Utorak, 02.01.2018.

09:11

Hrvati osvajaju svet: Od 2 parking mesta prave 8

Vozači koji prolaze zagrebačkim Laništem pokraj Kauflanda u vremenu od 8 do 16 sati mogu videti kako crveni Pežo 308 levitira u vazduhu.

Izvor: Jutarnji list

Hrvati osvajaju svet: Od 2 parking mesta prave 8 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Само домаће

pre 6 godina

Ево ја не живим у Србији и знам да у БГ постоје бар 2 фирме које се конструишу и инсталирају овакве системе. Чак и боље.
Трио Систем и Swiss-Park.
А има их још, само у БГ.

А ви само рекламирајте Хрвате.

Ivo

pre 6 godina

@ Mirko
Ukopavanje u zemlju poskupljuje zbog iskopa, zbog uređenje (betoniranja ili sl.), zbog rješavanja odvodnje, zbog gradske infrastrukture i instalacija, zbog statike susjednih objekata, i kako rekoste zbog mogućih neplaniranih arheoloških komplikacija, Ideja ukopavanja ima prednosti, veća sigurnost, veća estetika, manja konstrukcija jer nije potrebno osiguranje na vjetar. Nesto slično već postoji.

Mirko

pre 6 godina

Dobra stvar, s tim što prostor koji zauzima je za otprilike 2 automobila, tako da je povećanje na 8 automobila 4x, što je i dalje veoma dobro, jer ne troši nešto puno struje.
Meni bi bilo zanimljivo da taj isti sistem ide u zemlju i da se na površini uvek vidi samo jedan auto i da se rotira sa ostalima - kao i na ovoj platformi koja ide uvis. Time bi se obezbedio i taj neki ekološki aspekt jer sunčeva svetlost ne bi bila blokirana kao što je to slučaj kod visokih zgrada, posebno u velikim urbanim gradovima i mestima kao što je recimo Menhetn, ili bilo koji japanski grad.
Sa takvim podzemnim sistemom bi recimo rešio problem za parking za čitavu zgradu, dva ili tri bi bili sasvim dovoljni znači jedno 4-6 parkirnig mesta rešava problem za 32 automobila, ili čak i više. To je vrhunski. A nije ni neka prevelika investicija - to i naši mogu da naprave u Beogradu na primer, za uže gradsko jezgro. Mada je Bg šupalj ko švajcarski sir, ko zna šta bi se desilo da se još buši u zemlji, ispalo bi tu i arheoloških iskopina i svega..

pačić

pre 6 godina

Imate na Alibabi ove parkinge, kinezi ih štancuju već godinama.Prave kule od 6 do 16 vozila na mestu za dva automobila.Hrvati šatro izmislili nešto novo!Jedini je problem što niko ne može da se ugradi kod nas od političara u cenu.Inače ovo bi bilo super rešenje za parking u centru BG, pogotovo što sistem može da se uradi vrhunski da izgleda vizuelno, kao i da se koristi za bilborde i reklame velikih dimenzija.

Dragan

pre 6 godina

Dragi moji sugrađani,
nikada ne ostavljam komentare na vesti ali sada nisam mogao da odolim. Bravo za moje kolega iz Hrvatske, ali firma z Beograda u kojoj ja radim ima već 4 godine instalirana 4 potpuno automatizovana sistema i uravo smo u procesu montaže 5-og. Radimo u saradnji sa poznatom korejskom firmom koja je specijalizovana za ovakav način parkiranja. Mi smo uradili veliki broj projekata koji nisu zaživeli iz raznih razloga. Ovo pišem da neko koga ova materija zanima sazna da se i u Srbiji neko bavi ovim poslom, duže i uspešnije. Nismo naišli ne razumevanje kod naših institucija ni u jednom stranačkom paketu, alii se trudimo i sarađujemo sa privatnim investitorima koji imaju viziju da se nešto unapredi u ovoj oblasti.
Ako nekoga zanima, sve ovo što sam napisao može da proveri na našem sajtu. www.tts.rs.
Pozdrav

Saša

pre 6 godina

U Beogradu ili da se kopa još podzemnih ili ovako nešto da se radi. Deo iznad i ispod Bulevara ka D Tucovića je postao noćna mora ako ste automobilom došli. Ovi ljudi će da vrdnu onako očajno kružeći...

stvarno si OX

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg ovo ne bi uspelo u Srbiji je zato sto je iz Hrvatske. Isto vazi i za Srpske proizvode u Hrvatskoj.

čitam ovo i smijem se....
dok jedem jaffa kekse od Crvenke i na drugom portalu čitam komentar očajnog beograđanina koji razmišlja da prestane kupovati hr proizvode....

miki

pre 6 godina

Nista novo ni spektakularno. U zgradi gde iznajmljujem stan takav sistem postoji vec desetak godina (tacnije od 2008...), kad je zgrada sagradjena.

Pedja

pre 6 godina

Svaka cast. Steta sto se uvek prvo gleda u susedno dvoriste kad to vec imate kod nas. Nasa firma Techno Team System iz Beograda pravi sve vrste mehanickih parking sistema i ima mnogo instalacija u Srbiji i regionu ali je uvek senzacija u tudjem dvoristu.
Pozdrav, Pedja

Petar

pre 6 godina

Ne strahujte,nece ovo Parking servis BG da uvede,mozda negde ogledno.Jer za ovo treba potrositi vise novca,lakse je ovo sa kantom bele farbe,znak i radnja radi.

Krokodil

pre 6 godina

Ja sam ovo prvi put video u New Yorku i bio sam fasciniran.
Kucajte na Google npr. New York parking tower, izbacice vam slike iz '30ih godina, prosto neverovatno da je tako nesto bilo izmisljeno pre skoro 100 godina.

Predragg

pre 6 godina

Radi se o iskopiranom japanskom,singapurskom ili hongkoskom patentu-ideji. Pohvalno za nase komsije.Dobra ideja zlata vredi,a prakticari to mogu izvesti na 1000 razlicitih nacina. Naravno pohvala njima je i sramota za nas,jer nas je dvaput vise,pa bi sledom matematickih principa i zakona,morali biti dvaput bogatiji ,sposobniji,pametniji. Da li vam je i tako nesto palo na pamet ili sam ja jedan obican provokator i mrzim sve sto je ... ?

ParkirajMe.com

pre 6 godina

Prvo ovaj sistem kad bi se postavio na neka postojoca parking mesta u centru grada automatski bi narusila sam izgled centra. Drugo, citam komentare ovo bi resilo parkiranje u Beogradu, nazalost ne bi jer postoje mnogi istrazivacki radovi na ovu temu koji su dosli do jednog zakljucka a to je da br. parking mesta ne treba povecavati vec ogranicavati vremenski. Jer koliko god imali parking mesta bice malo jer se br. motornih vozila konstantno uvecava. Poenta je u cnetru grada ograniciti zadrzavanje parkiranih vozila i promovisati gradski prevoz. Tu ulogu igra zonsko parkiranje. Medjutim nase zone nisu optimizovane i nas grad nema strategiju razvoja javnog parkiralista. Zato smo moje kolege i ja razvili senzore za parking mesta i ceo informacioni sistem koji pruza jasnu analitiku u realnom vremenu za svako parking mesto, a obicnog vozaca navodi mobilna aplikacija na najblize slobodno parking mesto. Takav slican sistem su nase vlasti postavljale na slaviji i ove godine ce na dorcolu ali naravno nema ni ,,software" ni APP vec samo table na pocetku ulica. Nazalost moja kompanija sad ne moze uci u borbu za BG. Elem, porazavajuce u celoj prici sto u nasim novinama prostor za promociju prvo dobiju hrvatski momci ( iskreno, svakaim cast na preduzimljivosti ) umesto prvo da dobiju nasi momci, pored mojih kolega i mene znam mnoge koje rade slicne stvare i prave bukvalno savrsene izume za koje nasi nemaju sluha al cim izadjemo na strano trziste tu je vec prica drugacija. Za kraj bih zamolio nase novinare da se malo bave tim novinarstvom a ne da budu kao Resavska skola.

rus

pre 6 godina

Sistem nisu izmislili Hrvati
https://www.youtube.com/watch?v=CC1PxTBzkME
Sistem kao sistem smatram da nije najbolje projetovan jer pod na kome stoji vozilo nije vođeno što dovodi do toga da se "parking mesto" klati. Obratite pažnju na vozilo koje je poslednje parkirano i tek se diže i na vozilo na vrhu parkinga.
U slučaju bočnog udara vetra pomeraji iz ose bili bi mnogo veći. Šta se dešava u slučaju vetra ako se ovakva dva sistema naprave jedna pored drugog.
Ovaj sistem mi deluje ne kao rešenje za javne garaže već kao sistem za firme koje žele da obezbede parking mesto za svog zaposlenog a od grada su dobili pravo na 2 rezervisana mesta.
Po meni puno bolji sistem a verovatno ne puno skuplji https://www.youtube.com/watch?v=Ou-0Jz0-MUU

Kome je do maštanja neka pogleda sledeći video https://www.youtube.com/watch?v=VwS1QwXqgpk
ili
https://www.youtube.com/watch?v=OmSQB67tJZQ

Rade

pre 6 godina

I sad recimo da to hoće neki preduzetnik da primeni u Beogradu. Odmah će mu se na vrat natovariti milion parazita koji bi da uzmu svoj deo, pa će mu izmisliti milion zakona o bezbednosti, planiranju prostora itd.

Salemm

pre 6 godina

Nista novo i neobicno. Prepiska. Licno doziveo u Napulju i to u podzemnoj garazi isti sistem samo na liftu zbog visine dizu 4-5 auta. Kljuceve ostavljas u bravu.

disko nindža

pre 6 godina

Ma sa AI posaljesj auto da se sam parkira a ti odesh u kafanu. Posle ga nazovesh da dodje po tebe i da te vozi kod svalerke a zeni da nista ne prica.

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Zbog cega se zove rotary park? Mozda im je uslov bio da izmisle nesto kako bi im uskoro zavrnuli nogavicu (oni koji nisu sigurni o cemu govorim neka ne daju minuse)? Ovo je glupost, ne treba dozvoljavati gradnju zgrada, ako u podrumu ili pored nema dovoljno parking mesta. Naravno, kupovina duplo vece povrsine od one koje je investitor namenio zgradi ce bar duplirati cene stanova. Ali, tako i treba, ako hoces tamo gde je "fensi", da budes pored novokomponovane "elite", onda i plati.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Da prodjete kroz Seul ili Busan, videli bi zasto je to njima neophodno. Mi prostora, na srecu ili na zalost imamo, ali smo neorganizovani I nestrpljivi. Kraj

Saša

pre 6 godina

Mogu samo da kažem - svaka čast! Ova ideja kao ideja nije ništa nedokučivo ili nešto što mnogima nije već padalo na pamet, ali postoji nešto što se zove PREDUZIMLJIVOST! Svaka čast majstori.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Takav sistem u garažama u 1. Bezirku, strogom centru Beča postoji barem 15 godina, bliže 20, nije 8 nego budu po 2 mjesta na jednom, ali princip je isti, ovo su nijanse!

auto limar

pre 6 godina

Dobra ideja, ali u Srbiji svakom drugom vozilu kaplje ulje iz motora ili menjaca, pa bi auto ispod bio dobrano umazan. Pogledajte parking mesta kada su prazna, svako mesto je umazano uljem na mestu ispod motora.

auto limar

pre 6 godina

Dobra ideja, ali u Srbiji svakom drugom vozilu kaplje ulje iz motora ili menjaca, pa bi auto ispod bio dobrano umazan. Pogledajte parking mesta kada su prazna, svako mesto je umazano uljem na mestu ispod motora.

Saša

pre 6 godina

Mogu samo da kažem - svaka čast! Ova ideja kao ideja nije ništa nedokučivo ili nešto što mnogima nije već padalo na pamet, ali postoji nešto što se zove PREDUZIMLJIVOST! Svaka čast majstori.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Takav sistem u garažama u 1. Bezirku, strogom centru Beča postoji barem 15 godina, bliže 20, nije 8 nego budu po 2 mjesta na jednom, ali princip je isti, ovo su nijanse!

Dragan

pre 6 godina

Dragi moji sugrađani,
nikada ne ostavljam komentare na vesti ali sada nisam mogao da odolim. Bravo za moje kolega iz Hrvatske, ali firma z Beograda u kojoj ja radim ima već 4 godine instalirana 4 potpuno automatizovana sistema i uravo smo u procesu montaže 5-og. Radimo u saradnji sa poznatom korejskom firmom koja je specijalizovana za ovakav način parkiranja. Mi smo uradili veliki broj projekata koji nisu zaživeli iz raznih razloga. Ovo pišem da neko koga ova materija zanima sazna da se i u Srbiji neko bavi ovim poslom, duže i uspešnije. Nismo naišli ne razumevanje kod naših institucija ni u jednom stranačkom paketu, alii se trudimo i sarađujemo sa privatnim investitorima koji imaju viziju da se nešto unapredi u ovoj oblasti.
Ako nekoga zanima, sve ovo što sam napisao može da proveri na našem sajtu. www.tts.rs.
Pozdrav

Petar

pre 6 godina

Ne strahujte,nece ovo Parking servis BG da uvede,mozda negde ogledno.Jer za ovo treba potrositi vise novca,lakse je ovo sa kantom bele farbe,znak i radnja radi.

ParkirajMe.com

pre 6 godina

Prvo ovaj sistem kad bi se postavio na neka postojoca parking mesta u centru grada automatski bi narusila sam izgled centra. Drugo, citam komentare ovo bi resilo parkiranje u Beogradu, nazalost ne bi jer postoje mnogi istrazivacki radovi na ovu temu koji su dosli do jednog zakljucka a to je da br. parking mesta ne treba povecavati vec ogranicavati vremenski. Jer koliko god imali parking mesta bice malo jer se br. motornih vozila konstantno uvecava. Poenta je u cnetru grada ograniciti zadrzavanje parkiranih vozila i promovisati gradski prevoz. Tu ulogu igra zonsko parkiranje. Medjutim nase zone nisu optimizovane i nas grad nema strategiju razvoja javnog parkiralista. Zato smo moje kolege i ja razvili senzore za parking mesta i ceo informacioni sistem koji pruza jasnu analitiku u realnom vremenu za svako parking mesto, a obicnog vozaca navodi mobilna aplikacija na najblize slobodno parking mesto. Takav slican sistem su nase vlasti postavljale na slaviji i ove godine ce na dorcolu ali naravno nema ni ,,software" ni APP vec samo table na pocetku ulica. Nazalost moja kompanija sad ne moze uci u borbu za BG. Elem, porazavajuce u celoj prici sto u nasim novinama prostor za promociju prvo dobiju hrvatski momci ( iskreno, svakaim cast na preduzimljivosti ) umesto prvo da dobiju nasi momci, pored mojih kolega i mene znam mnoge koje rade slicne stvare i prave bukvalno savrsene izume za koje nasi nemaju sluha al cim izadjemo na strano trziste tu je vec prica drugacija. Za kraj bih zamolio nase novinare da se malo bave tim novinarstvom a ne da budu kao Resavska skola.

stvarno si OX

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg ovo ne bi uspelo u Srbiji je zato sto je iz Hrvatske. Isto vazi i za Srpske proizvode u Hrvatskoj.

čitam ovo i smijem se....
dok jedem jaffa kekse od Crvenke i na drugom portalu čitam komentar očajnog beograđanina koji razmišlja da prestane kupovati hr proizvode....

Само домаће

pre 6 godina

Ево ја не живим у Србији и знам да у БГ постоје бар 2 фирме које се конструишу и инсталирају овакве системе. Чак и боље.
Трио Систем и Swiss-Park.
А има их још, само у БГ.

А ви само рекламирајте Хрвате.

disko nindža

pre 6 godina

Ma sa AI posaljesj auto da se sam parkira a ti odesh u kafanu. Posle ga nazovesh da dodje po tebe i da te vozi kod svalerke a zeni da nista ne prica.

Pedja

pre 6 godina

Svaka cast. Steta sto se uvek prvo gleda u susedno dvoriste kad to vec imate kod nas. Nasa firma Techno Team System iz Beograda pravi sve vrste mehanickih parking sistema i ima mnogo instalacija u Srbiji i regionu ali je uvek senzacija u tudjem dvoristu.
Pozdrav, Pedja

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Da prodjete kroz Seul ili Busan, videli bi zasto je to njima neophodno. Mi prostora, na srecu ili na zalost imamo, ali smo neorganizovani I nestrpljivi. Kraj

Rade

pre 6 godina

I sad recimo da to hoće neki preduzetnik da primeni u Beogradu. Odmah će mu se na vrat natovariti milion parazita koji bi da uzmu svoj deo, pa će mu izmisliti milion zakona o bezbednosti, planiranju prostora itd.

Predragg

pre 6 godina

Radi se o iskopiranom japanskom,singapurskom ili hongkoskom patentu-ideji. Pohvalno za nase komsije.Dobra ideja zlata vredi,a prakticari to mogu izvesti na 1000 razlicitih nacina. Naravno pohvala njima je i sramota za nas,jer nas je dvaput vise,pa bi sledom matematickih principa i zakona,morali biti dvaput bogatiji ,sposobniji,pametniji. Da li vam je i tako nesto palo na pamet ili sam ja jedan obican provokator i mrzim sve sto je ... ?

pačić

pre 6 godina

Imate na Alibabi ove parkinge, kinezi ih štancuju već godinama.Prave kule od 6 do 16 vozila na mestu za dva automobila.Hrvati šatro izmislili nešto novo!Jedini je problem što niko ne može da se ugradi kod nas od političara u cenu.Inače ovo bi bilo super rešenje za parking u centru BG, pogotovo što sistem može da se uradi vrhunski da izgleda vizuelno, kao i da se koristi za bilborde i reklame velikih dimenzija.

Krokodil

pre 6 godina

Ja sam ovo prvi put video u New Yorku i bio sam fasciniran.
Kucajte na Google npr. New York parking tower, izbacice vam slike iz '30ih godina, prosto neverovatno da je tako nesto bilo izmisljeno pre skoro 100 godina.

Mirko

pre 6 godina

Dobra stvar, s tim što prostor koji zauzima je za otprilike 2 automobila, tako da je povećanje na 8 automobila 4x, što je i dalje veoma dobro, jer ne troši nešto puno struje.
Meni bi bilo zanimljivo da taj isti sistem ide u zemlju i da se na površini uvek vidi samo jedan auto i da se rotira sa ostalima - kao i na ovoj platformi koja ide uvis. Time bi se obezbedio i taj neki ekološki aspekt jer sunčeva svetlost ne bi bila blokirana kao što je to slučaj kod visokih zgrada, posebno u velikim urbanim gradovima i mestima kao što je recimo Menhetn, ili bilo koji japanski grad.
Sa takvim podzemnim sistemom bi recimo rešio problem za parking za čitavu zgradu, dva ili tri bi bili sasvim dovoljni znači jedno 4-6 parkirnig mesta rešava problem za 32 automobila, ili čak i više. To je vrhunski. A nije ni neka prevelika investicija - to i naši mogu da naprave u Beogradu na primer, za uže gradsko jezgro. Mada je Bg šupalj ko švajcarski sir, ko zna šta bi se desilo da se još buši u zemlji, ispalo bi tu i arheoloških iskopina i svega..

Ivo

pre 6 godina

@ Mirko
Ukopavanje u zemlju poskupljuje zbog iskopa, zbog uređenje (betoniranja ili sl.), zbog rješavanja odvodnje, zbog gradske infrastrukture i instalacija, zbog statike susjednih objekata, i kako rekoste zbog mogućih neplaniranih arheoloških komplikacija, Ideja ukopavanja ima prednosti, veća sigurnost, veća estetika, manja konstrukcija jer nije potrebno osiguranje na vjetar. Nesto slično već postoji.

miki

pre 6 godina

Nista novo ni spektakularno. U zgradi gde iznajmljujem stan takav sistem postoji vec desetak godina (tacnije od 2008...), kad je zgrada sagradjena.

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Zbog cega se zove rotary park? Mozda im je uslov bio da izmisle nesto kako bi im uskoro zavrnuli nogavicu (oni koji nisu sigurni o cemu govorim neka ne daju minuse)? Ovo je glupost, ne treba dozvoljavati gradnju zgrada, ako u podrumu ili pored nema dovoljno parking mesta. Naravno, kupovina duplo vece povrsine od one koje je investitor namenio zgradi ce bar duplirati cene stanova. Ali, tako i treba, ako hoces tamo gde je "fensi", da budes pored novokomponovane "elite", onda i plati.

Salemm

pre 6 godina

Nista novo i neobicno. Prepiska. Licno doziveo u Napulju i to u podzemnoj garazi isti sistem samo na liftu zbog visine dizu 4-5 auta. Kljuceve ostavljas u bravu.

Saša

pre 6 godina

U Beogradu ili da se kopa još podzemnih ili ovako nešto da se radi. Deo iznad i ispod Bulevara ka D Tucovića je postao noćna mora ako ste automobilom došli. Ovi ljudi će da vrdnu onako očajno kružeći...

rus

pre 6 godina

Sistem nisu izmislili Hrvati
https://www.youtube.com/watch?v=CC1PxTBzkME
Sistem kao sistem smatram da nije najbolje projetovan jer pod na kome stoji vozilo nije vođeno što dovodi do toga da se "parking mesto" klati. Obratite pažnju na vozilo koje je poslednje parkirano i tek se diže i na vozilo na vrhu parkinga.
U slučaju bočnog udara vetra pomeraji iz ose bili bi mnogo veći. Šta se dešava u slučaju vetra ako se ovakva dva sistema naprave jedna pored drugog.
Ovaj sistem mi deluje ne kao rešenje za javne garaže već kao sistem za firme koje žele da obezbede parking mesto za svog zaposlenog a od grada su dobili pravo na 2 rezervisana mesta.
Po meni puno bolji sistem a verovatno ne puno skuplji https://www.youtube.com/watch?v=Ou-0Jz0-MUU

Kome je do maštanja neka pogleda sledeći video https://www.youtube.com/watch?v=VwS1QwXqgpk
ili
https://www.youtube.com/watch?v=OmSQB67tJZQ

Bruder Jakob

pre 6 godina

Takav sistem u garažama u 1. Bezirku, strogom centru Beča postoji barem 15 godina, bliže 20, nije 8 nego budu po 2 mjesta na jednom, ali princip je isti, ovo su nijanse!

pačić

pre 6 godina

Imate na Alibabi ove parkinge, kinezi ih štancuju već godinama.Prave kule od 6 do 16 vozila na mestu za dva automobila.Hrvati šatro izmislili nešto novo!Jedini je problem što niko ne može da se ugradi kod nas od političara u cenu.Inače ovo bi bilo super rešenje za parking u centru BG, pogotovo što sistem može da se uradi vrhunski da izgleda vizuelno, kao i da se koristi za bilborde i reklame velikih dimenzija.

Saša

pre 6 godina

Mogu samo da kažem - svaka čast! Ova ideja kao ideja nije ništa nedokučivo ili nešto što mnogima nije već padalo na pamet, ali postoji nešto što se zove PREDUZIMLJIVOST! Svaka čast majstori.

stvarno si OX

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg ovo ne bi uspelo u Srbiji je zato sto je iz Hrvatske. Isto vazi i za Srpske proizvode u Hrvatskoj.

čitam ovo i smijem se....
dok jedem jaffa kekse od Crvenke i na drugom portalu čitam komentar očajnog beograđanina koji razmišlja da prestane kupovati hr proizvode....

auto limar

pre 6 godina

Dobra ideja, ali u Srbiji svakom drugom vozilu kaplje ulje iz motora ili menjaca, pa bi auto ispod bio dobrano umazan. Pogledajte parking mesta kada su prazna, svako mesto je umazano uljem na mestu ispod motora.

Само домаће

pre 6 godina

Ево ја не живим у Србији и знам да у БГ постоје бар 2 фирме које се конструишу и инсталирају овакве системе. Чак и боље.
Трио Систем и Swiss-Park.
А има их још, само у БГ.

А ви само рекламирајте Хрвате.

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Zbog cega se zove rotary park? Mozda im je uslov bio da izmisle nesto kako bi im uskoro zavrnuli nogavicu (oni koji nisu sigurni o cemu govorim neka ne daju minuse)? Ovo je glupost, ne treba dozvoljavati gradnju zgrada, ako u podrumu ili pored nema dovoljno parking mesta. Naravno, kupovina duplo vece povrsine od one koje je investitor namenio zgradi ce bar duplirati cene stanova. Ali, tako i treba, ako hoces tamo gde je "fensi", da budes pored novokomponovane "elite", onda i plati.

rus

pre 6 godina

Sistem nisu izmislili Hrvati
https://www.youtube.com/watch?v=CC1PxTBzkME
Sistem kao sistem smatram da nije najbolje projetovan jer pod na kome stoji vozilo nije vođeno što dovodi do toga da se "parking mesto" klati. Obratite pažnju na vozilo koje je poslednje parkirano i tek se diže i na vozilo na vrhu parkinga.
U slučaju bočnog udara vetra pomeraji iz ose bili bi mnogo veći. Šta se dešava u slučaju vetra ako se ovakva dva sistema naprave jedna pored drugog.
Ovaj sistem mi deluje ne kao rešenje za javne garaže već kao sistem za firme koje žele da obezbede parking mesto za svog zaposlenog a od grada su dobili pravo na 2 rezervisana mesta.
Po meni puno bolji sistem a verovatno ne puno skuplji https://www.youtube.com/watch?v=Ou-0Jz0-MUU

Kome je do maštanja neka pogleda sledeći video https://www.youtube.com/watch?v=VwS1QwXqgpk
ili
https://www.youtube.com/watch?v=OmSQB67tJZQ

ParkirajMe.com

pre 6 godina

Prvo ovaj sistem kad bi se postavio na neka postojoca parking mesta u centru grada automatski bi narusila sam izgled centra. Drugo, citam komentare ovo bi resilo parkiranje u Beogradu, nazalost ne bi jer postoje mnogi istrazivacki radovi na ovu temu koji su dosli do jednog zakljucka a to je da br. parking mesta ne treba povecavati vec ogranicavati vremenski. Jer koliko god imali parking mesta bice malo jer se br. motornih vozila konstantno uvecava. Poenta je u cnetru grada ograniciti zadrzavanje parkiranih vozila i promovisati gradski prevoz. Tu ulogu igra zonsko parkiranje. Medjutim nase zone nisu optimizovane i nas grad nema strategiju razvoja javnog parkiralista. Zato smo moje kolege i ja razvili senzore za parking mesta i ceo informacioni sistem koji pruza jasnu analitiku u realnom vremenu za svako parking mesto, a obicnog vozaca navodi mobilna aplikacija na najblize slobodno parking mesto. Takav slican sistem su nase vlasti postavljale na slaviji i ove godine ce na dorcolu ali naravno nema ni ,,software" ni APP vec samo table na pocetku ulica. Nazalost moja kompanija sad ne moze uci u borbu za BG. Elem, porazavajuce u celoj prici sto u nasim novinama prostor za promociju prvo dobiju hrvatski momci ( iskreno, svakaim cast na preduzimljivosti ) umesto prvo da dobiju nasi momci, pored mojih kolega i mene znam mnoge koje rade slicne stvare i prave bukvalno savrsene izume za koje nasi nemaju sluha al cim izadjemo na strano trziste tu je vec prica drugacija. Za kraj bih zamolio nase novinare da se malo bave tim novinarstvom a ne da budu kao Resavska skola.

miki

pre 6 godina

Nista novo ni spektakularno. U zgradi gde iznajmljujem stan takav sistem postoji vec desetak godina (tacnije od 2008...), kad je zgrada sagradjena.

Salemm

pre 6 godina

Nista novo i neobicno. Prepiska. Licno doziveo u Napulju i to u podzemnoj garazi isti sistem samo na liftu zbog visine dizu 4-5 auta. Kljuceve ostavljas u bravu.

Predragg

pre 6 godina

Radi se o iskopiranom japanskom,singapurskom ili hongkoskom patentu-ideji. Pohvalno za nase komsije.Dobra ideja zlata vredi,a prakticari to mogu izvesti na 1000 razlicitih nacina. Naravno pohvala njima je i sramota za nas,jer nas je dvaput vise,pa bi sledom matematickih principa i zakona,morali biti dvaput bogatiji ,sposobniji,pametniji. Da li vam je i tako nesto palo na pamet ili sam ja jedan obican provokator i mrzim sve sto je ... ?

Pedja

pre 6 godina

Svaka cast. Steta sto se uvek prvo gleda u susedno dvoriste kad to vec imate kod nas. Nasa firma Techno Team System iz Beograda pravi sve vrste mehanickih parking sistema i ima mnogo instalacija u Srbiji i regionu ali je uvek senzacija u tudjem dvoristu.
Pozdrav, Pedja

Mirko

pre 6 godina

Dobra stvar, s tim što prostor koji zauzima je za otprilike 2 automobila, tako da je povećanje na 8 automobila 4x, što je i dalje veoma dobro, jer ne troši nešto puno struje.
Meni bi bilo zanimljivo da taj isti sistem ide u zemlju i da se na površini uvek vidi samo jedan auto i da se rotira sa ostalima - kao i na ovoj platformi koja ide uvis. Time bi se obezbedio i taj neki ekološki aspekt jer sunčeva svetlost ne bi bila blokirana kao što je to slučaj kod visokih zgrada, posebno u velikim urbanim gradovima i mestima kao što je recimo Menhetn, ili bilo koji japanski grad.
Sa takvim podzemnim sistemom bi recimo rešio problem za parking za čitavu zgradu, dva ili tri bi bili sasvim dovoljni znači jedno 4-6 parkirnig mesta rešava problem za 32 automobila, ili čak i više. To je vrhunski. A nije ni neka prevelika investicija - to i naši mogu da naprave u Beogradu na primer, za uže gradsko jezgro. Mada je Bg šupalj ko švajcarski sir, ko zna šta bi se desilo da se još buši u zemlji, ispalo bi tu i arheoloških iskopina i svega..

Dragan

pre 6 godina

Dragi moji sugrađani,
nikada ne ostavljam komentare na vesti ali sada nisam mogao da odolim. Bravo za moje kolega iz Hrvatske, ali firma z Beograda u kojoj ja radim ima već 4 godine instalirana 4 potpuno automatizovana sistema i uravo smo u procesu montaže 5-og. Radimo u saradnji sa poznatom korejskom firmom koja je specijalizovana za ovakav način parkiranja. Mi smo uradili veliki broj projekata koji nisu zaživeli iz raznih razloga. Ovo pišem da neko koga ova materija zanima sazna da se i u Srbiji neko bavi ovim poslom, duže i uspešnije. Nismo naišli ne razumevanje kod naših institucija ni u jednom stranačkom paketu, alii se trudimo i sarađujemo sa privatnim investitorima koji imaju viziju da se nešto unapredi u ovoj oblasti.
Ako nekoga zanima, sve ovo što sam napisao može da proveri na našem sajtu. www.tts.rs.
Pozdrav

disko nindža

pre 6 godina

Ma sa AI posaljesj auto da se sam parkira a ti odesh u kafanu. Posle ga nazovesh da dodje po tebe i da te vozi kod svalerke a zeni da nista ne prica.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Da prodjete kroz Seul ili Busan, videli bi zasto je to njima neophodno. Mi prostora, na srecu ili na zalost imamo, ali smo neorganizovani I nestrpljivi. Kraj

Petar

pre 6 godina

Ne strahujte,nece ovo Parking servis BG da uvede,mozda negde ogledno.Jer za ovo treba potrositi vise novca,lakse je ovo sa kantom bele farbe,znak i radnja radi.

Rade

pre 6 godina

I sad recimo da to hoće neki preduzetnik da primeni u Beogradu. Odmah će mu se na vrat natovariti milion parazita koji bi da uzmu svoj deo, pa će mu izmisliti milion zakona o bezbednosti, planiranju prostora itd.

Krokodil

pre 6 godina

Ja sam ovo prvi put video u New Yorku i bio sam fasciniran.
Kucajte na Google npr. New York parking tower, izbacice vam slike iz '30ih godina, prosto neverovatno da je tako nesto bilo izmisljeno pre skoro 100 godina.

Saša

pre 6 godina

U Beogradu ili da se kopa još podzemnih ili ovako nešto da se radi. Deo iznad i ispod Bulevara ka D Tucovića je postao noćna mora ako ste automobilom došli. Ovi ljudi će da vrdnu onako očajno kružeći...

Ivo

pre 6 godina

@ Mirko
Ukopavanje u zemlju poskupljuje zbog iskopa, zbog uređenje (betoniranja ili sl.), zbog rješavanja odvodnje, zbog gradske infrastrukture i instalacija, zbog statike susjednih objekata, i kako rekoste zbog mogućih neplaniranih arheoloških komplikacija, Ideja ukopavanja ima prednosti, veća sigurnost, veća estetika, manja konstrukcija jer nije potrebno osiguranje na vjetar. Nesto slično već postoji.