Subota, 06.01.2018.

11:36

Hoće li biti otkaza na "Tesli" i šta sa taksama

Da nismo napravili kompaniju Er Srbija, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za "Nikolu Teslu“, kaže predsednik Aleksandar Vučič.

Izvor: B92

Hoæe li biti otkaza na "Tesli" i šta sa taksama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Dr Mr

pre 6 godina

I ja sam u principu protiv prodavanja strateških organizacija, ali realno to je jedini način da neko uloži pare da sredi onaj užas i bedu od aerodroma. Ko će kod nas da uloži toliko para u posao u kom nemamo iskustva? Da neće Kostić, Peconi i slični buzdovani?

zoki

pre 6 godina

Što se tiče obećanja da neće biti otpuštanja radnika, tačka 126 Ugovora glasi:
Obećavamo da neće biti opuštanja radnika, obzirom da su do sada u velikom broju radili krajnje opušteno, lagano, ili nisu radili uopšte.

sasa

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?
(nenad, 6. januar 2018 19:27)

Kao vlasnik jedne akcije aerodroma sam dobijao oko 200din dividende godisnje. Posto ima oko 38m akcija, to ispada 76m evra godisnje puta 25 to je 1.9mlrd evra. Plus profit oko 30m eu godisnje puta 25 je 750m eu. Air serbiji je svake godine oprastana taksa da bi bili u plusu, sto sada nece biti slucaj. Pretpostavka je i da ce rasti broj putnika, a shodno tome i prihodi aerodroma. Sigurno se nisu preracunali. Samo mi nije jasno kako mogu da daju moju akciju u koncesiju bez mog pristanka???

hmh

pre 6 godina

Strasno kako smo mi propali,ma sve sto imamo ili prodajemo ili izdajemo ili pod stecaj...Nema nama spasa,znaci drzava zivi od smanjenih plata i penzija,koncesija,rudne rente,aman ima li nesto sto ova drzava moze da vodi osim propalih javnih preduzeca koja zive na aparatima tipa zeleznice i slicno!

Bane

pre 6 godina

(Saki, 6. januar 2018 15:13)

Evo mogu i ja da im to kažem. Ali da li sam ja kompetentan da to kažem, naravno da nisam, ali nije ni predsednik. Tako da te njegove reči nemaju težinu jer nije on taj koji odlučuje.

nenad

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?

Milojko

pre 6 godina

Na Beogradskom aerodromu treba da bude baza Ryanaira i Easyjeta, a i Wizz bi mogao da vrati neke linije, kao onu za Sandefjord koju je ukinuo nakon pozdizanja taksi. Sto se tice AirSerbie, njihovi bajni vlasnici su pokazali svoje znanje na upravljanju u AirBerlinu i Alitaliji. A sada njihove gubitke pokusavaju da umanje nabijajuci ogrome cene karata AirSerbije. E pa ne verujem da ce moci tako vise!

Bane

pre 6 godina

Koja je ove ljude učio matematici? Ako ja investiram u svoju firmu, kako država to računa u svoju zaradu?
I kolika je godišnja taksa - 4 ili 16 miliona evra? Ovo znači da na 25 godina, država može da profitira 400 miliona evra, ali isto tako i samo nešto više od 100 miliona evra.

Airport Specialist

pre 6 godina

@neny- paušalne izjave kao vaša da su aerodromi u zapadnim zemljama u vlasništvu države su potpuno nepotrebne i neistinite. Evo ja provodim ceo svoj radni vek kao tehnički ekspert za aerodrome i kroz posao sam posetio veliki broj i radio projekte na njima. Možda je za vas teško da prihvatite ali velika većina uključujući i one najveće i najprometnije su u vlasništvu privatnih kompanija ili investicionih gondova. Uglavnom su tu i specijalizovane kompanije koje upravljaju, segmentima ili celim aerodromom.

Ono

pre 6 godina

Neće biti otkaza nego neće produžiti ugovore ogromnom broju ljudi koji radi na odredjeno. Takvih ima makar 50%. Verovatno će vremenom da se rešavaju i partijskih pijavica koje rade za stalno, a ne znaju ni gde je aerodrom. Ovaj koncesionar je ozbiljna firma, ali svakako će iskoristiti sve rupe u zakonu i povlastice koje će mu političari dati. Prosto to je tako...

tricikl

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.

Darmon

pre 6 godina

Vinci jwe velika kompanija koja zaradjuje mnogo, ali ne znaci da ce zbog toga da ce zaposleni na aerodromu zaradjivati bolje i vese. Zapadne kompanije traze pre svega jeftiniju radnu snagu,a uz to ako izvesni standardi ne budu postovani, sigurno je da ce biti otpustanja. Ako primanja akceonera ne budu konstantna , zna se sta sledi. Zato niko ne moze da garantuje da ce aerodrom imati uspeh. Uz to sve zavisi i od broja letova, broja kompanije i odobrenih "slotova". Kompanije low cost ako imaju pogodne cene i destinacije mogu da profitiraju, a redovne kompanije, kao sto se zna su u padu po broju putnika i prihoda.

Miloje

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.
(tricikl, 6. januar 2018 14:02)

Potpuno se slazem, drzava Srbija vec 100 godina pokazuje da je nesposoban vlasnik, tako da je bolje dati nekom drugom da vodi drzavna preduzeca.
Samo bih dodao da Zelezara nikada nije donosila profit, sto je u skladu sa procenom o sposobnosti drzave da vodi neko preduzece...

Deki

pre 6 godina

Ugovor je pretpostavljam nedostopan pa ce nam ga onda Nebojsa iz Beograda tumaciti recima tipa "da nesto sam procitao" kao onomad u zabranjenoj emisiji Olje Beckovic. Valjda je sad jasno zasto je ta emisija ukinuta.

Gradjanin

pre 6 godina

@Ako ove godine ima profit od 25 mil € zasto se ne ulaze da bude jos veci profit a samim tim ostalo bi nama na upravljanje?!?!
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (dvaplusdva3, 6. januar 2018 13:06)

A kojim to nama??? Partijskim kadrovima i nekom rodjaku Mirka Marjanovica od 70 godina koji se vec uvalio u Komercijalnu banku, nekom takvom "strucnjaku". Jel takvo upravljanje zelis necim ili da neko stvarno yaradjuje maksimalni novac pa da lepo puni budzet taksama, porezima kako je to svugde u svetu NORMALNO, a ne da sluzi da se zaposljavaju svalerke sa dva casa i velikim odmorom od skole.
Pa dokle vise da se sramotimo. Ceo svet nam se smeje vec 70 godina!

gradjanin

pre 6 godina

Posto je sad sa air srbije prebaceno 400 radnika na aerodrom a i onako aerodrom ima preko 1900 radnika bice dosta otkaza. Prvo sektori pravne, kadrovske, investicije i razvoj i fizicko obezbedjenje gde ima viska preko 50%.pa gdr ste videli po 4 radnika FO na svakom prolazu i gejtu. I samo se setkaju po zgradi. Nigde u svetu to nisam video. u delatnostima gde se radi a to je saobracaj i u kdk kontroli uvek manjka radnika.mislim da ce radnici mnogih manje vaznih sluzbi preci u privatne agencije. A to ce znaciti manje plate. Do sada su sa sss radnici na aerodromu primali vise od doktora. Negde oko 65000 din neto.
Vidim da je samo obecano a nije potpisano za otkaze.

АРА

pre 6 godina

vlajs@ Одеш на сајт Vinci airports и погледаш које аеродроме воде. Београд ће им бити 8. или 9. по броју путника. Највећи који воде је аеродром у Лисабону 22 милиона путника. У Осаки такође око 20 милиона...

Miki

pre 6 godina

Pa ti si zadovoljan sto si smanjijo plate i penzije, ti si zadovoljan sto si nam poskupio struju i uveo akcizu na nju, ti si zadovoljan sto si nam podigao porez na imovinu i povecao PDV, ti si zadovoljan sto imamo najskuplje gorivo u Evropi, ti si zadovoljan sto imamo najmanje plate u EVROPI, i sve proglasavas svojim uspehom sram da te bude, a kako je nama i nasim porodicama bas te briga.IDIOTIZAM NEMA GRANICA.

BOSS

pre 6 godina

Ja ovoga Vucka ne volim,i svuda se petlja,samo ga cekam kad se bude otvarao butik neki,poput zare ili sportvision da se pojavi i da kaze nesto pametno,al sto se tice aerodroma i ako je ovo sve tacno,ovo je Srbiji najbolji poklon za Bozic...

АРА

pre 6 godina

dvaplusdva3@ Ванси је професионални конзорцијум за унапређење аеродромске инфраструктуре. Зашто смо дали аеродром на концесију? Тачно је да имамо профит од 25 милиона евра али је и тачно да већ 2 године нисмо у стању да га озбиљно искористимо и инвестирамо у аеродром. То наравно није ни чудо јер аеродром води Саша Влаисављевић, да да ако се сећате то је господин који је био директор Јата током 2000-тих, и који је све Јат на најниже гране, опљачкао имовину, расходовао неке авионе и оставио дуг од 30 милиона евра. Е због свега тога, драго ми је да је Ванси узео аеродром јер ће га професионално водити. Штета јесте, могли смо и сами али....

rusosaurus

pre 6 godina

Godišnje od koncesije prihod u budžet R.Srbije (ne vlade , jer budžet nije vladin novčanik iako gospodin Mito ubeđuje gospodina Vladu u suprotno) je 25 miliona eura ili nmalo jače od 2 miliona mesečno .Da li je malo ili mnogo ne znam , ali je činjenica da je Aerodrom dosad znatno više prihodovao na mesečnom nivou .Moje skromno mišljenje je da je bilo bolje da se koncesionarima dala izgradnja autoputeva tj. nek ga naprave od svojih para ,a onda 20 god nek naplaćuju putarinu i zakup zemljišta uz autoputeve za benzinske pumpe i sl. .Međutim u tom grmu i leži zeka jer kako bi onda kumovsko-bratske firme mogle da izvode radove i to debelo naplaćuju iz budžeta.Sve je jasno ko hoće da vidi ,a ko neće ili ne može iskreno mi ga je žao.

u vremenu....

pre 6 godina

Kako je to godisnja taksa definisana od-do, da li je time rizik novog vlasnika sveden na minimum, i da jos jedno pitanje, da li su delovi ugovora skriveni, mislim da je to odlicna praksa.....

Matematika

pre 6 godina

Da vudimo koncesija je 25 godina, dali su nam 500M sa tim da je ukupna investicija 1,4 ili 1,6 milijardi mrzi me da se vracam na vest. Sad aerodrom zaradjuje 25M godisnje oni nek odma udvostruce zaradu,a nemoguce je, to im dodje za 25 godina 1,25 milijardi zarade i kako su oni tu dobri? Daj da lupetamo brojeve,a ovce samo mekecu na farme i zadruge!

Tanja

pre 6 godina

Mislim da radnici ne trebaju da brinu da li će doći do otkaza. Vučić zna šta je dobro za aerodrom, ne verujem da mu je cilj da svoje građane ugrozi na bilo koji način.

Aleksa

pre 6 godina

Vucic je spasio aerodrom nije ga prodao a sacuvao je radna mesta i jos ce sve biti bolje,ljud znaju da je situacija sa aerodromom bila uzasna ovo je najbolji potez vlade srbije do sada.Svaka cast predsednice!

jj

pre 6 godina

Pohrlili botovi da nam objasne koliko je dobro sto smo iznajmili svoj aerodrom nekom drugom.
Zasto bi neka druga kompanija to zelela ako u tome ne vidi zaradu??

iza ugla

pre 6 godina

Nema vise namestenih tendera, viska zaposlenih, partijskog zaposljavanja, svega onoga sto je bilo i ima u Galenici, Dunav osiguranju, Komercijalnoj banci, Zeleznici.....

Aleksandar

pre 6 godina

Mi nista nismo prodali, ne dovodite gradjane u zabludu, mi smo samo iznajmili uslovno receno na rok od 25godina, nakon toga se aerodrom vraca u vlasnistvo Repubike Srbije, dakle nistaa nije prodato vec i ne pricajte ono sto ne znate, ovo je koncesina dakle iznajmljuju aerodrom na 25godina pod uslovima da zakupci Francuzi ispune odredjene obaveze nakon toga se vraca Srbiji. Ne mracite i ne kudite bez znanja i osnova.

milos

pre 6 godina

Sustina svega je i dalje zadrzati privilegovan polozaj er srbije i zastita linija er srbije od drugih lou kost kompanija...Zato cu i dalje kod sestre u Rim ici za 180 evra umesto 50 kao nekad viz erom. Monopol na linije u EU ne moze da postoji a koliko vidim kod nas ce to ostati...

neny

pre 6 godina

Interesantno, kako nam svetska banka i MMF preporucuju da sve prodamo, pa cak i ono sto je profitabilno. Interesantno je i kako u vodecim zapadnim zemljama aerodromi ostaju u drzavnom vlasnistvu. Francuzima, Nemcima, Svedjanima ili Amerikancima ne pada na pamet da prodaju svoje vodece aerodrome. Ako neko ne razume: voda, energija, rudna bogatstva, plodna zemlja, infrastruktura (zeleznica, aerodromi, putna mreza), Posta, Telekom su od strateskog, pa cag i vojnog znacaja za svaku (a pogotovu malu) drzavu i ne prodaju se!!!! Zasto ne prodaju one trule fabrike sa partijskim direktorima??

vlajs

pre 6 godina

kakve veze imaju air srbija i aerodrom? mislim da bi bila vrednost i veca za aerodrom da nema propale air srbije, mnogo vise kopanija i letova bi imali. kojih to 8 aerodroma ima na upravljanju ova kompanija? koja zemlja, velicina, broj putnika, itd... jel napravio neko analizu da drzva ulozi 700+ milki koliki bi to bio prihod i profit za drzavu u pomenutom periodu ???

Бобан

pre 6 godina

Да ли ће Аир Србија напокон морати да плаћа таксе и да ли ће и то морати да се дотира из буџета као што се иначе дотира та губиташка компанија?

kiza

pre 6 godina

Bice noga u d... radnicima,plate ce im odmah oboriti pa uzmi ili ostavi,mogu da cuju iskustva iz regiona kad su bile koncesije kako su prosli radnici ali vazno je da su uzeli pare!!!

neny

pre 6 godina

Interesantno, kako nam svetska banka i MMF preporucuju da sve prodamo, pa cak i ono sto je profitabilno. Interesantno je i kako u vodecim zapadnim zemljama aerodromi ostaju u drzavnom vlasnistvu. Francuzima, Nemcima, Svedjanima ili Amerikancima ne pada na pamet da prodaju svoje vodece aerodrome. Ako neko ne razume: voda, energija, rudna bogatstva, plodna zemlja, infrastruktura (zeleznica, aerodromi, putna mreza), Posta, Telekom su od strateskog, pa cag i vojnog znacaja za svaku (a pogotovu malu) drzavu i ne prodaju se!!!! Zasto ne prodaju one trule fabrike sa partijskim direktorima??

kiza

pre 6 godina

Bice noga u d... radnicima,plate ce im odmah oboriti pa uzmi ili ostavi,mogu da cuju iskustva iz regiona kad su bile koncesije kako su prosli radnici ali vazno je da su uzeli pare!!!

Miki

pre 6 godina

Pa ti si zadovoljan sto si smanjijo plate i penzije, ti si zadovoljan sto si nam poskupio struju i uveo akcizu na nju, ti si zadovoljan sto si nam podigao porez na imovinu i povecao PDV, ti si zadovoljan sto imamo najskuplje gorivo u Evropi, ti si zadovoljan sto imamo najmanje plate u EVROPI, i sve proglasavas svojim uspehom sram da te bude, a kako je nama i nasim porodicama bas te briga.IDIOTIZAM NEMA GRANICA.

jj

pre 6 godina

Pohrlili botovi da nam objasne koliko je dobro sto smo iznajmili svoj aerodrom nekom drugom.
Zasto bi neka druga kompanija to zelela ako u tome ne vidi zaradu??

Matematika

pre 6 godina

Da vudimo koncesija je 25 godina, dali su nam 500M sa tim da je ukupna investicija 1,4 ili 1,6 milijardi mrzi me da se vracam na vest. Sad aerodrom zaradjuje 25M godisnje oni nek odma udvostruce zaradu,a nemoguce je, to im dodje za 25 godina 1,25 milijardi zarade i kako su oni tu dobri? Daj da lupetamo brojeve,a ovce samo mekecu na farme i zadruge!

vlajs

pre 6 godina

kakve veze imaju air srbija i aerodrom? mislim da bi bila vrednost i veca za aerodrom da nema propale air srbije, mnogo vise kopanija i letova bi imali. kojih to 8 aerodroma ima na upravljanju ova kompanija? koja zemlja, velicina, broj putnika, itd... jel napravio neko analizu da drzva ulozi 700+ milki koliki bi to bio prihod i profit za drzavu u pomenutom periodu ???

Бобан

pre 6 godina

Да ли ће Аир Србија напокон морати да плаћа таксе и да ли ће и то морати да се дотира из буџета као што се иначе дотира та губиташка компанија?

tricikl

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.

rusosaurus

pre 6 godina

Godišnje od koncesije prihod u budžet R.Srbije (ne vlade , jer budžet nije vladin novčanik iako gospodin Mito ubeđuje gospodina Vladu u suprotno) je 25 miliona eura ili nmalo jače od 2 miliona mesečno .Da li je malo ili mnogo ne znam , ali je činjenica da je Aerodrom dosad znatno više prihodovao na mesečnom nivou .Moje skromno mišljenje je da je bilo bolje da se koncesionarima dala izgradnja autoputeva tj. nek ga naprave od svojih para ,a onda 20 god nek naplaćuju putarinu i zakup zemljišta uz autoputeve za benzinske pumpe i sl. .Međutim u tom grmu i leži zeka jer kako bi onda kumovsko-bratske firme mogle da izvode radove i to debelo naplaćuju iz budžeta.Sve je jasno ko hoće da vidi ,a ko neće ili ne može iskreno mi ga je žao.

iza ugla

pre 6 godina

Nema vise namestenih tendera, viska zaposlenih, partijskog zaposljavanja, svega onoga sto je bilo i ima u Galenici, Dunav osiguranju, Komercijalnoj banci, Zeleznici.....

gradjanin

pre 6 godina

Posto je sad sa air srbije prebaceno 400 radnika na aerodrom a i onako aerodrom ima preko 1900 radnika bice dosta otkaza. Prvo sektori pravne, kadrovske, investicije i razvoj i fizicko obezbedjenje gde ima viska preko 50%.pa gdr ste videli po 4 radnika FO na svakom prolazu i gejtu. I samo se setkaju po zgradi. Nigde u svetu to nisam video. u delatnostima gde se radi a to je saobracaj i u kdk kontroli uvek manjka radnika.mislim da ce radnici mnogih manje vaznih sluzbi preci u privatne agencije. A to ce znaciti manje plate. Do sada su sa sss radnici na aerodromu primali vise od doktora. Negde oko 65000 din neto.
Vidim da je samo obecano a nije potpisano za otkaze.

АРА

pre 6 godina

dvaplusdva3@ Ванси је професионални конзорцијум за унапређење аеродромске инфраструктуре. Зашто смо дали аеродром на концесију? Тачно је да имамо профит од 25 милиона евра али је и тачно да већ 2 године нисмо у стању да га озбиљно искористимо и инвестирамо у аеродром. То наравно није ни чудо јер аеродром води Саша Влаисављевић, да да ако се сећате то је господин који је био директор Јата током 2000-тих, и који је све Јат на најниже гране, опљачкао имовину, расходовао неке авионе и оставио дуг од 30 милиона евра. Е због свега тога, драго ми је да је Ванси узео аеродром јер ће га професионално водити. Штета јесте, могли смо и сами али....

Deki

pre 6 godina

Ugovor je pretpostavljam nedostopan pa ce nam ga onda Nebojsa iz Beograda tumaciti recima tipa "da nesto sam procitao" kao onomad u zabranjenoj emisiji Olje Beckovic. Valjda je sad jasno zasto je ta emisija ukinuta.

Ono

pre 6 godina

Neće biti otkaza nego neće produžiti ugovore ogromnom broju ljudi koji radi na odredjeno. Takvih ima makar 50%. Verovatno će vremenom da se rešavaju i partijskih pijavica koje rade za stalno, a ne znaju ni gde je aerodrom. Ovaj koncesionar je ozbiljna firma, ali svakako će iskoristiti sve rupe u zakonu i povlastice koje će mu političari dati. Prosto to je tako...

Aleksa

pre 6 godina

Vucic je spasio aerodrom nije ga prodao a sacuvao je radna mesta i jos ce sve biti bolje,ljud znaju da je situacija sa aerodromom bila uzasna ovo je najbolji potez vlade srbije do sada.Svaka cast predsednice!

milos

pre 6 godina

Sustina svega je i dalje zadrzati privilegovan polozaj er srbije i zastita linija er srbije od drugih lou kost kompanija...Zato cu i dalje kod sestre u Rim ici za 180 evra umesto 50 kao nekad viz erom. Monopol na linije u EU ne moze da postoji a koliko vidim kod nas ce to ostati...

Milojko

pre 6 godina

Na Beogradskom aerodromu treba da bude baza Ryanaira i Easyjeta, a i Wizz bi mogao da vrati neke linije, kao onu za Sandefjord koju je ukinuo nakon pozdizanja taksi. Sto se tice AirSerbie, njihovi bajni vlasnici su pokazali svoje znanje na upravljanju u AirBerlinu i Alitaliji. A sada njihove gubitke pokusavaju da umanje nabijajuci ogrome cene karata AirSerbije. E pa ne verujem da ce moci tako vise!

Tanja

pre 6 godina

Mislim da radnici ne trebaju da brinu da li će doći do otkaza. Vučić zna šta je dobro za aerodrom, ne verujem da mu je cilj da svoje građane ugrozi na bilo koji način.

hmh

pre 6 godina

Strasno kako smo mi propali,ma sve sto imamo ili prodajemo ili izdajemo ili pod stecaj...Nema nama spasa,znaci drzava zivi od smanjenih plata i penzija,koncesija,rudne rente,aman ima li nesto sto ova drzava moze da vodi osim propalih javnih preduzeca koja zive na aparatima tipa zeleznice i slicno!

nenad

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?

Aleksandar

pre 6 godina

Mi nista nismo prodali, ne dovodite gradjane u zabludu, mi smo samo iznajmili uslovno receno na rok od 25godina, nakon toga se aerodrom vraca u vlasnistvo Repubike Srbije, dakle nistaa nije prodato vec i ne pricajte ono sto ne znate, ovo je koncesina dakle iznajmljuju aerodrom na 25godina pod uslovima da zakupci Francuzi ispune odredjene obaveze nakon toga se vraca Srbiji. Ne mracite i ne kudite bez znanja i osnova.

u vremenu....

pre 6 godina

Kako je to godisnja taksa definisana od-do, da li je time rizik novog vlasnika sveden na minimum, i da jos jedno pitanje, da li su delovi ugovora skriveni, mislim da je to odlicna praksa.....

Miloje

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.
(tricikl, 6. januar 2018 14:02)

Potpuno se slazem, drzava Srbija vec 100 godina pokazuje da je nesposoban vlasnik, tako da je bolje dati nekom drugom da vodi drzavna preduzeca.
Samo bih dodao da Zelezara nikada nije donosila profit, sto je u skladu sa procenom o sposobnosti drzave da vodi neko preduzece...

АРА

pre 6 godina

vlajs@ Одеш на сајт Vinci airports и погледаш које аеродроме воде. Београд ће им бити 8. или 9. по броју путника. Највећи који воде је аеродром у Лисабону 22 милиона путника. У Осаки такође око 20 милиона...

Gradjanin

pre 6 godina

@Ako ove godine ima profit od 25 mil € zasto se ne ulaze da bude jos veci profit a samim tim ostalo bi nama na upravljanje?!?!
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (dvaplusdva3, 6. januar 2018 13:06)

A kojim to nama??? Partijskim kadrovima i nekom rodjaku Mirka Marjanovica od 70 godina koji se vec uvalio u Komercijalnu banku, nekom takvom "strucnjaku". Jel takvo upravljanje zelis necim ili da neko stvarno yaradjuje maksimalni novac pa da lepo puni budzet taksama, porezima kako je to svugde u svetu NORMALNO, a ne da sluzi da se zaposljavaju svalerke sa dva casa i velikim odmorom od skole.
Pa dokle vise da se sramotimo. Ceo svet nam se smeje vec 70 godina!

Bane

pre 6 godina

Koja je ove ljude učio matematici? Ako ja investiram u svoju firmu, kako država to računa u svoju zaradu?
I kolika je godišnja taksa - 4 ili 16 miliona evra? Ovo znači da na 25 godina, država može da profitira 400 miliona evra, ali isto tako i samo nešto više od 100 miliona evra.

Bane

pre 6 godina

(Saki, 6. januar 2018 15:13)

Evo mogu i ja da im to kažem. Ali da li sam ja kompetentan da to kažem, naravno da nisam, ali nije ni predsednik. Tako da te njegove reči nemaju težinu jer nije on taj koji odlučuje.

Airport Specialist

pre 6 godina

@neny- paušalne izjave kao vaša da su aerodromi u zapadnim zemljama u vlasništvu države su potpuno nepotrebne i neistinite. Evo ja provodim ceo svoj radni vek kao tehnički ekspert za aerodrome i kroz posao sam posetio veliki broj i radio projekte na njima. Možda je za vas teško da prihvatite ali velika većina uključujući i one najveće i najprometnije su u vlasništvu privatnih kompanija ili investicionih gondova. Uglavnom su tu i specijalizovane kompanije koje upravljaju, segmentima ili celim aerodromom.

Darmon

pre 6 godina

Vinci jwe velika kompanija koja zaradjuje mnogo, ali ne znaci da ce zbog toga da ce zaposleni na aerodromu zaradjivati bolje i vese. Zapadne kompanije traze pre svega jeftiniju radnu snagu,a uz to ako izvesni standardi ne budu postovani, sigurno je da ce biti otpustanja. Ako primanja akceonera ne budu konstantna , zna se sta sledi. Zato niko ne moze da garantuje da ce aerodrom imati uspeh. Uz to sve zavisi i od broja letova, broja kompanije i odobrenih "slotova". Kompanije low cost ako imaju pogodne cene i destinacije mogu da profitiraju, a redovne kompanije, kao sto se zna su u padu po broju putnika i prihoda.

BOSS

pre 6 godina

Ja ovoga Vucka ne volim,i svuda se petlja,samo ga cekam kad se bude otvarao butik neki,poput zare ili sportvision da se pojavi i da kaze nesto pametno,al sto se tice aerodroma i ako je ovo sve tacno,ovo je Srbiji najbolji poklon za Bozic...

zoki

pre 6 godina

Što se tiče obećanja da neće biti otpuštanja radnika, tačka 126 Ugovora glasi:
Obećavamo da neće biti opuštanja radnika, obzirom da su do sada u velikom broju radili krajnje opušteno, lagano, ili nisu radili uopšte.

sasa

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?
(nenad, 6. januar 2018 19:27)

Kao vlasnik jedne akcije aerodroma sam dobijao oko 200din dividende godisnje. Posto ima oko 38m akcija, to ispada 76m evra godisnje puta 25 to je 1.9mlrd evra. Plus profit oko 30m eu godisnje puta 25 je 750m eu. Air serbiji je svake godine oprastana taksa da bi bili u plusu, sto sada nece biti slucaj. Pretpostavka je i da ce rasti broj putnika, a shodno tome i prihodi aerodroma. Sigurno se nisu preracunali. Samo mi nije jasno kako mogu da daju moju akciju u koncesiju bez mog pristanka???

Dr Mr

pre 6 godina

I ja sam u principu protiv prodavanja strateških organizacija, ali realno to je jedini način da neko uloži pare da sredi onaj užas i bedu od aerodroma. Ko će kod nas da uloži toliko para u posao u kom nemamo iskustva? Da neće Kostić, Peconi i slični buzdovani?

Tanja

pre 6 godina

Mislim da radnici ne trebaju da brinu da li će doći do otkaza. Vučić zna šta je dobro za aerodrom, ne verujem da mu je cilj da svoje građane ugrozi na bilo koji način.

Aleksa

pre 6 godina

Vucic je spasio aerodrom nije ga prodao a sacuvao je radna mesta i jos ce sve biti bolje,ljud znaju da je situacija sa aerodromom bila uzasna ovo je najbolji potez vlade srbije do sada.Svaka cast predsednice!

neny

pre 6 godina

Interesantno, kako nam svetska banka i MMF preporucuju da sve prodamo, pa cak i ono sto je profitabilno. Interesantno je i kako u vodecim zapadnim zemljama aerodromi ostaju u drzavnom vlasnistvu. Francuzima, Nemcima, Svedjanima ili Amerikancima ne pada na pamet da prodaju svoje vodece aerodrome. Ako neko ne razume: voda, energija, rudna bogatstva, plodna zemlja, infrastruktura (zeleznica, aerodromi, putna mreza), Posta, Telekom su od strateskog, pa cag i vojnog znacaja za svaku (a pogotovu malu) drzavu i ne prodaju se!!!! Zasto ne prodaju one trule fabrike sa partijskim direktorima??

BOSS

pre 6 godina

Ja ovoga Vucka ne volim,i svuda se petlja,samo ga cekam kad se bude otvarao butik neki,poput zare ili sportvision da se pojavi i da kaze nesto pametno,al sto se tice aerodroma i ako je ovo sve tacno,ovo je Srbiji najbolji poklon za Bozic...

vlajs

pre 6 godina

kakve veze imaju air srbija i aerodrom? mislim da bi bila vrednost i veca za aerodrom da nema propale air srbije, mnogo vise kopanija i letova bi imali. kojih to 8 aerodroma ima na upravljanju ova kompanija? koja zemlja, velicina, broj putnika, itd... jel napravio neko analizu da drzva ulozi 700+ milki koliki bi to bio prihod i profit za drzavu u pomenutom periodu ???

Aleksandar

pre 6 godina

Mi nista nismo prodali, ne dovodite gradjane u zabludu, mi smo samo iznajmili uslovno receno na rok od 25godina, nakon toga se aerodrom vraca u vlasnistvo Repubike Srbije, dakle nistaa nije prodato vec i ne pricajte ono sto ne znate, ovo je koncesina dakle iznajmljuju aerodrom na 25godina pod uslovima da zakupci Francuzi ispune odredjene obaveze nakon toga se vraca Srbiji. Ne mracite i ne kudite bez znanja i osnova.

kiza

pre 6 godina

Bice noga u d... radnicima,plate ce im odmah oboriti pa uzmi ili ostavi,mogu da cuju iskustva iz regiona kad su bile koncesije kako su prosli radnici ali vazno je da su uzeli pare!!!

Miki

pre 6 godina

Pa ti si zadovoljan sto si smanjijo plate i penzije, ti si zadovoljan sto si nam poskupio struju i uveo akcizu na nju, ti si zadovoljan sto si nam podigao porez na imovinu i povecao PDV, ti si zadovoljan sto imamo najskuplje gorivo u Evropi, ti si zadovoljan sto imamo najmanje plate u EVROPI, i sve proglasavas svojim uspehom sram da te bude, a kako je nama i nasim porodicama bas te briga.IDIOTIZAM NEMA GRANICA.

milos

pre 6 godina

Sustina svega je i dalje zadrzati privilegovan polozaj er srbije i zastita linija er srbije od drugih lou kost kompanija...Zato cu i dalje kod sestre u Rim ici za 180 evra umesto 50 kao nekad viz erom. Monopol na linije u EU ne moze da postoji a koliko vidim kod nas ce to ostati...

jj

pre 6 godina

Pohrlili botovi da nam objasne koliko je dobro sto smo iznajmili svoj aerodrom nekom drugom.
Zasto bi neka druga kompanija to zelela ako u tome ne vidi zaradu??

Бобан

pre 6 godina

Да ли ће Аир Србија напокон морати да плаћа таксе и да ли ће и то морати да се дотира из буџета као што се иначе дотира та губиташка компанија?

Matematika

pre 6 godina

Da vudimo koncesija je 25 godina, dali su nam 500M sa tim da je ukupna investicija 1,4 ili 1,6 milijardi mrzi me da se vracam na vest. Sad aerodrom zaradjuje 25M godisnje oni nek odma udvostruce zaradu,a nemoguce je, to im dodje za 25 godina 1,25 milijardi zarade i kako su oni tu dobri? Daj da lupetamo brojeve,a ovce samo mekecu na farme i zadruge!

iza ugla

pre 6 godina

Nema vise namestenih tendera, viska zaposlenih, partijskog zaposljavanja, svega onoga sto je bilo i ima u Galenici, Dunav osiguranju, Komercijalnoj banci, Zeleznici.....

rusosaurus

pre 6 godina

Godišnje od koncesije prihod u budžet R.Srbije (ne vlade , jer budžet nije vladin novčanik iako gospodin Mito ubeđuje gospodina Vladu u suprotno) je 25 miliona eura ili nmalo jače od 2 miliona mesečno .Da li je malo ili mnogo ne znam , ali je činjenica da je Aerodrom dosad znatno više prihodovao na mesečnom nivou .Moje skromno mišljenje je da je bilo bolje da se koncesionarima dala izgradnja autoputeva tj. nek ga naprave od svojih para ,a onda 20 god nek naplaćuju putarinu i zakup zemljišta uz autoputeve za benzinske pumpe i sl. .Međutim u tom grmu i leži zeka jer kako bi onda kumovsko-bratske firme mogle da izvode radove i to debelo naplaćuju iz budžeta.Sve je jasno ko hoće da vidi ,a ko neće ili ne može iskreno mi ga je žao.

gradjanin

pre 6 godina

Posto je sad sa air srbije prebaceno 400 radnika na aerodrom a i onako aerodrom ima preko 1900 radnika bice dosta otkaza. Prvo sektori pravne, kadrovske, investicije i razvoj i fizicko obezbedjenje gde ima viska preko 50%.pa gdr ste videli po 4 radnika FO na svakom prolazu i gejtu. I samo se setkaju po zgradi. Nigde u svetu to nisam video. u delatnostima gde se radi a to je saobracaj i u kdk kontroli uvek manjka radnika.mislim da ce radnici mnogih manje vaznih sluzbi preci u privatne agencije. A to ce znaciti manje plate. Do sada su sa sss radnici na aerodromu primali vise od doktora. Negde oko 65000 din neto.
Vidim da je samo obecano a nije potpisano za otkaze.

АРА

pre 6 godina

dvaplusdva3@ Ванси је професионални конзорцијум за унапређење аеродромске инфраструктуре. Зашто смо дали аеродром на концесију? Тачно је да имамо профит од 25 милиона евра али је и тачно да већ 2 године нисмо у стању да га озбиљно искористимо и инвестирамо у аеродром. То наравно није ни чудо јер аеродром води Саша Влаисављевић, да да ако се сећате то је господин који је био директор Јата током 2000-тих, и који је све Јат на најниже гране, опљачкао имовину, расходовао неке авионе и оставио дуг од 30 милиона евра. Е због свега тога, драго ми је да је Ванси узео аеродром јер ће га професионално водити. Штета јесте, могли смо и сами али....

u vremenu....

pre 6 godina

Kako je to godisnja taksa definisana od-do, da li je time rizik novog vlasnika sveden na minimum, i da jos jedno pitanje, da li su delovi ugovora skriveni, mislim da je to odlicna praksa.....

tricikl

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.

Gradjanin

pre 6 godina

@Ako ove godine ima profit od 25 mil € zasto se ne ulaze da bude jos veci profit a samim tim ostalo bi nama na upravljanje?!?!
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (dvaplusdva3, 6. januar 2018 13:06)

A kojim to nama??? Partijskim kadrovima i nekom rodjaku Mirka Marjanovica od 70 godina koji se vec uvalio u Komercijalnu banku, nekom takvom "strucnjaku". Jel takvo upravljanje zelis necim ili da neko stvarno yaradjuje maksimalni novac pa da lepo puni budzet taksama, porezima kako je to svugde u svetu NORMALNO, a ne da sluzi da se zaposljavaju svalerke sa dva casa i velikim odmorom od skole.
Pa dokle vise da se sramotimo. Ceo svet nam se smeje vec 70 godina!

Airport Specialist

pre 6 godina

@neny- paušalne izjave kao vaša da su aerodromi u zapadnim zemljama u vlasništvu države su potpuno nepotrebne i neistinite. Evo ja provodim ceo svoj radni vek kao tehnički ekspert za aerodrome i kroz posao sam posetio veliki broj i radio projekte na njima. Možda je za vas teško da prihvatite ali velika većina uključujući i one najveće i najprometnije su u vlasništvu privatnih kompanija ili investicionih gondova. Uglavnom su tu i specijalizovane kompanije koje upravljaju, segmentima ili celim aerodromom.

nenad

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?

АРА

pre 6 godina

vlajs@ Одеш на сајт Vinci airports и погледаш које аеродроме воде. Београд ће им бити 8. или 9. по броју путника. Највећи који воде је аеродром у Лисабону 22 милиона путника. У Осаки такође око 20 милиона...

Milojko

pre 6 godina

Na Beogradskom aerodromu treba da bude baza Ryanaira i Easyjeta, a i Wizz bi mogao da vrati neke linije, kao onu za Sandefjord koju je ukinuo nakon pozdizanja taksi. Sto se tice AirSerbie, njihovi bajni vlasnici su pokazali svoje znanje na upravljanju u AirBerlinu i Alitaliji. A sada njihove gubitke pokusavaju da umanje nabijajuci ogrome cene karata AirSerbije. E pa ne verujem da ce moci tako vise!

Miloje

pre 6 godina

Kao sto je rekao gdin Milan Culibrk pre neki dan, gotovo sve sto je u drzavnom vlasnistvu treba prodati. Tako je i Galenika donosila profit, pa gde je sada... Tako je i Zelezara donosila profit pa smo je jedva uvalili... Kod nas se menadzment postavlja po partijskoj liniji (ne mislim samo na ovu vlast nego na sve). Tako da uz garancije za ulaganje i radnike, mislim da je ovo dobar potez.
(tricikl, 6. januar 2018 14:02)

Potpuno se slazem, drzava Srbija vec 100 godina pokazuje da je nesposoban vlasnik, tako da je bolje dati nekom drugom da vodi drzavna preduzeca.
Samo bih dodao da Zelezara nikada nije donosila profit, sto je u skladu sa procenom o sposobnosti drzave da vodi neko preduzece...

Deki

pre 6 godina

Ugovor je pretpostavljam nedostopan pa ce nam ga onda Nebojsa iz Beograda tumaciti recima tipa "da nesto sam procitao" kao onomad u zabranjenoj emisiji Olje Beckovic. Valjda je sad jasno zasto je ta emisija ukinuta.

Bane

pre 6 godina

Koja je ove ljude učio matematici? Ako ja investiram u svoju firmu, kako država to računa u svoju zaradu?
I kolika je godišnja taksa - 4 ili 16 miliona evra? Ovo znači da na 25 godina, država može da profitira 400 miliona evra, ali isto tako i samo nešto više od 100 miliona evra.

hmh

pre 6 godina

Strasno kako smo mi propali,ma sve sto imamo ili prodajemo ili izdajemo ili pod stecaj...Nema nama spasa,znaci drzava zivi od smanjenih plata i penzija,koncesija,rudne rente,aman ima li nesto sto ova drzava moze da vodi osim propalih javnih preduzeca koja zive na aparatima tipa zeleznice i slicno!

Ono

pre 6 godina

Neće biti otkaza nego neće produžiti ugovore ogromnom broju ljudi koji radi na odredjeno. Takvih ima makar 50%. Verovatno će vremenom da se rešavaju i partijskih pijavica koje rade za stalno, a ne znaju ni gde je aerodrom. Ovaj koncesionar je ozbiljna firma, ali svakako će iskoristiti sve rupe u zakonu i povlastice koje će mu političari dati. Prosto to je tako...

Darmon

pre 6 godina

Vinci jwe velika kompanija koja zaradjuje mnogo, ali ne znaci da ce zbog toga da ce zaposleni na aerodromu zaradjivati bolje i vese. Zapadne kompanije traze pre svega jeftiniju radnu snagu,a uz to ako izvesni standardi ne budu postovani, sigurno je da ce biti otpustanja. Ako primanja akceonera ne budu konstantna , zna se sta sledi. Zato niko ne moze da garantuje da ce aerodrom imati uspeh. Uz to sve zavisi i od broja letova, broja kompanije i odobrenih "slotova". Kompanije low cost ako imaju pogodne cene i destinacije mogu da profitiraju, a redovne kompanije, kao sto se zna su u padu po broju putnika i prihoda.

Bane

pre 6 godina

(Saki, 6. januar 2018 15:13)

Evo mogu i ja da im to kažem. Ali da li sam ja kompetentan da to kažem, naravno da nisam, ali nije ni predsednik. Tako da te njegove reči nemaju težinu jer nije on taj koji odlučuje.

sasa

pre 6 godina

Molim za malu pomoc iz ekonomije, slab sam - nisam skolovao za to:

Francuzi ce da daju 501m i uloze 725 = 1226 sto mu dodje oko 1226 : 25 = 49 godisnje u firmu koja donosi 30mil godisnje.

Sto mu dodje 750mil. Znaci gube 500? Jel tako?
(nenad, 6. januar 2018 19:27)

Kao vlasnik jedne akcije aerodroma sam dobijao oko 200din dividende godisnje. Posto ima oko 38m akcija, to ispada 76m evra godisnje puta 25 to je 1.9mlrd evra. Plus profit oko 30m eu godisnje puta 25 je 750m eu. Air serbiji je svake godine oprastana taksa da bi bili u plusu, sto sada nece biti slucaj. Pretpostavka je i da ce rasti broj putnika, a shodno tome i prihodi aerodroma. Sigurno se nisu preracunali. Samo mi nije jasno kako mogu da daju moju akciju u koncesiju bez mog pristanka???

zoki

pre 6 godina

Što se tiče obećanja da neće biti otpuštanja radnika, tačka 126 Ugovora glasi:
Obećavamo da neće biti opuštanja radnika, obzirom da su do sada u velikom broju radili krajnje opušteno, lagano, ili nisu radili uopšte.

Dr Mr

pre 6 godina

I ja sam u principu protiv prodavanja strateških organizacija, ali realno to je jedini način da neko uloži pare da sredi onaj užas i bedu od aerodroma. Ko će kod nas da uloži toliko para u posao u kom nemamo iskustva? Da neće Kostić, Peconi i slični buzdovani?