Sreda, 15.11.2017.

11:41

Svrgnut Mugabe? Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena

Vodeća partija u Zimbabveu objavila je da vojska ne sprovodi puč, već "tranziciju bez kapi krvi". Očekuje se da Robert Mugabe uskoro objavi da se "povlači".

Izvor: B92

Svrgnut Mugabe? Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Mister Hajd

pre 6 godina

Šta fali što je vijska smenila diktatora...? Zašto i ne bi kad im državu vodi ludak. To bi svaka vojska trebalo da čini kad predsednik uništava zemlju i državu zarad svojih ličnih, porodičnih i stranačkih ambicija! Svaka...

velja

pre 6 godina

Gledajmo svoja posla Zimbabve je daleko veca,bogatija drzava sa vecim standardom zivota od Srbije.Mi smo u ogromnom problemu da se oslobodimo sopstvenih upropastitelja bez krvi ako se moze.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Bilo kako bilo to je zemlja crnaca a ne belaca koji su sebi uzimali zemlju povrsine Srema za jedan ranc.Bolje umreti gladan na svojoj zemlji nego tudjinu sluziti kao rob.Sav profit su kupili belci a crnci bili samo jeftina radna snaga.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Слушаоци Радио Ленглија масовно су почели да ботују на овој вести. лако их је препознати по типично америчком, црно - бело, погледу на свет. Војска, односно официри који су извели пуч су борци за демократију, а демократски изабран председник је назадни аутократа. Ови што пишу да је Родезија, односо данашњи Зимбабве, био најбогатија држава Африке до доласка Мугабеа на власт, тиме доказују своје демократске потенцијале, приписујући расистичком режиму Ијана Смита заслуге за добар и угодан живот беле мањине у тој земљи. Црнци безземљаши тада нису улазили у статистику, нити им је био дозвољен живот у квартовима за белце. Људи црне пути, без земље, било је око 77%. Пита ли ко њих кад им је било боље и како то да на изборима увек гласају за Мугабеа? Не кажем да је он Богом дан, само наводим чињенице. А то што што сеире над судбином човека који је гласао против санкција и што тиме доказују своју приврженост западним "вредностима" нека им остане на част. Иначе, режим Ијана Смита, нису смениле лажне санкције западних земаља, које су то биле само на папиру, већ левичарска револуција у Португалу, када су 1975. напустили Анголу и Мозамбик, који су аутоматски постали базе покрета отпора под вођством човека који је срушен у пучу. Генерално, какав год да је Мугабе био, Србија му дугује захвалност. Хајде сад, поштоваоци западних "вредности" реците да Србија треба да гледа своје интересе. Захвалност је најмање што том човеку можемо дати, због јединог гласа против увођења санкција.

anti batko

pre 6 godina

jel imaju nafte ovi?
(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)
Nemaju nafte, samo dijamnte...
(Student, 15. novembar 2017 14:51)

# Link komentara

I umiru od gladi, dok vodja svojim gostima na rodjendanu sluzi PECENOG SLONA!!

A posle "cia, soros, vatikan, uvodjenje demokratije"...

Rodezija

pre 6 godina

Nije Mugabe svrgnuo nikoga sa vlasti. On je dosao na vlast jer je Ian Smith 15 godina nakon jednostranog proglasenja nezavisnosti od Britanske krune i sankcija koje su uvele zapadne zemlje protiv Rodezije odlucio da je vrijeme da prihvati zahtjev Britanije za opce pravo glasa (black majority vote) i odrzi izbore (na kojima je Mugabe pobijedio). Rodezija je u tom trenutku i pored zapadnih sankcija bila najbogatija i najuredjenija drzava u Africi. Smith je bio protiv izbora jer je smatrao da se politicki vodje crnaca nece snaci na vlasti i da bi bijelci i crnci trebali dijeliti vlast. Smith je na kraju popustio pred zahtjevima "zapadne demokracije".
Danas je Zimbabve najsiromasnija zemlja Afrike.
Sami prosudite je li na kraju u pravu bio Smith ili britanska kraljica.

abv

pre 6 godina

jeste ima tu i ovog i onog ali stekli su nezavisnost tek 1979 dakle pre nepunih 40 g. doksu vladali belci 10% crnci 90% nisu imali nikakva prava tudnici zlata i dijamanata su presli u drzavno vlasnistvo iz ruku manjinskih belaca uglavnom potomci engleza i nemaca i holandjana agrarnom reformom zemlja koju su belci prilikom osvajanja oduzeli autohtonom crmom stanovnistvu vracena pre nekih 15 g. crnom stanovnistvu eto to je pogled iz jednog ugla sto ne znaci ni da je sve idealno pod mugabeom zemlja ima plodne zemlje ima rudno bogastvo ima vodenih prostranstava nacionalne parkove itd

Nijazi Kuqi

pre 6 godina

Puka borba za vlast. Svrgnuo ga je svoj rodjak i dojucerasnji potpredsednik. Menjaju se samo vlastodrsci, a politika ostaje ona ista. U Zimbabve se nista nece promeniti jer ce struktura vlasti i nasledjene vrednosti dominirati jos u dogledno vreme, ali ne i u nedogled. Jer je led slomljen i stvorena je pretpostavka za korenite politicke, drustvene i ekonomske promene koje su neophodne i neizbezne.

seljadin

pre 6 godina

ja podrzavam izbore a revolucionari uvek kad prodje 10 godina kazu da su bili obmanuti, uostalom takvi su zbog komunistickog vaspitanja i vere u revoluciju

Kragujevac

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti, Mugabe je sproveo agrarnu reformu koja je omogućila običnim ljudima da žive dostojanstven život.
Konfiskovao je zemlju bogatim zemljoposednicima, bukvalno feudalcima.
Problem je nastao kada je zemlja počela da sprovodi tržišne reforme, ali to je normalna pojava kod svake socijalističke zemlje koja se okreće tržištu, to se desilo sa Jugoslavijom tokom 60ih kada su i pokrenute demonstracije 1968, a Sovijetski Savez su tržišne reforme bukvalno sahranile.

neutralni felsh

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije 
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57) 

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.
(Dex, 15. novembar 2017 13:28)


svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.

Markoo

pre 6 godina

E rodjace moj da znas samo koliko je Mugabe I njegov režim bio na vijestima u Engleskoj proslijeh godina !!! A zašto!???
Pa tamo dje Engleze kopa tu oni pritiskaju!!! Evo ti samo jedna stvar, Mugabe je svim bijelim farmerima i ostalim kapitalistima oduzeo zemlju i reko : "nije ovo vaša zemlja, došli ste i uzeli sve, niste nikad platili za nju" Kupite je sada i biće vaša !!!! Bio im je trn u oku!!!

Flash

pre 6 godina

Covek je svrgnuo belacku manjinu sa vlasti 1980-te (do tada se Zimbabve zvao Rodezija), poceo da sprovodi nevidjeni rasizam prema njima, da im nacionalizuje tj otima farme i tera ih iz zemlje, podstice ubistva onih koji su ostajali...Jedini problem je bio sto su belci u toj zemlji jedini znali kako da prave novac i odrzavaju ekonomiju, nakon sto su oterani farme su propale jer crnci nisu imali pojma kako sta da uzgajaju, a i bili su korumpirani do bola, izbila je glad i kasnije i najveca inflacija u istoriji sveta...Ko god da dodje na vlast Zimbabve je iz starta propao, tj nastao je kao propala drzava na rusevinama nekada prosperitetne Rodezije (koju uistinu jeste vodila belacka manjina od 5%, ali se zivelo dobro, infrastruktura je bila dobra, zdravstvo, skolstvo, ekonomija, evropska kultura...). Iako je tabu, sve ovo receno moze da se primeni i na Juznu Afriku posle apartheida, a stvari se pogorsavaju. Sve cesca ubistva belackih farmera, egzodus belaca koji vodi do propasti ekonomije, zahtevi da se ukine fizika i matematika u skolama jer je proizvod belacke civilizacije, a da se uvede narodna magija (ne zezam se)...

Student

pre 6 godina

Hahahah naslov vam je fenomenalan ko god da ga je smislio svaka mu čast.
"Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena" hahahah.
Mugabe je vladao zemljom 37 godina, danas ima 93 godine,a najavljivao je da će biti na vlasti do 100-te(pod uslovom da toliko doživi), sklonio je pre nedelju dana prvog čoveka do sebe da bi omogućio svojoj ženi preuzimanje vlasti nakon njega,familijaran čovek nema šta.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Mugabe je otišao u istoriju, a Zimbabveu je obezbedio neslavan rekord - u odnosu na našu novčanicu od 500 milijardi dinara (sankcije), Mugabe je imao novčanicu od 100 biliona dolara! (sankcije) Nedostižno?

Srbin

pre 6 godina

Ziveo sam u Zimbabveu 20 godina.Zemlja pod sankcijama.U Harare samo preko Adisabebe.Ethiopian air.Sankcije imaju dvadeset godina.Narod odsecen od sveta.Najveci procenat AIDS.Mugabe starac je unistio zemlju.Titov prijatelj

kladzom do bola

pre 6 godina

mogao je ovo kadijevic i ekipa iz jna da urade 90tih .koliko ljudi
bi ostalo zivo i na svojim ognjistima ali za to treba da imas srce i ....

Semke

pre 6 godina

svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.
(neutralni felsh, 15. novembar 2017 14:28)

Neki su tiranini, neki nisu, nema kod svih bede i izolacije, ali gotovo svi političari na vlasti pljačkaju, i to nenormalno mnogo.

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)

Naravno da nemaju, zato je tako dugo i ostao na vlasti jer nikome spolja nije bilo hitno da ga rusi.
A i ovo mi lici da se neko umorio od cekanja da stari umre pa da preuzme vlas' i resio da ga skloni na finjaka.

klokot

pre 6 godina

To je ono kad čovek ne zna kada se treba povući iz politike i ostane upisan u istoriji kao dobar državnik.Mugabe je oslobodio Zimbabve iz kolonijalnog ropstava,ali je trebao odavno da prepusti vlast drugima.Ne kažem da bi u Zimbabveu,koji je u velikoj ekonomskoj krizi,bilo bolje,ali bar bio on ostao upamćen kao državnik koji je zemlji doneo slobodu.

Mairon

pre 6 godina

Mugabe je legitimno (i legalno) izabrani predsednik. U velikom delu Afrike ali i većem delu sveta poznat je kao borac za slobodu i protiv kolonijalizma, pa i ne čudi ga što neo-kolonijalne zapadne sile optužuju da je surovi diktator.

Uz to, znamo kako su se završavali slični vojni pučevi poput onog u kome je zbačen Aljende.

Vlada

pre 6 godina

Pa da je JNA radila kako treba poskidala kretene politcare Jugoslavija bi opstala tako da se danas ne bi prepucavali oko Milosevica,Tudjmana,Alije...Rat u bivsoj Jugi nije nastao tako sto je narod spontano krenuo sa puskama da se obracunava i cepa nego su odredjeni krugovi ljudi slicno danasnjim prolecima po arapskom svetu za pare a ne ideologiju pravili papazjaniju i ubijali nevine ljude ne bi li izazvali reakciju pripadnika svoje vere ili nacije i onda po prirodi stvari ljudi pocinju da se grupisu po u bivsoj Jugi je to bila vera i dobili smo sta smo dobili.Najvece zlocine sa svih strana u ratu su cinili ne pravi vojnici ili borci nego onaj najgori sljam lopova,bandita,bolesnika koji se sakrio iza uniforme i grba da bi cinio ono sto bi radio i da nije rata.Vojska treba da sluzi za ovakve stvari ne da se bavi politikom nego da sagleda stanje kojim putem politicari vode zemlju i da ako zastrane da ih maknu i raspisu nove izbore a vucibatine koje su bile na vlasti da pohapse i na robiju.

Dex

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57)

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.

Brica

pre 6 godina

@nije bilo pameti
Vojska je to i zelela ali su odobrenje trazili na pogresnoj adresi(Moskva),da su recimo pricali sa amerima i obecali ulazak Jugoslavije u Nato dobili bi dozvolu za drzavni udar.

beri beri

pre 6 godina

Ode svlasti poslednji Topalović u Africi.Nije mi ga je žao.Došle nove generacije koje neće da trpe staru osobu kojom manipulišu supruga i grupa oko nje.

Nije bilo pameti

pre 6 godina

Da je bilo pameti,JNA je ovako trebala postupiti `90-`91.g.
Pohapsiti nasih 6 republickih Mugabea i njihovih najblizih saradnika,bez izuzetka.
Uvesti vanredno stanje na nekoliko meseci i raspisati nove izbore.
Siguran sam da se niko sa strane ne bi bunio.
Sad bi imali modernu,neopljackanu,ekonomski jaku drzavu od 20+ miliona stanovnika,ciji bi se glas uvazavao i u EU,koja bi nas primila otvorenih ruku,jer smo bili daleko ispred zemalja bivseg Varsavskog pakta,kojima,nazalost,odavno gledamo u ledja.
Ali...

Divos

pre 6 godina

Морам признати да сам јако површно упознат са ситуацијом у Зимбабвеу, оно што се може наћи у енциклопедијама.
Нека детаљнија сазнања црпимо из углавном западних медија који су и пристрасни и робују у једном обрасцу поимања ствари и систему вредности где те (афричке) нације рђаво котирају, како је то већ пожељно.

Како год, из текста се ипак могу извести закључци.
Имамо овде "доживотног председника" републике, а доживотни председник није ништа друго но до монарх (као што смо и ми имали једног таквог у неким ранијим временима), погрешно га је називати и диктатором (шти у западној пштампи обавезно провлаче, и у таквом баналном виђењу диктатор има пежоративно значење), и таква република је у правилу "де факто" монархија са отуђеним центрима моћи, у овом случају (а и иначе) онима који су контролисали овог сенилног старца, и преко чијег ауторитета у стварности владају.
Из тако постављене накарадне хијерархије ништа добро не може изаћи, и то може донети само несрећу (без обзира на заслуге из неких ранијих времена) и тој земљи, и народима и људима који је настањују.

Тако да ова промена, транзиција, пуч или шта већ, нешто рђаво неће донети сигурно, посебно ако буде без крви.
Додуше тешко и добро, јер ће се моћнији играчи, ти "увозници демонкратије" побринути да ствати не оду превише на добро.

Ljiljana, London

pre 6 godina

Konacno, samo da ne preuzme njegova sadasnja zena (koja u pozadini i vodi zemlju, po recima emigranata ovde), jer ona nije onog kalibra kao prva, koja se zalagala za reforme i progres, zato su je i zvali Majkom (Amai). Tom narodu zaista treba preporod, sklanjanje Mugabea je samo jedan korak; iza njega je citav aparat korupcije koji ce se teze iskoreniti. Zelim im svako dobro.

Nije bilo pameti

pre 6 godina

Da je bilo pameti,JNA je ovako trebala postupiti `90-`91.g.
Pohapsiti nasih 6 republickih Mugabea i njihovih najblizih saradnika,bez izuzetka.
Uvesti vanredno stanje na nekoliko meseci i raspisati nove izbore.
Siguran sam da se niko sa strane ne bi bunio.
Sad bi imali modernu,neopljackanu,ekonomski jaku drzavu od 20+ miliona stanovnika,ciji bi se glas uvazavao i u EU,koja bi nas primila otvorenih ruku,jer smo bili daleko ispred zemalja bivseg Varsavskog pakta,kojima,nazalost,odavno gledamo u ledja.
Ali...

beri beri

pre 6 godina

Ode svlasti poslednji Topalović u Africi.Nije mi ga je žao.Došle nove generacije koje neće da trpe staru osobu kojom manipulišu supruga i grupa oko nje.

Ljiljana, London

pre 6 godina

Konacno, samo da ne preuzme njegova sadasnja zena (koja u pozadini i vodi zemlju, po recima emigranata ovde), jer ona nije onog kalibra kao prva, koja se zalagala za reforme i progres, zato su je i zvali Majkom (Amai). Tom narodu zaista treba preporod, sklanjanje Mugabea je samo jedan korak; iza njega je citav aparat korupcije koji ce se teze iskoreniti. Zelim im svako dobro.

Flash

pre 6 godina

Covek je svrgnuo belacku manjinu sa vlasti 1980-te (do tada se Zimbabve zvao Rodezija), poceo da sprovodi nevidjeni rasizam prema njima, da im nacionalizuje tj otima farme i tera ih iz zemlje, podstice ubistva onih koji su ostajali...Jedini problem je bio sto su belci u toj zemlji jedini znali kako da prave novac i odrzavaju ekonomiju, nakon sto su oterani farme su propale jer crnci nisu imali pojma kako sta da uzgajaju, a i bili su korumpirani do bola, izbila je glad i kasnije i najveca inflacija u istoriji sveta...Ko god da dodje na vlast Zimbabve je iz starta propao, tj nastao je kao propala drzava na rusevinama nekada prosperitetne Rodezije (koju uistinu jeste vodila belacka manjina od 5%, ali se zivelo dobro, infrastruktura je bila dobra, zdravstvo, skolstvo, ekonomija, evropska kultura...). Iako je tabu, sve ovo receno moze da se primeni i na Juznu Afriku posle apartheida, a stvari se pogorsavaju. Sve cesca ubistva belackih farmera, egzodus belaca koji vodi do propasti ekonomije, zahtevi da se ukine fizika i matematika u skolama jer je proizvod belacke civilizacije, a da se uvede narodna magija (ne zezam se)...

Dex

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57)

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.

Srbin

pre 6 godina

Ziveo sam u Zimbabveu 20 godina.Zemlja pod sankcijama.U Harare samo preko Adisabebe.Ethiopian air.Sankcije imaju dvadeset godina.Narod odsecen od sveta.Najveci procenat AIDS.Mugabe starac je unistio zemlju.Titov prijatelj

Student

pre 6 godina

Hahahah naslov vam je fenomenalan ko god da ga je smislio svaka mu čast.
"Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena" hahahah.
Mugabe je vladao zemljom 37 godina, danas ima 93 godine,a najavljivao je da će biti na vlasti do 100-te(pod uslovom da toliko doživi), sklonio je pre nedelju dana prvog čoveka do sebe da bi omogućio svojoj ženi preuzimanje vlasti nakon njega,familijaran čovek nema šta.

Semke

pre 6 godina

svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.
(neutralni felsh, 15. novembar 2017 14:28)

Neki su tiranini, neki nisu, nema kod svih bede i izolacije, ali gotovo svi političari na vlasti pljačkaju, i to nenormalno mnogo.

klokot

pre 6 godina

To je ono kad čovek ne zna kada se treba povući iz politike i ostane upisan u istoriji kao dobar državnik.Mugabe je oslobodio Zimbabve iz kolonijalnog ropstava,ali je trebao odavno da prepusti vlast drugima.Ne kažem da bi u Zimbabveu,koji je u velikoj ekonomskoj krizi,bilo bolje,ali bar bio on ostao upamćen kao državnik koji je zemlji doneo slobodu.

Divos

pre 6 godina

Морам признати да сам јако површно упознат са ситуацијом у Зимбабвеу, оно што се може наћи у енциклопедијама.
Нека детаљнија сазнања црпимо из углавном западних медија који су и пристрасни и робују у једном обрасцу поимања ствари и систему вредности где те (афричке) нације рђаво котирају, како је то већ пожељно.

Како год, из текста се ипак могу извести закључци.
Имамо овде "доживотног председника" републике, а доживотни председник није ништа друго но до монарх (као што смо и ми имали једног таквог у неким ранијим временима), погрешно га је називати и диктатором (шти у западној пштампи обавезно провлаче, и у таквом баналном виђењу диктатор има пежоративно значење), и таква република је у правилу "де факто" монархија са отуђеним центрима моћи, у овом случају (а и иначе) онима који су контролисали овог сенилног старца, и преко чијег ауторитета у стварности владају.
Из тако постављене накарадне хијерархије ништа добро не може изаћи, и то може донети само несрећу (без обзира на заслуге из неких ранијих времена) и тој земљи, и народима и људима који је настањују.

Тако да ова промена, транзиција, пуч или шта већ, нешто рђаво неће донети сигурно, посебно ако буде без крви.
Додуше тешко и добро, јер ће се моћнији играчи, ти "увозници демонкратије" побринути да ствати не оду превише на добро.

kladzom do bola

pre 6 godina

mogao je ovo kadijevic i ekipa iz jna da urade 90tih .koliko ljudi
bi ostalo zivo i na svojim ognjistima ali za to treba da imas srce i ....

Rodezija

pre 6 godina

Nije Mugabe svrgnuo nikoga sa vlasti. On je dosao na vlast jer je Ian Smith 15 godina nakon jednostranog proglasenja nezavisnosti od Britanske krune i sankcija koje su uvele zapadne zemlje protiv Rodezije odlucio da je vrijeme da prihvati zahtjev Britanije za opce pravo glasa (black majority vote) i odrzi izbore (na kojima je Mugabe pobijedio). Rodezija je u tom trenutku i pored zapadnih sankcija bila najbogatija i najuredjenija drzava u Africi. Smith je bio protiv izbora jer je smatrao da se politicki vodje crnaca nece snaci na vlasti i da bi bijelci i crnci trebali dijeliti vlast. Smith je na kraju popustio pred zahtjevima "zapadne demokracije".
Danas je Zimbabve najsiromasnija zemlja Afrike.
Sami prosudite je li na kraju u pravu bio Smith ili britanska kraljica.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Mugabe je otišao u istoriju, a Zimbabveu je obezbedio neslavan rekord - u odnosu na našu novčanicu od 500 milijardi dinara (sankcije), Mugabe je imao novčanicu od 100 biliona dolara! (sankcije) Nedostižno?

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Слушаоци Радио Ленглија масовно су почели да ботују на овој вести. лако их је препознати по типично америчком, црно - бело, погледу на свет. Војска, односно официри који су извели пуч су борци за демократију, а демократски изабран председник је назадни аутократа. Ови што пишу да је Родезија, односо данашњи Зимбабве, био најбогатија држава Африке до доласка Мугабеа на власт, тиме доказују своје демократске потенцијале, приписујући расистичком режиму Ијана Смита заслуге за добар и угодан живот беле мањине у тој земљи. Црнци безземљаши тада нису улазили у статистику, нити им је био дозвољен живот у квартовима за белце. Људи црне пути, без земље, било је око 77%. Пита ли ко њих кад им је било боље и како то да на изборима увек гласају за Мугабеа? Не кажем да је он Богом дан, само наводим чињенице. А то што што сеире над судбином човека који је гласао против санкција и што тиме доказују своју приврженост западним "вредностима" нека им остане на част. Иначе, режим Ијана Смита, нису смениле лажне санкције западних земаља, које су то биле само на папиру, већ левичарска револуција у Португалу, када су 1975. напустили Анголу и Мозамбик, који су аутоматски постали базе покрета отпора под вођством човека који је срушен у пучу. Генерално, какав год да је Мугабе био, Србија му дугује захвалност. Хајде сад, поштоваоци западних "вредности" реците да Србија треба да гледа своје интересе. Захвалност је најмање што том човеку можемо дати, због јединог гласа против увођења санкција.

velja

pre 6 godina

Gledajmo svoja posla Zimbabve je daleko veca,bogatija drzava sa vecim standardom zivota od Srbije.Mi smo u ogromnom problemu da se oslobodimo sopstvenih upropastitelja bez krvi ako se moze.

Brica

pre 6 godina

@nije bilo pameti
Vojska je to i zelela ali su odobrenje trazili na pogresnoj adresi(Moskva),da su recimo pricali sa amerima i obecali ulazak Jugoslavije u Nato dobili bi dozvolu za drzavni udar.

neutralni felsh

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije 
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57) 

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.
(Dex, 15. novembar 2017 13:28)


svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.

Vlada

pre 6 godina

Pa da je JNA radila kako treba poskidala kretene politcare Jugoslavija bi opstala tako da se danas ne bi prepucavali oko Milosevica,Tudjmana,Alije...Rat u bivsoj Jugi nije nastao tako sto je narod spontano krenuo sa puskama da se obracunava i cepa nego su odredjeni krugovi ljudi slicno danasnjim prolecima po arapskom svetu za pare a ne ideologiju pravili papazjaniju i ubijali nevine ljude ne bi li izazvali reakciju pripadnika svoje vere ili nacije i onda po prirodi stvari ljudi pocinju da se grupisu po u bivsoj Jugi je to bila vera i dobili smo sta smo dobili.Najvece zlocine sa svih strana u ratu su cinili ne pravi vojnici ili borci nego onaj najgori sljam lopova,bandita,bolesnika koji se sakrio iza uniforme i grba da bi cinio ono sto bi radio i da nije rata.Vojska treba da sluzi za ovakve stvari ne da se bavi politikom nego da sagleda stanje kojim putem politicari vode zemlju i da ako zastrane da ih maknu i raspisu nove izbore a vucibatine koje su bile na vlasti da pohapse i na robiju.

anti batko

pre 6 godina

jel imaju nafte ovi?
(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)
Nemaju nafte, samo dijamnte...
(Student, 15. novembar 2017 14:51)

# Link komentara

I umiru od gladi, dok vodja svojim gostima na rodjendanu sluzi PECENOG SLONA!!

A posle "cia, soros, vatikan, uvodjenje demokratije"...

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Bilo kako bilo to je zemlja crnaca a ne belaca koji su sebi uzimali zemlju povrsine Srema za jedan ranc.Bolje umreti gladan na svojoj zemlji nego tudjinu sluziti kao rob.Sav profit su kupili belci a crnci bili samo jeftina radna snaga.

Markoo

pre 6 godina

E rodjace moj da znas samo koliko je Mugabe I njegov režim bio na vijestima u Engleskoj proslijeh godina !!! A zašto!???
Pa tamo dje Engleze kopa tu oni pritiskaju!!! Evo ti samo jedna stvar, Mugabe je svim bijelim farmerima i ostalim kapitalistima oduzeo zemlju i reko : "nije ovo vaša zemlja, došli ste i uzeli sve, niste nikad platili za nju" Kupite je sada i biće vaša !!!! Bio im je trn u oku!!!

Mairon

pre 6 godina

Mugabe je legitimno (i legalno) izabrani predsednik. U velikom delu Afrike ali i većem delu sveta poznat je kao borac za slobodu i protiv kolonijalizma, pa i ne čudi ga što neo-kolonijalne zapadne sile optužuju da je surovi diktator.

Uz to, znamo kako su se završavali slični vojni pučevi poput onog u kome je zbačen Aljende.

Kragujevac

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti, Mugabe je sproveo agrarnu reformu koja je omogućila običnim ljudima da žive dostojanstven život.
Konfiskovao je zemlju bogatim zemljoposednicima, bukvalno feudalcima.
Problem je nastao kada je zemlja počela da sprovodi tržišne reforme, ali to je normalna pojava kod svake socijalističke zemlje koja se okreće tržištu, to se desilo sa Jugoslavijom tokom 60ih kada su i pokrenute demonstracije 1968, a Sovijetski Savez su tržišne reforme bukvalno sahranile.

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)

Naravno da nemaju, zato je tako dugo i ostao na vlasti jer nikome spolja nije bilo hitno da ga rusi.
A i ovo mi lici da se neko umorio od cekanja da stari umre pa da preuzme vlas' i resio da ga skloni na finjaka.

seljadin

pre 6 godina

ja podrzavam izbore a revolucionari uvek kad prodje 10 godina kazu da su bili obmanuti, uostalom takvi su zbog komunistickog vaspitanja i vere u revoluciju

Mister Hajd

pre 6 godina

Šta fali što je vijska smenila diktatora...? Zašto i ne bi kad im državu vodi ludak. To bi svaka vojska trebalo da čini kad predsednik uništava zemlju i državu zarad svojih ličnih, porodičnih i stranačkih ambicija! Svaka...

abv

pre 6 godina

jeste ima tu i ovog i onog ali stekli su nezavisnost tek 1979 dakle pre nepunih 40 g. doksu vladali belci 10% crnci 90% nisu imali nikakva prava tudnici zlata i dijamanata su presli u drzavno vlasnistvo iz ruku manjinskih belaca uglavnom potomci engleza i nemaca i holandjana agrarnom reformom zemlja koju su belci prilikom osvajanja oduzeli autohtonom crmom stanovnistvu vracena pre nekih 15 g. crnom stanovnistvu eto to je pogled iz jednog ugla sto ne znaci ni da je sve idealno pod mugabeom zemlja ima plodne zemlje ima rudno bogastvo ima vodenih prostranstava nacionalne parkove itd

Nijazi Kuqi

pre 6 godina

Puka borba za vlast. Svrgnuo ga je svoj rodjak i dojucerasnji potpredsednik. Menjaju se samo vlastodrsci, a politika ostaje ona ista. U Zimbabve se nista nece promeniti jer ce struktura vlasti i nasledjene vrednosti dominirati jos u dogledno vreme, ali ne i u nedogled. Jer je led slomljen i stvorena je pretpostavka za korenite politicke, drustvene i ekonomske promene koje su neophodne i neizbezne.

Nije bilo pameti

pre 6 godina

Da je bilo pameti,JNA je ovako trebala postupiti `90-`91.g.
Pohapsiti nasih 6 republickih Mugabea i njihovih najblizih saradnika,bez izuzetka.
Uvesti vanredno stanje na nekoliko meseci i raspisati nove izbore.
Siguran sam da se niko sa strane ne bi bunio.
Sad bi imali modernu,neopljackanu,ekonomski jaku drzavu od 20+ miliona stanovnika,ciji bi se glas uvazavao i u EU,koja bi nas primila otvorenih ruku,jer smo bili daleko ispred zemalja bivseg Varsavskog pakta,kojima,nazalost,odavno gledamo u ledja.
Ali...

Mairon

pre 6 godina

Mugabe je legitimno (i legalno) izabrani predsednik. U velikom delu Afrike ali i većem delu sveta poznat je kao borac za slobodu i protiv kolonijalizma, pa i ne čudi ga što neo-kolonijalne zapadne sile optužuju da je surovi diktator.

Uz to, znamo kako su se završavali slični vojni pučevi poput onog u kome je zbačen Aljende.

Kragujevac

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti, Mugabe je sproveo agrarnu reformu koja je omogućila običnim ljudima da žive dostojanstven život.
Konfiskovao je zemlju bogatim zemljoposednicima, bukvalno feudalcima.
Problem je nastao kada je zemlja počela da sprovodi tržišne reforme, ali to je normalna pojava kod svake socijalističke zemlje koja se okreće tržištu, to se desilo sa Jugoslavijom tokom 60ih kada su i pokrenute demonstracije 1968, a Sovijetski Savez su tržišne reforme bukvalno sahranile.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Слушаоци Радио Ленглија масовно су почели да ботују на овој вести. лако их је препознати по типично америчком, црно - бело, погледу на свет. Војска, односно официри који су извели пуч су борци за демократију, а демократски изабран председник је назадни аутократа. Ови што пишу да је Родезија, односо данашњи Зимбабве, био најбогатија држава Африке до доласка Мугабеа на власт, тиме доказују своје демократске потенцијале, приписујући расистичком режиму Ијана Смита заслуге за добар и угодан живот беле мањине у тој земљи. Црнци безземљаши тада нису улазили у статистику, нити им је био дозвољен живот у квартовима за белце. Људи црне пути, без земље, било је око 77%. Пита ли ко њих кад им је било боље и како то да на изборима увек гласају за Мугабеа? Не кажем да је он Богом дан, само наводим чињенице. А то што што сеире над судбином човека који је гласао против санкција и што тиме доказују своју приврженост западним "вредностима" нека им остане на част. Иначе, режим Ијана Смита, нису смениле лажне санкције западних земаља, које су то биле само на папиру, већ левичарска револуција у Португалу, када су 1975. напустили Анголу и Мозамбик, који су аутоматски постали базе покрета отпора под вођством човека који је срушен у пучу. Генерално, какав год да је Мугабе био, Србија му дугује захвалност. Хајде сад, поштоваоци западних "вредности" реците да Србија треба да гледа своје интересе. Захвалност је најмање што том човеку можемо дати, због јединог гласа против увођења санкција.

Markoo

pre 6 godina

E rodjace moj da znas samo koliko je Mugabe I njegov režim bio na vijestima u Engleskoj proslijeh godina !!! A zašto!???
Pa tamo dje Engleze kopa tu oni pritiskaju!!! Evo ti samo jedna stvar, Mugabe je svim bijelim farmerima i ostalim kapitalistima oduzeo zemlju i reko : "nije ovo vaša zemlja, došli ste i uzeli sve, niste nikad platili za nju" Kupite je sada i biće vaša !!!! Bio im je trn u oku!!!

Divos

pre 6 godina

Морам признати да сам јако површно упознат са ситуацијом у Зимбабвеу, оно што се може наћи у енциклопедијама.
Нека детаљнија сазнања црпимо из углавном западних медија који су и пристрасни и робују у једном обрасцу поимања ствари и систему вредности где те (афричке) нације рђаво котирају, како је то већ пожељно.

Како год, из текста се ипак могу извести закључци.
Имамо овде "доживотног председника" републике, а доживотни председник није ништа друго но до монарх (као што смо и ми имали једног таквог у неким ранијим временима), погрешно га је називати и диктатором (шти у западној пштампи обавезно провлаче, и у таквом баналном виђењу диктатор има пежоративно значење), и таква република је у правилу "де факто" монархија са отуђеним центрима моћи, у овом случају (а и иначе) онима који су контролисали овог сенилног старца, и преко чијег ауторитета у стварности владају.
Из тако постављене накарадне хијерархије ништа добро не може изаћи, и то може донети само несрећу (без обзира на заслуге из неких ранијих времена) и тој земљи, и народима и људима који је настањују.

Тако да ова промена, транзиција, пуч или шта већ, нешто рђаво неће донети сигурно, посебно ако буде без крви.
Додуше тешко и добро, јер ће се моћнији играчи, ти "увозници демонкратије" побринути да ствати не оду превише на добро.

Srbin

pre 6 godina

Ziveo sam u Zimbabveu 20 godina.Zemlja pod sankcijama.U Harare samo preko Adisabebe.Ethiopian air.Sankcije imaju dvadeset godina.Narod odsecen od sveta.Najveci procenat AIDS.Mugabe starac je unistio zemlju.Titov prijatelj

Rodezija

pre 6 godina

Nije Mugabe svrgnuo nikoga sa vlasti. On je dosao na vlast jer je Ian Smith 15 godina nakon jednostranog proglasenja nezavisnosti od Britanske krune i sankcija koje su uvele zapadne zemlje protiv Rodezije odlucio da je vrijeme da prihvati zahtjev Britanije za opce pravo glasa (black majority vote) i odrzi izbore (na kojima je Mugabe pobijedio). Rodezija je u tom trenutku i pored zapadnih sankcija bila najbogatija i najuredjenija drzava u Africi. Smith je bio protiv izbora jer je smatrao da se politicki vodje crnaca nece snaci na vlasti i da bi bijelci i crnci trebali dijeliti vlast. Smith je na kraju popustio pred zahtjevima "zapadne demokracije".
Danas je Zimbabve najsiromasnija zemlja Afrike.
Sami prosudite je li na kraju u pravu bio Smith ili britanska kraljica.

seljadin

pre 6 godina

ja podrzavam izbore a revolucionari uvek kad prodje 10 godina kazu da su bili obmanuti, uostalom takvi su zbog komunistickog vaspitanja i vere u revoluciju

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Bilo kako bilo to je zemlja crnaca a ne belaca koji su sebi uzimali zemlju povrsine Srema za jedan ranc.Bolje umreti gladan na svojoj zemlji nego tudjinu sluziti kao rob.Sav profit su kupili belci a crnci bili samo jeftina radna snaga.

beri beri

pre 6 godina

Ode svlasti poslednji Topalović u Africi.Nije mi ga je žao.Došle nove generacije koje neće da trpe staru osobu kojom manipulišu supruga i grupa oko nje.

Flash

pre 6 godina

Covek je svrgnuo belacku manjinu sa vlasti 1980-te (do tada se Zimbabve zvao Rodezija), poceo da sprovodi nevidjeni rasizam prema njima, da im nacionalizuje tj otima farme i tera ih iz zemlje, podstice ubistva onih koji su ostajali...Jedini problem je bio sto su belci u toj zemlji jedini znali kako da prave novac i odrzavaju ekonomiju, nakon sto su oterani farme su propale jer crnci nisu imali pojma kako sta da uzgajaju, a i bili su korumpirani do bola, izbila je glad i kasnije i najveca inflacija u istoriji sveta...Ko god da dodje na vlast Zimbabve je iz starta propao, tj nastao je kao propala drzava na rusevinama nekada prosperitetne Rodezije (koju uistinu jeste vodila belacka manjina od 5%, ali se zivelo dobro, infrastruktura je bila dobra, zdravstvo, skolstvo, ekonomija, evropska kultura...). Iako je tabu, sve ovo receno moze da se primeni i na Juznu Afriku posle apartheida, a stvari se pogorsavaju. Sve cesca ubistva belackih farmera, egzodus belaca koji vodi do propasti ekonomije, zahtevi da se ukine fizika i matematika u skolama jer je proizvod belacke civilizacije, a da se uvede narodna magija (ne zezam se)...

anti batko

pre 6 godina

jel imaju nafte ovi?
(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)
Nemaju nafte, samo dijamnte...
(Student, 15. novembar 2017 14:51)

# Link komentara

I umiru od gladi, dok vodja svojim gostima na rodjendanu sluzi PECENOG SLONA!!

A posle "cia, soros, vatikan, uvodjenje demokratije"...

abv

pre 6 godina

jeste ima tu i ovog i onog ali stekli su nezavisnost tek 1979 dakle pre nepunih 40 g. doksu vladali belci 10% crnci 90% nisu imali nikakva prava tudnici zlata i dijamanata su presli u drzavno vlasnistvo iz ruku manjinskih belaca uglavnom potomci engleza i nemaca i holandjana agrarnom reformom zemlja koju su belci prilikom osvajanja oduzeli autohtonom crmom stanovnistvu vracena pre nekih 15 g. crnom stanovnistvu eto to je pogled iz jednog ugla sto ne znaci ni da je sve idealno pod mugabeom zemlja ima plodne zemlje ima rudno bogastvo ima vodenih prostranstava nacionalne parkove itd

neutralni felsh

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije 
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57) 

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.
(Dex, 15. novembar 2017 13:28)


svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.

Vlada

pre 6 godina

Pa da je JNA radila kako treba poskidala kretene politcare Jugoslavija bi opstala tako da se danas ne bi prepucavali oko Milosevica,Tudjmana,Alije...Rat u bivsoj Jugi nije nastao tako sto je narod spontano krenuo sa puskama da se obracunava i cepa nego su odredjeni krugovi ljudi slicno danasnjim prolecima po arapskom svetu za pare a ne ideologiju pravili papazjaniju i ubijali nevine ljude ne bi li izazvali reakciju pripadnika svoje vere ili nacije i onda po prirodi stvari ljudi pocinju da se grupisu po u bivsoj Jugi je to bila vera i dobili smo sta smo dobili.Najvece zlocine sa svih strana u ratu su cinili ne pravi vojnici ili borci nego onaj najgori sljam lopova,bandita,bolesnika koji se sakrio iza uniforme i grba da bi cinio ono sto bi radio i da nije rata.Vojska treba da sluzi za ovakve stvari ne da se bavi politikom nego da sagleda stanje kojim putem politicari vode zemlju i da ako zastrane da ih maknu i raspisu nove izbore a vucibatine koje su bile na vlasti da pohapse i na robiju.

Dex

pre 6 godina

a izbori ? mislim da ce se usreciti poput Libije i Sirije
(seljadin, 15. novembar 2017 11:57)

Poredjenje nije na mestu. Kod njih je propast poput onog u Siriji danas konstanta. Jedino rata nema (bar neko vreme). Medjutim, ako je ikad opravdano rizikovati sukob, to je kad je ceo narod porobljen zarad jedne osobe. Njihova beda je neuporediva cak i s nasom. Naravno, ukoliko neki narodi nemaju ponos, to ne znaci da i ostali moraju da trpe.

velja

pre 6 godina

Gledajmo svoja posla Zimbabve je daleko veca,bogatija drzava sa vecim standardom zivota od Srbije.Mi smo u ogromnom problemu da se oslobodimo sopstvenih upropastitelja bez krvi ako se moze.

Ljiljana, London

pre 6 godina

Konacno, samo da ne preuzme njegova sadasnja zena (koja u pozadini i vodi zemlju, po recima emigranata ovde), jer ona nije onog kalibra kao prva, koja se zalagala za reforme i progres, zato su je i zvali Majkom (Amai). Tom narodu zaista treba preporod, sklanjanje Mugabea je samo jedan korak; iza njega je citav aparat korupcije koji ce se teze iskoreniti. Zelim im svako dobro.

kladzom do bola

pre 6 godina

mogao je ovo kadijevic i ekipa iz jna da urade 90tih .koliko ljudi
bi ostalo zivo i na svojim ognjistima ali za to treba da imas srce i ....

Student

pre 6 godina

Hahahah naslov vam je fenomenalan ko god da ga je smislio svaka mu čast.
"Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena" hahahah.
Mugabe je vladao zemljom 37 godina, danas ima 93 godine,a najavljivao je da će biti na vlasti do 100-te(pod uslovom da toliko doživi), sklonio je pre nedelju dana prvog čoveka do sebe da bi omogućio svojoj ženi preuzimanje vlasti nakon njega,familijaran čovek nema šta.

Semke

pre 6 godina

svrgnuti svakog tiranina, svakog ko se krije iza svog naroda dok ga pritom pljacka i drzi u bedi i izolaciji.
(neutralni felsh, 15. novembar 2017 14:28)

Neki su tiranini, neki nisu, nema kod svih bede i izolacije, ali gotovo svi političari na vlasti pljačkaju, i to nenormalno mnogo.

Mister Hajd

pre 6 godina

Šta fali što je vijska smenila diktatora...? Zašto i ne bi kad im državu vodi ludak. To bi svaka vojska trebalo da čini kad predsednik uništava zemlju i državu zarad svojih ličnih, porodičnih i stranačkih ambicija! Svaka...

klokot

pre 6 godina

To je ono kad čovek ne zna kada se treba povući iz politike i ostane upisan u istoriji kao dobar državnik.Mugabe je oslobodio Zimbabve iz kolonijalnog ropstava,ali je trebao odavno da prepusti vlast drugima.Ne kažem da bi u Zimbabveu,koji je u velikoj ekonomskoj krizi,bilo bolje,ali bar bio on ostao upamćen kao državnik koji je zemlji doneo slobodu.

Brica

pre 6 godina

@nije bilo pameti
Vojska je to i zelela ali su odobrenje trazili na pogresnoj adresi(Moskva),da su recimo pricali sa amerima i obecali ulazak Jugoslavije u Nato dobili bi dozvolu za drzavni udar.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Mugabe je otišao u istoriju, a Zimbabveu je obezbedio neslavan rekord - u odnosu na našu novčanicu od 500 milijardi dinara (sankcije), Mugabe je imao novčanicu od 100 biliona dolara! (sankcije) Nedostižno?

Nijazi Kuqi

pre 6 godina

Puka borba za vlast. Svrgnuo ga je svoj rodjak i dojucerasnji potpredsednik. Menjaju se samo vlastodrsci, a politika ostaje ona ista. U Zimbabve se nista nece promeniti jer ce struktura vlasti i nasledjene vrednosti dominirati jos u dogledno vreme, ali ne i u nedogled. Jer je led slomljen i stvorena je pretpostavka za korenite politicke, drustvene i ekonomske promene koje su neophodne i neizbezne.

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

(borivoje surdilovic, 15. novembar 2017 13:27)

Naravno da nemaju, zato je tako dugo i ostao na vlasti jer nikome spolja nije bilo hitno da ga rusi.
A i ovo mi lici da se neko umorio od cekanja da stari umre pa da preuzme vlas' i resio da ga skloni na finjaka.