Četvrtak, 09.11.2017.

19:05

Aleksina mama: Zašto ste ćutali od 15. oktobra?

Majka Alekse Jankovića oglasila se na Fejsbuku povodom otkrivanja vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu.

Izvor: B92

Aleksina mama: Zašto ste æutali od 15. oktobra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Dali bocek

pre 6 godina

@Nenad; i dalje tvrdim da moj stav nema veze sa ideologijom. Zaista, to je poslednje o cemu mislim. To sto sam naveo "poslednje tri vlade" vise je retoricki. Sve vlade u zadnjih 30-tak godina su i inace bile kloaka nase svesti i ljudskosti ovde. Sto se tice konkurencije, ne odnosi se na decu i njihovu "hijerarhiju" vec se odnosi se na konkurenciju unutar nastavnog kadra; da uprostim, nema istih plata u svim skolama za nastavnike. Gradacija primanja na osnovu rezultata koje djaci postizu u daljim obrazovnim ciklusima, to mora da odredjuje primanja. A koliko se secam, sezdesetih godina proslog veka, tako je i bilo. Nigde, niti jedan nastavnik nije imao platu, kao recimo u tadasnjoj eksperimentalnoj osnovnoj skoli "Slobodan Princip Seljo" sto je bilo potkrepljeno i rezultatima djaka koji su odatle izasli. A sto se tice SAD, verujte, posto sam dve decenije radio kao predavac na univerzitetu u toj zemlji, svasta je i tamo bilo. Pritisaka je bilo cak i za povecanje prolaznosti za bionicke discipline na studijama, od strane "hijerarhijski" pozicioniranih porodica, sto je u krajnjem rezultatu stvaralo probleme na kraju. Ali ne probleme tipa da je neko nastradao, vec problemi odsteta za nesavesno i pogresno lecenje. Nase opredeljenje je na prekretnici; da li da anarho-sadisticki pristup zivotu novih generacija tolerisemo, ili svesno ali brutalno to lecimo? Svi komentari su dobrodosli, ali jedno kajanje nam svakako sledi.

Srdjan

pre 6 godina

Neka ministar prosvete objasni zašto to nije lako? To nema veze sa predsednika države (na ovome cu se zadržati). Evo nudim besplatnu pravnu pomoć u sastavljanju zakona kao i sprovođenju procedure za donošenja istog.

Kontras

pre 6 godina

Da se razumemo, svi smo odgovorni kao drustvo: roditelji, prosveta, sudstvo, sve ostale institucije, svi ljudi u nasoj zemlji.

Zakon se mora drasticno promeniti i moraju se rigorozno kaznjavati nasilnici i njihovi roditelji. Inace, ovo ce se i dalje svakodnevno desavati, bilo da je snimano ili ne.

Prosvetni radnici treba da prepoznaju nasilje u skoli i da ga prijave kad saznaju. Oni licno nemaju instrumente da se bore protiv nasilnika i njihovih roditelja i jer su i sami cesto zrtve nasilja istih. Ali da prijave mogu i moraju. Ali onda moraju uslediti ostre kazne za nasilnike i roditelje istih. Inace ce se ponoviti neki novi Aleksa. Da cekamo to?

I jos nesto, dragi roditelji koji se sada sa pravom brinete za svoju decu, da li ste se
brinuli za nastavnicu koju je pre nekoliko meseci takodje tukao neki nasilnik? Ako niste, shvatite da se sve vraca kao bumerang. Moramo krenuti u resavanje kompletnog problema i menjanje sebe.

Dejan

pre 6 godina

Roditelj sam i bas mi je trebalo dosta vremena da "varim" sve ove vesti. Kao sto je vec neko napisao "ne dao bog siledzijama da se desi mom detetu...", ali hajde da budemo konstruktivni.
Mentalni sklop koji je odgovoran za siledzijsko ponasanje nije moguce iskoreniti, na srecu on nije ni rasprostranjen. Ono sto jeste rasprostranjeno je mentalitet krda. Stoga je potrebno uvesti procedure koje ce "krdo" naterati da "bezi" od onog koji nasilje zeli da sprovede i koji ce aktivno delovati da do nasilja ne dodje. Kazna za siledzisko ponasanje ne mora biti drakonska, ali mora biti dosledna i slepa. Sve ovo vec sada postoji, ali da bi imalo efekta mora se uvesti dodatni element a to je kaznjavanje saucesnika istom kaznom kao i siledzije. Saucesnici su svi oni koji gledaju nasilje a ne cine jasne radnje da isto sprece. Sto se tice kazni, sasvim je primerena suspenzija iz skole, pa ako je ceo razred gledao nasilje a nije reagovao, suspenzija za ceo razred. Za teze oblike, suspenzija plus novcane kazne za staratelje nasilnika ali i za staratelje saucesnika. Sa jasnim procedurama za identifikaciju nasilja i procedurama za pozeljno reagovanje, bice moguce jasno identifikovati sledece grupe: zrtve, nasilnike, saucesnike, BUDUCE LJUDE.

Bernardina

pre 6 godina

Kao roditelj ne mogu, a da se ne uplasim sveta u koji treba da posaljem decu. Kada je vrsnjacko nasilje u pitanju, stvar koja mene vec godinama zabrinjava je apatija prosvetnih radnika i nadleznih institucija u ministarstvu prosvete. Ni u jednom slucaju nisam zapazila adekvatnu kaznu niti za nasilnike, niti za prosvetne radnike. I sve dok se to ne promeni, ovakvi slucajeci ce biti nazalost cesti.

Nesa - Des Plaines

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

Postovani gospodine/gospodjo retko komentarisem, ali ovde ste negirali samog/samu sebe posle prve recenice. Krive su sve tri vlade. Da Vam pojasnim: 1.Vlada (Socijalisticka) je vodila neke ratove koji nisu imali svrhu ni cilj, 2. (Demokratska) je pojela i prodala ono najskuplje sto je mogla i 3. Ova sadasnja jer apsolutno ne radi nista. Iako zivim u Americi redovno se cujem sa rodjacima i dolazim ako Vas interesuje zasto ovde komentarisem. Ovi oportunisti, preplaceni pripadnici javnog sektora ili kako god jesu posledica politike. Zasto Vlada ne donese zakon o privatnim bolnicama? Zasto ne o privatnoj policiji? Zasto ne o pravim privatnim skolama (ne ove univerzitete politcki pogodnih ljudi).Svega toga ima u SAD. Ne kazem da je ovde sjajno, ali sudstvo radi svoj posao. Kako? Tako sto su i policija i tuzilac pod ministarstvom pravde i oni su RED i ZAKON koje je donela neka prethodna vlada.

Prosvetar kome je stalo

pre 6 godina

na pitanje o tome zbog čega i dalje nije donet Aleksin zakon predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “to nije tako jednostavno“

Jeste, jednostavno je. Vredi svake decje suze, a kamoli decjeg zivota. Mora da vam bude jednostavno!

Milko Đurovski

pre 6 godina

Se*em ti se na ovakvu državu. Da ne budem krivo shvaćen...ovakva država je već 20 i kusur godina!!!...a ovi sada je kulminacija!!!

spovac

pre 6 godina

Setimo se linca tamnoputog amerikanca na Zakontosu. Nisu tada nasi privilegovani tabloidi, koje cita vecina gradjana, pisali o sramoti rulje koja sutira coveka koji lezi nepomican.Bavili su se trazenjem njegove krivice i pricama prijatelja batinasa.Takva atmosvera koju stvara naopaki sistem vrednosti preslikava se na najmladje.Na zalost u svim sverama drustva na povrsinu isplivavaju najgori. Njima se daje cak da uredjuju medije i vode sportske klubove.Imamo i trend da o pravnoj etici na gotovo svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom govore advokati batinasa, serijskih ubica i ubica premijera. Imamo i trend, svuda u balkanskim drzavama, da se za heroje promovisu osumljiceni ili cak osudjeni za ratne zlocine.Citavi esaloni analiticara zlocine iz redova svog naroda pravdaju kao osvetu za tudje zlocine. Takva rezonovanja stvaraju negativnu energiju i motivisu nasilnike. Ukoliko se nastavi sa takvim trendom ocekujmo jos ovakvih slucajeva.

sofronije

pre 6 godina

A Vucicu je to komplikovano. Pa jel su to huligani ili deca, zar se nema snage (citaj: ne sme) doneti zakon koji stiti neduznu decu od nasilja? Sramote jedne, pa zasto bi mi pravili a zene radjale, da nam odrastaju deca u ovakvoj prciji od drzave?

Goca

pre 6 godina

Decko iz odelenje devojcice je ssao da nadje Direktora, dezurnig nastavnika ili policajca u skoli,nikog nigde nije bilo. Direktor negira ucenika. Kome verovati? Licno mislim da je ucenik rekao ustinu.

NikoBitan

pre 6 godina

Samo jedno prosto pitanje - zar mislite da izbacivanjem iz skole na 30 ce nesto da se uradi- ja mislim da nece. Od toga nema koristi jedini nacin jeste novcano kaznjavanje i pritvor deteta. Sad cete reci da zatvor nije za dete. E ja ne mislim tako jer onaj koji izvrsio nasilje treba da bude kaznjen. S druge strane to dete koje je zlostavljano , vi mislite da zlostavljac nakon 30 nece opet da nastavi da ga maltretira - cisto sumnjam

Nije problem u zakonima, nego u bezakonju

pre 6 godina

Nasilje, kao sistemska pojava, može se suzbiti i sprečiti samo sistemskim sredstvima. Sistemska sredstva za suzbijanje nasilja tiču se CELOG sistema, a ne samo javnog školstva, ombudsmana, socijalnih službi, treninga za đake i roditelje, itd. Ako hoćeta da se neka pojava sistemski zaista suzbije, onda morate da popravite pokvarene sistemske delove, koje ne dozvoljavaju društvu da funkcioniše u smeru opšte dobrobiti za sve, bez razlike.

teacher

pre 6 godina

Roditelji nikako da shvate da su skoli potpuno vezane ruke, i da se sve svodi na prijavljivanje, pisanje izvestaja, razgovor, a sve zavisi od volje roditelja za saradnjom. Od ovog poslednjeg uglavnom nema nista. Kazne su mrtvo slovo na papiru, jer, realno, koga briga koju ocenu ima iz vladanja, nikakve prakticne posledice to ne povlaci. Treba vratiti izbacivanje iz skole i novcano kaznjavati roditelje.

циган, не делија

pre 6 godina

коначно усвојите тај закон, и партијски запосленици за које се влада брине ваљда знају барем да примјете кад је вршњачко насиље у питању и да га пријаве, колико год им било свеједно, иначе отказ, ако већ хоће да не раде ништа по цијели дан, барем да нико не настрада због тога

MIlan

pre 6 godina

Naravno, nisu krivi roditelji koji decu ne vaspitaju i štite ih kad naprave ovakve stvari; nisu krive finansijske okolnosti u državi zadnjih 25 godina koje roditelje odvjajaju od dece; nisu krivi političari koji rade to od države. Ne, krivi su profesori koji ne smeju da reaguju jer ih inače isti ti političari i roditelji "sahrane". Mašala! Šta bi kad je karlovačka gimnazija izbacila onu bezobraznicu? Ništa, država ih naterala da je prime nazad i otpustili direktorku.

Mamakoka

pre 6 godina

Duh drugarstva ne postoji.Mi to ne umemo da prenesemo niti da negujemo.U skoli se na tome uopste ne radi,a po meni bitnije je od bilo kog drugog znanja.Da deca nauce da se druze,postuju,podrzavaju,tolerisu iako su razliciti.Odrasli im u tome nisu nikakav uzor.I to je to.

Nenad

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

To što ti predlažeš iz svojih ideoloških razloga bi samo doprinelo povećanju vršnjačkog nasilja.
Maltretiranje u školi se najčešće i vrši da bi siledžija tako napredovao hijerarhijski u grupi, ukoliko bi se povećala konkurencija među samom decom samim tim bi se povećalo i nasilje.

mm

pre 6 godina

Razlog neusvajanja zakona nije to što ga predlaže opozicija, nego prosta činjenica da se tim zakonom predviđa odgovornost prosvetnih radnika i direktora škola. Sa jedne strane prosvetni lobi je vrlo jak, a sa druge strane vlast dobro zna da je tih 140.000 zaposlenih u prosveti jedan od najačih oslonaca vlasti u svim izborima. Jednostavno, vlast ne želi da se zamera toj ogromnoj glasačkoj masi.

Vojadžer

pre 6 godina

Zar neko stvarno očekuje od ove vlasti da se bave rešavanjem realnih problema društva u kojem živimo. Oni veoma lako menjaju zakone kada njima to znači, da bi zadr¿ali neku funkciju, bilo šta što im je trenutno bitno. Posao im se svodi na kampanju za sledeće izbore. Laž, prevara, a cilj je vlast. Mislite sledeći put kada budete zaokruživali!

GetToDaChoppa

pre 6 godina

“Ta ideja nije naišla na podršku u Skupštini Srbije”. Naravno da nije. Kultura nasilja i destrukcije se pazljivo neguje od skolskih klupa, ulica do stadiona. A sve je pocelo od Slobinog “mozda ne znamo da radimo ali znamo da se bijemo” govora gde je fizicka sila ozvanicena kao pozeljna i drustveno prihvatljiva.

RRajko

pre 6 godina

Pa zašto tvrdite da je neko čekao 15. dana kada to nije istina? Čim je objavljen snimak na društvenim mrežama automatski je sve pokrenuto. Do tada, što je vrlo interesantno, ni roditelji zlostavljane devojčice ništa nisu znali. E, pa sad, niko se ovde ne pita šta je pokrenulo to idiotsko ponašanje njenih drugarica? One su zlostavljači, mada mi nisu jasni dečaci, koji su to ćutke posmatrali i snimali.

adriano_galliani

pre 6 godina

Само финансијске казне, ништа друго не вреди. Насилници ће у затвору постати још насилнији. Само по џепу. Жао ми је свих младих који трпе насиље, и сам сам био жртва у тим годинама. Вучићу, реагуј!

Dali bocek

pre 6 godina

Prvo da pokusaju ovde neki zaslepljeni komentatori da shvate; zbog ovog stanja u prosveti nije kriva ni sadasnja, ni prosla, ni pretprosla vlast. Kriv je karakter nacije koja se jednostavno pretocila u talog nerada i zabusavanja u delatnostima koje zive kao poluparazitski sistemi sazdani od lenjih oportunista koji ne pruzaju nista, ili gotovo nista. Cast izuzecima, ali to je nivo statisticke greske. Krckanje budzetskih sredstava, kao i konstantna rika da su plate male, radeci u delatnostima koje ne podrazumevaju konkurenciju i dokazivanje, iznedrice jos vise problema u buducnosti, kao i neverovatnu zelju mladih narastaja da postanu deo lenjog, bahatog, arogantnog i preplacenog aparata kao sto su recimo prosveta, zdravstvo, deo sudstva i nizih policijskih i komunalnih sluzbenika. A onda ce Maocedungovski se hvalisati "rastom plata" a ja pitam: KOME i ZASTO? Rast plata u izdrzavanom delu je sramota i uvreda za one koji zaista finansiraju ovo drustvo. Takozvana borba za nova radna mesta, to je samo zelja za jos sladjim i vecim novcem onih koji taj novac zaradjuju, a drugi samo primaju. Da, primaju. Drzavni posao. Sta lakse i lepse. I precenjenije. Stavimo prst na celo.

necija mama

pre 6 godina

Izjava majke koja je na najjeziviji nacin izgubila dete ce sada biti strasno politizovana. Iskoristice je da im nastavnici budu zrtveni jarci a hulugani koje zakon stiti ko bele medvede i njihovi roditelji ce nastaviti gde su stali ... Tuzno i strasno, ali ova zena nesvesno napada one koje ne bi trebalo. Zakoni su takvi da siledzijama ne mozes nista, dok se to ne promeni, dok se bednim i jadnim radnicima u prosveti ne vrati autoritet ne ocekujte nista bolje.

stiven

pre 6 godina

Mene zanima sad samo kako ce da ta deca budu sankcionisana. Da li ce ih samo pomaziti po glavi i reci cero / sine to sto si uradio nije lepo. Inace 33 udarca, to nisu deca, to su monstrumi koji definitivno imaju nekih problema, al njima niko nece da se pozabavi, jer ih zakon stiti. Danas deca biju profesore bez problema, a tata i mama moraju recima da ih edukuju da to ne valja. To sto ce oni biti iskljuceni iz skole nema veze, on ce otici u drugu, i to dete ce i dalje biti monstrum i pravice probleme. Deca kradu, budu uhvacena, majka se zali sto si dete zaustavili da vrati nazad dve cokolade sto je uzela, a otac vec gleda kako da iskoriti nemar svog deteta da tuzi firmu sto su im dete lisili slobode u radnji... Kriva je drzava, roditelj i glup zakon.

lesapfc

pre 6 godina

Vaspitanje ide iz kuće, dakle ako je dete maloletno ne može da odgovara, e sad roditelji ili staratelji u ZATVOR, zbog ponašanja deteta, ako ne možeš da kontrolišeš dete, u ZATVOR I KRAJ.

удри

pre 6 godina

нико не сме да вас БИЈЕ ! само партијски батинаши, а треба и подмладак да се тренира, да се изаберу талети, још у основној школи, за партијске војнике, тебаће , има много новинара који постављају питања, а буне се и понеки опозициони грађани који би да мисле својом главом, а не како им се каже.
не усваја се закон који штети да се настави насилничка традиција. ако не знамо да радимо, знамо да се бијемо, рче једном пре 30 так година један велики вођа.

Mirna

pre 6 godina

Imala sam 6 godina kada je decak moj vrsnjak poceo da me proganja i preti bez ikakvog razloga. Dosta dugo sam uspevala da izbegnem njegove pretnje i agresivno ponasanje bezanjem i sedenjem kod kuce. Mesto je bilo malo i uvek sam mogla da se sklonim u necije dvoriste, tada se on udaljavao a ja sam odlazila trkom kuci.Ponekada su mi pomagali i mestani vicuci na njega. To je sve trajalo tako do god se nisam pozalila majci, majka je otisla do njegove majke i zamolila je da poprica sa njim i da me vise ne proganja. Njegova majka je porazgovarala sa njim, pitala ga da li je to istina, priznao je da je to bila samo sala, onda je ona upotrebila vrbov prut. Vise nisam imala nikakvih problema sa tim decakom, mogla sam slobodno i bez straha da se krecem po selu, a moja i njegova majka su i dalje ostale u dobrim odnosima. Mozda ipak treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Nasa deca sada samo znaju za svoja parava a ne znaju da imaju i neke obaveze.U moje vreme cak je vrbov prut radio i u skoli, packe sa tim prutom su bile pedagosko sredstvo.

neobavezno

pre 6 godina

Pa nije jednostavno jer u korelaciji sa Savamalom, sa kradjama i drugim kriminalnim radnjama za koje osumnjicene oslobadjaju u "nedostatku" dokaza, drzava nema snage da usvoji Aleksin zakon.

djosa

pre 6 godina

Ja sam roditelj.
Jel ovim/ovakvim siledzijama, nasim prosvetnim radnicima, direktorima, poslanicima, policiji, sudstvu i svim relevantnim institucijama - poznat izraz: Pao mrak na oci?
E pa...
Nek pre svega ove siledzije mole boga da se to ne desi mom detetu.
Drzava, Vucic, pravda, nepravda - sve to me nece zanimati.

Debeli

pre 6 godina

E, sada će lepo gospodar prstenova da raspusti skupštinu zato što nije izglasala Aleksin zakon, i da raspiše parlamentarne izbore zajedno sa beogradskim i na konju je. Ako to i nije bio plan. Možda se zato i kasnilo sa vešću.

autocorrect off

pre 6 godina

pazite da ne uvredite prosvjetne radnike. sad će opet u štrajk. nisu dovoljno plaćeni da se bore sa zlom. zakonom uvesti po egzorcista u svaku školu i platiti ga bolje od tih lezilebovića

djosa

pre 6 godina

Ja sam roditelj.
Jel ovim/ovakvim siledzijama, nasim prosvetnim radnicima, direktorima, poslanicima, policiji, sudstvu i svim relevantnim institucijama - poznat izraz: Pao mrak na oci?
E pa...
Nek pre svega ove siledzije mole boga da se to ne desi mom detetu.
Drzava, Vucic, pravda, nepravda - sve to me nece zanimati.

Mirna

pre 6 godina

Imala sam 6 godina kada je decak moj vrsnjak poceo da me proganja i preti bez ikakvog razloga. Dosta dugo sam uspevala da izbegnem njegove pretnje i agresivno ponasanje bezanjem i sedenjem kod kuce. Mesto je bilo malo i uvek sam mogla da se sklonim u necije dvoriste, tada se on udaljavao a ja sam odlazila trkom kuci.Ponekada su mi pomagali i mestani vicuci na njega. To je sve trajalo tako do god se nisam pozalila majci, majka je otisla do njegove majke i zamolila je da poprica sa njim i da me vise ne proganja. Njegova majka je porazgovarala sa njim, pitala ga da li je to istina, priznao je da je to bila samo sala, onda je ona upotrebila vrbov prut. Vise nisam imala nikakvih problema sa tim decakom, mogla sam slobodno i bez straha da se krecem po selu, a moja i njegova majka su i dalje ostale u dobrim odnosima. Mozda ipak treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Nasa deca sada samo znaju za svoja parava a ne znaju da imaju i neke obaveze.U moje vreme cak je vrbov prut radio i u skoli, packe sa tim prutom su bile pedagosko sredstvo.

MIlan

pre 6 godina

Naravno, nisu krivi roditelji koji decu ne vaspitaju i štite ih kad naprave ovakve stvari; nisu krive finansijske okolnosti u državi zadnjih 25 godina koje roditelje odvjajaju od dece; nisu krivi političari koji rade to od države. Ne, krivi su profesori koji ne smeju da reaguju jer ih inače isti ti političari i roditelji "sahrane". Mašala! Šta bi kad je karlovačka gimnazija izbacila onu bezobraznicu? Ništa, država ih naterala da je prime nazad i otpustili direktorku.

autocorrect off

pre 6 godina

pazite da ne uvredite prosvjetne radnike. sad će opet u štrajk. nisu dovoljno plaćeni da se bore sa zlom. zakonom uvesti po egzorcista u svaku školu i platiti ga bolje od tih lezilebovića

stiven

pre 6 godina

Mene zanima sad samo kako ce da ta deca budu sankcionisana. Da li ce ih samo pomaziti po glavi i reci cero / sine to sto si uradio nije lepo. Inace 33 udarca, to nisu deca, to su monstrumi koji definitivno imaju nekih problema, al njima niko nece da se pozabavi, jer ih zakon stiti. Danas deca biju profesore bez problema, a tata i mama moraju recima da ih edukuju da to ne valja. To sto ce oni biti iskljuceni iz skole nema veze, on ce otici u drugu, i to dete ce i dalje biti monstrum i pravice probleme. Deca kradu, budu uhvacena, majka se zali sto si dete zaustavili da vrati nazad dve cokolade sto je uzela, a otac vec gleda kako da iskoriti nemar svog deteta da tuzi firmu sto su im dete lisili slobode u radnji... Kriva je drzava, roditelj i glup zakon.

Debeli

pre 6 godina

E, sada će lepo gospodar prstenova da raspusti skupštinu zato što nije izglasala Aleksin zakon, i da raspiše parlamentarne izbore zajedno sa beogradskim i na konju je. Ako to i nije bio plan. Možda se zato i kasnilo sa vešću.

spovac

pre 6 godina

Setimo se linca tamnoputog amerikanca na Zakontosu. Nisu tada nasi privilegovani tabloidi, koje cita vecina gradjana, pisali o sramoti rulje koja sutira coveka koji lezi nepomican.Bavili su se trazenjem njegove krivice i pricama prijatelja batinasa.Takva atmosvera koju stvara naopaki sistem vrednosti preslikava se na najmladje.Na zalost u svim sverama drustva na povrsinu isplivavaju najgori. Njima se daje cak da uredjuju medije i vode sportske klubove.Imamo i trend da o pravnoj etici na gotovo svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom govore advokati batinasa, serijskih ubica i ubica premijera. Imamo i trend, svuda u balkanskim drzavama, da se za heroje promovisu osumljiceni ili cak osudjeni za ratne zlocine.Citavi esaloni analiticara zlocine iz redova svog naroda pravdaju kao osvetu za tudje zlocine. Takva rezonovanja stvaraju negativnu energiju i motivisu nasilnike. Ukoliko se nastavi sa takvim trendom ocekujmo jos ovakvih slucajeva.

Goca

pre 6 godina

Decko iz odelenje devojcice je ssao da nadje Direktora, dezurnig nastavnika ili policajca u skoli,nikog nigde nije bilo. Direktor negira ucenika. Kome verovati? Licno mislim da je ucenik rekao ustinu.

GetToDaChoppa

pre 6 godina

“Ta ideja nije naišla na podršku u Skupštini Srbije”. Naravno da nije. Kultura nasilja i destrukcije se pazljivo neguje od skolskih klupa, ulica do stadiona. A sve je pocelo od Slobinog “mozda ne znamo da radimo ali znamo da se bijemo” govora gde je fizicka sila ozvanicena kao pozeljna i drustveno prihvatljiva.

teacher

pre 6 godina

Roditelji nikako da shvate da su skoli potpuno vezane ruke, i da se sve svodi na prijavljivanje, pisanje izvestaja, razgovor, a sve zavisi od volje roditelja za saradnjom. Od ovog poslednjeg uglavnom nema nista. Kazne su mrtvo slovo na papiru, jer, realno, koga briga koju ocenu ima iz vladanja, nikakve prakticne posledice to ne povlaci. Treba vratiti izbacivanje iz skole i novcano kaznjavati roditelje.

lesapfc

pre 6 godina

Vaspitanje ide iz kuće, dakle ako je dete maloletno ne može da odgovara, e sad roditelji ili staratelji u ZATVOR, zbog ponašanja deteta, ako ne možeš da kontrolišeš dete, u ZATVOR I KRAJ.

Mamakoka

pre 6 godina

Duh drugarstva ne postoji.Mi to ne umemo da prenesemo niti da negujemo.U skoli se na tome uopste ne radi,a po meni bitnije je od bilo kog drugog znanja.Da deca nauce da se druze,postuju,podrzavaju,tolerisu iako su razliciti.Odrasli im u tome nisu nikakav uzor.I to je to.

NikoBitan

pre 6 godina

Samo jedno prosto pitanje - zar mislite da izbacivanjem iz skole na 30 ce nesto da se uradi- ja mislim da nece. Od toga nema koristi jedini nacin jeste novcano kaznjavanje i pritvor deteta. Sad cete reci da zatvor nije za dete. E ja ne mislim tako jer onaj koji izvrsio nasilje treba da bude kaznjen. S druge strane to dete koje je zlostavljano , vi mislite da zlostavljac nakon 30 nece opet da nastavi da ga maltretira - cisto sumnjam

sofronije

pre 6 godina

A Vucicu je to komplikovano. Pa jel su to huligani ili deca, zar se nema snage (citaj: ne sme) doneti zakon koji stiti neduznu decu od nasilja? Sramote jedne, pa zasto bi mi pravili a zene radjale, da nam odrastaju deca u ovakvoj prciji od drzave?

Dali bocek

pre 6 godina

Prvo da pokusaju ovde neki zaslepljeni komentatori da shvate; zbog ovog stanja u prosveti nije kriva ni sadasnja, ni prosla, ni pretprosla vlast. Kriv je karakter nacije koja se jednostavno pretocila u talog nerada i zabusavanja u delatnostima koje zive kao poluparazitski sistemi sazdani od lenjih oportunista koji ne pruzaju nista, ili gotovo nista. Cast izuzecima, ali to je nivo statisticke greske. Krckanje budzetskih sredstava, kao i konstantna rika da su plate male, radeci u delatnostima koje ne podrazumevaju konkurenciju i dokazivanje, iznedrice jos vise problema u buducnosti, kao i neverovatnu zelju mladih narastaja da postanu deo lenjog, bahatog, arogantnog i preplacenog aparata kao sto su recimo prosveta, zdravstvo, deo sudstva i nizih policijskih i komunalnih sluzbenika. A onda ce Maocedungovski se hvalisati "rastom plata" a ja pitam: KOME i ZASTO? Rast plata u izdrzavanom delu je sramota i uvreda za one koji zaista finansiraju ovo drustvo. Takozvana borba za nova radna mesta, to je samo zelja za jos sladjim i vecim novcem onih koji taj novac zaradjuju, a drugi samo primaju. Da, primaju. Drzavni posao. Sta lakse i lepse. I precenjenije. Stavimo prst na celo.

Vojadžer

pre 6 godina

Zar neko stvarno očekuje od ove vlasti da se bave rešavanjem realnih problema društva u kojem živimo. Oni veoma lako menjaju zakone kada njima to znači, da bi zadr¿ali neku funkciju, bilo šta što im je trenutno bitno. Posao im se svodi na kampanju za sledeće izbore. Laž, prevara, a cilj je vlast. Mislite sledeći put kada budete zaokruživali!

neobavezno

pre 6 godina

Pa nije jednostavno jer u korelaciji sa Savamalom, sa kradjama i drugim kriminalnim radnjama za koje osumnjicene oslobadjaju u "nedostatku" dokaza, drzava nema snage da usvoji Aleksin zakon.

adriano_galliani

pre 6 godina

Само финансијске казне, ништа друго не вреди. Насилници ће у затвору постати још насилнији. Само по џепу. Жао ми је свих младих који трпе насиље, и сам сам био жртва у тим годинама. Вучићу, реагуј!

mm

pre 6 godina

Razlog neusvajanja zakona nije to što ga predlaže opozicija, nego prosta činjenica da se tim zakonom predviđa odgovornost prosvetnih radnika i direktora škola. Sa jedne strane prosvetni lobi je vrlo jak, a sa druge strane vlast dobro zna da je tih 140.000 zaposlenih u prosveti jedan od najačih oslonaca vlasti u svim izborima. Jednostavno, vlast ne želi da se zamera toj ogromnoj glasačkoj masi.

удри

pre 6 godina

нико не сме да вас БИЈЕ ! само партијски батинаши, а треба и подмладак да се тренира, да се изаберу талети, још у основној школи, за партијске војнике, тебаће , има много новинара који постављају питања, а буне се и понеки опозициони грађани који би да мисле својом главом, а не како им се каже.
не усваја се закон који штети да се настави насилничка традиција. ако не знамо да радимо, знамо да се бијемо, рче једном пре 30 так година један велики вођа.

necija mama

pre 6 godina

Izjava majke koja je na najjeziviji nacin izgubila dete ce sada biti strasno politizovana. Iskoristice je da im nastavnici budu zrtveni jarci a hulugani koje zakon stiti ko bele medvede i njihovi roditelji ce nastaviti gde su stali ... Tuzno i strasno, ali ova zena nesvesno napada one koje ne bi trebalo. Zakoni su takvi da siledzijama ne mozes nista, dok se to ne promeni, dok se bednim i jadnim radnicima u prosveti ne vrati autoritet ne ocekujte nista bolje.

Nije problem u zakonima, nego u bezakonju

pre 6 godina

Nasilje, kao sistemska pojava, može se suzbiti i sprečiti samo sistemskim sredstvima. Sistemska sredstva za suzbijanje nasilja tiču se CELOG sistema, a ne samo javnog školstva, ombudsmana, socijalnih službi, treninga za đake i roditelje, itd. Ako hoćeta da se neka pojava sistemski zaista suzbije, onda morate da popravite pokvarene sistemske delove, koje ne dozvoljavaju društvu da funkcioniše u smeru opšte dobrobiti za sve, bez razlike.

циган, не делија

pre 6 godina

коначно усвојите тај закон, и партијски запосленици за које се влада брине ваљда знају барем да примјете кад је вршњачко насиље у питању и да га пријаве, колико год им било свеједно, иначе отказ, ако већ хоће да не раде ништа по цијели дан, барем да нико не настрада због тога

RRajko

pre 6 godina

Pa zašto tvrdite da je neko čekao 15. dana kada to nije istina? Čim je objavljen snimak na društvenim mrežama automatski je sve pokrenuto. Do tada, što je vrlo interesantno, ni roditelji zlostavljane devojčice ništa nisu znali. E, pa sad, niko se ovde ne pita šta je pokrenulo to idiotsko ponašanje njenih drugarica? One su zlostavljači, mada mi nisu jasni dečaci, koji su to ćutke posmatrali i snimali.

Nenad

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

To što ti predlažeš iz svojih ideoloških razloga bi samo doprinelo povećanju vršnjačkog nasilja.
Maltretiranje u školi se najčešće i vrši da bi siledžija tako napredovao hijerarhijski u grupi, ukoliko bi se povećala konkurencija među samom decom samim tim bi se povećalo i nasilje.

Milko Đurovski

pre 6 godina

Se*em ti se na ovakvu državu. Da ne budem krivo shvaćen...ovakva država je već 20 i kusur godina!!!...a ovi sada je kulminacija!!!

Prosvetar kome je stalo

pre 6 godina

na pitanje o tome zbog čega i dalje nije donet Aleksin zakon predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “to nije tako jednostavno“

Jeste, jednostavno je. Vredi svake decje suze, a kamoli decjeg zivota. Mora da vam bude jednostavno!

Bernardina

pre 6 godina

Kao roditelj ne mogu, a da se ne uplasim sveta u koji treba da posaljem decu. Kada je vrsnjacko nasilje u pitanju, stvar koja mene vec godinama zabrinjava je apatija prosvetnih radnika i nadleznih institucija u ministarstvu prosvete. Ni u jednom slucaju nisam zapazila adekvatnu kaznu niti za nasilnike, niti za prosvetne radnike. I sve dok se to ne promeni, ovakvi slucajeci ce biti nazalost cesti.

Dejan

pre 6 godina

Roditelj sam i bas mi je trebalo dosta vremena da "varim" sve ove vesti. Kao sto je vec neko napisao "ne dao bog siledzijama da se desi mom detetu...", ali hajde da budemo konstruktivni.
Mentalni sklop koji je odgovoran za siledzijsko ponasanje nije moguce iskoreniti, na srecu on nije ni rasprostranjen. Ono sto jeste rasprostranjeno je mentalitet krda. Stoga je potrebno uvesti procedure koje ce "krdo" naterati da "bezi" od onog koji nasilje zeli da sprovede i koji ce aktivno delovati da do nasilja ne dodje. Kazna za siledzisko ponasanje ne mora biti drakonska, ali mora biti dosledna i slepa. Sve ovo vec sada postoji, ali da bi imalo efekta mora se uvesti dodatni element a to je kaznjavanje saucesnika istom kaznom kao i siledzije. Saucesnici su svi oni koji gledaju nasilje a ne cine jasne radnje da isto sprece. Sto se tice kazni, sasvim je primerena suspenzija iz skole, pa ako je ceo razred gledao nasilje a nije reagovao, suspenzija za ceo razred. Za teze oblike, suspenzija plus novcane kazne za staratelje nasilnika ali i za staratelje saucesnika. Sa jasnim procedurama za identifikaciju nasilja i procedurama za pozeljno reagovanje, bice moguce jasno identifikovati sledece grupe: zrtve, nasilnike, saucesnike, BUDUCE LJUDE.

Nesa - Des Plaines

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

Postovani gospodine/gospodjo retko komentarisem, ali ovde ste negirali samog/samu sebe posle prve recenice. Krive su sve tri vlade. Da Vam pojasnim: 1.Vlada (Socijalisticka) je vodila neke ratove koji nisu imali svrhu ni cilj, 2. (Demokratska) je pojela i prodala ono najskuplje sto je mogla i 3. Ova sadasnja jer apsolutno ne radi nista. Iako zivim u Americi redovno se cujem sa rodjacima i dolazim ako Vas interesuje zasto ovde komentarisem. Ovi oportunisti, preplaceni pripadnici javnog sektora ili kako god jesu posledica politike. Zasto Vlada ne donese zakon o privatnim bolnicama? Zasto ne o privatnoj policiji? Zasto ne o pravim privatnim skolama (ne ove univerzitete politcki pogodnih ljudi).Svega toga ima u SAD. Ne kazem da je ovde sjajno, ali sudstvo radi svoj posao. Kako? Tako sto su i policija i tuzilac pod ministarstvom pravde i oni su RED i ZAKON koje je donela neka prethodna vlada.

Kontras

pre 6 godina

Da se razumemo, svi smo odgovorni kao drustvo: roditelji, prosveta, sudstvo, sve ostale institucije, svi ljudi u nasoj zemlji.

Zakon se mora drasticno promeniti i moraju se rigorozno kaznjavati nasilnici i njihovi roditelji. Inace, ovo ce se i dalje svakodnevno desavati, bilo da je snimano ili ne.

Prosvetni radnici treba da prepoznaju nasilje u skoli i da ga prijave kad saznaju. Oni licno nemaju instrumente da se bore protiv nasilnika i njihovih roditelja i jer su i sami cesto zrtve nasilja istih. Ali da prijave mogu i moraju. Ali onda moraju uslediti ostre kazne za nasilnike i roditelje istih. Inace ce se ponoviti neki novi Aleksa. Da cekamo to?

I jos nesto, dragi roditelji koji se sada sa pravom brinete za svoju decu, da li ste se
brinuli za nastavnicu koju je pre nekoliko meseci takodje tukao neki nasilnik? Ako niste, shvatite da se sve vraca kao bumerang. Moramo krenuti u resavanje kompletnog problema i menjanje sebe.

Dali bocek

pre 6 godina

@Nenad; i dalje tvrdim da moj stav nema veze sa ideologijom. Zaista, to je poslednje o cemu mislim. To sto sam naveo "poslednje tri vlade" vise je retoricki. Sve vlade u zadnjih 30-tak godina su i inace bile kloaka nase svesti i ljudskosti ovde. Sto se tice konkurencije, ne odnosi se na decu i njihovu "hijerarhiju" vec se odnosi se na konkurenciju unutar nastavnog kadra; da uprostim, nema istih plata u svim skolama za nastavnike. Gradacija primanja na osnovu rezultata koje djaci postizu u daljim obrazovnim ciklusima, to mora da odredjuje primanja. A koliko se secam, sezdesetih godina proslog veka, tako je i bilo. Nigde, niti jedan nastavnik nije imao platu, kao recimo u tadasnjoj eksperimentalnoj osnovnoj skoli "Slobodan Princip Seljo" sto je bilo potkrepljeno i rezultatima djaka koji su odatle izasli. A sto se tice SAD, verujte, posto sam dve decenije radio kao predavac na univerzitetu u toj zemlji, svasta je i tamo bilo. Pritisaka je bilo cak i za povecanje prolaznosti za bionicke discipline na studijama, od strane "hijerarhijski" pozicioniranih porodica, sto je u krajnjem rezultatu stvaralo probleme na kraju. Ali ne probleme tipa da je neko nastradao, vec problemi odsteta za nesavesno i pogresno lecenje. Nase opredeljenje je na prekretnici; da li da anarho-sadisticki pristup zivotu novih generacija tolerisemo, ili svesno ali brutalno to lecimo? Svi komentari su dobrodosli, ali jedno kajanje nam svakako sledi.

Srdjan

pre 6 godina

Neka ministar prosvete objasni zašto to nije lako? To nema veze sa predsednika države (na ovome cu se zadržati). Evo nudim besplatnu pravnu pomoć u sastavljanju zakona kao i sprovođenju procedure za donošenja istog.

autocorrect off

pre 6 godina

pazite da ne uvredite prosvjetne radnike. sad će opet u štrajk. nisu dovoljno plaćeni da se bore sa zlom. zakonom uvesti po egzorcista u svaku školu i platiti ga bolje od tih lezilebovića

RRajko

pre 6 godina

Pa zašto tvrdite da je neko čekao 15. dana kada to nije istina? Čim je objavljen snimak na društvenim mrežama automatski je sve pokrenuto. Do tada, što je vrlo interesantno, ni roditelji zlostavljane devojčice ništa nisu znali. E, pa sad, niko se ovde ne pita šta je pokrenulo to idiotsko ponašanje njenih drugarica? One su zlostavljači, mada mi nisu jasni dečaci, koji su to ćutke posmatrali i snimali.

Dali bocek

pre 6 godina

Prvo da pokusaju ovde neki zaslepljeni komentatori da shvate; zbog ovog stanja u prosveti nije kriva ni sadasnja, ni prosla, ni pretprosla vlast. Kriv je karakter nacije koja se jednostavno pretocila u talog nerada i zabusavanja u delatnostima koje zive kao poluparazitski sistemi sazdani od lenjih oportunista koji ne pruzaju nista, ili gotovo nista. Cast izuzecima, ali to je nivo statisticke greske. Krckanje budzetskih sredstava, kao i konstantna rika da su plate male, radeci u delatnostima koje ne podrazumevaju konkurenciju i dokazivanje, iznedrice jos vise problema u buducnosti, kao i neverovatnu zelju mladih narastaja da postanu deo lenjog, bahatog, arogantnog i preplacenog aparata kao sto su recimo prosveta, zdravstvo, deo sudstva i nizih policijskih i komunalnih sluzbenika. A onda ce Maocedungovski se hvalisati "rastom plata" a ja pitam: KOME i ZASTO? Rast plata u izdrzavanom delu je sramota i uvreda za one koji zaista finansiraju ovo drustvo. Takozvana borba za nova radna mesta, to je samo zelja za jos sladjim i vecim novcem onih koji taj novac zaradjuju, a drugi samo primaju. Da, primaju. Drzavni posao. Sta lakse i lepse. I precenjenije. Stavimo prst na celo.

Nenad

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

To što ti predlažeš iz svojih ideoloških razloga bi samo doprinelo povećanju vršnjačkog nasilja.
Maltretiranje u školi se najčešće i vrši da bi siledžija tako napredovao hijerarhijski u grupi, ukoliko bi se povećala konkurencija među samom decom samim tim bi se povećalo i nasilje.

mm

pre 6 godina

Razlog neusvajanja zakona nije to što ga predlaže opozicija, nego prosta činjenica da se tim zakonom predviđa odgovornost prosvetnih radnika i direktora škola. Sa jedne strane prosvetni lobi je vrlo jak, a sa druge strane vlast dobro zna da je tih 140.000 zaposlenih u prosveti jedan od najačih oslonaca vlasti u svim izborima. Jednostavno, vlast ne želi da se zamera toj ogromnoj glasačkoj masi.

necija mama

pre 6 godina

Izjava majke koja je na najjeziviji nacin izgubila dete ce sada biti strasno politizovana. Iskoristice je da im nastavnici budu zrtveni jarci a hulugani koje zakon stiti ko bele medvede i njihovi roditelji ce nastaviti gde su stali ... Tuzno i strasno, ali ova zena nesvesno napada one koje ne bi trebalo. Zakoni su takvi da siledzijama ne mozes nista, dok se to ne promeni, dok se bednim i jadnim radnicima u prosveti ne vrati autoritet ne ocekujte nista bolje.

adriano_galliani

pre 6 godina

Само финансијске казне, ништа друго не вреди. Насилници ће у затвору постати још насилнији. Само по џепу. Жао ми је свих младих који трпе насиље, и сам сам био жртва у тим годинама. Вучићу, реагуј!

Mirna

pre 6 godina

Imala sam 6 godina kada je decak moj vrsnjak poceo da me proganja i preti bez ikakvog razloga. Dosta dugo sam uspevala da izbegnem njegove pretnje i agresivno ponasanje bezanjem i sedenjem kod kuce. Mesto je bilo malo i uvek sam mogla da se sklonim u necije dvoriste, tada se on udaljavao a ja sam odlazila trkom kuci.Ponekada su mi pomagali i mestani vicuci na njega. To je sve trajalo tako do god se nisam pozalila majci, majka je otisla do njegove majke i zamolila je da poprica sa njim i da me vise ne proganja. Njegova majka je porazgovarala sa njim, pitala ga da li je to istina, priznao je da je to bila samo sala, onda je ona upotrebila vrbov prut. Vise nisam imala nikakvih problema sa tim decakom, mogla sam slobodno i bez straha da se krecem po selu, a moja i njegova majka su i dalje ostale u dobrim odnosima. Mozda ipak treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Nasa deca sada samo znaju za svoja parava a ne znaju da imaju i neke obaveze.U moje vreme cak je vrbov prut radio i u skoli, packe sa tim prutom su bile pedagosko sredstvo.

spovac

pre 6 godina

Setimo se linca tamnoputog amerikanca na Zakontosu. Nisu tada nasi privilegovani tabloidi, koje cita vecina gradjana, pisali o sramoti rulje koja sutira coveka koji lezi nepomican.Bavili su se trazenjem njegove krivice i pricama prijatelja batinasa.Takva atmosvera koju stvara naopaki sistem vrednosti preslikava se na najmladje.Na zalost u svim sverama drustva na povrsinu isplivavaju najgori. Njima se daje cak da uredjuju medije i vode sportske klubove.Imamo i trend da o pravnoj etici na gotovo svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom govore advokati batinasa, serijskih ubica i ubica premijera. Imamo i trend, svuda u balkanskim drzavama, da se za heroje promovisu osumljiceni ili cak osudjeni za ratne zlocine.Citavi esaloni analiticara zlocine iz redova svog naroda pravdaju kao osvetu za tudje zlocine. Takva rezonovanja stvaraju negativnu energiju i motivisu nasilnike. Ukoliko se nastavi sa takvim trendom ocekujmo jos ovakvih slucajeva.

Debeli

pre 6 godina

E, sada će lepo gospodar prstenova da raspusti skupštinu zato što nije izglasala Aleksin zakon, i da raspiše parlamentarne izbore zajedno sa beogradskim i na konju je. Ako to i nije bio plan. Možda se zato i kasnilo sa vešću.

GetToDaChoppa

pre 6 godina

“Ta ideja nije naišla na podršku u Skupštini Srbije”. Naravno da nije. Kultura nasilja i destrukcije se pazljivo neguje od skolskih klupa, ulica do stadiona. A sve je pocelo od Slobinog “mozda ne znamo da radimo ali znamo da se bijemo” govora gde je fizicka sila ozvanicena kao pozeljna i drustveno prihvatljiva.

djosa

pre 6 godina

Ja sam roditelj.
Jel ovim/ovakvim siledzijama, nasim prosvetnim radnicima, direktorima, poslanicima, policiji, sudstvu i svim relevantnim institucijama - poznat izraz: Pao mrak na oci?
E pa...
Nek pre svega ove siledzije mole boga da se to ne desi mom detetu.
Drzava, Vucic, pravda, nepravda - sve to me nece zanimati.

MIlan

pre 6 godina

Naravno, nisu krivi roditelji koji decu ne vaspitaju i štite ih kad naprave ovakve stvari; nisu krive finansijske okolnosti u državi zadnjih 25 godina koje roditelje odvjajaju od dece; nisu krivi političari koji rade to od države. Ne, krivi su profesori koji ne smeju da reaguju jer ih inače isti ti političari i roditelji "sahrane". Mašala! Šta bi kad je karlovačka gimnazija izbacila onu bezobraznicu? Ništa, država ih naterala da je prime nazad i otpustili direktorku.

Vojadžer

pre 6 godina

Zar neko stvarno očekuje od ove vlasti da se bave rešavanjem realnih problema društva u kojem živimo. Oni veoma lako menjaju zakone kada njima to znači, da bi zadr¿ali neku funkciju, bilo šta što im je trenutno bitno. Posao im se svodi na kampanju za sledeće izbore. Laž, prevara, a cilj je vlast. Mislite sledeći put kada budete zaokruživali!

teacher

pre 6 godina

Roditelji nikako da shvate da su skoli potpuno vezane ruke, i da se sve svodi na prijavljivanje, pisanje izvestaja, razgovor, a sve zavisi od volje roditelja za saradnjom. Od ovog poslednjeg uglavnom nema nista. Kazne su mrtvo slovo na papiru, jer, realno, koga briga koju ocenu ima iz vladanja, nikakve prakticne posledice to ne povlaci. Treba vratiti izbacivanje iz skole i novcano kaznjavati roditelje.

neobavezno

pre 6 godina

Pa nije jednostavno jer u korelaciji sa Savamalom, sa kradjama i drugim kriminalnim radnjama za koje osumnjicene oslobadjaju u "nedostatku" dokaza, drzava nema snage da usvoji Aleksin zakon.

удри

pre 6 godina

нико не сме да вас БИЈЕ ! само партијски батинаши, а треба и подмладак да се тренира, да се изаберу талети, још у основној школи, за партијске војнике, тебаће , има много новинара који постављају питања, а буне се и понеки опозициони грађани који би да мисле својом главом, а не како им се каже.
не усваја се закон који штети да се настави насилничка традиција. ако не знамо да радимо, знамо да се бијемо, рче једном пре 30 так година један велики вођа.

Goca

pre 6 godina

Decko iz odelenje devojcice je ssao da nadje Direktora, dezurnig nastavnika ili policajca u skoli,nikog nigde nije bilo. Direktor negira ucenika. Kome verovati? Licno mislim da je ucenik rekao ustinu.

циган, не делија

pre 6 godina

коначно усвојите тај закон, и партијски запосленици за које се влада брине ваљда знају барем да примјете кад је вршњачко насиље у питању и да га пријаве, колико год им било свеједно, иначе отказ, ако већ хоће да не раде ништа по цијели дан, барем да нико не настрада због тога

lesapfc

pre 6 godina

Vaspitanje ide iz kuće, dakle ako je dete maloletno ne može da odgovara, e sad roditelji ili staratelji u ZATVOR, zbog ponašanja deteta, ako ne možeš da kontrolišeš dete, u ZATVOR I KRAJ.

Mamakoka

pre 6 godina

Duh drugarstva ne postoji.Mi to ne umemo da prenesemo niti da negujemo.U skoli se na tome uopste ne radi,a po meni bitnije je od bilo kog drugog znanja.Da deca nauce da se druze,postuju,podrzavaju,tolerisu iako su razliciti.Odrasli im u tome nisu nikakav uzor.I to je to.

sofronije

pre 6 godina

A Vucicu je to komplikovano. Pa jel su to huligani ili deca, zar se nema snage (citaj: ne sme) doneti zakon koji stiti neduznu decu od nasilja? Sramote jedne, pa zasto bi mi pravili a zene radjale, da nam odrastaju deca u ovakvoj prciji od drzave?

NikoBitan

pre 6 godina

Samo jedno prosto pitanje - zar mislite da izbacivanjem iz skole na 30 ce nesto da se uradi- ja mislim da nece. Od toga nema koristi jedini nacin jeste novcano kaznjavanje i pritvor deteta. Sad cete reci da zatvor nije za dete. E ja ne mislim tako jer onaj koji izvrsio nasilje treba da bude kaznjen. S druge strane to dete koje je zlostavljano , vi mislite da zlostavljac nakon 30 nece opet da nastavi da ga maltretira - cisto sumnjam

Nesa - Des Plaines

pre 6 godina

(Dali bocek, 9. novembar 2017 20:17)

Postovani gospodine/gospodjo retko komentarisem, ali ovde ste negirali samog/samu sebe posle prve recenice. Krive su sve tri vlade. Da Vam pojasnim: 1.Vlada (Socijalisticka) je vodila neke ratove koji nisu imali svrhu ni cilj, 2. (Demokratska) je pojela i prodala ono najskuplje sto je mogla i 3. Ova sadasnja jer apsolutno ne radi nista. Iako zivim u Americi redovno se cujem sa rodjacima i dolazim ako Vas interesuje zasto ovde komentarisem. Ovi oportunisti, preplaceni pripadnici javnog sektora ili kako god jesu posledica politike. Zasto Vlada ne donese zakon o privatnim bolnicama? Zasto ne o privatnoj policiji? Zasto ne o pravim privatnim skolama (ne ove univerzitete politcki pogodnih ljudi).Svega toga ima u SAD. Ne kazem da je ovde sjajno, ali sudstvo radi svoj posao. Kako? Tako sto su i policija i tuzilac pod ministarstvom pravde i oni su RED i ZAKON koje je donela neka prethodna vlada.

stiven

pre 6 godina

Mene zanima sad samo kako ce da ta deca budu sankcionisana. Da li ce ih samo pomaziti po glavi i reci cero / sine to sto si uradio nije lepo. Inace 33 udarca, to nisu deca, to su monstrumi koji definitivno imaju nekih problema, al njima niko nece da se pozabavi, jer ih zakon stiti. Danas deca biju profesore bez problema, a tata i mama moraju recima da ih edukuju da to ne valja. To sto ce oni biti iskljuceni iz skole nema veze, on ce otici u drugu, i to dete ce i dalje biti monstrum i pravice probleme. Deca kradu, budu uhvacena, majka se zali sto si dete zaustavili da vrati nazad dve cokolade sto je uzela, a otac vec gleda kako da iskoriti nemar svog deteta da tuzi firmu sto su im dete lisili slobode u radnji... Kriva je drzava, roditelj i glup zakon.

Nije problem u zakonima, nego u bezakonju

pre 6 godina

Nasilje, kao sistemska pojava, može se suzbiti i sprečiti samo sistemskim sredstvima. Sistemska sredstva za suzbijanje nasilja tiču se CELOG sistema, a ne samo javnog školstva, ombudsmana, socijalnih službi, treninga za đake i roditelje, itd. Ako hoćeta da se neka pojava sistemski zaista suzbije, onda morate da popravite pokvarene sistemske delove, koje ne dozvoljavaju društvu da funkcioniše u smeru opšte dobrobiti za sve, bez razlike.

Milko Đurovski

pre 6 godina

Se*em ti se na ovakvu državu. Da ne budem krivo shvaćen...ovakva država je već 20 i kusur godina!!!...a ovi sada je kulminacija!!!

Prosvetar kome je stalo

pre 6 godina

na pitanje o tome zbog čega i dalje nije donet Aleksin zakon predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “to nije tako jednostavno“

Jeste, jednostavno je. Vredi svake decje suze, a kamoli decjeg zivota. Mora da vam bude jednostavno!

Bernardina

pre 6 godina

Kao roditelj ne mogu, a da se ne uplasim sveta u koji treba da posaljem decu. Kada je vrsnjacko nasilje u pitanju, stvar koja mene vec godinama zabrinjava je apatija prosvetnih radnika i nadleznih institucija u ministarstvu prosvete. Ni u jednom slucaju nisam zapazila adekvatnu kaznu niti za nasilnike, niti za prosvetne radnike. I sve dok se to ne promeni, ovakvi slucajeci ce biti nazalost cesti.

Dejan

pre 6 godina

Roditelj sam i bas mi je trebalo dosta vremena da "varim" sve ove vesti. Kao sto je vec neko napisao "ne dao bog siledzijama da se desi mom detetu...", ali hajde da budemo konstruktivni.
Mentalni sklop koji je odgovoran za siledzijsko ponasanje nije moguce iskoreniti, na srecu on nije ni rasprostranjen. Ono sto jeste rasprostranjeno je mentalitet krda. Stoga je potrebno uvesti procedure koje ce "krdo" naterati da "bezi" od onog koji nasilje zeli da sprovede i koji ce aktivno delovati da do nasilja ne dodje. Kazna za siledzisko ponasanje ne mora biti drakonska, ali mora biti dosledna i slepa. Sve ovo vec sada postoji, ali da bi imalo efekta mora se uvesti dodatni element a to je kaznjavanje saucesnika istom kaznom kao i siledzije. Saucesnici su svi oni koji gledaju nasilje a ne cine jasne radnje da isto sprece. Sto se tice kazni, sasvim je primerena suspenzija iz skole, pa ako je ceo razred gledao nasilje a nije reagovao, suspenzija za ceo razred. Za teze oblike, suspenzija plus novcane kazne za staratelje nasilnika ali i za staratelje saucesnika. Sa jasnim procedurama za identifikaciju nasilja i procedurama za pozeljno reagovanje, bice moguce jasno identifikovati sledece grupe: zrtve, nasilnike, saucesnike, BUDUCE LJUDE.

Kontras

pre 6 godina

Da se razumemo, svi smo odgovorni kao drustvo: roditelji, prosveta, sudstvo, sve ostale institucije, svi ljudi u nasoj zemlji.

Zakon se mora drasticno promeniti i moraju se rigorozno kaznjavati nasilnici i njihovi roditelji. Inace, ovo ce se i dalje svakodnevno desavati, bilo da je snimano ili ne.

Prosvetni radnici treba da prepoznaju nasilje u skoli i da ga prijave kad saznaju. Oni licno nemaju instrumente da se bore protiv nasilnika i njihovih roditelja i jer su i sami cesto zrtve nasilja istih. Ali da prijave mogu i moraju. Ali onda moraju uslediti ostre kazne za nasilnike i roditelje istih. Inace ce se ponoviti neki novi Aleksa. Da cekamo to?

I jos nesto, dragi roditelji koji se sada sa pravom brinete za svoju decu, da li ste se
brinuli za nastavnicu koju je pre nekoliko meseci takodje tukao neki nasilnik? Ako niste, shvatite da se sve vraca kao bumerang. Moramo krenuti u resavanje kompletnog problema i menjanje sebe.

Srdjan

pre 6 godina

Neka ministar prosvete objasni zašto to nije lako? To nema veze sa predsednika države (na ovome cu se zadržati). Evo nudim besplatnu pravnu pomoć u sastavljanju zakona kao i sprovođenju procedure za donošenja istog.

Dali bocek

pre 6 godina

@Nenad; i dalje tvrdim da moj stav nema veze sa ideologijom. Zaista, to je poslednje o cemu mislim. To sto sam naveo "poslednje tri vlade" vise je retoricki. Sve vlade u zadnjih 30-tak godina su i inace bile kloaka nase svesti i ljudskosti ovde. Sto se tice konkurencije, ne odnosi se na decu i njihovu "hijerarhiju" vec se odnosi se na konkurenciju unutar nastavnog kadra; da uprostim, nema istih plata u svim skolama za nastavnike. Gradacija primanja na osnovu rezultata koje djaci postizu u daljim obrazovnim ciklusima, to mora da odredjuje primanja. A koliko se secam, sezdesetih godina proslog veka, tako je i bilo. Nigde, niti jedan nastavnik nije imao platu, kao recimo u tadasnjoj eksperimentalnoj osnovnoj skoli "Slobodan Princip Seljo" sto je bilo potkrepljeno i rezultatima djaka koji su odatle izasli. A sto se tice SAD, verujte, posto sam dve decenije radio kao predavac na univerzitetu u toj zemlji, svasta je i tamo bilo. Pritisaka je bilo cak i za povecanje prolaznosti za bionicke discipline na studijama, od strane "hijerarhijski" pozicioniranih porodica, sto je u krajnjem rezultatu stvaralo probleme na kraju. Ali ne probleme tipa da je neko nastradao, vec problemi odsteta za nesavesno i pogresno lecenje. Nase opredeljenje je na prekretnici; da li da anarho-sadisticki pristup zivotu novih generacija tolerisemo, ili svesno ali brutalno to lecimo? Svi komentari su dobrodosli, ali jedno kajanje nam svakako sledi.