Zanimljivosti

Petak, 15.06.2018.

08:10

Ne smatraju ga slučajno najbezbednijim autom (VIDEO)

Izvor: B92

Ne smatraju ga sluèajno najbezbednijim autom (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Konjina

pre 5 godina

U Nemackoj postoji pravilo:ako putujes ka vrhu kupi BMW ili AUDI,ako si stigao na njega kupi MERCEDES a ako te prodju lutke i nije ti vise bitno sta drugi misle i kazu kupi VOLVO!

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@mozak jedne kokoske

u pravu si kada je u pitanju pojas uopste. valjda govorimo o savremenim pojasevima ili smatras da je onaj u 2 tacke sigurniji.

A 3-point belt is a Y-shaped arrangement, similar to the separate lap and sash belts, but unitized. Like the separate lap-and-sash belt, in a collision the 3-point belt spreads out the energy of the moving body over the chest, pelvis, and shoulders. Volvo introduced the first production three-point belt in 1959. The first car with a three-point belt was a Volvo PV 544 that was delivered to a dealer in Kristianstad on August 13, 1959. However, the first car model to feature the three-point seat belt as a standard item was the 1959 Volvo 122, first outfitted with a two-point belt at initial delivery in 1958, replaced with the three-point seat belt the following year. The three-point belt was developed by Nils Bohlin who had earlier also worked on ejection seats at Saab.Volvo then made the new seat belt design patent open in the interest of safety and made it available to other car manufacturers for free.

Vlada

pre 5 godina

@Zoro

Legendo poredis Spark i SUV. Pa velika bi razlika bila da je umesto ovog bio Volvo C30 zar ne? Ako hoces da poredis vec uzmi Chevrolet Suburban ili Tahoe a ne Spark, a ne da mesas babe i zabe. Mogao si i Yugo da uporedis kad si vec tu, a i bicikl cisto da se vidi koliko je covek bezbedniji u Volvo SUV nego kada je na biciklu.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(oci imaju,ali ne vide, 16. jun 2018 12:23)

"volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade."

Rasplakaćeš me... Patentom ne možeđ da zaštitiš nešto što "nije patanetibilno", nešto što ne predstavlja novost u tehničkom smislu. Zato volvo "nije patentirao" nešto što su pre njega izmisli Ameri. A ne zbog "altruizma" ... Samo "proguglaj".

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@sladoledsmesom

https://youtu.be/UZM7QyZeFxw

imas jos neki mit da razbijes?

@papageno

volvo whips. procitaj i dobices odgovor na pitanje da li najbezbedniji auto ima "naslon" za glavu.

@mozak jedne kokoske...

volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade.

đoka

pre 5 godina

@joca
Nemoj da se uzrujavaš. Mercedes je već 10°% kineski. Za koju godinicu i on će biti 100% kineski. Čiji je novčanik deblji taj vlada. Vrlo prosto.

Bronco

pre 5 godina

Ovo je još jedan od pogodnih mitova na koji se primaju vlasnici dotične marke.A inače ima raznih mitova i legendi,evo meni jedan od komentatora napisa da Lancie voze samo gospoda.Daaaaa siguuurnoooo :)
Nego,Volvo jeste godinama radio na polju bezbednosti i recimo prvi su ubacili sedište za bebe u automobil (na prednje sedište doduše) ali nisu bre oni izmislili bezbednost vozila.Crash testove su ,pre nego što su postali unificirani, radili skoro svi i hvalili se njima.Danas stvarno ne vidim po čemu Volvo prednjači u odnosu na ostale na tom polju.Svi imaju zone gužvanja,svi imaju airbegove,svi sisteme asistencije.Evo npr neko blizak meni je hteo da kupi V40 i ja sam lično bio razočaran kako dotični model u srednjem paketu opreme nije imao skoro ništa od tih sistema a radi se o modelu pre redizajna,znači pre neke 2 godine.Sve se doplaćivalo,naravno ne znam da li se radi o uvozniku koji je sklepao takav model ili je to stvarno tako i u ostalim zemljama.Moj zaključak je,ne robujte mitovima o pojedinim markama,možda se prijatno iznenadite ako probate nešto drugo.

c

pre 5 godina

https://youtu.be/emtLLvXrrFs 

Čisto da razbijemo malo mit.
(sladoledsmesom, 15. jun 2018 15:24)

a koji si mit razbio ? razlika izmedju ovih kola je tipa 15godina ! sto nisi nasao snimak ovog volvoa sa raspalin renoom istog godista... pa on renoa ne bi ostali ni dugmici...

c

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.
(DC, 15. jun 2018 18:12)

koga briga za tvoja ocekivanja !? ako hoces bezbednost i sigurnost onda plati, ta je problem !? svi bi da plate auto kao da je dacia a da imaju tehnologiju marcedes ili volvoa !

Makki

pre 5 godina

A komentari na youtube disejblovani, lutka promašuje airbag što znači da je vozač sigurno mrtav u ovakvom sudaru ili barem ima oči pune prekidača sa komandne table.

Papageno

pre 5 godina

Na snimku crash testa, čudi me da sedište lutke nema naslon za glavu. To je sada standard u Volvou ili je samo naslon skinut za test, možda zato da ne bi zaklonio kameru koja snima ponašanje lutke?

Na 0:33 se lepo vidi kako se glava lutke trza unazad. Da je živ čovek, takav trzaj glave bi sigurno vrlo loše podneo!

DC

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.

Nikola

pre 5 godina

Vredno radim i stedim, da bih jednog dana vozio Volvo. Volim bezbedno. Vozim bezbedno, koliko umem, ali i auto utice na bezbednost. Nazalost, ne mogu svi u Srbiji da priuste Volvo, a pitanje je da li cu i ja ikada uspeti. Ustvari, kod nas mnogi ne mogu da obezbede ni 2 seta guma. Neki ne shvataju potrebu, a neki prosto nemaju. Pre par dana sam prosao kroz parking i gledao gume. Od 30 automobila, 25 je imalo zimske gume, a samo 5 letnje, od toga jedan potpuno celave, glatke kao staklo. Kada bi to ljudi imali na umu, pa da bar sporije voze, nego se jos i zale na niska ogranicenja. U prevodu, leti taj sa zimskim gumama mora da vozi 40 gde ovaj sa letnjim 50, da ne bi zgazili pesaka u podjednako kriticnoj situaciji. E to tih 26 sa losim gumama nema u vidu.
Postoji sreca, postoji umece, ali pre svega propisna voznja i ispravno vozilo spasavaju glave.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(V60, 15. jun 2018 14:22)

“А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....”
Vidi, to si tačno u pravu, nije za svakoga Volvo.
Recimo, taj V60 iz tvog “imena”, dizajnom me jako privukao (lepšeg karavana za mene bilo nije), ali, kada sam ga detaljno pregledao, odmah sam uočio da tako mali gepek ( 430 litara ) nema nijedan karavan ni u C segment (imaš čak i HB vozila C segmentra većeg gepeka), a taj Volvo se vodi kao da je D segment, pri čemu ni za putnike pozadi nema baš mesta. Ja inače vozim karavan i barem normalan gepek mi treba. Da hoću HB C segmenta, uzeo bih HB, a ne V60 sa gepekom HB-a C klase.
Što se cena delova i opravke za Volvo tiče, ako je nekome stvar prestiža da ga neko šiša i da mu magareće uši rastu, to je ok. Stvar ukusa. Ali, meni lično problem je što Volvo i nema neki kvalitet. Ja sam sa njim imao takve kvarove (zamalo i požar) da je to meni jasan pokazatelj ne baš sjajnog kvaliteta. Sve što sam posle vozio, bilo je (meni) kvalitetnije. Nije mi na 40 kkm otišao druk ležaj, na 60 kkm pišala pumpa za vodu, odlazio alternator, termostat …

mali spark

pre 5 godina

@zoro
mali spark nije tako los, istina nije kao volvo, ali pre par meseci imao sam sudar sa znatno vecim automobilom i spark se dobro pokazao. Uz to, ima odlican sistem vazdusnih jastuka. Spark nije za brzu voznju i divljanje, ali pri sudaru sasvim je ok.

закон за све

pre 5 godina

На страну сад све остало, али за онакву вожњу (срећа да је опалио у камион па није убио никог) доживотна забрана седања за волан, казна у висини годишње плате и 6 месеци затвора. Да видим који ће мајчин син после тога да се зајебава са људским животима.

V60

pre 5 godina

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...
(mozak jedne kokoške ..., 15. jun 2018 12:28)

Волво није "чврст као стена", напротив. Поента Волвоа је да се згужва, упије што више енергије удара и што мање пренесе на путнике. Јер енергија је оно што убија путнике. Тај стојадин би вероватно у чеоном унео мотор право у кабину на возача и сувозача, док би волво усмерио мотор у пут....

А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....

Bojan

pre 5 godina

Samovozeći auti i njihovo šerovanje će ovo eliminisati jednog dana potpuno. Kao što sad nema zaprege na putu tako jednog dana neće biti ni volana a do tad "ko živ ko mrtav".

Zevs

pre 5 godina

Moj rodjak je pre vise od 30 godina imao sudar sa kamionom koji mu je nesmotreno iz suprotnog pravca preprecio put (skretanje na sporedni put). Kretao se brzinom od 90 km/h, totalna steta oba vozila, ostao je ziv zahvaljujuci VOLVU 760, veliko hvala Volvu. Prednji deo je bio harmonika a kabina vozila netaknuta.
Na tom delu puta 6 meseci ranije je jedan vozac Mercedesa 500 SEL u istoj situaciji poginuo.
Zato ljudi kupujte samo VOLVO, zivot je jedan

dzigi

pre 5 godina

U novijim Volvoima (pa i drugim markama) ovako nešto čak ne bi ni moglo/smelo da se desi, zbog niže pomenutog Line assist (i ostalih asistencija). Ali pasivna zaštita dobro dođe u svakom slučaju.

Jeste za diskusiju, ali čini se da su sve više argumenti na stranu kupovine novog auta (sa boljom aktivnom i pasivnom zaštitom) niže klase nego polovnog automobila više klase.

tony

pre 5 godina

ovako, pojas su izmislili ameri ali pojas kakav mi znamo (tri tacke) je dosao iz volvoa. eto, cisto da nesto naucite. inace kad vidim starog volva ili saaba na putu, stanem za svaki slucaj sto iz postovanja sto iz prpe pa pustim azdaje da prodju.

SRBIN

pre 5 godina

Respekt za Volvo, ali ni drugi nisu mnogo slabiji. Zavisi od mnogo faktora kakav je ishod iz udesa. U slucaju prevrtanja (ne daj boze) svasta ruzno moze da se desi, bez obzira na tvrdocu auta. Ja sam imao udes na 150 km/h sa starom prelude, ni ogreban nisam, a neko pogine sa 70 km/h.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(Срђан, 15. jun 2018 11:05)
"Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање."

To je jedna od češćih zabluda. Proguglaj. Taj "izum" veze nema sa volvom. A baš zato što to nisu izmislili inženjeri volva (već Ameri,pre njih), zato to volvo i nije mogao da zaštiti patentom.

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...

Makki

pre 5 godina

Prazne priče a lutka im promašila vazdušni jastuk, evo pre neki dan u Hrvatskoj čovek poginuo u potpuno novom volvo dzipu, najnovijem modelu.

DrMr

pre 5 godina

S tim što je i brzina kamioma bila oko 60kmh, dok u laboratoriji automobil udara u prepreku koja stoji brzinom od 64kmh. Šta reći, osim svaka čast Volvou, sigurnost putnika i vozača im je oduvek bio zaštitni znak.

Mmm

pre 5 godina

@Haha

Kamiondzija je pop**deo, jer je to već peti put kako Volvo pokušava da dokaže da je njihov auto od najviše 2 tone, jači od kamiona koji teži 40 tona.

Срђан

pre 5 godina

Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање.

Zgembo

pre 5 godina

@DC, Potrebno je određeno vreme kako bi nova tehnologija postala standardni deo paketa, kao svojevremeno ABS, ESP i sl. koji su bili dostupni samo u skupljim paketima. Lane assist zahteva kameru iza vetrobranskog stakla kod Volvoa, što povećava cenu, čineći ga nekonkurentnim sa drugim modelima koji nemaju tu opciju. Makar dok ta opcija ne postane zakonom zahtevana.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovaj model, XC 70 (ako se ne varam),u Srbiji,zavisno od stanja,godista i kilometraze kosta obicno 6500-10000.Sudeci po ovom slucaju bagatela...

Cento

pre 5 godina

Da...pri brzini od 64km/h
A pri duplo većoj? Tu spasa nema moj bato
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DannyOnTheWorld, 15. jun 2018 11:10)

A tek pri troduploj brzini "bato moj".Kakve gluposti pisete ne mogu da vjerujem.Zasto bi isao duplo brze kad su nam ogranicenja u 95% slucajeva od 50kmh do 80kmh van grada a da ima budala koji ce voziti i duplo ima i dzaba ti volvo kad naletis na idiota.

deki

pre 5 godina

@DannyOnTheWorld

Govoris o brzinama na auto putu a tu se retko dogadja ceoni sudar. Ovaj tip puteva, sa dve trake, koji se vidi na snimku je u Svedskoj gotovo uvek ogranicen na 70, osim kod puteva sa vrlo niskim saobracajem. Putevi sa vecim brzinama su dogradjeni na 2+1 traku, sa flekisbilnom celicnom ogradom cime se izbegavaju vecina ceonih sudara, koji su opet najopasniji.

s

pre 5 godina

ne znam da li je asistent za ne namerno izlazenje iz trake dostupan u svim paketima opreme ili se doplacuje. Cak se vidi da i izbegavanje frontalnog sudara ne radi, automobil nije ukocio.

Zoro

pre 5 godina

Poprilicno ozbiljan sudar. Neverovatan auto. Zbog ovakvih direktnih sudara hiljade su ostale bez života na Ibarskoj magistrali. Ovo je stariji XC70 koji nije imao "lane assistance."
Mislim da kod nas ljudi uopste ne razmisljaju o bezbednosti vozila, trpaju se cele porodice u krseve kao jagnjad na klanje.
Evo komsinica sa dvoje male dece zeli da kupi polovan Chevrolet Spark, kaze "bas je sladak". Da je umesto Volvoa bio nesrecni Spark ostale bi samo kapice ventila.

DC

pre 5 godina

Sve navedeno stoji. Medjutim takodje stoji da je recimo 'lane assistance' na ovom modelu bila relativno skupa opcija, a koja bi sprecila da do ovog sudara uopste dodje. Zasto je Volvo svoju tehnologiju koja moze da spase zivote nudio kao opciju a ne deo standardne opreme?

Zoro

pre 5 godina

Poprilicno ozbiljan sudar. Neverovatan auto. Zbog ovakvih direktnih sudara hiljade su ostale bez života na Ibarskoj magistrali. Ovo je stariji XC70 koji nije imao "lane assistance."
Mislim da kod nas ljudi uopste ne razmisljaju o bezbednosti vozila, trpaju se cele porodice u krseve kao jagnjad na klanje.
Evo komsinica sa dvoje male dece zeli da kupi polovan Chevrolet Spark, kaze "bas je sladak". Da je umesto Volvoa bio nesrecni Spark ostale bi samo kapice ventila.

Срђан

pre 5 godina

Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање.

Cento

pre 5 godina

Da...pri brzini od 64km/h
A pri duplo većoj? Tu spasa nema moj bato
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DannyOnTheWorld, 15. jun 2018 11:10)

A tek pri troduploj brzini "bato moj".Kakve gluposti pisete ne mogu da vjerujem.Zasto bi isao duplo brze kad su nam ogranicenja u 95% slucajeva od 50kmh do 80kmh van grada a da ima budala koji ce voziti i duplo ima i dzaba ti volvo kad naletis na idiota.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovaj model, XC 70 (ako se ne varam),u Srbiji,zavisno od stanja,godista i kilometraze kosta obicno 6500-10000.Sudeci po ovom slucaju bagatela...

DrMr

pre 5 godina

S tim što je i brzina kamioma bila oko 60kmh, dok u laboratoriji automobil udara u prepreku koja stoji brzinom od 64kmh. Šta reći, osim svaka čast Volvou, sigurnost putnika i vozača im je oduvek bio zaštitni znak.

DC

pre 5 godina

Sve navedeno stoji. Medjutim takodje stoji da je recimo 'lane assistance' na ovom modelu bila relativno skupa opcija, a koja bi sprecila da do ovog sudara uopste dodje. Zasto je Volvo svoju tehnologiju koja moze da spase zivote nudio kao opciju a ne deo standardne opreme?

Mmm

pre 5 godina

@Haha

Kamiondzija je pop**deo, jer je to već peti put kako Volvo pokušava da dokaže da je njihov auto od najviše 2 tone, jači od kamiona koji teži 40 tona.

V60

pre 5 godina

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...
(mozak jedne kokoške ..., 15. jun 2018 12:28)

Волво није "чврст као стена", напротив. Поента Волвоа је да се згужва, упије што више енергије удара и што мање пренесе на путнике. Јер енергија је оно што убија путнике. Тај стојадин би вероватно у чеоном унео мотор право у кабину на возача и сувозача, док би волво усмерио мотор у пут....

А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....

Zevs

pre 5 godina

Moj rodjak je pre vise od 30 godina imao sudar sa kamionom koji mu je nesmotreno iz suprotnog pravca preprecio put (skretanje na sporedni put). Kretao se brzinom od 90 km/h, totalna steta oba vozila, ostao je ziv zahvaljujuci VOLVU 760, veliko hvala Volvu. Prednji deo je bio harmonika a kabina vozila netaknuta.
Na tom delu puta 6 meseci ranije je jedan vozac Mercedesa 500 SEL u istoj situaciji poginuo.
Zato ljudi kupujte samo VOLVO, zivot je jedan

deki

pre 5 godina

@DannyOnTheWorld

Govoris o brzinama na auto putu a tu se retko dogadja ceoni sudar. Ovaj tip puteva, sa dve trake, koji se vidi na snimku je u Svedskoj gotovo uvek ogranicen na 70, osim kod puteva sa vrlo niskim saobracajem. Putevi sa vecim brzinama su dogradjeni na 2+1 traku, sa flekisbilnom celicnom ogradom cime se izbegavaju vecina ceonih sudara, koji su opet najopasniji.

закон за све

pre 5 godina

На страну сад све остало, али за онакву вожњу (срећа да је опалио у камион па није убио никог) доживотна забрана седања за волан, казна у висини годишње плате и 6 месеци затвора. Да видим који ће мајчин син после тога да се зајебава са људским животима.

Nikola

pre 5 godina

Vredno radim i stedim, da bih jednog dana vozio Volvo. Volim bezbedno. Vozim bezbedno, koliko umem, ali i auto utice na bezbednost. Nazalost, ne mogu svi u Srbiji da priuste Volvo, a pitanje je da li cu i ja ikada uspeti. Ustvari, kod nas mnogi ne mogu da obezbede ni 2 seta guma. Neki ne shvataju potrebu, a neki prosto nemaju. Pre par dana sam prosao kroz parking i gledao gume. Od 30 automobila, 25 je imalo zimske gume, a samo 5 letnje, od toga jedan potpuno celave, glatke kao staklo. Kada bi to ljudi imali na umu, pa da bar sporije voze, nego se jos i zale na niska ogranicenja. U prevodu, leti taj sa zimskim gumama mora da vozi 40 gde ovaj sa letnjim 50, da ne bi zgazili pesaka u podjednako kriticnoj situaciji. E to tih 26 sa losim gumama nema u vidu.
Postoji sreca, postoji umece, ali pre svega propisna voznja i ispravno vozilo spasavaju glave.

Zgembo

pre 5 godina

@DC, Potrebno je određeno vreme kako bi nova tehnologija postala standardni deo paketa, kao svojevremeno ABS, ESP i sl. koji su bili dostupni samo u skupljim paketima. Lane assist zahteva kameru iza vetrobranskog stakla kod Volvoa, što povećava cenu, čineći ga nekonkurentnim sa drugim modelima koji nemaju tu opciju. Makar dok ta opcija ne postane zakonom zahtevana.

SRBIN

pre 5 godina

Respekt za Volvo, ali ni drugi nisu mnogo slabiji. Zavisi od mnogo faktora kakav je ishod iz udesa. U slucaju prevrtanja (ne daj boze) svasta ruzno moze da se desi, bez obzira na tvrdocu auta. Ja sam imao udes na 150 km/h sa starom prelude, ni ogreban nisam, a neko pogine sa 70 km/h.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(V60, 15. jun 2018 14:22)

“А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....”
Vidi, to si tačno u pravu, nije za svakoga Volvo.
Recimo, taj V60 iz tvog “imena”, dizajnom me jako privukao (lepšeg karavana za mene bilo nije), ali, kada sam ga detaljno pregledao, odmah sam uočio da tako mali gepek ( 430 litara ) nema nijedan karavan ni u C segment (imaš čak i HB vozila C segmentra većeg gepeka), a taj Volvo se vodi kao da je D segment, pri čemu ni za putnike pozadi nema baš mesta. Ja inače vozim karavan i barem normalan gepek mi treba. Da hoću HB C segmenta, uzeo bih HB, a ne V60 sa gepekom HB-a C klase.
Što se cena delova i opravke za Volvo tiče, ako je nekome stvar prestiža da ga neko šiša i da mu magareće uši rastu, to je ok. Stvar ukusa. Ali, meni lično problem je što Volvo i nema neki kvalitet. Ja sam sa njim imao takve kvarove (zamalo i požar) da je to meni jasan pokazatelj ne baš sjajnog kvaliteta. Sve što sam posle vozio, bilo je (meni) kvalitetnije. Nije mi na 40 kkm otišao druk ležaj, na 60 kkm pišala pumpa za vodu, odlazio alternator, termostat …

dzigi

pre 5 godina

U novijim Volvoima (pa i drugim markama) ovako nešto čak ne bi ni moglo/smelo da se desi, zbog niže pomenutog Line assist (i ostalih asistencija). Ali pasivna zaštita dobro dođe u svakom slučaju.

Jeste za diskusiju, ali čini se da su sve više argumenti na stranu kupovine novog auta (sa boljom aktivnom i pasivnom zaštitom) niže klase nego polovnog automobila više klase.

Bojan

pre 5 godina

Samovozeći auti i njihovo šerovanje će ovo eliminisati jednog dana potpuno. Kao što sad nema zaprege na putu tako jednog dana neće biti ni volana a do tad "ko živ ko mrtav".

tony

pre 5 godina

ovako, pojas su izmislili ameri ali pojas kakav mi znamo (tri tacke) je dosao iz volvoa. eto, cisto da nesto naucite. inace kad vidim starog volva ili saaba na putu, stanem za svaki slucaj sto iz postovanja sto iz prpe pa pustim azdaje da prodju.

Makki

pre 5 godina

Prazne priče a lutka im promašila vazdušni jastuk, evo pre neki dan u Hrvatskoj čovek poginuo u potpuno novom volvo dzipu, najnovijem modelu.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(Срђан, 15. jun 2018 11:05)
"Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање."

To je jedna od češćih zabluda. Proguglaj. Taj "izum" veze nema sa volvom. A baš zato što to nisu izmislili inženjeri volva (već Ameri,pre njih), zato to volvo i nije mogao da zaštiti patentom.

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...

DC

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.

c

pre 5 godina

https://youtu.be/emtLLvXrrFs 

Čisto da razbijemo malo mit.
(sladoledsmesom, 15. jun 2018 15:24)

a koji si mit razbio ? razlika izmedju ovih kola je tipa 15godina ! sto nisi nasao snimak ovog volvoa sa raspalin renoom istog godista... pa on renoa ne bi ostali ni dugmici...

mali spark

pre 5 godina

@zoro
mali spark nije tako los, istina nije kao volvo, ali pre par meseci imao sam sudar sa znatno vecim automobilom i spark se dobro pokazao. Uz to, ima odlican sistem vazdusnih jastuka. Spark nije za brzu voznju i divljanje, ali pri sudaru sasvim je ok.

Bronco

pre 5 godina

Ovo je još jedan od pogodnih mitova na koji se primaju vlasnici dotične marke.A inače ima raznih mitova i legendi,evo meni jedan od komentatora napisa da Lancie voze samo gospoda.Daaaaa siguuurnoooo :)
Nego,Volvo jeste godinama radio na polju bezbednosti i recimo prvi su ubacili sedište za bebe u automobil (na prednje sedište doduše) ali nisu bre oni izmislili bezbednost vozila.Crash testove su ,pre nego što su postali unificirani, radili skoro svi i hvalili se njima.Danas stvarno ne vidim po čemu Volvo prednjači u odnosu na ostale na tom polju.Svi imaju zone gužvanja,svi imaju airbegove,svi sisteme asistencije.Evo npr neko blizak meni je hteo da kupi V40 i ja sam lično bio razočaran kako dotični model u srednjem paketu opreme nije imao skoro ništa od tih sistema a radi se o modelu pre redizajna,znači pre neke 2 godine.Sve se doplaćivalo,naravno ne znam da li se radi o uvozniku koji je sklepao takav model ili je to stvarno tako i u ostalim zemljama.Moj zaključak je,ne robujte mitovima o pojedinim markama,možda se prijatno iznenadite ako probate nešto drugo.

s

pre 5 godina

ne znam da li je asistent za ne namerno izlazenje iz trake dostupan u svim paketima opreme ili se doplacuje. Cak se vidi da i izbegavanje frontalnog sudara ne radi, automobil nije ukocio.

c

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.
(DC, 15. jun 2018 18:12)

koga briga za tvoja ocekivanja !? ako hoces bezbednost i sigurnost onda plati, ta je problem !? svi bi da plate auto kao da je dacia a da imaju tehnologiju marcedes ili volvoa !

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@sladoledsmesom

https://youtu.be/UZM7QyZeFxw

imas jos neki mit da razbijes?

@papageno

volvo whips. procitaj i dobices odgovor na pitanje da li najbezbedniji auto ima "naslon" za glavu.

@mozak jedne kokoske...

volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade.

Papageno

pre 5 godina

Na snimku crash testa, čudi me da sedište lutke nema naslon za glavu. To je sada standard u Volvou ili je samo naslon skinut za test, možda zato da ne bi zaklonio kameru koja snima ponašanje lutke?

Na 0:33 se lepo vidi kako se glava lutke trza unazad. Da je živ čovek, takav trzaj glave bi sigurno vrlo loše podneo!

đoka

pre 5 godina

@joca
Nemoj da se uzrujavaš. Mercedes je već 10°% kineski. Za koju godinicu i on će biti 100% kineski. Čiji je novčanik deblji taj vlada. Vrlo prosto.

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@mozak jedne kokoske

u pravu si kada je u pitanju pojas uopste. valjda govorimo o savremenim pojasevima ili smatras da je onaj u 2 tacke sigurniji.

A 3-point belt is a Y-shaped arrangement, similar to the separate lap and sash belts, but unitized. Like the separate lap-and-sash belt, in a collision the 3-point belt spreads out the energy of the moving body over the chest, pelvis, and shoulders. Volvo introduced the first production three-point belt in 1959. The first car with a three-point belt was a Volvo PV 544 that was delivered to a dealer in Kristianstad on August 13, 1959. However, the first car model to feature the three-point seat belt as a standard item was the 1959 Volvo 122, first outfitted with a two-point belt at initial delivery in 1958, replaced with the three-point seat belt the following year. The three-point belt was developed by Nils Bohlin who had earlier also worked on ejection seats at Saab.Volvo then made the new seat belt design patent open in the interest of safety and made it available to other car manufacturers for free.

Makki

pre 5 godina

A komentari na youtube disejblovani, lutka promašuje airbag što znači da je vozač sigurno mrtav u ovakvom sudaru ili barem ima oči pune prekidača sa komandne table.

Vlada

pre 5 godina

@Zoro

Legendo poredis Spark i SUV. Pa velika bi razlika bila da je umesto ovog bio Volvo C30 zar ne? Ako hoces da poredis vec uzmi Chevrolet Suburban ili Tahoe a ne Spark, a ne da mesas babe i zabe. Mogao si i Yugo da uporedis kad si vec tu, a i bicikl cisto da se vidi koliko je covek bezbedniji u Volvo SUV nego kada je na biciklu.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(oci imaju,ali ne vide, 16. jun 2018 12:23)

"volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade."

Rasplakaćeš me... Patentom ne možeđ da zaštitiš nešto što "nije patanetibilno", nešto što ne predstavlja novost u tehničkom smislu. Zato volvo "nije patentirao" nešto što su pre njega izmisli Ameri. A ne zbog "altruizma" ... Samo "proguglaj".

Konjina

pre 5 godina

U Nemackoj postoji pravilo:ako putujes ka vrhu kupi BMW ili AUDI,ako si stigao na njega kupi MERCEDES a ako te prodju lutke i nije ti vise bitno sta drugi misle i kazu kupi VOLVO!

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(Срђан, 15. jun 2018 11:05)
"Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање."

To je jedna od češćih zabluda. Proguglaj. Taj "izum" veze nema sa volvom. A baš zato što to nisu izmislili inženjeri volva (već Ameri,pre njih), zato to volvo i nije mogao da zaštiti patentom.

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...

DC

pre 5 godina

Sve navedeno stoji. Medjutim takodje stoji da je recimo 'lane assistance' na ovom modelu bila relativno skupa opcija, a koja bi sprecila da do ovog sudara uopste dodje. Zasto je Volvo svoju tehnologiju koja moze da spase zivote nudio kao opciju a ne deo standardne opreme?

s

pre 5 godina

ne znam da li je asistent za ne namerno izlazenje iz trake dostupan u svim paketima opreme ili se doplacuje. Cak se vidi da i izbegavanje frontalnog sudara ne radi, automobil nije ukocio.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(V60, 15. jun 2018 14:22)

“А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....”
Vidi, to si tačno u pravu, nije za svakoga Volvo.
Recimo, taj V60 iz tvog “imena”, dizajnom me jako privukao (lepšeg karavana za mene bilo nije), ali, kada sam ga detaljno pregledao, odmah sam uočio da tako mali gepek ( 430 litara ) nema nijedan karavan ni u C segment (imaš čak i HB vozila C segmentra većeg gepeka), a taj Volvo se vodi kao da je D segment, pri čemu ni za putnike pozadi nema baš mesta. Ja inače vozim karavan i barem normalan gepek mi treba. Da hoću HB C segmenta, uzeo bih HB, a ne V60 sa gepekom HB-a C klase.
Što se cena delova i opravke za Volvo tiče, ako je nekome stvar prestiža da ga neko šiša i da mu magareće uši rastu, to je ok. Stvar ukusa. Ali, meni lično problem je što Volvo i nema neki kvalitet. Ja sam sa njim imao takve kvarove (zamalo i požar) da je to meni jasan pokazatelj ne baš sjajnog kvaliteta. Sve što sam posle vozio, bilo je (meni) kvalitetnije. Nije mi na 40 kkm otišao druk ležaj, na 60 kkm pišala pumpa za vodu, odlazio alternator, termostat …

Makki

pre 5 godina

Prazne priče a lutka im promašila vazdušni jastuk, evo pre neki dan u Hrvatskoj čovek poginuo u potpuno novom volvo dzipu, najnovijem modelu.

Bronco

pre 5 godina

Ovo je još jedan od pogodnih mitova na koji se primaju vlasnici dotične marke.A inače ima raznih mitova i legendi,evo meni jedan od komentatora napisa da Lancie voze samo gospoda.Daaaaa siguuurnoooo :)
Nego,Volvo jeste godinama radio na polju bezbednosti i recimo prvi su ubacili sedište za bebe u automobil (na prednje sedište doduše) ali nisu bre oni izmislili bezbednost vozila.Crash testove su ,pre nego što su postali unificirani, radili skoro svi i hvalili se njima.Danas stvarno ne vidim po čemu Volvo prednjači u odnosu na ostale na tom polju.Svi imaju zone gužvanja,svi imaju airbegove,svi sisteme asistencije.Evo npr neko blizak meni je hteo da kupi V40 i ja sam lično bio razočaran kako dotični model u srednjem paketu opreme nije imao skoro ništa od tih sistema a radi se o modelu pre redizajna,znači pre neke 2 godine.Sve se doplaćivalo,naravno ne znam da li se radi o uvozniku koji je sklepao takav model ili je to stvarno tako i u ostalim zemljama.Moj zaključak je,ne robujte mitovima o pojedinim markama,možda se prijatno iznenadite ako probate nešto drugo.

Makki

pre 5 godina

A komentari na youtube disejblovani, lutka promašuje airbag što znači da je vozač sigurno mrtav u ovakvom sudaru ili barem ima oči pune prekidača sa komandne table.

Bojan

pre 5 godina

Samovozeći auti i njihovo šerovanje će ovo eliminisati jednog dana potpuno. Kao što sad nema zaprege na putu tako jednog dana neće biti ni volana a do tad "ko živ ko mrtav".

tony

pre 5 godina

ovako, pojas su izmislili ameri ali pojas kakav mi znamo (tri tacke) je dosao iz volvoa. eto, cisto da nesto naucite. inace kad vidim starog volva ili saaba na putu, stanem za svaki slucaj sto iz postovanja sto iz prpe pa pustim azdaje da prodju.

Срђан

pre 5 godina

Volvo је одувек био најбезбеднији аутомобил. Између осталог Volvo је измислио и појас за везивање.

DC

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.

Zevs

pre 5 godina

Moj rodjak je pre vise od 30 godina imao sudar sa kamionom koji mu je nesmotreno iz suprotnog pravca preprecio put (skretanje na sporedni put). Kretao se brzinom od 90 km/h, totalna steta oba vozila, ostao je ziv zahvaljujuci VOLVU 760, veliko hvala Volvu. Prednji deo je bio harmonika a kabina vozila netaknuta.
Na tom delu puta 6 meseci ranije je jedan vozac Mercedesa 500 SEL u istoj situaciji poginuo.
Zato ljudi kupujte samo VOLVO, zivot je jedan

Zoro

pre 5 godina

Poprilicno ozbiljan sudar. Neverovatan auto. Zbog ovakvih direktnih sudara hiljade su ostale bez života na Ibarskoj magistrali. Ovo je stariji XC70 koji nije imao "lane assistance."
Mislim da kod nas ljudi uopste ne razmisljaju o bezbednosti vozila, trpaju se cele porodice u krseve kao jagnjad na klanje.
Evo komsinica sa dvoje male dece zeli da kupi polovan Chevrolet Spark, kaze "bas je sladak". Da je umesto Volvoa bio nesrecni Spark ostale bi samo kapice ventila.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(oci imaju,ali ne vide, 16. jun 2018 12:23)

"volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade."

Rasplakaćeš me... Patentom ne možeđ da zaštitiš nešto što "nije patanetibilno", nešto što ne predstavlja novost u tehničkom smislu. Zato volvo "nije patentirao" nešto što su pre njega izmisli Ameri. A ne zbog "altruizma" ... Samo "proguglaj".

mali spark

pre 5 godina

@zoro
mali spark nije tako los, istina nije kao volvo, ali pre par meseci imao sam sudar sa znatno vecim automobilom i spark se dobro pokazao. Uz to, ima odlican sistem vazdusnih jastuka. Spark nije za brzu voznju i divljanje, ali pri sudaru sasvim je ok.

V60

pre 5 godina

A koliko je volvo čvrst ( "kao stena" ), video samkada jemog ćaleta u naš skoro da potpuno nov volvo 244 duž cele leve strane "očešao" jedan stojadin u punoj brzini. Naravno, leva vrata posle nismo mogli da otvorimo (pa smo jedno šest mseci u kola ulazili samo na desna vrata), pa smo morali da menjamo komplet levu stranu (oba krila, dvoje vrata, oba branika).
Onda se posle par meseci "zaneo" i pri okretanju na putu zakačio zaštitnu ogradu sa oba desna krila ( i sa branicima, ali, oni su već bili za zamenu, od onog pre ).
Tek, taj nov volvo smo platili 48 (nekih ) "miliona", a tu opravku svega 36 "miliona"...
A mada nije imao "plivajući zamajac", kvačilo smo platili 1.000. Posle auspuh 1.000. Amortizere 1.000. Kočioni cilindar (jedan) 1.000 ... Kod njega ti je sve bilo na "po 1.000" :)
I za maler, ja ga "nasledio". Prodah ga čim sam stigao ...
(mozak jedne kokoške ..., 15. jun 2018 12:28)

Волво није "чврст као стена", напротив. Поента Волвоа је да се згужва, упије што више енергије удара и што мање пренесе на путнике. Јер енергија је оно што убија путнике. Тај стојадин би вероватно у чеоном унео мотор право у кабину на возача и сувозача, док би волво усмерио мотор у пут....

А то колико кошта оправка.....па није за сваког да вози волво....

закон за све

pre 5 godina

На страну сад све остало, али за онакву вожњу (срећа да је опалио у камион па није убио никог) доживотна забрана седања за волан, казна у висини годишње плате и 6 месеци затвора. Да видим који ће мајчин син после тога да се зајебава са људским животима.

c

pre 5 godina

@Zgembo: Lane Assist se pojavio jos 2000. na Mercedes Actrosu. Citroen ga je ubacivao u aute od 2005, cak i u C4 koji je daleko jeftiniji od Volvoa XC70. Ovaj XC70 sa snimka je iz perioda od 2009 do 2016 (pojavio se jos 2007. ali im je u pocetku auspuh bio sakriven). Na prilicno skupom modelu od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost 'Lane Assist' je zadnjih desetak godina morao da bude ako ne standard na svim verzijama, a ono opcija na srednjem paketu opreme (Momentum) i standard na najjacem (Summum). Realnost je da se retko nalazi i na Summum jer je bio skupa opcija, sto kao sto rekoh, od proizvodjaca koji je sinonim za bezbednost, je ispod mojih ocekivanja.
(DC, 15. jun 2018 18:12)

koga briga za tvoja ocekivanja !? ako hoces bezbednost i sigurnost onda plati, ta je problem !? svi bi da plate auto kao da je dacia a da imaju tehnologiju marcedes ili volvoa !

Mmm

pre 5 godina

@Haha

Kamiondzija je pop**deo, jer je to već peti put kako Volvo pokušava da dokaže da je njihov auto od najviše 2 tone, jači od kamiona koji teži 40 tona.

Cento

pre 5 godina

Da...pri brzini od 64km/h
A pri duplo većoj? Tu spasa nema moj bato
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DannyOnTheWorld, 15. jun 2018 11:10)

A tek pri troduploj brzini "bato moj".Kakve gluposti pisete ne mogu da vjerujem.Zasto bi isao duplo brze kad su nam ogranicenja u 95% slucajeva od 50kmh do 80kmh van grada a da ima budala koji ce voziti i duplo ima i dzaba ti volvo kad naletis na idiota.

Samo kazem

pre 5 godina

Ovaj model, XC 70 (ako se ne varam),u Srbiji,zavisno od stanja,godista i kilometraze kosta obicno 6500-10000.Sudeci po ovom slucaju bagatela...

SRBIN

pre 5 godina

Respekt za Volvo, ali ni drugi nisu mnogo slabiji. Zavisi od mnogo faktora kakav je ishod iz udesa. U slucaju prevrtanja (ne daj boze) svasta ruzno moze da se desi, bez obzira na tvrdocu auta. Ja sam imao udes na 150 km/h sa starom prelude, ni ogreban nisam, a neko pogine sa 70 km/h.

Vlada

pre 5 godina

@Zoro

Legendo poredis Spark i SUV. Pa velika bi razlika bila da je umesto ovog bio Volvo C30 zar ne? Ako hoces da poredis vec uzmi Chevrolet Suburban ili Tahoe a ne Spark, a ne da mesas babe i zabe. Mogao si i Yugo da uporedis kad si vec tu, a i bicikl cisto da se vidi koliko je covek bezbedniji u Volvo SUV nego kada je na biciklu.

Zgembo

pre 5 godina

@DC, Potrebno je određeno vreme kako bi nova tehnologija postala standardni deo paketa, kao svojevremeno ABS, ESP i sl. koji su bili dostupni samo u skupljim paketima. Lane assist zahteva kameru iza vetrobranskog stakla kod Volvoa, što povećava cenu, čineći ga nekonkurentnim sa drugim modelima koji nemaju tu opciju. Makar dok ta opcija ne postane zakonom zahtevana.

Papageno

pre 5 godina

Na snimku crash testa, čudi me da sedište lutke nema naslon za glavu. To je sada standard u Volvou ili je samo naslon skinut za test, možda zato da ne bi zaklonio kameru koja snima ponašanje lutke?

Na 0:33 se lepo vidi kako se glava lutke trza unazad. Da je živ čovek, takav trzaj glave bi sigurno vrlo loše podneo!

c

pre 5 godina

https://youtu.be/emtLLvXrrFs 

Čisto da razbijemo malo mit.
(sladoledsmesom, 15. jun 2018 15:24)

a koji si mit razbio ? razlika izmedju ovih kola je tipa 15godina ! sto nisi nasao snimak ovog volvoa sa raspalin renoom istog godista... pa on renoa ne bi ostali ni dugmici...

deki

pre 5 godina

@DannyOnTheWorld

Govoris o brzinama na auto putu a tu se retko dogadja ceoni sudar. Ovaj tip puteva, sa dve trake, koji se vidi na snimku je u Svedskoj gotovo uvek ogranicen na 70, osim kod puteva sa vrlo niskim saobracajem. Putevi sa vecim brzinama su dogradjeni na 2+1 traku, sa flekisbilnom celicnom ogradom cime se izbegavaju vecina ceonih sudara, koji su opet najopasniji.

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@sladoledsmesom

https://youtu.be/UZM7QyZeFxw

imas jos neki mit da razbijes?

@papageno

volvo whips. procitaj i dobices odgovor na pitanje da li najbezbedniji auto ima "naslon" za glavu.

@mozak jedne kokoske...

volvo nije patentirao taj izum da bi drugi proizvodjaci mogli da ga koriste bez naknade.

dzigi

pre 5 godina

U novijim Volvoima (pa i drugim markama) ovako nešto čak ne bi ni moglo/smelo da se desi, zbog niže pomenutog Line assist (i ostalih asistencija). Ali pasivna zaštita dobro dođe u svakom slučaju.

Jeste za diskusiju, ali čini se da su sve više argumenti na stranu kupovine novog auta (sa boljom aktivnom i pasivnom zaštitom) niže klase nego polovnog automobila više klase.

đoka

pre 5 godina

@joca
Nemoj da se uzrujavaš. Mercedes je već 10°% kineski. Za koju godinicu i on će biti 100% kineski. Čiji je novčanik deblji taj vlada. Vrlo prosto.

DrMr

pre 5 godina

S tim što je i brzina kamioma bila oko 60kmh, dok u laboratoriji automobil udara u prepreku koja stoji brzinom od 64kmh. Šta reći, osim svaka čast Volvou, sigurnost putnika i vozača im je oduvek bio zaštitni znak.

Nikola

pre 5 godina

Vredno radim i stedim, da bih jednog dana vozio Volvo. Volim bezbedno. Vozim bezbedno, koliko umem, ali i auto utice na bezbednost. Nazalost, ne mogu svi u Srbiji da priuste Volvo, a pitanje je da li cu i ja ikada uspeti. Ustvari, kod nas mnogi ne mogu da obezbede ni 2 seta guma. Neki ne shvataju potrebu, a neki prosto nemaju. Pre par dana sam prosao kroz parking i gledao gume. Od 30 automobila, 25 je imalo zimske gume, a samo 5 letnje, od toga jedan potpuno celave, glatke kao staklo. Kada bi to ljudi imali na umu, pa da bar sporije voze, nego se jos i zale na niska ogranicenja. U prevodu, leti taj sa zimskim gumama mora da vozi 40 gde ovaj sa letnjim 50, da ne bi zgazili pesaka u podjednako kriticnoj situaciji. E to tih 26 sa losim gumama nema u vidu.
Postoji sreca, postoji umece, ali pre svega propisna voznja i ispravno vozilo spasavaju glave.

oci imaju,ali ne vide

pre 5 godina

@mozak jedne kokoske

u pravu si kada je u pitanju pojas uopste. valjda govorimo o savremenim pojasevima ili smatras da je onaj u 2 tacke sigurniji.

A 3-point belt is a Y-shaped arrangement, similar to the separate lap and sash belts, but unitized. Like the separate lap-and-sash belt, in a collision the 3-point belt spreads out the energy of the moving body over the chest, pelvis, and shoulders. Volvo introduced the first production three-point belt in 1959. The first car with a three-point belt was a Volvo PV 544 that was delivered to a dealer in Kristianstad on August 13, 1959. However, the first car model to feature the three-point seat belt as a standard item was the 1959 Volvo 122, first outfitted with a two-point belt at initial delivery in 1958, replaced with the three-point seat belt the following year. The three-point belt was developed by Nils Bohlin who had earlier also worked on ejection seats at Saab.Volvo then made the new seat belt design patent open in the interest of safety and made it available to other car manufacturers for free.

Konjina

pre 5 godina

U Nemackoj postoji pravilo:ako putujes ka vrhu kupi BMW ili AUDI,ako si stigao na njega kupi MERCEDES a ako te prodju lutke i nije ti vise bitno sta drugi misle i kazu kupi VOLVO!