Nedelja, 07.01.2018.

14:47

Kalašnjikov: Vratite nam pola Ukrajine ako...

Ukrajina treba da odustane od Harkova, Dnjepropetrovska, Donbasa i drugih teritorija, ako kao okupaciju posmatra period tokom kog se nalazila u sastavu SSSR-a.

Izvor: Sputnjik

Kalašnjikov: Vratite nam pola Ukrajine ako... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 6 godina

U Rusiji je 80,9 % Rusa,

19,1 % cine pripadnici 160 razicitih etnickih grupa od kojih

su najbrojniji Tatari kojih ima 5,3 miliona ili 3,87% stanovnistva.

Ovo je info za pobornike teorije o Imperijalistickoj Rusiji koja i dalje drzi "kolonije".

pivljanin

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!
(СВ, 7. januar 2018 21:21)

Pa nije bila Slovačka ali je bila Rumunija. Sovjeti je oteli od Rumunije i priključili Ukrajini.

Lacerta

pre 6 godina

uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili
(nemaš pojma, 7. januar 2018 19:49)

Pa nije da je Sibir bio baš prazan i da nije tamo bilo nikoga pre Rusa, i nije da su se Rusi širili samo na severositok, u Sibir (koji uzgred, nije "večiti sneg i led"), nego i na daleki istok (do Alajske) i jug do Crnog mora i Kavkaza. Sva ta područja su bila retko naseljena i tamo nisu ni postojale prave države, nego labavo definisane plemenske teritorije čije osvajanje (ili otimanje) Rusima nije bio nikakv problem.

Ali potpuno ista situacija je bila u Americi, Africi, Indiji i najvećem delu Azije, pre nego što suta područja kolonizovale države iz Zapadne Evrope.

Jedina razlika je što Rusi nisu morali preko mora jer im je sve bilo u komšiluku dok su Evropljani morali da plove daleko da bi došli do kolonija.

Zašto onda danas tako žestoko (i s pravom) osuđujemo evropski kolonijalizam, a ruski prihvatamo mirno, pa čak i opravdavamo? Koja je suštinska razlika između njih? Ja je ne vidim.

oberin martel

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?
(Srbin iz Srbije, 7. januar 2018 16:50)

Sve netačno.
1. Kenigsberg - glavni grad Istočne Pruske, nosioca nemačkog militarizma i kasnije nacizma. Istočna Pruska je podeljena između Poljske i Rusije u odnosu 2:1. Kazna Nemačkoj za sve što je uradila u tom ratu. Ovo ti je kao da sada tvrdiš da Vojvodina treba da se vrati Ugrima.
2. Karelija - zbog poraza u "Zimskom ratu" Finska vratila Kareliju Rusiji. Inače Karelija je od 13 veka manje-više bila pod vlašću Rusije(Novgorodska republika..) do negde 19-tog veka.
3. Baškirija-nikakve veze nema sa Kazahstanom. Od 16 veka u sastavu Ruskog carstva.
4. Jakutija i Burjatija - od 16 veka u sastavu Rusije. Kakve veze ima sa Kinom?
5. Čečenija - od 16 veka u Rusiji. Nikada nisu bili u sastavu Azerbejdzana. Nego video si na karti da su Azeri blizu pa da bubneš nešto...Kao i za gore navedeno.

СВ

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!

PeruN

pre 6 godina

Prosječan Srbin će olako krenuti o zapadnim imperijalistima,ali će sa ponosom da ističe kolika je Rusija i ruski imperijalizam.Pa koliko su samo naroda oni porobili i stavili pod svoju upravu,koliko Rusija ima etničkih grupa u svom sastavu,koliko samo kavkaskih naroda,koliko samo ugro-finskih naroda,koliko tursko-mongolskih naroda,malo je nacija na svijetu koje su porobile toliko drugih etničkih grupa,pa nije baš da su Sloveni živjeli od Kamčatke i od Kavkaza.Ništa nisu bolji od istih onih zapadnih imperijalista koje tako slatko pljujete.Na kraju krajeva većina zapadnih imperijalista su se povukli iz svojih bivših kolonija dok su Rusi ostali na svojim novoosvojenim teritorijama otetim od domicilnog etnosa.Ovo za Ukrajinu su u pravu ali onda ako traže da im te teritorije vrate Ukrajinci neka se i oni povuku sa Kavkaza,Tatarstana,Čuvašije,Baškirije,istočno od Urala je su oteli tuđu teritoriju gdje Rusa istorijski nikada nije bilo.Ajde čik poštenjačine imperijalisti.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Esesesar....znaci ovim restitucijama stanovi nisu vraceni starim vlasnicima nego su oduzeti od trenutnih korisnika,s pravom ili ne? Kad milicija uhvati lopova ona ne vraca ukradene stvari,vec oduzima od lopova,s pravom ili ne?

seljadin

pre 6 godina

mislim da Rusija istinski ne zeli 50% Ukrajine, iz prostog razloga sto neko treba da im dodeli 2-3 puta vece plate nego sto su sada, da bi bile u rangu sa ostatkom Rusije. To bi znacilo da drzava ide u minus.

Na Krimu je narod presretan, kao i u Srbiji vecina radi za drzavu, pa kako bi se vi osecali da kao doktor, ucitelj, policajac, vojnik, sluzbenik, itd itd dobijete povecanje plate od 300 %, jeftiniji benzin 2 puta, gas skoro besplatno ?

Jasdf

pre 6 godina

@Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom

Ne sumnjam u tacnost napisanog, samo mi nije jasno zasto po popisu iz carske Rusije stanovnistvo tih oblasti prica ukrajinski?

nemaš pojma

pre 6 godina

@(knjiga iz istorije, 7. januar 2018 16:50)


uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sve što je taj tovarish s ozloglašenim prezimenom rekao je istina. Sve je na mestu. However, na njegove izjave bi se moglo odgovoriti pitanjem: "Šta ćemo s Königsbergom?". Može i: "Šta s Karelijom?".
Mislim da nije tako teško zamisliti i scenario u kome Abe Shinzo - ili neki naredni premijer Japana - pozove onog KGB oficirčića:
"こんにちは ウラジミール-さん / Konnichiwa Urajimiru-san, oprostite na smetnji, ali mislim da je krajnje vreme da nam vratite Kurile i Sahalin. Umalo da zaboravim - i Kamčatku."...
Ili da drug Xi Jinping - ili, pak, neki naredni gensek - odluči da svi oni ugovori kojima su Sibir i sve teritorije severno od Amura prešli u ruke Rusa, više ne važe...

Naravoučenije - be careful what you wish for...

ko o cemu, Rusi o prosirenju

pre 6 godina

U drugoj polovini XIX veka, kada je carska Kina bilo potpuno oslabljena posle velikog ustanka (gradjanskog rata) i dva izgubljena tzv. "opijumska" rata, Britanci su im za svoje trgovacke potrebe u najgorem imperijalistickom maniru oteli ostrvo Hong Kong, a Rusija pola Mandzurije kao i jos neke teritorije, sveukupno preko milion ipo kvadratnih kilometara (vise nego duplo veca teritorija od cele danasnje Ukrajine). U medjuvremenu Englezi su od Hong Konga napravili dragulj Jugoistocne Azije, ali ga i vratili Kini pre tri decenije, dok Rusi te anketirane otete krajeve u trenutno najdinamicnijem svetskom ekonomskom regionu i dalje drze potpuno zapustene i skoro nenaseljene. Pogledajte samo koliko su se u zadnjih 7 decenija razvile i procvetale dalekoistocne luke i gradovi blizu pacificke obale Tokio, Seul, Peking, Sangaj, Hong Kong, Tajvan, Singapur, dok na kineskoj obali nicu novi milionski gradovi koji su pre koju deceniju bili mala ribarska naselja, i uporedite to sa ruskim Vladivostokom i Habarovskom, najvicim gradovima koje su Rusi podigli na otetim kineskim teritorijama. A naravno, ne pada im na pamet da vrate oteto ionako prenaseljenoj Kini gladnoj teritorija i sirovina, ali zato i dalje im je glavna preokupacija kako od kog suseda da gricnu jos koji komad, iako imaju na milione zapustenih kilometara. Rusi na delove Ukrajine imaju taman onoliko koliko Austrijanci, Madjari, Bugari i Turci danas imaju na pojedine delove Srbije.

živeo ruski narod!

pre 6 godina

Po toj ligici mogli bi onda i Rusi početi da vraćaju redom Kurile, Kenigsberg, Kareliju...
(MOCKBA, 7. januar 2018 15:08)

Ratna odšteta brale..

za zaboravne

pre 6 godina

Ukrajina je dobrovoljno usla u zajednicu sa moskovskom knezevinom , ne bi li , se jerbo su iste vere , lakse branili od tada ozbiljne sile Litvansko-Poljske carevine.To je bilo decenijama pre osvajanja od strane Rusa teritorija istocno od Urala , te proterivanja, asimiliranja i ubijanja uglavnom tatarskog i mongolskog stanovnistva koje je zivelo na tim teritorijama.Cuvena Ermagova osvajanja.

Vlada

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???
=======================
Miško, a koji su to krajevi?

U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama, verovatno je da će kroz 5 ili 10 godina Ukrajina ostati bez Harkova, Dnjepropetrovska, Mikolajeva, Hersona, Odese... i ostalih gradova koji su bili deo Rusije pre 1917.
U svakom slučaju nabrojani gradovi neće nikada pasti pod NATO okupaciju! Rusija to neće dozvoliti ni po cenu izbijanja Trećeg svetskog rata.

Raca

pre 6 godina

Licemerni Ukrajinci !!!
Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom,a onda su proglasili samostalnost i te iste teritorije kao neotuđivi deo svoje tek formirane države !!??
Taj isti Krim je dodeljen Ukrajini,samo u administrativnom smislu,jednom birokratskom odlukom tadašnjeg predsednika SSSR Hruščova 1954 godine.Nije bilo nikakvog referenduma.
Inače,Hruščov je po nacionalnosti bio Ukrajinac.
Ni po istorijskom ili bilo kom drugom validnom i realnom kriterijumu Krim,Dombas itd. nisu mogli niti trebali ostati u sastavu novoformirane države Ukrajine.Minimum je bio referendum tih teritorija,što se i desilo u slučaju Krima nedavno.Sasvim logično i opravdano.

Takođe,stalno se gubi iz vida da je sama ruska nacija pretrpela najveća stradanja i posledice upravo od boljševičko komunističkog sistema,isto kao i srpska, pogotovo u posleratnom periodu i vremenu Staljinove diktature,koji je opet po nacionalnosti bio Gruzin a ne Rus.

aca

pre 6 godina

> Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa.

Nisu umali kodove za aktiviranje, sve je to bilo beskorisno.

Tomislav HR koji ide poslom u Kijev

pre 6 godina

"U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama"

Poljska je 10 godina preklinjala da je prime u NATO, kao i Baltičke zemlje. Ukrajina i Gruzija su isto tražile prijem ali je NATO kategorički rekao na famoznom samitu u Budimpešti 2008. godine da nema članstva za Ukrajinu i Gruziju.

Sa druge strane, Budimpešta 1956, Prag 1968 i Varšava 1981 očigledno nisu bili "porobljavanje". A od Afganistanu da ne govorimo...

gulag

pre 6 godina

@Misko

"a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa "

Ali Rusija ne smatra da je bila okupirana prije SSSR-a pa nema potrebe da išta vraća. Ukrajina se žali da je bila okupirana.

oberin martel

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

E moj misko, istorijati baš i nije jača strana. Situacija je upravo obrnuta.

kim

pre 6 godina

Zbilja treba poznavati i (tadašnju) istoriju i geografiju pa onda pričati. Ukrajinska strana ovakvim pričama gubi sve simpatije , a u Srbiji ih , posle Majdana i nema mnogo. Srbi bi, kao Sloveni najpre, bili srećni da Rusija i Ukrajina normalizuju odnose.

nb

pre 6 godina

@misko
Rusko carstvo je bilo, teritorijalno, mnogo vece od danasnje Rusije. Ceo Sovjetski Savez plus pola danasnje Poljske i cela Finska. Jedino Kalinjingrad ( Kenigsberg) i zapadna Galicija nisu bili u sastavu Ruske Imperije.

knjiga iz istorije

pre 6 godina

@misko
A koji krajevi nisu bili ruski pre SSSR?
Knjigu iz istorije u ruke podhitno!(bole, 7. januar 2018 15:54)

Pa recimo ako bi neka polazna tacka bila Rusija pre 16. veka. Onda bi oni morali za pocetak da vrate sve one teritorije na azijskom kontinentu iza Urala do Pacifika. To za pocetak. A i u Evropi bi bilo sto sta da se kaze na tu temu.
Zasto bi Rusija neposredno pre osnivanja SSSR-a bila polazna tacka za raskusuravanje sa teritorijama?
Inace radi se o najvecoj imperijalnoj sili na svetu. Koja je kroz istoriju, ubedljivo najvise prosirila svoje teritorije. Iako u ruskim gubernijama ljudi (obradjeni ruskom propagandom) misle da su najveci imperijalisti uglavnom Britanci, Portugalci, Spanci... (i ostali zapadnjaci). Valjda po principu, ako je sirenje granica vrseno kopnom, onda se to ne moze nazivati imperijalnim pretenzijama.

Bardami

pre 6 godina

Ukrajina je pogresila sto se odrekla nuklearnog oruzja, jer bi imala jaku pregovaracku poziciju, a velike sile, racunajuci i Rusiju, garantovale su joj povodom toga celovitost svojim potpisima. Ovo samo dokazuje da je sve relativno i da nikome ne mozes verovati u medjunarodnim odnosima. Sila Boga ne moli.

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo shvatanje. Rusija bi onda trebala da vrati Ukrajini sve teritorije koje su pripadaje Kijevu, a opet Ukrajina treba da vrati Kazahstanu teritorije gde su ziveli Alani, dok Kazahstan treba da vrati Uzbekistanu delove koji su bili u Horezmu....

loki

pre 6 godina

Bardami upravo to. Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa. Vrede im ti ugovori i "garancije" ko srbiji rezolucija 1244. Atomska je jedina garancija, i jedino cega se plase i rusija i amerika. To je i jedina odbrana od velikih agresorskih sila, a obe su agresori. Rusija je isti model sa separatistima koristila na gruziji, moldaviji i ukrajini, i to je poruka kazahstanu i belorusiji sta ce im se desiti pokusaju li okrenuti stranu.

Srbin iz Srbije

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?

My name is Zlatan

pre 6 godina

Čovječe da Ukrajina je bas dosta teritorijalno profitirala od boljševičke revolucije i drugog svjetskog rata, moze se reci pomalo ni kriva ni dužna.

objavite i moj

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?

objavite i moj

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?

nb

pre 6 godina

@misko
Rusko carstvo je bilo, teritorijalno, mnogo vece od danasnje Rusije. Ceo Sovjetski Savez plus pola danasnje Poljske i cela Finska. Jedino Kalinjingrad ( Kenigsberg) i zapadna Galicija nisu bili u sastavu Ruske Imperije.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Čovječe da Ukrajina je bas dosta teritorijalno profitirala od boljševičke revolucije i drugog svjetskog rata, moze se reci pomalo ni kriva ni dužna.

kim

pre 6 godina

Zbilja treba poznavati i (tadašnju) istoriju i geografiju pa onda pričati. Ukrajinska strana ovakvim pričama gubi sve simpatije , a u Srbiji ih , posle Majdana i nema mnogo. Srbi bi, kao Sloveni najpre, bili srećni da Rusija i Ukrajina normalizuju odnose.

Raca

pre 6 godina

Licemerni Ukrajinci !!!
Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom,a onda su proglasili samostalnost i te iste teritorije kao neotuđivi deo svoje tek formirane države !!??
Taj isti Krim je dodeljen Ukrajini,samo u administrativnom smislu,jednom birokratskom odlukom tadašnjeg predsednika SSSR Hruščova 1954 godine.Nije bilo nikakvog referenduma.
Inače,Hruščov je po nacionalnosti bio Ukrajinac.
Ni po istorijskom ili bilo kom drugom validnom i realnom kriterijumu Krim,Dombas itd. nisu mogli niti trebali ostati u sastavu novoformirane države Ukrajine.Minimum je bio referendum tih teritorija,što se i desilo u slučaju Krima nedavno.Sasvim logično i opravdano.

Takođe,stalno se gubi iz vida da je sama ruska nacija pretrpela najveća stradanja i posledice upravo od boljševičko komunističkog sistema,isto kao i srpska, pogotovo u posleratnom periodu i vremenu Staljinove diktature,koji je opet po nacionalnosti bio Gruzin a ne Rus.

oberin martel

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

E moj misko, istorijati baš i nije jača strana. Situacija je upravo obrnuta.

Vlada

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???
=======================
Miško, a koji su to krajevi?

U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama, verovatno je da će kroz 5 ili 10 godina Ukrajina ostati bez Harkova, Dnjepropetrovska, Mikolajeva, Hersona, Odese... i ostalih gradova koji su bili deo Rusije pre 1917.
U svakom slučaju nabrojani gradovi neće nikada pasti pod NATO okupaciju! Rusija to neće dozvoliti ni po cenu izbijanja Trećeg svetskog rata.

živeo ruski narod!

pre 6 godina

Po toj ligici mogli bi onda i Rusi početi da vraćaju redom Kurile, Kenigsberg, Kareliju...
(MOCKBA, 7. januar 2018 15:08)

Ratna odšteta brale..

aca

pre 6 godina

> Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa.

Nisu umali kodove za aktiviranje, sve je to bilo beskorisno.

gulag

pre 6 godina

@Misko

"a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa "

Ali Rusija ne smatra da je bila okupirana prije SSSR-a pa nema potrebe da išta vraća. Ukrajina se žali da je bila okupirana.

Bardami

pre 6 godina

Ukrajina je pogresila sto se odrekla nuklearnog oruzja, jer bi imala jaku pregovaracku poziciju, a velike sile, racunajuci i Rusiju, garantovale su joj povodom toga celovitost svojim potpisima. Ovo samo dokazuje da je sve relativno i da nikome ne mozes verovati u medjunarodnim odnosima. Sila Boga ne moli.

oberin martel

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?
(Srbin iz Srbije, 7. januar 2018 16:50)

Sve netačno.
1. Kenigsberg - glavni grad Istočne Pruske, nosioca nemačkog militarizma i kasnije nacizma. Istočna Pruska je podeljena između Poljske i Rusije u odnosu 2:1. Kazna Nemačkoj za sve što je uradila u tom ratu. Ovo ti je kao da sada tvrdiš da Vojvodina treba da se vrati Ugrima.
2. Karelija - zbog poraza u "Zimskom ratu" Finska vratila Kareliju Rusiji. Inače Karelija je od 13 veka manje-više bila pod vlašću Rusije(Novgorodska republika..) do negde 19-tog veka.
3. Baškirija-nikakve veze nema sa Kazahstanom. Od 16 veka u sastavu Ruskog carstva.
4. Jakutija i Burjatija - od 16 veka u sastavu Rusije. Kakve veze ima sa Kinom?
5. Čečenija - od 16 veka u Rusiji. Nikada nisu bili u sastavu Azerbejdzana. Nego video si na karti da su Azeri blizu pa da bubneš nešto...Kao i za gore navedeno.

nemaš pojma

pre 6 godina

@(knjiga iz istorije, 7. januar 2018 16:50)


uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili

Srbin iz Srbije

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?

seljadin

pre 6 godina

mislim da Rusija istinski ne zeli 50% Ukrajine, iz prostog razloga sto neko treba da im dodeli 2-3 puta vece plate nego sto su sada, da bi bile u rangu sa ostatkom Rusije. To bi znacilo da drzava ide u minus.

Na Krimu je narod presretan, kao i u Srbiji vecina radi za drzavu, pa kako bi se vi osecali da kao doktor, ucitelj, policajac, vojnik, sluzbenik, itd itd dobijete povecanje plate od 300 %, jeftiniji benzin 2 puta, gas skoro besplatno ?

knjiga iz istorije

pre 6 godina

@misko
A koji krajevi nisu bili ruski pre SSSR?
Knjigu iz istorije u ruke podhitno!(bole, 7. januar 2018 15:54)

Pa recimo ako bi neka polazna tacka bila Rusija pre 16. veka. Onda bi oni morali za pocetak da vrate sve one teritorije na azijskom kontinentu iza Urala do Pacifika. To za pocetak. A i u Evropi bi bilo sto sta da se kaze na tu temu.
Zasto bi Rusija neposredno pre osnivanja SSSR-a bila polazna tacka za raskusuravanje sa teritorijama?
Inace radi se o najvecoj imperijalnoj sili na svetu. Koja je kroz istoriju, ubedljivo najvise prosirila svoje teritorije. Iako u ruskim gubernijama ljudi (obradjeni ruskom propagandom) misle da su najveci imperijalisti uglavnom Britanci, Portugalci, Spanci... (i ostali zapadnjaci). Valjda po principu, ako je sirenje granica vrseno kopnom, onda se to ne moze nazivati imperijalnim pretenzijama.

СВ

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!

ko o cemu, Rusi o prosirenju

pre 6 godina

U drugoj polovini XIX veka, kada je carska Kina bilo potpuno oslabljena posle velikog ustanka (gradjanskog rata) i dva izgubljena tzv. "opijumska" rata, Britanci su im za svoje trgovacke potrebe u najgorem imperijalistickom maniru oteli ostrvo Hong Kong, a Rusija pola Mandzurije kao i jos neke teritorije, sveukupno preko milion ipo kvadratnih kilometara (vise nego duplo veca teritorija od cele danasnje Ukrajine). U medjuvremenu Englezi su od Hong Konga napravili dragulj Jugoistocne Azije, ali ga i vratili Kini pre tri decenije, dok Rusi te anketirane otete krajeve u trenutno najdinamicnijem svetskom ekonomskom regionu i dalje drze potpuno zapustene i skoro nenaseljene. Pogledajte samo koliko su se u zadnjih 7 decenija razvile i procvetale dalekoistocne luke i gradovi blizu pacificke obale Tokio, Seul, Peking, Sangaj, Hong Kong, Tajvan, Singapur, dok na kineskoj obali nicu novi milionski gradovi koji su pre koju deceniju bili mala ribarska naselja, i uporedite to sa ruskim Vladivostokom i Habarovskom, najvicim gradovima koje su Rusi podigli na otetim kineskim teritorijama. A naravno, ne pada im na pamet da vrate oteto ionako prenaseljenoj Kini gladnoj teritorija i sirovina, ali zato i dalje im je glavna preokupacija kako od kog suseda da gricnu jos koji komad, iako imaju na milione zapustenih kilometara. Rusi na delove Ukrajine imaju taman onoliko koliko Austrijanci, Madjari, Bugari i Turci danas imaju na pojedine delove Srbije.

loki

pre 6 godina

Bardami upravo to. Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa. Vrede im ti ugovori i "garancije" ko srbiji rezolucija 1244. Atomska je jedina garancija, i jedino cega se plase i rusija i amerika. To je i jedina odbrana od velikih agresorskih sila, a obe su agresori. Rusija je isti model sa separatistima koristila na gruziji, moldaviji i ukrajini, i to je poruka kazahstanu i belorusiji sta ce im se desiti pokusaju li okrenuti stranu.

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo shvatanje. Rusija bi onda trebala da vrati Ukrajini sve teritorije koje su pripadaje Kijevu, a opet Ukrajina treba da vrati Kazahstanu teritorije gde su ziveli Alani, dok Kazahstan treba da vrati Uzbekistanu delove koji su bili u Horezmu....

PeruN

pre 6 godina

Prosječan Srbin će olako krenuti o zapadnim imperijalistima,ali će sa ponosom da ističe kolika je Rusija i ruski imperijalizam.Pa koliko su samo naroda oni porobili i stavili pod svoju upravu,koliko Rusija ima etničkih grupa u svom sastavu,koliko samo kavkaskih naroda,koliko samo ugro-finskih naroda,koliko tursko-mongolskih naroda,malo je nacija na svijetu koje su porobile toliko drugih etničkih grupa,pa nije baš da su Sloveni živjeli od Kamčatke i od Kavkaza.Ništa nisu bolji od istih onih zapadnih imperijalista koje tako slatko pljujete.Na kraju krajeva većina zapadnih imperijalista su se povukli iz svojih bivših kolonija dok su Rusi ostali na svojim novoosvojenim teritorijama otetim od domicilnog etnosa.Ovo za Ukrajinu su u pravu ali onda ako traže da im te teritorije vrate Ukrajinci neka se i oni povuku sa Kavkaza,Tatarstana,Čuvašije,Baškirije,istočno od Urala je su oteli tuđu teritoriju gdje Rusa istorijski nikada nije bilo.Ajde čik poštenjačine imperijalisti.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sve što je taj tovarish s ozloglašenim prezimenom rekao je istina. Sve je na mestu. However, na njegove izjave bi se moglo odgovoriti pitanjem: "Šta ćemo s Königsbergom?". Može i: "Šta s Karelijom?".
Mislim da nije tako teško zamisliti i scenario u kome Abe Shinzo - ili neki naredni premijer Japana - pozove onog KGB oficirčića:
"こんにちは ウラジミール-さん / Konnichiwa Urajimiru-san, oprostite na smetnji, ali mislim da je krajnje vreme da nam vratite Kurile i Sahalin. Umalo da zaboravim - i Kamčatku."...
Ili da drug Xi Jinping - ili, pak, neki naredni gensek - odluči da svi oni ugovori kojima su Sibir i sve teritorije severno od Amura prešli u ruke Rusa, više ne važe...

Naravoučenije - be careful what you wish for...

Tomislav HR koji ide poslom u Kijev

pre 6 godina

"U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama"

Poljska je 10 godina preklinjala da je prime u NATO, kao i Baltičke zemlje. Ukrajina i Gruzija su isto tražile prijem ali je NATO kategorički rekao na famoznom samitu u Budimpešti 2008. godine da nema članstva za Ukrajinu i Gruziju.

Sa druge strane, Budimpešta 1956, Prag 1968 i Varšava 1981 očigledno nisu bili "porobljavanje". A od Afganistanu da ne govorimo...

za zaboravne

pre 6 godina

Ukrajina je dobrovoljno usla u zajednicu sa moskovskom knezevinom , ne bi li , se jerbo su iste vere , lakse branili od tada ozbiljne sile Litvansko-Poljske carevine.To je bilo decenijama pre osvajanja od strane Rusa teritorija istocno od Urala , te proterivanja, asimiliranja i ubijanja uglavnom tatarskog i mongolskog stanovnistva koje je zivelo na tim teritorijama.Cuvena Ermagova osvajanja.

Jasdf

pre 6 godina

@Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom

Ne sumnjam u tacnost napisanog, samo mi nije jasno zasto po popisu iz carske Rusije stanovnistvo tih oblasti prica ukrajinski?

Bivsi administrator

pre 6 godina

Esesesar....znaci ovim restitucijama stanovi nisu vraceni starim vlasnicima nego su oduzeti od trenutnih korisnika,s pravom ili ne? Kad milicija uhvati lopova ona ne vraca ukradene stvari,vec oduzima od lopova,s pravom ili ne?

Lacerta

pre 6 godina

uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili
(nemaš pojma, 7. januar 2018 19:49)

Pa nije da je Sibir bio baš prazan i da nije tamo bilo nikoga pre Rusa, i nije da su se Rusi širili samo na severositok, u Sibir (koji uzgred, nije "večiti sneg i led"), nego i na daleki istok (do Alajske) i jug do Crnog mora i Kavkaza. Sva ta područja su bila retko naseljena i tamo nisu ni postojale prave države, nego labavo definisane plemenske teritorije čije osvajanje (ili otimanje) Rusima nije bio nikakv problem.

Ali potpuno ista situacija je bila u Americi, Africi, Indiji i najvećem delu Azije, pre nego što suta područja kolonizovale države iz Zapadne Evrope.

Jedina razlika je što Rusi nisu morali preko mora jer im je sve bilo u komšiluku dok su Evropljani morali da plove daleko da bi došli do kolonija.

Zašto onda danas tako žestoko (i s pravom) osuđujemo evropski kolonijalizam, a ruski prihvatamo mirno, pa čak i opravdavamo? Koja je suštinska razlika između njih? Ja je ne vidim.

Dusan

pre 6 godina

U Rusiji je 80,9 % Rusa,

19,1 % cine pripadnici 160 razicitih etnickih grupa od kojih

su najbrojniji Tatari kojih ima 5,3 miliona ili 3,87% stanovnistva.

Ovo je info za pobornike teorije o Imperijalistickoj Rusiji koja i dalje drzi "kolonije".

pivljanin

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!
(СВ, 7. januar 2018 21:21)

Pa nije bila Slovačka ali je bila Rumunija. Sovjeti je oteli od Rumunije i priključili Ukrajini.

Srbin iz Srbije

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?

knjiga iz istorije

pre 6 godina

@misko
A koji krajevi nisu bili ruski pre SSSR?
Knjigu iz istorije u ruke podhitno!(bole, 7. januar 2018 15:54)

Pa recimo ako bi neka polazna tacka bila Rusija pre 16. veka. Onda bi oni morali za pocetak da vrate sve one teritorije na azijskom kontinentu iza Urala do Pacifika. To za pocetak. A i u Evropi bi bilo sto sta da se kaze na tu temu.
Zasto bi Rusija neposredno pre osnivanja SSSR-a bila polazna tacka za raskusuravanje sa teritorijama?
Inace radi se o najvecoj imperijalnoj sili na svetu. Koja je kroz istoriju, ubedljivo najvise prosirila svoje teritorije. Iako u ruskim gubernijama ljudi (obradjeni ruskom propagandom) misle da su najveci imperijalisti uglavnom Britanci, Portugalci, Spanci... (i ostali zapadnjaci). Valjda po principu, ako je sirenje granica vrseno kopnom, onda se to ne moze nazivati imperijalnim pretenzijama.

ko o cemu, Rusi o prosirenju

pre 6 godina

U drugoj polovini XIX veka, kada je carska Kina bilo potpuno oslabljena posle velikog ustanka (gradjanskog rata) i dva izgubljena tzv. "opijumska" rata, Britanci su im za svoje trgovacke potrebe u najgorem imperijalistickom maniru oteli ostrvo Hong Kong, a Rusija pola Mandzurije kao i jos neke teritorije, sveukupno preko milion ipo kvadratnih kilometara (vise nego duplo veca teritorija od cele danasnje Ukrajine). U medjuvremenu Englezi su od Hong Konga napravili dragulj Jugoistocne Azije, ali ga i vratili Kini pre tri decenije, dok Rusi te anketirane otete krajeve u trenutno najdinamicnijem svetskom ekonomskom regionu i dalje drze potpuno zapustene i skoro nenaseljene. Pogledajte samo koliko su se u zadnjih 7 decenija razvile i procvetale dalekoistocne luke i gradovi blizu pacificke obale Tokio, Seul, Peking, Sangaj, Hong Kong, Tajvan, Singapur, dok na kineskoj obali nicu novi milionski gradovi koji su pre koju deceniju bili mala ribarska naselja, i uporedite to sa ruskim Vladivostokom i Habarovskom, najvicim gradovima koje su Rusi podigli na otetim kineskim teritorijama. A naravno, ne pada im na pamet da vrate oteto ionako prenaseljenoj Kini gladnoj teritorija i sirovina, ali zato i dalje im je glavna preokupacija kako od kog suseda da gricnu jos koji komad, iako imaju na milione zapustenih kilometara. Rusi na delove Ukrajine imaju taman onoliko koliko Austrijanci, Madjari, Bugari i Turci danas imaju na pojedine delove Srbije.

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo shvatanje. Rusija bi onda trebala da vrati Ukrajini sve teritorije koje su pripadaje Kijevu, a opet Ukrajina treba da vrati Kazahstanu teritorije gde su ziveli Alani, dok Kazahstan treba da vrati Uzbekistanu delove koji su bili u Horezmu....

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sve što je taj tovarish s ozloglašenim prezimenom rekao je istina. Sve je na mestu. However, na njegove izjave bi se moglo odgovoriti pitanjem: "Šta ćemo s Königsbergom?". Može i: "Šta s Karelijom?".
Mislim da nije tako teško zamisliti i scenario u kome Abe Shinzo - ili neki naredni premijer Japana - pozove onog KGB oficirčića:
"こんにちは ウラジミール-さん / Konnichiwa Urajimiru-san, oprostite na smetnji, ali mislim da je krajnje vreme da nam vratite Kurile i Sahalin. Umalo da zaboravim - i Kamčatku."...
Ili da drug Xi Jinping - ili, pak, neki naredni gensek - odluči da svi oni ugovori kojima su Sibir i sve teritorije severno od Amura prešli u ruke Rusa, više ne važe...

Naravoučenije - be careful what you wish for...

loki

pre 6 godina

Bardami upravo to. Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa. Vrede im ti ugovori i "garancije" ko srbiji rezolucija 1244. Atomska je jedina garancija, i jedino cega se plase i rusija i amerika. To je i jedina odbrana od velikih agresorskih sila, a obe su agresori. Rusija je isti model sa separatistima koristila na gruziji, moldaviji i ukrajini, i to je poruka kazahstanu i belorusiji sta ce im se desiti pokusaju li okrenuti stranu.

Tomislav HR koji ide poslom u Kijev

pre 6 godina

"U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama"

Poljska je 10 godina preklinjala da je prime u NATO, kao i Baltičke zemlje. Ukrajina i Gruzija su isto tražile prijem ali je NATO kategorički rekao na famoznom samitu u Budimpešti 2008. godine da nema članstva za Ukrajinu i Gruziju.

Sa druge strane, Budimpešta 1956, Prag 1968 i Varšava 1981 očigledno nisu bili "porobljavanje". A od Afganistanu da ne govorimo...

PeruN

pre 6 godina

Prosječan Srbin će olako krenuti o zapadnim imperijalistima,ali će sa ponosom da ističe kolika je Rusija i ruski imperijalizam.Pa koliko su samo naroda oni porobili i stavili pod svoju upravu,koliko Rusija ima etničkih grupa u svom sastavu,koliko samo kavkaskih naroda,koliko samo ugro-finskih naroda,koliko tursko-mongolskih naroda,malo je nacija na svijetu koje su porobile toliko drugih etničkih grupa,pa nije baš da su Sloveni živjeli od Kamčatke i od Kavkaza.Ništa nisu bolji od istih onih zapadnih imperijalista koje tako slatko pljujete.Na kraju krajeva većina zapadnih imperijalista su se povukli iz svojih bivših kolonija dok su Rusi ostali na svojim novoosvojenim teritorijama otetim od domicilnog etnosa.Ovo za Ukrajinu su u pravu ali onda ako traže da im te teritorije vrate Ukrajinci neka se i oni povuku sa Kavkaza,Tatarstana,Čuvašije,Baškirije,istočno od Urala je su oteli tuđu teritoriju gdje Rusa istorijski nikada nije bilo.Ajde čik poštenjačine imperijalisti.

Bardami

pre 6 godina

Ukrajina je pogresila sto se odrekla nuklearnog oruzja, jer bi imala jaku pregovaracku poziciju, a velike sile, racunajuci i Rusiju, garantovale su joj povodom toga celovitost svojim potpisima. Ovo samo dokazuje da je sve relativno i da nikome ne mozes verovati u medjunarodnim odnosima. Sila Boga ne moli.

Jasdf

pre 6 godina

@Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom

Ne sumnjam u tacnost napisanog, samo mi nije jasno zasto po popisu iz carske Rusije stanovnistvo tih oblasti prica ukrajinski?

objavite i moj

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?

Lacerta

pre 6 godina

uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili
(nemaš pojma, 7. januar 2018 19:49)

Pa nije da je Sibir bio baš prazan i da nije tamo bilo nikoga pre Rusa, i nije da su se Rusi širili samo na severositok, u Sibir (koji uzgred, nije "večiti sneg i led"), nego i na daleki istok (do Alajske) i jug do Crnog mora i Kavkaza. Sva ta područja su bila retko naseljena i tamo nisu ni postojale prave države, nego labavo definisane plemenske teritorije čije osvajanje (ili otimanje) Rusima nije bio nikakv problem.

Ali potpuno ista situacija je bila u Americi, Africi, Indiji i najvećem delu Azije, pre nego što suta područja kolonizovale države iz Zapadne Evrope.

Jedina razlika je što Rusi nisu morali preko mora jer im je sve bilo u komšiluku dok su Evropljani morali da plove daleko da bi došli do kolonija.

Zašto onda danas tako žestoko (i s pravom) osuđujemo evropski kolonijalizam, a ruski prihvatamo mirno, pa čak i opravdavamo? Koja je suštinska razlika između njih? Ja je ne vidim.

Raca

pre 6 godina

Licemerni Ukrajinci !!!
Jednim potezom boljševičkog i komunističkog pera su im dodeljivane tuđe teritorije,uglavnom ruske sa etničkim ruskim stanovništvom,a onda su proglasili samostalnost i te iste teritorije kao neotuđivi deo svoje tek formirane države !!??
Taj isti Krim je dodeljen Ukrajini,samo u administrativnom smislu,jednom birokratskom odlukom tadašnjeg predsednika SSSR Hruščova 1954 godine.Nije bilo nikakvog referenduma.
Inače,Hruščov je po nacionalnosti bio Ukrajinac.
Ni po istorijskom ili bilo kom drugom validnom i realnom kriterijumu Krim,Dombas itd. nisu mogli niti trebali ostati u sastavu novoformirane države Ukrajine.Minimum je bio referendum tih teritorija,što se i desilo u slučaju Krima nedavno.Sasvim logično i opravdano.

Takođe,stalno se gubi iz vida da je sama ruska nacija pretrpela najveća stradanja i posledice upravo od boljševičko komunističkog sistema,isto kao i srpska, pogotovo u posleratnom periodu i vremenu Staljinove diktature,koji je opet po nacionalnosti bio Gruzin a ne Rus.

živeo ruski narod!

pre 6 godina

Po toj ligici mogli bi onda i Rusi početi da vraćaju redom Kurile, Kenigsberg, Kareliju...
(MOCKBA, 7. januar 2018 15:08)

Ratna odšteta brale..

oberin martel

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

E moj misko, istorijati baš i nije jača strana. Situacija je upravo obrnuta.

Vlada

pre 6 godina

a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???
=======================
Miško, a koji su to krajevi?

U suštini nikakvih teritorijalnih sporova između Rusije i Ukrajine ne bi bilo da nije bilo NATO ekspanizonizma, ali pošto je NATO tokom poslednje dve decenije vrlo agresivan u svojim ekspanzionističko-porobljivačkim namerama, verovatno je da će kroz 5 ili 10 godina Ukrajina ostati bez Harkova, Dnjepropetrovska, Mikolajeva, Hersona, Odese... i ostalih gradova koji su bili deo Rusije pre 1917.
U svakom slučaju nabrojani gradovi neće nikada pasti pod NATO okupaciju! Rusija to neće dozvoliti ni po cenu izbijanja Trećeg svetskog rata.

nb

pre 6 godina

@misko
Rusko carstvo je bilo, teritorijalno, mnogo vece od danasnje Rusije. Ceo Sovjetski Savez plus pola danasnje Poljske i cela Finska. Jedino Kalinjingrad ( Kenigsberg) i zapadna Galicija nisu bili u sastavu Ruske Imperije.

za zaboravne

pre 6 godina

Ukrajina je dobrovoljno usla u zajednicu sa moskovskom knezevinom , ne bi li , se jerbo su iste vere , lakse branili od tada ozbiljne sile Litvansko-Poljske carevine.To je bilo decenijama pre osvajanja od strane Rusa teritorija istocno od Urala , te proterivanja, asimiliranja i ubijanja uglavnom tatarskog i mongolskog stanovnistva koje je zivelo na tim teritorijama.Cuvena Ermagova osvajanja.

kim

pre 6 godina

Zbilja treba poznavati i (tadašnju) istoriju i geografiju pa onda pričati. Ukrajinska strana ovakvim pričama gubi sve simpatije , a u Srbiji ih , posle Majdana i nema mnogo. Srbi bi, kao Sloveni najpre, bili srećni da Rusija i Ukrajina normalizuju odnose.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Čovječe da Ukrajina je bas dosta teritorijalno profitirala od boljševičke revolucije i drugog svjetskog rata, moze se reci pomalo ni kriva ni dužna.

nemaš pojma

pre 6 godina

@(knjiga iz istorije, 7. januar 2018 16:50)


uff, kakva glupost, Sibir kao azijska teritorija današnje Rusije nije pripadao nikome baš kao što je to danas slučaj sa severnim i južnim polom, jednostavno tamo skoro da nije bilo nikoga jer je ceo taj prostor kao i danas bio okovan u večiti sneg i led, a onda je došao Ivan Grozni i jednog dana je samo saopštio nešto u fazonu, od danas je ovo naše i zvaće se Sibir, i tako ostade do danas, niko drugima nije kriv što se oni toga pre Rusa nisu setili

gulag

pre 6 godina

@Misko

"a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa "

Ali Rusija ne smatra da je bila okupirana prije SSSR-a pa nema potrebe da išta vraća. Ukrajina se žali da je bila okupirana.

СВ

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!

aca

pre 6 godina

> Ukrajinci imali 1200 nuklearnih bombi, i desetine balistickih projektila dugog dometa.

Nisu umali kodove za aktiviranje, sve je to bilo beskorisno.

seljadin

pre 6 godina

mislim da Rusija istinski ne zeli 50% Ukrajine, iz prostog razloga sto neko treba da im dodeli 2-3 puta vece plate nego sto su sada, da bi bile u rangu sa ostatkom Rusije. To bi znacilo da drzava ide u minus.

Na Krimu je narod presretan, kao i u Srbiji vecina radi za drzavu, pa kako bi se vi osecali da kao doktor, ucitelj, policajac, vojnik, sluzbenik, itd itd dobijete povecanje plate od 300 %, jeftiniji benzin 2 puta, gas skoro besplatno ?

oberin martel

pre 6 godina

@a da Rusija vrati onda sve krajeve koji nisu bili u sastavu Rusije pre SSSRa ???(misko, 07. januar 2018 14:56)

A to su koji krajevi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite i moj, 7. januar 2018 15:59)

Königsberg (tzv. "kalinjingrad") - Istocna Pruska - Nemacka
Karjalan tasavalta (tzv. "respublika Karelija") - Finska
Bashkiria (tzv. "respublika Bashkortostan") - Kazahstan
Sakha (tzv. "respublika Yakutia") - NR Kina
Buryatia - Mongolia
Checnya - Azerbaijan

Jel sad malo jasnije?
(Srbin iz Srbije, 7. januar 2018 16:50)

Sve netačno.
1. Kenigsberg - glavni grad Istočne Pruske, nosioca nemačkog militarizma i kasnije nacizma. Istočna Pruska je podeljena između Poljske i Rusije u odnosu 2:1. Kazna Nemačkoj za sve što je uradila u tom ratu. Ovo ti je kao da sada tvrdiš da Vojvodina treba da se vrati Ugrima.
2. Karelija - zbog poraza u "Zimskom ratu" Finska vratila Kareliju Rusiji. Inače Karelija je od 13 veka manje-više bila pod vlašću Rusije(Novgorodska republika..) do negde 19-tog veka.
3. Baškirija-nikakve veze nema sa Kazahstanom. Od 16 veka u sastavu Ruskog carstva.
4. Jakutija i Burjatija - od 16 veka u sastavu Rusije. Kakve veze ima sa Kinom?
5. Čečenija - od 16 veka u Rusiji. Nikada nisu bili u sastavu Azerbejdzana. Nego video si na karti da su Azeri blizu pa da bubneš nešto...Kao i za gore navedeno.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Esesesar....znaci ovim restitucijama stanovi nisu vraceni starim vlasnicima nego su oduzeti od trenutnih korisnika,s pravom ili ne? Kad milicija uhvati lopova ona ne vraca ukradene stvari,vec oduzima od lopova,s pravom ili ne?

Dusan

pre 6 godina

U Rusiji je 80,9 % Rusa,

19,1 % cine pripadnici 160 razicitih etnickih grupa od kojih

su najbrojniji Tatari kojih ima 5,3 miliona ili 3,87% stanovnistva.

Ovo je info za pobornike teorije o Imperijalistickoj Rusiji koja i dalje drzi "kolonije".

pivljanin

pre 6 godina

Зашто се људи баве стварима које их не тангирају ... Читам како један тврди да је Буковина била Словачка .... А ја живим у тој Буковини и знамо да није .... Али 90% наших људи све зна а да ли зна зашто у Србији нема посла? Поздрав из Украјине!
(СВ, 7. januar 2018 21:21)

Pa nije bila Slovačka ali je bila Rumunija. Sovjeti je oteli od Rumunije i priključili Ukrajini.