Subota, 11.11.2017.

19:02

"Skandal": Indijci pokazali Amerikancima rusku podmornicu?

Moskva sumnja da je su vlasti Indije odobrile predstavnicima mornarice SAD pristup ruskoj nuklearnoj podmornici koja je u sastavu indijske mornarice.

Izvor: Tanjug

"Skandal": Indijci pokazali Amerikancima rusku podmornicu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 6 godina

Uvjek kad napraviš novu vojnu tehnologiju na tržište izbaciš njezinu osnovnu ograničenu verziju jer ti to daje prednost u budućnosti. Rusi dilaju okolo sve šta imaju pa se poslje čude kad ih se kopira.

Igi

pre 6 godina

Koliko zdrav razum nalazi,brodovi u indijskoj ratnoj mornarici su indijsko vlasnistvo,i oni imaju prava koga hoce da dovode na svoje brodove.I verujem da su ih debelo platili,kao i mi one stare migove 29.

koča

pre 6 godina

Da, siguran sam da Rusi prave identične podmornice za Indiju kao i za svoju mornaricu, pa se sad plase da ce Ameri da im ukradu tehnologiju... Koliko glup bi neko morao da bude, pa da svoju najbolju tehnologiju prodaje nekom ko sutra moze da mu okrene ledja...

Iskander

pre 6 godina

Ne okrece se Indija zapadu. Pre par godina sam slusao kako Rotsildi, Rokfelerovi i ostali oni koji upravljaju Amerikom polako svoj kapital prenose u Indiju jer ima mnogo vise potencijala od Amerike. Jeftina radna snaga, oko 1.2 milijarde ljudi, bolje je pozicionirana u odnosh na Kinu i Rusiju nego sama Amerika. Zbog toga propada infrastruktura Amerike, standard i ostalo. Zivi vili pa videli za 15-20 godina kako ce se kretati svetska geopoliticka, ekonomska i dr. sfera. Amerika je vec dosta kompromitovana na svetu, neke zemlje zapada isto tako ne glefaju dobro na SAD, tako da je dosta mogucs to sto sam slusao pre par godina.

2+2=5

pre 6 godina

sta mozemo nauciti iz istorije: nemacki Tigar superioran u svakom pogledu u odnosu na Ruske tenkove i onda sta se desi, Rusi osmisle proizvodnju tenka koji se moze proizvoditi u servisu za bicikle i na taj nacin dotuku naciste to se isto desilo i sa puskama. Zar se nikada niste pitali zasto americki vojnici u borbi uvek uzmu kalasnjikov od mrtvih i nastave borbu? Vijetnam, Irak itd.
Tehnolgija nije prednost vec samo moda.

Avio inzenjer

pre 6 godina

1. Indija je trenutno (i u narednih 10 godina) najveci kupac oruzja svih vrsta. Pa se svi utrkuju ko ce sta da im uvali. Cak im i im modernizujemo avijaciju reparirajuci im Viper motore na Kiran avionima. Znam da smo u pregovorima da im modernizujemo i nesto na tenkovima ali otprilike nista od toga. ( moja firma to pokusava :P )
2. Neko se izlupa da zbog pogonske grupe T-50 nije avion 5-e generacije. Taj nista ne zna obzirom da je bas pogonska grupa razlog sto su Rusi otisli daleko u oblasti ne linearne aerodinamike.
3. Svaki Americki avion koji ima oznaku F je u serijskoj proizvodnji. Prvo ima oznaku X (npr X22 ) pa onda kada predje u F ide u serijsku priozvodnju.
Kod Rusa nema takvog oznacavanja pa npr T50 moze da bude i prototip i serijski avion. A samo je vreme kriterijum hoce li ili nece da udje u masovnu proizvodnju.
4. A taj stereotip da Ameri sve znaju na svetu smo odlicno videli 1999 kad su objavili da su nam unistili 225 tenkova a unistili su 16. I posle kad smo pravili kartonske makete MIG29 pa su oni unistavali dok nisu unistili 16 komada i tu su stali :) Poprilicno sam siguran da sve ostale zemlje koje hvataju prikljucak sa njima (Kina, Rusija, Indija) imaju bolju spjunazu od americke.

Samo da se uvere

pre 6 godina

Ma da, Amere kao interesuju ove limene kante za djubre. Ruske podmornice su na nivou americkih iz sezdesetih godina proslog veka.

Doktor

pre 6 godina

Odmah Dacic i Vulin da upute protestnu notu Indiji i da se ispita eventualno ucesce Indijaca u gradjanskom ratu na hrvatskoj strani te da se takvi procesuiraju pred nadleznim sudom u Srbiji.
Pa da vide Indijci cija majka crnu vunu prede...

Džoni

pre 6 godina

Ove priče o avionima četvrte ili pete generacije su smešne. Ne utrkuju se Rusi i Ameri ko će imati bolje avione zbog nekog eventualnog međusobnog sukoba, jer ako bi se to dogodilo svesni su i jedni i drugi da bi tu radio nuklearni arsenal, a trude se i jedni i drugi da naprave što bolji proizvod da bi ga prodali državama koje imaju para a žele najbolje! Svako kupuje ono koliko može da se pruži, mi uzimamo polovne migove, Turci uzimaju najbolje i od jednih i od drugih, Izraelci od Amera, Indijci do sada mahom od Rusa. Ovaj tekst donekle objašnjava zašto nama Rusi nikada nisu isporučili S300 a nikada neće ni S400. Mi da nabavimo SU 50 prvu vožnju bi imali piloti Nacionlne Garde Ohaja!

delboj

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:52)

Vezano za temu, ne vjerujem da Rusija prodaje bilo kome ono sto ona ima. Sigurno kad prodaju tako nesto van svoje zemlje, racunaju da ce Ameri svakako doci do informacija.
- Drugo, za Briks.
"Korupcija" - na Zapadu je izmisljena.
"Rast" - ko je to porastao zadnjih 15 godina vise od Rusije i Kine?
"Nema jakih ugovora" - poljoprivredna razmjena Rusije i Brazila je najveca na svijetu, Gasovod Rusija-Kina je jedan od najvecih ugovora ikad potpisanih.
"Ozbiljna politika se vodi sopstevnim interesima" - 80 odsto vrijednosti svih svjetskih zaliha sirovina se nalazi na teritorijama ovih pet drzava. I one to znaju. SAD su samo jedna jaka marketinska agencija koja je vec zaobidjena u odnosima ovih drzava, a polako gubi ticaj i na ostatak svijeta. U Evropi su ga vec izgubili.

Prislonite se vi uz Rusiju. Na istocnoj strani imate bolju pregovaracku poziciju. Kroz istoriju, kroz geografiski polozaj, kroz trenutno vojno stanje na Balkanu... Na zapadnoj strani, u privredi, i kvalietu zivota mozete da kupite samo mrvice, previse je tu lesinara. Rusi ce vam mozda traziti vojne baze (isto kao bi i Amerikanci) ali ce mnogo vise postovati vasu privredu i trgovace sa vama. Ameri i njihove banke su pak ti, koji ce da vam nude poslove i kredite od srebra i zlata. Poslije par godine rada i basnosnovnih prica uglavnom otupste izmedju 60-70 odsto ljudi iz firmi koje kupe i u koje investiraju. I poslije posla vas izbace i iz stana na ulicu bez problema.

@@@

pre 6 godina

@Top Gun
F35 jeste avion 5 generacije, ne znam za bagove u softveru, ja nisam leteo u F-35, ne znam za tebe. Oni koji jesu leteli nesto se ne zale, a kupuju ga drzave koje su tehnoloski najnaprednije i nikada nisu kupovale lose avione (Izrael, Turska, Britanija, Italija...). Kako god, barem je doveden u operativno stanje, za razliku od ruskog Su-57 koji jos nema ni motor i ne ulazi u serijsku proizvodnju. F-22 nije penzionisan, leti itekako, cak je imao i borbena dejstva u Siriji. Ali zato su penzionisani Su-37, Su-47 i jos neki za koje se uveliko pricalo da ce biti nocna mora Zapada :) Pa nista...

@@@

pre 6 godina

@ артиљерац
Ti malo pokusavas da manipulises podacima. SAD imaju 187 F-22 i vise od 200 F-35 u upotrebi. To je zvanican podatak americke vojske. F-35 je u upotrebi u RV, Mornarici i Nacionalnoj Gardi. I uskoro dolazi do brojke od oko 300 u upotrebi. Cinjenica je da je za RV i Gardu naruceno oko
2 000 F-35 ukupno, uz dodatne planove Mornarice za oko 1 000 aviona (nesto manje). Dosta zavisi od projekta aviona 5 generacije FX za Mornaricu koji je planiran da do 2030 zameni Super Hornet. S druge strane, Rusija nema avione 5 generacije u upotrebi. Niti je modernizovala dovoljan broj aviona 4 generacije. Dok SAD imaju modernizovanu flotu 4 generacije koja se dodatno unapredjuje na 4.5 standard (F-16 Viper, F-15, Super Hornet).
Ajmo dalje... Rusija svoju verziju aviona projekta PAK-FA proizvodi (bar planira), dok Indija proizvodi onu verziju koja je njoj potrebna. Ukupan broj planiranih aviona za Rusiju je 250! Dakle, 250 aviona za lovacko-bombarderske zadatke, borbe u vazduhu, izvidjacke misije... S druge strane, SAD za iste potrebe planiraju oko 2000 aviona za RV i 1 000+ za Mornaricu. I to uz nepoznate brojke o broju planiranih FX do 2030. Jer, americka Mornarica ima vise aviona od ruskog RV :) Iz prostih brojki vidimo koliko Rusija tu zaostaje. I kako sutra Rusija planira da parira (koliko toliko) Americi, kada ce u americkoj vazdusnoj floti dominirati avioni 5 generacije, dok ce u ruskoj dominirati sovjetski avioni koji u narednoj deceniji pune 40-50 godina?

@@@

pre 6 godina

@V.B
Ne bas. Najveci kupac ruskog oruzja je decenijama bila Indija, uz Kinu naravno. Sada se Indija polako ali sigurno okrece Zapadu. Prvo Rafal, pa licenca za 400 F-16 i moguce kupovina F-35.
Ruske fabrike za proizvodnju oruzja ne rade u Indiji, nego Indijci po licenci proizvode Su-30.
Ruski izvoz ni u jednom scenariju ne moze da prestigne americki :) Americki saveznici koji kupuju rusko oruzje su Turska i S. Arabija koje su narucile S-400. Vrednost tih ugovora je oko 2 milijarde. Istovremeno, S. Arabija je potpisala ugovor vredan 150 MILIJARDI o kupovini americkog oruzja! Turska je narucila 120 aviona F-35! Dakle, nisu Rusi pridobili americke saveznike, nego su prodali oruzje tim drzavama za novac neuporedivo manji od onog koji ce SAD zaraditi od njih. Ako Rusija izgubi trziste Indije, njena vojna industrija se ne moze oporaviti. To je jednostavno tako. A posto i Kina sve manje kupuje od Rusije, a proizvodi sama, ne deluje da ruska industrija ima neku svetlu buducnost. Jer, za razliku od Amerike, Rusija nema NATO :)

артиљерац

pre 6 godina

@ @@@ Ти си покупио,збрда-здола неке информације,па ти се направио
галиматијас у глави.1.Индија НИ НА КОЈИ НАЧИН није учествовала у
пројектовању Су-57(то је званично име авиона)и нема никаква права а ни могућности да га самостално производи.Русија има 14 опитних Су-57
нови мотори су стигли,улази у нормалну производњу.САД имају тренутно
187 авиона F-22 Raptor,и 24 F-35 Lightning.Предвиђено је да УКУПНО
буде направљено 3000 комада,али не само за САД него и за Израел,
Јапан,Велику Британију,Немачку,Италију,Канаду,Аустралију,Турску,
Норвешку,Холандију и Јужну Кореју.Иначе за F-35 важи изрека која важи за коње."Добар коњ има 100 мана.Лош само једну,лош је."

kid

pre 6 godina

Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne.Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacinoviTako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. (@@@, 11. novembar 2017 20:58)SAD ima malo 200 preko aviona F-22,koji se više ne prozivodi,jer je skup i par desetina F-35.Rusija ima 7 aviona SU TU-50,koji su prototipovi.Inače ruski SU-35++ ima motor 5 generacije,koji je bolji(brži,podnosi veće visine,bolje manevre...)od motora F-22 i F-35.Taj motor je bio na modelima SU TU-50,ali su u kompaniji odlučili da naprave novi bolji,koji će biti završen ove godine.Zato se odustalo od početka serijske proizvodnje i uvođenja u rusku vojsku,što je bilo planirano za ovu godinu.Inače razvojni projekat za ovaj avion je koštao oko 10 milijardi dolara,dok je F-35,koštao preko 500 milijardi.Između ostalog to je jedan od razloga zašto je ruski vojni budžet manji skoro 10 puta od američkog.Rusija je potpisala sa Indijom ugovor o isporuci 125 aviona SU-50,ali to će biti je izvozni model,koji naravno neće biti na nivou onog koji je namenjen za rusku vojsku.Indija ne razmatra kupovinu američkih vojnih aviona.Potpisali su ugovor sa Francuskom o kupovini njihovih aviona,ali je pitanje šta će od toga biti,jer se sumnja na korupciju.

Markus

pre 6 godina

@@@, Indija nema nameru da kupi F-35, već da dobije licencu za F-16, zato što ni Šveđani ni Francuzi ni Kinezi neće da im je daju (Grippen, Rafalle, JF-17), a to je uslov svih uslova. Indijskim generalima je laki jednomotorni presretač, koji Rusi nemaju, važna karika u sistemu i to nema nikakve veze sa (ne)uspelim projektom FPGA koji je inače bitno drugačiji od Ruske varijante, koja se sada zvanično zove Su-57.
Ova inspekcija brodova je samo cirkus ... Rus jeste siromašan ali nije glup ... ako ne znamo mi onda zna posada "Donalda Kuka" u kakvu situaciju ih je dovela sopstvena nadmenost.

Turski Napoleon zvani Barbarosa

pre 6 godina

Bistro 
Su-50 ne postoji. Ima ga u skicama i maketama. Pravi zmaj od papira.
(plaćenik & domaći izdajnik, 11. novembar 2017 
Suhoj t 50 postoji kao prototipovi i trenutno ih ima 6 ili 8 .
Pouceni iskustvom Amerike sa F 22 i F 35 jeftinije je da prepravljaju i otklanjaju nedostatke na par aviona nego na 350.
Niko nema pouzdan avion pete generacije. Za sada...

Slobodan

pre 6 godina

Iskreno verujem da je Rusija dovoljno ozbiljna drzava koja zna sta kome moze da da. U prilog tome i informacije o poseti podmornice i verujem da poseduju detaljne informacije. U trgovini izmisljanje problema i pritisak sa njim na suprotnu stranu zna da bude jak atribut tako da verujem da i ove afere jesu produkt ocekivanja i predvidjanja kako bi se postiglo nesto bitnije.

V.B

pre 6 godina

Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.(@@@, 11. novembar 2017 20:58)Daleko od toga da ruska vojna industrija zavisi od Indije.Izvoz ruske vojne industrije se povećava iz godine u godinu.Za nekoliko godina će prestići američki i sve to uprkos sankcijma.Čak i tradicionalni američki saveznici na Bliskom Istoku potpisuju ugovore sa Rusijom o kupovini oružija,iako su do sada kupovali isklučivo američko.Normalno je da svaka zemlja,a pogotovo tako jaka,kakva je Indija,nabavlja oružije i od drugih zemalja.To je ipak tržišna ekonomija i prodaje onaj ko ima najbolje uslove.Ruske kompanije za proizvodnju oružija odavno imaju fabrike u Indiji.

LP

pre 6 godina

Cela Srbija ima stanovnika kao kakav indijski zaseok a povrsinu nekog veceg ranca u Australiji , Americi ili Rusiji. Nasuprot tome imamo 6 miliona vojnih strucnjaka.

Wiki

pre 6 godina

za @@@@

da se nadovezen, Rusi su, verovatno zbog troskova razvoja i politicke situacije tokom raspada SSSR-a malo zaostali u razvoju pete generacije.Rusi ima jos da rade na S-57, Su-47 koji je bio nesto izmedju - 4.5 generacija, nije nikad zavrsen.

I Ameri su se malo opekli, F22 je ispao preskup, nije bilo potrebe za tim avionom jer su Rusija i Kina kasnile, izvoz nij ebio moguc i proizvodnja je obustavljena jer je mnogo raznovrsniji F-35 zavrsen.

Indijci igraju nezavisno, ali jos su relativno daleko - prvi let se planira za 5-6 godina.

Kinezi su u medjuvremenu i zvanicno uveli J-20, imaju oko 10-20 u upotrebi. Dosta toga su pokrali od Amera, hakeri dopunjuju sta inzenjeri ne znaju.
J31 je imao probne letove, uvode ga sledece godine.

Branko

pre 6 godina

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY
3.0) (Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14) # Link komentara

Nije BRIC nego BRICS. I nije engleska skracenica nego pocetna slova imena zemalja: Brasil, Russia, India, China, South Africa.

Nenad

pre 6 godina

Eh Ganesha... 70 % Indijaca radi u bankama? 700 miliona ? Sta da ti kazem ... Bio video. Idi i ti. 70 % Indijaca je kao nekadasnje karton naselje ispod gazele i mnogo gore. Znas sta je ruralna Srbija za Indiju? Zvezdane staze. Bukvalno.

leptirica

pre 6 godina

A šta li će Turci da rade sa S400?
(Zbunjeni, 11. novembar 2017 19:59)

Dogodit će se isto. Isto se dogodilo i sa Hrvatskim S300, ima i na wikileaksu tajni Američki dokumenti koji otkrivaju da je Hrvatska ustupila S300 Amerikancima na proučavanje, a ovi ga proučili i vratili.

Top Gun

pre 6 godina

(@@@, 11. novembar 2017 20:58)

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.

Ganesha

pre 6 godina

Modernu Indiju je napravila Britanija, 70% indijaca radi u SAD visokotehnoloskim kompanijama, kao i u najvecim bankama...
Rusija ako moze, neka pidmornice proda nekom drugom...Indija je svetska sila, jaca i od SAD i Rusije zajedno!!!

nemanja.s

pre 6 godina

A moji Srbi se raspravljaju ko je bolji! Rusija, SAD ili Inđija!! Ljudi, gledajte svoje zemlju, svoj novčanik i shvatite da su svi oni okrenuti samo sebi.

roki

pre 6 godina

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Top Gun, 11. novembar 2017 21:25)

Sto volim ovakve strucnjake. Kao prvo Amerika vec sad ima preko 150 F-35 aviona kao i priblizno 220 F-22 Raptora. Avion je prototip sve dok se radi na njemu kako bi se otklonile sve greske i nedostatci i obicno se napravi par prototipa. Tako da ti ova tvrdnja da software ne valja otpada, a da je F-22 penzionisan smesno je i reci, dovljno je znati da taj avion koriste samo Americke zracne snage odnosno da nema verzije za izvoz i da je mnogo po cemu napredniji od F-35.

Aramis

pre 6 godina

@@@: Odakle ti to da amerikanci imaju uvid u sve sto se tice vojne tehnologije Rusije? Oni ne znaju tacno kakve su Severno Korejiske rakete a kamoli ruske i zasto su otisli da vide podmornicu ako vec znaju"sve".
Kinezi su ukrali toliko vojne tehnologije od Amerike da je strasno to su ameri sami rekli . A njihov vojni budjet je veliki iz vise razloga samo stelt tehnologija je jako skupa i mnogi njihovi eksperti su kritikovali to zato sto moderni radari mogu da ih vide i PVO sistemi kostaju mnogo manje od stelt aviona a mogu da ih sruse.

@@@

pre 6 godina

@Bistro
Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne. Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacije.
Tako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. Rusija planira da proizvede oko 250 aviona Su-50, dok su SAD narucile oko 1 800 aviona F-35 za RV i jos oko 1000 za mornaricu. Tako da ce SAD do 2025 imati oko 3 000 aviona 5 generacije, a Rusija citavih 250, pod uslovom da konacno naprave taj motor za Su-50! Uz to, SAD uveliko rade na novom avionu koji bi trebao da udje u upotrebu u sledecoj deceniji i zameni F-18. Rusija ima samo projekte, ali nema pare. Bez Indije, Rusija ne bi imala novac ni za razvoj tog Su-50. Samo budzet americkog Ratnog Vzaduhoplovstva veci je od budzeta citave kineske i ruske armije!
Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika
Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.

bistro

pre 6 godina

Sad se vidi da su Rusi bili u pravu kada su sami završili projekat Suhoj Tu-50,koji pripada petoj generaciji vojnih aviona i uskoro sledi njegovo uvođenje u rusku vojsku.Taj avion je trebao da bude zajednički projekat Rusije i Indije.Pošto su Indijci zbog toga negodovali,Moskva je ponudila Nju Delhiju nešto skromniji model tog aviona(Su Tu-50).Ako je ovo istina ne verujem da će doći do toga.Ne verujem da je ovo pametna politika Nju Delhija,jer za razliku od Moskve Vašington ne izvozi tehnologiju,pogotovo ne poslednju(najmoderniju)drugim zemljama.

Goran Stojic

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.

andreas kisser

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.
(Goran Stojic, 11. novembar 2017 20:22)

pa bogami, u poredjenju sa nasim radnicima (ruskim sveznicima) i broje! narocito rumunski. ko je skoro bio, zna o cemu govorim; ko nije, neka zivi i dalje u 1980im.

Trezan

pre 6 godina

@Goran Stojic,
Nabrojane države tek nemaju koristi od Rusije, čak ni priliku u njoj. A SAD pruža priliku, političku podršku kad stvarno zatreba itd.......svet tako realno funkcioniše a u Ruske bajke normalne države ne veruju.

@Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14,
BRICS nije organizovan i ne postoji neki ozbiljniji ugovor ili sistem i većina država nema rast nego su u krizi jer ih ozbiljna korupcija jede. BRICS je simbol politika a većina osim Rusije tesno sarađuju sa SAD. Ozbiljna politika se ne vodi emocijama nego sopstvenim interesom a mi se nismo pomakli od izgubljenog Kosova i tapkamo zato u mestu a vezali se za “saveznika” koji nas samo recima brane, bolje da se ne zamaraju s’tim.

UDBA

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

Ala se ti nalupa gluposti.
Indija nije saveznik SAD vec se dodvorava SAD iz razloga jer se plasi Kine, a Kina podupire Pakistan sa kojim je Indija u tiho mratu.
Drugo Indija je clan BRICS-a u kome je i Rusija.
I jos jedno, Indija je NAJVECU SVETSKI kupac RUSKOG ORUZJA! ;-)

Trezan

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.

Nikola Medak III

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.

Goran Stojic

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.

UDBA

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

Ala se ti nalupa gluposti.
Indija nije saveznik SAD vec se dodvorava SAD iz razloga jer se plasi Kine, a Kina podupire Pakistan sa kojim je Indija u tiho mratu.
Drugo Indija je clan BRICS-a u kome je i Rusija.
I jos jedno, Indija je NAJVECU SVETSKI kupac RUSKOG ORUZJA! ;-)

Nenad

pre 6 godina

Eh Ganesha... 70 % Indijaca radi u bankama? 700 miliona ? Sta da ti kazem ... Bio video. Idi i ti. 70 % Indijaca je kao nekadasnje karton naselje ispod gazele i mnogo gore. Znas sta je ruralna Srbija za Indiju? Zvezdane staze. Bukvalno.

LP

pre 6 godina

Cela Srbija ima stanovnika kao kakav indijski zaseok a povrsinu nekog veceg ranca u Australiji , Americi ili Rusiji. Nasuprot tome imamo 6 miliona vojnih strucnjaka.

Nikola Medak III

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.

nemanja.s

pre 6 godina

A moji Srbi se raspravljaju ko je bolji! Rusija, SAD ili Inđija!! Ljudi, gledajte svoje zemlju, svoj novčanik i shvatite da su svi oni okrenuti samo sebi.

bistro

pre 6 godina

Sad se vidi da su Rusi bili u pravu kada su sami završili projekat Suhoj Tu-50,koji pripada petoj generaciji vojnih aviona i uskoro sledi njegovo uvođenje u rusku vojsku.Taj avion je trebao da bude zajednički projekat Rusije i Indije.Pošto su Indijci zbog toga negodovali,Moskva je ponudila Nju Delhiju nešto skromniji model tog aviona(Su Tu-50).Ako je ovo istina ne verujem da će doći do toga.Ne verujem da je ovo pametna politika Nju Delhija,jer za razliku od Moskve Vašington ne izvozi tehnologiju,pogotovo ne poslednju(najmoderniju)drugim zemljama.

Trezan

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.

andreas kisser

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.
(Goran Stojic, 11. novembar 2017 20:22)

pa bogami, u poredjenju sa nasim radnicima (ruskim sveznicima) i broje! narocito rumunski. ko je skoro bio, zna o cemu govorim; ko nije, neka zivi i dalje u 1980im.

@@@

pre 6 godina

@Bistro
Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne. Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacije.
Tako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. Rusija planira da proizvede oko 250 aviona Su-50, dok su SAD narucile oko 1 800 aviona F-35 za RV i jos oko 1000 za mornaricu. Tako da ce SAD do 2025 imati oko 3 000 aviona 5 generacije, a Rusija citavih 250, pod uslovom da konacno naprave taj motor za Su-50! Uz to, SAD uveliko rade na novom avionu koji bi trebao da udje u upotrebu u sledecoj deceniji i zameni F-18. Rusija ima samo projekte, ali nema pare. Bez Indije, Rusija ne bi imala novac ni za razvoj tog Su-50. Samo budzet americkog Ratnog Vzaduhoplovstva veci je od budzeta citave kineske i ruske armije!
Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika
Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.

leptirica

pre 6 godina

A šta li će Turci da rade sa S400?
(Zbunjeni, 11. novembar 2017 19:59)

Dogodit će se isto. Isto se dogodilo i sa Hrvatskim S300, ima i na wikileaksu tajni Američki dokumenti koji otkrivaju da je Hrvatska ustupila S300 Amerikancima na proučavanje, a ovi ga proučili i vratili.

артиљерац

pre 6 godina

@ @@@ Ти си покупио,збрда-здола неке информације,па ти се направио
галиматијас у глави.1.Индија НИ НА КОЈИ НАЧИН није учествовала у
пројектовању Су-57(то је званично име авиона)и нема никаква права а ни могућности да га самостално производи.Русија има 14 опитних Су-57
нови мотори су стигли,улази у нормалну производњу.САД имају тренутно
187 авиона F-22 Raptor,и 24 F-35 Lightning.Предвиђено је да УКУПНО
буде направљено 3000 комада,али не само за САД него и за Израел,
Јапан,Велику Британију,Немачку,Италију,Канаду,Аустралију,Турску,
Норвешку,Холандију и Јужну Кореју.Иначе за F-35 важи изрека која важи за коње."Добар коњ има 100 мана.Лош само једну,лош је."

Aramis

pre 6 godina

@@@: Odakle ti to da amerikanci imaju uvid u sve sto se tice vojne tehnologije Rusije? Oni ne znaju tacno kakve su Severno Korejiske rakete a kamoli ruske i zasto su otisli da vide podmornicu ako vec znaju"sve".
Kinezi su ukrali toliko vojne tehnologije od Amerike da je strasno to su ameri sami rekli . A njihov vojni budjet je veliki iz vise razloga samo stelt tehnologija je jako skupa i mnogi njihovi eksperti su kritikovali to zato sto moderni radari mogu da ih vide i PVO sistemi kostaju mnogo manje od stelt aviona a mogu da ih sruse.

Branko

pre 6 godina

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY
3.0) (Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14) # Link komentara

Nije BRIC nego BRICS. I nije engleska skracenica nego pocetna slova imena zemalja: Brasil, Russia, India, China, South Africa.

@@@

pre 6 godina

@V.B
Ne bas. Najveci kupac ruskog oruzja je decenijama bila Indija, uz Kinu naravno. Sada se Indija polako ali sigurno okrece Zapadu. Prvo Rafal, pa licenca za 400 F-16 i moguce kupovina F-35.
Ruske fabrike za proizvodnju oruzja ne rade u Indiji, nego Indijci po licenci proizvode Su-30.
Ruski izvoz ni u jednom scenariju ne moze da prestigne americki :) Americki saveznici koji kupuju rusko oruzje su Turska i S. Arabija koje su narucile S-400. Vrednost tih ugovora je oko 2 milijarde. Istovremeno, S. Arabija je potpisala ugovor vredan 150 MILIJARDI o kupovini americkog oruzja! Turska je narucila 120 aviona F-35! Dakle, nisu Rusi pridobili americke saveznike, nego su prodali oruzje tim drzavama za novac neuporedivo manji od onog koji ce SAD zaraditi od njih. Ako Rusija izgubi trziste Indije, njena vojna industrija se ne moze oporaviti. To je jednostavno tako. A posto i Kina sve manje kupuje od Rusije, a proizvodi sama, ne deluje da ruska industrija ima neku svetlu buducnost. Jer, za razliku od Amerike, Rusija nema NATO :)

Top Gun

pre 6 godina

(@@@, 11. novembar 2017 20:58)

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.

Trezan

pre 6 godina

@Goran Stojic,
Nabrojane države tek nemaju koristi od Rusije, čak ni priliku u njoj. A SAD pruža priliku, političku podršku kad stvarno zatreba itd.......svet tako realno funkcioniše a u Ruske bajke normalne države ne veruju.

@Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14,
BRICS nije organizovan i ne postoji neki ozbiljniji ugovor ili sistem i većina država nema rast nego su u krizi jer ih ozbiljna korupcija jede. BRICS je simbol politika a većina osim Rusije tesno sarađuju sa SAD. Ozbiljna politika se ne vodi emocijama nego sopstvenim interesom a mi se nismo pomakli od izgubljenog Kosova i tapkamo zato u mestu a vezali se za “saveznika” koji nas samo recima brane, bolje da se ne zamaraju s’tim.

roki

pre 6 godina

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Top Gun, 11. novembar 2017 21:25)

Sto volim ovakve strucnjake. Kao prvo Amerika vec sad ima preko 150 F-35 aviona kao i priblizno 220 F-22 Raptora. Avion je prototip sve dok se radi na njemu kako bi se otklonile sve greske i nedostatci i obicno se napravi par prototipa. Tako da ti ova tvrdnja da software ne valja otpada, a da je F-22 penzionisan smesno je i reci, dovljno je znati da taj avion koriste samo Americke zracne snage odnosno da nema verzije za izvoz i da je mnogo po cemu napredniji od F-35.

@@@

pre 6 godina

@Top Gun
F35 jeste avion 5 generacije, ne znam za bagove u softveru, ja nisam leteo u F-35, ne znam za tebe. Oni koji jesu leteli nesto se ne zale, a kupuju ga drzave koje su tehnoloski najnaprednije i nikada nisu kupovale lose avione (Izrael, Turska, Britanija, Italija...). Kako god, barem je doveden u operativno stanje, za razliku od ruskog Su-57 koji jos nema ni motor i ne ulazi u serijsku proizvodnju. F-22 nije penzionisan, leti itekako, cak je imao i borbena dejstva u Siriji. Ali zato su penzionisani Su-37, Su-47 i jos neki za koje se uveliko pricalo da ce biti nocna mora Zapada :) Pa nista...

Turski Napoleon zvani Barbarosa

pre 6 godina

Bistro 
Su-50 ne postoji. Ima ga u skicama i maketama. Pravi zmaj od papira.
(plaćenik & domaći izdajnik, 11. novembar 2017 
Suhoj t 50 postoji kao prototipovi i trenutno ih ima 6 ili 8 .
Pouceni iskustvom Amerike sa F 22 i F 35 jeftinije je da prepravljaju i otklanjaju nedostatke na par aviona nego na 350.
Niko nema pouzdan avion pete generacije. Za sada...

@@@

pre 6 godina

@ артиљерац
Ti malo pokusavas da manipulises podacima. SAD imaju 187 F-22 i vise od 200 F-35 u upotrebi. To je zvanican podatak americke vojske. F-35 je u upotrebi u RV, Mornarici i Nacionalnoj Gardi. I uskoro dolazi do brojke od oko 300 u upotrebi. Cinjenica je da je za RV i Gardu naruceno oko
2 000 F-35 ukupno, uz dodatne planove Mornarice za oko 1 000 aviona (nesto manje). Dosta zavisi od projekta aviona 5 generacije FX za Mornaricu koji je planiran da do 2030 zameni Super Hornet. S druge strane, Rusija nema avione 5 generacije u upotrebi. Niti je modernizovala dovoljan broj aviona 4 generacije. Dok SAD imaju modernizovanu flotu 4 generacije koja se dodatno unapredjuje na 4.5 standard (F-16 Viper, F-15, Super Hornet).
Ajmo dalje... Rusija svoju verziju aviona projekta PAK-FA proizvodi (bar planira), dok Indija proizvodi onu verziju koja je njoj potrebna. Ukupan broj planiranih aviona za Rusiju je 250! Dakle, 250 aviona za lovacko-bombarderske zadatke, borbe u vazduhu, izvidjacke misije... S druge strane, SAD za iste potrebe planiraju oko 2000 aviona za RV i 1 000+ za Mornaricu. I to uz nepoznate brojke o broju planiranih FX do 2030. Jer, americka Mornarica ima vise aviona od ruskog RV :) Iz prostih brojki vidimo koliko Rusija tu zaostaje. I kako sutra Rusija planira da parira (koliko toliko) Americi, kada ce u americkoj vazdusnoj floti dominirati avioni 5 generacije, dok ce u ruskoj dominirati sovjetski avioni koji u narednoj deceniji pune 40-50 godina?

Markus

pre 6 godina

@@@, Indija nema nameru da kupi F-35, već da dobije licencu za F-16, zato što ni Šveđani ni Francuzi ni Kinezi neće da im je daju (Grippen, Rafalle, JF-17), a to je uslov svih uslova. Indijskim generalima je laki jednomotorni presretač, koji Rusi nemaju, važna karika u sistemu i to nema nikakve veze sa (ne)uspelim projektom FPGA koji je inače bitno drugačiji od Ruske varijante, koja se sada zvanično zove Su-57.
Ova inspekcija brodova je samo cirkus ... Rus jeste siromašan ali nije glup ... ako ne znamo mi onda zna posada "Donalda Kuka" u kakvu situaciju ih je dovela sopstvena nadmenost.

Slobodan

pre 6 godina

Iskreno verujem da je Rusija dovoljno ozbiljna drzava koja zna sta kome moze da da. U prilog tome i informacije o poseti podmornice i verujem da poseduju detaljne informacije. U trgovini izmisljanje problema i pritisak sa njim na suprotnu stranu zna da bude jak atribut tako da verujem da i ove afere jesu produkt ocekivanja i predvidjanja kako bi se postiglo nesto bitnije.

Ganesha

pre 6 godina

Modernu Indiju je napravila Britanija, 70% indijaca radi u SAD visokotehnoloskim kompanijama, kao i u najvecim bankama...
Rusija ako moze, neka pidmornice proda nekom drugom...Indija je svetska sila, jaca i od SAD i Rusije zajedno!!!

kid

pre 6 godina

Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne.Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacinoviTako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. (@@@, 11. novembar 2017 20:58)SAD ima malo 200 preko aviona F-22,koji se više ne prozivodi,jer je skup i par desetina F-35.Rusija ima 7 aviona SU TU-50,koji su prototipovi.Inače ruski SU-35++ ima motor 5 generacije,koji je bolji(brži,podnosi veće visine,bolje manevre...)od motora F-22 i F-35.Taj motor je bio na modelima SU TU-50,ali su u kompaniji odlučili da naprave novi bolji,koji će biti završen ove godine.Zato se odustalo od početka serijske proizvodnje i uvođenja u rusku vojsku,što je bilo planirano za ovu godinu.Inače razvojni projekat za ovaj avion je koštao oko 10 milijardi dolara,dok je F-35,koštao preko 500 milijardi.Između ostalog to je jedan od razloga zašto je ruski vojni budžet manji skoro 10 puta od američkog.Rusija je potpisala sa Indijom ugovor o isporuci 125 aviona SU-50,ali to će biti je izvozni model,koji naravno neće biti na nivou onog koji je namenjen za rusku vojsku.Indija ne razmatra kupovinu američkih vojnih aviona.Potpisali su ugovor sa Francuskom o kupovini njihovih aviona,ali je pitanje šta će od toga biti,jer se sumnja na korupciju.

Džoni

pre 6 godina

Ove priče o avionima četvrte ili pete generacije su smešne. Ne utrkuju se Rusi i Ameri ko će imati bolje avione zbog nekog eventualnog međusobnog sukoba, jer ako bi se to dogodilo svesni su i jedni i drugi da bi tu radio nuklearni arsenal, a trude se i jedni i drugi da naprave što bolji proizvod da bi ga prodali državama koje imaju para a žele najbolje! Svako kupuje ono koliko može da se pruži, mi uzimamo polovne migove, Turci uzimaju najbolje i od jednih i od drugih, Izraelci od Amera, Indijci do sada mahom od Rusa. Ovaj tekst donekle objašnjava zašto nama Rusi nikada nisu isporučili S300 a nikada neće ni S400. Mi da nabavimo SU 50 prvu vožnju bi imali piloti Nacionlne Garde Ohaja!

V.B

pre 6 godina

Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.(@@@, 11. novembar 2017 20:58)Daleko od toga da ruska vojna industrija zavisi od Indije.Izvoz ruske vojne industrije se povećava iz godine u godinu.Za nekoliko godina će prestići američki i sve to uprkos sankcijma.Čak i tradicionalni američki saveznici na Bliskom Istoku potpisuju ugovore sa Rusijom o kupovini oružija,iako su do sada kupovali isklučivo američko.Normalno je da svaka zemlja,a pogotovo tako jaka,kakva je Indija,nabavlja oružije i od drugih zemalja.To je ipak tržišna ekonomija i prodaje onaj ko ima najbolje uslove.Ruske kompanije za proizvodnju oružija odavno imaju fabrike u Indiji.

Wiki

pre 6 godina

za @@@@

da se nadovezen, Rusi su, verovatno zbog troskova razvoja i politicke situacije tokom raspada SSSR-a malo zaostali u razvoju pete generacije.Rusi ima jos da rade na S-57, Su-47 koji je bio nesto izmedju - 4.5 generacija, nije nikad zavrsen.

I Ameri su se malo opekli, F22 je ispao preskup, nije bilo potrebe za tim avionom jer su Rusija i Kina kasnile, izvoz nij ebio moguc i proizvodnja je obustavljena jer je mnogo raznovrsniji F-35 zavrsen.

Indijci igraju nezavisno, ali jos su relativno daleko - prvi let se planira za 5-6 godina.

Kinezi su u medjuvremenu i zvanicno uveli J-20, imaju oko 10-20 u upotrebi. Dosta toga su pokrali od Amera, hakeri dopunjuju sta inzenjeri ne znaju.
J31 je imao probne letove, uvode ga sledece godine.

Avio inzenjer

pre 6 godina

1. Indija je trenutno (i u narednih 10 godina) najveci kupac oruzja svih vrsta. Pa se svi utrkuju ko ce sta da im uvali. Cak im i im modernizujemo avijaciju reparirajuci im Viper motore na Kiran avionima. Znam da smo u pregovorima da im modernizujemo i nesto na tenkovima ali otprilike nista od toga. ( moja firma to pokusava :P )
2. Neko se izlupa da zbog pogonske grupe T-50 nije avion 5-e generacije. Taj nista ne zna obzirom da je bas pogonska grupa razlog sto su Rusi otisli daleko u oblasti ne linearne aerodinamike.
3. Svaki Americki avion koji ima oznaku F je u serijskoj proizvodnji. Prvo ima oznaku X (npr X22 ) pa onda kada predje u F ide u serijsku priozvodnju.
Kod Rusa nema takvog oznacavanja pa npr T50 moze da bude i prototip i serijski avion. A samo je vreme kriterijum hoce li ili nece da udje u masovnu proizvodnju.
4. A taj stereotip da Ameri sve znaju na svetu smo odlicno videli 1999 kad su objavili da su nam unistili 225 tenkova a unistili su 16. I posle kad smo pravili kartonske makete MIG29 pa su oni unistavali dok nisu unistili 16 komada i tu su stali :) Poprilicno sam siguran da sve ostale zemlje koje hvataju prikljucak sa njima (Kina, Rusija, Indija) imaju bolju spjunazu od americke.

Doktor

pre 6 godina

Odmah Dacic i Vulin da upute protestnu notu Indiji i da se ispita eventualno ucesce Indijaca u gradjanskom ratu na hrvatskoj strani te da se takvi procesuiraju pred nadleznim sudom u Srbiji.
Pa da vide Indijci cija majka crnu vunu prede...

2+2=5

pre 6 godina

sta mozemo nauciti iz istorije: nemacki Tigar superioran u svakom pogledu u odnosu na Ruske tenkove i onda sta se desi, Rusi osmisle proizvodnju tenka koji se moze proizvoditi u servisu za bicikle i na taj nacin dotuku naciste to se isto desilo i sa puskama. Zar se nikada niste pitali zasto americki vojnici u borbi uvek uzmu kalasnjikov od mrtvih i nastave borbu? Vijetnam, Irak itd.
Tehnolgija nije prednost vec samo moda.

koča

pre 6 godina

Da, siguran sam da Rusi prave identične podmornice za Indiju kao i za svoju mornaricu, pa se sad plase da ce Ameri da im ukradu tehnologiju... Koliko glup bi neko morao da bude, pa da svoju najbolju tehnologiju prodaje nekom ko sutra moze da mu okrene ledja...

Samo da se uvere

pre 6 godina

Ma da, Amere kao interesuju ove limene kante za djubre. Ruske podmornice su na nivou americkih iz sezdesetih godina proslog veka.

delboj

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:52)

Vezano za temu, ne vjerujem da Rusija prodaje bilo kome ono sto ona ima. Sigurno kad prodaju tako nesto van svoje zemlje, racunaju da ce Ameri svakako doci do informacija.
- Drugo, za Briks.
"Korupcija" - na Zapadu je izmisljena.
"Rast" - ko je to porastao zadnjih 15 godina vise od Rusije i Kine?
"Nema jakih ugovora" - poljoprivredna razmjena Rusije i Brazila je najveca na svijetu, Gasovod Rusija-Kina je jedan od najvecih ugovora ikad potpisanih.
"Ozbiljna politika se vodi sopstevnim interesima" - 80 odsto vrijednosti svih svjetskih zaliha sirovina se nalazi na teritorijama ovih pet drzava. I one to znaju. SAD su samo jedna jaka marketinska agencija koja je vec zaobidjena u odnosima ovih drzava, a polako gubi ticaj i na ostatak svijeta. U Evropi su ga vec izgubili.

Prislonite se vi uz Rusiju. Na istocnoj strani imate bolju pregovaracku poziciju. Kroz istoriju, kroz geografiski polozaj, kroz trenutno vojno stanje na Balkanu... Na zapadnoj strani, u privredi, i kvalietu zivota mozete da kupite samo mrvice, previse je tu lesinara. Rusi ce vam mozda traziti vojne baze (isto kao bi i Amerikanci) ali ce mnogo vise postovati vasu privredu i trgovace sa vama. Ameri i njihove banke su pak ti, koji ce da vam nude poslove i kredite od srebra i zlata. Poslije par godine rada i basnosnovnih prica uglavnom otupste izmedju 60-70 odsto ljudi iz firmi koje kupe i u koje investiraju. I poslije posla vas izbace i iz stana na ulicu bez problema.

Iskander

pre 6 godina

Ne okrece se Indija zapadu. Pre par godina sam slusao kako Rotsildi, Rokfelerovi i ostali oni koji upravljaju Amerikom polako svoj kapital prenose u Indiju jer ima mnogo vise potencijala od Amerike. Jeftina radna snaga, oko 1.2 milijarde ljudi, bolje je pozicionirana u odnosh na Kinu i Rusiju nego sama Amerika. Zbog toga propada infrastruktura Amerike, standard i ostalo. Zivi vili pa videli za 15-20 godina kako ce se kretati svetska geopoliticka, ekonomska i dr. sfera. Amerika je vec dosta kompromitovana na svetu, neke zemlje zapada isto tako ne glefaju dobro na SAD, tako da je dosta mogucs to sto sam slusao pre par godina.

Igi

pre 6 godina

Koliko zdrav razum nalazi,brodovi u indijskoj ratnoj mornarici su indijsko vlasnistvo,i oni imaju prava koga hoce da dovode na svoje brodove.I verujem da su ih debelo platili,kao i mi one stare migove 29.

dragan

pre 6 godina

Uvjek kad napraviš novu vojnu tehnologiju na tržište izbaciš njezinu osnovnu ograničenu verziju jer ti to daje prednost u budućnosti. Rusi dilaju okolo sve šta imaju pa se poslje čude kad ih se kopira.

Trezan

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.

Ganesha

pre 6 godina

Modernu Indiju je napravila Britanija, 70% indijaca radi u SAD visokotehnoloskim kompanijama, kao i u najvecim bankama...
Rusija ako moze, neka pidmornice proda nekom drugom...Indija je svetska sila, jaca i od SAD i Rusije zajedno!!!

@@@

pre 6 godina

@Bistro
Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne. Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacije.
Tako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. Rusija planira da proizvede oko 250 aviona Su-50, dok su SAD narucile oko 1 800 aviona F-35 za RV i jos oko 1000 za mornaricu. Tako da ce SAD do 2025 imati oko 3 000 aviona 5 generacije, a Rusija citavih 250, pod uslovom da konacno naprave taj motor za Su-50! Uz to, SAD uveliko rade na novom avionu koji bi trebao da udje u upotrebu u sledecoj deceniji i zameni F-18. Rusija ima samo projekte, ali nema pare. Bez Indije, Rusija ne bi imala novac ni za razvoj tog Su-50. Samo budzet americkog Ratnog Vzaduhoplovstva veci je od budzeta citave kineske i ruske armije!
Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika
Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.

andreas kisser

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.
(Goran Stojic, 11. novembar 2017 20:22)

pa bogami, u poredjenju sa nasim radnicima (ruskim sveznicima) i broje! narocito rumunski. ko je skoro bio, zna o cemu govorim; ko nije, neka zivi i dalje u 1980im.

Trezan

pre 6 godina

@Goran Stojic,
Nabrojane države tek nemaju koristi od Rusije, čak ni priliku u njoj. A SAD pruža priliku, političku podršku kad stvarno zatreba itd.......svet tako realno funkcioniše a u Ruske bajke normalne države ne veruju.

@Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14,
BRICS nije organizovan i ne postoji neki ozbiljniji ugovor ili sistem i većina država nema rast nego su u krizi jer ih ozbiljna korupcija jede. BRICS je simbol politika a većina osim Rusije tesno sarađuju sa SAD. Ozbiljna politika se ne vodi emocijama nego sopstvenim interesom a mi se nismo pomakli od izgubljenog Kosova i tapkamo zato u mestu a vezali se za “saveznika” koji nas samo recima brane, bolje da se ne zamaraju s’tim.

Top Gun

pre 6 godina

(@@@, 11. novembar 2017 20:58)

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.

bistro

pre 6 godina

Sad se vidi da su Rusi bili u pravu kada su sami završili projekat Suhoj Tu-50,koji pripada petoj generaciji vojnih aviona i uskoro sledi njegovo uvođenje u rusku vojsku.Taj avion je trebao da bude zajednički projekat Rusije i Indije.Pošto su Indijci zbog toga negodovali,Moskva je ponudila Nju Delhiju nešto skromniji model tog aviona(Su Tu-50).Ako je ovo istina ne verujem da će doći do toga.Ne verujem da je ovo pametna politika Nju Delhija,jer za razliku od Moskve Vašington ne izvozi tehnologiju,pogotovo ne poslednju(najmoderniju)drugim zemljama.

Goran Stojic

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)
Da u pravu si...Rumunija,Bugarska,Crna Gora izvoza u SAD mnogo robe.Radnici po fabrikama samo broje novce.

@@@

pre 6 godina

@ артиљерац
Ti malo pokusavas da manipulises podacima. SAD imaju 187 F-22 i vise od 200 F-35 u upotrebi. To je zvanican podatak americke vojske. F-35 je u upotrebi u RV, Mornarici i Nacionalnoj Gardi. I uskoro dolazi do brojke od oko 300 u upotrebi. Cinjenica je da je za RV i Gardu naruceno oko
2 000 F-35 ukupno, uz dodatne planove Mornarice za oko 1 000 aviona (nesto manje). Dosta zavisi od projekta aviona 5 generacije FX za Mornaricu koji je planiran da do 2030 zameni Super Hornet. S druge strane, Rusija nema avione 5 generacije u upotrebi. Niti je modernizovala dovoljan broj aviona 4 generacije. Dok SAD imaju modernizovanu flotu 4 generacije koja se dodatno unapredjuje na 4.5 standard (F-16 Viper, F-15, Super Hornet).
Ajmo dalje... Rusija svoju verziju aviona projekta PAK-FA proizvodi (bar planira), dok Indija proizvodi onu verziju koja je njoj potrebna. Ukupan broj planiranih aviona za Rusiju je 250! Dakle, 250 aviona za lovacko-bombarderske zadatke, borbe u vazduhu, izvidjacke misije... S druge strane, SAD za iste potrebe planiraju oko 2000 aviona za RV i 1 000+ za Mornaricu. I to uz nepoznate brojke o broju planiranih FX do 2030. Jer, americka Mornarica ima vise aviona od ruskog RV :) Iz prostih brojki vidimo koliko Rusija tu zaostaje. I kako sutra Rusija planira da parira (koliko toliko) Americi, kada ce u americkoj vazdusnoj floti dominirati avioni 5 generacije, dok ce u ruskoj dominirati sovjetski avioni koji u narednoj deceniji pune 40-50 godina?

@@@

pre 6 godina

@Top Gun
F35 jeste avion 5 generacije, ne znam za bagove u softveru, ja nisam leteo u F-35, ne znam za tebe. Oni koji jesu leteli nesto se ne zale, a kupuju ga drzave koje su tehnoloski najnaprednije i nikada nisu kupovale lose avione (Izrael, Turska, Britanija, Italija...). Kako god, barem je doveden u operativno stanje, za razliku od ruskog Su-57 koji jos nema ni motor i ne ulazi u serijsku proizvodnju. F-22 nije penzionisan, leti itekako, cak je imao i borbena dejstva u Siriji. Ali zato su penzionisani Su-37, Su-47 i jos neki za koje se uveliko pricalo da ce biti nocna mora Zapada :) Pa nista...

@@@

pre 6 godina

@V.B
Ne bas. Najveci kupac ruskog oruzja je decenijama bila Indija, uz Kinu naravno. Sada se Indija polako ali sigurno okrece Zapadu. Prvo Rafal, pa licenca za 400 F-16 i moguce kupovina F-35.
Ruske fabrike za proizvodnju oruzja ne rade u Indiji, nego Indijci po licenci proizvode Su-30.
Ruski izvoz ni u jednom scenariju ne moze da prestigne americki :) Americki saveznici koji kupuju rusko oruzje su Turska i S. Arabija koje su narucile S-400. Vrednost tih ugovora je oko 2 milijarde. Istovremeno, S. Arabija je potpisala ugovor vredan 150 MILIJARDI o kupovini americkog oruzja! Turska je narucila 120 aviona F-35! Dakle, nisu Rusi pridobili americke saveznike, nego su prodali oruzje tim drzavama za novac neuporedivo manji od onog koji ce SAD zaraditi od njih. Ako Rusija izgubi trziste Indije, njena vojna industrija se ne moze oporaviti. To je jednostavno tako. A posto i Kina sve manje kupuje od Rusije, a proizvodi sama, ne deluje da ruska industrija ima neku svetlu buducnost. Jer, za razliku od Amerike, Rusija nema NATO :)

UDBA

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

Ala se ti nalupa gluposti.
Indija nije saveznik SAD vec se dodvorava SAD iz razloga jer se plasi Kine, a Kina podupire Pakistan sa kojim je Indija u tiho mratu.
Drugo Indija je clan BRICS-a u kome je i Rusija.
I jos jedno, Indija je NAJVECU SVETSKI kupac RUSKOG ORUZJA! ;-)

roki

pre 6 godina

F35 nije avion pete generacije jer ima software pun bagova. Kad amerikanci uspeju da naprave software koji radi kako treba bit će to avion pete generacije. Za sada amerikanci imaju 0 aviona pete generacije pošto je F22 penzionisan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Top Gun, 11. novembar 2017 21:25)

Sto volim ovakve strucnjake. Kao prvo Amerika vec sad ima preko 150 F-35 aviona kao i priblizno 220 F-22 Raptora. Avion je prototip sve dok se radi na njemu kako bi se otklonile sve greske i nedostatci i obicno se napravi par prototipa. Tako da ti ova tvrdnja da software ne valja otpada, a da je F-22 penzionisan smesno je i reci, dovljno je znati da taj avion koriste samo Americke zracne snage odnosno da nema verzije za izvoz i da je mnogo po cemu napredniji od F-35.

Nikola Medak III

pre 6 godina

Normalno, Indija je saveznik SAD. Rusija nema šta svetu da ponudi osim kontre i neprijateljstva, sa SAD je bar moguca ekonomska saradnja sa moćnim tržištem. Indijci nisu ocarani Putinovom pojavom, oni ljudi gledaju interes.
(Trezan, 11. novembar 2017 20:03)

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.

V.B

pre 6 godina

Indija moze da pokazuje Amerima sta god pozeli, Rusija tu nece preduzeti ama bas nista. I to zato sto bi se bez narudzbina iz Indije ruska vojna industrija nasla u ogromnoj krizi. Jednostavno, Rusija je siromasna drzava, prodaje svima koji imaju pare i zbog toga Rusija nema vojne tajne. Amerika Ima uvid u svo najnovije rusko naoruzanje jer Rusija nema saveznike.(@@@, 11. novembar 2017 20:58)Daleko od toga da ruska vojna industrija zavisi od Indije.Izvoz ruske vojne industrije se povećava iz godine u godinu.Za nekoliko godina će prestići američki i sve to uprkos sankcijma.Čak i tradicionalni američki saveznici na Bliskom Istoku potpisuju ugovore sa Rusijom o kupovini oružija,iako su do sada kupovali isklučivo američko.Normalno je da svaka zemlja,a pogotovo tako jaka,kakva je Indija,nabavlja oružije i od drugih zemalja.To je ipak tržišna ekonomija i prodaje onaj ko ima najbolje uslove.Ruske kompanije za proizvodnju oružija odavno imaju fabrike u Indiji.

kid

pre 6 godina

Su-50 nije avion 5 generacije jer Rusi jos uvek nisu uspeli da za njega naprave motor 5 generacije. Kada u tome uspeju bice to avion 5 generacije, do tada ne.Rusija nema sta da nudi Indiji, jer taj avion je zajednicki projekat i Indija ima pravo na njega isto koliko i Rusija. Rusi nisu ponudili Indiji nista, jer ce Indija svoje avione Su-50 sama proizvoditi. Postojalo je neslaganje jer Indija nije zadovoljna kvalitetom tog aviona, pa zbog toga vec ZVANICNO razmatra kupovinu americkih F-35, aviona koji jesu 5 generacija. Uz to, proizvodnja aviona F-16 ce se verovatno po licenci nastaviti u Indiji pri cemu Indija planira nabavku 400 aviona F-16 i to najmodernijih varijanti 4++ generacinoviTako da i to dovoljno govori o ocekivanjima od Su-50. Inace, Rusija ima ukupno NULA aviona 5 generacije, dok SAD imaju trenutno oko 500 aviona 5 generacije. (@@@, 11. novembar 2017 20:58)SAD ima malo 200 preko aviona F-22,koji se više ne prozivodi,jer je skup i par desetina F-35.Rusija ima 7 aviona SU TU-50,koji su prototipovi.Inače ruski SU-35++ ima motor 5 generacije,koji je bolji(brži,podnosi veće visine,bolje manevre...)od motora F-22 i F-35.Taj motor je bio na modelima SU TU-50,ali su u kompaniji odlučili da naprave novi bolji,koji će biti završen ove godine.Zato se odustalo od početka serijske proizvodnje i uvođenja u rusku vojsku,što je bilo planirano za ovu godinu.Inače razvojni projekat za ovaj avion je koštao oko 10 milijardi dolara,dok je F-35,koštao preko 500 milijardi.Između ostalog to je jedan od razloga zašto je ruski vojni budžet manji skoro 10 puta od američkog.Rusija je potpisala sa Indijom ugovor o isporuci 125 aviona SU-50,ali to će biti je izvozni model,koji naravno neće biti na nivou onog koji je namenjen za rusku vojsku.Indija ne razmatra kupovinu američkih vojnih aviona.Potpisali su ugovor sa Francuskom o kupovini njihovih aviona,ali je pitanje šta će od toga biti,jer se sumnja na korupciju.

Turski Napoleon zvani Barbarosa

pre 6 godina

Bistro 
Su-50 ne postoji. Ima ga u skicama i maketama. Pravi zmaj od papira.
(plaćenik & domaći izdajnik, 11. novembar 2017 
Suhoj t 50 postoji kao prototipovi i trenutno ih ima 6 ili 8 .
Pouceni iskustvom Amerike sa F 22 i F 35 jeftinije je da prepravljaju i otklanjaju nedostatke na par aviona nego na 350.
Niko nema pouzdan avion pete generacije. Za sada...

Samo da se uvere

pre 6 godina

Ma da, Amere kao interesuju ove limene kante za djubre. Ruske podmornice su na nivou americkih iz sezdesetih godina proslog veka.

артиљерац

pre 6 godina

@ @@@ Ти си покупио,збрда-здола неке информације,па ти се направио
галиматијас у глави.1.Индија НИ НА КОЈИ НАЧИН није учествовала у
пројектовању Су-57(то је званично име авиона)и нема никаква права а ни могућности да га самостално производи.Русија има 14 опитних Су-57
нови мотори су стигли,улази у нормалну производњу.САД имају тренутно
187 авиона F-22 Raptor,и 24 F-35 Lightning.Предвиђено је да УКУПНО
буде направљено 3000 комада,али не само за САД него и за Израел,
Јапан,Велику Британију,Немачку,Италију,Канаду,Аустралију,Турску,
Норвешку,Холандију и Јужну Кореју.Иначе за F-35 важи изрека која важи за коње."Добар коњ има 100 мана.Лош само једну,лош је."

Aramis

pre 6 godina

@@@: Odakle ti to da amerikanci imaju uvid u sve sto se tice vojne tehnologije Rusije? Oni ne znaju tacno kakve su Severno Korejiske rakete a kamoli ruske i zasto su otisli da vide podmornicu ako vec znaju"sve".
Kinezi su ukrali toliko vojne tehnologije od Amerike da je strasno to su ameri sami rekli . A njihov vojni budjet je veliki iz vise razloga samo stelt tehnologija je jako skupa i mnogi njihovi eksperti su kritikovali to zato sto moderni radari mogu da ih vide i PVO sistemi kostaju mnogo manje od stelt aviona a mogu da ih sruse.

2+2=5

pre 6 godina

sta mozemo nauciti iz istorije: nemacki Tigar superioran u svakom pogledu u odnosu na Ruske tenkove i onda sta se desi, Rusi osmisle proizvodnju tenka koji se moze proizvoditi u servisu za bicikle i na taj nacin dotuku naciste to se isto desilo i sa puskama. Zar se nikada niste pitali zasto americki vojnici u borbi uvek uzmu kalasnjikov od mrtvih i nastave borbu? Vijetnam, Irak itd.
Tehnolgija nije prednost vec samo moda.

Igi

pre 6 godina

Koliko zdrav razum nalazi,brodovi u indijskoj ratnoj mornarici su indijsko vlasnistvo,i oni imaju prava koga hoce da dovode na svoje brodove.I verujem da su ih debelo platili,kao i mi one stare migove 29.

Markus

pre 6 godina

@@@, Indija nema nameru da kupi F-35, već da dobije licencu za F-16, zato što ni Šveđani ni Francuzi ni Kinezi neće da im je daju (Grippen, Rafalle, JF-17), a to je uslov svih uslova. Indijskim generalima je laki jednomotorni presretač, koji Rusi nemaju, važna karika u sistemu i to nema nikakve veze sa (ne)uspelim projektom FPGA koji je inače bitno drugačiji od Ruske varijante, koja se sada zvanično zove Su-57.
Ova inspekcija brodova je samo cirkus ... Rus jeste siromašan ali nije glup ... ako ne znamo mi onda zna posada "Donalda Kuka" u kakvu situaciju ih je dovela sopstvena nadmenost.

leptirica

pre 6 godina

A šta li će Turci da rade sa S400?
(Zbunjeni, 11. novembar 2017 19:59)

Dogodit će se isto. Isto se dogodilo i sa Hrvatskim S300, ima i na wikileaksu tajni Američki dokumenti koji otkrivaju da je Hrvatska ustupila S300 Amerikancima na proučavanje, a ovi ga proučili i vratili.

Iskander

pre 6 godina

Ne okrece se Indija zapadu. Pre par godina sam slusao kako Rotsildi, Rokfelerovi i ostali oni koji upravljaju Amerikom polako svoj kapital prenose u Indiju jer ima mnogo vise potencijala od Amerike. Jeftina radna snaga, oko 1.2 milijarde ljudi, bolje je pozicionirana u odnosh na Kinu i Rusiju nego sama Amerika. Zbog toga propada infrastruktura Amerike, standard i ostalo. Zivi vili pa videli za 15-20 godina kako ce se kretati svetska geopoliticka, ekonomska i dr. sfera. Amerika je vec dosta kompromitovana na svetu, neke zemlje zapada isto tako ne glefaju dobro na SAD, tako da je dosta mogucs to sto sam slusao pre par godina.

delboj

pre 6 godina

(Trezan, 11. novembar 2017 20:52)

Vezano za temu, ne vjerujem da Rusija prodaje bilo kome ono sto ona ima. Sigurno kad prodaju tako nesto van svoje zemlje, racunaju da ce Ameri svakako doci do informacija.
- Drugo, za Briks.
"Korupcija" - na Zapadu je izmisljena.
"Rast" - ko je to porastao zadnjih 15 godina vise od Rusije i Kine?
"Nema jakih ugovora" - poljoprivredna razmjena Rusije i Brazila je najveca na svijetu, Gasovod Rusija-Kina je jedan od najvecih ugovora ikad potpisanih.
"Ozbiljna politika se vodi sopstevnim interesima" - 80 odsto vrijednosti svih svjetskih zaliha sirovina se nalazi na teritorijama ovih pet drzava. I one to znaju. SAD su samo jedna jaka marketinska agencija koja je vec zaobidjena u odnosima ovih drzava, a polako gubi ticaj i na ostatak svijeta. U Evropi su ga vec izgubili.

Prislonite se vi uz Rusiju. Na istocnoj strani imate bolju pregovaracku poziciju. Kroz istoriju, kroz geografiski polozaj, kroz trenutno vojno stanje na Balkanu... Na zapadnoj strani, u privredi, i kvalietu zivota mozete da kupite samo mrvice, previse je tu lesinara. Rusi ce vam mozda traziti vojne baze (isto kao bi i Amerikanci) ali ce mnogo vise postovati vasu privredu i trgovace sa vama. Ameri i njihove banke su pak ti, koji ce da vam nude poslove i kredite od srebra i zlata. Poslije par godine rada i basnosnovnih prica uglavnom otupste izmedju 60-70 odsto ljudi iz firmi koje kupe i u koje investiraju. I poslije posla vas izbace i iz stana na ulicu bez problema.

Slobodan

pre 6 godina

Iskreno verujem da je Rusija dovoljno ozbiljna drzava koja zna sta kome moze da da. U prilog tome i informacije o poseti podmornice i verujem da poseduju detaljne informacije. U trgovini izmisljanje problema i pritisak sa njim na suprotnu stranu zna da bude jak atribut tako da verujem da i ove afere jesu produkt ocekivanja i predvidjanja kako bi se postiglo nesto bitnije.

Avio inzenjer

pre 6 godina

1. Indija je trenutno (i u narednih 10 godina) najveci kupac oruzja svih vrsta. Pa se svi utrkuju ko ce sta da im uvali. Cak im i im modernizujemo avijaciju reparirajuci im Viper motore na Kiran avionima. Znam da smo u pregovorima da im modernizujemo i nesto na tenkovima ali otprilike nista od toga. ( moja firma to pokusava :P )
2. Neko se izlupa da zbog pogonske grupe T-50 nije avion 5-e generacije. Taj nista ne zna obzirom da je bas pogonska grupa razlog sto su Rusi otisli daleko u oblasti ne linearne aerodinamike.
3. Svaki Americki avion koji ima oznaku F je u serijskoj proizvodnji. Prvo ima oznaku X (npr X22 ) pa onda kada predje u F ide u serijsku priozvodnju.
Kod Rusa nema takvog oznacavanja pa npr T50 moze da bude i prototip i serijski avion. A samo je vreme kriterijum hoce li ili nece da udje u masovnu proizvodnju.
4. A taj stereotip da Ameri sve znaju na svetu smo odlicno videli 1999 kad su objavili da su nam unistili 225 tenkova a unistili su 16. I posle kad smo pravili kartonske makete MIG29 pa su oni unistavali dok nisu unistili 16 komada i tu su stali :) Poprilicno sam siguran da sve ostale zemlje koje hvataju prikljucak sa njima (Kina, Rusija, Indija) imaju bolju spjunazu od americke.

LP

pre 6 godina

Cela Srbija ima stanovnika kao kakav indijski zaseok a povrsinu nekog veceg ranca u Australiji , Americi ili Rusiji. Nasuprot tome imamo 6 miliona vojnih strucnjaka.

nemanja.s

pre 6 godina

A moji Srbi se raspravljaju ko je bolji! Rusija, SAD ili Inđija!! Ljudi, gledajte svoje zemlju, svoj novčanik i shvatite da su svi oni okrenuti samo sebi.

koča

pre 6 godina

Da, siguran sam da Rusi prave identične podmornice za Indiju kao i za svoju mornaricu, pa se sad plase da ce Ameri da im ukradu tehnologiju... Koliko glup bi neko morao da bude, pa da svoju najbolju tehnologiju prodaje nekom ko sutra moze da mu okrene ledja...

Nenad

pre 6 godina

Eh Ganesha... 70 % Indijaca radi u bankama? 700 miliona ? Sta da ti kazem ... Bio video. Idi i ti. 70 % Indijaca je kao nekadasnje karton naselje ispod gazele i mnogo gore. Znas sta je ruralna Srbija za Indiju? Zvezdane staze. Bukvalno.

Wiki

pre 6 godina

za @@@@

da se nadovezen, Rusi su, verovatno zbog troskova razvoja i politicke situacije tokom raspada SSSR-a malo zaostali u razvoju pete generacije.Rusi ima jos da rade na S-57, Su-47 koji je bio nesto izmedju - 4.5 generacija, nije nikad zavrsen.

I Ameri su se malo opekli, F22 je ispao preskup, nije bilo potrebe za tim avionom jer su Rusija i Kina kasnile, izvoz nij ebio moguc i proizvodnja je obustavljena jer je mnogo raznovrsniji F-35 zavrsen.

Indijci igraju nezavisno, ali jos su relativno daleko - prvi let se planira za 5-6 godina.

Kinezi su u medjuvremenu i zvanicno uveli J-20, imaju oko 10-20 u upotrebi. Dosta toga su pokrali od Amera, hakeri dopunjuju sta inzenjeri ne znaju.
J31 je imao probne letove, uvode ga sledece godine.

Doktor

pre 6 godina

Odmah Dacic i Vulin da upute protestnu notu Indiji i da se ispita eventualno ucesce Indijaca u gradjanskom ratu na hrvatskoj strani te da se takvi procesuiraju pred nadleznim sudom u Srbiji.
Pa da vide Indijci cija majka crnu vunu prede...

Branko

pre 6 godina

BRIC je je engleska skraćenica i ekonomskipojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje ovih komplementarnih ekonomija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY
3.0) (Nikola Medak III, 11. novembar 2017 20:14) # Link komentara

Nije BRIC nego BRICS. I nije engleska skracenica nego pocetna slova imena zemalja: Brasil, Russia, India, China, South Africa.

dragan

pre 6 godina

Uvjek kad napraviš novu vojnu tehnologiju na tržište izbaciš njezinu osnovnu ograničenu verziju jer ti to daje prednost u budućnosti. Rusi dilaju okolo sve šta imaju pa se poslje čude kad ih se kopira.

Džoni

pre 6 godina

Ove priče o avionima četvrte ili pete generacije su smešne. Ne utrkuju se Rusi i Ameri ko će imati bolje avione zbog nekog eventualnog međusobnog sukoba, jer ako bi se to dogodilo svesni su i jedni i drugi da bi tu radio nuklearni arsenal, a trude se i jedni i drugi da naprave što bolji proizvod da bi ga prodali državama koje imaju para a žele najbolje! Svako kupuje ono koliko može da se pruži, mi uzimamo polovne migove, Turci uzimaju najbolje i od jednih i od drugih, Izraelci od Amera, Indijci do sada mahom od Rusa. Ovaj tekst donekle objašnjava zašto nama Rusi nikada nisu isporučili S300 a nikada neće ni S400. Mi da nabavimo SU 50 prvu vožnju bi imali piloti Nacionlne Garde Ohaja!