Četvrtak, 22.04.2004.

15:10

Pismo Mešihata Sandžaka patrijarhu Pavlu

Izvor: FoNet

Pismo Mešihata Sandžaka patrijarhu Pavlu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Vedran

pre 20 godina

Slozio bih se s jednim od komentara a to je da je SPC ostala na nivou srednjeg vijeka. Ona nema kreativni naboj prema progresu ili viziju kako i nakoji nacin odgovoriti kao institucija na pitanja suvremenog doba u kojim gradani Srbije zive kao na primjer droga, alkoholizam, AIDS, istospolni brakovi. SPC sve to ignorira jer nije kadra sagledati svu kompleksnost odnosa religije i covjeka u modernom dobu!
Steta je sto se u SPC nije desila "reformacija" ili renesansa kao sto se to desilo u Katolicanstvu koje je od tada postalo spremnije odgovoriti na nove izazove. SPC bi trebal davati pozitivan civilizacijski a ne negativni, ksenofobicni i patrijahalni naboj. SPC tako nije prilagodila (da ne kazem "moderizirala") po pitanju obreda u crkvi jer tko si danas u nedostatku vremena moze priustiti nekoliko sati u crkvi...necu ni spominjati nepopustljiv stav u vezi julijanskog kalendara i jos sto sta? Ali to je na zalost zato jer se SPC uvijek vise brinula o politici i sistemu koji ju osigurava od prosjecnih vjernika za koje bi se trebala duhovno brinuti. Mislim da bi se trebalo upitati i o razini obrazovanosti pojedinih lica od onih na vrhu pa nanize. Jer u svijetu interneta i emaila nemoze se ostati zivjeti u iluzijama i mastama o "Svetosavlju" i "Nebeskom carstvu" itd. To je zavaravanje i bjeg vlastite odgovornosti. SPC su potrebne duboke i velike reforme ako misli igrati nekakvu ulogu u drustvu u buducnosti inace ce atrofirati i izgubiti svrhu ostat ce samo identitet i tradicija bez nekakve znacajnije ni duhovne ni moralne snage.

Serdar Rade

pre 20 godina

Apsolutna laz..... Jedan vladika, momah, pravoslavac, se nikada ne bi ogresio potsmehom o drugog coveka pa makar ovaj bio i pripadnik religije ciji su clanovi kroz vekove nebrojene nepravde ucinili pravoslavlju ....

BOSNJAK

pre 20 godina

Zelim da verujem da ova fasisticka uvreda nikako nije stav svih pripadnika srpskog naroda,a sudeci po komentarima vidim da sam u pravu.Svaka cast Aleksandru i svima koji su iskreno osudili ovu uvredu....

Rade

pre 20 godina

Što se svi isčuđavaju? Pa u ovoj zemlji, već mesecima su muslimani, katolici i svi drugi obavezni da svaki put kada žele da pošalju pismo u pošti, uplate "dobrovoljni" prilog za izgradnju Hrama Svetog Save? Ja već mesecima nisam poslao pismo poštom, baš iz tog razloga. Ne znam da li su prestali sa tim? Nisam odavno pokušavao da nešto pošaljem poštom. Nisam čuo niti jednog političara (uključujući i demokratski nastrojene) da je osudio takvo ponašanje PTT-a.

Rajo

pre 20 godina

Od neslane sale vidim ispade skandal, kao da je vladika, Boze sacuvaj, pozvao na istrebljenje muslimana.
Sjeca li se neko cuvene izjave N. Durakovica, u ono vrijeme prvog covjeka 'liberalne' SDP: "Bosnom se siri miris tamjana". Da li je ovo mozda nesto gore od toga?

Sasa Cuprija

pre 20 godina

Nema sta kome da se dokazuje, jasan je stav Hriscanstva prema Islamu i obrnuto! A i ne zaboravimo trenutnu situaciju Islamskog extremizma u svetu i na balkanu.

Disko

pre 20 godina

Upucenu kritiku na racun predstavnika Pravoslavne zajednice,potpuno razumem,ali ne razumem da predstavnici islamskih zajednica javno ne osude islamski ekstremni fundamentalizam,koji se odvija na nasim prostorima,kao i u svetu?

Nikola, Beograd

pre 20 godina

Poistovecivati celu SCP, pa cak i pravoslavlje kao religiju, sa likom jednog coveka, vladike Atanasije Jevtica, je veoma plitko a moglo bi se reci cak i tendeciozno.

Simke

pre 20 godina

Svi vi koji govorite da vas je sramota sto pripadate SPC:
I treba da vas je sramota kada poistovecujeta celu Pravoslavnu religiju sa izjavom jednog bolesnika. I treba da vas je sramota kad jedna izjava (koja ce biti nastroze osudjena od strane SPC) moze da poljulja vas celi sistem vrednosti i verovanja. Da ova izjava nije samo izgovor za sve "novopecene vernike" krstene nakon 1988 godine? Postaje vam neugodno u sopstvenoj kozi, puno ste se bolje osecali kao komunisti/ateisti.
Religija nije farbanje jaja, krkanje mesa, i paljenje sveca svaka dva meseca kao sto su doticna gospoda ocekivala pa se razocarala!

Jasenovac-masovna grobnica

pre 20 godina

I dalje se laici mesaju u poslove crkve (bez namere da branim doticnog svestenika. Laici, ateisti i nevernici svake vrste nemaju nikakvog prava da komenatrisu izjave duhovnih lica. Druga je stvar sto drzavni tuzilac treba da prouci slucaj i preduzme odgovarajuce korake u slucaju da je izjava istinita.

vladimir

pre 20 godina

u potpunosti podrzavam stav Sandzackog Meshikata. Ljudima koji raspiruju mrznju nije mesto ni u cijoj, pa ni u Srpskoj crkvi.

ana

pre 20 godina

Zgrozena sam izjavom gospodina Jeftica. Sramota me je. Jos jedan razlog sto nikada ne kazem da "pripadam" srpskoj pravoslavnoj crkvi.

batajnica-masovna grobnica

pre 20 godina

Ksenofobija SPC prema drugim religijama je jedan od glavnih uzroka nestabilsnosti i nemogucnosti srbije da ide napred.U SPC jos vlada srednjovekovni mentalitet.

PETAR ČESTIĆ

pre 20 godina

Prošetajte se malo ulicama SARAJEVA da vidite kako Srbi krišom kupuju POLITIKU i ulaze u svoju crkvu čujte malo komentare po sarajevskim trolejbusima o građanima trećeg reda i srpskim krmcima pa onda sudite.SA VEROM U BOGA!!!

Denis, USA

pre 20 godina

Ovakve izjave visokih crkvenih zvanicnika samo pomazu i podsticu ekstremizam sa druge strane. I onda se neko pita zasto dolazi do napada na crkve. Iz ovakvih izjava se vidi da SPC nije nista naucila iz proteklih ratova kada je srpskom narodu vise naudila nego pomogla svojim govorom mrznje. Vreme je da se vec jednom crkva prihvati ulogu odgovorne institucije koja ce biti svesna konsekvenici svojih izjava i postupaka.

Aleksandar

pre 20 godina

Strasno. SPC je postala hibrid najgoreg taloga u Srbiji, klerofasisti u mantijama, govor mrznje i nacionalizam, kada ih konstruktivno kritikujete onda uzvracaju udbaskim recnikom(knjiga istog Jevtica koja govori o zilotima u Srbiji), kada ih nesto otvoreno pitate oni uzvracaju cutnjom...ne znam vise sta da kazem.Obozavam pravoslavlje i ovde u Americi uglavnom odlazim u americke i ostale pravoslavne crkve, jer se zaista bratski ophode prema svima, imaju snaznu humanitarnu i misionarsku delatnost. Besede na liturgiji su ili duboko teoloske ili ljudske(jednom je cak grcki svestenik pozvao decu da diskutuju o vaskrsenju a mi odrasli smo slusali decu bilo je divno).Gde je sve to kod nas? Verovatno kada bih ovo rekao nekom nasem svesteniku bio bi proglasen za jeretika i odlucen od crkve (?!? to ima samo kod nas). Zao mi je sto ovo kazem ali uvek mi se smuci kad odem u srpsku pravoslavnu crkvu(cista paganstina,pare svuda naokolo, srbovanje, "dusni brav" na raznju...) ili kad slusam sovinisticke besede na nasim liturgijama (srpski nebeski narod, no mesoviti brakovi, sta ne treba citati...). Kada ce vec jednom crkva da se okrene Hriscanstvu a ne srpstvu (ili nekakvom svetosavlju, to je izmisljotina). Ovakva izjava (ne mogu da kazem dostojansvtenika)Atanasija Jevtica samo potvrdjuje da on ne ljubi bliznjeg svog, jer bliznji nije samo Srbin(mada se ni medjusobno bas i ne ljubimo).Koristim priliku da se izvinim svakom bratu Bosnjaku zbog ovoga. Zvaki od nas bi ovo trebao da ucini jer je neko to rekao u nase ime.

Sait Berisha Pec

pre 20 godina

Sa ovakvim "civilizacijskim "stajalistem prema inovernim,gradjanima svoje drzave, gospodin Atanasije mogao bi rame uz rame sa istim takvim "civilizovanim" fanaticima Al Kaide.Ili bi mozda radije sproveo jos jednu "Istragu poturica"sve u ime higijene i otklanjanja zadaha.Pritom moralni zadah koji izbija iz ovakve pridike onoga koji treba poducavati svoje vernike da "ljube bliznje svoje" ne treba izazvati nedoumice.Jedan njegov predhodnik,skoro velican od SPC, logor Dahau je zvao "Civutanom"Sve sami biseri "bogougodni"Gospodin Jeftic zaboravlja, ili iz svoje nadmenosti "nece da zna", da oni poklonici muslimanske vere, ako do nje drze stvarno, pet puta dnevno uzimaju Abdest.Za one koji ne znaju, po M.Vujakliji to znaci "muslimanski vreski obicaj da pre svake molitve peru ruke,lice i noge;pranje vodom"Vujaklija:Leksikon str.2"Prosveta"Bgd '97 A gospodin Jeftic bi verovatno njima preporucio tamjan.

Bolid

pre 20 godina

Pa crkva nije MUP pa da odstranjuje elemente. Ovo je samo jos jedna od provokacija na koje se obicno upecaju Srbi. Mislim da je dosta vise price o tome kako u Srbiji niko nema prava a pogotovo ne muslimani, i vreme je da i ti ljudi shvate gde zive i kakva su im prava. U Srbiji najmanje prava izgleda imaju Srbi...

Sasa Novak @ NL

pre 20 godina

SPC mora da se odgradi od takvih svestenika i da zaboravi na dnevno politicke teme u demokratskoj Srbiji, srednji vek je davno prosao.

Srdjan, Ceska

pre 20 godina

Pa ovo je strasno. Nadam se da ce SPC jednom za svagda da zavrsi sa ovakvim ljudima. Pravoslavci, zelimo valjda cisto pravoslavlje a ne fasisticku ideologiju maskiranu pod plastom hriscanstva.
Sramota da jedan predstavnik pravoslavne vere i vere hriscanstva govori ovako nesto. Izgleda da covek ne zna, ama bas nista o hriscanstvu. I neka se SPC ne cudi, sto je u Srbiji sve vise kvazihriscana. Zalosno je sto 90% Srba govori da su pravoslavci a vecina ih ni Bibliju nije procitala, da ne govorim o vrednostima jedne vere.

Rista Ateista

pre 20 godina

U predposlednjem broju Vremena nalazi se izjava pomenutog gospodina u celini. Sramota! Ako je to crkva u kojoj su mene krstili, postajem ateista! Necu da se za mene mole Bogu ljudo-mrzci, ovi sto dele ljude po veri, sto decu napastvuju po manastirima!

Nemanja Zaric

pre 20 godina

Izjava visokog dostojanstvenika SPC kojom se na najgrublji nacin vredjaju gradjani SCG bosnjacke nacionalnosti ne sme ostati nesankcionisana. Recenica koja karakterise kleriko - fasizam pojedinaca iz SPC ozbiljno ugrozava ljudska prava Bosnjaka u SCG. Crkva ne sme trpeti uticaj dnevno politickih aktera i politike koji generisu enormnu kolicinu nacionalizma, sovinizma, ksenofobije i rasizma. Nedopustivo je da visoki dostojanstvenik jedne crkve rasistickim izjavama siri jezik mrznje i netolerancije prema pripadnicima druge veroispovesti.
SPC, nadlezne institucije i najsira javnost moraju reagovati na ovakvo tendeciozno etiketiranje i sirenje medjuverske mrznje.

Nemanja Zaric

pre 20 godina

Izjava visokog dostojanstvenika SPC kojom se na najgrublji nacin vredjaju gradjani SCG bosnjacke nacionalnosti ne sme ostati nesankcionisana. Recenica koja karakterise kleriko - fasizam pojedinaca iz SPC ozbiljno ugrozava ljudska prava Bosnjaka u SCG. Crkva ne sme trpeti uticaj dnevno politickih aktera i politike koji generisu enormnu kolicinu nacionalizma, sovinizma, ksenofobije i rasizma. Nedopustivo je da visoki dostojanstvenik jedne crkve rasistickim izjavama siri jezik mrznje i netolerancije prema pripadnicima druge veroispovesti.
SPC, nadlezne institucije i najsira javnost moraju reagovati na ovakvo tendeciozno etiketiranje i sirenje medjuverske mrznje.

Rista Ateista

pre 20 godina

U predposlednjem broju Vremena nalazi se izjava pomenutog gospodina u celini. Sramota! Ako je to crkva u kojoj su mene krstili, postajem ateista! Necu da se za mene mole Bogu ljudo-mrzci, ovi sto dele ljude po veri, sto decu napastvuju po manastirima!

Srdjan, Ceska

pre 20 godina

Pa ovo je strasno. Nadam se da ce SPC jednom za svagda da zavrsi sa ovakvim ljudima. Pravoslavci, zelimo valjda cisto pravoslavlje a ne fasisticku ideologiju maskiranu pod plastom hriscanstva.
Sramota da jedan predstavnik pravoslavne vere i vere hriscanstva govori ovako nesto. Izgleda da covek ne zna, ama bas nista o hriscanstvu. I neka se SPC ne cudi, sto je u Srbiji sve vise kvazihriscana. Zalosno je sto 90% Srba govori da su pravoslavci a vecina ih ni Bibliju nije procitala, da ne govorim o vrednostima jedne vere.

Sasa Novak @ NL

pre 20 godina

SPC mora da se odgradi od takvih svestenika i da zaboravi na dnevno politicke teme u demokratskoj Srbiji, srednji vek je davno prosao.

Bolid

pre 20 godina

Pa crkva nije MUP pa da odstranjuje elemente. Ovo je samo jos jedna od provokacija na koje se obicno upecaju Srbi. Mislim da je dosta vise price o tome kako u Srbiji niko nema prava a pogotovo ne muslimani, i vreme je da i ti ljudi shvate gde zive i kakva su im prava. U Srbiji najmanje prava izgleda imaju Srbi...

Aleksandar

pre 20 godina

Strasno. SPC je postala hibrid najgoreg taloga u Srbiji, klerofasisti u mantijama, govor mrznje i nacionalizam, kada ih konstruktivno kritikujete onda uzvracaju udbaskim recnikom(knjiga istog Jevtica koja govori o zilotima u Srbiji), kada ih nesto otvoreno pitate oni uzvracaju cutnjom...ne znam vise sta da kazem.Obozavam pravoslavlje i ovde u Americi uglavnom odlazim u americke i ostale pravoslavne crkve, jer se zaista bratski ophode prema svima, imaju snaznu humanitarnu i misionarsku delatnost. Besede na liturgiji su ili duboko teoloske ili ljudske(jednom je cak grcki svestenik pozvao decu da diskutuju o vaskrsenju a mi odrasli smo slusali decu bilo je divno).Gde je sve to kod nas? Verovatno kada bih ovo rekao nekom nasem svesteniku bio bi proglasen za jeretika i odlucen od crkve (?!? to ima samo kod nas). Zao mi je sto ovo kazem ali uvek mi se smuci kad odem u srpsku pravoslavnu crkvu(cista paganstina,pare svuda naokolo, srbovanje, "dusni brav" na raznju...) ili kad slusam sovinisticke besede na nasim liturgijama (srpski nebeski narod, no mesoviti brakovi, sta ne treba citati...). Kada ce vec jednom crkva da se okrene Hriscanstvu a ne srpstvu (ili nekakvom svetosavlju, to je izmisljotina). Ovakva izjava (ne mogu da kazem dostojansvtenika)Atanasija Jevtica samo potvrdjuje da on ne ljubi bliznjeg svog, jer bliznji nije samo Srbin(mada se ni medjusobno bas i ne ljubimo).Koristim priliku da se izvinim svakom bratu Bosnjaku zbog ovoga. Zvaki od nas bi ovo trebao da ucini jer je neko to rekao u nase ime.

Sait Berisha Pec

pre 20 godina

Sa ovakvim "civilizacijskim "stajalistem prema inovernim,gradjanima svoje drzave, gospodin Atanasije mogao bi rame uz rame sa istim takvim "civilizovanim" fanaticima Al Kaide.Ili bi mozda radije sproveo jos jednu "Istragu poturica"sve u ime higijene i otklanjanja zadaha.Pritom moralni zadah koji izbija iz ovakve pridike onoga koji treba poducavati svoje vernike da "ljube bliznje svoje" ne treba izazvati nedoumice.Jedan njegov predhodnik,skoro velican od SPC, logor Dahau je zvao "Civutanom"Sve sami biseri "bogougodni"Gospodin Jeftic zaboravlja, ili iz svoje nadmenosti "nece da zna", da oni poklonici muslimanske vere, ako do nje drze stvarno, pet puta dnevno uzimaju Abdest.Za one koji ne znaju, po M.Vujakliji to znaci "muslimanski vreski obicaj da pre svake molitve peru ruke,lice i noge;pranje vodom"Vujaklija:Leksikon str.2"Prosveta"Bgd '97 A gospodin Jeftic bi verovatno njima preporucio tamjan.

batajnica-masovna grobnica

pre 20 godina

Ksenofobija SPC prema drugim religijama je jedan od glavnih uzroka nestabilsnosti i nemogucnosti srbije da ide napred.U SPC jos vlada srednjovekovni mentalitet.

Denis, USA

pre 20 godina

Ovakve izjave visokih crkvenih zvanicnika samo pomazu i podsticu ekstremizam sa druge strane. I onda se neko pita zasto dolazi do napada na crkve. Iz ovakvih izjava se vidi da SPC nije nista naucila iz proteklih ratova kada je srpskom narodu vise naudila nego pomogla svojim govorom mrznje. Vreme je da se vec jednom crkva prihvati ulogu odgovorne institucije koja ce biti svesna konsekvenici svojih izjava i postupaka.

PETAR ČESTIĆ

pre 20 godina

Prošetajte se malo ulicama SARAJEVA da vidite kako Srbi krišom kupuju POLITIKU i ulaze u svoju crkvu čujte malo komentare po sarajevskim trolejbusima o građanima trećeg reda i srpskim krmcima pa onda sudite.SA VEROM U BOGA!!!

vladimir

pre 20 godina

u potpunosti podrzavam stav Sandzackog Meshikata. Ljudima koji raspiruju mrznju nije mesto ni u cijoj, pa ni u Srpskoj crkvi.

ana

pre 20 godina

Zgrozena sam izjavom gospodina Jeftica. Sramota me je. Jos jedan razlog sto nikada ne kazem da "pripadam" srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Jasenovac-masovna grobnica

pre 20 godina

I dalje se laici mesaju u poslove crkve (bez namere da branim doticnog svestenika. Laici, ateisti i nevernici svake vrste nemaju nikakvog prava da komenatrisu izjave duhovnih lica. Druga je stvar sto drzavni tuzilac treba da prouci slucaj i preduzme odgovarajuce korake u slucaju da je izjava istinita.

Simke

pre 20 godina

Svi vi koji govorite da vas je sramota sto pripadate SPC:
I treba da vas je sramota kada poistovecujeta celu Pravoslavnu religiju sa izjavom jednog bolesnika. I treba da vas je sramota kad jedna izjava (koja ce biti nastroze osudjena od strane SPC) moze da poljulja vas celi sistem vrednosti i verovanja. Da ova izjava nije samo izgovor za sve "novopecene vernike" krstene nakon 1988 godine? Postaje vam neugodno u sopstvenoj kozi, puno ste se bolje osecali kao komunisti/ateisti.
Religija nije farbanje jaja, krkanje mesa, i paljenje sveca svaka dva meseca kao sto su doticna gospoda ocekivala pa se razocarala!

Nikola, Beograd

pre 20 godina

Poistovecivati celu SCP, pa cak i pravoslavlje kao religiju, sa likom jednog coveka, vladike Atanasije Jevtica, je veoma plitko a moglo bi se reci cak i tendeciozno.

Disko

pre 20 godina

Upucenu kritiku na racun predstavnika Pravoslavne zajednice,potpuno razumem,ali ne razumem da predstavnici islamskih zajednica javno ne osude islamski ekstremni fundamentalizam,koji se odvija na nasim prostorima,kao i u svetu?

Sasa Cuprija

pre 20 godina

Nema sta kome da se dokazuje, jasan je stav Hriscanstva prema Islamu i obrnuto! A i ne zaboravimo trenutnu situaciju Islamskog extremizma u svetu i na balkanu.

Rajo

pre 20 godina

Od neslane sale vidim ispade skandal, kao da je vladika, Boze sacuvaj, pozvao na istrebljenje muslimana.
Sjeca li se neko cuvene izjave N. Durakovica, u ono vrijeme prvog covjeka 'liberalne' SDP: "Bosnom se siri miris tamjana". Da li je ovo mozda nesto gore od toga?

Rade

pre 20 godina

Što se svi isčuđavaju? Pa u ovoj zemlji, već mesecima su muslimani, katolici i svi drugi obavezni da svaki put kada žele da pošalju pismo u pošti, uplate "dobrovoljni" prilog za izgradnju Hrama Svetog Save? Ja već mesecima nisam poslao pismo poštom, baš iz tog razloga. Ne znam da li su prestali sa tim? Nisam odavno pokušavao da nešto pošaljem poštom. Nisam čuo niti jednog političara (uključujući i demokratski nastrojene) da je osudio takvo ponašanje PTT-a.

BOSNJAK

pre 20 godina

Zelim da verujem da ova fasisticka uvreda nikako nije stav svih pripadnika srpskog naroda,a sudeci po komentarima vidim da sam u pravu.Svaka cast Aleksandru i svima koji su iskreno osudili ovu uvredu....

Serdar Rade

pre 20 godina

Apsolutna laz..... Jedan vladika, momah, pravoslavac, se nikada ne bi ogresio potsmehom o drugog coveka pa makar ovaj bio i pripadnik religije ciji su clanovi kroz vekove nebrojene nepravde ucinili pravoslavlju ....

Vedran

pre 20 godina

Slozio bih se s jednim od komentara a to je da je SPC ostala na nivou srednjeg vijeka. Ona nema kreativni naboj prema progresu ili viziju kako i nakoji nacin odgovoriti kao institucija na pitanja suvremenog doba u kojim gradani Srbije zive kao na primjer droga, alkoholizam, AIDS, istospolni brakovi. SPC sve to ignorira jer nije kadra sagledati svu kompleksnost odnosa religije i covjeka u modernom dobu!
Steta je sto se u SPC nije desila "reformacija" ili renesansa kao sto se to desilo u Katolicanstvu koje je od tada postalo spremnije odgovoriti na nove izazove. SPC bi trebal davati pozitivan civilizacijski a ne negativni, ksenofobicni i patrijahalni naboj. SPC tako nije prilagodila (da ne kazem "moderizirala") po pitanju obreda u crkvi jer tko si danas u nedostatku vremena moze priustiti nekoliko sati u crkvi...necu ni spominjati nepopustljiv stav u vezi julijanskog kalendara i jos sto sta? Ali to je na zalost zato jer se SPC uvijek vise brinula o politici i sistemu koji ju osigurava od prosjecnih vjernika za koje bi se trebala duhovno brinuti. Mislim da bi se trebalo upitati i o razini obrazovanosti pojedinih lica od onih na vrhu pa nanize. Jer u svijetu interneta i emaila nemoze se ostati zivjeti u iluzijama i mastama o "Svetosavlju" i "Nebeskom carstvu" itd. To je zavaravanje i bjeg vlastite odgovornosti. SPC su potrebne duboke i velike reforme ako misli igrati nekakvu ulogu u drustvu u buducnosti inace ce atrofirati i izgubiti svrhu ostat ce samo identitet i tradicija bez nekakve znacajnije ni duhovne ni moralne snage.

Nemanja Zaric

pre 20 godina

Izjava visokog dostojanstvenika SPC kojom se na najgrublji nacin vredjaju gradjani SCG bosnjacke nacionalnosti ne sme ostati nesankcionisana. Recenica koja karakterise kleriko - fasizam pojedinaca iz SPC ozbiljno ugrozava ljudska prava Bosnjaka u SCG. Crkva ne sme trpeti uticaj dnevno politickih aktera i politike koji generisu enormnu kolicinu nacionalizma, sovinizma, ksenofobije i rasizma. Nedopustivo je da visoki dostojanstvenik jedne crkve rasistickim izjavama siri jezik mrznje i netolerancije prema pripadnicima druge veroispovesti.
SPC, nadlezne institucije i najsira javnost moraju reagovati na ovakvo tendeciozno etiketiranje i sirenje medjuverske mrznje.

Rista Ateista

pre 20 godina

U predposlednjem broju Vremena nalazi se izjava pomenutog gospodina u celini. Sramota! Ako je to crkva u kojoj su mene krstili, postajem ateista! Necu da se za mene mole Bogu ljudo-mrzci, ovi sto dele ljude po veri, sto decu napastvuju po manastirima!

Srdjan, Ceska

pre 20 godina

Pa ovo je strasno. Nadam se da ce SPC jednom za svagda da zavrsi sa ovakvim ljudima. Pravoslavci, zelimo valjda cisto pravoslavlje a ne fasisticku ideologiju maskiranu pod plastom hriscanstva.
Sramota da jedan predstavnik pravoslavne vere i vere hriscanstva govori ovako nesto. Izgleda da covek ne zna, ama bas nista o hriscanstvu. I neka se SPC ne cudi, sto je u Srbiji sve vise kvazihriscana. Zalosno je sto 90% Srba govori da su pravoslavci a vecina ih ni Bibliju nije procitala, da ne govorim o vrednostima jedne vere.

Sasa Novak @ NL

pre 20 godina

SPC mora da se odgradi od takvih svestenika i da zaboravi na dnevno politicke teme u demokratskoj Srbiji, srednji vek je davno prosao.

Bolid

pre 20 godina

Pa crkva nije MUP pa da odstranjuje elemente. Ovo je samo jos jedna od provokacija na koje se obicno upecaju Srbi. Mislim da je dosta vise price o tome kako u Srbiji niko nema prava a pogotovo ne muslimani, i vreme je da i ti ljudi shvate gde zive i kakva su im prava. U Srbiji najmanje prava izgleda imaju Srbi...

Aleksandar

pre 20 godina

Strasno. SPC je postala hibrid najgoreg taloga u Srbiji, klerofasisti u mantijama, govor mrznje i nacionalizam, kada ih konstruktivno kritikujete onda uzvracaju udbaskim recnikom(knjiga istog Jevtica koja govori o zilotima u Srbiji), kada ih nesto otvoreno pitate oni uzvracaju cutnjom...ne znam vise sta da kazem.Obozavam pravoslavlje i ovde u Americi uglavnom odlazim u americke i ostale pravoslavne crkve, jer se zaista bratski ophode prema svima, imaju snaznu humanitarnu i misionarsku delatnost. Besede na liturgiji su ili duboko teoloske ili ljudske(jednom je cak grcki svestenik pozvao decu da diskutuju o vaskrsenju a mi odrasli smo slusali decu bilo je divno).Gde je sve to kod nas? Verovatno kada bih ovo rekao nekom nasem svesteniku bio bi proglasen za jeretika i odlucen od crkve (?!? to ima samo kod nas). Zao mi je sto ovo kazem ali uvek mi se smuci kad odem u srpsku pravoslavnu crkvu(cista paganstina,pare svuda naokolo, srbovanje, "dusni brav" na raznju...) ili kad slusam sovinisticke besede na nasim liturgijama (srpski nebeski narod, no mesoviti brakovi, sta ne treba citati...). Kada ce vec jednom crkva da se okrene Hriscanstvu a ne srpstvu (ili nekakvom svetosavlju, to je izmisljotina). Ovakva izjava (ne mogu da kazem dostojansvtenika)Atanasija Jevtica samo potvrdjuje da on ne ljubi bliznjeg svog, jer bliznji nije samo Srbin(mada se ni medjusobno bas i ne ljubimo).Koristim priliku da se izvinim svakom bratu Bosnjaku zbog ovoga. Zvaki od nas bi ovo trebao da ucini jer je neko to rekao u nase ime.

Sait Berisha Pec

pre 20 godina

Sa ovakvim "civilizacijskim "stajalistem prema inovernim,gradjanima svoje drzave, gospodin Atanasije mogao bi rame uz rame sa istim takvim "civilizovanim" fanaticima Al Kaide.Ili bi mozda radije sproveo jos jednu "Istragu poturica"sve u ime higijene i otklanjanja zadaha.Pritom moralni zadah koji izbija iz ovakve pridike onoga koji treba poducavati svoje vernike da "ljube bliznje svoje" ne treba izazvati nedoumice.Jedan njegov predhodnik,skoro velican od SPC, logor Dahau je zvao "Civutanom"Sve sami biseri "bogougodni"Gospodin Jeftic zaboravlja, ili iz svoje nadmenosti "nece da zna", da oni poklonici muslimanske vere, ako do nje drze stvarno, pet puta dnevno uzimaju Abdest.Za one koji ne znaju, po M.Vujakliji to znaci "muslimanski vreski obicaj da pre svake molitve peru ruke,lice i noge;pranje vodom"Vujaklija:Leksikon str.2"Prosveta"Bgd '97 A gospodin Jeftic bi verovatno njima preporucio tamjan.

batajnica-masovna grobnica

pre 20 godina

Ksenofobija SPC prema drugim religijama je jedan od glavnih uzroka nestabilsnosti i nemogucnosti srbije da ide napred.U SPC jos vlada srednjovekovni mentalitet.

Denis, USA

pre 20 godina

Ovakve izjave visokih crkvenih zvanicnika samo pomazu i podsticu ekstremizam sa druge strane. I onda se neko pita zasto dolazi do napada na crkve. Iz ovakvih izjava se vidi da SPC nije nista naucila iz proteklih ratova kada je srpskom narodu vise naudila nego pomogla svojim govorom mrznje. Vreme je da se vec jednom crkva prihvati ulogu odgovorne institucije koja ce biti svesna konsekvenici svojih izjava i postupaka.

PETAR ČESTIĆ

pre 20 godina

Prošetajte se malo ulicama SARAJEVA da vidite kako Srbi krišom kupuju POLITIKU i ulaze u svoju crkvu čujte malo komentare po sarajevskim trolejbusima o građanima trećeg reda i srpskim krmcima pa onda sudite.SA VEROM U BOGA!!!

vladimir

pre 20 godina

u potpunosti podrzavam stav Sandzackog Meshikata. Ljudima koji raspiruju mrznju nije mesto ni u cijoj, pa ni u Srpskoj crkvi.

ana

pre 20 godina

Zgrozena sam izjavom gospodina Jeftica. Sramota me je. Jos jedan razlog sto nikada ne kazem da "pripadam" srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Jasenovac-masovna grobnica

pre 20 godina

I dalje se laici mesaju u poslove crkve (bez namere da branim doticnog svestenika. Laici, ateisti i nevernici svake vrste nemaju nikakvog prava da komenatrisu izjave duhovnih lica. Druga je stvar sto drzavni tuzilac treba da prouci slucaj i preduzme odgovarajuce korake u slucaju da je izjava istinita.

Simke

pre 20 godina

Svi vi koji govorite da vas je sramota sto pripadate SPC:
I treba da vas je sramota kada poistovecujeta celu Pravoslavnu religiju sa izjavom jednog bolesnika. I treba da vas je sramota kad jedna izjava (koja ce biti nastroze osudjena od strane SPC) moze da poljulja vas celi sistem vrednosti i verovanja. Da ova izjava nije samo izgovor za sve "novopecene vernike" krstene nakon 1988 godine? Postaje vam neugodno u sopstvenoj kozi, puno ste se bolje osecali kao komunisti/ateisti.
Religija nije farbanje jaja, krkanje mesa, i paljenje sveca svaka dva meseca kao sto su doticna gospoda ocekivala pa se razocarala!

Nikola, Beograd

pre 20 godina

Poistovecivati celu SCP, pa cak i pravoslavlje kao religiju, sa likom jednog coveka, vladike Atanasije Jevtica, je veoma plitko a moglo bi se reci cak i tendeciozno.

Disko

pre 20 godina

Upucenu kritiku na racun predstavnika Pravoslavne zajednice,potpuno razumem,ali ne razumem da predstavnici islamskih zajednica javno ne osude islamski ekstremni fundamentalizam,koji se odvija na nasim prostorima,kao i u svetu?

Sasa Cuprija

pre 20 godina

Nema sta kome da se dokazuje, jasan je stav Hriscanstva prema Islamu i obrnuto! A i ne zaboravimo trenutnu situaciju Islamskog extremizma u svetu i na balkanu.

Rajo

pre 20 godina

Od neslane sale vidim ispade skandal, kao da je vladika, Boze sacuvaj, pozvao na istrebljenje muslimana.
Sjeca li se neko cuvene izjave N. Durakovica, u ono vrijeme prvog covjeka 'liberalne' SDP: "Bosnom se siri miris tamjana". Da li je ovo mozda nesto gore od toga?

Rade

pre 20 godina

Što se svi isčuđavaju? Pa u ovoj zemlji, već mesecima su muslimani, katolici i svi drugi obavezni da svaki put kada žele da pošalju pismo u pošti, uplate "dobrovoljni" prilog za izgradnju Hrama Svetog Save? Ja već mesecima nisam poslao pismo poštom, baš iz tog razloga. Ne znam da li su prestali sa tim? Nisam odavno pokušavao da nešto pošaljem poštom. Nisam čuo niti jednog političara (uključujući i demokratski nastrojene) da je osudio takvo ponašanje PTT-a.

BOSNJAK

pre 20 godina

Zelim da verujem da ova fasisticka uvreda nikako nije stav svih pripadnika srpskog naroda,a sudeci po komentarima vidim da sam u pravu.Svaka cast Aleksandru i svima koji su iskreno osudili ovu uvredu....

Serdar Rade

pre 20 godina

Apsolutna laz..... Jedan vladika, momah, pravoslavac, se nikada ne bi ogresio potsmehom o drugog coveka pa makar ovaj bio i pripadnik religije ciji su clanovi kroz vekove nebrojene nepravde ucinili pravoslavlju ....

Vedran

pre 20 godina

Slozio bih se s jednim od komentara a to je da je SPC ostala na nivou srednjeg vijeka. Ona nema kreativni naboj prema progresu ili viziju kako i nakoji nacin odgovoriti kao institucija na pitanja suvremenog doba u kojim gradani Srbije zive kao na primjer droga, alkoholizam, AIDS, istospolni brakovi. SPC sve to ignorira jer nije kadra sagledati svu kompleksnost odnosa religije i covjeka u modernom dobu!
Steta je sto se u SPC nije desila "reformacija" ili renesansa kao sto se to desilo u Katolicanstvu koje je od tada postalo spremnije odgovoriti na nove izazove. SPC bi trebal davati pozitivan civilizacijski a ne negativni, ksenofobicni i patrijahalni naboj. SPC tako nije prilagodila (da ne kazem "moderizirala") po pitanju obreda u crkvi jer tko si danas u nedostatku vremena moze priustiti nekoliko sati u crkvi...necu ni spominjati nepopustljiv stav u vezi julijanskog kalendara i jos sto sta? Ali to je na zalost zato jer se SPC uvijek vise brinula o politici i sistemu koji ju osigurava od prosjecnih vjernika za koje bi se trebala duhovno brinuti. Mislim da bi se trebalo upitati i o razini obrazovanosti pojedinih lica od onih na vrhu pa nanize. Jer u svijetu interneta i emaila nemoze se ostati zivjeti u iluzijama i mastama o "Svetosavlju" i "Nebeskom carstvu" itd. To je zavaravanje i bjeg vlastite odgovornosti. SPC su potrebne duboke i velike reforme ako misli igrati nekakvu ulogu u drustvu u buducnosti inace ce atrofirati i izgubiti svrhu ostat ce samo identitet i tradicija bez nekakve znacajnije ni duhovne ni moralne snage.