Nedelja, 22.07.2018.

11:00

Evropljani sve manje kupuju električne automobile

Izvor: B92

Evropljani sve manje kupuju elektriène automobile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

TNT

pre 5 godina

@Djordje - a jel ima u Norveškoj neki forum ili news portal gde su dozvoljeni komentari, pa da tamo šalješ svoja mišljenja / komentare / stavove? Pusti nas ovde, neuke, neobrazovane i zatucane da međusobno razmenjujemo mišljenja i stavove.

Djordje

pre 5 godina

@vozac koji sam placa auto
Car si mame mi moje haha. Ko ti je rekao da norveski poreski obveznici placaju 30% auta? Haha
Auto je placen 270 000kruna toliko kosta svuda u svetu plus-minus par hiljada sta ko uzme od opreme i dodataka.
Nemas sine zutu traku po celom gradu a i u spicu od 7-9h i od 15-17h ne mozes zutom da vozis ako si npr sam u autu i vracas se s posla.
Pomozi sebi nemoj ziveti u lazi i dezinformacijama.
Ko jos uzima auto da bi mogao zutom trakom da vozi, trebas stvarno biti poseban za tako nesto.

Дилан

pre 5 godina

Може да се пуни и кући .
Као моб телефон .
Одспаваш и спреман за вожњу .
Не знам шта је ту чудно ?
И ко реално прелази више од 160 km дневно ?

pp aparat

pre 5 godina

Struju mozemo da proizvodimo koliko je potrebno a naftu jako malo, NIS je ruski, zavisimo u potpunosti od drugih.Ukoliko nema dovoljno struje napravimo nove izvore struje, a tako ne mozemo sa naftom. Napravite malo pauzu pa razmislite ponovo o toj cinjenici. Nema veze sa ekologijom ili bilo cime drugim, razmislite samo o tome. Srbiji u svakom pogledu odgovaraju EV, mnogo vise nego SUS vozila.

toni

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!
(Kragujevcanin81, 22. jul 2018 13:55) # Link komentara

Nije napravljena nego su provaljeni. Znaci nije je niko vestacki izmislio niti slagao...

Nebitno

pre 5 godina

PREDPOSTAVLJA SE“ (Nebitno, 22. jul 2018 14:51)Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?
(Džoni, 22. jul 2018 16:34)
Izvinjavam se za moju nepismenost dotičnom gospodinu javno, još nisam usavršio dovoljno srpski jezik jer sam rodjen i odrastao u inostranstvu.Nadam se da je smisao ipak bio razumljiv

Vozač koji sam plaća ceo auto

pre 5 godina

@(Djordje, 22. jul 2018 14:23)
Poštovani, da vam poreski obveznici Norveške nisu platili 30 % auta, da li bi ste ga kupili? Da li bi ste ga kupili da ne možete da ga vozite po žutim trakama uz autobuse i taksije?

Moji utisci

pre 5 godina

Ziveo sam i radio godinama u Amsterdamu i jedno vreme je bilo masa teslinih taksija. Sada su se polako vratili na klasicne mercedese. Pitam taksistu zasto. Kaze da su bili ne prakticni i imaju kratak vek eksploatacije. A ako je neko u evropi moderan i raspolozen za nove tehnologije to su holandjani.

Oskar

pre 5 godina

Javna je tajna, da povećanjem proizvodnje baterija cene istih padaju.

Koliko njih je tek nedavno sklopilo ugovore sa proizvođačima o izgradnji fabrika u narednih par godina, dok su drugi praktikovali to godinama pre i radili na smanjivanju cene i osiguranju materijala potrebnih za iste?

Dok je recimo Tesla radila na tome da izgradi fabriku u kojoj će pod svojim krovom proizvoditi baterije čime bi smanjili troškove, te osigurala sebi materijale po nižim cenama, ostali su tek nedavno krenuli istom merom, a neki čak i bili neuspešni u osiguravanju kobalta poput VW.

U međuvremenu Tesla je i smanjila udeo kobalta u svojim baterijama;
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-02/tesla-supercharging-its-model-3-means-less-cobalt-more-nickel

Koliko proizvođača su izbacivali EV koja su izgledala kao da nije bilo interesa ni želje da taj auto izgleda privlačno?

Da li je to najbolji dizajn što višedecenijske kompanije mogu da urade?

Koliko njih je samo prepravilo postojeće verzije automobila u električne čime nije data pažnja aerodinamici radi manjeg otpora vazduha i time poboljšali kilometražu?

Koliko proizvođača je radilo na instaliranju punjača u poslednjih par godina, a da to nije Tesla? Tek sada imamo ozbiljnije namere proizvođača o ekspanziji istih poput Ionity čiji su vlasnici BWM, Daimler AG, Ford, Volkswagen (Audi i Porsche).

Lako je reći da je mala prodaja, kada se ni ne trudiš da prodaš.

Oskar

pre 5 godina

"DieselGate afera i jeste osmisljena!"

Osmišljena? Ko o čemu, Srbi o teoriji zavere!

https://arstechnica.com/cars/2017/05/volkswagen-bosch-fiat-diesel-emissions-cheats-cracked-open-in-new-research/

"a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem"

Ako voziš dizelaša bez katalizatora i filtera, šta si onda? Računajući da tada izbacuješ kancerogene* materije pod nos drugim ljudima. Šta si onda ako su ovi drugi ekoteroristi?

* https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2012/pdfs/pr213_E.pdf

Drugo, pod šta podrazumevaš ukupni štetni uticaj na okolinu? I kako je to jednak ili jedva nešto manji naspram EV vozila?

Koliko je to EV štetniji po ljude i po okolinu ako isti nemaju izduvne gasove na licu mesta, već zavise od načina proizvodnje EE, koja može biti od uglja ali i od obnovljivih izvora. Sa EV postoji mogućnost kontrolisanja izduvnih gasova van gradova gde se dobija struja, dok kod SUS-a toga nema.

Tesla Model 3 Long Range (~500km) se puni od 10% do 80% za 35 minuta.
V3 punjači su na vidiku kao i brzi punjači od Ionity grupacije.


@Nebitno:
https://www.nature.com/articles/nature22086

gas

pre 5 godina

EV se protežiraju od strane onih kojima je stalo da se nafta i gas kao pogonsko gorivo za vozila što manje kupuje tj. što manje izvozi od izvoznika.

C i n i k

pre 5 godina

Sve ce se brzo vratiti na prirodno stanje u EU a to je 70% diesel prodatih novih vozila. EV kosta cca 25 do 35 000 e. Preskupo i za EU.Nema punjaca a autonomija je mala,pogotovo ako radi klima.Moze EV da bude ok za grad ali za dalji put nema sanse u odnosu na diesel.
Srbija ima 150 punjaca a Slovenija 2500 komada, sto dalje znaci da bi ovde trend EV mogao da zazivi za 30,40 godina ako poraste i standard ljidi i rezim bude pustio subvencije za nabavaku EV.
U EU cim su prestale subvencije prestalo je i kupovanje EV..

Glatko

pre 5 godina

Djordje, kao po pravilu iz nekog udzbenika ljudi sa ovih prostora kada odu u beli svet dobiju neopisivu zelju za soljenjem pameti ovima koji su ostali u svojoj zemlji. To rade svi narodi iz komsiluka sa istim jezikom. Da li je to zato sto ih njihovi dobri domacini smatraju ljudima trecega sveta, pa oni imaju istu tu zelju nekoga tako da nazivaju, pa gle cuda evo prilike za to. Dragi moj Djole, pise da pada prodaja u evropi, nije oslo cela evropa, a i sto to tebi toliko smeta sto pisu ovde novine da se tako nesto desava, ti si tamo daleko od svih nas ovde i iz kog razloga se bavis nama ovde jadnima i glupima. Ako svracas na odmor nekada u nase krajevi ti nam ponesi kojekakvih cuda sa zapada da se divimo i da o tome pricamo dok opet ne svratis, a do tada pusti nas ovako tupave da pricamo prazne price i da se pravimo pametni.

sasa

pre 5 godina

nikad ev nece biti kao sus,razni lobiji guraju ev ali to je prica za malu decu,samo profit i interes,placas nesto skuplje da bi dobio nista,pa kad brinu za ekologiju,sto norvezani ne prestanu da vade naftu i gas iz severnog mora,prica za naivne.

Milan

pre 5 godina

@Djordje

A da te stavke od 1-4 ne plaćaju poreski obveznici norveške, da li bi i onda vozio EV? Tekst nije o srbiji već o EU, a manja prodaja je upravo plod ukidanja povlastica. EV treba da imaju tretman kao i svako drugo vozilo.

cobo

pre 5 godina

33% vise. nego 2017. ali 54% manje nego godinu dana ranije !
Procenti su najomiljenije sredststvo manipulisanja :#
Od kojeg broja?
U gradu od 100 hiljada stanovnika(kod Kelna)gde zivim imaju pet mesta za punjenje baterije,nekad vidim jedno a nekad ni jedno auto.Eto vam podataka :(

Topalovići

pre 5 godina

Zavisi čiji "testament" se čita. Evo jedne sasvim drugačije slike nego što je ova iz članka, nedefinisanog izvora.

https://insideevs.com/wp-content/uploads/2018/05/111-15.png

Džoni

pre 5 godina

„PREDPOSTAVLJA SE“
(Nebitno, 22. jul 2018 14:51)
Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?

Batica

pre 5 godina

Prodaja je pala jer su u nekim zemljama ukinuli ili smanjili dotacije za kupovinu EV.Niko nije lud da plati vozilo istog kvaliteta 2 ili 3x više bez obzira na ekološku stranu o kojoj se i dalje diskutuje,ne bih u to ulazio.Ono što mi je fascinantno je ta Norveška koju spominje komentator dole.Jedna definitivno divna zemlja koja finansira prodaju EV kao i uostalom sve povlastice vezane za njih isključivo prodajom nafte.To nam govori da njih uostalom nije briga za ekologiju dokle god je vazduh divan i prozračan u njihovim gradovima i selima.To što će vazduh biti potpuno isti nekih par hiljada km južnije,koga briga.Ako neko kaže da je to iz njihovih fondova finansirano,zapitajte se kako su nastali ti fondovi uopšte.Ekstremno licemerje na delu,ali nema veze,terajte Tesle dragi Norvežani a mi ostali ćemo dizele iz Nemačke (vozila baba sa kraćom desnom nogom).Tako nam i treba kad nemamo par hiljada bušotina...

Milan

pre 5 godina

Ipak, analitičari previđaju da ovaj trend neće biti dugog veka, već relativno brzo očekuju bolju poziciju za EV vozila, posebno u luksuznom segmentu.

Propaganda i samo propaganda...oladite vise analiticari...konacno prave vesti, pa ne mozes silom nekome nesto da uvalis ako narod nece i naravno da su EV i dalje statisticka greska.
Kome treba vozilo nakaradnog dizajna, izoblicenog gepeka zbog kojekakvih baterija i ocajne autonomije, kad mogu i dalje da kupuju automobule sa SUS motorima, posebno benzince.

Baraboga

pre 5 godina

"Glavni razlog je mala autonomija i još uvek slaba infrastruktura za punjenje baterija električnih automobila."
U Srbiji ima 6 tih punjaca a nadlezni organi koji ih postavljaju izjavljuju da im se ne isplati da postave vise jer nema dovoljno zainteresovanih za koriscenje, tj. nema dovoljno elektricnih automobila. Sa druge strane, nikome se ne isplati da kupuje elektricni automobil ako radi punjenja istog mora da predje 120 km do prve stanice za punjenje, i da pride ceka sat - sat i po dda mu se automobil napuni. Mora da bude bar dve - tri punionice po gradu da bi kupovina elektricnog vozila imala smisla.

EU Citizen

pre 5 godina

Znači da imaju zdrav razum, što je svakako dobra vest. Ne sumnjam da će vreme električnih kola doći, ali da bi se to desilo pod zdravim tržišnim uslovima i slobodnom voljom potrošača, a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, potrebna su radikalna poboljšanja u gustini skladištenja energije i brzini punjenja, koja još nisu na vidiku. Dotle će to biti igračke za virtue signalling žrtava neokomunističke ideologije čiji je pseudoekologija integralni deo ili pomodarski rekviziti.

Djordje

pre 5 godina

Ovo je cista dezinformacija.
U Norveskoj(Oslo) gde zivim na skoro sva elektricna vozila se ceka po minimum 6 meseci. Ja sam moj “Hyundai Ioniq electric” cekao oko 7 meseci, sada su cekanja jos i veca.
Autonomija je odlicna, leti oko 230-250km, zimi po velikim hladnocama 180-200km. Auto se na brzom punjacu od 50KW puni za nekih 20ak minuta, efekat punjenja mu je 70KW tako da kada dodje ova novija generacija brzih punjaca punjenje ce biti osetno brze iako je i sada odlicno. Na kucnim punjacima/suko uticnici od 16A puni se za nekih 6 sati.
Brzo punjenje je na jednosmernu struju i skuplje je, ali kuci kad punim tih ~200km me kosta oko 14kruna sto je oko 1600dinara a plata je neki 25-35K kruna.
1.Full kasko me sa ovim autom izadje vise nego duplo manje nego “del kasko” za benzinca nekog.
2.godisnje registracije nema
3.putatine nema
4.servisi su jako jeftini
5.auto je izuzetno pouzdan, nema ni klasican SUS motor a ni komplikovani menjac, turbine, pumpe itd itd...jako lak za odrzavanje.
Kada kazem mojima u Srbiji sta vozim, svi me gledaju sa nevericom, tipa “samo 250km” a ni oni sami ne znaju koliko puta godisnje prelaze vise od 100km u jednom pravcu. Vecina je fazonu da je to neko pomodarstvo ne kontaju da je ta tehnologija realnost i nije to daleka buducnost, to sadasnjost.
U Norveskoj, ali sada vec i u celoj Skandinaviji, Holandiji, Nemackoj itd. mreza punjaca je jako bogata, mozete svuda putovati.
Svi veliki proizvodjaci se okrecu EV vozilima, mi smo zemlja treceg sveta, ne znamo jos ni da recikliramo sopstveni otpad nego ga bacamo u reke, nesvesni smo ekologije. Nije ni cudo sto nam vesti o el. autima spadaju u rubriku “naucna fantastika”

Nebitno

pre 5 godina

Apsolutno da je za sada dizel zakon sto kaze momak pre mene. Manje zagadjuje okolinu od benzinca. Jeste da je NOx kod dizela veći al zato benzinac proizvodiCO2 i CO više sto je daleko otrovniji gas. Ovu histeriju oko dizela su servirali političari da bi se izvuklo još novca. Uzeću samo za primer Nemačku de se dizeli puno voze. „PREDPOSTAVLJA SE“ da od sitnih čestica koje dolaze od dizel motora, kočnica , kvačila i sl. umire 4000 ljudi usled nekih bolesti godišnje. Sa druge strane, od konzumiranja i trovanja alkoholom direktno umire 40 hiljada ljudi . Pušenje neću ni da spominjem jer brojke idu u stotine hiljada, pa opet niko da se seti i zabrani prodaju alkohola i duvana. O drugim tihim zagadjivačima koji nisu nemenjeni konzumu širokih masa ljudi, već profitu moćnih pojedinaca nema ni reči...

Kragujevcanin81

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!

Djordje

pre 5 godina

Ovo je cista dezinformacija.
U Norveskoj(Oslo) gde zivim na skoro sva elektricna vozila se ceka po minimum 6 meseci. Ja sam moj “Hyundai Ioniq electric” cekao oko 7 meseci, sada su cekanja jos i veca.
Autonomija je odlicna, leti oko 230-250km, zimi po velikim hladnocama 180-200km. Auto se na brzom punjacu od 50KW puni za nekih 20ak minuta, efekat punjenja mu je 70KW tako da kada dodje ova novija generacija brzih punjaca punjenje ce biti osetno brze iako je i sada odlicno. Na kucnim punjacima/suko uticnici od 16A puni se za nekih 6 sati.
Brzo punjenje je na jednosmernu struju i skuplje je, ali kuci kad punim tih ~200km me kosta oko 14kruna sto je oko 1600dinara a plata je neki 25-35K kruna.
1.Full kasko me sa ovim autom izadje vise nego duplo manje nego “del kasko” za benzinca nekog.
2.godisnje registracije nema
3.putatine nema
4.servisi su jako jeftini
5.auto je izuzetno pouzdan, nema ni klasican SUS motor a ni komplikovani menjac, turbine, pumpe itd itd...jako lak za odrzavanje.
Kada kazem mojima u Srbiji sta vozim, svi me gledaju sa nevericom, tipa “samo 250km” a ni oni sami ne znaju koliko puta godisnje prelaze vise od 100km u jednom pravcu. Vecina je fazonu da je to neko pomodarstvo ne kontaju da je ta tehnologija realnost i nije to daleka buducnost, to sadasnjost.
U Norveskoj, ali sada vec i u celoj Skandinaviji, Holandiji, Nemackoj itd. mreza punjaca je jako bogata, mozete svuda putovati.
Svi veliki proizvodjaci se okrecu EV vozilima, mi smo zemlja treceg sveta, ne znamo jos ni da recikliramo sopstveni otpad nego ga bacamo u reke, nesvesni smo ekologije. Nije ni cudo sto nam vesti o el. autima spadaju u rubriku “naucna fantastika”

Batica

pre 5 godina

Prodaja je pala jer su u nekim zemljama ukinuli ili smanjili dotacije za kupovinu EV.Niko nije lud da plati vozilo istog kvaliteta 2 ili 3x više bez obzira na ekološku stranu o kojoj se i dalje diskutuje,ne bih u to ulazio.Ono što mi je fascinantno je ta Norveška koju spominje komentator dole.Jedna definitivno divna zemlja koja finansira prodaju EV kao i uostalom sve povlastice vezane za njih isključivo prodajom nafte.To nam govori da njih uostalom nije briga za ekologiju dokle god je vazduh divan i prozračan u njihovim gradovima i selima.To što će vazduh biti potpuno isti nekih par hiljada km južnije,koga briga.Ako neko kaže da je to iz njihovih fondova finansirano,zapitajte se kako su nastali ti fondovi uopšte.Ekstremno licemerje na delu,ali nema veze,terajte Tesle dragi Norvežani a mi ostali ćemo dizele iz Nemačke (vozila baba sa kraćom desnom nogom).Tako nam i treba kad nemamo par hiljada bušotina...

Glatko

pre 5 godina

Djordje, kao po pravilu iz nekog udzbenika ljudi sa ovih prostora kada odu u beli svet dobiju neopisivu zelju za soljenjem pameti ovima koji su ostali u svojoj zemlji. To rade svi narodi iz komsiluka sa istim jezikom. Da li je to zato sto ih njihovi dobri domacini smatraju ljudima trecega sveta, pa oni imaju istu tu zelju nekoga tako da nazivaju, pa gle cuda evo prilike za to. Dragi moj Djole, pise da pada prodaja u evropi, nije oslo cela evropa, a i sto to tebi toliko smeta sto pisu ovde novine da se tako nesto desava, ti si tamo daleko od svih nas ovde i iz kog razloga se bavis nama ovde jadnima i glupima. Ako svracas na odmor nekada u nase krajevi ti nam ponesi kojekakvih cuda sa zapada da se divimo i da o tome pricamo dok opet ne svratis, a do tada pusti nas ovako tupave da pricamo prazne price i da se pravimo pametni.

Kragujevcanin81

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!

Džoni

pre 5 godina

„PREDPOSTAVLJA SE“
(Nebitno, 22. jul 2018 14:51)
Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?

Nebitno

pre 5 godina

Apsolutno da je za sada dizel zakon sto kaze momak pre mene. Manje zagadjuje okolinu od benzinca. Jeste da je NOx kod dizela veći al zato benzinac proizvodiCO2 i CO više sto je daleko otrovniji gas. Ovu histeriju oko dizela su servirali političari da bi se izvuklo još novca. Uzeću samo za primer Nemačku de se dizeli puno voze. „PREDPOSTAVLJA SE“ da od sitnih čestica koje dolaze od dizel motora, kočnica , kvačila i sl. umire 4000 ljudi usled nekih bolesti godišnje. Sa druge strane, od konzumiranja i trovanja alkoholom direktno umire 40 hiljada ljudi . Pušenje neću ni da spominjem jer brojke idu u stotine hiljada, pa opet niko da se seti i zabrani prodaju alkohola i duvana. O drugim tihim zagadjivačima koji nisu nemenjeni konzumu širokih masa ljudi, već profitu moćnih pojedinaca nema ni reči...

Moji utisci

pre 5 godina

Ziveo sam i radio godinama u Amsterdamu i jedno vreme je bilo masa teslinih taksija. Sada su se polako vratili na klasicne mercedese. Pitam taksistu zasto. Kaze da su bili ne prakticni i imaju kratak vek eksploatacije. A ako je neko u evropi moderan i raspolozen za nove tehnologije to su holandjani.

C i n i k

pre 5 godina

Sve ce se brzo vratiti na prirodno stanje u EU a to je 70% diesel prodatih novih vozila. EV kosta cca 25 do 35 000 e. Preskupo i za EU.Nema punjaca a autonomija je mala,pogotovo ako radi klima.Moze EV da bude ok za grad ali za dalji put nema sanse u odnosu na diesel.
Srbija ima 150 punjaca a Slovenija 2500 komada, sto dalje znaci da bi ovde trend EV mogao da zazivi za 30,40 godina ako poraste i standard ljidi i rezim bude pustio subvencije za nabavaku EV.
U EU cim su prestale subvencije prestalo je i kupovanje EV..

sasa

pre 5 godina

nikad ev nece biti kao sus,razni lobiji guraju ev ali to je prica za malu decu,samo profit i interes,placas nesto skuplje da bi dobio nista,pa kad brinu za ekologiju,sto norvezani ne prestanu da vade naftu i gas iz severnog mora,prica za naivne.

Baraboga

pre 5 godina

"Glavni razlog je mala autonomija i još uvek slaba infrastruktura za punjenje baterija električnih automobila."
U Srbiji ima 6 tih punjaca a nadlezni organi koji ih postavljaju izjavljuju da im se ne isplati da postave vise jer nema dovoljno zainteresovanih za koriscenje, tj. nema dovoljno elektricnih automobila. Sa druge strane, nikome se ne isplati da kupuje elektricni automobil ako radi punjenja istog mora da predje 120 km do prve stanice za punjenje, i da pride ceka sat - sat i po dda mu se automobil napuni. Mora da bude bar dve - tri punionice po gradu da bi kupovina elektricnog vozila imala smisla.

cobo

pre 5 godina

33% vise. nego 2017. ali 54% manje nego godinu dana ranije !
Procenti su najomiljenije sredststvo manipulisanja :#
Od kojeg broja?
U gradu od 100 hiljada stanovnika(kod Kelna)gde zivim imaju pet mesta za punjenje baterije,nekad vidim jedno a nekad ni jedno auto.Eto vam podataka :(

Milan

pre 5 godina

@Djordje

A da te stavke od 1-4 ne plaćaju poreski obveznici norveške, da li bi i onda vozio EV? Tekst nije o srbiji već o EU, a manja prodaja je upravo plod ukidanja povlastica. EV treba da imaju tretman kao i svako drugo vozilo.

Vozač koji sam plaća ceo auto

pre 5 godina

@(Djordje, 22. jul 2018 14:23)
Poštovani, da vam poreski obveznici Norveške nisu platili 30 % auta, da li bi ste ga kupili? Da li bi ste ga kupili da ne možete da ga vozite po žutim trakama uz autobuse i taksije?

EU Citizen

pre 5 godina

Znači da imaju zdrav razum, što je svakako dobra vest. Ne sumnjam da će vreme električnih kola doći, ali da bi se to desilo pod zdravim tržišnim uslovima i slobodnom voljom potrošača, a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, potrebna su radikalna poboljšanja u gustini skladištenja energije i brzini punjenja, koja još nisu na vidiku. Dotle će to biti igračke za virtue signalling žrtava neokomunističke ideologije čiji je pseudoekologija integralni deo ili pomodarski rekviziti.

Milan

pre 5 godina

Ipak, analitičari previđaju da ovaj trend neće biti dugog veka, već relativno brzo očekuju bolju poziciju za EV vozila, posebno u luksuznom segmentu.

Propaganda i samo propaganda...oladite vise analiticari...konacno prave vesti, pa ne mozes silom nekome nesto da uvalis ako narod nece i naravno da su EV i dalje statisticka greska.
Kome treba vozilo nakaradnog dizajna, izoblicenog gepeka zbog kojekakvih baterija i ocajne autonomije, kad mogu i dalje da kupuju automobule sa SUS motorima, posebno benzince.

toni

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!
(Kragujevcanin81, 22. jul 2018 13:55) # Link komentara

Nije napravljena nego su provaljeni. Znaci nije je niko vestacki izmislio niti slagao...

Nebitno

pre 5 godina

PREDPOSTAVLJA SE“ (Nebitno, 22. jul 2018 14:51)Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?
(Džoni, 22. jul 2018 16:34)
Izvinjavam se za moju nepismenost dotičnom gospodinu javno, još nisam usavršio dovoljno srpski jezik jer sam rodjen i odrastao u inostranstvu.Nadam se da je smisao ipak bio razumljiv

pp aparat

pre 5 godina

Struju mozemo da proizvodimo koliko je potrebno a naftu jako malo, NIS je ruski, zavisimo u potpunosti od drugih.Ukoliko nema dovoljno struje napravimo nove izvore struje, a tako ne mozemo sa naftom. Napravite malo pauzu pa razmislite ponovo o toj cinjenici. Nema veze sa ekologijom ili bilo cime drugim, razmislite samo o tome. Srbiji u svakom pogledu odgovaraju EV, mnogo vise nego SUS vozila.

Дилан

pre 5 godina

Може да се пуни и кући .
Као моб телефон .
Одспаваш и спреман за вожњу .
Не знам шта је ту чудно ?
И ко реално прелази више од 160 km дневно ?

Oskar

pre 5 godina

Javna je tajna, da povećanjem proizvodnje baterija cene istih padaju.

Koliko njih je tek nedavno sklopilo ugovore sa proizvođačima o izgradnji fabrika u narednih par godina, dok su drugi praktikovali to godinama pre i radili na smanjivanju cene i osiguranju materijala potrebnih za iste?

Dok je recimo Tesla radila na tome da izgradi fabriku u kojoj će pod svojim krovom proizvoditi baterije čime bi smanjili troškove, te osigurala sebi materijale po nižim cenama, ostali su tek nedavno krenuli istom merom, a neki čak i bili neuspešni u osiguravanju kobalta poput VW.

U međuvremenu Tesla je i smanjila udeo kobalta u svojim baterijama;
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-02/tesla-supercharging-its-model-3-means-less-cobalt-more-nickel

Koliko proizvođača su izbacivali EV koja su izgledala kao da nije bilo interesa ni želje da taj auto izgleda privlačno?

Da li je to najbolji dizajn što višedecenijske kompanije mogu da urade?

Koliko njih je samo prepravilo postojeće verzije automobila u električne čime nije data pažnja aerodinamici radi manjeg otpora vazduha i time poboljšali kilometražu?

Koliko proizvođača je radilo na instaliranju punjača u poslednjih par godina, a da to nije Tesla? Tek sada imamo ozbiljnije namere proizvođača o ekspanziji istih poput Ionity čiji su vlasnici BWM, Daimler AG, Ford, Volkswagen (Audi i Porsche).

Lako je reći da je mala prodaja, kada se ni ne trudiš da prodaš.

Topalovići

pre 5 godina

Zavisi čiji "testament" se čita. Evo jedne sasvim drugačije slike nego što je ova iz članka, nedefinisanog izvora.

https://insideevs.com/wp-content/uploads/2018/05/111-15.png

Oskar

pre 5 godina

"DieselGate afera i jeste osmisljena!"

Osmišljena? Ko o čemu, Srbi o teoriji zavere!

https://arstechnica.com/cars/2017/05/volkswagen-bosch-fiat-diesel-emissions-cheats-cracked-open-in-new-research/

"a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem"

Ako voziš dizelaša bez katalizatora i filtera, šta si onda? Računajući da tada izbacuješ kancerogene* materije pod nos drugim ljudima. Šta si onda ako su ovi drugi ekoteroristi?

* https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2012/pdfs/pr213_E.pdf

Drugo, pod šta podrazumevaš ukupni štetni uticaj na okolinu? I kako je to jednak ili jedva nešto manji naspram EV vozila?

Koliko je to EV štetniji po ljude i po okolinu ako isti nemaju izduvne gasove na licu mesta, već zavise od načina proizvodnje EE, koja može biti od uglja ali i od obnovljivih izvora. Sa EV postoji mogućnost kontrolisanja izduvnih gasova van gradova gde se dobija struja, dok kod SUS-a toga nema.

Tesla Model 3 Long Range (~500km) se puni od 10% do 80% za 35 minuta.
V3 punjači su na vidiku kao i brzi punjači od Ionity grupacije.


@Nebitno:
https://www.nature.com/articles/nature22086

gas

pre 5 godina

EV se protežiraju od strane onih kojima je stalo da se nafta i gas kao pogonsko gorivo za vozila što manje kupuje tj. što manje izvozi od izvoznika.

Djordje

pre 5 godina

@vozac koji sam placa auto
Car si mame mi moje haha. Ko ti je rekao da norveski poreski obveznici placaju 30% auta? Haha
Auto je placen 270 000kruna toliko kosta svuda u svetu plus-minus par hiljada sta ko uzme od opreme i dodataka.
Nemas sine zutu traku po celom gradu a i u spicu od 7-9h i od 15-17h ne mozes zutom da vozis ako si npr sam u autu i vracas se s posla.
Pomozi sebi nemoj ziveti u lazi i dezinformacijama.
Ko jos uzima auto da bi mogao zutom trakom da vozi, trebas stvarno biti poseban za tako nesto.

TNT

pre 5 godina

@Djordje - a jel ima u Norveškoj neki forum ili news portal gde su dozvoljeni komentari, pa da tamo šalješ svoja mišljenja / komentare / stavove? Pusti nas ovde, neuke, neobrazovane i zatucane da međusobno razmenjujemo mišljenja i stavove.

Nebitno

pre 5 godina

Apsolutno da je za sada dizel zakon sto kaze momak pre mene. Manje zagadjuje okolinu od benzinca. Jeste da je NOx kod dizela veći al zato benzinac proizvodiCO2 i CO više sto je daleko otrovniji gas. Ovu histeriju oko dizela su servirali političari da bi se izvuklo još novca. Uzeću samo za primer Nemačku de se dizeli puno voze. „PREDPOSTAVLJA SE“ da od sitnih čestica koje dolaze od dizel motora, kočnica , kvačila i sl. umire 4000 ljudi usled nekih bolesti godišnje. Sa druge strane, od konzumiranja i trovanja alkoholom direktno umire 40 hiljada ljudi . Pušenje neću ni da spominjem jer brojke idu u stotine hiljada, pa opet niko da se seti i zabrani prodaju alkohola i duvana. O drugim tihim zagadjivačima koji nisu nemenjeni konzumu širokih masa ljudi, već profitu moćnih pojedinaca nema ni reči...

Djordje

pre 5 godina

Ovo je cista dezinformacija.
U Norveskoj(Oslo) gde zivim na skoro sva elektricna vozila se ceka po minimum 6 meseci. Ja sam moj “Hyundai Ioniq electric” cekao oko 7 meseci, sada su cekanja jos i veca.
Autonomija je odlicna, leti oko 230-250km, zimi po velikim hladnocama 180-200km. Auto se na brzom punjacu od 50KW puni za nekih 20ak minuta, efekat punjenja mu je 70KW tako da kada dodje ova novija generacija brzih punjaca punjenje ce biti osetno brze iako je i sada odlicno. Na kucnim punjacima/suko uticnici od 16A puni se za nekih 6 sati.
Brzo punjenje je na jednosmernu struju i skuplje je, ali kuci kad punim tih ~200km me kosta oko 14kruna sto je oko 1600dinara a plata je neki 25-35K kruna.
1.Full kasko me sa ovim autom izadje vise nego duplo manje nego “del kasko” za benzinca nekog.
2.godisnje registracije nema
3.putatine nema
4.servisi su jako jeftini
5.auto je izuzetno pouzdan, nema ni klasican SUS motor a ni komplikovani menjac, turbine, pumpe itd itd...jako lak za odrzavanje.
Kada kazem mojima u Srbiji sta vozim, svi me gledaju sa nevericom, tipa “samo 250km” a ni oni sami ne znaju koliko puta godisnje prelaze vise od 100km u jednom pravcu. Vecina je fazonu da je to neko pomodarstvo ne kontaju da je ta tehnologija realnost i nije to daleka buducnost, to sadasnjost.
U Norveskoj, ali sada vec i u celoj Skandinaviji, Holandiji, Nemackoj itd. mreza punjaca je jako bogata, mozete svuda putovati.
Svi veliki proizvodjaci se okrecu EV vozilima, mi smo zemlja treceg sveta, ne znamo jos ni da recikliramo sopstveni otpad nego ga bacamo u reke, nesvesni smo ekologije. Nije ni cudo sto nam vesti o el. autima spadaju u rubriku “naucna fantastika”

Kragujevcanin81

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!

EU Citizen

pre 5 godina

Znači da imaju zdrav razum, što je svakako dobra vest. Ne sumnjam da će vreme električnih kola doći, ali da bi se to desilo pod zdravim tržišnim uslovima i slobodnom voljom potrošača, a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, potrebna su radikalna poboljšanja u gustini skladištenja energije i brzini punjenja, koja još nisu na vidiku. Dotle će to biti igračke za virtue signalling žrtava neokomunističke ideologije čiji je pseudoekologija integralni deo ili pomodarski rekviziti.

Glatko

pre 5 godina

Djordje, kao po pravilu iz nekog udzbenika ljudi sa ovih prostora kada odu u beli svet dobiju neopisivu zelju za soljenjem pameti ovima koji su ostali u svojoj zemlji. To rade svi narodi iz komsiluka sa istim jezikom. Da li je to zato sto ih njihovi dobri domacini smatraju ljudima trecega sveta, pa oni imaju istu tu zelju nekoga tako da nazivaju, pa gle cuda evo prilike za to. Dragi moj Djole, pise da pada prodaja u evropi, nije oslo cela evropa, a i sto to tebi toliko smeta sto pisu ovde novine da se tako nesto desava, ti si tamo daleko od svih nas ovde i iz kog razloga se bavis nama ovde jadnima i glupima. Ako svracas na odmor nekada u nase krajevi ti nam ponesi kojekakvih cuda sa zapada da se divimo i da o tome pricamo dok opet ne svratis, a do tada pusti nas ovako tupave da pricamo prazne price i da se pravimo pametni.

Milan

pre 5 godina

Ipak, analitičari previđaju da ovaj trend neće biti dugog veka, već relativno brzo očekuju bolju poziciju za EV vozila, posebno u luksuznom segmentu.

Propaganda i samo propaganda...oladite vise analiticari...konacno prave vesti, pa ne mozes silom nekome nesto da uvalis ako narod nece i naravno da su EV i dalje statisticka greska.
Kome treba vozilo nakaradnog dizajna, izoblicenog gepeka zbog kojekakvih baterija i ocajne autonomije, kad mogu i dalje da kupuju automobule sa SUS motorima, posebno benzince.

Oskar

pre 5 godina

"DieselGate afera i jeste osmisljena!"

Osmišljena? Ko o čemu, Srbi o teoriji zavere!

https://arstechnica.com/cars/2017/05/volkswagen-bosch-fiat-diesel-emissions-cheats-cracked-open-in-new-research/

"a ne preko zakonskog terora levičara i ekoterorista, harčenja benzinaca i dizelaša i neopravdanih dotacija i olakšica za električne automobile čiji je ukupni šteni uticaj na okolinu jednak ili jedva nešto manji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem"

Ako voziš dizelaša bez katalizatora i filtera, šta si onda? Računajući da tada izbacuješ kancerogene* materije pod nos drugim ljudima. Šta si onda ako su ovi drugi ekoteroristi?

* https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2012/pdfs/pr213_E.pdf

Drugo, pod šta podrazumevaš ukupni štetni uticaj na okolinu? I kako je to jednak ili jedva nešto manji naspram EV vozila?

Koliko je to EV štetniji po ljude i po okolinu ako isti nemaju izduvne gasove na licu mesta, već zavise od načina proizvodnje EE, koja može biti od uglja ali i od obnovljivih izvora. Sa EV postoji mogućnost kontrolisanja izduvnih gasova van gradova gde se dobija struja, dok kod SUS-a toga nema.

Tesla Model 3 Long Range (~500km) se puni od 10% do 80% za 35 minuta.
V3 punjači su na vidiku kao i brzi punjači od Ionity grupacije.


@Nebitno:
https://www.nature.com/articles/nature22086

C i n i k

pre 5 godina

Sve ce se brzo vratiti na prirodno stanje u EU a to je 70% diesel prodatih novih vozila. EV kosta cca 25 do 35 000 e. Preskupo i za EU.Nema punjaca a autonomija je mala,pogotovo ako radi klima.Moze EV da bude ok za grad ali za dalji put nema sanse u odnosu na diesel.
Srbija ima 150 punjaca a Slovenija 2500 komada, sto dalje znaci da bi ovde trend EV mogao da zazivi za 30,40 godina ako poraste i standard ljidi i rezim bude pustio subvencije za nabavaku EV.
U EU cim su prestale subvencije prestalo je i kupovanje EV..

Batica

pre 5 godina

Prodaja je pala jer su u nekim zemljama ukinuli ili smanjili dotacije za kupovinu EV.Niko nije lud da plati vozilo istog kvaliteta 2 ili 3x više bez obzira na ekološku stranu o kojoj se i dalje diskutuje,ne bih u to ulazio.Ono što mi je fascinantno je ta Norveška koju spominje komentator dole.Jedna definitivno divna zemlja koja finansira prodaju EV kao i uostalom sve povlastice vezane za njih isključivo prodajom nafte.To nam govori da njih uostalom nije briga za ekologiju dokle god je vazduh divan i prozračan u njihovim gradovima i selima.To što će vazduh biti potpuno isti nekih par hiljada km južnije,koga briga.Ako neko kaže da je to iz njihovih fondova finansirano,zapitajte se kako su nastali ti fondovi uopšte.Ekstremno licemerje na delu,ali nema veze,terajte Tesle dragi Norvežani a mi ostali ćemo dizele iz Nemačke (vozila baba sa kraćom desnom nogom).Tako nam i treba kad nemamo par hiljada bušotina...

sasa

pre 5 godina

nikad ev nece biti kao sus,razni lobiji guraju ev ali to je prica za malu decu,samo profit i interes,placas nesto skuplje da bi dobio nista,pa kad brinu za ekologiju,sto norvezani ne prestanu da vade naftu i gas iz severnog mora,prica za naivne.

Oskar

pre 5 godina

Javna je tajna, da povećanjem proizvodnje baterija cene istih padaju.

Koliko njih je tek nedavno sklopilo ugovore sa proizvođačima o izgradnji fabrika u narednih par godina, dok su drugi praktikovali to godinama pre i radili na smanjivanju cene i osiguranju materijala potrebnih za iste?

Dok je recimo Tesla radila na tome da izgradi fabriku u kojoj će pod svojim krovom proizvoditi baterije čime bi smanjili troškove, te osigurala sebi materijale po nižim cenama, ostali su tek nedavno krenuli istom merom, a neki čak i bili neuspešni u osiguravanju kobalta poput VW.

U međuvremenu Tesla je i smanjila udeo kobalta u svojim baterijama;
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-02/tesla-supercharging-its-model-3-means-less-cobalt-more-nickel

Koliko proizvođača su izbacivali EV koja su izgledala kao da nije bilo interesa ni želje da taj auto izgleda privlačno?

Da li je to najbolji dizajn što višedecenijske kompanije mogu da urade?

Koliko njih je samo prepravilo postojeće verzije automobila u električne čime nije data pažnja aerodinamici radi manjeg otpora vazduha i time poboljšali kilometražu?

Koliko proizvođača je radilo na instaliranju punjača u poslednjih par godina, a da to nije Tesla? Tek sada imamo ozbiljnije namere proizvođača o ekspanziji istih poput Ionity čiji su vlasnici BWM, Daimler AG, Ford, Volkswagen (Audi i Porsche).

Lako je reći da je mala prodaja, kada se ni ne trudiš da prodaš.

pp aparat

pre 5 godina

Struju mozemo da proizvodimo koliko je potrebno a naftu jako malo, NIS je ruski, zavisimo u potpunosti od drugih.Ukoliko nema dovoljno struje napravimo nove izvore struje, a tako ne mozemo sa naftom. Napravite malo pauzu pa razmislite ponovo o toj cinjenici. Nema veze sa ekologijom ili bilo cime drugim, razmislite samo o tome. Srbiji u svakom pogledu odgovaraju EV, mnogo vise nego SUS vozila.

Džoni

pre 5 godina

„PREDPOSTAVLJA SE“
(Nebitno, 22. jul 2018 14:51)
Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?

Дилан

pre 5 godina

Може да се пуни и кући .
Као моб телефон .
Одспаваш и спреман за вожњу .
Не знам шта је ту чудно ?
И ко реално прелази више од 160 km дневно ?

Djordje

pre 5 godina

@vozac koji sam placa auto
Car si mame mi moje haha. Ko ti je rekao da norveski poreski obveznici placaju 30% auta? Haha
Auto je placen 270 000kruna toliko kosta svuda u svetu plus-minus par hiljada sta ko uzme od opreme i dodataka.
Nemas sine zutu traku po celom gradu a i u spicu od 7-9h i od 15-17h ne mozes zutom da vozis ako si npr sam u autu i vracas se s posla.
Pomozi sebi nemoj ziveti u lazi i dezinformacijama.
Ko jos uzima auto da bi mogao zutom trakom da vozi, trebas stvarno biti poseban za tako nesto.

Moji utisci

pre 5 godina

Ziveo sam i radio godinama u Amsterdamu i jedno vreme je bilo masa teslinih taksija. Sada su se polako vratili na klasicne mercedese. Pitam taksistu zasto. Kaze da su bili ne prakticni i imaju kratak vek eksploatacije. A ako je neko u evropi moderan i raspolozen za nove tehnologije to su holandjani.

Vozač koji sam plaća ceo auto

pre 5 godina

@(Djordje, 22. jul 2018 14:23)
Poštovani, da vam poreski obveznici Norveške nisu platili 30 % auta, da li bi ste ga kupili? Da li bi ste ga kupili da ne možete da ga vozite po žutim trakama uz autobuse i taksije?

Topalovići

pre 5 godina

Zavisi čiji "testament" se čita. Evo jedne sasvim drugačije slike nego što je ova iz članka, nedefinisanog izvora.

https://insideevs.com/wp-content/uploads/2018/05/111-15.png

Milan

pre 5 godina

@Djordje

A da te stavke od 1-4 ne plaćaju poreski obveznici norveške, da li bi i onda vozio EV? Tekst nije o srbiji već o EU, a manja prodaja je upravo plod ukidanja povlastica. EV treba da imaju tretman kao i svako drugo vozilo.

toni

pre 5 godina

DieselGate afera i jeste osmisljena da bi se unapredila proizvodnja i prodaja elekticnih automobila..u neku ruku da bi se izazvala nova ali ovaj put lazna auto revolucija!
(Kragujevcanin81, 22. jul 2018 13:55) # Link komentara

Nije napravljena nego su provaljeni. Znaci nije je niko vestacki izmislio niti slagao...

cobo

pre 5 godina

33% vise. nego 2017. ali 54% manje nego godinu dana ranije !
Procenti su najomiljenije sredststvo manipulisanja :#
Od kojeg broja?
U gradu od 100 hiljada stanovnika(kod Kelna)gde zivim imaju pet mesta za punjenje baterije,nekad vidim jedno a nekad ni jedno auto.Eto vam podataka :(

Nebitno

pre 5 godina

PREDPOSTAVLJA SE“ (Nebitno, 22. jul 2018 14:51)Odakle potreba da naglašavaš svoju nepismenost? Razumem i da jesi nepismen, ali zar moraš to da vičeš?
(Džoni, 22. jul 2018 16:34)
Izvinjavam se za moju nepismenost dotičnom gospodinu javno, još nisam usavršio dovoljno srpski jezik jer sam rodjen i odrastao u inostranstvu.Nadam se da je smisao ipak bio razumljiv

Baraboga

pre 5 godina

"Glavni razlog je mala autonomija i još uvek slaba infrastruktura za punjenje baterija električnih automobila."
U Srbiji ima 6 tih punjaca a nadlezni organi koji ih postavljaju izjavljuju da im se ne isplati da postave vise jer nema dovoljno zainteresovanih za koriscenje, tj. nema dovoljno elektricnih automobila. Sa druge strane, nikome se ne isplati da kupuje elektricni automobil ako radi punjenja istog mora da predje 120 km do prve stanice za punjenje, i da pride ceka sat - sat i po dda mu se automobil napuni. Mora da bude bar dve - tri punionice po gradu da bi kupovina elektricnog vozila imala smisla.

TNT

pre 5 godina

@Djordje - a jel ima u Norveškoj neki forum ili news portal gde su dozvoljeni komentari, pa da tamo šalješ svoja mišljenja / komentare / stavove? Pusti nas ovde, neuke, neobrazovane i zatucane da međusobno razmenjujemo mišljenja i stavove.

gas

pre 5 godina

EV se protežiraju od strane onih kojima je stalo da se nafta i gas kao pogonsko gorivo za vozila što manje kupuje tj. što manje izvozi od izvoznika.