Sreda, 14.04.2004.

14:35

Od 19. aprila zabranjen uvoz korišćene tehničke robe

Izvor: Beta

Od 19. aprila zabranjen uvoz korišæene tehnièke robe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Serdar Rade

pre 20 godina

Ovaj zakon je prava slika gluposti i ne razumevanja nasih politicara...
Primera radi samo, posle tragedije u Njujorku 9/11, na hiljade racunara iz okolnih zgrada je prodato na otpad po ceni manjoj od 0.1% od originalne. Osiguravajuca drustva su platila nabavku novih... Samo na jednoj lokaciji se mogla videti soba sa 10 servera od po 2 miliona dolara svaki, koji su otisli na licitacije... Zakonska nemogucnost nasih firmi da nabavlja takvu opremu po bagatelnim cenama je prava ludost od strane zakonodavaca... Necu da pricam o masinama i opremi iz bankrotiranih fabrika koja ide na licitacije svakodnevno sirom SADa...
Navodna velika briga o zastiti covekove okoline od zastarele tehnologije se najbolje moze sagledati na Borskom groblju, gde je vise od polovine sahranjenih mladje od 35 godina...
Borski TIR je poznat po "Savrsenoj tehnologiji za reciklazu" elektronskog otpada iz celog sveta??? Ne zastarela tehnologija, vec otpad vrhunske toksicnosti dolazi vagonima iz celog sveta. Dimnjaci TIRa se pustaju samo nocu cime se uskracuje gradjanima Bora "uzivanje" u duginim bojama smrtonosnog dima ...
Gde su tu kreativni zakonodavci? Da li u opste znaju ista o najvecoj gasnoj komori Evrope... Mozda su im istinski vazni samo interesi zastupnika Dela, IBMa i ostalih zapadnih proizvodjaca elektronike???

Vladimir

pre 20 godina

Za neciji racun oni ovo rade, narode buni se odm'a...
Od ovakve odluke tesko da su mogli sta gluplje i represivnije da smisle...
Ocekujem demant ili izlazim na ulicu...

baki

pre 20 godina

Jel to nas pametni "osveta" ministar stiti domacu industriju monitora, maticnih ploca, video kartica etc? Nije u stanju da pokrene prozivodnju jednog misha...

Sasa

pre 20 godina

Ne mogu da verujem. Taman sam se navikao na to da mogu, za firmu u kojoj radim, da kupim pouzdan racunar koji konacno radi kako treba, ovi to proglasise smecem. Mnogo vece smece su ovi "novi" racunari od kojih svaki treci radi kako treba. A ako vam je posao da u jednoj formi obezbediti pouzdan rad racunarskog sistema onda je to prava nocna mora. A sto se tice vlade, nit manje vremena na vlasti nit vise gluposti napravljenih.

I jos nesto. Kolicina polovne opreme u zemlji nije od presudnog znacaja za epitet "smetliste Evrope".Moze i drugacije.

Zapadnjak

pre 20 godina

Samo da podsjetim moje zemljake koji se po svemu sudeci javljaju sa zapada, da na tom istom zapadu kojeg su im puna usta mozes legalno kupiti koriscenu tehnicku robu kao i odecu ali ajde cik baci u kantu za otpatke stari komjuter!!!Sticice kazna koja moze kupiti najmanje dva nova.Za takvu vrstu otpada postoje specijalna odlagalista dje se PLACA odlaganje stare tehnicke robe.
I ja zivim na zapadu!!!Zato,APSOLUTNA podrska ovoj odluci!!!
Zapadnjak!!!

Slavisa

pre 20 godina

Kao prvo a mozda i jedino ne bi bilo zgoreg da se definise sta to znaci zastarelo i polovno. Ako cemo tako, pa svi koji su trenutno na politickoj sceni i ponasaju se dusebrizno za nas ostale su tu po deset i vise godina na ovaj ili onaj nacin. Ja se samo pitam kako cemo njih da recikliramo i da ih se otarasimo, posto i oni "upadaju" u okvire polovnih, rabljenih, neupotrebljivih, izraubovanih stvari.

dusan nis

pre 20 godina

Ne mogu da verujem !!!!!!!!!!
Ne bih da ponavljam komentare, samo da izrazim duboko zaljenje zbog ovakve odluke.
Ja stvarno neznam na kojoj planeti zive ovi sa vlasti ( za koje sam inace glasao)... oni prethodni su nas razvaljivali fizicki, a ovi " nasi" ce to da odrade psihicki...Srbija posle Albanije ima najmanje racunara po glavi stanovnika u Evropi, od kojih su sigurno bar 50% polovnjaci
Ja imam Brand na 600 MHz, koji sljaka vise nego odlicno, koji je ovom odlukom svrstan u otpad !
Greska, velika greska.
Neka zabrane uvoz Kineza a ne tehnike. Jao majko, sto me ne rodi u Svajcarskoj... ma bilo gde samo ne ovde...

Infograf

pre 20 godina

Neverovatna odluka g. Ministre.
Posledice Vase neodgovorne odluka o zabrani uvoza koriscenih racunara racunara su sledece:
-gubitak posla za stotine zaposlenih. U nasoj firmi desetine. !
-Mnoge porodice sa malim primanjima nemogu sebi priustiti racunar !
-Znacajno smanjene mogucnosti informatickog obrazovanja u srbiji.

Cak i u bogatoj Svajcarskoj ne postoji zabrana uvoza koriscenih racunara !
Da li je moguce da jedna ozbiljna drzavna sluzba donosi tako brzoplete i neodgovorne zakone

Vlada

pre 20 godina

Obrazlozenje je smesno!Moj VW Golf je star preko 21 godinu,ja ga vozim duze od 3 i ne da nije za otpad nego ga ne bih menjao ni za kakvog novog juga,skalu floridu.A za ove sa komentarima o smetlistu Evrope stvarno nemam komentar

K.Nikolic

pre 20 godina

Pre dest dana kupio sam compaq deskpro pIII na 667 Mhz , 256M , 10G hard sveostalo integrisano za 140e!!!(bez montitora)Kompjuter je "djubre" Compakovo iz 2000 -te.Rade mi RedHat 9.0 i SUSE 9.0 nikad bolje. Nisu u ministarstvu ni glupi ni neobaveseteni ni nepismeni . Samo su koristoljubivi.Imaju jasnu licnu korist od toga. Planirao sam da klincu najesen kupim neku mali mobilni PII ( oko 300e-trenutno)Zasto ministarstvo misli da ja imam 1200 e za neki novi laptop? I kome od njihovih pulena treba da dam taj novac?
IMAMA PREDLOG. !
HAJDE DA SE MALO SUPROSTAVIMO OVOJ UREDBI VLADE.PREDLAZEM DA IH MALO ZATRPAMO E-MAIL-ovima.
Znam da ce to imati efekta kao kada smo se bunili protiv Djindjiceve djuture kupovine licence od Majkrosoft-a(na kredit koji ce nam deca otplacivati) ali da se bar cuje

Milan

pre 20 godina

Ti polovni racunari uvozeni u zadnje vreme su korisceni u kancelarijama na zapadu i uopste nisu pogodni za kucnu upotrebu .Pogotovo za decu koja bi trebalo nesto da nauce i o hardveru racunara a ne samo o softweru.U te masine najcesce ne mozete da dodate nove komponente ,jer ili nemaju slobodne slotove ili nove komponente koje se kod nas prodaju ne mogu fizicki da se u njih smeste, tako da za bilo kakav upgrade morate da se obratite dilerima polovnog hardwera i da ga platite kao da je nov.

Slobodan Bojanic

pre 20 godina

To nije otpad !
Jeftini racunari su omogucili hiljadama srpske dece, koja nemaju dovoljno novca, da sebi priuste racunar.
Iza te zabrane se nekrije briga o zastiti zivotne sredine vec lobi uvoznika nove robe !

ruzica

pre 20 godina

Svaki dan nove gluposti! Pa i u najbogatijim drustvima postoje prodavnice polovnih stvari.Zivim u Engleskoj i znam da se polovna tehnichka roba i odeca prodaje ovde na svakom koraku.I sama sam kupovala i garderobu i televizore u 'second hand' prodavnicama u prvim danima svog boravka ovde.To nije nikakvo 'smetlishte' vec jednostavno mogucnost da svaka roba nadje kupca.Uopshte ne vidim logicno opravdanje za ovakav zakon.Ali, kao da je nesto u mojoj zemlji logicno?

oki

pre 20 godina

Uopste nepodrzavam ovakvu odluku! Neka drzava prvo omoguci primanja gradjana koji omogucavaju kupovinu nove tehnicke robe,pa tek onda moze da donese ovakav zakon!

Dazn meter

pre 20 godina

Fuj, fuj, sram da ih bude! Sami sebi lupamo sankcije kao bezumnici! Zamislite, sta bi falilo da neki ekstra talenat bez novaca uveze polovan elektricni klavir za malo novaca da vezba? Ili astronomi da uvoze koriscene teleskope sa eletronski pokretljivim stalkom? Dok ceo svet lepo kupuje i prodaje, uci i napreduje, mi se ponasamo kao najbogatija zemlja na svetu! Zabranjeni polovni uredjaji za uvoz! E bas su nevaljali, sram da ih bude!!!

Rakac

pre 20 godina

Apsolutno sma za ovu odluku,jer ona pogadja direktno uvozno-svercersku mafiju.Koliko ja cenim ovo bi trebalo da poveca kolicinu novca od carina na novu tehnicku robu, jer ako se ne moze uvoziti polovno onda mora novo.Bavio sma se prodajom kompjutera dok odskora nisma otisao iz Srbije i mogu da potvrdim da se kao bajagi uvoze polovni racunari a u stvari su novi. To vazi i za automobile i televizore kao i za sve ostalo.Neka se domaci proizvodjaci i uvoznici nove tehnicke robe malo potrude i neka u Srbiju stigne novo ali po malo povoljnijim cenama, sve se moze kad se hoce.Inace, cena tih polovnih racunara na primer, bila je nesto malo manja (neretko i ista) kao i za nov kompjuter koji se u Srbiji moze jos uvek naci mnogo jeftinije nego na zapadu.

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 20 godina

Zar ce roba koja se kupi nova da traje vecno??? Jos jedna u nizu nebuloza novih ekonomskih genija. Sta bi samo dao Domanovic da vidi ove nove Jututunce. Poznato je koliko je "dugovecno" traje ono sto napravi EI Nis i Sloboda Cacak. Da je to ista valjalo, u zadnjih 15 godina, niko ne bi ni uvozio "krs" iz inostranstva. Sad ocekujem da Kapitalni ministar nadje neku livadu negde izmedju Nisa i Cacka pa da otvori srpsku silikonsku dolinu koja ce da baci u zasenak proizvodju Evropske Unije, USA, Japana, Kine, a i sire. Ako se naljuti mozda Velja dogovori sa Karicem da da izbace iz biznisa i Intel,a i Microsoft sa sve Bilom Geitsom.

Korisceni DVD Player

pre 20 godina

Smesno i zalosno! A zar nece i nova tehnicka roba postati koriscena i zastarela vec nakon par godina?! Gde ce onda bacati i procesirati takav otpad (koji ce zastareti par godina kasnije) ako vec nemaju uslova? Ili misle da se nasa zemlja postati toliko naprednija za tih par godina, da ce uspeti da izgradi potrebne kapacitete u ovoj oblasti?

Da i ne poredim prosecnu 'zastarelost' i upotrebljivost koriscene tehnicke opreme iz inostranstva sa slicnom, samo mnogo zastarelijom koriscenom tehnickom robom proizvedenom u nasoj zemlji! Sta ce i kako ce onda da rade sa domacim 'tehnickim djubretom' ako vec nemaju uslova da obradjuju strano?

Po brojkama koje su objavili, izgleda da je poprilicna kolicina koriscene tehnicke robe uvozena do sada, sto znaci da je dosta ljudi imalo razloga da to radi, umesto da uvozi novu robu, sto i nije cudo obzirom na standard koji imamo u zemlji, daklem ovaj propis ce direktno ugroziti one koji su vec ugrozeni, a ne one koji imaju para da kupe novu robu i koji bi mnogo lakse podneli slicne carinske propise kada bi se odnosili na njih. Ovakav propis bi imao smisla, ali ovde na zapadu gde je standard mnogo visi i propisi koji kontrolisu ugrozavanje okoline su generalno mnogo strozi ali i uobicajeniji, a ne tamo kod nas gde mnogo toga sto je vaznije, jos skripi i propada bez ikakve kontrole. Medjutim, cak i na Zapadu je takav propis besmislen jer kapaciteti za recikliranje tehnickog otpada vec postoje, pa nema potrebe za slicim protekcionistickim merama u korist domaceg tehnickog djubreta. Dok se po svetu uvode protekcionisticke mere vezane za nove automobile, softver, celik, nuklearnu tehnologiju i sl., mi uvodimo protekcionisticke mere kako bi zastitili domace tehnicko djubre....

Svasta.

knopa

pre 20 godina

E, super! Sad cu da kupim NAJNOVIJI racunar, NAJNOVIJU ves masinu, NAJNOVIJE sve, samo ne znam cime... Ma, nema veze - dobar je meni i moj frizider, star par godina manje od mene!

ZiBra

pre 20 godina

Gospodo, ucinili ste medvedju uslugu gradjanima. Da nije bilo polovnih kompjutera na trzistu, mnoga deca nikada ne bi dobila racunar, a mnoge porodice ne bi bile u mogucnosti da zamene odavno amortizovane masine za domacinstvo. U razvijenim zemljama ovakvi proizvodi se prodaju zajedno sa novim, ili u specijalizovanim prodavnicima. Isto kao i polovni automobili. Da ne spominjem oglase u stampi. Ucinili ste uslugu svercerima; dovlacice ovu robu iz Republike Srpske. Cene ce biti vise i to ce dodatno pogadjati ionako nizak standard stanovnika.

Bill Gates

pre 20 godina

Jasno je (vidi se iz saopštenja) da je glavni cilj ovoga pre svega blokiranje uvoza pristupačnog računarskog hardvera.

Kada se kupuje polovna računarska oprema, najčešće se ne instalira licencirani softver. Slobodni softver (na primer Linux, ili BSD) bi, naravno, radio na takvoj opremi bez problema, ali, ruku na srce, malo običnih ljudi i zna da postoji mogućnost izbora, nego se na te mašine instalira bespravno kopirani softver.

S obzirom na specijalne povlašćene odnose naše vlasti i Microsofta, ovo je verovatno direktno ciljano na to da se "ovce uteraju u tor" a novci u kasu.

Drugo, od nedavno su nas kao tržište spazili neki renomirani proizvođači računarske opreme, investirali ovde, otvorili predstavništva, a kad kupite polovne računare, oni ne dobijaju ništa!

Direktna posledica ovoga će biti poskupljenje (novih) računara, koji nikad nisu bili jeftiniji nego sada.

Mladen

pre 20 godina

Ministarstvo za nauku očigledno nije svesno koliko je mladih žitelja Srbije računarski opismenjeno korišćenjem polovnih računara i koliko je lakše opremiti firmu polovnim nego novim računarima (a znamo kakvo je stanje privrede i koliko su svima puna usta "ulaganja u mala i srednja preduzeća").
Možda ima opravdanja povećati carinske dažbine, poreze ili šta već, možda ima opravdanja zaštititi domaću proizvodnju, ali otkad mi to proizvodimo računare?
Pominjete smetlište? To je oprema stara svega 3-4 godine!
Definitivno korak ka srednjem veku - bogataši će kupovati novo, sirotinja neće imati ništa.

Goran

pre 20 godina

Podrzavam ovu odluku iako za ovu i ovakvu vladu nisam glasao. Ipak, ko god bio na vlasti - ovu odluku je morao da donese. Ako smo siromasni i bedni, ne znaci da treba da zivimo na smetlistu.

Stevan Pavlovic

pre 20 godina

Kakvo licemerno objasnjenje. Kao da za ostalu tehnicku robu, koja jelte ne zastareva, postoje postrojenja za reciklazu i deponovanje. Jedino proizvodjaci domaceg bofla (EI Nis i slicni) imaju korist od ovakvog zakona.

Dragana, EU

pre 20 godina

Ono sto se baca svuda po Srbiji nije polovna roba koja je uvezena nego ona domaca koja je bila u gorem stanju kad je bila nova nego ova uvozno-polovna.
Cini se da ima rezona u tome da je ovo nacin da se zastiti domaca proizvodnja a da cenu treba "patriotski" svi da placamo. Tu ukljucujem i nas iz "dijaspore" koji saljemo vise para rodbini, nego sto bi placali porez da zivimo u Srbiji. Mada ima opet onih koji nam osporavaju pravo glasa...

Thanatos

pre 20 godina

Ova zabrana sigurno ne ide na ruku siromasnim slojevima drustva. Uostalom vidim da se spominju i racunala. Pa pitanje je na mjestu ako pitam odakle to njemu da su ona zastarjela, jer tko bi danas uopce kupio i koristio 250 000 zastarjelih racunala i kakve veze ima koristena odjeca sa opasnim otpadom i zabranom ?!?!?! Ovo je ipak 'protekcionisticka' politika i ne moze donijeti nista dobro siromasnima, a bogatima je ionako tako svejedno jer ne kupuju polovno.

Stevan Pavlovic

pre 20 godina

Kakvo licemerno objasnjenje. Kao da za ostalu tehnicku robu, koja jelte ne zastareva, postoje postrojenja za reciklazu i deponovanje. Jedino proizvodjaci domaceg bofla (EI Nis i slicni) imaju korist od ovakvog zakona.

Thanatos

pre 20 godina

Ova zabrana sigurno ne ide na ruku siromasnim slojevima drustva. Uostalom vidim da se spominju i racunala. Pa pitanje je na mjestu ako pitam odakle to njemu da su ona zastarjela, jer tko bi danas uopce kupio i koristio 250 000 zastarjelih racunala i kakve veze ima koristena odjeca sa opasnim otpadom i zabranom ?!?!?! Ovo je ipak 'protekcionisticka' politika i ne moze donijeti nista dobro siromasnima, a bogatima je ionako tako svejedno jer ne kupuju polovno.

Goran

pre 20 godina

Podrzavam ovu odluku iako za ovu i ovakvu vladu nisam glasao. Ipak, ko god bio na vlasti - ovu odluku je morao da donese. Ako smo siromasni i bedni, ne znaci da treba da zivimo na smetlistu.

Dragana, EU

pre 20 godina

Ono sto se baca svuda po Srbiji nije polovna roba koja je uvezena nego ona domaca koja je bila u gorem stanju kad je bila nova nego ova uvozno-polovna.
Cini se da ima rezona u tome da je ovo nacin da se zastiti domaca proizvodnja a da cenu treba "patriotski" svi da placamo. Tu ukljucujem i nas iz "dijaspore" koji saljemo vise para rodbini, nego sto bi placali porez da zivimo u Srbiji. Mada ima opet onih koji nam osporavaju pravo glasa...

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 20 godina

Zar ce roba koja se kupi nova da traje vecno??? Jos jedna u nizu nebuloza novih ekonomskih genija. Sta bi samo dao Domanovic da vidi ove nove Jututunce. Poznato je koliko je "dugovecno" traje ono sto napravi EI Nis i Sloboda Cacak. Da je to ista valjalo, u zadnjih 15 godina, niko ne bi ni uvozio "krs" iz inostranstva. Sad ocekujem da Kapitalni ministar nadje neku livadu negde izmedju Nisa i Cacka pa da otvori srpsku silikonsku dolinu koja ce da baci u zasenak proizvodju Evropske Unije, USA, Japana, Kine, a i sire. Ako se naljuti mozda Velja dogovori sa Karicem da da izbace iz biznisa i Intel,a i Microsoft sa sve Bilom Geitsom.

Mladen

pre 20 godina

Ministarstvo za nauku očigledno nije svesno koliko je mladih žitelja Srbije računarski opismenjeno korišćenjem polovnih računara i koliko je lakše opremiti firmu polovnim nego novim računarima (a znamo kakvo je stanje privrede i koliko su svima puna usta "ulaganja u mala i srednja preduzeća").
Možda ima opravdanja povećati carinske dažbine, poreze ili šta već, možda ima opravdanja zaštititi domaću proizvodnju, ali otkad mi to proizvodimo računare?
Pominjete smetlište? To je oprema stara svega 3-4 godine!
Definitivno korak ka srednjem veku - bogataši će kupovati novo, sirotinja neće imati ništa.

ZiBra

pre 20 godina

Gospodo, ucinili ste medvedju uslugu gradjanima. Da nije bilo polovnih kompjutera na trzistu, mnoga deca nikada ne bi dobila racunar, a mnoge porodice ne bi bile u mogucnosti da zamene odavno amortizovane masine za domacinstvo. U razvijenim zemljama ovakvi proizvodi se prodaju zajedno sa novim, ili u specijalizovanim prodavnicima. Isto kao i polovni automobili. Da ne spominjem oglase u stampi. Ucinili ste uslugu svercerima; dovlacice ovu robu iz Republike Srpske. Cene ce biti vise i to ce dodatno pogadjati ionako nizak standard stanovnika.

Rakac

pre 20 godina

Apsolutno sma za ovu odluku,jer ona pogadja direktno uvozno-svercersku mafiju.Koliko ja cenim ovo bi trebalo da poveca kolicinu novca od carina na novu tehnicku robu, jer ako se ne moze uvoziti polovno onda mora novo.Bavio sma se prodajom kompjutera dok odskora nisma otisao iz Srbije i mogu da potvrdim da se kao bajagi uvoze polovni racunari a u stvari su novi. To vazi i za automobile i televizore kao i za sve ostalo.Neka se domaci proizvodjaci i uvoznici nove tehnicke robe malo potrude i neka u Srbiju stigne novo ali po malo povoljnijim cenama, sve se moze kad se hoce.Inace, cena tih polovnih racunara na primer, bila je nesto malo manja (neretko i ista) kao i za nov kompjuter koji se u Srbiji moze jos uvek naci mnogo jeftinije nego na zapadu.

Bill Gates

pre 20 godina

Jasno je (vidi se iz saopštenja) da je glavni cilj ovoga pre svega blokiranje uvoza pristupačnog računarskog hardvera.

Kada se kupuje polovna računarska oprema, najčešće se ne instalira licencirani softver. Slobodni softver (na primer Linux, ili BSD) bi, naravno, radio na takvoj opremi bez problema, ali, ruku na srce, malo običnih ljudi i zna da postoji mogućnost izbora, nego se na te mašine instalira bespravno kopirani softver.

S obzirom na specijalne povlašćene odnose naše vlasti i Microsofta, ovo je verovatno direktno ciljano na to da se "ovce uteraju u tor" a novci u kasu.

Drugo, od nedavno su nas kao tržište spazili neki renomirani proizvođači računarske opreme, investirali ovde, otvorili predstavništva, a kad kupite polovne računare, oni ne dobijaju ništa!

Direktna posledica ovoga će biti poskupljenje (novih) računara, koji nikad nisu bili jeftiniji nego sada.

Korisceni DVD Player

pre 20 godina

Smesno i zalosno! A zar nece i nova tehnicka roba postati koriscena i zastarela vec nakon par godina?! Gde ce onda bacati i procesirati takav otpad (koji ce zastareti par godina kasnije) ako vec nemaju uslova? Ili misle da se nasa zemlja postati toliko naprednija za tih par godina, da ce uspeti da izgradi potrebne kapacitete u ovoj oblasti?

Da i ne poredim prosecnu 'zastarelost' i upotrebljivost koriscene tehnicke opreme iz inostranstva sa slicnom, samo mnogo zastarelijom koriscenom tehnickom robom proizvedenom u nasoj zemlji! Sta ce i kako ce onda da rade sa domacim 'tehnickim djubretom' ako vec nemaju uslova da obradjuju strano?

Po brojkama koje su objavili, izgleda da je poprilicna kolicina koriscene tehnicke robe uvozena do sada, sto znaci da je dosta ljudi imalo razloga da to radi, umesto da uvozi novu robu, sto i nije cudo obzirom na standard koji imamo u zemlji, daklem ovaj propis ce direktno ugroziti one koji su vec ugrozeni, a ne one koji imaju para da kupe novu robu i koji bi mnogo lakse podneli slicne carinske propise kada bi se odnosili na njih. Ovakav propis bi imao smisla, ali ovde na zapadu gde je standard mnogo visi i propisi koji kontrolisu ugrozavanje okoline su generalno mnogo strozi ali i uobicajeniji, a ne tamo kod nas gde mnogo toga sto je vaznije, jos skripi i propada bez ikakve kontrole. Medjutim, cak i na Zapadu je takav propis besmislen jer kapaciteti za recikliranje tehnickog otpada vec postoje, pa nema potrebe za slicim protekcionistickim merama u korist domaceg tehnickog djubreta. Dok se po svetu uvode protekcionisticke mere vezane za nove automobile, softver, celik, nuklearnu tehnologiju i sl., mi uvodimo protekcionisticke mere kako bi zastitili domace tehnicko djubre....

Svasta.

knopa

pre 20 godina

E, super! Sad cu da kupim NAJNOVIJI racunar, NAJNOVIJU ves masinu, NAJNOVIJE sve, samo ne znam cime... Ma, nema veze - dobar je meni i moj frizider, star par godina manje od mene!

oki

pre 20 godina

Uopste nepodrzavam ovakvu odluku! Neka drzava prvo omoguci primanja gradjana koji omogucavaju kupovinu nove tehnicke robe,pa tek onda moze da donese ovakav zakon!

Dazn meter

pre 20 godina

Fuj, fuj, sram da ih bude! Sami sebi lupamo sankcije kao bezumnici! Zamislite, sta bi falilo da neki ekstra talenat bez novaca uveze polovan elektricni klavir za malo novaca da vezba? Ili astronomi da uvoze koriscene teleskope sa eletronski pokretljivim stalkom? Dok ceo svet lepo kupuje i prodaje, uci i napreduje, mi se ponasamo kao najbogatija zemlja na svetu! Zabranjeni polovni uredjaji za uvoz! E bas su nevaljali, sram da ih bude!!!

ruzica

pre 20 godina

Svaki dan nove gluposti! Pa i u najbogatijim drustvima postoje prodavnice polovnih stvari.Zivim u Engleskoj i znam da se polovna tehnichka roba i odeca prodaje ovde na svakom koraku.I sama sam kupovala i garderobu i televizore u 'second hand' prodavnicama u prvim danima svog boravka ovde.To nije nikakvo 'smetlishte' vec jednostavno mogucnost da svaka roba nadje kupca.Uopshte ne vidim logicno opravdanje za ovakav zakon.Ali, kao da je nesto u mojoj zemlji logicno?

Slobodan Bojanic

pre 20 godina

To nije otpad !
Jeftini racunari su omogucili hiljadama srpske dece, koja nemaju dovoljno novca, da sebi priuste racunar.
Iza te zabrane se nekrije briga o zastiti zivotne sredine vec lobi uvoznika nove robe !

Milan

pre 20 godina

Ti polovni racunari uvozeni u zadnje vreme su korisceni u kancelarijama na zapadu i uopste nisu pogodni za kucnu upotrebu .Pogotovo za decu koja bi trebalo nesto da nauce i o hardveru racunara a ne samo o softweru.U te masine najcesce ne mozete da dodate nove komponente ,jer ili nemaju slobodne slotove ili nove komponente koje se kod nas prodaju ne mogu fizicki da se u njih smeste, tako da za bilo kakav upgrade morate da se obratite dilerima polovnog hardwera i da ga platite kao da je nov.

K.Nikolic

pre 20 godina

Pre dest dana kupio sam compaq deskpro pIII na 667 Mhz , 256M , 10G hard sveostalo integrisano za 140e!!!(bez montitora)Kompjuter je "djubre" Compakovo iz 2000 -te.Rade mi RedHat 9.0 i SUSE 9.0 nikad bolje. Nisu u ministarstvu ni glupi ni neobaveseteni ni nepismeni . Samo su koristoljubivi.Imaju jasnu licnu korist od toga. Planirao sam da klincu najesen kupim neku mali mobilni PII ( oko 300e-trenutno)Zasto ministarstvo misli da ja imam 1200 e za neki novi laptop? I kome od njihovih pulena treba da dam taj novac?
IMAMA PREDLOG. !
HAJDE DA SE MALO SUPROSTAVIMO OVOJ UREDBI VLADE.PREDLAZEM DA IH MALO ZATRPAMO E-MAIL-ovima.
Znam da ce to imati efekta kao kada smo se bunili protiv Djindjiceve djuture kupovine licence od Majkrosoft-a(na kredit koji ce nam deca otplacivati) ali da se bar cuje

Vlada

pre 20 godina

Obrazlozenje je smesno!Moj VW Golf je star preko 21 godinu,ja ga vozim duze od 3 i ne da nije za otpad nego ga ne bih menjao ni za kakvog novog juga,skalu floridu.A za ove sa komentarima o smetlistu Evrope stvarno nemam komentar

Infograf

pre 20 godina

Neverovatna odluka g. Ministre.
Posledice Vase neodgovorne odluka o zabrani uvoza koriscenih racunara racunara su sledece:
-gubitak posla za stotine zaposlenih. U nasoj firmi desetine. !
-Mnoge porodice sa malim primanjima nemogu sebi priustiti racunar !
-Znacajno smanjene mogucnosti informatickog obrazovanja u srbiji.

Cak i u bogatoj Svajcarskoj ne postoji zabrana uvoza koriscenih racunara !
Da li je moguce da jedna ozbiljna drzavna sluzba donosi tako brzoplete i neodgovorne zakone

dusan nis

pre 20 godina

Ne mogu da verujem !!!!!!!!!!
Ne bih da ponavljam komentare, samo da izrazim duboko zaljenje zbog ovakve odluke.
Ja stvarno neznam na kojoj planeti zive ovi sa vlasti ( za koje sam inace glasao)... oni prethodni su nas razvaljivali fizicki, a ovi " nasi" ce to da odrade psihicki...Srbija posle Albanije ima najmanje racunara po glavi stanovnika u Evropi, od kojih su sigurno bar 50% polovnjaci
Ja imam Brand na 600 MHz, koji sljaka vise nego odlicno, koji je ovom odlukom svrstan u otpad !
Greska, velika greska.
Neka zabrane uvoz Kineza a ne tehnike. Jao majko, sto me ne rodi u Svajcarskoj... ma bilo gde samo ne ovde...

Zapadnjak

pre 20 godina

Samo da podsjetim moje zemljake koji se po svemu sudeci javljaju sa zapada, da na tom istom zapadu kojeg su im puna usta mozes legalno kupiti koriscenu tehnicku robu kao i odecu ali ajde cik baci u kantu za otpatke stari komjuter!!!Sticice kazna koja moze kupiti najmanje dva nova.Za takvu vrstu otpada postoje specijalna odlagalista dje se PLACA odlaganje stare tehnicke robe.
I ja zivim na zapadu!!!Zato,APSOLUTNA podrska ovoj odluci!!!
Zapadnjak!!!

Slavisa

pre 20 godina

Kao prvo a mozda i jedino ne bi bilo zgoreg da se definise sta to znaci zastarelo i polovno. Ako cemo tako, pa svi koji su trenutno na politickoj sceni i ponasaju se dusebrizno za nas ostale su tu po deset i vise godina na ovaj ili onaj nacin. Ja se samo pitam kako cemo njih da recikliramo i da ih se otarasimo, posto i oni "upadaju" u okvire polovnih, rabljenih, neupotrebljivih, izraubovanih stvari.

Sasa

pre 20 godina

Ne mogu da verujem. Taman sam se navikao na to da mogu, za firmu u kojoj radim, da kupim pouzdan racunar koji konacno radi kako treba, ovi to proglasise smecem. Mnogo vece smece su ovi "novi" racunari od kojih svaki treci radi kako treba. A ako vam je posao da u jednoj formi obezbediti pouzdan rad racunarskog sistema onda je to prava nocna mora. A sto se tice vlade, nit manje vremena na vlasti nit vise gluposti napravljenih.

I jos nesto. Kolicina polovne opreme u zemlji nije od presudnog znacaja za epitet "smetliste Evrope".Moze i drugacije.

baki

pre 20 godina

Jel to nas pametni "osveta" ministar stiti domacu industriju monitora, maticnih ploca, video kartica etc? Nije u stanju da pokrene prozivodnju jednog misha...

Vladimir

pre 20 godina

Za neciji racun oni ovo rade, narode buni se odm'a...
Od ovakve odluke tesko da su mogli sta gluplje i represivnije da smisle...
Ocekujem demant ili izlazim na ulicu...

Serdar Rade

pre 20 godina

Ovaj zakon je prava slika gluposti i ne razumevanja nasih politicara...
Primera radi samo, posle tragedije u Njujorku 9/11, na hiljade racunara iz okolnih zgrada je prodato na otpad po ceni manjoj od 0.1% od originalne. Osiguravajuca drustva su platila nabavku novih... Samo na jednoj lokaciji se mogla videti soba sa 10 servera od po 2 miliona dolara svaki, koji su otisli na licitacije... Zakonska nemogucnost nasih firmi da nabavlja takvu opremu po bagatelnim cenama je prava ludost od strane zakonodavaca... Necu da pricam o masinama i opremi iz bankrotiranih fabrika koja ide na licitacije svakodnevno sirom SADa...
Navodna velika briga o zastiti covekove okoline od zastarele tehnologije se najbolje moze sagledati na Borskom groblju, gde je vise od polovine sahranjenih mladje od 35 godina...
Borski TIR je poznat po "Savrsenoj tehnologiji za reciklazu" elektronskog otpada iz celog sveta??? Ne zastarela tehnologija, vec otpad vrhunske toksicnosti dolazi vagonima iz celog sveta. Dimnjaci TIRa se pustaju samo nocu cime se uskracuje gradjanima Bora "uzivanje" u duginim bojama smrtonosnog dima ...
Gde su tu kreativni zakonodavci? Da li u opste znaju ista o najvecoj gasnoj komori Evrope... Mozda su im istinski vazni samo interesi zastupnika Dela, IBMa i ostalih zapadnih proizvodjaca elektronike???

Stevan Pavlovic

pre 20 godina

Kakvo licemerno objasnjenje. Kao da za ostalu tehnicku robu, koja jelte ne zastareva, postoje postrojenja za reciklazu i deponovanje. Jedino proizvodjaci domaceg bofla (EI Nis i slicni) imaju korist od ovakvog zakona.

Thanatos

pre 20 godina

Ova zabrana sigurno ne ide na ruku siromasnim slojevima drustva. Uostalom vidim da se spominju i racunala. Pa pitanje je na mjestu ako pitam odakle to njemu da su ona zastarjela, jer tko bi danas uopce kupio i koristio 250 000 zastarjelih racunala i kakve veze ima koristena odjeca sa opasnim otpadom i zabranom ?!?!?! Ovo je ipak 'protekcionisticka' politika i ne moze donijeti nista dobro siromasnima, a bogatima je ionako tako svejedno jer ne kupuju polovno.

Goran

pre 20 godina

Podrzavam ovu odluku iako za ovu i ovakvu vladu nisam glasao. Ipak, ko god bio na vlasti - ovu odluku je morao da donese. Ako smo siromasni i bedni, ne znaci da treba da zivimo na smetlistu.

Dragana, EU

pre 20 godina

Ono sto se baca svuda po Srbiji nije polovna roba koja je uvezena nego ona domaca koja je bila u gorem stanju kad je bila nova nego ova uvozno-polovna.
Cini se da ima rezona u tome da je ovo nacin da se zastiti domaca proizvodnja a da cenu treba "patriotski" svi da placamo. Tu ukljucujem i nas iz "dijaspore" koji saljemo vise para rodbini, nego sto bi placali porez da zivimo u Srbiji. Mada ima opet onih koji nam osporavaju pravo glasa...

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 20 godina

Zar ce roba koja se kupi nova da traje vecno??? Jos jedna u nizu nebuloza novih ekonomskih genija. Sta bi samo dao Domanovic da vidi ove nove Jututunce. Poznato je koliko je "dugovecno" traje ono sto napravi EI Nis i Sloboda Cacak. Da je to ista valjalo, u zadnjih 15 godina, niko ne bi ni uvozio "krs" iz inostranstva. Sad ocekujem da Kapitalni ministar nadje neku livadu negde izmedju Nisa i Cacka pa da otvori srpsku silikonsku dolinu koja ce da baci u zasenak proizvodju Evropske Unije, USA, Japana, Kine, a i sire. Ako se naljuti mozda Velja dogovori sa Karicem da da izbace iz biznisa i Intel,a i Microsoft sa sve Bilom Geitsom.

Mladen

pre 20 godina

Ministarstvo za nauku očigledno nije svesno koliko je mladih žitelja Srbije računarski opismenjeno korišćenjem polovnih računara i koliko je lakše opremiti firmu polovnim nego novim računarima (a znamo kakvo je stanje privrede i koliko su svima puna usta "ulaganja u mala i srednja preduzeća").
Možda ima opravdanja povećati carinske dažbine, poreze ili šta već, možda ima opravdanja zaštititi domaću proizvodnju, ali otkad mi to proizvodimo računare?
Pominjete smetlište? To je oprema stara svega 3-4 godine!
Definitivno korak ka srednjem veku - bogataši će kupovati novo, sirotinja neće imati ništa.

ZiBra

pre 20 godina

Gospodo, ucinili ste medvedju uslugu gradjanima. Da nije bilo polovnih kompjutera na trzistu, mnoga deca nikada ne bi dobila racunar, a mnoge porodice ne bi bile u mogucnosti da zamene odavno amortizovane masine za domacinstvo. U razvijenim zemljama ovakvi proizvodi se prodaju zajedno sa novim, ili u specijalizovanim prodavnicima. Isto kao i polovni automobili. Da ne spominjem oglase u stampi. Ucinili ste uslugu svercerima; dovlacice ovu robu iz Republike Srpske. Cene ce biti vise i to ce dodatno pogadjati ionako nizak standard stanovnika.

Rakac

pre 20 godina

Apsolutno sma za ovu odluku,jer ona pogadja direktno uvozno-svercersku mafiju.Koliko ja cenim ovo bi trebalo da poveca kolicinu novca od carina na novu tehnicku robu, jer ako se ne moze uvoziti polovno onda mora novo.Bavio sma se prodajom kompjutera dok odskora nisma otisao iz Srbije i mogu da potvrdim da se kao bajagi uvoze polovni racunari a u stvari su novi. To vazi i za automobile i televizore kao i za sve ostalo.Neka se domaci proizvodjaci i uvoznici nove tehnicke robe malo potrude i neka u Srbiju stigne novo ali po malo povoljnijim cenama, sve se moze kad se hoce.Inace, cena tih polovnih racunara na primer, bila je nesto malo manja (neretko i ista) kao i za nov kompjuter koji se u Srbiji moze jos uvek naci mnogo jeftinije nego na zapadu.

Bill Gates

pre 20 godina

Jasno je (vidi se iz saopštenja) da je glavni cilj ovoga pre svega blokiranje uvoza pristupačnog računarskog hardvera.

Kada se kupuje polovna računarska oprema, najčešće se ne instalira licencirani softver. Slobodni softver (na primer Linux, ili BSD) bi, naravno, radio na takvoj opremi bez problema, ali, ruku na srce, malo običnih ljudi i zna da postoji mogućnost izbora, nego se na te mašine instalira bespravno kopirani softver.

S obzirom na specijalne povlašćene odnose naše vlasti i Microsofta, ovo je verovatno direktno ciljano na to da se "ovce uteraju u tor" a novci u kasu.

Drugo, od nedavno su nas kao tržište spazili neki renomirani proizvođači računarske opreme, investirali ovde, otvorili predstavništva, a kad kupite polovne računare, oni ne dobijaju ništa!

Direktna posledica ovoga će biti poskupljenje (novih) računara, koji nikad nisu bili jeftiniji nego sada.

Korisceni DVD Player

pre 20 godina

Smesno i zalosno! A zar nece i nova tehnicka roba postati koriscena i zastarela vec nakon par godina?! Gde ce onda bacati i procesirati takav otpad (koji ce zastareti par godina kasnije) ako vec nemaju uslova? Ili misle da se nasa zemlja postati toliko naprednija za tih par godina, da ce uspeti da izgradi potrebne kapacitete u ovoj oblasti?

Da i ne poredim prosecnu 'zastarelost' i upotrebljivost koriscene tehnicke opreme iz inostranstva sa slicnom, samo mnogo zastarelijom koriscenom tehnickom robom proizvedenom u nasoj zemlji! Sta ce i kako ce onda da rade sa domacim 'tehnickim djubretom' ako vec nemaju uslova da obradjuju strano?

Po brojkama koje su objavili, izgleda da je poprilicna kolicina koriscene tehnicke robe uvozena do sada, sto znaci da je dosta ljudi imalo razloga da to radi, umesto da uvozi novu robu, sto i nije cudo obzirom na standard koji imamo u zemlji, daklem ovaj propis ce direktno ugroziti one koji su vec ugrozeni, a ne one koji imaju para da kupe novu robu i koji bi mnogo lakse podneli slicne carinske propise kada bi se odnosili na njih. Ovakav propis bi imao smisla, ali ovde na zapadu gde je standard mnogo visi i propisi koji kontrolisu ugrozavanje okoline su generalno mnogo strozi ali i uobicajeniji, a ne tamo kod nas gde mnogo toga sto je vaznije, jos skripi i propada bez ikakve kontrole. Medjutim, cak i na Zapadu je takav propis besmislen jer kapaciteti za recikliranje tehnickog otpada vec postoje, pa nema potrebe za slicim protekcionistickim merama u korist domaceg tehnickog djubreta. Dok se po svetu uvode protekcionisticke mere vezane za nove automobile, softver, celik, nuklearnu tehnologiju i sl., mi uvodimo protekcionisticke mere kako bi zastitili domace tehnicko djubre....

Svasta.

knopa

pre 20 godina

E, super! Sad cu da kupim NAJNOVIJI racunar, NAJNOVIJU ves masinu, NAJNOVIJE sve, samo ne znam cime... Ma, nema veze - dobar je meni i moj frizider, star par godina manje od mene!

oki

pre 20 godina

Uopste nepodrzavam ovakvu odluku! Neka drzava prvo omoguci primanja gradjana koji omogucavaju kupovinu nove tehnicke robe,pa tek onda moze da donese ovakav zakon!

Dazn meter

pre 20 godina

Fuj, fuj, sram da ih bude! Sami sebi lupamo sankcije kao bezumnici! Zamislite, sta bi falilo da neki ekstra talenat bez novaca uveze polovan elektricni klavir za malo novaca da vezba? Ili astronomi da uvoze koriscene teleskope sa eletronski pokretljivim stalkom? Dok ceo svet lepo kupuje i prodaje, uci i napreduje, mi se ponasamo kao najbogatija zemlja na svetu! Zabranjeni polovni uredjaji za uvoz! E bas su nevaljali, sram da ih bude!!!

ruzica

pre 20 godina

Svaki dan nove gluposti! Pa i u najbogatijim drustvima postoje prodavnice polovnih stvari.Zivim u Engleskoj i znam da se polovna tehnichka roba i odeca prodaje ovde na svakom koraku.I sama sam kupovala i garderobu i televizore u 'second hand' prodavnicama u prvim danima svog boravka ovde.To nije nikakvo 'smetlishte' vec jednostavno mogucnost da svaka roba nadje kupca.Uopshte ne vidim logicno opravdanje za ovakav zakon.Ali, kao da je nesto u mojoj zemlji logicno?

Slobodan Bojanic

pre 20 godina

To nije otpad !
Jeftini racunari su omogucili hiljadama srpske dece, koja nemaju dovoljno novca, da sebi priuste racunar.
Iza te zabrane se nekrije briga o zastiti zivotne sredine vec lobi uvoznika nove robe !

Milan

pre 20 godina

Ti polovni racunari uvozeni u zadnje vreme su korisceni u kancelarijama na zapadu i uopste nisu pogodni za kucnu upotrebu .Pogotovo za decu koja bi trebalo nesto da nauce i o hardveru racunara a ne samo o softweru.U te masine najcesce ne mozete da dodate nove komponente ,jer ili nemaju slobodne slotove ili nove komponente koje se kod nas prodaju ne mogu fizicki da se u njih smeste, tako da za bilo kakav upgrade morate da se obratite dilerima polovnog hardwera i da ga platite kao da je nov.

K.Nikolic

pre 20 godina

Pre dest dana kupio sam compaq deskpro pIII na 667 Mhz , 256M , 10G hard sveostalo integrisano za 140e!!!(bez montitora)Kompjuter je "djubre" Compakovo iz 2000 -te.Rade mi RedHat 9.0 i SUSE 9.0 nikad bolje. Nisu u ministarstvu ni glupi ni neobaveseteni ni nepismeni . Samo su koristoljubivi.Imaju jasnu licnu korist od toga. Planirao sam da klincu najesen kupim neku mali mobilni PII ( oko 300e-trenutno)Zasto ministarstvo misli da ja imam 1200 e za neki novi laptop? I kome od njihovih pulena treba da dam taj novac?
IMAMA PREDLOG. !
HAJDE DA SE MALO SUPROSTAVIMO OVOJ UREDBI VLADE.PREDLAZEM DA IH MALO ZATRPAMO E-MAIL-ovima.
Znam da ce to imati efekta kao kada smo se bunili protiv Djindjiceve djuture kupovine licence od Majkrosoft-a(na kredit koji ce nam deca otplacivati) ali da se bar cuje

Vlada

pre 20 godina

Obrazlozenje je smesno!Moj VW Golf je star preko 21 godinu,ja ga vozim duze od 3 i ne da nije za otpad nego ga ne bih menjao ni za kakvog novog juga,skalu floridu.A za ove sa komentarima o smetlistu Evrope stvarno nemam komentar

Infograf

pre 20 godina

Neverovatna odluka g. Ministre.
Posledice Vase neodgovorne odluka o zabrani uvoza koriscenih racunara racunara su sledece:
-gubitak posla za stotine zaposlenih. U nasoj firmi desetine. !
-Mnoge porodice sa malim primanjima nemogu sebi priustiti racunar !
-Znacajno smanjene mogucnosti informatickog obrazovanja u srbiji.

Cak i u bogatoj Svajcarskoj ne postoji zabrana uvoza koriscenih racunara !
Da li je moguce da jedna ozbiljna drzavna sluzba donosi tako brzoplete i neodgovorne zakone

dusan nis

pre 20 godina

Ne mogu da verujem !!!!!!!!!!
Ne bih da ponavljam komentare, samo da izrazim duboko zaljenje zbog ovakve odluke.
Ja stvarno neznam na kojoj planeti zive ovi sa vlasti ( za koje sam inace glasao)... oni prethodni su nas razvaljivali fizicki, a ovi " nasi" ce to da odrade psihicki...Srbija posle Albanije ima najmanje racunara po glavi stanovnika u Evropi, od kojih su sigurno bar 50% polovnjaci
Ja imam Brand na 600 MHz, koji sljaka vise nego odlicno, koji je ovom odlukom svrstan u otpad !
Greska, velika greska.
Neka zabrane uvoz Kineza a ne tehnike. Jao majko, sto me ne rodi u Svajcarskoj... ma bilo gde samo ne ovde...

Zapadnjak

pre 20 godina

Samo da podsjetim moje zemljake koji se po svemu sudeci javljaju sa zapada, da na tom istom zapadu kojeg su im puna usta mozes legalno kupiti koriscenu tehnicku robu kao i odecu ali ajde cik baci u kantu za otpatke stari komjuter!!!Sticice kazna koja moze kupiti najmanje dva nova.Za takvu vrstu otpada postoje specijalna odlagalista dje se PLACA odlaganje stare tehnicke robe.
I ja zivim na zapadu!!!Zato,APSOLUTNA podrska ovoj odluci!!!
Zapadnjak!!!

Slavisa

pre 20 godina

Kao prvo a mozda i jedino ne bi bilo zgoreg da se definise sta to znaci zastarelo i polovno. Ako cemo tako, pa svi koji su trenutno na politickoj sceni i ponasaju se dusebrizno za nas ostale su tu po deset i vise godina na ovaj ili onaj nacin. Ja se samo pitam kako cemo njih da recikliramo i da ih se otarasimo, posto i oni "upadaju" u okvire polovnih, rabljenih, neupotrebljivih, izraubovanih stvari.

Sasa

pre 20 godina

Ne mogu da verujem. Taman sam se navikao na to da mogu, za firmu u kojoj radim, da kupim pouzdan racunar koji konacno radi kako treba, ovi to proglasise smecem. Mnogo vece smece su ovi "novi" racunari od kojih svaki treci radi kako treba. A ako vam je posao da u jednoj formi obezbediti pouzdan rad racunarskog sistema onda je to prava nocna mora. A sto se tice vlade, nit manje vremena na vlasti nit vise gluposti napravljenih.

I jos nesto. Kolicina polovne opreme u zemlji nije od presudnog znacaja za epitet "smetliste Evrope".Moze i drugacije.

baki

pre 20 godina

Jel to nas pametni "osveta" ministar stiti domacu industriju monitora, maticnih ploca, video kartica etc? Nije u stanju da pokrene prozivodnju jednog misha...

Vladimir

pre 20 godina

Za neciji racun oni ovo rade, narode buni se odm'a...
Od ovakve odluke tesko da su mogli sta gluplje i represivnije da smisle...
Ocekujem demant ili izlazim na ulicu...

Serdar Rade

pre 20 godina

Ovaj zakon je prava slika gluposti i ne razumevanja nasih politicara...
Primera radi samo, posle tragedije u Njujorku 9/11, na hiljade racunara iz okolnih zgrada je prodato na otpad po ceni manjoj od 0.1% od originalne. Osiguravajuca drustva su platila nabavku novih... Samo na jednoj lokaciji se mogla videti soba sa 10 servera od po 2 miliona dolara svaki, koji su otisli na licitacije... Zakonska nemogucnost nasih firmi da nabavlja takvu opremu po bagatelnim cenama je prava ludost od strane zakonodavaca... Necu da pricam o masinama i opremi iz bankrotiranih fabrika koja ide na licitacije svakodnevno sirom SADa...
Navodna velika briga o zastiti covekove okoline od zastarele tehnologije se najbolje moze sagledati na Borskom groblju, gde je vise od polovine sahranjenih mladje od 35 godina...
Borski TIR je poznat po "Savrsenoj tehnologiji za reciklazu" elektronskog otpada iz celog sveta??? Ne zastarela tehnologija, vec otpad vrhunske toksicnosti dolazi vagonima iz celog sveta. Dimnjaci TIRa se pustaju samo nocu cime se uskracuje gradjanima Bora "uzivanje" u duginim bojama smrtonosnog dima ...
Gde su tu kreativni zakonodavci? Da li u opste znaju ista o najvecoj gasnoj komori Evrope... Mozda su im istinski vazni samo interesi zastupnika Dela, IBMa i ostalih zapadnih proizvodjaca elektronike???