Četvrtak, 28.12.2017.

20:30

Nemci kupili 60% više Lada nego 2016.

Izvor: B92

Nemci kupili 60% više Lada nego 2016. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Proka

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10) Amerikanci ne koriste ruske rakete, nego koriste ruske motore za američke rakete jer im je jeftinije da kupe ruske motore, nego da prave svoje

Pančevo

pre 6 godina

Zaboravi da napises da proizvode motore za rakete i direktno ih izvoze u USA!
(bre a ovo, 29. decembar 2017 10:55)

Ti raketni motori nisu novi, već zaostavština iz ere SSSR-a. Ameri seli i izračunali da im je mnogo jeftinije da kupuju ove stare ruske motore za trenutne letove, a pravi novac da ulože u razvoj novih raketa na čvrsto gorivo, koje se uveliko testiraju, i da angažuju privatne kompanije u razvoj novih i jeftinijih tehnologija, kao što je slučaj sa SpaceX-om. Takodje bih podsetio poštovane obožavaoce Rusije na način kako je poražen SSSR. To je bilo čisto ekonomsko iznurivanje. SSSR je ušao u trku naoružanja sa USA, ali državno-partijska zaostala ekonomija to nije mogla da isprati na duži rok. Zato su propali devedesetih. Izgleda da Rusija nije naučila ništa iz tog perioda.

Baxuz

pre 6 godina

@Pera

Crni Petre pa ti se ni u tenkove ne razumes. T-80 nema motor vec gasnu turbinu. A uz to nije ni pravljen u Rusiji vec u Ukrajini. Ruski tenk je T-90 i on ima motor.

T

pre 6 godina

@bre a ovo Ne proizvode rakete nego raketne motore koji se koriste za prvi stepen rakete Delta V. Ove godine su ukupno prodali 7 motora, posto je bilo 7 lansiranja, a konkretna raketa ima jedan motor u prvom stepenu. Poredjenja radi, SpaceX je imao 18 lansiranja ove godine, Rusija 23 na tri razlicite rakete.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25674448

Kakve veze ima bilo sta od ovoga sto sam pricao sa rusofilijom znas li ti makar sam sebi da objasnis?
Pa 1990-1992. godine kada se rapsadala bivsa Jugoslavija iz Jugoslavije je otislo nekoliko stotina strucnjaka, najveci deo avio inzinjera koji su pozaposljavani na dobar dan po najjacim avio gigantima zapada ali nase najbolje putnicko vozilo je bilo koje? Florida? Koju je dizajnirao strani studio i koja je prakticno radjena po licenci! Samo su zavrsna ispitivanja obavljena u Kragujevcu na tadasnjem poligonu za ispitivanja.

Da li sada shvatas analogiju?!

Nije stvar u tome da ja mislim da su Rusi najbolji, da jesu sigurno ne bi bili u problemima u kakvim su bili i u kakvim su sada ali da imaju tehnologiju koja je u nekim slucajevima i bolja od zapadne, u drugim rame uz rame sa zapadnom a u nekim poredjenjima kaska to je ocigledno. Prioriteti, tako su sigurno mogli i da naprave moderniji uaz patriot ali onda ne bi bio povoljniji u odnosu na konkurenciju i mozda moderniji motori ne bi bili pogodni kao ovi zastareli robusni koji se ugradjuju potencijalnim kupcima?!

toronto

pre 6 godina

Ove cifre su smešne. Više od pola izvoza su Škoda i Reno (odnosno Dacia). Lada je izvezla ukupno za godinu dana 9.400 automobila, a Nemačkoj manje od 2.200 vozila za godinu dana. Pa te cifre su dno dna, a ne za pohvalu. Ozbiljne kompanije izvoze na mesečnom nivou duplo više nego što Lada izveze za godinu dana.

Gavra Kacanski

pre 6 godina

@SASA Terenac koji ima servo volan nije pravi terenac, ko iole ozbiljnije vozi dzipove to bi morao da zna. Sa mehanickim volanom se mnogo bolje osjeca teren, lakse prolaze prepkeke i cuva se auto od nepotrebnih kvarova

vozi misko

pre 6 godina

dajte ljudi,uozbiljite se,danas moze svako napraviti dobar autic i ona nasa nesreca od fijata nije uopste losa,ono sto je na njemu lose je cena,novi model lade (renault-nissan) u najskupljoj izvedbi i dobrom garancijom tamo kosta sa nemacim platama nekih 12k eurona?

nemanja.s

pre 6 godina

U Rusiji se proizvode mnogi modeli raznih svetskih proizvođača. Proizvode, ne sklapaju, kao u nas. Veliko je to tržište sa visokim carinama i isplati se raditi tamo. E sad, izvoz je problem, jer kako su Rusi udarili carine drugima, tako su i oni Rusima. Zato je ruski izvoz slab, sem u zemlje Evroazijske unije, tipa Kazahstan, Belorusija... Nažalost ta tržišta su slaba i uvoze polovnjake kao i mi. Sam VAZ, koji radi Ladu, je u vlasništvu Renault-Nissan-a, tako da u segmentu "low budget" vozila rade sasvim pristojne automobile (Vesta, XRAY).

da pojasnim

pre 6 godina

Za one koji slabo poznaju ekonomiju: industrija nije samo proizvodnja patika, mobilnih i automobila vec i proizvodnja masina, alata, vozova, aviona, helikoptera, velikih kompleksa kao sto su rafinerije, hidro, termo i nuklearne elektrane itd. Da skratim, znate li koliko drzava u svetu moze da samostalno(trup, motori itd) proizvede veliki putnicki ili teretni mlazni avion? Samo dve, SAD i Rusija. A vi se i dalje palite na patike. I na automobile koji imaju meku plastiku.

SASA

pre 6 godina

Nisam video rakete, ali iz ladine firme kombi "Sobolj gazela", sa Stajerovim motorom i monoblokom samo poklopac alumnijumski i pise GAZ. Servo pumpa francuska, pupa goriva elektricna engleska, itd, i to je dobro i mali potrosac. Ali nestabilan, na klizavom uzas zadnja vuca. Setemo se " Zaporozca", kopirali VW bubu trapove i motor, nista. Traktori ruski jedini u svetu na zadnje tockove srafove umesto matica i to sitan navoj. Zavrsna obrada nula. zaglavi pa u dve brzine sto je retkost. Iz bloka ne izvade jezgro od livenja pa strada motor. Ima jos toga , mali je prostor. Izvinite, sa istoka samo iz Japana.

Da ne kvarimo praznicno raspolozenje

pre 6 godina

Ej Pero, Rusi su najbolji i najjaci u svemu, i ako jednog dana Putin ustane na levu nogu ode ceo svet. Jesi li sad sretan?

sendvic sa podrigusom

pre 6 godina

Ne, poenta svega je da sa rusofilima ne mozes raspraviti nista. Nikakve cinjenice, nikakvi podaci nisu njima relevantni, samo slepa i neuzvracena ljubav prema Risiji. I dosadni ste vi ljubitelji Lade,sa tim krševima.

Jaroslaw

pre 6 godina

Uh, ja već pomislio da su u pitanju stotine hiljada automobila, kad ono dve hiljade. Valjda je toliko nemačkih poljoprivrednika kupilo sebi auto za njivu. Svaka čast Putinu i Rusiji.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25672559

Diskusija nije ekonomija vec tehnologija! Ne menjaj teze! Ako su uspeli da naprave sve sto su napravili od svega nabrojanog onda mogu i napraviti konkurentan automobil! Ali njima to jednostavno ne pije vodu. Pogledaj kakav je motor imao samo tenk T-80 i koje godine! Da ne nabrajam dalje. Oni za svoje potrebe prave ono sto im treba, auto industrija im nije prioritet i to je to, zasto je tako to valjda oni znaju bolje. Za njihove potrebe imaju dovoljno reklo bi se.
Poenta price je da im tehnologije ne manjka. Da zele sigurno mogu konkstruisati konkurentan automobil, ionako najveci deo price u toj oblasti se obavlja preko komponentasa ali uslovi eksploatacije u Rusiji kao i njihova platezna moc su specificni. Imajuci u vidu specifican polozaj u kome se nalaze, sankcije i sve ostalo nije ni cudo sto im trka u auto industriji nije prioritet.

A to koliko su napravili, pa napravili su koliko im treba. Pored su-35 kojih su napravili sada 72 za svoje potrebe izvezli su i 14 Kini. Da, jednoj Kini. Inace prave i SU-30 u nekoliko varijanti itd da ne davim. Tako da ni u tom aspektu nisi objektivan.

Tehnologija i ekonomija dve razlicite stvari u ovoj diskusiji. Kamaz pobednik dakar relija zbog koga su menjali pravila. Jeste da koristi prilican broj zapadnih komponenti ali eto pravog dokaza da mogu kada zele.

To sto su lade kante i dan danas je neka druga strana medalje.

Nemanja

pre 6 godina

@ (loko, 28. decembar 2017 21:03)

Izvoze samo gas, naftu i minerale? Zaista ne razumem potrebu da komentarises nesto u sta se, ocigledno, uopste ne razumes! Ko te tera da se uplices u ekonomiju i lupis nesto tako strasno? Jos u eri interneta covek ovako lupi... Ispljuj Ladu ako si to hteo (zasluzuje ako se posmatraju danasnji standardi) ali se ne uplici u danasnju Rusku ekonomiju, molim te. Neko ko je jos upuceniji u istu od mene ce ti se ozbiljno nasmejati.

omniameamecumporto

pre 6 godina

Nema veze sa automobilima ali ima veze sa ruskom ekonomijom koju netko ovdje veliča. Evo samo jedan segment sa kojim sam jako dobro upoznat. Adidas je ove godine apsolutni hit u cijelom svijetu,dok Nike stagnira. Nike je pometen u Americi od Adidasa,Adidas bilježi velike pluseve u Kini, Indiji ,Europi.Jedino je Rusija problem tamo čak zatvaraju 200 prodavaonica. Što vam to govori, meni govori o ekonomskoj moći koja je oslabila i malenoj platežnoj moći ruskog naroda ništa više niti manje. Eto toliko o njihovoj sili samo u jednom segmentu.Podaci su inače sto posto točni.

Luka

pre 6 godina

Zivim u Austriji i bas neki dan sam vidio jednu nivu i kasnije jednu grantu...pitao sam se bas u cemu je stvar :) ali cini mi se ako nekome npr treba karavan za ispod 10.000e da pored priore nije lako naci nesto jeftinije..

tony

pre 6 godina

ziveo sam pet godina u nekadasnjem ist. delu nem. pa vam mogu reci sledece, lade voze iskljucivo nemci rusofili. a ima ih mnogo. potpisujem da nema rusa koji zivi u dojcu a da vozi ladu. u smalkaldenu sam redovno vidjao dva nasa keca i jednog juga, nem. table naravno. tiringija bi se sutra odcepila i pripojila rusiji da moze. neverovatno je da nisu samo matorci naklonjeni rujama vec i mladi ljudi.

Vlada

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10)

Izgubili su dve rakete za dva meseca, svemirski program im je momentalno u rasulu. Ekonomija im je momentalno na 65% od one iz 2013 i pojedinacno slabija i od Italije i od Holandije. Rusima kao ljudima zelim sve najbolje, ali tehnoloski i ekonomski ne mogu da pariraju zapadu.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25671430

Ta jedna Srbija nije projektovala taj auto cije kljucne komponente ni ne proizvodi!
A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci, pravi nuklearke po svetu (i u zemljama EU), Kamaz kamioni, Ural kamioni, itd itd. Njima to jednostavno nije potrebno jer nemaju trziste za te proizvode. Zasto? Zato sto njihovo nije dovoljno veliko da bi opravdalo velika ulaganja i razvoja a tudja bogata trzista nisu sigurna sto oni dobro znaju. Pored toga konkurencija je ubitacna a na drugim poljima je druga prica i tu i briljiraju.

loko

pre 6 godina

Pera: to sto si nabrojao su promili, jedina znacajnija ne-naftna industrija u rusiji je vojna. A sve sto si nabrojao je kao da nabrajas da srbija proizvodi avione kobac, projektile sumadija, milosa, lazara, m84, lasta96, morava, tesla tablete... Nista od toga se ne proizvodi. Su35s proizvodnja 2011-2017 64 komada, ili 9 komada godisnje. Dao sam ti rusku statistiku, nije to zapadna propaganda. 61% izvoza nafta, gas i njihovi derivati. U tih ostalih 39% stavi metale, minerale, drvo i ostaje 15 milijardi oruzje(5%), 18 milijardi zitarice(6%). Ruska ekonomija je KATASTROFA.

mile rizik

pre 6 godina

jedino mogu da pretpostavljam da su nemački sumari obnovili vozni park kad je toliko skočila prodaja!
(stiven, 28. decembar 2017 21:00)

Nemački šumari teraju Unimog.

SASA

pre 6 godina

Ovde vidim jedan komentar da je Lada niva najbolji terenac na svetu. Gospodin ocigledno drugi terenac nije vozio. Radio sam neke poslove vezane za teren i u "floti" imali nive. Sve u startu izgube petu brzinu pa smo radili neke inovacije i upalilo. Terenac koji nema servo ??? U blatu i snegu trosi do 29l benzina. Lagana za terenca nemozes nikoga da vuces po snegu. Sve sto pukne od plastike mora da pravis ili opet novo i novo pucanje. Bila je i dizel varijanta pezo 1,9 ali pucaju glavcine Jedino dobro greje i pali. Imao sam privatno japance i amerikance nemoze da se poredi.

www

pre 6 godina

Gle cuda, vise od polovine navedenih zemalja imaju znacajnu rusku populaciju, ukljucujuci i samu Nemacku. U Nemackoj je godisnja prodaja Lade od 2.000 komada na nivou neke egzotike, sto u nekom smislu, ona i jeste. Porsche na primer, samo u prvom kvartalu prosle godine, je u Nemackoj prodao 17.000 automobila. Sa samo 2000 kmada, Lada je negde na dnu cele liste jer je ukupan broj prodatih automobila 3.350.000. Evo i link sa brojkama od prosle godine, gde Lade cak ni nema kao samostalne marke nego je u rubrici "ostali" https://de.statista.com/statistik/daten/studie/167008/umfrage/neuzulassungen-von-pkw-nach-marken-in-deutschland/

loko

pre 6 godina

Srbija izveze 2,5 puta vise automobila od jedne rusije. Izvoze samo naftu, gas i minerale, sta ce jadni kad ih potrose? Izvoz 2013 520milijardi dolara, 2016 290 milijardi. Ucesce nafte i gasa u izvozu 2013 58%, 2016 61%, uprkos sto se cena nafte i ruski izvoz prepolovili, izvoz nenaftnih proizvoda opao je jos vise. Katastrofalna ruska ekonomija je pobedila zapad. Izvoz holandije sa 17 miliona stanovnika je veci od ruskog sa 146 miliona stanovnika.

boze sacuvaj

pre 6 godina

mene to bas nimalo ne cudi,isto kao i daciji danas ne fali ni ladi ama bas nista,ovde na zapadu stisnes par meseci i evo je,tvoja i isplacena do daske,a,poznam ja dosta i gospode koja cezne u zagrljaj zavicaju sa opakim limuzinama da bi se najela i napila kako bog zapoveda - da,da;)

loko

pre 6 godina

Srbija izveze 2,5 puta vise automobila od jedne rusije. Izvoze samo naftu, gas i minerale, sta ce jadni kad ih potrose? Izvoz 2013 520milijardi dolara, 2016 290 milijardi. Ucesce nafte i gasa u izvozu 2013 58%, 2016 61%, uprkos sto se cena nafte i ruski izvoz prepolovili, izvoz nenaftnih proizvoda opao je jos vise. Katastrofalna ruska ekonomija je pobedila zapad. Izvoz holandije sa 17 miliona stanovnika je veci od ruskog sa 146 miliona stanovnika.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25671430

Ta jedna Srbija nije projektovala taj auto cije kljucne komponente ni ne proizvodi!
A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci, pravi nuklearke po svetu (i u zemljama EU), Kamaz kamioni, Ural kamioni, itd itd. Njima to jednostavno nije potrebno jer nemaju trziste za te proizvode. Zasto? Zato sto njihovo nije dovoljno veliko da bi opravdalo velika ulaganja i razvoja a tudja bogata trzista nisu sigurna sto oni dobro znaju. Pored toga konkurencija je ubitacna a na drugim poljima je druga prica i tu i briljiraju.

tony

pre 6 godina

ziveo sam pet godina u nekadasnjem ist. delu nem. pa vam mogu reci sledece, lade voze iskljucivo nemci rusofili. a ima ih mnogo. potpisujem da nema rusa koji zivi u dojcu a da vozi ladu. u smalkaldenu sam redovno vidjao dva nasa keca i jednog juga, nem. table naravno. tiringija bi se sutra odcepila i pripojila rusiji da moze. neverovatno je da nisu samo matorci naklonjeni rujama vec i mladi ljudi.

www

pre 6 godina

Gle cuda, vise od polovine navedenih zemalja imaju znacajnu rusku populaciju, ukljucujuci i samu Nemacku. U Nemackoj je godisnja prodaja Lade od 2.000 komada na nivou neke egzotike, sto u nekom smislu, ona i jeste. Porsche na primer, samo u prvom kvartalu prosle godine, je u Nemackoj prodao 17.000 automobila. Sa samo 2000 kmada, Lada je negde na dnu cele liste jer je ukupan broj prodatih automobila 3.350.000. Evo i link sa brojkama od prosle godine, gde Lade cak ni nema kao samostalne marke nego je u rubrici "ostali" https://de.statista.com/statistik/daten/studie/167008/umfrage/neuzulassungen-von-pkw-nach-marken-in-deutschland/

mile rizik

pre 6 godina

jedino mogu da pretpostavljam da su nemački sumari obnovili vozni park kad je toliko skočila prodaja!
(stiven, 28. decembar 2017 21:00)

Nemački šumari teraju Unimog.

SASA

pre 6 godina

Ovde vidim jedan komentar da je Lada niva najbolji terenac na svetu. Gospodin ocigledno drugi terenac nije vozio. Radio sam neke poslove vezane za teren i u "floti" imali nive. Sve u startu izgube petu brzinu pa smo radili neke inovacije i upalilo. Terenac koji nema servo ??? U blatu i snegu trosi do 29l benzina. Lagana za terenca nemozes nikoga da vuces po snegu. Sve sto pukne od plastike mora da pravis ili opet novo i novo pucanje. Bila je i dizel varijanta pezo 1,9 ali pucaju glavcine Jedino dobro greje i pali. Imao sam privatno japance i amerikance nemoze da se poredi.

Vlada

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10)

Izgubili su dve rakete za dva meseca, svemirski program im je momentalno u rasulu. Ekonomija im je momentalno na 65% od one iz 2013 i pojedinacno slabija i od Italije i od Holandije. Rusima kao ljudima zelim sve najbolje, ali tehnoloski i ekonomski ne mogu da pariraju zapadu.

boze sacuvaj

pre 6 godina

mene to bas nimalo ne cudi,isto kao i daciji danas ne fali ni ladi ama bas nista,ovde na zapadu stisnes par meseci i evo je,tvoja i isplacena do daske,a,poznam ja dosta i gospode koja cezne u zagrljaj zavicaju sa opakim limuzinama da bi se najela i napila kako bog zapoveda - da,da;)

loko

pre 6 godina

Pera: to sto si nabrojao su promili, jedina znacajnija ne-naftna industrija u rusiji je vojna. A sve sto si nabrojao je kao da nabrajas da srbija proizvodi avione kobac, projektile sumadija, milosa, lazara, m84, lasta96, morava, tesla tablete... Nista od toga se ne proizvodi. Su35s proizvodnja 2011-2017 64 komada, ili 9 komada godisnje. Dao sam ti rusku statistiku, nije to zapadna propaganda. 61% izvoza nafta, gas i njihovi derivati. U tih ostalih 39% stavi metale, minerale, drvo i ostaje 15 milijardi oruzje(5%), 18 milijardi zitarice(6%). Ruska ekonomija je KATASTROFA.

da pojasnim

pre 6 godina

Za one koji slabo poznaju ekonomiju: industrija nije samo proizvodnja patika, mobilnih i automobila vec i proizvodnja masina, alata, vozova, aviona, helikoptera, velikih kompleksa kao sto su rafinerije, hidro, termo i nuklearne elektrane itd. Da skratim, znate li koliko drzava u svetu moze da samostalno(trup, motori itd) proizvede veliki putnicki ili teretni mlazni avion? Samo dve, SAD i Rusija. A vi se i dalje palite na patike. I na automobile koji imaju meku plastiku.

Jaroslaw

pre 6 godina

Uh, ja već pomislio da su u pitanju stotine hiljada automobila, kad ono dve hiljade. Valjda je toliko nemačkih poljoprivrednika kupilo sebi auto za njivu. Svaka čast Putinu i Rusiji.

Luka

pre 6 godina

Zivim u Austriji i bas neki dan sam vidio jednu nivu i kasnije jednu grantu...pitao sam se bas u cemu je stvar :) ali cini mi se ako nekome npr treba karavan za ispod 10.000e da pored priore nije lako naci nesto jeftinije..

omniameamecumporto

pre 6 godina

Nema veze sa automobilima ali ima veze sa ruskom ekonomijom koju netko ovdje veliča. Evo samo jedan segment sa kojim sam jako dobro upoznat. Adidas je ove godine apsolutni hit u cijelom svijetu,dok Nike stagnira. Nike je pometen u Americi od Adidasa,Adidas bilježi velike pluseve u Kini, Indiji ,Europi.Jedino je Rusija problem tamo čak zatvaraju 200 prodavaonica. Što vam to govori, meni govori o ekonomskoj moći koja je oslabila i malenoj platežnoj moći ruskog naroda ništa više niti manje. Eto toliko o njihovoj sili samo u jednom segmentu.Podaci su inače sto posto točni.

sendvic sa podrigusom

pre 6 godina

Ne, poenta svega je da sa rusofilima ne mozes raspraviti nista. Nikakve cinjenice, nikakvi podaci nisu njima relevantni, samo slepa i neuzvracena ljubav prema Risiji. I dosadni ste vi ljubitelji Lade,sa tim krševima.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25672559

Diskusija nije ekonomija vec tehnologija! Ne menjaj teze! Ako su uspeli da naprave sve sto su napravili od svega nabrojanog onda mogu i napraviti konkurentan automobil! Ali njima to jednostavno ne pije vodu. Pogledaj kakav je motor imao samo tenk T-80 i koje godine! Da ne nabrajam dalje. Oni za svoje potrebe prave ono sto im treba, auto industrija im nije prioritet i to je to, zasto je tako to valjda oni znaju bolje. Za njihove potrebe imaju dovoljno reklo bi se.
Poenta price je da im tehnologije ne manjka. Da zele sigurno mogu konkstruisati konkurentan automobil, ionako najveci deo price u toj oblasti se obavlja preko komponentasa ali uslovi eksploatacije u Rusiji kao i njihova platezna moc su specificni. Imajuci u vidu specifican polozaj u kome se nalaze, sankcije i sve ostalo nije ni cudo sto im trka u auto industriji nije prioritet.

A to koliko su napravili, pa napravili su koliko im treba. Pored su-35 kojih su napravili sada 72 za svoje potrebe izvezli su i 14 Kini. Da, jednoj Kini. Inace prave i SU-30 u nekoliko varijanti itd da ne davim. Tako da ni u tom aspektu nisi objektivan.

Tehnologija i ekonomija dve razlicite stvari u ovoj diskusiji. Kamaz pobednik dakar relija zbog koga su menjali pravila. Jeste da koristi prilican broj zapadnih komponenti ali eto pravog dokaza da mogu kada zele.

To sto su lade kante i dan danas je neka druga strana medalje.

SASA

pre 6 godina

Nisam video rakete, ali iz ladine firme kombi "Sobolj gazela", sa Stajerovim motorom i monoblokom samo poklopac alumnijumski i pise GAZ. Servo pumpa francuska, pupa goriva elektricna engleska, itd, i to je dobro i mali potrosac. Ali nestabilan, na klizavom uzas zadnja vuca. Setemo se " Zaporozca", kopirali VW bubu trapove i motor, nista. Traktori ruski jedini u svetu na zadnje tockove srafove umesto matica i to sitan navoj. Zavrsna obrada nula. zaglavi pa u dve brzine sto je retkost. Iz bloka ne izvade jezgro od livenja pa strada motor. Ima jos toga , mali je prostor. Izvinite, sa istoka samo iz Japana.

Da ne kvarimo praznicno raspolozenje

pre 6 godina

Ej Pero, Rusi su najbolji i najjaci u svemu, i ako jednog dana Putin ustane na levu nogu ode ceo svet. Jesi li sad sretan?

Nemanja

pre 6 godina

@ (loko, 28. decembar 2017 21:03)

Izvoze samo gas, naftu i minerale? Zaista ne razumem potrebu da komentarises nesto u sta se, ocigledno, uopste ne razumes! Ko te tera da se uplices u ekonomiju i lupis nesto tako strasno? Jos u eri interneta covek ovako lupi... Ispljuj Ladu ako si to hteo (zasluzuje ako se posmatraju danasnji standardi) ali se ne uplici u danasnju Rusku ekonomiju, molim te. Neko ko je jos upuceniji u istu od mene ce ti se ozbiljno nasmejati.

nemanja.s

pre 6 godina

U Rusiji se proizvode mnogi modeli raznih svetskih proizvođača. Proizvode, ne sklapaju, kao u nas. Veliko je to tržište sa visokim carinama i isplati se raditi tamo. E sad, izvoz je problem, jer kako su Rusi udarili carine drugima, tako su i oni Rusima. Zato je ruski izvoz slab, sem u zemlje Evroazijske unije, tipa Kazahstan, Belorusija... Nažalost ta tržišta su slaba i uvoze polovnjake kao i mi. Sam VAZ, koji radi Ladu, je u vlasništvu Renault-Nissan-a, tako da u segmentu "low budget" vozila rade sasvim pristojne automobile (Vesta, XRAY).

toronto

pre 6 godina

Ove cifre su smešne. Više od pola izvoza su Škoda i Reno (odnosno Dacia). Lada je izvezla ukupno za godinu dana 9.400 automobila, a Nemačkoj manje od 2.200 vozila za godinu dana. Pa te cifre su dno dna, a ne za pohvalu. Ozbiljne kompanije izvoze na mesečnom nivou duplo više nego što Lada izveze za godinu dana.

vozi misko

pre 6 godina

dajte ljudi,uozbiljite se,danas moze svako napraviti dobar autic i ona nasa nesreca od fijata nije uopste losa,ono sto je na njemu lose je cena,novi model lade (renault-nissan) u najskupljoj izvedbi i dobrom garancijom tamo kosta sa nemacim platama nekih 12k eurona?

Gavra Kacanski

pre 6 godina

@SASA Terenac koji ima servo volan nije pravi terenac, ko iole ozbiljnije vozi dzipove to bi morao da zna. Sa mehanickim volanom se mnogo bolje osjeca teren, lakse prolaze prepkeke i cuva se auto od nepotrebnih kvarova

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25674448

Kakve veze ima bilo sta od ovoga sto sam pricao sa rusofilijom znas li ti makar sam sebi da objasnis?
Pa 1990-1992. godine kada se rapsadala bivsa Jugoslavija iz Jugoslavije je otislo nekoliko stotina strucnjaka, najveci deo avio inzinjera koji su pozaposljavani na dobar dan po najjacim avio gigantima zapada ali nase najbolje putnicko vozilo je bilo koje? Florida? Koju je dizajnirao strani studio i koja je prakticno radjena po licenci! Samo su zavrsna ispitivanja obavljena u Kragujevcu na tadasnjem poligonu za ispitivanja.

Da li sada shvatas analogiju?!

Nije stvar u tome da ja mislim da su Rusi najbolji, da jesu sigurno ne bi bili u problemima u kakvim su bili i u kakvim su sada ali da imaju tehnologiju koja je u nekim slucajevima i bolja od zapadne, u drugim rame uz rame sa zapadnom a u nekim poredjenjima kaska to je ocigledno. Prioriteti, tako su sigurno mogli i da naprave moderniji uaz patriot ali onda ne bi bio povoljniji u odnosu na konkurenciju i mozda moderniji motori ne bi bili pogodni kao ovi zastareli robusni koji se ugradjuju potencijalnim kupcima?!

Pančevo

pre 6 godina

Zaboravi da napises da proizvode motore za rakete i direktno ih izvoze u USA!
(bre a ovo, 29. decembar 2017 10:55)

Ti raketni motori nisu novi, već zaostavština iz ere SSSR-a. Ameri seli i izračunali da im je mnogo jeftinije da kupuju ove stare ruske motore za trenutne letove, a pravi novac da ulože u razvoj novih raketa na čvrsto gorivo, koje se uveliko testiraju, i da angažuju privatne kompanije u razvoj novih i jeftinijih tehnologija, kao što je slučaj sa SpaceX-om. Takodje bih podsetio poštovane obožavaoce Rusije na način kako je poražen SSSR. To je bilo čisto ekonomsko iznurivanje. SSSR je ušao u trku naoružanja sa USA, ali državno-partijska zaostala ekonomija to nije mogla da isprati na duži rok. Zato su propali devedesetih. Izgleda da Rusija nije naučila ništa iz tog perioda.

Baxuz

pre 6 godina

@Pera

Crni Petre pa ti se ni u tenkove ne razumes. T-80 nema motor vec gasnu turbinu. A uz to nije ni pravljen u Rusiji vec u Ukrajini. Ruski tenk je T-90 i on ima motor.

T

pre 6 godina

@bre a ovo Ne proizvode rakete nego raketne motore koji se koriste za prvi stepen rakete Delta V. Ove godine su ukupno prodali 7 motora, posto je bilo 7 lansiranja, a konkretna raketa ima jedan motor u prvom stepenu. Poredjenja radi, SpaceX je imao 18 lansiranja ove godine, Rusija 23 na tri razlicite rakete.

Proka

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10) Amerikanci ne koriste ruske rakete, nego koriste ruske motore za američke rakete jer im je jeftinije da kupe ruske motore, nego da prave svoje

loko

pre 6 godina

Srbija izveze 2,5 puta vise automobila od jedne rusije. Izvoze samo naftu, gas i minerale, sta ce jadni kad ih potrose? Izvoz 2013 520milijardi dolara, 2016 290 milijardi. Ucesce nafte i gasa u izvozu 2013 58%, 2016 61%, uprkos sto se cena nafte i ruski izvoz prepolovili, izvoz nenaftnih proizvoda opao je jos vise. Katastrofalna ruska ekonomija je pobedila zapad. Izvoz holandije sa 17 miliona stanovnika je veci od ruskog sa 146 miliona stanovnika.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25671430

Ta jedna Srbija nije projektovala taj auto cije kljucne komponente ni ne proizvodi!
A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci, pravi nuklearke po svetu (i u zemljama EU), Kamaz kamioni, Ural kamioni, itd itd. Njima to jednostavno nije potrebno jer nemaju trziste za te proizvode. Zasto? Zato sto njihovo nije dovoljno veliko da bi opravdalo velika ulaganja i razvoja a tudja bogata trzista nisu sigurna sto oni dobro znaju. Pored toga konkurencija je ubitacna a na drugim poljima je druga prica i tu i briljiraju.

Vlada

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10)

Izgubili su dve rakete za dva meseca, svemirski program im je momentalno u rasulu. Ekonomija im je momentalno na 65% od one iz 2013 i pojedinacno slabija i od Italije i od Holandije. Rusima kao ljudima zelim sve najbolje, ali tehnoloski i ekonomski ne mogu da pariraju zapadu.

omniameamecumporto

pre 6 godina

Nema veze sa automobilima ali ima veze sa ruskom ekonomijom koju netko ovdje veliča. Evo samo jedan segment sa kojim sam jako dobro upoznat. Adidas je ove godine apsolutni hit u cijelom svijetu,dok Nike stagnira. Nike je pometen u Americi od Adidasa,Adidas bilježi velike pluseve u Kini, Indiji ,Europi.Jedino je Rusija problem tamo čak zatvaraju 200 prodavaonica. Što vam to govori, meni govori o ekonomskoj moći koja je oslabila i malenoj platežnoj moći ruskog naroda ništa više niti manje. Eto toliko o njihovoj sili samo u jednom segmentu.Podaci su inače sto posto točni.

Nemanja

pre 6 godina

@ (loko, 28. decembar 2017 21:03)

Izvoze samo gas, naftu i minerale? Zaista ne razumem potrebu da komentarises nesto u sta se, ocigledno, uopste ne razumes! Ko te tera da se uplices u ekonomiju i lupis nesto tako strasno? Jos u eri interneta covek ovako lupi... Ispljuj Ladu ako si to hteo (zasluzuje ako se posmatraju danasnji standardi) ali se ne uplici u danasnju Rusku ekonomiju, molim te. Neko ko je jos upuceniji u istu od mene ce ti se ozbiljno nasmejati.

Gavra Kacanski

pre 6 godina

@SASA Terenac koji ima servo volan nije pravi terenac, ko iole ozbiljnije vozi dzipove to bi morao da zna. Sa mehanickim volanom se mnogo bolje osjeca teren, lakse prolaze prepkeke i cuva se auto od nepotrebnih kvarova

loko

pre 6 godina

Pera: to sto si nabrojao su promili, jedina znacajnija ne-naftna industrija u rusiji je vojna. A sve sto si nabrojao je kao da nabrajas da srbija proizvodi avione kobac, projektile sumadija, milosa, lazara, m84, lasta96, morava, tesla tablete... Nista od toga se ne proizvodi. Su35s proizvodnja 2011-2017 64 komada, ili 9 komada godisnje. Dao sam ti rusku statistiku, nije to zapadna propaganda. 61% izvoza nafta, gas i njihovi derivati. U tih ostalih 39% stavi metale, minerale, drvo i ostaje 15 milijardi oruzje(5%), 18 milijardi zitarice(6%). Ruska ekonomija je KATASTROFA.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25672559

Diskusija nije ekonomija vec tehnologija! Ne menjaj teze! Ako su uspeli da naprave sve sto su napravili od svega nabrojanog onda mogu i napraviti konkurentan automobil! Ali njima to jednostavno ne pije vodu. Pogledaj kakav je motor imao samo tenk T-80 i koje godine! Da ne nabrajam dalje. Oni za svoje potrebe prave ono sto im treba, auto industrija im nije prioritet i to je to, zasto je tako to valjda oni znaju bolje. Za njihove potrebe imaju dovoljno reklo bi se.
Poenta price je da im tehnologije ne manjka. Da zele sigurno mogu konkstruisati konkurentan automobil, ionako najveci deo price u toj oblasti se obavlja preko komponentasa ali uslovi eksploatacije u Rusiji kao i njihova platezna moc su specificni. Imajuci u vidu specifican polozaj u kome se nalaze, sankcije i sve ostalo nije ni cudo sto im trka u auto industriji nije prioritet.

A to koliko su napravili, pa napravili su koliko im treba. Pored su-35 kojih su napravili sada 72 za svoje potrebe izvezli su i 14 Kini. Da, jednoj Kini. Inace prave i SU-30 u nekoliko varijanti itd da ne davim. Tako da ni u tom aspektu nisi objektivan.

Tehnologija i ekonomija dve razlicite stvari u ovoj diskusiji. Kamaz pobednik dakar relija zbog koga su menjali pravila. Jeste da koristi prilican broj zapadnih komponenti ali eto pravog dokaza da mogu kada zele.

To sto su lade kante i dan danas je neka druga strana medalje.

da pojasnim

pre 6 godina

Za one koji slabo poznaju ekonomiju: industrija nije samo proizvodnja patika, mobilnih i automobila vec i proizvodnja masina, alata, vozova, aviona, helikoptera, velikih kompleksa kao sto su rafinerije, hidro, termo i nuklearne elektrane itd. Da skratim, znate li koliko drzava u svetu moze da samostalno(trup, motori itd) proizvede veliki putnicki ili teretni mlazni avion? Samo dve, SAD i Rusija. A vi se i dalje palite na patike. I na automobile koji imaju meku plastiku.

www

pre 6 godina

Gle cuda, vise od polovine navedenih zemalja imaju znacajnu rusku populaciju, ukljucujuci i samu Nemacku. U Nemackoj je godisnja prodaja Lade od 2.000 komada na nivou neke egzotike, sto u nekom smislu, ona i jeste. Porsche na primer, samo u prvom kvartalu prosle godine, je u Nemackoj prodao 17.000 automobila. Sa samo 2000 kmada, Lada je negde na dnu cele liste jer je ukupan broj prodatih automobila 3.350.000. Evo i link sa brojkama od prosle godine, gde Lade cak ni nema kao samostalne marke nego je u rubrici "ostali" https://de.statista.com/statistik/daten/studie/167008/umfrage/neuzulassungen-von-pkw-nach-marken-in-deutschland/

Da ne kvarimo praznicno raspolozenje

pre 6 godina

Ej Pero, Rusi su najbolji i najjaci u svemu, i ako jednog dana Putin ustane na levu nogu ode ceo svet. Jesi li sad sretan?

sendvic sa podrigusom

pre 6 godina

Ne, poenta svega je da sa rusofilima ne mozes raspraviti nista. Nikakve cinjenice, nikakvi podaci nisu njima relevantni, samo slepa i neuzvracena ljubav prema Risiji. I dosadni ste vi ljubitelji Lade,sa tim krševima.

SASA

pre 6 godina

Ovde vidim jedan komentar da je Lada niva najbolji terenac na svetu. Gospodin ocigledno drugi terenac nije vozio. Radio sam neke poslove vezane za teren i u "floti" imali nive. Sve u startu izgube petu brzinu pa smo radili neke inovacije i upalilo. Terenac koji nema servo ??? U blatu i snegu trosi do 29l benzina. Lagana za terenca nemozes nikoga da vuces po snegu. Sve sto pukne od plastike mora da pravis ili opet novo i novo pucanje. Bila je i dizel varijanta pezo 1,9 ali pucaju glavcine Jedino dobro greje i pali. Imao sam privatno japance i amerikance nemoze da se poredi.

SASA

pre 6 godina

Nisam video rakete, ali iz ladine firme kombi "Sobolj gazela", sa Stajerovim motorom i monoblokom samo poklopac alumnijumski i pise GAZ. Servo pumpa francuska, pupa goriva elektricna engleska, itd, i to je dobro i mali potrosac. Ali nestabilan, na klizavom uzas zadnja vuca. Setemo se " Zaporozca", kopirali VW bubu trapove i motor, nista. Traktori ruski jedini u svetu na zadnje tockove srafove umesto matica i to sitan navoj. Zavrsna obrada nula. zaglavi pa u dve brzine sto je retkost. Iz bloka ne izvade jezgro od livenja pa strada motor. Ima jos toga , mali je prostor. Izvinite, sa istoka samo iz Japana.

Jaroslaw

pre 6 godina

Uh, ja već pomislio da su u pitanju stotine hiljada automobila, kad ono dve hiljade. Valjda je toliko nemačkih poljoprivrednika kupilo sebi auto za njivu. Svaka čast Putinu i Rusiji.

boze sacuvaj

pre 6 godina

mene to bas nimalo ne cudi,isto kao i daciji danas ne fali ni ladi ama bas nista,ovde na zapadu stisnes par meseci i evo je,tvoja i isplacena do daske,a,poznam ja dosta i gospode koja cezne u zagrljaj zavicaju sa opakim limuzinama da bi se najela i napila kako bog zapoveda - da,da;)

toronto

pre 6 godina

Ove cifre su smešne. Više od pola izvoza su Škoda i Reno (odnosno Dacia). Lada je izvezla ukupno za godinu dana 9.400 automobila, a Nemačkoj manje od 2.200 vozila za godinu dana. Pa te cifre su dno dna, a ne za pohvalu. Ozbiljne kompanije izvoze na mesečnom nivou duplo više nego što Lada izveze za godinu dana.

tony

pre 6 godina

ziveo sam pet godina u nekadasnjem ist. delu nem. pa vam mogu reci sledece, lade voze iskljucivo nemci rusofili. a ima ih mnogo. potpisujem da nema rusa koji zivi u dojcu a da vozi ladu. u smalkaldenu sam redovno vidjao dva nasa keca i jednog juga, nem. table naravno. tiringija bi se sutra odcepila i pripojila rusiji da moze. neverovatno je da nisu samo matorci naklonjeni rujama vec i mladi ljudi.

Pera

pre 6 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1341393#k25674448

Kakve veze ima bilo sta od ovoga sto sam pricao sa rusofilijom znas li ti makar sam sebi da objasnis?
Pa 1990-1992. godine kada se rapsadala bivsa Jugoslavija iz Jugoslavije je otislo nekoliko stotina strucnjaka, najveci deo avio inzinjera koji su pozaposljavani na dobar dan po najjacim avio gigantima zapada ali nase najbolje putnicko vozilo je bilo koje? Florida? Koju je dizajnirao strani studio i koja je prakticno radjena po licenci! Samo su zavrsna ispitivanja obavljena u Kragujevcu na tadasnjem poligonu za ispitivanja.

Da li sada shvatas analogiju?!

Nije stvar u tome da ja mislim da su Rusi najbolji, da jesu sigurno ne bi bili u problemima u kakvim su bili i u kakvim su sada ali da imaju tehnologiju koja je u nekim slucajevima i bolja od zapadne, u drugim rame uz rame sa zapadnom a u nekim poredjenjima kaska to je ocigledno. Prioriteti, tako su sigurno mogli i da naprave moderniji uaz patriot ali onda ne bi bio povoljniji u odnosu na konkurenciju i mozda moderniji motori ne bi bili pogodni kao ovi zastareli robusni koji se ugradjuju potencijalnim kupcima?!

T

pre 6 godina

@bre a ovo Ne proizvode rakete nego raketne motore koji se koriste za prvi stepen rakete Delta V. Ove godine su ukupno prodali 7 motora, posto je bilo 7 lansiranja, a konkretna raketa ima jedan motor u prvom stepenu. Poredjenja radi, SpaceX je imao 18 lansiranja ove godine, Rusija 23 na tri razlicite rakete.

Luka

pre 6 godina

Zivim u Austriji i bas neki dan sam vidio jednu nivu i kasnije jednu grantu...pitao sam se bas u cemu je stvar :) ali cini mi se ako nekome npr treba karavan za ispod 10.000e da pored priore nije lako naci nesto jeftinije..

nemanja.s

pre 6 godina

U Rusiji se proizvode mnogi modeli raznih svetskih proizvođača. Proizvode, ne sklapaju, kao u nas. Veliko je to tržište sa visokim carinama i isplati se raditi tamo. E sad, izvoz je problem, jer kako su Rusi udarili carine drugima, tako su i oni Rusima. Zato je ruski izvoz slab, sem u zemlje Evroazijske unije, tipa Kazahstan, Belorusija... Nažalost ta tržišta su slaba i uvoze polovnjake kao i mi. Sam VAZ, koji radi Ladu, je u vlasništvu Renault-Nissan-a, tako da u segmentu "low budget" vozila rade sasvim pristojne automobile (Vesta, XRAY).

Pančevo

pre 6 godina

Zaboravi da napises da proizvode motore za rakete i direktno ih izvoze u USA!
(bre a ovo, 29. decembar 2017 10:55)

Ti raketni motori nisu novi, već zaostavština iz ere SSSR-a. Ameri seli i izračunali da im je mnogo jeftinije da kupuju ove stare ruske motore za trenutne letove, a pravi novac da ulože u razvoj novih raketa na čvrsto gorivo, koje se uveliko testiraju, i da angažuju privatne kompanije u razvoj novih i jeftinijih tehnologija, kao što je slučaj sa SpaceX-om. Takodje bih podsetio poštovane obožavaoce Rusije na način kako je poražen SSSR. To je bilo čisto ekonomsko iznurivanje. SSSR je ušao u trku naoružanja sa USA, ali državno-partijska zaostala ekonomija to nije mogla da isprati na duži rok. Zato su propali devedesetih. Izgleda da Rusija nije naučila ništa iz tog perioda.

mile rizik

pre 6 godina

jedino mogu da pretpostavljam da su nemački sumari obnovili vozni park kad je toliko skočila prodaja!
(stiven, 28. decembar 2017 21:00)

Nemački šumari teraju Unimog.

vozi misko

pre 6 godina

dajte ljudi,uozbiljite se,danas moze svako napraviti dobar autic i ona nasa nesreca od fijata nije uopste losa,ono sto je na njemu lose je cena,novi model lade (renault-nissan) u najskupljoj izvedbi i dobrom garancijom tamo kosta sa nemacim platama nekih 12k eurona?

Baxuz

pre 6 godina

@Pera

Crni Petre pa ti se ni u tenkove ne razumes. T-80 nema motor vec gasnu turbinu. A uz to nije ni pravljen u Rusiji vec u Ukrajini. Ruski tenk je T-90 i on ima motor.

Proka

pre 6 godina

A ta Rusija koja izvozi minerale kako ti kazes prozvodi jedan SU-35S, najmodernije nuklearne podmornice na svetu, rakete za let u svemir koje kupuju/koriste i Amerikanci.(Pera, 28. decembar 2017 22:10) Amerikanci ne koriste ruske rakete, nego koriste ruske motore za američke rakete jer im je jeftinije da kupe ruske motore, nego da prave svoje