Ponedeljak, 12.03.2018.

15:00

Ako se ministar pita - ništa od penzija za sve u Srbiji

Odnos broja penzionera i zaposlenih u Srbiji prema najnovijim podacima Fonda PIO za 2017. je 1:1,5.

Izvor: Tanjug

Ako se ministar pita - ništa od penzija za sve u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

.орг

pre 6 godina

пензионери.
на изборима дају глас за оне због којих млади, образовани и радно способни одлазе из србије, а након тога јавно изражавају забринутост за свој положај.
шта рећи, а остати пристојан?

samo da kazem...

pre 6 godina

Ukinite obavezna izdvajanja za penzije, meni ne treba penzija, i ovako je neću dočekati... A kad crknem na poslu, neka me sahrane u krugu firme...

Kaja

pre 6 godina

Pa znate sta, ako hocete da podsticete privatnu stednju, dajte vi ljudima lepo platu u bruto iznosu, pa ce oni sami da prave svoj fond za starost, i garant ce da bude bolji nego sto ga nesposobnjaci u PIO kao fol cuvaju. Zao mi je obicnih ljudi, ali ovako generalno gledano, opisana situacija meni zvuci kao dobra vest jer u biti znaci da je nasa alava vlast (bez izuzetka, sve koje ja pamtim od Titove na ovamo) na odlicnom putu da pojede sama sebe. Ja joj masem iz inostranstva i zivim za dan kada cu popiti casu sampanjca kada se to zaista dogodi.

Milutin

pre 6 godina

2.600.000 osiguranika. Od toga treba odbiti zaposlene u drzavnim i lokalnim strukturama, jer oni ne stvaraju samostalno dohodak. Ostatak je broj onih koji "proizvode". A u strukturi njih, pokazite koliko njih rade za minimalac, koliko redovno prima plate, koliko sa zakasnjenjem, a koliko je onih koji minimalac primaju na zakonski nacin a deo na ruke. I kolika je prosecna plata u Vanprivredi? A onda dajte tu Vucicevu statistiku.

Matija

pre 6 godina

Kakav optimalan odnos? Neka se pomnoži uplata doprinosa sa brojem godina staža i kamata na ta sredstva, kao što odobravaju privatni penzioni fondovi, za osiguranika. Plaćaš svaki mesec 40 godina, a onda ti kažu kako nema zaposlenih da ti se isplaćuje ono što si uplaćivao. Druga je stvar kolika će penzija biti. Poenta je da isplata penzija ne zavisi od broja zaposlenih.

Marvin

pre 6 godina

Evo ja se javno odričem penzije. Ne treba mi ni zdravstveno osiguranje
ionako sam platio privatnog lekara kad sam zaglavio (da nisam mirisao
bi ljubičice odozdo). Vratite mi pare (sa kamatom normalno) koje su
uplaćivane ovih 27 godina u te fondove a ja ću se već nekako snaći
za života.

Sima

pre 6 godina

Sta se desilo sa parama koje su nase mame i tate / bake i deke uplatili u PIO pa sada gledaju u nas mlade da ih izdrzavamo?!

Ne razumem. Zasto privatna osiguranja ne gledaju u mlade a drzavna penzija gleda?

BM

pre 6 godina

Seljak-) Mali broj penzionera zivi na visokoj nozi ,a ne kako kazes "penzioneri"! Ja sa radnim stazom od 42 godine primam 32,000 dinara( v.s.s )!Dali mogu ziveti na visokoj nozi,i dali mi p.fond moze vratiti sto sam uplacivao novac tolikih godina ? Ne razumem zasto se kuka na penzionere,a danas se zivi na njihovim delima !!!!!

Zemunac

pre 6 godina

Alo genije
U Srbiji vise nema ni tesara ni limara ni armiraca ni bravara ni mnogih drugih zanata ali je vama bitan IT sektor
Nema vise ni inzenjera
Doktori i zdravstveno osoblje odose
Nema vozaca autobusa
Nema jer nisu placeni
Ali zato forsiramo IT sektor i kursadzije za IT, Megablejace i druge koji mogu da se zaposle samo partijski i naravno daju glas za to da im ni penzija nije sigurna
Ali zato veruju u nazovi napredak jer imaju autoput u izgradnji do svog sela da vikendom vide rodbinu

alienware

pre 6 godina

Ono sto su zaboravili da napomenu , da od tih 2,500,000 zaposlenih primaju plate i uplacuju doprinos iz budzeta.Budzet se puni od stvarne zarade i poreza i doprinosa samo 1,500,000 radnika.Zato su vam porezi ogromni,akcize,na imovinu,40 % se uzima od bruto zarade , i vama samo ostane 250 evra.Ovde u Kanadi izdvajamo 5% za penziju.Da uporedim.Moja zena sa zaradjenih 48,000 placa ukupno 5,400 za sve poreze i doprinose.Malo vise od 11% .Ja sa 114,000 placam 33,000.25 %.Uz to i preo 11,000 neoporezovano uprivatne penzije.A vi 40% i jos i mnogo veci PDV ,...Zato su tamo ocajni i na sve moguce nacine dovode investitore ,da bi imali zdrav novac da ubace u kasicu,za plate i penzije .Zato su vam i plate male a zivot skup.Ovde imaju samo stotinjak milijardi na racunu za penzije.Srbija 7 miliona ,Kanada 33 miliona stanovnika.Pa sad izracunajte koliko ste u manjku.

Neekonomista, neekspert

pre 6 godina

Problem je dublji, temeljniji. Država ima nedovoljne budžetske prihode, a penzioni fond ima nedovoljne uplate. Država sa nedovoljnim prihodima nedovoljno dotira nelikvidni penzioni fond, tako da će, u bližoj ili daljoj vremenskoj perspektivi, penzije biti sve niže. Treba, najzad krenuti, od sistemskog razloga iz kog država ima nedovoljne budžetske prihode, a tada, neminovno, dolazimo do svojinske transformacije (popularno bazvane "tranzicijom") koja je obavljena od 2001. do danas i još uvek se sprovodi do planiranog kraja, kada će država da u potpunosti ostane bez svojine na osnovu koje bi realno mogla da generiše prihode. Analogiju samo treba primeniti i na penzjski fond, koji bi takođe moralo da može da generiše prihode od svojine u svom vlasništvu i da uvećava i svojinu i prohode. Ali, to se očigledno, neće, odnosno ne želi, jer su interesi moćne manjine iznad interesa samo formalno pitajuće (na izborima) većine.

jocagomboca

pre 6 godina

A koliki je broj ljudi, slicnih meni, koji nikada nece dobiti ni dinar od zaradjene penzije?????? Koliko je para od nasih plata i doprinosa nestalo, pokradeno??? Posle 21 godine radnog staza, ostala sam bez posla, ali je naj gore sto nas je takvih mnogo! Niti dovoljno za penziju, niti ima posla, niti smo vise zdravi!

paja patak

pre 6 godina

7100000-4300000=2700000 nezaposlenih i dece ako je zaposlenih 2500000, a nezapoalenost 11%=275000 dodjemo do zakljucka da u srbiji ima 2450000 dece, bravo statistiko!!!

Prca

pre 6 godina

Ako je tebi penzija od 12, 13, 14,20, 25 hiljada dovoljna za zivot, ja ne znam sta ce onda biti ako padne na nivo socijalne pomoci 3 do 7 hiljada.

mitko

pre 6 godina

A sad ste se setili da nema ko da puni budzet. Evo ja sa porodicom se odseljavam za mesec dana. Zaposleni smo ovde i ja i supruga, inzenjeri, dobro placeni za srpske uslove. Zasto idemo? E pa zato sto nam se pre svega smucio pravni (ne)poredak ovde. Zato je ljudima sasvim normalno da se pojavi 30 fantoma i da vezuju ljude na ulici a policija da ne reaguje, zato sto je normalno da dzipovi bez registracija spartaju gradovima na dan glasanja, zato sto poslanici glasaju na zvonce, zato sto vlast prijavi 300amandmana da opozicija ne stigne da prica i zato sto u drzavi nema nijednog putara koji zna da nivelise sahtu u visini asfalta.

Влада

pre 6 godina

Људи одлазе, зато је мање незапослених. Ови што их је Вучић позљпошљавао раде за минималац, тако да ке ПИО фонд у вечитом недостатку. Да би се ствар попрвила потребно је много више добро плаћених радних места. ПИО фонд дати способним људима да обрну средства и обезбеде део прихода на тај начин у континуитету. Треће, млади који одлазе у иностранство а школовали су се на буџету, да се обавежу да део средстава морају да врате држави, осим у случају да имају рецимо минимум 10год радног стажа у струци. У супротном остаћемо без квалификоване радне снаге и високообразованих људи.

seljak

pre 6 godina

Ovi sadasnji penzioneri zive na visokoj nozi u odnosu na one buduce koji ce otici za desetak i vise godina.Ova drzava jednostavno pljacka zaposlene.Za svojih 25 god.staza sam uplatio toliko para u penzioni fond da mi ne mogu vratiti ni pola od toga.Da ne pricam da imam da gulim jos 15 god.i jos toliko da uplacujem.

penzioner na politicara

pre 6 godina

Zadnjih 30 godina u Srbiji se radja sve manje i manje dece. Uprkos tome, nezaposlenost je sve veca, tako da sve vise i vise mladih odlazi iz zemlje.
Ako se tako nastavi u buducnosti ce u Srbiji ziveti samo politicari i penzioneri.

PIO sponzor kad ima... al ponestalo

pre 6 godina

Pa da, PIO bi trebao da ulaze u projekte koji bi mogli da mu donesu novac. To je bila ideja ovih fondova. Raspolaganje novcem dok ne dodje vreme da ljudi pocnu koristiti ono sto su godinama uplacivali. A ne da Nacionalna Stedionica bude sponzor Zvezde i Partizana.
Ali kako to vec ide, gde ima tu se i grabi.
I sada je odnos Zaposleni/Penzioneri, kriv za kriminalno vodjenje ovog fonda?
Kako da ne, mislim da je vreme da konacno neko preuzme ODGOVORNOST. A ne samo da se koristi u propagandne svrhe. Kad treba neko da glasa.
Na zalost ti penzioneri su u glavnom oni koji biraju.

Živojin

pre 6 godina

Evo predlog: da se poseta muzičkoj fontani na Slaviji, kao i najvećoj veštačkoj jelki na Trgu, NAPLAĆUJE. Tako bi se prikupila neophodna sredstva za penzinere. Poseta stranaca bi bila velika pošto tako nešto oni nemaju da vide u svojim državama.

pedja

pre 6 godina

sve sto ste doveli doveli ste tako sto dajete nase pare za svako radno mesto a oni daju minimalac... tako mladi nece ostati... samo da stignu eu papiri, bice odnos 1:0.75.... a ja nisam vise mlad u vise nego zrelim godinama sam, ali eu papiri pa ako treba idem peske, a ovde neka ostanu sns i penzioneri pa nek uzivaju po mitinzima i obecanjima za 2 gosine a najvise do 3.

Živojin

pre 6 godina

Evo predlog: da se poseta muzičkoj fontani na Slaviji, kao i najvećoj veštačkoj jelki na Trgu, NAPLAĆUJE. Tako bi se prikupila neophodna sredstva za penzinere. Poseta stranaca bi bila velika pošto tako nešto oni nemaju da vide u svojim državama.

pedja

pre 6 godina

sve sto ste doveli doveli ste tako sto dajete nase pare za svako radno mesto a oni daju minimalac... tako mladi nece ostati... samo da stignu eu papiri, bice odnos 1:0.75.... a ja nisam vise mlad u vise nego zrelim godinama sam, ali eu papiri pa ako treba idem peske, a ovde neka ostanu sns i penzioneri pa nek uzivaju po mitinzima i obecanjima za 2 gosine a najvise do 3.

penzioner na politicara

pre 6 godina

Zadnjih 30 godina u Srbiji se radja sve manje i manje dece. Uprkos tome, nezaposlenost je sve veca, tako da sve vise i vise mladih odlazi iz zemlje.
Ako se tako nastavi u buducnosti ce u Srbiji ziveti samo politicari i penzioneri.

PIO sponzor kad ima... al ponestalo

pre 6 godina

Pa da, PIO bi trebao da ulaze u projekte koji bi mogli da mu donesu novac. To je bila ideja ovih fondova. Raspolaganje novcem dok ne dodje vreme da ljudi pocnu koristiti ono sto su godinama uplacivali. A ne da Nacionalna Stedionica bude sponzor Zvezde i Partizana.
Ali kako to vec ide, gde ima tu se i grabi.
I sada je odnos Zaposleni/Penzioneri, kriv za kriminalno vodjenje ovog fonda?
Kako da ne, mislim da je vreme da konacno neko preuzme ODGOVORNOST. A ne samo da se koristi u propagandne svrhe. Kad treba neko da glasa.
Na zalost ti penzioneri su u glavnom oni koji biraju.

mitko

pre 6 godina

A sad ste se setili da nema ko da puni budzet. Evo ja sa porodicom se odseljavam za mesec dana. Zaposleni smo ovde i ja i supruga, inzenjeri, dobro placeni za srpske uslove. Zasto idemo? E pa zato sto nam se pre svega smucio pravni (ne)poredak ovde. Zato je ljudima sasvim normalno da se pojavi 30 fantoma i da vezuju ljude na ulici a policija da ne reaguje, zato sto je normalno da dzipovi bez registracija spartaju gradovima na dan glasanja, zato sto poslanici glasaju na zvonce, zato sto vlast prijavi 300amandmana da opozicija ne stigne da prica i zato sto u drzavi nema nijednog putara koji zna da nivelise sahtu u visini asfalta.

Zemunac

pre 6 godina

Alo genije
U Srbiji vise nema ni tesara ni limara ni armiraca ni bravara ni mnogih drugih zanata ali je vama bitan IT sektor
Nema vise ni inzenjera
Doktori i zdravstveno osoblje odose
Nema vozaca autobusa
Nema jer nisu placeni
Ali zato forsiramo IT sektor i kursadzije za IT, Megablejace i druge koji mogu da se zaposle samo partijski i naravno daju glas za to da im ni penzija nije sigurna
Ali zato veruju u nazovi napredak jer imaju autoput u izgradnji do svog sela da vikendom vide rodbinu

Marvin

pre 6 godina

Evo ja se javno odričem penzije. Ne treba mi ni zdravstveno osiguranje
ionako sam platio privatnog lekara kad sam zaglavio (da nisam mirisao
bi ljubičice odozdo). Vratite mi pare (sa kamatom normalno) koje su
uplaćivane ovih 27 godina u te fondove a ja ću se već nekako snaći
za života.

seljak

pre 6 godina

Ovi sadasnji penzioneri zive na visokoj nozi u odnosu na one buduce koji ce otici za desetak i vise godina.Ova drzava jednostavno pljacka zaposlene.Za svojih 25 god.staza sam uplatio toliko para u penzioni fond da mi ne mogu vratiti ni pola od toga.Da ne pricam da imam da gulim jos 15 god.i jos toliko da uplacujem.

jocagomboca

pre 6 godina

A koliki je broj ljudi, slicnih meni, koji nikada nece dobiti ni dinar od zaradjene penzije?????? Koliko je para od nasih plata i doprinosa nestalo, pokradeno??? Posle 21 godine radnog staza, ostala sam bez posla, ali je naj gore sto nas je takvih mnogo! Niti dovoljno za penziju, niti ima posla, niti smo vise zdravi!

alienware

pre 6 godina

Ono sto su zaboravili da napomenu , da od tih 2,500,000 zaposlenih primaju plate i uplacuju doprinos iz budzeta.Budzet se puni od stvarne zarade i poreza i doprinosa samo 1,500,000 radnika.Zato su vam porezi ogromni,akcize,na imovinu,40 % se uzima od bruto zarade , i vama samo ostane 250 evra.Ovde u Kanadi izdvajamo 5% za penziju.Da uporedim.Moja zena sa zaradjenih 48,000 placa ukupno 5,400 za sve poreze i doprinose.Malo vise od 11% .Ja sa 114,000 placam 33,000.25 %.Uz to i preo 11,000 neoporezovano uprivatne penzije.A vi 40% i jos i mnogo veci PDV ,...Zato su tamo ocajni i na sve moguce nacine dovode investitore ,da bi imali zdrav novac da ubace u kasicu,za plate i penzije .Zato su vam i plate male a zivot skup.Ovde imaju samo stotinjak milijardi na racunu za penzije.Srbija 7 miliona ,Kanada 33 miliona stanovnika.Pa sad izracunajte koliko ste u manjku.

BM

pre 6 godina

Seljak-) Mali broj penzionera zivi na visokoj nozi ,a ne kako kazes "penzioneri"! Ja sa radnim stazom od 42 godine primam 32,000 dinara( v.s.s )!Dali mogu ziveti na visokoj nozi,i dali mi p.fond moze vratiti sto sam uplacivao novac tolikih godina ? Ne razumem zasto se kuka na penzionere,a danas se zivi na njihovim delima !!!!!

Влада

pre 6 godina

Људи одлазе, зато је мање незапослених. Ови што их је Вучић позљпошљавао раде за минималац, тако да ке ПИО фонд у вечитом недостатку. Да би се ствар попрвила потребно је много више добро плаћених радних места. ПИО фонд дати способним људима да обрну средства и обезбеде део прихода на тај начин у континуитету. Треће, млади који одлазе у иностранство а школовали су се на буџету, да се обавежу да део средстава морају да врате држави, осим у случају да имају рецимо минимум 10год радног стажа у струци. У супротном остаћемо без квалификоване радне снаге и високообразованих људи.

paja patak

pre 6 godina

7100000-4300000=2700000 nezaposlenih i dece ako je zaposlenih 2500000, a nezapoalenost 11%=275000 dodjemo do zakljucka da u srbiji ima 2450000 dece, bravo statistiko!!!

Prca

pre 6 godina

Ako je tebi penzija od 12, 13, 14,20, 25 hiljada dovoljna za zivot, ja ne znam sta ce onda biti ako padne na nivo socijalne pomoci 3 do 7 hiljada.

Sima

pre 6 godina

Sta se desilo sa parama koje su nase mame i tate / bake i deke uplatili u PIO pa sada gledaju u nas mlade da ih izdrzavamo?!

Ne razumem. Zasto privatna osiguranja ne gledaju u mlade a drzavna penzija gleda?

Neekonomista, neekspert

pre 6 godina

Problem je dublji, temeljniji. Država ima nedovoljne budžetske prihode, a penzioni fond ima nedovoljne uplate. Država sa nedovoljnim prihodima nedovoljno dotira nelikvidni penzioni fond, tako da će, u bližoj ili daljoj vremenskoj perspektivi, penzije biti sve niže. Treba, najzad krenuti, od sistemskog razloga iz kog država ima nedovoljne budžetske prihode, a tada, neminovno, dolazimo do svojinske transformacije (popularno bazvane "tranzicijom") koja je obavljena od 2001. do danas i još uvek se sprovodi do planiranog kraja, kada će država da u potpunosti ostane bez svojine na osnovu koje bi realno mogla da generiše prihode. Analogiju samo treba primeniti i na penzjski fond, koji bi takođe moralo da može da generiše prihode od svojine u svom vlasništvu i da uvećava i svojinu i prohode. Ali, to se očigledno, neće, odnosno ne želi, jer su interesi moćne manjine iznad interesa samo formalno pitajuće (na izborima) većine.

Milutin

pre 6 godina

2.600.000 osiguranika. Od toga treba odbiti zaposlene u drzavnim i lokalnim strukturama, jer oni ne stvaraju samostalno dohodak. Ostatak je broj onih koji "proizvode". A u strukturi njih, pokazite koliko njih rade za minimalac, koliko redovno prima plate, koliko sa zakasnjenjem, a koliko je onih koji minimalac primaju na zakonski nacin a deo na ruke. I kolika je prosecna plata u Vanprivredi? A onda dajte tu Vucicevu statistiku.

Matija

pre 6 godina

Kakav optimalan odnos? Neka se pomnoži uplata doprinosa sa brojem godina staža i kamata na ta sredstva, kao što odobravaju privatni penzioni fondovi, za osiguranika. Plaćaš svaki mesec 40 godina, a onda ti kažu kako nema zaposlenih da ti se isplaćuje ono što si uplaćivao. Druga je stvar kolika će penzija biti. Poenta je da isplata penzija ne zavisi od broja zaposlenih.

.орг

pre 6 godina

пензионери.
на изборима дају глас за оне због којих млади, образовани и радно способни одлазе из србије, а након тога јавно изражавају забринутост за свој положај.
шта рећи, а остати пристојан?

Kaja

pre 6 godina

Pa znate sta, ako hocete da podsticete privatnu stednju, dajte vi ljudima lepo platu u bruto iznosu, pa ce oni sami da prave svoj fond za starost, i garant ce da bude bolji nego sto ga nesposobnjaci u PIO kao fol cuvaju. Zao mi je obicnih ljudi, ali ovako generalno gledano, opisana situacija meni zvuci kao dobra vest jer u biti znaci da je nasa alava vlast (bez izuzetka, sve koje ja pamtim od Titove na ovamo) na odlicnom putu da pojede sama sebe. Ja joj masem iz inostranstva i zivim za dan kada cu popiti casu sampanjca kada se to zaista dogodi.

samo da kazem...

pre 6 godina

Ukinite obavezna izdvajanja za penzije, meni ne treba penzija, i ovako je neću dočekati... A kad crknem na poslu, neka me sahrane u krugu firme...

Влада

pre 6 godina

Људи одлазе, зато је мање незапослених. Ови што их је Вучић позљпошљавао раде за минималац, тако да ке ПИО фонд у вечитом недостатку. Да би се ствар попрвила потребно је много више добро плаћених радних места. ПИО фонд дати способним људима да обрну средства и обезбеде део прихода на тај начин у континуитету. Треће, млади који одлазе у иностранство а школовали су се на буџету, да се обавежу да део средстава морају да врате држави, осим у случају да имају рецимо минимум 10год радног стажа у струци. У супротном остаћемо без квалификоване радне снаге и високообразованих људи.

BM

pre 6 godina

Seljak-) Mali broj penzionera zivi na visokoj nozi ,a ne kako kazes "penzioneri"! Ja sa radnim stazom od 42 godine primam 32,000 dinara( v.s.s )!Dali mogu ziveti na visokoj nozi,i dali mi p.fond moze vratiti sto sam uplacivao novac tolikih godina ? Ne razumem zasto se kuka na penzionere,a danas se zivi na njihovim delima !!!!!

seljak

pre 6 godina

Ovi sadasnji penzioneri zive na visokoj nozi u odnosu na one buduce koji ce otici za desetak i vise godina.Ova drzava jednostavno pljacka zaposlene.Za svojih 25 god.staza sam uplatio toliko para u penzioni fond da mi ne mogu vratiti ni pola od toga.Da ne pricam da imam da gulim jos 15 god.i jos toliko da uplacujem.

Živojin

pre 6 godina

Evo predlog: da se poseta muzičkoj fontani na Slaviji, kao i najvećoj veštačkoj jelki na Trgu, NAPLAĆUJE. Tako bi se prikupila neophodna sredstva za penzinere. Poseta stranaca bi bila velika pošto tako nešto oni nemaju da vide u svojim državama.

alienware

pre 6 godina

Ono sto su zaboravili da napomenu , da od tih 2,500,000 zaposlenih primaju plate i uplacuju doprinos iz budzeta.Budzet se puni od stvarne zarade i poreza i doprinosa samo 1,500,000 radnika.Zato su vam porezi ogromni,akcize,na imovinu,40 % se uzima od bruto zarade , i vama samo ostane 250 evra.Ovde u Kanadi izdvajamo 5% za penziju.Da uporedim.Moja zena sa zaradjenih 48,000 placa ukupno 5,400 za sve poreze i doprinose.Malo vise od 11% .Ja sa 114,000 placam 33,000.25 %.Uz to i preo 11,000 neoporezovano uprivatne penzije.A vi 40% i jos i mnogo veci PDV ,...Zato su tamo ocajni i na sve moguce nacine dovode investitore ,da bi imali zdrav novac da ubace u kasicu,za plate i penzije .Zato su vam i plate male a zivot skup.Ovde imaju samo stotinjak milijardi na racunu za penzije.Srbija 7 miliona ,Kanada 33 miliona stanovnika.Pa sad izracunajte koliko ste u manjku.

Zemunac

pre 6 godina

Alo genije
U Srbiji vise nema ni tesara ni limara ni armiraca ni bravara ni mnogih drugih zanata ali je vama bitan IT sektor
Nema vise ni inzenjera
Doktori i zdravstveno osoblje odose
Nema vozaca autobusa
Nema jer nisu placeni
Ali zato forsiramo IT sektor i kursadzije za IT, Megablejace i druge koji mogu da se zaposle samo partijski i naravno daju glas za to da im ni penzija nije sigurna
Ali zato veruju u nazovi napredak jer imaju autoput u izgradnji do svog sela da vikendom vide rodbinu

pedja

pre 6 godina

sve sto ste doveli doveli ste tako sto dajete nase pare za svako radno mesto a oni daju minimalac... tako mladi nece ostati... samo da stignu eu papiri, bice odnos 1:0.75.... a ja nisam vise mlad u vise nego zrelim godinama sam, ali eu papiri pa ako treba idem peske, a ovde neka ostanu sns i penzioneri pa nek uzivaju po mitinzima i obecanjima za 2 gosine a najvise do 3.

Marvin

pre 6 godina

Evo ja se javno odričem penzije. Ne treba mi ni zdravstveno osiguranje
ionako sam platio privatnog lekara kad sam zaglavio (da nisam mirisao
bi ljubičice odozdo). Vratite mi pare (sa kamatom normalno) koje su
uplaćivane ovih 27 godina u te fondove a ja ću se već nekako snaći
za života.

paja patak

pre 6 godina

7100000-4300000=2700000 nezaposlenih i dece ako je zaposlenih 2500000, a nezapoalenost 11%=275000 dodjemo do zakljucka da u srbiji ima 2450000 dece, bravo statistiko!!!

Sima

pre 6 godina

Sta se desilo sa parama koje su nase mame i tate / bake i deke uplatili u PIO pa sada gledaju u nas mlade da ih izdrzavamo?!

Ne razumem. Zasto privatna osiguranja ne gledaju u mlade a drzavna penzija gleda?

PIO sponzor kad ima... al ponestalo

pre 6 godina

Pa da, PIO bi trebao da ulaze u projekte koji bi mogli da mu donesu novac. To je bila ideja ovih fondova. Raspolaganje novcem dok ne dodje vreme da ljudi pocnu koristiti ono sto su godinama uplacivali. A ne da Nacionalna Stedionica bude sponzor Zvezde i Partizana.
Ali kako to vec ide, gde ima tu se i grabi.
I sada je odnos Zaposleni/Penzioneri, kriv za kriminalno vodjenje ovog fonda?
Kako da ne, mislim da je vreme da konacno neko preuzme ODGOVORNOST. A ne samo da se koristi u propagandne svrhe. Kad treba neko da glasa.
Na zalost ti penzioneri su u glavnom oni koji biraju.

mitko

pre 6 godina

A sad ste se setili da nema ko da puni budzet. Evo ja sa porodicom se odseljavam za mesec dana. Zaposleni smo ovde i ja i supruga, inzenjeri, dobro placeni za srpske uslove. Zasto idemo? E pa zato sto nam se pre svega smucio pravni (ne)poredak ovde. Zato je ljudima sasvim normalno da se pojavi 30 fantoma i da vezuju ljude na ulici a policija da ne reaguje, zato sto je normalno da dzipovi bez registracija spartaju gradovima na dan glasanja, zato sto poslanici glasaju na zvonce, zato sto vlast prijavi 300amandmana da opozicija ne stigne da prica i zato sto u drzavi nema nijednog putara koji zna da nivelise sahtu u visini asfalta.

penzioner na politicara

pre 6 godina

Zadnjih 30 godina u Srbiji se radja sve manje i manje dece. Uprkos tome, nezaposlenost je sve veca, tako da sve vise i vise mladih odlazi iz zemlje.
Ako se tako nastavi u buducnosti ce u Srbiji ziveti samo politicari i penzioneri.

Prca

pre 6 godina

Ako je tebi penzija od 12, 13, 14,20, 25 hiljada dovoljna za zivot, ja ne znam sta ce onda biti ako padne na nivo socijalne pomoci 3 do 7 hiljada.

jocagomboca

pre 6 godina

A koliki je broj ljudi, slicnih meni, koji nikada nece dobiti ni dinar od zaradjene penzije?????? Koliko je para od nasih plata i doprinosa nestalo, pokradeno??? Posle 21 godine radnog staza, ostala sam bez posla, ali je naj gore sto nas je takvih mnogo! Niti dovoljno za penziju, niti ima posla, niti smo vise zdravi!

Neekonomista, neekspert

pre 6 godina

Problem je dublji, temeljniji. Država ima nedovoljne budžetske prihode, a penzioni fond ima nedovoljne uplate. Država sa nedovoljnim prihodima nedovoljno dotira nelikvidni penzioni fond, tako da će, u bližoj ili daljoj vremenskoj perspektivi, penzije biti sve niže. Treba, najzad krenuti, od sistemskog razloga iz kog država ima nedovoljne budžetske prihode, a tada, neminovno, dolazimo do svojinske transformacije (popularno bazvane "tranzicijom") koja je obavljena od 2001. do danas i još uvek se sprovodi do planiranog kraja, kada će država da u potpunosti ostane bez svojine na osnovu koje bi realno mogla da generiše prihode. Analogiju samo treba primeniti i na penzjski fond, koji bi takođe moralo da može da generiše prihode od svojine u svom vlasništvu i da uvećava i svojinu i prohode. Ali, to se očigledno, neće, odnosno ne želi, jer su interesi moćne manjine iznad interesa samo formalno pitajuće (na izborima) većine.

Matija

pre 6 godina

Kakav optimalan odnos? Neka se pomnoži uplata doprinosa sa brojem godina staža i kamata na ta sredstva, kao što odobravaju privatni penzioni fondovi, za osiguranika. Plaćaš svaki mesec 40 godina, a onda ti kažu kako nema zaposlenih da ti se isplaćuje ono što si uplaćivao. Druga je stvar kolika će penzija biti. Poenta je da isplata penzija ne zavisi od broja zaposlenih.

Milutin

pre 6 godina

2.600.000 osiguranika. Od toga treba odbiti zaposlene u drzavnim i lokalnim strukturama, jer oni ne stvaraju samostalno dohodak. Ostatak je broj onih koji "proizvode". A u strukturi njih, pokazite koliko njih rade za minimalac, koliko redovno prima plate, koliko sa zakasnjenjem, a koliko je onih koji minimalac primaju na zakonski nacin a deo na ruke. I kolika je prosecna plata u Vanprivredi? A onda dajte tu Vucicevu statistiku.

Kaja

pre 6 godina

Pa znate sta, ako hocete da podsticete privatnu stednju, dajte vi ljudima lepo platu u bruto iznosu, pa ce oni sami da prave svoj fond za starost, i garant ce da bude bolji nego sto ga nesposobnjaci u PIO kao fol cuvaju. Zao mi je obicnih ljudi, ali ovako generalno gledano, opisana situacija meni zvuci kao dobra vest jer u biti znaci da je nasa alava vlast (bez izuzetka, sve koje ja pamtim od Titove na ovamo) na odlicnom putu da pojede sama sebe. Ja joj masem iz inostranstva i zivim za dan kada cu popiti casu sampanjca kada se to zaista dogodi.

samo da kazem...

pre 6 godina

Ukinite obavezna izdvajanja za penzije, meni ne treba penzija, i ovako je neću dočekati... A kad crknem na poslu, neka me sahrane u krugu firme...

.орг

pre 6 godina

пензионери.
на изборима дају глас за оне због којих млади, образовани и радно способни одлазе из србије, а након тога јавно изражавају забринутост за свој положај.
шта рећи, а остати пристојан?