Ponedeljak, 08.01.2018.

15:02

"Amerika je izgubila Rusiju preko noći zbog Jugoslavije"

Glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan izjavila je za televiziju CBS kada i zašto se promenio odnos većine Rusa prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Sputnjik

"Amerika je izgubila Rusiju preko noæi zbog Jugoslavije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

UDBA

pre 6 godina

Posto vidim da polemisete. Nije tajno da su Sloba i Tudjman dogovarali rat. Nije tajna da je Slobo izdao srpski narod iz Krajine i Bosne, isto tako nije tajna da je bio prelos strateg i da nije na vrijeme mogao da sagleda jo vuce konce i sta ce se desiti.
To sto je sve kasnije pricao u Haskom tribunalu i oni njegovi epohalni istiniti govori sta ce da se desi sa svijetom, sta ce SAD da urade i sl, pa poslije bitke i ja mogu biti general.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Svako ko je iole upoznat sa istorijom americko-ruskih odnosa zna da ti odnosi NIKADA, osim tokom II Svetskog Rata i jedne godine I Svetskog Rata (1917) nisu bili dobri. NIKADA. Amerika je od prvog dana svoje istorije bila u stanju poluneobjavljenog religioznog rata protiv vaskolikog pravoslavlja generalno i Rusije posebno.

1872. godine vlada predsednika Granta je cak proterala ruskog carskog izaslanika Konstantina Katakazija pod izgovorom da se "mesao u unutrasnje poslove" SAD (zvuci poznato?).

Za Amerikance, Rusi su oduvek bili tajnovita, mracna, nepoznata i atavisticka velicina. Za 240 godina svoje istorije, niti jedan jedini Americki politicar, sa mogucim izuzetkom Frenklina Ruzvelta, nije prstom mrdnuo da se taj mracni veo neznanja i nepoznavanja digne i da se dve nacije zblize. Sto je - pazi iznenadjenja! - savrselo odgovaralo Vol Stritu i njegovoj politici permanentnog terorisanja ruske drzave i ruskog naroda.

Naravno da ne ocekujem da se tu nesto promeni. Svakako ne meni za zivota.

istoricar

pre 6 godina

za one mladje, koji se ne secaju, Slobo je nudio USA baze da postavi po celoj teritoriji ondasnje SRJ, ali uz samo jedan uslov, da postuju teritorijalnu celovitost Srbije, svi znamo da je u Rambujeu postavljena lestvica tako da je Srbija ne preskoci, o tome je govorio i Klinton.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(Goran, 8. januar 2018 17:09)
Nahvaliste coveka koji je odbio sve predloge za mirno resenje jugoslovenske krize (konfederaciju, asimetricnu federaciju,savez suverenih drzava). Verujuci njemu Srbi u Krajini su digli oruzani ustanak, a onda ostavljeni na cedilu. Slicnu sudbinu priredio je i Srbima na KiM. Mobilisao je omladinu u tri rata, a svog sina je oslobodio vojske. Nikada majkama poginulih, u njegovim ratovima, nije iskazao saucesce... Narod je opljackao sa piramidalnim bankama i najvecom inflacijom na svetu. Propaganda njegove televizije licila je na severno-korejsku.Nakon sto je Srbiju gurnuo pod NATO bombe i potpisao kapitulaciju u Kumanovu, sa ekrana te Bastilje je uz osmeh tvrdio da je pobedio. Naredio je atentate na svoje politicke protivnike, a kada je izgubio izbore, pokusao je da ostane na vlasti. Ako je po nekima ,,briljantno" vodio svoju odbranu u Hagu, kako je onda covek sa takvim kapacitetom dopustio da njegov narod, kojem je bio na celu, izgubi sve od Krajine do Kosova uz ekonomsko i moralno posrnuce Srbije.Ogromna vecina problema koji danas muce Srbiju poslediica su tadasnje katastrofalne politike.

Alfonzije

pre 6 godina

Amerika je Rusiju izgubila još 1945 kada je Staljin prigrabio i zatvorio pola Europe. Srbije neče nikada izgubiti Rusije ali če zbog nje izgubiti EU i svoj napredak.

Srki

pre 6 godina

@Goran
Gorane, to o čemu je Milošević govorio u svom "čuvenom" poslednjem govoru, je već bilo uništeno, zahvaljujući njegovoj političkoj kratkovidosti i sukobu sa celim svetom. Neshvatljivo je koliko je taj čovek bio glup. Kako drugačije nazvati čoveka koji zemlju od par miliona stanovnika sukobi sa najjačim vojnim savezom na svetu, iza koga stoji nekoliko stotina miliona stanovnika. Pa i taj "imunitet" stranih trupa koji je bio problematičan u aneksu iz Rambujea, a koji je bio glavni razlog odbijanja sporazume, je danas na snazi. Ništa on nije čuvao ni sačuvao, samo nas je vratio vek u nazad i upropastio u svakom mogućem smislu.

Bzidar

pre 6 godina

Za Bozic pune novine Sputnjika - valjda nasi pijani od proslave pa ce da poveruju u suvu KGB propagandu. Amerika iz gubila Russiju zbog Srbije?!! PA BRE, NE ZAKOPCAVAMO SE MI NA LEDJA!

Goran

pre 6 godina

Eee tog 5. oktobra sam bio srećan
kao malo dete, smejao sam se Miloševićevom
oproštajnom govoru, izvrgavao ga ruglu,
mrzeo iz dna duše... On je tada rekao
šta će da nam se desi – okupacija, marionetske
vlade..., jednom rečju, bio mi je jadan.
Međutim, gledajući sa ove distance, šta nam se
sve izdešavalo i koliko su nas ovi "usrećili",
moram i imam moralnu obavezu da mu se pred
svima izvinim bar za 30% onoga što sam pričao
i mislio o Slobi. To kažem iz prostog razloga
što nikada nisam imao iluziju da će ovde da
poteče med i mleko (kao što nam SVI DO JEDNOG
obećavaše, pa i ovi sad), i uvek sam se trudio da
biram manje zlo, ali ovakvom kolaču se nisam nadao.
Naime Coba se za svo vreme vlasti zadužio SAMO
450 miliona dolara, a ovi posle njega, Bog te pita
koliko milijardi, kada smo ga svrgli
ostao nam je stočni fond koji je sada osam do
deset puta manji nego za vreme njegove vladavine,
cene nekretnina su bile neuporedivo realnije
nego danas (ne računajući Beograd i još dva-tri
grada)... Tako da posle svega, često se zapitam
da li smo uopšte i trebali da ga rušimo i na kraju
šta reći, a ne zaplakati.

anarhista

pre 6 godina

Niti mrzim niti volim ruse,amere,srbe,engleze,hrvate.. itd
Volim svoju ženu i kćerku.
Čak ni svoju državu niti volim niti mrzim,poštujem je plaćam porez.

Logika

pre 6 godina

Ne znam za Ruse ali ovo se dogodilo sa ogromnom vecinom Srba,uvek smo imali simpatije i za SAD i za ,,stare saveznike'' Englesku i Francusku,nije nam padalo na pamet da nas mogu napasti.Vreme se promenilo,stari savezi vise ne postoje,postoji samo interes.Ja dok sam ziv necu moci da gledam prijateljski ni na jednu zemlju koja nas je bombardovala,znam da smo i mi krivi sto smo dosli u tu poziciju i da smo gresili,ali da volim drzave koje su nas ubijale to ne mogu!Treba naravno saradjivati i gledati ih ko partnere zato sto je to pre svega u nasem interesu,ali da me potresaju njihovi gubici a raduju uspesi e to tesko.

Perica

pre 6 godina

Ovo je opste poznata stvar, Rusi o tome govore vec blizu dve decenije.
Sta god mi mislili, ova prica nije o nasim zabludama i razocaranjima, nego o istoriji odnosa bivsih velesila.

zloba

pre 6 godina

@Dragan
Ajde reci to jos 999 puta, mozda i postane istina.
(Varg, 8. januar 2018 15:08)
Zašto 999 puta...to je opšte poznata istina...plus izdaja Srba iz Bosne kada im je uveo sankcije, i veleizdaja Srpske Krajine...jel dosta ili još da nabrajam.

poligon

pre 6 godina

Ovo je tipican tekst, poligon za unesrecene pro americke Srbe

i jos bolji za unesrecene pro ruske Srbe.

Nizovi ostrascenih poruka prevarenih ljubavnika koji su

po svojim mesnim zajednicama obecavali sve za ovu ili

onu podrsku velkoj braci i kaljali svoj obraz za par godina

neke platice i povlastica je beskrajan.

Koga bole usi kada i oko cega su se pokacili Ameri i Rusi ?

Дејан С. МихаиловићSG3JL2

pre 6 godina

Ипак неке користи од бомбардовања јер да га није било можда Путин не би дошао на власт а Руси тек исувише касно схватили шта је Америка. Али зашто мора увек баш преко наших леђа?

freddie

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.
(Stefan, 08. januar 2018 15:06)

samo da pitam, jel rusiji danas od interesa da sarađuje sa drzavama zapada ciji Bdp usput iznosi nekoliko bilijardi €,
ili sa srbijom?

Miki

pre 6 godina

zloba, 8. januar 2018 16:03

Slobodan Milošević nije izdao Srpsku Krajinu. Srbija nije mogla da prisvoji pola teritorije države Hrvatske. Hrvatska je član UN od 22 maja 1992.god.

Antimob Crusader

pre 6 godina

Navodno ruska mafija drži manje više sve ruske banke i 40% ekonomije, 80% firmi im plaća reket, svakodnevno u Ameriku prebacuju neke silne milijarde, nikad nikakva muljaža nije dokazana i nikad niti jednog ozbiljnijeg ruskog mafijaša nisu uhapsili, a u pitanju su nezamislivo nebulozne sume.
Zar mislite da bi se Putin usudio to ugroziti, ni on nije toliko moćan!

T

pre 6 godina

Ovo uopšte nije tačno. SAD nije izgubila Srbiju 1999. SAD je izgubila Srbiju posle 10 do 15 godina izuzetno intezivne antiameričke kampanje u srpskim medijima, kampanja uspešno traje i dan-danas. Mi sada više mrzimo SAD nego što smo ih mrzeli posle bombardovanja. Rusiji i KGB-u svaka čast na tome kako tu to neprimetno i vešto odigrali.

Petar S.

pre 6 godina

Amerika je te 1999 izgubila i mnoge Zapadno orjentisane ljude u Srbiji.
Ukljucujuci i moju malenkost.
Inace ucesnika SVIH anti rezimskih Demonstracija u Beogradu.

Žarko

pre 6 godina

Dragi Slobo - oprosti! Ja sam bivši žestoki oponent tvog režima. Jeste, šetao sam, zviždao, drao se, lupao u šerpe, vijao se sa policijom i gadjao tvoje fanove jajima, skrećući ih s puta kad su onomad došli da brane Beograd od mene koji sam se u njemu rodio. Sve to zato što sam duboko verovao da kada srušimo tebe počinje istinska sloboda. Da sam znao koja ce rasturačina da krene nakon što tebe izručismo i koja će bulumenta jajara, preletača i hohstaplera iz tvog režima da nam ponovo sedne za vrat, u novom odelu i sa novom pričom - veruj mi, dragi Slobo, cele 90e bih ispratio kao tvoj najmirniji podanik, zadovoljan u fotelji uz 'ladno pivce i 2. TV dnevnik.

Koincidencija

pre 6 godina

Što se Amerike tiče, u Rusiji im je sve lepo krenulo u drugoj polovini 1980-ih, Gorbačov, perestrojka, raspad SSSR-a, Jeljcin...
A onda, od avgusta 1999. godine na scenu stupa Putin. Efekti su opštepoznati.

Stefan

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.

Magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"...Glavna urednica televizije RT..."

Ha, Ha, ha, ha, ha... Da ne bude baš uvek "Sputnjik"!
A vrhunac izjave je da su "bez razloga bombardovali Jugoslaviju"...
Da podsetim one koji ne znaju:
Slobina Jugoslavija je 1998.godine ZAPOČELA rat na prostoru svoje pokrajine Kosovo i Metohija, sa genocidnim namerama, jer je učinjen pokušaj da se više od milion ljudi sa tog prostora protera ili istrebi!
Za taj cilj je angažovana ogromna propagandna mašinerija, vojska, sve vrste policije, paravojne formacije i dobrovoljci željni prolivanja (tuđe) krvi... Na meti su bili uglavnom (zli) albanci, koje deo Srba i dan danas MRZI iz dna svoje (nebeske) duše (koju uglavnom nemaju, kao ni mozga), mada im nije baš jasno zašto su im ti ljudi toliko mrski...(?)
Bombardovanje je došlo, tek posle bezbroj pokušaja da se urazumi Milošević, da se prestane sa razaranjem imovine i ubijanjem (uglavnom civila), što je Jugoslavija ignorisala...
Najzad je u martu 1999. godine započeta kampanja bombardovanja, jer je to bio jedini "diplomatski" jezik, koji je ovde naišao na nekakvo razumevanje.
Rusi su celo to vreme, izigravali ovce na livadi...

Naivac

pre 6 godina

Da su htjeli Rusi su to mogli spriječiti, i Srbiju, i Afganistan, i Libiju i Irak, ali ruska ekonomija je previše ovisna od Amerike i iz tog razloga im (gotovo) sve dopuštaju.
Svoju podršku Srbiji pokazuju na beznačajne načine poput besmislenog veta na bezveznu rezoluciju o Srebrenici, a konkretno od samog početka sukoba u ex-Yu su bili na hrvatskoj strani, i danas su puno više prijatelji Hrvatskoj nego Srbiji!

Stefan

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.

Petar S.

pre 6 godina

Amerika je te 1999 izgubila i mnoge Zapadno orjentisane ljude u Srbiji.
Ukljucujuci i moju malenkost.
Inace ucesnika SVIH anti rezimskih Demonstracija u Beogradu.

Koincidencija

pre 6 godina

Što se Amerike tiče, u Rusiji im je sve lepo krenulo u drugoj polovini 1980-ih, Gorbačov, perestrojka, raspad SSSR-a, Jeljcin...
A onda, od avgusta 1999. godine na scenu stupa Putin. Efekti su opštepoznati.

Žarko

pre 6 godina

Dragi Slobo - oprosti! Ja sam bivši žestoki oponent tvog režima. Jeste, šetao sam, zviždao, drao se, lupao u šerpe, vijao se sa policijom i gadjao tvoje fanove jajima, skrećući ih s puta kad su onomad došli da brane Beograd od mene koji sam se u njemu rodio. Sve to zato što sam duboko verovao da kada srušimo tebe počinje istinska sloboda. Da sam znao koja ce rasturačina da krene nakon što tebe izručismo i koja će bulumenta jajara, preletača i hohstaplera iz tvog režima da nam ponovo sedne za vrat, u novom odelu i sa novom pričom - veruj mi, dragi Slobo, cele 90e bih ispratio kao tvoj najmirniji podanik, zadovoljan u fotelji uz 'ladno pivce i 2. TV dnevnik.

Goran

pre 6 godina

Eee tog 5. oktobra sam bio srećan
kao malo dete, smejao sam se Miloševićevom
oproštajnom govoru, izvrgavao ga ruglu,
mrzeo iz dna duše... On je tada rekao
šta će da nam se desi – okupacija, marionetske
vlade..., jednom rečju, bio mi je jadan.
Međutim, gledajući sa ove distance, šta nam se
sve izdešavalo i koliko su nas ovi "usrećili",
moram i imam moralnu obavezu da mu se pred
svima izvinim bar za 30% onoga što sam pričao
i mislio o Slobi. To kažem iz prostog razloga
što nikada nisam imao iluziju da će ovde da
poteče med i mleko (kao što nam SVI DO JEDNOG
obećavaše, pa i ovi sad), i uvek sam se trudio da
biram manje zlo, ali ovakvom kolaču se nisam nadao.
Naime Coba se za svo vreme vlasti zadužio SAMO
450 miliona dolara, a ovi posle njega, Bog te pita
koliko milijardi, kada smo ga svrgli
ostao nam je stočni fond koji je sada osam do
deset puta manji nego za vreme njegove vladavine,
cene nekretnina su bile neuporedivo realnije
nego danas (ne računajući Beograd i još dva-tri
grada)... Tako da posle svega, često se zapitam
da li smo uopšte i trebali da ga rušimo i na kraju
šta reći, a ne zaplakati.

Logika

pre 6 godina

Ne znam za Ruse ali ovo se dogodilo sa ogromnom vecinom Srba,uvek smo imali simpatije i za SAD i za ,,stare saveznike'' Englesku i Francusku,nije nam padalo na pamet da nas mogu napasti.Vreme se promenilo,stari savezi vise ne postoje,postoji samo interes.Ja dok sam ziv necu moci da gledam prijateljski ni na jednu zemlju koja nas je bombardovala,znam da smo i mi krivi sto smo dosli u tu poziciju i da smo gresili,ali da volim drzave koje su nas ubijale to ne mogu!Treba naravno saradjivati i gledati ih ko partnere zato sto je to pre svega u nasem interesu,ali da me potresaju njihovi gubici a raduju uspesi e to tesko.

anarhista

pre 6 godina

Niti mrzim niti volim ruse,amere,srbe,engleze,hrvate.. itd
Volim svoju ženu i kćerku.
Čak ni svoju državu niti volim niti mrzim,poštujem je plaćam porez.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(Goran, 8. januar 2018 17:09)
Nahvaliste coveka koji je odbio sve predloge za mirno resenje jugoslovenske krize (konfederaciju, asimetricnu federaciju,savez suverenih drzava). Verujuci njemu Srbi u Krajini su digli oruzani ustanak, a onda ostavljeni na cedilu. Slicnu sudbinu priredio je i Srbima na KiM. Mobilisao je omladinu u tri rata, a svog sina je oslobodio vojske. Nikada majkama poginulih, u njegovim ratovima, nije iskazao saucesce... Narod je opljackao sa piramidalnim bankama i najvecom inflacijom na svetu. Propaganda njegove televizije licila je na severno-korejsku.Nakon sto je Srbiju gurnuo pod NATO bombe i potpisao kapitulaciju u Kumanovu, sa ekrana te Bastilje je uz osmeh tvrdio da je pobedio. Naredio je atentate na svoje politicke protivnike, a kada je izgubio izbore, pokusao je da ostane na vlasti. Ako je po nekima ,,briljantno" vodio svoju odbranu u Hagu, kako je onda covek sa takvim kapacitetom dopustio da njegov narod, kojem je bio na celu, izgubi sve od Krajine do Kosova uz ekonomsko i moralno posrnuce Srbije.Ogromna vecina problema koji danas muce Srbiju poslediica su tadasnje katastrofalne politike.

Дејан С. МихаиловићSG3JL2

pre 6 godina

Ипак неке користи од бомбардовања јер да га није било можда Путин не би дошао на власт а Руси тек исувише касно схватили шта је Америка. Али зашто мора увек баш преко наших леђа?

Magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"...Glavna urednica televizije RT..."

Ha, Ha, ha, ha, ha... Da ne bude baš uvek "Sputnjik"!
A vrhunac izjave je da su "bez razloga bombardovali Jugoslaviju"...
Da podsetim one koji ne znaju:
Slobina Jugoslavija je 1998.godine ZAPOČELA rat na prostoru svoje pokrajine Kosovo i Metohija, sa genocidnim namerama, jer je učinjen pokušaj da se više od milion ljudi sa tog prostora protera ili istrebi!
Za taj cilj je angažovana ogromna propagandna mašinerija, vojska, sve vrste policije, paravojne formacije i dobrovoljci željni prolivanja (tuđe) krvi... Na meti su bili uglavnom (zli) albanci, koje deo Srba i dan danas MRZI iz dna svoje (nebeske) duše (koju uglavnom nemaju, kao ni mozga), mada im nije baš jasno zašto su im ti ljudi toliko mrski...(?)
Bombardovanje je došlo, tek posle bezbroj pokušaja da se urazumi Milošević, da se prestane sa razaranjem imovine i ubijanjem (uglavnom civila), što je Jugoslavija ignorisala...
Najzad je u martu 1999. godine započeta kampanja bombardovanja, jer je to bio jedini "diplomatski" jezik, koji je ovde naišao na nekakvo razumevanje.
Rusi su celo to vreme, izigravali ovce na livadi...

Srki

pre 6 godina

@Goran
Gorane, to o čemu je Milošević govorio u svom "čuvenom" poslednjem govoru, je već bilo uništeno, zahvaljujući njegovoj političkoj kratkovidosti i sukobu sa celim svetom. Neshvatljivo je koliko je taj čovek bio glup. Kako drugačije nazvati čoveka koji zemlju od par miliona stanovnika sukobi sa najjačim vojnim savezom na svetu, iza koga stoji nekoliko stotina miliona stanovnika. Pa i taj "imunitet" stranih trupa koji je bio problematičan u aneksu iz Rambujea, a koji je bio glavni razlog odbijanja sporazume, je danas na snazi. Ništa on nije čuvao ni sačuvao, samo nas je vratio vek u nazad i upropastio u svakom mogućem smislu.

T

pre 6 godina

Ovo uopšte nije tačno. SAD nije izgubila Srbiju 1999. SAD je izgubila Srbiju posle 10 do 15 godina izuzetno intezivne antiameričke kampanje u srpskim medijima, kampanja uspešno traje i dan-danas. Mi sada više mrzimo SAD nego što smo ih mrzeli posle bombardovanja. Rusiji i KGB-u svaka čast na tome kako tu to neprimetno i vešto odigrali.

zloba

pre 6 godina

@Dragan
Ajde reci to jos 999 puta, mozda i postane istina.
(Varg, 8. januar 2018 15:08)
Zašto 999 puta...to je opšte poznata istina...plus izdaja Srba iz Bosne kada im je uveo sankcije, i veleizdaja Srpske Krajine...jel dosta ili još da nabrajam.

Bzidar

pre 6 godina

Za Bozic pune novine Sputnjika - valjda nasi pijani od proslave pa ce da poveruju u suvu KGB propagandu. Amerika iz gubila Russiju zbog Srbije?!! PA BRE, NE ZAKOPCAVAMO SE MI NA LEDJA!

Naivac

pre 6 godina

Da su htjeli Rusi su to mogli spriječiti, i Srbiju, i Afganistan, i Libiju i Irak, ali ruska ekonomija je previše ovisna od Amerike i iz tog razloga im (gotovo) sve dopuštaju.
Svoju podršku Srbiji pokazuju na beznačajne načine poput besmislenog veta na bezveznu rezoluciju o Srebrenici, a konkretno od samog početka sukoba u ex-Yu su bili na hrvatskoj strani, i danas su puno više prijatelji Hrvatskoj nego Srbiji!

istoricar

pre 6 godina

za one mladje, koji se ne secaju, Slobo je nudio USA baze da postavi po celoj teritoriji ondasnje SRJ, ali uz samo jedan uslov, da postuju teritorijalnu celovitost Srbije, svi znamo da je u Rambujeu postavljena lestvica tako da je Srbija ne preskoci, o tome je govorio i Klinton.

Perica

pre 6 godina

Ovo je opste poznata stvar, Rusi o tome govore vec blizu dve decenije.
Sta god mi mislili, ova prica nije o nasim zabludama i razocaranjima, nego o istoriji odnosa bivsih velesila.

freddie

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.
(Stefan, 08. januar 2018 15:06)

samo da pitam, jel rusiji danas od interesa da sarađuje sa drzavama zapada ciji Bdp usput iznosi nekoliko bilijardi €,
ili sa srbijom?

Antimob Crusader

pre 6 godina

Navodno ruska mafija drži manje više sve ruske banke i 40% ekonomije, 80% firmi im plaća reket, svakodnevno u Ameriku prebacuju neke silne milijarde, nikad nikakva muljaža nije dokazana i nikad niti jednog ozbiljnijeg ruskog mafijaša nisu uhapsili, a u pitanju su nezamislivo nebulozne sume.
Zar mislite da bi se Putin usudio to ugroziti, ni on nije toliko moćan!

Miki

pre 6 godina

zloba, 8. januar 2018 16:03

Slobodan Milošević nije izdao Srpsku Krajinu. Srbija nije mogla da prisvoji pola teritorije države Hrvatske. Hrvatska je član UN od 22 maja 1992.god.

poligon

pre 6 godina

Ovo je tipican tekst, poligon za unesrecene pro americke Srbe

i jos bolji za unesrecene pro ruske Srbe.

Nizovi ostrascenih poruka prevarenih ljubavnika koji su

po svojim mesnim zajednicama obecavali sve za ovu ili

onu podrsku velkoj braci i kaljali svoj obraz za par godina

neke platice i povlastica je beskrajan.

Koga bole usi kada i oko cega su se pokacili Ameri i Rusi ?

Alfonzije

pre 6 godina

Amerika je Rusiju izgubila još 1945 kada je Staljin prigrabio i zatvorio pola Europe. Srbije neče nikada izgubiti Rusije ali če zbog nje izgubiti EU i svoj napredak.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Svako ko je iole upoznat sa istorijom americko-ruskih odnosa zna da ti odnosi NIKADA, osim tokom II Svetskog Rata i jedne godine I Svetskog Rata (1917) nisu bili dobri. NIKADA. Amerika je od prvog dana svoje istorije bila u stanju poluneobjavljenog religioznog rata protiv vaskolikog pravoslavlja generalno i Rusije posebno.

1872. godine vlada predsednika Granta je cak proterala ruskog carskog izaslanika Konstantina Katakazija pod izgovorom da se "mesao u unutrasnje poslove" SAD (zvuci poznato?).

Za Amerikance, Rusi su oduvek bili tajnovita, mracna, nepoznata i atavisticka velicina. Za 240 godina svoje istorije, niti jedan jedini Americki politicar, sa mogucim izuzetkom Frenklina Ruzvelta, nije prstom mrdnuo da se taj mracni veo neznanja i nepoznavanja digne i da se dve nacije zblize. Sto je - pazi iznenadjenja! - savrselo odgovaralo Vol Stritu i njegovoj politici permanentnog terorisanja ruske drzave i ruskog naroda.

Naravno da ne ocekujem da se tu nesto promeni. Svakako ne meni za zivota.

UDBA

pre 6 godina

Posto vidim da polemisete. Nije tajno da su Sloba i Tudjman dogovarali rat. Nije tajna da je Slobo izdao srpski narod iz Krajine i Bosne, isto tako nije tajna da je bio prelos strateg i da nije na vrijeme mogao da sagleda jo vuce konce i sta ce se desiti.
To sto je sve kasnije pricao u Haskom tribunalu i oni njegovi epohalni istiniti govori sta ce da se desi sa svijetom, sta ce SAD da urade i sl, pa poslije bitke i ja mogu biti general.

Magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"...Glavna urednica televizije RT..."

Ha, Ha, ha, ha, ha... Da ne bude baš uvek "Sputnjik"!
A vrhunac izjave je da su "bez razloga bombardovali Jugoslaviju"...
Da podsetim one koji ne znaju:
Slobina Jugoslavija je 1998.godine ZAPOČELA rat na prostoru svoje pokrajine Kosovo i Metohija, sa genocidnim namerama, jer je učinjen pokušaj da se više od milion ljudi sa tog prostora protera ili istrebi!
Za taj cilj je angažovana ogromna propagandna mašinerija, vojska, sve vrste policije, paravojne formacije i dobrovoljci željni prolivanja (tuđe) krvi... Na meti su bili uglavnom (zli) albanci, koje deo Srba i dan danas MRZI iz dna svoje (nebeske) duše (koju uglavnom nemaju, kao ni mozga), mada im nije baš jasno zašto su im ti ljudi toliko mrski...(?)
Bombardovanje je došlo, tek posle bezbroj pokušaja da se urazumi Milošević, da se prestane sa razaranjem imovine i ubijanjem (uglavnom civila), što je Jugoslavija ignorisala...
Najzad je u martu 1999. godine započeta kampanja bombardovanja, jer je to bio jedini "diplomatski" jezik, koji je ovde naišao na nekakvo razumevanje.
Rusi su celo to vreme, izigravali ovce na livadi...

T

pre 6 godina

Ovo uopšte nije tačno. SAD nije izgubila Srbiju 1999. SAD je izgubila Srbiju posle 10 do 15 godina izuzetno intezivne antiameričke kampanje u srpskim medijima, kampanja uspešno traje i dan-danas. Mi sada više mrzimo SAD nego što smo ih mrzeli posle bombardovanja. Rusiji i KGB-u svaka čast na tome kako tu to neprimetno i vešto odigrali.

Naivac

pre 6 godina

Da su htjeli Rusi su to mogli spriječiti, i Srbiju, i Afganistan, i Libiju i Irak, ali ruska ekonomija je previše ovisna od Amerike i iz tog razloga im (gotovo) sve dopuštaju.
Svoju podršku Srbiji pokazuju na beznačajne načine poput besmislenog veta na bezveznu rezoluciju o Srebrenici, a konkretno od samog početka sukoba u ex-Yu su bili na hrvatskoj strani, i danas su puno više prijatelji Hrvatskoj nego Srbiji!

Bzidar

pre 6 godina

Za Bozic pune novine Sputnjika - valjda nasi pijani od proslave pa ce da poveruju u suvu KGB propagandu. Amerika iz gubila Russiju zbog Srbije?!! PA BRE, NE ZAKOPCAVAMO SE MI NA LEDJA!

Miki

pre 6 godina

zloba, 8. januar 2018 16:03

Slobodan Milošević nije izdao Srpsku Krajinu. Srbija nije mogla da prisvoji pola teritorije države Hrvatske. Hrvatska je član UN od 22 maja 1992.god.

zloba

pre 6 godina

@Dragan
Ajde reci to jos 999 puta, mozda i postane istina.
(Varg, 8. januar 2018 15:08)
Zašto 999 puta...to je opšte poznata istina...plus izdaja Srba iz Bosne kada im je uveo sankcije, i veleizdaja Srpske Krajine...jel dosta ili još da nabrajam.

freddie

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.
(Stefan, 08. januar 2018 15:06)

samo da pitam, jel rusiji danas od interesa da sarađuje sa drzavama zapada ciji Bdp usput iznosi nekoliko bilijardi €,
ili sa srbijom?

Alfonzije

pre 6 godina

Amerika je Rusiju izgubila još 1945 kada je Staljin prigrabio i zatvorio pola Europe. Srbije neče nikada izgubiti Rusije ali če zbog nje izgubiti EU i svoj napredak.

Antimob Crusader

pre 6 godina

Navodno ruska mafija drži manje više sve ruske banke i 40% ekonomije, 80% firmi im plaća reket, svakodnevno u Ameriku prebacuju neke silne milijarde, nikad nikakva muljaža nije dokazana i nikad niti jednog ozbiljnijeg ruskog mafijaša nisu uhapsili, a u pitanju su nezamislivo nebulozne sume.
Zar mislite da bi se Putin usudio to ugroziti, ni on nije toliko moćan!

Stefan

pre 6 godina

Ma nemoguce,nas vole Ameri a Rusi su krivi za sve. Tuzno je sto vise postujemo one koji su nas rusili i unazadili, napravili stetu od 50 milijardi dolara, pa onda doniraju par milijardi da bi rekli kako su nam dali vise od Rusa, ali ocigledno da racunicu ne prave pre 2000. god. Sada ce naravno neki da kazu zasto se Rusi nisu umesali tada, a trebalo bi da znaju da je Rusija tada bila na dnu, jedva su i svoj narod hranili pod Jeljcinom. Nema ljubavi,samo interesa, ali dragi moji, valjda je bolje da saradjujemo sa onima sa kojima nam se interesi poklapaju.

Srki

pre 6 godina

@Goran
Gorane, to o čemu je Milošević govorio u svom "čuvenom" poslednjem govoru, je već bilo uništeno, zahvaljujući njegovoj političkoj kratkovidosti i sukobu sa celim svetom. Neshvatljivo je koliko je taj čovek bio glup. Kako drugačije nazvati čoveka koji zemlju od par miliona stanovnika sukobi sa najjačim vojnim savezom na svetu, iza koga stoji nekoliko stotina miliona stanovnika. Pa i taj "imunitet" stranih trupa koji je bio problematičan u aneksu iz Rambujea, a koji je bio glavni razlog odbijanja sporazume, je danas na snazi. Ništa on nije čuvao ni sačuvao, samo nas je vratio vek u nazad i upropastio u svakom mogućem smislu.

poligon

pre 6 godina

Ovo je tipican tekst, poligon za unesrecene pro americke Srbe

i jos bolji za unesrecene pro ruske Srbe.

Nizovi ostrascenih poruka prevarenih ljubavnika koji su

po svojim mesnim zajednicama obecavali sve za ovu ili

onu podrsku velkoj braci i kaljali svoj obraz za par godina

neke platice i povlastica je beskrajan.

Koga bole usi kada i oko cega su se pokacili Ameri i Rusi ?

Žarko

pre 6 godina

Dragi Slobo - oprosti! Ja sam bivši žestoki oponent tvog režima. Jeste, šetao sam, zviždao, drao se, lupao u šerpe, vijao se sa policijom i gadjao tvoje fanove jajima, skrećući ih s puta kad su onomad došli da brane Beograd od mene koji sam se u njemu rodio. Sve to zato što sam duboko verovao da kada srušimo tebe počinje istinska sloboda. Da sam znao koja ce rasturačina da krene nakon što tebe izručismo i koja će bulumenta jajara, preletača i hohstaplera iz tvog režima da nam ponovo sedne za vrat, u novom odelu i sa novom pričom - veruj mi, dragi Slobo, cele 90e bih ispratio kao tvoj najmirniji podanik, zadovoljan u fotelji uz 'ladno pivce i 2. TV dnevnik.

Goran

pre 6 godina

Eee tog 5. oktobra sam bio srećan
kao malo dete, smejao sam se Miloševićevom
oproštajnom govoru, izvrgavao ga ruglu,
mrzeo iz dna duše... On je tada rekao
šta će da nam se desi – okupacija, marionetske
vlade..., jednom rečju, bio mi je jadan.
Međutim, gledajući sa ove distance, šta nam se
sve izdešavalo i koliko su nas ovi "usrećili",
moram i imam moralnu obavezu da mu se pred
svima izvinim bar za 30% onoga što sam pričao
i mislio o Slobi. To kažem iz prostog razloga
što nikada nisam imao iluziju da će ovde da
poteče med i mleko (kao što nam SVI DO JEDNOG
obećavaše, pa i ovi sad), i uvek sam se trudio da
biram manje zlo, ali ovakvom kolaču se nisam nadao.
Naime Coba se za svo vreme vlasti zadužio SAMO
450 miliona dolara, a ovi posle njega, Bog te pita
koliko milijardi, kada smo ga svrgli
ostao nam je stočni fond koji je sada osam do
deset puta manji nego za vreme njegove vladavine,
cene nekretnina su bile neuporedivo realnije
nego danas (ne računajući Beograd i još dva-tri
grada)... Tako da posle svega, često se zapitam
da li smo uopšte i trebali da ga rušimo i na kraju
šta reći, a ne zaplakati.

Koincidencija

pre 6 godina

Što se Amerike tiče, u Rusiji im je sve lepo krenulo u drugoj polovini 1980-ih, Gorbačov, perestrojka, raspad SSSR-a, Jeljcin...
A onda, od avgusta 1999. godine na scenu stupa Putin. Efekti su opštepoznati.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(Goran, 8. januar 2018 17:09)
Nahvaliste coveka koji je odbio sve predloge za mirno resenje jugoslovenske krize (konfederaciju, asimetricnu federaciju,savez suverenih drzava). Verujuci njemu Srbi u Krajini su digli oruzani ustanak, a onda ostavljeni na cedilu. Slicnu sudbinu priredio je i Srbima na KiM. Mobilisao je omladinu u tri rata, a svog sina je oslobodio vojske. Nikada majkama poginulih, u njegovim ratovima, nije iskazao saucesce... Narod je opljackao sa piramidalnim bankama i najvecom inflacijom na svetu. Propaganda njegove televizije licila je na severno-korejsku.Nakon sto je Srbiju gurnuo pod NATO bombe i potpisao kapitulaciju u Kumanovu, sa ekrana te Bastilje je uz osmeh tvrdio da je pobedio. Naredio je atentate na svoje politicke protivnike, a kada je izgubio izbore, pokusao je da ostane na vlasti. Ako je po nekima ,,briljantno" vodio svoju odbranu u Hagu, kako je onda covek sa takvim kapacitetom dopustio da njegov narod, kojem je bio na celu, izgubi sve od Krajine do Kosova uz ekonomsko i moralno posrnuce Srbije.Ogromna vecina problema koji danas muce Srbiju poslediica su tadasnje katastrofalne politike.

Petar S.

pre 6 godina

Amerika je te 1999 izgubila i mnoge Zapadno orjentisane ljude u Srbiji.
Ukljucujuci i moju malenkost.
Inace ucesnika SVIH anti rezimskih Demonstracija u Beogradu.

anarhista

pre 6 godina

Niti mrzim niti volim ruse,amere,srbe,engleze,hrvate.. itd
Volim svoju ženu i kćerku.
Čak ni svoju državu niti volim niti mrzim,poštujem je plaćam porez.

istoricar

pre 6 godina

za one mladje, koji se ne secaju, Slobo je nudio USA baze da postavi po celoj teritoriji ondasnje SRJ, ali uz samo jedan uslov, da postuju teritorijalnu celovitost Srbije, svi znamo da je u Rambujeu postavljena lestvica tako da je Srbija ne preskoci, o tome je govorio i Klinton.

Дејан С. МихаиловићSG3JL2

pre 6 godina

Ипак неке користи од бомбардовања јер да га није било можда Путин не би дошао на власт а Руси тек исувише касно схватили шта је Америка. Али зашто мора увек баш преко наших леђа?

Logika

pre 6 godina

Ne znam za Ruse ali ovo se dogodilo sa ogromnom vecinom Srba,uvek smo imali simpatije i za SAD i za ,,stare saveznike'' Englesku i Francusku,nije nam padalo na pamet da nas mogu napasti.Vreme se promenilo,stari savezi vise ne postoje,postoji samo interes.Ja dok sam ziv necu moci da gledam prijateljski ni na jednu zemlju koja nas je bombardovala,znam da smo i mi krivi sto smo dosli u tu poziciju i da smo gresili,ali da volim drzave koje su nas ubijale to ne mogu!Treba naravno saradjivati i gledati ih ko partnere zato sto je to pre svega u nasem interesu,ali da me potresaju njihovi gubici a raduju uspesi e to tesko.

Perica

pre 6 godina

Ovo je opste poznata stvar, Rusi o tome govore vec blizu dve decenije.
Sta god mi mislili, ova prica nije o nasim zabludama i razocaranjima, nego o istoriji odnosa bivsih velesila.

UDBA

pre 6 godina

Posto vidim da polemisete. Nije tajno da su Sloba i Tudjman dogovarali rat. Nije tajna da je Slobo izdao srpski narod iz Krajine i Bosne, isto tako nije tajna da je bio prelos strateg i da nije na vrijeme mogao da sagleda jo vuce konce i sta ce se desiti.
To sto je sve kasnije pricao u Haskom tribunalu i oni njegovi epohalni istiniti govori sta ce da se desi sa svijetom, sta ce SAD da urade i sl, pa poslije bitke i ja mogu biti general.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Svako ko je iole upoznat sa istorijom americko-ruskih odnosa zna da ti odnosi NIKADA, osim tokom II Svetskog Rata i jedne godine I Svetskog Rata (1917) nisu bili dobri. NIKADA. Amerika je od prvog dana svoje istorije bila u stanju poluneobjavljenog religioznog rata protiv vaskolikog pravoslavlja generalno i Rusije posebno.

1872. godine vlada predsednika Granta je cak proterala ruskog carskog izaslanika Konstantina Katakazija pod izgovorom da se "mesao u unutrasnje poslove" SAD (zvuci poznato?).

Za Amerikance, Rusi su oduvek bili tajnovita, mracna, nepoznata i atavisticka velicina. Za 240 godina svoje istorije, niti jedan jedini Americki politicar, sa mogucim izuzetkom Frenklina Ruzvelta, nije prstom mrdnuo da se taj mracni veo neznanja i nepoznavanja digne i da se dve nacije zblize. Sto je - pazi iznenadjenja! - savrselo odgovaralo Vol Stritu i njegovoj politici permanentnog terorisanja ruske drzave i ruskog naroda.

Naravno da ne ocekujem da se tu nesto promeni. Svakako ne meni za zivota.