Ponedeljak, 06.11.2017.

15:09

"Cilj da bude što više roditelja među studentima"

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je cilj da bude što više roditelja među studentima.

Izvor: Tanjug

"Cilj da bude što više roditelja meðu studentima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 6 godina

Ne znam zasto komentarisem, mozda jer sam malo iznenadjen. Studiranje je divan period zivota mahom posvecen ucenju ali i dozivljaju sveta, kniga, drustva, ljubavi, seksa, cega god. Taj period ima samo jedan zdravorazumski ishod. Diplomiranje.
Znaci: pustite studente da studiraju i obrazuju se.

Mora da je greska, ali mozda i nije. Srbija izdvaja $250,000 za programe koji treba da pripreme ili popularizuju roditeljstvo. Ako je prioritet zaista natalitet, onda se ne nagovaraju studenti da zatrudne, nego se odvoji malo vise novca od 3 luksuzna automobila ( i dalje ne verujem, 24 miliona dinara, to je zaista 240,000 dolara???)
Znaci kupe se mali stanovi, obezbedi neko radno mesto, pokaze se neka doza optimizma da znamo kuda idemo i tada ce se mladi odlucivati na roditeljstvo i porodican zivot. Ako je to zaista nesto sto se zeli, nesto da se pomogne nasoj deci pa dajte, otvorite se malo.
Ako se nema, planira se kako da se ima, sta je prece. Razumem ja to. Ali ostavite studente da uce.

Stefan

pre 6 godina

Ovo je verovatno najpromašeniji cilj ikada. Student-roditelj znači dva stvari, obe jako loše. Prvo, znači formiranje materijalno nezbrinutih porodica: studenti po pravilu nisu zaposleni, nemaju rešeno stambeno pitanje, neretko su i izdržavana lica - sa materijalne strane sasvim nespremni za zasnivanje porodice. Drugo, ovo znači i drastično umanjenje šanse da će takvi studenti studije uopšte moći da završe usled ogromnih novih obaveza. Ukratko, naša ministarka ima cilj koji podrazumeva nastanak materijalno nezbrinutih porodica sa umanjenim perspektivama da budu kvalitetno zbrinute u budućnosti. Ostajem zapanjen količinom nepromišljenosti u ovome.

Radnik

pre 6 godina

@sin lovca na medvede:

To je tako funkcionisalo u vreme nasih oceva i dedova. Danas zavrsavas koledz (B.Sc) s 21, trazis posao, uzimas kredit i zasnivas porodicu. A onda upisujes master koji zavrsavas uz rad ili se skolujes po kursevima i trazis bolji posao, da mozes da se zaduzis jos vise. Onda opet u skolu da bi naucio ono sto se promenilo dok si menjao trecem detetu pelene. Ili se zaduzujes da platis MBA za koji ti kazu kako ce ti se isplatiti kada ga zavrsis pa postanes direktor ili VP. Onda to zavrsis i postanes VP a onda dodje do tzv reorganizacije ili puknes od burnouta a kazu ti kako je to zato sto nisi radio na sebi i nisi isao na jogu, fitnes, meditaciju i jeo si prasetinu a ne bademe i avokado sa chia semenkama ... pa zavrsis bez posla, porodice i kuce i opet Jovo nanovo otvaras kafanu ... i kada napunis 70 kazu ti da nemas penziju jer nisi dovoljno stedeo. I uvek nesto nisi dovoljno radio - ucio, radio, rasio na sebi, stedeo ... Sve u svemu, zivot u ovom veku nema smisla!

sturmmann

pre 6 godina

1) Da li je ovo deo VAŠEG famoznog PILOT - PROJEKTA za podizanje nataliteta koji ste pripremili za, pazi sad, Babušnicu, Crnu Travu, Rakovicu i još jedno mesto? Koliko godina ima najmlađa žena u Babušnici, studentkinja možda? Kolika je prosečna starost žena u Babušnici, studentkinje možda, ne?
2)Da li znate uopšte ŠTA PRIČATE ILI VAM JE NEKO NAPISAO ŠTA DA KAŽETA I KAKO DA MISLITE?
3)Da li je ovo VREĐANJE INTELIGENCIJE ILI HOĆETE DA NAS FASCINIRATE VAŠOM?
4)Da li se deca odevaju, hrane, školuju, itd, O TROŠKU ATMOSFERE MOŽDA?
5)Odštampajte vaš govor i podelite ga studentima i studentkinjama; potom im pokažite najkraći put do aerodroma. Čisto da se ne dvoume.
6)BOŽE SAČUVAJ!!!

Ana

pre 6 godina

Mislim da medju studentkinjama ima zalosno visok procenat prekinutih trudnoca zbog neadekvatnog seksualnog obrazovanja, bolje da se ozbiljno poradi na tom problemu, da se uvede redovne ginekoloske kontrole u studentskim domovima zdravlja, drze predavanja o polno prenosivim bolestima, govori o rizicima koje nose nezasticeni polni odnosi i narocito rzicima koje nose abortus koji je izgleda u nasoj populaciji najcesci vid zastite od nezeljene trudnoce

да да

pre 6 godina

Само када оду одавде !!!!! Од чега да се издржавају ? Да раде у вучићевим фабрикама за 20-30.000 динара ?!? Срам Вас било !!!!

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo za Ministarku, Cela ta akcija "Vise roditelja studenata" gde studenti roditelji dobijaju novcanu pomoc u visini tri republicka proseka svakog meseca do bebine trece godine i povoljan kredit za stan sa grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2.5% godisnje na 25 godina, i onaj detalj sto studenti roditelji cim postanu apsolventi ako imaju prosek veci od 7,5 automatski dobijaju radno mesto u struci, pa to je prosto za svako postovanje. Sta, nije tako? Pogresno san informisan? Gospodjo Ministarko prekinite sa demagogijom o natalitetu. Dajte neku nadu mladima za posao , povoljne studentske kredite, mogucnost za pocetak zajednickog zivota za mlade a oni ce vec znati sta treba da rade, ne trebate vi da im drzite svecu.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Katastrofa. Kao redovan student koji je diplomirao u 4.5 godine, dalekih 60.tih, sto smatram profesionalnim studiranjem, sto ce reci da su mi studije tada bile jedina profesija ovo blago rečeno ne razumem. Da student ima porodicu? Dokle se je došlo, pa onda nije cudo da se studira 10, 15 pa i 2O godina. To je amaterski studij od koga niko nema nikakve koristi. Studij mora biti završen do 24-25 gidine, do 35 godine se postiže vrh karijere, a sve posle toga je sticanje iskustva i izdrzavanja poroduce. Sve osim ovoga nema nikakog smisla i predsavlja obicno gubljenje vremena.

ma sta mi rece?

pre 6 godina

Ma super si to smislila. A ko ce da izdrzava te ljude? Nismo mi Svedska ili Nemacka, gde zena moze komotno da napusti svoj posao (cesto dobro placen) kako bi provodila vreme u kuci s decom, jer:

1. U Srbiji se od jedne plate ne moze ziveti.

2. U Srbiji muz zbog ostavi zenu i decu kako bi se provodio, a kada ga pojure za alimentaciju on samo kaze kako je nezaposlen (jer radi na crno). Kada hoce da mu zaplene imovinu, on kaze kako zivi kod roditelja i kako stvari u stanu roditelja nisu njegove. Ili se izgubi u nepoznatom pravcu, pa sud zakljuci da je gospodin "nedostupan sudu" i tu se prica zavrsava, a zenina golgota se nastavlja.

3. U Srbiji muz maltretira zenu, a kada ova uplakana ode u policijsku stanicu dobace joj da je sama kriva sto je muz bije, smeju joj se i posalju je kuci na turu jacih batina. I poruce joj da ce da posalju patrolu kada bude umrla od tih batina.

4. U Srbiji je studiranje uz rad jezivo teska stvar, to znam jer sam to prosao tokom poslednje godine studija. A studiranje uz decu je nemoguce!

5. U Srbiji deca padaju na teret roditelja cak i posle 30-te godine zivota, tako da je ovo direktan poziv ljudima da se popnu na roditeljsku grbacu. A matorim roditeljima je ovo direktan poruka kako treba da se "malo pomuce" za svoju decu, jer su "teska vremena".

duranskY

pre 6 godina

kakva demagogija i kakvo shlihtanje mladima !!! obezbedite studentima bolje uslove za studiranje, kvalitetne domove, besplatne udzbenike, kredite...
posle studija zadrzite ih u Srbiji, dobrim uslovima za rad i zivot.
to su problemi, a ne da radjaju decu dom studiraju pa ce onda sa nezavrsenim fakultetima raditi za 200 evra u novo-otvorenim fabrikama...

del boj

pre 6 godina

Za sve zemlje koje imaju visok natalitet zajednički su siromaštvo, razvijena korupcija, loše obrazovanje. Moja preporuka je da u narednom periodu što više smanjimo standard građana, što će neminovno dovesti do povećanja nataliteta. Očekujem vrlo brzo paket mera i zakona koji će dovesti do pada životnog standarda i zaustavljanja bele kuge. Ne bi bilo lose i donošenje desetogodišnjeg plana siromašenja građana, a ukoliko natalitet ne poraste dovoljno, taj period produžiti na još pet godina.

ja

pre 6 godina

OK je izjava ako se misli na to da se privuku ljudi koji su se ostvarili kao roditelji i već rade, da upisuju fakultete. Ali ako se (što je verovatnije) misli da studentkinje od 19 godina ljuljaju kolevku i uče za ispit je monstruozno. Prvo, živimo u 21. veku i forsiranje žena da rađaju u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima samo zato što ne možemo da obezbedimo adekvatnu negu bebama i majkama koje rađaju u kasnim tridesetima je jednostavno priznavanje poraza i nesposobnosti države. Drugo, čuvanje malog deteta i završavanje fakulteta (pojedinačno) su 2 najteže stvari za čoveka i 2 najozbiljnija životna ispita za svakog od nas. Teranje žena da to čine istovremeno je jednostavno nehumano jer, ili će da trpi dete, ili škola (a, u svakom slučaju, majka). Jedino ako hoćete da potpuno srozate kvalitet visokog obrazovanja i da, npr, uvedete ESPB bodove za trudnice i porodilje...

Zoran

pre 6 godina

Mislim da je mnogo pametnije da se dele besplatno kondomi, AB pilule, spirale, a jos tokom skole da se deca obrazuju na seksualnom planu.

Pa onda kao studenti da se vole, kako vole. Ali bez nezeljenih trudnoca i bezbrojnih abortusa.

A decu da stvaraju, kada srede zivot.

Veseli

pre 6 godina

Dve koleginice upisale fax 2004,apsolvirale 2009,koje su rodile po troje dece zadnjih 7 godina,upisale su po starom zakonu,sad ih zovu vecitim studentima,a za godinu dana ce ih izbaciti sa fakulteta jer im istice rok,imaju po 4 ispita do kraja i nema sanse da ih daju,nemaju vremena da uce,a kako kazu tek za 2-3 godine ce imati vremena da dovrse fax,samo ce tad umesto 4 imati 14 kad ih prebace na Bolonju-častiće ih drzava sa 10 ispita zato sto su radjale tokom studiranja!

miki

pre 6 godina

Studenti - roditelji u zemlji gde je 80% mladih nezaposleno ili nema prihode niti ima neku blistavu budućnost. Roditelji tih studenata u većini slučajeva radi za niske plate koje nisu dovoljne za normalan zivot, skolovanje studenata i izdržavanje bebe. Neki bi rekli, drzava podrsava rađanje, hah novac koji nije dovoljan za trudnice stize nakon 6 meseci od prijave. I to jednokratna pomoc... Ima jos mnogo argumenta protiv ovoga a malo mesta xa pisanje.

Prvo je potrebno stvoriti efikasan sistem pomoći mladim roditeljima pa tek onda ovo predložiti. Predlog ovakav je glupost ziva.

Vasilije

pre 6 godina

Ovo je sasvim u duhu Orvelovih predskazanja!Polovina te dece zivece bez oca, polovina tih studentkinja nikada nece zavrsiti fskultet ali ce drzavne statistike pokazivato boljitak. Da se pokrene slicna akcija i medju penzionerima bez dece? Ako ne mogu, onda bar oni bez unucica da pomognu samohranim studentkinjama, kao vrsioci duznosti deka i baka?

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Evo ovako: obezbedite mi pristojan zivot od nekog obicnog posla (da mogu da platim racune, kupim hranu i sta mi treba za bebu), priliku da se odvojim od svojih i moze.

Ciljane grupe

pre 6 godina

I da bude što više studenta među roditeljima! U svakom slučaju, da bude što više svega i svačega (bez obzira na smislenost ili besmislenost), pogotovo pred izbore.

E moj svete

pre 6 godina

A gde ce studenti sa decom? Da ih uvale babama i dedama na cuvanje sa sve velikim skolarinama i verovatnocom od 2% da ce naci posao posle studija? Kako je vama dobro dok nam servirate vase pametne ideje.

Istinski ženoljub

pre 6 godina

Kakva glupost...

Smanjite dužinu školovanja na 23 godine (smanjenjem osnovne i srednje skole), umanjujte porez na zaradu svakim detetom za 30%, svako rodjeno dete za ženu dodatne dve njene prosečne godine staža... samo toliko...

neobavezno

pre 6 godina

Kada bi roditelji tih studenata bili placeni kao vi ili kada bi ti studenti bili placeni od pomocnih poslova toliko da zadovolje osnovne ljudske potrebe a drzava dotirala podsticajno za bebu, mozda bi ta vasa fantazija imala izglede da pistane realnost. Ovako, sanjajte i dalje draga gospodjo, za to ste i
placeni.

Dragana

pre 6 godina

Je l' ovo realno?

Ja razumem da kao žele da podstiču mlade devojke da postanu majke ALI:
1. Zar je stvarno tolika katastrofa da devojka/mladi par sačekaju par godina dok BAREM ne diplomiraju? (da ne pričam dalje o stažiranjima, volontiranjima, pripravničkim itd.)
2. Toliko je devojaka u vanbračnim ili bračnim vezama koje NE studiraju i na koje bi ovi iz ministarstva mogli da obrate pažnju, a oni se uhvatili baš ovog dela koji studira, pa aman.

Dalje: "...projekat "Akademska beba" inicijatora Studentske unije na kome intenzivno radi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i u okviru koga je do sada pružena podrška za održavanje trudnoće 800 trudnica za poslednjih pet godina."
Ukoliko ovaj projekat posluje u smislu davanja podrške studentkinjama koje zatrudne tokom studija (planirano ili ne) - podržavam. ALI ako je njihova premisa da utiču na studentske parove i studentkinje da započnu porodicu dok su još na fakultetu - onda mi nije jasno da li su normalni, tj. pogledati pod 1 & 2.

Icarus87

pre 6 godina

Pa mislim.... Stvarno! Supruga i ja radimo u državnom zdravstvu i situacija je takva da ona kao lekar ne sme da ostane trudna jer pitanje je da li će je posle vratiti na posao, jer joj produžuje ugovor na svakih 3-6 meseci. I kada pogledam koliki si naši mesečni troškovi na stanarinu, račune i naše potrebe, ne smemo da se usudimo proširivati porodicu. E, a zamisli sad da si jos i student bez redovnih primanja.

Slavisa V.

pre 6 godina

"Cilj da bude što više roditelja među studentima"

Ministarko, ovo je izjava za anale! Pa, je l' se tamo ide da se prave deca ili da se nesto nauci i stekne diploma iz neke oblasti? A od tih 140 trudnih studentkinja koje ce biti majke tom detetu nisam siguran da ce isto toliko biti i oceva. Tesko sta moze da me zacudi u danasnjem svetu svakakvih uzasa, ali ova izjava...ostao sam zatecen.

student koji nije trudan

pre 6 godina

Pa valjda je vazno da studenti u Srbiji prvo zavrse fakultete i nadju posao kako bi mogli osnuju porodice i imaju decu kojoj bi mogli da obezbede pristojan zivot i detinjstvo. Napredni mozgovi zadivljuju nedostatkom bilo kakvog osecaja za realnost i logiku.

321

pre 6 godina

O cemu ona prica ?!
Sve beneficije za trudnice su uklonjene nakon sto su "zuti" otisli sa vlasti.
Imati bebu u danasnje vreme u Srbiji zahteva dobru ekonomsku situaciju. Pa pored studija i brdo novca koje mora na studije da ide jos i bebu da imaju ?

vladimir

pre 6 godina

Roditelji tih studenata se odricu svega da bi svojoj deci omogucili skolovanje I neku perspektivu u zivotu a pametna ministarka bi da ih u tome spreci. Koliko procentualno studenata zavrsi fakultet kada dobije decu? Tu studiranja vise nema.Moj savet svim studentima , mladim ljudima: Ako zelite nesto vise od pukog prezivljavanja I borbe za opstanak , bezite iz Srbije. Ta deca koju budete izrodili negde daleko imaju mnogo vise sanse I prava na buducnost.

Ћира

pre 6 godina

Лако је водити трудноћу за време студија, али је тешко родити на другој години студија, затим завршити још две, а уз то бринути о новорођенчету. Ако студенткиња није из НС, онда мора плаћати и стан, јер јој врв неће у дому дозволити бебу, где је подстанар, ту је порез, где је порез ту су гомиле новца за расипање. Притом се не помиње да је маса трудних студенткиња затруднела ванбрачно, а мноштво ванбрачне деце ствара мноштво самохраних родитеља, а то је све осим добро.

Vladimir

pre 6 godina

Gospodjo ministarka, moja zena nije primala platu dok je bila trudna jer je bila na ugovoru i to onom probnom od mesec dana koji su obnavljali 4godine i radio sam ko konj da bi izgurao to(nikad vise), a ocekujete od studenata? Hahahahaha

ceftriaxone

pre 6 godina

Студенти немају новца себе да издржавају, а још треба децу да праве?!?
Свака част

Booster

pre 6 godina

"Ona je posetila Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu i tom prilikom izjavila je da je cilj da bude što više roditelja među studentima, te da je trenutno 140 trudnih studentkinja u Novom Sadu."

Pročitah nekoliko puta i ni dalje ne mogu da verujem šta sam pročitao.

zanimljivo

pre 6 godina

A kako ce ti studenti da izdrzavaju decu? Da nece mozda da studiraju, rade i odgajaju decu u isto vreme? Cilj je da prvo zadrzimo te studente u zemlji a ne da idu u beli svet, pa onda da se zaposle i omoguce sebi da osnuju porodicu i da bude sto brojnija. Ali ipak je ovo Srbija i sve ovo naizgled normalno izgleda kao naucna fantastika.

besna glista

pre 6 godina

U zemlji siromastva i mrznje ne moze biti srecnog zivota. To polako uvidja sve veci broj ljudi i bezi odavde da decu radja u drugim, uredjenijim drustvima koja nisu toliko zadojena zlobom i pakoscu.

Mila

pre 6 godina

Zašto se ne spominje starosna granica. Da, pomoći će se studentima ali samo do 27. godine, posle toga kakav god da si-trudan,invalidan, siromašan...nisi njihova briga i snalaziš se sam.

Igor

pre 6 godina

Pa to je sjajna ideja. Em se povećava natalitet, em se smanjuje odliv mozgova, jer ko dobije dete naravno da će odustati od fakulteta, a bez fakulteta možeš da se slikaš.

Ne znam kako

pre 6 godina

Strasno , uvazenu ministarku ako bi neko zamolio da uredi malo pripravnicki staz sto se tice ljudi koji su zavrsili pravni fakultet ako vec ima interesovanja prema studentima , zamolite redakcijo uvazenu gospodju da studenti koji se finansiraju iz budzeta nemaju rashoda ni za udzbenike I ostala potrebna sredstva za nastavu , zamolite je da svi vredni ljudi koji zavrse fakultet na vreme , u 23. Godini budu u mogucnosti da dobiju dete vec u 25. , da budemo u mogucnosti da tom deteutu pruzimo sve materijalno, student kome je stalo do fakultet a I koji ga ozbiljnim shvata nema postovana gospodjo vremena za druge stvari , nisu fakulteti igra I sporedna stvar , vi ministarka omogucite da sa diplomom moze detetu da se priusti normalno detinjstvo a to nije moguce bez 1000 e plate koju uzgred svi zasluzujemo

ceftriaxone

pre 6 godina

Студенти немају новца себе да издржавају, а још треба децу да праве?!?
Свака част

Igor

pre 6 godina

Pa to je sjajna ideja. Em se povećava natalitet, em se smanjuje odliv mozgova, jer ko dobije dete naravno da će odustati od fakulteta, a bez fakulteta možeš da se slikaš.

besna glista

pre 6 godina

U zemlji siromastva i mrznje ne moze biti srecnog zivota. To polako uvidja sve veci broj ljudi i bezi odavde da decu radja u drugim, uredjenijim drustvima koja nisu toliko zadojena zlobom i pakoscu.

student koji nije trudan

pre 6 godina

Pa valjda je vazno da studenti u Srbiji prvo zavrse fakultete i nadju posao kako bi mogli osnuju porodice i imaju decu kojoj bi mogli da obezbede pristojan zivot i detinjstvo. Napredni mozgovi zadivljuju nedostatkom bilo kakvog osecaja za realnost i logiku.

Booster

pre 6 godina

"Ona je posetila Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu i tom prilikom izjavila je da je cilj da bude što više roditelja među studentima, te da je trenutno 140 trudnih studentkinja u Novom Sadu."

Pročitah nekoliko puta i ni dalje ne mogu da verujem šta sam pročitao.

E moj svete

pre 6 godina

A gde ce studenti sa decom? Da ih uvale babama i dedama na cuvanje sa sve velikim skolarinama i verovatnocom od 2% da ce naci posao posle studija? Kako je vama dobro dok nam servirate vase pametne ideje.

Vladimir

pre 6 godina

Gospodjo ministarka, moja zena nije primala platu dok je bila trudna jer je bila na ugovoru i to onom probnom od mesec dana koji su obnavljali 4godine i radio sam ko konj da bi izgurao to(nikad vise), a ocekujete od studenata? Hahahahaha

321

pre 6 godina

O cemu ona prica ?!
Sve beneficije za trudnice su uklonjene nakon sto su "zuti" otisli sa vlasti.
Imati bebu u danasnje vreme u Srbiji zahteva dobru ekonomsku situaciju. Pa pored studija i brdo novca koje mora na studije da ide jos i bebu da imaju ?

ma sta mi rece?

pre 6 godina

Ma super si to smislila. A ko ce da izdrzava te ljude? Nismo mi Svedska ili Nemacka, gde zena moze komotno da napusti svoj posao (cesto dobro placen) kako bi provodila vreme u kuci s decom, jer:

1. U Srbiji se od jedne plate ne moze ziveti.

2. U Srbiji muz zbog ostavi zenu i decu kako bi se provodio, a kada ga pojure za alimentaciju on samo kaze kako je nezaposlen (jer radi na crno). Kada hoce da mu zaplene imovinu, on kaze kako zivi kod roditelja i kako stvari u stanu roditelja nisu njegove. Ili se izgubi u nepoznatom pravcu, pa sud zakljuci da je gospodin "nedostupan sudu" i tu se prica zavrsava, a zenina golgota se nastavlja.

3. U Srbiji muz maltretira zenu, a kada ova uplakana ode u policijsku stanicu dobace joj da je sama kriva sto je muz bije, smeju joj se i posalju je kuci na turu jacih batina. I poruce joj da ce da posalju patrolu kada bude umrla od tih batina.

4. U Srbiji je studiranje uz rad jezivo teska stvar, to znam jer sam to prosao tokom poslednje godine studija. A studiranje uz decu je nemoguce!

5. U Srbiji deca padaju na teret roditelja cak i posle 30-te godine zivota, tako da je ovo direktan poziv ljudima da se popnu na roditeljsku grbacu. A matorim roditeljima je ovo direktan poruka kako treba da se "malo pomuce" za svoju decu, jer su "teska vremena".

Slavisa V.

pre 6 godina

"Cilj da bude što više roditelja među studentima"

Ministarko, ovo je izjava za anale! Pa, je l' se tamo ide da se prave deca ili da se nesto nauci i stekne diploma iz neke oblasti? A od tih 140 trudnih studentkinja koje ce biti majke tom detetu nisam siguran da ce isto toliko biti i oceva. Tesko sta moze da me zacudi u danasnjem svetu svakakvih uzasa, ali ova izjava...ostao sam zatecen.

Icarus87

pre 6 godina

Pa mislim.... Stvarno! Supruga i ja radimo u državnom zdravstvu i situacija je takva da ona kao lekar ne sme da ostane trudna jer pitanje je da li će je posle vratiti na posao, jer joj produžuje ugovor na svakih 3-6 meseci. I kada pogledam koliki si naši mesečni troškovi na stanarinu, račune i naše potrebe, ne smemo da se usudimo proširivati porodicu. E, a zamisli sad da si jos i student bez redovnih primanja.

Veseli

pre 6 godina

Dve koleginice upisale fax 2004,apsolvirale 2009,koje su rodile po troje dece zadnjih 7 godina,upisale su po starom zakonu,sad ih zovu vecitim studentima,a za godinu dana ce ih izbaciti sa fakulteta jer im istice rok,imaju po 4 ispita do kraja i nema sanse da ih daju,nemaju vremena da uce,a kako kazu tek za 2-3 godine ce imati vremena da dovrse fax,samo ce tad umesto 4 imati 14 kad ih prebace na Bolonju-častiće ih drzava sa 10 ispita zato sto su radjale tokom studiranja!

Ћира

pre 6 godina

Лако је водити трудноћу за време студија, али је тешко родити на другој години студија, затим завршити још две, а уз то бринути о новорођенчету. Ако студенткиња није из НС, онда мора плаћати и стан, јер јој врв неће у дому дозволити бебу, где је подстанар, ту је порез, где је порез ту су гомиле новца за расипање. Притом се не помиње да је маса трудних студенткиња затруднела ванбрачно, а мноштво ванбрачне деце ствара мноштво самохраних родитеља, а то је све осим добро.

ja

pre 6 godina

OK je izjava ako se misli na to da se privuku ljudi koji su se ostvarili kao roditelji i već rade, da upisuju fakultete. Ali ako se (što je verovatnije) misli da studentkinje od 19 godina ljuljaju kolevku i uče za ispit je monstruozno. Prvo, živimo u 21. veku i forsiranje žena da rađaju u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima samo zato što ne možemo da obezbedimo adekvatnu negu bebama i majkama koje rađaju u kasnim tridesetima je jednostavno priznavanje poraza i nesposobnosti države. Drugo, čuvanje malog deteta i završavanje fakulteta (pojedinačno) su 2 najteže stvari za čoveka i 2 najozbiljnija životna ispita za svakog od nas. Teranje žena da to čine istovremeno je jednostavno nehumano jer, ili će da trpi dete, ili škola (a, u svakom slučaju, majka). Jedino ako hoćete da potpuno srozate kvalitet visokog obrazovanja i da, npr, uvedete ESPB bodove za trudnice i porodilje...

Dragana

pre 6 godina

Je l' ovo realno?

Ja razumem da kao žele da podstiču mlade devojke da postanu majke ALI:
1. Zar je stvarno tolika katastrofa da devojka/mladi par sačekaju par godina dok BAREM ne diplomiraju? (da ne pričam dalje o stažiranjima, volontiranjima, pripravničkim itd.)
2. Toliko je devojaka u vanbračnim ili bračnim vezama koje NE studiraju i na koje bi ovi iz ministarstva mogli da obrate pažnju, a oni se uhvatili baš ovog dela koji studira, pa aman.

Dalje: "...projekat "Akademska beba" inicijatora Studentske unije na kome intenzivno radi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i u okviru koga je do sada pružena podrška za održavanje trudnoće 800 trudnica za poslednjih pet godina."
Ukoliko ovaj projekat posluje u smislu davanja podrške studentkinjama koje zatrudne tokom studija (planirano ili ne) - podržavam. ALI ako je njihova premisa da utiču na studentske parove i studentkinje da započnu porodicu dok su još na fakultetu - onda mi nije jasno da li su normalni, tj. pogledati pod 1 & 2.

duranskY

pre 6 godina

kakva demagogija i kakvo shlihtanje mladima !!! obezbedite studentima bolje uslove za studiranje, kvalitetne domove, besplatne udzbenike, kredite...
posle studija zadrzite ih u Srbiji, dobrim uslovima za rad i zivot.
to su problemi, a ne da radjaju decu dom studiraju pa ce onda sa nezavrsenim fakultetima raditi za 200 evra u novo-otvorenim fabrikama...

vladimir

pre 6 godina

Roditelji tih studenata se odricu svega da bi svojoj deci omogucili skolovanje I neku perspektivu u zivotu a pametna ministarka bi da ih u tome spreci. Koliko procentualno studenata zavrsi fakultet kada dobije decu? Tu studiranja vise nema.Moj savet svim studentima , mladim ljudima: Ako zelite nesto vise od pukog prezivljavanja I borbe za opstanak , bezite iz Srbije. Ta deca koju budete izrodili negde daleko imaju mnogo vise sanse I prava na buducnost.

Zoran

pre 6 godina

Mislim da je mnogo pametnije da se dele besplatno kondomi, AB pilule, spirale, a jos tokom skole da se deca obrazuju na seksualnom planu.

Pa onda kao studenti da se vole, kako vole. Ali bez nezeljenih trudnoca i bezbrojnih abortusa.

A decu da stvaraju, kada srede zivot.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Katastrofa. Kao redovan student koji je diplomirao u 4.5 godine, dalekih 60.tih, sto smatram profesionalnim studiranjem, sto ce reci da su mi studije tada bile jedina profesija ovo blago rečeno ne razumem. Da student ima porodicu? Dokle se je došlo, pa onda nije cudo da se studira 10, 15 pa i 2O godina. To je amaterski studij od koga niko nema nikakve koristi. Studij mora biti završen do 24-25 gidine, do 35 godine se postiže vrh karijere, a sve posle toga je sticanje iskustva i izdrzavanja poroduce. Sve osim ovoga nema nikakog smisla i predsavlja obicno gubljenje vremena.

Ciljane grupe

pre 6 godina

I da bude što više studenta među roditeljima! U svakom slučaju, da bude što više svega i svačega (bez obzira na smislenost ili besmislenost), pogotovo pred izbore.

del boj

pre 6 godina

Za sve zemlje koje imaju visok natalitet zajednički su siromaštvo, razvijena korupcija, loše obrazovanje. Moja preporuka je da u narednom periodu što više smanjimo standard građana, što će neminovno dovesti do povećanja nataliteta. Očekujem vrlo brzo paket mera i zakona koji će dovesti do pada životnog standarda i zaustavljanja bele kuge. Ne bi bilo lose i donošenje desetogodišnjeg plana siromašenja građana, a ukoliko natalitet ne poraste dovoljno, taj period produžiti na još pet godina.

Vasilije

pre 6 godina

Ovo je sasvim u duhu Orvelovih predskazanja!Polovina te dece zivece bez oca, polovina tih studentkinja nikada nece zavrsiti fskultet ali ce drzavne statistike pokazivato boljitak. Da se pokrene slicna akcija i medju penzionerima bez dece? Ako ne mogu, onda bar oni bez unucica da pomognu samohranim studentkinjama, kao vrsioci duznosti deka i baka?

Mila

pre 6 godina

Zašto se ne spominje starosna granica. Da, pomoći će se studentima ali samo do 27. godine, posle toga kakav god da si-trudan,invalidan, siromašan...nisi njihova briga i snalaziš se sam.

zanimljivo

pre 6 godina

A kako ce ti studenti da izdrzavaju decu? Da nece mozda da studiraju, rade i odgajaju decu u isto vreme? Cilj je da prvo zadrzimo te studente u zemlji a ne da idu u beli svet, pa onda da se zaposle i omoguce sebi da osnuju porodicu i da bude sto brojnija. Ali ipak je ovo Srbija i sve ovo naizgled normalno izgleda kao naucna fantastika.

Radnik

pre 6 godina

@sin lovca na medvede:

To je tako funkcionisalo u vreme nasih oceva i dedova. Danas zavrsavas koledz (B.Sc) s 21, trazis posao, uzimas kredit i zasnivas porodicu. A onda upisujes master koji zavrsavas uz rad ili se skolujes po kursevima i trazis bolji posao, da mozes da se zaduzis jos vise. Onda opet u skolu da bi naucio ono sto se promenilo dok si menjao trecem detetu pelene. Ili se zaduzujes da platis MBA za koji ti kazu kako ce ti se isplatiti kada ga zavrsis pa postanes direktor ili VP. Onda to zavrsis i postanes VP a onda dodje do tzv reorganizacije ili puknes od burnouta a kazu ti kako je to zato sto nisi radio na sebi i nisi isao na jogu, fitnes, meditaciju i jeo si prasetinu a ne bademe i avokado sa chia semenkama ... pa zavrsis bez posla, porodice i kuce i opet Jovo nanovo otvaras kafanu ... i kada napunis 70 kazu ti da nemas penziju jer nisi dovoljno stedeo. I uvek nesto nisi dovoljno radio - ucio, radio, rasio na sebi, stedeo ... Sve u svemu, zivot u ovom veku nema smisla!

neobavezno

pre 6 godina

Kada bi roditelji tih studenata bili placeni kao vi ili kada bi ti studenti bili placeni od pomocnih poslova toliko da zadovolje osnovne ljudske potrebe a drzava dotirala podsticajno za bebu, mozda bi ta vasa fantazija imala izglede da pistane realnost. Ovako, sanjajte i dalje draga gospodjo, za to ste i
placeni.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Evo ovako: obezbedite mi pristojan zivot od nekog obicnog posla (da mogu da platim racune, kupim hranu i sta mi treba za bebu), priliku da se odvojim od svojih i moze.

miki

pre 6 godina

Studenti - roditelji u zemlji gde je 80% mladih nezaposleno ili nema prihode niti ima neku blistavu budućnost. Roditelji tih studenata u većini slučajeva radi za niske plate koje nisu dovoljne za normalan zivot, skolovanje studenata i izdržavanje bebe. Neki bi rekli, drzava podrsava rađanje, hah novac koji nije dovoljan za trudnice stize nakon 6 meseci od prijave. I to jednokratna pomoc... Ima jos mnogo argumenta protiv ovoga a malo mesta xa pisanje.

Prvo je potrebno stvoriti efikasan sistem pomoći mladim roditeljima pa tek onda ovo predložiti. Predlog ovakav je glupost ziva.

Istinski ženoljub

pre 6 godina

Kakva glupost...

Smanjite dužinu školovanja na 23 godine (smanjenjem osnovne i srednje skole), umanjujte porez na zaradu svakim detetom za 30%, svako rodjeno dete za ženu dodatne dve njene prosečne godine staža... samo toliko...

sturmmann

pre 6 godina

1) Da li je ovo deo VAŠEG famoznog PILOT - PROJEKTA za podizanje nataliteta koji ste pripremili za, pazi sad, Babušnicu, Crnu Travu, Rakovicu i još jedno mesto? Koliko godina ima najmlađa žena u Babušnici, studentkinja možda? Kolika je prosečna starost žena u Babušnici, studentkinje možda, ne?
2)Da li znate uopšte ŠTA PRIČATE ILI VAM JE NEKO NAPISAO ŠTA DA KAŽETA I KAKO DA MISLITE?
3)Da li je ovo VREĐANJE INTELIGENCIJE ILI HOĆETE DA NAS FASCINIRATE VAŠOM?
4)Da li se deca odevaju, hrane, školuju, itd, O TROŠKU ATMOSFERE MOŽDA?
5)Odštampajte vaš govor i podelite ga studentima i studentkinjama; potom im pokažite najkraći put do aerodroma. Čisto da se ne dvoume.
6)BOŽE SAČUVAJ!!!

Ne znam kako

pre 6 godina

Strasno , uvazenu ministarku ako bi neko zamolio da uredi malo pripravnicki staz sto se tice ljudi koji su zavrsili pravni fakultet ako vec ima interesovanja prema studentima , zamolite redakcijo uvazenu gospodju da studenti koji se finansiraju iz budzeta nemaju rashoda ni za udzbenike I ostala potrebna sredstva za nastavu , zamolite je da svi vredni ljudi koji zavrse fakultet na vreme , u 23. Godini budu u mogucnosti da dobiju dete vec u 25. , da budemo u mogucnosti da tom deteutu pruzimo sve materijalno, student kome je stalo do fakultet a I koji ga ozbiljnim shvata nema postovana gospodjo vremena za druge stvari , nisu fakulteti igra I sporedna stvar , vi ministarka omogucite da sa diplomom moze detetu da se priusti normalno detinjstvo a to nije moguce bez 1000 e plate koju uzgred svi zasluzujemo

да да

pre 6 godina

Само када оду одавде !!!!! Од чега да се издржавају ? Да раде у вучићевим фабрикама за 20-30.000 динара ?!? Срам Вас било !!!!

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo za Ministarku, Cela ta akcija "Vise roditelja studenata" gde studenti roditelji dobijaju novcanu pomoc u visini tri republicka proseka svakog meseca do bebine trece godine i povoljan kredit za stan sa grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2.5% godisnje na 25 godina, i onaj detalj sto studenti roditelji cim postanu apsolventi ako imaju prosek veci od 7,5 automatski dobijaju radno mesto u struci, pa to je prosto za svako postovanje. Sta, nije tako? Pogresno san informisan? Gospodjo Ministarko prekinite sa demagogijom o natalitetu. Dajte neku nadu mladima za posao , povoljne studentske kredite, mogucnost za pocetak zajednickog zivota za mlade a oni ce vec znati sta treba da rade, ne trebate vi da im drzite svecu.

Stefan

pre 6 godina

Ovo je verovatno najpromašeniji cilj ikada. Student-roditelj znači dva stvari, obe jako loše. Prvo, znači formiranje materijalno nezbrinutih porodica: studenti po pravilu nisu zaposleni, nemaju rešeno stambeno pitanje, neretko su i izdržavana lica - sa materijalne strane sasvim nespremni za zasnivanje porodice. Drugo, ovo znači i drastično umanjenje šanse da će takvi studenti studije uopšte moći da završe usled ogromnih novih obaveza. Ukratko, naša ministarka ima cilj koji podrazumeva nastanak materijalno nezbrinutih porodica sa umanjenim perspektivama da budu kvalitetno zbrinute u budućnosti. Ostajem zapanjen količinom nepromišljenosti u ovome.

Ana

pre 6 godina

Mislim da medju studentkinjama ima zalosno visok procenat prekinutih trudnoca zbog neadekvatnog seksualnog obrazovanja, bolje da se ozbiljno poradi na tom problemu, da se uvede redovne ginekoloske kontrole u studentskim domovima zdravlja, drze predavanja o polno prenosivim bolestima, govori o rizicima koje nose nezasticeni polni odnosi i narocito rzicima koje nose abortus koji je izgleda u nasoj populaciji najcesci vid zastite od nezeljene trudnoce

Bane

pre 6 godina

Ne znam zasto komentarisem, mozda jer sam malo iznenadjen. Studiranje je divan period zivota mahom posvecen ucenju ali i dozivljaju sveta, kniga, drustva, ljubavi, seksa, cega god. Taj period ima samo jedan zdravorazumski ishod. Diplomiranje.
Znaci: pustite studente da studiraju i obrazuju se.

Mora da je greska, ali mozda i nije. Srbija izdvaja $250,000 za programe koji treba da pripreme ili popularizuju roditeljstvo. Ako je prioritet zaista natalitet, onda se ne nagovaraju studenti da zatrudne, nego se odvoji malo vise novca od 3 luksuzna automobila ( i dalje ne verujem, 24 miliona dinara, to je zaista 240,000 dolara???)
Znaci kupe se mali stanovi, obezbedi neko radno mesto, pokaze se neka doza optimizma da znamo kuda idemo i tada ce se mladi odlucivati na roditeljstvo i porodican zivot. Ako je to zaista nesto sto se zeli, nesto da se pomogne nasoj deci pa dajte, otvorite se malo.
Ako se nema, planira se kako da se ima, sta je prece. Razumem ja to. Ali ostavite studente da uce.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Katastrofa. Kao redovan student koji je diplomirao u 4.5 godine, dalekih 60.tih, sto smatram profesionalnim studiranjem, sto ce reci da su mi studije tada bile jedina profesija ovo blago rečeno ne razumem. Da student ima porodicu? Dokle se je došlo, pa onda nije cudo da se studira 10, 15 pa i 2O godina. To je amaterski studij od koga niko nema nikakve koristi. Studij mora biti završen do 24-25 gidine, do 35 godine se postiže vrh karijere, a sve posle toga je sticanje iskustva i izdrzavanja poroduce. Sve osim ovoga nema nikakog smisla i predsavlja obicno gubljenje vremena.

ma sta mi rece?

pre 6 godina

Ma super si to smislila. A ko ce da izdrzava te ljude? Nismo mi Svedska ili Nemacka, gde zena moze komotno da napusti svoj posao (cesto dobro placen) kako bi provodila vreme u kuci s decom, jer:

1. U Srbiji se od jedne plate ne moze ziveti.

2. U Srbiji muz zbog ostavi zenu i decu kako bi se provodio, a kada ga pojure za alimentaciju on samo kaze kako je nezaposlen (jer radi na crno). Kada hoce da mu zaplene imovinu, on kaze kako zivi kod roditelja i kako stvari u stanu roditelja nisu njegove. Ili se izgubi u nepoznatom pravcu, pa sud zakljuci da je gospodin "nedostupan sudu" i tu se prica zavrsava, a zenina golgota se nastavlja.

3. U Srbiji muz maltretira zenu, a kada ova uplakana ode u policijsku stanicu dobace joj da je sama kriva sto je muz bije, smeju joj se i posalju je kuci na turu jacih batina. I poruce joj da ce da posalju patrolu kada bude umrla od tih batina.

4. U Srbiji je studiranje uz rad jezivo teska stvar, to znam jer sam to prosao tokom poslednje godine studija. A studiranje uz decu je nemoguce!

5. U Srbiji deca padaju na teret roditelja cak i posle 30-te godine zivota, tako da je ovo direktan poziv ljudima da se popnu na roditeljsku grbacu. A matorim roditeljima je ovo direktan poruka kako treba da se "malo pomuce" za svoju decu, jer su "teska vremena".

Istinski ženoljub

pre 6 godina

Kakva glupost...

Smanjite dužinu školovanja na 23 godine (smanjenjem osnovne i srednje skole), umanjujte porez na zaradu svakim detetom za 30%, svako rodjeno dete za ženu dodatne dve njene prosečne godine staža... samo toliko...

Igor

pre 6 godina

Pa to je sjajna ideja. Em se povećava natalitet, em se smanjuje odliv mozgova, jer ko dobije dete naravno da će odustati od fakulteta, a bez fakulteta možeš da se slikaš.

besna glista

pre 6 godina

U zemlji siromastva i mrznje ne moze biti srecnog zivota. To polako uvidja sve veci broj ljudi i bezi odavde da decu radja u drugim, uredjenijim drustvima koja nisu toliko zadojena zlobom i pakoscu.

Radnik

pre 6 godina

@sin lovca na medvede:

To je tako funkcionisalo u vreme nasih oceva i dedova. Danas zavrsavas koledz (B.Sc) s 21, trazis posao, uzimas kredit i zasnivas porodicu. A onda upisujes master koji zavrsavas uz rad ili se skolujes po kursevima i trazis bolji posao, da mozes da se zaduzis jos vise. Onda opet u skolu da bi naucio ono sto se promenilo dok si menjao trecem detetu pelene. Ili se zaduzujes da platis MBA za koji ti kazu kako ce ti se isplatiti kada ga zavrsis pa postanes direktor ili VP. Onda to zavrsis i postanes VP a onda dodje do tzv reorganizacije ili puknes od burnouta a kazu ti kako je to zato sto nisi radio na sebi i nisi isao na jogu, fitnes, meditaciju i jeo si prasetinu a ne bademe i avokado sa chia semenkama ... pa zavrsis bez posla, porodice i kuce i opet Jovo nanovo otvaras kafanu ... i kada napunis 70 kazu ti da nemas penziju jer nisi dovoljno stedeo. I uvek nesto nisi dovoljno radio - ucio, radio, rasio na sebi, stedeo ... Sve u svemu, zivot u ovom veku nema smisla!

Mila

pre 6 godina

Zašto se ne spominje starosna granica. Da, pomoći će se studentima ali samo do 27. godine, posle toga kakav god da si-trudan,invalidan, siromašan...nisi njihova briga i snalaziš se sam.

student koji nije trudan

pre 6 godina

Pa valjda je vazno da studenti u Srbiji prvo zavrse fakultete i nadju posao kako bi mogli osnuju porodice i imaju decu kojoj bi mogli da obezbede pristojan zivot i detinjstvo. Napredni mozgovi zadivljuju nedostatkom bilo kakvog osecaja za realnost i logiku.

321

pre 6 godina

O cemu ona prica ?!
Sve beneficije za trudnice su uklonjene nakon sto su "zuti" otisli sa vlasti.
Imati bebu u danasnje vreme u Srbiji zahteva dobru ekonomsku situaciju. Pa pored studija i brdo novca koje mora na studije da ide jos i bebu da imaju ?

Ne znam kako

pre 6 godina

Strasno , uvazenu ministarku ako bi neko zamolio da uredi malo pripravnicki staz sto se tice ljudi koji su zavrsili pravni fakultet ako vec ima interesovanja prema studentima , zamolite redakcijo uvazenu gospodju da studenti koji se finansiraju iz budzeta nemaju rashoda ni za udzbenike I ostala potrebna sredstva za nastavu , zamolite je da svi vredni ljudi koji zavrse fakultet na vreme , u 23. Godini budu u mogucnosti da dobiju dete vec u 25. , da budemo u mogucnosti da tom deteutu pruzimo sve materijalno, student kome je stalo do fakultet a I koji ga ozbiljnim shvata nema postovana gospodjo vremena za druge stvari , nisu fakulteti igra I sporedna stvar , vi ministarka omogucite da sa diplomom moze detetu da se priusti normalno detinjstvo a to nije moguce bez 1000 e plate koju uzgred svi zasluzujemo

duranskY

pre 6 godina

kakva demagogija i kakvo shlihtanje mladima !!! obezbedite studentima bolje uslove za studiranje, kvalitetne domove, besplatne udzbenike, kredite...
posle studija zadrzite ih u Srbiji, dobrim uslovima za rad i zivot.
to su problemi, a ne da radjaju decu dom studiraju pa ce onda sa nezavrsenim fakultetima raditi za 200 evra u novo-otvorenim fabrikama...

Zoran

pre 6 godina

Mislim da je mnogo pametnije da se dele besplatno kondomi, AB pilule, spirale, a jos tokom skole da se deca obrazuju na seksualnom planu.

Pa onda kao studenti da se vole, kako vole. Ali bez nezeljenih trudnoca i bezbrojnih abortusa.

A decu da stvaraju, kada srede zivot.

Ana

pre 6 godina

Mislim da medju studentkinjama ima zalosno visok procenat prekinutih trudnoca zbog neadekvatnog seksualnog obrazovanja, bolje da se ozbiljno poradi na tom problemu, da se uvede redovne ginekoloske kontrole u studentskim domovima zdravlja, drze predavanja o polno prenosivim bolestima, govori o rizicima koje nose nezasticeni polni odnosi i narocito rzicima koje nose abortus koji je izgleda u nasoj populaciji najcesci vid zastite od nezeljene trudnoce

vladimir

pre 6 godina

Roditelji tih studenata se odricu svega da bi svojoj deci omogucili skolovanje I neku perspektivu u zivotu a pametna ministarka bi da ih u tome spreci. Koliko procentualno studenata zavrsi fakultet kada dobije decu? Tu studiranja vise nema.Moj savet svim studentima , mladim ljudima: Ako zelite nesto vise od pukog prezivljavanja I borbe za opstanak , bezite iz Srbije. Ta deca koju budete izrodili negde daleko imaju mnogo vise sanse I prava na buducnost.

Ћира

pre 6 godina

Лако је водити трудноћу за време студија, али је тешко родити на другој години студија, затим завршити још две, а уз то бринути о новорођенчету. Ако студенткиња није из НС, онда мора плаћати и стан, јер јој врв неће у дому дозволити бебу, где је подстанар, ту је порез, где је порез ту су гомиле новца за расипање. Притом се не помиње да је маса трудних студенткиња затруднела ванбрачно, а мноштво ванбрачне деце ствара мноштво самохраних родитеља, а то је све осим добро.

Slavisa V.

pre 6 godina

"Cilj da bude što više roditelja među studentima"

Ministarko, ovo je izjava za anale! Pa, je l' se tamo ide da se prave deca ili da se nesto nauci i stekne diploma iz neke oblasti? A od tih 140 trudnih studentkinja koje ce biti majke tom detetu nisam siguran da ce isto toliko biti i oceva. Tesko sta moze da me zacudi u danasnjem svetu svakakvih uzasa, ali ova izjava...ostao sam zatecen.

del boj

pre 6 godina

Za sve zemlje koje imaju visok natalitet zajednički su siromaštvo, razvijena korupcija, loše obrazovanje. Moja preporuka je da u narednom periodu što više smanjimo standard građana, što će neminovno dovesti do povećanja nataliteta. Očekujem vrlo brzo paket mera i zakona koji će dovesti do pada životnog standarda i zaustavljanja bele kuge. Ne bi bilo lose i donošenje desetogodišnjeg plana siromašenja građana, a ukoliko natalitet ne poraste dovoljno, taj period produžiti na još pet godina.

Vasilije

pre 6 godina

Ovo je sasvim u duhu Orvelovih predskazanja!Polovina te dece zivece bez oca, polovina tih studentkinja nikada nece zavrsiti fskultet ali ce drzavne statistike pokazivato boljitak. Da se pokrene slicna akcija i medju penzionerima bez dece? Ako ne mogu, onda bar oni bez unucica da pomognu samohranim studentkinjama, kao vrsioci duznosti deka i baka?

miki

pre 6 godina

Studenti - roditelji u zemlji gde je 80% mladih nezaposleno ili nema prihode niti ima neku blistavu budućnost. Roditelji tih studenata u većini slučajeva radi za niske plate koje nisu dovoljne za normalan zivot, skolovanje studenata i izdržavanje bebe. Neki bi rekli, drzava podrsava rađanje, hah novac koji nije dovoljan za trudnice stize nakon 6 meseci od prijave. I to jednokratna pomoc... Ima jos mnogo argumenta protiv ovoga a malo mesta xa pisanje.

Prvo je potrebno stvoriti efikasan sistem pomoći mladim roditeljima pa tek onda ovo predložiti. Predlog ovakav je glupost ziva.

zanimljivo

pre 6 godina

A kako ce ti studenti da izdrzavaju decu? Da nece mozda da studiraju, rade i odgajaju decu u isto vreme? Cilj je da prvo zadrzimo te studente u zemlji a ne da idu u beli svet, pa onda da se zaposle i omoguce sebi da osnuju porodicu i da bude sto brojnija. Ali ipak je ovo Srbija i sve ovo naizgled normalno izgleda kao naucna fantastika.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Evo ovako: obezbedite mi pristojan zivot od nekog obicnog posla (da mogu da platim racune, kupim hranu i sta mi treba za bebu), priliku da se odvojim od svojih i moze.

ja

pre 6 godina

OK je izjava ako se misli na to da se privuku ljudi koji su se ostvarili kao roditelji i već rade, da upisuju fakultete. Ali ako se (što je verovatnije) misli da studentkinje od 19 godina ljuljaju kolevku i uče za ispit je monstruozno. Prvo, živimo u 21. veku i forsiranje žena da rađaju u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima samo zato što ne možemo da obezbedimo adekvatnu negu bebama i majkama koje rađaju u kasnim tridesetima je jednostavno priznavanje poraza i nesposobnosti države. Drugo, čuvanje malog deteta i završavanje fakulteta (pojedinačno) su 2 najteže stvari za čoveka i 2 najozbiljnija životna ispita za svakog od nas. Teranje žena da to čine istovremeno je jednostavno nehumano jer, ili će da trpi dete, ili škola (a, u svakom slučaju, majka). Jedino ako hoćete da potpuno srozate kvalitet visokog obrazovanja i da, npr, uvedete ESPB bodove za trudnice i porodilje...

Ciljane grupe

pre 6 godina

I da bude što više studenta među roditeljima! U svakom slučaju, da bude što više svega i svačega (bez obzira na smislenost ili besmislenost), pogotovo pred izbore.

E moj svete

pre 6 godina

A gde ce studenti sa decom? Da ih uvale babama i dedama na cuvanje sa sve velikim skolarinama i verovatnocom od 2% da ce naci posao posle studija? Kako je vama dobro dok nam servirate vase pametne ideje.

ceftriaxone

pre 6 godina

Студенти немају новца себе да издржавају, а још треба децу да праве?!?
Свака част

Icarus87

pre 6 godina

Pa mislim.... Stvarno! Supruga i ja radimo u državnom zdravstvu i situacija je takva da ona kao lekar ne sme da ostane trudna jer pitanje je da li će je posle vratiti na posao, jer joj produžuje ugovor na svakih 3-6 meseci. I kada pogledam koliki si naši mesečni troškovi na stanarinu, račune i naše potrebe, ne smemo da se usudimo proširivati porodicu. E, a zamisli sad da si jos i student bez redovnih primanja.

Booster

pre 6 godina

"Ona je posetila Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu i tom prilikom izjavila je da je cilj da bude što više roditelja među studentima, te da je trenutno 140 trudnih studentkinja u Novom Sadu."

Pročitah nekoliko puta i ni dalje ne mogu da verujem šta sam pročitao.

neobavezno

pre 6 godina

Kada bi roditelji tih studenata bili placeni kao vi ili kada bi ti studenti bili placeni od pomocnih poslova toliko da zadovolje osnovne ljudske potrebe a drzava dotirala podsticajno za bebu, mozda bi ta vasa fantazija imala izglede da pistane realnost. Ovako, sanjajte i dalje draga gospodjo, za to ste i
placeni.

Veseli

pre 6 godina

Dve koleginice upisale fax 2004,apsolvirale 2009,koje su rodile po troje dece zadnjih 7 godina,upisale su po starom zakonu,sad ih zovu vecitim studentima,a za godinu dana ce ih izbaciti sa fakulteta jer im istice rok,imaju po 4 ispita do kraja i nema sanse da ih daju,nemaju vremena da uce,a kako kazu tek za 2-3 godine ce imati vremena da dovrse fax,samo ce tad umesto 4 imati 14 kad ih prebace na Bolonju-častiće ih drzava sa 10 ispita zato sto su radjale tokom studiranja!

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo za Ministarku, Cela ta akcija "Vise roditelja studenata" gde studenti roditelji dobijaju novcanu pomoc u visini tri republicka proseka svakog meseca do bebine trece godine i povoljan kredit za stan sa grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2.5% godisnje na 25 godina, i onaj detalj sto studenti roditelji cim postanu apsolventi ako imaju prosek veci od 7,5 automatski dobijaju radno mesto u struci, pa to je prosto za svako postovanje. Sta, nije tako? Pogresno san informisan? Gospodjo Ministarko prekinite sa demagogijom o natalitetu. Dajte neku nadu mladima za posao , povoljne studentske kredite, mogucnost za pocetak zajednickog zivota za mlade a oni ce vec znati sta treba da rade, ne trebate vi da im drzite svecu.

да да

pre 6 godina

Само када оду одавде !!!!! Од чега да се издржавају ? Да раде у вучићевим фабрикама за 20-30.000 динара ?!? Срам Вас било !!!!

Stefan

pre 6 godina

Ovo je verovatno najpromašeniji cilj ikada. Student-roditelj znači dva stvari, obe jako loše. Prvo, znači formiranje materijalno nezbrinutih porodica: studenti po pravilu nisu zaposleni, nemaju rešeno stambeno pitanje, neretko su i izdržavana lica - sa materijalne strane sasvim nespremni za zasnivanje porodice. Drugo, ovo znači i drastično umanjenje šanse da će takvi studenti studije uopšte moći da završe usled ogromnih novih obaveza. Ukratko, naša ministarka ima cilj koji podrazumeva nastanak materijalno nezbrinutih porodica sa umanjenim perspektivama da budu kvalitetno zbrinute u budućnosti. Ostajem zapanjen količinom nepromišljenosti u ovome.

Vladimir

pre 6 godina

Gospodjo ministarka, moja zena nije primala platu dok je bila trudna jer je bila na ugovoru i to onom probnom od mesec dana koji su obnavljali 4godine i radio sam ko konj da bi izgurao to(nikad vise), a ocekujete od studenata? Hahahahaha

Dragana

pre 6 godina

Je l' ovo realno?

Ja razumem da kao žele da podstiču mlade devojke da postanu majke ALI:
1. Zar je stvarno tolika katastrofa da devojka/mladi par sačekaju par godina dok BAREM ne diplomiraju? (da ne pričam dalje o stažiranjima, volontiranjima, pripravničkim itd.)
2. Toliko je devojaka u vanbračnim ili bračnim vezama koje NE studiraju i na koje bi ovi iz ministarstva mogli da obrate pažnju, a oni se uhvatili baš ovog dela koji studira, pa aman.

Dalje: "...projekat "Akademska beba" inicijatora Studentske unije na kome intenzivno radi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i u okviru koga je do sada pružena podrška za održavanje trudnoće 800 trudnica za poslednjih pet godina."
Ukoliko ovaj projekat posluje u smislu davanja podrške studentkinjama koje zatrudne tokom studija (planirano ili ne) - podržavam. ALI ako je njihova premisa da utiču na studentske parove i studentkinje da započnu porodicu dok su još na fakultetu - onda mi nije jasno da li su normalni, tj. pogledati pod 1 & 2.

sturmmann

pre 6 godina

1) Da li je ovo deo VAŠEG famoznog PILOT - PROJEKTA za podizanje nataliteta koji ste pripremili za, pazi sad, Babušnicu, Crnu Travu, Rakovicu i još jedno mesto? Koliko godina ima najmlađa žena u Babušnici, studentkinja možda? Kolika je prosečna starost žena u Babušnici, studentkinje možda, ne?
2)Da li znate uopšte ŠTA PRIČATE ILI VAM JE NEKO NAPISAO ŠTA DA KAŽETA I KAKO DA MISLITE?
3)Da li je ovo VREĐANJE INTELIGENCIJE ILI HOĆETE DA NAS FASCINIRATE VAŠOM?
4)Da li se deca odevaju, hrane, školuju, itd, O TROŠKU ATMOSFERE MOŽDA?
5)Odštampajte vaš govor i podelite ga studentima i studentkinjama; potom im pokažite najkraći put do aerodroma. Čisto da se ne dvoume.
6)BOŽE SAČUVAJ!!!

Bane

pre 6 godina

Ne znam zasto komentarisem, mozda jer sam malo iznenadjen. Studiranje je divan period zivota mahom posvecen ucenju ali i dozivljaju sveta, kniga, drustva, ljubavi, seksa, cega god. Taj period ima samo jedan zdravorazumski ishod. Diplomiranje.
Znaci: pustite studente da studiraju i obrazuju se.

Mora da je greska, ali mozda i nije. Srbija izdvaja $250,000 za programe koji treba da pripreme ili popularizuju roditeljstvo. Ako je prioritet zaista natalitet, onda se ne nagovaraju studenti da zatrudne, nego se odvoji malo vise novca od 3 luksuzna automobila ( i dalje ne verujem, 24 miliona dinara, to je zaista 240,000 dolara???)
Znaci kupe se mali stanovi, obezbedi neko radno mesto, pokaze se neka doza optimizma da znamo kuda idemo i tada ce se mladi odlucivati na roditeljstvo i porodican zivot. Ako je to zaista nesto sto se zeli, nesto da se pomogne nasoj deci pa dajte, otvorite se malo.
Ako se nema, planira se kako da se ima, sta je prece. Razumem ja to. Ali ostavite studente da uce.