Nedelja, 11.11.2018.

13:00

Mazda CX-5 sa turbobenzincem preti premijum terencima

Izvor: B92

Mazda CX-5 sa turbobenzincem preti premijum terencima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Heroj Pinki

pre 5 godina

Do skoro pricase kako ce ostati jedina marka u svetu koja ce kupcima nuditi samo atmo benzince. Sta se desilo?
(Milan, 11. novembar 2018 17:20)
Nisi ti to dobro procitao. mazda je i ranije imala turbo benzince ali sano preko 2000 kubika. Tvrde da je na 2.0 i manjim motorima besmisleno dodavati turbo i tu su u pravu. Nikakve prednosti nemaju mali turbo motori nad 2.0 atmo slicne konjaze, samo imaju vise pokretnih delova a samim tim i vise kvarova, servisa, troskova...

TNT

pre 5 godina

@Borko - nije baš svaki adaptibilni tempomat isti - u osnovi da, kao što si rekao: radi ili ne radi, ali na primer jedan koji sam probao u ne-premijumu je imao problem naglog kočenja kada ti se neko “ubaci” u razmak koji ostavlja. Takođe, kod drugog vlasnik mi se požalio da često u krivini krene da usporava zbog automobila u susednoj traci. Te “sitnice” meni prave razliku koju sam spreman da platim. Niko ne spori tačnost navigacija, ali lakoću unosa destinacija tokom vožnje, lak i brzi zum, logiku koja je prilagođena ljudskom razmišljanju, raznorazne mogućnosti koje uključuju na primer preporuku za dopunu goriva duž rute ili najvažnije - pravilan odabir rute je nešto što najbolje navigacije imaju a lošije nemaju. E sad, naravno da je tačno to što si rekao da na žalost jeftiniji premijum modeli nemaju dostupne najnovije tehnologije.

Batica

pre 5 godina

@Bobi
Proveri specifikacije GLA AMG 45,to je ipak snažniji motor i to iz manje kubikaže a 4 cilindra.To definitivno jeste serijski automobil na koji daju normalnu garanciju a možeš da kupiš i produženu.Kada se pojavio taj motor bio sam veoma skeptičan u pogledu trajnosti,jednostavno nisam očekivao da može da traje zbog količine snage i obrtnog momenta ali imam par primera koji su definitivno dokazali da ovi iz MBa nisu amateri.Pri tome,nikada nisam posedovao ni jedan njihov automobil,čisto da se zna.

Borko

pre 5 godina

(TNT, 12. novembar 2018 08:36)

Da 360 kamera u Mazdi je očajna kao i infotainment sistem koji nije na nivou nemačke trojke ali navigacija je tačna baš kao u većini brendova.

Što se tiče drivers assistance tehnologije to sve radi kao kod nemaca i radarski tempomat i blindspot monitor i lane keep assist i radar za isparkiravanje a da ne govorimo o adaptivnim farovima koji nisu ništa posebno sem ako nisi mislio na matrix farove koji kostaju €5,000. Jedina razlika je signalizacija svih tih tehnologija u kabini ali svi oni rade isto ukljucujuci i u Mitsubishiju. Pa čak i kod Nemaca postoji fragmentacija tehnologije gde jeftiniji modeli nemaju pristup all-speed tempomatu koji može da dođe do 0km/h i krene opet kada se stvori željena distanca. Jednostavno to je takva tehnologija ili radi ili ne radi.

Z

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina  
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina  
Napredak. 
(Z, 11. novembar 2018 15:19) 

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?
(osmiputnik, 11. novembar 2018 15:57)

Cemu tenzija?Sto se osecas pogodjenim?Samo kazem da je povecana kubikaza i proslo 12 godina,a snaga se cak smanjila.Ne mora 500ks,vec ocekujem da se makar malo povecala konjaza.

Iskander

pre 5 godina

Mazda dobro izgleda, ali tesko da ce u premijum segment. Provozati Mazdu 6 i neki auto iz premijum segmenta, prvo sto ce zapaziti zvucnu izolaciju.

mitko stojkovski

pre 5 godina

Mazda ima odličan dizajn, mislim samo da bi kod nas bilo super kada bi uveli 2.0 dizel i 1.5-2.0 benzin turbo. Ponuda motora nam ovdw ne ide na ruku, inače je sve odlično.

TNT

pre 5 godina

@Nemanja - sa većina zaključaka koje si izveo se slažem, ali problem ne-premijum marki je što kada tu kupiš npr. kamera 360 stepeni dobiješ nešto poluupotrebljivo, a ja vozim unazad i parkiram isključivo koristeći takvo rešenje premijum brenda - mnogo je lakše i bolje nego da koristim retrovizore. Pola ne-premijum kamera daje malu, mutnu i jadnu sliku. Fabrička navigacija, adaptivni tempomat, LED adaptivna svetla - ista priča. Na primer, BMW navigacija na modelima starim 5-6 godina bolje radi nego na polovini današnjih novih ne-premium automobila. Kod MB, BMW, Audi sve radi kako očekuješ i kako bi trebalo da radi, kod ostalih mnoge stvari su tu je da se reklo da ih ima u reklamnim katalozima, a u stvarnosti se na iste ne možeš preterano osloniti. Pad vrednosti kod premijuma je veliki, ali ako automobil kupuješ da bi razmišljao o tone koliko na njemu gubiš, onda kupuješ Škodu, Dačiju, Tojotu, VW - kod kojih većina modela odlično drži cenu, ili neke “normalnije” premijum modele: X1, B klasa...

Nemanja

pre 5 godina

@ Marcus Müller, 11. novembar 2018 19:08

Sta ti imas od tog premijum brenda kada ne vozis te verzije koje si nabrojao nego osnovni dizel motor (ili jedan iznad), bez ikakve opreme koju imaju i " ne premijum" Mazde, Fiati, Opeli, dok si pri tom sve to platio 20 ak hiljada vise? Kada ga budes prodavao, prodaces ga za 3, 4000 vise od iste te Mazde, Opela, Forda itd. Da vozis AMG pa da kazemo da znas sta si platio. Ovako neku baznu verziju gde nemas ni adaptivni tempomat, hladjenje sedista, napa kozu, 360 stepeni kamere, adaptovne led farove i jos dosta toga i sve to, ponavljam placas 20000 vise. I Honda ima 9 o brzinski menjac, Lexus cak 10 brzina ali je i on premijum.
Nemacka premijum trojka jeste bolja dok je nova, svakako. Kvalitetniji materijali i jos neke sitnice i to je to (za normalne verzije koje cine 80% prodaje). Ako ih uzmes na nekoj akciji, sa popustom - vrede. U suprotnom, ne vrede te pare. Svako vozi sta hoce. Da ne pominjem GLC kupe u koji dete pozadi mozes da stavis samo ako si akrobata, u kome cetvoro ne mogu da otputuju na more ako su preko185 cm itd. Ali tvoj izbor, tvoje pare i sta mene briga sta vozis. Isto tako pljuvanje u automobile koje nisi seo treba da preskocis bili oni i Dacijini...

Milos

pre 5 godina

O čemu pričate braćo Srbi? Mazda je vrhunski automobil, a da li ima i boljih, naravno da ima. Sve u svemu, puno više bi trebalo hvaliti, nego kuditi ovaj vrhunski auto.

Bobi

pre 5 godina

(NIKOLA, 11. novembar 2018 23:38)

Nije to samo 2.5 Skyactive G kome su nalepili turbo kao sto ti se cini. Nacin na koji su implementirali turbo na ovaj motor je jako inteligentan jer postoji samo tri izduvna porta a red okidanja cilindara je takav da se izduvni gasovi maksimalno koriste sto cini motor stedljivijim a uz to i hlade EGR sto je samo po sebi super inteligentno resenje. Takodje postoje mali izduvni portovi koji se koriste ispod 2,000 obrtaja da bi se eliminisao turbo lag. Zbog svega toga ovaj motor je mnogo stedljiviji nego ostali turbo cetvorocilindrasi slicne konjaze od drugih proizvodjaca.

Sto se tice konjskih snaga stvari stoje ovako. Ovaj motor je pre svega bio namenjen za CX-9 SUV koji je u klasi X5 po velicini. Posto je u pitanju SUV konji uopste nisu bitni koliko obrtni momenat koji iznosi 420Nm na svega 2,000 obrtaja ili ti 70Nm vise od proslog 2.3 turba iz CX-7 ili ti najvise obrtnog momenta od bilo kog turbo motora sa cetiri cilindra trenutno u ponudi (VW 2.5 petocilindras turbo iz TT-RS ima 450Nm)

Nazalost ovaj motor nikad nece videti svetlo dana u Evropi. Ako se to ne desi sa fejslift CX-5 onda se nece nikad desiti

Dzeronimo

pre 5 godina

@drzavni posao
Prijatelju ja bas zamenih Q5 za ovog lepotana pa zato pricam, jer vozih oba. a otkud tebi potreba da pametujes, tone znam, hehe.

NIKOLA

pre 5 godina

Mazda je vrhunski brend koji se ne bavi mnogo razvojem turbo benzinaca a ovo je klasičan primer samo karabudževine turba na svoj 2,5 atmosferac kako bi CX5 sa još malo skupljih detalja prodali Amerima.Inače ova zapremina a samo 253 konja i šest brzina automatik to samo onima tamo preko bare koji od svog standarda,veliko potrošačkog mentaliteta i čorbe od oko 90 dinara po litru ne mare.

ledenjak

pre 5 godina

redizajn redizajna itt. salim se malo, svidja mi se auto ali vec dugo samo redizajniraju. prelazim oko 40.000km godisnje pa mi se benzinac tu nikako ne uklapa. ostalo je sve na meste, pre svega enterijer, sve na dohvat a ne na tač.

Underground beekeeper

pre 5 godina

vec nekoliko godina vozim CX7 sa turbo benziskim motorom os 260 KS. Auto je fenomenalan. Startan, udoban i pre svega siguran. Losa stvar je potrosnja, ali od kada se na nisu pojavio G drive, i to se malo dovelo u red. Ne znam koji ce mi biti naredni auto, ali CX7 je postavio standard koji ne planiram da napustim, a to je, crossover SUV, pogon na svim tockovima koji se aktivira sam, i elastican motor koji u 5 brzini lako doda brzini neophodnu za pretocanje

tgf

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

(., 11. novembar 2018 13:24) # Link komentara

Ma stvarno? A kad Audi stavi u Q5 2.0 TDI sa 170 konja (koji je isto turbinas), to je ok jeL?

Koga briga za potrosnju? Eto vam dizelasi, idealni za srbende, mozes da ga vozis za gvozdenom nogom i ne brines za potrosnju ali zato DPF off, EGR off i sto jos kojekakvih cuda...i opet ne ustedis nista, jer ce danas sutra dizel biti 190 dinara.

PetarPan

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.
(da napomenem, 11. novembar 2018 13:55)

Prika o cemu ti pricas? Svaka druga vest na B92 o Nemackoj trojci, aj pogledaj cisto onako.

Batica

pre 5 godina

@iskustvo je...
Pored motora (ako na to misliš) koje su to inovacije koje je Mazda stvarno implementirala u svoja vozila?Stvarno ne znam,pa te molim da mi kažeš.
E da,ovaj automobil mi je ušao u finalni izbor pri kupovini ali je izgubio za dlaku.Evo npr kada tražite da zamenite svoj 2.2 dizel za noviji model kod jednog od dilera on vam kaže "a ne može ta cena to je 2.2,to neće niko da kupi",naravno kada vam prodaju novi auto te priče nema nigde.Servisna mreža i cene delova su još jedna mana,ali to ovde većinu ne zanima izgleda.Još jedna sitnica,ovo jeste klasa X1 po skoro svim parametrima,ne znam šta ste se istripovali da je ovo ogromno vozilo kada nije.Ima ih gomila približne veličine,Tucson,Sportage,Tiguan,Rav4...To je sve bre iste veličine,i prostor unutra i gepek,sve...

Nemanja

pre 5 godina

@ (Molder, 11. novembar 2018 13:06)

Ti im objasni. :D Mazda pre 30, 40 godina imala turbo vankel motor a ne elektronske drangulije. Ali ti hejtujes konstantno pa namerno precutkujes cinjenice.

Marcus Müller

pre 5 godina

Ja ipak preferiram svoj Mercedes Benz GLC Coupé, sa 9-stepenim menjačem, i to na dizel. Svaki dan vozim do posla i nazad 70km ukupno, pola na autobahnu 170-180 km/h, pola na regionalnom putu 100 km/h. Potrošnja 7.8 L/100 km. I kad bude imao 100.000 km i 3 godine starosti, vredeće 10.000 € više nego ova nova Mazda. Nije premium auto to što staviš dodatnu opremu u auto. Premium (model) je kad imaš paletu motora na sve: benzin, dizel, struju, od 170-180 KS do 600+ KS. Premium brend je da imaš modele kao što su AMG ## 63, da praviš specijalna izdanja kao što je bio SRL McLaren i slično. To je premium auto, a ne Opel, Fiat i Mazda.

zicer

pre 5 godina

tek sad su shvatili, probao sam 2018 bez turba. 2.2 a lenj i puno trosi. konkurencija napravi 1.4 sa turbom ispod 8sec do 100 i %40 manjom potrosnjom. lep auto nema sta samo manje filozofije oko motora.

Deky

pre 5 godina

"jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti"

Ha Ha Ha, Audi baš ima inovativan design...baš kao i VW koji ga poseduje...dizajner u dubokom snu još od devedesetih.

Audi=san svakog Srbina.
Passat=san svakog Bosanca.
Škoda=odlična i jedina zamena za ona dva gore koja su nedostižna većini.

Toliko boljih i lepših automobila na ovom svetu ali mi smo po tradiciji zatucani i ostaćemo takvi.

državni posao=godišnji odmor

pre 5 godina

Q5 naspram ovog izgleda kao deda.
(Dzeronimo, 11. novembar 2018 13:11)
@Dzeronimo
Bez starca nema udarca, hehe, nego zašto imaš prijatelju potrebu da upoređuješ ova lepa kola sa drugim lepim isto kvalitetnim kolima!? Šta sad ti hoćeš da dokažeš, pokažeš, ukažeš, da je mazda lepša!?? Ok i da je lepša, ali zašto, kladim se da ti se stavi q5 i ova mazda da bi nakon 2 minuta razmišljanja ipak uzeo Audi, iako je ružan kao deda.

willem

pre 5 godina

Vozio sam nekoliko Audi modela (Q5, A4 i A3) i nekoliko Mazda modela .Audiji su bili službeni Mazde privatne.

Uvek je bilo jasno zašto je Audi skuplji i zašto je premium i tu gde jeste danas .

Mazda je dobra, pouzdana i razumna alternativa koja se rado i lepo vozi . Mazda skraćuje taj razmak izmedju sebe i Audia ali ga nije i verovatno nikada neće dostići.

Ja volim Mazdu i za svoje pare pre biram pre nju nego Audi ...dobijam više onoga što meni treba za manje para .

Po meni CX-5 već sa 2.0 atmo benzincem i 165 KS je dovoljno za normalnu i bezbrižnu vožnju i to sam npr mogao da kupim letos za cca 25.000 eura u Challenge opremi .

ljAXE

pre 5 godina

Gledam ovu novu Mazdu CX-5 sa pogonom na sva cetiri tocka , “Grand Touring Reserve” opremom I novim 2.5 turbo motorom. U USA ovaj novi model kosta oko $34000. Za taj novac, po meni, odlicna kupovina. U ovom paketu opreme ima sve i vise od konkurencije ali nema ime tipa Leksus, BMW, Audi idr. U ovom slucaju kupovina “imena” moze vas kostati i do $20000 vise, odnosno $55000 koliko kosta Leksus RX350. Leksus dolazi sa V6 3.5 motorom bez turba, nesto je prostraniji, i provereno kvalitetan. Odnos prema kupcu u Leksus dilersipu je vanserijski. Da se vratim na Mazdu. Za ono sto nudi konkurencija u istom segmentu koji je izuzetno konkurentan, Mazda je pogodila u centar. Jedino sto nije popularna u USA pa nema pouzdane verifikacije kvaliteta motora, opreme i opste izdrzljivosti. Iskreno, jednom sam se opekao sa Mazdom, preferiram Tojotu, ali ovaj model u ovoj opremi sa ovim motorom, uzimam u ozbiljno razmatranje. Sledece godine izlazi i novi Subaru Outback sa 2.4 Turbo boxer motorom u najacoj full opremi ( izbacuju 3.6R H6). Kostace oko $40000, ali tu je Mazda CX-9 da parira I njemu I Acent-u. Od kada se zahuktala svetskog ekonomija, zahuktala se i automobilska industrija pa su kupci na slatkim mukama. Nazalaost, ljudi u Srbiji itekako su osetili svetsku ekonomsku krizu ali nikako da osete globalni ekonomski oporavak. Uvek nas sprece neki visi ciljevi.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

A sto kudite konja kojeg niste jahali? Drugar kupio novog 2.2 dizel pre 3-4 god. Bruka koliko je dobar. Da mu je jeftinija registracija ne bih sekund razmisljao, kupio bih ga od njega jer on hoce sad novi model.
Cuj, nije premijum klasa a u svemu je bolji od Q5 koji izgleda gore od Hyundai.

Molder

pre 5 godina

@...
Videh da je na kalendaru 2018,pa nisam mogao da verujem da su konacno savladali tu opaku napravu zvanu "turbo"(mada se klelli da im nije potrebna) i zamisli predstavili auto sa tim...Cu mene 20 godina,optimisticno,u stvari je 40 godina,nek pitaju lepo Bmw i ostale nemce kako se to radi...A tek stalno ista boja i slika,kao da prozivljavam Dan mrmota kad gledam vesti o Mazdi...
@Frljavi
Sve sto sam rekao slucajno se ili namerno podudara sa istinom...

Bane

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...
(iskustvo je cudo, 11. novembar 2018 15:21)

Odmerenu cenovnu politiku su odavno napustili. Ja sam novu Mazdu 6 2.0 dizel 2003 godine kupio u salonu za 21.500 evra. Tada je Mazda 3 benzin bila 13.500.
A pogledaj cene danas, za ekvivalentno opremljenu i motorizovanu Mazdu 6 morao bih da izvojim skoro 35.000 evra, a za pare za koje sam nekad vozio 6-icu danas bih mogao da vozim 3-ojku ali benzinca nikako dizela (mozda onog 1.5 od 100 ks). Drugim recima cene su im otisle 50% gore a jedino sto su unapredili je kvalitet materijala upotrebljenih u kabini da poceca na premijum iako po recimo kvalitetu zvucne izolacije bitno zaostaju za premijumom, a ovo se pogotovo odnosi na redukciju zvukova koji dolaze sa podvozja. Lim im je i dalje tanji nego sto srecemo na Mercedesu, BMW-u ili Audiju. Takodje nisu ni u enterijeru bas tako nabijeni i ususkani kao pomenuta ttojka, znam jer sam posle vozio Audi....pa to gde god da pokusas da dopres do necega u enterijeru sve tapacirano sundjerima nekim, pa oplatama pa sto cuda....
Dobra je Mazda, ja kod nje cenim neke stvari, taj jedinatven tehnoloski duh....ali izjednaciti je cenovno sa premijumom i porediti je nije bas na mestu.

Veliki brat

pre 5 godina

Mogu svi da pričaju o nekoj "konkuenciji" terencima, kad su Wrangler-u skočile cene, a to je ostao praktično jedini pravi terenac koji je dovoljno udoban i za gradsku vožnju.
Ali, cene kreću već od 28k evra za 2 vrata i 42k za 4 vrata, dok Rubicon kreće sa cenom od preko 50k evra.

Ali, zato Wrangler ima benzinca 2.0 sa 270ks, dok 2.2 dizel ima "samo" 200ks :)

iskustvo je cudo

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...

Teodor

pre 5 godina

У Америци Мазда уопште не важи за квалитет. Дизајн им је феноменалан последње 3-4 године, али проблеми са мењачем одмах након истека гаранције их доводи на јако лош глас.
На америчком континенту, Мазда се слабо котира међу јапанским возилима док сам чуо да је у Европи м ого траженија од рецимо Хонде. С тига не знам да ли Мазда има бољи квалитет на европском тржишту или је нешто друго.

osmiputnik

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina 
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina 
Napredak.
(Z, 11. novembar 2018 15:19)

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?

Nenad

pre 5 godina

Sto se tice menjaca, zaista bi bilo lepo da povecaju brzina na tom automatiku na recimo osam. Inace, CX-5 je odlican automobil. Znam da ce fanovi benzina odmah da reaguju, ali ima i nas ljubitelja dizelasa. :) Bilo bi vrh kada bi umesto 2.2 motora napravili 2.0 dizel, ali to bi bilo korisno nama u Srbiji, ne isplati se da osmisljaju novi motor, pogotovu ne sada kada je dizel tabu tema.

Soldier

pre 5 godina

Imam ovaj auto dve godine (prethodni model), Revolution Top, AT, 2.5 atmo benzin.

Obozavam ga, i dalje mi izmami osmeh uvek kada upalim motor i krenemo ;-)

Nindza

pre 5 godina

Sve ce se i zavrsiti samo na pretnjama. Po kvalitetu mozda i moze da parira premijumu ali po imidzu nikada. Moze biti da je nedodirljivost premijuma samo mit ali on zivi u praksi i ne vidim mogucnost da se tu nesto promeni. Marketinska i trzisna pozicija im je suvise jaka da bi im se neko znacajno priblizio cak i da poseduje iste ili bolje performanse, materijale i delove.

Transformer

pre 5 godina

@dzeronimo da, da, pogotovo iznutra... jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti. Dobro, cijena je uporediva sa konkurentima iz njemacke premium trojke

da napomenem

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.

Molder

pre 5 godina

Ne kasne mnogo,jedno dve decenije,vazno je da ima gomila elektronskih drangulija kao da je to nesto sto cini sustinu auta,nikad nece shvatiti...

.

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.

boris

pre 5 godina

Po naslovu pomislio bih da je dobila veliki klirens sa 35inča gumama, zaključavanjem svih diferencijala, redukciju 1:4 i sve to na pravoj čeličnoj šasiji.
A ono ništa od terenskih osobina samo bolji luksuz za asfalt ili poravnati makadam.

mustafa

pre 5 godina

Parira kada su ukrali sve od premijum segmenta. Volan je BMWov. Deo oko menjaca Audijev. Ventilacija kao kod A5. Samo uporedite..
Kako ih ne tuzi neko..

iskustvo je cudo

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...

Soldier

pre 5 godina

Imam ovaj auto dve godine (prethodni model), Revolution Top, AT, 2.5 atmo benzin.

Obozavam ga, i dalje mi izmami osmeh uvek kada upalim motor i krenemo ;-)

da napomenem

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.

Deky

pre 5 godina

"jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti"

Ha Ha Ha, Audi baš ima inovativan design...baš kao i VW koji ga poseduje...dizajner u dubokom snu još od devedesetih.

Audi=san svakog Srbina.
Passat=san svakog Bosanca.
Škoda=odlična i jedina zamena za ona dva gore koja su nedostižna većini.

Toliko boljih i lepših automobila na ovom svetu ali mi smo po tradiciji zatucani i ostaćemo takvi.

tgf

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

(., 11. novembar 2018 13:24) # Link komentara

Ma stvarno? A kad Audi stavi u Q5 2.0 TDI sa 170 konja (koji je isto turbinas), to je ok jeL?

Koga briga za potrosnju? Eto vam dizelasi, idealni za srbende, mozes da ga vozis za gvozdenom nogom i ne brines za potrosnju ali zato DPF off, EGR off i sto jos kojekakvih cuda...i opet ne ustedis nista, jer ce danas sutra dizel biti 190 dinara.

Milos

pre 5 godina

O čemu pričate braćo Srbi? Mazda je vrhunski automobil, a da li ima i boljih, naravno da ima. Sve u svemu, puno više bi trebalo hvaliti, nego kuditi ovaj vrhunski auto.

boris

pre 5 godina

Po naslovu pomislio bih da je dobila veliki klirens sa 35inča gumama, zaključavanjem svih diferencijala, redukciju 1:4 i sve to na pravoj čeličnoj šasiji.
A ono ništa od terenskih osobina samo bolji luksuz za asfalt ili poravnati makadam.

Nemanja

pre 5 godina

@ Marcus Müller, 11. novembar 2018 19:08

Sta ti imas od tog premijum brenda kada ne vozis te verzije koje si nabrojao nego osnovni dizel motor (ili jedan iznad), bez ikakve opreme koju imaju i " ne premijum" Mazde, Fiati, Opeli, dok si pri tom sve to platio 20 ak hiljada vise? Kada ga budes prodavao, prodaces ga za 3, 4000 vise od iste te Mazde, Opela, Forda itd. Da vozis AMG pa da kazemo da znas sta si platio. Ovako neku baznu verziju gde nemas ni adaptivni tempomat, hladjenje sedista, napa kozu, 360 stepeni kamere, adaptovne led farove i jos dosta toga i sve to, ponavljam placas 20000 vise. I Honda ima 9 o brzinski menjac, Lexus cak 10 brzina ali je i on premijum.
Nemacka premijum trojka jeste bolja dok je nova, svakako. Kvalitetniji materijali i jos neke sitnice i to je to (za normalne verzije koje cine 80% prodaje). Ako ih uzmes na nekoj akciji, sa popustom - vrede. U suprotnom, ne vrede te pare. Svako vozi sta hoce. Da ne pominjem GLC kupe u koji dete pozadi mozes da stavis samo ako si akrobata, u kome cetvoro ne mogu da otputuju na more ako su preko185 cm itd. Ali tvoj izbor, tvoje pare i sta mene briga sta vozis. Isto tako pljuvanje u automobile koje nisi seo treba da preskocis bili oni i Dacijini...

Molder

pre 5 godina

Ne kasne mnogo,jedno dve decenije,vazno je da ima gomila elektronskih drangulija kao da je to nesto sto cini sustinu auta,nikad nece shvatiti...

willem

pre 5 godina

Vozio sam nekoliko Audi modela (Q5, A4 i A3) i nekoliko Mazda modela .Audiji su bili službeni Mazde privatne.

Uvek je bilo jasno zašto je Audi skuplji i zašto je premium i tu gde jeste danas .

Mazda je dobra, pouzdana i razumna alternativa koja se rado i lepo vozi . Mazda skraćuje taj razmak izmedju sebe i Audia ali ga nije i verovatno nikada neće dostići.

Ja volim Mazdu i za svoje pare pre biram pre nju nego Audi ...dobijam više onoga što meni treba za manje para .

Po meni CX-5 već sa 2.0 atmo benzincem i 165 KS je dovoljno za normalnu i bezbrižnu vožnju i to sam npr mogao da kupim letos za cca 25.000 eura u Challenge opremi .

Bobi

pre 5 godina

(NIKOLA, 11. novembar 2018 23:38)

Nije to samo 2.5 Skyactive G kome su nalepili turbo kao sto ti se cini. Nacin na koji su implementirali turbo na ovaj motor je jako inteligentan jer postoji samo tri izduvna porta a red okidanja cilindara je takav da se izduvni gasovi maksimalno koriste sto cini motor stedljivijim a uz to i hlade EGR sto je samo po sebi super inteligentno resenje. Takodje postoje mali izduvni portovi koji se koriste ispod 2,000 obrtaja da bi se eliminisao turbo lag. Zbog svega toga ovaj motor je mnogo stedljiviji nego ostali turbo cetvorocilindrasi slicne konjaze od drugih proizvodjaca.

Sto se tice konjskih snaga stvari stoje ovako. Ovaj motor je pre svega bio namenjen za CX-9 SUV koji je u klasi X5 po velicini. Posto je u pitanju SUV konji uopste nisu bitni koliko obrtni momenat koji iznosi 420Nm na svega 2,000 obrtaja ili ti 70Nm vise od proslog 2.3 turba iz CX-7 ili ti najvise obrtnog momenta od bilo kog turbo motora sa cetiri cilindra trenutno u ponudi (VW 2.5 petocilindras turbo iz TT-RS ima 450Nm)

Nazalost ovaj motor nikad nece videti svetlo dana u Evropi. Ako se to ne desi sa fejslift CX-5 onda se nece nikad desiti

ljAXE

pre 5 godina

Gledam ovu novu Mazdu CX-5 sa pogonom na sva cetiri tocka , “Grand Touring Reserve” opremom I novim 2.5 turbo motorom. U USA ovaj novi model kosta oko $34000. Za taj novac, po meni, odlicna kupovina. U ovom paketu opreme ima sve i vise od konkurencije ali nema ime tipa Leksus, BMW, Audi idr. U ovom slucaju kupovina “imena” moze vas kostati i do $20000 vise, odnosno $55000 koliko kosta Leksus RX350. Leksus dolazi sa V6 3.5 motorom bez turba, nesto je prostraniji, i provereno kvalitetan. Odnos prema kupcu u Leksus dilersipu je vanserijski. Da se vratim na Mazdu. Za ono sto nudi konkurencija u istom segmentu koji je izuzetno konkurentan, Mazda je pogodila u centar. Jedino sto nije popularna u USA pa nema pouzdane verifikacije kvaliteta motora, opreme i opste izdrzljivosti. Iskreno, jednom sam se opekao sa Mazdom, preferiram Tojotu, ali ovaj model u ovoj opremi sa ovim motorom, uzimam u ozbiljno razmatranje. Sledece godine izlazi i novi Subaru Outback sa 2.4 Turbo boxer motorom u najacoj full opremi ( izbacuju 3.6R H6). Kostace oko $40000, ali tu je Mazda CX-9 da parira I njemu I Acent-u. Od kada se zahuktala svetskog ekonomija, zahuktala se i automobilska industrija pa su kupci na slatkim mukama. Nazalaost, ljudi u Srbiji itekako su osetili svetsku ekonomsku krizu ali nikako da osete globalni ekonomski oporavak. Uvek nas sprece neki visi ciljevi.

PetarPan

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.
(da napomenem, 11. novembar 2018 13:55)

Prika o cemu ti pricas? Svaka druga vest na B92 o Nemackoj trojci, aj pogledaj cisto onako.

Nindza

pre 5 godina

Sve ce se i zavrsiti samo na pretnjama. Po kvalitetu mozda i moze da parira premijumu ali po imidzu nikada. Moze biti da je nedodirljivost premijuma samo mit ali on zivi u praksi i ne vidim mogucnost da se tu nesto promeni. Marketinska i trzisna pozicija im je suvise jaka da bi im se neko znacajno priblizio cak i da poseduje iste ili bolje performanse, materijale i delove.

Bane

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...
(iskustvo je cudo, 11. novembar 2018 15:21)

Odmerenu cenovnu politiku su odavno napustili. Ja sam novu Mazdu 6 2.0 dizel 2003 godine kupio u salonu za 21.500 evra. Tada je Mazda 3 benzin bila 13.500.
A pogledaj cene danas, za ekvivalentno opremljenu i motorizovanu Mazdu 6 morao bih da izvojim skoro 35.000 evra, a za pare za koje sam nekad vozio 6-icu danas bih mogao da vozim 3-ojku ali benzinca nikako dizela (mozda onog 1.5 od 100 ks). Drugim recima cene su im otisle 50% gore a jedino sto su unapredili je kvalitet materijala upotrebljenih u kabini da poceca na premijum iako po recimo kvalitetu zvucne izolacije bitno zaostaju za premijumom, a ovo se pogotovo odnosi na redukciju zvukova koji dolaze sa podvozja. Lim im je i dalje tanji nego sto srecemo na Mercedesu, BMW-u ili Audiju. Takodje nisu ni u enterijeru bas tako nabijeni i ususkani kao pomenuta ttojka, znam jer sam posle vozio Audi....pa to gde god da pokusas da dopres do necega u enterijeru sve tapacirano sundjerima nekim, pa oplatama pa sto cuda....
Dobra je Mazda, ja kod nje cenim neke stvari, taj jedinatven tehnoloski duh....ali izjednaciti je cenovno sa premijumom i porediti je nije bas na mestu.

državni posao=godišnji odmor

pre 5 godina

Q5 naspram ovog izgleda kao deda.
(Dzeronimo, 11. novembar 2018 13:11)
@Dzeronimo
Bez starca nema udarca, hehe, nego zašto imaš prijatelju potrebu da upoređuješ ova lepa kola sa drugim lepim isto kvalitetnim kolima!? Šta sad ti hoćeš da dokažeš, pokažeš, ukažeš, da je mazda lepša!?? Ok i da je lepša, ali zašto, kladim se da ti se stavi q5 i ova mazda da bi nakon 2 minuta razmišljanja ipak uzeo Audi, iako je ružan kao deda.

osmiputnik

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina 
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina 
Napredak.
(Z, 11. novembar 2018 15:19)

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?

Underground beekeeper

pre 5 godina

vec nekoliko godina vozim CX7 sa turbo benziskim motorom os 260 KS. Auto je fenomenalan. Startan, udoban i pre svega siguran. Losa stvar je potrosnja, ali od kada se na nisu pojavio G drive, i to se malo dovelo u red. Ne znam koji ce mi biti naredni auto, ali CX7 je postavio standard koji ne planiram da napustim, a to je, crossover SUV, pogon na svim tockovima koji se aktivira sam, i elastican motor koji u 5 brzini lako doda brzini neophodnu za pretocanje

Z

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina  
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina  
Napredak. 
(Z, 11. novembar 2018 15:19) 

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?
(osmiputnik, 11. novembar 2018 15:57)

Cemu tenzija?Sto se osecas pogodjenim?Samo kazem da je povecana kubikaza i proslo 12 godina,a snaga se cak smanjila.Ne mora 500ks,vec ocekujem da se makar malo povecala konjaza.

Batica

pre 5 godina

@iskustvo je...
Pored motora (ako na to misliš) koje su to inovacije koje je Mazda stvarno implementirala u svoja vozila?Stvarno ne znam,pa te molim da mi kažeš.
E da,ovaj automobil mi je ušao u finalni izbor pri kupovini ali je izgubio za dlaku.Evo npr kada tražite da zamenite svoj 2.2 dizel za noviji model kod jednog od dilera on vam kaže "a ne može ta cena to je 2.2,to neće niko da kupi",naravno kada vam prodaju novi auto te priče nema nigde.Servisna mreža i cene delova su još jedna mana,ali to ovde većinu ne zanima izgleda.Još jedna sitnica,ovo jeste klasa X1 po skoro svim parametrima,ne znam šta ste se istripovali da je ovo ogromno vozilo kada nije.Ima ih gomila približne veličine,Tucson,Sportage,Tiguan,Rav4...To je sve bre iste veličine,i prostor unutra i gepek,sve...

ledenjak

pre 5 godina

redizajn redizajna itt. salim se malo, svidja mi se auto ali vec dugo samo redizajniraju. prelazim oko 40.000km godisnje pa mi se benzinac tu nikako ne uklapa. ostalo je sve na meste, pre svega enterijer, sve na dohvat a ne na tač.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

A sto kudite konja kojeg niste jahali? Drugar kupio novog 2.2 dizel pre 3-4 god. Bruka koliko je dobar. Da mu je jeftinija registracija ne bih sekund razmisljao, kupio bih ga od njega jer on hoce sad novi model.
Cuj, nije premijum klasa a u svemu je bolji od Q5 koji izgleda gore od Hyundai.

Dzeronimo

pre 5 godina

@drzavni posao
Prijatelju ja bas zamenih Q5 za ovog lepotana pa zato pricam, jer vozih oba. a otkud tebi potreba da pametujes, tone znam, hehe.

.

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.

Teodor

pre 5 godina

У Америци Мазда уопште не важи за квалитет. Дизајн им је феноменалан последње 3-4 године, али проблеми са мењачем одмах након истека гаранције их доводи на јако лош глас.
На америчком континенту, Мазда се слабо котира међу јапанским возилима док сам чуо да је у Европи м ого траженија од рецимо Хонде. С тига не знам да ли Мазда има бољи квалитет на европском тржишту или је нешто друго.

Marcus Müller

pre 5 godina

Ja ipak preferiram svoj Mercedes Benz GLC Coupé, sa 9-stepenim menjačem, i to na dizel. Svaki dan vozim do posla i nazad 70km ukupno, pola na autobahnu 170-180 km/h, pola na regionalnom putu 100 km/h. Potrošnja 7.8 L/100 km. I kad bude imao 100.000 km i 3 godine starosti, vredeće 10.000 € više nego ova nova Mazda. Nije premium auto to što staviš dodatnu opremu u auto. Premium (model) je kad imaš paletu motora na sve: benzin, dizel, struju, od 170-180 KS do 600+ KS. Premium brend je da imaš modele kao što su AMG ## 63, da praviš specijalna izdanja kao što je bio SRL McLaren i slično. To je premium auto, a ne Opel, Fiat i Mazda.

Nemanja

pre 5 godina

@ (Molder, 11. novembar 2018 13:06)

Ti im objasni. :D Mazda pre 30, 40 godina imala turbo vankel motor a ne elektronske drangulije. Ali ti hejtujes konstantno pa namerno precutkujes cinjenice.

Iskander

pre 5 godina

Mazda dobro izgleda, ali tesko da ce u premijum segment. Provozati Mazdu 6 i neki auto iz premijum segmenta, prvo sto ce zapaziti zvucnu izolaciju.

Heroj Pinki

pre 5 godina

Do skoro pricase kako ce ostati jedina marka u svetu koja ce kupcima nuditi samo atmo benzince. Sta se desilo?
(Milan, 11. novembar 2018 17:20)
Nisi ti to dobro procitao. mazda je i ranije imala turbo benzince ali sano preko 2000 kubika. Tvrde da je na 2.0 i manjim motorima besmisleno dodavati turbo i tu su u pravu. Nikakve prednosti nemaju mali turbo motori nad 2.0 atmo slicne konjaze, samo imaju vise pokretnih delova a samim tim i vise kvarova, servisa, troskova...

mustafa

pre 5 godina

Parira kada su ukrali sve od premijum segmenta. Volan je BMWov. Deo oko menjaca Audijev. Ventilacija kao kod A5. Samo uporedite..
Kako ih ne tuzi neko..

NIKOLA

pre 5 godina

Mazda je vrhunski brend koji se ne bavi mnogo razvojem turbo benzinaca a ovo je klasičan primer samo karabudževine turba na svoj 2,5 atmosferac kako bi CX5 sa još malo skupljih detalja prodali Amerima.Inače ova zapremina a samo 253 konja i šest brzina automatik to samo onima tamo preko bare koji od svog standarda,veliko potrošačkog mentaliteta i čorbe od oko 90 dinara po litru ne mare.

mitko stojkovski

pre 5 godina

Mazda ima odličan dizajn, mislim samo da bi kod nas bilo super kada bi uveli 2.0 dizel i 1.5-2.0 benzin turbo. Ponuda motora nam ovdw ne ide na ruku, inače je sve odlično.

TNT

pre 5 godina

@Nemanja - sa većina zaključaka koje si izveo se slažem, ali problem ne-premijum marki je što kada tu kupiš npr. kamera 360 stepeni dobiješ nešto poluupotrebljivo, a ja vozim unazad i parkiram isključivo koristeći takvo rešenje premijum brenda - mnogo je lakše i bolje nego da koristim retrovizore. Pola ne-premijum kamera daje malu, mutnu i jadnu sliku. Fabrička navigacija, adaptivni tempomat, LED adaptivna svetla - ista priča. Na primer, BMW navigacija na modelima starim 5-6 godina bolje radi nego na polovini današnjih novih ne-premium automobila. Kod MB, BMW, Audi sve radi kako očekuješ i kako bi trebalo da radi, kod ostalih mnoge stvari su tu je da se reklo da ih ima u reklamnim katalozima, a u stvarnosti se na iste ne možeš preterano osloniti. Pad vrednosti kod premijuma je veliki, ali ako automobil kupuješ da bi razmišljao o tone koliko na njemu gubiš, onda kupuješ Škodu, Dačiju, Tojotu, VW - kod kojih većina modela odlično drži cenu, ili neke “normalnije” premijum modele: X1, B klasa...

Borko

pre 5 godina

(TNT, 12. novembar 2018 08:36)

Da 360 kamera u Mazdi je očajna kao i infotainment sistem koji nije na nivou nemačke trojke ali navigacija je tačna baš kao u većini brendova.

Što se tiče drivers assistance tehnologije to sve radi kao kod nemaca i radarski tempomat i blindspot monitor i lane keep assist i radar za isparkiravanje a da ne govorimo o adaptivnim farovima koji nisu ništa posebno sem ako nisi mislio na matrix farove koji kostaju €5,000. Jedina razlika je signalizacija svih tih tehnologija u kabini ali svi oni rade isto ukljucujuci i u Mitsubishiju. Pa čak i kod Nemaca postoji fragmentacija tehnologije gde jeftiniji modeli nemaju pristup all-speed tempomatu koji može da dođe do 0km/h i krene opet kada se stvori željena distanca. Jednostavno to je takva tehnologija ili radi ili ne radi.

Transformer

pre 5 godina

@dzeronimo da, da, pogotovo iznutra... jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti. Dobro, cijena je uporediva sa konkurentima iz njemacke premium trojke

Nenad

pre 5 godina

Sto se tice menjaca, zaista bi bilo lepo da povecaju brzina na tom automatiku na recimo osam. Inace, CX-5 je odlican automobil. Znam da ce fanovi benzina odmah da reaguju, ali ima i nas ljubitelja dizelasa. :) Bilo bi vrh kada bi umesto 2.2 motora napravili 2.0 dizel, ali to bi bilo korisno nama u Srbiji, ne isplati se da osmisljaju novi motor, pogotovu ne sada kada je dizel tabu tema.

zicer

pre 5 godina

tek sad su shvatili, probao sam 2018 bez turba. 2.2 a lenj i puno trosi. konkurencija napravi 1.4 sa turbom ispod 8sec do 100 i %40 manjom potrosnjom. lep auto nema sta samo manje filozofije oko motora.

Batica

pre 5 godina

@Bobi
Proveri specifikacije GLA AMG 45,to je ipak snažniji motor i to iz manje kubikaže a 4 cilindra.To definitivno jeste serijski automobil na koji daju normalnu garanciju a možeš da kupiš i produženu.Kada se pojavio taj motor bio sam veoma skeptičan u pogledu trajnosti,jednostavno nisam očekivao da može da traje zbog količine snage i obrtnog momenta ali imam par primera koji su definitivno dokazali da ovi iz MBa nisu amateri.Pri tome,nikada nisam posedovao ni jedan njihov automobil,čisto da se zna.

Molder

pre 5 godina

@...
Videh da je na kalendaru 2018,pa nisam mogao da verujem da su konacno savladali tu opaku napravu zvanu "turbo"(mada se klelli da im nije potrebna) i zamisli predstavili auto sa tim...Cu mene 20 godina,optimisticno,u stvari je 40 godina,nek pitaju lepo Bmw i ostale nemce kako se to radi...A tek stalno ista boja i slika,kao da prozivljavam Dan mrmota kad gledam vesti o Mazdi...
@Frljavi
Sve sto sam rekao slucajno se ili namerno podudara sa istinom...

TNT

pre 5 godina

@Borko - nije baš svaki adaptibilni tempomat isti - u osnovi da, kao što si rekao: radi ili ne radi, ali na primer jedan koji sam probao u ne-premijumu je imao problem naglog kočenja kada ti se neko “ubaci” u razmak koji ostavlja. Takođe, kod drugog vlasnik mi se požalio da često u krivini krene da usporava zbog automobila u susednoj traci. Te “sitnice” meni prave razliku koju sam spreman da platim. Niko ne spori tačnost navigacija, ali lakoću unosa destinacija tokom vožnje, lak i brzi zum, logiku koja je prilagođena ljudskom razmišljanju, raznorazne mogućnosti koje uključuju na primer preporuku za dopunu goriva duž rute ili najvažnije - pravilan odabir rute je nešto što najbolje navigacije imaju a lošije nemaju. E sad, naravno da je tačno to što si rekao da na žalost jeftiniji premijum modeli nemaju dostupne najnovije tehnologije.

Veliki brat

pre 5 godina

Mogu svi da pričaju o nekoj "konkuenciji" terencima, kad su Wrangler-u skočile cene, a to je ostao praktično jedini pravi terenac koji je dovoljno udoban i za gradsku vožnju.
Ali, cene kreću već od 28k evra za 2 vrata i 42k za 4 vrata, dok Rubicon kreće sa cenom od preko 50k evra.

Ali, zato Wrangler ima benzinca 2.0 sa 270ks, dok 2.2 dizel ima "samo" 200ks :)

Molder

pre 5 godina

Ne kasne mnogo,jedno dve decenije,vazno je da ima gomila elektronskih drangulija kao da je to nesto sto cini sustinu auta,nikad nece shvatiti...

mustafa

pre 5 godina

Parira kada su ukrali sve od premijum segmenta. Volan je BMWov. Deo oko menjaca Audijev. Ventilacija kao kod A5. Samo uporedite..
Kako ih ne tuzi neko..

.

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.

Nindza

pre 5 godina

Sve ce se i zavrsiti samo na pretnjama. Po kvalitetu mozda i moze da parira premijumu ali po imidzu nikada. Moze biti da je nedodirljivost premijuma samo mit ali on zivi u praksi i ne vidim mogucnost da se tu nesto promeni. Marketinska i trzisna pozicija im je suvise jaka da bi im se neko znacajno priblizio cak i da poseduje iste ili bolje performanse, materijale i delove.

da napomenem

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.

Transformer

pre 5 godina

@dzeronimo da, da, pogotovo iznutra... jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti. Dobro, cijena je uporediva sa konkurentima iz njemacke premium trojke

Marcus Müller

pre 5 godina

Ja ipak preferiram svoj Mercedes Benz GLC Coupé, sa 9-stepenim menjačem, i to na dizel. Svaki dan vozim do posla i nazad 70km ukupno, pola na autobahnu 170-180 km/h, pola na regionalnom putu 100 km/h. Potrošnja 7.8 L/100 km. I kad bude imao 100.000 km i 3 godine starosti, vredeće 10.000 € više nego ova nova Mazda. Nije premium auto to što staviš dodatnu opremu u auto. Premium (model) je kad imaš paletu motora na sve: benzin, dizel, struju, od 170-180 KS do 600+ KS. Premium brend je da imaš modele kao što su AMG ## 63, da praviš specijalna izdanja kao što je bio SRL McLaren i slično. To je premium auto, a ne Opel, Fiat i Mazda.

boris

pre 5 godina

Po naslovu pomislio bih da je dobila veliki klirens sa 35inča gumama, zaključavanjem svih diferencijala, redukciju 1:4 i sve to na pravoj čeličnoj šasiji.
A ono ništa od terenskih osobina samo bolji luksuz za asfalt ili poravnati makadam.

TNT

pre 5 godina

@Nemanja - sa većina zaključaka koje si izveo se slažem, ali problem ne-premijum marki je što kada tu kupiš npr. kamera 360 stepeni dobiješ nešto poluupotrebljivo, a ja vozim unazad i parkiram isključivo koristeći takvo rešenje premijum brenda - mnogo je lakše i bolje nego da koristim retrovizore. Pola ne-premijum kamera daje malu, mutnu i jadnu sliku. Fabrička navigacija, adaptivni tempomat, LED adaptivna svetla - ista priča. Na primer, BMW navigacija na modelima starim 5-6 godina bolje radi nego na polovini današnjih novih ne-premium automobila. Kod MB, BMW, Audi sve radi kako očekuješ i kako bi trebalo da radi, kod ostalih mnoge stvari su tu je da se reklo da ih ima u reklamnim katalozima, a u stvarnosti se na iste ne možeš preterano osloniti. Pad vrednosti kod premijuma je veliki, ali ako automobil kupuješ da bi razmišljao o tone koliko na njemu gubiš, onda kupuješ Škodu, Dačiju, Tojotu, VW - kod kojih većina modela odlično drži cenu, ili neke “normalnije” premijum modele: X1, B klasa...

Z

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina  
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina  
Napredak. 
(Z, 11. novembar 2018 15:19) 

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?
(osmiputnik, 11. novembar 2018 15:57)

Cemu tenzija?Sto se osecas pogodjenim?Samo kazem da je povecana kubikaza i proslo 12 godina,a snaga se cak smanjila.Ne mora 500ks,vec ocekujem da se makar malo povecala konjaza.

Molder

pre 5 godina

@...
Videh da je na kalendaru 2018,pa nisam mogao da verujem da su konacno savladali tu opaku napravu zvanu "turbo"(mada se klelli da im nije potrebna) i zamisli predstavili auto sa tim...Cu mene 20 godina,optimisticno,u stvari je 40 godina,nek pitaju lepo Bmw i ostale nemce kako se to radi...A tek stalno ista boja i slika,kao da prozivljavam Dan mrmota kad gledam vesti o Mazdi...
@Frljavi
Sve sto sam rekao slucajno se ili namerno podudara sa istinom...

NIKOLA

pre 5 godina

Mazda je vrhunski brend koji se ne bavi mnogo razvojem turbo benzinaca a ovo je klasičan primer samo karabudževine turba na svoj 2,5 atmosferac kako bi CX5 sa još malo skupljih detalja prodali Amerima.Inače ova zapremina a samo 253 konja i šest brzina automatik to samo onima tamo preko bare koji od svog standarda,veliko potrošačkog mentaliteta i čorbe od oko 90 dinara po litru ne mare.

iskustvo je cudo

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...

državni posao=godišnji odmor

pre 5 godina

Q5 naspram ovog izgleda kao deda.
(Dzeronimo, 11. novembar 2018 13:11)
@Dzeronimo
Bez starca nema udarca, hehe, nego zašto imaš prijatelju potrebu da upoređuješ ova lepa kola sa drugim lepim isto kvalitetnim kolima!? Šta sad ti hoćeš da dokažeš, pokažeš, ukažeš, da je mazda lepša!?? Ok i da je lepša, ali zašto, kladim se da ti se stavi q5 i ova mazda da bi nakon 2 minuta razmišljanja ipak uzeo Audi, iako je ružan kao deda.

zicer

pre 5 godina

tek sad su shvatili, probao sam 2018 bez turba. 2.2 a lenj i puno trosi. konkurencija napravi 1.4 sa turbom ispod 8sec do 100 i %40 manjom potrosnjom. lep auto nema sta samo manje filozofije oko motora.

Iskander

pre 5 godina

Mazda dobro izgleda, ali tesko da ce u premijum segment. Provozati Mazdu 6 i neki auto iz premijum segmenta, prvo sto ce zapaziti zvucnu izolaciju.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

A sto kudite konja kojeg niste jahali? Drugar kupio novog 2.2 dizel pre 3-4 god. Bruka koliko je dobar. Da mu je jeftinija registracija ne bih sekund razmisljao, kupio bih ga od njega jer on hoce sad novi model.
Cuj, nije premijum klasa a u svemu je bolji od Q5 koji izgleda gore od Hyundai.

tgf

pre 5 godina

Toliki auto sa turbobenzincem...., ma prosto idealno potrisnja ispod 5 litara, a kada se stisne ispod 3 litra.....ajde ljidi ko ce turbobenzincw da kupi u SUV u. i kome ce da preti s ovim motorom, svasta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

(., 11. novembar 2018 13:24) # Link komentara

Ma stvarno? A kad Audi stavi u Q5 2.0 TDI sa 170 konja (koji je isto turbinas), to je ok jeL?

Koga briga za potrosnju? Eto vam dizelasi, idealni za srbende, mozes da ga vozis za gvozdenom nogom i ne brines za potrosnju ali zato DPF off, EGR off i sto jos kojekakvih cuda...i opet ne ustedis nista, jer ce danas sutra dizel biti 190 dinara.

Underground beekeeper

pre 5 godina

vec nekoliko godina vozim CX7 sa turbo benziskim motorom os 260 KS. Auto je fenomenalan. Startan, udoban i pre svega siguran. Losa stvar je potrosnja, ali od kada se na nisu pojavio G drive, i to se malo dovelo u red. Ne znam koji ce mi biti naredni auto, ali CX7 je postavio standard koji ne planiram da napustim, a to je, crossover SUV, pogon na svim tockovima koji se aktivira sam, i elastican motor koji u 5 brzini lako doda brzini neophodnu za pretocanje

Soldier

pre 5 godina

Imam ovaj auto dve godine (prethodni model), Revolution Top, AT, 2.5 atmo benzin.

Obozavam ga, i dalje mi izmami osmeh uvek kada upalim motor i krenemo ;-)

Dzeronimo

pre 5 godina

@drzavni posao
Prijatelju ja bas zamenih Q5 za ovog lepotana pa zato pricam, jer vozih oba. a otkud tebi potreba da pametujes, tone znam, hehe.

Deky

pre 5 godina

"jedino po čemu je ovaj auto uporediv sa bilo kojim Audijem je dizajn spoljašnjosti"

Ha Ha Ha, Audi baš ima inovativan design...baš kao i VW koji ga poseduje...dizajner u dubokom snu još od devedesetih.

Audi=san svakog Srbina.
Passat=san svakog Bosanca.
Škoda=odlična i jedina zamena za ona dva gore koja su nedostižna većini.

Toliko boljih i lepših automobila na ovom svetu ali mi smo po tradiciji zatucani i ostaćemo takvi.

Bane

pre 5 godina

Proizvodjac kom se treba duboko pokloniti na izvanrednim automobilima, tehnoloskoj inovativnosti i hrabrosti da iako mali ostanu originalni. Za zadnjih 7 godina imali su vise inovacija nego par velikih imena industrije zajedno. Samo da odrze taj kurs i odmjerenu cjenovnu politiku...
(iskustvo je cudo, 11. novembar 2018 15:21)

Odmerenu cenovnu politiku su odavno napustili. Ja sam novu Mazdu 6 2.0 dizel 2003 godine kupio u salonu za 21.500 evra. Tada je Mazda 3 benzin bila 13.500.
A pogledaj cene danas, za ekvivalentno opremljenu i motorizovanu Mazdu 6 morao bih da izvojim skoro 35.000 evra, a za pare za koje sam nekad vozio 6-icu danas bih mogao da vozim 3-ojku ali benzinca nikako dizela (mozda onog 1.5 od 100 ks). Drugim recima cene su im otisle 50% gore a jedino sto su unapredili je kvalitet materijala upotrebljenih u kabini da poceca na premijum iako po recimo kvalitetu zvucne izolacije bitno zaostaju za premijumom, a ovo se pogotovo odnosi na redukciju zvukova koji dolaze sa podvozja. Lim im je i dalje tanji nego sto srecemo na Mercedesu, BMW-u ili Audiju. Takodje nisu ni u enterijeru bas tako nabijeni i ususkani kao pomenuta ttojka, znam jer sam posle vozio Audi....pa to gde god da pokusas da dopres do necega u enterijeru sve tapacirano sundjerima nekim, pa oplatama pa sto cuda....
Dobra je Mazda, ja kod nje cenim neke stvari, taj jedinatven tehnoloski duh....ali izjednaciti je cenovno sa premijumom i porediti je nije bas na mestu.

osmiputnik

pre 5 godina

Mazda CX-7 2.3 260ks 2006 godina 
Mazda CX-5 2.5 253ks 2018 godina 
Napredak.
(Z, 11. novembar 2018 15:19)

A sta hoces druze? 500ks? Sta si ti Colin McRae?

PetarPan

pre 5 godina

Pored toga, uvoznik i distributer Mazde je jedan od većih reklamnih klijenata B92, pa dobija i pregršt ovakvih “vesti” koje su zapravo loše zapakovana reklama.
(da napomenem, 11. novembar 2018 13:55)

Prika o cemu ti pricas? Svaka druga vest na B92 o Nemackoj trojci, aj pogledaj cisto onako.

Veliki brat

pre 5 godina

Mogu svi da pričaju o nekoj "konkuenciji" terencima, kad su Wrangler-u skočile cene, a to je ostao praktično jedini pravi terenac koji je dovoljno udoban i za gradsku vožnju.
Ali, cene kreću već od 28k evra za 2 vrata i 42k za 4 vrata, dok Rubicon kreće sa cenom od preko 50k evra.

Ali, zato Wrangler ima benzinca 2.0 sa 270ks, dok 2.2 dizel ima "samo" 200ks :)

Batica

pre 5 godina

@iskustvo je...
Pored motora (ako na to misliš) koje su to inovacije koje je Mazda stvarno implementirala u svoja vozila?Stvarno ne znam,pa te molim da mi kažeš.
E da,ovaj automobil mi je ušao u finalni izbor pri kupovini ali je izgubio za dlaku.Evo npr kada tražite da zamenite svoj 2.2 dizel za noviji model kod jednog od dilera on vam kaže "a ne može ta cena to je 2.2,to neće niko da kupi",naravno kada vam prodaju novi auto te priče nema nigde.Servisna mreža i cene delova su još jedna mana,ali to ovde većinu ne zanima izgleda.Još jedna sitnica,ovo jeste klasa X1 po skoro svim parametrima,ne znam šta ste se istripovali da je ovo ogromno vozilo kada nije.Ima ih gomila približne veličine,Tucson,Sportage,Tiguan,Rav4...To je sve bre iste veličine,i prostor unutra i gepek,sve...

ledenjak

pre 5 godina

redizajn redizajna itt. salim se malo, svidja mi se auto ali vec dugo samo redizajniraju. prelazim oko 40.000km godisnje pa mi se benzinac tu nikako ne uklapa. ostalo je sve na meste, pre svega enterijer, sve na dohvat a ne na tač.

Teodor

pre 5 godina

У Америци Мазда уопште не важи за квалитет. Дизајн им је феноменалан последње 3-4 године, али проблеми са мењачем одмах након истека гаранције их доводи на јако лош глас.
На америчком континенту, Мазда се слабо котира међу јапанским возилима док сам чуо да је у Европи м ого траженија од рецимо Хонде. С тига не знам да ли Мазда има бољи квалитет на европском тржишту или је нешто друго.

Nemanja

pre 5 godina

@ (Molder, 11. novembar 2018 13:06)

Ti im objasni. :D Mazda pre 30, 40 godina imala turbo vankel motor a ne elektronske drangulije. Ali ti hejtujes konstantno pa namerno precutkujes cinjenice.

Milos

pre 5 godina

O čemu pričate braćo Srbi? Mazda je vrhunski automobil, a da li ima i boljih, naravno da ima. Sve u svemu, puno više bi trebalo hvaliti, nego kuditi ovaj vrhunski auto.

Nemanja

pre 5 godina

@ Marcus Müller, 11. novembar 2018 19:08

Sta ti imas od tog premijum brenda kada ne vozis te verzije koje si nabrojao nego osnovni dizel motor (ili jedan iznad), bez ikakve opreme koju imaju i " ne premijum" Mazde, Fiati, Opeli, dok si pri tom sve to platio 20 ak hiljada vise? Kada ga budes prodavao, prodaces ga za 3, 4000 vise od iste te Mazde, Opela, Forda itd. Da vozis AMG pa da kazemo da znas sta si platio. Ovako neku baznu verziju gde nemas ni adaptivni tempomat, hladjenje sedista, napa kozu, 360 stepeni kamere, adaptovne led farove i jos dosta toga i sve to, ponavljam placas 20000 vise. I Honda ima 9 o brzinski menjac, Lexus cak 10 brzina ali je i on premijum.
Nemacka premijum trojka jeste bolja dok je nova, svakako. Kvalitetniji materijali i jos neke sitnice i to je to (za normalne verzije koje cine 80% prodaje). Ako ih uzmes na nekoj akciji, sa popustom - vrede. U suprotnom, ne vrede te pare. Svako vozi sta hoce. Da ne pominjem GLC kupe u koji dete pozadi mozes da stavis samo ako si akrobata, u kome cetvoro ne mogu da otputuju na more ako su preko185 cm itd. Ali tvoj izbor, tvoje pare i sta mene briga sta vozis. Isto tako pljuvanje u automobile koje nisi seo treba da preskocis bili oni i Dacijini...

mitko stojkovski

pre 5 godina

Mazda ima odličan dizajn, mislim samo da bi kod nas bilo super kada bi uveli 2.0 dizel i 1.5-2.0 benzin turbo. Ponuda motora nam ovdw ne ide na ruku, inače je sve odlično.

Borko

pre 5 godina

(TNT, 12. novembar 2018 08:36)

Da 360 kamera u Mazdi je očajna kao i infotainment sistem koji nije na nivou nemačke trojke ali navigacija je tačna baš kao u većini brendova.

Što se tiče drivers assistance tehnologije to sve radi kao kod nemaca i radarski tempomat i blindspot monitor i lane keep assist i radar za isparkiravanje a da ne govorimo o adaptivnim farovima koji nisu ništa posebno sem ako nisi mislio na matrix farove koji kostaju €5,000. Jedina razlika je signalizacija svih tih tehnologija u kabini ali svi oni rade isto ukljucujuci i u Mitsubishiju. Pa čak i kod Nemaca postoji fragmentacija tehnologije gde jeftiniji modeli nemaju pristup all-speed tempomatu koji može da dođe do 0km/h i krene opet kada se stvori željena distanca. Jednostavno to je takva tehnologija ili radi ili ne radi.

ljAXE

pre 5 godina

Gledam ovu novu Mazdu CX-5 sa pogonom na sva cetiri tocka , “Grand Touring Reserve” opremom I novim 2.5 turbo motorom. U USA ovaj novi model kosta oko $34000. Za taj novac, po meni, odlicna kupovina. U ovom paketu opreme ima sve i vise od konkurencije ali nema ime tipa Leksus, BMW, Audi idr. U ovom slucaju kupovina “imena” moze vas kostati i do $20000 vise, odnosno $55000 koliko kosta Leksus RX350. Leksus dolazi sa V6 3.5 motorom bez turba, nesto je prostraniji, i provereno kvalitetan. Odnos prema kupcu u Leksus dilersipu je vanserijski. Da se vratim na Mazdu. Za ono sto nudi konkurencija u istom segmentu koji je izuzetno konkurentan, Mazda je pogodila u centar. Jedino sto nije popularna u USA pa nema pouzdane verifikacije kvaliteta motora, opreme i opste izdrzljivosti. Iskreno, jednom sam se opekao sa Mazdom, preferiram Tojotu, ali ovaj model u ovoj opremi sa ovim motorom, uzimam u ozbiljno razmatranje. Sledece godine izlazi i novi Subaru Outback sa 2.4 Turbo boxer motorom u najacoj full opremi ( izbacuju 3.6R H6). Kostace oko $40000, ali tu je Mazda CX-9 da parira I njemu I Acent-u. Od kada se zahuktala svetskog ekonomija, zahuktala se i automobilska industrija pa su kupci na slatkim mukama. Nazalaost, ljudi u Srbiji itekako su osetili svetsku ekonomsku krizu ali nikako da osete globalni ekonomski oporavak. Uvek nas sprece neki visi ciljevi.

Bobi

pre 5 godina

(NIKOLA, 11. novembar 2018 23:38)

Nije to samo 2.5 Skyactive G kome su nalepili turbo kao sto ti se cini. Nacin na koji su implementirali turbo na ovaj motor je jako inteligentan jer postoji samo tri izduvna porta a red okidanja cilindara je takav da se izduvni gasovi maksimalno koriste sto cini motor stedljivijim a uz to i hlade EGR sto je samo po sebi super inteligentno resenje. Takodje postoje mali izduvni portovi koji se koriste ispod 2,000 obrtaja da bi se eliminisao turbo lag. Zbog svega toga ovaj motor je mnogo stedljiviji nego ostali turbo cetvorocilindrasi slicne konjaze od drugih proizvodjaca.

Sto se tice konjskih snaga stvari stoje ovako. Ovaj motor je pre svega bio namenjen za CX-9 SUV koji je u klasi X5 po velicini. Posto je u pitanju SUV konji uopste nisu bitni koliko obrtni momenat koji iznosi 420Nm na svega 2,000 obrtaja ili ti 70Nm vise od proslog 2.3 turba iz CX-7 ili ti najvise obrtnog momenta od bilo kog turbo motora sa cetiri cilindra trenutno u ponudi (VW 2.5 petocilindras turbo iz TT-RS ima 450Nm)

Nazalost ovaj motor nikad nece videti svetlo dana u Evropi. Ako se to ne desi sa fejslift CX-5 onda se nece nikad desiti

Nenad

pre 5 godina

Sto se tice menjaca, zaista bi bilo lepo da povecaju brzina na tom automatiku na recimo osam. Inace, CX-5 je odlican automobil. Znam da ce fanovi benzina odmah da reaguju, ali ima i nas ljubitelja dizelasa. :) Bilo bi vrh kada bi umesto 2.2 motora napravili 2.0 dizel, ali to bi bilo korisno nama u Srbiji, ne isplati se da osmisljaju novi motor, pogotovu ne sada kada je dizel tabu tema.

willem

pre 5 godina

Vozio sam nekoliko Audi modela (Q5, A4 i A3) i nekoliko Mazda modela .Audiji su bili službeni Mazde privatne.

Uvek je bilo jasno zašto je Audi skuplji i zašto je premium i tu gde jeste danas .

Mazda je dobra, pouzdana i razumna alternativa koja se rado i lepo vozi . Mazda skraćuje taj razmak izmedju sebe i Audia ali ga nije i verovatno nikada neće dostići.

Ja volim Mazdu i za svoje pare pre biram pre nju nego Audi ...dobijam više onoga što meni treba za manje para .

Po meni CX-5 već sa 2.0 atmo benzincem i 165 KS je dovoljno za normalnu i bezbrižnu vožnju i to sam npr mogao da kupim letos za cca 25.000 eura u Challenge opremi .

Heroj Pinki

pre 5 godina

Do skoro pricase kako ce ostati jedina marka u svetu koja ce kupcima nuditi samo atmo benzince. Sta se desilo?
(Milan, 11. novembar 2018 17:20)
Nisi ti to dobro procitao. mazda je i ranije imala turbo benzince ali sano preko 2000 kubika. Tvrde da je na 2.0 i manjim motorima besmisleno dodavati turbo i tu su u pravu. Nikakve prednosti nemaju mali turbo motori nad 2.0 atmo slicne konjaze, samo imaju vise pokretnih delova a samim tim i vise kvarova, servisa, troskova...

Batica

pre 5 godina

@Bobi
Proveri specifikacije GLA AMG 45,to je ipak snažniji motor i to iz manje kubikaže a 4 cilindra.To definitivno jeste serijski automobil na koji daju normalnu garanciju a možeš da kupiš i produženu.Kada se pojavio taj motor bio sam veoma skeptičan u pogledu trajnosti,jednostavno nisam očekivao da može da traje zbog količine snage i obrtnog momenta ali imam par primera koji su definitivno dokazali da ovi iz MBa nisu amateri.Pri tome,nikada nisam posedovao ni jedan njihov automobil,čisto da se zna.

TNT

pre 5 godina

@Borko - nije baš svaki adaptibilni tempomat isti - u osnovi da, kao što si rekao: radi ili ne radi, ali na primer jedan koji sam probao u ne-premijumu je imao problem naglog kočenja kada ti se neko “ubaci” u razmak koji ostavlja. Takođe, kod drugog vlasnik mi se požalio da često u krivini krene da usporava zbog automobila u susednoj traci. Te “sitnice” meni prave razliku koju sam spreman da platim. Niko ne spori tačnost navigacija, ali lakoću unosa destinacija tokom vožnje, lak i brzi zum, logiku koja je prilagođena ljudskom razmišljanju, raznorazne mogućnosti koje uključuju na primer preporuku za dopunu goriva duž rute ili najvažnije - pravilan odabir rute je nešto što najbolje navigacije imaju a lošije nemaju. E sad, naravno da je tačno to što si rekao da na žalost jeftiniji premijum modeli nemaju dostupne najnovije tehnologije.