Sreda, 18.04.2018.

13:24

Pravosnažni raskid - kredit u CHF napola

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu za raskid stambenog kredita u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Izvor: B92

Pravosnažni raskid - kredit u CHF napola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

CHF dužnik

pre 6 godina

Plima besa i ogorčenja među nama korisnicima #CHFkredita na #sudije Apelacionog Suda u Bg i Višeg Suda u Bg raste, potpuno opravdano i očekivano...Znamo da ih je Generalni sekretar Udruženja Banaka Srbije "g-din" Veroljub Dugalić "podučavao" svojevremeno kako da sude....sada to rade neki drugi "stručnjaci" jednako dobro kao i on ranije...Sudiće im pokolenja...i sudijama i predstavnicima NBS i UBS tim "domaćim plaćenicima" našim parama plaćenim za posao KOJI NE RADE...i presešće im uskoro ta laž kako sude "u ime naroda"...nadam se iskreno...mora jednom.

Gradjanin

pre 6 godina

Pod krivicnom, pravnom, i materijalnom odgovornoscu tvrdim da kada sam uzimao kredit za stan u eurima, bankar koji je ugovarao samnom kredit tvrdio i izneo kao cinjenicu "da sam osiguranjem kod NKOSK osiguran tokom trajanja citavog trajanja kreditne obaveze u slucaju ne naplativosti istog". Da ce banka obaveze naplatiti od NKOSK osiguranja. Nikada nijednu informaciju pisanu ili verbalnu nisam dobio da bi u tom slucaju bio kasnije tuzen od NKOSK i bio njima duzan. Kreditno sam sposoban, isplacujem stan. Ne zalim se, ali ovo sto se je desilo i desava u nasoj zemlji je najcrnji oblik kriminala u saradnji sa drzavom. Mene je banka svesno dovela u zabludu, i postoje zakonski elementi prevare. Narode ujedini se, brani se od drzave i banaka. Zajedno smo jaci.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

OK, vidim da ti ne pada napamet da čitaš presudu. Prvo sam mislio da ne znaš, sad sam ubeđen da te je spucao Daning-Krugerov efekat.

"To što neki daju objašnjenja"

Sud (i to apelacioni) nije "neki". Ili za tebe jeste?

"Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. "

Neće to da može. Banka zarađuje = banka i snosi rizik.
Dobili ste valutnu klauzulu da se ne bi ponovila '93, sad bi ste preko nje da zarađujete 3x više. E, pa ne može. I ne kažem to ja, nego kaže sud.
I ne možete da štitite sebe tako što ćete da nanosite štetu drugome.

"Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita"

Možda ja i nisam. Ali sud bogami jeste.

"Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod"

Pogledao sam pre 2 sata, pisalo je da je presudu doneo sud, a ne režim. Nešto se promenilo u međuvremenu?

"A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto."

Pre ćeš se upoznati sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal nego sa mnom.Upravo sam ovo shvatio kao pretnju. Odog sutra do njih, te očekuj da te posete u nerednim danima.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

"Tuženi je pustio kredit u tečaj dana 22.10 u iznosu od 5.693.491,17 DINARA."
"Rata je u početku bila 34.000 DINARA, a kasnije je narasla na 82.000 DINARA."
"Tužilac je na ime otplate anuiteta... uplatio ukupno 6.006.912,78 DINARA"

Dajem dinare, pišem franke... Primam dinare, pišem franke...
Lepo bogami. Samo što ti franci nigde ne postoje.
Banka snosi rizik? Ako. I treba da ga snosi, to joj je posao.
I ne treba da me je briga. Ni mene, niti bilo koga drugog.
A upravo je sud rekao da nije ni njih briga.

Ima i još:
"Nepredvidiva i neočekivana kolebanja kursa obračunske valute ne mogu dovesti do nesrazmernog obogaćenja ili osiromašenja* bilo koje strane iz ugovora o kreditu, a opšte poznata* je činjenica da enormno povećanje vrednosti CHF u odnosu na EUR i USD ima za posledicu da se korisnici kredita dovode u stanje objektivne nemogućnosti vraćanja primljenog DINARSKOG** iznosa..."

* a ovde smo imali oba - banke enormno zarađuju, korisnici enormno osiromaše (a nekad i bez stanova ostaju)
** svima osim bankama
*** a nigde franaka...

Zapravo, sad ja vidim u čemu je stav sa tvojim pisanijem... Šiziš po komentarima jer si se smrtno uplašio da banke, kad uvide da nisu jače od suda, ne počnu sa sanacijom gubitaka i u toj sanaciji tvoja plata, a možda i radno mesto ne ispadnu kolateralna šteta.

hm

pre 6 godina

@bankar
I bilo bi odavno oboreno, samo da ima efikasnog i nezavisnog sudstva.
Ali polako, splasnuće vam osmeh na temu CHF stambenih kredita.

Zarko

pre 6 godina

Bankaru

Zar sud u Strazburu nije presudio u Rumunskom slučaju ništavnost ugovora pošto nisu informisali gradjane o svim rizicima. Verovatno i EU sudovi nemaju pojma. Sud u francuskoj pokreće krivično gonjenje zbog CHF samo ovde je dodvoravanja rulji.

Bankar

pre 6 godina

@John
ja bih rekao da si ti nekulturan. Ukratko, ugovori nisu ništa od toga narušili. To što neki daju objašnjenja da nije bilo CHF nigde nego samo indeksacija, pojma nemaju, banka je morala da ima usklađen devizni podbilans ili rizikuje gubitak. A i da nema opet je to kocka banke i sta to vas druge briga. Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita. Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod. Da stvarno nije bilo po zakonu odavno bi se to oborilo. A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto.

Dipl.ecc

pre 6 godina

To su one "lose" sudije, sto bi rekao g.Dugalic i kojima ce on objasni kako su ovi (inace zabranjeni krediti od 2011.) krediti potpuno u redu.
Sud stavlja tacku na ovu agoniju 20.000 porodica. A velika je sramota sto srpska vlast nije prepoznala ovo kao i sve ostale zemlje i nasla neko (pa cak i kompromisno) resenje. Ponudjena 4 Jorgovankina modela su jednaka sramota i samo oni koji su to imali u rukama su videli da je to bila nepristojna ponuda koja je znacila, ukratko prelazak u EUR pri cemu je na teret korisnika palo 95% stete tj.kursne razlike zbog jacanja CHF, a na banke 5%, uz uvecanu kamatu koja i tih 5% anulira. A s obzirom da je sada odnos 1:1,19, sa tom opcijom banke su opet tu zaradile, a oni koji su prihvatili prakticno opet izgubili.
Jos jedno 2-3 pravasnazne presude i da Kasacioni sud okonca ovu bruku. A bankama nikad ne treba oprostiti njihovu ruznu proslost:
-sa chf kreditima,
-sa neuskladjivanjem rata padu euribora i libora
-sa osiguranjem,
- troskovima obrade,
-naplatu odrzavanja neaktivnih racuna
-naplatu po visem, a isplatu po nizem kursu
...
I sad mi nude iz banke sa promenjenim imenom MIRISLJAVU kreditnu karticu???
Nakon svega? Nema tog mirisa koji ce vas vise ikad oprati.
Advokati, spremite se, bice posla za vas.
A bankari, i vi se spremite, da dodatno punite (i onako prepune) bilanse rezervisanjima za sudske sporove u skladu sa IAS-om 37. Dugalicu, znate sta je IAS 37?

John

pre 6 godina

Još ovo i neću više (nadam se)

Evo ovde presude, pa ko hoće da čita: http://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/raskid-chf-pravnosnazna-presuda/
Za ne kojima je dugačko, evo samo par stvari:
1 - Sud kaže "... u to vreme je bilo povoljnije uzeti kredit u francima, a tužilac je jedino bio kreditno sposoban da uzme kredit u toj valuti" Dakle, toliko o tome "Što nije uzeo u evrima?"
2 - "Tuženi je pustio kredit... u iznosu od 5.693.491,17 DINARA" Toliko o zaduživanju banke u francima
3 - Rata je bila 34 hiljade DINARA. Dostigla je 82 hiljade dinara. Klijent pitao banku da se kredit konvertuje u evre. Banka rekla da moža, ali da to košta 13.000 EVRA
4 - Klijent je do sada otplatio 6 miliona dinara (i neku kusur preko)
5 - Da nije presude imao bi da otplaćuje još

Tatjana

pre 6 godina

Kao prvo to je bio iskljucivo dinarski kredit.Dakle dinari uplaceni na namenski dinarski racun.Zatim sledi ucena Hvb banke sadasnje Unicredit banke da prodavac stana otvori devizni racun -eur.Ja nakon sto mu je prebacen iznos u dinarima sada nemam dovoljno novca da bi kupila eure jer moram da ih kupim od banke po kursu te banke a ne po kursu Nbs.Banka mi daje ,,dozvoljeni minus"i tako me jos dodatno zaduzuje.Posle toga te eure prebacuje na racun prodavaca.Dakle svajcaraca nema nigde ni od korova.Samo je indeksacija u chf!Nadalje banka naplacuje 2% na ime jednokratne obrade kredita a naplacuje osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita gde su ugovorne strane ona i Nkosk a ne klijent!To ni sluzbenici banaka nisu znali !Ubedjivali su nas da se to mi licno osiguravamo u slucaju da iz nekog razloga kredit ne mozemo da otplatimo! Polisu naravno nikad nismo ni videli jer mi nismo ugovorna strana!A sto se tice eura koje su banke isplacivale klijentima njih bankama donose ulicni dileri te na tome zaradjuju i oni i banke.Dakle to je sve jedna velika iluzija kao kof Dejvida Koperfilda.To je zapravo velika prevara na internacionalnom nivou gde banke sticu ekstraprofite.Zato bravo za Novosadske sudove!

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 19:47)

Ni svoj posao ne znaš (pod pretpostavkom da si stvarno bankar) a u tuđi bi da se petljaš... niti razueš ono što čitaš...

Ugovor ne može biti protivan prinudnim propisima, javnom poretku i dobrim običajima. Piše u zakonu. Uzmi i pročitaj. Ako ne budeš razumeo, pitaj, objasniće ti se.

Bankar

pre 6 godina

Uvek se lepo nasmejem kad čitam ove komentare o nepravednosti, nejednakosti davanja i sl. Pa vi sad nastupate sa pozicije sile osporavajući ono što je ugovorom dogovoreno. Stvarno jedan lepo rekao, sledeće su kladionice.

sima straota

pre 6 godina

Bankari su nas lagali.Nksosk ili kako već mi je objašnjen kao osiguranje mene a ne banke.Banka mi je dala dinare koje je po računala po najnižem kursu a rate naplaćivala po najvišem.Posle deset godina otplate ja banci dugujem četri hiljde evra više nego što sam uzeo.I na kraju mi težimo ka evropi pa tako i ja hoću da se ovi krediti tretiraju kao i u ostalim evropskim zemljama.

Eto!

pre 6 godina

A jel cita Ceca Kitic ovo ili samo zna da kuka?

***
A sad treba duznici da se lepo udruze, djuture ili po bankama, pa da odu kod tih advokata koji su ovo odradili, da lepo podele troskove i razbiju banke.
Mislim, za toliko valjda mogu da se sloze?

John

pre 6 godina

(Thilmo, 18. april 2018 17:12)

Najprostiji razlog - banke neće da daju tolike pare bez valutne klauzule.
A ona je kod nas ili u evrima ili u francima. A činjenica je da u tom momentu krediti u francima jesu bili povoljniji od evarskih. Ako se na to doda i malo (tačnije mnogo) agresivne propagande i trubljenja kako su to jako povoljni krediti (biju ko neće), evo šta se dobije.
Krediti su takozvani "ugovori po pristupu". To znači da je tu na snazi sistem "uzmi ili ostavi", klijent nije u poziciji da se cenka niti da pregovara o uslovima kredita. Banke tu nastupaju sa "pozicija sile" i upravo zato banke i treba da snose rizik ovakvih stvari. ČEsto se po komentarima može čuti piitanje "A šta bi bilo da je kurs franka išao u kontra smeru, da je padao umesto što je rastao, da li bi onda banke mogle da tuže klijente?" A odgovor je - ne bi. To spara u rizik poslovanja koji su banke dužne da snose upravo zahvaljujući svom povlašćenom položaju u kom diktiraju uslove drugoj strani.

Thilmo

pre 6 godina

Čekaj. A zašto nisu uzimali dinarske kredite, tj u valuti u kojojprimaju platu. 20 hiljada dinara će uvek biti 20 hiljada dinara.

200 franaka može biti 20 ili 50 hiljada dinara.

A platu primaju u dinarima.

John

pre 6 godina

(napadaj, 18. april 2018 14:07)

Naravno da bi mogli. Ovde nije stvaru francima, samim po sebi, već o tome koliko je ko kome dao i koliko ko kome treba da vrati. To jest, pravno rečeno, dve ključne stvari:
1 - zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro
2 - narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja

Mogli su ovde da se pominju dolari (američki, kanadski, australijski...), engleska funta, japanski jen...rezultat bi bio isti.

Svi koji su imali kredite u evrima, treba da sednu i da izračunaju - koliko su dobili, koliko su vratili i koliko još imaju da vrate (ako još nisu vratili sve). Ako su iznosi slični kao ovde, onda i te kako ima mesta tužbi.

Lars

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)


Sa tim pitanjem treba da se obratis sudovima, a ne forumu na netu. Ovi ljudi se godinama bore. Mozda bi se brze izborili da su se sa njima solidarisali i oni gradjani koji nemaju kredite u svajcarcima.

Kada bi se mi u Srbiji udruzivali, solidarisali jedni sa drugima i borili za svoja prava, mozda bi se za nesto i izborili. Evo na primer, svako ko ima kredit moze da tuzi banku za obradu kredita. Medjutim, znam dosta ljudi koji to ne smeju ili jednostavno ne zele, sto je po meni van pameti. Verovatno cekaju, kao u vreme samoupravljanja, da neko drugi sve uradi umesto njih. To vreme je zauvek proslo.

Drago mi je zbog ove presude. Nemam nikakav kredit, ali znam kakvo krsenje zakona predstavlja ceo ovaj cirkus sa ovim kreditima. Nadam se da ce i druge sudije imati mozga i hrabrosti da se suprotstave bankama.

Mailman

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo. 

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)

Jeste ali se u tvom slucaju banka zaduzila u eurima i imala isti trosak kao ti. U slucaju CHF banke su svoja dugovanja prema stranim bankama mnogo ranije konvertovala u euro i tako pocele da zaradjuju ekstremno na kursnoj razlici

Bane

pre 6 godina

Krediti se indeksiraju jer su na jako dug rok a dinar je valuta koja vremenom devalvira i zato kada bi ste podigli dugorocni dinarski stambeni kedit i vratili ga nakon 30 godina, inflacija bi taj iznos pojela do te mere da ni kamata ne bi nista vredela.
E sada, problem je sto nasa primanja ne prate nikakve indekse, niti su indeksirani u nekoj valuti niti prate neke druge stope i onda vi godinama primate jedno te isti iznos dinara a kurs raste, cene na malo rastu i to je problem. Neko napisa da je uzeo kredit kada je kurs bio 65 dinara a vratio ga kada je kurs bio 120 dinara, a zamisli da mu je plata bila isto tako indeksirana i da je imao 1000 evra, a rata 300 npr. Onda bi on imao 65.000 platu a ratu 19.500 dinara, kada bi mu rata dosla na 36.000 plata bi mu bila 120.000. Ovako je njemu plata ostala 65.000 a rata dosla do 36.000 i sve ostalo poskupelo. E tu je kvaka.

mavazi

pre 6 godina

neverovatno je da se ponovo delimo na one koji su uzeli u CHF i one koji su uzeli u EUR. Imam utisak da ljudi koji su uzeli u EUR mrze nas sto se borimo, ljudi borimo se za nase bolje sutra vama ni iz dzepa ni u dzep, a price kako cemo svi to placati su bezveze. Onoga trenutka kada budete vi hteli da se borite da vam bude lakse pa sigurno necu biti na strani banke nego cu doci da vas podrzim. I daj boze da uspemo u ovome i da malo danemo dusom, odmah udrite i vi.

Licimur

pre 6 godina

Ja bih zaista voleo da vi koji ste zaduzeni u CHF dobijete sistemski na sudu banke. Prvo, zato sto sam uvek na strani obicnog coveka (iako mislim da niste u pravu), drugo zato sto sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u evrima.
Taman da odmah presavijem tabak da mi se nadoknadi razlika u kamatnoj stopi koja je u pocetku favorizovala CHF a zatim i da mi se nadoknadi razlika od 80 din/EUR koliko je bilo kad sam uzeo kredit do 118 din/EUR koliko je danas ili koliko bude u trenutku presavijanja tuzbe. Jer kako sam ja zaboga mogao znati da ce evro da ojaca za 40 dinara!? Jer do sada sam vratio preko 30.000EUR kredita a za samo 1.500.000 dinara mi se smanjila glavnica. Razliku je pojeo kurs. Logika je ista, indeksirani su i jedni i drugi u neku stranu valutu, postoji velika nesrazmera u uzimanju i davanju.

Neo

pre 6 godina

Banke nemaju ni RSD, ni EUR, ni CHF.

Banke te dinare koje daju klijentu izmisle iz cistog vazduha (konkretno oko 90%). Kako im klijent vraca kredit oni glavnicu unistavaju (jer nikada nije ni postojala) a kamatu zadrzavaju i trose kao svoju zaradu.

Posledica njihovog izmilsjanja novca je da stedisama novac manje vredi (veca kolicina je u opticaju pa samim tim 1 jedinica manje vredi). To se zove inflacija...

Ovo sto pricam nije tajna niti 'teorija zavere' i da se lako proveriti koga zanima.

zoran

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?

napadaj

pre 6 godina

Na sajtu Efektive je objavljena čitava presuda. Iz obrazloženja presude sledi da bi i svako lice koje je podiglo kredit u evrima pre desetak godina, u vreme kada je kurs bio znatno niži, moglo osnovano da traži raskid ugovora i umeravanje iznosa duga na niži nivo.

Nisam siguran da će ove presude ostati na snazi u trećestepenim postupcima koje će banke svakako pokretati.

C.H.M.A.R.

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
(Mirko, 18. april 2018 13:56)

Mislite li da ako banke daju kredit indeksiran u evrima nemaju evre kod sebe? Uzimaoci kredita su mogli da biraju između kredita indeksiranog u francima i kredita indeksiranog u evrima, sigurno je imala neka fora što je za kredit u francima manja kamata

Mirko

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Vera

pre 6 godina

Lepo!Mada je pitanje raskida ili nistavnosti nesto o cemu Vrhovni Kasacioni Sud treba sto pre da odluci, kako bi korisnici znali u kom pravcu da upute tuzbe. Obzirom da se Vrhovni Kasacioni izjasnio za obradu kredita, red bi bio i za ovo, jer se tolikom pricom o obradi kredita skrece paznja na glavnu temu, a to su krediti u CHF!
Treba imati u vidu da su korisnici CHF kredita i onako vec izmuceni dugogodisnjom otplatom kredita, pardon placanjem kursnih razlika, te veliki broj njih nije u finansijskoj mogucnosti da podnese tuzbe. Stoga bi resenje na nivou drzave bilo najbolje, ali zar ovu drzavu uopste zanimaju njeni gradjani?

Mirko

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Vera

pre 6 godina

Lepo!Mada je pitanje raskida ili nistavnosti nesto o cemu Vrhovni Kasacioni Sud treba sto pre da odluci, kako bi korisnici znali u kom pravcu da upute tuzbe. Obzirom da se Vrhovni Kasacioni izjasnio za obradu kredita, red bi bio i za ovo, jer se tolikom pricom o obradi kredita skrece paznja na glavnu temu, a to su krediti u CHF!
Treba imati u vidu da su korisnici CHF kredita i onako vec izmuceni dugogodisnjom otplatom kredita, pardon placanjem kursnih razlika, te veliki broj njih nije u finansijskoj mogucnosti da podnese tuzbe. Stoga bi resenje na nivou drzave bilo najbolje, ali zar ovu drzavu uopste zanimaju njeni gradjani?

napadaj

pre 6 godina

Na sajtu Efektive je objavljena čitava presuda. Iz obrazloženja presude sledi da bi i svako lice koje je podiglo kredit u evrima pre desetak godina, u vreme kada je kurs bio znatno niži, moglo osnovano da traži raskid ugovora i umeravanje iznosa duga na niži nivo.

Nisam siguran da će ove presude ostati na snazi u trećestepenim postupcima koje će banke svakako pokretati.

mavazi

pre 6 godina

neverovatno je da se ponovo delimo na one koji su uzeli u CHF i one koji su uzeli u EUR. Imam utisak da ljudi koji su uzeli u EUR mrze nas sto se borimo, ljudi borimo se za nase bolje sutra vama ni iz dzepa ni u dzep, a price kako cemo svi to placati su bezveze. Onoga trenutka kada budete vi hteli da se borite da vam bude lakse pa sigurno necu biti na strani banke nego cu doci da vas podrzim. I daj boze da uspemo u ovome i da malo danemo dusom, odmah udrite i vi.

zoran

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?

Neo

pre 6 godina

Banke nemaju ni RSD, ni EUR, ni CHF.

Banke te dinare koje daju klijentu izmisle iz cistog vazduha (konkretno oko 90%). Kako im klijent vraca kredit oni glavnicu unistavaju (jer nikada nije ni postojala) a kamatu zadrzavaju i trose kao svoju zaradu.

Posledica njihovog izmilsjanja novca je da stedisama novac manje vredi (veca kolicina je u opticaju pa samim tim 1 jedinica manje vredi). To se zove inflacija...

Ovo sto pricam nije tajna niti 'teorija zavere' i da se lako proveriti koga zanima.

Lars

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)


Sa tim pitanjem treba da se obratis sudovima, a ne forumu na netu. Ovi ljudi se godinama bore. Mozda bi se brze izborili da su se sa njima solidarisali i oni gradjani koji nemaju kredite u svajcarcima.

Kada bi se mi u Srbiji udruzivali, solidarisali jedni sa drugima i borili za svoja prava, mozda bi se za nesto i izborili. Evo na primer, svako ko ima kredit moze da tuzi banku za obradu kredita. Medjutim, znam dosta ljudi koji to ne smeju ili jednostavno ne zele, sto je po meni van pameti. Verovatno cekaju, kao u vreme samoupravljanja, da neko drugi sve uradi umesto njih. To vreme je zauvek proslo.

Drago mi je zbog ove presude. Nemam nikakav kredit, ali znam kakvo krsenje zakona predstavlja ceo ovaj cirkus sa ovim kreditima. Nadam se da ce i druge sudije imati mozga i hrabrosti da se suprotstave bankama.

Licimur

pre 6 godina

Ja bih zaista voleo da vi koji ste zaduzeni u CHF dobijete sistemski na sudu banke. Prvo, zato sto sam uvek na strani obicnog coveka (iako mislim da niste u pravu), drugo zato sto sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u evrima.
Taman da odmah presavijem tabak da mi se nadoknadi razlika u kamatnoj stopi koja je u pocetku favorizovala CHF a zatim i da mi se nadoknadi razlika od 80 din/EUR koliko je bilo kad sam uzeo kredit do 118 din/EUR koliko je danas ili koliko bude u trenutku presavijanja tuzbe. Jer kako sam ja zaboga mogao znati da ce evro da ojaca za 40 dinara!? Jer do sada sam vratio preko 30.000EUR kredita a za samo 1.500.000 dinara mi se smanjila glavnica. Razliku je pojeo kurs. Logika je ista, indeksirani su i jedni i drugi u neku stranu valutu, postoji velika nesrazmera u uzimanju i davanju.

Bane

pre 6 godina

Krediti se indeksiraju jer su na jako dug rok a dinar je valuta koja vremenom devalvira i zato kada bi ste podigli dugorocni dinarski stambeni kedit i vratili ga nakon 30 godina, inflacija bi taj iznos pojela do te mere da ni kamata ne bi nista vredela.
E sada, problem je sto nasa primanja ne prate nikakve indekse, niti su indeksirani u nekoj valuti niti prate neke druge stope i onda vi godinama primate jedno te isti iznos dinara a kurs raste, cene na malo rastu i to je problem. Neko napisa da je uzeo kredit kada je kurs bio 65 dinara a vratio ga kada je kurs bio 120 dinara, a zamisli da mu je plata bila isto tako indeksirana i da je imao 1000 evra, a rata 300 npr. Onda bi on imao 65.000 platu a ratu 19.500 dinara, kada bi mu rata dosla na 36.000 plata bi mu bila 120.000. Ovako je njemu plata ostala 65.000 a rata dosla do 36.000 i sve ostalo poskupelo. E tu je kvaka.

Tatjana

pre 6 godina

Kao prvo to je bio iskljucivo dinarski kredit.Dakle dinari uplaceni na namenski dinarski racun.Zatim sledi ucena Hvb banke sadasnje Unicredit banke da prodavac stana otvori devizni racun -eur.Ja nakon sto mu je prebacen iznos u dinarima sada nemam dovoljno novca da bi kupila eure jer moram da ih kupim od banke po kursu te banke a ne po kursu Nbs.Banka mi daje ,,dozvoljeni minus"i tako me jos dodatno zaduzuje.Posle toga te eure prebacuje na racun prodavaca.Dakle svajcaraca nema nigde ni od korova.Samo je indeksacija u chf!Nadalje banka naplacuje 2% na ime jednokratne obrade kredita a naplacuje osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita gde su ugovorne strane ona i Nkosk a ne klijent!To ni sluzbenici banaka nisu znali !Ubedjivali su nas da se to mi licno osiguravamo u slucaju da iz nekog razloga kredit ne mozemo da otplatimo! Polisu naravno nikad nismo ni videli jer mi nismo ugovorna strana!A sto se tice eura koje su banke isplacivale klijentima njih bankama donose ulicni dileri te na tome zaradjuju i oni i banke.Dakle to je sve jedna velika iluzija kao kof Dejvida Koperfilda.To je zapravo velika prevara na internacionalnom nivou gde banke sticu ekstraprofite.Zato bravo za Novosadske sudove!

John

pre 6 godina

(Thilmo, 18. april 2018 17:12)

Najprostiji razlog - banke neće da daju tolike pare bez valutne klauzule.
A ona je kod nas ili u evrima ili u francima. A činjenica je da u tom momentu krediti u francima jesu bili povoljniji od evarskih. Ako se na to doda i malo (tačnije mnogo) agresivne propagande i trubljenja kako su to jako povoljni krediti (biju ko neće), evo šta se dobije.
Krediti su takozvani "ugovori po pristupu". To znači da je tu na snazi sistem "uzmi ili ostavi", klijent nije u poziciji da se cenka niti da pregovara o uslovima kredita. Banke tu nastupaju sa "pozicija sile" i upravo zato banke i treba da snose rizik ovakvih stvari. ČEsto se po komentarima može čuti piitanje "A šta bi bilo da je kurs franka išao u kontra smeru, da je padao umesto što je rastao, da li bi onda banke mogle da tuže klijente?" A odgovor je - ne bi. To spara u rizik poslovanja koji su banke dužne da snose upravo zahvaljujući svom povlašćenom položaju u kom diktiraju uslove drugoj strani.

Eto!

pre 6 godina

A jel cita Ceca Kitic ovo ili samo zna da kuka?

***
A sad treba duznici da se lepo udruze, djuture ili po bankama, pa da odu kod tih advokata koji su ovo odradili, da lepo podele troskove i razbiju banke.
Mislim, za toliko valjda mogu da se sloze?

sima straota

pre 6 godina

Bankari su nas lagali.Nksosk ili kako već mi je objašnjen kao osiguranje mene a ne banke.Banka mi je dala dinare koje je po računala po najnižem kursu a rate naplaćivala po najvišem.Posle deset godina otplate ja banci dugujem četri hiljde evra više nego što sam uzeo.I na kraju mi težimo ka evropi pa tako i ja hoću da se ovi krediti tretiraju kao i u ostalim evropskim zemljama.

Mailman

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo. 

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)

Jeste ali se u tvom slucaju banka zaduzila u eurima i imala isti trosak kao ti. U slucaju CHF banke su svoja dugovanja prema stranim bankama mnogo ranije konvertovala u euro i tako pocele da zaradjuju ekstremno na kursnoj razlici

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 19:47)

Ni svoj posao ne znaš (pod pretpostavkom da si stvarno bankar) a u tuđi bi da se petljaš... niti razueš ono što čitaš...

Ugovor ne može biti protivan prinudnim propisima, javnom poretku i dobrim običajima. Piše u zakonu. Uzmi i pročitaj. Ako ne budeš razumeo, pitaj, objasniće ti se.

John

pre 6 godina

Još ovo i neću više (nadam se)

Evo ovde presude, pa ko hoće da čita: http://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/raskid-chf-pravnosnazna-presuda/
Za ne kojima je dugačko, evo samo par stvari:
1 - Sud kaže "... u to vreme je bilo povoljnije uzeti kredit u francima, a tužilac je jedino bio kreditno sposoban da uzme kredit u toj valuti" Dakle, toliko o tome "Što nije uzeo u evrima?"
2 - "Tuženi je pustio kredit... u iznosu od 5.693.491,17 DINARA" Toliko o zaduživanju banke u francima
3 - Rata je bila 34 hiljade DINARA. Dostigla je 82 hiljade dinara. Klijent pitao banku da se kredit konvertuje u evre. Banka rekla da moža, ali da to košta 13.000 EVRA
4 - Klijent je do sada otplatio 6 miliona dinara (i neku kusur preko)
5 - Da nije presude imao bi da otplaćuje još

John

pre 6 godina

(napadaj, 18. april 2018 14:07)

Naravno da bi mogli. Ovde nije stvaru francima, samim po sebi, već o tome koliko je ko kome dao i koliko ko kome treba da vrati. To jest, pravno rečeno, dve ključne stvari:
1 - zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro
2 - narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja

Mogli su ovde da se pominju dolari (američki, kanadski, australijski...), engleska funta, japanski jen...rezultat bi bio isti.

Svi koji su imali kredite u evrima, treba da sednu i da izračunaju - koliko su dobili, koliko su vratili i koliko još imaju da vrate (ako još nisu vratili sve). Ako su iznosi slični kao ovde, onda i te kako ima mesta tužbi.

C.H.M.A.R.

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
(Mirko, 18. april 2018 13:56)

Mislite li da ako banke daju kredit indeksiran u evrima nemaju evre kod sebe? Uzimaoci kredita su mogli da biraju između kredita indeksiranog u francima i kredita indeksiranog u evrima, sigurno je imala neka fora što je za kredit u francima manja kamata

Dipl.ecc

pre 6 godina

To su one "lose" sudije, sto bi rekao g.Dugalic i kojima ce on objasni kako su ovi (inace zabranjeni krediti od 2011.) krediti potpuno u redu.
Sud stavlja tacku na ovu agoniju 20.000 porodica. A velika je sramota sto srpska vlast nije prepoznala ovo kao i sve ostale zemlje i nasla neko (pa cak i kompromisno) resenje. Ponudjena 4 Jorgovankina modela su jednaka sramota i samo oni koji su to imali u rukama su videli da je to bila nepristojna ponuda koja je znacila, ukratko prelazak u EUR pri cemu je na teret korisnika palo 95% stete tj.kursne razlike zbog jacanja CHF, a na banke 5%, uz uvecanu kamatu koja i tih 5% anulira. A s obzirom da je sada odnos 1:1,19, sa tom opcijom banke su opet tu zaradile, a oni koji su prihvatili prakticno opet izgubili.
Jos jedno 2-3 pravasnazne presude i da Kasacioni sud okonca ovu bruku. A bankama nikad ne treba oprostiti njihovu ruznu proslost:
-sa chf kreditima,
-sa neuskladjivanjem rata padu euribora i libora
-sa osiguranjem,
- troskovima obrade,
-naplatu odrzavanja neaktivnih racuna
-naplatu po visem, a isplatu po nizem kursu
...
I sad mi nude iz banke sa promenjenim imenom MIRISLJAVU kreditnu karticu???
Nakon svega? Nema tog mirisa koji ce vas vise ikad oprati.
Advokati, spremite se, bice posla za vas.
A bankari, i vi se spremite, da dodatno punite (i onako prepune) bilanse rezervisanjima za sudske sporove u skladu sa IAS-om 37. Dugalicu, znate sta je IAS 37?

Gradjanin

pre 6 godina

Pod krivicnom, pravnom, i materijalnom odgovornoscu tvrdim da kada sam uzimao kredit za stan u eurima, bankar koji je ugovarao samnom kredit tvrdio i izneo kao cinjenicu "da sam osiguranjem kod NKOSK osiguran tokom trajanja citavog trajanja kreditne obaveze u slucaju ne naplativosti istog". Da ce banka obaveze naplatiti od NKOSK osiguranja. Nikada nijednu informaciju pisanu ili verbalnu nisam dobio da bi u tom slucaju bio kasnije tuzen od NKOSK i bio njima duzan. Kreditno sam sposoban, isplacujem stan. Ne zalim se, ali ovo sto se je desilo i desava u nasoj zemlji je najcrnji oblik kriminala u saradnji sa drzavom. Mene je banka svesno dovela u zabludu, i postoje zakonski elementi prevare. Narode ujedini se, brani se od drzave i banaka. Zajedno smo jaci.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

"Tuženi je pustio kredit u tečaj dana 22.10 u iznosu od 5.693.491,17 DINARA."
"Rata je u početku bila 34.000 DINARA, a kasnije je narasla na 82.000 DINARA."
"Tužilac je na ime otplate anuiteta... uplatio ukupno 6.006.912,78 DINARA"

Dajem dinare, pišem franke... Primam dinare, pišem franke...
Lepo bogami. Samo što ti franci nigde ne postoje.
Banka snosi rizik? Ako. I treba da ga snosi, to joj je posao.
I ne treba da me je briga. Ni mene, niti bilo koga drugog.
A upravo je sud rekao da nije ni njih briga.

Ima i još:
"Nepredvidiva i neočekivana kolebanja kursa obračunske valute ne mogu dovesti do nesrazmernog obogaćenja ili osiromašenja* bilo koje strane iz ugovora o kreditu, a opšte poznata* je činjenica da enormno povećanje vrednosti CHF u odnosu na EUR i USD ima za posledicu da se korisnici kredita dovode u stanje objektivne nemogućnosti vraćanja primljenog DINARSKOG** iznosa..."

* a ovde smo imali oba - banke enormno zarađuju, korisnici enormno osiromaše (a nekad i bez stanova ostaju)
** svima osim bankama
*** a nigde franaka...

Zapravo, sad ja vidim u čemu je stav sa tvojim pisanijem... Šiziš po komentarima jer si se smrtno uplašio da banke, kad uvide da nisu jače od suda, ne počnu sa sanacijom gubitaka i u toj sanaciji tvoja plata, a možda i radno mesto ne ispadnu kolateralna šteta.

Zarko

pre 6 godina

Bankaru

Zar sud u Strazburu nije presudio u Rumunskom slučaju ništavnost ugovora pošto nisu informisali gradjane o svim rizicima. Verovatno i EU sudovi nemaju pojma. Sud u francuskoj pokreće krivično gonjenje zbog CHF samo ovde je dodvoravanja rulji.

Thilmo

pre 6 godina

Čekaj. A zašto nisu uzimali dinarske kredite, tj u valuti u kojojprimaju platu. 20 hiljada dinara će uvek biti 20 hiljada dinara.

200 franaka može biti 20 ili 50 hiljada dinara.

A platu primaju u dinarima.

Bankar

pre 6 godina

Uvek se lepo nasmejem kad čitam ove komentare o nepravednosti, nejednakosti davanja i sl. Pa vi sad nastupate sa pozicije sile osporavajući ono što je ugovorom dogovoreno. Stvarno jedan lepo rekao, sledeće su kladionice.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

OK, vidim da ti ne pada napamet da čitaš presudu. Prvo sam mislio da ne znaš, sad sam ubeđen da te je spucao Daning-Krugerov efekat.

"To što neki daju objašnjenja"

Sud (i to apelacioni) nije "neki". Ili za tebe jeste?

"Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. "

Neće to da može. Banka zarađuje = banka i snosi rizik.
Dobili ste valutnu klauzulu da se ne bi ponovila '93, sad bi ste preko nje da zarađujete 3x više. E, pa ne može. I ne kažem to ja, nego kaže sud.
I ne možete da štitite sebe tako što ćete da nanosite štetu drugome.

"Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita"

Možda ja i nisam. Ali sud bogami jeste.

"Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod"

Pogledao sam pre 2 sata, pisalo je da je presudu doneo sud, a ne režim. Nešto se promenilo u međuvremenu?

"A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto."

Pre ćeš se upoznati sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal nego sa mnom.Upravo sam ovo shvatio kao pretnju. Odog sutra do njih, te očekuj da te posete u nerednim danima.

hm

pre 6 godina

@bankar
I bilo bi odavno oboreno, samo da ima efikasnog i nezavisnog sudstva.
Ali polako, splasnuće vam osmeh na temu CHF stambenih kredita.

Bankar

pre 6 godina

@John
ja bih rekao da si ti nekulturan. Ukratko, ugovori nisu ništa od toga narušili. To što neki daju objašnjenja da nije bilo CHF nigde nego samo indeksacija, pojma nemaju, banka je morala da ima usklađen devizni podbilans ili rizikuje gubitak. A i da nema opet je to kocka banke i sta to vas druge briga. Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita. Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod. Da stvarno nije bilo po zakonu odavno bi se to oborilo. A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto.

CHF dužnik

pre 6 godina

Plima besa i ogorčenja među nama korisnicima #CHFkredita na #sudije Apelacionog Suda u Bg i Višeg Suda u Bg raste, potpuno opravdano i očekivano...Znamo da ih je Generalni sekretar Udruženja Banaka Srbije "g-din" Veroljub Dugalić "podučavao" svojevremeno kako da sude....sada to rade neki drugi "stručnjaci" jednako dobro kao i on ranije...Sudiće im pokolenja...i sudijama i predstavnicima NBS i UBS tim "domaćim plaćenicima" našim parama plaćenim za posao KOJI NE RADE...i presešće im uskoro ta laž kako sude "u ime naroda"...nadam se iskreno...mora jednom.

C.H.M.A.R.

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
(Mirko, 18. april 2018 13:56)

Mislite li da ako banke daju kredit indeksiran u evrima nemaju evre kod sebe? Uzimaoci kredita su mogli da biraju između kredita indeksiranog u francima i kredita indeksiranog u evrima, sigurno je imala neka fora što je za kredit u francima manja kamata

Bankar

pre 6 godina

Uvek se lepo nasmejem kad čitam ove komentare o nepravednosti, nejednakosti davanja i sl. Pa vi sad nastupate sa pozicije sile osporavajući ono što je ugovorom dogovoreno. Stvarno jedan lepo rekao, sledeće su kladionice.

Thilmo

pre 6 godina

Čekaj. A zašto nisu uzimali dinarske kredite, tj u valuti u kojojprimaju platu. 20 hiljada dinara će uvek biti 20 hiljada dinara.

200 franaka može biti 20 ili 50 hiljada dinara.

A platu primaju u dinarima.

napadaj

pre 6 godina

Na sajtu Efektive je objavljena čitava presuda. Iz obrazloženja presude sledi da bi i svako lice koje je podiglo kredit u evrima pre desetak godina, u vreme kada je kurs bio znatno niži, moglo osnovano da traži raskid ugovora i umeravanje iznosa duga na niži nivo.

Nisam siguran da će ove presude ostati na snazi u trećestepenim postupcima koje će banke svakako pokretati.

Bankar

pre 6 godina

@John
ja bih rekao da si ti nekulturan. Ukratko, ugovori nisu ništa od toga narušili. To što neki daju objašnjenja da nije bilo CHF nigde nego samo indeksacija, pojma nemaju, banka je morala da ima usklađen devizni podbilans ili rizikuje gubitak. A i da nema opet je to kocka banke i sta to vas druge briga. Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita. Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod. Da stvarno nije bilo po zakonu odavno bi se to oborilo. A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto.

zoran

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?

Licimur

pre 6 godina

Ja bih zaista voleo da vi koji ste zaduzeni u CHF dobijete sistemski na sudu banke. Prvo, zato sto sam uvek na strani obicnog coveka (iako mislim da niste u pravu), drugo zato sto sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u evrima.
Taman da odmah presavijem tabak da mi se nadoknadi razlika u kamatnoj stopi koja je u pocetku favorizovala CHF a zatim i da mi se nadoknadi razlika od 80 din/EUR koliko je bilo kad sam uzeo kredit do 118 din/EUR koliko je danas ili koliko bude u trenutku presavijanja tuzbe. Jer kako sam ja zaboga mogao znati da ce evro da ojaca za 40 dinara!? Jer do sada sam vratio preko 30.000EUR kredita a za samo 1.500.000 dinara mi se smanjila glavnica. Razliku je pojeo kurs. Logika je ista, indeksirani su i jedni i drugi u neku stranu valutu, postoji velika nesrazmera u uzimanju i davanju.

Neo

pre 6 godina

Banke nemaju ni RSD, ni EUR, ni CHF.

Banke te dinare koje daju klijentu izmisle iz cistog vazduha (konkretno oko 90%). Kako im klijent vraca kredit oni glavnicu unistavaju (jer nikada nije ni postojala) a kamatu zadrzavaju i trose kao svoju zaradu.

Posledica njihovog izmilsjanja novca je da stedisama novac manje vredi (veca kolicina je u opticaju pa samim tim 1 jedinica manje vredi). To se zove inflacija...

Ovo sto pricam nije tajna niti 'teorija zavere' i da se lako proveriti koga zanima.

Mirko

pre 6 godina

Zašto se ovi krediti ne zovu pravim imenom? Na primer, dinarski stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima. I jasno napomenuti da banke nisu imale nikakve franke. Naravno ovo znaju i banke i Nbs i tužilaštvo. A država je pride i odobrila ove kredite jer ih je obezbedila preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

mavazi

pre 6 godina

neverovatno je da se ponovo delimo na one koji su uzeli u CHF i one koji su uzeli u EUR. Imam utisak da ljudi koji su uzeli u EUR mrze nas sto se borimo, ljudi borimo se za nase bolje sutra vama ni iz dzepa ni u dzep, a price kako cemo svi to placati su bezveze. Onoga trenutka kada budete vi hteli da se borite da vam bude lakse pa sigurno necu biti na strani banke nego cu doci da vas podrzim. I daj boze da uspemo u ovome i da malo danemo dusom, odmah udrite i vi.

Mailman

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo. 

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)

Jeste ali se u tvom slucaju banka zaduzila u eurima i imala isti trosak kao ti. U slucaju CHF banke su svoja dugovanja prema stranim bankama mnogo ranije konvertovala u euro i tako pocele da zaradjuju ekstremno na kursnoj razlici

Tatjana

pre 6 godina

Kao prvo to je bio iskljucivo dinarski kredit.Dakle dinari uplaceni na namenski dinarski racun.Zatim sledi ucena Hvb banke sadasnje Unicredit banke da prodavac stana otvori devizni racun -eur.Ja nakon sto mu je prebacen iznos u dinarima sada nemam dovoljno novca da bi kupila eure jer moram da ih kupim od banke po kursu te banke a ne po kursu Nbs.Banka mi daje ,,dozvoljeni minus"i tako me jos dodatno zaduzuje.Posle toga te eure prebacuje na racun prodavaca.Dakle svajcaraca nema nigde ni od korova.Samo je indeksacija u chf!Nadalje banka naplacuje 2% na ime jednokratne obrade kredita a naplacuje osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita gde su ugovorne strane ona i Nkosk a ne klijent!To ni sluzbenici banaka nisu znali !Ubedjivali su nas da se to mi licno osiguravamo u slucaju da iz nekog razloga kredit ne mozemo da otplatimo! Polisu naravno nikad nismo ni videli jer mi nismo ugovorna strana!A sto se tice eura koje su banke isplacivale klijentima njih bankama donose ulicni dileri te na tome zaradjuju i oni i banke.Dakle to je sve jedna velika iluzija kao kof Dejvida Koperfilda.To je zapravo velika prevara na internacionalnom nivou gde banke sticu ekstraprofite.Zato bravo za Novosadske sudove!

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 19:47)

Ni svoj posao ne znaš (pod pretpostavkom da si stvarno bankar) a u tuđi bi da se petljaš... niti razueš ono što čitaš...

Ugovor ne može biti protivan prinudnim propisima, javnom poretku i dobrim običajima. Piše u zakonu. Uzmi i pročitaj. Ako ne budeš razumeo, pitaj, objasniće ti se.

John

pre 6 godina

(Thilmo, 18. april 2018 17:12)

Najprostiji razlog - banke neće da daju tolike pare bez valutne klauzule.
A ona je kod nas ili u evrima ili u francima. A činjenica je da u tom momentu krediti u francima jesu bili povoljniji od evarskih. Ako se na to doda i malo (tačnije mnogo) agresivne propagande i trubljenja kako su to jako povoljni krediti (biju ko neće), evo šta se dobije.
Krediti su takozvani "ugovori po pristupu". To znači da je tu na snazi sistem "uzmi ili ostavi", klijent nije u poziciji da se cenka niti da pregovara o uslovima kredita. Banke tu nastupaju sa "pozicija sile" i upravo zato banke i treba da snose rizik ovakvih stvari. ČEsto se po komentarima može čuti piitanje "A šta bi bilo da je kurs franka išao u kontra smeru, da je padao umesto što je rastao, da li bi onda banke mogle da tuže klijente?" A odgovor je - ne bi. To spara u rizik poslovanja koji su banke dužne da snose upravo zahvaljujući svom povlašćenom položaju u kom diktiraju uslove drugoj strani.

Vera

pre 6 godina

Lepo!Mada je pitanje raskida ili nistavnosti nesto o cemu Vrhovni Kasacioni Sud treba sto pre da odluci, kako bi korisnici znali u kom pravcu da upute tuzbe. Obzirom da se Vrhovni Kasacioni izjasnio za obradu kredita, red bi bio i za ovo, jer se tolikom pricom o obradi kredita skrece paznja na glavnu temu, a to su krediti u CHF!
Treba imati u vidu da su korisnici CHF kredita i onako vec izmuceni dugogodisnjom otplatom kredita, pardon placanjem kursnih razlika, te veliki broj njih nije u finansijskoj mogucnosti da podnese tuzbe. Stoga bi resenje na nivou drzave bilo najbolje, ali zar ovu drzavu uopste zanimaju njeni gradjani?

Lars

pre 6 godina

Ja kada sam uzimao kredit, euro je bio nesto oko 65 dinara, a kada sam ga otplatio, nesto preko 120 dinara,skoro pa duplo.

Znaci da to je u sklopu predvidivih ocekivanja, jer vidim se oko toga nema ni price ?
(zoran, 18. april 2018 15:10)


Sa tim pitanjem treba da se obratis sudovima, a ne forumu na netu. Ovi ljudi se godinama bore. Mozda bi se brze izborili da su se sa njima solidarisali i oni gradjani koji nemaju kredite u svajcarcima.

Kada bi se mi u Srbiji udruzivali, solidarisali jedni sa drugima i borili za svoja prava, mozda bi se za nesto i izborili. Evo na primer, svako ko ima kredit moze da tuzi banku za obradu kredita. Medjutim, znam dosta ljudi koji to ne smeju ili jednostavno ne zele, sto je po meni van pameti. Verovatno cekaju, kao u vreme samoupravljanja, da neko drugi sve uradi umesto njih. To vreme je zauvek proslo.

Drago mi je zbog ove presude. Nemam nikakav kredit, ali znam kakvo krsenje zakona predstavlja ceo ovaj cirkus sa ovim kreditima. Nadam se da ce i druge sudije imati mozga i hrabrosti da se suprotstave bankama.

sima straota

pre 6 godina

Bankari su nas lagali.Nksosk ili kako već mi je objašnjen kao osiguranje mene a ne banke.Banka mi je dala dinare koje je po računala po najnižem kursu a rate naplaćivala po najvišem.Posle deset godina otplate ja banci dugujem četri hiljde evra više nego što sam uzeo.I na kraju mi težimo ka evropi pa tako i ja hoću da se ovi krediti tretiraju kao i u ostalim evropskim zemljama.

John

pre 6 godina

Još ovo i neću više (nadam se)

Evo ovde presude, pa ko hoće da čita: http://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/raskid-chf-pravnosnazna-presuda/
Za ne kojima je dugačko, evo samo par stvari:
1 - Sud kaže "... u to vreme je bilo povoljnije uzeti kredit u francima, a tužilac je jedino bio kreditno sposoban da uzme kredit u toj valuti" Dakle, toliko o tome "Što nije uzeo u evrima?"
2 - "Tuženi je pustio kredit... u iznosu od 5.693.491,17 DINARA" Toliko o zaduživanju banke u francima
3 - Rata je bila 34 hiljade DINARA. Dostigla je 82 hiljade dinara. Klijent pitao banku da se kredit konvertuje u evre. Banka rekla da moža, ali da to košta 13.000 EVRA
4 - Klijent je do sada otplatio 6 miliona dinara (i neku kusur preko)
5 - Da nije presude imao bi da otplaćuje još

Dipl.ecc

pre 6 godina

To su one "lose" sudije, sto bi rekao g.Dugalic i kojima ce on objasni kako su ovi (inace zabranjeni krediti od 2011.) krediti potpuno u redu.
Sud stavlja tacku na ovu agoniju 20.000 porodica. A velika je sramota sto srpska vlast nije prepoznala ovo kao i sve ostale zemlje i nasla neko (pa cak i kompromisno) resenje. Ponudjena 4 Jorgovankina modela su jednaka sramota i samo oni koji su to imali u rukama su videli da je to bila nepristojna ponuda koja je znacila, ukratko prelazak u EUR pri cemu je na teret korisnika palo 95% stete tj.kursne razlike zbog jacanja CHF, a na banke 5%, uz uvecanu kamatu koja i tih 5% anulira. A s obzirom da je sada odnos 1:1,19, sa tom opcijom banke su opet tu zaradile, a oni koji su prihvatili prakticno opet izgubili.
Jos jedno 2-3 pravasnazne presude i da Kasacioni sud okonca ovu bruku. A bankama nikad ne treba oprostiti njihovu ruznu proslost:
-sa chf kreditima,
-sa neuskladjivanjem rata padu euribora i libora
-sa osiguranjem,
- troskovima obrade,
-naplatu odrzavanja neaktivnih racuna
-naplatu po visem, a isplatu po nizem kursu
...
I sad mi nude iz banke sa promenjenim imenom MIRISLJAVU kreditnu karticu???
Nakon svega? Nema tog mirisa koji ce vas vise ikad oprati.
Advokati, spremite se, bice posla za vas.
A bankari, i vi se spremite, da dodatno punite (i onako prepune) bilanse rezervisanjima za sudske sporove u skladu sa IAS-om 37. Dugalicu, znate sta je IAS 37?

Bane

pre 6 godina

Krediti se indeksiraju jer su na jako dug rok a dinar je valuta koja vremenom devalvira i zato kada bi ste podigli dugorocni dinarski stambeni kedit i vratili ga nakon 30 godina, inflacija bi taj iznos pojela do te mere da ni kamata ne bi nista vredela.
E sada, problem je sto nasa primanja ne prate nikakve indekse, niti su indeksirani u nekoj valuti niti prate neke druge stope i onda vi godinama primate jedno te isti iznos dinara a kurs raste, cene na malo rastu i to je problem. Neko napisa da je uzeo kredit kada je kurs bio 65 dinara a vratio ga kada je kurs bio 120 dinara, a zamisli da mu je plata bila isto tako indeksirana i da je imao 1000 evra, a rata 300 npr. Onda bi on imao 65.000 platu a ratu 19.500 dinara, kada bi mu rata dosla na 36.000 plata bi mu bila 120.000. Ovako je njemu plata ostala 65.000 a rata dosla do 36.000 i sve ostalo poskupelo. E tu je kvaka.

John

pre 6 godina

(napadaj, 18. april 2018 14:07)

Naravno da bi mogli. Ovde nije stvaru francima, samim po sebi, već o tome koliko je ko kome dao i koliko ko kome treba da vrati. To jest, pravno rečeno, dve ključne stvari:
1 - zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro
2 - narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja

Mogli su ovde da se pominju dolari (američki, kanadski, australijski...), engleska funta, japanski jen...rezultat bi bio isti.

Svi koji su imali kredite u evrima, treba da sednu i da izračunaju - koliko su dobili, koliko su vratili i koliko još imaju da vrate (ako još nisu vratili sve). Ako su iznosi slični kao ovde, onda i te kako ima mesta tužbi.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

OK, vidim da ti ne pada napamet da čitaš presudu. Prvo sam mislio da ne znaš, sad sam ubeđen da te je spucao Daning-Krugerov efekat.

"To što neki daju objašnjenja"

Sud (i to apelacioni) nije "neki". Ili za tebe jeste?

"Naša ponuda je bila takva kakva je bila, mi smo sebe maksimalno zastitili , devizni rizik je bio vaš. "

Neće to da može. Banka zarađuje = banka i snosi rizik.
Dobili ste valutnu klauzulu da se ne bi ponovila '93, sad bi ste preko nje da zarađujete 3x više. E, pa ne može. I ne kažem to ja, nego kaže sud.
I ne možete da štitite sebe tako što ćete da nanosite štetu drugome.

"Ne da nista u pravu za CHF nego niste ni za naknadu za obradu kredita"

Možda ja i nisam. Ali sud bogami jeste.

"Druga je priča populisticka politika rezima koja tu i tamo donese ovakvu odluku da bi nalozila narod"

Pogledao sam pre 2 sata, pisalo je da je presudu doneo sud, a ne režim. Nešto se promenilo u međuvremenu?

"A tebe prijatelju bih voleo da upoznam da ti objasnim jos po nesto."

Pre ćeš se upoznati sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal nego sa mnom.Upravo sam ovo shvatio kao pretnju. Odog sutra do njih, te očekuj da te posete u nerednim danima.

Eto!

pre 6 godina

A jel cita Ceca Kitic ovo ili samo zna da kuka?

***
A sad treba duznici da se lepo udruze, djuture ili po bankama, pa da odu kod tih advokata koji su ovo odradili, da lepo podele troskove i razbiju banke.
Mislim, za toliko valjda mogu da se sloze?

Zarko

pre 6 godina

Bankaru

Zar sud u Strazburu nije presudio u Rumunskom slučaju ništavnost ugovora pošto nisu informisali gradjane o svim rizicima. Verovatno i EU sudovi nemaju pojma. Sud u francuskoj pokreće krivično gonjenje zbog CHF samo ovde je dodvoravanja rulji.

hm

pre 6 godina

@bankar
I bilo bi odavno oboreno, samo da ima efikasnog i nezavisnog sudstva.
Ali polako, splasnuće vam osmeh na temu CHF stambenih kredita.

John

pre 6 godina

(Bankar, 18. april 2018 23:49)

"Tuženi je pustio kredit u tečaj dana 22.10 u iznosu od 5.693.491,17 DINARA."
"Rata je u početku bila 34.000 DINARA, a kasnije je narasla na 82.000 DINARA."
"Tužilac je na ime otplate anuiteta... uplatio ukupno 6.006.912,78 DINARA"

Dajem dinare, pišem franke... Primam dinare, pišem franke...
Lepo bogami. Samo što ti franci nigde ne postoje.
Banka snosi rizik? Ako. I treba da ga snosi, to joj je posao.
I ne treba da me je briga. Ni mene, niti bilo koga drugog.
A upravo je sud rekao da nije ni njih briga.

Ima i još:
"Nepredvidiva i neočekivana kolebanja kursa obračunske valute ne mogu dovesti do nesrazmernog obogaćenja ili osiromašenja* bilo koje strane iz ugovora o kreditu, a opšte poznata* je činjenica da enormno povećanje vrednosti CHF u odnosu na EUR i USD ima za posledicu da se korisnici kredita dovode u stanje objektivne nemogućnosti vraćanja primljenog DINARSKOG** iznosa..."

* a ovde smo imali oba - banke enormno zarađuju, korisnici enormno osiromaše (a nekad i bez stanova ostaju)
** svima osim bankama
*** a nigde franaka...

Zapravo, sad ja vidim u čemu je stav sa tvojim pisanijem... Šiziš po komentarima jer si se smrtno uplašio da banke, kad uvide da nisu jače od suda, ne počnu sa sanacijom gubitaka i u toj sanaciji tvoja plata, a možda i radno mesto ne ispadnu kolateralna šteta.

Gradjanin

pre 6 godina

Pod krivicnom, pravnom, i materijalnom odgovornoscu tvrdim da kada sam uzimao kredit za stan u eurima, bankar koji je ugovarao samnom kredit tvrdio i izneo kao cinjenicu "da sam osiguranjem kod NKOSK osiguran tokom trajanja citavog trajanja kreditne obaveze u slucaju ne naplativosti istog". Da ce banka obaveze naplatiti od NKOSK osiguranja. Nikada nijednu informaciju pisanu ili verbalnu nisam dobio da bi u tom slucaju bio kasnije tuzen od NKOSK i bio njima duzan. Kreditno sam sposoban, isplacujem stan. Ne zalim se, ali ovo sto se je desilo i desava u nasoj zemlji je najcrnji oblik kriminala u saradnji sa drzavom. Mene je banka svesno dovela u zabludu, i postoje zakonski elementi prevare. Narode ujedini se, brani se od drzave i banaka. Zajedno smo jaci.

CHF dužnik

pre 6 godina

Plima besa i ogorčenja među nama korisnicima #CHFkredita na #sudije Apelacionog Suda u Bg i Višeg Suda u Bg raste, potpuno opravdano i očekivano...Znamo da ih je Generalni sekretar Udruženja Banaka Srbije "g-din" Veroljub Dugalić "podučavao" svojevremeno kako da sude....sada to rade neki drugi "stručnjaci" jednako dobro kao i on ranije...Sudiće im pokolenja...i sudijama i predstavnicima NBS i UBS tim "domaćim plaćenicima" našim parama plaćenim za posao KOJI NE RADE...i presešće im uskoro ta laž kako sude "u ime naroda"...nadam se iskreno...mora jednom.