Utorak, 28.11.2017.

17:51

"Ovo je zastrašujuća dijagnoza hrvatske stvarnosti"

Profesor zagrebačkog univerziteta Dejan Jović promovisao je knjigu "Rat i mit: politika identiteta u savremenoj Hrvatskoj".

Izvor: Tanjug

"Ovo je zastrašujuæa dijagnoza hrvatske stvarnosti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Koni

pre 6 godina

Kad u Srbiji bude barem jedan Hrvat, kalibra Jovića, koji će kritizirati hrvatsku vlast i koji je još napomenimo bio savjetnik hrvatskog predsjednika, kada budete imali takvo novinarstvo i TV emisije koje otvoreno pozivaju na drugačiji način razmišljanja, (Stanković), e onda se izvolite javiti. Gdje su Hrvati u Srbiji? Zašto ih se ne čuje? Jer se od njih traži da budu poslušni i tihi, pa gdje su tu njihova građanska i nacionalna prava pa da to i dokažu.

Ante, Zadar

pre 6 godina

Ja ne zamjeram Joviću na ovakvim stavovima jer papir trpi svašta i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Taman da je sada napisao knjigu o tome kako su Hrvatsku napali Marsovci, to je ponovo njegovo mišljenje - na koje u demokratskom društvu, kakvim se volimo predstavljati, svatko ima pravo.

Međutim, jedna druga stvar me uvijek iznervira.

O događajima u Hrvatskoj devedesetih godina se priča kao o nekakvom davnom vremenu, za koje ne postoje svjedoci i koje kao da i sami nismo proživjeli, pa je onda potrebno, a da bi se zauzeo stav o istom, donositi nekakve deklaracije, analizirati nečije govore, listati hiljade i hiljade stranica presuda nekog suda u nekoj dalekoj državi....

Mnogo nas bi bilo jako sretno da svoju spoznaju o tome gradimo na rečenom. Ali ne gradimo! Hrvatska nije (samo) zemlja koju je netko rušio niti granica koju je netko na silu htio prekrojiti, Hrvatska smo prije svega MI - njeni građani.

A mi - njeni građani - smo tu istu Hrvatsku (a pod tim mislim i same sebe) stvarali krvlju, pod "kišom gelera, ognja i smrti" (pjesma: "Gospodine generale") iznoseći iz te borbe duboke rane, kako one tjelesne, tako i one koje teže zarastaju - rane na sjećanju, uspomeni, pokoju, miru...

Jadan je napor nekih da knjigama i govorima pokušaju prekrojiti ono što je bilo! Kamo lijepe sreće da to zaista mogu i promijeniti, odnosno vratiti vrijeme pa neke stravi izbrisati. Samo - pitanje je da li bi to zaista htjeli, ili bi rado sve ponovili u jednakoj mjeri?!

Pedja Liman

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Svaka cast i sve si u pravu komsija! Najveci broj mojih sunarodnika misli isto sto i ti, ali se mnogi jos uvek boje da to javno i kazu. I molim te ne obaziri se na ove ncionalisticke komentatore koji jos uvek guslaju iste besmislice, oni su veruj mi manjina u Srbiji, a znam da i vi nazalost imate takvih. Veliki pozdrav sa Limana iz Novog Sada!

Zoran

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Majstore,

Tvoje komentare rado pročitam i često sam saglasan sa onim što pišeš uz predpostavku da tako i misliš!
E sad, deder objasni ti nama uklanjanje A. Rankovića 1966. na Brionskom Plenumu kojem su kumovali E. Kardelj i "crna eminencija" Ivan Stevo Krajačić, od kojeg je zazirao i sam JBT.
Pa nam objasni, od Titovog okruženja dobro skrivanu šiptrasku separatističku ORUŽANU pobunu 1968.?
Pa nam onda objasni odakle "Hrvatsko proljeće" i zašto se odmah posle tog događaja krenulo u reviziju(čitaj promenu) Ustava države koji je, priznaćeš, rasparčao Srbiju na tri dela sa tri potpuno izjednačena glasa u Federaciji.
Pa nam objasni šiptarsku separatističku pobunu 1981. nekoliko meseci posle Brozove smrti?

Ima mnogo, još mnogo toga što treba objasniti a što se dešavalo dok je mali S. Milošević jeo pačija g**na umesto dudinja, druže moj!(ni na mali mozak mi nije da ga branim, i ne pomišljaj na to)

Postavljanje eksplozivnih naprava po Beogradu kao i atentate na ovoga i na onoga a sve izvedeno, ne od četničke, nego od ustaške emigracije koja nije niti jednog trenutka odustala od fašističke ideologije A. Pavelića a koja se, dolaskom Tuđmana na vlast, masovno vratila u domovinu!

Djavolji advokat

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kiza, 28. novembar 2017 18:39) # Link komentara
Nije mi poznat taj podatak o 11% ljudi koji su bili za otcepljenje, ali sa sigurnoscu mogu reci da lumpen-proleterijat, koji divlja na utakmicama, nije merodavan uzorak za donosenje bilo kakvih zakljucaka o raspolozenju hrvatskog naroda. To bi bilo kao da sad pomislis na konto ovih povika i podrske za Ratka Mladica na utakmicama, da se Srbi masovno identifikuju sa tim zlocincem. Zeleo bih samo da ukazem Bruder Jakobu da je svaki od tih predsednika bio podrska onom drugom, Sloba Tudjmanu i obrnuto. Alija je ispao iz kombinacije jer su obojica hteli da ga urade (podela Bosne), ali Ameri nisu dali.

yugo

pre 6 godina

@Bruder Jakob ti si redovan posetilac ove veb stranice.
koliko si ti nesrecan lik. dolazis da se nasladjujes necim sto prezires. zaboravljeni bot propagande koja je pratila raspad jugoslavije.

meni su u skolu jos pocetkom 80' dolazile srpske izbeglice sa kosova od albanskih separatista. i da ne nabrajam hrvatske teroriste iz 60' i 70' koji su sanjali rusenje jugoslavije. ti pricas o milosevicu!?

rat je poceo kada se jugoslavija raspala, a ne pre toga.

rat je davno zavrsen za srbiju, a hrvati tetovirani mrznjom ne staju (pri tome dobili SVE sto su hteli). o toj bolesti covek pise.

idi sa "ekipom" i prepravljaj podatke na wikipediji na srpskom. nisi za drugo

mislio

pre 6 godina

Čoveku se nešto pobrkalo tako da mu pisanje pada u vodu, ako odguglaš hrvatski referendum o nezavisnosti 91, piše izlaznost (83.56%), za nezavisnost glasalo 93.24%, a on piše od nekih 11% za, mnogo nas lažu i puno vremena ali nemoreš zauvek.

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.

(Bruder Jakob

Ово је већ питање пристојности! Чак ни чувена француска собарица не би поверовала у ове бајке. Распад Југославије је био убачен у алгоритам устава из 1974.и ту није било измена. Милошевић је само спашавао што се спасти могло.

bolest i bolesnici

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Na cemu si ti? Ali stvarno. Zaista steta sto nije postojala i sto i sada ne postoji Hrvatska kao u tvojim komentarima, idila a onda dosao zli Milosevc i onda ste se vi nevini Hrvati koji niste ni znali da ste Hrvati morali da reagujete bla, bla, bla. Btw. ti si upravo primer za tu i takvu mitomansku Hrvatsku o kojoj govori Jovic.

N1

pre 6 godina

Rat i raspad SFRJ izveli su separatisti uz pomoc velikih sila. Srbi su spasavali opstanak na sopstvenim teritorijama jer su kao narod imali pravo na to i po ustavu SFRJ. Prekrajanje granica jedino su izveli SAD I Albanci cime krse medjunarodno pravo. Rusija je to lepo iskoristila na Krimu.

blok

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 28. novembar 2017 18:46)
Prilično tačno! Sećam se mog (inače retkog) letovanja u Makarskoj 1989. Moja braća Srbi okitili autobuse sa "600 godina kosovske bitke", u kampu se "cepaju" nacionalne pesme (još se nije smelo sa šovinističkim), Srbi su bili ozbiljno napujdani, a Dalmoši kuliraju koliko mogu... Ne da se biju, ali da se čuju. Ta energija je bila razumljiva lošim rešenjem za Srbiju Ustavom iz 1974. sa dve pokrajine koje rade šta hoće. Milošević je sve frustracije radikalizovao i počeo da diže temperaturu. OK, i ja se kao Srbin pitam ko je 1945. vašoj Hrvatskoj dao vojvođansku Baranju (za koju su Srbi izginuli 1918), ali NIKAKO se nije smelo u rat i granice su granice, kakve god bile. Uostalom, i Hrvati bi rekli ko im uze Srem (a Srbi da nikad nije bio njihov, i tako u krug). Slobodan je pokrenuo spiralu ludila i mi moramo s tim da živimo. Njegova politika je rodila njegove pandane i to je istorijska činjenica. Posle je sve bila samo stvar "izvedbe" i ubijanja.

laki

pre 6 godina

Ni u Srbiji niko to nije gledao koje si nacionalnost,nikog to nije zanimalo.u mojoj zgradii u beogradu ima i hrvata i muslimana i crnogoraca,makedonaca .ja do rata sam mislio da sam slovenac ili hrvat .prezime mi nije na ic,imao sam 17 god.malo pred rat pitam mamu. mamo jesmo mi hrvati nemam pojma sta sam ,ona se zena smeje ,Kaze ma jokQW srbi smo .reko aj dobro meni to sve isto ,e onda se pojavila ekipa. sloba,alija. tudjman , ne zna se koji gori ,nego cudno bas tako veliki baksuz pa da su se sve troje u isto vreme pojavili, ko da ih je neko tu postavio

Kiza

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.

Bruder Jakob

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.
Imali smo populanog Ivicu Račana, Markovićeve reforme, Srbi svuda oko nas da nismo ni znali da su Srbi, niti je to koga bilo briga.
Ja do 8. razreda '90. pojma nisam imao da je Jovanka srpsko ime, imali smo jednu jako dobru Jovanku na koju su se svi palili.
I tada smo još uvijek bez problema čitali srpske Zagora i Bleka Stenu i nedjeljom gledali partizanske filmove.
Franjo Tuđman se tada još nije "rodio", Sloba ga je stvorio, da nije bilo njega Tuđman a ni Alija ne bi nikad isplivali na površinu.
A i kasnije su Slobi nuđena X mirnih rješenja krize, da se reformira i demokratizira i on ih je jedini sve redom odbijao, imao je druge planove!

Bruder Jakob

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.
Imali smo populanog Ivicu Račana, Markovićeve reforme, Srbi svuda oko nas da nismo ni znali da su Srbi, niti je to koga bilo briga.
Ja do 8. razreda '90. pojma nisam imao da je Jovanka srpsko ime, imali smo jednu jako dobru Jovanku na koju su se svi palili.
I tada smo još uvijek bez problema čitali srpske Zagora i Bleka Stenu i nedjeljom gledali partizanske filmove.
Franjo Tuđman se tada još nije "rodio", Sloba ga je stvorio, da nije bilo njega Tuđman a ni Alija ne bi nikad isplivali na površinu.
A i kasnije su Slobi nuđena X mirnih rješenja krize, da se reformira i demokratizira i on ih je jedini sve redom odbijao, imao je druge planove!

Kiza

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.

bolest i bolesnici

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Na cemu si ti? Ali stvarno. Zaista steta sto nije postojala i sto i sada ne postoji Hrvatska kao u tvojim komentarima, idila a onda dosao zli Milosevc i onda ste se vi nevini Hrvati koji niste ni znali da ste Hrvati morali da reagujete bla, bla, bla. Btw. ti si upravo primer za tu i takvu mitomansku Hrvatsku o kojoj govori Jovic.

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.

(Bruder Jakob

Ово је већ питање пристојности! Чак ни чувена француска собарица не би поверовала у ове бајке. Распад Југославије је био убачен у алгоритам устава из 1974.и ту није било измена. Милошевић је само спашавао што се спасти могло.

Zoran

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Majstore,

Tvoje komentare rado pročitam i često sam saglasan sa onim što pišeš uz predpostavku da tako i misliš!
E sad, deder objasni ti nama uklanjanje A. Rankovića 1966. na Brionskom Plenumu kojem su kumovali E. Kardelj i "crna eminencija" Ivan Stevo Krajačić, od kojeg je zazirao i sam JBT.
Pa nam objasni, od Titovog okruženja dobro skrivanu šiptrasku separatističku ORUŽANU pobunu 1968.?
Pa nam onda objasni odakle "Hrvatsko proljeće" i zašto se odmah posle tog događaja krenulo u reviziju(čitaj promenu) Ustava države koji je, priznaćeš, rasparčao Srbiju na tri dela sa tri potpuno izjednačena glasa u Federaciji.
Pa nam objasni šiptarsku separatističku pobunu 1981. nekoliko meseci posle Brozove smrti?

Ima mnogo, još mnogo toga što treba objasniti a što se dešavalo dok je mali S. Milošević jeo pačija g**na umesto dudinja, druže moj!(ni na mali mozak mi nije da ga branim, i ne pomišljaj na to)

Postavljanje eksplozivnih naprava po Beogradu kao i atentate na ovoga i na onoga a sve izvedeno, ne od četničke, nego od ustaške emigracije koja nije niti jednog trenutka odustala od fašističke ideologije A. Pavelića a koja se, dolaskom Tuđmana na vlast, masovno vratila u domovinu!

laki

pre 6 godina

Ni u Srbiji niko to nije gledao koje si nacionalnost,nikog to nije zanimalo.u mojoj zgradii u beogradu ima i hrvata i muslimana i crnogoraca,makedonaca .ja do rata sam mislio da sam slovenac ili hrvat .prezime mi nije na ic,imao sam 17 god.malo pred rat pitam mamu. mamo jesmo mi hrvati nemam pojma sta sam ,ona se zena smeje ,Kaze ma jokQW srbi smo .reko aj dobro meni to sve isto ,e onda se pojavila ekipa. sloba,alija. tudjman , ne zna se koji gori ,nego cudno bas tako veliki baksuz pa da su se sve troje u isto vreme pojavili, ko da ih je neko tu postavio

N1

pre 6 godina

Rat i raspad SFRJ izveli su separatisti uz pomoc velikih sila. Srbi su spasavali opstanak na sopstvenim teritorijama jer su kao narod imali pravo na to i po ustavu SFRJ. Prekrajanje granica jedino su izveli SAD I Albanci cime krse medjunarodno pravo. Rusija je to lepo iskoristila na Krimu.

yugo

pre 6 godina

@Bruder Jakob ti si redovan posetilac ove veb stranice.
koliko si ti nesrecan lik. dolazis da se nasladjujes necim sto prezires. zaboravljeni bot propagande koja je pratila raspad jugoslavije.

meni su u skolu jos pocetkom 80' dolazile srpske izbeglice sa kosova od albanskih separatista. i da ne nabrajam hrvatske teroriste iz 60' i 70' koji su sanjali rusenje jugoslavije. ti pricas o milosevicu!?

rat je poceo kada se jugoslavija raspala, a ne pre toga.

rat je davno zavrsen za srbiju, a hrvati tetovirani mrznjom ne staju (pri tome dobili SVE sto su hteli). o toj bolesti covek pise.

idi sa "ekipom" i prepravljaj podatke na wikipediji na srpskom. nisi za drugo

mislio

pre 6 godina

Čoveku se nešto pobrkalo tako da mu pisanje pada u vodu, ako odguglaš hrvatski referendum o nezavisnosti 91, piše izlaznost (83.56%), za nezavisnost glasalo 93.24%, a on piše od nekih 11% za, mnogo nas lažu i puno vremena ali nemoreš zauvek.

Koni

pre 6 godina

Kad u Srbiji bude barem jedan Hrvat, kalibra Jovića, koji će kritizirati hrvatsku vlast i koji je još napomenimo bio savjetnik hrvatskog predsjednika, kada budete imali takvo novinarstvo i TV emisije koje otvoreno pozivaju na drugačiji način razmišljanja, (Stanković), e onda se izvolite javiti. Gdje su Hrvati u Srbiji? Zašto ih se ne čuje? Jer se od njih traži da budu poslušni i tihi, pa gdje su tu njihova građanska i nacionalna prava pa da to i dokažu.

blok

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 28. novembar 2017 18:46)
Prilično tačno! Sećam se mog (inače retkog) letovanja u Makarskoj 1989. Moja braća Srbi okitili autobuse sa "600 godina kosovske bitke", u kampu se "cepaju" nacionalne pesme (još se nije smelo sa šovinističkim), Srbi su bili ozbiljno napujdani, a Dalmoši kuliraju koliko mogu... Ne da se biju, ali da se čuju. Ta energija je bila razumljiva lošim rešenjem za Srbiju Ustavom iz 1974. sa dve pokrajine koje rade šta hoće. Milošević je sve frustracije radikalizovao i počeo da diže temperaturu. OK, i ja se kao Srbin pitam ko je 1945. vašoj Hrvatskoj dao vojvođansku Baranju (za koju su Srbi izginuli 1918), ali NIKAKO se nije smelo u rat i granice su granice, kakve god bile. Uostalom, i Hrvati bi rekli ko im uze Srem (a Srbi da nikad nije bio njihov, i tako u krug). Slobodan je pokrenuo spiralu ludila i mi moramo s tim da živimo. Njegova politika je rodila njegove pandane i to je istorijska činjenica. Posle je sve bila samo stvar "izvedbe" i ubijanja.

Pedja Liman

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Svaka cast i sve si u pravu komsija! Najveci broj mojih sunarodnika misli isto sto i ti, ali se mnogi jos uvek boje da to javno i kazu. I molim te ne obaziri se na ove ncionalisticke komentatore koji jos uvek guslaju iste besmislice, oni su veruj mi manjina u Srbiji, a znam da i vi nazalost imate takvih. Veliki pozdrav sa Limana iz Novog Sada!

Djavolji advokat

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kiza, 28. novembar 2017 18:39) # Link komentara
Nije mi poznat taj podatak o 11% ljudi koji su bili za otcepljenje, ali sa sigurnoscu mogu reci da lumpen-proleterijat, koji divlja na utakmicama, nije merodavan uzorak za donosenje bilo kakvih zakljucaka o raspolozenju hrvatskog naroda. To bi bilo kao da sad pomislis na konto ovih povika i podrske za Ratka Mladica na utakmicama, da se Srbi masovno identifikuju sa tim zlocincem. Zeleo bih samo da ukazem Bruder Jakobu da je svaki od tih predsednika bio podrska onom drugom, Sloba Tudjmanu i obrnuto. Alija je ispao iz kombinacije jer su obojica hteli da ga urade (podela Bosne), ali Ameri nisu dali.

Ante, Zadar

pre 6 godina

Ja ne zamjeram Joviću na ovakvim stavovima jer papir trpi svašta i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Taman da je sada napisao knjigu o tome kako su Hrvatsku napali Marsovci, to je ponovo njegovo mišljenje - na koje u demokratskom društvu, kakvim se volimo predstavljati, svatko ima pravo.

Međutim, jedna druga stvar me uvijek iznervira.

O događajima u Hrvatskoj devedesetih godina se priča kao o nekakvom davnom vremenu, za koje ne postoje svjedoci i koje kao da i sami nismo proživjeli, pa je onda potrebno, a da bi se zauzeo stav o istom, donositi nekakve deklaracije, analizirati nečije govore, listati hiljade i hiljade stranica presuda nekog suda u nekoj dalekoj državi....

Mnogo nas bi bilo jako sretno da svoju spoznaju o tome gradimo na rečenom. Ali ne gradimo! Hrvatska nije (samo) zemlja koju je netko rušio niti granica koju je netko na silu htio prekrojiti, Hrvatska smo prije svega MI - njeni građani.

A mi - njeni građani - smo tu istu Hrvatsku (a pod tim mislim i same sebe) stvarali krvlju, pod "kišom gelera, ognja i smrti" (pjesma: "Gospodine generale") iznoseći iz te borbe duboke rane, kako one tjelesne, tako i one koje teže zarastaju - rane na sjećanju, uspomeni, pokoju, miru...

Jadan je napor nekih da knjigama i govorima pokušaju prekrojiti ono što je bilo! Kamo lijepe sreće da to zaista mogu i promijeniti, odnosno vratiti vrijeme pa neke stravi izbrisati. Samo - pitanje je da li bi to zaista htjeli, ili bi rado sve ponovili u jednakoj mjeri?!

Bruder Jakob

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.
Imali smo populanog Ivicu Račana, Markovićeve reforme, Srbi svuda oko nas da nismo ni znali da su Srbi, niti je to koga bilo briga.
Ja do 8. razreda '90. pojma nisam imao da je Jovanka srpsko ime, imali smo jednu jako dobru Jovanku na koju su se svi palili.
I tada smo još uvijek bez problema čitali srpske Zagora i Bleka Stenu i nedjeljom gledali partizanske filmove.
Franjo Tuđman se tada još nije "rodio", Sloba ga je stvorio, da nije bilo njega Tuđman a ni Alija ne bi nikad isplivali na površinu.
A i kasnije su Slobi nuđena X mirnih rješenja krize, da se reformira i demokratizira i on ih je jedini sve redom odbijao, imao je druge planove!

Koni

pre 6 godina

Kad u Srbiji bude barem jedan Hrvat, kalibra Jovića, koji će kritizirati hrvatsku vlast i koji je još napomenimo bio savjetnik hrvatskog predsjednika, kada budete imali takvo novinarstvo i TV emisije koje otvoreno pozivaju na drugačiji način razmišljanja, (Stanković), e onda se izvolite javiti. Gdje su Hrvati u Srbiji? Zašto ih se ne čuje? Jer se od njih traži da budu poslušni i tihi, pa gdje su tu njihova građanska i nacionalna prava pa da to i dokažu.

Ante, Zadar

pre 6 godina

Ja ne zamjeram Joviću na ovakvim stavovima jer papir trpi svašta i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Taman da je sada napisao knjigu o tome kako su Hrvatsku napali Marsovci, to je ponovo njegovo mišljenje - na koje u demokratskom društvu, kakvim se volimo predstavljati, svatko ima pravo.

Međutim, jedna druga stvar me uvijek iznervira.

O događajima u Hrvatskoj devedesetih godina se priča kao o nekakvom davnom vremenu, za koje ne postoje svjedoci i koje kao da i sami nismo proživjeli, pa je onda potrebno, a da bi se zauzeo stav o istom, donositi nekakve deklaracije, analizirati nečije govore, listati hiljade i hiljade stranica presuda nekog suda u nekoj dalekoj državi....

Mnogo nas bi bilo jako sretno da svoju spoznaju o tome gradimo na rečenom. Ali ne gradimo! Hrvatska nije (samo) zemlja koju je netko rušio niti granica koju je netko na silu htio prekrojiti, Hrvatska smo prije svega MI - njeni građani.

A mi - njeni građani - smo tu istu Hrvatsku (a pod tim mislim i same sebe) stvarali krvlju, pod "kišom gelera, ognja i smrti" (pjesma: "Gospodine generale") iznoseći iz te borbe duboke rane, kako one tjelesne, tako i one koje teže zarastaju - rane na sjećanju, uspomeni, pokoju, miru...

Jadan je napor nekih da knjigama i govorima pokušaju prekrojiti ono što je bilo! Kamo lijepe sreće da to zaista mogu i promijeniti, odnosno vratiti vrijeme pa neke stravi izbrisati. Samo - pitanje je da li bi to zaista htjeli, ili bi rado sve ponovili u jednakoj mjeri?!

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

To je istina o kojoj sam više puta pisao, nismo svi jednako krivi za raspad Juge, zna se ko je počeo.
Dok je Sloba na Gazimestanu najavljivao oružane bitke u Hrvatskoj je bio mir, Srbi i Hrvati su imali idiličan suživot i još uvijek smo naivno vjerovali u bratstvo i jedinstvo.

(Bruder Jakob

Ово је већ питање пристојности! Чак ни чувена француска собарица не би поверовала у ове бајке. Распад Југославије је био убачен у алгоритам устава из 1974.и ту није било измена. Милошевић је само спашавао што се спасти могло.

bolest i bolesnici

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Na cemu si ti? Ali stvarno. Zaista steta sto nije postojala i sto i sada ne postoji Hrvatska kao u tvojim komentarima, idila a onda dosao zli Milosevc i onda ste se vi nevini Hrvati koji niste ni znali da ste Hrvati morali da reagujete bla, bla, bla. Btw. ti si upravo primer za tu i takvu mitomansku Hrvatsku o kojoj govori Jovic.

Pedja Liman

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Svaka cast i sve si u pravu komsija! Najveci broj mojih sunarodnika misli isto sto i ti, ali se mnogi jos uvek boje da to javno i kazu. I molim te ne obaziri se na ove ncionalisticke komentatore koji jos uvek guslaju iste besmislice, oni su veruj mi manjina u Srbiji, a znam da i vi nazalost imate takvih. Veliki pozdrav sa Limana iz Novog Sada!

N1

pre 6 godina

Rat i raspad SFRJ izveli su separatisti uz pomoc velikih sila. Srbi su spasavali opstanak na sopstvenim teritorijama jer su kao narod imali pravo na to i po ustavu SFRJ. Prekrajanje granica jedino su izveli SAD I Albanci cime krse medjunarodno pravo. Rusija je to lepo iskoristila na Krimu.

mislio

pre 6 godina

Čoveku se nešto pobrkalo tako da mu pisanje pada u vodu, ako odguglaš hrvatski referendum o nezavisnosti 91, piše izlaznost (83.56%), za nezavisnost glasalo 93.24%, a on piše od nekih 11% za, mnogo nas lažu i puno vremena ali nemoreš zauvek.

blok

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 28. novembar 2017 18:46)
Prilično tačno! Sećam se mog (inače retkog) letovanja u Makarskoj 1989. Moja braća Srbi okitili autobuse sa "600 godina kosovske bitke", u kampu se "cepaju" nacionalne pesme (još se nije smelo sa šovinističkim), Srbi su bili ozbiljno napujdani, a Dalmoši kuliraju koliko mogu... Ne da se biju, ali da se čuju. Ta energija je bila razumljiva lošim rešenjem za Srbiju Ustavom iz 1974. sa dve pokrajine koje rade šta hoće. Milošević je sve frustracije radikalizovao i počeo da diže temperaturu. OK, i ja se kao Srbin pitam ko je 1945. vašoj Hrvatskoj dao vojvođansku Baranju (za koju su Srbi izginuli 1918), ali NIKAKO se nije smelo u rat i granice su granice, kakve god bile. Uostalom, i Hrvati bi rekli ko im uze Srem (a Srbi da nikad nije bio njihov, i tako u krug). Slobodan je pokrenuo spiralu ludila i mi moramo s tim da živimo. Njegova politika je rodila njegove pandane i to je istorijska činjenica. Posle je sve bila samo stvar "izvedbe" i ubijanja.

Kiza

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.

yugo

pre 6 godina

@Bruder Jakob ti si redovan posetilac ove veb stranice.
koliko si ti nesrecan lik. dolazis da se nasladjujes necim sto prezires. zaboravljeni bot propagande koja je pratila raspad jugoslavije.

meni su u skolu jos pocetkom 80' dolazile srpske izbeglice sa kosova od albanskih separatista. i da ne nabrajam hrvatske teroriste iz 60' i 70' koji su sanjali rusenje jugoslavije. ti pricas o milosevicu!?

rat je poceo kada se jugoslavija raspala, a ne pre toga.

rat je davno zavrsen za srbiju, a hrvati tetovirani mrznjom ne staju (pri tome dobili SVE sto su hteli). o toj bolesti covek pise.

idi sa "ekipom" i prepravljaj podatke na wikipediji na srpskom. nisi za drugo

Zoran

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Majstore,

Tvoje komentare rado pročitam i često sam saglasan sa onim što pišeš uz predpostavku da tako i misliš!
E sad, deder objasni ti nama uklanjanje A. Rankovića 1966. na Brionskom Plenumu kojem su kumovali E. Kardelj i "crna eminencija" Ivan Stevo Krajačić, od kojeg je zazirao i sam JBT.
Pa nam objasni, od Titovog okruženja dobro skrivanu šiptrasku separatističku ORUŽANU pobunu 1968.?
Pa nam onda objasni odakle "Hrvatsko proljeće" i zašto se odmah posle tog događaja krenulo u reviziju(čitaj promenu) Ustava države koji je, priznaćeš, rasparčao Srbiju na tri dela sa tri potpuno izjednačena glasa u Federaciji.
Pa nam objasni šiptarsku separatističku pobunu 1981. nekoliko meseci posle Brozove smrti?

Ima mnogo, još mnogo toga što treba objasniti a što se dešavalo dok je mali S. Milošević jeo pačija g**na umesto dudinja, druže moj!(ni na mali mozak mi nije da ga branim, i ne pomišljaj na to)

Postavljanje eksplozivnih naprava po Beogradu kao i atentate na ovoga i na onoga a sve izvedeno, ne od četničke, nego od ustaške emigracije koja nije niti jednog trenutka odustala od fašističke ideologije A. Pavelića a koja se, dolaskom Tuđmana na vlast, masovno vratila u domovinu!

laki

pre 6 godina

Ni u Srbiji niko to nije gledao koje si nacionalnost,nikog to nije zanimalo.u mojoj zgradii u beogradu ima i hrvata i muslimana i crnogoraca,makedonaca .ja do rata sam mislio da sam slovenac ili hrvat .prezime mi nije na ic,imao sam 17 god.malo pred rat pitam mamu. mamo jesmo mi hrvati nemam pojma sta sam ,ona se zena smeje ,Kaze ma jokQW srbi smo .reko aj dobro meni to sve isto ,e onda se pojavila ekipa. sloba,alija. tudjman , ne zna se koji gori ,nego cudno bas tako veliki baksuz pa da su se sve troje u isto vreme pojavili, ko da ih je neko tu postavio

Djavolji advokat

pre 6 godina

Ovaj podatak o svega 11% pristalica otcepljenja mi zvuči nestvarno kad se setim čuvene prijateljske utakmice na Maksimiru protiv Holandije, zviždanja himni, navijanja za goste, paljenja zastave SFRJ na Poljudu...

A opet, sasvim je moguće da je postojala takozvana "tiha većina", kao i u Srbiji, uostalom.

Šteta, šteta, nepovratno šteta, što bi rekao Mladen Delić.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kiza, 28. novembar 2017 18:39) # Link komentara
Nije mi poznat taj podatak o 11% ljudi koji su bili za otcepljenje, ali sa sigurnoscu mogu reci da lumpen-proleterijat, koji divlja na utakmicama, nije merodavan uzorak za donosenje bilo kakvih zakljucaka o raspolozenju hrvatskog naroda. To bi bilo kao da sad pomislis na konto ovih povika i podrske za Ratka Mladica na utakmicama, da se Srbi masovno identifikuju sa tim zlocincem. Zeleo bih samo da ukazem Bruder Jakobu da je svaki od tih predsednika bio podrska onom drugom, Sloba Tudjmanu i obrnuto. Alija je ispao iz kombinacije jer su obojica hteli da ga urade (podela Bosne), ali Ameri nisu dali.