Utorak, 12.12.2017.

22:30

"Nakon dugo godina Balkan je ponovo postao problem"

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server komentarisao je to što je Balkan ponovo istaknut kao problem u pogledu stabilnosti u brošuri nevladine organizacije.

Izvor: Tanjug

"Nakon dugo godina Balkan je ponovo postao problem" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 6 godina

Sve dok se ne uvedu sankcije i prekinu se svi odnosi sa Rusijom mi cemo biti najveci problem na Balkanu! Sve civilizovane zemlje uvele sankcije dok mi, mravi nebitni se pravimo pametni i podrzavamo naciju koja nas je prevarila 100 puta i zbog koje smo ginuli k'o stoka.

Sveti Mauzer Delija 1989

pre 6 godina

"Opet" postao problem? Ha ha! Brate ovaj region je bio problem, bio i biće. Samo banana republike gde god gledam bre, braćo SRBI

mile pile

pre 6 godina

rat
Rat se sastoji u tome, da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju,
međusobno ubijaju na zapovest ljudi koji se vrlo dobro poznaju,
a uzajamno se ne ubijaju.
Albert Ajnštajn

miki

pre 6 godina

Tz. ne vladine organizacije su toliko "nevladine" da se preko nekih od njih finansiraju tz. obojene revolucije I cine razna zla drzavama u kojima deluju.

GlasDebelogCrevceta

pre 6 godina

@GlasBrisela

Zaboravio si da spomenes jos vece "mirotvorce" i "vrhunske" politicare kao sto su Haradinaj i Taci i naravno "drzavu kosova" taj vrhunac "demokratije, modernosti i multietnicnosti" koji nemerljivo "doprinose" stabilnosti ne samo regiona nego cele galaksije.

Miroslav Simić

pre 6 godina

Drumovi će poželeti Jenkija ( nekad Turaka ) ali njih više nikad neće biti . Mnoge imperije su nestale sa Balkana pa i oni će ali su nažačost ostavile svoje tragove nečoveštva.

Jovan

pre 6 godina

Da li neko od svih ovih inteligentnih komentatora vidi neki problem na tzv Balkanu? Da li se cija god vojska sanci na granicama? ne! Pa onda je razumljivo sto NATO vrsi "obuku" vojnomedicinsku za Iracane (!) u Nisu. Da su pioniri iz Ohaja stalno nastanjeni u demilitarizovanioj zoni na jugu Srbije? Da NATO nakon odluke SNS-ovih "narodnih poslanika" uziva pravni imunitet u Srbiji. Prema tome belodano je da se preparira javnost za novu agresivnu i invazionu politiku USA. Tolio istine radi.

Jovan

pre 6 godina

Da Amerika zeli mir na ovim prostorima to bi vec odavno bila zona prosperiteta. Najbolji primer je Haski tribunal. Rat je zavrsen pre vise od dvadeset godina a sudske presude se jos uvek donose. Zamislite da je posle Drugog svetskog rata, koji je bio mnogo veca klanica od ovih nasih ratova, Nirnberski proces trajao decenijama, umesto par meseci. Da je to bio slucaj zona nestabilnosti ne bi bio Balkan vec Nemacka i Francuska. Naravno da je za zapad bolje da svoj prljav ves sakriju i da raspiruju mrznju izmedju naroda van svog dvorista.

Nemanja

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)
(Mirko, 13. decembar 2017 08:29)

A ovde u Srbiji su veliko zlo 'patriote' iz BiH.

Bik koji sedi

pre 6 godina

Pa da krenemo od kraja, od celog teksta jedini je dobar zaključak: "presude Haškog tribunala nisu doprinele pomirenju." Ali zato ne obrazlože ZAŠTO je to tako? Pa gospodo vi ste pravili taj tribunal kreirali kao i njegovu "politiku" presuda, malo kritičnosti bi makar bilo korektno izneti, makar pomenuti hrvatski državni vrh u duhu osude njihovih generala za zločine u BiH..
Zatim, zanimljiva gledišta, eto na primer "rusi" destabilišu baltičke zemlje, ne znam kako i po čemu to? A ne pominje se američka destabilizacija celog bliskog istoka?!? Pa opet takođe, ne pominje se "albanski" problem na balkanu, ali eto Dodik (poimence naveden) je naravno problem, dok su upšteno pomenute "određene islamističke ekstremiste u BiH koji dolaze iz inostranstva"..

NIkola

pre 6 godina

A meni je problem ta Amerika kao uzasno militarizovano drustvo koje nikad nije izaslo iz divljeg zapada..da ne nabrajam skoro 100 zemalja koje su direktno i indirektno napali u zadnjih 65 godina naneci skoro 100 miliona zrtava..posto pratim NBA ne mogu a da ne padne mrak na oci gde bukvalno na svakoj utakmici izvode vojnike i prave od njih heroje jer su ubijali sirom sveta..o tome da u svakom supermarketu kao sto se kod nas kupuje hleb kod njih imas municiju koje hoces vrste a na skoro svakom uglu mozes da kupis i po koji pistolj ili poluautomatsku pusku sa laserskim nisanom

Joso

pre 6 godina

Kad čitam komentare jasno se vidi da smo ipak mi, Balkanci problem malo više nego Ameri. Jest američka politika pokvarena i podređena svojim sebičnim interesima. Ali jesu li oni krivi što naša Kolinda odbija oduzeti odlikovanja osuđenima za ratne zločine? Jesu li Ameri krivi što Vučić u Srbiji preuzima ulogu premijera, grabi apsolutnu vlast i Srbiju pretvara u banana državu? Jesu li oni krivi što nitko od naših država zapravo ne preuzima svoju odgovornost za zločine i tako stabilizira regiju? Jesu li onda Amerikanci potpirili srpski nacionalizam osamdesetih koji je doveo do rata? E moji Balkanci..Što se tiče moje Hrvatske, znam reći da je kod nas krenilo ka zlu, kad smo se u toku rata sa Dire Straitsa prebacili na Čavoglave....

novosaïanin

pre 6 godina

Dalje, što dalje od nas Amerčki skotovi.Vaše oiratske metode urušavaju ceo svet. Vi ste inkarnacija svetskog zla, pljačkaši, političke prostitutke, zlotvori. Vi i Englezi su najgore što svet ima. Ne sanjajte više da će se rat voditi van vaših granica, a vaša strategija je to. Zakuvate, podržavate oružjem, a onda pokupite kajmak naftu, drogu, rudu... Dovoljno je da čovek vidi facu ovog nadobudnog eksperta (smrskano telo bez duše) pa da ne jede danima. Dalje od Balkana pokvareni skotovi. Dalje..

Aleksandar

pre 6 godina

Zivela Srpska. U se i u svoje kljuse braco srbi. I sta god Vucic savetuje - kontra. Vi ste sacuvali svoje bez da ste se prodali za tepsiju ribe. Ziveli i samo mirno i pametno, kao i do sad.

Dejan

pre 6 godina

Ne samo Balkan nego i ceo svet treba da izgleda po meri amerikanaca. Otkačite se bre jednom .Amerika treba da se menja jer ona je non stop problem za ceo svet. Svi treba da se promene kako bi njima bilo dobro. Bezobrazluk !

sturmmann

pre 6 godina

"...Balkan ponovo istaknut kao problem u pogledu stabilnosti u brošuri nevladine organizacije."
...inače osvedočenih mirotvoraca i dobričina.
Ogavno.

GG

pre 6 godina

Američki stručnjak kao i većina američkih lidera jako dobro znaju na čemu se temelji ekonomija te države, obzirom da je ista poljuljana ili ti treba da se ojača i isčisti od zastarjelih vrsta vojnoj materija koji će da proda zemljama u kojima će predhodno da zakuva i paravi sukobe, a onda kao unproforac da nadgleda situaciju i u rukavicama dila oruzije i municiju,po sistemu zavadi pa vladaj, a kao idealna podloga za to Balkan.

Mirko

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)

bljak

pre 6 godina

Istocni i Zapadni Balkan ne postoje, makar u politickom i istorijskom smislu.Postojala je Jugoslavija a oni koji zele da negiraju razloge njenog nastajanja (krvlju zasluzena zelja svih Srba da zive u jednoj drzavi!!!)izmislili su nove podele.Problem na Balkanu je dobro poznat...i uvek je dolazio sa strane! Ovoga puta i gospodin Server pokusava da nam zamagli vidike!
Srbi ce, gospodine Server PONOVO NAPRAVITI JAKU I SVOJU drzavu, pa makar i bila nesto manja! ovo je samo period u nasoj hiljadugodisnjoj drzavnosti!

GlasBrisela

pre 6 godina

Dok velikani politike poput Vucica, Dacica, Vulina, Seselja i njima slicni vode Srbiju, nema bojazni za mir i prosperitet cijelog regijona! Ovi oprobani mirotvorci vode Srbiju, Balkan i celi regijon u zlatno doba!

SremacSM

pre 6 godina

Balkan je problem u tom smislu sto je hepo kockica i sto se po potrebi velikih sila moze potpaliti brzo i lako. Razlog su nereseni problemi iz proslosti, nejasna buducnist i, pre svega, katastrofalno losa ekonomija i siromastvo naroda, kao i politicka "elita" bez vizije. Integracijom Balkana u EU brojni problemi i lideri koji ih generisu bi nestali, smanjio bi se uticaj RU, pa i USA. Po ubrzanom principu, da bi se smanjio uticaj RU, primljene su Rumunija i Bugarska, a da sustinski ni 50% standarda nisu ispunili.

milorad

pre 6 godina

Koliko bezdusnosti u ovoj Serverovoj prici. Po celom svetu vladao bi mir i stabilnost samo da nema tih zlih Rusa. Balkan bi bio miran i stabilan samo kad bi nekako nestali svi Srbi. Hoce, dakle, da nas uvere da su izvor svih zala ovoga sveta Rusi i Srbi. Balticke zemlje, Poljska, Ukrajina, onomad Gruzija i Turska, nesto ranije Čečenija, Inguši, Dagestan slucajno sve susedi Rusije laucali na nju, nisu birali sredstva da joj nanesu štetu preko terorizma, pobuna, izjava itd. Sve to nije donelo željene rezultate jer je Rusija uspela da sve to nekako “ispegla”. Sve bi to Ameri nekako progutali ali pomirenje Rusije sa Turskom ne mogu nikako. Turska je i balkanska zemlja sto treba imati u vidu. Tako da nije problem Srbija vec Turska. Kako li bi Amerika reagovala da Rusija pocne da petlja po Kanadi, Meksiku, Kubi...kad ovako reaguje ko bajagi zbog Srbije.

Lost in trans...

pre 6 godina

"...američki nevladin Savet za spoljne odnose o potencijalnim pretnjama za SAD..."

Od Sarajeva do Vašingtona ima oko 7.500 kilometara. Privreda nikakva, naoružanje još mršavije, a broj stanovnika jedva 3,5 milona, naspram sto puta većem broju stanovnika SAD. I, kako će to Bosna, ili Srbija, ili Hrvatska, ili Makedonija da ugroze SAD? Ili, možda zvaničnici i/ili nezvaničnici SAD govore nekim vanzemaljskim jezikom, neprevodivim na neki od indoevropskih jezika, pa ih zbog toga ne razumemo?

Zvonko

pre 6 godina

Osećam da EU posebno, a i ostali strani faktori proizvode krizu na Balkanu. Mogli bi da je reše kada bi hteli. Nemačka nam opet radi o glavi.

Dragan

pre 6 godina

Ovaj gospodin kaze ponovo je balkan problem.Balkan ce uvek biti problem dokle god zadnji covek ne ode u svoju drzavu odakle potice, a da dozvoli da se narod dogovori o svojoj buducnosti i sudbini.Treba da dodje nova garnitura ljudi koji ce gledati bolje u buducnost, a ovi nacionalisti koji vladaju godinama bez ikakvog pomaka ka boljem zivotu, da idu u zaborav.To jedino moze spasiti ovaj prokleti balkan.Svi stranci napolje i eto napretka i pomirenja.Dok ovi beru sigurni novac dotle ce i biti sukoba.To svi znaju, ali nekome nije u interesu da bilo sta promeni.Ovo je region najvece bede u Evropi.Dosta je vise ove pogresne politike.

miki

pre 6 godina

Naravno da je postao problem kad svaki cas dolazi onaj korejac da probleme stvara. Pored korejca I mnogi drigi. Vasa deviza "zavadi pa vladaj" je opet na delu.

Poki

pre 6 godina

Vi ste scenarista svih problema na Balkanu a mi smo mnogo glupi sto pristajemo da igramo po vasem scenariju. Pustite molim vas vise tu pricu o Rusima.

futrola

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha. Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj. Kada to uradimo pomirenje je tu.(miki, 12. decembar 2017 22:51)Slažem sud postoji kako bi se zadovoljila pravda,da se zločin procesuira,zločinac osudi,a žrtva dobije određenu satisfakciju.Međutim kada je ad hoc sud za ratove na prostoru bivše SFRJ osnivan u deklaraciji se pored uloge suđenja za zločine i zadovoljenje žrtava pominje i da njegova funkcija da obavi pomirenje naroda.Tako da svi koji kritikuju ovaj sud zbog te neispunjene dužnosti su u pravu,jer to nije klasičan sud za ratne zločine.

Voja Smederevac

pre 6 godina

Da prevedemo na razumljiv jezik “nakon dugo godina, opet nam treba problematičan balkan” - u potpisu: amerika & njeni poslovni partneri

Era

pre 6 godina

Raspada se carstvo Sorosa i Klintonovih, neće više moći da muzu američke poreznike preko krš umišljenih država, puneći svoje račune lovom američkih poreznika preko pomoći koju odobri američki kongres, pa se eto nađoše nevladine organizacije koje finansiraju isti luzeri da se kao bave problemima dok ovi moderni lihvari ponovo ne napune svoje džepove.

ljubomir

pre 6 godina

Ako pratite ozbiljne medije, niko ama baš niko ne prati niti ih interesuje Balkan,namerno Balkan a ne "zapadni" jer je i to izmišljotina!! Ovaj čovek se navodno bavi ovim regionom, i normalno je da za platu koju treba opravdati , izmišlja razne teorije o ničemu !

Bre!

pre 6 godina

Sta lupa ovaj, koji izvestaj koje "nevladine" organizacije? Kako to da su zemlje regiona momentalno postale problematicne cim su Rusija i Kina pocele da sire svoj uticaj u te iste zemlje? Cim neko pocne da kvari Americke planove odmah se tu nadju detalji... Kao da slusamo devedesete opet i opet istu pricu od istih likova. Ne znam zasto su toliko ubedjeni da ce ista "demokratska" mantra proci dvaput?
Btw, kad kazem "detalji" ne zelim da kazem da problema u drustvu nema i treba ih gurati pod tepih vec mislim na to dokle je neko spreman da ide da bi gurao svoje sebicne interese a pod izgovorom na navedene probleme kao da je to njima sve i svja.

Milan

pre 6 godina

Ovaj američki stručnjak za Balkan i njegova "rešenja" su razlog zašto Balkan još dugo ne može biti stabilan. Server je slika američke politike dvostrukih standarda koja je proizvođač nestabilnosti svuda u svetu.

lobista

pre 6 godina

Bice ipak da je danasnja nestabilnost posledica promasene americke politike ciji je "istaknuti" egzemplar i ovaj Server a ne posledica nekakvog ruskog uticaja. Da pojednostavim: dosao nestrucan majstor da popravi televizor, dok je majstor bio prisutan tv je jos i radio, cim je majstor oticao tv je eksplodirao. Ko je kriv za eksploziju? Majstor koji je cackao TV ili vodoinstalater koji nije ni bio blizu?

Politicki analiticar

pre 6 godina

@Danijel Server
Moze biti da je Balkan ponovo postao problem....
Medjutim, SAD, ne da su ponovo postale problem,
vec su to konstantno od 1945. godine.

miki

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha.
Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj.
Kada to uradimo pomirenje je tu.

Milan

pre 6 godina

Ovaj američki stručnjak za Balkan i njegova "rešenja" su razlog zašto Balkan još dugo ne može biti stabilan. Server je slika američke politike dvostrukih standarda koja je proizvođač nestabilnosti svuda u svetu.

ljubomir

pre 6 godina

Ako pratite ozbiljne medije, niko ama baš niko ne prati niti ih interesuje Balkan,namerno Balkan a ne "zapadni" jer je i to izmišljotina!! Ovaj čovek se navodno bavi ovim regionom, i normalno je da za platu koju treba opravdati , izmišlja razne teorije o ničemu !

Politicki analiticar

pre 6 godina

@Danijel Server
Moze biti da je Balkan ponovo postao problem....
Medjutim, SAD, ne da su ponovo postale problem,
vec su to konstantno od 1945. godine.

Bre!

pre 6 godina

Sta lupa ovaj, koji izvestaj koje "nevladine" organizacije? Kako to da su zemlje regiona momentalno postale problematicne cim su Rusija i Kina pocele da sire svoj uticaj u te iste zemlje? Cim neko pocne da kvari Americke planove odmah se tu nadju detalji... Kao da slusamo devedesete opet i opet istu pricu od istih likova. Ne znam zasto su toliko ubedjeni da ce ista "demokratska" mantra proci dvaput?
Btw, kad kazem "detalji" ne zelim da kazem da problema u drustvu nema i treba ih gurati pod tepih vec mislim na to dokle je neko spreman da ide da bi gurao svoje sebicne interese a pod izgovorom na navedene probleme kao da je to njima sve i svja.

lobista

pre 6 godina

Bice ipak da je danasnja nestabilnost posledica promasene americke politike ciji je "istaknuti" egzemplar i ovaj Server a ne posledica nekakvog ruskog uticaja. Da pojednostavim: dosao nestrucan majstor da popravi televizor, dok je majstor bio prisutan tv je jos i radio, cim je majstor oticao tv je eksplodirao. Ko je kriv za eksploziju? Majstor koji je cackao TV ili vodoinstalater koji nije ni bio blizu?

miki

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha.
Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj.
Kada to uradimo pomirenje je tu.

sturmmann

pre 6 godina

"...Balkan ponovo istaknut kao problem u pogledu stabilnosti u brošuri nevladine organizacije."
...inače osvedočenih mirotvoraca i dobričina.
Ogavno.

Mirko

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)

Dejan

pre 6 godina

Ne samo Balkan nego i ceo svet treba da izgleda po meri amerikanaca. Otkačite se bre jednom .Amerika treba da se menja jer ona je non stop problem za ceo svet. Svi treba da se promene kako bi njima bilo dobro. Bezobrazluk !

GG

pre 6 godina

Američki stručnjak kao i većina američkih lidera jako dobro znaju na čemu se temelji ekonomija te države, obzirom da je ista poljuljana ili ti treba da se ojača i isčisti od zastarjelih vrsta vojnoj materija koji će da proda zemljama u kojima će predhodno da zakuva i paravi sukobe, a onda kao unproforac da nadgleda situaciju i u rukavicama dila oruzije i municiju,po sistemu zavadi pa vladaj, a kao idealna podloga za to Balkan.

milorad

pre 6 godina

Koliko bezdusnosti u ovoj Serverovoj prici. Po celom svetu vladao bi mir i stabilnost samo da nema tih zlih Rusa. Balkan bi bio miran i stabilan samo kad bi nekako nestali svi Srbi. Hoce, dakle, da nas uvere da su izvor svih zala ovoga sveta Rusi i Srbi. Balticke zemlje, Poljska, Ukrajina, onomad Gruzija i Turska, nesto ranije Čečenija, Inguši, Dagestan slucajno sve susedi Rusije laucali na nju, nisu birali sredstva da joj nanesu štetu preko terorizma, pobuna, izjava itd. Sve to nije donelo željene rezultate jer je Rusija uspela da sve to nekako “ispegla”. Sve bi to Ameri nekako progutali ali pomirenje Rusije sa Turskom ne mogu nikako. Turska je i balkanska zemlja sto treba imati u vidu. Tako da nije problem Srbija vec Turska. Kako li bi Amerika reagovala da Rusija pocne da petlja po Kanadi, Meksiku, Kubi...kad ovako reaguje ko bajagi zbog Srbije.

Voja Smederevac

pre 6 godina

Da prevedemo na razumljiv jezik “nakon dugo godina, opet nam treba problematičan balkan” - u potpisu: amerika & njeni poslovni partneri

Lost in trans...

pre 6 godina

"...američki nevladin Savet za spoljne odnose o potencijalnim pretnjama za SAD..."

Od Sarajeva do Vašingtona ima oko 7.500 kilometara. Privreda nikakva, naoružanje još mršavije, a broj stanovnika jedva 3,5 milona, naspram sto puta većem broju stanovnika SAD. I, kako će to Bosna, ili Srbija, ili Hrvatska, ili Makedonija da ugroze SAD? Ili, možda zvaničnici i/ili nezvaničnici SAD govore nekim vanzemaljskim jezikom, neprevodivim na neki od indoevropskih jezika, pa ih zbog toga ne razumemo?

GlasBrisela

pre 6 godina

Dok velikani politike poput Vucica, Dacica, Vulina, Seselja i njima slicni vode Srbiju, nema bojazni za mir i prosperitet cijelog regijona! Ovi oprobani mirotvorci vode Srbiju, Balkan i celi regijon u zlatno doba!

Poki

pre 6 godina

Vi ste scenarista svih problema na Balkanu a mi smo mnogo glupi sto pristajemo da igramo po vasem scenariju. Pustite molim vas vise tu pricu o Rusima.

bljak

pre 6 godina

Istocni i Zapadni Balkan ne postoje, makar u politickom i istorijskom smislu.Postojala je Jugoslavija a oni koji zele da negiraju razloge njenog nastajanja (krvlju zasluzena zelja svih Srba da zive u jednoj drzavi!!!)izmislili su nove podele.Problem na Balkanu je dobro poznat...i uvek je dolazio sa strane! Ovoga puta i gospodin Server pokusava da nam zamagli vidike!
Srbi ce, gospodine Server PONOVO NAPRAVITI JAKU I SVOJU drzavu, pa makar i bila nesto manja! ovo je samo period u nasoj hiljadugodisnjoj drzavnosti!

NIkola

pre 6 godina

A meni je problem ta Amerika kao uzasno militarizovano drustvo koje nikad nije izaslo iz divljeg zapada..da ne nabrajam skoro 100 zemalja koje su direktno i indirektno napali u zadnjih 65 godina naneci skoro 100 miliona zrtava..posto pratim NBA ne mogu a da ne padne mrak na oci gde bukvalno na svakoj utakmici izvode vojnike i prave od njih heroje jer su ubijali sirom sveta..o tome da u svakom supermarketu kao sto se kod nas kupuje hleb kod njih imas municiju koje hoces vrste a na skoro svakom uglu mozes da kupis i po koji pistolj ili poluautomatsku pusku sa laserskim nisanom

miki

pre 6 godina

Tz. ne vladine organizacije su toliko "nevladine" da se preko nekih od njih finansiraju tz. obojene revolucije I cine razna zla drzavama u kojima deluju.

Dragan

pre 6 godina

Ovaj gospodin kaze ponovo je balkan problem.Balkan ce uvek biti problem dokle god zadnji covek ne ode u svoju drzavu odakle potice, a da dozvoli da se narod dogovori o svojoj buducnosti i sudbini.Treba da dodje nova garnitura ljudi koji ce gledati bolje u buducnost, a ovi nacionalisti koji vladaju godinama bez ikakvog pomaka ka boljem zivotu, da idu u zaborav.To jedino moze spasiti ovaj prokleti balkan.Svi stranci napolje i eto napretka i pomirenja.Dok ovi beru sigurni novac dotle ce i biti sukoba.To svi znaju, ali nekome nije u interesu da bilo sta promeni.Ovo je region najvece bede u Evropi.Dosta je vise ove pogresne politike.

Miroslav Simić

pre 6 godina

Drumovi će poželeti Jenkija ( nekad Turaka ) ali njih više nikad neće biti . Mnoge imperije su nestale sa Balkana pa i oni će ali su nažačost ostavile svoje tragove nečoveštva.

Era

pre 6 godina

Raspada se carstvo Sorosa i Klintonovih, neće više moći da muzu američke poreznike preko krš umišljenih država, puneći svoje račune lovom američkih poreznika preko pomoći koju odobri američki kongres, pa se eto nađoše nevladine organizacije koje finansiraju isti luzeri da se kao bave problemima dok ovi moderni lihvari ponovo ne napune svoje džepove.

SremacSM

pre 6 godina

Balkan je problem u tom smislu sto je hepo kockica i sto se po potrebi velikih sila moze potpaliti brzo i lako. Razlog su nereseni problemi iz proslosti, nejasna buducnist i, pre svega, katastrofalno losa ekonomija i siromastvo naroda, kao i politicka "elita" bez vizije. Integracijom Balkana u EU brojni problemi i lideri koji ih generisu bi nestali, smanjio bi se uticaj RU, pa i USA. Po ubrzanom principu, da bi se smanjio uticaj RU, primljene su Rumunija i Bugarska, a da sustinski ni 50% standarda nisu ispunili.

miki

pre 6 godina

Naravno da je postao problem kad svaki cas dolazi onaj korejac da probleme stvara. Pored korejca I mnogi drigi. Vasa deviza "zavadi pa vladaj" je opet na delu.

Zvonko

pre 6 godina

Osećam da EU posebno, a i ostali strani faktori proizvode krizu na Balkanu. Mogli bi da je reše kada bi hteli. Nemačka nam opet radi o glavi.

futrola

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha. Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj. Kada to uradimo pomirenje je tu.(miki, 12. decembar 2017 22:51)Slažem sud postoji kako bi se zadovoljila pravda,da se zločin procesuira,zločinac osudi,a žrtva dobije određenu satisfakciju.Međutim kada je ad hoc sud za ratove na prostoru bivše SFRJ osnivan u deklaraciji se pored uloge suđenja za zločine i zadovoljenje žrtava pominje i da njegova funkcija da obavi pomirenje naroda.Tako da svi koji kritikuju ovaj sud zbog te neispunjene dužnosti su u pravu,jer to nije klasičan sud za ratne zločine.

GlasDebelogCrevceta

pre 6 godina

@GlasBrisela

Zaboravio si da spomenes jos vece "mirotvorce" i "vrhunske" politicare kao sto su Haradinaj i Taci i naravno "drzavu kosova" taj vrhunac "demokratije, modernosti i multietnicnosti" koji nemerljivo "doprinose" stabilnosti ne samo regiona nego cele galaksije.

Nemanja

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)
(Mirko, 13. decembar 2017 08:29)

A ovde u Srbiji su veliko zlo 'patriote' iz BiH.

Bik koji sedi

pre 6 godina

Pa da krenemo od kraja, od celog teksta jedini je dobar zaključak: "presude Haškog tribunala nisu doprinele pomirenju." Ali zato ne obrazlože ZAŠTO je to tako? Pa gospodo vi ste pravili taj tribunal kreirali kao i njegovu "politiku" presuda, malo kritičnosti bi makar bilo korektno izneti, makar pomenuti hrvatski državni vrh u duhu osude njihovih generala za zločine u BiH..
Zatim, zanimljiva gledišta, eto na primer "rusi" destabilišu baltičke zemlje, ne znam kako i po čemu to? A ne pominje se američka destabilizacija celog bliskog istoka?!? Pa opet takođe, ne pominje se "albanski" problem na balkanu, ali eto Dodik (poimence naveden) je naravno problem, dok su upšteno pomenute "određene islamističke ekstremiste u BiH koji dolaze iz inostranstva"..

Joso

pre 6 godina

Kad čitam komentare jasno se vidi da smo ipak mi, Balkanci problem malo više nego Ameri. Jest američka politika pokvarena i podređena svojim sebičnim interesima. Ali jesu li oni krivi što naša Kolinda odbija oduzeti odlikovanja osuđenima za ratne zločine? Jesu li Ameri krivi što Vučić u Srbiji preuzima ulogu premijera, grabi apsolutnu vlast i Srbiju pretvara u banana državu? Jesu li oni krivi što nitko od naših država zapravo ne preuzima svoju odgovornost za zločine i tako stabilizira regiju? Jesu li onda Amerikanci potpirili srpski nacionalizam osamdesetih koji je doveo do rata? E moji Balkanci..Što se tiče moje Hrvatske, znam reći da je kod nas krenilo ka zlu, kad smo se u toku rata sa Dire Straitsa prebacili na Čavoglave....

Jovan

pre 6 godina

Da Amerika zeli mir na ovim prostorima to bi vec odavno bila zona prosperiteta. Najbolji primer je Haski tribunal. Rat je zavrsen pre vise od dvadeset godina a sudske presude se jos uvek donose. Zamislite da je posle Drugog svetskog rata, koji je bio mnogo veca klanica od ovih nasih ratova, Nirnberski proces trajao decenijama, umesto par meseci. Da je to bio slucaj zona nestabilnosti ne bi bio Balkan vec Nemacka i Francuska. Naravno da je za zapad bolje da svoj prljav ves sakriju i da raspiruju mrznju izmedju naroda van svog dvorista.

Aleksandar

pre 6 godina

Zivela Srpska. U se i u svoje kljuse braco srbi. I sta god Vucic savetuje - kontra. Vi ste sacuvali svoje bez da ste se prodali za tepsiju ribe. Ziveli i samo mirno i pametno, kao i do sad.

novosaïanin

pre 6 godina

Dalje, što dalje od nas Amerčki skotovi.Vaše oiratske metode urušavaju ceo svet. Vi ste inkarnacija svetskog zla, pljačkaši, političke prostitutke, zlotvori. Vi i Englezi su najgore što svet ima. Ne sanjajte više da će se rat voditi van vaših granica, a vaša strategija je to. Zakuvate, podržavate oružjem, a onda pokupite kajmak naftu, drogu, rudu... Dovoljno je da čovek vidi facu ovog nadobudnog eksperta (smrskano telo bez duše) pa da ne jede danima. Dalje od Balkana pokvareni skotovi. Dalje..

Jovan

pre 6 godina

Da li neko od svih ovih inteligentnih komentatora vidi neki problem na tzv Balkanu? Da li se cija god vojska sanci na granicama? ne! Pa onda je razumljivo sto NATO vrsi "obuku" vojnomedicinsku za Iracane (!) u Nisu. Da su pioniri iz Ohaja stalno nastanjeni u demilitarizovanioj zoni na jugu Srbije? Da NATO nakon odluke SNS-ovih "narodnih poslanika" uziva pravni imunitet u Srbiji. Prema tome belodano je da se preparira javnost za novu agresivnu i invazionu politiku USA. Tolio istine radi.

mile pile

pre 6 godina

rat
Rat se sastoji u tome, da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju,
međusobno ubijaju na zapovest ljudi koji se vrlo dobro poznaju,
a uzajamno se ne ubijaju.
Albert Ajnštajn

Milan

pre 6 godina

Sve dok se ne uvedu sankcije i prekinu se svi odnosi sa Rusijom mi cemo biti najveci problem na Balkanu! Sve civilizovane zemlje uvele sankcije dok mi, mravi nebitni se pravimo pametni i podrzavamo naciju koja nas je prevarila 100 puta i zbog koje smo ginuli k'o stoka.

Sveti Mauzer Delija 1989

pre 6 godina

"Opet" postao problem? Ha ha! Brate ovaj region je bio problem, bio i biće. Samo banana republike gde god gledam bre, braćo SRBI

miki

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha.
Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj.
Kada to uradimo pomirenje je tu.

Politicki analiticar

pre 6 godina

@Danijel Server
Moze biti da je Balkan ponovo postao problem....
Medjutim, SAD, ne da su ponovo postale problem,
vec su to konstantno od 1945. godine.

Milan

pre 6 godina

Ovaj američki stručnjak za Balkan i njegova "rešenja" su razlog zašto Balkan još dugo ne može biti stabilan. Server je slika američke politike dvostrukih standarda koja je proizvođač nestabilnosti svuda u svetu.

Bre!

pre 6 godina

Sta lupa ovaj, koji izvestaj koje "nevladine" organizacije? Kako to da su zemlje regiona momentalno postale problematicne cim su Rusija i Kina pocele da sire svoj uticaj u te iste zemlje? Cim neko pocne da kvari Americke planove odmah se tu nadju detalji... Kao da slusamo devedesete opet i opet istu pricu od istih likova. Ne znam zasto su toliko ubedjeni da ce ista "demokratska" mantra proci dvaput?
Btw, kad kazem "detalji" ne zelim da kazem da problema u drustvu nema i treba ih gurati pod tepih vec mislim na to dokle je neko spreman da ide da bi gurao svoje sebicne interese a pod izgovorom na navedene probleme kao da je to njima sve i svja.

lobista

pre 6 godina

Bice ipak da je danasnja nestabilnost posledica promasene americke politike ciji je "istaknuti" egzemplar i ovaj Server a ne posledica nekakvog ruskog uticaja. Da pojednostavim: dosao nestrucan majstor da popravi televizor, dok je majstor bio prisutan tv je jos i radio, cim je majstor oticao tv je eksplodirao. Ko je kriv za eksploziju? Majstor koji je cackao TV ili vodoinstalater koji nije ni bio blizu?

ljubomir

pre 6 godina

Ako pratite ozbiljne medije, niko ama baš niko ne prati niti ih interesuje Balkan,namerno Balkan a ne "zapadni" jer je i to izmišljotina!! Ovaj čovek se navodno bavi ovim regionom, i normalno je da za platu koju treba opravdati , izmišlja razne teorije o ničemu !

Nemanja

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)
(Mirko, 13. decembar 2017 08:29)

A ovde u Srbiji su veliko zlo 'patriote' iz BiH.

GlasBrisela

pre 6 godina

Dok velikani politike poput Vucica, Dacica, Vulina, Seselja i njima slicni vode Srbiju, nema bojazni za mir i prosperitet cijelog regijona! Ovi oprobani mirotvorci vode Srbiju, Balkan i celi regijon u zlatno doba!

bljak

pre 6 godina

Istocni i Zapadni Balkan ne postoje, makar u politickom i istorijskom smislu.Postojala je Jugoslavija a oni koji zele da negiraju razloge njenog nastajanja (krvlju zasluzena zelja svih Srba da zive u jednoj drzavi!!!)izmislili su nove podele.Problem na Balkanu je dobro poznat...i uvek je dolazio sa strane! Ovoga puta i gospodin Server pokusava da nam zamagli vidike!
Srbi ce, gospodine Server PONOVO NAPRAVITI JAKU I SVOJU drzavu, pa makar i bila nesto manja! ovo je samo period u nasoj hiljadugodisnjoj drzavnosti!

Era

pre 6 godina

Raspada se carstvo Sorosa i Klintonovih, neće više moći da muzu američke poreznike preko krš umišljenih država, puneći svoje račune lovom američkih poreznika preko pomoći koju odobri američki kongres, pa se eto nađoše nevladine organizacije koje finansiraju isti luzeri da se kao bave problemima dok ovi moderni lihvari ponovo ne napune svoje džepove.

Zvonko

pre 6 godina

Osećam da EU posebno, a i ostali strani faktori proizvode krizu na Balkanu. Mogli bi da je reše kada bi hteli. Nemačka nam opet radi o glavi.

sturmmann

pre 6 godina

"...Balkan ponovo istaknut kao problem u pogledu stabilnosti u brošuri nevladine organizacije."
...inače osvedočenih mirotvoraca i dobričina.
Ogavno.

Miroslav Simić

pre 6 godina

Drumovi će poželeti Jenkija ( nekad Turaka ) ali njih više nikad neće biti . Mnoge imperije su nestale sa Balkana pa i oni će ali su nažačost ostavile svoje tragove nečoveštva.

milorad

pre 6 godina

Koliko bezdusnosti u ovoj Serverovoj prici. Po celom svetu vladao bi mir i stabilnost samo da nema tih zlih Rusa. Balkan bi bio miran i stabilan samo kad bi nekako nestali svi Srbi. Hoce, dakle, da nas uvere da su izvor svih zala ovoga sveta Rusi i Srbi. Balticke zemlje, Poljska, Ukrajina, onomad Gruzija i Turska, nesto ranije Čečenija, Inguši, Dagestan slucajno sve susedi Rusije laucali na nju, nisu birali sredstva da joj nanesu štetu preko terorizma, pobuna, izjava itd. Sve to nije donelo željene rezultate jer je Rusija uspela da sve to nekako “ispegla”. Sve bi to Ameri nekako progutali ali pomirenje Rusije sa Turskom ne mogu nikako. Turska je i balkanska zemlja sto treba imati u vidu. Tako da nije problem Srbija vec Turska. Kako li bi Amerika reagovala da Rusija pocne da petlja po Kanadi, Meksiku, Kubi...kad ovako reaguje ko bajagi zbog Srbije.

Dejan

pre 6 godina

Ne samo Balkan nego i ceo svet treba da izgleda po meri amerikanaca. Otkačite se bre jednom .Amerika treba da se menja jer ona je non stop problem za ceo svet. Svi treba da se promene kako bi njima bilo dobro. Bezobrazluk !

NIkola

pre 6 godina

A meni je problem ta Amerika kao uzasno militarizovano drustvo koje nikad nije izaslo iz divljeg zapada..da ne nabrajam skoro 100 zemalja koje su direktno i indirektno napali u zadnjih 65 godina naneci skoro 100 miliona zrtava..posto pratim NBA ne mogu a da ne padne mrak na oci gde bukvalno na svakoj utakmici izvode vojnike i prave od njih heroje jer su ubijali sirom sveta..o tome da u svakom supermarketu kao sto se kod nas kupuje hleb kod njih imas municiju koje hoces vrste a na skoro svakom uglu mozes da kupis i po koji pistolj ili poluautomatsku pusku sa laserskim nisanom

Poki

pre 6 godina

Vi ste scenarista svih problema na Balkanu a mi smo mnogo glupi sto pristajemo da igramo po vasem scenariju. Pustite molim vas vise tu pricu o Rusima.

Mirko

pre 6 godina

Nevladine organizacije u BiH su veliko zlo. Ne znam kako u Srbiji ali iz BiH nevladine organizacije bi trebalo protjerati i bilo bi manje problema (mislim na NVO-e koji se bave politikom a ne na udruženje lovaca)

GG

pre 6 godina

Američki stručnjak kao i većina američkih lidera jako dobro znaju na čemu se temelji ekonomija te države, obzirom da je ista poljuljana ili ti treba da se ojača i isčisti od zastarjelih vrsta vojnoj materija koji će da proda zemljama u kojima će predhodno da zakuva i paravi sukobe, a onda kao unproforac da nadgleda situaciju i u rukavicama dila oruzije i municiju,po sistemu zavadi pa vladaj, a kao idealna podloga za to Balkan.

Voja Smederevac

pre 6 godina

Da prevedemo na razumljiv jezik “nakon dugo godina, opet nam treba problematičan balkan” - u potpisu: amerika & njeni poslovni partneri

miki

pre 6 godina

Naravno da je postao problem kad svaki cas dolazi onaj korejac da probleme stvara. Pored korejca I mnogi drigi. Vasa deviza "zavadi pa vladaj" je opet na delu.

Dragan

pre 6 godina

Ovaj gospodin kaze ponovo je balkan problem.Balkan ce uvek biti problem dokle god zadnji covek ne ode u svoju drzavu odakle potice, a da dozvoli da se narod dogovori o svojoj buducnosti i sudbini.Treba da dodje nova garnitura ljudi koji ce gledati bolje u buducnost, a ovi nacionalisti koji vladaju godinama bez ikakvog pomaka ka boljem zivotu, da idu u zaborav.To jedino moze spasiti ovaj prokleti balkan.Svi stranci napolje i eto napretka i pomirenja.Dok ovi beru sigurni novac dotle ce i biti sukoba.To svi znaju, ali nekome nije u interesu da bilo sta promeni.Ovo je region najvece bede u Evropi.Dosta je vise ove pogresne politike.

Lost in trans...

pre 6 godina

"...američki nevladin Savet za spoljne odnose o potencijalnim pretnjama za SAD..."

Od Sarajeva do Vašingtona ima oko 7.500 kilometara. Privreda nikakva, naoružanje još mršavije, a broj stanovnika jedva 3,5 milona, naspram sto puta većem broju stanovnika SAD. I, kako će to Bosna, ili Srbija, ili Hrvatska, ili Makedonija da ugroze SAD? Ili, možda zvaničnici i/ili nezvaničnici SAD govore nekim vanzemaljskim jezikom, neprevodivim na neki od indoevropskih jezika, pa ih zbog toga ne razumemo?

miki

pre 6 godina

Tz. ne vladine organizacije su toliko "nevladine" da se preko nekih od njih finansiraju tz. obojene revolucije I cine razna zla drzavama u kojima deluju.

Aleksandar

pre 6 godina

Zivela Srpska. U se i u svoje kljuse braco srbi. I sta god Vucic savetuje - kontra. Vi ste sacuvali svoje bez da ste se prodali za tepsiju ribe. Ziveli i samo mirno i pametno, kao i do sad.

Joso

pre 6 godina

Kad čitam komentare jasno se vidi da smo ipak mi, Balkanci problem malo više nego Ameri. Jest američka politika pokvarena i podređena svojim sebičnim interesima. Ali jesu li oni krivi što naša Kolinda odbija oduzeti odlikovanja osuđenima za ratne zločine? Jesu li Ameri krivi što Vučić u Srbiji preuzima ulogu premijera, grabi apsolutnu vlast i Srbiju pretvara u banana državu? Jesu li oni krivi što nitko od naših država zapravo ne preuzima svoju odgovornost za zločine i tako stabilizira regiju? Jesu li onda Amerikanci potpirili srpski nacionalizam osamdesetih koji je doveo do rata? E moji Balkanci..Što se tiče moje Hrvatske, znam reći da je kod nas krenilo ka zlu, kad smo se u toku rata sa Dire Straitsa prebacili na Čavoglave....

SremacSM

pre 6 godina

Balkan je problem u tom smislu sto je hepo kockica i sto se po potrebi velikih sila moze potpaliti brzo i lako. Razlog su nereseni problemi iz proslosti, nejasna buducnist i, pre svega, katastrofalno losa ekonomija i siromastvo naroda, kao i politicka "elita" bez vizije. Integracijom Balkana u EU brojni problemi i lideri koji ih generisu bi nestali, smanjio bi se uticaj RU, pa i USA. Po ubrzanom principu, da bi se smanjio uticaj RU, primljene su Rumunija i Bugarska, a da sustinski ni 50% standarda nisu ispunili.

futrola

pre 6 godina

Sud sudi licima koja su pocinila ratne zlocine a ne miri Balkance, to mu nije svrha. Na nama je da pogledamo istini u oci, osudimo zlocince i kazemo taj je stvarno zlocinac a ne heroj. Kada to uradimo pomirenje je tu.(miki, 12. decembar 2017 22:51)Slažem sud postoji kako bi se zadovoljila pravda,da se zločin procesuira,zločinac osudi,a žrtva dobije određenu satisfakciju.Međutim kada je ad hoc sud za ratove na prostoru bivše SFRJ osnivan u deklaraciji se pored uloge suđenja za zločine i zadovoljenje žrtava pominje i da njegova funkcija da obavi pomirenje naroda.Tako da svi koji kritikuju ovaj sud zbog te neispunjene dužnosti su u pravu,jer to nije klasičan sud za ratne zločine.

GlasDebelogCrevceta

pre 6 godina

@GlasBrisela

Zaboravio si da spomenes jos vece "mirotvorce" i "vrhunske" politicare kao sto su Haradinaj i Taci i naravno "drzavu kosova" taj vrhunac "demokratije, modernosti i multietnicnosti" koji nemerljivo "doprinose" stabilnosti ne samo regiona nego cele galaksije.

novosaïanin

pre 6 godina

Dalje, što dalje od nas Amerčki skotovi.Vaše oiratske metode urušavaju ceo svet. Vi ste inkarnacija svetskog zla, pljačkaši, političke prostitutke, zlotvori. Vi i Englezi su najgore što svet ima. Ne sanjajte više da će se rat voditi van vaših granica, a vaša strategija je to. Zakuvate, podržavate oružjem, a onda pokupite kajmak naftu, drogu, rudu... Dovoljno je da čovek vidi facu ovog nadobudnog eksperta (smrskano telo bez duše) pa da ne jede danima. Dalje od Balkana pokvareni skotovi. Dalje..

Bik koji sedi

pre 6 godina

Pa da krenemo od kraja, od celog teksta jedini je dobar zaključak: "presude Haškog tribunala nisu doprinele pomirenju." Ali zato ne obrazlože ZAŠTO je to tako? Pa gospodo vi ste pravili taj tribunal kreirali kao i njegovu "politiku" presuda, malo kritičnosti bi makar bilo korektno izneti, makar pomenuti hrvatski državni vrh u duhu osude njihovih generala za zločine u BiH..
Zatim, zanimljiva gledišta, eto na primer "rusi" destabilišu baltičke zemlje, ne znam kako i po čemu to? A ne pominje se američka destabilizacija celog bliskog istoka?!? Pa opet takođe, ne pominje se "albanski" problem na balkanu, ali eto Dodik (poimence naveden) je naravno problem, dok su upšteno pomenute "određene islamističke ekstremiste u BiH koji dolaze iz inostranstva"..

Jovan

pre 6 godina

Da li neko od svih ovih inteligentnih komentatora vidi neki problem na tzv Balkanu? Da li se cija god vojska sanci na granicama? ne! Pa onda je razumljivo sto NATO vrsi "obuku" vojnomedicinsku za Iracane (!) u Nisu. Da su pioniri iz Ohaja stalno nastanjeni u demilitarizovanioj zoni na jugu Srbije? Da NATO nakon odluke SNS-ovih "narodnih poslanika" uziva pravni imunitet u Srbiji. Prema tome belodano je da se preparira javnost za novu agresivnu i invazionu politiku USA. Tolio istine radi.

Jovan

pre 6 godina

Da Amerika zeli mir na ovim prostorima to bi vec odavno bila zona prosperiteta. Najbolji primer je Haski tribunal. Rat je zavrsen pre vise od dvadeset godina a sudske presude se jos uvek donose. Zamislite da je posle Drugog svetskog rata, koji je bio mnogo veca klanica od ovih nasih ratova, Nirnberski proces trajao decenijama, umesto par meseci. Da je to bio slucaj zona nestabilnosti ne bi bio Balkan vec Nemacka i Francuska. Naravno da je za zapad bolje da svoj prljav ves sakriju i da raspiruju mrznju izmedju naroda van svog dvorista.

Milan

pre 6 godina

Sve dok se ne uvedu sankcije i prekinu se svi odnosi sa Rusijom mi cemo biti najveci problem na Balkanu! Sve civilizovane zemlje uvele sankcije dok mi, mravi nebitni se pravimo pametni i podrzavamo naciju koja nas je prevarila 100 puta i zbog koje smo ginuli k'o stoka.

Sveti Mauzer Delija 1989

pre 6 godina

"Opet" postao problem? Ha ha! Brate ovaj region je bio problem, bio i biće. Samo banana republike gde god gledam bre, braćo SRBI

mile pile

pre 6 godina

rat
Rat se sastoji u tome, da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju,
međusobno ubijaju na zapovest ljudi koji se vrlo dobro poznaju,
a uzajamno se ne ubijaju.
Albert Ajnštajn