Četvrtak, 02.11.2017.

15:19

"Persona non grata": Poslednje upozorenje ambasadoru UKR

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič ustalasao je srpsku javnost izjavom da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu.

Izvor: Tanjug

"Persona non grata": Poslednje upozorenje ambasadoru UKR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

zar i ti

pre 6 godina

Kad budemo imali iste principe prema svim Ambasadorima, do ovakvih ispada nece dolaziti, ovako neko moze da kaze sto zeli (Americki, Ruski ...) ali zato cemo da Hrvatima, Ukrajincima, Alabancima... da pokazemo vrata.

Vasilije

pre 6 godina

Ko misli da se "teritorijalna pomoć" Rusije Srbiji može provesti bez velikog sukoba na Balkanu taj se grdno vara. Osnova te "pomoći" je ruski interes na Balkanu i stvaranje osovine Grčka, Makedonija, Bugarska i Srbija, normalno pod dirigentskom palicom Rusije.
Rusija da hoćeda da pomogne sebi i Srbiji može i bez sukoba ali tako da stvori jaku ekonomsku silu na Balkanu-Srbiju a ne jaku vojnu silu na Balkanu Srbiju.Ovo prvo može sto puta jeftinije i brže i da se izbegnu nepotrebne žrtve. Samo ako i ovde nisu prevladali mehanisti i mehanistička shvatanja rata.
I na kraju krajeva za oslobadjanje Srbije i Beograda1945.god najviše poginulih je vojnika iz Ukraine.

BeKo

pre 6 godina

"Ako prihvatiš i nahraniš izgladnelog psa ,pas te neće ugristi. To je najbitnija razlika između psa i čoveka".

Mark Twain

To je razlika između velikih sila i malih država.Koliko god sa jednom bio dobar ,čak i saveznik, "uješće" te kad joj odgovara.Tako ćemo se i mi provesti sa Rusijom to je sigurno.

BG

pre 6 godina

Ova Vuciceva vlada toliko lici na Milosevicevu: i ako ga nema mi cemo svakodnevno stvoriti nekog "srpskog neprijatelja" time hranimo naivnu masu.

srce sumadije

pre 6 godina

Bolje bi vam bilo da slusate sta vam kaze, posto je rekso sve sto vi u Srbiji treba sami da znate.Ali vi jos ne vidite dalje od nosa.Ili pak svesno gurate narod Srbije u celjusti rusije koja je zedna krvi pa bi Srbe da gurnu u vatru.

Mujo11

pre 6 godina

Mozda ja gresim, ali "persona non grata" za ambasadora Ukrajine u Beogradu znaci i pogorsanje odnosa sa Ukrajinom a time i pogorsanje odnosa sa SAD i EU?!
Cilj nekoga mozda je upravo tako nesto, Srbija sto blize Rusije i sto dalje od Zapada?

Robert

pre 6 godina

Tko god je sastavio ovo saopštenje, zabio je Srbiji gadan autogol. Ukrajina je u jako sličnoj situaciji kao i Srbija, dio teritorije nema pod svojom kontrolom niti ima realno načina da u skoro vrijeme ostvari sve elemente državnog suvereniteta. Ne mora završiti tako da Ukrajina prizna Kosovo, mogu oni komotno isforsirati to spomenuto 'stavljanje na led' ali poslana je poruka Briselu - 'Da, mi se konzultiramo i usaglašavamo s Moskvom'. Mora se priznati da je ovo već prilično hazarderski potez; možda Srbiji omogući 3 velika koraka naprijed, ali i 3 velika koraka unazad.

Grasak

pre 6 godina

pravilno. Samo, budite dosledni i postavite se tako i prema američkom ambasadoru, koji odavno istupa mnogo nekorektnije od ovog tipa.
(djuro, 2. novembar 2017 15:39)

Eeee, to je granica. Americki ambasador sme da laje koliko mu dusa 'oce. Cak nam i onaj njihov Kinez, zamenik, zamenika od nekog zamenika nekoga moze da soli pamet koliko hoce. Lako je nama sa Ukraincima, boranija kao sto smo i mi.

moskva 1001

pre 6 godina

Ja odavno govorim da sa Rusijom treba ukinuti diplomatske odnose. Posle onog u Crnoj Gori u to nema nikakve sumnje i za neobavestenog... Sve ostalo je izdaja interesa Srbije!

Novosadjanin

pre 6 godina

Covek je potpuno i apsolutno u pravu.

Mada , verujem da identicna istina vazi i za sve ostale velike sile koje se vrzmaju u Srbiji i oko Srbije.

com

pre 6 godina

Ako cemo po tom principu,onda treba tako i sa ambasadorima Amerike,Rusije,Nemacke...Jedini koji se ponasa normalno je ambasador NR Kine.Ovo je ista situacija kada smo proterali ambasadore Crne Gore i BJRM -zbog priznanja Kosmeta,a nismo smeli da proteramo nijednog ambasadora iz drugih zemalja.Tako da ako trazimo jednakost u medjunarodnim odnosima,onda treba da se prema svima odnosimo jednako u svakom smislu.Ovde su ocigledni dupli standardi.

ok

pre 6 godina

Ne znam sta vam nije jasno, kad Rusija ima interese na Balkanu, pogotovo u Srbiji vec 300 godina. U pocetku izlaz na toplo more pa sve do strateske pozicije Balkana. Isto to i rade zapadne sile vise od 2 veka narocito VB. Krimski rat, stvaranje Albanije, rat izmedju Rusije i Japana-VB. tu su sukobljeni ineteresi dveju sila koji nikada nece prestati.

John

pre 6 godina

Zanimljivo kako se ukrajinskom ambasadoru preti izbacivanjem, a ruskom ambasadoru brže-bolje trče i nose transkripte i izvinjavaju se i objašnjavaju...

Igi

pre 6 godina

A sta to smeta nasem MSP? to sto je rekao istinu koja je svakom ocigledna,ili to sto zbog toga ispadamo budale? Bravo za ambasadora Ukrajine.Covek na mestu.

Misko

pre 6 godina

Treba se zamisliti o polozaju Ukrajine u kojem smo donekle i sami bili. To je drzava ni na nebu ni na zemlji u kojoj vlada nestsbilnost i postoji stalna pretnja oruzanog sukoba. Velike sile su se tu nasle u klincu i ne mogavsi da mrdnu, ostavile su te tenzije da tinjaju i zemlju da propada. Tu bedu i bezizlaz smo i sami videli i trazili smo neko resenje - nekoga da nam pomogne. Tako i ovaj covek trazi.

Srkki

pre 6 godina

Ovi naprednjaci pogorsali odnose ama bas sa svima, od neutalne i prijazne Makedonije, Crne Gore, BiH do jedne clanice EU i NATO saveza - Hrvatske! A posao kvarenja ide i dalje, sada Ukraina asutra moyda i Nemacka ipak je, jelte bila Herta Miller.. pa neka se i Nemcima gurne prst u oko, jedino sta umemo dobro da radimo poslednjih 100 i nesta godina.

Saul Goodman

pre 6 godina

Ukrajina nije priznala Kosovo, a naši iz ministarstva idu niz dlaku svim državama koje su priznale Kosovo. Lako je se istresati nad ukrajinskim ambasadorom... Što ovako ne priprete američkom, britanskom, nemačkom... Prpa a...

Goran

pre 6 godina

Znaci Rusija hoce da izazove rat na Balkanu. Ajde sada da vidimo ko ima svoje prste na Balkanu. Sve zemlje na Balkanu su u NATO paktu: od Grcke, preko Turske do Ruminije, Bugarske, Madjarske, Crne Gore i Hrvatske. Makedonija, Albanija, Kosovo i Bosna zele u NATO pakt. Samo Srbija je deklarisano neutralna. Kako sada Rusija moze da izazove rat na Balkanu. Sa kojim to saveznicima ako je Srbija neutralna a ostale zemlje su u NATO paktu. Njegov zadatak kao ambasadora je da stiti interese Ukrajine u Srbiji a ne da iskaljuje mrznju prema Rusiji.

o interesima i biznisu

pre 6 godina

I juce sam napisao, pisem i danas: u pravu je od reci do reci i bolje bi bilo da se Srbija zapita gde ce da zavrsi sluzeci ruskim interesima!!!
(Doktor, 2. novembar 2017 16:05)

Srbija ne treba da sluzi nicijim interestima, pa ni ruskim. Ona treba da se vodi svojim interesima kao i SVI drugi. Politiku treba posmatrati kao biznis i sada cu napraviti malu digresiju da pokazem sta pod tim mislim.
Radim u outsourcing-u vec 17 godina, prvo za IBM a onda za HP. Kada samo poceo glavni konkurenti su bili IBM, Accenture, EDS, HP itt, sve zapadne kompanije.
Onda su poceli da se pojavljuju Indijci sa mnogo nizim cenama - obzirom da smo dosta poslova prebacivali kod njih oni su naucili o cemu se tu radi i poceli da prave svoje firme.
Zapadne firme iz svog dominantnog ugla nisu shvatile novu dinamiku i nstavile jos nekoliko godina sa politikom visokih cena. Rezultat je da danas imamo nekoliko velikih, internacionalnih outsourcing firmi iz Indije: TCS, Infosys, Wipro itt.
Dakle, nasi kupci su se, u situaciji, kada nisu mogli da dobiju sto su hteli od zapadnih firmi okrenuli indijskim. Da li ih neko optuzio da sluze indijskim interesima? Nije niko! To je poslovna logika i tako se svi ponasaju.
Sada vi sami izvucite zakljucke ko su u geopolotickoj situaciji na Balkanu zapadne firme iz gore navedenog primera, a ko su indijske firme.

grw

pre 6 godina

Hmm, ja se secam da su raznorazni ambasadori svasta pricali i nekako i jace od ovog ukrajinskog, a da im se nista nije desilo posle. Npr. americki i ruski su stvarno svasta pricali i vise od ovog, sto se meni kao gradjaninu Srbije bas nije dopalo da se toliko mesaju u nasa pitanja.

go pro

pre 6 godina

Ratove na Balkanu u poslednjih 100+ godina izazivali su Turci, Austro-Ugari, Nemci i na kraju NATO i Amerikanci, Rusa u toj takvoj istoriji na Balkanu nema, a istorija se ponavlja.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Da je MInistarstvo Spoljnih Poslova primenjivalo iste principe prema svima, većina zapadnih ambasadora kao i ruski ambasador već bi odavno bili persone “non grata” u Srbiji. Ovako, deluje kao bespotrebno pokazivanje mišića ambasadoru zemlje od koje Srbija ne zavisi, pa eto, nije na odmet malo predstave za domaću publiku. Nešto slično kao ona glasanja o članstvu Kosova u UNESCO. Svi sa zapada glasali, a naši odabrali makedonskog ambasadora da sa njim prave cirkis, uručuju mu notu, vraćaju ga u Skoplje itd.

CATAPA

pre 6 godina

Ovi su samo potpisali ono što je Ukrajinac rekao. Kad se čovek samo malo priseti onog pijanog Konjusina i kako su svi ćutali kada ih je postrojavao, ni ne treba Ukrajinac da mu otvara oči. Ono, ni Čepurin ne radi ništa drugo, samo nešto manje vidljivo bahato od onog primitivca.
Uostalom, kad neko pošalje takvog kao što je bio Konuzin, diplomatski jasno šalje poruku šta o takvoj zemlji misli. Prva diplomatska poruka svakog ambasadora je on sam.

budimo ljudi

pre 6 godina

Mislim da je to preoštro. Čovek ima pravo na svoje mišljenje a i kuća mu gori (zemlja mu je u ratu).

Njegove kvalifikacije našeg odnosa sa Rusijom su (nadam se) preterane, ali je sasvim u pravu u pogledu toga da su oni prema nama do sad uvek bili korektni i da nema razloga da mi dolivamo ulje na njihovu zapaljenu kuću.

Mislim da je grehota i nečovečno da na žalbe na nepravdu odgovaramo uvređenošću i besom ili nekakvom pakošću i osvetom.

Treba da bude jasno i našim srpskim rusofilima u Ukrajini da od nikakve posebne koristi tamošnjim Rusima i rusofonskim Ukrajincima nisu, a čine veliku štetu Srbiji.

Ako Srbija ne zadrži izbalansiran i principijelan stav, kao mala, slaba zemlja, ako bude još i kvarna i podla kao neke koje znamo, a pri tom za razliku od njih bude na strani slabijeg u svetu, onda zaista nema čemu dobrom da se nada.

Molim vas da mi objavite komentar.

Jelena

pre 6 godina

Moj tata da je živeo u Rusiji i da nije došao pet i po godina da me vidi, na oči mi me bi trebao. Vi ste pet i po godina na vlasti i Putin je jednom bio, na vojnoj paradi i to je svratio u Srniju jer je išao na samit u Italiju a vi ste jedan dan ranije održali vojnu paradu radi Putina. Neka dokaže koliko vas voli, da bude u dvodnevnoj poseti u Srbiji. Doći će ali u panjevima.

Ana

pre 6 godina

Xaxaxaxaxaxaxa sta vi radite pa to je smehotres.Isto pokusavate da pravite scenario kao kada je bila cela dreka na Francusku zbog Haradinaja i na kraju vam Haradinaj partner.

BGD

pre 6 godina

Isto će se desiti i ambasadoru SrBske Rusije u Kievu.
Pogorsanhem odnosa Sa Ukrainom zbog Rusije,Srbija na Direktan nacin aminuje Rusku Imperijalisticku Politiku.

Jarilo

pre 6 godina

Junačine, što tako ne upozirite ruskog ambasadora, koga Vučić prima na skoro nedeljnom nivou, da javno, oreko medija, ne vrši pritisak zbog diplomatskog statusa njihove potencijalne špijunske baze u Nišu? Ili vam je isti i sastavio ovo " upozorenje" ?

Ana

pre 6 godina

Xaxaxaxaxaxaxa sta vi radite pa to je smehotres.Isto pokusavate da pravite scenario kao kada je bila cela dreka na Francusku zbog Haradinaja i na kraju vam Haradinaj partner.

John

pre 6 godina

Zanimljivo kako se ukrajinskom ambasadoru preti izbacivanjem, a ruskom ambasadoru brže-bolje trče i nose transkripte i izvinjavaju se i objašnjavaju...

BGD

pre 6 godina

Isto će se desiti i ambasadoru SrBske Rusije u Kievu.
Pogorsanhem odnosa Sa Ukrainom zbog Rusije,Srbija na Direktan nacin aminuje Rusku Imperijalisticku Politiku.

Saul Goodman

pre 6 godina

Ukrajina nije priznala Kosovo, a naši iz ministarstva idu niz dlaku svim državama koje su priznale Kosovo. Lako je se istresati nad ukrajinskim ambasadorom... Što ovako ne priprete američkom, britanskom, nemačkom... Prpa a...

Mujo11

pre 6 godina

Mozda ja gresim, ali "persona non grata" za ambasadora Ukrajine u Beogradu znaci i pogorsanje odnosa sa Ukrajinom a time i pogorsanje odnosa sa SAD i EU?!
Cilj nekoga mozda je upravo tako nesto, Srbija sto blize Rusije i sto dalje od Zapada?

BG

pre 6 godina

Ova Vuciceva vlada toliko lici na Milosevicevu: i ako ga nema mi cemo svakodnevno stvoriti nekog "srpskog neprijatelja" time hranimo naivnu masu.

Jarilo

pre 6 godina

Junačine, što tako ne upozirite ruskog ambasadora, koga Vučić prima na skoro nedeljnom nivou, da javno, oreko medija, ne vrši pritisak zbog diplomatskog statusa njihove potencijalne špijunske baze u Nišu? Ili vam je isti i sastavio ovo " upozorenje" ?

srce sumadije

pre 6 godina

Bolje bi vam bilo da slusate sta vam kaze, posto je rekso sve sto vi u Srbiji treba sami da znate.Ali vi jos ne vidite dalje od nosa.Ili pak svesno gurate narod Srbije u celjusti rusije koja je zedna krvi pa bi Srbe da gurnu u vatru.

Srkki

pre 6 godina

Ovi naprednjaci pogorsali odnose ama bas sa svima, od neutalne i prijazne Makedonije, Crne Gore, BiH do jedne clanice EU i NATO saveza - Hrvatske! A posao kvarenja ide i dalje, sada Ukraina asutra moyda i Nemacka ipak je, jelte bila Herta Miller.. pa neka se i Nemcima gurne prst u oko, jedino sta umemo dobro da radimo poslednjih 100 i nesta godina.

Igi

pre 6 godina

A sta to smeta nasem MSP? to sto je rekao istinu koja je svakom ocigledna,ili to sto zbog toga ispadamo budale? Bravo za ambasadora Ukrajine.Covek na mestu.

Robert

pre 6 godina

Tko god je sastavio ovo saopštenje, zabio je Srbiji gadan autogol. Ukrajina je u jako sličnoj situaciji kao i Srbija, dio teritorije nema pod svojom kontrolom niti ima realno načina da u skoro vrijeme ostvari sve elemente državnog suvereniteta. Ne mora završiti tako da Ukrajina prizna Kosovo, mogu oni komotno isforsirati to spomenuto 'stavljanje na led' ali poslana je poruka Briselu - 'Da, mi se konzultiramo i usaglašavamo s Moskvom'. Mora se priznati da je ovo već prilično hazarderski potez; možda Srbiji omogući 3 velika koraka naprijed, ali i 3 velika koraka unazad.

moskva 1001

pre 6 godina

Ja odavno govorim da sa Rusijom treba ukinuti diplomatske odnose. Posle onog u Crnoj Gori u to nema nikakve sumnje i za neobavestenog... Sve ostalo je izdaja interesa Srbije!

BeKo

pre 6 godina

"Ako prihvatiš i nahraniš izgladnelog psa ,pas te neće ugristi. To je najbitnija razlika između psa i čoveka".

Mark Twain

To je razlika između velikih sila i malih država.Koliko god sa jednom bio dobar ,čak i saveznik, "uješće" te kad joj odgovara.Tako ćemo se i mi provesti sa Rusijom to je sigurno.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Da je MInistarstvo Spoljnih Poslova primenjivalo iste principe prema svima, većina zapadnih ambasadora kao i ruski ambasador već bi odavno bili persone “non grata” u Srbiji. Ovako, deluje kao bespotrebno pokazivanje mišića ambasadoru zemlje od koje Srbija ne zavisi, pa eto, nije na odmet malo predstave za domaću publiku. Nešto slično kao ona glasanja o članstvu Kosova u UNESCO. Svi sa zapada glasali, a naši odabrali makedonskog ambasadora da sa njim prave cirkis, uručuju mu notu, vraćaju ga u Skoplje itd.

CATAPA

pre 6 godina

Ovi su samo potpisali ono što je Ukrajinac rekao. Kad se čovek samo malo priseti onog pijanog Konjusina i kako su svi ćutali kada ih je postrojavao, ni ne treba Ukrajinac da mu otvara oči. Ono, ni Čepurin ne radi ništa drugo, samo nešto manje vidljivo bahato od onog primitivca.
Uostalom, kad neko pošalje takvog kao što je bio Konuzin, diplomatski jasno šalje poruku šta o takvoj zemlji misli. Prva diplomatska poruka svakog ambasadora je on sam.

Jelena

pre 6 godina

Moj tata da je živeo u Rusiji i da nije došao pet i po godina da me vidi, na oči mi me bi trebao. Vi ste pet i po godina na vlasti i Putin je jednom bio, na vojnoj paradi i to je svratio u Srniju jer je išao na samit u Italiju a vi ste jedan dan ranije održali vojnu paradu radi Putina. Neka dokaže koliko vas voli, da bude u dvodnevnoj poseti u Srbiji. Doći će ali u panjevima.

Novosadjanin

pre 6 godina

Covek je potpuno i apsolutno u pravu.

Mada , verujem da identicna istina vazi i za sve ostale velike sile koje se vrzmaju u Srbiji i oko Srbije.

grw

pre 6 godina

Hmm, ja se secam da su raznorazni ambasadori svasta pricali i nekako i jace od ovog ukrajinskog, a da im se nista nije desilo posle. Npr. americki i ruski su stvarno svasta pricali i vise od ovog, sto se meni kao gradjaninu Srbije bas nije dopalo da se toliko mesaju u nasa pitanja.

com

pre 6 godina

Ako cemo po tom principu,onda treba tako i sa ambasadorima Amerike,Rusije,Nemacke...Jedini koji se ponasa normalno je ambasador NR Kine.Ovo je ista situacija kada smo proterali ambasadore Crne Gore i BJRM -zbog priznanja Kosmeta,a nismo smeli da proteramo nijednog ambasadora iz drugih zemalja.Tako da ako trazimo jednakost u medjunarodnim odnosima,onda treba da se prema svima odnosimo jednako u svakom smislu.Ovde su ocigledni dupli standardi.

budimo ljudi

pre 6 godina

Mislim da je to preoštro. Čovek ima pravo na svoje mišljenje a i kuća mu gori (zemlja mu je u ratu).

Njegove kvalifikacije našeg odnosa sa Rusijom su (nadam se) preterane, ali je sasvim u pravu u pogledu toga da su oni prema nama do sad uvek bili korektni i da nema razloga da mi dolivamo ulje na njihovu zapaljenu kuću.

Mislim da je grehota i nečovečno da na žalbe na nepravdu odgovaramo uvređenošću i besom ili nekakvom pakošću i osvetom.

Treba da bude jasno i našim srpskim rusofilima u Ukrajini da od nikakve posebne koristi tamošnjim Rusima i rusofonskim Ukrajincima nisu, a čine veliku štetu Srbiji.

Ako Srbija ne zadrži izbalansiran i principijelan stav, kao mala, slaba zemlja, ako bude još i kvarna i podla kao neke koje znamo, a pri tom za razliku od njih bude na strani slabijeg u svetu, onda zaista nema čemu dobrom da se nada.

Molim vas da mi objavite komentar.

Vasilije

pre 6 godina

Ko misli da se "teritorijalna pomoć" Rusije Srbiji može provesti bez velikog sukoba na Balkanu taj se grdno vara. Osnova te "pomoći" je ruski interes na Balkanu i stvaranje osovine Grčka, Makedonija, Bugarska i Srbija, normalno pod dirigentskom palicom Rusije.
Rusija da hoćeda da pomogne sebi i Srbiji može i bez sukoba ali tako da stvori jaku ekonomsku silu na Balkanu-Srbiju a ne jaku vojnu silu na Balkanu Srbiju.Ovo prvo može sto puta jeftinije i brže i da se izbegnu nepotrebne žrtve. Samo ako i ovde nisu prevladali mehanisti i mehanistička shvatanja rata.
I na kraju krajeva za oslobadjanje Srbije i Beograda1945.god najviše poginulih je vojnika iz Ukraine.

go pro

pre 6 godina

Ratove na Balkanu u poslednjih 100+ godina izazivali su Turci, Austro-Ugari, Nemci i na kraju NATO i Amerikanci, Rusa u toj takvoj istoriji na Balkanu nema, a istorija se ponavlja.

Goran

pre 6 godina

Znaci Rusija hoce da izazove rat na Balkanu. Ajde sada da vidimo ko ima svoje prste na Balkanu. Sve zemlje na Balkanu su u NATO paktu: od Grcke, preko Turske do Ruminije, Bugarske, Madjarske, Crne Gore i Hrvatske. Makedonija, Albanija, Kosovo i Bosna zele u NATO pakt. Samo Srbija je deklarisano neutralna. Kako sada Rusija moze da izazove rat na Balkanu. Sa kojim to saveznicima ako je Srbija neutralna a ostale zemlje su u NATO paktu. Njegov zadatak kao ambasadora je da stiti interese Ukrajine u Srbiji a ne da iskaljuje mrznju prema Rusiji.

Grasak

pre 6 godina

pravilno. Samo, budite dosledni i postavite se tako i prema američkom ambasadoru, koji odavno istupa mnogo nekorektnije od ovog tipa.
(djuro, 2. novembar 2017 15:39)

Eeee, to je granica. Americki ambasador sme da laje koliko mu dusa 'oce. Cak nam i onaj njihov Kinez, zamenik, zamenika od nekog zamenika nekoga moze da soli pamet koliko hoce. Lako je nama sa Ukraincima, boranija kao sto smo i mi.

Misko

pre 6 godina

Treba se zamisliti o polozaju Ukrajine u kojem smo donekle i sami bili. To je drzava ni na nebu ni na zemlji u kojoj vlada nestsbilnost i postoji stalna pretnja oruzanog sukoba. Velike sile su se tu nasle u klincu i ne mogavsi da mrdnu, ostavile su te tenzije da tinjaju i zemlju da propada. Tu bedu i bezizlaz smo i sami videli i trazili smo neko resenje - nekoga da nam pomogne. Tako i ovaj covek trazi.

ok

pre 6 godina

Ne znam sta vam nije jasno, kad Rusija ima interese na Balkanu, pogotovo u Srbiji vec 300 godina. U pocetku izlaz na toplo more pa sve do strateske pozicije Balkana. Isto to i rade zapadne sile vise od 2 veka narocito VB. Krimski rat, stvaranje Albanije, rat izmedju Rusije i Japana-VB. tu su sukobljeni ineteresi dveju sila koji nikada nece prestati.

o interesima i biznisu

pre 6 godina

I juce sam napisao, pisem i danas: u pravu je od reci do reci i bolje bi bilo da se Srbija zapita gde ce da zavrsi sluzeci ruskim interesima!!!
(Doktor, 2. novembar 2017 16:05)

Srbija ne treba da sluzi nicijim interestima, pa ni ruskim. Ona treba da se vodi svojim interesima kao i SVI drugi. Politiku treba posmatrati kao biznis i sada cu napraviti malu digresiju da pokazem sta pod tim mislim.
Radim u outsourcing-u vec 17 godina, prvo za IBM a onda za HP. Kada samo poceo glavni konkurenti su bili IBM, Accenture, EDS, HP itt, sve zapadne kompanije.
Onda su poceli da se pojavljuju Indijci sa mnogo nizim cenama - obzirom da smo dosta poslova prebacivali kod njih oni su naucili o cemu se tu radi i poceli da prave svoje firme.
Zapadne firme iz svog dominantnog ugla nisu shvatile novu dinamiku i nstavile jos nekoliko godina sa politikom visokih cena. Rezultat je da danas imamo nekoliko velikih, internacionalnih outsourcing firmi iz Indije: TCS, Infosys, Wipro itt.
Dakle, nasi kupci su se, u situaciji, kada nisu mogli da dobiju sto su hteli od zapadnih firmi okrenuli indijskim. Da li ih neko optuzio da sluze indijskim interesima? Nije niko! To je poslovna logika i tako se svi ponasaju.
Sada vi sami izvucite zakljucke ko su u geopolotickoj situaciji na Balkanu zapadne firme iz gore navedenog primera, a ko su indijske firme.

zar i ti

pre 6 godina

Kad budemo imali iste principe prema svim Ambasadorima, do ovakvih ispada nece dolaziti, ovako neko moze da kaze sto zeli (Americki, Ruski ...) ali zato cemo da Hrvatima, Ukrajincima, Alabancima... da pokazemo vrata.

go pro

pre 6 godina

Ratove na Balkanu u poslednjih 100+ godina izazivali su Turci, Austro-Ugari, Nemci i na kraju NATO i Amerikanci, Rusa u toj takvoj istoriji na Balkanu nema, a istorija se ponavlja.

Goran

pre 6 godina

Znaci Rusija hoce da izazove rat na Balkanu. Ajde sada da vidimo ko ima svoje prste na Balkanu. Sve zemlje na Balkanu su u NATO paktu: od Grcke, preko Turske do Ruminije, Bugarske, Madjarske, Crne Gore i Hrvatske. Makedonija, Albanija, Kosovo i Bosna zele u NATO pakt. Samo Srbija je deklarisano neutralna. Kako sada Rusija moze da izazove rat na Balkanu. Sa kojim to saveznicima ako je Srbija neutralna a ostale zemlje su u NATO paktu. Njegov zadatak kao ambasadora je da stiti interese Ukrajine u Srbiji a ne da iskaljuje mrznju prema Rusiji.

BGD

pre 6 godina

Isto će se desiti i ambasadoru SrBske Rusije u Kievu.
Pogorsanhem odnosa Sa Ukrainom zbog Rusije,Srbija na Direktan nacin aminuje Rusku Imperijalisticku Politiku.

Ana

pre 6 godina

Xaxaxaxaxaxaxa sta vi radite pa to je smehotres.Isto pokusavate da pravite scenario kao kada je bila cela dreka na Francusku zbog Haradinaja i na kraju vam Haradinaj partner.

Mujo11

pre 6 godina

Mozda ja gresim, ali "persona non grata" za ambasadora Ukrajine u Beogradu znaci i pogorsanje odnosa sa Ukrajinom a time i pogorsanje odnosa sa SAD i EU?!
Cilj nekoga mozda je upravo tako nesto, Srbija sto blize Rusije i sto dalje od Zapada?

moskva 1001

pre 6 godina

Ja odavno govorim da sa Rusijom treba ukinuti diplomatske odnose. Posle onog u Crnoj Gori u to nema nikakve sumnje i za neobavestenog... Sve ostalo je izdaja interesa Srbije!

Jelena

pre 6 godina

Moj tata da je živeo u Rusiji i da nije došao pet i po godina da me vidi, na oči mi me bi trebao. Vi ste pet i po godina na vlasti i Putin je jednom bio, na vojnoj paradi i to je svratio u Srniju jer je išao na samit u Italiju a vi ste jedan dan ranije održali vojnu paradu radi Putina. Neka dokaže koliko vas voli, da bude u dvodnevnoj poseti u Srbiji. Doći će ali u panjevima.

Srkki

pre 6 godina

Ovi naprednjaci pogorsali odnose ama bas sa svima, od neutalne i prijazne Makedonije, Crne Gore, BiH do jedne clanice EU i NATO saveza - Hrvatske! A posao kvarenja ide i dalje, sada Ukraina asutra moyda i Nemacka ipak je, jelte bila Herta Miller.. pa neka se i Nemcima gurne prst u oko, jedino sta umemo dobro da radimo poslednjih 100 i nesta godina.

srce sumadije

pre 6 godina

Bolje bi vam bilo da slusate sta vam kaze, posto je rekso sve sto vi u Srbiji treba sami da znate.Ali vi jos ne vidite dalje od nosa.Ili pak svesno gurate narod Srbije u celjusti rusije koja je zedna krvi pa bi Srbe da gurnu u vatru.

Jarilo

pre 6 godina

Junačine, što tako ne upozirite ruskog ambasadora, koga Vučić prima na skoro nedeljnom nivou, da javno, oreko medija, ne vrši pritisak zbog diplomatskog statusa njihove potencijalne špijunske baze u Nišu? Ili vam je isti i sastavio ovo " upozorenje" ?

John

pre 6 godina

Zanimljivo kako se ukrajinskom ambasadoru preti izbacivanjem, a ruskom ambasadoru brže-bolje trče i nose transkripte i izvinjavaju se i objašnjavaju...

Robert

pre 6 godina

Tko god je sastavio ovo saopštenje, zabio je Srbiji gadan autogol. Ukrajina je u jako sličnoj situaciji kao i Srbija, dio teritorije nema pod svojom kontrolom niti ima realno načina da u skoro vrijeme ostvari sve elemente državnog suvereniteta. Ne mora završiti tako da Ukrajina prizna Kosovo, mogu oni komotno isforsirati to spomenuto 'stavljanje na led' ali poslana je poruka Briselu - 'Da, mi se konzultiramo i usaglašavamo s Moskvom'. Mora se priznati da je ovo već prilično hazarderski potez; možda Srbiji omogući 3 velika koraka naprijed, ali i 3 velika koraka unazad.

BeKo

pre 6 godina

"Ako prihvatiš i nahraniš izgladnelog psa ,pas te neće ugristi. To je najbitnija razlika između psa i čoveka".

Mark Twain

To je razlika između velikih sila i malih država.Koliko god sa jednom bio dobar ,čak i saveznik, "uješće" te kad joj odgovara.Tako ćemo se i mi provesti sa Rusijom to je sigurno.

Igi

pre 6 godina

A sta to smeta nasem MSP? to sto je rekao istinu koja je svakom ocigledna,ili to sto zbog toga ispadamo budale? Bravo za ambasadora Ukrajine.Covek na mestu.

Novosadjanin

pre 6 godina

Covek je potpuno i apsolutno u pravu.

Mada , verujem da identicna istina vazi i za sve ostale velike sile koje se vrzmaju u Srbiji i oko Srbije.

Vasilije

pre 6 godina

Ko misli da se "teritorijalna pomoć" Rusije Srbiji može provesti bez velikog sukoba na Balkanu taj se grdno vara. Osnova te "pomoći" je ruski interes na Balkanu i stvaranje osovine Grčka, Makedonija, Bugarska i Srbija, normalno pod dirigentskom palicom Rusije.
Rusija da hoćeda da pomogne sebi i Srbiji može i bez sukoba ali tako da stvori jaku ekonomsku silu na Balkanu-Srbiju a ne jaku vojnu silu na Balkanu Srbiju.Ovo prvo može sto puta jeftinije i brže i da se izbegnu nepotrebne žrtve. Samo ako i ovde nisu prevladali mehanisti i mehanistička shvatanja rata.
I na kraju krajeva za oslobadjanje Srbije i Beograda1945.god najviše poginulih je vojnika iz Ukraine.

BG

pre 6 godina

Ova Vuciceva vlada toliko lici na Milosevicevu: i ako ga nema mi cemo svakodnevno stvoriti nekog "srpskog neprijatelja" time hranimo naivnu masu.

CATAPA

pre 6 godina

Ovi su samo potpisali ono što je Ukrajinac rekao. Kad se čovek samo malo priseti onog pijanog Konjusina i kako su svi ćutali kada ih je postrojavao, ni ne treba Ukrajinac da mu otvara oči. Ono, ni Čepurin ne radi ništa drugo, samo nešto manje vidljivo bahato od onog primitivca.
Uostalom, kad neko pošalje takvog kao što je bio Konuzin, diplomatski jasno šalje poruku šta o takvoj zemlji misli. Prva diplomatska poruka svakog ambasadora je on sam.

Misko

pre 6 godina

Treba se zamisliti o polozaju Ukrajine u kojem smo donekle i sami bili. To je drzava ni na nebu ni na zemlji u kojoj vlada nestsbilnost i postoji stalna pretnja oruzanog sukoba. Velike sile su se tu nasle u klincu i ne mogavsi da mrdnu, ostavile su te tenzije da tinjaju i zemlju da propada. Tu bedu i bezizlaz smo i sami videli i trazili smo neko resenje - nekoga da nam pomogne. Tako i ovaj covek trazi.

o interesima i biznisu

pre 6 godina

I juce sam napisao, pisem i danas: u pravu je od reci do reci i bolje bi bilo da se Srbija zapita gde ce da zavrsi sluzeci ruskim interesima!!!
(Doktor, 2. novembar 2017 16:05)

Srbija ne treba da sluzi nicijim interestima, pa ni ruskim. Ona treba da se vodi svojim interesima kao i SVI drugi. Politiku treba posmatrati kao biznis i sada cu napraviti malu digresiju da pokazem sta pod tim mislim.
Radim u outsourcing-u vec 17 godina, prvo za IBM a onda za HP. Kada samo poceo glavni konkurenti su bili IBM, Accenture, EDS, HP itt, sve zapadne kompanije.
Onda su poceli da se pojavljuju Indijci sa mnogo nizim cenama - obzirom da smo dosta poslova prebacivali kod njih oni su naucili o cemu se tu radi i poceli da prave svoje firme.
Zapadne firme iz svog dominantnog ugla nisu shvatile novu dinamiku i nstavile jos nekoliko godina sa politikom visokih cena. Rezultat je da danas imamo nekoliko velikih, internacionalnih outsourcing firmi iz Indije: TCS, Infosys, Wipro itt.
Dakle, nasi kupci su se, u situaciji, kada nisu mogli da dobiju sto su hteli od zapadnih firmi okrenuli indijskim. Da li ih neko optuzio da sluze indijskim interesima? Nije niko! To je poslovna logika i tako se svi ponasaju.
Sada vi sami izvucite zakljucke ko su u geopolotickoj situaciji na Balkanu zapadne firme iz gore navedenog primera, a ko su indijske firme.

Saul Goodman

pre 6 godina

Ukrajina nije priznala Kosovo, a naši iz ministarstva idu niz dlaku svim državama koje su priznale Kosovo. Lako je se istresati nad ukrajinskim ambasadorom... Što ovako ne priprete američkom, britanskom, nemačkom... Prpa a...

budimo ljudi

pre 6 godina

Mislim da je to preoštro. Čovek ima pravo na svoje mišljenje a i kuća mu gori (zemlja mu je u ratu).

Njegove kvalifikacije našeg odnosa sa Rusijom su (nadam se) preterane, ali je sasvim u pravu u pogledu toga da su oni prema nama do sad uvek bili korektni i da nema razloga da mi dolivamo ulje na njihovu zapaljenu kuću.

Mislim da je grehota i nečovečno da na žalbe na nepravdu odgovaramo uvređenošću i besom ili nekakvom pakošću i osvetom.

Treba da bude jasno i našim srpskim rusofilima u Ukrajini da od nikakve posebne koristi tamošnjim Rusima i rusofonskim Ukrajincima nisu, a čine veliku štetu Srbiji.

Ako Srbija ne zadrži izbalansiran i principijelan stav, kao mala, slaba zemlja, ako bude još i kvarna i podla kao neke koje znamo, a pri tom za razliku od njih bude na strani slabijeg u svetu, onda zaista nema čemu dobrom da se nada.

Molim vas da mi objavite komentar.

Grasak

pre 6 godina

pravilno. Samo, budite dosledni i postavite se tako i prema američkom ambasadoru, koji odavno istupa mnogo nekorektnije od ovog tipa.
(djuro, 2. novembar 2017 15:39)

Eeee, to je granica. Americki ambasador sme da laje koliko mu dusa 'oce. Cak nam i onaj njihov Kinez, zamenik, zamenika od nekog zamenika nekoga moze da soli pamet koliko hoce. Lako je nama sa Ukraincima, boranija kao sto smo i mi.

ok

pre 6 godina

Ne znam sta vam nije jasno, kad Rusija ima interese na Balkanu, pogotovo u Srbiji vec 300 godina. U pocetku izlaz na toplo more pa sve do strateske pozicije Balkana. Isto to i rade zapadne sile vise od 2 veka narocito VB. Krimski rat, stvaranje Albanije, rat izmedju Rusije i Japana-VB. tu su sukobljeni ineteresi dveju sila koji nikada nece prestati.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Da je MInistarstvo Spoljnih Poslova primenjivalo iste principe prema svima, većina zapadnih ambasadora kao i ruski ambasador već bi odavno bili persone “non grata” u Srbiji. Ovako, deluje kao bespotrebno pokazivanje mišića ambasadoru zemlje od koje Srbija ne zavisi, pa eto, nije na odmet malo predstave za domaću publiku. Nešto slično kao ona glasanja o članstvu Kosova u UNESCO. Svi sa zapada glasali, a naši odabrali makedonskog ambasadora da sa njim prave cirkis, uručuju mu notu, vraćaju ga u Skoplje itd.

grw

pre 6 godina

Hmm, ja se secam da su raznorazni ambasadori svasta pricali i nekako i jace od ovog ukrajinskog, a da im se nista nije desilo posle. Npr. americki i ruski su stvarno svasta pricali i vise od ovog, sto se meni kao gradjaninu Srbije bas nije dopalo da se toliko mesaju u nasa pitanja.

com

pre 6 godina

Ako cemo po tom principu,onda treba tako i sa ambasadorima Amerike,Rusije,Nemacke...Jedini koji se ponasa normalno je ambasador NR Kine.Ovo je ista situacija kada smo proterali ambasadore Crne Gore i BJRM -zbog priznanja Kosmeta,a nismo smeli da proteramo nijednog ambasadora iz drugih zemalja.Tako da ako trazimo jednakost u medjunarodnim odnosima,onda treba da se prema svima odnosimo jednako u svakom smislu.Ovde su ocigledni dupli standardi.

zar i ti

pre 6 godina

Kad budemo imali iste principe prema svim Ambasadorima, do ovakvih ispada nece dolaziti, ovako neko moze da kaze sto zeli (Americki, Ruski ...) ali zato cemo da Hrvatima, Ukrajincima, Alabancima... da pokazemo vrata.