Aktuelno

Sreda, 11.04.2018.

20:10

Ova potcenjena fizička aktivnost vrlo efikasno topi kalorije

Izvor: B92

Ova potcenjena fizièka aktivnost vrlo efikasno topi kalorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Tanja

pre 6 godina

Usvojite psa i šetaćete samo tako, a uz to ćete uvek biti u dobrom društvu. Ne šalim se! Već 4 godine imam psa i svakog dana kao od šale provedem dnevno u šetnji ukupno min 2,5 sata iz tri puta. Naravno da ne jurcam, već normalnom brzinom šetam ali svakog dana i tako godinama. Rezultati naravno ne izostaju.

Smilja

pre 6 godina

Šetnja je dobra za rad srca, za kosti, naravno u ubodnoj obući, za mršavljenje teešškkooo!!! Ja pešačim u proseku 6km dnevno i uspela sam da preko zime nabacim 3kg, inače sam jako vitka oduvek. Znači prvo i osnovno je ishrana, pa onda polako šetnja (ovo je za osobe koje se baš ne bave sobom i imaju ozbiljan višak), pa onda kardio vežbe i vežbe oblikovanja, zatim mašaže da bi se podstaklo izbacivanje tečnosti iz ogranizma i posle 6 meseci već nećete moći da se nadivite sebi :)

prvih 11

pre 6 godina

Pripremam se za maraton. Sedmicno pretrcim oko 40-50 km. Prosle sedmice cak i 70 km. Znaci potrosim sedmicno oko 5000 kalorija. Na poslu predjem oko 12‘000 koraka sto je oko 3000 kalorija sedmicno. Hranim se veoma zdravo. Ali imam stomacinu i ne mogu da ga se resim nikako. Da li neko ima iskustva sa tim? Mozda neki savet ili objasnjenje?

EU Citizen

pre 6 godina

Idealna vežba i jer savršeno može da se uklopi u dnevne obaveze ako imate malo sreće da ste u poziciji da relativno kontrolišete svoj raspored :) Ja, doduše, imam inicijalnu prednost u tome da celog života prirodno hodam vrlo brzo, pa me svi saputnici usporavaju, ali mislim da nikome nije problem da se lagano navikne na brzi tempo, dakle uprao tih 5-6 kilometara na sat, zavisno od nagiba terena i situacije, tj. kolika je gužva tamo kuda hodate. Moja strategija je jednostavno da zakazujem sastanke u omiljenim kafićima i restoranima ili u tuđim kancelarijama, umesto kod sebe, idealno na distanci od par kilometara (da ne izgubim ceo dan, ali ipak u toku dana prosečno pređem između 5 i 10 km), a tamo gde moram autom, gledam da krenem malo ranije i parkiram barem kilometar daleko, da opet imam neke vajde. To bi, uz primarnu stvar za gubljenje i održavanje težine, a to je svakako kontrola unosa kalorija, jer ako se prejedate nema fizičke aktivnosti, uključujući i izgradnju piramida, :)) koja bi vas spasla, trebalo da vam reši sve probleme sa linijom, kondicijom i holesterolom, a po svoj prilici i šećerom i sličnim stvarima (sve to pod uslovom da nemate neki teži metabolički poremećaj, naravno), a, ako možete, probajte i da se barem jednom ili dvaput nedeljno malo oznojite, odnosno, da radite bilo šta fizički zaista intenzivno, od seta-dva tenisa do cepanja drva, meni ne uspeva svake nedelje, ali, bože moj, niko nije savršen, minimalno pedesetak kilometara brze šetnje i kilometar-dva plivanja nedeljno me ipak drže u pristojnoj kondiciji :)

Milica

pre 6 godina

@ boban
Tako je. Brzo hodanje je od 5,5 do 7 km na h. Uglavnom za vecinu ljudi oko 6. Za nize i sitnije osobe je to 5, 5 do 6 , za vise i krupnije oko 6-6, 5. Jako tesko prosecna osoba moze da brzo pesaci 7-7,5 km na h. Ja vec sa 6, 5 pocinjem da trcim, jer nema sanse da mogu da dugo izdrzim taj tempo, i puls mi se jako puno ubrza. A puls treba da bude oko 130-140. Ne preko toga. Mozda profesionalni sportisti mogu da hodaju brzinom od 7, 5 ali oni su nesto drugo. Rekreativci jako tesko i bespotrebno je. Oko 6 km h je sasvim solidan brzi hod za vecinu ljudi. Jos ko ima nagib , penje se, onda je i brzina od 5 sasvim dobra.

nemoj da pricamo neke stvari

pre 6 godina

Manara
Moj rezultat... Prosle godine za Uskrs tezina 108kg na 180...izbacio beli hleb, sokove vestacke i slatko.. Pio cedjenu narandzu... Hodao 8-10km pri brzini od 10min/km i za 50 dana skinuo 15kg...znaci hrono plus 100min setnje pun pogodak... Poz

Stojan

pre 6 godina

Ko jos osim profesionalaca u sportu moze da hoda 7,5km/h i to sat vremena? Smesno. Brzi hod je oko 6km/h, zavisi od visine i tezine osobe sta je za nju brzi hod. Brzi hod se krece od 5,5 do 7 km/h. Vecina osoba vec sa 6,5 pocinje da trci jer ne moze toliko brzo da hoda. Mnogo je lakse trcati sa 6,5 nego hodati sa istom brzinom.

Major

pre 6 godina

Dok vi pričate o mršavljenju, ja gledam kako da se udebljam, malo i o tome pričajte.
(Ime mi je ime, 11. april 2018 21:42)

Ako si muško, izbegavaj seks! Ako si žensko, nađi muškarca koji ne izbegava seks! Prosto!

Ana

pre 6 godina

@brm
Ne bih se bas slozila ,kilogrami se tope udruzenom akcijom : fizicka aktivnost i izbalansirana ishrana.Govorim iz licnog iskustva, kada sam samo bila na dijeti, bez vezbanja znacajno manje sam mrsavila.Kada sam vezbala i bila na dijeti, rezultati su bili fenomenalni- bolji nego sta sam se ja nadala.I kada vezbate mnogo se bolje osecate nego kad ne vezbate ( bez obzira na broj kg).
Pola sata hodanja ne verujem da ce istopiti 1 kg nedeljeno, ali cete se mnogo bolje osecati, manje umarati...

kofein

pre 6 godina

@ime mi je ime
treba ujutru da jedes hranu koju mozes brzo da pojedes i da ubacis kackavalja ili fete uz rucak i veceru
za dorucak dakle najbolje kajgana pa plazma sa mlekom. ako nemas veliki apetit kreni od tri jaja, pa probaj da dodjes do pet. i ne ustrucavaj se od fizickih aktivnosti, stavise pojacaj ih.
ja sam do cetvrtog srednje imao ispod 70 kila a visok sam i ovako sam se za 4 meseca ugojio 15 kilograma. i dalje odrzavam tu novu kilazu, u ovim godinama vec mnogo lakse :)

Фрфљави

pre 6 godina

@BRM Please napiši nešto više o tome. Šta jedeš, kako jedeš, koliko jedeš, čega se odričeš? Koliko sedmično treniraš i šta?

manara

pre 6 godina

2/2
Sto se setnje tice, tvrdima da nema boljeg nacina da se smrsa. Zasto? Najprostije receno, coveku mojih godina pri pulsu koji je oko 120 biva sagoren secer iz masnih naslaga, a ako puls bude visi onda iz krvi.
Da bih dostigao i drzao puls na 120 moram da prelazim 1km za 10 minuta, odnosno, za jedan sat moram da predjem onaj moj krug od 6km.
U medjuvremu i dzogiram, sto mi je pomoglo oko izgradnje misica, nestanku bolova u kolenima i ledjima i povecanju zdravlja glave. Trcim 2 do 3 puta nedeljno po svakom vremenu i temperaturama, uglavnom ujutru pre posla ili vikendom. Cak i kada idem na put preko okeana su mi patike u koferu.
Trcanjem prelazim 1km za 5-6 minuta, sto nije preterano brzo ali meni sasvim odgovara.
Znam da je malo off topic ali cu mozda nekog kolegu po bolesti motivisati. Ogresim se katkad i pojedem parce torte ili dva a ni alkohol mi nije stran ali boze moj, bitna je promena stila zivota dugorocno gledano.
Pijem inace metformin ujutru i uvece za sporije razlaganje secera iz hrane, a HbA1c mi je vec dve godine 5,5.
Malo sam se vise rasplinuo, na pocetku sam samo hteo da kazem da 6km na sat nije trcanje vec ipak hod. Ako vam je prebrzo bitna je setnja nacelno, a da bi vezbanjem dostigli ovu brzinu ubacite nordijske stapove, pravilnim koriscenjem se povecava brzina za 10ak procenata.
Keep moving o/

Back in Black

pre 6 godina

Svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata je dobra ne zbog mrsavljenja vec zbog zdravlja ja probao i vec dva meseca mogu da kazem da se mnogo bolje osecam.Hodas kao da zuris negde recimo na bus i tako 30 do 45 minuta.

smuki

pre 6 godina

Da moze. Moze i 3kg ako se drasticno smanji unos kalorija. Kad kazem drasticno mislim na kaloriski deficit od 1000 kalorija dnevno sto je prakticno gladovanje.

ti li si juNko???

pre 6 godina

@dzigi - tvoj pametni sat meri tvoje pokrete tokom citavog dana, sto ne ukljucuje ovih "dodatnih" 1h vremena setnje iz clanka. Probaj na tih svojih 1h dnevne rutine da dodas 7km (~1.1h) setnje svake veceri.

Sinisa

pre 6 godina

Voleo bih da vidim tog neuvezbanog debeljucu koji moze da hoda 7.5 km/h. Noge bi mu otpale. To je vec brzina za trcanje. Hodanje je do 5.5 - 6 km/h maksimum za obicnog coveka.

Deda Jova

pre 6 godina

@dzigi
Evo mog rezultata:
Pre svw nedelje usao u ketozu, ne mogu da pojedem sve sto treba, od aktivnosti setnja ujutro od sat vremena, nista drugo. Rezultat: prva nedelja 3 kg, prosla nedelja jos 4kg.Tako da morate to sto radite pametno da radite, ako vam je do mrsavljenja.

brm

pre 6 godina

Kao neko ko redovno trenira, mogu da kažem da se kilogrami pre svega "tope" ishranom, a ne fizičkom aktivnošću. Ako se loše hranite, neće vam pomoći ni da svakog dana trčite 15 km.

manara

pre 6 godina

1/2
Da se i ja ukljucim u diskusiju, posto ima tri godine kako sam poceo sa redovnim fizickim aktivnostima.
Kada mi je tada dijagnosticiran dijabetes melitus imao sam 110kg (visina mi je 180) a HbA1c vrednost bila 6,7.
Preko noci sam izbacio belo brasno, secer, natren, banane, suvo voce, kruske, grozdje, krompir i cesce jeo pirinac, razano brasno, ovsene mekinje. Posto nisam vise konzumirao secer mlaka voda i mleko su mi postali preslatki, pa mi je malo mleka u kafi bilo dovoljno umesto secera. Za kolace i torte umesto secera stevija a umesto psenicnog brasna krupnik/pir (mada i on dize secer u krvi ako se pretera).
I poceo sam svaki dan da setam posle posla. Prvo 4km, pa 6. Posle 4 meseca sam izgubio bio 6kg, a posle 12 meseci sam imao 100kg. Posle jos godinu dana sam imao 94kg.

dzigi

pre 6 godina

Evo šta kaže moj fitnes pametni sat koji mi je 24h na ruci: prošlog meseca sam prepešačio nešto preko 200km, svaki dan oko sat i po, i ukupno sagoreo oko 1kg masti za tih mesec dana. Prosečna brzina nešto manje od 5kmh (pošto meri tokom celog dana, i po kući ili po prodavnici). Najveća brzina oko 6.6kmh. Nisam trčao tako da ovih 7.5kmh teško da može da se postigne brzom šetnjom, više liči na lagano trčanje. I nikako ne može da bude prosečna.
Sve u svemu, 1kg nedeljno šetnjom - jako teško.

brm

pre 6 godina

Kao neko ko redovno trenira, mogu da kažem da se kilogrami pre svega "tope" ishranom, a ne fizičkom aktivnošću. Ako se loše hranite, neće vam pomoći ni da svakog dana trčite 15 km.

dzigi

pre 6 godina

Evo šta kaže moj fitnes pametni sat koji mi je 24h na ruci: prošlog meseca sam prepešačio nešto preko 200km, svaki dan oko sat i po, i ukupno sagoreo oko 1kg masti za tih mesec dana. Prosečna brzina nešto manje od 5kmh (pošto meri tokom celog dana, i po kući ili po prodavnici). Najveća brzina oko 6.6kmh. Nisam trčao tako da ovih 7.5kmh teško da može da se postigne brzom šetnjom, više liči na lagano trčanje. I nikako ne može da bude prosečna.
Sve u svemu, 1kg nedeljno šetnjom - jako teško.

Back in Black

pre 6 godina

Svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata je dobra ne zbog mrsavljenja vec zbog zdravlja ja probao i vec dva meseca mogu da kazem da se mnogo bolje osecam.Hodas kao da zuris negde recimo na bus i tako 30 do 45 minuta.

manara

pre 6 godina

2/2
Sto se setnje tice, tvrdima da nema boljeg nacina da se smrsa. Zasto? Najprostije receno, coveku mojih godina pri pulsu koji je oko 120 biva sagoren secer iz masnih naslaga, a ako puls bude visi onda iz krvi.
Da bih dostigao i drzao puls na 120 moram da prelazim 1km za 10 minuta, odnosno, za jedan sat moram da predjem onaj moj krug od 6km.
U medjuvremu i dzogiram, sto mi je pomoglo oko izgradnje misica, nestanku bolova u kolenima i ledjima i povecanju zdravlja glave. Trcim 2 do 3 puta nedeljno po svakom vremenu i temperaturama, uglavnom ujutru pre posla ili vikendom. Cak i kada idem na put preko okeana su mi patike u koferu.
Trcanjem prelazim 1km za 5-6 minuta, sto nije preterano brzo ali meni sasvim odgovara.
Znam da je malo off topic ali cu mozda nekog kolegu po bolesti motivisati. Ogresim se katkad i pojedem parce torte ili dva a ni alkohol mi nije stran ali boze moj, bitna je promena stila zivota dugorocno gledano.
Pijem inace metformin ujutru i uvece za sporije razlaganje secera iz hrane, a HbA1c mi je vec dve godine 5,5.
Malo sam se vise rasplinuo, na pocetku sam samo hteo da kazem da 6km na sat nije trcanje vec ipak hod. Ako vam je prebrzo bitna je setnja nacelno, a da bi vezbanjem dostigli ovu brzinu ubacite nordijske stapove, pravilnim koriscenjem se povecava brzina za 10ak procenata.
Keep moving o/

Sinisa

pre 6 godina

Voleo bih da vidim tog neuvezbanog debeljucu koji moze da hoda 7.5 km/h. Noge bi mu otpale. To je vec brzina za trcanje. Hodanje je do 5.5 - 6 km/h maksimum za obicnog coveka.

manara

pre 6 godina

1/2
Da se i ja ukljucim u diskusiju, posto ima tri godine kako sam poceo sa redovnim fizickim aktivnostima.
Kada mi je tada dijagnosticiran dijabetes melitus imao sam 110kg (visina mi je 180) a HbA1c vrednost bila 6,7.
Preko noci sam izbacio belo brasno, secer, natren, banane, suvo voce, kruske, grozdje, krompir i cesce jeo pirinac, razano brasno, ovsene mekinje. Posto nisam vise konzumirao secer mlaka voda i mleko su mi postali preslatki, pa mi je malo mleka u kafi bilo dovoljno umesto secera. Za kolace i torte umesto secera stevija a umesto psenicnog brasna krupnik/pir (mada i on dize secer u krvi ako se pretera).
I poceo sam svaki dan da setam posle posla. Prvo 4km, pa 6. Posle 4 meseca sam izgubio bio 6kg, a posle 12 meseci sam imao 100kg. Posle jos godinu dana sam imao 94kg.

Stojan

pre 6 godina

Ko jos osim profesionalaca u sportu moze da hoda 7,5km/h i to sat vremena? Smesno. Brzi hod je oko 6km/h, zavisi od visine i tezine osobe sta je za nju brzi hod. Brzi hod se krece od 5,5 do 7 km/h. Vecina osoba vec sa 6,5 pocinje da trci jer ne moze toliko brzo da hoda. Mnogo je lakse trcati sa 6,5 nego hodati sa istom brzinom.

smuki

pre 6 godina

Da moze. Moze i 3kg ako se drasticno smanji unos kalorija. Kad kazem drasticno mislim na kaloriski deficit od 1000 kalorija dnevno sto je prakticno gladovanje.

Ana

pre 6 godina

@brm
Ne bih se bas slozila ,kilogrami se tope udruzenom akcijom : fizicka aktivnost i izbalansirana ishrana.Govorim iz licnog iskustva, kada sam samo bila na dijeti, bez vezbanja znacajno manje sam mrsavila.Kada sam vezbala i bila na dijeti, rezultati su bili fenomenalni- bolji nego sta sam se ja nadala.I kada vezbate mnogo se bolje osecate nego kad ne vezbate ( bez obzira na broj kg).
Pola sata hodanja ne verujem da ce istopiti 1 kg nedeljeno, ali cete se mnogo bolje osecati, manje umarati...

Milica

pre 6 godina

@ boban
Tako je. Brzo hodanje je od 5,5 do 7 km na h. Uglavnom za vecinu ljudi oko 6. Za nize i sitnije osobe je to 5, 5 do 6 , za vise i krupnije oko 6-6, 5. Jako tesko prosecna osoba moze da brzo pesaci 7-7,5 km na h. Ja vec sa 6, 5 pocinjem da trcim, jer nema sanse da mogu da dugo izdrzim taj tempo, i puls mi se jako puno ubrza. A puls treba da bude oko 130-140. Ne preko toga. Mozda profesionalni sportisti mogu da hodaju brzinom od 7, 5 ali oni su nesto drugo. Rekreativci jako tesko i bespotrebno je. Oko 6 km h je sasvim solidan brzi hod za vecinu ljudi. Jos ko ima nagib , penje se, onda je i brzina od 5 sasvim dobra.

Smilja

pre 6 godina

Šetnja je dobra za rad srca, za kosti, naravno u ubodnoj obući, za mršavljenje teešškkooo!!! Ja pešačim u proseku 6km dnevno i uspela sam da preko zime nabacim 3kg, inače sam jako vitka oduvek. Znači prvo i osnovno je ishrana, pa onda polako šetnja (ovo je za osobe koje se baš ne bave sobom i imaju ozbiljan višak), pa onda kardio vežbe i vežbe oblikovanja, zatim mašaže da bi se podstaklo izbacivanje tečnosti iz ogranizma i posle 6 meseci već nećete moći da se nadivite sebi :)

prvih 11

pre 6 godina

Pripremam se za maraton. Sedmicno pretrcim oko 40-50 km. Prosle sedmice cak i 70 km. Znaci potrosim sedmicno oko 5000 kalorija. Na poslu predjem oko 12‘000 koraka sto je oko 3000 kalorija sedmicno. Hranim se veoma zdravo. Ali imam stomacinu i ne mogu da ga se resim nikako. Da li neko ima iskustva sa tim? Mozda neki savet ili objasnjenje?

Deda Jova

pre 6 godina

@dzigi
Evo mog rezultata:
Pre svw nedelje usao u ketozu, ne mogu da pojedem sve sto treba, od aktivnosti setnja ujutro od sat vremena, nista drugo. Rezultat: prva nedelja 3 kg, prosla nedelja jos 4kg.Tako da morate to sto radite pametno da radite, ako vam je do mrsavljenja.

Major

pre 6 godina

Dok vi pričate o mršavljenju, ja gledam kako da se udebljam, malo i o tome pričajte.
(Ime mi je ime, 11. april 2018 21:42)

Ako si muško, izbegavaj seks! Ako si žensko, nađi muškarca koji ne izbegava seks! Prosto!

nemoj da pricamo neke stvari

pre 6 godina

Manara
Moj rezultat... Prosle godine za Uskrs tezina 108kg na 180...izbacio beli hleb, sokove vestacke i slatko.. Pio cedjenu narandzu... Hodao 8-10km pri brzini od 10min/km i za 50 dana skinuo 15kg...znaci hrono plus 100min setnje pun pogodak... Poz

EU Citizen

pre 6 godina

Idealna vežba i jer savršeno može da se uklopi u dnevne obaveze ako imate malo sreće da ste u poziciji da relativno kontrolišete svoj raspored :) Ja, doduše, imam inicijalnu prednost u tome da celog života prirodno hodam vrlo brzo, pa me svi saputnici usporavaju, ali mislim da nikome nije problem da se lagano navikne na brzi tempo, dakle uprao tih 5-6 kilometara na sat, zavisno od nagiba terena i situacije, tj. kolika je gužva tamo kuda hodate. Moja strategija je jednostavno da zakazujem sastanke u omiljenim kafićima i restoranima ili u tuđim kancelarijama, umesto kod sebe, idealno na distanci od par kilometara (da ne izgubim ceo dan, ali ipak u toku dana prosečno pređem između 5 i 10 km), a tamo gde moram autom, gledam da krenem malo ranije i parkiram barem kilometar daleko, da opet imam neke vajde. To bi, uz primarnu stvar za gubljenje i održavanje težine, a to je svakako kontrola unosa kalorija, jer ako se prejedate nema fizičke aktivnosti, uključujući i izgradnju piramida, :)) koja bi vas spasla, trebalo da vam reši sve probleme sa linijom, kondicijom i holesterolom, a po svoj prilici i šećerom i sličnim stvarima (sve to pod uslovom da nemate neki teži metabolički poremećaj, naravno), a, ako možete, probajte i da se barem jednom ili dvaput nedeljno malo oznojite, odnosno, da radite bilo šta fizički zaista intenzivno, od seta-dva tenisa do cepanja drva, meni ne uspeva svake nedelje, ali, bože moj, niko nije savršen, minimalno pedesetak kilometara brze šetnje i kilometar-dva plivanja nedeljno me ipak drže u pristojnoj kondiciji :)

ti li si juNko???

pre 6 godina

@dzigi - tvoj pametni sat meri tvoje pokrete tokom citavog dana, sto ne ukljucuje ovih "dodatnih" 1h vremena setnje iz clanka. Probaj na tih svojih 1h dnevne rutine da dodas 7km (~1.1h) setnje svake veceri.

Фрфљави

pre 6 godina

@BRM Please napiši nešto više o tome. Šta jedeš, kako jedeš, koliko jedeš, čega se odričeš? Koliko sedmično treniraš i šta?

Tanja

pre 6 godina

Usvojite psa i šetaćete samo tako, a uz to ćete uvek biti u dobrom društvu. Ne šalim se! Već 4 godine imam psa i svakog dana kao od šale provedem dnevno u šetnji ukupno min 2,5 sata iz tri puta. Naravno da ne jurcam, već normalnom brzinom šetam ali svakog dana i tako godinama. Rezultati naravno ne izostaju.

kofein

pre 6 godina

@ime mi je ime
treba ujutru da jedes hranu koju mozes brzo da pojedes i da ubacis kackavalja ili fete uz rucak i veceru
za dorucak dakle najbolje kajgana pa plazma sa mlekom. ako nemas veliki apetit kreni od tri jaja, pa probaj da dodjes do pet. i ne ustrucavaj se od fizickih aktivnosti, stavise pojacaj ih.
ja sam do cetvrtog srednje imao ispod 70 kila a visok sam i ovako sam se za 4 meseca ugojio 15 kilograma. i dalje odrzavam tu novu kilazu, u ovim godinama vec mnogo lakse :)

dzigi

pre 6 godina

Evo šta kaže moj fitnes pametni sat koji mi je 24h na ruci: prošlog meseca sam prepešačio nešto preko 200km, svaki dan oko sat i po, i ukupno sagoreo oko 1kg masti za tih mesec dana. Prosečna brzina nešto manje od 5kmh (pošto meri tokom celog dana, i po kući ili po prodavnici). Najveća brzina oko 6.6kmh. Nisam trčao tako da ovih 7.5kmh teško da može da se postigne brzom šetnjom, više liči na lagano trčanje. I nikako ne može da bude prosečna.
Sve u svemu, 1kg nedeljno šetnjom - jako teško.

brm

pre 6 godina

Kao neko ko redovno trenira, mogu da kažem da se kilogrami pre svega "tope" ishranom, a ne fizičkom aktivnošću. Ako se loše hranite, neće vam pomoći ni da svakog dana trčite 15 km.

Smilja

pre 6 godina

Šetnja je dobra za rad srca, za kosti, naravno u ubodnoj obući, za mršavljenje teešškkooo!!! Ja pešačim u proseku 6km dnevno i uspela sam da preko zime nabacim 3kg, inače sam jako vitka oduvek. Znači prvo i osnovno je ishrana, pa onda polako šetnja (ovo je za osobe koje se baš ne bave sobom i imaju ozbiljan višak), pa onda kardio vežbe i vežbe oblikovanja, zatim mašaže da bi se podstaklo izbacivanje tečnosti iz ogranizma i posle 6 meseci već nećete moći da se nadivite sebi :)

Back in Black

pre 6 godina

Svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata je dobra ne zbog mrsavljenja vec zbog zdravlja ja probao i vec dva meseca mogu da kazem da se mnogo bolje osecam.Hodas kao da zuris negde recimo na bus i tako 30 do 45 minuta.

Stojan

pre 6 godina

Ko jos osim profesionalaca u sportu moze da hoda 7,5km/h i to sat vremena? Smesno. Brzi hod je oko 6km/h, zavisi od visine i tezine osobe sta je za nju brzi hod. Brzi hod se krece od 5,5 do 7 km/h. Vecina osoba vec sa 6,5 pocinje da trci jer ne moze toliko brzo da hoda. Mnogo je lakse trcati sa 6,5 nego hodati sa istom brzinom.

nemoj da pricamo neke stvari

pre 6 godina

Manara
Moj rezultat... Prosle godine za Uskrs tezina 108kg na 180...izbacio beli hleb, sokove vestacke i slatko.. Pio cedjenu narandzu... Hodao 8-10km pri brzini od 10min/km i za 50 dana skinuo 15kg...znaci hrono plus 100min setnje pun pogodak... Poz

EU Citizen

pre 6 godina

Idealna vežba i jer savršeno može da se uklopi u dnevne obaveze ako imate malo sreće da ste u poziciji da relativno kontrolišete svoj raspored :) Ja, doduše, imam inicijalnu prednost u tome da celog života prirodno hodam vrlo brzo, pa me svi saputnici usporavaju, ali mislim da nikome nije problem da se lagano navikne na brzi tempo, dakle uprao tih 5-6 kilometara na sat, zavisno od nagiba terena i situacije, tj. kolika je gužva tamo kuda hodate. Moja strategija je jednostavno da zakazujem sastanke u omiljenim kafićima i restoranima ili u tuđim kancelarijama, umesto kod sebe, idealno na distanci od par kilometara (da ne izgubim ceo dan, ali ipak u toku dana prosečno pređem između 5 i 10 km), a tamo gde moram autom, gledam da krenem malo ranije i parkiram barem kilometar daleko, da opet imam neke vajde. To bi, uz primarnu stvar za gubljenje i održavanje težine, a to je svakako kontrola unosa kalorija, jer ako se prejedate nema fizičke aktivnosti, uključujući i izgradnju piramida, :)) koja bi vas spasla, trebalo da vam reši sve probleme sa linijom, kondicijom i holesterolom, a po svoj prilici i šećerom i sličnim stvarima (sve to pod uslovom da nemate neki teži metabolički poremećaj, naravno), a, ako možete, probajte i da se barem jednom ili dvaput nedeljno malo oznojite, odnosno, da radite bilo šta fizički zaista intenzivno, od seta-dva tenisa do cepanja drva, meni ne uspeva svake nedelje, ali, bože moj, niko nije savršen, minimalno pedesetak kilometara brze šetnje i kilometar-dva plivanja nedeljno me ipak drže u pristojnoj kondiciji :)

Deda Jova

pre 6 godina

@dzigi
Evo mog rezultata:
Pre svw nedelje usao u ketozu, ne mogu da pojedem sve sto treba, od aktivnosti setnja ujutro od sat vremena, nista drugo. Rezultat: prva nedelja 3 kg, prosla nedelja jos 4kg.Tako da morate to sto radite pametno da radite, ako vam je do mrsavljenja.

ti li si juNko???

pre 6 godina

@dzigi - tvoj pametni sat meri tvoje pokrete tokom citavog dana, sto ne ukljucuje ovih "dodatnih" 1h vremena setnje iz clanka. Probaj na tih svojih 1h dnevne rutine da dodas 7km (~1.1h) setnje svake veceri.

manara

pre 6 godina

2/2
Sto se setnje tice, tvrdima da nema boljeg nacina da se smrsa. Zasto? Najprostije receno, coveku mojih godina pri pulsu koji je oko 120 biva sagoren secer iz masnih naslaga, a ako puls bude visi onda iz krvi.
Da bih dostigao i drzao puls na 120 moram da prelazim 1km za 10 minuta, odnosno, za jedan sat moram da predjem onaj moj krug od 6km.
U medjuvremu i dzogiram, sto mi je pomoglo oko izgradnje misica, nestanku bolova u kolenima i ledjima i povecanju zdravlja glave. Trcim 2 do 3 puta nedeljno po svakom vremenu i temperaturama, uglavnom ujutru pre posla ili vikendom. Cak i kada idem na put preko okeana su mi patike u koferu.
Trcanjem prelazim 1km za 5-6 minuta, sto nije preterano brzo ali meni sasvim odgovara.
Znam da je malo off topic ali cu mozda nekog kolegu po bolesti motivisati. Ogresim se katkad i pojedem parce torte ili dva a ni alkohol mi nije stran ali boze moj, bitna je promena stila zivota dugorocno gledano.
Pijem inace metformin ujutru i uvece za sporije razlaganje secera iz hrane, a HbA1c mi je vec dve godine 5,5.
Malo sam se vise rasplinuo, na pocetku sam samo hteo da kazem da 6km na sat nije trcanje vec ipak hod. Ako vam je prebrzo bitna je setnja nacelno, a da bi vezbanjem dostigli ovu brzinu ubacite nordijske stapove, pravilnim koriscenjem se povecava brzina za 10ak procenata.
Keep moving o/

kofein

pre 6 godina

@ime mi je ime
treba ujutru da jedes hranu koju mozes brzo da pojedes i da ubacis kackavalja ili fete uz rucak i veceru
za dorucak dakle najbolje kajgana pa plazma sa mlekom. ako nemas veliki apetit kreni od tri jaja, pa probaj da dodjes do pet. i ne ustrucavaj se od fizickih aktivnosti, stavise pojacaj ih.
ja sam do cetvrtog srednje imao ispod 70 kila a visok sam i ovako sam se za 4 meseca ugojio 15 kilograma. i dalje odrzavam tu novu kilazu, u ovim godinama vec mnogo lakse :)

prvih 11

pre 6 godina

Pripremam se za maraton. Sedmicno pretrcim oko 40-50 km. Prosle sedmice cak i 70 km. Znaci potrosim sedmicno oko 5000 kalorija. Na poslu predjem oko 12‘000 koraka sto je oko 3000 kalorija sedmicno. Hranim se veoma zdravo. Ali imam stomacinu i ne mogu da ga se resim nikako. Da li neko ima iskustva sa tim? Mozda neki savet ili objasnjenje?

Tanja

pre 6 godina

Usvojite psa i šetaćete samo tako, a uz to ćete uvek biti u dobrom društvu. Ne šalim se! Već 4 godine imam psa i svakog dana kao od šale provedem dnevno u šetnji ukupno min 2,5 sata iz tri puta. Naravno da ne jurcam, već normalnom brzinom šetam ali svakog dana i tako godinama. Rezultati naravno ne izostaju.

Sinisa

pre 6 godina

Voleo bih da vidim tog neuvezbanog debeljucu koji moze da hoda 7.5 km/h. Noge bi mu otpale. To je vec brzina za trcanje. Hodanje je do 5.5 - 6 km/h maksimum za obicnog coveka.

Milica

pre 6 godina

@ boban
Tako je. Brzo hodanje je od 5,5 do 7 km na h. Uglavnom za vecinu ljudi oko 6. Za nize i sitnije osobe je to 5, 5 do 6 , za vise i krupnije oko 6-6, 5. Jako tesko prosecna osoba moze da brzo pesaci 7-7,5 km na h. Ja vec sa 6, 5 pocinjem da trcim, jer nema sanse da mogu da dugo izdrzim taj tempo, i puls mi se jako puno ubrza. A puls treba da bude oko 130-140. Ne preko toga. Mozda profesionalni sportisti mogu da hodaju brzinom od 7, 5 ali oni su nesto drugo. Rekreativci jako tesko i bespotrebno je. Oko 6 km h je sasvim solidan brzi hod za vecinu ljudi. Jos ko ima nagib , penje se, onda je i brzina od 5 sasvim dobra.

Фрфљави

pre 6 godina

@BRM Please napiši nešto više o tome. Šta jedeš, kako jedeš, koliko jedeš, čega se odričeš? Koliko sedmično treniraš i šta?

Major

pre 6 godina

Dok vi pričate o mršavljenju, ja gledam kako da se udebljam, malo i o tome pričajte.
(Ime mi je ime, 11. april 2018 21:42)

Ako si muško, izbegavaj seks! Ako si žensko, nađi muškarca koji ne izbegava seks! Prosto!

manara

pre 6 godina

1/2
Da se i ja ukljucim u diskusiju, posto ima tri godine kako sam poceo sa redovnim fizickim aktivnostima.
Kada mi je tada dijagnosticiran dijabetes melitus imao sam 110kg (visina mi je 180) a HbA1c vrednost bila 6,7.
Preko noci sam izbacio belo brasno, secer, natren, banane, suvo voce, kruske, grozdje, krompir i cesce jeo pirinac, razano brasno, ovsene mekinje. Posto nisam vise konzumirao secer mlaka voda i mleko su mi postali preslatki, pa mi je malo mleka u kafi bilo dovoljno umesto secera. Za kolace i torte umesto secera stevija a umesto psenicnog brasna krupnik/pir (mada i on dize secer u krvi ako se pretera).
I poceo sam svaki dan da setam posle posla. Prvo 4km, pa 6. Posle 4 meseca sam izgubio bio 6kg, a posle 12 meseci sam imao 100kg. Posle jos godinu dana sam imao 94kg.

smuki

pre 6 godina

Da moze. Moze i 3kg ako se drasticno smanji unos kalorija. Kad kazem drasticno mislim na kaloriski deficit od 1000 kalorija dnevno sto je prakticno gladovanje.

Ana

pre 6 godina

@brm
Ne bih se bas slozila ,kilogrami se tope udruzenom akcijom : fizicka aktivnost i izbalansirana ishrana.Govorim iz licnog iskustva, kada sam samo bila na dijeti, bez vezbanja znacajno manje sam mrsavila.Kada sam vezbala i bila na dijeti, rezultati su bili fenomenalni- bolji nego sta sam se ja nadala.I kada vezbate mnogo se bolje osecate nego kad ne vezbate ( bez obzira na broj kg).
Pola sata hodanja ne verujem da ce istopiti 1 kg nedeljeno, ali cete se mnogo bolje osecati, manje umarati...