Petak, 18.05.2018.

19:30

Osvežena Mazda CX-3 dobila 1,8 dizel

Izvor: B92

Osvežena Mazda CX-3 dobila 1,8 dizel IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

P

pre 5 godina

@batko

Koliko si ti nedokazan ili neces da citas pa to je neverovatno. Vec sam ti napisao iskustvo za BAS TU PONUDU. Bila je aktuelna prosle godine na sajmu i to cela 2 dana jer su svi ti automobili prodati! Mogu ja da ti nudim i Audi A8 za 5 evra, dzaba kad ne mozes da ga kupis jer ga FIZICKI NEMA VISE za te pare! Ove godine u istoj toj opremi A3 bio 23k evra. I opet, to jeste lepa oprema, ali kratka u odnosu na Mazdu. Taj Audi je mogao samo u crnoj ili beloj boji, za pocetak. Takodje, ima samo zadnje senzore, ne i prednje. Evo ti spisak sta nema u odnosu na Mazdu koja vec ima to sto si naveo: Prednje senzore, zadnju kameru, NAVIGACIJU, G-Vectoring, HUD, BOSE zvucni sistem, 18" alu felne (na audiju su 16"), RCTA, BSM, Automatsko kocenje do 80 kmh napred do 15kmh nazad, grejac volana (Audi ima grejace sedista, mazda isto), LED farove, LED maglenke,LED svetla pozadi,to je samo ono sto mogu da se setim. Mazda takodje ima multilink pozadi. I znas sta jos ima? Dizajn koji ne lici na Yugo Floridu kad bi se samo malo izmenile svetlosne grupe na tom Audiju. I tebi je to slicna oprema i dalje? Vazi...

batko

pre 5 godina

@rog Na akciji, još od prošle god, je bio A3 Limuzina sa 1.6tdi i biznis paketom, koji obuhvata dig. klimu, središnji naslon za ruke, kožni volan sa komandama, parking senzore i neka uljepšanja kabine. Ksenoni, multilink dodju standardno. Preko navedenog je moglo da se doplati za još par predefinisanih paketa, ali sam zaboravio šta su tačno uključivali. Treba potražiti dilera da se vidi da li je ponuda i dalje aktuelna.. Inače, ako se konfiguriše po slobodnoj volji, taj A3 ide dosta skuplje od akcijske ponude, ali ovo što je nudjeno na akciji je po cijeni samo malo iznad Oktavije, a jeftinije od sliče Mazde 3, koju, po meni, kida..

rog

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom.
(batko, 21. maj 2018 15:49)

Interesantan mi je audi a3 limuzina kao kupovina pa reko da pogledan cenovnik posto si me zainteresovao cenom. Interesantno je da dosta opreme koju nude ne ulazi niti u jedan paket koji imaju, znaci mora da se doplati. Prestao sam da citam kod dve stavke: manuelna klima u svim paketima, srednji naslon za ruke takodje nije ukljucen. Da bi taj audi a3 licio na nesto mora da se doplati jedno 3000eur makar za osnovne stvari, da ne spominjemo lane assist ili adaptivni tempomat koji kostaju kao nekoliko ozbiljnih flagship telefona. Mazda je takodje skupa kao djavo a sa pouzdanoscu na USA trzistu je pala zestoko.

batko

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom. Nadji malo informacija o opremi. Svi imaju ksenone, dig. klimu sa rashladjivanjem za zadnju klupu, park. senzore, srednji naslon... Ali, nebitan je Audi, uzeo sam samo kao reper za poredjenje koliko su Mazde skupe. Captur je u prosjeku jeftinij po 3.000 od CX3. Zapravo, CX3 ima cijenu Kadjara, Spotagea i Tucsona. Tucson dizel se upravo reklamira za 19.490, to ti je jeftinije od CX3 dizela.. Znači priča se vrti oko toga da je Mazda dobra, ali preskupa ZBOG STVARI KOJE NEMAJU VEZE SA VRIJEDNOŠĆU SAMOG AUTOMOBILA I KORISTENIH TEHNOLOGIJA, VEĆ SA TROŠKOVIMA UVOZNIH DAZBINA, TRANSPORTA I ZAŠTITE OD PROMJENA U ODNOSU YEN/ EUR... nije dobra koliko Audi (pogotovo ne kvalitet enterijera, automatski mjenjači, vješanje i zvučna izolacija), pa treba da je u prosjeku i po 30% jeftinija, a da polovna vrijedi po 20% -30% manje nego Audi, što znači da na kraju ispadne skuplja.

SRBIN

pre 5 godina

Za razliku od Audija, Mazda vredi svaki €. Audi se ne moze ni pribliziti Mazdi po kvalitetu. Ne lupajte gluposti sa Audijem i njihovim pricama kako su premium. Auto je premium ako je kvalitetan, a to odavno nemci nisu. Oprema se doplati i moze da bude premium, alu ako su motori, menjaci, elektronika, mehanika nekvalitetni kao kod nemaca, to je samo prodaja magle o premium glupostima. Verovali ili ne, Mazda je daleko po kvalitetu ispred svih nemaca. Mazda je nemcima nedostizan san..

P

pre 5 godina

@Zoki

Nisi pratio diskusiju pa ne znas oko cega se vrti. Niko ne spori da je Audi premium, ali tvrditi kako je cena Mazde i Audija "tu negde" je van pameti, ili tvrditi kako je Renault, Opel ili sl. znatno jeftiniji jer nije, vec su tu negde, samo sa Mazdom covek ima utisak da je kupio skuplji auto jer su napredovali dosta. Ne bih se kladio za buducnost doduse, posto znam da Mazda ima aspiracije da postane premium. Pa pogledaj samo novu Mazdu 6 koja je u prodaji u USA, materijali enterijera itd...

Hik

pre 5 godina

Audi Q2 1.0 TFSI (tri cilindra sa 115 KS i rucnim menjacem sa 6 brzina) u Basic paketu (znaci osnovnom paketu opreme) sa metalik bojom kosta 23.828,98 eura. Neka dileri na ovo daju i 10% popusta (sto je tesko verovatno, posebno sto je klot verzija u pitanju i ne nesto sa lagera) ovakav Q2 bi izasao 21.445 eura. A na njemu bi vam npr falio board kompjuter, automatska klima, centralni naslon za ruke, elektricno podesivi i grejani retrovizori, LED farovi, navigacija, parking senzori pozadi, patosnice pozadi, senzori za svetlo i kisu pa i alarm (koji nije zanemarljiv obzirom da je Audi u pitanju).

Mazda CX-3 G120 (cetiri cilindra sa 120KS i rucni menjac sa 6 brzina) u Revolution paketu (jedan ispod najviseg paketa opreme) sa centralnim naslonom za ruke, metalik bojom i navigacijom (metalik boja i navigacija su standardna akcija vec duze vreme) kosta 21.000 eura i to ako nije sa lagera (ako je sa lagera onda je jos povoljnije). U Revolution paketu inace imate podrsku za pametno kocenje u gradu, automatsku klimu, sistem upozorenja za napustanje saobracjane trake, elektro podesive, grejane i automatsko sklapajuce retrovizore, senzore za kisu i svetla, LED farove, Head-up displej, sedista presvucena eko kozom, parking senzore pozadi sa kamerom za voznju unazad.

Uporedjivanje i osnovnih dizela u datim paketima opreme daje slican odnos cena.

Ni Q2 ni CX-3 nisu idealni automobili, oba su realtivno skupa (posebno za nase trziste) ali cenovno nikako ne mogu da se uporedjuju.

batko

pre 5 godina

@P zaboravi konfigurisanje, nego podji u salon pa vidi sta ce ti ponuditi. Mazda ide malo, ili nikoliko, ispod kataloske cijene, dok je vrlo dobro opremljen Q2 dizel mogao da se kupi za 24.000€; A3 dizel za 19.990€, takodje vrlo dobro opremljen - to je u rangu Mazde 3 G120 benzinca sa sličnom opremom. Po mojoj računici, oba Audia se voze jeftinije od Mazde, jer će u preprodaji da vrijede i po 30% više. Nekoga to ne interesuje, ali većinu ipak da. Jas sam tu matematiku uradio mnogo puta, pa i prošle godine kog kupovine mog auta i pretprošle ženinog. Dakle, tačno je da CX-3 kupuju ljudi koji hoce baš takav auto, ali to ne znači da nije skup. To pokazuje i broj vozila koji vidiš na ulicama evropskih gradova, koji je 10x manji nego npr Captura ili Juke-a, što je šteta jer se meni mnogo više dopada CX-3.

P

pre 5 godina

@batko, @Lan

Lepo je sto gledate maltene klot verzije pa uporedjujete cenu. Pokusajte da konfigurisete uporedo pa ce vas sacekati iznenadjenje, cena je tu negde, Audi ce sigurno da ispadne znatno skuplji u istoj opremi. Japanci imaju predefinisane pakete opreme, kod evropljana krece klot pa onda doplacujes za sve zivo, papreno. Malo se upustite u tematiku kao da zaista hocete da kupite auto, pa onda lepo napisite opet. A posto sam prosle godine kupio nov auto, znam tacno o cemu pricam. Mazda ima carinu, ali se u finalnoj ceni to prakticno ne vidi. Ko ne veruje, nek proba da konfigurise. Pozdrav

Мики

pre 5 godina

Опет иста прича....Добар ауто, али мали, за те пере може да се купи већи...То је ауто који се купује јер желите баш такав изглед и ту величину, не упоређујете га са другима. Шта рећи за људе који дају огроман новац за двосед. Нашим људима се несвиђа јер То није ауто који може да вам послужи за све оне ситуације и прилике које су нама битне.

troll level 100

pre 5 godina

crni mika, 18. maj 2018 23:10)

Sa svojih 180 cm si se zaglavio jel? I sad mi treba da poverujemo u tu priču? A sta Japanci su svi 150 cm pa ulaze lagano? Ja prvi put čujem da se neko zaglavio u autu, moj komšija ima 2 metra i vozio fiću godinama, a ti se zaglavio u mazdi.

Jovan

pre 5 godina

Svi se kleli u mazdin 1,5 dizel, mozak nam ovde ispirali kako mu ravna nema, a on svoje već otplesao jer ne može da prodje Euro 6-d eko norme. Šta ti je mazda marketing. Čudo. Na isti način, sada je i ovaj 1,8 dizel "čudo". Siguran sam. "Čudo" kao i do sada.

batko

pre 5 godina

@P ha, pa svaki auto iz te klase se dobije za dosta manje novca. CX-3 se cijenom primiče Audiu Q2. Generalno, sve što se proizvodi u Japanu ovdje je skuplje. I CX-5 je auto koji se u Australiji, Aziji i Americi poredi sa Tucsonom i u tom je cjenovnom randu, a u Evropi je ladno u Cijeni Audia Q3 i malo jeftiniji od BMW X3. Ponovo kažem, po meni su sve Mazde super, ali ne toliko da se zbog razlike u cijeni od 5 ili 10% kupe preko Audia, ili da se plate 20% skuplje od Seata ili Renoa. Opet, ko voli da placa veće uvozne troškove i marže na koje utiče fluktuacija yen/eur, to je u redu, ali svakom treba da je jasno da od 2.000 do 5.000€ kod mazde placa nesto sto kod evropskih brendova nd placa..

Reziel

pre 5 godina

"Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako."

Javi u Skotland Jard, tamo čekaju na tako pronicljive mladiće.

Lan

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup 
(batko, 19. maj 2018 07:40) 

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??
(P, 19. maj 2018 15:31)

Svaki ! - Captur, Crosland, 2008, Vitara, Arona...

P

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup
(batko, 19. maj 2018 07:40)

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??

Zoki

pre 5 godina

Cim sam je prvi put video na slici rekao sam sebi da cu da je kupim dok se pojavi kod nas.Dok se pojavila deca su mi imala 10 i 11 godina.Kupio.Prodao sam je vec posle dve godine jer su deca porasla i pozadi vise nisu mogla.Prodah i kupih fiat 500l treking u fullu,koza,navigacija,pokretni stakleni krov.Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako.

Aleksa

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno?
------------
Ne. Zadnja klupa je za lokalne gabarite upotrebljiva tek od modela CX-5. Kod Amera je za slične potrebe popularan CX-9 koji pride ima vrlo atraktivnu cenu.

Boca

pre 5 godina

Vozim ga već treću godinu i savršen je. Žao mi je što ću morati da ga menjam za veći posto mi je sin prerastao za zadnja dosta skučena sedišta.

.

pre 5 godina

Mazda je dobra firma. Motori su odlicni, napredni i pouzdani. E, sto se tice samog CX3, sta znam, jeste lep. Ali mali je ako uzmemo u obzir cenu. Ne znam, ja bih pre uzeo obicnu trojku, moze i sedan ili CX5. Ali verovatno ima interesnih kategorija i za CX3.

miki

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno? Nisam sedeo u njemu. Neki raniji modeli imali su neupotrebljivu zadnju klupu ni sitna deca nisu mohla noge da stave komotno. Zato pitam.. Upotrebljivost mi je ipak najvažnija od SUV šminke..

crni mika

pre 5 godina

Pokusao sam jednom da udjem u CX3 nazalost sa svojih 180 cm i 85 kg nisam uspeo. Ustvari jesam do pola, ali vrata nisu mogla da se zatvore. Auto po meri Japanaca.

dalibor

pre 5 godina

Kakvi su likovi ovi Japanci, neki model svake godine dobija restilizaciju. Nije to lose. Shvatam ono kada vlasnici polovnih japanaca kazu da pri nabavci nekog polovnog dela, skinuyog sa auta isto godiste, isti motor, isti model... a ne slaze se

dalibor

pre 5 godina

Kakvi su likovi ovi Japanci, neki model svake godine dobija restilizaciju. Nije to lose. Shvatam ono kada vlasnici polovnih japanaca kazu da pri nabavci nekog polovnog dela, skinuyog sa auta isto godiste, isti motor, isti model... a ne slaze se

Boca

pre 5 godina

Vozim ga već treću godinu i savršen je. Žao mi je što ću morati da ga menjam za veći posto mi je sin prerastao za zadnja dosta skučena sedišta.

crni mika

pre 5 godina

Pokusao sam jednom da udjem u CX3 nazalost sa svojih 180 cm i 85 kg nisam uspeo. Ustvari jesam do pola, ali vrata nisu mogla da se zatvore. Auto po meri Japanaca.

Zoki

pre 5 godina

Cim sam je prvi put video na slici rekao sam sebi da cu da je kupim dok se pojavi kod nas.Dok se pojavila deca su mi imala 10 i 11 godina.Kupio.Prodao sam je vec posle dve godine jer su deca porasla i pozadi vise nisu mogla.Prodah i kupih fiat 500l treking u fullu,koza,navigacija,pokretni stakleni krov.Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako.

miki

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno? Nisam sedeo u njemu. Neki raniji modeli imali su neupotrebljivu zadnju klupu ni sitna deca nisu mohla noge da stave komotno. Zato pitam.. Upotrebljivost mi je ipak najvažnija od SUV šminke..

.

pre 5 godina

Mazda je dobra firma. Motori su odlicni, napredni i pouzdani. E, sto se tice samog CX3, sta znam, jeste lep. Ali mali je ako uzmemo u obzir cenu. Ne znam, ja bih pre uzeo obicnu trojku, moze i sedan ili CX5. Ali verovatno ima interesnih kategorija i za CX3.

Aleksa

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno?
------------
Ne. Zadnja klupa je za lokalne gabarite upotrebljiva tek od modela CX-5. Kod Amera je za slične potrebe popularan CX-9 koji pride ima vrlo atraktivnu cenu.

troll level 100

pre 5 godina

crni mika, 18. maj 2018 23:10)

Sa svojih 180 cm si se zaglavio jel? I sad mi treba da poverujemo u tu priču? A sta Japanci su svi 150 cm pa ulaze lagano? Ja prvi put čujem da se neko zaglavio u autu, moj komšija ima 2 metra i vozio fiću godinama, a ti se zaglavio u mazdi.

P

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup
(batko, 19. maj 2018 07:40)

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??

P

pre 5 godina

@batko, @Lan

Lepo je sto gledate maltene klot verzije pa uporedjujete cenu. Pokusajte da konfigurisete uporedo pa ce vas sacekati iznenadjenje, cena je tu negde, Audi ce sigurno da ispadne znatno skuplji u istoj opremi. Japanci imaju predefinisane pakete opreme, kod evropljana krece klot pa onda doplacujes za sve zivo, papreno. Malo se upustite u tematiku kao da zaista hocete da kupite auto, pa onda lepo napisite opet. A posto sam prosle godine kupio nov auto, znam tacno o cemu pricam. Mazda ima carinu, ali se u finalnoj ceni to prakticno ne vidi. Ko ne veruje, nek proba da konfigurise. Pozdrav

Мики

pre 5 godina

Опет иста прича....Добар ауто, али мали, за те пере може да се купи већи...То је ауто који се купује јер желите баш такав изглед и ту величину, не упоређујете га са другима. Шта рећи за људе који дају огроман новац за двосед. Нашим људима се несвиђа јер То није ауто који може да вам послужи за све оне ситуације и прилике које су нама битне.

Hik

pre 5 godina

Audi Q2 1.0 TFSI (tri cilindra sa 115 KS i rucnim menjacem sa 6 brzina) u Basic paketu (znaci osnovnom paketu opreme) sa metalik bojom kosta 23.828,98 eura. Neka dileri na ovo daju i 10% popusta (sto je tesko verovatno, posebno sto je klot verzija u pitanju i ne nesto sa lagera) ovakav Q2 bi izasao 21.445 eura. A na njemu bi vam npr falio board kompjuter, automatska klima, centralni naslon za ruke, elektricno podesivi i grejani retrovizori, LED farovi, navigacija, parking senzori pozadi, patosnice pozadi, senzori za svetlo i kisu pa i alarm (koji nije zanemarljiv obzirom da je Audi u pitanju).

Mazda CX-3 G120 (cetiri cilindra sa 120KS i rucni menjac sa 6 brzina) u Revolution paketu (jedan ispod najviseg paketa opreme) sa centralnim naslonom za ruke, metalik bojom i navigacijom (metalik boja i navigacija su standardna akcija vec duze vreme) kosta 21.000 eura i to ako nije sa lagera (ako je sa lagera onda je jos povoljnije). U Revolution paketu inace imate podrsku za pametno kocenje u gradu, automatsku klimu, sistem upozorenja za napustanje saobracjane trake, elektro podesive, grejane i automatsko sklapajuce retrovizore, senzore za kisu i svetla, LED farove, Head-up displej, sedista presvucena eko kozom, parking senzore pozadi sa kamerom za voznju unazad.

Uporedjivanje i osnovnih dizela u datim paketima opreme daje slican odnos cena.

Ni Q2 ni CX-3 nisu idealni automobili, oba su realtivno skupa (posebno za nase trziste) ali cenovno nikako ne mogu da se uporedjuju.

Lan

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup 
(batko, 19. maj 2018 07:40) 

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??
(P, 19. maj 2018 15:31)

Svaki ! - Captur, Crosland, 2008, Vitara, Arona...

Jovan

pre 5 godina

Svi se kleli u mazdin 1,5 dizel, mozak nam ovde ispirali kako mu ravna nema, a on svoje već otplesao jer ne može da prodje Euro 6-d eko norme. Šta ti je mazda marketing. Čudo. Na isti način, sada je i ovaj 1,8 dizel "čudo". Siguran sam. "Čudo" kao i do sada.

P

pre 5 godina

@Zoki

Nisi pratio diskusiju pa ne znas oko cega se vrti. Niko ne spori da je Audi premium, ali tvrditi kako je cena Mazde i Audija "tu negde" je van pameti, ili tvrditi kako je Renault, Opel ili sl. znatno jeftiniji jer nije, vec su tu negde, samo sa Mazdom covek ima utisak da je kupio skuplji auto jer su napredovali dosta. Ne bih se kladio za buducnost doduse, posto znam da Mazda ima aspiracije da postane premium. Pa pogledaj samo novu Mazdu 6 koja je u prodaji u USA, materijali enterijera itd...

SRBIN

pre 5 godina

Za razliku od Audija, Mazda vredi svaki €. Audi se ne moze ni pribliziti Mazdi po kvalitetu. Ne lupajte gluposti sa Audijem i njihovim pricama kako su premium. Auto je premium ako je kvalitetan, a to odavno nemci nisu. Oprema se doplati i moze da bude premium, alu ako su motori, menjaci, elektronika, mehanika nekvalitetni kao kod nemaca, to je samo prodaja magle o premium glupostima. Verovali ili ne, Mazda je daleko po kvalitetu ispred svih nemaca. Mazda je nemcima nedostizan san..

Reziel

pre 5 godina

"Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako."

Javi u Skotland Jard, tamo čekaju na tako pronicljive mladiće.

batko

pre 5 godina

@P ha, pa svaki auto iz te klase se dobije za dosta manje novca. CX-3 se cijenom primiče Audiu Q2. Generalno, sve što se proizvodi u Japanu ovdje je skuplje. I CX-5 je auto koji se u Australiji, Aziji i Americi poredi sa Tucsonom i u tom je cjenovnom randu, a u Evropi je ladno u Cijeni Audia Q3 i malo jeftiniji od BMW X3. Ponovo kažem, po meni su sve Mazde super, ali ne toliko da se zbog razlike u cijeni od 5 ili 10% kupe preko Audia, ili da se plate 20% skuplje od Seata ili Renoa. Opet, ko voli da placa veće uvozne troškove i marže na koje utiče fluktuacija yen/eur, to je u redu, ali svakom treba da je jasno da od 2.000 do 5.000€ kod mazde placa nesto sto kod evropskih brendova nd placa..

batko

pre 5 godina

@P zaboravi konfigurisanje, nego podji u salon pa vidi sta ce ti ponuditi. Mazda ide malo, ili nikoliko, ispod kataloske cijene, dok je vrlo dobro opremljen Q2 dizel mogao da se kupi za 24.000€; A3 dizel za 19.990€, takodje vrlo dobro opremljen - to je u rangu Mazde 3 G120 benzinca sa sličnom opremom. Po mojoj računici, oba Audia se voze jeftinije od Mazde, jer će u preprodaji da vrijede i po 30% više. Nekoga to ne interesuje, ali većinu ipak da. Jas sam tu matematiku uradio mnogo puta, pa i prošle godine kog kupovine mog auta i pretprošle ženinog. Dakle, tačno je da CX-3 kupuju ljudi koji hoce baš takav auto, ali to ne znači da nije skup. To pokazuje i broj vozila koji vidiš na ulicama evropskih gradova, koji je 10x manji nego npr Captura ili Juke-a, što je šteta jer se meni mnogo više dopada CX-3.

P

pre 5 godina

@batko

Koliko si ti nedokazan ili neces da citas pa to je neverovatno. Vec sam ti napisao iskustvo za BAS TU PONUDU. Bila je aktuelna prosle godine na sajmu i to cela 2 dana jer su svi ti automobili prodati! Mogu ja da ti nudim i Audi A8 za 5 evra, dzaba kad ne mozes da ga kupis jer ga FIZICKI NEMA VISE za te pare! Ove godine u istoj toj opremi A3 bio 23k evra. I opet, to jeste lepa oprema, ali kratka u odnosu na Mazdu. Taj Audi je mogao samo u crnoj ili beloj boji, za pocetak. Takodje, ima samo zadnje senzore, ne i prednje. Evo ti spisak sta nema u odnosu na Mazdu koja vec ima to sto si naveo: Prednje senzore, zadnju kameru, NAVIGACIJU, G-Vectoring, HUD, BOSE zvucni sistem, 18" alu felne (na audiju su 16"), RCTA, BSM, Automatsko kocenje do 80 kmh napred do 15kmh nazad, grejac volana (Audi ima grejace sedista, mazda isto), LED farove, LED maglenke,LED svetla pozadi,to je samo ono sto mogu da se setim. Mazda takodje ima multilink pozadi. I znas sta jos ima? Dizajn koji ne lici na Yugo Floridu kad bi se samo malo izmenile svetlosne grupe na tom Audiju. I tebi je to slicna oprema i dalje? Vazi...

batko

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom. Nadji malo informacija o opremi. Svi imaju ksenone, dig. klimu sa rashladjivanjem za zadnju klupu, park. senzore, srednji naslon... Ali, nebitan je Audi, uzeo sam samo kao reper za poredjenje koliko su Mazde skupe. Captur je u prosjeku jeftinij po 3.000 od CX3. Zapravo, CX3 ima cijenu Kadjara, Spotagea i Tucsona. Tucson dizel se upravo reklamira za 19.490, to ti je jeftinije od CX3 dizela.. Znači priča se vrti oko toga da je Mazda dobra, ali preskupa ZBOG STVARI KOJE NEMAJU VEZE SA VRIJEDNOŠĆU SAMOG AUTOMOBILA I KORISTENIH TEHNOLOGIJA, VEĆ SA TROŠKOVIMA UVOZNIH DAZBINA, TRANSPORTA I ZAŠTITE OD PROMJENA U ODNOSU YEN/ EUR... nije dobra koliko Audi (pogotovo ne kvalitet enterijera, automatski mjenjači, vješanje i zvučna izolacija), pa treba da je u prosjeku i po 30% jeftinija, a da polovna vrijedi po 20% -30% manje nego Audi, što znači da na kraju ispadne skuplja.

rog

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom.
(batko, 21. maj 2018 15:49)

Interesantan mi je audi a3 limuzina kao kupovina pa reko da pogledan cenovnik posto si me zainteresovao cenom. Interesantno je da dosta opreme koju nude ne ulazi niti u jedan paket koji imaju, znaci mora da se doplati. Prestao sam da citam kod dve stavke: manuelna klima u svim paketima, srednji naslon za ruke takodje nije ukljucen. Da bi taj audi a3 licio na nesto mora da se doplati jedno 3000eur makar za osnovne stvari, da ne spominjemo lane assist ili adaptivni tempomat koji kostaju kao nekoliko ozbiljnih flagship telefona. Mazda je takodje skupa kao djavo a sa pouzdanoscu na USA trzistu je pala zestoko.

batko

pre 5 godina

@rog Na akciji, još od prošle god, je bio A3 Limuzina sa 1.6tdi i biznis paketom, koji obuhvata dig. klimu, središnji naslon za ruke, kožni volan sa komandama, parking senzore i neka uljepšanja kabine. Ksenoni, multilink dodju standardno. Preko navedenog je moglo da se doplati za još par predefinisanih paketa, ali sam zaboravio šta su tačno uključivali. Treba potražiti dilera da se vidi da li je ponuda i dalje aktuelna.. Inače, ako se konfiguriše po slobodnoj volji, taj A3 ide dosta skuplje od akcijske ponude, ali ovo što je nudjeno na akciji je po cijeni samo malo iznad Oktavije, a jeftinije od sliče Mazde 3, koju, po meni, kida..

crni mika

pre 5 godina

Pokusao sam jednom da udjem u CX3 nazalost sa svojih 180 cm i 85 kg nisam uspeo. Ustvari jesam do pola, ali vrata nisu mogla da se zatvore. Auto po meri Japanaca.

Reziel

pre 5 godina

"Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako."

Javi u Skotland Jard, tamo čekaju na tako pronicljive mladiće.

Jovan

pre 5 godina

Svi se kleli u mazdin 1,5 dizel, mozak nam ovde ispirali kako mu ravna nema, a on svoje već otplesao jer ne može da prodje Euro 6-d eko norme. Šta ti je mazda marketing. Čudo. Na isti način, sada je i ovaj 1,8 dizel "čudo". Siguran sam. "Čudo" kao i do sada.

Lan

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup 
(batko, 19. maj 2018 07:40) 

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??
(P, 19. maj 2018 15:31)

Svaki ! - Captur, Crosland, 2008, Vitara, Arona...

batko

pre 5 godina

@P zaboravi konfigurisanje, nego podji u salon pa vidi sta ce ti ponuditi. Mazda ide malo, ili nikoliko, ispod kataloske cijene, dok je vrlo dobro opremljen Q2 dizel mogao da se kupi za 24.000€; A3 dizel za 19.990€, takodje vrlo dobro opremljen - to je u rangu Mazde 3 G120 benzinca sa sličnom opremom. Po mojoj računici, oba Audia se voze jeftinije od Mazde, jer će u preprodaji da vrijede i po 30% više. Nekoga to ne interesuje, ali većinu ipak da. Jas sam tu matematiku uradio mnogo puta, pa i prošle godine kog kupovine mog auta i pretprošle ženinog. Dakle, tačno je da CX-3 kupuju ljudi koji hoce baš takav auto, ali to ne znači da nije skup. To pokazuje i broj vozila koji vidiš na ulicama evropskih gradova, koji je 10x manji nego npr Captura ili Juke-a, što je šteta jer se meni mnogo više dopada CX-3.

batko

pre 5 godina

@P ha, pa svaki auto iz te klase se dobije za dosta manje novca. CX-3 se cijenom primiče Audiu Q2. Generalno, sve što se proizvodi u Japanu ovdje je skuplje. I CX-5 je auto koji se u Australiji, Aziji i Americi poredi sa Tucsonom i u tom je cjenovnom randu, a u Evropi je ladno u Cijeni Audia Q3 i malo jeftiniji od BMW X3. Ponovo kažem, po meni su sve Mazde super, ali ne toliko da se zbog razlike u cijeni od 5 ili 10% kupe preko Audia, ili da se plate 20% skuplje od Seata ili Renoa. Opet, ko voli da placa veće uvozne troškove i marže na koje utiče fluktuacija yen/eur, to je u redu, ali svakom treba da je jasno da od 2.000 do 5.000€ kod mazde placa nesto sto kod evropskih brendova nd placa..

dalibor

pre 5 godina

Kakvi su likovi ovi Japanci, neki model svake godine dobija restilizaciju. Nije to lose. Shvatam ono kada vlasnici polovnih japanaca kazu da pri nabavci nekog polovnog dela, skinuyog sa auta isto godiste, isti motor, isti model... a ne slaze se

miki

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno? Nisam sedeo u njemu. Neki raniji modeli imali su neupotrebljivu zadnju klupu ni sitna deca nisu mohla noge da stave komotno. Zato pitam.. Upotrebljivost mi je ipak najvažnija od SUV šminke..

P

pre 5 godina

Super auto, ali kod nas preskup
(batko, 19. maj 2018 07:40)

Molim te, napisi onda koji se to auto u istom segmentu dobija za osetno manje novca??

batko

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom. Nadji malo informacija o opremi. Svi imaju ksenone, dig. klimu sa rashladjivanjem za zadnju klupu, park. senzore, srednji naslon... Ali, nebitan je Audi, uzeo sam samo kao reper za poredjenje koliko su Mazde skupe. Captur je u prosjeku jeftinij po 3.000 od CX3. Zapravo, CX3 ima cijenu Kadjara, Spotagea i Tucsona. Tucson dizel se upravo reklamira za 19.490, to ti je jeftinije od CX3 dizela.. Znači priča se vrti oko toga da je Mazda dobra, ali preskupa ZBOG STVARI KOJE NEMAJU VEZE SA VRIJEDNOŠĆU SAMOG AUTOMOBILA I KORISTENIH TEHNOLOGIJA, VEĆ SA TROŠKOVIMA UVOZNIH DAZBINA, TRANSPORTA I ZAŠTITE OD PROMJENA U ODNOSU YEN/ EUR... nije dobra koliko Audi (pogotovo ne kvalitet enterijera, automatski mjenjači, vješanje i zvučna izolacija), pa treba da je u prosjeku i po 30% jeftinija, a da polovna vrijedi po 20% -30% manje nego Audi, što znači da na kraju ispadne skuplja.

Boca

pre 5 godina

Vozim ga već treću godinu i savršen je. Žao mi je što ću morati da ga menjam za veći posto mi je sin prerastao za zadnja dosta skučena sedišta.

troll level 100

pre 5 godina

crni mika, 18. maj 2018 23:10)

Sa svojih 180 cm si se zaglavio jel? I sad mi treba da poverujemo u tu priču? A sta Japanci su svi 150 cm pa ulaze lagano? Ja prvi put čujem da se neko zaglavio u autu, moj komšija ima 2 metra i vozio fiću godinama, a ti se zaglavio u mazdi.

Aleksa

pre 5 godina

Jel mogu bar dve odrasle osobe od 185cm da sede nazad komotno?
------------
Ne. Zadnja klupa je za lokalne gabarite upotrebljiva tek od modela CX-5. Kod Amera je za slične potrebe popularan CX-9 koji pride ima vrlo atraktivnu cenu.

Zoki

pre 5 godina

Cim sam je prvi put video na slici rekao sam sebi da cu da je kupim dok se pojavi kod nas.Dok se pojavila deca su mi imala 10 i 11 godina.Kupio.Prodao sam je vec posle dve godine jer su deca porasla i pozadi vise nisu mogla.Prodah i kupih fiat 500l treking u fullu,koza,navigacija,pokretni stakleni krov.Deca i dalje rastu ali mesta dosta za njih ima.Znam da fiat nije mazda ali ni cx-3 nije za vise od dve osobe.Za porodice se decom nikako.

batko

pre 5 godina

@rog Na akciji, još od prošle god, je bio A3 Limuzina sa 1.6tdi i biznis paketom, koji obuhvata dig. klimu, središnji naslon za ruke, kožni volan sa komandama, parking senzore i neka uljepšanja kabine. Ksenoni, multilink dodju standardno. Preko navedenog je moglo da se doplati za još par predefinisanih paketa, ali sam zaboravio šta su tačno uključivali. Treba potražiti dilera da se vidi da li je ponuda i dalje aktuelna.. Inače, ako se konfiguriše po slobodnoj volji, taj A3 ide dosta skuplje od akcijske ponude, ali ovo što je nudjeno na akciji je po cijeni samo malo iznad Oktavije, a jeftinije od sliče Mazde 3, koju, po meni, kida..

.

pre 5 godina

Mazda je dobra firma. Motori su odlicni, napredni i pouzdani. E, sto se tice samog CX3, sta znam, jeste lep. Ali mali je ako uzmemo u obzir cenu. Ne znam, ja bih pre uzeo obicnu trojku, moze i sedan ili CX5. Ali verovatno ima interesnih kategorija i za CX3.

P

pre 5 godina

@batko, @Lan

Lepo je sto gledate maltene klot verzije pa uporedjujete cenu. Pokusajte da konfigurisete uporedo pa ce vas sacekati iznenadjenje, cena je tu negde, Audi ce sigurno da ispadne znatno skuplji u istoj opremi. Japanci imaju predefinisane pakete opreme, kod evropljana krece klot pa onda doplacujes za sve zivo, papreno. Malo se upustite u tematiku kao da zaista hocete da kupite auto, pa onda lepo napisite opet. A posto sam prosle godine kupio nov auto, znam tacno o cemu pricam. Mazda ima carinu, ali se u finalnoj ceni to prakticno ne vidi. Ko ne veruje, nek proba da konfigurise. Pozdrav

SRBIN

pre 5 godina

Za razliku od Audija, Mazda vredi svaki €. Audi se ne moze ni pribliziti Mazdi po kvalitetu. Ne lupajte gluposti sa Audijem i njihovim pricama kako su premium. Auto je premium ako je kvalitetan, a to odavno nemci nisu. Oprema se doplati i moze da bude premium, alu ako su motori, menjaci, elektronika, mehanika nekvalitetni kao kod nemaca, to je samo prodaja magle o premium glupostima. Verovali ili ne, Mazda je daleko po kvalitetu ispred svih nemaca. Mazda je nemcima nedostizan san..

rog

pre 5 godina

@P kao što rekoh, Audi Q2 dizel bio na akciji 24.000, u 10% sa Mazdom na akciji, i to ne klot, već veoma dobro opremljen dizel. Q3 na akciji sad na sjmu bio 26.000€, dakle, jeftiniji od osnovnog CX5. A3 limuzina i sad za 19.990 sa dizel motorom.
(batko, 21. maj 2018 15:49)

Interesantan mi je audi a3 limuzina kao kupovina pa reko da pogledan cenovnik posto si me zainteresovao cenom. Interesantno je da dosta opreme koju nude ne ulazi niti u jedan paket koji imaju, znaci mora da se doplati. Prestao sam da citam kod dve stavke: manuelna klima u svim paketima, srednji naslon za ruke takodje nije ukljucen. Da bi taj audi a3 licio na nesto mora da se doplati jedno 3000eur makar za osnovne stvari, da ne spominjemo lane assist ili adaptivni tempomat koji kostaju kao nekoliko ozbiljnih flagship telefona. Mazda je takodje skupa kao djavo a sa pouzdanoscu na USA trzistu je pala zestoko.

P

pre 5 godina

@Zoki

Nisi pratio diskusiju pa ne znas oko cega se vrti. Niko ne spori da je Audi premium, ali tvrditi kako je cena Mazde i Audija "tu negde" je van pameti, ili tvrditi kako je Renault, Opel ili sl. znatno jeftiniji jer nije, vec su tu negde, samo sa Mazdom covek ima utisak da je kupio skuplji auto jer su napredovali dosta. Ne bih se kladio za buducnost doduse, posto znam da Mazda ima aspiracije da postane premium. Pa pogledaj samo novu Mazdu 6 koja je u prodaji u USA, materijali enterijera itd...

Hik

pre 5 godina

Audi Q2 1.0 TFSI (tri cilindra sa 115 KS i rucnim menjacem sa 6 brzina) u Basic paketu (znaci osnovnom paketu opreme) sa metalik bojom kosta 23.828,98 eura. Neka dileri na ovo daju i 10% popusta (sto je tesko verovatno, posebno sto je klot verzija u pitanju i ne nesto sa lagera) ovakav Q2 bi izasao 21.445 eura. A na njemu bi vam npr falio board kompjuter, automatska klima, centralni naslon za ruke, elektricno podesivi i grejani retrovizori, LED farovi, navigacija, parking senzori pozadi, patosnice pozadi, senzori za svetlo i kisu pa i alarm (koji nije zanemarljiv obzirom da je Audi u pitanju).

Mazda CX-3 G120 (cetiri cilindra sa 120KS i rucni menjac sa 6 brzina) u Revolution paketu (jedan ispod najviseg paketa opreme) sa centralnim naslonom za ruke, metalik bojom i navigacijom (metalik boja i navigacija su standardna akcija vec duze vreme) kosta 21.000 eura i to ako nije sa lagera (ako je sa lagera onda je jos povoljnije). U Revolution paketu inace imate podrsku za pametno kocenje u gradu, automatsku klimu, sistem upozorenja za napustanje saobracjane trake, elektro podesive, grejane i automatsko sklapajuce retrovizore, senzore za kisu i svetla, LED farove, Head-up displej, sedista presvucena eko kozom, parking senzore pozadi sa kamerom za voznju unazad.

Uporedjivanje i osnovnih dizela u datim paketima opreme daje slican odnos cena.

Ni Q2 ni CX-3 nisu idealni automobili, oba su realtivno skupa (posebno za nase trziste) ali cenovno nikako ne mogu da se uporedjuju.

P

pre 5 godina

@batko

Koliko si ti nedokazan ili neces da citas pa to je neverovatno. Vec sam ti napisao iskustvo za BAS TU PONUDU. Bila je aktuelna prosle godine na sajmu i to cela 2 dana jer su svi ti automobili prodati! Mogu ja da ti nudim i Audi A8 za 5 evra, dzaba kad ne mozes da ga kupis jer ga FIZICKI NEMA VISE za te pare! Ove godine u istoj toj opremi A3 bio 23k evra. I opet, to jeste lepa oprema, ali kratka u odnosu na Mazdu. Taj Audi je mogao samo u crnoj ili beloj boji, za pocetak. Takodje, ima samo zadnje senzore, ne i prednje. Evo ti spisak sta nema u odnosu na Mazdu koja vec ima to sto si naveo: Prednje senzore, zadnju kameru, NAVIGACIJU, G-Vectoring, HUD, BOSE zvucni sistem, 18" alu felne (na audiju su 16"), RCTA, BSM, Automatsko kocenje do 80 kmh napred do 15kmh nazad, grejac volana (Audi ima grejace sedista, mazda isto), LED farove, LED maglenke,LED svetla pozadi,to je samo ono sto mogu da se setim. Mazda takodje ima multilink pozadi. I znas sta jos ima? Dizajn koji ne lici na Yugo Floridu kad bi se samo malo izmenile svetlosne grupe na tom Audiju. I tebi je to slicna oprema i dalje? Vazi...

Мики

pre 5 godina

Опет иста прича....Добар ауто, али мали, за те пере може да се купи већи...То је ауто који се купује јер желите баш такав изглед и ту величину, не упоређујете га са другима. Шта рећи за људе који дају огроман новац за двосед. Нашим људима се несвиђа јер То није ауто који може да вам послужи за све оне ситуације и прилике које су нама битне.