Sreda, 15.08.2018.

12:21

"Za Đakovicu ne mogu da mu oćutim..."

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić obratio se povodom izjava predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića u vezi sa Đakovicom.

Izvor: B92

"Za Ðakovicu ne mogu da mu oæutim..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

MikiP

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt.Ili, drugim recima, kako prosecan Srbin zamislja resenje kosovskog problema.
Zamrznemo konflikt i cekamo. U pogodnom trenutku, kad Amerika propadne, odmrzavamo konflikt, ulecemo na Kosovo i ono ponovo postaje nase, naravno bez Albanaca. Jedino na sta ne racunaju pobornici ovog resenja je to da mozda Albanci prvi odmrznu konflikt, dok je jos Amerika jaka, i proteraju Srbe s severa Kosova. Slican scenario smo vec videli 1995 u Krajini.

Smuk

pre 5 godina

SPC je uvek bila sa narodom čak i kada SRPSKE države nije bilo ! Danas imamo "državu" i "državnike" , koji nisu ni do kolena ocu Janjiću ... po znanju , dostojanstvenosti , iskrenosti i čojstvu !
A minusi na komentarima - govore sve o ljudima - koji to nisu !

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mirko, 15. avgust 2018 15:01)
vrlo je jednostavno: oni govore da je trajanje ljudskog života zrno peska u pustinji u odnosu na istoriju čovečanstva i naroda te da se stvari ne rešavaju za jednog mandata pogotovo što su te stvari bitnije od npr. korupcije pa je evo od 2000 niko ne rešava, te zašto onda rešiti nešto što ti ne ide u prilog da se reši jer " time is on our side, yes it is" rekoše Stonsi! komplikovano? ako jeste može i ovako: strpljen spašen! sad jasnije?
npr. Srbija da postavi ultimatum Evropi kada Vatikan i Španija priznaju da i mi priznamo pa nek se oni tamo kolju oko toga!

BeKo

pre 5 godina

Srbija se na Kosovu ponašala kao nasilni muž u braku i kazna je stigla u vidu NATO bombi i rezolucije UN kojom je Srbija predala svoj suverenitet nad Kosovom UN-u.Ovde se većina ponaša kao da Srbija ima nešto i to neće da da.Nema Srbija ništa u rukama jer je već predala i zato je vreme bilo saveznik Albancima sa Kosova koji su za 18 godina preuzeli potpunu upravljačku kontrolu nad teritorijom i sada su spremni da samostalno vode svoju državu bez ičije pomoći,bar tako misli većina vodećih zemalja na svetskoj političkoj sceni(Amerika ,V.Britanija,Francuska i Nemačka a zadnje dve su i vodeće u EU čiji deo želimo biti)
Meni samo nije jasno koja sila tera ljude da se svesno prave slepi i ludi?

Globtroter

pre 5 godina

Savo, ako tako nastaviš, i tebe će poslati u inostranstvo ko vladiku Grigorija. Mada, ti za njih već u inostranstvu tako da možda i neće.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Svaki dan pratim izjave Janjica i nikako da izgovori KOSOVO JE SRBIJA. Nikako.
(Nevesinje, 15. avgust 2018 16:57)
Прати мало и председника Србије као и председницу Владе, чисто поређења ради. И наведи нам колико си пута чуо да си рекли КОСОВО ЈЕ СРБИЈА. Знаш ипак су они власт а отац Сава је само монах.

alfaiomega

pre 5 godina

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....
(uskok, 15. avgust 2018 15:53)

Vi ste akcenat stavili na deo o “ 4 hrabre monahinje”, a ja sam najbolje uočio na slici MILIJARDE dolara imovine. Složićete se da je to vrlo pragmatična stvar ( postoje dokumenta, zakoni, katastri...), a neko bi svega toga da se odrekne i praktično pokloni. I to nakon što je silom oteto! Meni je to neverovatno.
Kad Kosovo dobije stolicu u UN , niko ih više neće naterati da o tome pregovaraju. Albanci će i zvanično imati 2 države. Dok se ne ujedine...

Милица

pre 5 godina

Мене интересује зашто се господин Јањић није пре оглашавао, односно 2008. године када је Приштина прогласила независност? Чудно је што баш сада реагује. Замрзнути конфликт не представља дугорочно решење, то је сигурно.

alek

pre 5 godina

@Mirko

Druga opcija je insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i rezolucije 1244. To znači zamrznuti konflikt po svaku cenu. Za ovu opciju je prema svim istraživanjima najveći deo građana. Ali isti ti građani nisu za to da plate cenu. I tu je problem.

Jednostavno

pre 5 godina

Stvari se namerno komplikuju. Pregovaraju ljudi bez dovoljnog integriteta. Dolaze nam Rusi da nas podsecaju na to da li nam podela zaista odgovara. A stvar je jasna da jasnija ne moze biti. Kosovo i Metohija su sastvani deo Srbije. Ta teritorija je nelegalno privremeno oteta Srbiji. Bila je Srpska i uvek ce biti. Prosto ko pasulj. Nama je to na silu oduzeto i zasto bi mi davali nekome bilo sta. Kosovski Albanci imaju svoje, imali su i uvek ce imati. Jedino sto ne kapiraju je da je to u Srbiji. Ali razumece i to pre ili kasnije. Cerali smo se sa Turcima 500g. ceracemo se i 1,000 ako treba. Samo pametno i bez ishitrenih poteza kao ovaj. Najvaznije je da pridobijemo Ameriku na nasu stranu a to se preko noci nece desiti. Neka prodje i 100g. ali pametnim potezima uveriti svetsku silu da smo sa njima, Kinu i Rusiju vec imamo. A Evropa ce sesti na rudu sama od sebe kad im Ameri to lepo objasne. Dakle treba lobirati i poceti sa tim juce i ici na duze staze. I biti strpljiv. A ovi sto su se malo zaigrali sa resenjima neka se presele na Kosovo i onda priznaju isto.

Washington

pre 5 godina

“Uzeli su Kosovo, pa zar nisu mnogi osvajači, ali da li ćemo im ga predati i priznati ono što pet EU zemalja ne priznaje, što ne priznaju najmnogoljudnije zemlje sveta, UN, OEBS brojne međunarodne organizacije, od nas i samo od nas zavisi."

Nema se sta drugo dodati. Nase priznanje Kosova bi bilo jedan od najgorih poteza u nasoj istoriji.

Kiza

pre 5 godina

Mirko
Ја бих предложио да се прво реше проблеми као што су Кипар и Северна Ирска, па онда када прође неко време па видимо како су се та решења показала на терену и у пракси, ми одлучимо шта ћемо и како да решавамо.
Сада нема потребе да било ко, било шта решава и потписује...
Има буквално 1000 већих и хитнијих проблема које морамо да решавамо у Србији пре него што почнемо да се бавимо статусом Косова.

Igor

pre 5 godina

Samo mi nije jasno sto cela SPC ne stane iz ovog coveka,gde su intelektualci,umetnici,uceni ljudi,narode,nemojte da dozvolite da se ovaj covek sam bori....kakvi smo to ljudi,zavukli se u misije rupe i gledamo jednog bahatog politicara koji obmanjuje i vredja sopstveni narod...

Marko

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.
(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.

Majakovski

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

da li mozete da prihvatite cinjenicu da resenja nema...za mene i ne mora da ga bude sto se tice trenutne situacije...razgranicenje nije resenje, korekcija nije resenje, kozmetika nije resenje...resenje je samo jedno...ne priznati Kosovo i Metohiju kao drzavu i ne dozvoliti im da sede u UN...ja stvarno tu ne vidim nikakav problem za nas koji vole Kosovo i Metohiju...to ne znaci da ga ovi drugi ne vole ( mi, vi, oni )..

Mirko

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

uskok

pre 5 godina

(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.
(Marko, 15. avgust 2018 15:08)

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....

X

pre 5 godina

... ако сте политичар и ако сте прихватили идеју да су Косово и Метохија изгубљени, онда сте лош политичар ... ситуација са Покрајином производ је догорочне погрешне политике, која ће се догорочно и исправљати ... добар политичар ће оставити макар довољно простора за будућу борбу за Покрајину, а лош ју је већ предао и везао руке будућности ...

sima kosmos

pre 5 godina

Jedan od retkih "pravih" sveštenika u SPC, baš onakvih kakvi oni i treba da budu - umni, skromni, iskreni i odani svojoj veri i narodu.
Za njega se direktno može reči da stoji na pravom putu i brani čast i obraz samoj SPC.

aha

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Речи игумана Саве а и изјава Данијела Сервера у другој вести на овом порталу потврђује да је он заправо против независности Косова и да заправо жели цело Косово у саставу Србије што и јесте у складу са Уставом и законима. Они који га нападају ових дана, а пре свег председник државе и министар војни заправо озбиљно крше закон јер заговарају разграничење са Албанцима, али не оним из Албаније, већ овима из Србије што је ако ја и нисам правник апсолутно недопустиво. Питам се као грађанин где је данас патријарх Иринеј, где су часне судије Уставног Суда, где су правни експерти, где су академици када ћуте онда када би требало говорити. Није ли игуман и на њих мислио кад је поменуо оне који ћуте и постају саучесници једног зла.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Ovo se zove, da se izrazim uličnim žargonom, "spuštanje" sa visine od 10.000 metara najboljeg studenta pravnog fakulteta ikada u novijoj istoriji Srbije, na zemlju bez padobrana.

miodrag

pre 5 godina

hvala Igumane Savo na ovim istinitim zakljucima i koje niko pre Vas ih nije izgovorio.Hvala Vam na iskazanoj hrabrosti da kazete Predsedniku on sto ovde niko ne sme

Илија

pre 5 godina

Богу хвала што у нашој цркви још има монаха и монахиња, игумана и владика какви су владика Теодосије, игуман Сава Јањић, монахиње из Ђаковице, владика Амфилохије..... Ако наш патријарх сад јасно и гласно не понови, не нагласи став наше цркве о овој, не политичкој, већ државној и насионалној тачки опстајања, онда није достојан својих претходника Павла, Германа, Викентија, Гаврила, Варнаве... Ја од политичара, какви су готово без изузетка, не очекујем апсолутно ништа, али од вас браћо у Христу, очекујем.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Ovo se zove, da se izrazim uličnim žargonom, "spuštanje" sa visine od 10.000 metara najboljeg studenta pravnog fakulteta ikada u novijoj istoriji Srbije, na zemlju bez padobrana.

miodrag

pre 5 godina

hvala Igumane Savo na ovim istinitim zakljucima i koje niko pre Vas ih nije izgovorio.Hvala Vam na iskazanoj hrabrosti da kazete Predsedniku on sto ovde niko ne sme

Илија

pre 5 godina

Богу хвала што у нашој цркви још има монаха и монахиња, игумана и владика какви су владика Теодосије, игуман Сава Јањић, монахиње из Ђаковице, владика Амфилохије..... Ако наш патријарх сад јасно и гласно не понови, не нагласи став наше цркве о овој, не политичкој, већ државној и насионалној тачки опстајања, онда није достојан својих претходника Павла, Германа, Викентија, Гаврила, Варнаве... Ја од политичара, какви су готово без изузетка, не очекујем апсолутно ништа, али од вас браћо у Христу, очекујем.

sima kosmos

pre 5 godina

Jedan od retkih "pravih" sveštenika u SPC, baš onakvih kakvi oni i treba da budu - umni, skromni, iskreni i odani svojoj veri i narodu.
Za njega se direktno može reči da stoji na pravom putu i brani čast i obraz samoj SPC.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Речи игумана Саве а и изјава Данијела Сервера у другој вести на овом порталу потврђује да је он заправо против независности Косова и да заправо жели цело Косово у саставу Србије што и јесте у складу са Уставом и законима. Они који га нападају ових дана, а пре свег председник државе и министар војни заправо озбиљно крше закон јер заговарају разграничење са Албанцима, али не оним из Албаније, већ овима из Србије што је ако ја и нисам правник апсолутно недопустиво. Питам се као грађанин где је данас патријарх Иринеј, где су часне судије Уставног Суда, где су правни експерти, где су академици када ћуте онда када би требало говорити. Није ли игуман и на њих мислио кад је поменуо оне који ћуте и постају саучесници једног зла.

Marko

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.
(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.

Милица

pre 5 godina

Мене интересује зашто се господин Јањић није пре оглашавао, односно 2008. године када је Приштина прогласила независност? Чудно је што баш сада реагује. Замрзнути конфликт не представља дугорочно решење, то је сигурно.

Igor

pre 5 godina

Samo mi nije jasno sto cela SPC ne stane iz ovog coveka,gde su intelektualci,umetnici,uceni ljudi,narode,nemojte da dozvolite da se ovaj covek sam bori....kakvi smo to ljudi,zavukli se u misije rupe i gledamo jednog bahatog politicara koji obmanjuje i vredja sopstveni narod...

X

pre 5 godina

... ако сте политичар и ако сте прихватили идеју да су Косово и Метохија изгубљени, онда сте лош политичар ... ситуација са Покрајином производ је догорочне погрешне политике, која ће се догорочно и исправљати ... добар политичар ће оставити макар довољно простора за будућу борбу за Покрајину, а лош ју је већ предао и везао руке будућности ...

Kiza

pre 5 godina

Mirko
Ја бих предложио да се прво реше проблеми као што су Кипар и Северна Ирска, па онда када прође неко време па видимо како су се та решења показала на терену и у пракси, ми одлучимо шта ћемо и како да решавамо.
Сада нема потребе да било ко, било шта решава и потписује...
Има буквално 1000 већих и хитнијих проблема које морамо да решавамо у Србији пре него што почнемо да се бавимо статусом Косова.

Washington

pre 5 godina

“Uzeli su Kosovo, pa zar nisu mnogi osvajači, ali da li ćemo im ga predati i priznati ono što pet EU zemalja ne priznaje, što ne priznaju najmnogoljudnije zemlje sveta, UN, OEBS brojne međunarodne organizacije, od nas i samo od nas zavisi."

Nema se sta drugo dodati. Nase priznanje Kosova bi bilo jedan od najgorih poteza u nasoj istoriji.

uskok

pre 5 godina

(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.
(Marko, 15. avgust 2018 15:08)

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....

Бата Стојковић

pre 5 godina

Svaki dan pratim izjave Janjica i nikako da izgovori KOSOVO JE SRBIJA. Nikako.
(Nevesinje, 15. avgust 2018 16:57)
Прати мало и председника Србије као и председницу Владе, чисто поређења ради. И наведи нам колико си пута чуо да си рекли КОСОВО ЈЕ СРБИЈА. Знаш ипак су они власт а отац Сава је само монах.

Globtroter

pre 5 godina

Savo, ako tako nastaviš, i tebe će poslati u inostranstvo ko vladiku Grigorija. Mada, ti za njih već u inostranstvu tako da možda i neće.

Majakovski

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

da li mozete da prihvatite cinjenicu da resenja nema...za mene i ne mora da ga bude sto se tice trenutne situacije...razgranicenje nije resenje, korekcija nije resenje, kozmetika nije resenje...resenje je samo jedno...ne priznati Kosovo i Metohiju kao drzavu i ne dozvoliti im da sede u UN...ja stvarno tu ne vidim nikakav problem za nas koji vole Kosovo i Metohiju...to ne znaci da ga ovi drugi ne vole ( mi, vi, oni )..

Jednostavno

pre 5 godina

Stvari se namerno komplikuju. Pregovaraju ljudi bez dovoljnog integriteta. Dolaze nam Rusi da nas podsecaju na to da li nam podela zaista odgovara. A stvar je jasna da jasnija ne moze biti. Kosovo i Metohija su sastvani deo Srbije. Ta teritorija je nelegalno privremeno oteta Srbiji. Bila je Srpska i uvek ce biti. Prosto ko pasulj. Nama je to na silu oduzeto i zasto bi mi davali nekome bilo sta. Kosovski Albanci imaju svoje, imali su i uvek ce imati. Jedino sto ne kapiraju je da je to u Srbiji. Ali razumece i to pre ili kasnije. Cerali smo se sa Turcima 500g. ceracemo se i 1,000 ako treba. Samo pametno i bez ishitrenih poteza kao ovaj. Najvaznije je da pridobijemo Ameriku na nasu stranu a to se preko noci nece desiti. Neka prodje i 100g. ali pametnim potezima uveriti svetsku silu da smo sa njima, Kinu i Rusiju vec imamo. A Evropa ce sesti na rudu sama od sebe kad im Ameri to lepo objasne. Dakle treba lobirati i poceti sa tim juce i ici na duze staze. I biti strpljiv. A ovi sto su se malo zaigrali sa resenjima neka se presele na Kosovo i onda priznaju isto.

alek

pre 5 godina

@Mirko

Druga opcija je insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i rezolucije 1244. To znači zamrznuti konflikt po svaku cenu. Za ovu opciju je prema svim istraživanjima najveći deo građana. Ali isti ti građani nisu za to da plate cenu. I tu je problem.

Smuk

pre 5 godina

SPC je uvek bila sa narodom čak i kada SRPSKE države nije bilo ! Danas imamo "državu" i "državnike" , koji nisu ni do kolena ocu Janjiću ... po znanju , dostojanstvenosti , iskrenosti i čojstvu !
A minusi na komentarima - govore sve o ljudima - koji to nisu !

MikiP

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt.Ili, drugim recima, kako prosecan Srbin zamislja resenje kosovskog problema.
Zamrznemo konflikt i cekamo. U pogodnom trenutku, kad Amerika propadne, odmrzavamo konflikt, ulecemo na Kosovo i ono ponovo postaje nase, naravno bez Albanaca. Jedino na sta ne racunaju pobornici ovog resenja je to da mozda Albanci prvi odmrznu konflikt, dok je jos Amerika jaka, i proteraju Srbe s severa Kosova. Slican scenario smo vec videli 1995 u Krajini.

alfaiomega

pre 5 godina

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....
(uskok, 15. avgust 2018 15:53)

Vi ste akcenat stavili na deo o “ 4 hrabre monahinje”, a ja sam najbolje uočio na slici MILIJARDE dolara imovine. Složićete se da je to vrlo pragmatična stvar ( postoje dokumenta, zakoni, katastri...), a neko bi svega toga da se odrekne i praktično pokloni. I to nakon što je silom oteto! Meni je to neverovatno.
Kad Kosovo dobije stolicu u UN , niko ih više neće naterati da o tome pregovaraju. Albanci će i zvanično imati 2 države. Dok se ne ujedine...

aha

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.

Mirko

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mirko, 15. avgust 2018 15:01)
vrlo je jednostavno: oni govore da je trajanje ljudskog života zrno peska u pustinji u odnosu na istoriju čovečanstva i naroda te da se stvari ne rešavaju za jednog mandata pogotovo što su te stvari bitnije od npr. korupcije pa je evo od 2000 niko ne rešava, te zašto onda rešiti nešto što ti ne ide u prilog da se reši jer " time is on our side, yes it is" rekoše Stonsi! komplikovano? ako jeste može i ovako: strpljen spašen! sad jasnije?
npr. Srbija da postavi ultimatum Evropi kada Vatikan i Španija priznaju da i mi priznamo pa nek se oni tamo kolju oko toga!

BeKo

pre 5 godina

Srbija se na Kosovu ponašala kao nasilni muž u braku i kazna je stigla u vidu NATO bombi i rezolucije UN kojom je Srbija predala svoj suverenitet nad Kosovom UN-u.Ovde se većina ponaša kao da Srbija ima nešto i to neće da da.Nema Srbija ništa u rukama jer je već predala i zato je vreme bilo saveznik Albancima sa Kosova koji su za 18 godina preuzeli potpunu upravljačku kontrolu nad teritorijom i sada su spremni da samostalno vode svoju državu bez ičije pomoći,bar tako misli većina vodećih zemalja na svetskoj političkoj sceni(Amerika ,V.Britanija,Francuska i Nemačka a zadnje dve su i vodeće u EU čiji deo želimo biti)
Meni samo nije jasno koja sila tera ljude da se svesno prave slepi i ludi?

Sto mu gromova

pre 5 godina

Ovo se zove, da se izrazim uličnim žargonom, "spuštanje" sa visine od 10.000 metara najboljeg studenta pravnog fakulteta ikada u novijoj istoriji Srbije, na zemlju bez padobrana.

miodrag

pre 5 godina

hvala Igumane Savo na ovim istinitim zakljucima i koje niko pre Vas ih nije izgovorio.Hvala Vam na iskazanoj hrabrosti da kazete Predsedniku on sto ovde niko ne sme

Marko

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.
(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.

Igor

pre 5 godina

Samo mi nije jasno sto cela SPC ne stane iz ovog coveka,gde su intelektualci,umetnici,uceni ljudi,narode,nemojte da dozvolite da se ovaj covek sam bori....kakvi smo to ljudi,zavukli se u misije rupe i gledamo jednog bahatog politicara koji obmanjuje i vredja sopstveni narod...

X

pre 5 godina

... ако сте политичар и ако сте прихватили идеју да су Косово и Метохија изгубљени, онда сте лош политичар ... ситуација са Покрајином производ је догорочне погрешне политике, која ће се догорочно и исправљати ... добар политичар ће оставити макар довољно простора за будућу борбу за Покрајину, а лош ју је већ предао и везао руке будућности ...

Бата Стојковић

pre 5 godina

Речи игумана Саве а и изјава Данијела Сервера у другој вести на овом порталу потврђује да је он заправо против независности Косова и да заправо жели цело Косово у саставу Србије што и јесте у складу са Уставом и законима. Они који га нападају ових дана, а пре свег председник државе и министар војни заправо озбиљно крше закон јер заговарају разграничење са Албанцима, али не оним из Албаније, већ овима из Србије што је ако ја и нисам правник апсолутно недопустиво. Питам се као грађанин где је данас патријарх Иринеј, где су часне судије Уставног Суда, где су правни експерти, где су академици када ћуте онда када би требало говорити. Није ли игуман и на њих мислио кад је поменуо оне који ћуте и постају саучесници једног зла.

Илија

pre 5 godina

Богу хвала што у нашој цркви још има монаха и монахиња, игумана и владика какви су владика Теодосије, игуман Сава Јањић, монахиње из Ђаковице, владика Амфилохије..... Ако наш патријарх сад јасно и гласно не понови, не нагласи став наше цркве о овој, не политичкој, већ државној и насионалној тачки опстајања, онда није достојан својих претходника Павла, Германа, Викентија, Гаврила, Варнаве... Ја од политичара, какви су готово без изузетка, не очекујем апсолутно ништа, али од вас браћо у Христу, очекујем.

aha

pre 5 godina

Sve što reče ovaj čovek je tačno, ali mi smo tu zemlju u ratu izgubili, o kakvom poklanjanju pričate? Kapitulacijom u Kumanovu mi smo izgubili CELO Kosovo, što se sad ovaj malo koprca da izšibica je nešto drugo. Jednostavno, Vi sada gospodine živite u inostranstvu, samo Vam to još nije jasno, kao ni većini srbendi u ovoj zemlji.

alfaiomega

pre 5 godina

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....
(uskok, 15. avgust 2018 15:53)

Vi ste akcenat stavili na deo o “ 4 hrabre monahinje”, a ja sam najbolje uočio na slici MILIJARDE dolara imovine. Složićete se da je to vrlo pragmatična stvar ( postoje dokumenta, zakoni, katastri...), a neko bi svega toga da se odrekne i praktično pokloni. I to nakon što je silom oteto! Meni je to neverovatno.
Kad Kosovo dobije stolicu u UN , niko ih više neće naterati da o tome pregovaraju. Albanci će i zvanično imati 2 države. Dok se ne ujedine...

Kiza

pre 5 godina

Mirko
Ја бих предложио да се прво реше проблеми као што су Кипар и Северна Ирска, па онда када прође неко време па видимо како су се та решења показала на терену и у пракси, ми одлучимо шта ћемо и како да решавамо.
Сада нема потребе да било ко, било шта решава и потписује...
Има буквално 1000 већих и хитнијих проблема које морамо да решавамо у Србији пре него што почнемо да се бавимо статусом Косова.

Globtroter

pre 5 godina

Savo, ako tako nastaviš, i tebe će poslati u inostranstvo ko vladiku Grigorija. Mada, ti za njih već u inostranstvu tako da možda i neće.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Svaki dan pratim izjave Janjica i nikako da izgovori KOSOVO JE SRBIJA. Nikako.
(Nevesinje, 15. avgust 2018 16:57)
Прати мало и председника Србије као и председницу Владе, чисто поређења ради. И наведи нам колико си пута чуо да си рекли КОСОВО ЈЕ СРБИЈА. Знаш ипак су они власт а отац Сава је само монах.

Jednostavno

pre 5 godina

Stvari se namerno komplikuju. Pregovaraju ljudi bez dovoljnog integriteta. Dolaze nam Rusi da nas podsecaju na to da li nam podela zaista odgovara. A stvar je jasna da jasnija ne moze biti. Kosovo i Metohija su sastvani deo Srbije. Ta teritorija je nelegalno privremeno oteta Srbiji. Bila je Srpska i uvek ce biti. Prosto ko pasulj. Nama je to na silu oduzeto i zasto bi mi davali nekome bilo sta. Kosovski Albanci imaju svoje, imali su i uvek ce imati. Jedino sto ne kapiraju je da je to u Srbiji. Ali razumece i to pre ili kasnije. Cerali smo se sa Turcima 500g. ceracemo se i 1,000 ako treba. Samo pametno i bez ishitrenih poteza kao ovaj. Najvaznije je da pridobijemo Ameriku na nasu stranu a to se preko noci nece desiti. Neka prodje i 100g. ali pametnim potezima uveriti svetsku silu da smo sa njima, Kinu i Rusiju vec imamo. A Evropa ce sesti na rudu sama od sebe kad im Ameri to lepo objasne. Dakle treba lobirati i poceti sa tim juce i ici na duze staze. I biti strpljiv. A ovi sto su se malo zaigrali sa resenjima neka se presele na Kosovo i onda priznaju isto.

alek

pre 5 godina

@Mirko

Druga opcija je insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i rezolucije 1244. To znači zamrznuti konflikt po svaku cenu. Za ovu opciju je prema svim istraživanjima najveći deo građana. Ali isti ti građani nisu za to da plate cenu. I tu je problem.

Smuk

pre 5 godina

SPC je uvek bila sa narodom čak i kada SRPSKE države nije bilo ! Danas imamo "državu" i "državnike" , koji nisu ni do kolena ocu Janjiću ... po znanju , dostojanstvenosti , iskrenosti i čojstvu !
A minusi na komentarima - govore sve o ljudima - koji to nisu !

Милица

pre 5 godina

Мене интересује зашто се господин Јањић није пре оглашавао, односно 2008. године када је Приштина прогласила независност? Чудно је што баш сада реагује. Замрзнути конфликт не представља дугорочно решење, то је сигурно.

BeKo

pre 5 godina

Srbija se na Kosovu ponašala kao nasilni muž u braku i kazna je stigla u vidu NATO bombi i rezolucije UN kojom je Srbija predala svoj suverenitet nad Kosovom UN-u.Ovde se većina ponaša kao da Srbija ima nešto i to neće da da.Nema Srbija ništa u rukama jer je već predala i zato je vreme bilo saveznik Albancima sa Kosova koji su za 18 godina preuzeli potpunu upravljačku kontrolu nad teritorijom i sada su spremni da samostalno vode svoju državu bez ičije pomoći,bar tako misli većina vodećih zemalja na svetskoj političkoj sceni(Amerika ,V.Britanija,Francuska i Nemačka a zadnje dve su i vodeće u EU čiji deo želimo biti)
Meni samo nije jasno koja sila tera ljude da se svesno prave slepi i ludi?

uskok

pre 5 godina

(aha, 15. avgust 2018 14:22)

Nece bas biti da je tako. Prema Rezoluciji UN 1244 Kosovo je deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene pravne naslednice. Pise u istoj Rezoluciji i da 1000 nasih vojnika treba da se vrati na Kosovo. Umesto sirenja defetizma, pitajte predsednika ove zemlje zasto ne insistira na postovanju Rezolucije UN i naseg Ustava, na cije postovanje se zakleo nad Miroslavovim jevandjeljem. Podrska za velikog Savu Janjica. On ce biti opevan u srpskim pesmama, a ova ekipa ce otici na djubriste istorije.
(Marko, 15. avgust 2018 15:08)

UN rezolucija?! To ti je argument? Lepo je odštampaj na papir, otiđi u Prištinu, Đakovicu pa maši sa rezolucijom koliko god hoćeš. Na đubrište istorije otiđoše i bolji od AV, pa što ne bi i on, ni to nije neki argument. A što se tiče SPC i njenog sveštenstva, ako imate svoje kanone i zakone, ne mešajte se u svetovne kanone i zakone. Vama nije pravo da vam se ''laici'' mešaju u poslove, pa nemojte ni vi u naše. Kao što reče jedan komentator: Savo, daj neki predlog, konkretno...bez demagogije i bez pominjanja 4 hrabre monahinje u manastiru...nije valjda to sve čemu se Srbi na kosovu nadaju- monaštvu u manastiru. Treba jesti leba, treba se školovati, podizati decu, plaćati poreze...jel i to piše u UN rezoluciji 1244? Oće li ona naraniti preostale Srbe na Kosovu? gde rade oni, od čega se izdržavaju, jesu li izdržavana lica, jel im lepo tako, nadaju li se nečemu....

Mirko

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mirko, 15. avgust 2018 15:01)
vrlo je jednostavno: oni govore da je trajanje ljudskog života zrno peska u pustinji u odnosu na istoriju čovečanstva i naroda te da se stvari ne rešavaju za jednog mandata pogotovo što su te stvari bitnije od npr. korupcije pa je evo od 2000 niko ne rešava, te zašto onda rešiti nešto što ti ne ide u prilog da se reši jer " time is on our side, yes it is" rekoše Stonsi! komplikovano? ako jeste može i ovako: strpljen spašen! sad jasnije?
npr. Srbija da postavi ultimatum Evropi kada Vatikan i Španija priznaju da i mi priznamo pa nek se oni tamo kolju oko toga!

MikiP

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt.Ili, drugim recima, kako prosecan Srbin zamislja resenje kosovskog problema.
Zamrznemo konflikt i cekamo. U pogodnom trenutku, kad Amerika propadne, odmrzavamo konflikt, ulecemo na Kosovo i ono ponovo postaje nase, naravno bez Albanaca. Jedino na sta ne racunaju pobornici ovog resenja je to da mozda Albanci prvi odmrznu konflikt, dok je jos Amerika jaka, i proteraju Srbe s severa Kosova. Slican scenario smo vec videli 1995 u Krajini.

Majakovski

pre 5 godina

Pratim "unutrašnji dijalog" kod Srba o Kosovu i Metohiji, kao Srbin iz Republike Srpske. Vidim iskristalisala su se dva puta: prvi koji bi da se Kosovo podijeli i povuče granica sa Albancima, uz neku vrstu eksteritorijalnosti za srpske manastire, i drugi koji bi da podjele ne bude već da se... šta konkretno? Ne razumijem pa neka mi neko ko razumije objasni. Šta iguman Sava Janjić predlaže kao rješenje? Shvatio sam da se protivi podjeli Kosova, to mi je jasno, ali nisam shvatio koje rješenje on i SPC predlažu? Može li neko da mi konkretno kaže za šta se zalaže SPC kada je problem Kosova u pitanju? Konkretno, bez demagogije. Hvala.

da li mozete da prihvatite cinjenicu da resenja nema...za mene i ne mora da ga bude sto se tice trenutne situacije...razgranicenje nije resenje, korekcija nije resenje, kozmetika nije resenje...resenje je samo jedno...ne priznati Kosovo i Metohiju kao drzavu i ne dozvoliti im da sede u UN...ja stvarno tu ne vidim nikakav problem za nas koji vole Kosovo i Metohiju...to ne znaci da ga ovi drugi ne vole ( mi, vi, oni )..

sima kosmos

pre 5 godina

Jedan od retkih "pravih" sveštenika u SPC, baš onakvih kakvi oni i treba da budu - umni, skromni, iskreni i odani svojoj veri i narodu.
Za njega se direktno može reči da stoji na pravom putu i brani čast i obraz samoj SPC.

Washington

pre 5 godina

“Uzeli su Kosovo, pa zar nisu mnogi osvajači, ali da li ćemo im ga predati i priznati ono što pet EU zemalja ne priznaje, što ne priznaju najmnogoljudnije zemlje sveta, UN, OEBS brojne međunarodne organizacije, od nas i samo od nas zavisi."

Nema se sta drugo dodati. Nase priznanje Kosova bi bilo jedan od najgorih poteza u nasoj istoriji.