Petak, 16.02.2018.

07:43

Gabrijel doneo predlog- Srbija i Kosovo kao dve Nemačke?

Prišinski portal Gazeta ekspres piše da je šef nemačke diplomatije izneo predlog koji uređuje pravno obavezujući sporazum između Prištine i Beograda.

Izvor: Tanjug

Gabrijel doneo predlog- Srbija i Kosovo kao dve Nemaèke? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Željko Marjanovic

pre 6 godina

Pa ko je ovde lud? Ideja o dve Nemačke?! Pa koliko sad ima Nemački? Da je to bilo normalno ostale bi dve Nemačke. Uostalom po meïunarodnom pravu svaki potpisan dokument pod prisilom je ništavan.

skeptik

pre 6 godina

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!
(Duke of Peckham, 16. februar 2018 11:42)
Ne kapiras. Kosovo ne moze napredovati ka EU ako nema resene granicu sa Srbijom a to se upravo zeli ovim pravno-obavezujucim sporazumom.

Leonid

pre 6 godina

Za one koji misle da propadamo totalno ako ne priznamo EU:

GDP(bruto domaći proizvod) SAD se uvećava po godišnjoj stopi od oko 2,8% od 2008 do 2016.Kineski GDP po godišnjoj stopi od 11,7% godisnje od 2008 do 2016.Gdp Kine je 11,2 triliona, a SAD 18,5 triliona.Za pet godina ima da se izjednace.Za 10 godina 35 triliona(kina) naspram 24 trilion(sad).Ovime samo hoću reći da nismo ograničeni finansijski kapitalom "demokratskih zemalja", možemo napredovati i bez njih.

Blerim

pre 6 godina

Ja imam mnogo poznanike i prijatelje Srbe, i ocigledno ne slazemo se sto se tice statusa Kosove, ali brate slazemo se za milion drugih stvari i slobdno mogu reci da smo dobri drugari i da ta neslaznost ne utice u nase prijatelsvo. Ovakav pristup bi mogli i trebali da probaju Beograd i Prishtina, da rade i grade na stavrima gde se slazu (siguran sam da ima puno), a ne da se zagllave u stavrima u kojima nema i verovatno nece biti saglasnost za dugo vreme, doci ce vreme i za to, ali u medjuvreme bar da nesto sredimo za dobrobit i Srba i Albanaca-Kosovare.

Bot

pre 6 godina

Priznanje K od strane pet država EU koje ga nisu priznale moguće je samo ako S prihvati državu K. Dakle, to se neće desiti, a primer dve nemačke nije moguć jer se tamo radilo o dve države sa nemačkim stanovništvom. To je primera radi kao da S prihvati postojanje države Republike Srpske. Ili se radi o ne poznavanju razlika ili se forsira model po kom bi Nemačka mogla da nagovori ostatak članica EU da priznaju K. Kada se to desi S bez priznanja države K neće moći ući u EU.

pogresna teza

pre 6 godina

@skeptik Komentarises napamet, bez da poznajes medjunarodno javno pravo. Otidji na Vikopediju i pronadji rezuciju GSUN Ujedinjeni za mir iz 1950. godine. Valjda ce ti tada biti jasnije da to sto pises je potpuno netacno. Dokaz - nedavna rezucijta GSUN o Jerusalemu cije usvajanje ni SAD nisu mogle da sprece

Duke of Peckham

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna.
(skeptik, 16. februar 2018 08:41)

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!

Коколо

pre 6 godina

Те “две Немачке” подразумевају исти народ у две државе. Рецимо, између Србије и Републике Српске. Или између Ирске и Северне Ирске. Између Холандије и Фландрије, итд.

Aleksandar

pre 6 godina

Ne kao dve Nemačke, već kao Nemačka i njene istočne teritorije kojih se nizom sporazuma Nemačka odrekla nakon oba svetska rata i koje danas mahom pripadaju Poljskoj. Nemačka je, inače, u tim 'dilovima' prošla daleko, daleko gore nego što je Srbija s Kosovom (33% naspram 12,5% teritorije, 4-6 miliona naspram stotinak hiljada stanovnika, Prusija je objektivno daleko veća kolevka nemačke države nego što je Kosovo kolevka Srbije, površina veća od jedne cele Srbije...) zato ih potpuno razumem kako im nije jasno zašto Srbija odbija da se reši Kosova i fokusira na sopstvene probleme.

Ono što Nemci ne znaju je da Srbiji nije stalo do Kosova - Srbiji samo treba dobar izgovor da održava haos niskog identiteta kako bi se fukara bogatila dok udara u kosovske talambase. To ovde traje već vekovima, pisao je lepo o tome još Domanović u "Kraljević Marko po drugi put među Srbima"...

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ух ал му је предлог! А што Додику и Бакиру није понудио такав предлог за уређење односа између њихових ентитета?

C i n i k

pre 6 godina

Slucaj 2 nemacke je vise situacija Srbije i RS.
A pitanje Kosova je jasno, Kosovo nikad vise nece ni formalno da bude u sastavu Srbije,Albanci su se od 1912 borili za otcepljenje, to su uspeli kada je Srbija otisla na istok gde je i danas, umesto na zapad.
Treba se suociti sa gubitkom teritorija i krenuti dalje.

Dejan

pre 6 godina

Upakujte to kako hocete, zavijajte u sarenu hartiju, ali na kraju krajeva vi od nas ipak trazite da priznamo i legalizujemo otimacinu naseg dela teritorije. A od toga nema nista. Dakle, dovidjenja EU, potrosena, ocajna i umorna organizacijo.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Da li je neko citao ugovor izmedju dve Nemacke iz 1972. godine ? Ako nije, vredelo bi, pre bilo kakvog komentara. Ono sto bih uvazenom ministru Gabrijelu i ostalim pristalicama modela "dve Nemacke" preporucio je da isti takav sporazum po modelu dve Nemacke, ako ga vec nude Srbiji i Kosovu, u isto vreme ponude na potpisivanje Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ili je to ipak slucaj sui generis ?!

Smuleco

pre 6 godina

Pa ako je taj model dobar, zašto nisu ostale dve nemačke država? Zašto su se ujedinile, kad im je bilo tako "dobro", odvojenima? Uzgred, niđe veze.
Jedno je sigurno, Nemačka je preuzela političku inicijativu u EU posle Bregzita, i uzeli su stvar, u svoje ruke. Potpuno logično, ko ima i daje najviše para, taj i mora da povlači konce. Francuska je u celoj priči politički patuljak, obogaljena nesposobnom vlašću, i predsednicima šarlatanima, već decenijama.

RAHMAN

pre 6 godina

Citam neke komentare gde pisu da Treba gledati ustav, i prema Tom ustavu dase opredele. Mene me cude neki pojedinci, kako ne svataju prvo taj ustav Bio od exs YU od tog ustava
Proizaslo 7 drzava. Znaci raspadom Jugoslavije raspao i Taj ustav da nije bilo rata, dasu resili sve Probleme mirnim putem mozda bih bilo malo logikedase spominje Ustav. Tu gde intervenira NATO i gde bude rata tu nema vise sta da pricamo najbolje resenje kako je rekao Gabriel dase priznaju izmedju sebe ako hocu da se ukljuce EU hvala

Doktor

pre 6 godina

Ne razumem ovo. Ja sam čuo da je to sve rešeno, i šta onda sad hoće od nas kad je to rešena stvar?! Ili možda ipak nije... Dve Nemačke - ein bischen morgen!

Kika

pre 6 godina

E sada neka neko lepo objasni sta znaci model dve Nemacke u praksi.
Jedan narod, jedan jezik ali dve potpuno nezavisne zemlje? Mozda tu i tamo neko nepriznavanje na medjunarodnom planu ali de facto dve drzave, dve vojske, dva bloka, dve ideologije, dve ekonomije, dve fudbalske selekcije, dve himne, dve zastave, itd, itd., itd....?

A sta znaci model dve Nemacke na nasem primeru? Verovatno sve isto sto je navedeno, osim sto pride imamo i dva naroda i dva jezika...

Aleks

pre 6 godina

@ Skeptik
Cak i da sve bude tako kako si napisao bas ti mladi o kojima pricas bi dobili jednu veliku stvar . Ulaskom u EU mogli bi slobodno da se krecemo i radimo u EU . Sada je sve to mnogo komplikovano a ulaskom u EU mladi ( a i oni stariji koji to zele ) , bez problema ce moci da traze posao po EU .
Za mene je i to jedna sasvim dovoljna stvar i daleko je od nista. Ne vidim sta ce mi Kosovo jer jedva cekam da odem iz Srbije kao i vecina mladih .Mislim da je svakom mladom coveku vazan kvalitet sopstvenog zivota a ne Kosovo .

Remington

pre 6 godina

Ok, ali koja će biti zapadna a koja istočna “Nemačka” ??? Her Gabriel mora imati u vidu da ima posla sa Balkancima a ne Nemcima.

Eneminem

pre 6 godina

Ako bilo kakvo resenje vezano za Kosovo nije za referendum, sta onda jeste? Mislim, ko moze da odlucuje o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i zakonima Srbije nego njeni gradjani? I to u tako velikoj drzavi od cak 6,5 miliona ljudi, manje od pola Njujorka. Mozda rukovodioci EU, koje su delegirale njihove partije? Manite se corava posla vise i procitajte Ustav pre nego ga tesko prekrsite, a posle nema, nisam znao.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Какав предлог. Ви не спречавате улазак Космета у УН, а ми вас можда једног дана примимо у ЕУ, која, иначе, не зна шта ће сама са собом. При том, нико не гарантује да је ту крај уценама. Шта је следеће, Војводина и централна Србија као Северна и Јужна Кореја.

Nisu Nemci krivi, nacisti su !

pre 6 godina

45 godina su dve nemacke pokusavale da se ujedine, jedna malo vise druga malo manje, i, na kraju su se i ujedinile ! Ocigledno da je podela bila neuspesna jer ih nista nije naucila ! Zasto onda name nude slican, neuspesan, odnos ?

kol’ko muzike tol’ko para

pre 6 godina

Kosovo je u politickom smislu problem EU, jer sve sto se na Kosovu dešava je indirektno njihova odgovornost. Osim toga, EU ne može i nema instrumente da natera pet vlastitih clanica da priznaju samostalnost Kosova. Rešenje za Nemce i ostale zamlje koje su priznale nezavisnost je da se Srbiju prisili da se odrekne dela svoje teritorije. Ako ili kada se Srbija odrekne svoje teritorije ostalih pet clanica EU mogu da priznaju Kosovu, posto je to i sama Srbija uradila.
Posto su svesni da tako nešto najverovatnije ne može proći u narodu, insistirace da se odluku o od odricanju teritorije donese bez referenduma.

Paradoksalno, Kosovo je jedina karta koju Srbija ima. Odreći se te karte nama ni našem narodu na Kosovu neće ništa doneti. Ako se odreknemo Kosova, EU koja je već umorna od proširenja nema ni jedan razlog da nas primi. Niti Srbija ima šta da ponudi niti postoji bilo koji strateski razlog da nas primi. Rusija je daleko, a i nije od velike vajde, Kina još dalje i puno ne mari za državu čiji je broj stanovnika manji od jednog njihovog prosečnog grada.

A kad se odreknemo Kosova, e tek onda pocinje žvakanje. Malo Republika Srpska, malo jedna manjina, malo druga manjina, malo jedna granica, malo druga granica, malo treća manjina i tako u nedogled.

Ključ kakvog takvog prosperiteta Srbije je da radimo za naše a ne za tudje dobro, apsolutna vladavina prava i iskorenjivanje korupcije (koje uzgred rečeno nisu ni na pomolu) i saradnja sa svima gde god i kad god to nama odgovara. Odricanjem od Kosova, odričemo se i od EU.

Veljo

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

Топла вода 2.0

pre 6 godina

“Две Немачке” су пале у воду још пре 10 година, јер су школски пример де факто признања. Бар правника има који су читали уџбенике.

osvesti se srbine

pre 6 godina

Ma dajte bre ljudi,koje dve nemacke.Razlika je velika izmedju Nemackog i Kosovskog problema.Niti smo mi (Srbija) kao nacisticka nemacka,niti je kosovo kao bivsa republika DDR.Razlika je ogromna u problemu,u DDR-u su ziveli Nemci,a na kosovu albanci vecinski,i zato ne mozete nikako da uporedite taj problem.Ovde se radi samo o jednoj stvarcici,a to je da zapad i amerika moraju da proguraju nekako da poslusni nasi politicari,izadju njima u susret i aminuju nezavisnost KiM,tako da im budu legalni oni ratovi i krsenja medjunarodnog prava,naravno i milijarde potrosenog novca na te njihove djavolje neljudske projekte.Samo glupi i coravi,ne mogu da vide i shvate,koju igru ovi djavoli igraju.Vratite to pitanje u UN,pa da vidimo kako ce tamo da se resi,gde celi svet moze da cuje i odluci,dali ce takav projekat amerikanaca i njihovih evropskih sluga,da se aminuje i naravno upotrebi po celome svetu,Ne mogu isti oni koji su doveli do ovoga sada da i rese taj problem,kadija te tuzi i kadija ti sudi,gde to ima bre ljudi.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ako postoji predlog Nemacke, sigurno je usaglasen sa EU i SAD. Faktori pod cijim kisobranom je poredak na ovim prostorima su resili da ne ponove greske sa pocetka devedesetih. Tada su nemo gledali kako Milosevicev i Tudjmanov rezim pale Jugoslaviju.
Predpostavljam da je sem javne u resavanje kosovskog spora ukljucena i tajna diplomatija. Nadajmo se da ce tragedija Olivera Ivanovica biti zrtva za poztizanje dogovora izmedju Albanaca i Srba, za sta se on za zivota borio. Bice poteskoca na obe strane, Albanci nisu jos shvatili da im je Zapad 1999. pomogao protiv tadasnjeg rezima, a ne za etnicko cisto Kosovo koje ce da bude samo po njihovoj volji. U Beogradu je mozda i tezi problem, jer su ovde povempireni ne samo ljudi iz devedesetih, vec i tadasnja naopaka propaganda. Po toj propagandi mi smo pobedili NATO koji nas je napao bez razloga jer tada nije bilo nikakvih problema sa ljudskim pravima na KiM. Srebrenicu. opsadu Sarajeva, rusenje Vukovara ta propaganda prepisuje drugima. Po njoj su najveci donatori u Srbiji Rusi iako ih na listi donatora i nema, a na njoj ubedljivo vode fondovi EU, SAD, Nemacka...

srbin otvorenim ocima pise iz beca

pre 6 godina

ja nemogu da verujem da se kosovski pitanje - u srbiji - uopste postavlja.

ne treba se identitet jednog drustva vezivati za neke granice.

pogledajmo kako su se manjale granice kroz vekove i uvek su drugacije izgledale.

jezik se menjao kroz vekove. granice se menjale. sve se menja i dalje. panta rhei.

a neki srpski politicari vode nacionalisticku politiku i zamajavaju jadan narod koji vecinom zivi na granici siromastva pa se drzi neke kosovske ideje kao slepac za kobasicu.

treba da se neguje kultura, pisana rec, umetnost itd. to je fundament i kapital jedne - svetske - nacije, ako tako nesto kao nacija uopste postoji. granice su bile, nastale i nestale.

ako se promene radikalno okolnosti na svetu, mozda ce se neke granice menjati. za sada na kosovu ne zivi neki znatan broj srba i to se nece promeniti. treba se time pomiriti, granice se menjaju

Pecanac rodjenjem

pre 6 godina

Sta kaze Svabo - prihvatite bez priznanja, pa kad padne taj Berlinski zid slavicete vi.
Nikad iskrenijeg saveta (sad kako se lazljivi Englezi u EU vise ne pitaju)

Plattberger

pre 6 godina

Uz to da se sve srpske enklave i svi srpski manastiri nađu u Srbiji (kao što je zapadni Berlin bio u Zapadnoj Nemačkoj), i sa ujedinjenjem kada padne Bondstil (kao što je pao berlinski zid)? Po takvom modelu dve Nemačke naravno da može!

Lik

pre 6 godina

Jesu bile dve Nemačke a bile su dve zato što je velika sila (Rusija) tako htela. Čim je ta velika sila propala, one su se spojile.
Tako će i Srbija, velika sila je htela da joj odkine deo teritorije i na nama je da sačekamo pad te sile da bi svoje vratili nazad.

NaivniMarkic

pre 6 godina

Zar nije blesavo da oba ta naroda hoće da uđu u EU, da budu jedna zemlja, bez granica - i da jedino što ih sprečava u tome je model razgraničenja?

skeptik

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna. Ljudi ovde ne kapiraju jednu stvar ovaj pravno-obavezujuci sporazum se radi zbog Kosova a ne zbog Srbije jer EU ne zna sta ce sa Kosovom ako je Srbija ne prizna. Posle Kosova sledi ucena oko Republike Srpske jer i BIH mora priznati nezavisnost Kosova.
By the wa, prosecna penzija u Bugarskoj je oko 160 evra a oni su EU vise od 10 godin. Prosecna penzija u Srbiji oko 200 evra a nismo u EU. Znaci usli mi u EU ili ne zivecemo isto tj. bicemo i dalje siromasni a mladi ce i dalje odlaziti u EU samo mnogo lakse. Znaci bicemo i dalje siromasni, mladi ce i dalje odlaziti, dobrovoljno cemo se odreci Kosova i ko zna cega jos... Velika cena za jedno veliko nista.

skeptik

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna. Ljudi ovde ne kapiraju jednu stvar ovaj pravno-obavezujuci sporazum se radi zbog Kosova a ne zbog Srbije jer EU ne zna sta ce sa Kosovom ako je Srbija ne prizna. Posle Kosova sledi ucena oko Republike Srpske jer i BIH mora priznati nezavisnost Kosova.
By the wa, prosecna penzija u Bugarskoj je oko 160 evra a oni su EU vise od 10 godin. Prosecna penzija u Srbiji oko 200 evra a nismo u EU. Znaci usli mi u EU ili ne zivecemo isto tj. bicemo i dalje siromasni a mladi ce i dalje odlaziti u EU samo mnogo lakse. Znaci bicemo i dalje siromasni, mladi ce i dalje odlaziti, dobrovoljno cemo se odreci Kosova i ko zna cega jos... Velika cena za jedno veliko nista.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Какав предлог. Ви не спречавате улазак Космета у УН, а ми вас можда једног дана примимо у ЕУ, која, иначе, не зна шта ће сама са собом. При том, нико не гарантује да је ту крај уценама. Шта је следеће, Војводина и централна Србија као Северна и Јужна Кореја.

Lik

pre 6 godina

Jesu bile dve Nemačke a bile su dve zato što je velika sila (Rusija) tako htela. Čim je ta velika sila propala, one su se spojile.
Tako će i Srbija, velika sila je htela da joj odkine deo teritorije i na nama je da sačekamo pad te sile da bi svoje vratili nazad.

osvesti se srbine

pre 6 godina

Ma dajte bre ljudi,koje dve nemacke.Razlika je velika izmedju Nemackog i Kosovskog problema.Niti smo mi (Srbija) kao nacisticka nemacka,niti je kosovo kao bivsa republika DDR.Razlika je ogromna u problemu,u DDR-u su ziveli Nemci,a na kosovu albanci vecinski,i zato ne mozete nikako da uporedite taj problem.Ovde se radi samo o jednoj stvarcici,a to je da zapad i amerika moraju da proguraju nekako da poslusni nasi politicari,izadju njima u susret i aminuju nezavisnost KiM,tako da im budu legalni oni ratovi i krsenja medjunarodnog prava,naravno i milijarde potrosenog novca na te njihove djavolje neljudske projekte.Samo glupi i coravi,ne mogu da vide i shvate,koju igru ovi djavoli igraju.Vratite to pitanje u UN,pa da vidimo kako ce tamo da se resi,gde celi svet moze da cuje i odluci,dali ce takav projekat amerikanaca i njihovih evropskih sluga,da se aminuje i naravno upotrebi po celome svetu,Ne mogu isti oni koji su doveli do ovoga sada da i rese taj problem,kadija te tuzi i kadija ti sudi,gde to ima bre ljudi.

Eneminem

pre 6 godina

Ako bilo kakvo resenje vezano za Kosovo nije za referendum, sta onda jeste? Mislim, ko moze da odlucuje o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i zakonima Srbije nego njeni gradjani? I to u tako velikoj drzavi od cak 6,5 miliona ljudi, manje od pola Njujorka. Mozda rukovodioci EU, koje su delegirale njihove partije? Manite se corava posla vise i procitajte Ustav pre nego ga tesko prekrsite, a posle nema, nisam znao.

Топла вода 2.0

pre 6 godina

“Две Немачке” су пале у воду још пре 10 година, јер су школски пример де факто признања. Бар правника има који су читали уџбенике.

Plattberger

pre 6 godina

Uz to da se sve srpske enklave i svi srpski manastiri nađu u Srbiji (kao što je zapadni Berlin bio u Zapadnoj Nemačkoj), i sa ujedinjenjem kada padne Bondstil (kao što je pao berlinski zid)? Po takvom modelu dve Nemačke naravno da može!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ako postoji predlog Nemacke, sigurno je usaglasen sa EU i SAD. Faktori pod cijim kisobranom je poredak na ovim prostorima su resili da ne ponove greske sa pocetka devedesetih. Tada su nemo gledali kako Milosevicev i Tudjmanov rezim pale Jugoslaviju.
Predpostavljam da je sem javne u resavanje kosovskog spora ukljucena i tajna diplomatija. Nadajmo se da ce tragedija Olivera Ivanovica biti zrtva za poztizanje dogovora izmedju Albanaca i Srba, za sta se on za zivota borio. Bice poteskoca na obe strane, Albanci nisu jos shvatili da im je Zapad 1999. pomogao protiv tadasnjeg rezima, a ne za etnicko cisto Kosovo koje ce da bude samo po njihovoj volji. U Beogradu je mozda i tezi problem, jer su ovde povempireni ne samo ljudi iz devedesetih, vec i tadasnja naopaka propaganda. Po toj propagandi mi smo pobedili NATO koji nas je napao bez razloga jer tada nije bilo nikakvih problema sa ljudskim pravima na KiM. Srebrenicu. opsadu Sarajeva, rusenje Vukovara ta propaganda prepisuje drugima. Po njoj su najveci donatori u Srbiji Rusi iako ih na listi donatora i nema, a na njoj ubedljivo vode fondovi EU, SAD, Nemacka...

NaivniMarkic

pre 6 godina

Zar nije blesavo da oba ta naroda hoće da uđu u EU, da budu jedna zemlja, bez granica - i da jedino što ih sprečava u tome je model razgraničenja?

Remington

pre 6 godina

Ok, ali koja će biti zapadna a koja istočna “Nemačka” ??? Her Gabriel mora imati u vidu da ima posla sa Balkancima a ne Nemcima.

Pecanac rodjenjem

pre 6 godina

Sta kaze Svabo - prihvatite bez priznanja, pa kad padne taj Berlinski zid slavicete vi.
Nikad iskrenijeg saveta (sad kako se lazljivi Englezi u EU vise ne pitaju)

C i n i k

pre 6 godina

Slucaj 2 nemacke je vise situacija Srbije i RS.
A pitanje Kosova je jasno, Kosovo nikad vise nece ni formalno da bude u sastavu Srbije,Albanci su se od 1912 borili za otcepljenje, to su uspeli kada je Srbija otisla na istok gde je i danas, umesto na zapad.
Treba se suociti sa gubitkom teritorija i krenuti dalje.

Aleksandar

pre 6 godina

Ne kao dve Nemačke, već kao Nemačka i njene istočne teritorije kojih se nizom sporazuma Nemačka odrekla nakon oba svetska rata i koje danas mahom pripadaju Poljskoj. Nemačka je, inače, u tim 'dilovima' prošla daleko, daleko gore nego što je Srbija s Kosovom (33% naspram 12,5% teritorije, 4-6 miliona naspram stotinak hiljada stanovnika, Prusija je objektivno daleko veća kolevka nemačke države nego što je Kosovo kolevka Srbije, površina veća od jedne cele Srbije...) zato ih potpuno razumem kako im nije jasno zašto Srbija odbija da se reši Kosova i fokusira na sopstvene probleme.

Ono što Nemci ne znaju je da Srbiji nije stalo do Kosova - Srbiji samo treba dobar izgovor da održava haos niskog identiteta kako bi se fukara bogatila dok udara u kosovske talambase. To ovde traje već vekovima, pisao je lepo o tome još Domanović u "Kraljević Marko po drugi put među Srbima"...

Blerim

pre 6 godina

Ja imam mnogo poznanike i prijatelje Srbe, i ocigledno ne slazemo se sto se tice statusa Kosove, ali brate slazemo se za milion drugih stvari i slobdno mogu reci da smo dobri drugari i da ta neslaznost ne utice u nase prijatelsvo. Ovakav pristup bi mogli i trebali da probaju Beograd i Prishtina, da rade i grade na stavrima gde se slazu (siguran sam da ima puno), a ne da se zagllave u stavrima u kojima nema i verovatno nece biti saglasnost za dugo vreme, doci ce vreme i za to, ali u medjuvreme bar da nesto sredimo za dobrobit i Srba i Albanaca-Kosovare.

Duke of Peckham

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna.
(skeptik, 16. februar 2018 08:41)

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!

Željko Marjanovic

pre 6 godina

Pa ko je ovde lud? Ideja o dve Nemačke?! Pa koliko sad ima Nemački? Da je to bilo normalno ostale bi dve Nemačke. Uostalom po meïunarodnom pravu svaki potpisan dokument pod prisilom je ništavan.

srbin otvorenim ocima pise iz beca

pre 6 godina

ja nemogu da verujem da se kosovski pitanje - u srbiji - uopste postavlja.

ne treba se identitet jednog drustva vezivati za neke granice.

pogledajmo kako su se manjale granice kroz vekove i uvek su drugacije izgledale.

jezik se menjao kroz vekove. granice se menjale. sve se menja i dalje. panta rhei.

a neki srpski politicari vode nacionalisticku politiku i zamajavaju jadan narod koji vecinom zivi na granici siromastva pa se drzi neke kosovske ideje kao slepac za kobasicu.

treba da se neguje kultura, pisana rec, umetnost itd. to je fundament i kapital jedne - svetske - nacije, ako tako nesto kao nacija uopste postoji. granice su bile, nastale i nestale.

ako se promene radikalno okolnosti na svetu, mozda ce se neke granice menjati. za sada na kosovu ne zivi neki znatan broj srba i to se nece promeniti. treba se time pomiriti, granice se menjaju

Aleks

pre 6 godina

@ Skeptik
Cak i da sve bude tako kako si napisao bas ti mladi o kojima pricas bi dobili jednu veliku stvar . Ulaskom u EU mogli bi slobodno da se krecemo i radimo u EU . Sada je sve to mnogo komplikovano a ulaskom u EU mladi ( a i oni stariji koji to zele ) , bez problema ce moci da traze posao po EU .
Za mene je i to jedna sasvim dovoljna stvar i daleko je od nista. Ne vidim sta ce mi Kosovo jer jedva cekam da odem iz Srbije kao i vecina mladih .Mislim da je svakom mladom coveku vazan kvalitet sopstvenog zivota a ne Kosovo .

kol’ko muzike tol’ko para

pre 6 godina

Kosovo je u politickom smislu problem EU, jer sve sto se na Kosovu dešava je indirektno njihova odgovornost. Osim toga, EU ne može i nema instrumente da natera pet vlastitih clanica da priznaju samostalnost Kosova. Rešenje za Nemce i ostale zamlje koje su priznale nezavisnost je da se Srbiju prisili da se odrekne dela svoje teritorije. Ako ili kada se Srbija odrekne svoje teritorije ostalih pet clanica EU mogu da priznaju Kosovu, posto je to i sama Srbija uradila.
Posto su svesni da tako nešto najverovatnije ne može proći u narodu, insistirace da se odluku o od odricanju teritorije donese bez referenduma.

Paradoksalno, Kosovo je jedina karta koju Srbija ima. Odreći se te karte nama ni našem narodu na Kosovu neće ništa doneti. Ako se odreknemo Kosova, EU koja je već umorna od proširenja nema ni jedan razlog da nas primi. Niti Srbija ima šta da ponudi niti postoji bilo koji strateski razlog da nas primi. Rusija je daleko, a i nije od velike vajde, Kina još dalje i puno ne mari za državu čiji je broj stanovnika manji od jednog njihovog prosečnog grada.

A kad se odreknemo Kosova, e tek onda pocinje žvakanje. Malo Republika Srpska, malo jedna manjina, malo druga manjina, malo jedna granica, malo druga granica, malo treća manjina i tako u nedogled.

Ključ kakvog takvog prosperiteta Srbije je da radimo za naše a ne za tudje dobro, apsolutna vladavina prava i iskorenjivanje korupcije (koje uzgred rečeno nisu ni na pomolu) i saradnja sa svima gde god i kad god to nama odgovara. Odricanjem od Kosova, odričemo se i od EU.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ух ал му је предлог! А што Додику и Бакиру није понудио такав предлог за уређење односа између њихових ентитета?

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Da li je neko citao ugovor izmedju dve Nemacke iz 1972. godine ? Ako nije, vredelo bi, pre bilo kakvog komentara. Ono sto bih uvazenom ministru Gabrijelu i ostalim pristalicama modela "dve Nemacke" preporucio je da isti takav sporazum po modelu dve Nemacke, ako ga vec nude Srbiji i Kosovu, u isto vreme ponude na potpisivanje Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ili je to ipak slucaj sui generis ?!

Leonid

pre 6 godina

Za one koji misle da propadamo totalno ako ne priznamo EU:

GDP(bruto domaći proizvod) SAD se uvećava po godišnjoj stopi od oko 2,8% od 2008 do 2016.Kineski GDP po godišnjoj stopi od 11,7% godisnje od 2008 do 2016.Gdp Kine je 11,2 triliona, a SAD 18,5 triliona.Za pet godina ima da se izjednace.Za 10 godina 35 triliona(kina) naspram 24 trilion(sad).Ovime samo hoću reći da nismo ograničeni finansijski kapitalom "demokratskih zemalja", možemo napredovati i bez njih.

Dejan

pre 6 godina

Upakujte to kako hocete, zavijajte u sarenu hartiju, ali na kraju krajeva vi od nas ipak trazite da priznamo i legalizujemo otimacinu naseg dela teritorije. A od toga nema nista. Dakle, dovidjenja EU, potrosena, ocajna i umorna organizacijo.

skeptik

pre 6 godina

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!
(Duke of Peckham, 16. februar 2018 11:42)
Ne kapiras. Kosovo ne moze napredovati ka EU ako nema resene granicu sa Srbijom a to se upravo zeli ovim pravno-obavezujucim sporazumom.

Bot

pre 6 godina

Priznanje K od strane pet država EU koje ga nisu priznale moguće je samo ako S prihvati državu K. Dakle, to se neće desiti, a primer dve nemačke nije moguć jer se tamo radilo o dve države sa nemačkim stanovništvom. To je primera radi kao da S prihvati postojanje države Republike Srpske. Ili se radi o ne poznavanju razlika ili se forsira model po kom bi Nemačka mogla da nagovori ostatak članica EU da priznaju K. Kada se to desi S bez priznanja države K neće moći ući u EU.

RAHMAN

pre 6 godina

Citam neke komentare gde pisu da Treba gledati ustav, i prema Tom ustavu dase opredele. Mene me cude neki pojedinci, kako ne svataju prvo taj ustav Bio od exs YU od tog ustava
Proizaslo 7 drzava. Znaci raspadom Jugoslavije raspao i Taj ustav da nije bilo rata, dasu resili sve Probleme mirnim putem mozda bih bilo malo logikedase spominje Ustav. Tu gde intervenira NATO i gde bude rata tu nema vise sta da pricamo najbolje resenje kako je rekao Gabriel dase priznaju izmedju sebe ako hocu da se ukljuce EU hvala

Коколо

pre 6 godina

Те “две Немачке” подразумевају исти народ у две државе. Рецимо, између Србије и Републике Српске. Или између Ирске и Северне Ирске. Између Холандије и Фландрије, итд.

Veljo

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

Doktor

pre 6 godina

Ne razumem ovo. Ja sam čuo da je to sve rešeno, i šta onda sad hoće od nas kad je to rešena stvar?! Ili možda ipak nije... Dve Nemačke - ein bischen morgen!

Nisu Nemci krivi, nacisti su !

pre 6 godina

45 godina su dve nemacke pokusavale da se ujedine, jedna malo vise druga malo manje, i, na kraju su se i ujedinile ! Ocigledno da je podela bila neuspesna jer ih nista nije naucila ! Zasto onda name nude slican, neuspesan, odnos ?

Kika

pre 6 godina

E sada neka neko lepo objasni sta znaci model dve Nemacke u praksi.
Jedan narod, jedan jezik ali dve potpuno nezavisne zemlje? Mozda tu i tamo neko nepriznavanje na medjunarodnom planu ali de facto dve drzave, dve vojske, dva bloka, dve ideologije, dve ekonomije, dve fudbalske selekcije, dve himne, dve zastave, itd, itd., itd....?

A sta znaci model dve Nemacke na nasem primeru? Verovatno sve isto sto je navedeno, osim sto pride imamo i dva naroda i dva jezika...

Smuleco

pre 6 godina

Pa ako je taj model dobar, zašto nisu ostale dve nemačke država? Zašto su se ujedinile, kad im je bilo tako "dobro", odvojenima? Uzgred, niđe veze.
Jedno je sigurno, Nemačka je preuzela političku inicijativu u EU posle Bregzita, i uzeli su stvar, u svoje ruke. Potpuno logično, ko ima i daje najviše para, taj i mora da povlači konce. Francuska je u celoj priči politički patuljak, obogaljena nesposobnom vlašću, i predsednicima šarlatanima, već decenijama.

pogresna teza

pre 6 godina

@skeptik Komentarises napamet, bez da poznajes medjunarodno javno pravo. Otidji na Vikopediju i pronadji rezuciju GSUN Ujedinjeni za mir iz 1950. godine. Valjda ce ti tada biti jasnije da to sto pises je potpuno netacno. Dokaz - nedavna rezucijta GSUN o Jerusalemu cije usvajanje ni SAD nisu mogle da sprece

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ako postoji predlog Nemacke, sigurno je usaglasen sa EU i SAD. Faktori pod cijim kisobranom je poredak na ovim prostorima su resili da ne ponove greske sa pocetka devedesetih. Tada su nemo gledali kako Milosevicev i Tudjmanov rezim pale Jugoslaviju.
Predpostavljam da je sem javne u resavanje kosovskog spora ukljucena i tajna diplomatija. Nadajmo se da ce tragedija Olivera Ivanovica biti zrtva za poztizanje dogovora izmedju Albanaca i Srba, za sta se on za zivota borio. Bice poteskoca na obe strane, Albanci nisu jos shvatili da im je Zapad 1999. pomogao protiv tadasnjeg rezima, a ne za etnicko cisto Kosovo koje ce da bude samo po njihovoj volji. U Beogradu je mozda i tezi problem, jer su ovde povempireni ne samo ljudi iz devedesetih, vec i tadasnja naopaka propaganda. Po toj propagandi mi smo pobedili NATO koji nas je napao bez razloga jer tada nije bilo nikakvih problema sa ljudskim pravima na KiM. Srebrenicu. opsadu Sarajeva, rusenje Vukovara ta propaganda prepisuje drugima. Po njoj su najveci donatori u Srbiji Rusi iako ih na listi donatora i nema, a na njoj ubedljivo vode fondovi EU, SAD, Nemacka...

skeptik

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna. Ljudi ovde ne kapiraju jednu stvar ovaj pravno-obavezujuci sporazum se radi zbog Kosova a ne zbog Srbije jer EU ne zna sta ce sa Kosovom ako je Srbija ne prizna. Posle Kosova sledi ucena oko Republike Srpske jer i BIH mora priznati nezavisnost Kosova.
By the wa, prosecna penzija u Bugarskoj je oko 160 evra a oni su EU vise od 10 godin. Prosecna penzija u Srbiji oko 200 evra a nismo u EU. Znaci usli mi u EU ili ne zivecemo isto tj. bicemo i dalje siromasni a mladi ce i dalje odlaziti u EU samo mnogo lakse. Znaci bicemo i dalje siromasni, mladi ce i dalje odlaziti, dobrovoljno cemo se odreci Kosova i ko zna cega jos... Velika cena za jedno veliko nista.

Lik

pre 6 godina

Jesu bile dve Nemačke a bile su dve zato što je velika sila (Rusija) tako htela. Čim je ta velika sila propala, one su se spojile.
Tako će i Srbija, velika sila je htela da joj odkine deo teritorije i na nama je da sačekamo pad te sile da bi svoje vratili nazad.

Plattberger

pre 6 godina

Uz to da se sve srpske enklave i svi srpski manastiri nađu u Srbiji (kao što je zapadni Berlin bio u Zapadnoj Nemačkoj), i sa ujedinjenjem kada padne Bondstil (kao što je pao berlinski zid)? Po takvom modelu dve Nemačke naravno da može!

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Какав предлог. Ви не спречавате улазак Космета у УН, а ми вас можда једног дана примимо у ЕУ, која, иначе, не зна шта ће сама са собом. При том, нико не гарантује да је ту крај уценама. Шта је следеће, Војводина и централна Србија као Северна и Јужна Кореја.

Eneminem

pre 6 godina

Ako bilo kakvo resenje vezano za Kosovo nije za referendum, sta onda jeste? Mislim, ko moze da odlucuje o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i zakonima Srbije nego njeni gradjani? I to u tako velikoj drzavi od cak 6,5 miliona ljudi, manje od pola Njujorka. Mozda rukovodioci EU, koje su delegirale njihove partije? Manite se corava posla vise i procitajte Ustav pre nego ga tesko prekrsite, a posle nema, nisam znao.

osvesti se srbine

pre 6 godina

Ma dajte bre ljudi,koje dve nemacke.Razlika je velika izmedju Nemackog i Kosovskog problema.Niti smo mi (Srbija) kao nacisticka nemacka,niti je kosovo kao bivsa republika DDR.Razlika je ogromna u problemu,u DDR-u su ziveli Nemci,a na kosovu albanci vecinski,i zato ne mozete nikako da uporedite taj problem.Ovde se radi samo o jednoj stvarcici,a to je da zapad i amerika moraju da proguraju nekako da poslusni nasi politicari,izadju njima u susret i aminuju nezavisnost KiM,tako da im budu legalni oni ratovi i krsenja medjunarodnog prava,naravno i milijarde potrosenog novca na te njihove djavolje neljudske projekte.Samo glupi i coravi,ne mogu da vide i shvate,koju igru ovi djavoli igraju.Vratite to pitanje u UN,pa da vidimo kako ce tamo da se resi,gde celi svet moze da cuje i odluci,dali ce takav projekat amerikanaca i njihovih evropskih sluga,da se aminuje i naravno upotrebi po celome svetu,Ne mogu isti oni koji su doveli do ovoga sada da i rese taj problem,kadija te tuzi i kadija ti sudi,gde to ima bre ljudi.

NaivniMarkic

pre 6 godina

Zar nije blesavo da oba ta naroda hoće da uđu u EU, da budu jedna zemlja, bez granica - i da jedino što ih sprečava u tome je model razgraničenja?

Pecanac rodjenjem

pre 6 godina

Sta kaze Svabo - prihvatite bez priznanja, pa kad padne taj Berlinski zid slavicete vi.
Nikad iskrenijeg saveta (sad kako se lazljivi Englezi u EU vise ne pitaju)

Remington

pre 6 godina

Ok, ali koja će biti zapadna a koja istočna “Nemačka” ??? Her Gabriel mora imati u vidu da ima posla sa Balkancima a ne Nemcima.

Топла вода 2.0

pre 6 godina

“Две Немачке” су пале у воду још пре 10 година, јер су школски пример де факто признања. Бар правника има који су читали уџбенике.

C i n i k

pre 6 godina

Slucaj 2 nemacke je vise situacija Srbije i RS.
A pitanje Kosova je jasno, Kosovo nikad vise nece ni formalno da bude u sastavu Srbije,Albanci su se od 1912 borili za otcepljenje, to su uspeli kada je Srbija otisla na istok gde je i danas, umesto na zapad.
Treba se suociti sa gubitkom teritorija i krenuti dalje.

Leonid

pre 6 godina

Za one koji misle da propadamo totalno ako ne priznamo EU:

GDP(bruto domaći proizvod) SAD se uvećava po godišnjoj stopi od oko 2,8% od 2008 do 2016.Kineski GDP po godišnjoj stopi od 11,7% godisnje od 2008 do 2016.Gdp Kine je 11,2 triliona, a SAD 18,5 triliona.Za pet godina ima da se izjednace.Za 10 godina 35 triliona(kina) naspram 24 trilion(sad).Ovime samo hoću reći da nismo ograničeni finansijski kapitalom "demokratskih zemalja", možemo napredovati i bez njih.

Aleks

pre 6 godina

@ Skeptik
Cak i da sve bude tako kako si napisao bas ti mladi o kojima pricas bi dobili jednu veliku stvar . Ulaskom u EU mogli bi slobodno da se krecemo i radimo u EU . Sada je sve to mnogo komplikovano a ulaskom u EU mladi ( a i oni stariji koji to zele ) , bez problema ce moci da traze posao po EU .
Za mene je i to jedna sasvim dovoljna stvar i daleko je od nista. Ne vidim sta ce mi Kosovo jer jedva cekam da odem iz Srbije kao i vecina mladih .Mislim da je svakom mladom coveku vazan kvalitet sopstvenog zivota a ne Kosovo .

Dejan

pre 6 godina

Upakujte to kako hocete, zavijajte u sarenu hartiju, ali na kraju krajeva vi od nas ipak trazite da priznamo i legalizujemo otimacinu naseg dela teritorije. A od toga nema nista. Dakle, dovidjenja EU, potrosena, ocajna i umorna organizacijo.

srbin otvorenim ocima pise iz beca

pre 6 godina

ja nemogu da verujem da se kosovski pitanje - u srbiji - uopste postavlja.

ne treba se identitet jednog drustva vezivati za neke granice.

pogledajmo kako su se manjale granice kroz vekove i uvek su drugacije izgledale.

jezik se menjao kroz vekove. granice se menjale. sve se menja i dalje. panta rhei.

a neki srpski politicari vode nacionalisticku politiku i zamajavaju jadan narod koji vecinom zivi na granici siromastva pa se drzi neke kosovske ideje kao slepac za kobasicu.

treba da se neguje kultura, pisana rec, umetnost itd. to je fundament i kapital jedne - svetske - nacije, ako tako nesto kao nacija uopste postoji. granice su bile, nastale i nestale.

ako se promene radikalno okolnosti na svetu, mozda ce se neke granice menjati. za sada na kosovu ne zivi neki znatan broj srba i to se nece promeniti. treba se time pomiriti, granice se menjaju

RAHMAN

pre 6 godina

Citam neke komentare gde pisu da Treba gledati ustav, i prema Tom ustavu dase opredele. Mene me cude neki pojedinci, kako ne svataju prvo taj ustav Bio od exs YU od tog ustava
Proizaslo 7 drzava. Znaci raspadom Jugoslavije raspao i Taj ustav da nije bilo rata, dasu resili sve Probleme mirnim putem mozda bih bilo malo logikedase spominje Ustav. Tu gde intervenira NATO i gde bude rata tu nema vise sta da pricamo najbolje resenje kako je rekao Gabriel dase priznaju izmedju sebe ako hocu da se ukljuce EU hvala

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Da li je neko citao ugovor izmedju dve Nemacke iz 1972. godine ? Ako nije, vredelo bi, pre bilo kakvog komentara. Ono sto bih uvazenom ministru Gabrijelu i ostalim pristalicama modela "dve Nemacke" preporucio je da isti takav sporazum po modelu dve Nemacke, ako ga vec nude Srbiji i Kosovu, u isto vreme ponude na potpisivanje Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ili je to ipak slucaj sui generis ?!

Blerim

pre 6 godina

Ja imam mnogo poznanike i prijatelje Srbe, i ocigledno ne slazemo se sto se tice statusa Kosove, ali brate slazemo se za milion drugih stvari i slobdno mogu reci da smo dobri drugari i da ta neslaznost ne utice u nase prijatelsvo. Ovakav pristup bi mogli i trebali da probaju Beograd i Prishtina, da rade i grade na stavrima gde se slazu (siguran sam da ima puno), a ne da se zagllave u stavrima u kojima nema i verovatno nece biti saglasnost za dugo vreme, doci ce vreme i za to, ali u medjuvreme bar da nesto sredimo za dobrobit i Srba i Albanaca-Kosovare.

Veljo

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ух ал му је предлог! А што Додику и Бакиру није понудио такав предлог за уређење односа између њихових ентитета?

Željko Marjanovic

pre 6 godina

Pa ko je ovde lud? Ideja o dve Nemačke?! Pa koliko sad ima Nemački? Da je to bilo normalno ostale bi dve Nemačke. Uostalom po meïunarodnom pravu svaki potpisan dokument pod prisilom je ništavan.

Nisu Nemci krivi, nacisti su !

pre 6 godina

45 godina su dve nemacke pokusavale da se ujedine, jedna malo vise druga malo manje, i, na kraju su se i ujedinile ! Ocigledno da je podela bila neuspesna jer ih nista nije naucila ! Zasto onda name nude slican, neuspesan, odnos ?

Aleksandar

pre 6 godina

Ne kao dve Nemačke, već kao Nemačka i njene istočne teritorije kojih se nizom sporazuma Nemačka odrekla nakon oba svetska rata i koje danas mahom pripadaju Poljskoj. Nemačka je, inače, u tim 'dilovima' prošla daleko, daleko gore nego što je Srbija s Kosovom (33% naspram 12,5% teritorije, 4-6 miliona naspram stotinak hiljada stanovnika, Prusija je objektivno daleko veća kolevka nemačke države nego što je Kosovo kolevka Srbije, površina veća od jedne cele Srbije...) zato ih potpuno razumem kako im nije jasno zašto Srbija odbija da se reši Kosova i fokusira na sopstvene probleme.

Ono što Nemci ne znaju je da Srbiji nije stalo do Kosova - Srbiji samo treba dobar izgovor da održava haos niskog identiteta kako bi se fukara bogatila dok udara u kosovske talambase. To ovde traje već vekovima, pisao je lepo o tome još Domanović u "Kraljević Marko po drugi put među Srbima"...

Duke of Peckham

pre 6 godina

Nijedan cilj Kosovo nece ostvariti sve dok je Srbija ne prizna.
(skeptik, 16. februar 2018 08:41)

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!

kol’ko muzike tol’ko para

pre 6 godina

Kosovo je u politickom smislu problem EU, jer sve sto se na Kosovu dešava je indirektno njihova odgovornost. Osim toga, EU ne može i nema instrumente da natera pet vlastitih clanica da priznaju samostalnost Kosova. Rešenje za Nemce i ostale zamlje koje su priznale nezavisnost je da se Srbiju prisili da se odrekne dela svoje teritorije. Ako ili kada se Srbija odrekne svoje teritorije ostalih pet clanica EU mogu da priznaju Kosovu, posto je to i sama Srbija uradila.
Posto su svesni da tako nešto najverovatnije ne može proći u narodu, insistirace da se odluku o od odricanju teritorije donese bez referenduma.

Paradoksalno, Kosovo je jedina karta koju Srbija ima. Odreći se te karte nama ni našem narodu na Kosovu neće ništa doneti. Ako se odreknemo Kosova, EU koja je već umorna od proširenja nema ni jedan razlog da nas primi. Niti Srbija ima šta da ponudi niti postoji bilo koji strateski razlog da nas primi. Rusija je daleko, a i nije od velike vajde, Kina još dalje i puno ne mari za državu čiji je broj stanovnika manji od jednog njihovog prosečnog grada.

A kad se odreknemo Kosova, e tek onda pocinje žvakanje. Malo Republika Srpska, malo jedna manjina, malo druga manjina, malo jedna granica, malo druga granica, malo treća manjina i tako u nedogled.

Ključ kakvog takvog prosperiteta Srbije je da radimo za naše a ne za tudje dobro, apsolutna vladavina prava i iskorenjivanje korupcije (koje uzgred rečeno nisu ni na pomolu) i saradnja sa svima gde god i kad god to nama odgovara. Odricanjem od Kosova, odričemo se i od EU.

Doktor

pre 6 godina

Ne razumem ovo. Ja sam čuo da je to sve rešeno, i šta onda sad hoće od nas kad je to rešena stvar?! Ili možda ipak nije... Dve Nemačke - ein bischen morgen!

Bot

pre 6 godina

Priznanje K od strane pet država EU koje ga nisu priznale moguće je samo ako S prihvati državu K. Dakle, to se neće desiti, a primer dve nemačke nije moguć jer se tamo radilo o dve države sa nemačkim stanovništvom. To je primera radi kao da S prihvati postojanje države Republike Srpske. Ili se radi o ne poznavanju razlika ili se forsira model po kom bi Nemačka mogla da nagovori ostatak članica EU da priznaju K. Kada se to desi S bez priznanja države K neće moći ući u EU.

skeptik

pre 6 godina

Srbija, čitaj Vučić & Co. su Kosovu dali apsolutno sve karakteristike nezavisne države, ostaje još samo formalno priznanje koje u principu i nije toliko bitno!
(Duke of Peckham, 16. februar 2018 11:42)
Ne kapiras. Kosovo ne moze napredovati ka EU ako nema resene granicu sa Srbijom a to se upravo zeli ovim pravno-obavezujucim sporazumom.

Smuleco

pre 6 godina

Pa ako je taj model dobar, zašto nisu ostale dve nemačke država? Zašto su se ujedinile, kad im je bilo tako "dobro", odvojenima? Uzgred, niđe veze.
Jedno je sigurno, Nemačka je preuzela političku inicijativu u EU posle Bregzita, i uzeli su stvar, u svoje ruke. Potpuno logično, ko ima i daje najviše para, taj i mora da povlači konce. Francuska je u celoj priči politički patuljak, obogaljena nesposobnom vlašću, i predsednicima šarlatanima, već decenijama.

pogresna teza

pre 6 godina

@skeptik Komentarises napamet, bez da poznajes medjunarodno javno pravo. Otidji na Vikopediju i pronadji rezuciju GSUN Ujedinjeni za mir iz 1950. godine. Valjda ce ti tada biti jasnije da to sto pises je potpuno netacno. Dokaz - nedavna rezucijta GSUN o Jerusalemu cije usvajanje ni SAD nisu mogle da sprece

Коколо

pre 6 godina

Те “две Немачке” подразумевају исти народ у две државе. Рецимо, између Србије и Републике Српске. Или између Ирске и Северне Ирске. Између Холандије и Фландрије, итд.

Kika

pre 6 godina

E sada neka neko lepo objasni sta znaci model dve Nemacke u praksi.
Jedan narod, jedan jezik ali dve potpuno nezavisne zemlje? Mozda tu i tamo neko nepriznavanje na medjunarodnom planu ali de facto dve drzave, dve vojske, dva bloka, dve ideologije, dve ekonomije, dve fudbalske selekcije, dve himne, dve zastave, itd, itd., itd....?

A sta znaci model dve Nemacke na nasem primeru? Verovatno sve isto sto je navedeno, osim sto pride imamo i dva naroda i dva jezika...