Aktuelno

Četvrtak, 09.11.2017.

18:30

Na kojim uljima je najzdravije pripremati hranu?

Izvor: index.hr

Na kojim uljima je najzdravije pripremati hranu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

juande servia

pre 6 godina

Случаj палминог уља и његово присуство у храни види се за изрицање казне на основу следећих чињеница:
Његов профил у засићеним масним киселинама дуго се сматра нездравим и зато се не препоручује.
У оквиру овог засићеног профила, недавна истраживања пружају више доказа о штети коју претпоставља палмитинска киселина. Оно што чини палмово уље, посебно богато овом масном киселином, један је од најгорих избора за храну.

juande servia

pre 6 godina

Na zalost na internetu se iznose raznorazne gluposti i analiza kao i komentari. U razvijenom svetu maslinovo ulje je ne prikosnoveno dok je palmino ulje na crnoj listi iako se masovno upotrebljava u cokoladnoj industriji. Konstantno se preporucuje izbegavanje ovog ulja u ishrani dece. Нису сва биљна уља и масти исте а њихови ефекти на здравље потрошача су такође сасвим различити. Док неки имају профил који може бити дефинисан као здрав, потрошња других је повезана сa повећаним ризиком различитих нежељених поремећаја. Због тога је тренутни стандард о обележавању хране у Европској унији јасно ставио до знања да треба изјећи неодређени и лаган израз "биљна уља" - уобичајено у спискu састојака - или бар конкретно у етикети, поrекло ових уља и масти. Један од главних осумњичених који се скривају под том генеричком фигуром је палмinо уље и његови вишеструки деривати.
Ова маст никад није била na dobrom glasu i svaki dan izlaze novi dokazi protiv. na zalost siroko je rasprostranjena njegova upotreba u prehrambenoj industriji a neke od firmi koje ga najvise koriste su Unilever, Nestlé, Kellogg’s, Burger King, McDonalds, Starbucks o Ferrero izmedju ostalih. Постоји двоструко оправдање да се објасни његова масовна употреба: веома je економичno у поређењу са мастима и уљима из другог извора, i веома прилагодљивo. Kарактеристика коју индустрија највише цени је његова температура топљења, због чега ostaje чврстo на собној температури уз одржавање свиленкасте и неоштећене текстуре

juande servia

pre 6 godina

Због тога се великодушно користи у кондиторским производима, често чинећи део чоколаде и других. Остаје чврстo, одржава облик производа и када се уноси у уста лепо се топи. Можда ћете наћи супституте - на пример, соје , друга хидрогенирана уља или кокосов бутер - али они нису тако јефтини као они који се добијају од палмовог уља.
Узрок против палминог уља због његовог утицаја на здравље отворен је већ vise година. Главни аргумент је био - и наставља да буде - његов профил липида: тј, природа масних киселина које то чине. У суштини је da масноће богато засићеним масним киселинама, директно su везанe за повећање различитих метаболичких болести. Ne zaboravimo направљена су две велике групе мастим, "добрe" и "лошe".
Један од осумњичених који се налазе на подијуму најгорих засићених масти је палмитинска киселина, масна киселина са релативно кратким угљеничним ланцем-
Мало је сумње у њено присуство у исхрани у вези са различитим метаболичким дисфункцијама, укључујући и дијабетес.У директној вези са начином прерадe, прошлог маја ЕФСА је објавила извјештај Загађивачи присутни у плодовима поврћа у преради у којима pосебна је важност генотоксична и карциногена природа фамилије једињења званих глицидил естри масних киселина, које се формирају третманом биљних уља на високим температурама (на више од 200ºЦ). Нешто уобичајено у случају палмовог уља, пошто је овај процес неопходан да би се уклонио његов значајан црвенкаст изглед и побољшао његов укус и мирис.

9,09

pre 6 godina

Maslinovo ulje je dobro za svašta (i za rane npr. pa su nekada vojske obavezno nosile i njega sa sobom), ali za srpsku salatu npr., probali smo, nije tako ukusno kao obično suncokretovo. Daje neki ukus koji se ne slaže sa paradajzom, krastavcem i lukom. Ali, o ukusima.......

NYC

pre 6 godina

Šalite se za palmino ulje? Avokado je definitivno najbolje, moze da se peče na čak 500 F. Volela bih da koristim i svinjsku mast, ali ovde gde ja zivim ne mogu baš lako da je pronadjem čistu, već samo sa nekim dodacima. Pričajte šta hoćete za maslinovo, ali ja ne mogu drugo da koristim kada pravim špagete sa belim lukom.

Што те нема

pre 6 godina

Сваког јутра жена ми испржи 5-6 јаја на свињској масти, а ја пре тога
претурим једну или две чаше ракије. Уље увек имамо у кући али га слабо трошимо.

jelena

pre 6 godina

Maslinovo ulje ima visoku temperaturu gorenja. Palmino je najjeftinije, ali nije zdravo, kao ni kokosovo. Za prženje ulje kikirikija ili, još bolje, ghee, puter iz koga je uklonjena voda.

Filip

pre 6 godina

I zato su sve pekare unistile burek jer ga prave umesto na svinjskoj masti na palminom ulju koje je izuzetno jeftino jer se uvozi ko zna koji kvalitet a pitanje je da li je vec bilo i korisceno pa onda ispada da je stetnije od svih drugih ulja.

Evo pravog pitanja za novinare.
Ko vrsi uvoz na veliko palminog ulja u Srbiju?
Da li neko kontrolise kvalitet tog ulja?

Swedenonline

pre 6 godina

(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 09. novembar 2017 21:40)

Probaj malo da se podučiš o razlici hladno cedjenog i rafinisanih ulja.
Šta je Cx:0
Cx:1
Cx:2
Cx:3
itd..

Sou program

pre 6 godina

Jedan vrlo amaterski i nepotpun tekst...zaista ne mogu da vjerujem sta objavljujete.... cisto za nekoga ko je pitao: Maslinovo ulje je izuzetno zdravo ali nije dobro za przenje, dok naprimer maslinovo ulje koje je po nekoliko puta preradjeno i koje nije kvalitetno za ishranu moze biti odlicno za przenje....

Tijana

pre 6 godina

kampanja protiv palmiog ulja je zbog jezivog uticaja na ekosisteme. spaljuju sume da bi sadili palme, unistavaju stanista orangutana. spaljuju ih zive :( zbog toga radije przim na suncokretu nego da podrzavam ubijanje. savetujem i vama bojkot

zena-zmaj

pre 6 godina

pouzdano znam da su mi i deda i pradeda dozivjeli skoro 100 godina, a pouzdano znam i da mi ni baba ni prababa nisu u toru drzale kokos, tako da, zao mi je, drugari, nista vam ne vjerujem.

Mikiriki

pre 6 godina

Da maslinovo ulje nije podesno za przenje na visokom temperaturama, ali niko ne kaze na koja je to temperatura? To je preko 210‘C, a u vecini slucajeva je necete preci.
Maslinovo ulje nije za rernu, a ukoliko na ringli gurate preko 200‘c onda verovatno jedete djon umesto socnog parceta mesa.

Remus

pre 6 godina

Veoma dobar clanak. Citaoci bi trebali znati da su hidrogenizovana ulja stetnija ( puno ) od zasicenih masnoca i to je sva filozofija. RDA ne tolerise nikakav unos ovakvih ulja vec nekoliko godina. Histerija oko maslinovog ulja je prevelika i ono je godinama najgora solucija cak i za salatu ( ako si u kontinentalnom delu zemlje ) zbog visokog procenta Omega 6 kisleina koje deluju na nizi nivo HDL-a a da ne spominjemo da je pecenje na tom ulju jedna od najgorih stvari koja se moze uraditi u toku dana. To sto Oliver sve radi na maslinovom ulju govori nam da se on od silnih biznisa ne stize malo obrazovati u svojoj struci koja se tako dinamicno menja. ( On je Kuvar ali ne i Nutricionista sto nikako nije isto. )

andreas kisser

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 9. novembar 2017 21:40)

ti i ovi koji su ti dali plus! ne vodi se kampanja protiv palminog ulja jer je nezdravo, vec isuvise jeftino, pa se po indoneziji i maleziji masovno krce tropske sume i pretvaraju u plantaze palmi; dakle zarad kratkotrajne dobiti na istoku se unistava biodiverzitet, a na zapadu (glavnom kupcu palminog ulja, kao jeftine zamene za lokalno proizvedena ulja) se unistava citava jedna grana poljoprivrde. a za maslinovo ulje se vec decenijama zna da na njemu ne treba prziti vec ga koristiti samo za salate. to sto ga koriste lokalne mediteranske kuhinje poslednja 3,4 milenijuma ne znaci da je zdravo za svaku upotrebu (gde inace mislis da u onom krsu italijani ili markonaci gaje suncokret ili uljanu repu?). zar sam zaista morao da objasnjavam ovo?

Swedenonline

pre 6 godina

"Ipak, ako ikada dođete u priliku da nabavite ulje avokada"

Nekada mi na pamet da ga palim, 20€ za litar najbolje ide po pola čašice rakije na iskap, jednom dnevno. :)

Cole

pre 6 godina

U salatu maslinovo ulje a peći na svinjskoj masti. Sve osim ribu, naravno. To je to.
(Letač, 9. novembar 2017 20:35)

Nisi ni svestan koliko si pogresio
za przenje ribe. Naime, pre desetak
godina kada sam video da komsija
przi ribu na svinjskoj masti, zivot
mi se smucio (a bas sam se naostrio),
medjutim, kada sam probao, nisam mogao
da verujem koliko je dobro ispalo,
od tada ribu spremam iskljucivo na masti. Poz.

krum

pre 6 godina

Maslinovo ulje je itekako poželjno za prženje.Već u drugoj rečenici je povelika neistina.Najzdravija ulja za pečenje kao podnaslov nema smisla već prženje.Najveći je problem u Srbiji kako doći do maslinovog ulja,to što kupujete u radnjama je bacanje novaca,pa stoga kupite slaninu i topite mast kod kuce i ima da pucate od zdravlja.A i guščija mast je izuzetna.

sremac

pre 6 godina

za salatu koristimo iskljucivo hladno cedjeno suncokretovo ulje a za pecenje svinjsku mast, najbolje je koristiti ono sto je u nasem okruzenju,

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!

zena-zmaj

pre 6 godina

pouzdano znam da su mi i deda i pradeda dozivjeli skoro 100 godina, a pouzdano znam i da mi ni baba ni prababa nisu u toru drzale kokos, tako da, zao mi je, drugari, nista vam ne vjerujem.

Filip

pre 6 godina

I zato su sve pekare unistile burek jer ga prave umesto na svinjskoj masti na palminom ulju koje je izuzetno jeftino jer se uvozi ko zna koji kvalitet a pitanje je da li je vec bilo i korisceno pa onda ispada da je stetnije od svih drugih ulja.

Evo pravog pitanja za novinare.
Ko vrsi uvoz na veliko palminog ulja u Srbiju?
Da li neko kontrolise kvalitet tog ulja?

Tijana

pre 6 godina

kampanja protiv palmiog ulja je zbog jezivog uticaja na ekosisteme. spaljuju sume da bi sadili palme, unistavaju stanista orangutana. spaljuju ih zive :( zbog toga radije przim na suncokretu nego da podrzavam ubijanje. savetujem i vama bojkot

Mikiriki

pre 6 godina

Da maslinovo ulje nije podesno za przenje na visokom temperaturama, ali niko ne kaze na koja je to temperatura? To je preko 210‘C, a u vecini slucajeva je necete preci.
Maslinovo ulje nije za rernu, a ukoliko na ringli gurate preko 200‘c onda verovatno jedete djon umesto socnog parceta mesa.

Sou program

pre 6 godina

Jedan vrlo amaterski i nepotpun tekst...zaista ne mogu da vjerujem sta objavljujete.... cisto za nekoga ko je pitao: Maslinovo ulje je izuzetno zdravo ali nije dobro za przenje, dok naprimer maslinovo ulje koje je po nekoliko puta preradjeno i koje nije kvalitetno za ishranu moze biti odlicno za przenje....

Cole

pre 6 godina

U salatu maslinovo ulje a peći na svinjskoj masti. Sve osim ribu, naravno. To je to.
(Letač, 9. novembar 2017 20:35)

Nisi ni svestan koliko si pogresio
za przenje ribe. Naime, pre desetak
godina kada sam video da komsija
przi ribu na svinjskoj masti, zivot
mi se smucio (a bas sam se naostrio),
medjutim, kada sam probao, nisam mogao
da verujem koliko je dobro ispalo,
od tada ribu spremam iskljucivo na masti. Poz.

sremac

pre 6 godina

za salatu koristimo iskljucivo hladno cedjeno suncokretovo ulje a za pecenje svinjsku mast, najbolje je koristiti ono sto je u nasem okruzenju,

krum

pre 6 godina

Maslinovo ulje je itekako poželjno za prženje.Već u drugoj rečenici je povelika neistina.Najzdravija ulja za pečenje kao podnaslov nema smisla već prženje.Najveći je problem u Srbiji kako doći do maslinovog ulja,to što kupujete u radnjama je bacanje novaca,pa stoga kupite slaninu i topite mast kod kuce i ima da pucate od zdravlja.A i guščija mast je izuzetna.

andreas kisser

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 9. novembar 2017 21:40)

ti i ovi koji su ti dali plus! ne vodi se kampanja protiv palminog ulja jer je nezdravo, vec isuvise jeftino, pa se po indoneziji i maleziji masovno krce tropske sume i pretvaraju u plantaze palmi; dakle zarad kratkotrajne dobiti na istoku se unistava biodiverzitet, a na zapadu (glavnom kupcu palminog ulja, kao jeftine zamene za lokalno proizvedena ulja) se unistava citava jedna grana poljoprivrde. a za maslinovo ulje se vec decenijama zna da na njemu ne treba prziti vec ga koristiti samo za salate. to sto ga koriste lokalne mediteranske kuhinje poslednja 3,4 milenijuma ne znaci da je zdravo za svaku upotrebu (gde inace mislis da u onom krsu italijani ili markonaci gaje suncokret ili uljanu repu?). zar sam zaista morao da objasnjavam ovo?

Swedenonline

pre 6 godina

"Ipak, ako ikada dođete u priliku da nabavite ulje avokada"

Nekada mi na pamet da ga palim, 20€ za litar najbolje ide po pola čašice rakije na iskap, jednom dnevno. :)

Remus

pre 6 godina

Veoma dobar clanak. Citaoci bi trebali znati da su hidrogenizovana ulja stetnija ( puno ) od zasicenih masnoca i to je sva filozofija. RDA ne tolerise nikakav unos ovakvih ulja vec nekoliko godina. Histerija oko maslinovog ulja je prevelika i ono je godinama najgora solucija cak i za salatu ( ako si u kontinentalnom delu zemlje ) zbog visokog procenta Omega 6 kisleina koje deluju na nizi nivo HDL-a a da ne spominjemo da je pecenje na tom ulju jedna od najgorih stvari koja se moze uraditi u toku dana. To sto Oliver sve radi na maslinovom ulju govori nam da se on od silnih biznisa ne stize malo obrazovati u svojoj struci koja se tako dinamicno menja. ( On je Kuvar ali ne i Nutricionista sto nikako nije isto. )

jelena

pre 6 godina

Maslinovo ulje ima visoku temperaturu gorenja. Palmino je najjeftinije, ali nije zdravo, kao ni kokosovo. Za prženje ulje kikirikija ili, još bolje, ghee, puter iz koga je uklonjena voda.

Swedenonline

pre 6 godina

(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 09. novembar 2017 21:40)

Probaj malo da se podučiš o razlici hladno cedjenog i rafinisanih ulja.
Šta je Cx:0
Cx:1
Cx:2
Cx:3
itd..

NYC

pre 6 godina

Šalite se za palmino ulje? Avokado je definitivno najbolje, moze da se peče na čak 500 F. Volela bih da koristim i svinjsku mast, ali ovde gde ja zivim ne mogu baš lako da je pronadjem čistu, već samo sa nekim dodacima. Pričajte šta hoćete za maslinovo, ali ja ne mogu drugo da koristim kada pravim špagete sa belim lukom.

Што те нема

pre 6 godina

Сваког јутра жена ми испржи 5-6 јаја на свињској масти, а ја пре тога
претурим једну или две чаше ракије. Уље увек имамо у кући али га слабо трошимо.

9,09

pre 6 godina

Maslinovo ulje je dobro za svašta (i za rane npr. pa su nekada vojske obavezno nosile i njega sa sobom), ali za srpsku salatu npr., probali smo, nije tako ukusno kao obično suncokretovo. Daje neki ukus koji se ne slaže sa paradajzom, krastavcem i lukom. Ali, o ukusima.......

juande servia

pre 6 godina

Случаj палминог уља и његово присуство у храни види се за изрицање казне на основу следећих чињеница:
Његов профил у засићеним масним киселинама дуго се сматра нездравим и зато се не препоручује.
У оквиру овог засићеног профила, недавна истраживања пружају више доказа о штети коју претпоставља палмитинска киселина. Оно што чини палмово уље, посебно богато овом масном киселином, један је од најгорих избора за храну.

juande servia

pre 6 godina

Због тога се великодушно користи у кондиторским производима, често чинећи део чоколаде и других. Остаје чврстo, одржава облик производа и када се уноси у уста лепо се топи. Можда ћете наћи супституте - на пример, соје , друга хидрогенирана уља или кокосов бутер - али они нису тако јефтини као они који се добијају од палмовог уља.
Узрок против палминог уља због његовог утицаја на здравље отворен је већ vise година. Главни аргумент је био - и наставља да буде - његов профил липида: тј, природа масних киселина које то чине. У суштини је da масноће богато засићеним масним киселинама, директно su везанe за повећање различитих метаболичких болести. Ne zaboravimo направљена су две велике групе мастим, "добрe" и "лошe".
Један од осумњичених који се налазе на подијуму најгорих засићених масти је палмитинска киселина, масна киселина са релативно кратким угљеничним ланцем-
Мало је сумње у њено присуство у исхрани у вези са различитим метаболичким дисфункцијама, укључујући и дијабетес.У директној вези са начином прерадe, прошлог маја ЕФСА је објавила извјештај Загађивачи присутни у плодовима поврћа у преради у којима pосебна је важност генотоксична и карциногена природа фамилије једињења званих глицидил естри масних киселина, које се формирају третманом биљних уља на високим температурама (на више од 200ºЦ). Нешто уобичајено у случају палмовог уља, пошто је овај процес неопходан да би се уклонио његов значајан црвенкаст изглед и побољшао његов укус и мирис.

juande servia

pre 6 godina

Na zalost na internetu se iznose raznorazne gluposti i analiza kao i komentari. U razvijenom svetu maslinovo ulje je ne prikosnoveno dok je palmino ulje na crnoj listi iako se masovno upotrebljava u cokoladnoj industriji. Konstantno se preporucuje izbegavanje ovog ulja u ishrani dece. Нису сва биљна уља и масти исте а њихови ефекти на здравље потрошача су такође сасвим различити. Док неки имају профил који може бити дефинисан као здрав, потрошња других је повезана сa повећаним ризиком различитих нежељених поремећаја. Због тога је тренутни стандард о обележавању хране у Европској унији јасно ставио до знања да треба изјећи неодређени и лаган израз "биљна уља" - уобичајено у спискu састојака - или бар конкретно у етикети, поrекло ових уља и масти. Један од главних осумњичених који се скривају под том генеричком фигуром је палмinо уље и његови вишеструки деривати.
Ова маст никад није била na dobrom glasu i svaki dan izlaze novi dokazi protiv. na zalost siroko je rasprostranjena njegova upotreba u prehrambenoj industriji a neke od firmi koje ga najvise koriste su Unilever, Nestlé, Kellogg’s, Burger King, McDonalds, Starbucks o Ferrero izmedju ostalih. Постоји двоструко оправдање да се објасни његова масовна употреба: веома je економичno у поређењу са мастима и уљима из другог извора, i веома прилагодљивo. Kарактеристика коју индустрија највише цени је његова температура топљења, због чега ostaje чврстo на собној температури уз одржавање свиленкасте и неоштећене текстуре

Remus

pre 6 godina

Veoma dobar clanak. Citaoci bi trebali znati da su hidrogenizovana ulja stetnija ( puno ) od zasicenih masnoca i to je sva filozofija. RDA ne tolerise nikakav unos ovakvih ulja vec nekoliko godina. Histerija oko maslinovog ulja je prevelika i ono je godinama najgora solucija cak i za salatu ( ako si u kontinentalnom delu zemlje ) zbog visokog procenta Omega 6 kisleina koje deluju na nizi nivo HDL-a a da ne spominjemo da je pecenje na tom ulju jedna od najgorih stvari koja se moze uraditi u toku dana. To sto Oliver sve radi na maslinovom ulju govori nam da se on od silnih biznisa ne stize malo obrazovati u svojoj struci koja se tako dinamicno menja. ( On je Kuvar ali ne i Nutricionista sto nikako nije isto. )

jelena

pre 6 godina

Maslinovo ulje ima visoku temperaturu gorenja. Palmino je najjeftinije, ali nije zdravo, kao ni kokosovo. Za prženje ulje kikirikija ili, još bolje, ghee, puter iz koga je uklonjena voda.

sremac

pre 6 godina

za salatu koristimo iskljucivo hladno cedjeno suncokretovo ulje a za pecenje svinjsku mast, najbolje je koristiti ono sto je u nasem okruzenju,

zena-zmaj

pre 6 godina

pouzdano znam da su mi i deda i pradeda dozivjeli skoro 100 godina, a pouzdano znam i da mi ni baba ni prababa nisu u toru drzale kokos, tako da, zao mi je, drugari, nista vam ne vjerujem.

Tijana

pre 6 godina

kampanja protiv palmiog ulja je zbog jezivog uticaja na ekosisteme. spaljuju sume da bi sadili palme, unistavaju stanista orangutana. spaljuju ih zive :( zbog toga radije przim na suncokretu nego da podrzavam ubijanje. savetujem i vama bojkot

9,09

pre 6 godina

Maslinovo ulje je dobro za svašta (i za rane npr. pa su nekada vojske obavezno nosile i njega sa sobom), ali za srpsku salatu npr., probali smo, nije tako ukusno kao obično suncokretovo. Daje neki ukus koji se ne slaže sa paradajzom, krastavcem i lukom. Ali, o ukusima.......

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!

andreas kisser

pre 6 godina

Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 9. novembar 2017 21:40)

ti i ovi koji su ti dali plus! ne vodi se kampanja protiv palminog ulja jer je nezdravo, vec isuvise jeftino, pa se po indoneziji i maleziji masovno krce tropske sume i pretvaraju u plantaze palmi; dakle zarad kratkotrajne dobiti na istoku se unistava biodiverzitet, a na zapadu (glavnom kupcu palminog ulja, kao jeftine zamene za lokalno proizvedena ulja) se unistava citava jedna grana poljoprivrde. a za maslinovo ulje se vec decenijama zna da na njemu ne treba prziti vec ga koristiti samo za salate. to sto ga koriste lokalne mediteranske kuhinje poslednja 3,4 milenijuma ne znaci da je zdravo za svaku upotrebu (gde inace mislis da u onom krsu italijani ili markonaci gaje suncokret ili uljanu repu?). zar sam zaista morao da objasnjavam ovo?

krum

pre 6 godina

Maslinovo ulje je itekako poželjno za prženje.Već u drugoj rečenici je povelika neistina.Najzdravija ulja za pečenje kao podnaslov nema smisla već prženje.Najveći je problem u Srbiji kako doći do maslinovog ulja,to što kupujete u radnjama je bacanje novaca,pa stoga kupite slaninu i topite mast kod kuce i ima da pucate od zdravlja.A i guščija mast je izuzetna.

Што те нема

pre 6 godina

Сваког јутра жена ми испржи 5-6 јаја на свињској масти, а ја пре тога
претурим једну или две чаше ракије. Уље увек имамо у кући али га слабо трошимо.

Swedenonline

pre 6 godina

(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 09. novembar 2017 21:40)

Probaj malo da se podučiš o razlici hladno cedjenog i rafinisanih ulja.
Šta je Cx:0
Cx:1
Cx:2
Cx:3
itd..

Cole

pre 6 godina

U salatu maslinovo ulje a peći na svinjskoj masti. Sve osim ribu, naravno. To je to.
(Letač, 9. novembar 2017 20:35)

Nisi ni svestan koliko si pogresio
za przenje ribe. Naime, pre desetak
godina kada sam video da komsija
przi ribu na svinjskoj masti, zivot
mi se smucio (a bas sam se naostrio),
medjutim, kada sam probao, nisam mogao
da verujem koliko je dobro ispalo,
od tada ribu spremam iskljucivo na masti. Poz.

Filip

pre 6 godina

I zato su sve pekare unistile burek jer ga prave umesto na svinjskoj masti na palminom ulju koje je izuzetno jeftino jer se uvozi ko zna koji kvalitet a pitanje je da li je vec bilo i korisceno pa onda ispada da je stetnije od svih drugih ulja.

Evo pravog pitanja za novinare.
Ko vrsi uvoz na veliko palminog ulja u Srbiju?
Da li neko kontrolise kvalitet tog ulja?

Sou program

pre 6 godina

Jedan vrlo amaterski i nepotpun tekst...zaista ne mogu da vjerujem sta objavljujete.... cisto za nekoga ko je pitao: Maslinovo ulje je izuzetno zdravo ali nije dobro za przenje, dok naprimer maslinovo ulje koje je po nekoliko puta preradjeno i koje nije kvalitetno za ishranu moze biti odlicno za przenje....

Swedenonline

pre 6 godina

"Ipak, ako ikada dođete u priliku da nabavite ulje avokada"

Nekada mi na pamet da ga palim, 20€ za litar najbolje ide po pola čašice rakije na iskap, jednom dnevno. :)

Mikiriki

pre 6 godina

Da maslinovo ulje nije podesno za przenje na visokom temperaturama, ali niko ne kaze na koja je to temperatura? To je preko 210‘C, a u vecini slucajeva je necete preci.
Maslinovo ulje nije za rernu, a ukoliko na ringli gurate preko 200‘c onda verovatno jedete djon umesto socnog parceta mesa.

NYC

pre 6 godina

Šalite se za palmino ulje? Avokado je definitivno najbolje, moze da se peče na čak 500 F. Volela bih da koristim i svinjsku mast, ali ovde gde ja zivim ne mogu baš lako da je pronadjem čistu, već samo sa nekim dodacima. Pričajte šta hoćete za maslinovo, ali ja ne mogu drugo da koristim kada pravim špagete sa belim lukom.

juande servia

pre 6 godina

Na zalost na internetu se iznose raznorazne gluposti i analiza kao i komentari. U razvijenom svetu maslinovo ulje je ne prikosnoveno dok je palmino ulje na crnoj listi iako se masovno upotrebljava u cokoladnoj industriji. Konstantno se preporucuje izbegavanje ovog ulja u ishrani dece. Нису сва биљна уља и масти исте а њихови ефекти на здравље потрошача су такође сасвим различити. Док неки имају профил који може бити дефинисан као здрав, потрошња других је повезана сa повећаним ризиком различитих нежељених поремећаја. Због тога је тренутни стандард о обележавању хране у Европској унији јасно ставио до знања да треба изјећи неодређени и лаган израз "биљна уља" - уобичајено у спискu састојака - или бар конкретно у етикети, поrекло ових уља и масти. Један од главних осумњичених који се скривају под том генеричком фигуром је палмinо уље и његови вишеструки деривати.
Ова маст никад није била na dobrom glasu i svaki dan izlaze novi dokazi protiv. na zalost siroko je rasprostranjena njegova upotreba u prehrambenoj industriji a neke od firmi koje ga najvise koriste su Unilever, Nestlé, Kellogg’s, Burger King, McDonalds, Starbucks o Ferrero izmedju ostalih. Постоји двоструко оправдање да се објасни његова масовна употреба: веома je економичno у поређењу са мастима и уљима из другог извора, i веома прилагодљивo. Kарактеристика коју индустрија највише цени је његова температура топљења, због чега ostaje чврстo на собној температури уз одржавање свиленкасте и неоштећене текстуре

juande servia

pre 6 godina

Због тога се великодушно користи у кондиторским производима, често чинећи део чоколаде и других. Остаје чврстo, одржава облик производа и када се уноси у уста лепо се топи. Можда ћете наћи супституте - на пример, соје , друга хидрогенирана уља или кокосов бутер - али они нису тако јефтини као они који се добијају од палмовог уља.
Узрок против палминог уља због његовог утицаја на здравље отворен је већ vise година. Главни аргумент је био - и наставља да буде - његов профил липида: тј, природа масних киселина које то чине. У суштини је da масноће богато засићеним масним киселинама, директно su везанe за повећање различитих метаболичких болести. Ne zaboravimo направљена су две велике групе мастим, "добрe" и "лошe".
Један од осумњичених који се налазе на подијуму најгорих засићених масти је палмитинска киселина, масна киселина са релативно кратким угљеничним ланцем-
Мало је сумње у њено присуство у исхрани у вези са различитим метаболичким дисфункцијама, укључујући и дијабетес.У директној вези са начином прерадe, прошлог маја ЕФСА је објавила извјештај Загађивачи присутни у плодовима поврћа у преради у којима pосебна је важност генотоксична и карциногена природа фамилије једињења званих глицидил естри масних киселина, које се формирају третманом биљних уља на високим температурама (на више од 200ºЦ). Нешто уобичајено у случају палмовог уља, пошто је овај процес неопходан да би се уклонио његов значајан црвенкаст изглед и побољшао његов укус и мирис.

juande servia

pre 6 godina

Случаj палминог уља и његово присуство у храни види се за изрицање казне на основу следећих чињеница:
Његов профил у засићеним масним киселинама дуго се сматра нездравим и зато се не препоручује.
У оквиру овог засићеног профила, недавна истраживања пружају више доказа о штети коју претпоставља палмитинска киселина. Оно што чини палмово уље, посебно богато овом масном киселином, један је од најгорих избора за храну.