Utorak, 06.02.2018.

08:30

Kraj nagađanja: "Dan D" za Zapadni Balkan

EU će danas obelodaniti i zvanično svoju Strategiju o proširenju na Zapadni Balkan o kojoj se već danima spekuliše. Hoće li datuma biti ili neće, čuće se danas.

Izvor: B92

Kraj nagaðanja: "Dan D" za Zapadni Balkan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Moj Zemun.....oaza zdravog razuma....(sem kad glasa za radikale)

pre 6 godina

@Zemun grad SPO 06. februar 2018. 09:17

Sasvim tako. Konacno glas zdravog razuma. Mozemo voleti ovo i ono, ali narod treba da bira ono sto je korisno na duge staze....

Ćar i fajda

pre 6 godina

Prvi svetski rat započeo je 1914, a završio se 1919. godine. Drugi svetski rat počeo je 1939, odnosno 1941, a okončao se 1945. godine. Rezolucija Informbiroa prema FNRJ donesena je 1948. godine; Staljin je umro 1953, a normalizacija odnoca nastupila je 1955. Tito je umro 1980. Raspad SFRJ započeo je 1991, a niz lokalnih prljavih ratova završio se 1995, uz zaostatak kosovskog rata i bombardovanja od strane NATO od marta do juna 1999.

EU integracija Srbije započele su 2001. godine. Sada je 2018, a okončanje se tek nazire, možda, 2025. godine.

Zaključak donesite sami.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ušli, ne ušli, pola populacije će svakako pobeći jer Srbija očito nije kadra izgraditi sebe u državu.

Goran

pre 6 godina

Jedino je sigurno da sada umesto do 2019.traže da se Kosova odreknemo hitno. I to bez ikakvih jasnih garancija o prijemu. To je poenta cele strategije

Leonid

pre 6 godina

Kinezi su u ekspanziji dok EU stagnira izuzev par zemalja(Poljska,Rumunija,Slovenija)Sa porojektom "Puta svile" bicemo mnogo bolje povezani sa celokupnom Azijom i dobicemo infrastrukturu.Sa rastom standarda oni ce poceti mnogo vise da uvoze,a to je prilika za nas.Citali smo ovde kako se Nemcina ne dopada sto sire uticaj ovde,a toga ce biti sve vise.

Dušan

pre 6 godina

Lepo postaviti im pitanje, jel mora da priznamo samoproglašenu državu kosovo? Ako to traže, istuputi iz evro atlanskih integracija, i bez razmišljanja sa Rusijom podići saradnju na najviši nivo... Naravno i sa Kinom!

magelan

pre 6 godina

(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

To je zato što ste neobavesteni dovoljno svojom voljom. Vidim da se više bavite nacionalnom mržnjom nego činjenicama i to opet svojom voljom. Ova nakaradna zemlja kakva god da je živi od EU para već 20 godina. Ako ste kojim slučajem zaposleni u javnom sektoru vaša plata kolika god da je se finansira od EU donacija, kredita, itd. Ako ikada idete vangradskim putevima velika je šansa da je to o EU para takođe. Takvih primera ima milion. Hotelijerstvo po Srbiji je napravljeno sve preko EU projekata i fondova recimo. Međutim na sreću euroskeptika mi nikada nećemo biti u EU jer ljudi koji vode ovu državu već 30 godina ne žele da budu u EU jer onda više nema manipulacija i očigledne krađe. Nema fingiranih sudskih postupaka od sitnih pa do krupnih riba. Nema više da navijači diluju drogu u toj količini i tako očigledno, itd. Međutim ne samo da to neodgovara vlasti već neodgovara ni njihovim glasačima, ti isti glasači takođe ne žele pravnu državu Srbiju očišćenu od kriminala i korupcije. A i zašto bi kada od korupcije nešto i zarade jer svojim umećem ne mogu zaraditi ništa jer nisu kvalifikovani sem što imaju partijsku knjižicu.

Komšija

pre 6 godina

(C i n i k, 6. februar 2018 09:46)

Mi ne gledamo samo kako da vas zakočimo.
Za vašu informaciju EU je uvela da kod prijema novih članica zemlje članice rade referendum oko odluke prijema novih članica i u tom slučaju jedino na čiju podršku 100% možete računati je upravo Hrvatska, čak i za Sloveniju nisam skroz siguran. Ali npr. u slučaju Francuske možete biti sigurni da će izglasati protiv, ne samo u slučaju Srbije nego bilo kakvog novog proširivanja, i ima još nekoliko zemalja članica čije stanovništvo ne želi nikakvo novo proširivanje, ali dovoljna je jedna!

zvanična vlast određuje dan d

pre 6 godina

Neće da bude nikakvog datuma jer datum ne određuje EU. Datum zavisi od ispunjenosti uslova, a uslove ispunjavaju kandidati za članstvo. Može da bude neka okvirna godina kao plan da se do te godine ispune uslovi, a da li će da se ispune ne zavisi od EU. Ako i bude “datuma” 2025. to nije obaveza EU već obaveza kandidata. Ako kandidat do tad ne ispuni uslove ništa od planirane godine. To narodu treba da bude jasno. Nije Unija kriva za sporost već zvanična vlast u državi kandidatu.

Hrabri krojac

pre 6 godina

Udjemo li jednog dana u EU (mada cisto sumnjam) garantujem da ce pola populacije da pobegne preko!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ako udjemo mozda poneko cak i ostane ovde a ako ne udjemo otici ce svi kao sto i danas svi grebu. Pa vec sad nema ko da nas leci, ako nece ovde nek nas bar nasi lekari lece po Nemackoj.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

Mogao bih se sloziti sa vecim delom vaseg komentara, ali ne i sa onim gde kazete da clanstvo u EU nije donelo napredak gradjanima. Pogledajte gde su nekada po standardu bile Rumunija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madjarska,balticke zemlje, Portugalija... Mozda po vama Hrvatskoj ne cvetaju ruze, ali to je posledica sto se kasnilo u evrointegracijama za vreme Tudjmanovog rezima. Tu su posledice rata, kao i praznjenja teritorija , koji se Hrvatskoj sada vraca kao bumerang. U svakom slucaju hrvatska infrastruktura i regionalni razvoj su mnogo bolji nego u BiH, Srbiji i Makedoniji.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ocigledno da EU shvata ozbiljnost situacije na Balkanu. Brisel ne sme napraviti greske sa pocetka devedesetih. Sa druge strane, kod nas je zaglusujuca antizapadna propaganda koja sve vise stvara animozitet kod gradjana prema EU. Treba dobro izmeriti koliko bi nas kostala blokada evrointegracija.Bez finansijske pomoci EU nismo u stanju da osiguramo ekonomski napredak ni modernizaciju infrastrukture. Broj stanovnika u Srbiji je svake godine manji za 50 hilhjada ljudi. Vodeca smo nacija po proseku godina starosti, a mladi i obrazovani nam napustaju Srbiju i odlaze u drzave EU i SAD. U sirokom smo okruzenju drzava clanica EU i NATO, tako da bi nase svrstavanje na neku drugu stranu gurnulo Srbiju u opasnost sa svih strana i u ekonomsku blokadu. Vecina onog sto se u Srbiji gradi i popravlja skoro tri decenije, potpomognuto je sredstvima iz Brisela. Nasa trgovinska saradnja desetostruko je veca sa drzavama EU, nego sa ostatkom sveta. EU ima najbolji sistem za obicne ljude. Srbija je stara evropska, a ne azijska drzava. Mozemo da volimo Rusiju i Kinu, ali se moramo voditi sopstvenim ekonomskim i nacionalnim interesom. Nama niko ne trazi da zvanicno priznamo nezavisnost Kosova. Nema uslova da ga povratimo mirnim, a ni vojnim putem. Zamrznut konflikt, koji neki propagiraju, najvecu stetu di nacinio kosmetskim Srbima kojih je zbog takvog stanja na KiM sve manje. Srbija demografski ni ekonomski ne bi mogla da izdrzi zamrznuti konflikt...

žena-zmaj

pre 6 godina

Ne vidim ni jednu zemlju iz kategorije 'stoka sitnog zuba' kojoj je EU donijela boljitak i napredak. Naprotiv. Jedino vidim da se Hrvatići stalno busaju u grudi time što su u EU, vjerovatno jer im je to jedino istorijsko dostigniće pa misle da su veliki samim tim što su ih veliki pustili da sjede u ćošku i ćute. Cijenim da će isti tretman imati bilo koja druga balkanska 'država'. Hrvati su u svojim očima veliki i njihov ego je važniji od egzistencijalnih pitanja pa i od opstanka osipajuće nacije. Isto to čeka i ostatak Balkana pa ne vidim čemu jurnjava po svaku cijenu. Cijenim da je mnogo bolje sačekati malo i posmatati stvari sa strane i objektivno, prije nego što mi donesemo odluku želimo li, kad i kako i zvanično pustiti druge da nam kroje kapu.
I još jedna stvar: kad kažem Hrvati, ne mislim na obični narod, trudbenike koji se trude da prežive dan i obezbjede djeci hljeb danas i bolje sutra, a koji ne mogu da dođu do izražaja, koji nemaju vremena da se slikaju za TV ni snage da protestvuju. Mislim na ove sebi mnogo bitne koji su im zasjeli na grbaču usta punih velikih riječi kojim prikrivaju džepove pune zlata, obraz strukture đona i srce prazno za običnog čovjeka. Ne mislim na normalne ljude kao što smo mi, mislim na te njihove kao što su ovi naši.

mr

pre 6 godina

Panika ih hvata pri pomisli da će Srbija postati Ruski nosač aviona u Nato moru.Naravno da ni Srbiji to nije u interesu,ali ako se stvari izmaknu kontroli sve je moguće.Zato treba da predju sa reči na dela i Srbiji omoguće brz prijem.

bbbb

pre 6 godina

Ma ovo je samo zamajavanje , da bi EU i dalje imala poslusne komsije na granicama EU carstva a nekim malim sargarepicama (zvanje na neke sastanke EU, ukidanje rominga...) i dalje bili slepo poslusni. Cim nema obecanja da ce ako neka ispuni uslove do 2025 postati clanica, ova strategija pada u vodu, jer se u EU ulazi na 6 godina zbog budzeta EU, pa je prijem bio 2007,2013, 2019 po Junkeru (na cije celo ga je dovela Nemacka i Merkle)niko ne ulazi i covek je ispunio to obecanje, sada ako ne bude prijema 2025 , onda je sledeci rok prijema tek 2031 godine.

Matrix

pre 6 godina

Sve je jasno ko dan, Kosovo ne moze u EU i u UN, priznali ih mi ili ne to ne odgovara velikim silama. Kosovo je bio i ostao jedan neuspesan projekat Americke administracije i to je to. Kosovo kao region Srbije sa svojom autonomnom vlascu ima sanse za boljim životom i ulaskom u EU. Ovako ce zauvek ostati rupa ne samo u Evropi veci u svetu.

srba

pre 6 godina

svake godine sto se vise priblizavamo eu sve vise cemo biti nezaposljeni i siromasni. A o raju eu ima da vas lazu n92 blic i ostala okupatorska bagra dok se srbija ne rasproda i opusti.

C i n i k

pre 6 godina

2024 nije daleko uopste.Sto se tice Eu, sem Hr, koji ce da gledaju da nas zakoce i ometaju jer ne mogu da smisle da ce Srbija da udje u Eu, mislim da sve drzave iskreno podrzavaju nase pregovore i ulazak u Eu.Najveci posao je na nama, nama i jeste u interesu da ovde imamo vladavinu prava, ali mislim da rezimu to nikako ne odgovara.
Sto bi rezimu odgovaralo da imamo nezavisne institucije i da svako odgovara pred zakonom pa bio on min.odbrane ili spoljnih poslova?
A pitanje Kosova je zavrsena prica. I dobro da je tako jer ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa ovom zemljom da jos imamo i Kosovo i 2.5 miliona albanaca na birackom spisku? Imali bi vecni rat.

borislion

pre 6 godina

Samo napred u EU.
Sa Rusijom i dalje u odličnom odnosima ali i sa USA.
Nema tu puno filozofije.
Ne smemo baš da se šepurimo sa Ruskim oružjem u ovakvom okruženju.
Civilizacijski napredak znači ulaz u EU.

Matrix

pre 6 godina

Sve je jasno ko dan, Kosovo ne moze u EU i u UN, priznali ih mi ili ne to ne odgovara velikim silama. Kosovo je bio i ostao jedan neuspesan projekat Americke administracije i to je to. Kosovo kao region Srbije sa svojom autonomnom vlascu ima sanse za boljim životom i ulaskom u EU. Ovako ce zauvek ostati rupa ne samo u Evropi veci u svetu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ocigledno da EU shvata ozbiljnost situacije na Balkanu. Brisel ne sme napraviti greske sa pocetka devedesetih. Sa druge strane, kod nas je zaglusujuca antizapadna propaganda koja sve vise stvara animozitet kod gradjana prema EU. Treba dobro izmeriti koliko bi nas kostala blokada evrointegracija.Bez finansijske pomoci EU nismo u stanju da osiguramo ekonomski napredak ni modernizaciju infrastrukture. Broj stanovnika u Srbiji je svake godine manji za 50 hilhjada ljudi. Vodeca smo nacija po proseku godina starosti, a mladi i obrazovani nam napustaju Srbiju i odlaze u drzave EU i SAD. U sirokom smo okruzenju drzava clanica EU i NATO, tako da bi nase svrstavanje na neku drugu stranu gurnulo Srbiju u opasnost sa svih strana i u ekonomsku blokadu. Vecina onog sto se u Srbiji gradi i popravlja skoro tri decenije, potpomognuto je sredstvima iz Brisela. Nasa trgovinska saradnja desetostruko je veca sa drzavama EU, nego sa ostatkom sveta. EU ima najbolji sistem za obicne ljude. Srbija je stara evropska, a ne azijska drzava. Mozemo da volimo Rusiju i Kinu, ali se moramo voditi sopstvenim ekonomskim i nacionalnim interesom. Nama niko ne trazi da zvanicno priznamo nezavisnost Kosova. Nema uslova da ga povratimo mirnim, a ni vojnim putem. Zamrznut konflikt, koji neki propagiraju, najvecu stetu di nacinio kosmetskim Srbima kojih je zbog takvog stanja na KiM sve manje. Srbija demografski ni ekonomski ne bi mogla da izdrzi zamrznuti konflikt...

C i n i k

pre 6 godina

2024 nije daleko uopste.Sto se tice Eu, sem Hr, koji ce da gledaju da nas zakoce i ometaju jer ne mogu da smisle da ce Srbija da udje u Eu, mislim da sve drzave iskreno podrzavaju nase pregovore i ulazak u Eu.Najveci posao je na nama, nama i jeste u interesu da ovde imamo vladavinu prava, ali mislim da rezimu to nikako ne odgovara.
Sto bi rezimu odgovaralo da imamo nezavisne institucije i da svako odgovara pred zakonom pa bio on min.odbrane ili spoljnih poslova?
A pitanje Kosova je zavrsena prica. I dobro da je tako jer ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa ovom zemljom da jos imamo i Kosovo i 2.5 miliona albanaca na birackom spisku? Imali bi vecni rat.

borislion

pre 6 godina

Samo napred u EU.
Sa Rusijom i dalje u odličnom odnosima ali i sa USA.
Nema tu puno filozofije.
Ne smemo baš da se šepurimo sa Ruskim oružjem u ovakvom okruženju.
Civilizacijski napredak znači ulaz u EU.

mr

pre 6 godina

Panika ih hvata pri pomisli da će Srbija postati Ruski nosač aviona u Nato moru.Naravno da ni Srbiji to nije u interesu,ali ako se stvari izmaknu kontroli sve je moguće.Zato treba da predju sa reči na dela i Srbiji omoguće brz prijem.

žena-zmaj

pre 6 godina

Ne vidim ni jednu zemlju iz kategorije 'stoka sitnog zuba' kojoj je EU donijela boljitak i napredak. Naprotiv. Jedino vidim da se Hrvatići stalno busaju u grudi time što su u EU, vjerovatno jer im je to jedino istorijsko dostigniće pa misle da su veliki samim tim što su ih veliki pustili da sjede u ćošku i ćute. Cijenim da će isti tretman imati bilo koja druga balkanska 'država'. Hrvati su u svojim očima veliki i njihov ego je važniji od egzistencijalnih pitanja pa i od opstanka osipajuće nacije. Isto to čeka i ostatak Balkana pa ne vidim čemu jurnjava po svaku cijenu. Cijenim da je mnogo bolje sačekati malo i posmatati stvari sa strane i objektivno, prije nego što mi donesemo odluku želimo li, kad i kako i zvanično pustiti druge da nam kroje kapu.
I još jedna stvar: kad kažem Hrvati, ne mislim na obični narod, trudbenike koji se trude da prežive dan i obezbjede djeci hljeb danas i bolje sutra, a koji ne mogu da dođu do izražaja, koji nemaju vremena da se slikaju za TV ni snage da protestvuju. Mislim na ove sebi mnogo bitne koji su im zasjeli na grbaču usta punih velikih riječi kojim prikrivaju džepove pune zlata, obraz strukture đona i srce prazno za običnog čovjeka. Ne mislim na normalne ljude kao što smo mi, mislim na te njihove kao što su ovi naši.

zvanična vlast određuje dan d

pre 6 godina

Neće da bude nikakvog datuma jer datum ne određuje EU. Datum zavisi od ispunjenosti uslova, a uslove ispunjavaju kandidati za članstvo. Može da bude neka okvirna godina kao plan da se do te godine ispune uslovi, a da li će da se ispune ne zavisi od EU. Ako i bude “datuma” 2025. to nije obaveza EU već obaveza kandidata. Ako kandidat do tad ne ispuni uslove ništa od planirane godine. To narodu treba da bude jasno. Nije Unija kriva za sporost već zvanična vlast u državi kandidatu.

magelan

pre 6 godina

(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

To je zato što ste neobavesteni dovoljno svojom voljom. Vidim da se više bavite nacionalnom mržnjom nego činjenicama i to opet svojom voljom. Ova nakaradna zemlja kakva god da je živi od EU para već 20 godina. Ako ste kojim slučajem zaposleni u javnom sektoru vaša plata kolika god da je se finansira od EU donacija, kredita, itd. Ako ikada idete vangradskim putevima velika je šansa da je to o EU para takođe. Takvih primera ima milion. Hotelijerstvo po Srbiji je napravljeno sve preko EU projekata i fondova recimo. Međutim na sreću euroskeptika mi nikada nećemo biti u EU jer ljudi koji vode ovu državu već 30 godina ne žele da budu u EU jer onda više nema manipulacija i očigledne krađe. Nema fingiranih sudskih postupaka od sitnih pa do krupnih riba. Nema više da navijači diluju drogu u toj količini i tako očigledno, itd. Međutim ne samo da to neodgovara vlasti već neodgovara ni njihovim glasačima, ti isti glasači takođe ne žele pravnu državu Srbiju očišćenu od kriminala i korupcije. A i zašto bi kada od korupcije nešto i zarade jer svojim umećem ne mogu zaraditi ništa jer nisu kvalifikovani sem što imaju partijsku knjižicu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

Mogao bih se sloziti sa vecim delom vaseg komentara, ali ne i sa onim gde kazete da clanstvo u EU nije donelo napredak gradjanima. Pogledajte gde su nekada po standardu bile Rumunija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madjarska,balticke zemlje, Portugalija... Mozda po vama Hrvatskoj ne cvetaju ruze, ali to je posledica sto se kasnilo u evrointegracijama za vreme Tudjmanovog rezima. Tu su posledice rata, kao i praznjenja teritorija , koji se Hrvatskoj sada vraca kao bumerang. U svakom slucaju hrvatska infrastruktura i regionalni razvoj su mnogo bolji nego u BiH, Srbiji i Makedoniji.

srba

pre 6 godina

svake godine sto se vise priblizavamo eu sve vise cemo biti nezaposljeni i siromasni. A o raju eu ima da vas lazu n92 blic i ostala okupatorska bagra dok se srbija ne rasproda i opusti.

Komšija

pre 6 godina

(C i n i k, 6. februar 2018 09:46)

Mi ne gledamo samo kako da vas zakočimo.
Za vašu informaciju EU je uvela da kod prijema novih članica zemlje članice rade referendum oko odluke prijema novih članica i u tom slučaju jedino na čiju podršku 100% možete računati je upravo Hrvatska, čak i za Sloveniju nisam skroz siguran. Ali npr. u slučaju Francuske možete biti sigurni da će izglasati protiv, ne samo u slučaju Srbije nego bilo kakvog novog proširivanja, i ima još nekoliko zemalja članica čije stanovništvo ne želi nikakvo novo proširivanje, ali dovoljna je jedna!

Moj Zemun.....oaza zdravog razuma....(sem kad glasa za radikale)

pre 6 godina

@Zemun grad SPO 06. februar 2018. 09:17

Sasvim tako. Konacno glas zdravog razuma. Mozemo voleti ovo i ono, ali narod treba da bira ono sto je korisno na duge staze....

bbbb

pre 6 godina

Ma ovo je samo zamajavanje , da bi EU i dalje imala poslusne komsije na granicama EU carstva a nekim malim sargarepicama (zvanje na neke sastanke EU, ukidanje rominga...) i dalje bili slepo poslusni. Cim nema obecanja da ce ako neka ispuni uslove do 2025 postati clanica, ova strategija pada u vodu, jer se u EU ulazi na 6 godina zbog budzeta EU, pa je prijem bio 2007,2013, 2019 po Junkeru (na cije celo ga je dovela Nemacka i Merkle)niko ne ulazi i covek je ispunio to obecanje, sada ako ne bude prijema 2025 , onda je sledeci rok prijema tek 2031 godine.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ušli, ne ušli, pola populacije će svakako pobeći jer Srbija očito nije kadra izgraditi sebe u državu.

Goran

pre 6 godina

Jedino je sigurno da sada umesto do 2019.traže da se Kosova odreknemo hitno. I to bez ikakvih jasnih garancija o prijemu. To je poenta cele strategije

Ćar i fajda

pre 6 godina

Prvi svetski rat započeo je 1914, a završio se 1919. godine. Drugi svetski rat počeo je 1939, odnosno 1941, a okončao se 1945. godine. Rezolucija Informbiroa prema FNRJ donesena je 1948. godine; Staljin je umro 1953, a normalizacija odnoca nastupila je 1955. Tito je umro 1980. Raspad SFRJ započeo je 1991, a niz lokalnih prljavih ratova završio se 1995, uz zaostatak kosovskog rata i bombardovanja od strane NATO od marta do juna 1999.

EU integracija Srbije započele su 2001. godine. Sada je 2018, a okončanje se tek nazire, možda, 2025. godine.

Zaključak donesite sami.

Hrabri krojac

pre 6 godina

Udjemo li jednog dana u EU (mada cisto sumnjam) garantujem da ce pola populacije da pobegne preko!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ako udjemo mozda poneko cak i ostane ovde a ako ne udjemo otici ce svi kao sto i danas svi grebu. Pa vec sad nema ko da nas leci, ako nece ovde nek nas bar nasi lekari lece po Nemackoj.

Dušan

pre 6 godina

Lepo postaviti im pitanje, jel mora da priznamo samoproglašenu državu kosovo? Ako to traže, istuputi iz evro atlanskih integracija, i bez razmišljanja sa Rusijom podići saradnju na najviši nivo... Naravno i sa Kinom!

Leonid

pre 6 godina

Kinezi su u ekspanziji dok EU stagnira izuzev par zemalja(Poljska,Rumunija,Slovenija)Sa porojektom "Puta svile" bicemo mnogo bolje povezani sa celokupnom Azijom i dobicemo infrastrukturu.Sa rastom standarda oni ce poceti mnogo vise da uvoze,a to je prilika za nas.Citali smo ovde kako se Nemcina ne dopada sto sire uticaj ovde,a toga ce biti sve vise.

žena-zmaj

pre 6 godina

Ne vidim ni jednu zemlju iz kategorije 'stoka sitnog zuba' kojoj je EU donijela boljitak i napredak. Naprotiv. Jedino vidim da se Hrvatići stalno busaju u grudi time što su u EU, vjerovatno jer im je to jedino istorijsko dostigniće pa misle da su veliki samim tim što su ih veliki pustili da sjede u ćošku i ćute. Cijenim da će isti tretman imati bilo koja druga balkanska 'država'. Hrvati su u svojim očima veliki i njihov ego je važniji od egzistencijalnih pitanja pa i od opstanka osipajuće nacije. Isto to čeka i ostatak Balkana pa ne vidim čemu jurnjava po svaku cijenu. Cijenim da je mnogo bolje sačekati malo i posmatati stvari sa strane i objektivno, prije nego što mi donesemo odluku želimo li, kad i kako i zvanično pustiti druge da nam kroje kapu.
I još jedna stvar: kad kažem Hrvati, ne mislim na obični narod, trudbenike koji se trude da prežive dan i obezbjede djeci hljeb danas i bolje sutra, a koji ne mogu da dođu do izražaja, koji nemaju vremena da se slikaju za TV ni snage da protestvuju. Mislim na ove sebi mnogo bitne koji su im zasjeli na grbaču usta punih velikih riječi kojim prikrivaju džepove pune zlata, obraz strukture đona i srce prazno za običnog čovjeka. Ne mislim na normalne ljude kao što smo mi, mislim na te njihove kao što su ovi naši.

srba

pre 6 godina

svake godine sto se vise priblizavamo eu sve vise cemo biti nezaposljeni i siromasni. A o raju eu ima da vas lazu n92 blic i ostala okupatorska bagra dok se srbija ne rasproda i opusti.

mr

pre 6 godina

Panika ih hvata pri pomisli da će Srbija postati Ruski nosač aviona u Nato moru.Naravno da ni Srbiji to nije u interesu,ali ako se stvari izmaknu kontroli sve je moguće.Zato treba da predju sa reči na dela i Srbiji omoguće brz prijem.

bbbb

pre 6 godina

Ma ovo je samo zamajavanje , da bi EU i dalje imala poslusne komsije na granicama EU carstva a nekim malim sargarepicama (zvanje na neke sastanke EU, ukidanje rominga...) i dalje bili slepo poslusni. Cim nema obecanja da ce ako neka ispuni uslove do 2025 postati clanica, ova strategija pada u vodu, jer se u EU ulazi na 6 godina zbog budzeta EU, pa je prijem bio 2007,2013, 2019 po Junkeru (na cije celo ga je dovela Nemacka i Merkle)niko ne ulazi i covek je ispunio to obecanje, sada ako ne bude prijema 2025 , onda je sledeci rok prijema tek 2031 godine.

C i n i k

pre 6 godina

2024 nije daleko uopste.Sto se tice Eu, sem Hr, koji ce da gledaju da nas zakoce i ometaju jer ne mogu da smisle da ce Srbija da udje u Eu, mislim da sve drzave iskreno podrzavaju nase pregovore i ulazak u Eu.Najveci posao je na nama, nama i jeste u interesu da ovde imamo vladavinu prava, ali mislim da rezimu to nikako ne odgovara.
Sto bi rezimu odgovaralo da imamo nezavisne institucije i da svako odgovara pred zakonom pa bio on min.odbrane ili spoljnih poslova?
A pitanje Kosova je zavrsena prica. I dobro da je tako jer ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa ovom zemljom da jos imamo i Kosovo i 2.5 miliona albanaca na birackom spisku? Imali bi vecni rat.

Hrabri krojac

pre 6 godina

Udjemo li jednog dana u EU (mada cisto sumnjam) garantujem da ce pola populacije da pobegne preko!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ako udjemo mozda poneko cak i ostane ovde a ako ne udjemo otici ce svi kao sto i danas svi grebu. Pa vec sad nema ko da nas leci, ako nece ovde nek nas bar nasi lekari lece po Nemackoj.

Leonid

pre 6 godina

Kinezi su u ekspanziji dok EU stagnira izuzev par zemalja(Poljska,Rumunija,Slovenija)Sa porojektom "Puta svile" bicemo mnogo bolje povezani sa celokupnom Azijom i dobicemo infrastrukturu.Sa rastom standarda oni ce poceti mnogo vise da uvoze,a to je prilika za nas.Citali smo ovde kako se Nemcina ne dopada sto sire uticaj ovde,a toga ce biti sve vise.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jox, 6. februar 2018 09:15)

Ušli, ne ušli, pola populacije će svakako pobeći jer Srbija očito nije kadra izgraditi sebe u državu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Ocigledno da EU shvata ozbiljnost situacije na Balkanu. Brisel ne sme napraviti greske sa pocetka devedesetih. Sa druge strane, kod nas je zaglusujuca antizapadna propaganda koja sve vise stvara animozitet kod gradjana prema EU. Treba dobro izmeriti koliko bi nas kostala blokada evrointegracija.Bez finansijske pomoci EU nismo u stanju da osiguramo ekonomski napredak ni modernizaciju infrastrukture. Broj stanovnika u Srbiji je svake godine manji za 50 hilhjada ljudi. Vodeca smo nacija po proseku godina starosti, a mladi i obrazovani nam napustaju Srbiju i odlaze u drzave EU i SAD. U sirokom smo okruzenju drzava clanica EU i NATO, tako da bi nase svrstavanje na neku drugu stranu gurnulo Srbiju u opasnost sa svih strana i u ekonomsku blokadu. Vecina onog sto se u Srbiji gradi i popravlja skoro tri decenije, potpomognuto je sredstvima iz Brisela. Nasa trgovinska saradnja desetostruko je veca sa drzavama EU, nego sa ostatkom sveta. EU ima najbolji sistem za obicne ljude. Srbija je stara evropska, a ne azijska drzava. Mozemo da volimo Rusiju i Kinu, ali se moramo voditi sopstvenim ekonomskim i nacionalnim interesom. Nama niko ne trazi da zvanicno priznamo nezavisnost Kosova. Nema uslova da ga povratimo mirnim, a ni vojnim putem. Zamrznut konflikt, koji neki propagiraju, najvecu stetu di nacinio kosmetskim Srbima kojih je zbog takvog stanja na KiM sve manje. Srbija demografski ni ekonomski ne bi mogla da izdrzi zamrznuti konflikt...

Goran

pre 6 godina

Jedino je sigurno da sada umesto do 2019.traže da se Kosova odreknemo hitno. I to bez ikakvih jasnih garancija o prijemu. To je poenta cele strategije

borislion

pre 6 godina

Samo napred u EU.
Sa Rusijom i dalje u odličnom odnosima ali i sa USA.
Nema tu puno filozofije.
Ne smemo baš da se šepurimo sa Ruskim oružjem u ovakvom okruženju.
Civilizacijski napredak znači ulaz u EU.

Ćar i fajda

pre 6 godina

Prvi svetski rat započeo je 1914, a završio se 1919. godine. Drugi svetski rat počeo je 1939, odnosno 1941, a okončao se 1945. godine. Rezolucija Informbiroa prema FNRJ donesena je 1948. godine; Staljin je umro 1953, a normalizacija odnoca nastupila je 1955. Tito je umro 1980. Raspad SFRJ započeo je 1991, a niz lokalnih prljavih ratova završio se 1995, uz zaostatak kosovskog rata i bombardovanja od strane NATO od marta do juna 1999.

EU integracija Srbije započele su 2001. godine. Sada je 2018, a okončanje se tek nazire, možda, 2025. godine.

Zaključak donesite sami.

Matrix

pre 6 godina

Sve je jasno ko dan, Kosovo ne moze u EU i u UN, priznali ih mi ili ne to ne odgovara velikim silama. Kosovo je bio i ostao jedan neuspesan projekat Americke administracije i to je to. Kosovo kao region Srbije sa svojom autonomnom vlascu ima sanse za boljim životom i ulaskom u EU. Ovako ce zauvek ostati rupa ne samo u Evropi veci u svetu.

Dušan

pre 6 godina

Lepo postaviti im pitanje, jel mora da priznamo samoproglašenu državu kosovo? Ako to traže, istuputi iz evro atlanskih integracija, i bez razmišljanja sa Rusijom podići saradnju na najviši nivo... Naravno i sa Kinom!

magelan

pre 6 godina

(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

To je zato što ste neobavesteni dovoljno svojom voljom. Vidim da se više bavite nacionalnom mržnjom nego činjenicama i to opet svojom voljom. Ova nakaradna zemlja kakva god da je živi od EU para već 20 godina. Ako ste kojim slučajem zaposleni u javnom sektoru vaša plata kolika god da je se finansira od EU donacija, kredita, itd. Ako ikada idete vangradskim putevima velika je šansa da je to o EU para takođe. Takvih primera ima milion. Hotelijerstvo po Srbiji je napravljeno sve preko EU projekata i fondova recimo. Međutim na sreću euroskeptika mi nikada nećemo biti u EU jer ljudi koji vode ovu državu već 30 godina ne žele da budu u EU jer onda više nema manipulacija i očigledne krađe. Nema fingiranih sudskih postupaka od sitnih pa do krupnih riba. Nema više da navijači diluju drogu u toj količini i tako očigledno, itd. Međutim ne samo da to neodgovara vlasti već neodgovara ni njihovim glasačima, ti isti glasači takođe ne žele pravnu državu Srbiju očišćenu od kriminala i korupcije. A i zašto bi kada od korupcije nešto i zarade jer svojim umećem ne mogu zaraditi ništa jer nisu kvalifikovani sem što imaju partijsku knjižicu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 6. februar 2018 09:47)

Mogao bih se sloziti sa vecim delom vaseg komentara, ali ne i sa onim gde kazete da clanstvo u EU nije donelo napredak gradjanima. Pogledajte gde su nekada po standardu bile Rumunija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madjarska,balticke zemlje, Portugalija... Mozda po vama Hrvatskoj ne cvetaju ruze, ali to je posledica sto se kasnilo u evrointegracijama za vreme Tudjmanovog rezima. Tu su posledice rata, kao i praznjenja teritorija , koji se Hrvatskoj sada vraca kao bumerang. U svakom slucaju hrvatska infrastruktura i regionalni razvoj su mnogo bolji nego u BiH, Srbiji i Makedoniji.

zvanična vlast određuje dan d

pre 6 godina

Neće da bude nikakvog datuma jer datum ne određuje EU. Datum zavisi od ispunjenosti uslova, a uslove ispunjavaju kandidati za članstvo. Može da bude neka okvirna godina kao plan da se do te godine ispune uslovi, a da li će da se ispune ne zavisi od EU. Ako i bude “datuma” 2025. to nije obaveza EU već obaveza kandidata. Ako kandidat do tad ne ispuni uslove ništa od planirane godine. To narodu treba da bude jasno. Nije Unija kriva za sporost već zvanična vlast u državi kandidatu.

Komšija

pre 6 godina

(C i n i k, 6. februar 2018 09:46)

Mi ne gledamo samo kako da vas zakočimo.
Za vašu informaciju EU je uvela da kod prijema novih članica zemlje članice rade referendum oko odluke prijema novih članica i u tom slučaju jedino na čiju podršku 100% možete računati je upravo Hrvatska, čak i za Sloveniju nisam skroz siguran. Ali npr. u slučaju Francuske možete biti sigurni da će izglasati protiv, ne samo u slučaju Srbije nego bilo kakvog novog proširivanja, i ima još nekoliko zemalja članica čije stanovništvo ne želi nikakvo novo proširivanje, ali dovoljna je jedna!

Moj Zemun.....oaza zdravog razuma....(sem kad glasa za radikale)

pre 6 godina

@Zemun grad SPO 06. februar 2018. 09:17

Sasvim tako. Konacno glas zdravog razuma. Mozemo voleti ovo i ono, ali narod treba da bira ono sto je korisno na duge staze....