Sreda, 21.03.2018.

18:35

Džonson: Putin kao Hitler 1936; Zaharova: Zastrašujuće

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonston rekao je mu je mučno pomisliti kako ruski lider Vladimir Putin likuje zbog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: B92

Džonson: Putin kao Hitler 1936; Zaharova: Zastrašujuæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Dzems Bond negativac

pre 6 godina

U Engleskoj je zabranjen rasizam da vredjas crnce, Induse, Arape... a dozvoljen je rasizam prema Rusima i drugim belcima

istorija

pre 6 godina

Draga Zaharova i jeste zastrasujuce poredjenje.Vredi podsetiti da je ratu prethodila propast sovjetsko nemackog saveza.Podneo je SSSR najvece zrtve u oslobadjanju Evrope od fasizma, ali nije jedini ucestvovao u oslobadjanju sveta od fasizma.A zbog cega imaju najvise zrtava??? Mozda lose vodjenje vojnih operacija,mozda slabo cenjen ljudski zivot....mozda politicki sistem koji je zlostavljao i ubijao svoj narod.

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Ajoj, kad u polufinalu Rusi odvale Engleze od života sa 1:0 i plasiraju se u finale, a Englezi posle i za treće mesto izgube od Japana, pa se u finalu sastanu Nemačka i Rusija, a umesto himni pred tekmu puste prvo malo Vagnera, pa onda Čajkovskog sa razglasa i krene bitka epskih razmera i naravno Rusi pobede na penale i Putin salutira, ali ruski nekako i svima bude lepo, samo ovom engleskom diplomati nije dobro.

СВ

pre 6 godina

Re Vožd
Свака част друже, пријатно је чути кад неко у нашој Србији хоће да зна и да говори истину. Треба се бавити сопственим животним проблемима а не бити заљубљен до ушију у неке диктаторе и вечите председнике .... Поздрав из Украјине.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Za falsifikatore istorije...rusi su sklopili pakt sa Hitlerom...Poljsku su napali u dogovoru sa nemcima...svako drugo tumacenje je laz...Putina sto se tice i Dzonsonove izjave o njemu...cinjenica je da nema brkove i celav je za razliku od Hitlera u svemu ostalom isti je!

Slobo

pre 6 godina

Jeste da se Rusija namece kao sila, ali ne ekonomski, nego nuklearnim bombama. Zato zapadne zemlje ne prihvataju takvo nametanje. Rusija ima jacinu ekonomije jedne Spanije, a hoce da se mesa u svetske procese, mesa se u izbore drugih zemalja SAD, ratuje u Siriji... Neki ne mogu da shvate da se na zapadu postuju samo pare i ako imas novac svi te uvazavaju...primer je Saudiska Arabija. Rusija nije iskoristila sansu da napravi snaznu ekonomiju dok je cena nafte bila velika, nego je prvo bogatila Putinove oligarhe, a zemlji sta ostane. Zato su i dosli u ovakvu situaciju da ih jedna Britanija proziva kao neku banana drzavu.

neutralni felsh

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp 
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja? 
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
(jasdf, 21. mart 2018 22:40)


kako li je jadnicima kad znaju da si u pravu ali moraju da lupe minus zbog majcice rusije :)

ernesto che

pre 6 godina

@antigona

Pomesao si, nekoliko miliona rusa je poginulo a kad su ameri videli da ce rusi doci do pariza oni se brze bolje iskrcali na normandiju i dan danas nisu napustili polozaje i sediste im je u briselu.

Srdjan46

pre 6 godina

A i Rusi kao da pojma nemaju sa kim imaju posla. Nešto se pravdaju, nešto objašnjavaju umesto da su podneli zahtev UN-u da se pod hitno istraži kako je državljanka Rusije otrovana na teritoriji UK. Naravno, i da zahteva odgovornost Engleske.

Mik

pre 6 godina

Što tako ne pljujete po našem Hitleru Vučiću, nije vam bitno, radi za vas. Što se ne pobuniste za pola miliona Srba prognanih iz Hrvatske a bunite se za dvoje otrovanih? Daleko vam lepi Bregzit...

Vilajet

pre 6 godina

@jasdf
Čehoslovačka je okupirana jer su Britanci to dozvolili Nemcima. Francuska je.okupirana iako su Britanci kao potpisnici saveza morali da brane.francusku od napada Nemaca. Saradnja nije vila direktno sa Nemcima ali krivica je evidentna.

SAP

pre 6 godina

saradnja Hitlera i Engleske se ogleda u Dankirku i ne korišćenju mornarice pri napadu na Englesku. A i Engleska kruna je više nemačka nego engleska. Hitlerov jedini zadatak je bio da uništi Staljina, sve ostalo je bilo gratis od finansijera

Britanica

pre 6 godina

Britanci sole pamet ....vrh licemerja. Pa ti su terorisali skoro pola sveta pljackali gde god i koga god su stigli.
Tripuju se da su jos imperija.
Pustimo mi Ruse i Brtance okrenimo se sami sebi jer niko nam nece pomoci osim nas samih.

Lošmi

pre 6 godina

Ovi sto ne znaju istoriju da ih podsetim, Britanija je imala pravo a i obavezu da napadne Nemacku vec 1930tih kad je Hitler pokrenuo program naoruzavanja ali nisu jer su racunali da ce Hitler da napadne SSSR.

Solidan deo francuskih politicara su imali slicno misljenje pa ni Francuska nije intervenisala protiv Nemacke kad je nemacka vojska imala traktore umesto tenkova, jedrilice umesto aviona a nemacko lovacko drustvo je bilo jace od njihove pesadije, intervencija bi se svela na hapsenje Hitlera i utamnjicenje u nekoj francuskoj koloniji.

Treba reci da je bilo politicara koji su videli kakva opasnost se sprema npr. kod Britanaca to je bio Cercil koji iako SSSR nije podnosio bio je da Britanija napadne Nemacku sto pre jer mu je bilo jasno sta Hitler moze da postigne.

Kod Francuza Luj Bartu je pokusavao da formira savez sa SSSR protiv Nemacke i verovatno zbog toga je bio druga meta atentata u Marseju.

Dakle Evropa nista nije cinila protiv Hitlera i naravno da je SSSR odlucio da sklopi dil sa Hitlerom jer su videli da u Evropi dosta njih zeli rat SSSR i Rajha. To im se kasnije obilo o glavu jer da su uveli sankcije Nemackoj kad je poceo drugi svetski rat Nemci bi ostali bez sirovina a da su pokusali da zbog toga napadnu SSSR ne bi nista uspeli jer bi morali da vode rat na dva fronta a SSSR je imao daleko bolju odbranu na staroj granici nego na novoj koja je nastala kao posledica podele plena izmedju Hitlera i Staljina.

Miroslav

pre 6 godina

Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2018 22:40)

A da li ti je palo možda na pamet da ukucaš u pretraživač "Neville Chamberlain" možeš i "Minhenski sporazum". Da godina je 1938., pa posledice i nisu baš beznačajne, par dana nakon potpisivanja Nemci su ušli u Čehoslovačku. U Londonu je pala čuvenu izjava: "...donosim vam mir.", dok je počinjao WWII. Bio je to neviđeno dobar mir. Poljska je iskoristila šansu i uzela deo Čehoslovačke sebi, ne znajući da je sledeća na redu. Tek nakon toga su Britanci raskinuli sporazum. Ostalo je poznato svima. Ne mogu da verujem da ovo neko ne zna,

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

@jasdf, 21. mart 2018 22:40

Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

Podaci nisu novi ali ne spadaju u osnovno gradivo iz predmeta Istorija.
Pokusacu napomenama
- Britanija ucestvovala u osnovanju, finansiranju i obavestajne sluzbe Vajmarske republike pod imenom Abwehr kada je nakratko osnovana Bavarska Sovjetska republika (Bayerische Räterepublik) aprila 1919. Hiter se zaposlio u toj organizaciji kao Verbindungsmann da prati partiju pod imenom DAP
- Britanci zele Nemacku kao bedem prema komunistima
- Od 1935. do 1939. politika pod imenom Appeasement - popustanje prema Nemackoj (premijeri Ramsay MacDonald, Stanley Baldwin i Neville Chamberlain)
- Aglo-nemacki pomorski sporazum od 18.6.1935. Prekrsen Versajski sporazum, Nemcima brodovi na Baltiku, 7.3.1936, nemci u Rajnskoj obasti
- Gradjaski rat u Spaniji (Non-Intervention Agreement) avgust 1936. - dovoljavali dotok materijala Nemcima. Jedini su imali dovoljno pomorske sile da sankcije sprovedu
- Pobuna Nemaca u Sudetima 12-13.9, Cembrlen u Nemackoj u Berchtesgaden-u 15.9, bez konsultacije obecava Hitleru teritorije, a 27.9.1938. se obraca naciji preko radija opravdavajuci Hitlera. Minhenski sporazum. Aneksija Cehoslovacke u kojoj ucestvuju Nemacka, Madjarska, Poljska. Zvanicno 29.9. iako je prosla ponoc pre nego je potpisan.

Sovjeti shvataju politiku zapada i potpisuju sporazum Molotov–Ribbentrop 23.8.1939.

Zao mi je ali ali sam ogranicen brojem karaktera.

Fantom

pre 6 godina

Ti britanci su krivi za sve zajebancije na svetu,sve bi porobili a da oni žive...mnogi ne znaju ili se prećutkuje Gavrila Principa su englezi obučili i poslali da ubije Ferdinanda zbog svojih interesa ,drugi svetski rat takođe ,čuvene demonstracije bolje rat nego pakt je njihova režija da bi okrenuli Nemačke snage protiv Srbije i tako oslabile udare na London..bruka

Petty

pre 6 godina

Malo li su Britanci spinovali? Britanija je majka propagande (rodjena 1917, da se SAD uvuku u Veliki rat). Poslednji slikoviti primeri su Toni Bler, obmana u Iraku, Gadafi, itd. Uspeli su da se samoubiju propagandom oko Bregzita. Sad spinuju oko Rusije, sutra ce naci nekog drugog. Izgred, Cemberlen je surovao sa Hitlerom u Minhenu 1938. Pamtimo.

mrki

pre 6 godina

Hitler je zapadnjak po rođenju i ubeđenju, Napoleon, Julije Cezar i još stotine zapadnjaka u istoriji su Hitlerova deca. Uporediti Ruskog predsednika sa njima može samo zapadnjak po ubeđenju.

sempervivum

pre 6 godina

Јесте застрашујућа изјава.
А проблем лежи у томе што се Русија опет намеће као сила. Равнотежа страха се враћа у међународне односе, а западни лидери не могу да се помире са тим.
Навикли су већ 28 година да буду једина сила (и то врло бахата сила).

q

pre 6 godina

Beograd je jedini grad na svetu, u koji su Rusi usli, oslobodili ga od fasista i u kom nisu posle ostali kao okupatori, namecuci svoj sistem vlasti.
To objasnjava ovoliku "bratsku"ljubav prema Rusima od strane Srba

ipak knjigu u sake

pre 6 godina

(Јабучило, 21. mart 2018 22:18)
Mislim da je komentator "Knjigu u sake" u pravu za to sto je napisao. Ko je tu koga komadao, nemam pojma. Al Britanci nisu muljali sa Hitlerom za razliku od Rusa u predvecerje 2. sv. rata. Nisu oni samoinicjativno i samostalno okupirali Poljsku, nego su je podelili bas u dogovoru sa Hitlerom, tako da to ipak stoji sto je napisano.

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

Uz duzno postovanje svih koji komentarisu istorijske dogadjaje...
Te 1936. mnogi su bili prijatelji sa Hitlerom pa i Britanci i Sovjeti. Pradaoks je da su im najblizi bili Poljaci.
Da bi ostali na temi fudbala, a sa istorijskog aspekta veza sa Hitlerom, siguran sam da bi Dzonson trebao da se seti 14. maja 1938. kada je fudbalska reprezentacija Engleske gostovala na tom pomenutom olimpijskom stadionu i pred 110,000 navijaca salutirala necistickim pozdravom pred pocetak utakmice. Cuveni Stenli Metjuz (Stanley Matthews) kojega su odlikovali tituom Sir je bio medju njima? Mogao je da se seti i gostovanja Derbi Kauntija (Derby County) u Nemackoj 1934. godine kada su na sve cetiri utakmice salutirali dizanjem ruke? Mogao je i pohvaliti golmana Dzeka Kirbija (Jack Kirby) koji je jedini to odbio iako je bilo pritisaka britanskih diplomata da to ucini? Mislim da bi jedan Englez trebao da izbegava temu koja povezuje fudbal i Hilera.
Trebao je i mogao je ali to ne bi odgovaralo dnevno-politickom trenutku.

Kosta

pre 6 godina

Svako prosiječno pametan zna da je cijela priča oko trovanja…nebuloza.
Ali, svrha cijelog događaja i nije nikakvo dokazivanje , svrha je linč, i on zasad ,
odlično funkcionira.
Većina ljudi na zapadu (bez obzira kako inteligentni bili) i ne žele istinu, žele da im se priča ono u što hoće da vjeruju.
ili što su naučeni da vjeruju.
Mediji (meinstream) to odlično znaju, kao i oni koji upravljaju medijima.
Efekat je postignut , ( daljnje pojačavanje rusofobije) demanti, ako ga i bude, bit će neupadljiv i rijetko čitan.
Klasična mehanika propagande sa zapadne strane.

jasdf

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

Јабучило

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom 

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.
(Knjigu u sake, 21. mart 2018 20:57)

А пре тога је Пољска са Немачком и Мађарском, све уз благослов Велике Британије и Француске комадала Чехословачку. Совјетски Савез се окренуо пакту са Немачком након што су баш Велика Британија и Француска одбиле сарадњу.
Прочитај мало и Совјетско-пољском рату раних двадесетих и ко га је изазвао, Пољаци или Совјети. Историја пољско-руских односа је бурна, а ти си се ухватио тек једне епизоде. Уосталом, после рата су баш Совјети формирали Пољску у данашњим (не малим) границама.

Antigona

pre 6 godina

Putinova Rusija prečesto ima potrebu da preuveličava te dogadjaje iz Drugog svetskog rata i da meša babe i žabe, naravno sve u svoju korist uz pomoć poluistina. Borili su se protiv nacizma u poslednjim godinama rata, pre toga su u prvom delu rata Staljin i Hitler imali ugovor o nenapadanju, dok su se naša zemlja Jugoslavija i NOP tukli protiv Hitlera od prvog dana rata. SSSR je tek kasnije ušao u borbu, kad je Hitler prekršio dogovor i napao ih. A onda je baš na kraju rata Crvena armija došla da pomogne u oslobadjanju Evrope koja se već dobrim delom sama branila i rat je bio pri kraju. Onda je samo 3 godine posle rata (1948), nezasita od svojih imperijalističkih težnji, opet nas napala preko Inforbiroa i udarila nam takve sankcije da se do 1955. nismo mogli oporaviti. Muka mi je da slušam ove propagandne priče iz Putinovog kabineta.

Dragan

pre 6 godina

@knjigu u sake i ostali...

Nisu "Rusi" bili u paktu sa Njemcima nego Sovjetski Savez. Uz to vodja tadašnjeg UdSSr-a nije bio Rus nego rodom iz Gruzije... I mimo toga nije UdSSR bila u prijateljskom ili saveznickom paktu sa Njemcima nego dogovor/paktu o ne napadu... A što se tice rata sa Poljacima, konflikt potice dugo, dugo pre 2 svetskog rata...

Vlada

pre 6 godina

Rusija je ocigledno zrtveni jarac, krivac za sve probleme na Zapadu u poslednje vreme, a realno nema nista s tim. Kad ne umes ili ne zelis da popravis zivot obicnim coveku u svojoj zemlji ti guslaj o zlim Rusima do iznemoglosti.

Ja

pre 6 godina

Te 1936 Britanci su bili saveznici sa hitlerom i ne samo te već i 1938 su dali zeleno svetlo Hitleru za okupaciju Cekoslovacke ..i Britanci i Francuzi su bili za jedini su Rusi bili protiv.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38) # Link komentara

A zar Rusi nisu bili? Pa pola Evrope bi podelili, samo da ih Hitler nije napao.

Knjigu u sake

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.

ns

pre 6 godina

Diplomatija se srozala na niske grane. Ne znam da li je u pitanju nemoć, mržnja ili strah. Ovakve klevete i uvrede su nekada bile rezervisane za našu skupštinu. Ali naši političari su postali viša klasa za ove "civilizovane".

Si

pre 6 godina

Da li taj pametnjakovic zna da je Rusija podnela najveci teret borbe protiv fasizma. Ocigledno ne zna. E pa vreme je da je konacno zavrsi. Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva pa ni on. I sa Svetskim prvenstvom a i bez tog Fudbala, Rusija ima svoj vidljiv i prepoznatljiv pozitivan imidz.

tosa

pre 6 godina

@Mr.Njet

Pa sta ako su se Rusi borili tek kada ih je Hitler napao? I Amerikanci su poceli da se bore tek kada su ih Japanci napali u Perl Harburu (i nemojte mi pominjati Zakon o zajmu i najmu po kome je Amerika slala pomoc Britaniji, da je sve ostalo samo na tome Britanija bi kapitulirala negde do polovine 1942 da Amerika nije usla u rat tj. da je Japanci nisu nesmotreno napali decemnbra 1941). A uz to, to surovanje Rusa sa Nemcima je nastalo tek kada su Britanci i Francuzi odbili ruske ponude za saveznistvo protiv Nemaca a da ne pricamo to kako su pomenute dve nacije poklonile Cehoslovacku Hitleru iako su Rusi tada bili spremni da ratuju u njenu odbranu.

Mileta

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38)

Koliko ja znam Rusi su do 22. juna 1941 bili najbolji prijatelji sa Hitlerom.

Samo to nismo ucili u skoli jer smo bili komunisticka zemlja, a i danas smo.

Arhipelag Gulag

pre 6 godina

"Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva"

Nikada ne zaboravite da su ck-gpu-nkvd-gpu-mgb-kgb (na cijem celu je Putin bio) pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio. Stravican rezim i stravicna zemlja.

gulag

pre 6 godina

@Arhipelag gulag

"pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio"

Ali Rusi to ni ne poriču, za razliku od zapadnih zemalja koje još nisu priznale ni jedan svoj zločin od 1945. na ovamo.

миле

pre 6 godina

Оно кад већ 100 година ниси светска сила па ти остаје само да лајеш под прозором праве светске силе.

punjene lignje za doručak

pre 6 godina

Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni.

dragan

pre 6 godina

Engleska se silno izblamirala a i dalje sa navodnim trovanjem za koji ne daju ni jedan dokaz, ni jednu fotografiju ili bilo sta. Blam je za njihove obavestanje sluzbe, jer je njihov spijun (Skripilj je engleski, ne ruski spijun) otrovan u njihovoj zemlji, blam je za njihovu demokratiju jer se ne cuje ni jedan glas koji bi trazio neke dokaze, blam je za sve politicare koji jednoglasno kao u Staljinovo doba ponavljaju isto.

Vožd

pre 6 godina

Zaharova meša babe i žabe. Zasluge i žrtve SSSR u borbi protiv nacizma su jedna stvar. Putinova vladavina , ponašanje prema drugima ( aneksija Krima, terititije druge nezaviane države ) , propaganda , nedemokratski izbori, ubistva opozicionih političira i novinara i maskiranje svega toga pravljenjem spoljnje fasade o uspešnom organizatoru sportskih takmičenja, to sve podseća na Hitlerovu Nemačku. Ružno je to reći i čuti, ali je istina.

Po komentarima se vidi da neki ne razumeju uopšte o čemu čovek priča. Kao što ne razume ili se pravi da ne razume ni Zaharova.

chilipepper

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 21. mart 2018 18:53)

Jedan "covek" je davno rekao "Zasto vidis trn u oku brata svog, a trupac u svome ne osetis."

MrNjet

pre 6 godina

@(punjene lignje za doručak, 21. mart 2018 19:22)
"Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni"

Tacno. Borili su se protiv Hitlera kada ih je on napao, a do tada su zajedinicki delili plen.

Napo Leon

pre 6 godina

Ovo je prevršilo svaku meru ukusa
Nemoć Zapada da ,vojno,prati Rusiju ,izaziva takav bes kod njih ,pa su se potpuno izgubili i mogu samo da daju isfrustrirane izjave

nervozna ganglija

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.
(Milan, 21. mart 2018 18:53)

Nekada su političari (vezano za spoljnu politiku) bili ozbiljni u svojim izjavama i svaka reč je imala težinu...danas su na nivou rijaliti programa i niko ih ne uzima za ozbiljno...zato i pričaju svašta...

seljadin

pre 6 godina

bolje bi mu bilo da rešavaju probleme u Engleskoj, putovao sam u decembru poslom po Engleskom, i jedino London živi, sva okolina deluje kao da je zamrznuta u vremenu, elem ta provincija je i izglasala odvajanje od EU, što se do sada pokazalo da vodi u sunorvat ekonomije.

Dule

pre 6 godina

Bernard Montgomeri, britanski vojni heroj, jednom prilikom je izjavio: „Prvo pravilo, na prvoj stranici knjige ratovanja je – ne napadaj Moskvu.”Koliko ja vidim Džonson nije pročitao tu knjigu i gura svoju zemlju u sukob sa Rusijom.

Nece proci

pre 6 godina

Prva lekcija skepticizma: kad neko poredi osobu X sa Hitlerom, zeli da napravi paralelu sa negativnim likom u nasoj svesti. Znaj da je to spin izjava.
Inace, skepticizmu su me ucili Britanci.

Nebojša

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.

Milan

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.

Milan

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.

миле

pre 6 godina

Оно кад већ 100 година ниси светска сила па ти остаје само да лајеш под прозором праве светске силе.

Dule

pre 6 godina

Bernard Montgomeri, britanski vojni heroj, jednom prilikom je izjavio: „Prvo pravilo, na prvoj stranici knjige ratovanja je – ne napadaj Moskvu.”Koliko ja vidim Džonson nije pročitao tu knjigu i gura svoju zemlju u sukob sa Rusijom.

dragan

pre 6 godina

Engleska se silno izblamirala a i dalje sa navodnim trovanjem za koji ne daju ni jedan dokaz, ni jednu fotografiju ili bilo sta. Blam je za njihove obavestanje sluzbe, jer je njihov spijun (Skripilj je engleski, ne ruski spijun) otrovan u njihovoj zemlji, blam je za njihovu demokratiju jer se ne cuje ni jedan glas koji bi trazio neke dokaze, blam je za sve politicare koji jednoglasno kao u Staljinovo doba ponavljaju isto.

punjene lignje za doručak

pre 6 godina

Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni.

Nebojša

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.

Napo Leon

pre 6 godina

Ovo je prevršilo svaku meru ukusa
Nemoć Zapada da ,vojno,prati Rusiju ,izaziva takav bes kod njih ,pa su se potpuno izgubili i mogu samo da daju isfrustrirane izjave

Nece proci

pre 6 godina

Prva lekcija skepticizma: kad neko poredi osobu X sa Hitlerom, zeli da napravi paralelu sa negativnim likom u nasoj svesti. Znaj da je to spin izjava.
Inace, skepticizmu su me ucili Britanci.

nervozna ganglija

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.
(Milan, 21. mart 2018 18:53)

Nekada su političari (vezano za spoljnu politiku) bili ozbiljni u svojim izjavama i svaka reč je imala težinu...danas su na nivou rijaliti programa i niko ih ne uzima za ozbiljno...zato i pričaju svašta...

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

Uz duzno postovanje svih koji komentarisu istorijske dogadjaje...
Te 1936. mnogi su bili prijatelji sa Hitlerom pa i Britanci i Sovjeti. Pradaoks je da su im najblizi bili Poljaci.
Da bi ostali na temi fudbala, a sa istorijskog aspekta veza sa Hitlerom, siguran sam da bi Dzonson trebao da se seti 14. maja 1938. kada je fudbalska reprezentacija Engleske gostovala na tom pomenutom olimpijskom stadionu i pred 110,000 navijaca salutirala necistickim pozdravom pred pocetak utakmice. Cuveni Stenli Metjuz (Stanley Matthews) kojega su odlikovali tituom Sir je bio medju njima? Mogao je da se seti i gostovanja Derbi Kauntija (Derby County) u Nemackoj 1934. godine kada su na sve cetiri utakmice salutirali dizanjem ruke? Mogao je i pohvaliti golmana Dzeka Kirbija (Jack Kirby) koji je jedini to odbio iako je bilo pritisaka britanskih diplomata da to ucini? Mislim da bi jedan Englez trebao da izbegava temu koja povezuje fudbal i Hilera.
Trebao je i mogao je ali to ne bi odgovaralo dnevno-politickom trenutku.

Si

pre 6 godina

Da li taj pametnjakovic zna da je Rusija podnela najveci teret borbe protiv fasizma. Ocigledno ne zna. E pa vreme je da je konacno zavrsi. Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva pa ni on. I sa Svetskim prvenstvom a i bez tog Fudbala, Rusija ima svoj vidljiv i prepoznatljiv pozitivan imidz.

sempervivum

pre 6 godina

Јесте застрашујућа изјава.
А проблем лежи у томе што се Русија опет намеће као сила. Равнотежа страха се враћа у међународне односе, а западни лидери не могу да се помире са тим.
Навикли су већ 28 година да буду једина сила (и то врло бахата сила).

seljadin

pre 6 godina

bolje bi mu bilo da rešavaju probleme u Engleskoj, putovao sam u decembru poslom po Engleskom, i jedino London živi, sva okolina deluje kao da je zamrznuta u vremenu, elem ta provincija je i izglasala odvajanje od EU, što se do sada pokazalo da vodi u sunorvat ekonomije.

Ja

pre 6 godina

Te 1936 Britanci su bili saveznici sa hitlerom i ne samo te već i 1938 su dali zeleno svetlo Hitleru za okupaciju Cekoslovacke ..i Britanci i Francuzi su bili za jedini su Rusi bili protiv.

tosa

pre 6 godina

@Mr.Njet

Pa sta ako su se Rusi borili tek kada ih je Hitler napao? I Amerikanci su poceli da se bore tek kada su ih Japanci napali u Perl Harburu (i nemojte mi pominjati Zakon o zajmu i najmu po kome je Amerika slala pomoc Britaniji, da je sve ostalo samo na tome Britanija bi kapitulirala negde do polovine 1942 da Amerika nije usla u rat tj. da je Japanci nisu nesmotreno napali decemnbra 1941). A uz to, to surovanje Rusa sa Nemcima je nastalo tek kada su Britanci i Francuzi odbili ruske ponude za saveznistvo protiv Nemaca a da ne pricamo to kako su pomenute dve nacije poklonile Cehoslovacku Hitleru iako su Rusi tada bili spremni da ratuju u njenu odbranu.

ns

pre 6 godina

Diplomatija se srozala na niske grane. Ne znam da li je u pitanju nemoć, mržnja ili strah. Ovakve klevete i uvrede su nekada bile rezervisane za našu skupštinu. Ali naši političari su postali viša klasa za ove "civilizovane".

Vlada

pre 6 godina

Rusija je ocigledno zrtveni jarac, krivac za sve probleme na Zapadu u poslednje vreme, a realno nema nista s tim. Kad ne umes ili ne zelis da popravis zivot obicnim coveku u svojoj zemlji ti guslaj o zlim Rusima do iznemoglosti.

gulag

pre 6 godina

@Arhipelag gulag

"pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio"

Ali Rusi to ni ne poriču, za razliku od zapadnih zemalja koje još nisu priznale ni jedan svoj zločin od 1945. na ovamo.

Јабучило

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom 

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.
(Knjigu u sake, 21. mart 2018 20:57)

А пре тога је Пољска са Немачком и Мађарском, све уз благослов Велике Британије и Француске комадала Чехословачку. Совјетски Савез се окренуо пакту са Немачком након што су баш Велика Британија и Француска одбиле сарадњу.
Прочитај мало и Совјетско-пољском рату раних двадесетих и ко га је изазвао, Пољаци или Совјети. Историја пољско-руских односа је бурна, а ти си се ухватио тек једне епизоде. Уосталом, после рата су баш Совјети формирали Пољску у данашњим (не малим) границама.

chilipepper

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 21. mart 2018 18:53)

Jedan "covek" je davno rekao "Zasto vidis trn u oku brata svog, a trupac u svome ne osetis."

q

pre 6 godina

Beograd je jedini grad na svetu, u koji su Rusi usli, oslobodili ga od fasista i u kom nisu posle ostali kao okupatori, namecuci svoj sistem vlasti.
To objasnjava ovoliku "bratsku"ljubav prema Rusima od strane Srba

Kosta

pre 6 godina

Svako prosiječno pametan zna da je cijela priča oko trovanja…nebuloza.
Ali, svrha cijelog događaja i nije nikakvo dokazivanje , svrha je linč, i on zasad ,
odlično funkcionira.
Većina ljudi na zapadu (bez obzira kako inteligentni bili) i ne žele istinu, žele da im se priča ono u što hoće da vjeruju.
ili što su naučeni da vjeruju.
Mediji (meinstream) to odlično znaju, kao i oni koji upravljaju medijima.
Efekat je postignut , ( daljnje pojačavanje rusofobije) demanti, ako ga i bude, bit će neupadljiv i rijetko čitan.
Klasična mehanika propagande sa zapadne strane.

Dragan

pre 6 godina

@knjigu u sake i ostali...

Nisu "Rusi" bili u paktu sa Njemcima nego Sovjetski Savez. Uz to vodja tadašnjeg UdSSr-a nije bio Rus nego rodom iz Gruzije... I mimo toga nije UdSSR bila u prijateljskom ili saveznickom paktu sa Njemcima nego dogovor/paktu o ne napadu... A što se tice rata sa Poljacima, konflikt potice dugo, dugo pre 2 svetskog rata...

MrNjet

pre 6 godina

@(punjene lignje za doručak, 21. mart 2018 19:22)
"Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni"

Tacno. Borili su se protiv Hitlera kada ih je on napao, a do tada su zajedinicki delili plen.

Vožd

pre 6 godina

Zaharova meša babe i žabe. Zasluge i žrtve SSSR u borbi protiv nacizma su jedna stvar. Putinova vladavina , ponašanje prema drugima ( aneksija Krima, terititije druge nezaviane države ) , propaganda , nedemokratski izbori, ubistva opozicionih političira i novinara i maskiranje svega toga pravljenjem spoljnje fasade o uspešnom organizatoru sportskih takmičenja, to sve podseća na Hitlerovu Nemačku. Ružno je to reći i čuti, ali je istina.

Po komentarima se vidi da neki ne razumeju uopšte o čemu čovek priča. Kao što ne razume ili se pravi da ne razume ni Zaharova.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38) # Link komentara

A zar Rusi nisu bili? Pa pola Evrope bi podelili, samo da ih Hitler nije napao.

Arhipelag Gulag

pre 6 godina

"Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva"

Nikada ne zaboravite da su ck-gpu-nkvd-gpu-mgb-kgb (na cijem celu je Putin bio) pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio. Stravican rezim i stravicna zemlja.

Mileta

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38)

Koliko ja znam Rusi su do 22. juna 1941 bili najbolji prijatelji sa Hitlerom.

Samo to nismo ucili u skoli jer smo bili komunisticka zemlja, a i danas smo.

Antigona

pre 6 godina

Putinova Rusija prečesto ima potrebu da preuveličava te dogadjaje iz Drugog svetskog rata i da meša babe i žabe, naravno sve u svoju korist uz pomoć poluistina. Borili su se protiv nacizma u poslednjim godinama rata, pre toga su u prvom delu rata Staljin i Hitler imali ugovor o nenapadanju, dok su se naša zemlja Jugoslavija i NOP tukli protiv Hitlera od prvog dana rata. SSSR je tek kasnije ušao u borbu, kad je Hitler prekršio dogovor i napao ih. A onda je baš na kraju rata Crvena armija došla da pomogne u oslobadjanju Evrope koja se već dobrim delom sama branila i rat je bio pri kraju. Onda je samo 3 godine posle rata (1948), nezasita od svojih imperijalističkih težnji, opet nas napala preko Inforbiroa i udarila nam takve sankcije da se do 1955. nismo mogli oporaviti. Muka mi je da slušam ove propagandne priče iz Putinovog kabineta.

Knjigu u sake

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.

ipak knjigu u sake

pre 6 godina

(Јабучило, 21. mart 2018 22:18)
Mislim da je komentator "Knjigu u sake" u pravu za to sto je napisao. Ko je tu koga komadao, nemam pojma. Al Britanci nisu muljali sa Hitlerom za razliku od Rusa u predvecerje 2. sv. rata. Nisu oni samoinicjativno i samostalno okupirali Poljsku, nego su je podelili bas u dogovoru sa Hitlerom, tako da to ipak stoji sto je napisano.

jasdf

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

@jasdf, 21. mart 2018 22:40

Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

Podaci nisu novi ali ne spadaju u osnovno gradivo iz predmeta Istorija.
Pokusacu napomenama
- Britanija ucestvovala u osnovanju, finansiranju i obavestajne sluzbe Vajmarske republike pod imenom Abwehr kada je nakratko osnovana Bavarska Sovjetska republika (Bayerische Räterepublik) aprila 1919. Hiter se zaposlio u toj organizaciji kao Verbindungsmann da prati partiju pod imenom DAP
- Britanci zele Nemacku kao bedem prema komunistima
- Od 1935. do 1939. politika pod imenom Appeasement - popustanje prema Nemackoj (premijeri Ramsay MacDonald, Stanley Baldwin i Neville Chamberlain)
- Aglo-nemacki pomorski sporazum od 18.6.1935. Prekrsen Versajski sporazum, Nemcima brodovi na Baltiku, 7.3.1936, nemci u Rajnskoj obasti
- Gradjaski rat u Spaniji (Non-Intervention Agreement) avgust 1936. - dovoljavali dotok materijala Nemcima. Jedini su imali dovoljno pomorske sile da sankcije sprovedu
- Pobuna Nemaca u Sudetima 12-13.9, Cembrlen u Nemackoj u Berchtesgaden-u 15.9, bez konsultacije obecava Hitleru teritorije, a 27.9.1938. se obraca naciji preko radija opravdavajuci Hitlera. Minhenski sporazum. Aneksija Cehoslovacke u kojoj ucestvuju Nemacka, Madjarska, Poljska. Zvanicno 29.9. iako je prosla ponoc pre nego je potpisan.

Sovjeti shvataju politiku zapada i potpisuju sporazum Molotov–Ribbentrop 23.8.1939.

Zao mi je ali ali sam ogranicen brojem karaktera.

Dzems Bond negativac

pre 6 godina

U Engleskoj je zabranjen rasizam da vredjas crnce, Induse, Arape... a dozvoljen je rasizam prema Rusima i drugim belcima

ernesto che

pre 6 godina

@antigona

Pomesao si, nekoliko miliona rusa je poginulo a kad su ameri videli da ce rusi doci do pariza oni se brze bolje iskrcali na normandiju i dan danas nisu napustili polozaje i sediste im je u briselu.

SAP

pre 6 godina

saradnja Hitlera i Engleske se ogleda u Dankirku i ne korišćenju mornarice pri napadu na Englesku. A i Engleska kruna je više nemačka nego engleska. Hitlerov jedini zadatak je bio da uništi Staljina, sve ostalo je bilo gratis od finansijera

Miroslav

pre 6 godina

Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2018 22:40)

A da li ti je palo možda na pamet da ukucaš u pretraživač "Neville Chamberlain" možeš i "Minhenski sporazum". Da godina je 1938., pa posledice i nisu baš beznačajne, par dana nakon potpisivanja Nemci su ušli u Čehoslovačku. U Londonu je pala čuvenu izjava: "...donosim vam mir.", dok je počinjao WWII. Bio je to neviđeno dobar mir. Poljska je iskoristila šansu i uzela deo Čehoslovačke sebi, ne znajući da je sledeća na redu. Tek nakon toga su Britanci raskinuli sporazum. Ostalo je poznato svima. Ne mogu da verujem da ovo neko ne zna,

Vilajet

pre 6 godina

@jasdf
Čehoslovačka je okupirana jer su Britanci to dozvolili Nemcima. Francuska je.okupirana iako su Britanci kao potpisnici saveza morali da brane.francusku od napada Nemaca. Saradnja nije vila direktno sa Nemcima ali krivica je evidentna.

Britanica

pre 6 godina

Britanci sole pamet ....vrh licemerja. Pa ti su terorisali skoro pola sveta pljackali gde god i koga god su stigli.
Tripuju se da su jos imperija.
Pustimo mi Ruse i Brtance okrenimo se sami sebi jer niko nam nece pomoci osim nas samih.

Mik

pre 6 godina

Što tako ne pljujete po našem Hitleru Vučiću, nije vam bitno, radi za vas. Što se ne pobuniste za pola miliona Srba prognanih iz Hrvatske a bunite se za dvoje otrovanih? Daleko vam lepi Bregzit...

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Ajoj, kad u polufinalu Rusi odvale Engleze od života sa 1:0 i plasiraju se u finale, a Englezi posle i za treće mesto izgube od Japana, pa se u finalu sastanu Nemačka i Rusija, a umesto himni pred tekmu puste prvo malo Vagnera, pa onda Čajkovskog sa razglasa i krene bitka epskih razmera i naravno Rusi pobede na penale i Putin salutira, ali ruski nekako i svima bude lepo, samo ovom engleskom diplomati nije dobro.

Petty

pre 6 godina

Malo li su Britanci spinovali? Britanija je majka propagande (rodjena 1917, da se SAD uvuku u Veliki rat). Poslednji slikoviti primeri su Toni Bler, obmana u Iraku, Gadafi, itd. Uspeli su da se samoubiju propagandom oko Bregzita. Sad spinuju oko Rusije, sutra ce naci nekog drugog. Izgred, Cemberlen je surovao sa Hitlerom u Minhenu 1938. Pamtimo.

Srdjan46

pre 6 godina

A i Rusi kao da pojma nemaju sa kim imaju posla. Nešto se pravdaju, nešto objašnjavaju umesto da su podneli zahtev UN-u da se pod hitno istraži kako je državljanka Rusije otrovana na teritoriji UK. Naravno, i da zahteva odgovornost Engleske.

mrki

pre 6 godina

Hitler je zapadnjak po rođenju i ubeđenju, Napoleon, Julije Cezar i još stotine zapadnjaka u istoriji su Hitlerova deca. Uporediti Ruskog predsednika sa njima može samo zapadnjak po ubeđenju.

Fantom

pre 6 godina

Ti britanci su krivi za sve zajebancije na svetu,sve bi porobili a da oni žive...mnogi ne znaju ili se prećutkuje Gavrila Principa su englezi obučili i poslali da ubije Ferdinanda zbog svojih interesa ,drugi svetski rat takođe ,čuvene demonstracije bolje rat nego pakt je njihova režija da bi okrenuli Nemačke snage protiv Srbije i tako oslabile udare na London..bruka

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Za falsifikatore istorije...rusi su sklopili pakt sa Hitlerom...Poljsku su napali u dogovoru sa nemcima...svako drugo tumacenje je laz...Putina sto se tice i Dzonsonove izjave o njemu...cinjenica je da nema brkove i celav je za razliku od Hitlera u svemu ostalom isti je!

Slobo

pre 6 godina

Jeste da se Rusija namece kao sila, ali ne ekonomski, nego nuklearnim bombama. Zato zapadne zemlje ne prihvataju takvo nametanje. Rusija ima jacinu ekonomije jedne Spanije, a hoce da se mesa u svetske procese, mesa se u izbore drugih zemalja SAD, ratuje u Siriji... Neki ne mogu da shvate da se na zapadu postuju samo pare i ako imas novac svi te uvazavaju...primer je Saudiska Arabija. Rusija nije iskoristila sansu da napravi snaznu ekonomiju dok je cena nafte bila velika, nego je prvo bogatila Putinove oligarhe, a zemlji sta ostane. Zato su i dosli u ovakvu situaciju da ih jedna Britanija proziva kao neku banana drzavu.

Lošmi

pre 6 godina

Ovi sto ne znaju istoriju da ih podsetim, Britanija je imala pravo a i obavezu da napadne Nemacku vec 1930tih kad je Hitler pokrenuo program naoruzavanja ali nisu jer su racunali da ce Hitler da napadne SSSR.

Solidan deo francuskih politicara su imali slicno misljenje pa ni Francuska nije intervenisala protiv Nemacke kad je nemacka vojska imala traktore umesto tenkova, jedrilice umesto aviona a nemacko lovacko drustvo je bilo jace od njihove pesadije, intervencija bi se svela na hapsenje Hitlera i utamnjicenje u nekoj francuskoj koloniji.

Treba reci da je bilo politicara koji su videli kakva opasnost se sprema npr. kod Britanaca to je bio Cercil koji iako SSSR nije podnosio bio je da Britanija napadne Nemacku sto pre jer mu je bilo jasno sta Hitler moze da postigne.

Kod Francuza Luj Bartu je pokusavao da formira savez sa SSSR protiv Nemacke i verovatno zbog toga je bio druga meta atentata u Marseju.

Dakle Evropa nista nije cinila protiv Hitlera i naravno da je SSSR odlucio da sklopi dil sa Hitlerom jer su videli da u Evropi dosta njih zeli rat SSSR i Rajha. To im se kasnije obilo o glavu jer da su uveli sankcije Nemackoj kad je poceo drugi svetski rat Nemci bi ostali bez sirovina a da su pokusali da zbog toga napadnu SSSR ne bi nista uspeli jer bi morali da vode rat na dva fronta a SSSR je imao daleko bolju odbranu na staroj granici nego na novoj koja je nastala kao posledica podele plena izmedju Hitlera i Staljina.

istorija

pre 6 godina

Draga Zaharova i jeste zastrasujuce poredjenje.Vredi podsetiti da je ratu prethodila propast sovjetsko nemackog saveza.Podneo je SSSR najvece zrtve u oslobadjanju Evrope od fasizma, ali nije jedini ucestvovao u oslobadjanju sveta od fasizma.A zbog cega imaju najvise zrtava??? Mozda lose vodjenje vojnih operacija,mozda slabo cenjen ljudski zivot....mozda politicki sistem koji je zlostavljao i ubijao svoj narod.

neutralni felsh

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp 
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja? 
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
(jasdf, 21. mart 2018 22:40)


kako li je jadnicima kad znaju da si u pravu ali moraju da lupe minus zbog majcice rusije :)

СВ

pre 6 godina

Re Vožd
Свака част друже, пријатно је чути кад неко у нашој Србији хоће да зна и да говори истину. Треба се бавити сопственим животним проблемима а не бити заљубљен до ушију у неке диктаторе и вечите председнике .... Поздрав из Украјине.

Vožd

pre 6 godina

Zaharova meša babe i žabe. Zasluge i žrtve SSSR u borbi protiv nacizma su jedna stvar. Putinova vladavina , ponašanje prema drugima ( aneksija Krima, terititije druge nezaviane države ) , propaganda , nedemokratski izbori, ubistva opozicionih političira i novinara i maskiranje svega toga pravljenjem spoljnje fasade o uspešnom organizatoru sportskih takmičenja, to sve podseća na Hitlerovu Nemačku. Ružno je to reći i čuti, ali je istina.

Po komentarima se vidi da neki ne razumeju uopšte o čemu čovek priča. Kao što ne razume ili se pravi da ne razume ni Zaharova.

Antigona

pre 6 godina

Putinova Rusija prečesto ima potrebu da preuveličava te dogadjaje iz Drugog svetskog rata i da meša babe i žabe, naravno sve u svoju korist uz pomoć poluistina. Borili su se protiv nacizma u poslednjim godinama rata, pre toga su u prvom delu rata Staljin i Hitler imali ugovor o nenapadanju, dok su se naša zemlja Jugoslavija i NOP tukli protiv Hitlera od prvog dana rata. SSSR je tek kasnije ušao u borbu, kad je Hitler prekršio dogovor i napao ih. A onda je baš na kraju rata Crvena armija došla da pomogne u oslobadjanju Evrope koja se već dobrim delom sama branila i rat je bio pri kraju. Onda je samo 3 godine posle rata (1948), nezasita od svojih imperijalističkih težnji, opet nas napala preko Inforbiroa i udarila nam takve sankcije da se do 1955. nismo mogli oporaviti. Muka mi je da slušam ove propagandne priče iz Putinovog kabineta.

Arhipelag Gulag

pre 6 godina

"Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva"

Nikada ne zaboravite da su ck-gpu-nkvd-gpu-mgb-kgb (na cijem celu je Putin bio) pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio. Stravican rezim i stravicna zemlja.

MrNjet

pre 6 godina

@(punjene lignje za doručak, 21. mart 2018 19:22)
"Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni"

Tacno. Borili su se protiv Hitlera kada ih je on napao, a do tada su zajedinicki delili plen.

Knjigu u sake

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.

Mileta

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38)

Koliko ja znam Rusi su do 22. juna 1941 bili najbolji prijatelji sa Hitlerom.

Samo to nismo ucili u skoli jer smo bili komunisticka zemlja, a i danas smo.

jasdf

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

ipak knjigu u sake

pre 6 godina

(Јабучило, 21. mart 2018 22:18)
Mislim da je komentator "Knjigu u sake" u pravu za to sto je napisao. Ko je tu koga komadao, nemam pojma. Al Britanci nisu muljali sa Hitlerom za razliku od Rusa u predvecerje 2. sv. rata. Nisu oni samoinicjativno i samostalno okupirali Poljsku, nego su je podelili bas u dogovoru sa Hitlerom, tako da to ipak stoji sto je napisano.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom
(cheguevara, 21. mart 2018 19:38) # Link komentara

A zar Rusi nisu bili? Pa pola Evrope bi podelili, samo da ih Hitler nije napao.

миле

pre 6 godina

Оно кад већ 100 година ниси светска сила па ти остаје само да лајеш под прозором праве светске силе.

punjene lignje za doručak

pre 6 godina

Sramotno poređenje.Preko dvadeset miliona Rusa je izgubilo živote boreći se protiv Hitlera.Ali je to je zapad,truli i bezdušni.

Dule

pre 6 godina

Bernard Montgomeri, britanski vojni heroj, jednom prilikom je izjavio: „Prvo pravilo, na prvoj stranici knjige ratovanja je – ne napadaj Moskvu.”Koliko ja vidim Džonson nije pročitao tu knjigu i gura svoju zemlju u sukob sa Rusijom.

Napo Leon

pre 6 godina

Ovo je prevršilo svaku meru ukusa
Nemoć Zapada da ,vojno,prati Rusiju ,izaziva takav bes kod njih ,pa su se potpuno izgubili i mogu samo da daju isfrustrirane izjave

Milan

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.

q

pre 6 godina

Beograd je jedini grad na svetu, u koji su Rusi usli, oslobodili ga od fasista i u kom nisu posle ostali kao okupatori, namecuci svoj sistem vlasti.
To objasnjava ovoliku "bratsku"ljubav prema Rusima od strane Srba

dragan

pre 6 godina

Engleska se silno izblamirala a i dalje sa navodnim trovanjem za koji ne daju ni jedan dokaz, ni jednu fotografiju ili bilo sta. Blam je za njihove obavestanje sluzbe, jer je njihov spijun (Skripilj je engleski, ne ruski spijun) otrovan u njihovoj zemlji, blam je za njihovu demokratiju jer se ne cuje ni jedan glas koji bi trazio neke dokaze, blam je za sve politicare koji jednoglasno kao u Staljinovo doba ponavljaju isto.

Ja

pre 6 godina

Te 1936 Britanci su bili saveznici sa hitlerom i ne samo te već i 1938 su dali zeleno svetlo Hitleru za okupaciju Cekoslovacke ..i Britanci i Francuzi su bili za jedini su Rusi bili protiv.

Si

pre 6 godina

Da li taj pametnjakovic zna da je Rusija podnela najveci teret borbe protiv fasizma. Ocigledno ne zna. E pa vreme je da je konacno zavrsi. Tolikim zrtvama niko nema pravo da se podsmeva pa ni on. I sa Svetskim prvenstvom a i bez tog Fudbala, Rusija ima svoj vidljiv i prepoznatljiv pozitivan imidz.

seljadin

pre 6 godina

bolje bi mu bilo da rešavaju probleme u Engleskoj, putovao sam u decembru poslom po Engleskom, i jedino London živi, sva okolina deluje kao da je zamrznuta u vremenu, elem ta provincija je i izglasala odvajanje od EU, što se do sada pokazalo da vodi u sunorvat ekonomije.

Nebojša

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.

Vlada

pre 6 godina

Rusija je ocigledno zrtveni jarac, krivac za sve probleme na Zapadu u poslednje vreme, a realno nema nista s tim. Kad ne umes ili ne zelis da popravis zivot obicnim coveku u svojoj zemlji ti guslaj o zlim Rusima do iznemoglosti.

tosa

pre 6 godina

@Mr.Njet

Pa sta ako su se Rusi borili tek kada ih je Hitler napao? I Amerikanci su poceli da se bore tek kada su ih Japanci napali u Perl Harburu (i nemojte mi pominjati Zakon o zajmu i najmu po kome je Amerika slala pomoc Britaniji, da je sve ostalo samo na tome Britanija bi kapitulirala negde do polovine 1942 da Amerika nije usla u rat tj. da je Japanci nisu nesmotreno napali decemnbra 1941). A uz to, to surovanje Rusa sa Nemcima je nastalo tek kada su Britanci i Francuzi odbili ruske ponude za saveznistvo protiv Nemaca a da ne pricamo to kako su pomenute dve nacije poklonile Cehoslovacku Hitleru iako su Rusi tada bili spremni da ratuju u njenu odbranu.

Nece proci

pre 6 godina

Prva lekcija skepticizma: kad neko poredi osobu X sa Hitlerom, zeli da napravi paralelu sa negativnim likom u nasoj svesti. Znaj da je to spin izjava.
Inace, skepticizmu su me ucili Britanci.

Dragan

pre 6 godina

@knjigu u sake i ostali...

Nisu "Rusi" bili u paktu sa Njemcima nego Sovjetski Savez. Uz to vodja tadašnjeg UdSSr-a nije bio Rus nego rodom iz Gruzije... I mimo toga nije UdSSR bila u prijateljskom ili saveznickom paktu sa Njemcima nego dogovor/paktu o ne napadu... A što se tice rata sa Poljacima, konflikt potice dugo, dugo pre 2 svetskog rata...

nervozna ganglija

pre 6 godina

Kakve besmislice taj covek prica, pa to je neverovatno. I kako da ljudi u celom svetu ne budu zabrinuti kada tako neozbiljni ljudi odlucuju o tako vaznim stvarima.
(Milan, 21. mart 2018 18:53)

Nekada su političari (vezano za spoljnu politiku) bili ozbiljni u svojim izjavama i svaka reč je imala težinu...danas su na nivou rijaliti programa i niko ih ne uzima za ozbiljno...zato i pričaju svašta...

gulag

pre 6 godina

@Arhipelag gulag

"pobili vise Rusa nego sto ih je Hitler pobio"

Ali Rusi to ni ne poriču, za razliku od zapadnih zemalja koje još nisu priznale ni jedan svoj zločin od 1945. na ovamo.

Јабучило

pre 6 godina

koliko ja znam te 1936 Britanci su bili prijatelji sa Hitlerom 

Nisu. Rusi su 1936. bili prijatelji s Hitlerom. Tri godine kansije zajedno su napali i raskomadali Poljsku. Tako je poceo 2. svetski rat.
(Knjigu u sake, 21. mart 2018 20:57)

А пре тога је Пољска са Немачком и Мађарском, све уз благослов Велике Британије и Француске комадала Чехословачку. Совјетски Савез се окренуо пакту са Немачком након што су баш Велика Британија и Француска одбиле сарадњу.
Прочитај мало и Совјетско-пољском рату раних двадесетих и ко га је изазвао, Пољаци или Совјети. Историја пољско-руских односа је бурна, а ти си се ухватио тек једне епизоде. Уосталом, после рата су баш Совјети формирали Пољску у данашњим (не малим) границама.

chilipepper

pre 6 godina

Malo su već dosadni mogli bi malo svoje dvoriste da počiste za početak pa onda da gledaju tuđe inače da ne bude zabune ne mislim da su Rusi svećke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 21. mart 2018 18:53)

Jedan "covek" je davno rekao "Zasto vidis trn u oku brata svog, a trupac u svome ne osetis."

sempervivum

pre 6 godina

Јесте застрашујућа изјава.
А проблем лежи у томе што се Русија опет намеће као сила. Равнотежа страха се враћа у међународне односе, а западни лидери не могу да се помире са тим.
Навикли су већ 28 година да буду једина сила (и то врло бахата сила).

Kosta

pre 6 godina

Svako prosiječno pametan zna da je cijela priča oko trovanja…nebuloza.
Ali, svrha cijelog događaja i nije nikakvo dokazivanje , svrha je linč, i on zasad ,
odlično funkcionira.
Većina ljudi na zapadu (bez obzira kako inteligentni bili) i ne žele istinu, žele da im se priča ono u što hoće da vjeruju.
ili što su naučeni da vjeruju.
Mediji (meinstream) to odlično znaju, kao i oni koji upravljaju medijima.
Efekat je postignut , ( daljnje pojačavanje rusofobije) demanti, ako ga i bude, bit će neupadljiv i rijetko čitan.
Klasična mehanika propagande sa zapadne strane.

ns

pre 6 godina

Diplomatija se srozala na niske grane. Ne znam da li je u pitanju nemoć, mržnja ili strah. Ovakve klevete i uvrede su nekada bile rezervisane za našu skupštinu. Ali naši političari su postali viša klasa za ove "civilizovane".

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

Uz duzno postovanje svih koji komentarisu istorijske dogadjaje...
Te 1936. mnogi su bili prijatelji sa Hitlerom pa i Britanci i Sovjeti. Pradaoks je da su im najblizi bili Poljaci.
Da bi ostali na temi fudbala, a sa istorijskog aspekta veza sa Hitlerom, siguran sam da bi Dzonson trebao da se seti 14. maja 1938. kada je fudbalska reprezentacija Engleske gostovala na tom pomenutom olimpijskom stadionu i pred 110,000 navijaca salutirala necistickim pozdravom pred pocetak utakmice. Cuveni Stenli Metjuz (Stanley Matthews) kojega su odlikovali tituom Sir je bio medju njima? Mogao je da se seti i gostovanja Derbi Kauntija (Derby County) u Nemackoj 1934. godine kada su na sve cetiri utakmice salutirali dizanjem ruke? Mogao je i pohvaliti golmana Dzeka Kirbija (Jack Kirby) koji je jedini to odbio iako je bilo pritisaka britanskih diplomata da to ucini? Mislim da bi jedan Englez trebao da izbegava temu koja povezuje fudbal i Hilera.
Trebao je i mogao je ali to ne bi odgovaralo dnevno-politickom trenutku.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Za falsifikatore istorije...rusi su sklopili pakt sa Hitlerom...Poljsku su napali u dogovoru sa nemcima...svako drugo tumacenje je laz...Putina sto se tice i Dzonsonove izjave o njemu...cinjenica je da nema brkove i celav je za razliku od Hitlera u svemu ostalom isti je!

istorija

pre 6 godina

Draga Zaharova i jeste zastrasujuce poredjenje.Vredi podsetiti da je ratu prethodila propast sovjetsko nemackog saveza.Podneo je SSSR najvece zrtve u oslobadjanju Evrope od fasizma, ali nije jedini ucestvovao u oslobadjanju sveta od fasizma.A zbog cega imaju najvise zrtava??? Mozda lose vodjenje vojnih operacija,mozda slabo cenjen ljudski zivot....mozda politicki sistem koji je zlostavljao i ubijao svoj narod.

Slobo

pre 6 godina

Jeste da se Rusija namece kao sila, ali ne ekonomski, nego nuklearnim bombama. Zato zapadne zemlje ne prihvataju takvo nametanje. Rusija ima jacinu ekonomije jedne Spanije, a hoce da se mesa u svetske procese, mesa se u izbore drugih zemalja SAD, ratuje u Siriji... Neki ne mogu da shvate da se na zapadu postuju samo pare i ako imas novac svi te uvazavaju...primer je Saudiska Arabija. Rusija nije iskoristila sansu da napravi snaznu ekonomiju dok je cena nafte bila velika, nego je prvo bogatila Putinove oligarhe, a zemlji sta ostane. Zato su i dosli u ovakvu situaciju da ih jedna Britanija proziva kao neku banana drzavu.

neutralni felsh

pre 6 godina

@a da bojkotujete sp 
Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja? 
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
(jasdf, 21. mart 2018 22:40)


kako li je jadnicima kad znaju da si u pravu ali moraju da lupe minus zbog majcice rusije :)

СВ

pre 6 godina

Re Vožd
Свака част друже, пријатно је чути кад неко у нашој Србији хоће да зна и да говори истину. Треба се бавити сопственим животним проблемима а не бити заљубљен до ушију у неке диктаторе и вечите председнике .... Поздрав из Украјине.

Božo SAKSOFON

pre 6 godina

Ajoj, kad u polufinalu Rusi odvale Engleze od života sa 1:0 i plasiraju se u finale, a Englezi posle i za treće mesto izgube od Japana, pa se u finalu sastanu Nemačka i Rusija, a umesto himni pred tekmu puste prvo malo Vagnera, pa onda Čajkovskog sa razglasa i krene bitka epskih razmera i naravno Rusi pobede na penale i Putin salutira, ali ruski nekako i svima bude lepo, samo ovom engleskom diplomati nije dobro.

Vilajet

pre 6 godina

@jasdf
Čehoslovačka je okupirana jer su Britanci to dozvolili Nemcima. Francuska je.okupirana iako su Britanci kao potpisnici saveza morali da brane.francusku od napada Nemaca. Saradnja nije vila direktno sa Nemcima ali krivica je evidentna.

Britanica

pre 6 godina

Britanci sole pamet ....vrh licemerja. Pa ti su terorisali skoro pola sveta pljackali gde god i koga god su stigli.
Tripuju se da su jos imperija.
Pustimo mi Ruse i Brtance okrenimo se sami sebi jer niko nam nece pomoci osim nas samih.

ernesto che

pre 6 godina

@antigona

Pomesao si, nekoliko miliona rusa je poginulo a kad su ameri videli da ce rusi doci do pariza oni se brze bolje iskrcali na normandiju i dan danas nisu napustili polozaje i sediste im je u briselu.

Fantom

pre 6 godina

Ti britanci su krivi za sve zajebancije na svetu,sve bi porobili a da oni žive...mnogi ne znaju ili se prećutkuje Gavrila Principa su englezi obučili i poslali da ubije Ferdinanda zbog svojih interesa ,drugi svetski rat takođe ,čuvene demonstracije bolje rat nego pakt je njihova režija da bi okrenuli Nemačke snage protiv Srbije i tako oslabile udare na London..bruka

mrki

pre 6 godina

Hitler je zapadnjak po rođenju i ubeđenju, Napoleon, Julije Cezar i još stotine zapadnjaka u istoriji su Hitlerova deca. Uporediti Ruskog predsednika sa njima može samo zapadnjak po ubeđenju.

Lošmi

pre 6 godina

Ovi sto ne znaju istoriju da ih podsetim, Britanija je imala pravo a i obavezu da napadne Nemacku vec 1930tih kad je Hitler pokrenuo program naoruzavanja ali nisu jer su racunali da ce Hitler da napadne SSSR.

Solidan deo francuskih politicara su imali slicno misljenje pa ni Francuska nije intervenisala protiv Nemacke kad je nemacka vojska imala traktore umesto tenkova, jedrilice umesto aviona a nemacko lovacko drustvo je bilo jace od njihove pesadije, intervencija bi se svela na hapsenje Hitlera i utamnjicenje u nekoj francuskoj koloniji.

Treba reci da je bilo politicara koji su videli kakva opasnost se sprema npr. kod Britanaca to je bio Cercil koji iako SSSR nije podnosio bio je da Britanija napadne Nemacku sto pre jer mu je bilo jasno sta Hitler moze da postigne.

Kod Francuza Luj Bartu je pokusavao da formira savez sa SSSR protiv Nemacke i verovatno zbog toga je bio druga meta atentata u Marseju.

Dakle Evropa nista nije cinila protiv Hitlera i naravno da je SSSR odlucio da sklopi dil sa Hitlerom jer su videli da u Evropi dosta njih zeli rat SSSR i Rajha. To im se kasnije obilo o glavu jer da su uveli sankcije Nemackoj kad je poceo drugi svetski rat Nemci bi ostali bez sirovina a da su pokusali da zbog toga napadnu SSSR ne bi nista uspeli jer bi morali da vode rat na dva fronta a SSSR je imao daleko bolju odbranu na staroj granici nego na novoj koja je nastala kao posledica podele plena izmedju Hitlera i Staljina.

A da bojkotujete SP?

pre 6 godina

@jasdf, 21. mart 2018 22:40

Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.

Podaci nisu novi ali ne spadaju u osnovno gradivo iz predmeta Istorija.
Pokusacu napomenama
- Britanija ucestvovala u osnovanju, finansiranju i obavestajne sluzbe Vajmarske republike pod imenom Abwehr kada je nakratko osnovana Bavarska Sovjetska republika (Bayerische Räterepublik) aprila 1919. Hiter se zaposlio u toj organizaciji kao Verbindungsmann da prati partiju pod imenom DAP
- Britanci zele Nemacku kao bedem prema komunistima
- Od 1935. do 1939. politika pod imenom Appeasement - popustanje prema Nemackoj (premijeri Ramsay MacDonald, Stanley Baldwin i Neville Chamberlain)
- Aglo-nemacki pomorski sporazum od 18.6.1935. Prekrsen Versajski sporazum, Nemcima brodovi na Baltiku, 7.3.1936, nemci u Rajnskoj obasti
- Gradjaski rat u Spaniji (Non-Intervention Agreement) avgust 1936. - dovoljavali dotok materijala Nemcima. Jedini su imali dovoljno pomorske sile da sankcije sprovedu
- Pobuna Nemaca u Sudetima 12-13.9, Cembrlen u Nemackoj u Berchtesgaden-u 15.9, bez konsultacije obecava Hitleru teritorije, a 27.9.1938. se obraca naciji preko radija opravdavajuci Hitlera. Minhenski sporazum. Aneksija Cehoslovacke u kojoj ucestvuju Nemacka, Madjarska, Poljska. Zvanicno 29.9. iako je prosla ponoc pre nego je potpisan.

Sovjeti shvataju politiku zapada i potpisuju sporazum Molotov–Ribbentrop 23.8.1939.

Zao mi je ali ali sam ogranicen brojem karaktera.

SAP

pre 6 godina

saradnja Hitlera i Engleske se ogleda u Dankirku i ne korišćenju mornarice pri napadu na Englesku. A i Engleska kruna je više nemačka nego engleska. Hitlerov jedini zadatak je bio da uništi Staljina, sve ostalo je bilo gratis od finansijera

Mik

pre 6 godina

Što tako ne pljujete po našem Hitleru Vučiću, nije vam bitno, radi za vas. Što se ne pobuniste za pola miliona Srba prognanih iz Hrvatske a bunite se za dvoje otrovanih? Daleko vam lepi Bregzit...

Srdjan46

pre 6 godina

A i Rusi kao da pojma nemaju sa kim imaju posla. Nešto se pravdaju, nešto objašnjavaju umesto da su podneli zahtev UN-u da se pod hitno istraži kako je državljanka Rusije otrovana na teritoriji UK. Naravno, i da zahteva odgovornost Engleske.

Petty

pre 6 godina

Malo li su Britanci spinovali? Britanija je majka propagande (rodjena 1917, da se SAD uvuku u Veliki rat). Poslednji slikoviti primeri su Toni Bler, obmana u Iraku, Gadafi, itd. Uspeli su da se samoubiju propagandom oko Bregzita. Sad spinuju oko Rusije, sutra ce naci nekog drugog. Izgred, Cemberlen je surovao sa Hitlerom u Minhenu 1938. Pamtimo.

Dzems Bond negativac

pre 6 godina

U Engleskoj je zabranjen rasizam da vredjas crnce, Induse, Arape... a dozvoljen je rasizam prema Rusima i drugim belcima

Miroslav

pre 6 godina

Ne pratim fudbal, pa ne znam o tim utakmicama i detaljima. Interesuje me kada su to Britanija i nacisticka Nemacka saradjivale? Koje je bilo njihovo zajednicko delivanje, kojim ugovorima je to definisano i koje su bile posledice tog delovanja?
Za SSSR i Nemacku svi znamo, ali ovo su novi podatci, pa bi bilo lepo da ih i objasnite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2018 22:40)

A da li ti je palo možda na pamet da ukucaš u pretraživač "Neville Chamberlain" možeš i "Minhenski sporazum". Da godina je 1938., pa posledice i nisu baš beznačajne, par dana nakon potpisivanja Nemci su ušli u Čehoslovačku. U Londonu je pala čuvenu izjava: "...donosim vam mir.", dok je počinjao WWII. Bio je to neviđeno dobar mir. Poljska je iskoristila šansu i uzela deo Čehoslovačke sebi, ne znajući da je sledeća na redu. Tek nakon toga su Britanci raskinuli sporazum. Ostalo je poznato svima. Ne mogu da verujem da ovo neko ne zna,