Ponedeljak, 30.10.2017.

18:35

Neverovatni snimci "suhoja 30SM" u akciji VIDEO

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak u kojem su prikazane manevarske sposobnosti naprednog višenamenskog lovca ”suhoja 30SM“.

Izvor: RTS

Neverovatni snimci "suhoja 30SM" u akciji VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Nikomenevaljam

pre 6 godina

... samo da se nadovežem na sve koji referiraju na događaj s američkin ratnim brodom "Donald Cook" i posljedično na američki AEGIS sustav. Kompletan događaj je prokazan kao izmišljotina jednog minornog ruskog portala i kompletan događaj je dokumentiran na internetu, istraživan kao moderan primjer "fake news" do te granice da sad postoje i youtube videi koji pojašnjavaju stvar.
Koliko god ovaj sukhoi dobar bio, svi koji smatraju da je Ruska avioindustrija vodeća u svijetu se grdno varaju. Nisu prvi, a više nisu ni drugi. Treći su iza SAD-a i Kine.

maxy

pre 6 godina

Stelt karakteristike znače da je smanjen radarski odraz aviona i da je on teže uočljiv, ali ne i apsolutno nevidljiv, jer je to dokazala i naša PVO. Stelt avion mnogo znači prilikom bombardovanja Srbije, Sirije, Iraka, Libije... jer je PVO tih zemalja na nivou 70ih godina prošlog veka. Radari koje je posedovala VJ i one koje poseduje ruska armija nisu ni za poređenje. Dakle, ne znam koliko bi u realnim uslovima stelt karakteristike aviona bile odlučujući faktor u borbi SAD i RUS. Posebno uzevši u obzir broj vazduhoplova koji bi jednovremeno bili u vazduhu. Da se razumemo, nisam ni na jednoj strani, jer bi rat takvih razmera označio kraj civilizacije kakva je sad.

KOSIGNAS

pre 6 godina

Da manevarske sposobnosti aviona nisu bitne, najbolji avioni bi bili mig21 i f4. Nema elektronike, koju ne možeš prilagoditi bilo kom proizvodu pa i avionu, nešto u čemu je Izrael i njihov IMI šampion.ALI,manervabilnost je nešto što će uvek biti cilj svakog avio-konstruktora.I pored današnje i sutrašnje elektronike(uzmimo u obzir da je svi razvijaju, neko malo bolje, ali niko ne spava na tom polju) onaj avion koji je najokretniji u vazduhu biće dominantniji i u borbi. Na kraju, neuporedivo je teže razviti i proizvesti avion vrhunskih performansi i mogućnosti, nego elektroniku za isti.

Markus

pre 6 godina

Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.
(ded, 30. oktobar 2017 23:40)

Zaboravljaš na jednu bitnu sitnicu, da bi mogao da gađa BVR raketom, F-35 mora da se "oglasi" radarom, a onda više nije "nevidljiv". Drugo ni BVR rakete nisu kao u prospektima. Mornarički piloti SAD, najuvežbaniji i najopasniji na celom svetu ne ispaljuju AMRAAM dok ne priđu na 30 milja, što daleko ispod njegovog dometa. Zašto? Zato što i najsavremenija BVR raketa u daljoj zoni dometa ima šansu jedva 1:6 da uništi avion dimenzija lovca koji zna da ga neko gađa ... a to može da zna i po aktivnoj glavi rakete koja ga juri. Dakle, prilaze bliže da povećaju šansu, pa i tada računaju da AMRAAM neće pogoditi ali će "zaposliti" neprijatelja dok oni ne priđu na 15 milja odnosno domet SIDEWINDER-a. Lako je sa daljine skinuti "kantu" koja nema nikakav sistem za upozorenje, kao npr. "Jastreb" vojske RS ili neispravan MIG-29 VJ, ali protiv ozbiljnog protivnika kakav bi bio neki lovac Ruskog VVS-a "TOP GAN" pritsup ne da nije prevaziđen, nego je imperativ. Razmisli, zašto bi ta škola postojala i dan danas?

Scary

pre 6 godina

Rus ovo, Amer ono, itd itd itd, to je ono sto citam u komentarima. Svi komentatori ovde znaju unapred ishod eventualnog rata izmedju ove dve sile. Zato su nam verovatno kladionice pune milionera a samih kladionica sve manje, posto prognoziramo najbolje na svetu. Inace, jos od malena sam ljubitelj borbenih aviona, i ne zanima me cije su proizvodnje, prosto ima nesto fascinatno u njihovom dizajnu. Svi huskaju na rat i US i RUS vojnike, a oni bi se ipak najradije sreli na palubi nekog nosaca i ljudski se isponapijali, nikome se bas i ne puca na ovog drugog.

abraham

pre 6 godina

svaki ruski lovac moze da nosi i ispali raketu dometa 200, 300 i vise kilometara. nije ovdje o tome rjec vec o manevarskim sposobnostima. ako one danas nisu bitne zasto i rusi i ameri toliko ulazu u nove avione.

ded

pre 6 godina

Vidim da mnogi komentarišu pa bih i ja da dodam... U manevarskim sposobnostima daleko je bolji od aviona pete generacije F-35 koji još uvek treba da se prepravlja, ali u okršaju Suhoja i f 35, nema sumnje da bi pobedio ovaj drugi. Ima samo jednu prednost a to je dovoljno. Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.

Bady

pre 6 godina

Videlo se sta mogu i gde su tehnoloski ruski avioni u
Siriji(posebno u nocnim akcijama).Gledao sam izjavu americkog oficira inace strucnjaka koji kaze da bi se u bliskoj borbi lose proveli sa rusima.Toliko komentara a niko ne pomenu T-50 PAK-FA cisto da se zna gde su rusi stigli sto se aviona tice.Svi se dobro secate ruskih operacija u Siriji(hiruski preciznih nocnih udara)da su ih ameri na svojim televizijama predstavljali kao svoje.To su cinjenice i tacka.

Sladjan

pre 6 godina

@драган
Misliš ako ameri imaju 200 tzv.stealth bombardera, da je to ogromna prednost i garancija nadmoć nosti u vazduhu? ja se ne bih složio iz jednog vrlo prostog razloga , ti njihovi stealth bombarderi se do sada nigde nisu pokazali i dokazali kao neko super-tehnološko čudo protiv kojeg nema odbrane, tj.lako im je bilo da se sile protiv Iraka koji poput nas nije imao neki neznam kakav sistem PVO-a, mada smo im i sa zastarelom tehnologijom srušili u to vreme najsavremeniji avion f-117-a...ali što se Rusa tiče neverujem da bi ti njihovi stealth avioni baš bili nevidljivi i da bi imali veliku prevlast u vazduhu jer Rusi imaju najbolji PVO na svetu bolji i jači mnogo puta nego što NATO ima

Ččćć

pre 6 godina

Ovaj što spominje da se borbe vode na 200km,mogao je da vidi na našem primeru da je to glupost. Naši piloti koji su sa Migovima 29 ušli u borbu uspevali su manevrima da izbegnu rakete, pokojni Arizanov je lepo o tome pričao. Našim pilotima nisu radili radari i nisu mogli da uzvrate. Arizanov je oboren tek posle nekoliko pokušaja.
Avioni su danas pored dobrih radara puni senzora i vrlo dobro znaju kad su naišanjeni. Svaki iskusni pilot izbeći će manevrom uočenu raketu sa veće razdaljine. Promaši jedan promaši drugi za manje 2 minuta ste već na udaljenosti u kojoj može da počne dvoboj. Koji ponovo zavisi od taktike i da li protivnik želi takav dvoboj. Taktika je ključna za vazdušni boj i nad kojoj se teritoriji odvija odnosno da li neka strana ima PVO koji može da pripomogne.

Mrkva

pre 6 godina

(Tempera, 30. oktobar 2017 19:09)

Ne lupetaj gluposti. Tokom rata u Vijetnamu pokazalo se da je dog fighting od presudnog značaja jer je tada već počelo korišćenje samonavodećih raketa, a neki avioni nisu ni imali topove, za laike kao što si ti: mitraljeze.
Piloti su počeli da ginu jedan za drugim jer je zapostavljen najobičniji dog fighting i mislilo se da je dog fight istorija zbog samonavodećih raketa, ali svi su pogrešili, samo zbog toga su osnovane specijalne jedinice kao što je Top Gun, da se uči dog fighting i zato se i dan danas izučavaju na akademijama osnovni principi dog fightinga. APSOLUTNO NIKO se ne oslanja samo na rakete.

samo da kazem...

pre 6 godina

Posle Su-27 koji je izvodio slične akrobacije, a koga sam video na Batajnici 1998.god prošlo je skoro 20 god. Od tada do danas nisam video niša novo što bi me zaista oduševilo...

Dule

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.
(Драган, 30. oktobar 2017 21:57)

Ne ne izvodi, ni na prilicno istom nivou, pogledaj ""kobru"" ili bilo koji manever koji izvede F-22 i pogledaj isti taj koji izvedu ovi iz Su27 serije. To sto F-22 moze da izvede nesto sto F15 i F16 ne mogu ne znaci da je to na nivou Su-27 serije (Su od 27 do 35 su jako slicni)

Daleko da uzimam nesto Raptoru koji je verovatno najbolji avion danasnjice, ali ne i u tom pogledu sto ga ti hvalis.

Uzgred, Te manevre ne moze da izvede ni Su57, gledao sam i jedne i druge na MAKS2017, Su-27 serija definitivno pravi lepse akrobacije na nebu.


2)Ruska avijacija ima sada: 3 Su-30S, 20 Su-30M2, 76 Su-30SM (jos je naruceno, bice 88)
i Ruska Mornarica ima 20 Su-30SM, sto ih cini = 119 , sto uopste nije losa cifra, sto je 6 put vise od tvojih "manje od 20" + sto ih ima jos 60-ak ukupno u narudzbini/izradi, za razliku od F-22 koji je stopiran na 180 komada, jer cak ni ameri nemaju para za vise,


Ovo sam sve izvukao za 10 sekundi na google-u, vidim da ne znas da koristis ni Google, ni Wiki ni YouTube, za coveka koji toliko voli Amere i mrzi ruske stvari, pomislio bi bar njihove proizvode znas da koristis


Dalje ni F-22 ni Su-35 nisu buducnost vojnih avijacija, i ne uklapaju se u koncepcije aviona pete generacije (F-35 je prvi pravi avion pete generacije, Su-57 ce da bude drugi)

gagi

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice)
(Cacanin, 30. oktobar 2017 21:50)

Ameri trenutno i oduvek imaju MNOGO jacu mornaricu, racunajuci i podmornice kojih takodje imaju vise, i MNOGO jace vazdusne snage. Rusi imaju MNOGO vise tenkova ali veliki deo toga su zastareli T-72 i T-55 koje jos uvek racunaju u rezervu. Kada se gledaju samo moderni tenkovi, Amerikanci ih imaju duplo vise (Abramsi vs T-90).

alienware

pre 6 godina

Altiljerac.Sve ste lepo napisali,samo ste zaboravili nesto.Dzaba Rusima radar do 450 km,jer ih veca snaga lakse otkriva a strategija Amera je manja snaga radara,manja vidljivost aviona pomocu stealth i onda se prilizi na manje od 200 i skine ovog koji se oglasava na sva zvona gde je aa nema ga na radaru.Tip rakete je fire and forget,koji su Ameri odavno izmislili.Smejali ste se nevidljivim,ali to je njihova nadmoc i strategija.Rusi idu snagom,ne tehnologijom.

Светислав

pre 6 godina

Хоћете ли побогу престати више с понављањем те глупости о "гашењу" система АЕГИС на разарачу УСС Доналд Кук од стране руског СУ-24 у Црном мору? То је најобичнија измишљотина руских новинарских пандана нашег Лажанског. Прво, активно електронско ометање у мирнодопским околностима сматра се актом агресије једнаком нападу било којим другим оружјем, па то нити би Руси смели да ураде, нити би Американци остали пасивни. Друго, за неупућене - АЕГИС је изузетно софистициран и отпоран систем дизајниран да преживи и нуклеарни ЕМП напад и не може тек тако да се омета. Истина је као и обично далеко мање спектакуларна од онога о чему русофили маштају: СУ-24 је неколико пута надлетео амерички брод, мало махали једни другима, и свако на своју страну.

alienware

pre 6 godina

Brainstorm,AI. Computer moze da reaguje 100 puta brze od coveka.Putnicki avioni imaju autopilot koji upravlja avionom tokom celog leta.A vojska ?Zasto mislis da je f-35 kostao toliko ?Moze da leti,ispaljuje rakete na ciljeve pomocu pogleda pilota ,usmenom komandom,da spusti avion ili da ga izvadi prilikom pioniranja ako se pilot onesposobi.Samo gomila elekronike kazes.Ako bog da da doziviz sledeccu generaciju aviona,cisti AI ,bez pilota ,samo mu se zada misija.Onda su avioni sa pilotima,glineni golubovi ,limitirani g silama,sto elktronika nije.

zz

pre 6 godina

ovde ima samo par komentara koji su pogodili celu sustinu ove price o borbenim avionima...nije caka da imas dobar avion,NEGO DA IMAS MOCAN RAKETNI SISTEM(PVO)!!!

koji ce moci pronaci metu i oboriti je,tu mislim na obaranje krstarecih raketa i protivnicih aviona.

ali to cak ni neki politicari ne kontaju,a kako vidim ni nasi vojni strucnjaci...ako imas jak PVO,svaki agresor ce 5X razmisliti da ti udje u vazdusni prostor.

ista situacija je kada ti hoces da napadnes,znaci samo PVO!!!

tako da oni migovi su bacene narodne pare,oni nikada ne mogu biti lovci 5.Stelt generacije,letece jos 7g...totalno beskorisna stvar.sta smo mi trebali da uradimo?da polako skupljamo pare za dobar raketni sistem,pa da vidimo ko sme da udari,da smo imali S-300 90-tih retko koji tomahawk ili F-16 bi prosao,ali ajde da se malo veselimo Migu-29 lovcu 3.generacije!!!

sta moze da uradi MIG-29 kada bi mu dosao:Raptor-22,Eurofighter Tajfun,Dasault Rafal ili SU-35s????

ali dobar raketni sistem moze da ih rasturi,ali bukvalno!

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji kazu da ovi nemaju sansu protiv americkih raketa, malo se edukujte da bi znali kako se izbegavaju rakete pa i navodjene - manevrom, inace bi svaka raketa pogodila metu, tj. avion. Pametnom dosta.

Nindza

pre 6 godina

Sjajni su ovi sto misle da je SU za cirkus. Verovatno zapad toliko prpa od njih - zato sto to nista ne valja.
Ne znam da su Ameri napali bar jednu zemlju koja poseduje bilo kakvu varijantu 27-mice...
I samo da znate - te rakete ispaljene sa 200 km su problem samo za banana drzave sa prvim verzijama mig29 i mig21, helikoptere i sl. Na njih se uglavnom ne racuna. One opasne se ispaljuju tek na 50-60 km i manje, sto je na 2-3 minuta od dogfajta.

артиљерац

pre 6 godina

@ ahahaha Да ти дочарам нешто.Руски авионски 3-фазни и 5-фазни радар
на Су-30,33,35,37 и Миг-35 јачине 500 Kw(0,5 Mw)хвата велике циљеве
(бомбардере и транспортне авионе)на 420 км,а ловачке авионе на 360 км.Руске ракете ваздух-ваздух,великог домета имају крајњи домет 330
км,а високо прецизне до 300км.Амерички радари имају домет 280 км,а
њихове ракете крајњи домет 220 км,а ефикасни 180 км.Тако да кад упоредиш својства видећеш да ће руски пилот видети,закључати циљ и
испалити ракету пре него што ће амерички пилот уопште видети руски
авион.То се зове fire&forget.руске ракете ваздух-ваздух имају
трострукео навођење.У првом делу лета радарско,води их радар авиона који је испалио ракете,после инерционо,а на 80 км од циља радарско
(радар у носу ракете)и инфрацрвено(прати издувне гасове авиона који
треба да погоди).Вероватноћа погодка 98%.Пре 2 године су биле у
Индији организоване "ваздушне борбе" између немачких,енглеских и
италијанских Eurofighter-a и индијских Су-30.Резултат је био 15:0
за Сухој.Један италијански генерал је узео лепе паре.Кладио се на
Су-30 за 10 000$,против 7-8 других NATO генерала,па им је узео паре.
Зна човек шта ваља.

Драган

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.

nenad

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam
cemu ove cirkuske tacke.
ne znam da li znas ali vidim da ne znas da i rusi imaju takve rakete , a plus sto svaki avion 4 generacije ima sistem mamaca za odbranu od takvih raketa plus vestina pilota i mogucnost manevra u takvim situacijama ! u svakom slucaju edukuj se malo ! ima mnogo stavki od kojih zavisi borbena upotrebljivost aviona i cinjenica je da savrsen avion ne postoji i svi su jos uvek slabi na mocni pvo koji je trenutno najubedljiviji kod rusa ! u svakom slucaju ruski avioni se usavrsavaju trenutno vecom brzinom iako se slazem da su imali nizu polaznu tacku bar sto se tice tehnologije koja je bitna ! danas to vise nije tako i rusi ih stizu u tehnici a u nekim stvarima su miljama ispred ! u svakom slucaju ovakva akrobatika i avionika su sigurno ogroman plus i sigurno ne samo na avio mitinzima ! proveri razgovaraj sa nekim pilotom pa ces videti ! pogotovo sto ovi avioni nose vise oruzja imaju savremene ne savremenije ali savremene radare i mocne rakete a veliki radius kretanja (dolet) ! tako da druze nijedan americki pilot kada bi razgovarao sa njim ne bi imao osim reci divljenja prema ovima avionima nista drugo da ti kaze ! ja licno sam imao to zadovoljstvo

Saša

pre 6 godina

Jel se ono trucka kamera ili kokpit u letu (unutrašnji snimak)? Inače, ovakav avion je milina gledati kako leti, čarolija stvarno, osim u određenim situacijama a svi znamo kojim... i naravno, pilotima svaka čast!

Aca

pre 6 godina

Dobar avion al svi ti Ruski avioni su nekako na isti kalup...Nikakvih noviteta nema već decenijama...Što ne naprave kasvetan nuklearni nosač aviona s ne da se brukaju sa onu parnjaču,ide pored njega tegljač da ga vuće kad se pokvari...
Zatim avion sa vertikalnim uzletanjem, Što nešto takvo ne naprave kad su toliko stručni...Kao što i u civillnim proizvodima znaju samo da loše kopiraju Ameriku i Zapad sa zakašnjenjem tako je i u vojnoj industriji...Sve ostalo je propaganda...Sve što pogledate oko sebe amerikanci su stvorili za vojnu industriju pa zatim pudtili u civilnu upotrebu delić...I navigacija i mobilne i internet i 100:drugih đavola...

.

pre 6 godina

Ovi natofili stvarno lupaju gluposti. Vi stvarno mislite da ce Rusija i NATO voditi rat sa Suhojem i F-35? Ovi avioni su namenjeni iskljucivo obavljanjem vojnih akcija protiv drzava koji nemaju nuklearni arsenal. Nista vise od toga. U ratu izmedju Rusije i NATO-a ako ikad dodje najvise ce se gledati koji kakav raketni sistem ima.

dudule

pre 6 godina

Ma najbolji avion na svetu jel tako rusofili...nema boljeg.
Vašarska atrakcija i vašarski manevri koji se realno, skoro nikada, neće koristiti u slučaju rata. Scenario gde je potrebno izvoditi ovakve akrobacije je pri dnu liste eventualnosti...još od kraja sukoba Izraela sa arapima 70ih...a i tada su ruski avioni navodno manevarski bolji obarani kao kruške.
Da ne ponavljam već je neko rekao u komentarima. Ko ima bolju raketu i podršku pobeđuje u vazduhu.

Cacanin

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice ), i ne znam da li u mornaricu spadaju nosaci aviona sto Rusi gotovo da nemaju, ali mozda nemaju ni potrebu. Uglavnom, kada su nas '99. bombardovali njihovi lovci su bili u situacijui da se jure sa nasim koji jedva da su leteli. Hocu da kazem da u realnim uslovima manevarske sposobnosti su vise nego bitne, i kada bi doslo do opsteg rata ono sto bi presudilo (ako atomke ne bi sve unistile ) i dan danas na prvom mestu jeste moral pesadije, tenkovi, artiljerija i avioni koji imaju vrhunske manevarske sposobnosti za borbu iz bliza...
Ovo nema veze sa rusofilstvom za koje vidim da su mnogi alergicni vec sa realnoscu, to sto Ameri imaju najveci budzet ne znaci i da pare pametno trose.

Sladjan

pre 6 godina

Najžešći su mi komentari tipa kako će ameri sa 100 ili 200 kilometara da ispale raketu i da obore suhoj, rođaci moji dali ste vi svesni da ovo nije 1999-ta godina ? i da nisu u vazduhu srpske neispravne mig 29-tke koji nisu imali nikakvu zaštitu sa zemlje , a o vazduhu tek i da ne govorimo jer im ni radari nisu bili kako treba, pa se sa njima NATO igrao kao sa glinenim golubovima...malo se informišite pre nego što izvalite neku glupost, najpre Rusija ima takav sistem PVO zaštite kakav recimo ni NATO nema, a što se radarskih sistema i elektronske tiče o tome je suvišno i pričati , zapad zapravo i nije ni svestan koliko su Rusi na tom planu napredovali, najočitiji primer je ne tako davno blokiranje svih funkcija na čuvenom razaraču Donald Kuk prilikom ukrajinske krize, kada je suhoj 24 prišao razaraču sa kontejnerom za elektronsko ometanje poznatim pod nazivom"hibini" i pritom isključio svu elektroniku na razaraču , da bi nakon toga izvršio nekih 10-tak borbenih naletanja na brod u cilju zastrašivanja posluge na brodu, a svo to vreme je američki ponos Donald Kuk služio kao ploveća kanta jer posluga na brodu nije mogla da aktivira oružje kako bi oborila pretnju...dakle ubuduće pre nego što nešto izvalite malo se konsultujte sa nekim ko više zna, ovo o čemu sam ja govorio imate na internetu sve od a do š, samo proguglajte, ajd'u zdravlje!

da dopunim

pre 6 godina

Taj avion poseduje i armija Kazahstana. Sto se tice nas, nama takav avion nije ni potreban. Mala zmo mi drzava za tako nesto.Polovni Migovi kada budu remontovani sasvim zadovoljavaju nase potrebe.Nama treba uz Migove sto je moguce savremeniji PVO.

rog

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.
(buda, 30. oktobar 2017 20:12)

New York i Texas pojedinacno svaka imaju veci BDP od cele Rusije. Super je ovaj suhoj, samo koliko takvih ima u redovnoj upotrebi u Rusiji? Pa i Nemci su na kraju drugog svetskog imali me-262, prvi mlazni avion u operativnoj upotrebi pa dzaba. Cekali ih i obarali na aerodromu pri poletanju i sletanju jer drugacije nisu mogli. Ameri se manje plase Ruske novije tehnologije a vise nuklearki koje i dan danas kod Rusa nose avioni sa propelerom tu-95.

zoran

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.
(Ahhaha, 30. oktobar 2017 19:11)

Ne brini. Jasno nam je da ne shvatash, zbog toga nalazimo masu gluposti u tvom komentaru. SU-35 moze da gadja ciljeve do 200km. udaljenosti. Taj avion ima 12-14 mesta za rakete u odnosu na F-22 koji ima 8 ili F-35 4.

IgorC

pre 6 godina

Akrobatski avion za aero mitinge i impresioniranje laika. U realnoj borbi ovi manevri su veca opasnost za pilota Suhoja nego za protivnika. Pod uslovom da uopste dodju u vizuelni kontakt, jer se danasnje vazdusne bitke vode daleko van vidnog polja pilota, a u toj oblasti Rusi kaskaju za Zapadom najmanje 20 godina.

only fools and horses

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)
(bibi, 30. oktobar 2017 19:52)

Verovatno misliš na one radare koji su potpuno otkazali na razaraču u Crnom Moru kad ga je preleteo Su 24. Kako se ono zvao Donald Duck, ili Donald Kuk beše...
Jes vala, sa tim radarima će sigurno razbiti te zaostale Ruse.

rog

pre 6 godina

A nama Mig 29 iz osamdesetih.....i to 6 komada za 180 miliona €!?
(sasa jokic, 30. oktobar 2017 19:14

Nemoj da brines, i osnova ovog suhoja je razvijena kad i prvi mig-29, 60tih godina. Samo je napakovan malo boljom avionikom.

buda

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.

Dejan

pre 6 godina

Manevarske sposobnosti su podjednako bitne kao i sve ostalo na avionu. Ne budite smesni i ne pricajte gluposti tipa "dobar za parade" i slicno. Da su mlaznice sa vektorisanim potiskom nebitne kao i manevri aviona ni ameri se ne bi trudili da F-22 i F-35(Nilski konj) imaju iste. Flankeri nose mnogo vise naoruzanja od americkih "stelt" aviona i time konpenzuju nedostatak stelt materijala. Nije bas sve jedno kada jedan SU-20SM moze na protivnika da posalje 6-8 BWR raketa. Da su tako losi ne bi Indija nabavila 270 aviona iz te klase.

perimetar

pre 6 godina

ovi manevri pokazuju od kakvih materijala su sačinjeni aparati kada mogu ovko nešto da izvedu a ne raspadnu se, isto tako pokazuju sposobnosti pilota.
ne navijam za nikoga ali rusi su tate u metalurgiji, aeronautici i raketnom programu. nuklearne podmornice su posebna dimenzija sistema ovraćanja, nepe.ebiva.

zoran

pre 6 godina

Lepo su Francuzi rekli za Suhoj 35 - "To je NLO, nije avion."- Nema sta dalje da se prica i komentarise.
A ovi sto se pitaju kako bi sa NATO armijom, pa lako bi oni sa njima, jer da nije tako odavno bi ih ovi napali.

Tempera

pre 6 godina

A od Rusa....nista novo, samo gluposti.Jeftina predstava za publiku.

2017. Godine, ovakav manevar nema nikakvog smisla. avioni se vide na 100 km i gađaju jedno drugo , nemaju nikakav bliski kontakt.

Nije ovo drugi svetski rat i potrebno da vidis i manevrises svog protivnika.

Ahhaha

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.

bibi

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)

dc

pre 6 godina

ima na BBC sajtu članak o TU-144 (Ruski Concorde) gde se neki njihov (zapadni) ekspert osvrće i na SU-27 i sve njegove verzije. Komentar je da je to verovatno najbolji avion današnjice.

prolaznik

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)

U pravu si. Ne razumeš se.

Milan

pre 6 godina

Magija, Suhoi, pocev od dvadesetsedmice , nema premca u letnim sposobnostima a zadnjih godina i u elektronici ne zaostaju za zapadnim avionima cak naprotiv.

Steka

pre 6 godina

Ovaj što ovo naziva "cirkuskom akcijom" treba da zna da zbog ovakvog i boljih "cirkusa" zapad nije poharao Rusiju, a Boga mi i mnogo drugih zemalja. Sreća po svijet što ovo postoji.

Dario

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)
NE MOGU, ni u jednom pogledu.

prolaznik

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)

U pravu si. Ne razumeš se.

zoran

pre 6 godina

Lepo su Francuzi rekli za Suhoj 35 - "To je NLO, nije avion."- Nema sta dalje da se prica i komentarise.
A ovi sto se pitaju kako bi sa NATO armijom, pa lako bi oni sa njima, jer da nije tako odavno bi ih ovi napali.

Steka

pre 6 godina

Ovaj što ovo naziva "cirkuskom akcijom" treba da zna da zbog ovakvog i boljih "cirkusa" zapad nije poharao Rusiju, a Boga mi i mnogo drugih zemalja. Sreća po svijet što ovo postoji.

Milan

pre 6 godina

Magija, Suhoi, pocev od dvadesetsedmice , nema premca u letnim sposobnostima a zadnjih godina i u elektronici ne zaostaju za zapadnim avionima cak naprotiv.

perimetar

pre 6 godina

ovi manevri pokazuju od kakvih materijala su sačinjeni aparati kada mogu ovko nešto da izvedu a ne raspadnu se, isto tako pokazuju sposobnosti pilota.
ne navijam za nikoga ali rusi su tate u metalurgiji, aeronautici i raketnom programu. nuklearne podmornice su posebna dimenzija sistema ovraćanja, nepe.ebiva.

buda

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.

артиљерац

pre 6 godina

@ ahahaha Да ти дочарам нешто.Руски авионски 3-фазни и 5-фазни радар
на Су-30,33,35,37 и Миг-35 јачине 500 Kw(0,5 Mw)хвата велике циљеве
(бомбардере и транспортне авионе)на 420 км,а ловачке авионе на 360 км.Руске ракете ваздух-ваздух,великог домета имају крајњи домет 330
км,а високо прецизне до 300км.Амерички радари имају домет 280 км,а
њихове ракете крајњи домет 220 км,а ефикасни 180 км.Тако да кад упоредиш својства видећеш да ће руски пилот видети,закључати циљ и
испалити ракету пре него што ће амерички пилот уопште видети руски
авион.То се зове fire&forget.руске ракете ваздух-ваздух имају
трострукео навођење.У првом делу лета радарско,води их радар авиона који је испалио ракете,после инерционо,а на 80 км од циља радарско
(радар у носу ракете)и инфрацрвено(прати издувне гасове авиона који
треба да погоди).Вероватноћа погодка 98%.Пре 2 године су биле у
Индији организоване "ваздушне борбе" између немачких,енглеских и
италијанских Eurofighter-a и индијских Су-30.Резултат је био 15:0
за Сухој.Један италијански генерал је узео лепе паре.Кладио се на
Су-30 за 10 000$,против 7-8 других NATO генерала,па им је узео паре.
Зна човек шта ваља.

da dopunim

pre 6 godina

Taj avion poseduje i armija Kazahstana. Sto se tice nas, nama takav avion nije ni potreban. Mala zmo mi drzava za tako nesto.Polovni Migovi kada budu remontovani sasvim zadovoljavaju nase potrebe.Nama treba uz Migove sto je moguce savremeniji PVO.

dc

pre 6 godina

ima na BBC sajtu članak o TU-144 (Ruski Concorde) gde se neki njihov (zapadni) ekspert osvrće i na SU-27 i sve njegove verzije. Komentar je da je to verovatno najbolji avion današnjice.

only fools and horses

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)
(bibi, 30. oktobar 2017 19:52)

Verovatno misliš na one radare koji su potpuno otkazali na razaraču u Crnom Moru kad ga je preleteo Su 24. Kako se ono zvao Donald Duck, ili Donald Kuk beše...
Jes vala, sa tim radarima će sigurno razbiti te zaostale Ruse.

Sladjan

pre 6 godina

Najžešći su mi komentari tipa kako će ameri sa 100 ili 200 kilometara da ispale raketu i da obore suhoj, rođaci moji dali ste vi svesni da ovo nije 1999-ta godina ? i da nisu u vazduhu srpske neispravne mig 29-tke koji nisu imali nikakvu zaštitu sa zemlje , a o vazduhu tek i da ne govorimo jer im ni radari nisu bili kako treba, pa se sa njima NATO igrao kao sa glinenim golubovima...malo se informišite pre nego što izvalite neku glupost, najpre Rusija ima takav sistem PVO zaštite kakav recimo ni NATO nema, a što se radarskih sistema i elektronske tiče o tome je suvišno i pričati , zapad zapravo i nije ni svestan koliko su Rusi na tom planu napredovali, najočitiji primer je ne tako davno blokiranje svih funkcija na čuvenom razaraču Donald Kuk prilikom ukrajinske krize, kada je suhoj 24 prišao razaraču sa kontejnerom za elektronsko ometanje poznatim pod nazivom"hibini" i pritom isključio svu elektroniku na razaraču , da bi nakon toga izvršio nekih 10-tak borbenih naletanja na brod u cilju zastrašivanja posluge na brodu, a svo to vreme je američki ponos Donald Kuk služio kao ploveća kanta jer posluga na brodu nije mogla da aktivira oružje kako bi oborila pretnju...dakle ubuduće pre nego što nešto izvalite malo se konsultujte sa nekim ko više zna, ovo o čemu sam ja govorio imate na internetu sve od a do š, samo proguglajte, ajd'u zdravlje!

Bady

pre 6 godina

Videlo se sta mogu i gde su tehnoloski ruski avioni u
Siriji(posebno u nocnim akcijama).Gledao sam izjavu americkog oficira inace strucnjaka koji kaze da bi se u bliskoj borbi lose proveli sa rusima.Toliko komentara a niko ne pomenu T-50 PAK-FA cisto da se zna gde su rusi stigli sto se aviona tice.Svi se dobro secate ruskih operacija u Siriji(hiruski preciznih nocnih udara)da su ih ameri na svojim televizijama predstavljali kao svoje.To su cinjenice i tacka.

Cacanin

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice ), i ne znam da li u mornaricu spadaju nosaci aviona sto Rusi gotovo da nemaju, ali mozda nemaju ni potrebu. Uglavnom, kada su nas '99. bombardovali njihovi lovci su bili u situacijui da se jure sa nasim koji jedva da su leteli. Hocu da kazem da u realnim uslovima manevarske sposobnosti su vise nego bitne, i kada bi doslo do opsteg rata ono sto bi presudilo (ako atomke ne bi sve unistile ) i dan danas na prvom mestu jeste moral pesadije, tenkovi, artiljerija i avioni koji imaju vrhunske manevarske sposobnosti za borbu iz bliza...
Ovo nema veze sa rusofilstvom za koje vidim da su mnogi alergicni vec sa realnoscu, to sto Ameri imaju najveci budzet ne znaci i da pare pametno trose.

Dejan

pre 6 godina

Manevarske sposobnosti su podjednako bitne kao i sve ostalo na avionu. Ne budite smesni i ne pricajte gluposti tipa "dobar za parade" i slicno. Da su mlaznice sa vektorisanim potiskom nebitne kao i manevri aviona ni ameri se ne bi trudili da F-22 i F-35(Nilski konj) imaju iste. Flankeri nose mnogo vise naoruzanja od americkih "stelt" aviona i time konpenzuju nedostatak stelt materijala. Nije bas sve jedno kada jedan SU-20SM moze na protivnika da posalje 6-8 BWR raketa. Da su tako losi ne bi Indija nabavila 270 aviona iz te klase.

.

pre 6 godina

Ovi natofili stvarno lupaju gluposti. Vi stvarno mislite da ce Rusija i NATO voditi rat sa Suhojem i F-35? Ovi avioni su namenjeni iskljucivo obavljanjem vojnih akcija protiv drzava koji nemaju nuklearni arsenal. Nista vise od toga. U ratu izmedju Rusije i NATO-a ako ikad dodje najvise ce se gledati koji kakav raketni sistem ima.

zoran

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.
(Ahhaha, 30. oktobar 2017 19:11)

Ne brini. Jasno nam je da ne shvatash, zbog toga nalazimo masu gluposti u tvom komentaru. SU-35 moze da gadja ciljeve do 200km. udaljenosti. Taj avion ima 12-14 mesta za rakete u odnosu na F-22 koji ima 8 ili F-35 4.

Ččćć

pre 6 godina

Ovaj što spominje da se borbe vode na 200km,mogao je da vidi na našem primeru da je to glupost. Naši piloti koji su sa Migovima 29 ušli u borbu uspevali su manevrima da izbegnu rakete, pokojni Arizanov je lepo o tome pričao. Našim pilotima nisu radili radari i nisu mogli da uzvrate. Arizanov je oboren tek posle nekoliko pokušaja.
Avioni su danas pored dobrih radara puni senzora i vrlo dobro znaju kad su naišanjeni. Svaki iskusni pilot izbeći će manevrom uočenu raketu sa veće razdaljine. Promaši jedan promaši drugi za manje 2 minuta ste već na udaljenosti u kojoj može da počne dvoboj. Koji ponovo zavisi od taktike i da li protivnik želi takav dvoboj. Taktika je ključna za vazdušni boj i nad kojoj se teritoriji odvija odnosno da li neka strana ima PVO koji može da pripomogne.

Sladjan

pre 6 godina

@драган
Misliš ako ameri imaju 200 tzv.stealth bombardera, da je to ogromna prednost i garancija nadmoć nosti u vazduhu? ja se ne bih složio iz jednog vrlo prostog razloga , ti njihovi stealth bombarderi se do sada nigde nisu pokazali i dokazali kao neko super-tehnološko čudo protiv kojeg nema odbrane, tj.lako im je bilo da se sile protiv Iraka koji poput nas nije imao neki neznam kakav sistem PVO-a, mada smo im i sa zastarelom tehnologijom srušili u to vreme najsavremeniji avion f-117-a...ali što se Rusa tiče neverujem da bi ti njihovi stealth avioni baš bili nevidljivi i da bi imali veliku prevlast u vazduhu jer Rusi imaju najbolji PVO na svetu bolji i jači mnogo puta nego što NATO ima

Dule

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.
(Драган, 30. oktobar 2017 21:57)

Ne ne izvodi, ni na prilicno istom nivou, pogledaj ""kobru"" ili bilo koji manever koji izvede F-22 i pogledaj isti taj koji izvedu ovi iz Su27 serije. To sto F-22 moze da izvede nesto sto F15 i F16 ne mogu ne znaci da je to na nivou Su-27 serije (Su od 27 do 35 su jako slicni)

Daleko da uzimam nesto Raptoru koji je verovatno najbolji avion danasnjice, ali ne i u tom pogledu sto ga ti hvalis.

Uzgred, Te manevre ne moze da izvede ni Su57, gledao sam i jedne i druge na MAKS2017, Su-27 serija definitivno pravi lepse akrobacije na nebu.


2)Ruska avijacija ima sada: 3 Su-30S, 20 Su-30M2, 76 Su-30SM (jos je naruceno, bice 88)
i Ruska Mornarica ima 20 Su-30SM, sto ih cini = 119 , sto uopste nije losa cifra, sto je 6 put vise od tvojih "manje od 20" + sto ih ima jos 60-ak ukupno u narudzbini/izradi, za razliku od F-22 koji je stopiran na 180 komada, jer cak ni ameri nemaju para za vise,


Ovo sam sve izvukao za 10 sekundi na google-u, vidim da ne znas da koristis ni Google, ni Wiki ni YouTube, za coveka koji toliko voli Amere i mrzi ruske stvari, pomislio bi bar njihove proizvode znas da koristis


Dalje ni F-22 ni Su-35 nisu buducnost vojnih avijacija, i ne uklapaju se u koncepcije aviona pete generacije (F-35 je prvi pravi avion pete generacije, Su-57 ce da bude drugi)

Tempera

pre 6 godina

A od Rusa....nista novo, samo gluposti.Jeftina predstava za publiku.

2017. Godine, ovakav manevar nema nikakvog smisla. avioni se vide na 100 km i gađaju jedno drugo , nemaju nikakav bliski kontakt.

Nije ovo drugi svetski rat i potrebno da vidis i manevrises svog protivnika.

Ahhaha

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.

abraham

pre 6 godina

svaki ruski lovac moze da nosi i ispali raketu dometa 200, 300 i vise kilometara. nije ovdje o tome rjec vec o manevarskim sposobnostima. ako one danas nisu bitne zasto i rusi i ameri toliko ulazu u nove avione.

nenad

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam
cemu ove cirkuske tacke.
ne znam da li znas ali vidim da ne znas da i rusi imaju takve rakete , a plus sto svaki avion 4 generacije ima sistem mamaca za odbranu od takvih raketa plus vestina pilota i mogucnost manevra u takvim situacijama ! u svakom slucaju edukuj se malo ! ima mnogo stavki od kojih zavisi borbena upotrebljivost aviona i cinjenica je da savrsen avion ne postoji i svi su jos uvek slabi na mocni pvo koji je trenutno najubedljiviji kod rusa ! u svakom slucaju ruski avioni se usavrsavaju trenutno vecom brzinom iako se slazem da su imali nizu polaznu tacku bar sto se tice tehnologije koja je bitna ! danas to vise nije tako i rusi ih stizu u tehnici a u nekim stvarima su miljama ispred ! u svakom slucaju ovakva akrobatika i avionika su sigurno ogroman plus i sigurno ne samo na avio mitinzima ! proveri razgovaraj sa nekim pilotom pa ces videti ! pogotovo sto ovi avioni nose vise oruzja imaju savremene ne savremenije ali savremene radare i mocne rakete a veliki radius kretanja (dolet) ! tako da druze nijedan americki pilot kada bi razgovarao sa njim ne bi imao osim reci divljenja prema ovima avionima nista drugo da ti kaze ! ja licno sam imao to zadovoljstvo

Mrkva

pre 6 godina

(Tempera, 30. oktobar 2017 19:09)

Ne lupetaj gluposti. Tokom rata u Vijetnamu pokazalo se da je dog fighting od presudnog značaja jer je tada već počelo korišćenje samonavodećih raketa, a neki avioni nisu ni imali topove, za laike kao što si ti: mitraljeze.
Piloti su počeli da ginu jedan za drugim jer je zapostavljen najobičniji dog fighting i mislilo se da je dog fight istorija zbog samonavodećih raketa, ali svi su pogrešili, samo zbog toga su osnovane specijalne jedinice kao što je Top Gun, da se uči dog fighting i zato se i dan danas izučavaju na akademijama osnovni principi dog fightinga. APSOLUTNO NIKO se ne oslanja samo na rakete.

Dario

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)
NE MOGU, ni u jednom pogledu.

Nindza

pre 6 godina

Sjajni su ovi sto misle da je SU za cirkus. Verovatno zapad toliko prpa od njih - zato sto to nista ne valja.
Ne znam da su Ameri napali bar jednu zemlju koja poseduje bilo kakvu varijantu 27-mice...
I samo da znate - te rakete ispaljene sa 200 km su problem samo za banana drzave sa prvim verzijama mig29 i mig21, helikoptere i sl. Na njih se uglavnom ne racuna. One opasne se ispaljuju tek na 50-60 km i manje, sto je na 2-3 minuta od dogfajta.

bibi

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji kazu da ovi nemaju sansu protiv americkih raketa, malo se edukujte da bi znali kako se izbegavaju rakete pa i navodjene - manevrom, inace bi svaka raketa pogodila metu, tj. avion. Pametnom dosta.

Saša

pre 6 godina

Jel se ono trucka kamera ili kokpit u letu (unutrašnji snimak)? Inače, ovakav avion je milina gledati kako leti, čarolija stvarno, osim u određenim situacijama a svi znamo kojim... i naravno, pilotima svaka čast!

rog

pre 6 godina

A nama Mig 29 iz osamdesetih.....i to 6 komada za 180 miliona €!?
(sasa jokic, 30. oktobar 2017 19:14

Nemoj da brines, i osnova ovog suhoja je razvijena kad i prvi mig-29, 60tih godina. Samo je napakovan malo boljom avionikom.

zz

pre 6 godina

ovde ima samo par komentara koji su pogodili celu sustinu ove price o borbenim avionima...nije caka da imas dobar avion,NEGO DA IMAS MOCAN RAKETNI SISTEM(PVO)!!!

koji ce moci pronaci metu i oboriti je,tu mislim na obaranje krstarecih raketa i protivnicih aviona.

ali to cak ni neki politicari ne kontaju,a kako vidim ni nasi vojni strucnjaci...ako imas jak PVO,svaki agresor ce 5X razmisliti da ti udje u vazdusni prostor.

ista situacija je kada ti hoces da napadnes,znaci samo PVO!!!

tako da oni migovi su bacene narodne pare,oni nikada ne mogu biti lovci 5.Stelt generacije,letece jos 7g...totalno beskorisna stvar.sta smo mi trebali da uradimo?da polako skupljamo pare za dobar raketni sistem,pa da vidimo ko sme da udari,da smo imali S-300 90-tih retko koji tomahawk ili F-16 bi prosao,ali ajde da se malo veselimo Migu-29 lovcu 3.generacije!!!

sta moze da uradi MIG-29 kada bi mu dosao:Raptor-22,Eurofighter Tajfun,Dasault Rafal ili SU-35s????

ali dobar raketni sistem moze da ih rasturi,ali bukvalno!

ded

pre 6 godina

Vidim da mnogi komentarišu pa bih i ja da dodam... U manevarskim sposobnostima daleko je bolji od aviona pete generacije F-35 koji još uvek treba da se prepravlja, ali u okršaju Suhoja i f 35, nema sumnje da bi pobedio ovaj drugi. Ima samo jednu prednost a to je dovoljno. Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.

dudule

pre 6 godina

Ma najbolji avion na svetu jel tako rusofili...nema boljeg.
Vašarska atrakcija i vašarski manevri koji se realno, skoro nikada, neće koristiti u slučaju rata. Scenario gde je potrebno izvoditi ovakve akrobacije je pri dnu liste eventualnosti...još od kraja sukoba Izraela sa arapima 70ih...a i tada su ruski avioni navodno manevarski bolji obarani kao kruške.
Da ne ponavljam već je neko rekao u komentarima. Ko ima bolju raketu i podršku pobeđuje u vazduhu.

Aca

pre 6 godina

Dobar avion al svi ti Ruski avioni su nekako na isti kalup...Nikakvih noviteta nema već decenijama...Što ne naprave kasvetan nuklearni nosač aviona s ne da se brukaju sa onu parnjaču,ide pored njega tegljač da ga vuće kad se pokvari...
Zatim avion sa vertikalnim uzletanjem, Što nešto takvo ne naprave kad su toliko stručni...Kao što i u civillnim proizvodima znaju samo da loše kopiraju Ameriku i Zapad sa zakašnjenjem tako je i u vojnoj industriji...Sve ostalo je propaganda...Sve što pogledate oko sebe amerikanci su stvorili za vojnu industriju pa zatim pudtili u civilnu upotrebu delić...I navigacija i mobilne i internet i 100:drugih đavola...

Драган

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.

Светислав

pre 6 godina

Хоћете ли побогу престати више с понављањем те глупости о "гашењу" система АЕГИС на разарачу УСС Доналд Кук од стране руског СУ-24 у Црном мору? То је најобичнија измишљотина руских новинарских пандана нашег Лажанског. Прво, активно електронско ометање у мирнодопским околностима сматра се актом агресије једнаком нападу било којим другим оружјем, па то нити би Руси смели да ураде, нити би Американци остали пасивни. Друго, за неупућене - АЕГИС је изузетно софистициран и отпоран систем дизајниран да преживи и нуклеарни ЕМП напад и не може тек тако да се омета. Истина је као и обично далеко мање спектакуларна од онога о чему русофили маштају: СУ-24 је неколико пута надлетео амерички брод, мало махали једни другима, и свако на своју страну.

Markus

pre 6 godina

Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.
(ded, 30. oktobar 2017 23:40)

Zaboravljaš na jednu bitnu sitnicu, da bi mogao da gađa BVR raketom, F-35 mora da se "oglasi" radarom, a onda više nije "nevidljiv". Drugo ni BVR rakete nisu kao u prospektima. Mornarički piloti SAD, najuvežbaniji i najopasniji na celom svetu ne ispaljuju AMRAAM dok ne priđu na 30 milja, što daleko ispod njegovog dometa. Zašto? Zato što i najsavremenija BVR raketa u daljoj zoni dometa ima šansu jedva 1:6 da uništi avion dimenzija lovca koji zna da ga neko gađa ... a to može da zna i po aktivnoj glavi rakete koja ga juri. Dakle, prilaze bliže da povećaju šansu, pa i tada računaju da AMRAAM neće pogoditi ali će "zaposliti" neprijatelja dok oni ne priđu na 15 milja odnosno domet SIDEWINDER-a. Lako je sa daljine skinuti "kantu" koja nema nikakav sistem za upozorenje, kao npr. "Jastreb" vojske RS ili neispravan MIG-29 VJ, ali protiv ozbiljnog protivnika kakav bi bio neki lovac Ruskog VVS-a "TOP GAN" pritsup ne da nije prevaziđen, nego je imperativ. Razmisli, zašto bi ta škola postojala i dan danas?

gagi

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice)
(Cacanin, 30. oktobar 2017 21:50)

Ameri trenutno i oduvek imaju MNOGO jacu mornaricu, racunajuci i podmornice kojih takodje imaju vise, i MNOGO jace vazdusne snage. Rusi imaju MNOGO vise tenkova ali veliki deo toga su zastareli T-72 i T-55 koje jos uvek racunaju u rezervu. Kada se gledaju samo moderni tenkovi, Amerikanci ih imaju duplo vise (Abramsi vs T-90).

alienware

pre 6 godina

Brainstorm,AI. Computer moze da reaguje 100 puta brze od coveka.Putnicki avioni imaju autopilot koji upravlja avionom tokom celog leta.A vojska ?Zasto mislis da je f-35 kostao toliko ?Moze da leti,ispaljuje rakete na ciljeve pomocu pogleda pilota ,usmenom komandom,da spusti avion ili da ga izvadi prilikom pioniranja ako se pilot onesposobi.Samo gomila elekronike kazes.Ako bog da da doziviz sledeccu generaciju aviona,cisti AI ,bez pilota ,samo mu se zada misija.Onda su avioni sa pilotima,glineni golubovi ,limitirani g silama,sto elktronika nije.

samo da kazem...

pre 6 godina

Posle Su-27 koji je izvodio slične akrobacije, a koga sam video na Batajnici 1998.god prošlo je skoro 20 god. Od tada do danas nisam video niša novo što bi me zaista oduševilo...

rog

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.
(buda, 30. oktobar 2017 20:12)

New York i Texas pojedinacno svaka imaju veci BDP od cele Rusije. Super je ovaj suhoj, samo koliko takvih ima u redovnoj upotrebi u Rusiji? Pa i Nemci su na kraju drugog svetskog imali me-262, prvi mlazni avion u operativnoj upotrebi pa dzaba. Cekali ih i obarali na aerodromu pri poletanju i sletanju jer drugacije nisu mogli. Ameri se manje plase Ruske novije tehnologije a vise nuklearki koje i dan danas kod Rusa nose avioni sa propelerom tu-95.

IgorC

pre 6 godina

Akrobatski avion za aero mitinge i impresioniranje laika. U realnoj borbi ovi manevri su veca opasnost za pilota Suhoja nego za protivnika. Pod uslovom da uopste dodju u vizuelni kontakt, jer se danasnje vazdusne bitke vode daleko van vidnog polja pilota, a u toj oblasti Rusi kaskaju za Zapadom najmanje 20 godina.

maxy

pre 6 godina

Stelt karakteristike znače da je smanjen radarski odraz aviona i da je on teže uočljiv, ali ne i apsolutno nevidljiv, jer je to dokazala i naša PVO. Stelt avion mnogo znači prilikom bombardovanja Srbije, Sirije, Iraka, Libije... jer je PVO tih zemalja na nivou 70ih godina prošlog veka. Radari koje je posedovala VJ i one koje poseduje ruska armija nisu ni za poređenje. Dakle, ne znam koliko bi u realnim uslovima stelt karakteristike aviona bile odlučujući faktor u borbi SAD i RUS. Posebno uzevši u obzir broj vazduhoplova koji bi jednovremeno bili u vazduhu. Da se razumemo, nisam ni na jednoj strani, jer bi rat takvih razmera označio kraj civilizacije kakva je sad.

KOSIGNAS

pre 6 godina

Da manevarske sposobnosti aviona nisu bitne, najbolji avioni bi bili mig21 i f4. Nema elektronike, koju ne možeš prilagoditi bilo kom proizvodu pa i avionu, nešto u čemu je Izrael i njihov IMI šampion.ALI,manervabilnost je nešto što će uvek biti cilj svakog avio-konstruktora.I pored današnje i sutrašnje elektronike(uzmimo u obzir da je svi razvijaju, neko malo bolje, ali niko ne spava na tom polju) onaj avion koji je najokretniji u vazduhu biće dominantniji i u borbi. Na kraju, neuporedivo je teže razviti i proizvesti avion vrhunskih performansi i mogućnosti, nego elektroniku za isti.

Scary

pre 6 godina

Rus ovo, Amer ono, itd itd itd, to je ono sto citam u komentarima. Svi komentatori ovde znaju unapred ishod eventualnog rata izmedju ove dve sile. Zato su nam verovatno kladionice pune milionera a samih kladionica sve manje, posto prognoziramo najbolje na svetu. Inace, jos od malena sam ljubitelj borbenih aviona, i ne zanima me cije su proizvodnje, prosto ima nesto fascinatno u njihovom dizajnu. Svi huskaju na rat i US i RUS vojnike, a oni bi se ipak najradije sreli na palubi nekog nosaca i ljudski se isponapijali, nikome se bas i ne puca na ovog drugog.

alienware

pre 6 godina

Altiljerac.Sve ste lepo napisali,samo ste zaboravili nesto.Dzaba Rusima radar do 450 km,jer ih veca snaga lakse otkriva a strategija Amera je manja snaga radara,manja vidljivost aviona pomocu stealth i onda se prilizi na manje od 200 i skine ovog koji se oglasava na sva zvona gde je aa nema ga na radaru.Tip rakete je fire and forget,koji su Ameri odavno izmislili.Smejali ste se nevidljivim,ali to je njihova nadmoc i strategija.Rusi idu snagom,ne tehnologijom.

Nikomenevaljam

pre 6 godina

... samo da se nadovežem na sve koji referiraju na događaj s američkin ratnim brodom "Donald Cook" i posljedično na američki AEGIS sustav. Kompletan događaj je prokazan kao izmišljotina jednog minornog ruskog portala i kompletan događaj je dokumentiran na internetu, istraživan kao moderan primjer "fake news" do te granice da sad postoje i youtube videi koji pojašnjavaju stvar.
Koliko god ovaj sukhoi dobar bio, svi koji smatraju da je Ruska avioindustrija vodeća u svijetu se grdno varaju. Nisu prvi, a više nisu ni drugi. Treći su iza SAD-a i Kine.

Ahhaha

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.

Tempera

pre 6 godina

A od Rusa....nista novo, samo gluposti.Jeftina predstava za publiku.

2017. Godine, ovakav manevar nema nikakvog smisla. avioni se vide na 100 km i gađaju jedno drugo , nemaju nikakav bliski kontakt.

Nije ovo drugi svetski rat i potrebno da vidis i manevrises svog protivnika.

Dario

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)
NE MOGU, ni u jednom pogledu.

bibi

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)

dudule

pre 6 godina

Ma najbolji avion na svetu jel tako rusofili...nema boljeg.
Vašarska atrakcija i vašarski manevri koji se realno, skoro nikada, neće koristiti u slučaju rata. Scenario gde je potrebno izvoditi ovakve akrobacije je pri dnu liste eventualnosti...još od kraja sukoba Izraela sa arapima 70ih...a i tada su ruski avioni navodno manevarski bolji obarani kao kruške.
Da ne ponavljam već je neko rekao u komentarima. Ko ima bolju raketu i podršku pobeđuje u vazduhu.

Драган

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.

Aca

pre 6 godina

Dobar avion al svi ti Ruski avioni su nekako na isti kalup...Nikakvih noviteta nema već decenijama...Što ne naprave kasvetan nuklearni nosač aviona s ne da se brukaju sa onu parnjaču,ide pored njega tegljač da ga vuće kad se pokvari...
Zatim avion sa vertikalnim uzletanjem, Što nešto takvo ne naprave kad su toliko stručni...Kao što i u civillnim proizvodima znaju samo da loše kopiraju Ameriku i Zapad sa zakašnjenjem tako je i u vojnoj industriji...Sve ostalo je propaganda...Sve što pogledate oko sebe amerikanci su stvorili za vojnu industriju pa zatim pudtili u civilnu upotrebu delić...I navigacija i mobilne i internet i 100:drugih đavola...

ded

pre 6 godina

Vidim da mnogi komentarišu pa bih i ja da dodam... U manevarskim sposobnostima daleko je bolji od aviona pete generacije F-35 koji još uvek treba da se prepravlja, ali u okršaju Suhoja i f 35, nema sumnje da bi pobedio ovaj drugi. Ima samo jednu prednost a to je dovoljno. Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.

IgorC

pre 6 godina

Akrobatski avion za aero mitinge i impresioniranje laika. U realnoj borbi ovi manevri su veca opasnost za pilota Suhoja nego za protivnika. Pod uslovom da uopste dodju u vizuelni kontakt, jer se danasnje vazdusne bitke vode daleko van vidnog polja pilota, a u toj oblasti Rusi kaskaju za Zapadom najmanje 20 godina.

Светислав

pre 6 godina

Хоћете ли побогу престати више с понављањем те глупости о "гашењу" система АЕГИС на разарачу УСС Доналд Кук од стране руског СУ-24 у Црном мору? То је најобичнија измишљотина руских новинарских пандана нашег Лажанског. Прво, активно електронско ометање у мирнодопским околностима сматра се актом агресије једнаком нападу било којим другим оружјем, па то нити би Руси смели да ураде, нити би Американци остали пасивни. Друго, за неупућене - АЕГИС је изузетно софистициран и отпоран систем дизајниран да преживи и нуклеарни ЕМП напад и не може тек тако да се омета. Истина је као и обично далеко мање спектакуларна од онога о чему русофили маштају: СУ-24 је неколико пута надлетео амерички брод, мало махали једни другима, и свако на своју страну.

rog

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.
(buda, 30. oktobar 2017 20:12)

New York i Texas pojedinacno svaka imaju veci BDP od cele Rusije. Super je ovaj suhoj, samo koliko takvih ima u redovnoj upotrebi u Rusiji? Pa i Nemci su na kraju drugog svetskog imali me-262, prvi mlazni avion u operativnoj upotrebi pa dzaba. Cekali ih i obarali na aerodromu pri poletanju i sletanju jer drugacije nisu mogli. Ameri se manje plase Ruske novije tehnologije a vise nuklearki koje i dan danas kod Rusa nose avioni sa propelerom tu-95.

alienware

pre 6 godina

Altiljerac.Sve ste lepo napisali,samo ste zaboravili nesto.Dzaba Rusima radar do 450 km,jer ih veca snaga lakse otkriva a strategija Amera je manja snaga radara,manja vidljivost aviona pomocu stealth i onda se prilizi na manje od 200 i skine ovog koji se oglasava na sva zvona gde je aa nema ga na radaru.Tip rakete je fire and forget,koji su Ameri odavno izmislili.Smejali ste se nevidljivim,ali to je njihova nadmoc i strategija.Rusi idu snagom,ne tehnologijom.

prolaznik

pre 6 godina

Ne razumem se, osim kao cirkuska atrakcija-da li mogu da se suprotstave NATO avijaciji?
(Marko, 30. oktobar 2017 19:03)

U pravu si. Ne razumeš se.

zoran

pre 6 godina

Lepo su Francuzi rekli za Suhoj 35 - "To je NLO, nije avion."- Nema sta dalje da se prica i komentarise.
A ovi sto se pitaju kako bi sa NATO armijom, pa lako bi oni sa njima, jer da nije tako odavno bi ih ovi napali.

Steka

pre 6 godina

Ovaj što ovo naziva "cirkuskom akcijom" treba da zna da zbog ovakvog i boljih "cirkusa" zapad nije poharao Rusiju, a Boga mi i mnogo drugih zemalja. Sreća po svijet što ovo postoji.

Milan

pre 6 godina

Magija, Suhoi, pocev od dvadesetsedmice , nema premca u letnim sposobnostima a zadnjih godina i u elektronici ne zaostaju za zapadnim avionima cak naprotiv.

gagi

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice)
(Cacanin, 30. oktobar 2017 21:50)

Ameri trenutno i oduvek imaju MNOGO jacu mornaricu, racunajuci i podmornice kojih takodje imaju vise, i MNOGO jace vazdusne snage. Rusi imaju MNOGO vise tenkova ali veliki deo toga su zastareli T-72 i T-55 koje jos uvek racunaju u rezervu. Kada se gledaju samo moderni tenkovi, Amerikanci ih imaju duplo vise (Abramsi vs T-90).

Bady

pre 6 godina

Videlo se sta mogu i gde su tehnoloski ruski avioni u
Siriji(posebno u nocnim akcijama).Gledao sam izjavu americkog oficira inace strucnjaka koji kaze da bi se u bliskoj borbi lose proveli sa rusima.Toliko komentara a niko ne pomenu T-50 PAK-FA cisto da se zna gde su rusi stigli sto se aviona tice.Svi se dobro secate ruskih operacija u Siriji(hiruski preciznih nocnih udara)da su ih ameri na svojim televizijama predstavljali kao svoje.To su cinjenice i tacka.

артиљерац

pre 6 godina

@ ahahaha Да ти дочарам нешто.Руски авионски 3-фазни и 5-фазни радар
на Су-30,33,35,37 и Миг-35 јачине 500 Kw(0,5 Mw)хвата велике циљеве
(бомбардере и транспортне авионе)на 420 км,а ловачке авионе на 360 км.Руске ракете ваздух-ваздух,великог домета имају крајњи домет 330
км,а високо прецизне до 300км.Амерички радари имају домет 280 км,а
њихове ракете крајњи домет 220 км,а ефикасни 180 км.Тако да кад упоредиш својства видећеш да ће руски пилот видети,закључати циљ и
испалити ракету пре него што ће амерички пилот уопште видети руски
авион.То се зове fire&forget.руске ракете ваздух-ваздух имају
трострукео навођење.У првом делу лета радарско,води их радар авиона који је испалио ракете,после инерционо,а на 80 км од циља радарско
(радар у носу ракете)и инфрацрвено(прати издувне гасове авиона који
треба да погоди).Вероватноћа погодка 98%.Пре 2 године су биле у
Индији организоване "ваздушне борбе" између немачких,енглеских и
италијанских Eurofighter-a и индијских Су-30.Резултат је био 15:0
за Сухој.Један италијански генерал је узео лепе паре.Кладио се на
Су-30 за 10 000$,против 7-8 других NATO генерала,па им је узео паре.
Зна човек шта ваља.

nenad

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam
cemu ove cirkuske tacke.
ne znam da li znas ali vidim da ne znas da i rusi imaju takve rakete , a plus sto svaki avion 4 generacije ima sistem mamaca za odbranu od takvih raketa plus vestina pilota i mogucnost manevra u takvim situacijama ! u svakom slucaju edukuj se malo ! ima mnogo stavki od kojih zavisi borbena upotrebljivost aviona i cinjenica je da savrsen avion ne postoji i svi su jos uvek slabi na mocni pvo koji je trenutno najubedljiviji kod rusa ! u svakom slucaju ruski avioni se usavrsavaju trenutno vecom brzinom iako se slazem da su imali nizu polaznu tacku bar sto se tice tehnologije koja je bitna ! danas to vise nije tako i rusi ih stizu u tehnici a u nekim stvarima su miljama ispred ! u svakom slucaju ovakva akrobatika i avionika su sigurno ogroman plus i sigurno ne samo na avio mitinzima ! proveri razgovaraj sa nekim pilotom pa ces videti ! pogotovo sto ovi avioni nose vise oruzja imaju savremene ne savremenije ali savremene radare i mocne rakete a veliki radius kretanja (dolet) ! tako da druze nijedan americki pilot kada bi razgovarao sa njim ne bi imao osim reci divljenja prema ovima avionima nista drugo da ti kaze ! ja licno sam imao to zadovoljstvo

Cacanin

pre 6 godina

Ameri trenutno od Rusa imaju jacu samo mornaricu (ne racunajuci podmornice ), i ne znam da li u mornaricu spadaju nosaci aviona sto Rusi gotovo da nemaju, ali mozda nemaju ni potrebu. Uglavnom, kada su nas '99. bombardovali njihovi lovci su bili u situacijui da se jure sa nasim koji jedva da su leteli. Hocu da kazem da u realnim uslovima manevarske sposobnosti su vise nego bitne, i kada bi doslo do opsteg rata ono sto bi presudilo (ako atomke ne bi sve unistile ) i dan danas na prvom mestu jeste moral pesadije, tenkovi, artiljerija i avioni koji imaju vrhunske manevarske sposobnosti za borbu iz bliza...
Ovo nema veze sa rusofilstvom za koje vidim da su mnogi alergicni vec sa realnoscu, to sto Ameri imaju najveci budzet ne znaci i da pare pametno trose.

da dopunim

pre 6 godina

Taj avion poseduje i armija Kazahstana. Sto se tice nas, nama takav avion nije ni potreban. Mala zmo mi drzava za tako nesto.Polovni Migovi kada budu remontovani sasvim zadovoljavaju nase potrebe.Nama treba uz Migove sto je moguce savremeniji PVO.

Sladjan

pre 6 godina

Najžešći su mi komentari tipa kako će ameri sa 100 ili 200 kilometara da ispale raketu i da obore suhoj, rođaci moji dali ste vi svesni da ovo nije 1999-ta godina ? i da nisu u vazduhu srpske neispravne mig 29-tke koji nisu imali nikakvu zaštitu sa zemlje , a o vazduhu tek i da ne govorimo jer im ni radari nisu bili kako treba, pa se sa njima NATO igrao kao sa glinenim golubovima...malo se informišite pre nego što izvalite neku glupost, najpre Rusija ima takav sistem PVO zaštite kakav recimo ni NATO nema, a što se radarskih sistema i elektronske tiče o tome je suvišno i pričati , zapad zapravo i nije ni svestan koliko su Rusi na tom planu napredovali, najočitiji primer je ne tako davno blokiranje svih funkcija na čuvenom razaraču Donald Kuk prilikom ukrajinske krize, kada je suhoj 24 prišao razaraču sa kontejnerom za elektronsko ometanje poznatim pod nazivom"hibini" i pritom isključio svu elektroniku na razaraču , da bi nakon toga izvršio nekih 10-tak borbenih naletanja na brod u cilju zastrašivanja posluge na brodu, a svo to vreme je američki ponos Donald Kuk služio kao ploveća kanta jer posluga na brodu nije mogla da aktivira oružje kako bi oborila pretnju...dakle ubuduće pre nego što nešto izvalite malo se konsultujte sa nekim ko više zna, ovo o čemu sam ja govorio imate na internetu sve od a do š, samo proguglajte, ajd'u zdravlje!

only fools and horses

pre 6 godina

Rusofili, nemate pojma. Ovi ruski su za aero mitinge, kao batajnica, ali danasnje borbe dobijaju KOMPJUTERI i RADARI ugradjeni u avione. A to je ono gde su rusi decenijama u zaostatku. Mozes ti da se okreces i spinujes koliko hoces, ali kad te zvekne raketa sa sto vece distance, mozes da se slikas. Ali dobro izgleda, narocito za laike, i rusofile)
(bibi, 30. oktobar 2017 19:52)

Verovatno misliš na one radare koji su potpuno otkazali na razaraču u Crnom Moru kad ga je preleteo Su 24. Kako se ono zvao Donald Duck, ili Donald Kuk beše...
Jes vala, sa tim radarima će sigurno razbiti te zaostale Ruse.

perimetar

pre 6 godina

ovi manevri pokazuju od kakvih materijala su sačinjeni aparati kada mogu ovko nešto da izvedu a ne raspadnu se, isto tako pokazuju sposobnosti pilota.
ne navijam za nikoga ali rusi su tate u metalurgiji, aeronautici i raketnom programu. nuklearne podmornice su posebna dimenzija sistema ovraćanja, nepe.ebiva.

Sladjan

pre 6 godina

@драган
Misliš ako ameri imaju 200 tzv.stealth bombardera, da je to ogromna prednost i garancija nadmoć nosti u vazduhu? ja se ne bih složio iz jednog vrlo prostog razloga , ti njihovi stealth bombarderi se do sada nigde nisu pokazali i dokazali kao neko super-tehnološko čudo protiv kojeg nema odbrane, tj.lako im je bilo da se sile protiv Iraka koji poput nas nije imao neki neznam kakav sistem PVO-a, mada smo im i sa zastarelom tehnologijom srušili u to vreme najsavremeniji avion f-117-a...ali što se Rusa tiče neverujem da bi ti njihovi stealth avioni baš bili nevidljivi i da bi imali veliku prevlast u vazduhu jer Rusi imaju najbolji PVO na svetu bolji i jači mnogo puta nego što NATO ima

samo da kazem...

pre 6 godina

Posle Su-27 koji je izvodio slične akrobacije, a koga sam video na Batajnici 1998.god prošlo je skoro 20 god. Od tada do danas nisam video niša novo što bi me zaista oduševilo...

dc

pre 6 godina

ima na BBC sajtu članak o TU-144 (Ruski Concorde) gde se neki njihov (zapadni) ekspert osvrće i na SU-27 i sve njegove verzije. Komentar je da je to verovatno najbolji avion današnjice.

buda

pre 6 godina

eto, neko rece "srbi sve mogu da objasne i bace u blato". cinjenica je da se radi o neverovatnim masinama, i pljuvati po njima samo zato sto su ruske je idiotizam. mogu ja da volim ili ne volim ruse, ali ne cimaju se ameri od njih dzaba. svako ko tvrdi da se ne cimaju je pristrasan. inace bi udarili na njih odavno.

zz

pre 6 godina

ovde ima samo par komentara koji su pogodili celu sustinu ove price o borbenim avionima...nije caka da imas dobar avion,NEGO DA IMAS MOCAN RAKETNI SISTEM(PVO)!!!

koji ce moci pronaci metu i oboriti je,tu mislim na obaranje krstarecih raketa i protivnicih aviona.

ali to cak ni neki politicari ne kontaju,a kako vidim ni nasi vojni strucnjaci...ako imas jak PVO,svaki agresor ce 5X razmisliti da ti udje u vazdusni prostor.

ista situacija je kada ti hoces da napadnes,znaci samo PVO!!!

tako da oni migovi su bacene narodne pare,oni nikada ne mogu biti lovci 5.Stelt generacije,letece jos 7g...totalno beskorisna stvar.sta smo mi trebali da uradimo?da polako skupljamo pare za dobar raketni sistem,pa da vidimo ko sme da udari,da smo imali S-300 90-tih retko koji tomahawk ili F-16 bi prosao,ali ajde da se malo veselimo Migu-29 lovcu 3.generacije!!!

sta moze da uradi MIG-29 kada bi mu dosao:Raptor-22,Eurofighter Tajfun,Dasault Rafal ili SU-35s????

ali dobar raketni sistem moze da ih rasturi,ali bukvalno!

abraham

pre 6 godina

svaki ruski lovac moze da nosi i ispali raketu dometa 200, 300 i vise kilometara. nije ovdje o tome rjec vec o manevarskim sposobnostima. ako one danas nisu bitne zasto i rusi i ameri toliko ulazu u nove avione.

Dule

pre 6 godina

Све ове маневре изводи и Ф-22 Раптор. С тим што је Раптор стелт, и што их Американци имају 200 а ових Сухоја Руси мање од 20.
(Драган, 30. oktobar 2017 21:57)

Ne ne izvodi, ni na prilicno istom nivou, pogledaj ""kobru"" ili bilo koji manever koji izvede F-22 i pogledaj isti taj koji izvedu ovi iz Su27 serije. To sto F-22 moze da izvede nesto sto F15 i F16 ne mogu ne znaci da je to na nivou Su-27 serije (Su od 27 do 35 su jako slicni)

Daleko da uzimam nesto Raptoru koji je verovatno najbolji avion danasnjice, ali ne i u tom pogledu sto ga ti hvalis.

Uzgred, Te manevre ne moze da izvede ni Su57, gledao sam i jedne i druge na MAKS2017, Su-27 serija definitivno pravi lepse akrobacije na nebu.


2)Ruska avijacija ima sada: 3 Su-30S, 20 Su-30M2, 76 Su-30SM (jos je naruceno, bice 88)
i Ruska Mornarica ima 20 Su-30SM, sto ih cini = 119 , sto uopste nije losa cifra, sto je 6 put vise od tvojih "manje od 20" + sto ih ima jos 60-ak ukupno u narudzbini/izradi, za razliku od F-22 koji je stopiran na 180 komada, jer cak ni ameri nemaju para za vise,


Ovo sam sve izvukao za 10 sekundi na google-u, vidim da ne znas da koristis ni Google, ni Wiki ni YouTube, za coveka koji toliko voli Amere i mrzi ruske stvari, pomislio bi bar njihove proizvode znas da koristis


Dalje ni F-22 ni Su-35 nisu buducnost vojnih avijacija, i ne uklapaju se u koncepcije aviona pete generacije (F-35 je prvi pravi avion pete generacije, Su-57 ce da bude drugi)

Ččćć

pre 6 godina

Ovaj što spominje da se borbe vode na 200km,mogao je da vidi na našem primeru da je to glupost. Naši piloti koji su sa Migovima 29 ušli u borbu uspevali su manevrima da izbegnu rakete, pokojni Arizanov je lepo o tome pričao. Našim pilotima nisu radili radari i nisu mogli da uzvrate. Arizanov je oboren tek posle nekoliko pokušaja.
Avioni su danas pored dobrih radara puni senzora i vrlo dobro znaju kad su naišanjeni. Svaki iskusni pilot izbeći će manevrom uočenu raketu sa veće razdaljine. Promaši jedan promaši drugi za manje 2 minuta ste već na udaljenosti u kojoj može da počne dvoboj. Koji ponovo zavisi od taktike i da li protivnik želi takav dvoboj. Taktika je ključna za vazdušni boj i nad kojoj se teritoriji odvija odnosno da li neka strana ima PVO koji može da pripomogne.

Dejan

pre 6 godina

Manevarske sposobnosti su podjednako bitne kao i sve ostalo na avionu. Ne budite smesni i ne pricajte gluposti tipa "dobar za parade" i slicno. Da su mlaznice sa vektorisanim potiskom nebitne kao i manevri aviona ni ameri se ne bi trudili da F-22 i F-35(Nilski konj) imaju iste. Flankeri nose mnogo vise naoruzanja od americkih "stelt" aviona i time konpenzuju nedostatak stelt materijala. Nije bas sve jedno kada jedan SU-20SM moze na protivnika da posalje 6-8 BWR raketa. Da su tako losi ne bi Indija nabavila 270 aviona iz te klase.

rog

pre 6 godina

A nama Mig 29 iz osamdesetih.....i to 6 komada za 180 miliona €!?
(sasa jokic, 30. oktobar 2017 19:14

Nemoj da brines, i osnova ovog suhoja je razvijena kad i prvi mig-29, 60tih godina. Samo je napakovan malo boljom avionikom.

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji kazu da ovi nemaju sansu protiv americkih raketa, malo se edukujte da bi znali kako se izbegavaju rakete pa i navodjene - manevrom, inace bi svaka raketa pogodila metu, tj. avion. Pametnom dosta.

zoran

pre 6 godina

Dzaba to "letuckanje" na petoparcu, jer kada Amer ispali raketu sa 200 KILOMETARA udaljenosti toj raketi je sasvim svejedno kakve su ti manevarske sposobnosti. Ruje po obicaju promasile temu. Danas se vazdusni boj vodi na udaljenosti od od 100-200 KILOMETARA - ne shvatam cemu ove cirkuske tacke.
(Ahhaha, 30. oktobar 2017 19:11)

Ne brini. Jasno nam je da ne shvatash, zbog toga nalazimo masu gluposti u tvom komentaru. SU-35 moze da gadja ciljeve do 200km. udaljenosti. Taj avion ima 12-14 mesta za rakete u odnosu na F-22 koji ima 8 ili F-35 4.

Nindza

pre 6 godina

Sjajni su ovi sto misle da je SU za cirkus. Verovatno zapad toliko prpa od njih - zato sto to nista ne valja.
Ne znam da su Ameri napali bar jednu zemlju koja poseduje bilo kakvu varijantu 27-mice...
I samo da znate - te rakete ispaljene sa 200 km su problem samo za banana drzave sa prvim verzijama mig29 i mig21, helikoptere i sl. Na njih se uglavnom ne racuna. One opasne se ispaljuju tek na 50-60 km i manje, sto je na 2-3 minuta od dogfajta.

.

pre 6 godina

Ovi natofili stvarno lupaju gluposti. Vi stvarno mislite da ce Rusija i NATO voditi rat sa Suhojem i F-35? Ovi avioni su namenjeni iskljucivo obavljanjem vojnih akcija protiv drzava koji nemaju nuklearni arsenal. Nista vise od toga. U ratu izmedju Rusije i NATO-a ako ikad dodje najvise ce se gledati koji kakav raketni sistem ima.

alienware

pre 6 godina

Brainstorm,AI. Computer moze da reaguje 100 puta brze od coveka.Putnicki avioni imaju autopilot koji upravlja avionom tokom celog leta.A vojska ?Zasto mislis da je f-35 kostao toliko ?Moze da leti,ispaljuje rakete na ciljeve pomocu pogleda pilota ,usmenom komandom,da spusti avion ili da ga izvadi prilikom pioniranja ako se pilot onesposobi.Samo gomila elekronike kazes.Ako bog da da doziviz sledeccu generaciju aviona,cisti AI ,bez pilota ,samo mu se zada misija.Onda su avioni sa pilotima,glineni golubovi ,limitirani g silama,sto elktronika nije.

Mrkva

pre 6 godina

(Tempera, 30. oktobar 2017 19:09)

Ne lupetaj gluposti. Tokom rata u Vijetnamu pokazalo se da je dog fighting od presudnog značaja jer je tada već počelo korišćenje samonavodećih raketa, a neki avioni nisu ni imali topove, za laike kao što si ti: mitraljeze.
Piloti su počeli da ginu jedan za drugim jer je zapostavljen najobičniji dog fighting i mislilo se da je dog fight istorija zbog samonavodećih raketa, ali svi su pogrešili, samo zbog toga su osnovane specijalne jedinice kao što je Top Gun, da se uči dog fighting i zato se i dan danas izučavaju na akademijama osnovni principi dog fightinga. APSOLUTNO NIKO se ne oslanja samo na rakete.

Saša

pre 6 godina

Jel se ono trucka kamera ili kokpit u letu (unutrašnji snimak)? Inače, ovakav avion je milina gledati kako leti, čarolija stvarno, osim u određenim situacijama a svi znamo kojim... i naravno, pilotima svaka čast!

KOSIGNAS

pre 6 godina

Da manevarske sposobnosti aviona nisu bitne, najbolji avioni bi bili mig21 i f4. Nema elektronike, koju ne možeš prilagoditi bilo kom proizvodu pa i avionu, nešto u čemu je Izrael i njihov IMI šampion.ALI,manervabilnost je nešto što će uvek biti cilj svakog avio-konstruktora.I pored današnje i sutrašnje elektronike(uzmimo u obzir da je svi razvijaju, neko malo bolje, ali niko ne spava na tom polju) onaj avion koji je najokretniji u vazduhu biće dominantniji i u borbi. Na kraju, neuporedivo je teže razviti i proizvesti avion vrhunskih performansi i mogućnosti, nego elektroniku za isti.

Markus

pre 6 godina

Prvi vidi protivnika i prvi ispaljuje rakete. Iako imaju mamce i jedan i drugi tip aviona, mala je verovatnoća da pobegnu modernim raketama. To znači da pobeđuje onaj ko puca prvi, ko u kaubojskim filmovima, a to je f 35. Borbe ko u Top ganu nisu realne. Tu bi suhoj izdominirao, ali takva situacija je malo verovatna. F 35 je nevidljiv za radare i to nadomešćuje njegove brojne mane.
(ded, 30. oktobar 2017 23:40)

Zaboravljaš na jednu bitnu sitnicu, da bi mogao da gađa BVR raketom, F-35 mora da se "oglasi" radarom, a onda više nije "nevidljiv". Drugo ni BVR rakete nisu kao u prospektima. Mornarički piloti SAD, najuvežbaniji i najopasniji na celom svetu ne ispaljuju AMRAAM dok ne priđu na 30 milja, što daleko ispod njegovog dometa. Zašto? Zato što i najsavremenija BVR raketa u daljoj zoni dometa ima šansu jedva 1:6 da uništi avion dimenzija lovca koji zna da ga neko gađa ... a to može da zna i po aktivnoj glavi rakete koja ga juri. Dakle, prilaze bliže da povećaju šansu, pa i tada računaju da AMRAAM neće pogoditi ali će "zaposliti" neprijatelja dok oni ne priđu na 15 milja odnosno domet SIDEWINDER-a. Lako je sa daljine skinuti "kantu" koja nema nikakav sistem za upozorenje, kao npr. "Jastreb" vojske RS ili neispravan MIG-29 VJ, ali protiv ozbiljnog protivnika kakav bi bio neki lovac Ruskog VVS-a "TOP GAN" pritsup ne da nije prevaziđen, nego je imperativ. Razmisli, zašto bi ta škola postojala i dan danas?

maxy

pre 6 godina

Stelt karakteristike znače da je smanjen radarski odraz aviona i da je on teže uočljiv, ali ne i apsolutno nevidljiv, jer je to dokazala i naša PVO. Stelt avion mnogo znači prilikom bombardovanja Srbije, Sirije, Iraka, Libije... jer je PVO tih zemalja na nivou 70ih godina prošlog veka. Radari koje je posedovala VJ i one koje poseduje ruska armija nisu ni za poređenje. Dakle, ne znam koliko bi u realnim uslovima stelt karakteristike aviona bile odlučujući faktor u borbi SAD i RUS. Posebno uzevši u obzir broj vazduhoplova koji bi jednovremeno bili u vazduhu. Da se razumemo, nisam ni na jednoj strani, jer bi rat takvih razmera označio kraj civilizacije kakva je sad.

Scary

pre 6 godina

Rus ovo, Amer ono, itd itd itd, to je ono sto citam u komentarima. Svi komentatori ovde znaju unapred ishod eventualnog rata izmedju ove dve sile. Zato su nam verovatno kladionice pune milionera a samih kladionica sve manje, posto prognoziramo najbolje na svetu. Inace, jos od malena sam ljubitelj borbenih aviona, i ne zanima me cije su proizvodnje, prosto ima nesto fascinatno u njihovom dizajnu. Svi huskaju na rat i US i RUS vojnike, a oni bi se ipak najradije sreli na palubi nekog nosaca i ljudski se isponapijali, nikome se bas i ne puca na ovog drugog.

Nikomenevaljam

pre 6 godina

... samo da se nadovežem na sve koji referiraju na događaj s američkin ratnim brodom "Donald Cook" i posljedično na američki AEGIS sustav. Kompletan događaj je prokazan kao izmišljotina jednog minornog ruskog portala i kompletan događaj je dokumentiran na internetu, istraživan kao moderan primjer "fake news" do te granice da sad postoje i youtube videi koji pojašnjavaju stvar.
Koliko god ovaj sukhoi dobar bio, svi koji smatraju da je Ruska avioindustrija vodeća u svijetu se grdno varaju. Nisu prvi, a više nisu ni drugi. Treći su iza SAD-a i Kine.