuzijazma, već za "tvrdu" lovu. Patetiku koju nude razne Bjelice, Ivkovići i slični, samo su još jedan pokušaj sa se lova okrene.

Pathon

pre 19 godina

Zemlja koja postaje omiljeno utociste beguncima dubljeg dzepa, umesto ljudima iz ratom i diktaturom ugrozenih krajeva, ocito ima problem. "Lep" nacin da se zamerimo jednoj drzavi cije nam je naklonost, nazalost, ipak preko potrebna. Fiseru zelim dobrodoslicu kao covek, ali ne kao patriota.

Sale

pre 19 godina

Neverovatno je ko se sve "lepi" na nas!? Prvo onaj Majkl Džekson sa srpskim ordenom Sv. Save, pa sada Bobi Fišer... Još da domaćinski ugostimo Bin Ladena, pa da spustimo zavesu.

Ma Iskren

pre 19 godina

Uopste ne mogu da rezumem tu kolicinu sado-mazohizma kod nasih politicara. Kao da nam nije dovoljno problema zbog kojih nam Ameri udararju packe.
Jos samo fali da im guramo prst u oko i to "veoma rado"...

Zoran Jovanovic

pre 19 godina

E bas da vidimo kako ce Amerikanci da se obraduju ovoj vesti. Odmah ce da nas poguraju napred garantovno.
Neka nam je Bog Jedini u pomoci! Samo, i on pomaze onima koji stvarno pomoc i traze i zele.

R Hinic

pre 19 godina

Bobi Fiser se ogresio o zakone svoje zemlje jer nije postovao sankcije prema SRJ, koje je doneo Savet bezbednosti UN i nije platio porez na preko 3 miliona dolara honorara dobijenog za pobedu nad Spaskim na Svetom Stefanu.

goblin

pre 19 godina

Da nije bilo 3.000.000 americkih konvertibilnih razloga, ne bi mu bilo ni na kraj pameti da kroci u tadasnju YU!!! Sta vam je ljudi???
I sta sad? Em smo ga isplatili, em ce da nas ...... Zasto se nije odrekao jednog dela tadasnje isplacene sume za ratnu sirocad? Ili ratne invalide? Ili za izbeglice? Tad bih ga jos i razumeo! Ali ovako, pokupio brzu lovu i sad, kad je u buli, hoce nama da ..... zivot! Hvala mu mnogo!!!

zoranokio

pre 19 godina

Drzava je bila garant osnivanja Jugoskandika i time, u neku ruku, bila pokrovitelj meca dva sahovska mamuta, isplacena novcem od opljackanih stedisa. Danas opet treba da trpimo eventualne sankcije bilo kakve vrste od strane SAD-a... zarad cega??????????? Sav normalan svet zna sta je azil i kome se daje. Ima li kraja nasoj gluposti?

Aster Blistok

pre 19 godina

Tri miliona dolara??? Je li to sigurno? Bas me zanima iz kakvog je to fonda finansirano. Trebalo bi to preispitati, sumnjam da je Sahovski savez video takve sume poslednjih godina...

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Sada nam jos samo treba Bobi Fiser. Zar nam nije dosta komunjara, posebno prebogatih, kojima su usta puna price o laznom moralu zapada, a dzepovi puni love. To sto je dosao da igra kod nas za vreme Milosevica, samo je dokaz da je podrzao Milosevicev rezim. Ne zaboravite da su Fisera isplatile stedise koje nikada svoj novac nisu dobile natrag.

Dejan

pre 19 godina

Nemam pojma odakle se kod nas pojavilo da Amerikanci "traze" Fisera. Covek je uhapsen zato sto mu ne vazi pasos, Ameri niti su trazili njegovo izrucenje, niti ce po svoj prilici da ga traze. Inace, covek je 'takav' da sve srpske teorije zavere i sl. izgledaju naivno ko crtaci.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Jos jedna super ideja. Da li politicari u Srbiji i Crnoj Gori igraju neko tajno takmicenje, u kome pobedjuje onaj sto vise naljuti USA? Prikljucujem se jednom od predloga, da se prihvati Bin Laden, a zatim i Arafat.

Vedran, Toronto

pre 19 godina

Kad covek pomisli u kakve zemlje se sklanjaju ljudi, koji beze od Zapadnog prava, uvek pomisli na mesta poput Rusije, Uzbekistana, Konga ili, sta ja znam... Srbije.
Nikad necete cuti da se taj-i-taj utajivac poreza, medjunarodni terorista ili spijun sklonio na Island, u Cesku Republiku ili u Svedsku. Gde su Mira Markovic i Marko Milosevic? Na Islandu? Ne.
Srbija je u losem drustvu.

Branko,UK

pre 19 godina

Pa ljudski je da ga primimo bas mi, zbog njegovog stanja... Imao bi i dosta sagovornika i istomisljenika, te bi mu i socijalni zivot bio bolji. Fer je, nemojte da ga odbijate!

Branislav I

pre 19 godina

Nasa vlada se trudi da uvede poresku disciplinu. Dati azil nekome, ko je utajio porez u svojoj zemlji, jeste kontraproduktivno; los je primer domacim utajivacima poreza. Bez obzira na sve postovanje prema drevnoj igri, sahu, i Fiserovoj (uskoj) genijalnosti.

Stonoga

pre 19 godina

Ovo je jako losa vest, pokazuje da imamo neozbiljne politicare. Taman Tadic nesto uradi u SAD, ali ne, tu su "patriote" da potvrde svoj kurs, samo da je protiv SAD. Tzv. sahovski velemajstor Bobi Fiser je pozitivno ocenio napad na USA 11. septembra 2001, cisto da znate s kakvim imamo posla.
A o novcima da ne pricam, skupio je on dovoljno do kraja zivota i to od nasih opljackanih stedisa.
Trece, on se ogresio o zakon svoje zemlje i utajio je porez a mi ga ljubimo....

slobodan macura

pre 19 godina

Iskreno se nadam da se drzava sada - kada nekako pliva da ispliva iz 'jame' - nece ponovo vratit u nju zbog nekog Bobija Fisera. Naivno je verovati da nas taj Fiser podrzava, a mi njega, jos manje.
Kud bre kao da izabere bas Srbiju i C.Goru, kod tolikog bogatijeg i demokraticnijeg sveta od nas? Ima li kod nas vaznijih stvari od ovih najnevaznijih kojima se mi bavimo?
Nadam se da ce Fiser proci pored nas ko "Vlah pored turskog groblja"!

hercegovac

pre 19 godina

Ovo je nevidjeno. Svi napori predsednika Tadica da nacini pomak u odnosima sa SAD-om, ovim nepromisljenim potezom padaju u vodu.
Kad ce da shvate da "koga je militi, nije ga srditi"? Zar nam je malo nepromisljenih poteza i zar pare, koje ce se potrositi na Bobyjevo obezbedjenje i izdrzavanje, ne bi imale veceg efekta da su podjeljene malinarima? Koliko ce sad da bude neobavjestenih, volio bi da znam?

Dovla

pre 19 godina

Mene zanima ko je taj Božidar Ivanović, koji izjavljuje da mi imamo nekakav moralni dug prema Fišeru; čime je mene i državu Srbiju Fišer zadužio (Gazda-Jezda i Slobodan Milošević su, barem iz moje perspektive, nešto drugaciji od "nas"); i poslednje, ali ne i najmanje vazno, zašto u nekim institucijama još ima miloševićevskog i karadžićevskog kadra (čije bi eventualno čišćenje od strane onih koji shvataju da sa takvima nećemo stići nikuda, raznorazni po svoj prilici nazvali "revanšizmom")?

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

Fiser je uhapsen zbog pasosa, a ne radi izrucenja. Da su Amerikanci zahtevali izrucenje, ne bi mu bila ostavljena mogucnost da ga deportuju u neku trecu zemlju.

magicni

pre 19 godina

Pa ovo je bas lepa vest, bas mi je drago zbog Bobija Fisera. Znam da ce verovatno da se javi sada mnogo koji ce da prokomentarisu kako je ovo raj za begunce (posto ne izrucujemo ni onako nikog Hagu), ali ako nista drugo ova vest me je barem oraspolozila i slatko nasmejala. Bravo nasi!

Gaga

pre 19 godina

Vrlo interesantno. Prvo je donet Zakon o azilu a onda nam Bobi dolazi kao prvi azilant. Zar ne bi bilo pametnije da se taj zakon o azilu prekrsti u Bobijev zakon? A da ne govorim o tome da SCG vec poodavno pruzaju azil haskim beguncima (primer: Karadzic i Mladic).
S druge strane pitam se u kom kontekstu treba tek posmatrati Zakon o verama?
Zacit. Drzava SCG se polako pretvara u evropski tip Kube. Pa ziveli (ali dokle?).

mislic

pre 19 godina

Bas me zanima ko ce sve to da plati. Bobi Fischer je legenda, ali za legende, osim ako ne donose cash ili dobru zabavu, trebaju legendarni fondovi.
I nije bobi Srbine, nego Crni-Bobi-Gorche.

Slobo - Montenegro

pre 19 godina

Vujanovicu, svaka Vam cast konacno da pokazete da Crna Gora moze i hoce da odlucuje o dobrim humanitarnim djelima kao sto je ovaj.

Slobodni Sloba

pre 19 godina

Sad ce Amerikanci opteretiti jadnu Karlu da ispita umesanost Bobi Fisera "etnicka ciscenja i preciscavanja" na podrucju bivse Jugoslavije, pa ce onda SCG da stigne zahtev da spakujemo i Fisera sa koliko vec do tada odrede da hoce Srba.
Zivi bili pa videli.
Malo sam mozda preterao u povezivanju Bobija sa Haskim Tribunalom, ali sam siguran da ce Ameri u svom "demokratskom stilu" da nas ubede da treba da isporucimo naseg pocasnog azilanta (koliko je - odmah). I nase rukovodstvo, koje nas vodi ka Evropi (jer smo mi verovatno neko ostrvo u Pacifiku - izvinite geografija mi nikad nije bila bolja strana) ce odmah da savetuje Bobiju, da pokusa da se poveze sa Hadzicem, Mladicem ili Karadzicem, a mi cemo onda da porucimo Amerima, da je Bobi Fiser nestao bez traga i glasa "otprilike jedan sat pre no sto su nasi dragi Amerikanci poslali svoj "zahtev za izrucenje".

lale, bec

pre 19 godina

Iz postovanja prema drevnoj igri sah, Bobiju je trebalo da da azil svaka zemlja u svetu! SCG je pripala cast da obezbedi boravak najvecem geniju saha koji je ikad seo za tablu sa 64 polja na svetu!
Ovo prevazilazi dnevnu (makar i globalnu) politiku, ovo je oduzenje geniju kakvog covecanstvo verovatno nece imati ni u naredna dva veka!

velemajstor

pre 19 godina

Dobrodosao legendo. Zar je moguce da ima ljudi koji se plase ovako necega. Sitne duse, koga zmija ujede i gustera se plasi...

Vesna 1

pre 19 godina

SCG je stavljena na listu pet zemalja, u koje Bobi Fiser moze biti deportovan iz Japana, zato sto su to zemlje u kojima je on boravio posle zadnjeg odlaska iz SAD.

Miroslav, NY

pre 19 godina

Veoma sam ponosan na to da je Fischer izabrao SCG za azil. On je najveca sahovska legenda, i ne bih se slozio da je 1999. dosao u SCG samo zbog para.

Samo bih da podsetim da je Fischer postao najmladji velemajstor na svetu, u bivsoj Jugoslaviji, na turniru u Bledu 1957 (ili 58) i da je cesto gostovao u Jugi.

Sto se izrucivanja tice, davanje azila ljudima, koji nisu pocinili zlocine je relativno uobicajena stvar. Doskora je jedan milioner, Klintonov prijatelj, ziveo u Svajcarskoj, iako su ga Ameri gonili zbog pronevere. Klinton ga je amnestirao poslednjeg dana svog mandata.

Bivsi izvrsni direktor moje firme je Hrvat, koji je firmu zavio u crno i sada ga krivicno gone. Nestao je bez traga i glasa, a pretpostavljaju da je pobegao u Hrvatsku, jer Hrvatska nema ugovor o ekstradikciji sa SAD.

Ako su pametni, oni ce i onako pre ili kasnije pomilovati Fischera. Hvala Bobi, nadam se da ces uskoro dobiti i ulicu.

Rajko Sahista

pre 19 godina

Bobi Fiser je sahovska legenda i verovatno jedan od najboljih sahista svih vremena. Nasa drzava bi trebalo da bude ponosna sto dolazi kod nas. A ocigledno ima dosta "Srba" koje bi trebalo deportovati bas u Ameriku...

Katarina

pre 19 godina

Bobi je genije u sahu, onakav kakav je bio, recimo, Nikola Tesla u svojoj oblasti. Koliko je takvih genija zivelo na planeti?
I za Nikolu Teslu sitne duse pokusavaju da dokazu da je bolje da je ziveo normalan zivot i da je pravio decu umesto strujnih kola. Koja glupost. Tako i za Fisera. Samo proci pored njega jeste dogadjaj, a kamoli pomoci mu u nevolji.
Znam da je ljudima u SCG tesko da shvate, ali ima nesto vredno zivota, misljenja i paznje i van dnevne politike.

goran (francuska)

pre 19 godina

Koban izbor! SCG isporucuje svakog zivog, pa ni on nece bolje proci. Dzabe trampa, dzabe rokada, Fiser ce momentalno izbeci napade protivnika, ali ce ubrzo od "saveznika" doziveti najgori moguci mat, onaj podmukli... s ledja!

ojoj

pre 19 godina

Sad ce gospodin el trafikante da pise pismo kada ovaj stize kod nas, da ne znamo gde se on nalazi, da nije ni sletio avion iz Japana...

Gavrilo, Oxford

pre 19 godina

Bobi je najveci genije u danasnjem svijetu. Kao neko ko je porijeklom Crnogorac, velika mi je cast da Bobi dodje u Crnu Goru, i ovo je veliki podsticaj da se i ja vratim tamo. Bravo Bobi, genije.
Gavrilo

Pa da.

pre 19 godina

Sankcije su najnehumaniji oblik kaznjavanja bilo koje zemlje. Drzati Kubu pod sankcijama toliko dugo je van svake pameti. Zasto se to radi? Zato sto se tako prave pogodni rezimi, kao sto je bio slucaj sa Srbijom. Verujem, samo na osnovu ponasanja SAD, da im je Slobo bio prijatelj, dok ga nisu izrabili. A ni on nije nikakav plejer, umislio da je Tito. Zato je i nadrljao... A sto se Fisera tice, azil u S+CG=? Politicki nije dobro uopste. Humano jeste, ali smo mi kao zemlja na ledu, i lako je okliznuti se.

Sir Alan Parker

pre 19 godina

Situacija je zaista jedinstvena kada najveci americki (LJ.Ljubojevic je tvrdio i svetski) sahista svih vremena, Robert DZejms Fiser (izgleda) zeli azil u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj samosvojni genije je kao americki patriota vise puta kritikovao politiku svoje vlade i govorio o napadu na STC kao sasvim zasluzenom ishodu te politike....
Kao popularizator najlepse umne igre i slobodni kriticar zla, Fiser je glas istine koga cuje ceo svet, (posebno Amerika). 'Vlada ne sme ubiti istinu.' Ovaj narod je pokazao da ga razume i voli i on treba da dodje ovamo ako to zaista zeli.

dragance

pre 19 godina

Fiser je na poternici americkog Justice departmenta zbog krsenja sankcija prema bivsoj SRJ. Japanci su uzeli kao pretekst to sto mu je pasos, ne falsifikovan, vec ponisten (zbog potrage za njim) od strane SAD. A ponisten mu je zbog...? E, znalci, ko pametuje, mora vishe da chita!

Nenad

pre 19 godina

To sto je rodjeni Amerikanac i sto ga pritiskaju da postuje zakone - koji mu se, s obzirom da je pametan covek, ni malo ne svidjaju - pa nije on kriv, oseca se slobodnim, sa njegove tacke gledista nikakav zakon nije prekrsio, nikoga nije povredio ili ne daj Boze ubio. Zato i postoji azil.... Ne vidim nista katastrofalno u ovome, mada ne vidim ni nista dobro. Jednostavno, jako interesantno. Citav taj dogovor je pao na visokim polozajima, verujem... u igri je krupna lova, a legitimna. Sada, da budem iskren, ja i ne mislim bas ovako, ali vecina mojih ortaka, rodjenih Amerikanaca je otprilike ovakvog misljenja. Mnogi bogatiji bi rado nasli zamenu za svoju Ameriku koja je danas daleko od americkog sna '60 ili '70-tih godina...

victor Rakowitz

pre 19 godina

To bi bilo veoma humano, ukoliko bi vladajuci rezim postupio iskreno. Bobi Fisher je heroj sveta, a ne samo Amerike. Fisher je veliki prijatelj Jugoslovena.

zora

pre 19 godina

Dragi drugovi, braco i sestre Srbi i Crnogorci,
Bas ste me nasmijali dosadasnjim komentarima o azilu Fishera u SCG. Srecom da postoji gledanje s humorom, koje pokrije kukavicluk, strah i sebicnost drugih...
Nekima novci titraju pred ocima, drugi podvijena repa drhte pred amerikancima koji su ih bombardovali i opet mogu kad im se svidi ili kad trebaju testirati novo oruzje na balkancima bez glave. Neki se mole Bogu ali ipak ne veruju da je on svemocan i da moze pomoci...
A ja pricam po svetu o toplom gostoprimstvu naroda kome sam nekad pripadala narocito srpskom i crnogorskom (nema veze sto sam iz Hrvatske)...
a ovamo je diskusija podeljena da li ce te primiti rado jednog coveka koji treba azil ili se bojite 'odmazde'.
Stavite se na njegovo mjesto. Kako bi se osecali? I sto cete reci Bogu, (oni koji ne bi zeleli dati azil tom coveku?)
Covek -kako to gordo zvuci!

Milan

pre 19 godina

Mozda izlazim iz teme ali moram da primjetim: od 1992-1995 mnogo oruzja je stiglo u Hrvatsku ,Bosnu i Srbiju iz Amerike i to posredstvom vicokih politicara State Departmenta.To nije bili krsenje ????Samo jos jedna potvrda o duplim standardima americke politike koja se uvijek rukovodi samo svojim interesima a mi se uvijek pecamo kao male glupe ribice.

Danijela

pre 19 godina

Hm...Koliko mi je poznato, a bila sam klinka u vreme sankcija, citava zapadna polika vodjena prema sadasnjoj SCG, bila je ustvari usmerena "ne na narod vec na politiku i njene vodje"...dakle, sankcije su bile namenjene ne narodu vec politici, a onda kada se ta politika koliko toliko smenila i kad na vlasti manje-vise nisu ti koji su u to vreme bili na vlasti, e pa sada mi nije jasno zasto bi njegov dolazak ikako naskodio nasoj kakvoj-takvoj zemlji...on dolazi medju nas narod, vodjen humanim intuicijama, a ne doalzi u zemlju u kojoj vladaju tamo neki "vladaoci" '90tih. On pristupa SCG zbog naroda jer da je podrzavao politiku '90.tih sigurno se ne bi osecao dobrodoslim sada.
Prema tome...primimo ga sirokih ruku i otvorenog srca, jer covek je tu zbog nas, iz istog razloga zbog kojeg je bio i te godine...
Dobro dosao i svako dobro.

covek

pre 19 godina

Dobra dela mogu da imaju lose posledice. Ako zbog mogucih losih posledica prestanemo da cinimo dobra dela, kuda ce svet otici?
Hrabrost i covecnost naspram sitnih dusa i nacionalista. Bobi Fisher nije ni srbin ni amerikanac ni Karadzic ni Bin Laden, on je Selindzer koji igra jednu veliku sahovsku partiju zivota protiv jednog gadnog protivnika - zatvorenih umova.
Srbija i Crna gora su medju drzavama zaista samo pijun, ali u rukama velemajstora, poslednji piun moze da donese prevagu.
Cao ljudi, nemojte da se nervirate.