Petak, 21.09.2018.

08:00

Intel se vraća na 22 nanometara

Izvor: Svet kompjutera

Intel se vraæa na 22 nanometara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko 
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49) 


bilo intel bilo amd, bolje dokupi neki normalan kuler i opusti se.

neutralac

pre 5 godina

rajzenov uspeh je veci za intel fanbojcice jer je naterao intel da se makne sa 4 jezgra. da nije rajzena, i dalje bi za 400e kupovali quadove sa hyperthreadom.
Da je rajzen bolji, nije. Da je odlicna i poprilicno jeftinija alternativa, itekako jeste i to je cinjenica.
Ove ostale stvari su nebitneza 98% ljudi. Treba da budemo srecni sto nema vise monopola jer i da su obrnute situacije, amd bi cepao sa cenama za mizeran napredak iz godine u godinu.

b

pre 5 godina

@antifanboy
Pre bih rekao da si ti fanboy, kada ignorises ocigledne cinjenice. Kao sto rekoh, meni je potpuno svejedno da li se radi o AMD ili Intelu, mene interesuju samo konkretni rezultati i to u realnoj primeni.
Kao prvo, Ryzen ima slabiji IPC (Instructions per cycle) od Coffee Lake. Kao drugo Intelovi processori umaju u startu vece frekvencije, bez ikakvog overklokovanja. Kao drugo za dodatno overklokovanje delidding uopste nije potreban, vec samo za ono ekstremno preko (5GHz i vise). Sa druge strane mogucnost overklokovanja Ryzena je mizerna.
Sto se tice singlethread/multithread tematike, tu se ocigledno ne razumes. Osim u retkim izuzecima (na primer video konverzija), realne multihreaded aplikacije su daleko od toga da se skaliraju prema broju jezgara. Dva puta vise jezgara ne znaci da ce takva aplikacija biti dva puta brza. Uz gore pomenuto u velikoj vecini aplikacija Intel nudi generalno vecu efikasnost i vrednost za novac. Sto se tice Spectre i Meltdown, Ryzen je takodje podlozan, i ne samo on nego skoro bilo koji procesor napravljen u poslednjih 20 godina. Tu se radi o opstem arhitekturalnom problemu.

Kike Flores

pre 5 godina

@antifanboy

i7 8700k ne moze da streamuje??Vecu glupost skoro nisam procitao.Vlasnik sam tog procesora i bez problema se mogu streamovati e-sport naslovi.

antifanboy

pre 5 godina

@b
Pored fanbojizma i nerazumevanja tehnologije nista pametno nisi rekao.
Single threded perfomanse ti koriste za sta? Tetris mozda?
Nije sporno da je Intel jos uvek brzi u igrama, ali je razlika minimalna, drugo pominjes OC Intela, za tako nesto treba "delidovati" procesor , a to povlaci gubljenje garancije u startu.
Trece ajde probaj da strimujes neku E-sport igru dok igras sa Intelom pa makar to bio i naklokovani 8700k!Nema sanse, AMD laganica, cak i sa R1600 koji je vremesan.
Cetvrto , mozda i najvaznije, Intel procesori su suplji za Spectre i Meltdown napade, hardverski su suplji , zato Intel i ne moze da izbaci zakrpe, a da im drasticno ne sroza performanse!

Cune

pre 5 godina

NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.
(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)
To je važilo u vreme C2D i Turiona, ali se ponavlja unedogled sa svakom generacijom procesora.

Legend

pre 5 godina

(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)

Već sam prethodno napisao da sam Intel fan i da jednostavno više volim da koristim Intel,ali ovo što si ti napisao veze nema sa životom.Pa meni je na laptopu Lenovo Y50-70(Svojevremeno vrh ponude u Srbiji) riknula matična ploča a koristi Intel i7 4710HQ,kako se onda to desilo ako "kod intela vam se to neće desiti".Nije me to sprečilo da i na desktop računaru kupim Intel,ali to da će na laptopu riknuti matična ako je AMD je jedna od najvećih dezinformacija koje sam ikada pročitao ovde a da nisu potpuno troll/namerne dezinformacije.

Hehe

pre 5 godina

@(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Pretpostavljam da na poslu nemas M.2 SSD ili barem obican SSD... Kad nabavis probaj nesto zahtevno gde snaga procesora i vise jezgara dolazi do izrazaja pa ces videti razliku.

Serviser - nikad AMD!

pre 5 godina

Svima onima koji slave AMD procesore, jer su ih kupili za manje novca:
- Pojasniću vam na jednostavnom primeru nesretnika sa malo novca, koji se odluči da kupi jeftiniji laptop sa AMD procesorom:
- U roku od 2 godine mu crkne matična ploča.
Ostane na njoj živ AMD, može da pije zajedno sa njim kafu i seća se lepih vremena. Eto, ostao mu netakntut jeftin procesor.
Ali, zato skiknula periferija!
E, sa Intelom vam se to neće desiti.
NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.

b

pre 5 godina

Ryzen u ogromnoj vecini REALNIH aplikacija/igara definitivno nije bolji od aktuelne intelove ponude.
Intel je jos uvek nedodirljiv kada je u pitanju sirova single thread snaga. Jedina prednost Ryzen-a je veci broj jezgara za slicnu cenu, ali to ne znaci toliko mnogo, jer osim za par vrlo ogranicenih aplikacija i beskorisnih sintetickih benchmarka, multithreaded aplikacije su daleko od toga da se idealno skaliraju. Kada tome jos dodamo da Intelovi procesori uz to dostizu vece frekvencije, plus daleko bolje overklokuju , stvari postaju jos jasnije. Uz to sledeceg meseca Intel izbacuje 8-jezgarne procesore sa zalemljenim heatspreaderom/jos vecim frekvencijama.
Nadam se da ce AMD najzad uspeti da ponovi to sto je u jednom u proslosti uradio sa Athlonom, ali nazalost sa Ryzenom su jos uvek daleko od toga.
Kada/ako se to desi, odmah prelazim na AMD. U svakom slucaju dobro je sto su malo vise pripretili.

Major

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49)

To je bilo nekad, do pre pojave Ryzen-a. Sada je obrnuto. Više jezgara, veća procesorska moć, manje zagrevanje i manja potrošnja struje a što je najbitnije, jeftiniji procesori. Naravno, govorim o Ryzen procesorima. Uz to, dobijete i wraith cooler za dž a uz intel dobijete šipak. AMD je obećao kompatibilnost nadolazećih ploča sa starim procesorima i obrnuto i neće menhati podnožje bar do 2020-te. Dakle, imate priliku za upgrade.

Sitniji proizvodni proces garantuje sve ovo što sam nabrojao tako da nemoj da širiš dezinformacije kako se manje zagrevaju procesori rađeni u 22nm bego u 7nm. I laik to shvata, ne znam kako ti ne shvataš. Verovatno si Intel fanboy pa se ne miriš sa činjenicama.

U igricama, Intel vrti nešto veći FPS ali zauzeće procesora je 100% a na AMD je oko 50%. Da bude još gore po Intel, razlika je tek na 100> FPS tako da se to i ne primeti. U svim drugim procesorskim zadacima, razlika je na strani AMD.

Ne postoji nijedan jedini razlog da kupite Intel, tako stvari trenutno stoje.

I.T.

pre 5 godina

Za "Mr M, 21. septembar 2018 10:49". E veću glupost nisam čuo. Evo ovaj komentar kucam sa računara koji ima AMD APU A10-7800 Quad core CPU na 3.5GHz i ne čujem ventilator procesora, iako je ugrađen njegov fabrički. Prema tome, ako ti imaš neku krntiju koju je sastavljao "ekspert", a takvih je Srbija puna, onda je tu problem druge prirode. AMD procesori su odlični, dok je Intel precenjen, pa je zato mnogo skuplji. I još nešto. Nije tačno da se mnogo greju, ništa vrući nisu od Intelovih procesora. Naravno, konfiguraciju mora da odradi pravi poznavalac PC hardvera, a ne kojekakvi šarlatani kojih ima na svakom koraku, pa čak i u tzv. renomiranim firmama. AMD je odlična stvar za relativno malo para! I još nešto. Neko je ovde pitao zašto su nanometri tako važni. Nanometarska tehnologija određuje dimenzije poluprovodničke komponente koja se nalazi u procesoru. Znači ako je tehnologija 22nm, to znači da je dimenzija jednog tranzistora koji se nalazi u procesoru 22nm. Ako su dimenzije manje, onda su i struje manje, a samim tim i zagrevanje, tj. disipacija je manja. Takodje, ako je komponenta manja, moguća je veća gustina pakovanja na istim dimenzijama pločice, što omogućava da procesori recimo imaju više jezgara, više grafičkih procesora, jednostavno, bolje performanse. Naravno, ako se snize dimenzije mogu se donekle smanjiti i radni naponi, što opet smanjuje dispiaciju, tj. zagrevanje. A što se tiče 22nm tehnologije, ima odličnih Intelovih procesora u ovoj tehnologiji, za malo para.

Bane

pre 5 godina

(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Razlog zbog cega je tvoj komp osteno brzi je m.2 hdd koji imas u njemu a onaj tvoj na poslu to najverovatnije nema ili je ubijen u startup procesima. Hard Disk je doskora bio najveci bottleneck u performansama i ogroman napredak se stvorio sa 6gb/s SATA SSDovima dok su M.2 digli to na jos veci nivo. Svima kojima komp kuca najverovatniji je razlog malo RAMa ako su na Win10 i mehanicki HDD.

biće bolje

pre 5 godina

Po meni I5 četvrte generacije je odličan što se tiče univerzalnosti instrukcija i performansi. I5 4460 je procesor sa kojim imam lepa iskustva, i može lepo da se nosi sa najzahtevnijm aplikacijama i igrama. Polovan se može naći za stotinak evra. Pored problema sa Win10 i drajverima postoji i ograničenja u tehnološkom procesu, a to je do koliko se može ići u smanjenju veličine tranzistora i komponenti. Došli smo vrlo blizu do granice mogućeg i atomskih veličina, a tu ulazimo na nepoznatu teritoriju kvatne fizike. Nešto što će verovatno dovesti do stagnacije tehnološkog skoka i Murovog zakona.

Miki

pre 5 godina

Nije problem u 8. generaciji procesora i windowsu 7 vec u nekompatibilnosti najnovih intel cipsetova sa bilo kojim windowsom ispod win8. Od ovih koji podrzavaju intel 8. gen samo z370 cipset ima sve drajvere za win7 dok novije i jeftinije serije cipsetova (b300 i h300) nemaju podrsku, pa npr. win7 ne prepoznaje usb na b350 plocama.

Фрфљави

pre 5 godina

Шта су то нанометри? Због чега је то битно? И још једно питање: Да ли је боље узети и7 из треће генерације пентиума или евентуално четврте или је боље узети и5 или и3 из 8 генерације или седме, пњнтиума?

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo veze nema sa proizvodnim procesom, vec sa, ma koliko Intel bio veliki, ne sme da ide djonom na Microsoft. Opste je poznato da mnogi nisu spremni za tranziciju na Win 10 iz raznoraznih razloga. MS sa druge strane, uslovljava prelazak, pa sve nove platforme, kao imaju problema sa drajverima za Win7, pa se po defaultu uz Ryzen i 8xxx seriju gura iskljucivo Win 10. Forumi su puni negodovanja i zajednica se bas digla protiv toga. Intel i AMD su, svako na svoj, nacin odgovorili tome.
Eto, sada cemo imati 8xxx seriju sa podrskom za Win 7, a da MS ne moze da uperi prst u Intel i kaze, "nismo se tako dogovorili"
Za krajnje korisnike win win situacija... jos kad bi krenule cene na dole malo... :)

posmatrač

pre 5 godina

Pre nekoliko meseci sam sklopio nov racunar sa i3 8100 (najslabiji procesor 8. generacije) koji u kombinaciji sa 16GB memorije i M.2 samsungom na PCI expresu čini NAJBRŽI računar koji je ikada ušao u moju kuću - Win 10 se diže za manje od 10 sec! Na poslu imam i7 7. generacije koji je plaćen preko 50.000 din prošle godine - na kompu kod kuće mi je komforniji i brži rad nego na poslu... mislim da je kvalitet 8. generacije i skok u performansama u odnosu na 7. generaciju bio presudan za veliku potražnju... inače, i3 sam tada (pre nekoliko meseci) platio nešto preko 13.000 din, a sada vidim da košta preko 17.000...

Mr M

pre 5 godina

@programer
AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko

Keba

pre 5 godina

Волим ове коментаре, однос цене и уложеног одличан, нити има цене, нит је у продаји, нит тестиран. Ех, задруга почиње, ај ћао...

Borg

pre 5 godina

Opa ,neće svi windows 10 ,pa intel odlučio da se prilagodi društvu :-)
Naravno jasno je svima da stvar nema veze sa smanjenjem proizvodnog procesa :-)

Legend

pre 5 godina

Ja sam prezadovoljan sa i7 8700k,ali mislim da već sada im je potrebno da pređu na 10nm,sem u igrama retko u čemu na benchmarku mogu dobiti ryzen.Ja sam pazario gore pomenuti procesor jer sam intel fan,ali objektivno Ryzen je trenutno bolji za manje novca.

programer

pre 5 godina

Sledeće godine bi AMD trebalo da izbaci Zen2 arhitekturu sa 7nm. Bio je napokon i red da se Intel malo razbuca i natera da zaista radi na poboljšanjima, a ne da ih plasira na kašičicu dok su cene dizali u nebo.
A najgore od svega je što ne samo da su donosili minimalna poboljšanja već da su znali i za gomilu sigurnosnih propusta, kao i da apsolutno ništa nisu ni preduzeli dok ti propusti nisu bili obelodanjeni.
Sledeći procesor biće Ryzen 3600 ili 3600X (kada se bude pojavio), koji je savršena kombinacija cene i performasi.

njoka

pre 5 godina

postoji i drugo resenje, evo mog primera:

kupujem novi racunar, kazu mi nestasica intelovih procesora. (hteo sam i5)
kazu mi, cekaj par meseci pa ce ih biti, mozda malo poskupe kao...

ja se razmisljam, em da cekam bez racunara, jos i da me oderu posle.
i lepo kupim ryzen 5 koji je po benchmark testovima cak i bolji od i5 8400 a jeftiniji!

zbogom intel na ......

njoka

pre 5 godina

postoji i drugo resenje, evo mog primera:

kupujem novi racunar, kazu mi nestasica intelovih procesora. (hteo sam i5)
kazu mi, cekaj par meseci pa ce ih biti, mozda malo poskupe kao...

ja se razmisljam, em da cekam bez racunara, jos i da me oderu posle.
i lepo kupim ryzen 5 koji je po benchmark testovima cak i bolji od i5 8400 a jeftiniji!

zbogom intel na ......

programer

pre 5 godina

Sledeće godine bi AMD trebalo da izbaci Zen2 arhitekturu sa 7nm. Bio je napokon i red da se Intel malo razbuca i natera da zaista radi na poboljšanjima, a ne da ih plasira na kašičicu dok su cene dizali u nebo.
A najgore od svega je što ne samo da su donosili minimalna poboljšanja već da su znali i za gomilu sigurnosnih propusta, kao i da apsolutno ništa nisu ni preduzeli dok ti propusti nisu bili obelodanjeni.
Sledeći procesor biće Ryzen 3600 ili 3600X (kada se bude pojavio), koji je savršena kombinacija cene i performasi.

Legend

pre 5 godina

Ja sam prezadovoljan sa i7 8700k,ali mislim da već sada im je potrebno da pređu na 10nm,sem u igrama retko u čemu na benchmarku mogu dobiti ryzen.Ja sam pazario gore pomenuti procesor jer sam intel fan,ali objektivno Ryzen je trenutno bolji za manje novca.

Borg

pre 5 godina

Opa ,neće svi windows 10 ,pa intel odlučio da se prilagodi društvu :-)
Naravno jasno je svima da stvar nema veze sa smanjenjem proizvodnog procesa :-)

Keba

pre 5 godina

Волим ове коментаре, однос цене и уложеног одличан, нити има цене, нит је у продаји, нит тестиран. Ех, задруга почиње, ај ћао...

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo veze nema sa proizvodnim procesom, vec sa, ma koliko Intel bio veliki, ne sme da ide djonom na Microsoft. Opste je poznato da mnogi nisu spremni za tranziciju na Win 10 iz raznoraznih razloga. MS sa druge strane, uslovljava prelazak, pa sve nove platforme, kao imaju problema sa drajverima za Win7, pa se po defaultu uz Ryzen i 8xxx seriju gura iskljucivo Win 10. Forumi su puni negodovanja i zajednica se bas digla protiv toga. Intel i AMD su, svako na svoj, nacin odgovorili tome.
Eto, sada cemo imati 8xxx seriju sa podrskom za Win 7, a da MS ne moze da uperi prst u Intel i kaze, "nismo se tako dogovorili"
Za krajnje korisnike win win situacija... jos kad bi krenule cene na dole malo... :)

Legend

pre 5 godina

(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)

Već sam prethodno napisao da sam Intel fan i da jednostavno više volim da koristim Intel,ali ovo što si ti napisao veze nema sa životom.Pa meni je na laptopu Lenovo Y50-70(Svojevremeno vrh ponude u Srbiji) riknula matična ploča a koristi Intel i7 4710HQ,kako se onda to desilo ako "kod intela vam se to neće desiti".Nije me to sprečilo da i na desktop računaru kupim Intel,ali to da će na laptopu riknuti matična ako je AMD je jedna od najvećih dezinformacija koje sam ikada pročitao ovde a da nisu potpuno troll/namerne dezinformacije.

Major

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49)

To je bilo nekad, do pre pojave Ryzen-a. Sada je obrnuto. Više jezgara, veća procesorska moć, manje zagrevanje i manja potrošnja struje a što je najbitnije, jeftiniji procesori. Naravno, govorim o Ryzen procesorima. Uz to, dobijete i wraith cooler za dž a uz intel dobijete šipak. AMD je obećao kompatibilnost nadolazećih ploča sa starim procesorima i obrnuto i neće menhati podnožje bar do 2020-te. Dakle, imate priliku za upgrade.

Sitniji proizvodni proces garantuje sve ovo što sam nabrojao tako da nemoj da širiš dezinformacije kako se manje zagrevaju procesori rađeni u 22nm bego u 7nm. I laik to shvata, ne znam kako ti ne shvataš. Verovatno si Intel fanboy pa se ne miriš sa činjenicama.

U igricama, Intel vrti nešto veći FPS ali zauzeće procesora je 100% a na AMD je oko 50%. Da bude još gore po Intel, razlika je tek na 100> FPS tako da se to i ne primeti. U svim drugim procesorskim zadacima, razlika je na strani AMD.

Ne postoji nijedan jedini razlog da kupite Intel, tako stvari trenutno stoje.

I.T.

pre 5 godina

Za "Mr M, 21. septembar 2018 10:49". E veću glupost nisam čuo. Evo ovaj komentar kucam sa računara koji ima AMD APU A10-7800 Quad core CPU na 3.5GHz i ne čujem ventilator procesora, iako je ugrađen njegov fabrički. Prema tome, ako ti imaš neku krntiju koju je sastavljao "ekspert", a takvih je Srbija puna, onda je tu problem druge prirode. AMD procesori su odlični, dok je Intel precenjen, pa je zato mnogo skuplji. I još nešto. Nije tačno da se mnogo greju, ništa vrući nisu od Intelovih procesora. Naravno, konfiguraciju mora da odradi pravi poznavalac PC hardvera, a ne kojekakvi šarlatani kojih ima na svakom koraku, pa čak i u tzv. renomiranim firmama. AMD je odlična stvar za relativno malo para! I još nešto. Neko je ovde pitao zašto su nanometri tako važni. Nanometarska tehnologija određuje dimenzije poluprovodničke komponente koja se nalazi u procesoru. Znači ako je tehnologija 22nm, to znači da je dimenzija jednog tranzistora koji se nalazi u procesoru 22nm. Ako su dimenzije manje, onda su i struje manje, a samim tim i zagrevanje, tj. disipacija je manja. Takodje, ako je komponenta manja, moguća je veća gustina pakovanja na istim dimenzijama pločice, što omogućava da procesori recimo imaju više jezgara, više grafičkih procesora, jednostavno, bolje performanse. Naravno, ako se snize dimenzije mogu se donekle smanjiti i radni naponi, što opet smanjuje dispiaciju, tj. zagrevanje. A što se tiče 22nm tehnologije, ima odličnih Intelovih procesora u ovoj tehnologiji, za malo para.

Bane

pre 5 godina

(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Razlog zbog cega je tvoj komp osteno brzi je m.2 hdd koji imas u njemu a onaj tvoj na poslu to najverovatnije nema ili je ubijen u startup procesima. Hard Disk je doskora bio najveci bottleneck u performansama i ogroman napredak se stvorio sa 6gb/s SATA SSDovima dok su M.2 digli to na jos veci nivo. Svima kojima komp kuca najverovatniji je razlog malo RAMa ako su na Win10 i mehanicki HDD.

Hehe

pre 5 godina

@(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Pretpostavljam da na poslu nemas M.2 SSD ili barem obican SSD... Kad nabavis probaj nesto zahtevno gde snaga procesora i vise jezgara dolazi do izrazaja pa ces videti razliku.

Mr M

pre 5 godina

@programer
AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko

Miki

pre 5 godina

Nije problem u 8. generaciji procesora i windowsu 7 vec u nekompatibilnosti najnovih intel cipsetova sa bilo kojim windowsom ispod win8. Od ovih koji podrzavaju intel 8. gen samo z370 cipset ima sve drajvere za win7 dok novije i jeftinije serije cipsetova (b300 i h300) nemaju podrsku, pa npr. win7 ne prepoznaje usb na b350 plocama.

posmatrač

pre 5 godina

Pre nekoliko meseci sam sklopio nov racunar sa i3 8100 (najslabiji procesor 8. generacije) koji u kombinaciji sa 16GB memorije i M.2 samsungom na PCI expresu čini NAJBRŽI računar koji je ikada ušao u moju kuću - Win 10 se diže za manje od 10 sec! Na poslu imam i7 7. generacije koji je plaćen preko 50.000 din prošle godine - na kompu kod kuće mi je komforniji i brži rad nego na poslu... mislim da je kvalitet 8. generacije i skok u performansama u odnosu na 7. generaciju bio presudan za veliku potražnju... inače, i3 sam tada (pre nekoliko meseci) platio nešto preko 13.000 din, a sada vidim da košta preko 17.000...

biće bolje

pre 5 godina

Po meni I5 četvrte generacije je odličan što se tiče univerzalnosti instrukcija i performansi. I5 4460 je procesor sa kojim imam lepa iskustva, i može lepo da se nosi sa najzahtevnijm aplikacijama i igrama. Polovan se može naći za stotinak evra. Pored problema sa Win10 i drajverima postoji i ograničenja u tehnološkom procesu, a to je do koliko se može ići u smanjenju veličine tranzistora i komponenti. Došli smo vrlo blizu do granice mogućeg i atomskih veličina, a tu ulazimo na nepoznatu teritoriju kvatne fizike. Nešto što će verovatno dovesti do stagnacije tehnološkog skoka i Murovog zakona.

Kike Flores

pre 5 godina

@antifanboy

i7 8700k ne moze da streamuje??Vecu glupost skoro nisam procitao.Vlasnik sam tog procesora i bez problema se mogu streamovati e-sport naslovi.

neutralni felsh

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko 
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49) 


bilo intel bilo amd, bolje dokupi neki normalan kuler i opusti se.

Фрфљави

pre 5 godina

Шта су то нанометри? Због чега је то битно? И још једно питање: Да ли је боље узети и7 из треће генерације пентиума или евентуално четврте или је боље узети и5 или и3 из 8 генерације или седме, пњнтиума?

b

pre 5 godina

Ryzen u ogromnoj vecini REALNIH aplikacija/igara definitivno nije bolji od aktuelne intelove ponude.
Intel je jos uvek nedodirljiv kada je u pitanju sirova single thread snaga. Jedina prednost Ryzen-a je veci broj jezgara za slicnu cenu, ali to ne znaci toliko mnogo, jer osim za par vrlo ogranicenih aplikacija i beskorisnih sintetickih benchmarka, multithreaded aplikacije su daleko od toga da se idealno skaliraju. Kada tome jos dodamo da Intelovi procesori uz to dostizu vece frekvencije, plus daleko bolje overklokuju , stvari postaju jos jasnije. Uz to sledeceg meseca Intel izbacuje 8-jezgarne procesore sa zalemljenim heatspreaderom/jos vecim frekvencijama.
Nadam se da ce AMD najzad uspeti da ponovi to sto je u jednom u proslosti uradio sa Athlonom, ali nazalost sa Ryzenom su jos uvek daleko od toga.
Kada/ako se to desi, odmah prelazim na AMD. U svakom slucaju dobro je sto su malo vise pripretili.

Serviser - nikad AMD!

pre 5 godina

Svima onima koji slave AMD procesore, jer su ih kupili za manje novca:
- Pojasniću vam na jednostavnom primeru nesretnika sa malo novca, koji se odluči da kupi jeftiniji laptop sa AMD procesorom:
- U roku od 2 godine mu crkne matična ploča.
Ostane na njoj živ AMD, može da pije zajedno sa njim kafu i seća se lepih vremena. Eto, ostao mu netakntut jeftin procesor.
Ali, zato skiknula periferija!
E, sa Intelom vam se to neće desiti.
NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.

neutralac

pre 5 godina

rajzenov uspeh je veci za intel fanbojcice jer je naterao intel da se makne sa 4 jezgra. da nije rajzena, i dalje bi za 400e kupovali quadove sa hyperthreadom.
Da je rajzen bolji, nije. Da je odlicna i poprilicno jeftinija alternativa, itekako jeste i to je cinjenica.
Ove ostale stvari su nebitneza 98% ljudi. Treba da budemo srecni sto nema vise monopola jer i da su obrnute situacije, amd bi cepao sa cenama za mizeran napredak iz godine u godinu.

antifanboy

pre 5 godina

@b
Pored fanbojizma i nerazumevanja tehnologije nista pametno nisi rekao.
Single threded perfomanse ti koriste za sta? Tetris mozda?
Nije sporno da je Intel jos uvek brzi u igrama, ali je razlika minimalna, drugo pominjes OC Intela, za tako nesto treba "delidovati" procesor , a to povlaci gubljenje garancije u startu.
Trece ajde probaj da strimujes neku E-sport igru dok igras sa Intelom pa makar to bio i naklokovani 8700k!Nema sanse, AMD laganica, cak i sa R1600 koji je vremesan.
Cetvrto , mozda i najvaznije, Intel procesori su suplji za Spectre i Meltdown napade, hardverski su suplji , zato Intel i ne moze da izbaci zakrpe, a da im drasticno ne sroza performanse!

b

pre 5 godina

@antifanboy
Pre bih rekao da si ti fanboy, kada ignorises ocigledne cinjenice. Kao sto rekoh, meni je potpuno svejedno da li se radi o AMD ili Intelu, mene interesuju samo konkretni rezultati i to u realnoj primeni.
Kao prvo, Ryzen ima slabiji IPC (Instructions per cycle) od Coffee Lake. Kao drugo Intelovi processori umaju u startu vece frekvencije, bez ikakvog overklokovanja. Kao drugo za dodatno overklokovanje delidding uopste nije potreban, vec samo za ono ekstremno preko (5GHz i vise). Sa druge strane mogucnost overklokovanja Ryzena je mizerna.
Sto se tice singlethread/multithread tematike, tu se ocigledno ne razumes. Osim u retkim izuzecima (na primer video konverzija), realne multihreaded aplikacije su daleko od toga da se skaliraju prema broju jezgara. Dva puta vise jezgara ne znaci da ce takva aplikacija biti dva puta brza. Uz gore pomenuto u velikoj vecini aplikacija Intel nudi generalno vecu efikasnost i vrednost za novac. Sto se tice Spectre i Meltdown, Ryzen je takodje podlozan, i ne samo on nego skoro bilo koji procesor napravljen u poslednjih 20 godina. Tu se radi o opstem arhitekturalnom problemu.

Cune

pre 5 godina

NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.
(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)
To je važilo u vreme C2D i Turiona, ali se ponavlja unedogled sa svakom generacijom procesora.

Mr M

pre 5 godina

@programer
AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko

Фрфљави

pre 5 godina

Шта су то нанометри? Због чега је то битно? И још једно питање: Да ли је боље узети и7 из треће генерације пентиума или евентуално четврте или је боље узети и5 или и3 из 8 генерације или седме, пњнтиума?

posmatrač

pre 5 godina

Pre nekoliko meseci sam sklopio nov racunar sa i3 8100 (najslabiji procesor 8. generacije) koji u kombinaciji sa 16GB memorije i M.2 samsungom na PCI expresu čini NAJBRŽI računar koji je ikada ušao u moju kuću - Win 10 se diže za manje od 10 sec! Na poslu imam i7 7. generacije koji je plaćen preko 50.000 din prošle godine - na kompu kod kuće mi je komforniji i brži rad nego na poslu... mislim da je kvalitet 8. generacije i skok u performansama u odnosu na 7. generaciju bio presudan za veliku potražnju... inače, i3 sam tada (pre nekoliko meseci) platio nešto preko 13.000 din, a sada vidim da košta preko 17.000...

Serviser - nikad AMD!

pre 5 godina

Svima onima koji slave AMD procesore, jer su ih kupili za manje novca:
- Pojasniću vam na jednostavnom primeru nesretnika sa malo novca, koji se odluči da kupi jeftiniji laptop sa AMD procesorom:
- U roku od 2 godine mu crkne matična ploča.
Ostane na njoj živ AMD, može da pije zajedno sa njim kafu i seća se lepih vremena. Eto, ostao mu netakntut jeftin procesor.
Ali, zato skiknula periferija!
E, sa Intelom vam se to neće desiti.
NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.

b

pre 5 godina

Ryzen u ogromnoj vecini REALNIH aplikacija/igara definitivno nije bolji od aktuelne intelove ponude.
Intel je jos uvek nedodirljiv kada je u pitanju sirova single thread snaga. Jedina prednost Ryzen-a je veci broj jezgara za slicnu cenu, ali to ne znaci toliko mnogo, jer osim za par vrlo ogranicenih aplikacija i beskorisnih sintetickih benchmarka, multithreaded aplikacije su daleko od toga da se idealno skaliraju. Kada tome jos dodamo da Intelovi procesori uz to dostizu vece frekvencije, plus daleko bolje overklokuju , stvari postaju jos jasnije. Uz to sledeceg meseca Intel izbacuje 8-jezgarne procesore sa zalemljenim heatspreaderom/jos vecim frekvencijama.
Nadam se da ce AMD najzad uspeti da ponovi to sto je u jednom u proslosti uradio sa Athlonom, ali nazalost sa Ryzenom su jos uvek daleko od toga.
Kada/ako se to desi, odmah prelazim na AMD. U svakom slucaju dobro je sto su malo vise pripretili.

njoka

pre 5 godina

postoji i drugo resenje, evo mog primera:

kupujem novi racunar, kazu mi nestasica intelovih procesora. (hteo sam i5)
kazu mi, cekaj par meseci pa ce ih biti, mozda malo poskupe kao...

ja se razmisljam, em da cekam bez racunara, jos i da me oderu posle.
i lepo kupim ryzen 5 koji je po benchmark testovima cak i bolji od i5 8400 a jeftiniji!

zbogom intel na ......

antifanboy

pre 5 godina

@b
Pored fanbojizma i nerazumevanja tehnologije nista pametno nisi rekao.
Single threded perfomanse ti koriste za sta? Tetris mozda?
Nije sporno da je Intel jos uvek brzi u igrama, ali je razlika minimalna, drugo pominjes OC Intela, za tako nesto treba "delidovati" procesor , a to povlaci gubljenje garancije u startu.
Trece ajde probaj da strimujes neku E-sport igru dok igras sa Intelom pa makar to bio i naklokovani 8700k!Nema sanse, AMD laganica, cak i sa R1600 koji je vremesan.
Cetvrto , mozda i najvaznije, Intel procesori su suplji za Spectre i Meltdown napade, hardverski su suplji , zato Intel i ne moze da izbaci zakrpe, a da im drasticno ne sroza performanse!

Borg

pre 5 godina

Opa ,neće svi windows 10 ,pa intel odlučio da se prilagodi društvu :-)
Naravno jasno je svima da stvar nema veze sa smanjenjem proizvodnog procesa :-)

b

pre 5 godina

@antifanboy
Pre bih rekao da si ti fanboy, kada ignorises ocigledne cinjenice. Kao sto rekoh, meni je potpuno svejedno da li se radi o AMD ili Intelu, mene interesuju samo konkretni rezultati i to u realnoj primeni.
Kao prvo, Ryzen ima slabiji IPC (Instructions per cycle) od Coffee Lake. Kao drugo Intelovi processori umaju u startu vece frekvencije, bez ikakvog overklokovanja. Kao drugo za dodatno overklokovanje delidding uopste nije potreban, vec samo za ono ekstremno preko (5GHz i vise). Sa druge strane mogucnost overklokovanja Ryzena je mizerna.
Sto se tice singlethread/multithread tematike, tu se ocigledno ne razumes. Osim u retkim izuzecima (na primer video konverzija), realne multihreaded aplikacije su daleko od toga da se skaliraju prema broju jezgara. Dva puta vise jezgara ne znaci da ce takva aplikacija biti dva puta brza. Uz gore pomenuto u velikoj vecini aplikacija Intel nudi generalno vecu efikasnost i vrednost za novac. Sto se tice Spectre i Meltdown, Ryzen je takodje podlozan, i ne samo on nego skoro bilo koji procesor napravljen u poslednjih 20 godina. Tu se radi o opstem arhitekturalnom problemu.

programer

pre 5 godina

Sledeće godine bi AMD trebalo da izbaci Zen2 arhitekturu sa 7nm. Bio je napokon i red da se Intel malo razbuca i natera da zaista radi na poboljšanjima, a ne da ih plasira na kašičicu dok su cene dizali u nebo.
A najgore od svega je što ne samo da su donosili minimalna poboljšanja već da su znali i za gomilu sigurnosnih propusta, kao i da apsolutno ništa nisu ni preduzeli dok ti propusti nisu bili obelodanjeni.
Sledeći procesor biće Ryzen 3600 ili 3600X (kada se bude pojavio), koji je savršena kombinacija cene i performasi.

Major

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49)

To je bilo nekad, do pre pojave Ryzen-a. Sada je obrnuto. Više jezgara, veća procesorska moć, manje zagrevanje i manja potrošnja struje a što je najbitnije, jeftiniji procesori. Naravno, govorim o Ryzen procesorima. Uz to, dobijete i wraith cooler za dž a uz intel dobijete šipak. AMD je obećao kompatibilnost nadolazećih ploča sa starim procesorima i obrnuto i neće menhati podnožje bar do 2020-te. Dakle, imate priliku za upgrade.

Sitniji proizvodni proces garantuje sve ovo što sam nabrojao tako da nemoj da širiš dezinformacije kako se manje zagrevaju procesori rađeni u 22nm bego u 7nm. I laik to shvata, ne znam kako ti ne shvataš. Verovatno si Intel fanboy pa se ne miriš sa činjenicama.

U igricama, Intel vrti nešto veći FPS ali zauzeće procesora je 100% a na AMD je oko 50%. Da bude još gore po Intel, razlika je tek na 100> FPS tako da se to i ne primeti. U svim drugim procesorskim zadacima, razlika je na strani AMD.

Ne postoji nijedan jedini razlog da kupite Intel, tako stvari trenutno stoje.

Legend

pre 5 godina

Ja sam prezadovoljan sa i7 8700k,ali mislim da već sada im je potrebno da pređu na 10nm,sem u igrama retko u čemu na benchmarku mogu dobiti ryzen.Ja sam pazario gore pomenuti procesor jer sam intel fan,ali objektivno Ryzen je trenutno bolji za manje novca.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo veze nema sa proizvodnim procesom, vec sa, ma koliko Intel bio veliki, ne sme da ide djonom na Microsoft. Opste je poznato da mnogi nisu spremni za tranziciju na Win 10 iz raznoraznih razloga. MS sa druge strane, uslovljava prelazak, pa sve nove platforme, kao imaju problema sa drajverima za Win7, pa se po defaultu uz Ryzen i 8xxx seriju gura iskljucivo Win 10. Forumi su puni negodovanja i zajednica se bas digla protiv toga. Intel i AMD su, svako na svoj, nacin odgovorili tome.
Eto, sada cemo imati 8xxx seriju sa podrskom za Win 7, a da MS ne moze da uperi prst u Intel i kaze, "nismo se tako dogovorili"
Za krajnje korisnike win win situacija... jos kad bi krenule cene na dole malo... :)

I.T.

pre 5 godina

Za "Mr M, 21. septembar 2018 10:49". E veću glupost nisam čuo. Evo ovaj komentar kucam sa računara koji ima AMD APU A10-7800 Quad core CPU na 3.5GHz i ne čujem ventilator procesora, iako je ugrađen njegov fabrički. Prema tome, ako ti imaš neku krntiju koju je sastavljao "ekspert", a takvih je Srbija puna, onda je tu problem druge prirode. AMD procesori su odlični, dok je Intel precenjen, pa je zato mnogo skuplji. I još nešto. Nije tačno da se mnogo greju, ništa vrući nisu od Intelovih procesora. Naravno, konfiguraciju mora da odradi pravi poznavalac PC hardvera, a ne kojekakvi šarlatani kojih ima na svakom koraku, pa čak i u tzv. renomiranim firmama. AMD je odlična stvar za relativno malo para! I još nešto. Neko je ovde pitao zašto su nanometri tako važni. Nanometarska tehnologija određuje dimenzije poluprovodničke komponente koja se nalazi u procesoru. Znači ako je tehnologija 22nm, to znači da je dimenzija jednog tranzistora koji se nalazi u procesoru 22nm. Ako su dimenzije manje, onda su i struje manje, a samim tim i zagrevanje, tj. disipacija je manja. Takodje, ako je komponenta manja, moguća je veća gustina pakovanja na istim dimenzijama pločice, što omogućava da procesori recimo imaju više jezgara, više grafičkih procesora, jednostavno, bolje performanse. Naravno, ako se snize dimenzije mogu se donekle smanjiti i radni naponi, što opet smanjuje dispiaciju, tj. zagrevanje. A što se tiče 22nm tehnologije, ima odličnih Intelovih procesora u ovoj tehnologiji, za malo para.

Cune

pre 5 godina

NO, ko zna - zna, a ko ne zna - imaće priliku da na sebi nauči.
(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)
To je važilo u vreme C2D i Turiona, ali se ponavlja unedogled sa svakom generacijom procesora.

Keba

pre 5 godina

Волим ове коментаре, однос цене и уложеног одличан, нити има цене, нит је у продаји, нит тестиран. Ех, задруга почиње, ај ћао...

biće bolje

pre 5 godina

Po meni I5 četvrte generacije je odličan što se tiče univerzalnosti instrukcija i performansi. I5 4460 je procesor sa kojim imam lepa iskustva, i može lepo da se nosi sa najzahtevnijm aplikacijama i igrama. Polovan se može naći za stotinak evra. Pored problema sa Win10 i drajverima postoji i ograničenja u tehnološkom procesu, a to je do koliko se može ići u smanjenju veličine tranzistora i komponenti. Došli smo vrlo blizu do granice mogućeg i atomskih veličina, a tu ulazimo na nepoznatu teritoriju kvatne fizike. Nešto što će verovatno dovesti do stagnacije tehnološkog skoka i Murovog zakona.

Bane

pre 5 godina

(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Razlog zbog cega je tvoj komp osteno brzi je m.2 hdd koji imas u njemu a onaj tvoj na poslu to najverovatnije nema ili je ubijen u startup procesima. Hard Disk je doskora bio najveci bottleneck u performansama i ogroman napredak se stvorio sa 6gb/s SATA SSDovima dok su M.2 digli to na jos veci nivo. Svima kojima komp kuca najverovatniji je razlog malo RAMa ako su na Win10 i mehanicki HDD.

Hehe

pre 5 godina

@(posmatrač, 21. septembar 2018 11:22)

Pretpostavljam da na poslu nemas M.2 SSD ili barem obican SSD... Kad nabavis probaj nesto zahtevno gde snaga procesora i vise jezgara dolazi do izrazaja pa ces videti razliku.

Kike Flores

pre 5 godina

@antifanboy

i7 8700k ne moze da streamuje??Vecu glupost skoro nisam procitao.Vlasnik sam tog procesora i bez problema se mogu streamovati e-sport naslovi.

neutralni felsh

pre 5 godina

AMD je odlican ako hoces da dobijes tikove od brujanja ventilatora. Hvala intelu sto sa stok kulerom ne cujes da racunar radi!! Toliko 
(Mr M, 21. septembar 2018 10:49) 


bilo intel bilo amd, bolje dokupi neki normalan kuler i opusti se.

Miki

pre 5 godina

Nije problem u 8. generaciji procesora i windowsu 7 vec u nekompatibilnosti najnovih intel cipsetova sa bilo kojim windowsom ispod win8. Od ovih koji podrzavaju intel 8. gen samo z370 cipset ima sve drajvere za win7 dok novije i jeftinije serije cipsetova (b300 i h300) nemaju podrsku, pa npr. win7 ne prepoznaje usb na b350 plocama.

Legend

pre 5 godina

(Serviser - nikad AMD!, 21. septembar 2018 19:31)

Već sam prethodno napisao da sam Intel fan i da jednostavno više volim da koristim Intel,ali ovo što si ti napisao veze nema sa životom.Pa meni je na laptopu Lenovo Y50-70(Svojevremeno vrh ponude u Srbiji) riknula matična ploča a koristi Intel i7 4710HQ,kako se onda to desilo ako "kod intela vam se to neće desiti".Nije me to sprečilo da i na desktop računaru kupim Intel,ali to da će na laptopu riknuti matična ako je AMD je jedna od najvećih dezinformacija koje sam ikada pročitao ovde a da nisu potpuno troll/namerne dezinformacije.

neutralac

pre 5 godina

rajzenov uspeh je veci za intel fanbojcice jer je naterao intel da se makne sa 4 jezgra. da nije rajzena, i dalje bi za 400e kupovali quadove sa hyperthreadom.
Da je rajzen bolji, nije. Da je odlicna i poprilicno jeftinija alternativa, itekako jeste i to je cinjenica.
Ove ostale stvari su nebitneza 98% ljudi. Treba da budemo srecni sto nema vise monopola jer i da su obrnute situacije, amd bi cepao sa cenama za mizeran napredak iz godine u godinu.