Petak, 05.01.2018.

11:13

"Biće penzije kao socijalna pomoć - novi fond"

PUPS upozorava da bi penzije u Srbiji, ukoliko se nešto ne promeni, mogle da budu na nivou socijalne pomoći i zalažu se za formiranje posebnog fonda.

Izvor: Beta

"Biæe penzije kao socijalna pomoæ - novi fond" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Ujka Vasa

pre 6 godina

Penzioneri opametite se!
Ovo će se zaista obistiniti ukoliko ova pljačkaška družina iz PUPS-a nastavi da vam kroji kapu!!!

novosaïanin

pre 6 godina

Penzioneri kao muve bez glave se utapaju u "tuđe" partije i stranke i ne mogu da odlučuju o svojim stečenim pravima. Imaju svoju stranku PUPS u kojoj profitira mala grupa megalomana za račun vladajućih stranaka koje nemaju interes da čuvaju penzije. PENZIJE SE NE POVEĆAVAJU!!!! To je fama. One se moraju uskladivati sa inflacijom i porastom BDP da bi zadržale svoju realnu vrednost. Da bi se povećale morala bi se povećati njihova osnovica odnosno visina doprunisa na osnovu kog su utvrđena, a to je nerealno jer bi to značilo rad i posle penzionisanja i to za dobru (veću) platu na koju bi se plaćao doprinos. Penzioneri, GLASAJTE svi za vašu partiju po programu koji vam garantuje očuvanje realne vrednosti penzija kao uslov učešća u vlasti. Bez Vas se ne bi mogla formirati nijedna Vlada! Zahtevajte i konsfiskaciju imovine svih koji su uništili privredu i ostavili narod bez onog što ste stvarali pola veka i nemogućnosti zapošljavanja vaših potomaka..
Kako to da Zapadu i državama koje su bile lošije od nas sada hvale radnici, a naši lopovi sve rasprodali i ostavili nas bez proizvodne snage!

journalist u mirovini

pre 6 godina

Najbolje rešenje bi bilo da se fondovi PIO civilnog i vojnog dela ponovo razdvoje,jer ovako civilni nivo penzija se survava u jamu iz koje nema izlaza.Kad bi se uzeo propis u okviru zakona,ustanovio bi se kao da smo ušli u provaliju.Civilne penzije,izzumimajući državne činovnike i članove SNS su u kudikamo blišim odnosima sa vojnim penzijama,jer jedan vodnik I klase koji ima sada plaću preko 77 tisuća,ima veću plaću od doktora nauka i redovnog profesora univerziteta,mirovini,koji imaju oko 62 tisuće dinara mirovine.Sad uporedite vodnika sa podoficirskom školom sa univerzitetskim profesorom i doktorom nauka!

samo kažem

pre 6 godina

ne brinite ništa, svake godine zaposlimo po 600-700 hiljada ljudi i stopu nezaposlenosti samo što nismo sveli na nulu, tako da će uskoro penzije biti 500EUR... ili će to beše biti prosečna plata. Ma ne, biće 83.000 EUR... Jbg, to je cena jelke... Nema veze, prosledi mi se silne brojke, ali biće para, ne brinite, juhuuuuuu:)

Urbano samo urbano

pre 6 godina

Evo ja ne uplaćujem više u taj fond. A uplaćivao sam oko 10.000 evra godišnje, kad se preračuna od fine programerske plate. Na mojoj 'grbači' je bilo bar 3 penzionera. Ali znate, programerske plate su veće u Nemačkoj. Cvrc !

james emerson

pre 6 godina

Problem je po meni već jako bradat.
U vreme stare Juge, dok je iza svakog penzionera bio 4 do 5 zaposlenih ( koji su u većini i proizvodili ) Fondovi PIO su bili puni para, naprosto su prekipili a sa tim parama se nije znalo gazdovati. Nisu ulagali u nešto što bi kasnije donosio profit nego su te pare prosto rečeno sp**kane.
Sećam se da je sedamdesetih godina jedan poznati fudbalski klub tek tako dobio iz lokalnog fonda " kao pomoć ili nešto tako" dvadeset miliona dinara...
U to vreme radio sam u jednoj najjačoj firmi u Vojvodini. Radili smo godinama 10-12 sati dnevno i prekovremeni se isto pojavio na platnom spisku, svakako ne kao radni sat nego preračunato u učinak. Sve po svemu u to vreme se uplačivalo doprinos na svaki isplaćeni dinar.
Ali u to vreme važilo je pravilo kad je sve svačije onda je to ničije. Tako su ti uplaćeni novci i nestajali.
Zar smo mi , sada već oronuli matorci krivi za ta davna i kasnija novija "dešavanja", i da moramo biti kažnjeni???

ja pa ja

pre 6 godina

Ako radi u drzavnoj firmi, kad krene u penziju streljaju ga, resen problem.
(ratko, 05. januar 2018 17:37)

To treba uraditi kada se zaposli.Velika je verovatnoća da se partijski zaposlio.

да да

pre 6 godina

После оне ВАШЕ онако бахате директорке поште, немате никаквог моралног права да пензионерима солите памет ! Све што радите радите искључиво за сопствену корист, према томе, м'рш !!!

Neko iz mase

pre 6 godina

Ja sam ostao bez posla 2011. Za svako radno mesto gde sam konkurisao javilo se njih 30 i u većini slučajeva već se znalo ko će biti primljen na poziciju za to radno mesto. Kakve iluzije imaju ti što nam serviraju neke procente kada se za jedno radno mesto javlja u proseku oko 30 nezaposlenih?!

Džo

pre 6 godina

Sta se bunite i u Svajcarskoj je penzija na nivou socijalne pomoci. Zato i pale napolje: Francuska zabit, Tajland, Panama, Srbija, Turska itd.

Pera

pre 6 godina

Ovi hoće da zakolju jedinu perspektivu privrede Srbije (IT i srodne grane). Možda im je to i zadatak.

Manje KRADITE pa će biti prostora za veće penzije!

Jovan

pre 6 godina

Pa ne ulaze se u penzioni fond od pocetka ovog veka. Zasto se ne izjasnite ko je opljackao penzioni fond devedesetih i finansirao ratove koji su potom svi do jednog izgubljeni ?! Sta se to pravite ludi ?

omega

pre 6 godina

Ма, да... До сада давао по 50е за пензионо пута 12 месеци пута 20 година и то ме нико није питао хоћу ли и могу ли и то испада 12К евра и моје паре потрошили и сад социјала. Е, па нећу ја више, селим се за Казабланку...

novica

pre 6 godina

Šta je to PUPS?
I, kakve to veze ima sa penzijama građana?
Čekaj, čekaj, je l' to oni što oteše penzije pre 3 godine zajedno sa Vučkom?

ja pa ja

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako ! 
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH ! 
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% ! 

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.! 

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !
(s.nikolić, austrija, 05. januar 2018 12:00)

Mene nešto drugo interesuje.
Od tih navodno 2,5 miliona, koliko radi u nekoj privatnoj firmi koja nešto proizvodi, i koja uplaćuje realne pare u PIO.
Nemojte da računate, profesore, vojsku, miliciju, pa ni banke, prodavnice i sl.
Ja sam posmatrao svoje društvo, i nisam našao ni jednog.A živim u Kruševcu koji je bio jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova u staroj Jugoslaviji.
Tu dolazimo do odgovora, da je 10 milijardi eura novog duga otišlo na plate zaposlenih u Javnim službama i penzije.
A i veliki deo duga pre ovih na vlasti.
Naravno, bliži se kraj velikoj šarenoj laži.
Svi beže u Beograd, verujući da će se zaposliti negde u Javnoj Službi,a za vreme radnog vremena prodavati osiguranje i kozmetiku, a da će negde na jugu Srbije neka budala raditi 10 sati dnevno, 26 dana u nedelji za 250 eura.

Kraj bajke je sve bliži.

+SAVO

pre 6 godina

Верујем да има још људи који нису свесни да тај тзв. ПУПС, од почетка има улогу да онемогући деловање СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА, који је једини релевантан за права пензионера и који је припремио материјал за Суд у Стразбуру због крађе приватне имовине од стране тзв. државе.
Да ли сте некада чули од ових метузалема Кркобабића да су поставили питање те крађе? Нисте јер то је огранак Вучићевих партија и банди за сакупљање харача.

vidi ti njih

pre 6 godina

Aha, sada su namirisali IT kompanije, pa hajde da malo njih zajasemo i nateramo ih da pomazu penzionerima. Znate kako, svoj zivot stalno pamtim po nekakvim "solidarnostima". Tako su mojim roditeljiam oduzimali za nekakav zemljotres u Crnoj Gori, pa onda nekakvi stambeni fondovi, pa nekakvi fondovi solidarnosti ... E pa DOSTA JE BILO! Ja ne dam svoje pare nikome!

belalipozencic

pre 6 godina

O cemu ti Krkobabicu pricas sada.Pitaj Vucica zasto mladi i stariji beze iz Srbije.Ti si do juce a i danas u vladi koja se hvali privrednim rastom na jedtinoj radnoj snazi za 200 evra mesecno.Samo budale veruju u vase nebuluze.Sto ti neodes u penziju da zivis od prosecne pezije.

Monkzy

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo, neko treba da uloži silne pare u automatizaciju i modrrne mašine, faktički milione, a onda da dođu PUPS paraziti da ga kazne zbog toga. Kako da ne !

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

@mare, 5. januar 2018 12:04

Mare, prijatelju, ko će da ih kontroliše? Pa kod nas je bivši predsednik opštine, u vreme dok je bio na funkciji, držao neprijavljene radnike. Čak im nije plaćao ni pauzu za doručak. Više nije predsednik opštine, ali radi i dalje.

Djole

pre 6 godina

@pantelija, nece moci ni oni. svajcarci su uveli obavezni drugi penzioni stub, znaci pored drzavne penzije svako mora da uplacuje u i privatnu posto su ukapirali da ona prva nece biti dovoljna. u nemackoj opada broj stanovnika, i penzije ce biti samo ako budu nastavili da dolaze arapi.

matori

pre 6 godina

najbolje je da se dobija bruto plata, a da postoji fiksni minimum za državno penzijsko osiguranje. znači isto izdvajanje i od čistačice i od direktora, sa tim da svako može sebi da uplati privatni penzioni fond koliko želi. ( ovako je i u Australiji)
time se postiže da su državne penzije svima iste, a imovina iz privatnog penzijskog fonda je nasledna po zakonu ( familija nasleđuje ostatak iz fonda ako čovek umre i ne potroši sve iz njega).
kod nas je sada problem što ako bi se prešlo na taj sistem, kako bi obračunavali penzije, sa obzirom da se većini trebaju obračunati godine staža koje su izdvajali proporcionalno od plate i godine kada se izdvajao zakonski minimum. matematika je izvodiva i nije komplikovana....za 40 godina bi svi imali istu državnu penziju, a privatnu ko kako uštedi.....
ja imam oko 20 godina staža i u proseku dve prosečne plate mesečno, a nemam pojma kolika će mi biti penzija. pre nekoliko godina sam počeo da uplaćujem i privatni penzioni fond po malo.... i da napomenem da nemam ni dana staža u državnim ustanovama...

Jovan M.

pre 6 godina

Mene samo buni i nervira, što radnik mora da brine da li mu poslodavac uplaćuje doprinose? Prijavi ga a ne plaća mu doprinose. Čemu služi država osim da kontroliše poslodavce. Nije platio jedan mesec, neka ga hapsi, zatvara i neka mu pleni i gaće i majicu. Njemu i svim članovima njegovi bliže i dalje porodice. Radnik je tu da radi, za platu koju ugovori sa poslodavcem i njega više ništa ne treba da interesuje. Državo, samo radi svoj posao. Nema potrebe da brineš o radnicima.

Gordana

pre 6 godina

Penzije za vecinu penzionera vec su na nivou, cak i ispod, socijalne pomoci!!! Pa, socijalna pomoc podrazumeva, u normalnim zemljama, minimum sredstava potreban za zivot.

deda Marko

pre 6 godina

(laki78, 5. januar 2018 14:44)

Bravo! Jedino fer resenje! Takav sistem vec imaju mnoge zapadne zemlje. Ali kod nas to nece nikada zaziveti jer su ljudi nepismeni. Oni ce svi hladno ignorisati cinjenicu da minimalni doprinos garantuje samo, jedino i iskljucivo minimalnu penziju. Mozes to da im ponovis i svaki dan u tv spotovima, oni ce utisati tv. A kada im dodje vreme za penziju i dobiju taj minimalac sjatice se u Nemanjinu i blokirati saobracaj, vristeci kako su prevareni.

Zasto ovo pricam? Kada su privatizovali prve drustvene fabrike po Vojvodini otpustenim radnicima su isplatili ogromne otpremnine (za nase pojmove). Iznosi su bili i do 20,000 tadasnjih nemackih maraka. Ovi su sve to potrosili na auta, kucu, putovanja, garderobu ... A onda su se posle godinu dana pojavili na kapijama firmi i urlali kako su prevareni, kako nemaju od cega da zive, kako drzava mora da im resi egzistenciju ...

Zapravo, u Srbiji se jos uvek odrzavaju na snazi zaostali socijalisticki zakoni bas da bi se izbegla socijalna drama sirokih razmera.

popaj

pre 6 godina

PUPS se bavi statistikom...brojevima koji odslikavaju samo deo opste slike o penzijama. Ne ukazuju na problem obezvredjivanja vrednosti rada zaposlenih i kasnije njihove penzije kroz sistemsko uzimanje od strane drzave i paradrzave koji se sire na sve sfere drustva.

seljak

pre 6 godina

Naravno da nema para za penzije kada imamo gomilu likova sa beneficiranim radnim stazom u javnoj upravi.Zamislite dirigent u orkestru MUPa ima beneficirani radni staz .Em ide ranije u penziju em dobija punu penziju.Ako je prosek plate 46000 din onda bi izdvajanja za penziju trebalo da bude oko 34000 din.Od ukupne bruto plate prvo se odbije 14% na penziono zatim od te bruto plate odbija jos 14% i samo to zaposleni vidi na plati.Da bi prosecna plata bila 46000 ukupan bruto je oko 95000 din.

Dejan

pre 6 godina

@ nemanja
Sto si zapenio? Pa ja prvi sam trazio od poslodavca da me prijavi na minimalac( tako vec 14 godina) a ostalo na ruke ,pa cu sam da stedim .Zasto da mi uplacuje pun iznos kada ce me drzava sigurno zakinuti kada dodjem na red da se penzionisem , pa je isto da li mi poslodavac odvajao 150 ili 500 evra na poreze, ako cu penziju svakako imati 200 evra. Ovako se dogovorimo, dobro njemu, meni jos bolje. To sto je ostatak na ruke ja lepo u banku i orocim i mogu reci da sam nakon 14 godina ,oko 20.000 evra u plusu.
Da je ovo normalna drzava, da postoji zagarantovana sigurnost sve bi to bilo drugacije, ali je totalna ludost da mi poslodavac uplacuje pun iznos a onda da oko moje 65-70 godine, ako to i dozivim imam penziju oko 200 evra mesecno, . Neka hvala.

laki78

pre 6 godina

Mora da se uvede obavezni minimum za uplatu doprinosa sa PIO i garantovana minimalna penzija za tu uplatu.Sve preko toga mora da bude predmet slobodne volje zaposlenog koliko želi da uplati od bruto zarade u zavisnosti kakva je ponuda PIO fonda.Ovo je pljačka.Gde to piše da ja želim da uplaćujem duplo više za PIO od nekog sa duplo manjom platom? Ko kaže da želim veću penziju?Hoćemo izmenu ovog nakaradnog zakona i pravo zaposlenog da sam bira na koji iznos preko nekog zakonom određenog minimuma želi da uplaćuje PIO doprinose.Molim neku stranku da se pozabavi ovim pitanjem i formuliše inicijativu za izmenu zakona.

misko

pre 6 godina

Ne treba meni niko da daje penziju iz budžeta samo neka mi da ono što sam uplaćivao kroz 40 godina rada u fond PIO i to kroz projekciju penzije od 20 godina ako budem duže živeo nema penzije a ako kraće nikom ništa.

Pele

pre 6 godina

Pa kad bi penzioneri glasali za nekoga ko ce malo da uredi pravnu drzavu, mozda bi ko mladji i ostao.
Ovako dok glasaju za PUPS i za sebe, sta ce tu neko da im od svoje crkavice isplacuje penzije - i jos da ga maltretiraju po svim drzavnim sluzbama korumpirani i salteruse.

bbb

pre 6 godina

Kakve ce penzije imati generacije rodjeni 70 tih i 80 tih koje su svoje 20 te i 30 te docekale 90 tih godina u doba ratova, sankicija a koj su posle 5.oktobra bili matori za poslodavce. Retko ko osim onih koji su imali neke jake veze sada sa 40 tak, 50 tak godina ima bar 10 godian staza u knjizii, jer se uglavnom radi na crno, na probnom neplacenom radu...

nn

pre 6 godina

Porez mora da se plati ali ako on na bruto platu iznosi 65% shvatate da se isplati izbeci ga. Znaci na jednu vasu platu dve date drzavi. I da kazete okej bar imamo dobro zdravstvo, skolstvo, puteve, javne sluzbe itd... ali nemamo. E zato je pola naseg bdpa u sivoj zoni i tu ce i ostati. Bogatima je to ni iz dzepa ni u dzep a sirotinju ko pita. Svasta bih pisao jos ali Srbija brale objasnjava sve.

bg

pre 6 godina

To je mit da su u Srbiji veliki porezi pa jadni privatnici moraju da rade na crno. Porez na dobit, dividende...to je najniže u Evropi i Srbija je više poreski raj nego država sa visokim porezima. Na Zapadu su još veći porezi pa nešto nisu propali.
Još nešto mi smo 50% jeftiniji kao radnici u poredjenju samo sa istočnom Evropom i to je jako lepa pozicija za srpske gazde jer imaju skoro besplatnu radnu snagu u Srbiji .
A vi što ih branite samo nastavite.

sempervivum

pre 6 godina

Како, бре, нема довољно запослених да покрију уплате у пензиони фонд? Зар Велики Вођа није ономад рекао да је незапосленост пала на најнижи ниво?

Nemanja

pre 6 godina

Svi ovde pricate o tome kako privatnik na 30.000 platu svome radniki mora da uplati 50.000 bruto. pa zato izbegava celu platu da prijavi. Dali se neko zapitao koliko taj radnik zaradi mesecno svome vlasniku?

Decoooo

pre 6 godina

Nista ja ne razumem . Neverovatni rezultati Vuciceve vlasti govore da smo "najbolji na svetu" I sada se javljaju tamo neki koji PRETE NARODU da ce im penzije biti kao socijalna pomoc ? To je "nemoguce" jer Danas je prosecna plata u Srbiji na nivou od 20% od SOCIJALNE POMOCI U NEMACKOJ . A sta bi tek bilo da Nemci imaju Vucica ...?

Glasac na izborima

pre 6 godina

Najveci apsurd je da npr uplatite 1...5...10...14 godiana u PIO fond i na kraju dodjete da ima 65 godian zivota i npr 14 godina staza i PIO vam dodeli 0 dinara penzije jer je miniumu za penziju 15 godina staza , a ne vrate vam pare koje ste ulagali i koje su obratalil. U privatnomn fondu uplatite jedan mesec 1000 dinar minimujm i ako taj fond ne propadne tih 1000 dinara plus minus nekoliko stotian dinara (u zavisnostt od rasta fonda i rada fonda) vas ceka kada napunite 58 godina koliko je sada minimum da bi se ostarali penzija kod njih.

bg

pre 6 godina

Nema većih penzija dok se ne iskoreni rad na crno. Ako država toleriše sivu zonu gde je minimum 25% privrede onda oni direktno osiromašuju današnje penzionere jer njihova penzija direktno zavisi od ljudi koji danas legalno rade i uplaćuju doprinose.
Samo drakonske kazne rešavaju stvari. Dok se ne uvedu svi privatnici u legalne vode kao što je na Zapadu nema boljitka.
Zbog toga u Srbiji je ogromna nejednakost jer klasa na vrhu osiromašuje radnike i još varaju državu. Kad bi se uveo red vrlo brzo bi svi radili legalno a onaj ko ne taj bi vrlo brzo zatvorio biznis i opstali bi samo oni ozbiljni. Prva mera, radnik na crno odma kazna 500.000 dinara i 30 dana zatvora pa da vidim onda kako bi se ponašali. Treba uvesti privrednu policiju koja bi to kontrolisala.

disgustado

pre 6 godina

Održiv, efikasan i human penzijski sistem je ogledalo ekonomskog i socijalnog zdravlja jednog društva - a ovo što mi imamo u Srbiji je potpuna suprotnost tome. Zato što se već 27 godina na vlasti smenjuju predstavnici jedne te iste političke oligarhije čiji je jedini smisao postojanja proždiranje državnog budžeta i besramno bogaćenje kroz raznorazne "burazerske" partijske šeme. Ta oligarhija je nametnula tzv. neoliberalni model kao nekakvu svetu dogmu, vešto manipulišući rajinskom pasivnošću, samoživošću, lakovernošću, primitivnošću, materijalizmom i odustvom svesti o kolektivnoj dobrobiti i solidarnosti. Bezumno alava partokatija je pljačkanje državnog budžeta uspela da predstavi kao "sveto pravo" vladajuće stranke, povećanje dahijskih nameta kao normalan obrazac ponašanja, a smanjenje penzija i plata kao jedini način "ozdravljenja" javnih finansija koje su upravo njihovim nezasitim razbojničkim "modelom" i dovedene u stanje raspadanja. Kakav model zdrave privrede, finansija i generacijske solidarnosti uopšte mogu da ponude interesne kriminalne grupe čiji je jedini motiv da šibicarskim medijskim trikovima obezbede još par godina na vlasti ? Zato smo i došli u situaciju da izdvajanje za PIO odlazi u ekonomsku "crnu rupu", baš kao i sva ostala izdvajanja koja bi po definiciji trebalo da nam obezbede normalnu i stabilnu budućnost. Dokle god dopuštamo vukovima da čuvaju ovce, ostaćemo u ovoj ekonomskoj kloaki i najgorem glibu - i biće nam samo još gore. Mnogo gore.

Bgd

pre 6 godina

Dajte mi na račun Bruto I zaradu i ja ću sam da se brinem o zdravstvenom i penzionom osiguranju. Vi mi u životu ne trebate. Ne može? A zašto? Pa zato što bi se tek onda ogolio sistem i videle razmere pljačke u državi. Za sada još presipate iz šupljeg u prazno ali ponestaje tečnosti...

Milan Indjija

pre 6 godina

U Indjiji, 80% radnika koji rade kod SRPSKIH iliti nasih preduzetnika, prima minimalac, a ostalo na ruke. To prvo treba da se resi, pa kada se umesto 25 hiljada, na racun bude leglo 50 hiljada i na to idu doprinosi, onda ni penzija nece biti 15 hiljada. Ali drzava to dopusta privatnicima. U velikoj indjijskoj privredi, sve strane firme posluju sasvim po zakonu. Radio sam i znam. Nasi domaci preduzetnici jedini varaju drzavu, radnike i ceo sistem. To regulisite gospodo i ne brinite. Ali to je isto kao saobracaj u Srbiji. Kazne placa samo sirotinja, a bogati su povlasceni. I opet narod bira takve na vlast, koji dopustaju sve ovo.

Miki

pre 6 godina

Bilo gde u svetu posle ovakve najave izbili bi neredi i generalni strajk.
Laz je da su starosne penzije socijalna kategorija, to bi se moglo reci za invalidske i porodicne ali one su ionako niske. Starosne idu kao bilo koje osiguranje, dajes da bi kad nastupi osiguran slucaj dobio srazmerno uplatama.
Ja sam preko 30 godina uplacivao dobre iznose i sta sad treba da dobijem socijalnu pomoc? Pa nisam socijalni slucaj, vredno sam radio i drzava je imala valjda koristi od toga.
Dakle vlada sprema veliki uspeh, da celu jednu milionsku populaciju prebaci u socijalne slucajeve.

marko

pre 6 godina

Па ови сви скупа нису ни способни да сакрију колико су неспособни. Па човек који је цео живот уплаћивао пензију никакве везе нема са некаквим следећим пензионерима. Његове паре треба да су у фонду којим се паметно управља и из ког и запослени у фонду треба да добију плате. Ок, они пре вас тј ви, су упропастили државу, и сада је око 50% буџета Србије намењено за исплату пензија. Али када би се сада направио пресек стања, видело би се да је за време Слободана тај проценат исплата из буџета био далеко мањи. А кад би неко ушао у пензиони фонд и видео колико тамо има запослених, тј колико их је повећан број за последњих 10 година, много тога би било јасно.

MarkooOoOoooOooOooOOOOoooOO

pre 6 godina

Nemam zivaca da citam ali verovatno opet prete penzionerima da penzije nece dolaziti osim ako se glasa za njih. Jer eto, ovce su glasale pa su sva obecanja ispunjena i sad mozemo opet tako. Do smrti!

Ankica

pre 6 godina

Predlazem da dobijamo bruto plate.Sami cemo se odluciti kod kojeg lekara cemo se leciti,i tako zbog guzvi mnogi od nas idu kod privatnog lekara.Sami cemo birati skole za decu,i tako im placamo privatne casove.Sami cemo izabrati neki privatni penzioni fond,a vlast kako bi isplatila penzije,neka se odrekne velikih plata(neka zive od prosecnog ld),neka se odreknu funkcija u upravnim odborima,itd.Ima za sve resenja,samo nema volje

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako !
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH !
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% !

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.!

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !

NikolaD

pre 6 godina

Ne mogu da verujes sta sam sada procitao sada. Ako sam dobro razumeo Krkobabic bi da uvede specijalni porez za uspesne IT kompanije? To je najbolji nacin da oteramo ove kompanije odavde u druge drzave, takodje je ovo poruka kompanijama koje bi mozda dosle ovde da je bolje da ne dolaze. Bravo Krkobabicu, bravo PUPS!

Rumpelstiltskin

pre 6 godina

Slaće deca pomoć iz inostranstva. Svi će se odseliti pa će biti 1:0. Cvrčak svira dok mravi rade... Srbija nestaje u toku četvrte industrijske revolucije.

kako da ne

pre 6 godina

@Mare
Jako si naivan i verujes u bajke. Nije poenta u inspektorima, lako ces ti njih da zaposlis, uostalom i nece ti trebati puno kada ti privatnom sektoru obezbedis normalne takse, poreze, tada ce rado svako prijaviti svakog radnika. Ovako naravno da svako izbegava da prijavi radnika kada za platu od 30 hiljada, on mora da uplati 50.000. Drzava uzima skoro pola, alo. Pa ne znam da li negde na svetu ima toga. Znas li da jedna zemlja poput Svajcarske, koja ima takvu ekonomiju i standard, uplati se 4200 fr, cisto 3850. Racunajte sami procente. Ne zivite u ekonomskom dzinu, vec zivite u banana drzavi koja i ono malo sto da, uzima. U nekim manjim gradovima gde imate ‘investitore’ iz Nemacke i kada su hteli da dizu plate naredjeno im je iz opstina da to ne rade jer lokalni ‘mocnici’ koji drze markete, kafice i ostalo su to preko ljudi iz opstine naredili jer ce inace ostati bez radnika koji ce otici kod nemaca za vece pare. Znas gde toga ima ? U Africi. Mada ko zna mozda i tamo to nestalo. Znate li sta je 13-ta plata? Znate li sta su visak placeni sati? Znate li sta je 150% satnica za rad za neki i najmanji praznik? Ne znate. Pa ne znate jer zivite u jednoj zemlji koja je na nivou najgorih Africkih. Verujem da verujes i u pricu vodje da Srbija treba da uvozi radnike? Da verujes u pricu da je nezaposlenost 11%? 11%? Pa Francuska je na 10%. Realnih 10%. Svedjani i jos neke EU zemlje su na 7-8%. A, ljudi veruju da je u Srbiji 11%. U Srbiji je barem 30%, a verovatno i jace. Zato sto verujete u sve to, zato ste tu i gde jeste. I nije otislo 28.000 ljudi iz Srbije prosle godine nego minimum 50.000, sto smeju da objave. Vise ne smeju da objave jer Srbiji mnogo dobro ide. Molim da mi objavite komentar kao i drugima kada pisu ovako. A i namucio sam se, dugo sam pisao :) Pozzz

Жељко

pre 6 godina

Smanjiti poreze na zarade ali zato drakonski kažnjavati za rad na crno. Danas to ovako funkcioniše, dođe inspektor i kada zatekne neprijavljenog radnika da nalog da se isti prijavi i da mu se dostave prijave. Gazda prijavi radnika odnese inspektoru M obrazac. Posle toga bukvalno ga sutradan odjavi. Dok god ne budu na licu mesta zatvarali firme u kojima nađu radnike na crno i novčano ih kažnjavali ništa se neće promeniti. U Srbiji država prećutno odobrava rad na crno.

Brain

pre 6 godina

Ja radim već 10 godina a nemam sekund radnog staža i ne planiram da uplatim ni dinar za pio i zdravstveno pošto se i onako lečim kod privatnika a umreću pre starosne granice, ko god uplaćuje baca pare.

mare

pre 6 godina

Ima para samo treba da se ubace u sistem. Ako 600.000 radi na crno neprijavljeni računajte koliko tu milijardi evra ne ode u fondove, onda raunajte 350.000 radnika na mininalcu koji malo ubacuju u sistem, a ima tu i onih koji ostatak primaju na ruke. Zaposliti 3000 inspektora i ići od firme od firme i problem rešen. Samo se nema volje da se sredi situacija.
Ovako je fond neodrživ jer i 26.000 ljudi godišnje ode iz Srbije i onda se ruši medjugeneracijska solidarnost na kojoj sistem i postoji. Onda, ako imamo investicije niske dodatne vrednosti gde su plate oko 30.000 tako se isto fond ne puni jer ti radnici malo odvaja za penziju.

Aldebaran

pre 6 godina

Ma, možemo mi da teoretišemo dok ne poplavimo, ali glavni problem penzionog sistema Srbije NIJE to što ima previše penzionera, nego premalo zaposlenih!

Zato Vučić NIKAD ne priča o procentu zaposlenih, nego se uvek busa padom procenta NEzaposlenih, jer mu je s tim podatkom najlakše da žonglira: oduzme broj onih koji su zapalili preko grane, NSZ smanji broj ljudi na svojoj evidenciji i eto nama lepe satistike o padu NEzaposlenosti! Ali koja korist od toga? Nikakva!

A šta je za to vreme sa procentom zaposlenosti? OPADA jer nesposobna vlast nije u stanju da stvori uslove za njegov rast! Naravno da je u tom slučaju sadašnji sistem isplate penzija neodrživ!

Dejo

pre 6 godina

Realno, treba da ga ukinu.
Neka ljudi uplacuju sami sebi u privatni pa koliko su uplacivali toliko i dobiju.
Ili uvesti obavezni minimum za drzavni fond a ostatak ko zeli u privatni.
Ovako nam uzimaju ozbiljne pare svakog meseca a kad dodje vreme za penziju postacemo socijalni slucajevi

Bojan

pre 6 godina

Bolje je da PUPS više ne pomaže penzionerima. Rezultati njihove "pomoći" su prvo prestanak usklađivanja sa rastom troškova i zarada (što je realno smanjenje), a onda i smanjenje nominalne vrednosti. Kupovna moć prosečne prenzije je danas bar 20% manja nego pre 6 godina.
S druge strane, dodatno se degradira položaj penzionera bacanjem nekih mrvica pomoći tu i tamo, po pravilu pred izbore.
Nadam se da penzioneri neće opet nasesti na to, te da će na izborima kazniti svaku listu na kojoj PUPS bude.

Veseli

pre 6 godina

Socijalna pomoć i treba da bude oko 20000 mesečno, e sad to sto su nam prosečne penzije i minimalne plate otprilike tolike, to je već drugi problem!

Nadzirac

pre 6 godina

Kada su penzije u pitanju svima promice jedna bitna stvar, a to je prosecna zarada, jer u njen prosek, uglavnom ulaze samo javna preduzeca i veliki sistemi, te se dobija nerealna slika iako su mnogima (prosveta, zdravstvo, vojska itd)smanjene zarade za 10%.

Ovakvo postupanje najvise pogoduje PIO fondu jer sto su prosecne zarade vece, to ce globalno gledano, penzije vecini gradjana biti manje, jer na visinu penzije, pored godina staza znacajno utice i odnos prosecne zarade pojedinca u odnosu na prosecnu zaradu u Srbiji.

Neshvatljivo je i ponasanje Vlade koja smanjivanjem plata i zakidanjem penzija ostvaruje beznacajne ustede u odnosu na novonastali dug od 10-tak milijardi evra uzet u proteklih nekoliko godina.
To je isto kao kada bi se neko zaduzio sa milion dinara u banci, a onda deci rekao da ce da im zbog toga smanjiti dzeparac za 10% kao da ce to da mu pomogne u vracanju duga.

Problem je sto ce te nerealno naduvane prosecne zarade biti koriscene za najvecu novu pljacku naroda. Evo cemu se radi:

Kada budete hteli da se penzionisete, PIO-fond ce Vase zarade stavljati u odnos sa naduvanom prosecnom zaradu i taj kolicnik mnoziti sa godinama staza.

Ne treba biti puno pametan i shvatiti da cemo SVI imati manje penzije nego sto bi trebalo jer je prosecna zarada nerealno nadignuta.
Nije problem AV i PIO, problem su Sindikati koji sve ovo znaju, ali cute.

Debeli Sava

pre 6 godina

Ovi su kao zabrinuti ? Poslednje tri godine penzije se ne usklađuju sa potrošačkom korpom a vi ste na vlasti skoro šest godina.Što ne postavite to pitanje tamo gde treba a ne da ovako po novinama palite raju.

ArtuDitu

pre 6 godina

Svojevremeno su celnici SNS-a u kampanji optuzivali DS da je zarad politickih poena podigla penzije a da za to nije bilo sredstava sto je bio jedan od razloga lose ekonomske situacije. Istine radi, PUPS je ucenjivao obaranjem vladu Mirka Cvetkovica (ko se njega jos seca) ukoliko ne dodje do povecanja penzija. DS je podlegao pritisku, sto je njihova krivica, ali inicijator te ideje bio je Krkobabic iz PUPS-a. Ne treba zaboraviti da su Pupsovci cutali kada su penzije umanjivane za 10%. Ni rec nisu rekli, niti se borili protiv te mere. I sada su zabrinuti?! Kakvo licemerje. Ali, idu izbori pa se mora praviti neka politicka platforma.

realno

pre 6 godina

Pa u vlasti ste oduvek ....menjajte to..koji drugi smisao ima stranka penzionera osim da osigura bolje penzije.Da necete mozda sportom ili Kosovom da se bavite .

izmogugla

pre 6 godina

Meni je zaista nejasno kako bilo ko zivi sa manje od 10.000 rsd, a da pritom verovatno nije sposoban da zaradi dodatno jer je star. Iskreno mi je zao, i ovo sto je navedeno u tekstu je potpuno tacno, da se penzioni sistem urusava. Meni je zao i nas sada zaposlenih jer imamo mesecno jako visoka davanja za pio, sto je frustrirajuce samo po sebi jer je velika verovatnoca da penzije nece postojati dok mi docekamo vreme penzionisanja, a sa druge strane zbog lose proporcije ne pomazemo ni trenutnim penzionerima pa da bar tu imamo neku satisfakciju drustvene solidarnosti

ArtuDitu

pre 6 godina

Svojevremeno su celnici SNS-a u kampanji optuzivali DS da je zarad politickih poena podigla penzije a da za to nije bilo sredstava sto je bio jedan od razloga lose ekonomske situacije. Istine radi, PUPS je ucenjivao obaranjem vladu Mirka Cvetkovica (ko se njega jos seca) ukoliko ne dodje do povecanja penzija. DS je podlegao pritisku, sto je njihova krivica, ali inicijator te ideje bio je Krkobabic iz PUPS-a. Ne treba zaboraviti da su Pupsovci cutali kada su penzije umanjivane za 10%. Ni rec nisu rekli, niti se borili protiv te mere. I sada su zabrinuti?! Kakvo licemerje. Ali, idu izbori pa se mora praviti neka politicka platforma.

Debeli Sava

pre 6 godina

Ovi su kao zabrinuti ? Poslednje tri godine penzije se ne usklađuju sa potrošačkom korpom a vi ste na vlasti skoro šest godina.Što ne postavite to pitanje tamo gde treba a ne da ovako po novinama palite raju.

realno

pre 6 godina

Pa u vlasti ste oduvek ....menjajte to..koji drugi smisao ima stranka penzionera osim da osigura bolje penzije.Da necete mozda sportom ili Kosovom da se bavite .

Bgd

pre 6 godina

Dajte mi na račun Bruto I zaradu i ja ću sam da se brinem o zdravstvenom i penzionom osiguranju. Vi mi u životu ne trebate. Ne može? A zašto? Pa zato što bi se tek onda ogolio sistem i videle razmere pljačke u državi. Za sada još presipate iz šupljeg u prazno ali ponestaje tečnosti...

kako da ne

pre 6 godina

@Mare
Jako si naivan i verujes u bajke. Nije poenta u inspektorima, lako ces ti njih da zaposlis, uostalom i nece ti trebati puno kada ti privatnom sektoru obezbedis normalne takse, poreze, tada ce rado svako prijaviti svakog radnika. Ovako naravno da svako izbegava da prijavi radnika kada za platu od 30 hiljada, on mora da uplati 50.000. Drzava uzima skoro pola, alo. Pa ne znam da li negde na svetu ima toga. Znas li da jedna zemlja poput Svajcarske, koja ima takvu ekonomiju i standard, uplati se 4200 fr, cisto 3850. Racunajte sami procente. Ne zivite u ekonomskom dzinu, vec zivite u banana drzavi koja i ono malo sto da, uzima. U nekim manjim gradovima gde imate ‘investitore’ iz Nemacke i kada su hteli da dizu plate naredjeno im je iz opstina da to ne rade jer lokalni ‘mocnici’ koji drze markete, kafice i ostalo su to preko ljudi iz opstine naredili jer ce inace ostati bez radnika koji ce otici kod nemaca za vece pare. Znas gde toga ima ? U Africi. Mada ko zna mozda i tamo to nestalo. Znate li sta je 13-ta plata? Znate li sta su visak placeni sati? Znate li sta je 150% satnica za rad za neki i najmanji praznik? Ne znate. Pa ne znate jer zivite u jednoj zemlji koja je na nivou najgorih Africkih. Verujem da verujes i u pricu vodje da Srbija treba da uvozi radnike? Da verujes u pricu da je nezaposlenost 11%? 11%? Pa Francuska je na 10%. Realnih 10%. Svedjani i jos neke EU zemlje su na 7-8%. A, ljudi veruju da je u Srbiji 11%. U Srbiji je barem 30%, a verovatno i jace. Zato sto verujete u sve to, zato ste tu i gde jeste. I nije otislo 28.000 ljudi iz Srbije prosle godine nego minimum 50.000, sto smeju da objave. Vise ne smeju da objave jer Srbiji mnogo dobro ide. Molim da mi objavite komentar kao i drugima kada pisu ovako. A i namucio sam se, dugo sam pisao :) Pozzz

Ankica

pre 6 godina

Predlazem da dobijamo bruto plate.Sami cemo se odluciti kod kojeg lekara cemo se leciti,i tako zbog guzvi mnogi od nas idu kod privatnog lekara.Sami cemo birati skole za decu,i tako im placamo privatne casove.Sami cemo izabrati neki privatni penzioni fond,a vlast kako bi isplatila penzije,neka se odrekne velikih plata(neka zive od prosecnog ld),neka se odreknu funkcija u upravnim odborima,itd.Ima za sve resenja,samo nema volje

izmogugla

pre 6 godina

Meni je zaista nejasno kako bilo ko zivi sa manje od 10.000 rsd, a da pritom verovatno nije sposoban da zaradi dodatno jer je star. Iskreno mi je zao, i ovo sto je navedeno u tekstu je potpuno tacno, da se penzioni sistem urusava. Meni je zao i nas sada zaposlenih jer imamo mesecno jako visoka davanja za pio, sto je frustrirajuce samo po sebi jer je velika verovatnoca da penzije nece postojati dok mi docekamo vreme penzionisanja, a sa druge strane zbog lose proporcije ne pomazemo ni trenutnim penzionerima pa da bar tu imamo neku satisfakciju drustvene solidarnosti

Rumpelstiltskin

pre 6 godina

Slaće deca pomoć iz inostranstva. Svi će se odseliti pa će biti 1:0. Cvrčak svira dok mravi rade... Srbija nestaje u toku četvrte industrijske revolucije.

NikolaD

pre 6 godina

Ne mogu da verujes sta sam sada procitao sada. Ako sam dobro razumeo Krkobabic bi da uvede specijalni porez za uspesne IT kompanije? To je najbolji nacin da oteramo ove kompanije odavde u druge drzave, takodje je ovo poruka kompanijama koje bi mozda dosle ovde da je bolje da ne dolaze. Bravo Krkobabicu, bravo PUPS!

Aldebaran

pre 6 godina

Ma, možemo mi da teoretišemo dok ne poplavimo, ali glavni problem penzionog sistema Srbije NIJE to što ima previše penzionera, nego premalo zaposlenih!

Zato Vučić NIKAD ne priča o procentu zaposlenih, nego se uvek busa padom procenta NEzaposlenih, jer mu je s tim podatkom najlakše da žonglira: oduzme broj onih koji su zapalili preko grane, NSZ smanji broj ljudi na svojoj evidenciji i eto nama lepe satistike o padu NEzaposlenosti! Ali koja korist od toga? Nikakva!

A šta je za to vreme sa procentom zaposlenosti? OPADA jer nesposobna vlast nije u stanju da stvori uslove za njegov rast! Naravno da je u tom slučaju sadašnji sistem isplate penzija neodrživ!

Milan Indjija

pre 6 godina

U Indjiji, 80% radnika koji rade kod SRPSKIH iliti nasih preduzetnika, prima minimalac, a ostalo na ruke. To prvo treba da se resi, pa kada se umesto 25 hiljada, na racun bude leglo 50 hiljada i na to idu doprinosi, onda ni penzija nece biti 15 hiljada. Ali drzava to dopusta privatnicima. U velikoj indjijskoj privredi, sve strane firme posluju sasvim po zakonu. Radio sam i znam. Nasi domaci preduzetnici jedini varaju drzavu, radnike i ceo sistem. To regulisite gospodo i ne brinite. Ali to je isto kao saobracaj u Srbiji. Kazne placa samo sirotinja, a bogati su povlasceni. I opet narod bira takve na vlast, koji dopustaju sve ovo.

Decoooo

pre 6 godina

Nista ja ne razumem . Neverovatni rezultati Vuciceve vlasti govore da smo "najbolji na svetu" I sada se javljaju tamo neki koji PRETE NARODU da ce im penzije biti kao socijalna pomoc ? To je "nemoguce" jer Danas je prosecna plata u Srbiji na nivou od 20% od SOCIJALNE POMOCI U NEMACKOJ . A sta bi tek bilo da Nemci imaju Vucica ...?

да да

pre 6 godina

После оне ВАШЕ онако бахате директорке поште, немате никаквог моралног права да пензионерима солите памет ! Све што радите радите искључиво за сопствену корист, према томе, м'рш !!!

sempervivum

pre 6 godina

Како, бре, нема довољно запослених да покрију уплате у пензиони фонд? Зар Велики Вођа није ономад рекао да је незапосленост пала на најнижи ниво?

vidi ti njih

pre 6 godina

Aha, sada su namirisali IT kompanije, pa hajde da malo njih zajasemo i nateramo ih da pomazu penzionerima. Znate kako, svoj zivot stalno pamtim po nekakvim "solidarnostima". Tako su mojim roditeljiam oduzimali za nekakav zemljotres u Crnoj Gori, pa onda nekakvi stambeni fondovi, pa nekakvi fondovi solidarnosti ... E pa DOSTA JE BILO! Ja ne dam svoje pare nikome!

ja pa ja

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako ! 
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH ! 
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% ! 

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.! 

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !
(s.nikolić, austrija, 05. januar 2018 12:00)

Mene nešto drugo interesuje.
Od tih navodno 2,5 miliona, koliko radi u nekoj privatnoj firmi koja nešto proizvodi, i koja uplaćuje realne pare u PIO.
Nemojte da računate, profesore, vojsku, miliciju, pa ni banke, prodavnice i sl.
Ja sam posmatrao svoje društvo, i nisam našao ni jednog.A živim u Kruševcu koji je bio jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova u staroj Jugoslaviji.
Tu dolazimo do odgovora, da je 10 milijardi eura novog duga otišlo na plate zaposlenih u Javnim službama i penzije.
A i veliki deo duga pre ovih na vlasti.
Naravno, bliži se kraj velikoj šarenoj laži.
Svi beže u Beograd, verujući da će se zaposliti negde u Javnoj Službi,a za vreme radnog vremena prodavati osiguranje i kozmetiku, a da će negde na jugu Srbije neka budala raditi 10 sati dnevno, 26 dana u nedelji za 250 eura.

Kraj bajke je sve bliži.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako !
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH !
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% !

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.!

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !

Jovan M.

pre 6 godina

Mene samo buni i nervira, što radnik mora da brine da li mu poslodavac uplaćuje doprinose? Prijavi ga a ne plaća mu doprinose. Čemu služi država osim da kontroliše poslodavce. Nije platio jedan mesec, neka ga hapsi, zatvara i neka mu pleni i gaće i majicu. Njemu i svim članovima njegovi bliže i dalje porodice. Radnik je tu da radi, za platu koju ugovori sa poslodavcem i njega više ništa ne treba da interesuje. Državo, samo radi svoj posao. Nema potrebe da brineš o radnicima.

marko

pre 6 godina

Па ови сви скупа нису ни способни да сакрију колико су неспособни. Па човек који је цео живот уплаћивао пензију никакве везе нема са некаквим следећим пензионерима. Његове паре треба да су у фонду којим се паметно управља и из ког и запослени у фонду треба да добију плате. Ок, они пре вас тј ви, су упропастили државу, и сада је око 50% буџета Србије намењено за исплату пензија. Али када би се сада направио пресек стања, видело би се да је за време Слободана тај проценат исплата из буџета био далеко мањи. А кад би неко ушао у пензиони фонд и видео колико тамо има запослених, тј колико их је повећан број за последњих 10 година, много тога би било јасно.

+SAVO

pre 6 godina

Верујем да има још људи који нису свесни да тај тзв. ПУПС, од почетка има улогу да онемогући деловање СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА, који је једини релевантан за права пензионера и који је припремио материјал за Суд у Стразбуру због крађе приватне имовине од стране тзв. државе.
Да ли сте некада чули од ових метузалема Кркобабића да су поставили питање те крађе? Нисте јер то је огранак Вучићевих партија и банди за сакупљање харача.

Miki

pre 6 godina

Bilo gde u svetu posle ovakve najave izbili bi neredi i generalni strajk.
Laz je da su starosne penzije socijalna kategorija, to bi se moglo reci za invalidske i porodicne ali one su ionako niske. Starosne idu kao bilo koje osiguranje, dajes da bi kad nastupi osiguran slucaj dobio srazmerno uplatama.
Ja sam preko 30 godina uplacivao dobre iznose i sta sad treba da dobijem socijalnu pomoc? Pa nisam socijalni slucaj, vredno sam radio i drzava je imala valjda koristi od toga.
Dakle vlada sprema veliki uspeh, da celu jednu milionsku populaciju prebaci u socijalne slucajeve.

belalipozencic

pre 6 godina

O cemu ti Krkobabicu pricas sada.Pitaj Vucica zasto mladi i stariji beze iz Srbije.Ti si do juce a i danas u vladi koja se hvali privrednim rastom na jedtinoj radnoj snazi za 200 evra mesecno.Samo budale veruju u vase nebuluze.Sto ti neodes u penziju da zivis od prosecne pezije.

bbb

pre 6 godina

Kakve ce penzije imati generacije rodjeni 70 tih i 80 tih koje su svoje 20 te i 30 te docekale 90 tih godina u doba ratova, sankicija a koj su posle 5.oktobra bili matori za poslodavce. Retko ko osim onih koji su imali neke jake veze sada sa 40 tak, 50 tak godina ima bar 10 godian staza u knjizii, jer se uglavnom radi na crno, na probnom neplacenom radu...

novica

pre 6 godina

Šta je to PUPS?
I, kakve to veze ima sa penzijama građana?
Čekaj, čekaj, je l' to oni što oteše penzije pre 3 godine zajedno sa Vučkom?

Brain

pre 6 godina

Ja radim već 10 godina a nemam sekund radnog staža i ne planiram da uplatim ni dinar za pio i zdravstveno pošto se i onako lečim kod privatnika a umreću pre starosne granice, ko god uplaćuje baca pare.

Dejo

pre 6 godina

Realno, treba da ga ukinu.
Neka ljudi uplacuju sami sebi u privatni pa koliko su uplacivali toliko i dobiju.
Ili uvesti obavezni minimum za drzavni fond a ostatak ko zeli u privatni.
Ovako nam uzimaju ozbiljne pare svakog meseca a kad dodje vreme za penziju postacemo socijalni slucajevi

Monkzy

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo, neko treba da uloži silne pare u automatizaciju i modrrne mašine, faktički milione, a onda da dođu PUPS paraziti da ga kazne zbog toga. Kako da ne !

disgustado

pre 6 godina

Održiv, efikasan i human penzijski sistem je ogledalo ekonomskog i socijalnog zdravlja jednog društva - a ovo što mi imamo u Srbiji je potpuna suprotnost tome. Zato što se već 27 godina na vlasti smenjuju predstavnici jedne te iste političke oligarhije čiji je jedini smisao postojanja proždiranje državnog budžeta i besramno bogaćenje kroz raznorazne "burazerske" partijske šeme. Ta oligarhija je nametnula tzv. neoliberalni model kao nekakvu svetu dogmu, vešto manipulišući rajinskom pasivnošću, samoživošću, lakovernošću, primitivnošću, materijalizmom i odustvom svesti o kolektivnoj dobrobiti i solidarnosti. Bezumno alava partokatija je pljačkanje državnog budžeta uspela da predstavi kao "sveto pravo" vladajuće stranke, povećanje dahijskih nameta kao normalan obrazac ponašanja, a smanjenje penzija i plata kao jedini način "ozdravljenja" javnih finansija koje su upravo njihovim nezasitim razbojničkim "modelom" i dovedene u stanje raspadanja. Kakav model zdrave privrede, finansija i generacijske solidarnosti uopšte mogu da ponude interesne kriminalne grupe čiji je jedini motiv da šibicarskim medijskim trikovima obezbede još par godina na vlasti ? Zato smo i došli u situaciju da izdvajanje za PIO odlazi u ekonomsku "crnu rupu", baš kao i sva ostala izdvajanja koja bi po definiciji trebalo da nam obezbede normalnu i stabilnu budućnost. Dokle god dopuštamo vukovima da čuvaju ovce, ostaćemo u ovoj ekonomskoj kloaki i najgorem glibu - i biće nam samo još gore. Mnogo gore.

Bojan

pre 6 godina

Bolje je da PUPS više ne pomaže penzionerima. Rezultati njihove "pomoći" su prvo prestanak usklađivanja sa rastom troškova i zarada (što je realno smanjenje), a onda i smanjenje nominalne vrednosti. Kupovna moć prosečne prenzije je danas bar 20% manja nego pre 6 godina.
S druge strane, dodatno se degradira položaj penzionera bacanjem nekih mrvica pomoći tu i tamo, po pravilu pred izbore.
Nadam se da penzioneri neće opet nasesti na to, te da će na izborima kazniti svaku listu na kojoj PUPS bude.

Nadzirac

pre 6 godina

Kada su penzije u pitanju svima promice jedna bitna stvar, a to je prosecna zarada, jer u njen prosek, uglavnom ulaze samo javna preduzeca i veliki sistemi, te se dobija nerealna slika iako su mnogima (prosveta, zdravstvo, vojska itd)smanjene zarade za 10%.

Ovakvo postupanje najvise pogoduje PIO fondu jer sto su prosecne zarade vece, to ce globalno gledano, penzije vecini gradjana biti manje, jer na visinu penzije, pored godina staza znacajno utice i odnos prosecne zarade pojedinca u odnosu na prosecnu zaradu u Srbiji.

Neshvatljivo je i ponasanje Vlade koja smanjivanjem plata i zakidanjem penzija ostvaruje beznacajne ustede u odnosu na novonastali dug od 10-tak milijardi evra uzet u proteklih nekoliko godina.
To je isto kao kada bi se neko zaduzio sa milion dinara u banci, a onda deci rekao da ce da im zbog toga smanjiti dzeparac za 10% kao da ce to da mu pomogne u vracanju duga.

Problem je sto ce te nerealno naduvane prosecne zarade biti koriscene za najvecu novu pljacku naroda. Evo cemu se radi:

Kada budete hteli da se penzionisete, PIO-fond ce Vase zarade stavljati u odnos sa naduvanom prosecnom zaradu i taj kolicnik mnoziti sa godinama staza.

Ne treba biti puno pametan i shvatiti da cemo SVI imati manje penzije nego sto bi trebalo jer je prosecna zarada nerealno nadignuta.
Nije problem AV i PIO, problem su Sindikati koji sve ovo znaju, ali cute.

Dejan

pre 6 godina

@ nemanja
Sto si zapenio? Pa ja prvi sam trazio od poslodavca da me prijavi na minimalac( tako vec 14 godina) a ostalo na ruke ,pa cu sam da stedim .Zasto da mi uplacuje pun iznos kada ce me drzava sigurno zakinuti kada dodjem na red da se penzionisem , pa je isto da li mi poslodavac odvajao 150 ili 500 evra na poreze, ako cu penziju svakako imati 200 evra. Ovako se dogovorimo, dobro njemu, meni jos bolje. To sto je ostatak na ruke ja lepo u banku i orocim i mogu reci da sam nakon 14 godina ,oko 20.000 evra u plusu.
Da je ovo normalna drzava, da postoji zagarantovana sigurnost sve bi to bilo drugacije, ali je totalna ludost da mi poslodavac uplacuje pun iznos a onda da oko moje 65-70 godine, ako to i dozivim imam penziju oko 200 evra mesecno, . Neka hvala.

misko

pre 6 godina

Ne treba meni niko da daje penziju iz budžeta samo neka mi da ono što sam uplaćivao kroz 40 godina rada u fond PIO i to kroz projekciju penzije od 20 godina ako budem duže živeo nema penzije a ako kraće nikom ništa.

Veseli

pre 6 godina

Socijalna pomoć i treba da bude oko 20000 mesečno, e sad to sto su nam prosečne penzije i minimalne plate otprilike tolike, to je već drugi problem!

Gordana

pre 6 godina

Penzije za vecinu penzionera vec su na nivou, cak i ispod, socijalne pomoci!!! Pa, socijalna pomoc podrazumeva, u normalnim zemljama, minimum sredstava potreban za zivot.

Pera

pre 6 godina

Ovi hoće da zakolju jedinu perspektivu privrede Srbije (IT i srodne grane). Možda im je to i zadatak.

Manje KRADITE pa će biti prostora za veće penzije!

Glasac na izborima

pre 6 godina

Najveci apsurd je da npr uplatite 1...5...10...14 godiana u PIO fond i na kraju dodjete da ima 65 godian zivota i npr 14 godina staza i PIO vam dodeli 0 dinara penzije jer je miniumu za penziju 15 godina staza , a ne vrate vam pare koje ste ulagali i koje su obratalil. U privatnomn fondu uplatite jedan mesec 1000 dinar minimujm i ako taj fond ne propadne tih 1000 dinara plus minus nekoliko stotian dinara (u zavisnostt od rasta fonda i rada fonda) vas ceka kada napunite 58 godina koliko je sada minimum da bi se ostarali penzija kod njih.

Jovan

pre 6 godina

Pa ne ulaze se u penzioni fond od pocetka ovog veka. Zasto se ne izjasnite ko je opljackao penzioni fond devedesetih i finansirao ratove koji su potom svi do jednog izgubljeni ?! Sta se to pravite ludi ?

bg

pre 6 godina

To je mit da su u Srbiji veliki porezi pa jadni privatnici moraju da rade na crno. Porez na dobit, dividende...to je najniže u Evropi i Srbija je više poreski raj nego država sa visokim porezima. Na Zapadu su još veći porezi pa nešto nisu propali.
Još nešto mi smo 50% jeftiniji kao radnici u poredjenju samo sa istočnom Evropom i to je jako lepa pozicija za srpske gazde jer imaju skoro besplatnu radnu snagu u Srbiji .
A vi što ih branite samo nastavite.

omega

pre 6 godina

Ма, да... До сада давао по 50е за пензионо пута 12 месеци пута 20 година и то ме нико није питао хоћу ли и могу ли и то испада 12К евра и моје паре потрошили и сад социјала. Е, па нећу ја више, селим се за Казабланку...

MarkooOoOoooOooOooOOOOoooOO

pre 6 godina

Nemam zivaca da citam ali verovatno opet prete penzionerima da penzije nece dolaziti osim ako se glasa za njih. Jer eto, ovce su glasale pa su sva obecanja ispunjena i sad mozemo opet tako. Do smrti!

deda Marko

pre 6 godina

(laki78, 5. januar 2018 14:44)

Bravo! Jedino fer resenje! Takav sistem vec imaju mnoge zapadne zemlje. Ali kod nas to nece nikada zaziveti jer su ljudi nepismeni. Oni ce svi hladno ignorisati cinjenicu da minimalni doprinos garantuje samo, jedino i iskljucivo minimalnu penziju. Mozes to da im ponovis i svaki dan u tv spotovima, oni ce utisati tv. A kada im dodje vreme za penziju i dobiju taj minimalac sjatice se u Nemanjinu i blokirati saobracaj, vristeci kako su prevareni.

Zasto ovo pricam? Kada su privatizovali prve drustvene fabrike po Vojvodini otpustenim radnicima su isplatili ogromne otpremnine (za nase pojmove). Iznosi su bili i do 20,000 tadasnjih nemackih maraka. Ovi su sve to potrosili na auta, kucu, putovanja, garderobu ... A onda su se posle godinu dana pojavili na kapijama firmi i urlali kako su prevareni, kako nemaju od cega da zive, kako drzava mora da im resi egzistenciju ...

Zapravo, u Srbiji se jos uvek odrzavaju na snazi zaostali socijalisticki zakoni bas da bi se izbegla socijalna drama sirokih razmera.

popaj

pre 6 godina

PUPS se bavi statistikom...brojevima koji odslikavaju samo deo opste slike o penzijama. Ne ukazuju na problem obezvredjivanja vrednosti rada zaposlenih i kasnije njihove penzije kroz sistemsko uzimanje od strane drzave i paradrzave koji se sire na sve sfere drustva.

nn

pre 6 godina

Porez mora da se plati ali ako on na bruto platu iznosi 65% shvatate da se isplati izbeci ga. Znaci na jednu vasu platu dve date drzavi. I da kazete okej bar imamo dobro zdravstvo, skolstvo, puteve, javne sluzbe itd... ali nemamo. E zato je pola naseg bdpa u sivoj zoni i tu ce i ostati. Bogatima je to ni iz dzepa ni u dzep a sirotinju ko pita. Svasta bih pisao jos ali Srbija brale objasnjava sve.

Nemanja

pre 6 godina

Svi ovde pricate o tome kako privatnik na 30.000 platu svome radniki mora da uplati 50.000 bruto. pa zato izbegava celu platu da prijavi. Dali se neko zapitao koliko taj radnik zaradi mesecno svome vlasniku?

laki78

pre 6 godina

Mora da se uvede obavezni minimum za uplatu doprinosa sa PIO i garantovana minimalna penzija za tu uplatu.Sve preko toga mora da bude predmet slobodne volje zaposlenog koliko želi da uplati od bruto zarade u zavisnosti kakva je ponuda PIO fonda.Ovo je pljačka.Gde to piše da ja želim da uplaćujem duplo više za PIO od nekog sa duplo manjom platom? Ko kaže da želim veću penziju?Hoćemo izmenu ovog nakaradnog zakona i pravo zaposlenog da sam bira na koji iznos preko nekog zakonom određenog minimuma želi da uplaćuje PIO doprinose.Molim neku stranku da se pozabavi ovim pitanjem i formuliše inicijativu za izmenu zakona.

Pele

pre 6 godina

Pa kad bi penzioneri glasali za nekoga ko ce malo da uredi pravnu drzavu, mozda bi ko mladji i ostao.
Ovako dok glasaju za PUPS i za sebe, sta ce tu neko da im od svoje crkavice isplacuje penzije - i jos da ga maltretiraju po svim drzavnim sluzbama korumpirani i salteruse.

seljak

pre 6 godina

Naravno da nema para za penzije kada imamo gomilu likova sa beneficiranim radnim stazom u javnoj upravi.Zamislite dirigent u orkestru MUPa ima beneficirani radni staz .Em ide ranije u penziju em dobija punu penziju.Ako je prosek plate 46000 din onda bi izdvajanja za penziju trebalo da bude oko 34000 din.Od ukupne bruto plate prvo se odbije 14% na penziono zatim od te bruto plate odbija jos 14% i samo to zaposleni vidi na plati.Da bi prosecna plata bila 46000 ukupan bruto je oko 95000 din.

matori

pre 6 godina

najbolje je da se dobija bruto plata, a da postoji fiksni minimum za državno penzijsko osiguranje. znači isto izdvajanje i od čistačice i od direktora, sa tim da svako može sebi da uplati privatni penzioni fond koliko želi. ( ovako je i u Australiji)
time se postiže da su državne penzije svima iste, a imovina iz privatnog penzijskog fonda je nasledna po zakonu ( familija nasleđuje ostatak iz fonda ako čovek umre i ne potroši sve iz njega).
kod nas je sada problem što ako bi se prešlo na taj sistem, kako bi obračunavali penzije, sa obzirom da se većini trebaju obračunati godine staža koje su izdvajali proporcionalno od plate i godine kada se izdvajao zakonski minimum. matematika je izvodiva i nije komplikovana....za 40 godina bi svi imali istu državnu penziju, a privatnu ko kako uštedi.....
ja imam oko 20 godina staža i u proseku dve prosečne plate mesečno, a nemam pojma kolika će mi biti penzija. pre nekoliko godina sam počeo da uplaćujem i privatni penzioni fond po malo.... i da napomenem da nemam ni dana staža u državnim ustanovama...

samo kažem

pre 6 godina

ne brinite ništa, svake godine zaposlimo po 600-700 hiljada ljudi i stopu nezaposlenosti samo što nismo sveli na nulu, tako da će uskoro penzije biti 500EUR... ili će to beše biti prosečna plata. Ma ne, biće 83.000 EUR... Jbg, to je cena jelke... Nema veze, prosledi mi se silne brojke, ali biće para, ne brinite, juhuuuuuu:)

Urbano samo urbano

pre 6 godina

Evo ja ne uplaćujem više u taj fond. A uplaćivao sam oko 10.000 evra godišnje, kad se preračuna od fine programerske plate. Na mojoj 'grbači' je bilo bar 3 penzionera. Ali znate, programerske plate su veće u Nemačkoj. Cvrc !

ja pa ja

pre 6 godina

Ako radi u drzavnoj firmi, kad krene u penziju streljaju ga, resen problem.
(ratko, 05. januar 2018 17:37)

To treba uraditi kada se zaposli.Velika je verovatnoća da se partijski zaposlio.

Neko iz mase

pre 6 godina

Ja sam ostao bez posla 2011. Za svako radno mesto gde sam konkurisao javilo se njih 30 i u većini slučajeva već se znalo ko će biti primljen na poziciju za to radno mesto. Kakve iluzije imaju ti što nam serviraju neke procente kada se za jedno radno mesto javlja u proseku oko 30 nezaposlenih?!

mare

pre 6 godina

Ima para samo treba da se ubace u sistem. Ako 600.000 radi na crno neprijavljeni računajte koliko tu milijardi evra ne ode u fondove, onda raunajte 350.000 radnika na mininalcu koji malo ubacuju u sistem, a ima tu i onih koji ostatak primaju na ruke. Zaposliti 3000 inspektora i ići od firme od firme i problem rešen. Samo se nema volje da se sredi situacija.
Ovako je fond neodrživ jer i 26.000 ljudi godišnje ode iz Srbije i onda se ruši medjugeneracijska solidarnost na kojoj sistem i postoji. Onda, ako imamo investicije niske dodatne vrednosti gde su plate oko 30.000 tako se isto fond ne puni jer ti radnici malo odvaja za penziju.

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

@mare, 5. januar 2018 12:04

Mare, prijatelju, ko će da ih kontroliše? Pa kod nas je bivši predsednik opštine, u vreme dok je bio na funkciji, držao neprijavljene radnike. Čak im nije plaćao ni pauzu za doručak. Više nije predsednik opštine, ali radi i dalje.

Жељко

pre 6 godina

Smanjiti poreze na zarade ali zato drakonski kažnjavati za rad na crno. Danas to ovako funkcioniše, dođe inspektor i kada zatekne neprijavljenog radnika da nalog da se isti prijavi i da mu se dostave prijave. Gazda prijavi radnika odnese inspektoru M obrazac. Posle toga bukvalno ga sutradan odjavi. Dok god ne budu na licu mesta zatvarali firme u kojima nađu radnike na crno i novčano ih kažnjavali ništa se neće promeniti. U Srbiji država prećutno odobrava rad na crno.

james emerson

pre 6 godina

Problem je po meni već jako bradat.
U vreme stare Juge, dok je iza svakog penzionera bio 4 do 5 zaposlenih ( koji su u većini i proizvodili ) Fondovi PIO su bili puni para, naprosto su prekipili a sa tim parama se nije znalo gazdovati. Nisu ulagali u nešto što bi kasnije donosio profit nego su te pare prosto rečeno sp**kane.
Sećam se da je sedamdesetih godina jedan poznati fudbalski klub tek tako dobio iz lokalnog fonda " kao pomoć ili nešto tako" dvadeset miliona dinara...
U to vreme radio sam u jednoj najjačoj firmi u Vojvodini. Radili smo godinama 10-12 sati dnevno i prekovremeni se isto pojavio na platnom spisku, svakako ne kao radni sat nego preračunato u učinak. Sve po svemu u to vreme se uplačivalo doprinos na svaki isplaćeni dinar.
Ali u to vreme važilo je pravilo kad je sve svačije onda je to ničije. Tako su ti uplaćeni novci i nestajali.
Zar smo mi , sada već oronuli matorci krivi za ta davna i kasnija novija "dešavanja", i da moramo biti kažnjeni???

bg

pre 6 godina

Nema većih penzija dok se ne iskoreni rad na crno. Ako država toleriše sivu zonu gde je minimum 25% privrede onda oni direktno osiromašuju današnje penzionere jer njihova penzija direktno zavisi od ljudi koji danas legalno rade i uplaćuju doprinose.
Samo drakonske kazne rešavaju stvari. Dok se ne uvedu svi privatnici u legalne vode kao što je na Zapadu nema boljitka.
Zbog toga u Srbiji je ogromna nejednakost jer klasa na vrhu osiromašuje radnike i još varaju državu. Kad bi se uveo red vrlo brzo bi svi radili legalno a onaj ko ne taj bi vrlo brzo zatvorio biznis i opstali bi samo oni ozbiljni. Prva mera, radnik na crno odma kazna 500.000 dinara i 30 dana zatvora pa da vidim onda kako bi se ponašali. Treba uvesti privrednu policiju koja bi to kontrolisala.

Djole

pre 6 godina

@pantelija, nece moci ni oni. svajcarci su uveli obavezni drugi penzioni stub, znaci pored drzavne penzije svako mora da uplacuje u i privatnu posto su ukapirali da ona prva nece biti dovoljna. u nemackoj opada broj stanovnika, i penzije ce biti samo ako budu nastavili da dolaze arapi.

Džo

pre 6 godina

Sta se bunite i u Svajcarskoj je penzija na nivou socijalne pomoci. Zato i pale napolje: Francuska zabit, Tajland, Panama, Srbija, Turska itd.

novosaïanin

pre 6 godina

Penzioneri kao muve bez glave se utapaju u "tuđe" partije i stranke i ne mogu da odlučuju o svojim stečenim pravima. Imaju svoju stranku PUPS u kojoj profitira mala grupa megalomana za račun vladajućih stranaka koje nemaju interes da čuvaju penzije. PENZIJE SE NE POVEĆAVAJU!!!! To je fama. One se moraju uskladivati sa inflacijom i porastom BDP da bi zadržale svoju realnu vrednost. Da bi se povećale morala bi se povećati njihova osnovica odnosno visina doprunisa na osnovu kog su utvrđena, a to je nerealno jer bi to značilo rad i posle penzionisanja i to za dobru (veću) platu na koju bi se plaćao doprinos. Penzioneri, GLASAJTE svi za vašu partiju po programu koji vam garantuje očuvanje realne vrednosti penzija kao uslov učešća u vlasti. Bez Vas se ne bi mogla formirati nijedna Vlada! Zahtevajte i konsfiskaciju imovine svih koji su uništili privredu i ostavili narod bez onog što ste stvarali pola veka i nemogućnosti zapošljavanja vaših potomaka..
Kako to da Zapadu i državama koje su bile lošije od nas sada hvale radnici, a naši lopovi sve rasprodali i ostavili nas bez proizvodne snage!

journalist u mirovini

pre 6 godina

Najbolje rešenje bi bilo da se fondovi PIO civilnog i vojnog dela ponovo razdvoje,jer ovako civilni nivo penzija se survava u jamu iz koje nema izlaza.Kad bi se uzeo propis u okviru zakona,ustanovio bi se kao da smo ušli u provaliju.Civilne penzije,izzumimajući državne činovnike i članove SNS su u kudikamo blišim odnosima sa vojnim penzijama,jer jedan vodnik I klase koji ima sada plaću preko 77 tisuća,ima veću plaću od doktora nauka i redovnog profesora univerziteta,mirovini,koji imaju oko 62 tisuće dinara mirovine.Sad uporedite vodnika sa podoficirskom školom sa univerzitetskim profesorom i doktorom nauka!

Ujka Vasa

pre 6 godina

Penzioneri opametite se!
Ovo će se zaista obistiniti ukoliko ova pljačkaška družina iz PUPS-a nastavi da vam kroji kapu!!!

Debeli Sava

pre 6 godina

Ovi su kao zabrinuti ? Poslednje tri godine penzije se ne usklađuju sa potrošačkom korpom a vi ste na vlasti skoro šest godina.Što ne postavite to pitanje tamo gde treba a ne da ovako po novinama palite raju.

realno

pre 6 godina

Pa u vlasti ste oduvek ....menjajte to..koji drugi smisao ima stranka penzionera osim da osigura bolje penzije.Da necete mozda sportom ili Kosovom da se bavite .

mare

pre 6 godina

Ima para samo treba da se ubace u sistem. Ako 600.000 radi na crno neprijavljeni računajte koliko tu milijardi evra ne ode u fondove, onda raunajte 350.000 radnika na mininalcu koji malo ubacuju u sistem, a ima tu i onih koji ostatak primaju na ruke. Zaposliti 3000 inspektora i ići od firme od firme i problem rešen. Samo se nema volje da se sredi situacija.
Ovako je fond neodrživ jer i 26.000 ljudi godišnje ode iz Srbije i onda se ruši medjugeneracijska solidarnost na kojoj sistem i postoji. Onda, ako imamo investicije niske dodatne vrednosti gde su plate oko 30.000 tako se isto fond ne puni jer ti radnici malo odvaja za penziju.

ArtuDitu

pre 6 godina

Svojevremeno su celnici SNS-a u kampanji optuzivali DS da je zarad politickih poena podigla penzije a da za to nije bilo sredstava sto je bio jedan od razloga lose ekonomske situacije. Istine radi, PUPS je ucenjivao obaranjem vladu Mirka Cvetkovica (ko se njega jos seca) ukoliko ne dodje do povecanja penzija. DS je podlegao pritisku, sto je njihova krivica, ali inicijator te ideje bio je Krkobabic iz PUPS-a. Ne treba zaboraviti da su Pupsovci cutali kada su penzije umanjivane za 10%. Ni rec nisu rekli, niti se borili protiv te mere. I sada su zabrinuti?! Kakvo licemerje. Ali, idu izbori pa se mora praviti neka politicka platforma.

izmogugla

pre 6 godina

Meni je zaista nejasno kako bilo ko zivi sa manje od 10.000 rsd, a da pritom verovatno nije sposoban da zaradi dodatno jer je star. Iskreno mi je zao, i ovo sto je navedeno u tekstu je potpuno tacno, da se penzioni sistem urusava. Meni je zao i nas sada zaposlenih jer imamo mesecno jako visoka davanja za pio, sto je frustrirajuce samo po sebi jer je velika verovatnoca da penzije nece postojati dok mi docekamo vreme penzionisanja, a sa druge strane zbog lose proporcije ne pomazemo ni trenutnim penzionerima pa da bar tu imamo neku satisfakciju drustvene solidarnosti

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako !
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH !
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% !

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.!

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !

Жељко

pre 6 godina

Smanjiti poreze na zarade ali zato drakonski kažnjavati za rad na crno. Danas to ovako funkcioniše, dođe inspektor i kada zatekne neprijavljenog radnika da nalog da se isti prijavi i da mu se dostave prijave. Gazda prijavi radnika odnese inspektoru M obrazac. Posle toga bukvalno ga sutradan odjavi. Dok god ne budu na licu mesta zatvarali firme u kojima nađu radnike na crno i novčano ih kažnjavali ništa se neće promeniti. U Srbiji država prećutno odobrava rad na crno.

marko

pre 6 godina

Па ови сви скупа нису ни способни да сакрију колико су неспособни. Па човек који је цео живот уплаћивао пензију никакве везе нема са некаквим следећим пензионерима. Његове паре треба да су у фонду којим се паметно управља и из ког и запослени у фонду треба да добију плате. Ок, они пре вас тј ви, су упропастили државу, и сада је око 50% буџета Србије намењено за исплату пензија. Али када би се сада направио пресек стања, видело би се да је за време Слободана тај проценат исплата из буџета био далеко мањи. А кад би неко ушао у пензиони фонд и видео колико тамо има запослених, тј колико их је повећан број за последњих 10 година, много тога би било јасно.

Veseli

pre 6 godina

Socijalna pomoć i treba da bude oko 20000 mesečno, e sad to sto su nam prosečne penzije i minimalne plate otprilike tolike, to je već drugi problem!

Bgd

pre 6 godina

Dajte mi na račun Bruto I zaradu i ja ću sam da se brinem o zdravstvenom i penzionom osiguranju. Vi mi u životu ne trebate. Ne može? A zašto? Pa zato što bi se tek onda ogolio sistem i videle razmere pljačke u državi. Za sada još presipate iz šupljeg u prazno ali ponestaje tečnosti...

Rumpelstiltskin

pre 6 godina

Slaće deca pomoć iz inostranstva. Svi će se odseliti pa će biti 1:0. Cvrčak svira dok mravi rade... Srbija nestaje u toku četvrte industrijske revolucije.

Ankica

pre 6 godina

Predlazem da dobijamo bruto plate.Sami cemo se odluciti kod kojeg lekara cemo se leciti,i tako zbog guzvi mnogi od nas idu kod privatnog lekara.Sami cemo birati skole za decu,i tako im placamo privatne casove.Sami cemo izabrati neki privatni penzioni fond,a vlast kako bi isplatila penzije,neka se odrekne velikih plata(neka zive od prosecnog ld),neka se odreknu funkcija u upravnim odborima,itd.Ima za sve resenja,samo nema volje

kako da ne

pre 6 godina

@Mare
Jako si naivan i verujes u bajke. Nije poenta u inspektorima, lako ces ti njih da zaposlis, uostalom i nece ti trebati puno kada ti privatnom sektoru obezbedis normalne takse, poreze, tada ce rado svako prijaviti svakog radnika. Ovako naravno da svako izbegava da prijavi radnika kada za platu od 30 hiljada, on mora da uplati 50.000. Drzava uzima skoro pola, alo. Pa ne znam da li negde na svetu ima toga. Znas li da jedna zemlja poput Svajcarske, koja ima takvu ekonomiju i standard, uplati se 4200 fr, cisto 3850. Racunajte sami procente. Ne zivite u ekonomskom dzinu, vec zivite u banana drzavi koja i ono malo sto da, uzima. U nekim manjim gradovima gde imate ‘investitore’ iz Nemacke i kada su hteli da dizu plate naredjeno im je iz opstina da to ne rade jer lokalni ‘mocnici’ koji drze markete, kafice i ostalo su to preko ljudi iz opstine naredili jer ce inace ostati bez radnika koji ce otici kod nemaca za vece pare. Znas gde toga ima ? U Africi. Mada ko zna mozda i tamo to nestalo. Znate li sta je 13-ta plata? Znate li sta su visak placeni sati? Znate li sta je 150% satnica za rad za neki i najmanji praznik? Ne znate. Pa ne znate jer zivite u jednoj zemlji koja je na nivou najgorih Africkih. Verujem da verujes i u pricu vodje da Srbija treba da uvozi radnike? Da verujes u pricu da je nezaposlenost 11%? 11%? Pa Francuska je na 10%. Realnih 10%. Svedjani i jos neke EU zemlje su na 7-8%. A, ljudi veruju da je u Srbiji 11%. U Srbiji je barem 30%, a verovatno i jace. Zato sto verujete u sve to, zato ste tu i gde jeste. I nije otislo 28.000 ljudi iz Srbije prosle godine nego minimum 50.000, sto smeju da objave. Vise ne smeju da objave jer Srbiji mnogo dobro ide. Molim da mi objavite komentar kao i drugima kada pisu ovako. A i namucio sam se, dugo sam pisao :) Pozzz

Aldebaran

pre 6 godina

Ma, možemo mi da teoretišemo dok ne poplavimo, ali glavni problem penzionog sistema Srbije NIJE to što ima previše penzionera, nego premalo zaposlenih!

Zato Vučić NIKAD ne priča o procentu zaposlenih, nego se uvek busa padom procenta NEzaposlenih, jer mu je s tim podatkom najlakše da žonglira: oduzme broj onih koji su zapalili preko grane, NSZ smanji broj ljudi na svojoj evidenciji i eto nama lepe satistike o padu NEzaposlenosti! Ali koja korist od toga? Nikakva!

A šta je za to vreme sa procentom zaposlenosti? OPADA jer nesposobna vlast nije u stanju da stvori uslove za njegov rast! Naravno da je u tom slučaju sadašnji sistem isplate penzija neodrživ!

Nadzirac

pre 6 godina

Kada su penzije u pitanju svima promice jedna bitna stvar, a to je prosecna zarada, jer u njen prosek, uglavnom ulaze samo javna preduzeca i veliki sistemi, te se dobija nerealna slika iako su mnogima (prosveta, zdravstvo, vojska itd)smanjene zarade za 10%.

Ovakvo postupanje najvise pogoduje PIO fondu jer sto su prosecne zarade vece, to ce globalno gledano, penzije vecini gradjana biti manje, jer na visinu penzije, pored godina staza znacajno utice i odnos prosecne zarade pojedinca u odnosu na prosecnu zaradu u Srbiji.

Neshvatljivo je i ponasanje Vlade koja smanjivanjem plata i zakidanjem penzija ostvaruje beznacajne ustede u odnosu na novonastali dug od 10-tak milijardi evra uzet u proteklih nekoliko godina.
To je isto kao kada bi se neko zaduzio sa milion dinara u banci, a onda deci rekao da ce da im zbog toga smanjiti dzeparac za 10% kao da ce to da mu pomogne u vracanju duga.

Problem je sto ce te nerealno naduvane prosecne zarade biti koriscene za najvecu novu pljacku naroda. Evo cemu se radi:

Kada budete hteli da se penzionisete, PIO-fond ce Vase zarade stavljati u odnos sa naduvanom prosecnom zaradu i taj kolicnik mnoziti sa godinama staza.

Ne treba biti puno pametan i shvatiti da cemo SVI imati manje penzije nego sto bi trebalo jer je prosecna zarada nerealno nadignuta.
Nije problem AV i PIO, problem su Sindikati koji sve ovo znaju, ali cute.

Brain

pre 6 godina

Ja radim već 10 godina a nemam sekund radnog staža i ne planiram da uplatim ni dinar za pio i zdravstveno pošto se i onako lečim kod privatnika a umreću pre starosne granice, ko god uplaćuje baca pare.

Dejo

pre 6 godina

Realno, treba da ga ukinu.
Neka ljudi uplacuju sami sebi u privatni pa koliko su uplacivali toliko i dobiju.
Ili uvesti obavezni minimum za drzavni fond a ostatak ko zeli u privatni.
Ovako nam uzimaju ozbiljne pare svakog meseca a kad dodje vreme za penziju postacemo socijalni slucajevi

Milan Indjija

pre 6 godina

U Indjiji, 80% radnika koji rade kod SRPSKIH iliti nasih preduzetnika, prima minimalac, a ostalo na ruke. To prvo treba da se resi, pa kada se umesto 25 hiljada, na racun bude leglo 50 hiljada i na to idu doprinosi, onda ni penzija nece biti 15 hiljada. Ali drzava to dopusta privatnicima. U velikoj indjijskoj privredi, sve strane firme posluju sasvim po zakonu. Radio sam i znam. Nasi domaci preduzetnici jedini varaju drzavu, radnike i ceo sistem. To regulisite gospodo i ne brinite. Ali to je isto kao saobracaj u Srbiji. Kazne placa samo sirotinja, a bogati su povlasceni. I opet narod bira takve na vlast, koji dopustaju sve ovo.

NikolaD

pre 6 godina

Ne mogu da verujes sta sam sada procitao sada. Ako sam dobro razumeo Krkobabic bi da uvede specijalni porez za uspesne IT kompanije? To je najbolji nacin da oteramo ove kompanije odavde u druge drzave, takodje je ovo poruka kompanijama koje bi mozda dosle ovde da je bolje da ne dolaze. Bravo Krkobabicu, bravo PUPS!

disgustado

pre 6 godina

Održiv, efikasan i human penzijski sistem je ogledalo ekonomskog i socijalnog zdravlja jednog društva - a ovo što mi imamo u Srbiji je potpuna suprotnost tome. Zato što se već 27 godina na vlasti smenjuju predstavnici jedne te iste političke oligarhije čiji je jedini smisao postojanja proždiranje državnog budžeta i besramno bogaćenje kroz raznorazne "burazerske" partijske šeme. Ta oligarhija je nametnula tzv. neoliberalni model kao nekakvu svetu dogmu, vešto manipulišući rajinskom pasivnošću, samoživošću, lakovernošću, primitivnošću, materijalizmom i odustvom svesti o kolektivnoj dobrobiti i solidarnosti. Bezumno alava partokatija je pljačkanje državnog budžeta uspela da predstavi kao "sveto pravo" vladajuće stranke, povećanje dahijskih nameta kao normalan obrazac ponašanja, a smanjenje penzija i plata kao jedini način "ozdravljenja" javnih finansija koje su upravo njihovim nezasitim razbojničkim "modelom" i dovedene u stanje raspadanja. Kakav model zdrave privrede, finansija i generacijske solidarnosti uopšte mogu da ponude interesne kriminalne grupe čiji je jedini motiv da šibicarskim medijskim trikovima obezbede još par godina na vlasti ? Zato smo i došli u situaciju da izdvajanje za PIO odlazi u ekonomsku "crnu rupu", baš kao i sva ostala izdvajanja koja bi po definiciji trebalo da nam obezbede normalnu i stabilnu budućnost. Dokle god dopuštamo vukovima da čuvaju ovce, ostaćemo u ovoj ekonomskoj kloaki i najgorem glibu - i biće nam samo još gore. Mnogo gore.

bbb

pre 6 godina

Kakve ce penzije imati generacije rodjeni 70 tih i 80 tih koje su svoje 20 te i 30 te docekale 90 tih godina u doba ratova, sankicija a koj su posle 5.oktobra bili matori za poslodavce. Retko ko osim onih koji su imali neke jake veze sada sa 40 tak, 50 tak godina ima bar 10 godian staza u knjizii, jer se uglavnom radi na crno, na probnom neplacenom radu...

MarkooOoOoooOooOooOOOOoooOO

pre 6 godina

Nemam zivaca da citam ali verovatno opet prete penzionerima da penzije nece dolaziti osim ako se glasa za njih. Jer eto, ovce su glasale pa su sva obecanja ispunjena i sad mozemo opet tako. Do smrti!

bg

pre 6 godina

To je mit da su u Srbiji veliki porezi pa jadni privatnici moraju da rade na crno. Porez na dobit, dividende...to je najniže u Evropi i Srbija je više poreski raj nego država sa visokim porezima. Na Zapadu su još veći porezi pa nešto nisu propali.
Još nešto mi smo 50% jeftiniji kao radnici u poredjenju samo sa istočnom Evropom i to je jako lepa pozicija za srpske gazde jer imaju skoro besplatnu radnu snagu u Srbiji .
A vi što ih branite samo nastavite.

nn

pre 6 godina

Porez mora da se plati ali ako on na bruto platu iznosi 65% shvatate da se isplati izbeci ga. Znaci na jednu vasu platu dve date drzavi. I da kazete okej bar imamo dobro zdravstvo, skolstvo, puteve, javne sluzbe itd... ali nemamo. E zato je pola naseg bdpa u sivoj zoni i tu ce i ostati. Bogatima je to ni iz dzepa ni u dzep a sirotinju ko pita. Svasta bih pisao jos ali Srbija brale objasnjava sve.

Miki

pre 6 godina

Bilo gde u svetu posle ovakve najave izbili bi neredi i generalni strajk.
Laz je da su starosne penzije socijalna kategorija, to bi se moglo reci za invalidske i porodicne ali one su ionako niske. Starosne idu kao bilo koje osiguranje, dajes da bi kad nastupi osiguran slucaj dobio srazmerno uplatama.
Ja sam preko 30 godina uplacivao dobre iznose i sta sad treba da dobijem socijalnu pomoc? Pa nisam socijalni slucaj, vredno sam radio i drzava je imala valjda koristi od toga.
Dakle vlada sprema veliki uspeh, da celu jednu milionsku populaciju prebaci u socijalne slucajeve.

Bojan

pre 6 godina

Bolje je da PUPS više ne pomaže penzionerima. Rezultati njihove "pomoći" su prvo prestanak usklađivanja sa rastom troškova i zarada (što je realno smanjenje), a onda i smanjenje nominalne vrednosti. Kupovna moć prosečne prenzije je danas bar 20% manja nego pre 6 godina.
S druge strane, dodatno se degradira položaj penzionera bacanjem nekih mrvica pomoći tu i tamo, po pravilu pred izbore.
Nadam se da penzioneri neće opet nasesti na to, te da će na izborima kazniti svaku listu na kojoj PUPS bude.

Nemanja

pre 6 godina

Svi ovde pricate o tome kako privatnik na 30.000 platu svome radniki mora da uplati 50.000 bruto. pa zato izbegava celu platu da prijavi. Dali se neko zapitao koliko taj radnik zaradi mesecno svome vlasniku?

bg

pre 6 godina

Nema većih penzija dok se ne iskoreni rad na crno. Ako država toleriše sivu zonu gde je minimum 25% privrede onda oni direktno osiromašuju današnje penzionere jer njihova penzija direktno zavisi od ljudi koji danas legalno rade i uplaćuju doprinose.
Samo drakonske kazne rešavaju stvari. Dok se ne uvedu svi privatnici u legalne vode kao što je na Zapadu nema boljitka.
Zbog toga u Srbiji je ogromna nejednakost jer klasa na vrhu osiromašuje radnike i još varaju državu. Kad bi se uveo red vrlo brzo bi svi radili legalno a onaj ko ne taj bi vrlo brzo zatvorio biznis i opstali bi samo oni ozbiljni. Prva mera, radnik na crno odma kazna 500.000 dinara i 30 dana zatvora pa da vidim onda kako bi se ponašali. Treba uvesti privrednu policiju koja bi to kontrolisala.

Decoooo

pre 6 godina

Nista ja ne razumem . Neverovatni rezultati Vuciceve vlasti govore da smo "najbolji na svetu" I sada se javljaju tamo neki koji PRETE NARODU da ce im penzije biti kao socijalna pomoc ? To je "nemoguce" jer Danas je prosecna plata u Srbiji na nivou od 20% od SOCIJALNE POMOCI U NEMACKOJ . A sta bi tek bilo da Nemci imaju Vucica ...?

misko

pre 6 godina

Ne treba meni niko da daje penziju iz budžeta samo neka mi da ono što sam uplaćivao kroz 40 godina rada u fond PIO i to kroz projekciju penzije od 20 godina ako budem duže živeo nema penzije a ako kraće nikom ništa.

deda Marko

pre 6 godina

(laki78, 5. januar 2018 14:44)

Bravo! Jedino fer resenje! Takav sistem vec imaju mnoge zapadne zemlje. Ali kod nas to nece nikada zaziveti jer su ljudi nepismeni. Oni ce svi hladno ignorisati cinjenicu da minimalni doprinos garantuje samo, jedino i iskljucivo minimalnu penziju. Mozes to da im ponovis i svaki dan u tv spotovima, oni ce utisati tv. A kada im dodje vreme za penziju i dobiju taj minimalac sjatice se u Nemanjinu i blokirati saobracaj, vristeci kako su prevareni.

Zasto ovo pricam? Kada su privatizovali prve drustvene fabrike po Vojvodini otpustenim radnicima su isplatili ogromne otpremnine (za nase pojmove). Iznosi su bili i do 20,000 tadasnjih nemackih maraka. Ovi su sve to potrosili na auta, kucu, putovanja, garderobu ... A onda su se posle godinu dana pojavili na kapijama firmi i urlali kako su prevareni, kako nemaju od cega da zive, kako drzava mora da im resi egzistenciju ...

Zapravo, u Srbiji se jos uvek odrzavaju na snazi zaostali socijalisticki zakoni bas da bi se izbegla socijalna drama sirokih razmera.

sempervivum

pre 6 godina

Како, бре, нема довољно запослених да покрију уплате у пензиони фонд? Зар Велики Вођа није ономад рекао да је незапосленост пала на најнижи ниво?

Pele

pre 6 godina

Pa kad bi penzioneri glasali za nekoga ko ce malo da uredi pravnu drzavu, mozda bi ko mladji i ostao.
Ovako dok glasaju za PUPS i za sebe, sta ce tu neko da im od svoje crkavice isplacuje penzije - i jos da ga maltretiraju po svim drzavnim sluzbama korumpirani i salteruse.

laki78

pre 6 godina

Mora da se uvede obavezni minimum za uplatu doprinosa sa PIO i garantovana minimalna penzija za tu uplatu.Sve preko toga mora da bude predmet slobodne volje zaposlenog koliko želi da uplati od bruto zarade u zavisnosti kakva je ponuda PIO fonda.Ovo je pljačka.Gde to piše da ja želim da uplaćujem duplo više za PIO od nekog sa duplo manjom platom? Ko kaže da želim veću penziju?Hoćemo izmenu ovog nakaradnog zakona i pravo zaposlenog da sam bira na koji iznos preko nekog zakonom određenog minimuma želi da uplaćuje PIO doprinose.Molim neku stranku da se pozabavi ovim pitanjem i formuliše inicijativu za izmenu zakona.

seljak

pre 6 godina

Naravno da nema para za penzije kada imamo gomilu likova sa beneficiranim radnim stazom u javnoj upravi.Zamislite dirigent u orkestru MUPa ima beneficirani radni staz .Em ide ranije u penziju em dobija punu penziju.Ako je prosek plate 46000 din onda bi izdvajanja za penziju trebalo da bude oko 34000 din.Od ukupne bruto plate prvo se odbije 14% na penziono zatim od te bruto plate odbija jos 14% i samo to zaposleni vidi na plati.Da bi prosecna plata bila 46000 ukupan bruto je oko 95000 din.

Dejan

pre 6 godina

@ nemanja
Sto si zapenio? Pa ja prvi sam trazio od poslodavca da me prijavi na minimalac( tako vec 14 godina) a ostalo na ruke ,pa cu sam da stedim .Zasto da mi uplacuje pun iznos kada ce me drzava sigurno zakinuti kada dodjem na red da se penzionisem , pa je isto da li mi poslodavac odvajao 150 ili 500 evra na poreze, ako cu penziju svakako imati 200 evra. Ovako se dogovorimo, dobro njemu, meni jos bolje. To sto je ostatak na ruke ja lepo u banku i orocim i mogu reci da sam nakon 14 godina ,oko 20.000 evra u plusu.
Da je ovo normalna drzava, da postoji zagarantovana sigurnost sve bi to bilo drugacije, ali je totalna ludost da mi poslodavac uplacuje pun iznos a onda da oko moje 65-70 godine, ako to i dozivim imam penziju oko 200 evra mesecno, . Neka hvala.

Jovan M.

pre 6 godina

Mene samo buni i nervira, što radnik mora da brine da li mu poslodavac uplaćuje doprinose? Prijavi ga a ne plaća mu doprinose. Čemu služi država osim da kontroliše poslodavce. Nije platio jedan mesec, neka ga hapsi, zatvara i neka mu pleni i gaće i majicu. Njemu i svim članovima njegovi bliže i dalje porodice. Radnik je tu da radi, za platu koju ugovori sa poslodavcem i njega više ništa ne treba da interesuje. Državo, samo radi svoj posao. Nema potrebe da brineš o radnicima.

Gordana

pre 6 godina

Penzije za vecinu penzionera vec su na nivou, cak i ispod, socijalne pomoci!!! Pa, socijalna pomoc podrazumeva, u normalnim zemljama, minimum sredstava potreban za zivot.

Glasac na izborima

pre 6 godina

Najveci apsurd je da npr uplatite 1...5...10...14 godiana u PIO fond i na kraju dodjete da ima 65 godian zivota i npr 14 godina staza i PIO vam dodeli 0 dinara penzije jer je miniumu za penziju 15 godina staza , a ne vrate vam pare koje ste ulagali i koje su obratalil. U privatnomn fondu uplatite jedan mesec 1000 dinar minimujm i ako taj fond ne propadne tih 1000 dinara plus minus nekoliko stotian dinara (u zavisnostt od rasta fonda i rada fonda) vas ceka kada napunite 58 godina koliko je sada minimum da bi se ostarali penzija kod njih.

Džo

pre 6 godina

Sta se bunite i u Svajcarskoj je penzija na nivou socijalne pomoci. Zato i pale napolje: Francuska zabit, Tajland, Panama, Srbija, Turska itd.

Urbano samo urbano

pre 6 godina

Evo ja ne uplaćujem više u taj fond. A uplaćivao sam oko 10.000 evra godišnje, kad se preračuna od fine programerske plate. Na mojoj 'grbači' je bilo bar 3 penzionera. Ali znate, programerske plate su veće u Nemačkoj. Cvrc !

Djole

pre 6 godina

@pantelija, nece moci ni oni. svajcarci su uveli obavezni drugi penzioni stub, znaci pored drzavne penzije svako mora da uplacuje u i privatnu posto su ukapirali da ona prva nece biti dovoljna. u nemackoj opada broj stanovnika, i penzije ce biti samo ako budu nastavili da dolaze arapi.

vidi ti njih

pre 6 godina

Aha, sada su namirisali IT kompanije, pa hajde da malo njih zajasemo i nateramo ih da pomazu penzionerima. Znate kako, svoj zivot stalno pamtim po nekakvim "solidarnostima". Tako su mojim roditeljiam oduzimali za nekakav zemljotres u Crnoj Gori, pa onda nekakvi stambeni fondovi, pa nekakvi fondovi solidarnosti ... E pa DOSTA JE BILO! Ja ne dam svoje pare nikome!

Jovan

pre 6 godina

Pa ne ulaze se u penzioni fond od pocetka ovog veka. Zasto se ne izjasnite ko je opljackao penzioni fond devedesetih i finansirao ratove koji su potom svi do jednog izgubljeni ?! Sta se to pravite ludi ?

journalist u mirovini

pre 6 godina

Najbolje rešenje bi bilo da se fondovi PIO civilnog i vojnog dela ponovo razdvoje,jer ovako civilni nivo penzija se survava u jamu iz koje nema izlaza.Kad bi se uzeo propis u okviru zakona,ustanovio bi se kao da smo ušli u provaliju.Civilne penzije,izzumimajući državne činovnike i članove SNS su u kudikamo blišim odnosima sa vojnim penzijama,jer jedan vodnik I klase koji ima sada plaću preko 77 tisuća,ima veću plaću od doktora nauka i redovnog profesora univerziteta,mirovini,koji imaju oko 62 tisuće dinara mirovine.Sad uporedite vodnika sa podoficirskom školom sa univerzitetskim profesorom i doktorom nauka!

samo kažem

pre 6 godina

ne brinite ništa, svake godine zaposlimo po 600-700 hiljada ljudi i stopu nezaposlenosti samo što nismo sveli na nulu, tako da će uskoro penzije biti 500EUR... ili će to beše biti prosečna plata. Ma ne, biće 83.000 EUR... Jbg, to je cena jelke... Nema veze, prosledi mi se silne brojke, ali biće para, ne brinite, juhuuuuuu:)

Monkzy

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo, neko treba da uloži silne pare u automatizaciju i modrrne mašine, faktički milione, a onda da dođu PUPS paraziti da ga kazne zbog toga. Kako da ne !

omega

pre 6 godina

Ма, да... До сада давао по 50е за пензионо пута 12 месеци пута 20 година и то ме нико није питао хоћу ли и могу ли и то испада 12К евра и моје паре потрошили и сад социјала. Е, па нећу ја више, селим се за Казабланку...

james emerson

pre 6 godina

Problem je po meni već jako bradat.
U vreme stare Juge, dok je iza svakog penzionera bio 4 do 5 zaposlenih ( koji su u većini i proizvodili ) Fondovi PIO su bili puni para, naprosto su prekipili a sa tim parama se nije znalo gazdovati. Nisu ulagali u nešto što bi kasnije donosio profit nego su te pare prosto rečeno sp**kane.
Sećam se da je sedamdesetih godina jedan poznati fudbalski klub tek tako dobio iz lokalnog fonda " kao pomoć ili nešto tako" dvadeset miliona dinara...
U to vreme radio sam u jednoj najjačoj firmi u Vojvodini. Radili smo godinama 10-12 sati dnevno i prekovremeni se isto pojavio na platnom spisku, svakako ne kao radni sat nego preračunato u učinak. Sve po svemu u to vreme se uplačivalo doprinos na svaki isplaćeni dinar.
Ali u to vreme važilo je pravilo kad je sve svačije onda je to ničije. Tako su ti uplaćeni novci i nestajali.
Zar smo mi , sada već oronuli matorci krivi za ta davna i kasnija novija "dešavanja", i da moramo biti kažnjeni???

popaj

pre 6 godina

PUPS se bavi statistikom...brojevima koji odslikavaju samo deo opste slike o penzijama. Ne ukazuju na problem obezvredjivanja vrednosti rada zaposlenih i kasnije njihove penzije kroz sistemsko uzimanje od strane drzave i paradrzave koji se sire na sve sfere drustva.

ja pa ja

pre 6 godina

ovo njihovo bla-bla ne želim da komentarišem , ali jedan podatak itekako ! 
naime podatak ds je u srbiji trenutno oko DVA IPO MILIONA ZAPOSLENIH ! 
Kako onda skoro 700 000 nezaposlenih znače oko 13% ! 

Ako se statistički procenat uzima od radnospodobnih , bez penzionera naravno , 0nda je taj procenat preko 20%.! 

naravno trebac navedti podatak da nas u glasačkim spiskovima ima oko SEDAM MILIONA , bez kosova !
(s.nikolić, austrija, 05. januar 2018 12:00)

Mene nešto drugo interesuje.
Od tih navodno 2,5 miliona, koliko radi u nekoj privatnoj firmi koja nešto proizvodi, i koja uplaćuje realne pare u PIO.
Nemojte da računate, profesore, vojsku, miliciju, pa ni banke, prodavnice i sl.
Ja sam posmatrao svoje društvo, i nisam našao ni jednog.A živim u Kruševcu koji je bio jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova u staroj Jugoslaviji.
Tu dolazimo do odgovora, da je 10 milijardi eura novog duga otišlo na plate zaposlenih u Javnim službama i penzije.
A i veliki deo duga pre ovih na vlasti.
Naravno, bliži se kraj velikoj šarenoj laži.
Svi beže u Beograd, verujući da će se zaposliti negde u Javnoj Službi,a za vreme radnog vremena prodavati osiguranje i kozmetiku, a da će negde na jugu Srbije neka budala raditi 10 sati dnevno, 26 dana u nedelji za 250 eura.

Kraj bajke je sve bliži.

Pera

pre 6 godina

Ovi hoće da zakolju jedinu perspektivu privrede Srbije (IT i srodne grane). Možda im je to i zadatak.

Manje KRADITE pa će biti prostora za veće penzije!

matori

pre 6 godina

najbolje je da se dobija bruto plata, a da postoji fiksni minimum za državno penzijsko osiguranje. znači isto izdvajanje i od čistačice i od direktora, sa tim da svako može sebi da uplati privatni penzioni fond koliko želi. ( ovako je i u Australiji)
time se postiže da su državne penzije svima iste, a imovina iz privatnog penzijskog fonda je nasledna po zakonu ( familija nasleđuje ostatak iz fonda ako čovek umre i ne potroši sve iz njega).
kod nas je sada problem što ako bi se prešlo na taj sistem, kako bi obračunavali penzije, sa obzirom da se većini trebaju obračunati godine staža koje su izdvajali proporcionalno od plate i godine kada se izdvajao zakonski minimum. matematika je izvodiva i nije komplikovana....za 40 godina bi svi imali istu državnu penziju, a privatnu ko kako uštedi.....
ja imam oko 20 godina staža i u proseku dve prosečne plate mesečno, a nemam pojma kolika će mi biti penzija. pre nekoliko godina sam počeo da uplaćujem i privatni penzioni fond po malo.... i da napomenem da nemam ni dana staža u državnim ustanovama...

+SAVO

pre 6 godina

Верујем да има још људи који нису свесни да тај тзв. ПУПС, од почетка има улогу да онемогући деловање СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА, који је једини релевантан за права пензионера и који је припремио материјал за Суд у Стразбуру због крађе приватне имовине од стране тзв. државе.
Да ли сте некада чули од ових метузалема Кркобабића да су поставили питање те крађе? Нисте јер то је огранак Вучићевих партија и банди за сакупљање харача.

novica

pre 6 godina

Šta je to PUPS?
I, kakve to veze ima sa penzijama građana?
Čekaj, čekaj, je l' to oni što oteše penzije pre 3 godine zajedno sa Vučkom?

ja pa ja

pre 6 godina

Ako radi u drzavnoj firmi, kad krene u penziju streljaju ga, resen problem.
(ratko, 05. januar 2018 17:37)

To treba uraditi kada se zaposli.Velika je verovatnoća da se partijski zaposlio.

novosaïanin

pre 6 godina

Penzioneri kao muve bez glave se utapaju u "tuđe" partije i stranke i ne mogu da odlučuju o svojim stečenim pravima. Imaju svoju stranku PUPS u kojoj profitira mala grupa megalomana za račun vladajućih stranaka koje nemaju interes da čuvaju penzije. PENZIJE SE NE POVEĆAVAJU!!!! To je fama. One se moraju uskladivati sa inflacijom i porastom BDP da bi zadržale svoju realnu vrednost. Da bi se povećale morala bi se povećati njihova osnovica odnosno visina doprunisa na osnovu kog su utvrđena, a to je nerealno jer bi to značilo rad i posle penzionisanja i to za dobru (veću) platu na koju bi se plaćao doprinos. Penzioneri, GLASAJTE svi za vašu partiju po programu koji vam garantuje očuvanje realne vrednosti penzija kao uslov učešća u vlasti. Bez Vas se ne bi mogla formirati nijedna Vlada! Zahtevajte i konsfiskaciju imovine svih koji su uništili privredu i ostavili narod bez onog što ste stvarali pola veka i nemogućnosti zapošljavanja vaših potomaka..
Kako to da Zapadu i državama koje su bile lošije od nas sada hvale radnici, a naši lopovi sve rasprodali i ostavili nas bez proizvodne snage!

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

@mare, 5. januar 2018 12:04

Mare, prijatelju, ko će da ih kontroliše? Pa kod nas je bivši predsednik opštine, u vreme dok je bio na funkciji, držao neprijavljene radnike. Čak im nije plaćao ni pauzu za doručak. Više nije predsednik opštine, ali radi i dalje.

Neko iz mase

pre 6 godina

Ja sam ostao bez posla 2011. Za svako radno mesto gde sam konkurisao javilo se njih 30 i u većini slučajeva već se znalo ko će biti primljen na poziciju za to radno mesto. Kakve iluzije imaju ti što nam serviraju neke procente kada se za jedno radno mesto javlja u proseku oko 30 nezaposlenih?!

belalipozencic

pre 6 godina

O cemu ti Krkobabicu pricas sada.Pitaj Vucica zasto mladi i stariji beze iz Srbije.Ti si do juce a i danas u vladi koja se hvali privrednim rastom na jedtinoj radnoj snazi za 200 evra mesecno.Samo budale veruju u vase nebuluze.Sto ti neodes u penziju da zivis od prosecne pezije.

да да

pre 6 godina

После оне ВАШЕ онако бахате директорке поште, немате никаквог моралног права да пензионерима солите памет ! Све што радите радите искључиво за сопствену корист, према томе, м'рш !!!

Ujka Vasa

pre 6 godina

Penzioneri opametite se!
Ovo će se zaista obistiniti ukoliko ova pljačkaška družina iz PUPS-a nastavi da vam kroji kapu!!!