Aktuelno

Subota, 03.02.2018.

17:00

Markione: Model S ne može da se poredi sa Ferrarijem

Izvor: B92

Markione: Model S ne može da se poredi sa Ferrarijem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Strokavi mozak

pre 6 godina

Pa i ne moze.Iako nisam ljubitelj Ferarija on je ime gradio godinama kroz trke i takmicenja.Tesla je vise za marince i rednekove da se loze kad pustis volan a on ide sam.E sad sto ulazu mnogo u reklamu i predstavljaju ga kao buducnost auto-industrije to je druga stvar.Probalo se sa tim el.autima i 70-tih pa su imali isti problem kao i sada,autonomija.

markoni

pre 6 godina

@Dzo
Da si malo bolje procitao,video bi da ima onih koji tvrde da ce sve biti skoro dzabe.Cak i tvoja tvrdnja da ce biti jeftinije je glupost,nece vise nikad biti jeftinijih stvari.E sad,ako je tebi to svadja onda ok.

Džo

pre 6 godina

Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !
(markoni, 4. februar 2018 17:19)
A ko je ikada tvrdio drugačije? S kime se ti svađaš?

Nikada ništa nije bilo džabe, ali to ne znači da ne može da bude jeftinije. danas ima automobil i onaj koji pre sto godina ne bi imao ni konja. za deceniju dve i Ferarijevog konja koji jede benzin će imati samo najbogatiji među bogatima.

Poredite neuporedivo. Tesla pravi automobile, Ferari je investicija. Kao kad bi rekao da fotografija nikada neće zameniti slikarstvo. U većini svakodnevnih stvari hoće, ali slike starih majstora vrede sve više.

Eto, moj konj "Cvetko" je lepši i pametniji i ekonomičniji od svakog Ferarija i Lamborginija! I zahtevam da svaka pumpa drži i plast sena za Cvetka!

Iron Man

pre 6 godina

@Teslolog amater - Da li mozete da nas uputite na naucno istrazivanje koje jasno dokazuje da su vozila na el. energiju veci zagadjivaci od vozila na fosilna goriva? Ako takvo istrazivanje ne postoji, da li nam mozete obrazloziti korake kojima ste samostalno dosli do procena, brojeva, i zakljucaka? Hvala.

Ivan ZG

pre 6 godina

@Teslolog amater
Srbija će za 10 godina biti jedina zemlja Europe koja će još koristiti ugljen za dobivanje struje. Sada bi ti htio optužiti ljude koji koriste električne aute za zagađenje. Pa onda si i ti odgovoran jer koristiš struju za televizor. Jel' te sram što gledaš televiziju i tako potpomažeš zagađenje? Prestani gledat televiziju, kuhat, korisistit frižider...
Jel' sada vidiš tvoju logiku primjenjenu na tebi?
Teško je pomoć čovjeku koji naopako zaključuje.
Struja je roba i proizvodi se sve više. I svake godine sve više se proizvodi iz ekoloških izvora tako da je sve "zelenija". Jedino ti pokušavaš obrnuti civilizacijske tokove. I ja sam protiv guma na autima jer mislim da je njihova proizvodnja prljava. Zato ćemo vratiti drvene kotače na aute.

Mislim da na idućim izborima trebate glasat za čovjeka. U 5 godina vratit će vas 100 unatrag.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?"
(Joca, 4. februar 2018 15:11)

Opaaa, u nedostaku argumenata "dr Joca" u ocaju pocinje da daje dijagnoze! Tebe cu zaista razmaziti tako sto cu probati da ti maksimalno pojednostavim ovu inace ne bas preterano komplikovanu problematiku.

Vidi ovako, u Srbiji se skoro pa 80% struje dobija iz uglja. To je ono crno kamenje koje se kopa iz zemlje i transportuje. Ono se lozi u lozistima koja greju kotlove u kojima je obicna voda. Ta voda isparava, te vodena para stvara pritisak u zatvorenim kotlovima. Taj pritisak se koristi za pokretanje generatora, a ovi generisu struju kojom ti punis svoj elektroautomobil.

Kada bi sva vozila isla na struju, u Srbiji bi moralo da se sagoreva puno puno vise uglja, a to za posledicu ima brojne......, ma valjda si sad shvato, pa da zakljucimo-elektrovozila u Srbiji idu na UGALJ, kako postojeca, (tramvaji, trolejbusi, vozovi pa cak i oni autici u zabavnim parkovima) - tako i ona buduca poput teslinih automobila i kamiona.

Pa da ponovimo Joco, da bolje shvatis-elektrovozila u Srbiji ce kako stvari stoje i sada a i u buduce ici na UGALJ. Nemoj da se zavaravas sa solarnim i atomskim elektranama-nije to za nas, ali to je vec neka druga tema, tebi tesko shvatljiva.

Vidi, ni struja ne izvire u stekeru zida tvoje kuhinje, znas?

AJ74

pre 6 godina

@Ivan ZG

Pogledaj ko i sa kojim autom drzi rekord na Pikes Peak trci pa ces da vidis koliko su ti elektricni automobili koji su po tebi tako superiorni udaljeni od tog rekorda pa opet kazi kako tezina i brzina u krivinama nemaju nikakvog znacaja.

markoni

pre 6 godina

Lepo je doći ovde u videti koliko jos ima romantičnih dusa,većina od nas ovde prisutnih neće doziveti tu cistu zelenu romantiku,a gotovo niko da takav svet postane besplatan.Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !

qwamo

pre 6 godina

Ali MClaren je bolji, po testovima i na stazi od ferarija. Al šta vredi pričati srbima šta je mclaren. Ferari ima samo ime i mafijaškog šefa na čelu. Valjda mu je cilj da ga ubije ko maseratija, a polako mu polazi za rukom kad bude ubacio suv segment. Koliko se ja sećam, maserati je bio vrh auto, imali su uspeha na trkama i u prodaji, ali dođe mafija i rasturi ih. Zamislite maserati dizel. Očekujemo i ferari uskoro sa deizelom od 460ks

Ahtung

pre 6 godina

Mogu da zamislim opštu izgibeniju na seoskim drumovima po Srbiji da automobili sa takvim ubrzanjem postanu svima pristupačni, pa makar samo za gastarbajtere. Isto tako neće poštedeti ni jednu banderu - svaka će da ima nelegalni priključak, sam da ne plaćaju struju. Horor bato!

Joca

pre 6 godina

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.
(Dimitrije Pantic, 3. februar 2018 22:39)
Vidi, ovo je kao da kažeš da je najbolje rešenje "flux capacitor" iz "Povratka u budućnost".
Iole trajan vodonični motor još nije napravljen. Da bi se energija vodonika pretvorila u električnu potrebne su gorive ćelije koje su i skuplje od baterija i jednako nisu večne. Ne postoji ni jeftin način za izdvajanje vodonika iz vode. Nemoguće je napraviti jednostavan rezervoar vodonika jer je njegov atom najmanji u prirodi, pritom je vodonik agresivan i eksplozivan. Zbog svega toga, vodonik nije praktičan čak ni za vozove, a kamoli za automobile.

Perspektivnije je razvijati pomenuti "flux capacitor" ili kako se već zvao onaj magični fuzioni reaktor u koji ubaciš bilo šta i "vozi Miško!".

Zapravo jedino što je prilično izvesno je da će se vodonik kao gorivo koristiti minimalno i simbolično. Vodonik uglavnom i guraju naftne kompanije i to da bi ispraznile "ekološke fondove" država. Za njih jeste vodonik idealan jer su eksperimenti sa vodonikom skupi, a siguran ćorsokak.

biće bolje

pre 6 godina

ako resursi u budućnosti(struja pre svega) postanu jeftini, onda ćemo imati neki novi svet gde profit nije najvažnija stvar. Električni automobili pripadaju svetu budućnosti u kome se neće voditi ratovi za resurse. Tehnologija bi trebalo da nas odvede u neki utopijski sistem gde neće biti gladnih i siromašnih. Struja jeste pogonsko gorivo budućnosti i proizvođači bi trebalo da se koncetrišu na tu tehnologiju što više.

Joca

pre 6 godina

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.
(Teslolog amater, 4. februar 2018 09:07)
Minuse dobijaš zato što si ili glup ili licemer. Pretpostavljam da ti onda nemaš električni priključak, već da električnu energiju za domaćinstvo proizvodiš benzinskim ili dizel agregatom. Ne? Pa zašto to ne radiš ako je nafta jeftinija i transport nafte jeftiniji nego transport električne energije (makar i od te iste nafte)?

Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?

izhlapjeli starac

pre 6 godina

Mozete da hvalite superiornu elektriku koliko hocete. Postoje stvari koje ne mogu da se uporede. Jesam stariji i teze prihvatam promene koje su neminovne. Ja cu zauvek voleti i Ferari i Alfu kao i starije Bmw-e iz sedamdesetih kao 2002 ti. Isto kao sto nova muzika koju mladi slusaju ne moze ni da primirise grupama sezdesetih i sedamdesetih. A koji auto je bolji? Nije vazno. Vazno je da ti je srce na mestu.

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 4. februar 2018 11:14)

Ivane, cak i da ste za sve u pravu, cak i da covecanstvo-hipoteticki ovlada tehnologijom kojom ce se besplatno, pazite besplatno proizvoditi struja, ona ce ukidanjem nafte biti enormno skupa u "maloprodaji".

Cena nafte je nikada niza, a cene dizela i benzina su nikada vise. "Zahvatanje" svih drzava iz cene benzina su enormno velika i nema tog savremenog budzeta, kako razvijenih, a pogotovu nerazvijenih drzava poput nasih, koje bi to mogle da podnesu.

Dakle u tom scenariju nam "ne ginu" masovna poskupljenja prvenstveno struje jer nju svi koriste, kao i: vode, telefonije, hrane, komunalija, poreza, zdravstva, skolstva, prevoza.........

Nemojte se romanticarski zanositi cistim vazduhom i e-automobilima, ceo globalni ekonomski poredak-bar kada su energenti u pitanju i DOBAR standard koji SADA imamo baziraju se prvenstveno na jeftinoj nafti, gasu i uglju.

Toronto

pre 6 godina

@(auto, 04. februar 2018 08:14)

dok tvoj ferari zagrmi u retrovizoru mog tesle postaješ naglo crvena tačkica u daljini. Ljudi, kakav zvuk, kakvih 500-600 konja, nemate pojma kako ovo čudo ide. Nikada, ali nikada više neću kupiti sus.

Dragan

pre 6 godina

"Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva"
(Teslolog amater, 4. februar 2018 10:39)

Pa ja koristim struju za svoje domaćinstvo, i za svoj privatni auto koji koristim za potrebe domaćinstva i plaćam struju onoliko koliki mi račun stigne. Ako bih stavio solarne panele na kuću, opet bi možda neko rekao da je nemoralno koristiti energiju Sunca, jer se ljudi sunčaju za džabe, pa će im država naplatiti sunčanje u budućnosti.

Oskar

pre 6 godina

@Teslolog Amater - https://www.teslarati.com/energy-expert-says-tesla-electric-vehicle-industry-here-stay/

Ovom sajtu baš fali članak koji bi razbio sve mitove koji se provlače po komentarima i to mesecima.

Ivan ZG

pre 6 godina

Šta tu čovejksve neće pročitat. Kojih tu bisera ima.
Struja će poskupit i bit će jako skupa!??????????
Struja svakim danom pojeftinjuje i taj trend neće stati. Kako pojeftinjuje?
Struja iz solarnih panela danas bez subvencija košta isto kao i iz termolektrane na ugljen. Cijena panela pada godišnje 5-10%, a snaga raste 5-10%. Kombinirano to je 10-20% niža cijena struje - godišnje!
Naravno za veliku snagu solarne elektrane potrebna je velika investicija, ali onda idućih 50 godina sjedite i skupljate novce.
Tko misli da će njegova država dizati prodajne cijene struje neka si nabavi solarne panele i stavi na krov ili bilo gdje drugdje. Opskrbljivat će svoju kuću i auto sam strujom pa ga baš briga za državu i njezine cijene.
Električni auti u daleko brži od benzinskih u ubrzanju po ravnom, ali i sporiji po zavojima zbog veće težine samog auta. Ta priča će razvojem baterija pasti u vodu jer će i električni auti biti lakši. Vrlo nisko težište električnih auta djelomično anulira lošije vozne osobine zbog veće težine.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla."
(Dragan, 4. februar 2018 09:01)

Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva cija je cena subvencionisana zbog vecinske populacije koja, ne da nema automobile, vec "nema 'leba da jede".

Jedino gore od toga sto radite, je da se nocu, "na divlje" prikacite na banderu pa da tako besplatno napunite Vaseg ljubimca.

Kada broj takvih kao Vi bude porastao, drzava ce drasticno povecavati cenu struje, pa ce ogromna vecina stanovnistva koja nema para ni za polovnog juga, ziveti kao u srednjem veku. Nece smeti ni tranzistor da ukljuce, a kamo li ringlu ili rernu, jer ce cena struje biti deset outa veca nego sada.

Teslolog amater

pre 6 godina

"elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj.."
(djidji govedina, 3. februar 2018 19:26)

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.

Ako se globalno predje na e-vozila, imacemo "mali milion" novih elektrena, mahom na ugalj i plutonijum, dok ce biti dosta i onih cije ce turbine pokretati benzin i dizel.

Sve gore spomenuto nije cak ni toliko bitno, koliko ce biti vazna sledeca stvar. U tom "novom" ekoloski cistom svetu e-vozila, sve ce biti sjajno i bajno, disacemo punim plucima svez vazduh u sred terazijskog tunela, ali necemo imati para za te automobile jer ce nas kilovat struje za domacinstvo kostati koliko i litar mleka i vekna hleba zajedno.

Dakle cenu ove fantazije, ako zaista zazivi, platice najvise oni koji nikada nisu ni imali, niti ce ikada imati automobile u vlasnistvu.

Dragan

pre 6 godina

Prošle godine sam kupio i uvezao polovan električni automobil Renault Fluence Z.E. i prezadovoljan sam. Verovatno više nikad neću kupiti auto koji nije električni. Onaj ko nije vozio električni automobil ne može da shvati koliko dobro idu ti automobili. Moj prijatelj ima Volkswagen e-Up! pa sam vozio i taj električni auto.

Na primer, Renault Fluence Z.E. koji je sa svojih 70 kW prema Tesli S igračka, po gradu (do nekih 70 - 80 km/h) ostavlja za sobom sve automobile do par stotina konja, jer do 60 km/h ubrza za 3 sekunde.

Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla.

Serbon

pre 6 godina

Covek objasnio. Samo zvuk ferarija govori sve!
(banin po oruzju, 03. februar 2018 21:40)

Kakav bre zvuk na ferariju? Ako lamba nisi čuo uživo, ne znaš šta je zvuk...

auto

pre 6 godina

Sam zvuk Ferrari automobila dovodi coveka da zaboravi i na struju i potrosnju. Jednostavno kad zagrmi 500+ konja nikog ne ostavlja ravnodusnim. Tesla moze samo da zuji ali nije upotpunila dozivljaj.

Juicy J

pre 6 godina

Nikad nisam video ovoliko mišljenja nepismenih inženjera na jednom mestu.Vi ljudi ne znate osnovnu gramatiku srpskog jezika a pričate o inženjerskim poduhvatima. Uz to ste provozali sve automobile sveta. Interesantno.

Zeljko

pre 6 godina

Polako i udahnite malo. Markione proziva Teslu nicim izazvan. Malo ga hvata panika jel u Kaliforniji prodaje Fiat 500 e. Jer mora. Nije on glup. Vidi sta dolazi. Panicno i on i GM velikog GM-a koga nema u prva tri svetska prozvodjaca napadaju Teslu jer su nemocni. Voleli ili ne dolazi struja, vestacka inteligencija i ko zna sta ne jos. LG je objavio da uveliko testira novu bateriju od grafena. Punjenje za dvadesetak minuta i krace. Veliki domet. Prvo ide u telefone i onda u kola. Bas kako svi predvidjaju. Prava revolucija dolazi vec za najduze 5g. Ako ne i pre. Nema vise nazad. A uskoro nema vise ni upravljanja kolima. Ja licno nisam ljubitelj svega toga. Moj san je Lancia Integrale ili Subaru WRX ali vidim bolje mozda zato i sto mi pogled nije zadimljen gasovima iz dizela i smogom. Zato uzivajmo jos koju godinu. Neki ce i malo duze ali sto dolazi dolazi.

Dekameron

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.
(fenomen, 03. februar 2018 21:00)

Klasičan solarni panel od 250w ima oko 2 m2. Cela površina limarije automobila nema više od 5-6 m2 što ukupno daje do 750w solarnih panela. Ako je prosečna baterija kod el. vozila 30-60 kilovata izračunaj koliko bi dana trebalo da se napuni npr ova manja.

prita

pre 6 godina

Ajde ne budalite. Ni jedan sus motor ne može da se poredi sa električnim ni po sili ni po ubrzanju momenta sile. To zna svako ko je iole završio elektrotehniku.
Dakle ako tesla želi da napravi automobil koji će pobediti bilo koji sportski automobil - napraviće ga na prvu. Ali mislim da im dokazivanje ne ide još uvek u prilog.

The Spatula

pre 6 godina

Zahvaljujemo se na glasu.

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.
(Nebojša, 03. februar 2018 21:46)


Kad bi jednom samo bio najbolji i necemu, shvatio bo koliko je tesku tu i ostati. A zamisli kad si godinama u necemu najbolji, a svi ostali kradu od tebe i pokusavaju da naprave bolje od tebe, disu ti za vratom itd. Ne znam da li vozis, da li si nekad bio u situaciji da vozis normalno, pa brze i brze, a budala iza tebe se stalno nabija na branik. E tako ti je i ovome. Glupo je pljuvati i jedne i druge a pogotovo neki koji ni poljski wc nisu napravili u zivotu, vec im je sve tata stvorio i napravio. Glupo, zar ne?

Ivan ZG

pre 6 godina

U trci na Pikes Peak koja se vozi po cesti u dužini od cca. 20 km u kojoj nema nikakvih ograničenja 2015-te 1. i 2. mjesto zauzeli su auti pogonjeni elektromototorom. Toliko o superiornosti benzinskih motora, težini baterija, vožnji po zavojima i ostalih gluposti koje je nabrajao Marikone.
To je prava zavojita staza sa velikim usponima tj. serpentinama. Pravi - realni uvjeti. A Ferrarija - nigdje. Vjerojatno bi se do vrha - pokvario.
To je kao onaj vic sa Crnogorcima. Koliki je crnogorski rekord na 100 m? 60 m. Tako je i Ferarijev rekord na stazi od 20 km - 8 km.

P76-ers

pre 6 godina

Ona naša čuvena, čiji je duži...

Ako se kojim slučajem moje mišljenje ne slaže sa tuđim, tu nastaje pad zavese, crnilo pred očima, mračno stanje svesti...

Ovde je u pitanju čista ljubav prema jednom ili drugom.

Ko je brži? Baš me briga...
Koji bi radije posedovao? Onaj koji bi me više služio...

Ko je tata, ko je objasnio? Pitajte "Nokiu" ona je puno više pričala, nego što je slušala...

Auto koji mi treba je auto kome sam ja gazda, a ne on meni...

U realnim uslovima ni jedan ni drugi ne mogu preko 50km/h u gradu. ("I onako ćemo dobiti rak od policijskih radara, zrače na svakom ćošku" sa sve nižim nivo-om tolerancije)

U ovom slučaju radije bih u svakodnevnici posedovao i vozio Teslu (sa solarnim kućnim punjačem) nego Ferari sa skromnih 30l na 100km.
Voleo bih da sebe smatram osobom koja je pokušala da svet čini boljim mestom...

T

pre 6 godina

Mislim da bi bila bruka i sramota da kompanija koja postoji 10 godina ima bolji sportski auto od kompanije koja postoji 78 godina i pravi samo sportske automobile i nista drugo.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nije žvaka, 3. februar 2018 18:49)
Cudno je kako u ovoj recenici nista nema veze sa zivotom....
E vozila su svasta ,samo ne prihvacena,a razlog za to je njihova previsoka cena.Njihova popularizacija zavisi iskljucivo od subvencija koje se dobijaju na njih.Norveska je ukinula subvencije i ove godine se ocekuje pad prodaje od 90 procenata,a slicno je i na svakom drugom trzistu gde se su ukinute ili ce biti ukinute.
E vozila su uzasno dosadna za voznju,posto se kod njih zahteva sto tecnija voznja,sa sto konstantnijom brzinom,jer svako ubrzanje vise trosi bateriju.To znaci da sa Teslom,ako je vozite kao normalan auto,necete preci ni trecinu obecane autonomije.
Da ,e vozila imaju ludacke momente,posto el.motori startuju trenutno i znatno su efikasniji od standardnih,ali je problem u skladistenju energije,posto su za to potrebne baterije,koje su teske i kabaste,a i malog su kapaciteta.
El.vozila su posebno zanimljiva zimi,kada imamo grejanje,manji kapacitet baterija zbog hladnoce i sl.

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.

Argentto

pre 6 godina

Organizujte trku na kruznoj stazi Model S i jedan od Ferarija.. svakako ne najmocniji Ferari, vec regularan produkcijski model da bi trka bila postena. Onda vi ovim ljubiteljima Tesle bilo jasno da nije sve u brojevima na papiru i "ludilo" modu..
Ferari je svetinja, a poredjenje sa Teslom je skrnavljenje...

Gross

pre 6 godina

Ne sporim uspeh Tesle, čak mi jako drago sto su uspeli da skrenu pažnju na pravi način. Ono sto ne razumem je fanatizam kod Srba za Teslom. Jel neko vozio malo duže neki model Tesle? Evo ja nisam. Ako je tako kao sto kaze Markione lepo oba auta na stazu. Vreme Ferarija, vreme Tesle i videcemo. Stoperica ne laze.

Nebojša

pre 6 godina

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.

fenomen

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.

Aca

pre 6 godina

Uporedjujete babe i zabe,benzinski sporski automobili se razvijaju vec 40-50 god. a sportski automobili na struju su poceli razvoj tek od skoro nekih 5 do 10 god. cekajte sako da napaune staz od 40 god. pa ceko videtu koji su bolji :-D

zox

pre 6 godina

koji ste slepci.ferrari juri vec 100 godina da ubrza za 3 sek,dok je tesla uspeo iz prve za dve.motori na fosilna goriv a nemaju sta da traze pored elektromotora.niste vozili teslui cutite.ime tesla je dao sa pravom jer koristi kao pogon asihroni trofazni motor isti koji je tesla izmislio sa obrtnim magnetnim poljem koji se uoste ne kvari,avi trosite pa re na auspuhe turbine,karburatore,hladnjake da ne nabrajam,a da vam ne pricam kad bude stavio in wheel motore koji iduu svaki tocak posebno i koji sanse nema da proklizava u krivinama kao recimo vas fera ri

Ivan

pre 6 godina

Električni automobili su kao što su muscle car iz Amerike nekad bili- pravac je moj adut i to je to. E onda su Ameri videli da to ne prolazi u Evropi, pa su oni premestili "razvijanje" svojih sportaka (većina) na Nirburgring. Isto tako, ne sumnjam da će (kao što je u tekstu navedeno) i proizvođači električnih automobila pokušati da reše problem nošenja, odnosno "težine" baterija.
U suštini, najidealniji alternativni pogon bi bio na vodonik, ali veliki je problem skladištenje i reaktivnost istog.

peto koleno

pre 6 godina

Baterija na e-automobile traje ko na reklami za mobilni, 30% u realnim uslovima ! Od 500km sto bi presao na nekom aerodromu pri brzini od 60 kmh, bez stajanja, dok u realnim gradskim uslovima, stani kreni ne moze ni 100 kilometara, ljudi prodaju Vam maglu ! Drzite se dizelasa, ne bacajte pare, trebat ce Vam.

Dex

pre 6 godina

@Mesečev Vitez 
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.
(banderaš, 03. februar 2018 18:03)

I dalje znatno manje zagadjenja, ali znatno. I jos vaznije, gde zagadjuje SUS motor? U naseljenim mestima, pa u gradovima ne moze da se dise. Baterije se ne proizvode u centru Beograda npr.

Mikica

pre 6 godina

"nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi. "

Kako onda objasnjavas da je upravo jedan elektricni automobil, na samom vrhu Nirberg liste najboljih vremena ?

3210

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim... 
(jovan, 03. februar 2018 17:15) 

Ma sigurno obično đubre....lično sam sedeo u jednom tom Tesla đubretu sa pređenih 380 000 km kao NOV još ni baterija nije menjana .....u Holandiji.

Kiselo groždje....

Pera

pre 6 godina

Tesl aje savrsenstvo. Zato svi oni drhte. Ni Fijat nije napravio auto na struju. Tesla jeste. Cak i Roadster. A Ferarri, automobili za dzibere, ce da bankrotira za koju godinu ako ne predje na struju.

istina ali realna

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila
(zz, 03. februar 2018 18:19)

Au kakvih se ti gluposti naprica a da veze nemas o balansu i ogibljenu.Upravo prednost struje i jeste sto se mogu igrati sa elektro motorima gde i kuda ih postaviti, da nepricam o prenosu i tezini istih obrtnom momentu....Jedina mana je jos uvek baterija ali napredovanjem nano tehnologije i materijala to ce se dovesti do perfekcije.Markione vec gubi tlo pod nogama jer njegova grupacija daleko zaostaje u tehnologijama buducnosti.

Glavatar

pre 6 godina

Ovaj izgleda prespavao rimca i kenigseg regeru... uskoro izlazi i naslednik.. vidi se kako je u toku sa desavanjima.. valjda nece zakanaliti ferari kao sto je fiat i lanciu..

djidji govedina

pre 6 godina

elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj..

Tomy

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...
(jovan, 03. februar 2018 17:15)
Hajde kaži?!Koliko si slova potrošio mogao si nam preneti svoje iskustvo a sav komentar se sveo na pljuvanje Tesle.

zz

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila

banderaš

pre 6 godina

@Mesečev Vitez
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.

NikolaKodcura

pre 6 godina

Bože koliko ste ne obavešteni...
Ovaj svet bi bio bolji za makar mrvu ako bi neko pre komentarisanja pročitao/pogledao bar 15min temu o kojoj komentariše. Oh well....

Paul Banyan

pre 6 godina

Ovi sto vole Teslu i nadaju se da ce kupiti Ferrari like za malo para covek je lepo objasnio ubraznje je samo jedan deo slagalice ... ponasanje vozila je nesto drugo ... onaj ko ima para zali da se zabavi a to Tesla nemoze da pruzi a i da moze opet nema ime ... za Ferrari mi je zao samo sto vise nema njihovog V12 u serijskoj prozivodnji

Nije žvaka

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.

jovan

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...

Mesečev Vitez

pre 6 godina

Svi su sada ljubomorni na Maska i Teslu. Ne mogu da dočekam dan kada krene da ih polako sve šalje u prošlost.

Recite ne fosilnim gorivima i zagađenju.

Napred Mask i svi koji se trude da unaprede život ljudi u budućnosti.

Tomy

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...
(jovan, 03. februar 2018 17:15)
Hajde kaži?!Koliko si slova potrošio mogao si nam preneti svoje iskustvo a sav komentar se sveo na pljuvanje Tesle.

banderaš

pre 6 godina

@Mesečev Vitez
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.

zz

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila

Mesečev Vitez

pre 6 godina

Svi su sada ljubomorni na Maska i Teslu. Ne mogu da dočekam dan kada krene da ih polako sve šalje u prošlost.

Recite ne fosilnim gorivima i zagađenju.

Napred Mask i svi koji se trude da unaprede život ljudi u budućnosti.

Nije žvaka

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.

jovan

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...

Juicy J

pre 6 godina

Nikad nisam video ovoliko mišljenja nepismenih inženjera na jednom mestu.Vi ljudi ne znate osnovnu gramatiku srpskog jezika a pričate o inženjerskim poduhvatima. Uz to ste provozali sve automobile sveta. Interesantno.

Argentto

pre 6 godina

Organizujte trku na kruznoj stazi Model S i jedan od Ferarija.. svakako ne najmocniji Ferari, vec regularan produkcijski model da bi trka bila postena. Onda vi ovim ljubiteljima Tesle bilo jasno da nije sve u brojevima na papiru i "ludilo" modu..
Ferari je svetinja, a poredjenje sa Teslom je skrnavljenje...

3210

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim... 
(jovan, 03. februar 2018 17:15) 

Ma sigurno obično đubre....lično sam sedeo u jednom tom Tesla đubretu sa pređenih 380 000 km kao NOV još ni baterija nije menjana .....u Holandiji.

Kiselo groždje....

Paul Banyan

pre 6 godina

Ovi sto vole Teslu i nadaju se da ce kupiti Ferrari like za malo para covek je lepo objasnio ubraznje je samo jedan deo slagalice ... ponasanje vozila je nesto drugo ... onaj ko ima para zali da se zabavi a to Tesla nemoze da pruzi a i da moze opet nema ime ... za Ferrari mi je zao samo sto vise nema njihovog V12 u serijskoj prozivodnji

Dex

pre 6 godina

@Mesečev Vitez 
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.
(banderaš, 03. februar 2018 18:03)

I dalje znatno manje zagadjenja, ali znatno. I jos vaznije, gde zagadjuje SUS motor? U naseljenim mestima, pa u gradovima ne moze da se dise. Baterije se ne proizvode u centru Beograda npr.

auto

pre 6 godina

Sam zvuk Ferrari automobila dovodi coveka da zaboravi i na struju i potrosnju. Jednostavno kad zagrmi 500+ konja nikog ne ostavlja ravnodusnim. Tesla moze samo da zuji ali nije upotpunila dozivljaj.

Dragan

pre 6 godina

Prošle godine sam kupio i uvezao polovan električni automobil Renault Fluence Z.E. i prezadovoljan sam. Verovatno više nikad neću kupiti auto koji nije električni. Onaj ko nije vozio električni automobil ne može da shvati koliko dobro idu ti automobili. Moj prijatelj ima Volkswagen e-Up! pa sam vozio i taj električni auto.

Na primer, Renault Fluence Z.E. koji je sa svojih 70 kW prema Tesli S igračka, po gradu (do nekih 70 - 80 km/h) ostavlja za sobom sve automobile do par stotina konja, jer do 60 km/h ubrza za 3 sekunde.

Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla.

istina ali realna

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila
(zz, 03. februar 2018 18:19)

Au kakvih se ti gluposti naprica a da veze nemas o balansu i ogibljenu.Upravo prednost struje i jeste sto se mogu igrati sa elektro motorima gde i kuda ih postaviti, da nepricam o prenosu i tezini istih obrtnom momentu....Jedina mana je jos uvek baterija ali napredovanjem nano tehnologije i materijala to ce se dovesti do perfekcije.Markione vec gubi tlo pod nogama jer njegova grupacija daleko zaostaje u tehnologijama buducnosti.

Glavatar

pre 6 godina

Ovaj izgleda prespavao rimca i kenigseg regeru... uskoro izlazi i naslednik.. vidi se kako je u toku sa desavanjima.. valjda nece zakanaliti ferari kao sto je fiat i lanciu..

Mikica

pre 6 godina

"nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi. "

Kako onda objasnjavas da je upravo jedan elektricni automobil, na samom vrhu Nirberg liste najboljih vremena ?

Gross

pre 6 godina

Ne sporim uspeh Tesle, čak mi jako drago sto su uspeli da skrenu pažnju na pravi način. Ono sto ne razumem je fanatizam kod Srba za Teslom. Jel neko vozio malo duže neki model Tesle? Evo ja nisam. Ako je tako kao sto kaze Markione lepo oba auta na stazu. Vreme Ferarija, vreme Tesle i videcemo. Stoperica ne laze.

Zeljko

pre 6 godina

Polako i udahnite malo. Markione proziva Teslu nicim izazvan. Malo ga hvata panika jel u Kaliforniji prodaje Fiat 500 e. Jer mora. Nije on glup. Vidi sta dolazi. Panicno i on i GM velikog GM-a koga nema u prva tri svetska prozvodjaca napadaju Teslu jer su nemocni. Voleli ili ne dolazi struja, vestacka inteligencija i ko zna sta ne jos. LG je objavio da uveliko testira novu bateriju od grafena. Punjenje za dvadesetak minuta i krace. Veliki domet. Prvo ide u telefone i onda u kola. Bas kako svi predvidjaju. Prava revolucija dolazi vec za najduze 5g. Ako ne i pre. Nema vise nazad. A uskoro nema vise ni upravljanja kolima. Ja licno nisam ljubitelj svega toga. Moj san je Lancia Integrale ili Subaru WRX ali vidim bolje mozda zato i sto mi pogled nije zadimljen gasovima iz dizela i smogom. Zato uzivajmo jos koju godinu. Neki ce i malo duze ali sto dolazi dolazi.

Teslolog amater

pre 6 godina

"elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj.."
(djidji govedina, 3. februar 2018 19:26)

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.

Ako se globalno predje na e-vozila, imacemo "mali milion" novih elektrena, mahom na ugalj i plutonijum, dok ce biti dosta i onih cije ce turbine pokretati benzin i dizel.

Sve gore spomenuto nije cak ni toliko bitno, koliko ce biti vazna sledeca stvar. U tom "novom" ekoloski cistom svetu e-vozila, sve ce biti sjajno i bajno, disacemo punim plucima svez vazduh u sred terazijskog tunela, ali necemo imati para za te automobile jer ce nas kilovat struje za domacinstvo kostati koliko i litar mleka i vekna hleba zajedno.

Dakle cenu ove fantazije, ako zaista zazivi, platice najvise oni koji nikada nisu ni imali, niti ce ikada imati automobile u vlasnistvu.

djidji govedina

pre 6 godina

elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj..

zox

pre 6 godina

koji ste slepci.ferrari juri vec 100 godina da ubrza za 3 sek,dok je tesla uspeo iz prve za dve.motori na fosilna goriv a nemaju sta da traze pored elektromotora.niste vozili teslui cutite.ime tesla je dao sa pravom jer koristi kao pogon asihroni trofazni motor isti koji je tesla izmislio sa obrtnim magnetnim poljem koji se uoste ne kvari,avi trosite pa re na auspuhe turbine,karburatore,hladnjake da ne nabrajam,a da vam ne pricam kad bude stavio in wheel motore koji iduu svaki tocak posebno i koji sanse nema da proklizava u krivinama kao recimo vas fera ri

NikolaKodcura

pre 6 godina

Bože koliko ste ne obavešteni...
Ovaj svet bi bio bolji za makar mrvu ako bi neko pre komentarisanja pročitao/pogledao bar 15min temu o kojoj komentariše. Oh well....

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nije žvaka, 3. februar 2018 18:49)
Cudno je kako u ovoj recenici nista nema veze sa zivotom....
E vozila su svasta ,samo ne prihvacena,a razlog za to je njihova previsoka cena.Njihova popularizacija zavisi iskljucivo od subvencija koje se dobijaju na njih.Norveska je ukinula subvencije i ove godine se ocekuje pad prodaje od 90 procenata,a slicno je i na svakom drugom trzistu gde se su ukinute ili ce biti ukinute.
E vozila su uzasno dosadna za voznju,posto se kod njih zahteva sto tecnija voznja,sa sto konstantnijom brzinom,jer svako ubrzanje vise trosi bateriju.To znaci da sa Teslom,ako je vozite kao normalan auto,necete preci ni trecinu obecane autonomije.
Da ,e vozila imaju ludacke momente,posto el.motori startuju trenutno i znatno su efikasniji od standardnih,ali je problem u skladistenju energije,posto su za to potrebne baterije,koje su teske i kabaste,a i malog su kapaciteta.
El.vozila su posebno zanimljiva zimi,kada imamo grejanje,manji kapacitet baterija zbog hladnoce i sl.

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.

Aca

pre 6 godina

Uporedjujete babe i zabe,benzinski sporski automobili se razvijaju vec 40-50 god. a sportski automobili na struju su poceli razvoj tek od skoro nekih 5 do 10 god. cekajte sako da napaune staz od 40 god. pa ceko videtu koji su bolji :-D

P76-ers

pre 6 godina

Ona naša čuvena, čiji je duži...

Ako se kojim slučajem moje mišljenje ne slaže sa tuđim, tu nastaje pad zavese, crnilo pred očima, mračno stanje svesti...

Ovde je u pitanju čista ljubav prema jednom ili drugom.

Ko je brži? Baš me briga...
Koji bi radije posedovao? Onaj koji bi me više služio...

Ko je tata, ko je objasnio? Pitajte "Nokiu" ona je puno više pričala, nego što je slušala...

Auto koji mi treba je auto kome sam ja gazda, a ne on meni...

U realnim uslovima ni jedan ni drugi ne mogu preko 50km/h u gradu. ("I onako ćemo dobiti rak od policijskih radara, zrače na svakom ćošku" sa sve nižim nivo-om tolerancije)

U ovom slučaju radije bih u svakodnevnici posedovao i vozio Teslu (sa solarnim kućnim punjačem) nego Ferari sa skromnih 30l na 100km.
Voleo bih da sebe smatram osobom koja je pokušala da svet čini boljim mestom...

T

pre 6 godina

Mislim da bi bila bruka i sramota da kompanija koja postoji 10 godina ima bolji sportski auto od kompanije koja postoji 78 godina i pravi samo sportske automobile i nista drugo.

Dragan

pre 6 godina

"Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva"
(Teslolog amater, 4. februar 2018 10:39)

Pa ja koristim struju za svoje domaćinstvo, i za svoj privatni auto koji koristim za potrebe domaćinstva i plaćam struju onoliko koliki mi račun stigne. Ako bih stavio solarne panele na kuću, opet bi možda neko rekao da je nemoralno koristiti energiju Sunca, jer se ljudi sunčaju za džabe, pa će im država naplatiti sunčanje u budućnosti.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?"
(Joca, 4. februar 2018 15:11)

Opaaa, u nedostaku argumenata "dr Joca" u ocaju pocinje da daje dijagnoze! Tebe cu zaista razmaziti tako sto cu probati da ti maksimalno pojednostavim ovu inace ne bas preterano komplikovanu problematiku.

Vidi ovako, u Srbiji se skoro pa 80% struje dobija iz uglja. To je ono crno kamenje koje se kopa iz zemlje i transportuje. Ono se lozi u lozistima koja greju kotlove u kojima je obicna voda. Ta voda isparava, te vodena para stvara pritisak u zatvorenim kotlovima. Taj pritisak se koristi za pokretanje generatora, a ovi generisu struju kojom ti punis svoj elektroautomobil.

Kada bi sva vozila isla na struju, u Srbiji bi moralo da se sagoreva puno puno vise uglja, a to za posledicu ima brojne......, ma valjda si sad shvato, pa da zakljucimo-elektrovozila u Srbiji idu na UGALJ, kako postojeca, (tramvaji, trolejbusi, vozovi pa cak i oni autici u zabavnim parkovima) - tako i ona buduca poput teslinih automobila i kamiona.

Pa da ponovimo Joco, da bolje shvatis-elektrovozila u Srbiji ce kako stvari stoje i sada a i u buduce ici na UGALJ. Nemoj da se zavaravas sa solarnim i atomskim elektranama-nije to za nas, ali to je vec neka druga tema, tebi tesko shvatljiva.

Vidi, ni struja ne izvire u stekeru zida tvoje kuhinje, znas?

Pera

pre 6 godina

Tesl aje savrsenstvo. Zato svi oni drhte. Ni Fijat nije napravio auto na struju. Tesla jeste. Cak i Roadster. A Ferarri, automobili za dzibere, ce da bankrotira za koju godinu ako ne predje na struju.

Toronto

pre 6 godina

@(auto, 04. februar 2018 08:14)

dok tvoj ferari zagrmi u retrovizoru mog tesle postaješ naglo crvena tačkica u daljini. Ljudi, kakav zvuk, kakvih 500-600 konja, nemate pojma kako ovo čudo ide. Nikada, ali nikada više neću kupiti sus.

Dekameron

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.
(fenomen, 03. februar 2018 21:00)

Klasičan solarni panel od 250w ima oko 2 m2. Cela površina limarije automobila nema više od 5-6 m2 što ukupno daje do 750w solarnih panela. Ako je prosečna baterija kod el. vozila 30-60 kilovata izračunaj koliko bi dana trebalo da se napuni npr ova manja.

Joca

pre 6 godina

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.
(Teslolog amater, 4. februar 2018 09:07)
Minuse dobijaš zato što si ili glup ili licemer. Pretpostavljam da ti onda nemaš električni priključak, već da električnu energiju za domaćinstvo proizvodiš benzinskim ili dizel agregatom. Ne? Pa zašto to ne radiš ako je nafta jeftinija i transport nafte jeftiniji nego transport električne energije (makar i od te iste nafte)?

Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?

The Spatula

pre 6 godina

Zahvaljujemo se na glasu.

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.
(Nebojša, 03. februar 2018 21:46)


Kad bi jednom samo bio najbolji i necemu, shvatio bo koliko je tesku tu i ostati. A zamisli kad si godinama u necemu najbolji, a svi ostali kradu od tebe i pokusavaju da naprave bolje od tebe, disu ti za vratom itd. Ne znam da li vozis, da li si nekad bio u situaciji da vozis normalno, pa brze i brze, a budala iza tebe se stalno nabija na branik. E tako ti je i ovome. Glupo je pljuvati i jedne i druge a pogotovo neki koji ni poljski wc nisu napravili u zivotu, vec im je sve tata stvorio i napravio. Glupo, zar ne?

prita

pre 6 godina

Ajde ne budalite. Ni jedan sus motor ne može da se poredi sa električnim ni po sili ni po ubrzanju momenta sile. To zna svako ko je iole završio elektrotehniku.
Dakle ako tesla želi da napravi automobil koji će pobediti bilo koji sportski automobil - napraviće ga na prvu. Ali mislim da im dokazivanje ne ide još uvek u prilog.

izhlapjeli starac

pre 6 godina

Mozete da hvalite superiornu elektriku koliko hocete. Postoje stvari koje ne mogu da se uporede. Jesam stariji i teze prihvatam promene koje su neminovne. Ja cu zauvek voleti i Ferari i Alfu kao i starije Bmw-e iz sedamdesetih kao 2002 ti. Isto kao sto nova muzika koju mladi slusaju ne moze ni da primirise grupama sezdesetih i sedamdesetih. A koji auto je bolji? Nije vazno. Vazno je da ti je srce na mestu.

Ivan

pre 6 godina

Električni automobili su kao što su muscle car iz Amerike nekad bili- pravac je moj adut i to je to. E onda su Ameri videli da to ne prolazi u Evropi, pa su oni premestili "razvijanje" svojih sportaka (većina) na Nirburgring. Isto tako, ne sumnjam da će (kao što je u tekstu navedeno) i proizvođači električnih automobila pokušati da reše problem nošenja, odnosno "težine" baterija.
U suštini, najidealniji alternativni pogon bi bio na vodonik, ali veliki je problem skladištenje i reaktivnost istog.

fenomen

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla."
(Dragan, 4. februar 2018 09:01)

Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva cija je cena subvencionisana zbog vecinske populacije koja, ne da nema automobile, vec "nema 'leba da jede".

Jedino gore od toga sto radite, je da se nocu, "na divlje" prikacite na banderu pa da tako besplatno napunite Vaseg ljubimca.

Kada broj takvih kao Vi bude porastao, drzava ce drasticno povecavati cenu struje, pa ce ogromna vecina stanovnistva koja nema para ni za polovnog juga, ziveti kao u srednjem veku. Nece smeti ni tranzistor da ukljuce, a kamo li ringlu ili rernu, jer ce cena struje biti deset outa veca nego sada.

Ahtung

pre 6 godina

Mogu da zamislim opštu izgibeniju na seoskim drumovima po Srbiji da automobili sa takvim ubrzanjem postanu svima pristupačni, pa makar samo za gastarbajtere. Isto tako neće poštedeti ni jednu banderu - svaka će da ima nelegalni priključak, sam da ne plaćaju struju. Horor bato!

peto koleno

pre 6 godina

Baterija na e-automobile traje ko na reklami za mobilni, 30% u realnim uslovima ! Od 500km sto bi presao na nekom aerodromu pri brzini od 60 kmh, bez stajanja, dok u realnim gradskim uslovima, stani kreni ne moze ni 100 kilometara, ljudi prodaju Vam maglu ! Drzite se dizelasa, ne bacajte pare, trebat ce Vam.

Ivan ZG

pre 6 godina

Šta tu čovejksve neće pročitat. Kojih tu bisera ima.
Struja će poskupit i bit će jako skupa!??????????
Struja svakim danom pojeftinjuje i taj trend neće stati. Kako pojeftinjuje?
Struja iz solarnih panela danas bez subvencija košta isto kao i iz termolektrane na ugljen. Cijena panela pada godišnje 5-10%, a snaga raste 5-10%. Kombinirano to je 10-20% niža cijena struje - godišnje!
Naravno za veliku snagu solarne elektrane potrebna je velika investicija, ali onda idućih 50 godina sjedite i skupljate novce.
Tko misli da će njegova država dizati prodajne cijene struje neka si nabavi solarne panele i stavi na krov ili bilo gdje drugdje. Opskrbljivat će svoju kuću i auto sam strujom pa ga baš briga za državu i njezine cijene.
Električni auti u daleko brži od benzinskih u ubrzanju po ravnom, ali i sporiji po zavojima zbog veće težine samog auta. Ta priča će razvojem baterija pasti u vodu jer će i električni auti biti lakši. Vrlo nisko težište električnih auta djelomično anulira lošije vozne osobine zbog veće težine.

markoni

pre 6 godina

Lepo je doći ovde u videti koliko jos ima romantičnih dusa,većina od nas ovde prisutnih neće doziveti tu cistu zelenu romantiku,a gotovo niko da takav svet postane besplatan.Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 4. februar 2018 11:14)

Ivane, cak i da ste za sve u pravu, cak i da covecanstvo-hipoteticki ovlada tehnologijom kojom ce se besplatno, pazite besplatno proizvoditi struja, ona ce ukidanjem nafte biti enormno skupa u "maloprodaji".

Cena nafte je nikada niza, a cene dizela i benzina su nikada vise. "Zahvatanje" svih drzava iz cene benzina su enormno velika i nema tog savremenog budzeta, kako razvijenih, a pogotovu nerazvijenih drzava poput nasih, koje bi to mogle da podnesu.

Dakle u tom scenariju nam "ne ginu" masovna poskupljenja prvenstveno struje jer nju svi koriste, kao i: vode, telefonije, hrane, komunalija, poreza, zdravstva, skolstva, prevoza.........

Nemojte se romanticarski zanositi cistim vazduhom i e-automobilima, ceo globalni ekonomski poredak-bar kada su energenti u pitanju i DOBAR standard koji SADA imamo baziraju se prvenstveno na jeftinoj nafti, gasu i uglju.

AJ74

pre 6 godina

@Ivan ZG

Pogledaj ko i sa kojim autom drzi rekord na Pikes Peak trci pa ces da vidis koliko su ti elektricni automobili koji su po tebi tako superiorni udaljeni od tog rekorda pa opet kazi kako tezina i brzina u krivinama nemaju nikakvog znacaja.

Joca

pre 6 godina

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.
(Dimitrije Pantic, 3. februar 2018 22:39)
Vidi, ovo je kao da kažeš da je najbolje rešenje "flux capacitor" iz "Povratka u budućnost".
Iole trajan vodonični motor još nije napravljen. Da bi se energija vodonika pretvorila u električnu potrebne su gorive ćelije koje su i skuplje od baterija i jednako nisu večne. Ne postoji ni jeftin način za izdvajanje vodonika iz vode. Nemoguće je napraviti jednostavan rezervoar vodonika jer je njegov atom najmanji u prirodi, pritom je vodonik agresivan i eksplozivan. Zbog svega toga, vodonik nije praktičan čak ni za vozove, a kamoli za automobile.

Perspektivnije je razvijati pomenuti "flux capacitor" ili kako se već zvao onaj magični fuzioni reaktor u koji ubaciš bilo šta i "vozi Miško!".

Zapravo jedino što je prilično izvesno je da će se vodonik kao gorivo koristiti minimalno i simbolično. Vodonik uglavnom i guraju naftne kompanije i to da bi ispraznile "ekološke fondove" država. Za njih jeste vodonik idealan jer su eksperimenti sa vodonikom skupi, a siguran ćorsokak.

Ivan ZG

pre 6 godina

U trci na Pikes Peak koja se vozi po cesti u dužini od cca. 20 km u kojoj nema nikakvih ograničenja 2015-te 1. i 2. mjesto zauzeli su auti pogonjeni elektromototorom. Toliko o superiornosti benzinskih motora, težini baterija, vožnji po zavojima i ostalih gluposti koje je nabrajao Marikone.
To je prava zavojita staza sa velikim usponima tj. serpentinama. Pravi - realni uvjeti. A Ferrarija - nigdje. Vjerojatno bi se do vrha - pokvario.
To je kao onaj vic sa Crnogorcima. Koliki je crnogorski rekord na 100 m? 60 m. Tako je i Ferarijev rekord na stazi od 20 km - 8 km.

Ivan ZG

pre 6 godina

@Teslolog amater
Srbija će za 10 godina biti jedina zemlja Europe koja će još koristiti ugljen za dobivanje struje. Sada bi ti htio optužiti ljude koji koriste električne aute za zagađenje. Pa onda si i ti odgovoran jer koristiš struju za televizor. Jel' te sram što gledaš televiziju i tako potpomažeš zagađenje? Prestani gledat televiziju, kuhat, korisistit frižider...
Jel' sada vidiš tvoju logiku primjenjenu na tebi?
Teško je pomoć čovjeku koji naopako zaključuje.
Struja je roba i proizvodi se sve više. I svake godine sve više se proizvodi iz ekoloških izvora tako da je sve "zelenija". Jedino ti pokušavaš obrnuti civilizacijske tokove. I ja sam protiv guma na autima jer mislim da je njihova proizvodnja prljava. Zato ćemo vratiti drvene kotače na aute.

Mislim da na idućim izborima trebate glasat za čovjeka. U 5 godina vratit će vas 100 unatrag.

Džo

pre 6 godina

Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !
(markoni, 4. februar 2018 17:19)
A ko je ikada tvrdio drugačije? S kime se ti svađaš?

Nikada ništa nije bilo džabe, ali to ne znači da ne može da bude jeftinije. danas ima automobil i onaj koji pre sto godina ne bi imao ni konja. za deceniju dve i Ferarijevog konja koji jede benzin će imati samo najbogatiji među bogatima.

Poredite neuporedivo. Tesla pravi automobile, Ferari je investicija. Kao kad bi rekao da fotografija nikada neće zameniti slikarstvo. U većini svakodnevnih stvari hoće, ali slike starih majstora vrede sve više.

Eto, moj konj "Cvetko" je lepši i pametniji i ekonomičniji od svakog Ferarija i Lamborginija! I zahtevam da svaka pumpa drži i plast sena za Cvetka!

Nebojša

pre 6 godina

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.

Iron Man

pre 6 godina

@Teslolog amater - Da li mozete da nas uputite na naucno istrazivanje koje jasno dokazuje da su vozila na el. energiju veci zagadjivaci od vozila na fosilna goriva? Ako takvo istrazivanje ne postoji, da li nam mozete obrazloziti korake kojima ste samostalno dosli do procena, brojeva, i zakljucaka? Hvala.

Oskar

pre 6 godina

@Teslolog Amater - https://www.teslarati.com/energy-expert-says-tesla-electric-vehicle-industry-here-stay/

Ovom sajtu baš fali članak koji bi razbio sve mitove koji se provlače po komentarima i to mesecima.

Serbon

pre 6 godina

Covek objasnio. Samo zvuk ferarija govori sve!
(banin po oruzju, 03. februar 2018 21:40)

Kakav bre zvuk na ferariju? Ako lamba nisi čuo uživo, ne znaš šta je zvuk...

qwamo

pre 6 godina

Ali MClaren je bolji, po testovima i na stazi od ferarija. Al šta vredi pričati srbima šta je mclaren. Ferari ima samo ime i mafijaškog šefa na čelu. Valjda mu je cilj da ga ubije ko maseratija, a polako mu polazi za rukom kad bude ubacio suv segment. Koliko se ja sećam, maserati je bio vrh auto, imali su uspeha na trkama i u prodaji, ali dođe mafija i rasturi ih. Zamislite maserati dizel. Očekujemo i ferari uskoro sa deizelom od 460ks

Strokavi mozak

pre 6 godina

Pa i ne moze.Iako nisam ljubitelj Ferarija on je ime gradio godinama kroz trke i takmicenja.Tesla je vise za marince i rednekove da se loze kad pustis volan a on ide sam.E sad sto ulazu mnogo u reklamu i predstavljaju ga kao buducnost auto-industrije to je druga stvar.Probalo se sa tim el.autima i 70-tih pa su imali isti problem kao i sada,autonomija.

biće bolje

pre 6 godina

ako resursi u budućnosti(struja pre svega) postanu jeftini, onda ćemo imati neki novi svet gde profit nije najvažnija stvar. Električni automobili pripadaju svetu budućnosti u kome se neće voditi ratovi za resurse. Tehnologija bi trebalo da nas odvede u neki utopijski sistem gde neće biti gladnih i siromašnih. Struja jeste pogonsko gorivo budućnosti i proizvođači bi trebalo da se koncetrišu na tu tehnologiju što više.

markoni

pre 6 godina

@Dzo
Da si malo bolje procitao,video bi da ima onih koji tvrde da ce sve biti skoro dzabe.Cak i tvoja tvrdnja da ce biti jeftinije je glupost,nece vise nikad biti jeftinijih stvari.E sad,ako je tebi to svadja onda ok.

Mesečev Vitez

pre 6 godina

Svi su sada ljubomorni na Maska i Teslu. Ne mogu da dočekam dan kada krene da ih polako sve šalje u prošlost.

Recite ne fosilnim gorivima i zagađenju.

Napred Mask i svi koji se trude da unaprede život ljudi u budućnosti.

jovan

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...

zox

pre 6 godina

koji ste slepci.ferrari juri vec 100 godina da ubrza za 3 sek,dok je tesla uspeo iz prve za dve.motori na fosilna goriv a nemaju sta da traze pored elektromotora.niste vozili teslui cutite.ime tesla je dao sa pravom jer koristi kao pogon asihroni trofazni motor isti koji je tesla izmislio sa obrtnim magnetnim poljem koji se uoste ne kvari,avi trosite pa re na auspuhe turbine,karburatore,hladnjake da ne nabrajam,a da vam ne pricam kad bude stavio in wheel motore koji iduu svaki tocak posebno i koji sanse nema da proklizava u krivinama kao recimo vas fera ri

Serbon

pre 6 godina

Covek objasnio. Samo zvuk ferarija govori sve!
(banin po oruzju, 03. februar 2018 21:40)

Kakav bre zvuk na ferariju? Ako lamba nisi čuo uživo, ne znaš šta je zvuk...

Pera

pre 6 godina

Tesl aje savrsenstvo. Zato svi oni drhte. Ni Fijat nije napravio auto na struju. Tesla jeste. Cak i Roadster. A Ferarri, automobili za dzibere, ce da bankrotira za koju godinu ako ne predje na struju.

zz

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila

Ivan ZG

pre 6 godina

U trci na Pikes Peak koja se vozi po cesti u dužini od cca. 20 km u kojoj nema nikakvih ograničenja 2015-te 1. i 2. mjesto zauzeli su auti pogonjeni elektromototorom. Toliko o superiornosti benzinskih motora, težini baterija, vožnji po zavojima i ostalih gluposti koje je nabrajao Marikone.
To je prava zavojita staza sa velikim usponima tj. serpentinama. Pravi - realni uvjeti. A Ferrarija - nigdje. Vjerojatno bi se do vrha - pokvario.
To je kao onaj vic sa Crnogorcima. Koliki je crnogorski rekord na 100 m? 60 m. Tako je i Ferarijev rekord na stazi od 20 km - 8 km.

peto koleno

pre 6 godina

Baterija na e-automobile traje ko na reklami za mobilni, 30% u realnim uslovima ! Od 500km sto bi presao na nekom aerodromu pri brzini od 60 kmh, bez stajanja, dok u realnim gradskim uslovima, stani kreni ne moze ni 100 kilometara, ljudi prodaju Vam maglu ! Drzite se dizelasa, ne bacajte pare, trebat ce Vam.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla."
(Dragan, 4. februar 2018 09:01)

Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva cija je cena subvencionisana zbog vecinske populacije koja, ne da nema automobile, vec "nema 'leba da jede".

Jedino gore od toga sto radite, je da se nocu, "na divlje" prikacite na banderu pa da tako besplatno napunite Vaseg ljubimca.

Kada broj takvih kao Vi bude porastao, drzava ce drasticno povecavati cenu struje, pa ce ogromna vecina stanovnistva koja nema para ni za polovnog juga, ziveti kao u srednjem veku. Nece smeti ni tranzistor da ukljuce, a kamo li ringlu ili rernu, jer ce cena struje biti deset outa veca nego sada.

NikolaKodcura

pre 6 godina

Bože koliko ste ne obavešteni...
Ovaj svet bi bio bolji za makar mrvu ako bi neko pre komentarisanja pročitao/pogledao bar 15min temu o kojoj komentariše. Oh well....

Paul Banyan

pre 6 godina

Ovi sto vole Teslu i nadaju se da ce kupiti Ferrari like za malo para covek je lepo objasnio ubraznje je samo jedan deo slagalice ... ponasanje vozila je nesto drugo ... onaj ko ima para zali da se zabavi a to Tesla nemoze da pruzi a i da moze opet nema ime ... za Ferrari mi je zao samo sto vise nema njihovog V12 u serijskoj prozivodnji

Toronto

pre 6 godina

@(auto, 04. februar 2018 08:14)

dok tvoj ferari zagrmi u retrovizoru mog tesle postaješ naglo crvena tačkica u daljini. Ljudi, kakav zvuk, kakvih 500-600 konja, nemate pojma kako ovo čudo ide. Nikada, ali nikada više neću kupiti sus.

Nebojša

pre 6 godina

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nije žvaka, 3. februar 2018 18:49)
Cudno je kako u ovoj recenici nista nema veze sa zivotom....
E vozila su svasta ,samo ne prihvacena,a razlog za to je njihova previsoka cena.Njihova popularizacija zavisi iskljucivo od subvencija koje se dobijaju na njih.Norveska je ukinula subvencije i ove godine se ocekuje pad prodaje od 90 procenata,a slicno je i na svakom drugom trzistu gde se su ukinute ili ce biti ukinute.
E vozila su uzasno dosadna za voznju,posto se kod njih zahteva sto tecnija voznja,sa sto konstantnijom brzinom,jer svako ubrzanje vise trosi bateriju.To znaci da sa Teslom,ako je vozite kao normalan auto,necete preci ni trecinu obecane autonomije.
Da ,e vozila imaju ludacke momente,posto el.motori startuju trenutno i znatno su efikasniji od standardnih,ali je problem u skladistenju energije,posto su za to potrebne baterije,koje su teske i kabaste,a i malog su kapaciteta.
El.vozila su posebno zanimljiva zimi,kada imamo grejanje,manji kapacitet baterija zbog hladnoce i sl.

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.

Argentto

pre 6 godina

Organizujte trku na kruznoj stazi Model S i jedan od Ferarija.. svakako ne najmocniji Ferari, vec regularan produkcijski model da bi trka bila postena. Onda vi ovim ljubiteljima Tesle bilo jasno da nije sve u brojevima na papiru i "ludilo" modu..
Ferari je svetinja, a poredjenje sa Teslom je skrnavljenje...

Tomy

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim...
(jovan, 03. februar 2018 17:15)
Hajde kaži?!Koliko si slova potrošio mogao si nam preneti svoje iskustvo a sav komentar se sveo na pljuvanje Tesle.

banderaš

pre 6 godina

@Mesečev Vitez
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.

auto

pre 6 godina

Sam zvuk Ferrari automobila dovodi coveka da zaboravi i na struju i potrosnju. Jednostavno kad zagrmi 500+ konja nikog ne ostavlja ravnodusnim. Tesla moze samo da zuji ali nije upotpunila dozivljaj.

Teslolog amater

pre 6 godina

"elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj.."
(djidji govedina, 3. februar 2018 19:26)

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.

Ako se globalno predje na e-vozila, imacemo "mali milion" novih elektrena, mahom na ugalj i plutonijum, dok ce biti dosta i onih cije ce turbine pokretati benzin i dizel.

Sve gore spomenuto nije cak ni toliko bitno, koliko ce biti vazna sledeca stvar. U tom "novom" ekoloski cistom svetu e-vozila, sve ce biti sjajno i bajno, disacemo punim plucima svez vazduh u sred terazijskog tunela, ali necemo imati para za te automobile jer ce nas kilovat struje za domacinstvo kostati koliko i litar mleka i vekna hleba zajedno.

Dakle cenu ove fantazije, ako zaista zazivi, platice najvise oni koji nikada nisu ni imali, niti ce ikada imati automobile u vlasnistvu.

Dragan

pre 6 godina

Prošle godine sam kupio i uvezao polovan električni automobil Renault Fluence Z.E. i prezadovoljan sam. Verovatno više nikad neću kupiti auto koji nije električni. Onaj ko nije vozio električni automobil ne može da shvati koliko dobro idu ti automobili. Moj prijatelj ima Volkswagen e-Up! pa sam vozio i taj električni auto.

Na primer, Renault Fluence Z.E. koji je sa svojih 70 kW prema Tesli S igračka, po gradu (do nekih 70 - 80 km/h) ostavlja za sobom sve automobile do par stotina konja, jer do 60 km/h ubrza za 3 sekunde.

Da ne govorimo da me struja za pređenih 100 km košta oko 30 dinara (punim ga noću po nižoj tarifi). Od održavanja imam samo dolivanje tečnosti za pranje stakla.

istina ali realna

pre 6 godina

nije sve na pravcu i ubrzanju...pa da kazes ja sam najbrzi,pravo merilo su KRUZNE STAZE gde dolazi do izrazaja komplet sportski auto kako je uradjen...

nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi.

zato sa njima imate samo drag race,pravac i daj gas i udaras sebi reklamu kako si najbrzi i klinci balave zbog toga.

izadji na kruznu stazu stani na crtu sa klasicnim sportskim automobilima,bio bi blago receno demoliran kada bi naleteo na super sportski auto,to bi bila smejurija,ostavio bi ga BMW,AMG,Ferari,Lambo...u prasini ali bukvalno.

vazno da on ubrzava za 2 sek do 100...nije sve u brzini,mozes da si brz ali ako ti auto nije balansiran kako treba,ti trku gubis...i protiv sporijih automobila
(zz, 03. februar 2018 18:19)

Au kakvih se ti gluposti naprica a da veze nemas o balansu i ogibljenu.Upravo prednost struje i jeste sto se mogu igrati sa elektro motorima gde i kuda ih postaviti, da nepricam o prenosu i tezini istih obrtnom momentu....Jedina mana je jos uvek baterija ali napredovanjem nano tehnologije i materijala to ce se dovesti do perfekcije.Markione vec gubi tlo pod nogama jer njegova grupacija daleko zaostaje u tehnologijama buducnosti.

Zeljko

pre 6 godina

Polako i udahnite malo. Markione proziva Teslu nicim izazvan. Malo ga hvata panika jel u Kaliforniji prodaje Fiat 500 e. Jer mora. Nije on glup. Vidi sta dolazi. Panicno i on i GM velikog GM-a koga nema u prva tri svetska prozvodjaca napadaju Teslu jer su nemocni. Voleli ili ne dolazi struja, vestacka inteligencija i ko zna sta ne jos. LG je objavio da uveliko testira novu bateriju od grafena. Punjenje za dvadesetak minuta i krace. Veliki domet. Prvo ide u telefone i onda u kola. Bas kako svi predvidjaju. Prava revolucija dolazi vec za najduze 5g. Ako ne i pre. Nema vise nazad. A uskoro nema vise ni upravljanja kolima. Ja licno nisam ljubitelj svega toga. Moj san je Lancia Integrale ili Subaru WRX ali vidim bolje mozda zato i sto mi pogled nije zadimljen gasovima iz dizela i smogom. Zato uzivajmo jos koju godinu. Neki ce i malo duze ali sto dolazi dolazi.

Aca

pre 6 godina

Uporedjujete babe i zabe,benzinski sporski automobili se razvijaju vec 40-50 god. a sportski automobili na struju su poceli razvoj tek od skoro nekih 5 do 10 god. cekajte sako da napaune staz od 40 god. pa ceko videtu koji su bolji :-D

Joca

pre 6 godina

DZaba to pricas prijatelju, ja to isto odavno tvrdim po raznim forumima, al' me prostodusni i naivi eko-zaludjenici stalno "zatrpavaju" minusima.
(Teslolog amater, 4. februar 2018 09:07)
Minuse dobijaš zato što si ili glup ili licemer. Pretpostavljam da ti onda nemaš električni priključak, već da električnu energiju za domaćinstvo proizvodiš benzinskim ili dizel agregatom. Ne? Pa zašto to ne radiš ako je nafta jeftinija i transport nafte jeftiniji nego transport električne energije (makar i od te iste nafte)?

Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?

Mikica

pre 6 godina

"nijedan elektricni auto nema sta da trazi u trci na kruznoj stazi,jer je pretezak,nema stabilnost,upravljanje,kocnice,nema sanse da ga balansiras i prpiremis za trku na kruznoj stazi. "

Kako onda objasnjavas da je upravo jedan elektricni automobil, na samom vrhu Nirberg liste najboljih vremena ?

Dex

pre 6 godina

@Mesečev Vitez 
Nađite na netu proces proizvodnje Li baterija, pa onda pričajte o zagađenju i ekologiji. Dakle, ceo proces od rudnika do krajnjeg korisnika, pa do odlaganja nakon isteka eksploatacionog veka.
(banderaš, 03. februar 2018 18:03)

I dalje znatno manje zagadjenja, ali znatno. I jos vaznije, gde zagadjuje SUS motor? U naseljenim mestima, pa u gradovima ne moze da se dise. Baterije se ne proizvode u centru Beograda npr.

fenomen

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.

3210

pre 6 godina

Na zalost , Tesla automobili su obicno djubre...to govorim iz iskustva. Zao mi je samo sto koriste ime velikog Tesle...ali su ozbiljno djubre...o finishu necu ni da govorim... 
(jovan, 03. februar 2018 17:15) 

Ma sigurno obično đubre....lično sam sedeo u jednom tom Tesla đubretu sa pređenih 380 000 km kao NOV još ni baterija nije menjana .....u Holandiji.

Kiselo groždje....

Glavatar

pre 6 godina

Ovaj izgleda prespavao rimca i kenigseg regeru... uskoro izlazi i naslednik.. vidi se kako je u toku sa desavanjima.. valjda nece zakanaliti ferari kao sto je fiat i lanciu..

Ivan ZG

pre 6 godina

Šta tu čovejksve neće pročitat. Kojih tu bisera ima.
Struja će poskupit i bit će jako skupa!??????????
Struja svakim danom pojeftinjuje i taj trend neće stati. Kako pojeftinjuje?
Struja iz solarnih panela danas bez subvencija košta isto kao i iz termolektrane na ugljen. Cijena panela pada godišnje 5-10%, a snaga raste 5-10%. Kombinirano to je 10-20% niža cijena struje - godišnje!
Naravno za veliku snagu solarne elektrane potrebna je velika investicija, ali onda idućih 50 godina sjedite i skupljate novce.
Tko misli da će njegova država dizati prodajne cijene struje neka si nabavi solarne panele i stavi na krov ili bilo gdje drugdje. Opskrbljivat će svoju kuću i auto sam strujom pa ga baš briga za državu i njezine cijene.
Električni auti u daleko brži od benzinskih u ubrzanju po ravnom, ali i sporiji po zavojima zbog veće težine samog auta. Ta priča će razvojem baterija pasti u vodu jer će i električni auti biti lakši. Vrlo nisko težište električnih auta djelomično anulira lošije vozne osobine zbog veće težine.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Verovatnije je da si ipak samo glup. Vidi, ni benzin ne izvire na pumpi, znaš?"
(Joca, 4. februar 2018 15:11)

Opaaa, u nedostaku argumenata "dr Joca" u ocaju pocinje da daje dijagnoze! Tebe cu zaista razmaziti tako sto cu probati da ti maksimalno pojednostavim ovu inace ne bas preterano komplikovanu problematiku.

Vidi ovako, u Srbiji se skoro pa 80% struje dobija iz uglja. To je ono crno kamenje koje se kopa iz zemlje i transportuje. Ono se lozi u lozistima koja greju kotlove u kojima je obicna voda. Ta voda isparava, te vodena para stvara pritisak u zatvorenim kotlovima. Taj pritisak se koristi za pokretanje generatora, a ovi generisu struju kojom ti punis svoj elektroautomobil.

Kada bi sva vozila isla na struju, u Srbiji bi moralo da se sagoreva puno puno vise uglja, a to za posledicu ima brojne......, ma valjda si sad shvato, pa da zakljucimo-elektrovozila u Srbiji idu na UGALJ, kako postojeca, (tramvaji, trolejbusi, vozovi pa cak i oni autici u zabavnim parkovima) - tako i ona buduca poput teslinih automobila i kamiona.

Pa da ponovimo Joco, da bolje shvatis-elektrovozila u Srbiji ce kako stvari stoje i sada a i u buduce ici na UGALJ. Nemoj da se zavaravas sa solarnim i atomskim elektranama-nije to za nas, ali to je vec neka druga tema, tebi tesko shvatljiva.

Vidi, ni struja ne izvire u stekeru zida tvoje kuhinje, znas?

Nije žvaka

pre 6 godina

Tesla je omogućio da e-automobili budu prihvaćeni, do tada su ih vozili samo eko warriors, no realno oni nisu niti će skorije biti sportski automobili.

djidji govedina

pre 6 godina

elektro vozila su prihvatljiva samo ukoliko se energija za njihovo punjenje dobija iz obnovljivih izvora..vetar..sunce..voda..sve drugo je eko neprihvatljivo..dzaba ti elektro auto ako ga punis strujom iz elektrane na ugalj..

T

pre 6 godina

Mislim da bi bila bruka i sramota da kompanija koja postoji 10 godina ima bolji sportski auto od kompanije koja postoji 78 godina i pravi samo sportske automobile i nista drugo.

prita

pre 6 godina

Ajde ne budalite. Ni jedan sus motor ne može da se poredi sa električnim ni po sili ni po ubrzanju momenta sile. To zna svako ko je iole završio elektrotehniku.
Dakle ako tesla želi da napravi automobil koji će pobediti bilo koji sportski automobil - napraviće ga na prvu. Ali mislim da im dokazivanje ne ide još uvek u prilog.

izhlapjeli starac

pre 6 godina

Mozete da hvalite superiornu elektriku koliko hocete. Postoje stvari koje ne mogu da se uporede. Jesam stariji i teze prihvatam promene koje su neminovne. Ja cu zauvek voleti i Ferari i Alfu kao i starije Bmw-e iz sedamdesetih kao 2002 ti. Isto kao sto nova muzika koju mladi slusaju ne moze ni da primirise grupama sezdesetih i sedamdesetih. A koji auto je bolji? Nije vazno. Vazno je da ti je srce na mestu.

biće bolje

pre 6 godina

ako resursi u budućnosti(struja pre svega) postanu jeftini, onda ćemo imati neki novi svet gde profit nije najvažnija stvar. Električni automobili pripadaju svetu budućnosti u kome se neće voditi ratovi za resurse. Tehnologija bi trebalo da nas odvede u neki utopijski sistem gde neće biti gladnih i siromašnih. Struja jeste pogonsko gorivo budućnosti i proizvođači bi trebalo da se koncetrišu na tu tehnologiju što više.

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 4. februar 2018 11:14)

Ivane, cak i da ste za sve u pravu, cak i da covecanstvo-hipoteticki ovlada tehnologijom kojom ce se besplatno, pazite besplatno proizvoditi struja, ona ce ukidanjem nafte biti enormno skupa u "maloprodaji".

Cena nafte je nikada niza, a cene dizela i benzina su nikada vise. "Zahvatanje" svih drzava iz cene benzina su enormno velika i nema tog savremenog budzeta, kako razvijenih, a pogotovu nerazvijenih drzava poput nasih, koje bi to mogle da podnesu.

Dakle u tom scenariju nam "ne ginu" masovna poskupljenja prvenstveno struje jer nju svi koriste, kao i: vode, telefonije, hrane, komunalija, poreza, zdravstva, skolstva, prevoza.........

Nemojte se romanticarski zanositi cistim vazduhom i e-automobilima, ceo globalni ekonomski poredak-bar kada su energenti u pitanju i DOBAR standard koji SADA imamo baziraju se prvenstveno na jeftinoj nafti, gasu i uglju.

qwamo

pre 6 godina

Ali MClaren je bolji, po testovima i na stazi od ferarija. Al šta vredi pričati srbima šta je mclaren. Ferari ima samo ime i mafijaškog šefa na čelu. Valjda mu je cilj da ga ubije ko maseratija, a polako mu polazi za rukom kad bude ubacio suv segment. Koliko se ja sećam, maserati je bio vrh auto, imali su uspeha na trkama i u prodaji, ali dođe mafija i rasturi ih. Zamislite maserati dizel. Očekujemo i ferari uskoro sa deizelom od 460ks

Gross

pre 6 godina

Ne sporim uspeh Tesle, čak mi jako drago sto su uspeli da skrenu pažnju na pravi način. Ono sto ne razumem je fanatizam kod Srba za Teslom. Jel neko vozio malo duže neki model Tesle? Evo ja nisam. Ako je tako kao sto kaze Markione lepo oba auta na stazu. Vreme Ferarija, vreme Tesle i videcemo. Stoperica ne laze.

Juicy J

pre 6 godina

Nikad nisam video ovoliko mišljenja nepismenih inženjera na jednom mestu.Vi ljudi ne znate osnovnu gramatiku srpskog jezika a pričate o inženjerskim poduhvatima. Uz to ste provozali sve automobile sveta. Interesantno.

Iron Man

pre 6 godina

@Teslolog amater - Da li mozete da nas uputite na naucno istrazivanje koje jasno dokazuje da su vozila na el. energiju veci zagadjivaci od vozila na fosilna goriva? Ako takvo istrazivanje ne postoji, da li nam mozete obrazloziti korake kojima ste samostalno dosli do procena, brojeva, i zakljucaka? Hvala.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Pa i ne moze.Iako nisam ljubitelj Ferarija on je ime gradio godinama kroz trke i takmicenja.Tesla je vise za marince i rednekove da se loze kad pustis volan a on ide sam.E sad sto ulazu mnogo u reklamu i predstavljaju ga kao buducnost auto-industrije to je druga stvar.Probalo se sa tim el.autima i 70-tih pa su imali isti problem kao i sada,autonomija.

P76-ers

pre 6 godina

Ona naša čuvena, čiji je duži...

Ako se kojim slučajem moje mišljenje ne slaže sa tuđim, tu nastaje pad zavese, crnilo pred očima, mračno stanje svesti...

Ovde je u pitanju čista ljubav prema jednom ili drugom.

Ko je brži? Baš me briga...
Koji bi radije posedovao? Onaj koji bi me više služio...

Ko je tata, ko je objasnio? Pitajte "Nokiu" ona je puno više pričala, nego što je slušala...

Auto koji mi treba je auto kome sam ja gazda, a ne on meni...

U realnim uslovima ni jedan ni drugi ne mogu preko 50km/h u gradu. ("I onako ćemo dobiti rak od policijskih radara, zrače na svakom ćošku" sa sve nižim nivo-om tolerancije)

U ovom slučaju radije bih u svakodnevnici posedovao i vozio Teslu (sa solarnim kućnim punjačem) nego Ferari sa skromnih 30l na 100km.
Voleo bih da sebe smatram osobom koja je pokušala da svet čini boljim mestom...

The Spatula

pre 6 godina

Zahvaljujemo se na glasu.

Nisam od onih što veličaju teslu auto ko auto šta znam ali nisu mi najjasniji ni oni koji uzdižu Fereri čime je to taj brend zaslužio od stare slave se ne živi nekoliko brendova pravi brža i bolja kola a ni u F1 dugo baš dugo nisu no1.
(Nebojša, 03. februar 2018 21:46)


Kad bi jednom samo bio najbolji i necemu, shvatio bo koliko je tesku tu i ostati. A zamisli kad si godinama u necemu najbolji, a svi ostali kradu od tebe i pokusavaju da naprave bolje od tebe, disu ti za vratom itd. Ne znam da li vozis, da li si nekad bio u situaciji da vozis normalno, pa brze i brze, a budala iza tebe se stalno nabija na branik. E tako ti je i ovome. Glupo je pljuvati i jedne i druge a pogotovo neki koji ni poljski wc nisu napravili u zivotu, vec im je sve tata stvorio i napravio. Glupo, zar ne?

Joca

pre 6 godina

Daleko je izglednije da ce vozila u buducnosti ici na vodonik,a ne na baterije,ali je i tu potrebno resiti njegovo dobijanje i skladistenje ,a za to su potrebni novi izvori energije.
(Dimitrije Pantic, 3. februar 2018 22:39)
Vidi, ovo je kao da kažeš da je najbolje rešenje "flux capacitor" iz "Povratka u budućnost".
Iole trajan vodonični motor još nije napravljen. Da bi se energija vodonika pretvorila u električnu potrebne su gorive ćelije koje su i skuplje od baterija i jednako nisu večne. Ne postoji ni jeftin način za izdvajanje vodonika iz vode. Nemoguće je napraviti jednostavan rezervoar vodonika jer je njegov atom najmanji u prirodi, pritom je vodonik agresivan i eksplozivan. Zbog svega toga, vodonik nije praktičan čak ni za vozove, a kamoli za automobile.

Perspektivnije je razvijati pomenuti "flux capacitor" ili kako se već zvao onaj magični fuzioni reaktor u koji ubaciš bilo šta i "vozi Miško!".

Zapravo jedino što je prilično izvesno je da će se vodonik kao gorivo koristiti minimalno i simbolično. Vodonik uglavnom i guraju naftne kompanije i to da bi ispraznile "ekološke fondove" država. Za njih jeste vodonik idealan jer su eksperimenti sa vodonikom skupi, a siguran ćorsokak.

Ivan ZG

pre 6 godina

@Teslolog amater
Srbija će za 10 godina biti jedina zemlja Europe koja će još koristiti ugljen za dobivanje struje. Sada bi ti htio optužiti ljude koji koriste električne aute za zagađenje. Pa onda si i ti odgovoran jer koristiš struju za televizor. Jel' te sram što gledaš televiziju i tako potpomažeš zagađenje? Prestani gledat televiziju, kuhat, korisistit frižider...
Jel' sada vidiš tvoju logiku primjenjenu na tebi?
Teško je pomoć čovjeku koji naopako zaključuje.
Struja je roba i proizvodi se sve više. I svake godine sve više se proizvodi iz ekoloških izvora tako da je sve "zelenija". Jedino ti pokušavaš obrnuti civilizacijske tokove. I ja sam protiv guma na autima jer mislim da je njihova proizvodnja prljava. Zato ćemo vratiti drvene kotače na aute.

Mislim da na idućim izborima trebate glasat za čovjeka. U 5 godina vratit će vas 100 unatrag.

markoni

pre 6 godina

Lepo je doći ovde u videti koliko jos ima romantičnih dusa,većina od nas ovde prisutnih neće doziveti tu cistu zelenu romantiku,a gotovo niko da takav svet postane besplatan.Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !

markoni

pre 6 godina

@Dzo
Da si malo bolje procitao,video bi da ima onih koji tvrde da ce sve biti skoro dzabe.Cak i tvoja tvrdnja da ce biti jeftinije je glupost,nece vise nikad biti jeftinijih stvari.E sad,ako je tebi to svadja onda ok.

AJ74

pre 6 godina

@Ivan ZG

Pogledaj ko i sa kojim autom drzi rekord na Pikes Peak trci pa ces da vidis koliko su ti elektricni automobili koji su po tebi tako superiorni udaljeni od tog rekorda pa opet kazi kako tezina i brzina u krivinama nemaju nikakvog znacaja.

Ivan

pre 6 godina

Električni automobili su kao što su muscle car iz Amerike nekad bili- pravac je moj adut i to je to. E onda su Ameri videli da to ne prolazi u Evropi, pa su oni premestili "razvijanje" svojih sportaka (većina) na Nirburgring. Isto tako, ne sumnjam da će (kao što je u tekstu navedeno) i proizvođači električnih automobila pokušati da reše problem nošenja, odnosno "težine" baterija.
U suštini, najidealniji alternativni pogon bi bio na vodonik, ali veliki je problem skladištenje i reaktivnost istog.

Dragan

pre 6 godina

"Da sam na Vasem mestu ne bih se bas time hvalio, jer je to u neku ruku-nemoralno. Vi nenamenski trosite struju za domacinstva"
(Teslolog amater, 4. februar 2018 10:39)

Pa ja koristim struju za svoje domaćinstvo, i za svoj privatni auto koji koristim za potrebe domaćinstva i plaćam struju onoliko koliki mi račun stigne. Ako bih stavio solarne panele na kuću, opet bi možda neko rekao da je nemoralno koristiti energiju Sunca, jer se ljudi sunčaju za džabe, pa će im država naplatiti sunčanje u budućnosti.

Džo

pre 6 godina

Jel kao sto znamo kroz istoriju,nikad nista nije bili džabe,niti će ikad biti !
(markoni, 4. februar 2018 17:19)
A ko je ikada tvrdio drugačije? S kime se ti svađaš?

Nikada ništa nije bilo džabe, ali to ne znači da ne može da bude jeftinije. danas ima automobil i onaj koji pre sto godina ne bi imao ni konja. za deceniju dve i Ferarijevog konja koji jede benzin će imati samo najbogatiji među bogatima.

Poredite neuporedivo. Tesla pravi automobile, Ferari je investicija. Kao kad bi rekao da fotografija nikada neće zameniti slikarstvo. U većini svakodnevnih stvari hoće, ali slike starih majstora vrede sve više.

Eto, moj konj "Cvetko" je lepši i pametniji i ekonomičniji od svakog Ferarija i Lamborginija! I zahtevam da svaka pumpa drži i plast sena za Cvetka!

Dekameron

pre 6 godina

Da li postoji mogucnost da auta koristi solarnu tj suncevu energiju. Bar 7-8 meseci i godini ima dovoljno sunca. Umesto limarije solarni paneli i odgovarajuce baterije koje bi se recimo mogle puniti dok je auto parkiran. Dodjes ujutru na posao, parkiras auto na mesto gde ce biti dovoljno sunca i 8 sati se pune baterije besplatno. Da li je moguce tako nesto? Laik sam sto se tice automobila. Poz.
(fenomen, 03. februar 2018 21:00)

Klasičan solarni panel od 250w ima oko 2 m2. Cela površina limarije automobila nema više od 5-6 m2 što ukupno daje do 750w solarnih panela. Ako je prosečna baterija kod el. vozila 30-60 kilovata izračunaj koliko bi dana trebalo da se napuni npr ova manja.

Oskar

pre 6 godina

@Teslolog Amater - https://www.teslarati.com/energy-expert-says-tesla-electric-vehicle-industry-here-stay/

Ovom sajtu baš fali članak koji bi razbio sve mitove koji se provlače po komentarima i to mesecima.

Ahtung

pre 6 godina

Mogu da zamislim opštu izgibeniju na seoskim drumovima po Srbiji da automobili sa takvim ubrzanjem postanu svima pristupačni, pa makar samo za gastarbajtere. Isto tako neće poštedeti ni jednu banderu - svaka će da ima nelegalni priključak, sam da ne plaćaju struju. Horor bato!