Aktuelno

Utorak, 06.02.2018.

18:00

Opel demantuje minus od 1 mlrd, PSA najavljuje preokret

Izvor: B92

Opel demantuje minus od 1 mlrd, PSA najavljuje preokret IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

stockton john

pre 6 godina

@amigo
Već je pisano ovde više puta... mnogi to ne čuju kada kritikuju i pljuju Opel, pa ajde da ponovim.

Opel je bio okosnica cele GM grupe - kompletan razvoj platformi, motora, menjača... sve je rađeno u razvojnom centru u Nemačkoj. O tome na netu ima materijala koliko voliš. Minut guglanja i videćeš sve... šta je Opel radio, razvijao, inovirao tokom decenija.

I sad, mnogo je dobro kad jedan deo koncerna SVOJOM zaradom finansira kompletan holding, a ostali to uzmu na tacni, bez da išta plate, jer hbg, to je vlasništvo koncerna. Opel razvija, a kao vlasnik patenata se upisuje GM. I tako dolazimo do "logike" koja kaže da je u GM-u Opel bio zadužen za razvoj najmanje 2/3 osnovnih sklopova i koncepata, a da su od toga korist imali svi unutar GM-a, pri čemu je samo Opelu bila zabranjena prodaja bilo gde van Evrope i Rusije.

Eto odgovora na pitanje kako se može imati odličan proizvod, sjajna prodaja (U Evropi godinama odmah iza VW, a pojedinačno bolji od svih VW-ovih segmenata, osim samog VW-a, uključujući čak i Škodu!), a ipak biti u gubicima.

Kao kada neko radi i zarađuje za celu familiju, a stalno je u dugovima, jer drugi ne rade ništa, ali muzu onog ko zarađuje. Naravno da je takva poslovna politika osuđena na propast.

I što je najgore, Opel je prodat BEZ svega što je razvio, tako da je PSA dobio samo ime. Srećom, barem deo razvojnog odeljenja prelazi u PSA i novi vlasnik je već najavio da će to razvojno odeljenje nastaviti da radi ono u čemu je bilo najbolje.

amigo

pre 6 godina

Meni i dalje nije jasno kako mogu da posluju sa gubicima kada ih ima na sve strane, od Srbije, Hrvatske, Madjarske, Nemačke, Holandije, Belgije... svaki treći je Opel, svaki drugi gradski je Corsa... Stvarno ne kapiram....

anti-cinični

pre 6 godina

Cinični, već sam se javljao u nekim sličnim člancima da te demantujem, ali ti si uporan. Umeš li da čitaš? Onda pogledaj zvanični info - koji su i čiji motori, gde se sve koriste i koja je platforma:

https://en.wikipedia.org/wiki/Opel_Insignia

Ako nađeš jedno mesto gde se pominje PSA, dobićeš orden.

dejan

pre 6 godina

@cinik Ajde informisi se malo pre nego sto se nalupetas gluposti,astra k i insignia grand sport su stupili na scenu i pre nego sto je PSA preuzeo Opel i u tim modelima se iskljucivo ugradjuju opel-fijat cdti motori i nema naznake da ce se to skoro promeniti.Grandland x i crossland x su na PSA platformi sa PSA menjacima i Hdi motorima i u buducnosti svi novi modeli Opela ce biti na njihovim platformama,menjacima i motorima.Sto je i logicno jer se time znatno smanjuju troskovi proizvodnje,a i ja nemam nista protiv toga jer je dokazano da su hdi motori jedni od najpouzdanijih i najekonomicnijih motora na trzistu,tako da je to samo plus za opel i nista vise.

ZNBg

pre 6 godina

"Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi."

Ja bih rekao da su ti motori tu da zadovolje 5-10% izkompleksiranih kupaca koji kupuju pre svega marku - znak na haubi i spremni su da to plate 30-50% skuplje. Mogao bih da razumem takvu kupovinu ako je motiv bolja pasivna i aktivna bezbednost ali verovatno većina ovih kupaca o tome ni ne razmišlja. A sve je posledica želje za većim profitom "premijum proizvođača" koji izmišljaju i ukudaju klase automobila i na silu se trpaju tamo gde im nije mesto.

stockton john

pre 6 godina

Ti mora da radis za neku konkurenciju kad se tako grcevito trudis da popljujes Opel zbog PSA motora. Niti su PSA motori losi (naprotiv, to je jedna od boljih stvari u toj grupaciji), niti se ugradjuju u Opel.

Pitas se zasto bi neko ugradjivao tudje motore kad ima svoje - pa zbog troskova. Ti i jesi samo jedan mali nebitni komentator, jer nisi sposoban da razmisljas kako sposobni menadzeri razmisljaju. Niko nece da ukine 90% aktuelnih modela (od kojih su neki bukvalno juce predstavljeni), samo da bi terao neki fazon dostojanstva. Opel je u svoje modele ugradjivao i Fiat i Isuzu nekad, ugradjuje i sopstvene i eto u neke ugradjuje i PSA, ali oni ne idu u Insigniu, niti Astru, niti bilo sta, jer se fizicki ne mogu ugraditi. Shvatas li da su DELOVI isti za stare i nove modele sa istim oznakama motora? Unutra je sve GM i nalepnice na svakom delu to dokazuju. Uostalom, evo kako da proveris. Pozovi Opel servis koji radi prodaju delova (tamo na Bezanij) i pitaj za bilo koji od tih motora, ciji delovi idu. Sve ce ti biti jasnije, da se ne blamiras vise. Stvarno je previse.

nisam-dovoljno-plaćen-da-reklamiram

pre 6 godina

@C i n i k
Da li ti uopšte znaš šta pišeš?

Evo ja radim u domaćem servisu Opela... to što ti pišeš su takve nebuloze, da ja reči nemam. Video sam da se javljaš na svakoj vesti o Opelu i pišeš isto. Uglavnom me mrzi da se javljam, ali sad moram.

Specifične alate smo dobili za Crossland i Grandland... svi ostali se rade kao što su se radili poslednjih nekoliko godina. Opel platforme se fizički ne mogu koristiti sa PSA motorima... nebitno da li je HDI ili benzin.

Svi benzinci su Opel, deo dizela je Fiat, deo su Opel (dva poslednja dizela od 1.6 i 2.0 su komplet Opel porekla - to su prvi stvarno Opel dizeli. Isti se ugrađuju u Astru, Insigniu, Moku i Zafiru C). Ja u porodici vozim Astru J i Zafiru C i dobro znam čije delove koristim, a oba auta imaju identičan motor (2.0CDTI/170ks) Aj me nauči, molim te.

jo

pre 6 godina

@Cinik- Opel ugradjuje svoje motore( dizele) od 1.6 i 2.0L koji su napravljeni na osnovu saradnje GM-a sa FIATom, to su novorazvijeni motori od starne Opela, za ciju su osnovu posluzili motori FIATa- mjet i mjet2! Na testu Opel Insignie GrandSport 2.0cdti autori jednog naseg autoportala navode upravo ovo! Pezo je tek preuzeo Opel, pa ne verujem da tako brzo mogu da zamene sve sto je Opel radio, pogotovu za udarni model- Insigniu! Platforme za Crossland i Grandland su Pezoove, pa se kod tih modela moze ocekivati i podela motora.

smajli

pre 6 godina

cinik... Jedina dva automobila koji nose značku Opela i imaju Pežo motore jesu Kroslend i Granlend X.
Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi.

C i n i k

pre 6 godina

Opel nije Opel, to je PSA, kao sto je Skoda VW, odakle vam komentatori ideja da je Opel nastavio sa ugradnjom Fiat motora? Dajte neki link? Opel tj.Psa u SVE modele od 2017. ugradjuje iskljucivo svoje Hdi motore,o tome imate izjavu Tavaresa,izguglajte malo, Insignia (nova) nosi Hdi motor, prestanite da pisete nebuloze, ispada po vama da ce PSA da placa Fiatu motore a ima svoje koje se ugradjuju maltene kod svakog 2.proizvodjaca automobila? Kako vam takve ideje padaju na pamet?Pa el bi vi to uradili da ste kupili fabriku?! Imate svoj motor koji je extra ali necete njega da ugradite nego cete bas od konkurencije a koji je i gori pri tom?! Nadrealno je sta pisete..

C i n i k

pre 6 godina

Treba da im PSA stavi znacku Peugeota. To bi poboljsalo prodaju, ljudi sada ne zele Opela jer to i nije vise Opel.S druge strane, bolje kupiti PSA auto nego Opela, logicno je, kao i sto je logicno da je bolje kupiti Renault nego Mercedes A ili B klase obzirom da nose Reno Dci 1.5 motore.
Ujedno, ako BMW u Mini ugradjuje PSA 1.6 HDi a u svoje modele 1 i 3 PSA benzince od 1.2 cmm, kakva je logika da kupis BMW 1 ili 3 sa tudjim motorom?

Milos sa zvezdare

pre 6 godina

Da li su ugrađivali motor psa grupe u Insigniju, vidim da ima sa motorom 2.0 163 KS kao i Peugeot, Citroen, Ford itd
(coa90, 06. februar 2018 19:04)

Nisu.
To je Fiatov preradjeni 1.9 jtd(cdti) motor.
Motor je odlican,sem kada prodadne gumica u karteru na pumpi za ulje,tada moze potencijalno i da crkne motor ako se tako vozi neko vreme.
zamenom gumice u karteru na vreme,svaka briga je otklonjena.
Na displeju izmedju cajgera ispise ujutro na prvo paljenje
"OIL PRESURE LOW STOP ENGINE"
Imao je 2 god. pa znam.

dejan

pre 6 godina

@coa90 Nisu,2.0cdti i 1.6 cdti motori koji se ugradjuju u poslednje generacije astre i insignie su radjeni u saradnji sa fijatom.Prvi opel sa hdi motorom je Opel grandland x i crossland x,trenutno imaju u ponudi samo 1.6 hdi od 120ks,a za koji mesec u te modele uvode i 2.0 hdi motore od 160ks.

japanac

pre 6 godina

Prema navodima gubljeno je preko 100 miliona evra mesečno, a to nije mala svota. Tako da je moguće da je izgubljena i čitava milijarda...

Milos sa zvezdare

pre 6 godina

Da li su ugrađivali motor psa grupe u Insigniju, vidim da ima sa motorom 2.0 163 KS kao i Peugeot, Citroen, Ford itd
(coa90, 06. februar 2018 19:04)

Nisu.
To je Fiatov preradjeni 1.9 jtd(cdti) motor.
Motor je odlican,sem kada prodadne gumica u karteru na pumpi za ulje,tada moze potencijalno i da crkne motor ako se tako vozi neko vreme.
zamenom gumice u karteru na vreme,svaka briga je otklonjena.
Na displeju izmedju cajgera ispise ujutro na prvo paljenje
"OIL PRESURE LOW STOP ENGINE"
Imao je 2 god. pa znam.

dejan

pre 6 godina

@coa90 Nisu,2.0cdti i 1.6 cdti motori koji se ugradjuju u poslednje generacije astre i insignie su radjeni u saradnji sa fijatom.Prvi opel sa hdi motorom je Opel grandland x i crossland x,trenutno imaju u ponudi samo 1.6 hdi od 120ks,a za koji mesec u te modele uvode i 2.0 hdi motore od 160ks.

C i n i k

pre 6 godina

Opel nije Opel, to je PSA, kao sto je Skoda VW, odakle vam komentatori ideja da je Opel nastavio sa ugradnjom Fiat motora? Dajte neki link? Opel tj.Psa u SVE modele od 2017. ugradjuje iskljucivo svoje Hdi motore,o tome imate izjavu Tavaresa,izguglajte malo, Insignia (nova) nosi Hdi motor, prestanite da pisete nebuloze, ispada po vama da ce PSA da placa Fiatu motore a ima svoje koje se ugradjuju maltene kod svakog 2.proizvodjaca automobila? Kako vam takve ideje padaju na pamet?Pa el bi vi to uradili da ste kupili fabriku?! Imate svoj motor koji je extra ali necete njega da ugradite nego cete bas od konkurencije a koji je i gori pri tom?! Nadrealno je sta pisete..

japanac

pre 6 godina

Prema navodima gubljeno je preko 100 miliona evra mesečno, a to nije mala svota. Tako da je moguće da je izgubljena i čitava milijarda...

nisam-dovoljno-plaćen-da-reklamiram

pre 6 godina

@C i n i k
Da li ti uopšte znaš šta pišeš?

Evo ja radim u domaćem servisu Opela... to što ti pišeš su takve nebuloze, da ja reči nemam. Video sam da se javljaš na svakoj vesti o Opelu i pišeš isto. Uglavnom me mrzi da se javljam, ali sad moram.

Specifične alate smo dobili za Crossland i Grandland... svi ostali se rade kao što su se radili poslednjih nekoliko godina. Opel platforme se fizički ne mogu koristiti sa PSA motorima... nebitno da li je HDI ili benzin.

Svi benzinci su Opel, deo dizela je Fiat, deo su Opel (dva poslednja dizela od 1.6 i 2.0 su komplet Opel porekla - to su prvi stvarno Opel dizeli. Isti se ugrađuju u Astru, Insigniu, Moku i Zafiru C). Ja u porodici vozim Astru J i Zafiru C i dobro znam čije delove koristim, a oba auta imaju identičan motor (2.0CDTI/170ks) Aj me nauči, molim te.

smajli

pre 6 godina

cinik... Jedina dva automobila koji nose značku Opela i imaju Pežo motore jesu Kroslend i Granlend X.
Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi.

stockton john

pre 6 godina

Ti mora da radis za neku konkurenciju kad se tako grcevito trudis da popljujes Opel zbog PSA motora. Niti su PSA motori losi (naprotiv, to je jedna od boljih stvari u toj grupaciji), niti se ugradjuju u Opel.

Pitas se zasto bi neko ugradjivao tudje motore kad ima svoje - pa zbog troskova. Ti i jesi samo jedan mali nebitni komentator, jer nisi sposoban da razmisljas kako sposobni menadzeri razmisljaju. Niko nece da ukine 90% aktuelnih modela (od kojih su neki bukvalno juce predstavljeni), samo da bi terao neki fazon dostojanstva. Opel je u svoje modele ugradjivao i Fiat i Isuzu nekad, ugradjuje i sopstvene i eto u neke ugradjuje i PSA, ali oni ne idu u Insigniu, niti Astru, niti bilo sta, jer se fizicki ne mogu ugraditi. Shvatas li da su DELOVI isti za stare i nove modele sa istim oznakama motora? Unutra je sve GM i nalepnice na svakom delu to dokazuju. Uostalom, evo kako da proveris. Pozovi Opel servis koji radi prodaju delova (tamo na Bezanij) i pitaj za bilo koji od tih motora, ciji delovi idu. Sve ce ti biti jasnije, da se ne blamiras vise. Stvarno je previse.

jo

pre 6 godina

@Cinik- Opel ugradjuje svoje motore( dizele) od 1.6 i 2.0L koji su napravljeni na osnovu saradnje GM-a sa FIATom, to su novorazvijeni motori od starne Opela, za ciju su osnovu posluzili motori FIATa- mjet i mjet2! Na testu Opel Insignie GrandSport 2.0cdti autori jednog naseg autoportala navode upravo ovo! Pezo je tek preuzeo Opel, pa ne verujem da tako brzo mogu da zamene sve sto je Opel radio, pogotovu za udarni model- Insigniu! Platforme za Crossland i Grandland su Pezoove, pa se kod tih modela moze ocekivati i podela motora.

C i n i k

pre 6 godina

Treba da im PSA stavi znacku Peugeota. To bi poboljsalo prodaju, ljudi sada ne zele Opela jer to i nije vise Opel.S druge strane, bolje kupiti PSA auto nego Opela, logicno je, kao i sto je logicno da je bolje kupiti Renault nego Mercedes A ili B klase obzirom da nose Reno Dci 1.5 motore.
Ujedno, ako BMW u Mini ugradjuje PSA 1.6 HDi a u svoje modele 1 i 3 PSA benzince od 1.2 cmm, kakva je logika da kupis BMW 1 ili 3 sa tudjim motorom?

dejan

pre 6 godina

@cinik Ajde informisi se malo pre nego sto se nalupetas gluposti,astra k i insignia grand sport su stupili na scenu i pre nego sto je PSA preuzeo Opel i u tim modelima se iskljucivo ugradjuju opel-fijat cdti motori i nema naznake da ce se to skoro promeniti.Grandland x i crossland x su na PSA platformi sa PSA menjacima i Hdi motorima i u buducnosti svi novi modeli Opela ce biti na njihovim platformama,menjacima i motorima.Sto je i logicno jer se time znatno smanjuju troskovi proizvodnje,a i ja nemam nista protiv toga jer je dokazano da su hdi motori jedni od najpouzdanijih i najekonomicnijih motora na trzistu,tako da je to samo plus za opel i nista vise.

stockton john

pre 6 godina

@amigo
Već je pisano ovde više puta... mnogi to ne čuju kada kritikuju i pljuju Opel, pa ajde da ponovim.

Opel je bio okosnica cele GM grupe - kompletan razvoj platformi, motora, menjača... sve je rađeno u razvojnom centru u Nemačkoj. O tome na netu ima materijala koliko voliš. Minut guglanja i videćeš sve... šta je Opel radio, razvijao, inovirao tokom decenija.

I sad, mnogo je dobro kad jedan deo koncerna SVOJOM zaradom finansira kompletan holding, a ostali to uzmu na tacni, bez da išta plate, jer hbg, to je vlasništvo koncerna. Opel razvija, a kao vlasnik patenata se upisuje GM. I tako dolazimo do "logike" koja kaže da je u GM-u Opel bio zadužen za razvoj najmanje 2/3 osnovnih sklopova i koncepata, a da su od toga korist imali svi unutar GM-a, pri čemu je samo Opelu bila zabranjena prodaja bilo gde van Evrope i Rusije.

Eto odgovora na pitanje kako se može imati odličan proizvod, sjajna prodaja (U Evropi godinama odmah iza VW, a pojedinačno bolji od svih VW-ovih segmenata, osim samog VW-a, uključujući čak i Škodu!), a ipak biti u gubicima.

Kao kada neko radi i zarađuje za celu familiju, a stalno je u dugovima, jer drugi ne rade ništa, ali muzu onog ko zarađuje. Naravno da je takva poslovna politika osuđena na propast.

I što je najgore, Opel je prodat BEZ svega što je razvio, tako da je PSA dobio samo ime. Srećom, barem deo razvojnog odeljenja prelazi u PSA i novi vlasnik je već najavio da će to razvojno odeljenje nastaviti da radi ono u čemu je bilo najbolje.

ZNBg

pre 6 godina

"Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi."

Ja bih rekao da su ti motori tu da zadovolje 5-10% izkompleksiranih kupaca koji kupuju pre svega marku - znak na haubi i spremni su da to plate 30-50% skuplje. Mogao bih da razumem takvu kupovinu ako je motiv bolja pasivna i aktivna bezbednost ali verovatno većina ovih kupaca o tome ni ne razmišlja. A sve je posledica želje za većim profitom "premijum proizvođača" koji izmišljaju i ukudaju klase automobila i na silu se trpaju tamo gde im nije mesto.

anti-cinični

pre 6 godina

Cinični, već sam se javljao u nekim sličnim člancima da te demantujem, ali ti si uporan. Umeš li da čitaš? Onda pogledaj zvanični info - koji su i čiji motori, gde se sve koriste i koja je platforma:

https://en.wikipedia.org/wiki/Opel_Insignia

Ako nađeš jedno mesto gde se pominje PSA, dobićeš orden.

amigo

pre 6 godina

Meni i dalje nije jasno kako mogu da posluju sa gubicima kada ih ima na sve strane, od Srbije, Hrvatske, Madjarske, Nemačke, Holandije, Belgije... svaki treći je Opel, svaki drugi gradski je Corsa... Stvarno ne kapiram....

C i n i k

pre 6 godina

Treba da im PSA stavi znacku Peugeota. To bi poboljsalo prodaju, ljudi sada ne zele Opela jer to i nije vise Opel.S druge strane, bolje kupiti PSA auto nego Opela, logicno je, kao i sto je logicno da je bolje kupiti Renault nego Mercedes A ili B klase obzirom da nose Reno Dci 1.5 motore.
Ujedno, ako BMW u Mini ugradjuje PSA 1.6 HDi a u svoje modele 1 i 3 PSA benzince od 1.2 cmm, kakva je logika da kupis BMW 1 ili 3 sa tudjim motorom?

C i n i k

pre 6 godina

Opel nije Opel, to je PSA, kao sto je Skoda VW, odakle vam komentatori ideja da je Opel nastavio sa ugradnjom Fiat motora? Dajte neki link? Opel tj.Psa u SVE modele od 2017. ugradjuje iskljucivo svoje Hdi motore,o tome imate izjavu Tavaresa,izguglajte malo, Insignia (nova) nosi Hdi motor, prestanite da pisete nebuloze, ispada po vama da ce PSA da placa Fiatu motore a ima svoje koje se ugradjuju maltene kod svakog 2.proizvodjaca automobila? Kako vam takve ideje padaju na pamet?Pa el bi vi to uradili da ste kupili fabriku?! Imate svoj motor koji je extra ali necete njega da ugradite nego cete bas od konkurencije a koji je i gori pri tom?! Nadrealno je sta pisete..

japanac

pre 6 godina

Prema navodima gubljeno je preko 100 miliona evra mesečno, a to nije mala svota. Tako da je moguće da je izgubljena i čitava milijarda...

Milos sa zvezdare

pre 6 godina

Da li su ugrađivali motor psa grupe u Insigniju, vidim da ima sa motorom 2.0 163 KS kao i Peugeot, Citroen, Ford itd
(coa90, 06. februar 2018 19:04)

Nisu.
To je Fiatov preradjeni 1.9 jtd(cdti) motor.
Motor je odlican,sem kada prodadne gumica u karteru na pumpi za ulje,tada moze potencijalno i da crkne motor ako se tako vozi neko vreme.
zamenom gumice u karteru na vreme,svaka briga je otklonjena.
Na displeju izmedju cajgera ispise ujutro na prvo paljenje
"OIL PRESURE LOW STOP ENGINE"
Imao je 2 god. pa znam.

smajli

pre 6 godina

cinik... Jedina dva automobila koji nose značku Opela i imaju Pežo motore jesu Kroslend i Granlend X.
Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi.

anti-cinični

pre 6 godina

Cinični, već sam se javljao u nekim sličnim člancima da te demantujem, ali ti si uporan. Umeš li da čitaš? Onda pogledaj zvanični info - koji su i čiji motori, gde se sve koriste i koja je platforma:

https://en.wikipedia.org/wiki/Opel_Insignia

Ako nađeš jedno mesto gde se pominje PSA, dobićeš orden.

amigo

pre 6 godina

Meni i dalje nije jasno kako mogu da posluju sa gubicima kada ih ima na sve strane, od Srbije, Hrvatske, Madjarske, Nemačke, Holandije, Belgije... svaki treći je Opel, svaki drugi gradski je Corsa... Stvarno ne kapiram....

dejan

pre 6 godina

@coa90 Nisu,2.0cdti i 1.6 cdti motori koji se ugradjuju u poslednje generacije astre i insignie su radjeni u saradnji sa fijatom.Prvi opel sa hdi motorom je Opel grandland x i crossland x,trenutno imaju u ponudi samo 1.6 hdi od 120ks,a za koji mesec u te modele uvode i 2.0 hdi motore od 160ks.

jo

pre 6 godina

@Cinik- Opel ugradjuje svoje motore( dizele) od 1.6 i 2.0L koji su napravljeni na osnovu saradnje GM-a sa FIATom, to su novorazvijeni motori od starne Opela, za ciju su osnovu posluzili motori FIATa- mjet i mjet2! Na testu Opel Insignie GrandSport 2.0cdti autori jednog naseg autoportala navode upravo ovo! Pezo je tek preuzeo Opel, pa ne verujem da tako brzo mogu da zamene sve sto je Opel radio, pogotovu za udarni model- Insigniu! Platforme za Crossland i Grandland su Pezoove, pa se kod tih modela moze ocekivati i podela motora.

nisam-dovoljno-plaćen-da-reklamiram

pre 6 godina

@C i n i k
Da li ti uopšte znaš šta pišeš?

Evo ja radim u domaćem servisu Opela... to što ti pišeš su takve nebuloze, da ja reči nemam. Video sam da se javljaš na svakoj vesti o Opelu i pišeš isto. Uglavnom me mrzi da se javljam, ali sad moram.

Specifične alate smo dobili za Crossland i Grandland... svi ostali se rade kao što su se radili poslednjih nekoliko godina. Opel platforme se fizički ne mogu koristiti sa PSA motorima... nebitno da li je HDI ili benzin.

Svi benzinci su Opel, deo dizela je Fiat, deo su Opel (dva poslednja dizela od 1.6 i 2.0 su komplet Opel porekla - to su prvi stvarno Opel dizeli. Isti se ugrađuju u Astru, Insigniu, Moku i Zafiru C). Ja u porodici vozim Astru J i Zafiru C i dobro znam čije delove koristim, a oba auta imaju identičan motor (2.0CDTI/170ks) Aj me nauči, molim te.

ZNBg

pre 6 godina

"Zašto bi iko kupio Mercedes ili BMW sa tim Pežo, Reno motorima? Ti su motori tu samo da zadovolji 5-10% potencijalnih kupaca koji žele aute iz BMW i Mercedes familije niže kubikaže.
Ako se pokaže da su traženi i u porastu modeli manje kubikaže eto u budućnosti i Mesrcedesa, BMWa sa njihovim motorima manjih kubika.
Ne bi me čudilo da kupe Opelovu (sada GM) fabriku motora. Ionako GM nema šta da radi u Evropi."

Ja bih rekao da su ti motori tu da zadovolje 5-10% izkompleksiranih kupaca koji kupuju pre svega marku - znak na haubi i spremni su da to plate 30-50% skuplje. Mogao bih da razumem takvu kupovinu ako je motiv bolja pasivna i aktivna bezbednost ali verovatno većina ovih kupaca o tome ni ne razmišlja. A sve je posledica želje za većim profitom "premijum proizvođača" koji izmišljaju i ukudaju klase automobila i na silu se trpaju tamo gde im nije mesto.

stockton john

pre 6 godina

Ti mora da radis za neku konkurenciju kad se tako grcevito trudis da popljujes Opel zbog PSA motora. Niti su PSA motori losi (naprotiv, to je jedna od boljih stvari u toj grupaciji), niti se ugradjuju u Opel.

Pitas se zasto bi neko ugradjivao tudje motore kad ima svoje - pa zbog troskova. Ti i jesi samo jedan mali nebitni komentator, jer nisi sposoban da razmisljas kako sposobni menadzeri razmisljaju. Niko nece da ukine 90% aktuelnih modela (od kojih su neki bukvalno juce predstavljeni), samo da bi terao neki fazon dostojanstva. Opel je u svoje modele ugradjivao i Fiat i Isuzu nekad, ugradjuje i sopstvene i eto u neke ugradjuje i PSA, ali oni ne idu u Insigniu, niti Astru, niti bilo sta, jer se fizicki ne mogu ugraditi. Shvatas li da su DELOVI isti za stare i nove modele sa istim oznakama motora? Unutra je sve GM i nalepnice na svakom delu to dokazuju. Uostalom, evo kako da proveris. Pozovi Opel servis koji radi prodaju delova (tamo na Bezanij) i pitaj za bilo koji od tih motora, ciji delovi idu. Sve ce ti biti jasnije, da se ne blamiras vise. Stvarno je previse.

dejan

pre 6 godina

@cinik Ajde informisi se malo pre nego sto se nalupetas gluposti,astra k i insignia grand sport su stupili na scenu i pre nego sto je PSA preuzeo Opel i u tim modelima se iskljucivo ugradjuju opel-fijat cdti motori i nema naznake da ce se to skoro promeniti.Grandland x i crossland x su na PSA platformi sa PSA menjacima i Hdi motorima i u buducnosti svi novi modeli Opela ce biti na njihovim platformama,menjacima i motorima.Sto je i logicno jer se time znatno smanjuju troskovi proizvodnje,a i ja nemam nista protiv toga jer je dokazano da su hdi motori jedni od najpouzdanijih i najekonomicnijih motora na trzistu,tako da je to samo plus za opel i nista vise.

stockton john

pre 6 godina

@amigo
Već je pisano ovde više puta... mnogi to ne čuju kada kritikuju i pljuju Opel, pa ajde da ponovim.

Opel je bio okosnica cele GM grupe - kompletan razvoj platformi, motora, menjača... sve je rađeno u razvojnom centru u Nemačkoj. O tome na netu ima materijala koliko voliš. Minut guglanja i videćeš sve... šta je Opel radio, razvijao, inovirao tokom decenija.

I sad, mnogo je dobro kad jedan deo koncerna SVOJOM zaradom finansira kompletan holding, a ostali to uzmu na tacni, bez da išta plate, jer hbg, to je vlasništvo koncerna. Opel razvija, a kao vlasnik patenata se upisuje GM. I tako dolazimo do "logike" koja kaže da je u GM-u Opel bio zadužen za razvoj najmanje 2/3 osnovnih sklopova i koncepata, a da su od toga korist imali svi unutar GM-a, pri čemu je samo Opelu bila zabranjena prodaja bilo gde van Evrope i Rusije.

Eto odgovora na pitanje kako se može imati odličan proizvod, sjajna prodaja (U Evropi godinama odmah iza VW, a pojedinačno bolji od svih VW-ovih segmenata, osim samog VW-a, uključujući čak i Škodu!), a ipak biti u gubicima.

Kao kada neko radi i zarađuje za celu familiju, a stalno je u dugovima, jer drugi ne rade ništa, ali muzu onog ko zarađuje. Naravno da je takva poslovna politika osuđena na propast.

I što je najgore, Opel je prodat BEZ svega što je razvio, tako da je PSA dobio samo ime. Srećom, barem deo razvojnog odeljenja prelazi u PSA i novi vlasnik je već najavio da će to razvojno odeljenje nastaviti da radi ono u čemu je bilo najbolje.