Petak, 27.10.2017.

08:27

Zašto se Rotšildovi plaše Si Đinpinga?

KP Kine svakih pet godina održava svoje partijske kongrese, a kongres koji je u toku privukao je pažnju svetske javnosti možda i više nego bilo koji ranije.

Izvor: Sputnik

Zašto se Rotšildovi plaše Si Ðinpinga? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 6 godina

Spadaju li i ljudi u resurse po ovim nasim ekonomskim strucnjacima? Ljudi, tj znanje, su najveci svetski resurs, mnogo vazniji od svih tih prirodnih resursa. Kina obiluje u jeftinoj radnoj snazi, ali im je broj patenata desetostruko manji nego u SAD. Dok se to ne promeni bice ovaj odnos snaga koji je sada.

art

pre 6 godina

Kako da ne, Ameri samo cekaju Kineze da im predaju stafetnu palicu. Zato su onomad i gadjali ambasadu u Beogradu...da ih malo pozure. Svi oni kojima je u rukama velika moc se mjenjaju...tako bi bilo i sa Kinezima...iluzija je da bi mali narodi vidjeli od toga neke vajde. Postoji i nesto sto se zove meka moc...pokusajte da gledate kineski ili daleko bilo indijski film...Jos kad vidim koga sve ti Ameri drze pod cizmom, iako nisu savrseni kazem samo BRAVO...SVAKA CAST MAJSTORI

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ta Kina postaje ekonomska sila br.1 evo vec 15-20 godina. Evo 20 godina kako o tome drobe po novinama. Nikako da to postane. Nemam nista protiv,bas me briga,nego 20 godina smaraju sa tim naslovima i tekstovima.

Bane

pre 6 godina

Najzanimljiviji su mi oni koji stalno kao argument potezu cinjenicu kako mladi odlaze u SAD ili EU a ne Rusiju i Kinu. Da, ali zasto mladi ne ostanu u Srbiji pa ne rade u Nemackim ili drugim EU fabrikama kada Nemci i ostali tako dobro placaju....e zato sto oni dobro placaju samo svoje u svojoj zemlji...a odakle im pare za te svoje koje skupo placaju, e zato sto buraniju poput nas placaju manje nego Kinezi. E zato ja ne volim te zemlje, jer da bi njima bilo dobro trebaju im banana drzave kao nasa da rade u njihovom interesu a na svoju stetu i one zbog toga nikada nece dozvoliti da ovde bude drugacije ni bolje. Ja necu da idem ni u SAD ni u EU hocu da ostanem ovde i da mi bude dobro....a to se upravo zbog tih zemalja kojima trebamo ovakvi kakvi jesmo nece desiti. Zato navijam za drugaciji svetski poredak, za pravednije odnose i jednake mogucnosti i sanse.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.
-------------------
Resursi su moji.
Od znanja imam samo atomsku bombu i nacin da je bacim u tvoje dvoriste.
Znaci, resursi su i dalje samo moji.
Situacija je sada ovakva: ti imas moc (sta god to znacilo), a ja imam resurse (za to znamo sta znaci).
Polako sas tu supremaciju ;)
Pozdrav.

ivan bg

pre 6 godina

sigurno je da ce u buducnosti kina biti sila br. 1. kada ce to tacno biti znacemo tako sto ce juan preuzimati ulogu dolara neposredno pre toga. a to ce se desti kada krene da trguje naftom i ostalim resursima juanima, a ne dolarima (nafta, kafa, zito, zlato, metali...). to ce se desiti cim ukotve po jednu respektabilnu flotu u svakoj zoni bogatoj ovim resursima odakle planiraju da kupuju za juane.
dok ne ustroje i instaliraju te flote, sva je prilika da ce se po hitnom postupku uvoditi demokratija i sprecavati krsenje ljudskih prava gde god bude trebalo.
bzezinjskog ocigledno nisu dobro slusali ov njegovi cim su se oglusili na sva upozorenja o vaznosti regionalnih pikova. ne samo da nisu uspeli da privole kinu na svoju stranu, vec su ispustili i iran, uzbekistan, pa cak i tursku... jedinu strateski dobru stvar koju su napravili, pacificki blok, koji je trebalo da bude protivteza kini ragrebace im ovaj car od predsednika... zivecemo u vrlo interesantnom dobu definitivno...

Jimmy Carter

pre 6 godina

U 21. veku tripujete o prirodnim rezervama. Lolcina.

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.

Zato je ćerka kineskog predsednika studirala na Prinstonu, zna čovek sta valja. Neće je sigurno slati u Moskvu, lol.

PS. Apropo naslova, zašto se plaše - pa zato sto se - ne plaše, plaši se neko drugi nekog treceg, znate VI to dobro, pozz. :)

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.
(andreas kisser, 28. oktobar 2017 12:38)

Toliko o tvojoj doslednosti kad je u pitanju demokratija i sloboda ljudi. Oni koji ne misle kao ti, moraju biti proterani iz "tvoje civilizacije".
Ne vredi, ako su svi oni koji brane neo-liberalni svetski poredak zapadne provinijencije takvi, a većina jesu, onda je stvarno mnogo bolje u Severnoj Koreji gde znaš na čemu si, nego sa vama kraljevima demokratskog licemerja.

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo, jedna komunisticka diktatura ce svetom siriti demokratiju i skinuti jaram koji su nam nametnula SAD. Ustvari, sta ce nam demokratija, mozemo svi da budemo kao Kina ili S Koreja, to je mnogo bolji sistem od onog u Finskoj i Kanadi.

globus

pre 6 godina

Sta znaci vodeca sila ?! U opstem standardu, naucnim dostignucima , itd sto Kina nema niti moze da se uporedjuje za zapadom a kamoli Amerikom. Jos dugo ce Kina sa milijardom stanovnika biti zemlja gladnih sa apple telefonima.

DDD

pre 6 godina

Neće se Kina vremenom ništa razlikovati od Amerike. Sve velike sile pokazuju zube na manjim i siromašnijim državama. Tako je uvek bilo i biće, a iskreno više bih voleo da me plaća Amerikanac, Nemac, ili neko drugi sa Zapada, nego Kinez i Rus. I dalje svi odavde emigriraju uglavnom ka zemljama zapada, i smatram da su nam te države u svakom smislu bliže nego Kina.

dragan

pre 6 godina

Nasi genijalni spoljno politicki strucnjaci. Ministar spoljnih poslova u vreme bezuslovne kapitulacije SRJ u Kumanovu. I taj i takav strucnjak soli pamet. Kina nikada nece biti svetska sila broj jedan ni sila broj dva.
Razlog? Za razliku os SAD i Rusije nema kontrolu nad energetskim resursima planete.

JaSam

pre 6 godina

Zanimljiv istorijski podatak je da su Kinezi oplovili celu obalu Afrike, bas kao i Portugalci. I dok su Portugalci silom nametali svoju kulturu lokalnom africkom stanovnistvu, porobili ih itd., Kinezi su sve ostavili tako kako je, samo posmatrali i belezili...

miki

pre 6 godina

Ocigledno je da je veliki broj onih koji veruju da ce Amerika jos dugo biti najveca I ekonomska I vojna sila. Podsecam ih da nas istorija uci da sva velika "carstva", neminovno, pre ili kasnije, moraju propasti I to ili zbog sopstvenih slabosti ili sto se u medjuvremenu pojavi neko mocniji. Uzmite samo dolar, koji se u FED _u nekontrolisano stampa, a sa druge strane, pre svih, kineska I ruska valuta jacaju I nece proci mnogo vrena, kada ce dolar poceti gubiti moc koju sada ima, a koja je americi omogicavala da opstaje na stampanju novca bez pokrica. Po prirodi stvari tome mora doci kraj.

nik sloter

pre 6 godina

Neoliberalni kapitalizam,koji je u Srbiji našao plodno tlo od 05/oktobra do danas,doživeo je potpuni krah pre jedne decenije.Društvo u kome su bogati još bogatiji a siromašni još siromašniji nije poredak koji se može održati.Zato što pre moramo napustiti taj koncept kao i nebulozno trčanje za EU.Rotšildi kao najmoćniji vladari iz senke pre svega zabrinuti su za situaciju kada se dolari ?tampani bez pokrića počnu vraćati u Ameriku.Unipolarni svet sa jednim svetskim policajcem Amerikom je vreme koje prolazi zato i ne čudi dolazak na vlast Trampa,već činjenica da vlast u Srbiji nije to prepoznala.

DPolitika

pre 6 godina

"Prvi put je“, nadovezuje se Milorad Denda, "jedan kineski lider predstavio program za tri decenije unapred. Obično su se iznosili programi za predstojećih pet godina...

To nije tacno, razni planovi sta i kako Kina treba da bude do 2050 godine postoje vec duze vremena, petogodisnji planovi se i dalje prave tj. realizuju.

Sada je u govoru samo obuhvaceno i malo sire pricano da postoje razni planovi do 2050 ali ti planovi nisu nastali samo za potrebe tog trenutka tj. govora mnogi postoje i sprovode se vec duze vreme.

Vec samo ovde pisao o tome da Kina planira da bude prva po broju inovacija u svetu do 2050 godine, u stvari 2050 da ima vise inovacije nego sve ostale zemlja na planeti zajedno.

A to je samo jedan od planova koji vec postoje i nije novost.

I dalje postoje petogodisnji planovi u okviru kojih se radi izmedju ostaloga i na ciljevima zacrtanim da se postignu do 2050 godine.

13 5-togodisnji plan od 2016 do 2020 godine
http://en.ndrc.gov.cn/newsrelease/201612/P020161207645765233498.pdf

Nelogicno bi bilo iznositi plan 2017 koji je vec u toku od 2016 godine, spominjani su pak neki rezultati tog plana, novi petogodisnji plan cucemo oko 2020.

Dopisnik iz Kine mora jos mnogo da uci o Kini.

JaSam

pre 6 godina

Ja samo da dodam da zivim u Brazilu vec skoro 2,5 godine i da su oni jaaaaako zaljubljeni u Amerikance, a Ruse i Kineze i ne gotive bas nesto. Ne znam sta ce biti od tog vaseg BRIKS-a.

Nenad

pre 6 godina

@ (loki, 28. oktobar 2017 11:36)

Sta naprica to covece? Najvece rezerve nafte na svetu ima Venecuela pa Saudijska Arabija, Iran,Irak ,Rusija, zalivske zemlje, africke zemlje pa tamo negde na 15. mestu ja USA.
Prirodni gas ubedljivo najvece rezerve ima Rusija pa Iran koji zajedno imaju 7 puta vise od USA koja je na cetvrtom mestu posle Katara.
Rezerve uglja imaju najvece na svetu ali ujedno i tehnologija zasovana na uglju je uveliko prevazidjena i izumire.
Cena isplativosti za eksploataciju nafte iz uljanih skriljaca u Usa je skoro 50 dolara a ne 36 i njihova proizvodnja je debelo subvencionisana besplatnim kreditima. Sama tehnologija trosi i unistava ogromne rezerve vode koje su ionako istrosili u zapadnom delu zbog poljoprivrede.
Gas im je slab adut jer nemaju kome da ga izvoze. Kanada ima svoje rezerve, centralnoj Americi nije potreban. Pretvaranje gasa u tecnu formu i transport trankerima je skup i nepraktican proces i u krajnjem slucaju nepotreban jer je ostatak sveta povezan gasovodima sa najvecim proizvodjacima po mnogo manjoj ceni. E ako se za 200-300 godina rezerve ostalih potrose a ne pronadje alternativa fosilnim gorivima mozda se i ovajde ali tad ce ionako biti kasno.
Rezerve retkih minerala...Kina ubedljivo prva (35 puta vise od USA) ,Brazil (15 puta vise od Usa), Rusija ( 13 puta vise od Usa).

Razumem ja tvoju ljubav prema Americi ali , brate, budi realan.

Draza

pre 6 godina

#chombe

Brate .... kada spomenes "Zapad" iskreno se nadam da mislis samo i isključivo na Amere?
Niti jedna od 28 zemalja koju čine EU .. neće a i ne može podržati neke akcije protiv Kine... i sa Rusima imaju situaciju "sama pala, sama nogu slomila"..

Kao što je uvaženi predsednik rekao: Kineski zmaj je ustao, velik i bogat.

dux

pre 6 godina

U čemu je problem ako neko želi i teži ka tome da bude ekonomski najjači na svetu....Nego će opet Ameri nešto da izmisle kako bi sputali Kinu na svom putu tipa lažne demokratije...Koja demokratija na toliki broj stanovnika to bi bilo rasulo....Uvešće im Ameri neke sankcije sigurno....Tako su i Japance sputali kada su krenuli još pre 50 godina sa robotizovanjem industrije....

doktor2

pre 6 godina

Pa nije to loše, da se protalasa malo ovaj svet. Sadašnja kombinacija je loša i nadam se neodrživa. EU mora da postane manje zavisna od USA politike, Rusija da zauzme svoje mesto, a tu je negde i Indija uskoro i da se uspostavi neka ravnoteža uticaja.

andreas kisser

pre 6 godina

kaze zivadin: "...već će svoju politiku bazirati na principima međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, i da će u tom smislu biti stub demokratizacije međunarodnih odnosa“.

juce slusao vesti ma radiju o ovome, si je naveo da ce kina siriti svoj politicki uticaj. hmm, bas me zanima na koji nacin ce komunisticka diktatura siriti svoj politicku uticaj, mozda podsticuci demokratiju kao konkurentski ideoloski sistem? da, sigurno, isto onako kako je staljin sirio demokratiju po istocnoj evropi :-) nije ni sad mnogo bolje, ali uz sve mane zapadnog sistema, mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.

chombe

pre 6 godina

A Zapad ce gledati mirno svoju propast i rast novih mocnih igraca na medjunardnoj sceni? Ne budite naivni, sve ce uciniti da to sprece, a to sto ce raditi bice veoma neprijatno i surovo.

miki

pre 6 godina

Polako ali sigurno, dominacija Amerike I Britanije prolazi I hvala Bogu da je tako, jer su je I izgradili na pljackanju drugih, direktno i "sofisticirano". Verujem Kinezima, Rusima, Indijcima da ce zahvaljujuci njihovom uticaju i snazi svet u buducnosti izgledati bolje. Nije slucajno da I druge drzave sve vise pristupaju ovoj trojci.

Dragan

pre 6 godina

Ko je Kini dao know-how? Ko je finansirao projekte u startu kad nisu imali svoje pare? Kome idu kineski proizvodi?
Eto, ti isti sigurno nisu ludi da i danas ne kontrolišu stanje.

loki

pre 6 godina

tesko ce iko srusiti dolar. amerika planski nije ekploatisala prirodne resurse vec ih je kupovala od drugih zemalja i placala dolarom, upravo zato jer bi neko mogao ugroziti dominaciju dolara . na teritoriji usa su najvece rezerve nafte,gasa,uglja i retkih minerala potrebnih za izrazdu elektronike. najveci proizvodjac retkih minerala koji se upotrebljavaju elektronskoj industriji je kina, 95-97% svetske proizvodnje, i ubrzano ih iscrpljuje. tek od 2012 pocela je uvoditi kvote za proizvodnju jer shvatili su da ce resursi ubrzo biti iscrpljeni. u buducnosti najveci proizvodjac i IZVOZNIK nafte,gasa i retkih minerala bice USA, a jedinu valutu placanja koju ce prihvatati je DOLAR, ne juan. posto je proizvodnja iz skriljaca sve jeftinija, americka nafta i gas postace najkonkurentniji na planeti. iako proizvodnja barela u saudijskoj arabiji kosta 6-7 dolara, a u americi iz skriljaca ove godine 35 dolara, zaboravlja se najvaznija cinjenica da saudijci naftom finansiraju ogroman drzavni aparat, od zdravstva,obrazovanja do vojske i odrzavanja infrastrukture, a da bi to sve mogli finansirati treba im cena barela od 70 dolara. vecini americkih kompanija dovoljna je 36 dolara da bi imali profit. i saudi aramco mogao bi poslovati bez problema da je nafta 8 dolara/barel, ali drzavni aparat koji ta kompanija finansira raspao bi se. zasto bi iko placao naftu na berzi(kineske marke) 700 juana(oko 70 dolara), kad moze kupiti americku wti marku za duplo ili trostruko manje u dolarima. dominacina "petrodolara" je neprikosnovena jer amerika je najveci proizvodjac energenata nafte,gasa,uglja na svetu, uskoro i najveci izvoznik.

Ma stvarno

pre 6 godina

Čini mi se da su Kina i Rusija relativno skoro izvukli USA iz krize, ne zbog filantropije, već zbog spasa sopstvene ekonomije. Rusija je gotovo cellkupne devizne rezerve imala u dolarima, a Kina toliko potraživanje od USA da bi pad Amerike vrlo, vrlo značajno ugrozio kinesku privredu. Nekako mislim da je američka strategija bolja. Izvoze dolare, a za uzvrat dobijaju robu iz celog sveta, koja prosečnom amerikancu omogućava da živi neuporedivo bolje od prosečnog Kineza ili Rusa. Iako je na delu pokušaj preoblikovanja centara svetske moći, dok god najvažniji uvozni proizvod Amerike bude pamet iz celog sveta, za nju nema zime. A priče Jovanovića o osvajanjima... su toliko besmislene da ni ne zaslužuju komentar.

Predrag

pre 6 godina

Za neupućene: Lideri KP Kine po ličnom bogatstvu ne zaostaju mnogo za Rotšildovima. Ko veruje da rade za platu i da od nje žive grdno se vara.

Arch Enemy

pre 6 godina

Ma dajte molim vas,Rotchildi su gospodari i vlasnici vazduha na Zemlji (da ne kažem života i smrti) tako da je ovaj text zabava za neuke!

only fools and horses

pre 6 godina

Ako bi dolar izgubio tu međunarodnu, zapravo svetsku dominaciju, to bi značilo rušenje sveta kakvog poznajemo danas. Ujedno i propast ameručke ekonomije na način na koji funkcioniše unazad pedesetak godina. A takve velike promene ne mogu mirno da proteknu, bez velikih potresa u svim sferama, pa i vojnim.
Sa druge strane, to bi možda i pomoglo SAD, da se vrati stvaranju i da se okrene samoj sebi. Velika je to država sa puno sposobnih ljudi, ne može ona da propadne. Ali ovaj sistem gde ona praktično izvozi dolare a uvozi sve ostalo, je po meni neodrživ.
A tačno je da Kina nikad nije imala ekspanzionističku politiku tokom svoje istorije. Nikada vojnim putem, čak i kad je bila najača sila na svetu. A ima ubedljivo najdužu istoriju od svih današnjih nacija. I nadam se da se takav pristup ostatku sveta neće promeniti.

Aca86

pre 6 godina

Ne vidim zasto Kina ne bi koristila svoju poziciju kao I SAD danas. Drago mi je da SAD vise ne budi jedina supersila, ali ne vidim.zasto bi I Kina nesto dobro donela. Oni za sada imaju granicne probleme sa svim susedima, a problem u Juznom kinskom.moru resavaju gradjenjem veatackih ostrva kako bi zauzeli teritoriji na moru. Ako nista drugo bice protivteza SAD, a samo nas da izbegnu I.bice dobro. Plus cini mi se da je 90% smrtnih kazni u svetu u Kini

mina

pre 6 godina

Teski surovi kapitalizam. Extremno bogati na jednoj i extremno siromasni na drugoj. kad sam video sve to u Kini pomislio sam :" o da, to je to..i hvala bogu pa smo jako daleko iza toga. "

vlasta

pre 6 godina

Zivadin Jovanovic,Slobin ministar spoljnih poslova,objektivni komentator globalnih politickih tendencija?
Dajte,molim vas..Amerika tlaci I unistava,I dolazi Kina da na osnovu "Medjunarodnog prava I Povelje UNa" spase svet?

Johan

pre 6 godina

Kina je kao i svaka velika sila
U pocetku male mace a kad toliko ojacaju gledacemo okupaciju novcano kulturoloski i daleko bilo teritorijalno

srbija

pre 6 godina

" što Kina nema istoriju kolonijalnih osvajanja i intervencionizma, hegemonizma, pa otuda i Sijevo obec?anje da Kina nec?e biti hegemon zvuči uverljivije nego u nekim drugim slučajevima" zapravo ovo vredi samo za poslednjih par stotina godina, sramota je da gdin Jovanovic ovako pokazuje neznanje.

Bozidar

pre 6 godina

Odlicna analiza. Dolazi kraj visevekovnom eksploatisanju veceg dela covecanstva od strane Anglosaksonaca. Naravno da je zapad zabrinut zbog toga i potpuno nespreman da se za svoj status bori radom i znanjem.

Jelena

pre 6 godina

Lepo bi bilo da prenesete ceo izvestaj, gde su sagovornici pricali. Kada vec prenesete koleginu emisiju, eticki je da to i napisete. Na Sputnjiku, emisija Nikole Vrzica...

boki milos

pre 6 godina

Дакле, светски мегакапитал Ротчилдове булументе је сада на испиту. Но, мислим да је касно, мораће да сарађују са Кином на другој основи, јер притисци више неће пролазити, посебно када им леђа чувају Руси...

Ante Marka

pre 6 godina

"Uveliko se već pravi otklon od američkog dolara, koji je jedna od najvažnijih poluga za kontrolu sveta"

O ovome čitam već poslednje 3-4 godine, kao i o Kinesko-Rusko-Indijskom gomilanju zlatnih rezervi, na kojima će se temeljiti novi globalni finansijski sistem.

Međutim, smatram da dolar otklanja samog sebe, i da je kao i svaka fiat valuta, pogotovo kad se nađeu u ulozi globalne rezervne i trgovniske valute, mora nužno da završi u hiperinflatornoj spirali smrti. ZAto sumnjam da će Kina gurati remninbi na to mesto dolara, jer mada to donosi dominaciju i polvašten položaj, ipak ima relativno kratak rok trajanja. Breton vuds je potpisan 1944, a već značajno reformisan 1973, da bi sad već pričali o njegovom ukidanju.

Verovatnije je da će Kina raditi na tome da SDR korpa bude pod značajnim ili čak najvećim njenim uticejm.

Ali, zbog ovih stvari su se vodili najveći, pa čak i manji ratovi, tako da ništa nije isključeno. Američki kapital, pod palicom geostratega Henrija Kisindžera je stvorio današnju Kinu i bilo bi zanimljivo proćčitati njegove Knjige. Čova je stari lisac, ratni zločinac, ali takođe geostrateški i politički genije.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ovo su pokusali mnogi pre kine. Gadafi, husein. Ali za razliku id njih, Kina je sila i tesko ce joj neko stati na put redovnim sredstvima. Plus, juan pokriven zlatom ima vecu bezbednost i sigurnost od stampanog dolara

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ovo su pokusali mnogi pre kine. Gadafi, husein. Ali za razliku id njih, Kina je sila i tesko ce joj neko stati na put redovnim sredstvima. Plus, juan pokriven zlatom ima vecu bezbednost i sigurnost od stampanog dolara

boki milos

pre 6 godina

Дакле, светски мегакапитал Ротчилдове булументе је сада на испиту. Но, мислим да је касно, мораће да сарађују са Кином на другој основи, јер притисци више неће пролазити, посебно када им леђа чувају Руси...

only fools and horses

pre 6 godina

Ako bi dolar izgubio tu međunarodnu, zapravo svetsku dominaciju, to bi značilo rušenje sveta kakvog poznajemo danas. Ujedno i propast ameručke ekonomije na način na koji funkcioniše unazad pedesetak godina. A takve velike promene ne mogu mirno da proteknu, bez velikih potresa u svim sferama, pa i vojnim.
Sa druge strane, to bi možda i pomoglo SAD, da se vrati stvaranju i da se okrene samoj sebi. Velika je to država sa puno sposobnih ljudi, ne može ona da propadne. Ali ovaj sistem gde ona praktično izvozi dolare a uvozi sve ostalo, je po meni neodrživ.
A tačno je da Kina nikad nije imala ekspanzionističku politiku tokom svoje istorije. Nikada vojnim putem, čak i kad je bila najača sila na svetu. A ima ubedljivo najdužu istoriju od svih današnjih nacija. I nadam se da se takav pristup ostatku sveta neće promeniti.

Bozidar

pre 6 godina

Odlicna analiza. Dolazi kraj visevekovnom eksploatisanju veceg dela covecanstva od strane Anglosaksonaca. Naravno da je zapad zabrinut zbog toga i potpuno nespreman da se za svoj status bori radom i znanjem.

Jelena

pre 6 godina

Lepo bi bilo da prenesete ceo izvestaj, gde su sagovornici pricali. Kada vec prenesete koleginu emisiju, eticki je da to i napisete. Na Sputnjiku, emisija Nikole Vrzica...

vlasta

pre 6 godina

Zivadin Jovanovic,Slobin ministar spoljnih poslova,objektivni komentator globalnih politickih tendencija?
Dajte,molim vas..Amerika tlaci I unistava,I dolazi Kina da na osnovu "Medjunarodnog prava I Povelje UNa" spase svet?

chombe

pre 6 godina

A Zapad ce gledati mirno svoju propast i rast novih mocnih igraca na medjunardnoj sceni? Ne budite naivni, sve ce uciniti da to sprece, a to sto ce raditi bice veoma neprijatno i surovo.

Ante Marka

pre 6 godina

"Uveliko se već pravi otklon od američkog dolara, koji je jedna od najvažnijih poluga za kontrolu sveta"

O ovome čitam već poslednje 3-4 godine, kao i o Kinesko-Rusko-Indijskom gomilanju zlatnih rezervi, na kojima će se temeljiti novi globalni finansijski sistem.

Međutim, smatram da dolar otklanja samog sebe, i da je kao i svaka fiat valuta, pogotovo kad se nađeu u ulozi globalne rezervne i trgovniske valute, mora nužno da završi u hiperinflatornoj spirali smrti. ZAto sumnjam da će Kina gurati remninbi na to mesto dolara, jer mada to donosi dominaciju i polvašten položaj, ipak ima relativno kratak rok trajanja. Breton vuds je potpisan 1944, a već značajno reformisan 1973, da bi sad već pričali o njegovom ukidanju.

Verovatnije je da će Kina raditi na tome da SDR korpa bude pod značajnim ili čak najvećim njenim uticejm.

Ali, zbog ovih stvari su se vodili najveći, pa čak i manji ratovi, tako da ništa nije isključeno. Američki kapital, pod palicom geostratega Henrija Kisindžera je stvorio današnju Kinu i bilo bi zanimljivo proćčitati njegove Knjige. Čova je stari lisac, ratni zločinac, ali takođe geostrateški i politički genije.

Nenad

pre 6 godina

@ (loki, 28. oktobar 2017 11:36)

Sta naprica to covece? Najvece rezerve nafte na svetu ima Venecuela pa Saudijska Arabija, Iran,Irak ,Rusija, zalivske zemlje, africke zemlje pa tamo negde na 15. mestu ja USA.
Prirodni gas ubedljivo najvece rezerve ima Rusija pa Iran koji zajedno imaju 7 puta vise od USA koja je na cetvrtom mestu posle Katara.
Rezerve uglja imaju najvece na svetu ali ujedno i tehnologija zasovana na uglju je uveliko prevazidjena i izumire.
Cena isplativosti za eksploataciju nafte iz uljanih skriljaca u Usa je skoro 50 dolara a ne 36 i njihova proizvodnja je debelo subvencionisana besplatnim kreditima. Sama tehnologija trosi i unistava ogromne rezerve vode koje su ionako istrosili u zapadnom delu zbog poljoprivrede.
Gas im je slab adut jer nemaju kome da ga izvoze. Kanada ima svoje rezerve, centralnoj Americi nije potreban. Pretvaranje gasa u tecnu formu i transport trankerima je skup i nepraktican proces i u krajnjem slucaju nepotreban jer je ostatak sveta povezan gasovodima sa najvecim proizvodjacima po mnogo manjoj ceni. E ako se za 200-300 godina rezerve ostalih potrose a ne pronadje alternativa fosilnim gorivima mozda se i ovajde ali tad ce ionako biti kasno.
Rezerve retkih minerala...Kina ubedljivo prva (35 puta vise od USA) ,Brazil (15 puta vise od Usa), Rusija ( 13 puta vise od Usa).

Razumem ja tvoju ljubav prema Americi ali , brate, budi realan.

doktor2

pre 6 godina

Pa nije to loše, da se protalasa malo ovaj svet. Sadašnja kombinacija je loša i nadam se neodrživa. EU mora da postane manje zavisna od USA politike, Rusija da zauzme svoje mesto, a tu je negde i Indija uskoro i da se uspostavi neka ravnoteža uticaja.

JaSam

pre 6 godina

Zanimljiv istorijski podatak je da su Kinezi oplovili celu obalu Afrike, bas kao i Portugalci. I dok su Portugalci silom nametali svoju kulturu lokalnom africkom stanovnistvu, porobili ih itd., Kinezi su sve ostavili tako kako je, samo posmatrali i belezili...

Predrag

pre 6 godina

Za neupućene: Lideri KP Kine po ličnom bogatstvu ne zaostaju mnogo za Rotšildovima. Ko veruje da rade za platu i da od nje žive grdno se vara.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.
(andreas kisser, 28. oktobar 2017 12:38)

Toliko o tvojoj doslednosti kad je u pitanju demokratija i sloboda ljudi. Oni koji ne misle kao ti, moraju biti proterani iz "tvoje civilizacije".
Ne vredi, ako su svi oni koji brane neo-liberalni svetski poredak zapadne provinijencije takvi, a većina jesu, onda je stvarno mnogo bolje u Severnoj Koreji gde znaš na čemu si, nego sa vama kraljevima demokratskog licemerja.

miki

pre 6 godina

Polako ali sigurno, dominacija Amerike I Britanije prolazi I hvala Bogu da je tako, jer su je I izgradili na pljackanju drugih, direktno i "sofisticirano". Verujem Kinezima, Rusima, Indijcima da ce zahvaljujuci njihovom uticaju i snazi svet u buducnosti izgledati bolje. Nije slucajno da I druge drzave sve vise pristupaju ovoj trojci.

Draza

pre 6 godina

#chombe

Brate .... kada spomenes "Zapad" iskreno se nadam da mislis samo i isključivo na Amere?
Niti jedna od 28 zemalja koju čine EU .. neće a i ne može podržati neke akcije protiv Kine... i sa Rusima imaju situaciju "sama pala, sama nogu slomila"..

Kao što je uvaženi predsednik rekao: Kineski zmaj je ustao, velik i bogat.

Bane

pre 6 godina

Najzanimljiviji su mi oni koji stalno kao argument potezu cinjenicu kako mladi odlaze u SAD ili EU a ne Rusiju i Kinu. Da, ali zasto mladi ne ostanu u Srbiji pa ne rade u Nemackim ili drugim EU fabrikama kada Nemci i ostali tako dobro placaju....e zato sto oni dobro placaju samo svoje u svojoj zemlji...a odakle im pare za te svoje koje skupo placaju, e zato sto buraniju poput nas placaju manje nego Kinezi. E zato ja ne volim te zemlje, jer da bi njima bilo dobro trebaju im banana drzave kao nasa da rade u njihovom interesu a na svoju stetu i one zbog toga nikada nece dozvoliti da ovde bude drugacije ni bolje. Ja necu da idem ni u SAD ni u EU hocu da ostanem ovde i da mi bude dobro....a to se upravo zbog tih zemalja kojima trebamo ovakvi kakvi jesmo nece desiti. Zato navijam za drugaciji svetski poredak, za pravednije odnose i jednake mogucnosti i sanse.

Johan

pre 6 godina

Kina je kao i svaka velika sila
U pocetku male mace a kad toliko ojacaju gledacemo okupaciju novcano kulturoloski i daleko bilo teritorijalno

mina

pre 6 godina

Teski surovi kapitalizam. Extremno bogati na jednoj i extremno siromasni na drugoj. kad sam video sve to u Kini pomislio sam :" o da, to je to..i hvala bogu pa smo jako daleko iza toga. "

Dragan

pre 6 godina

Ko je Kini dao know-how? Ko je finansirao projekte u startu kad nisu imali svoje pare? Kome idu kineski proizvodi?
Eto, ti isti sigurno nisu ludi da i danas ne kontrolišu stanje.

Ma stvarno

pre 6 godina

Čini mi se da su Kina i Rusija relativno skoro izvukli USA iz krize, ne zbog filantropije, već zbog spasa sopstvene ekonomije. Rusija je gotovo cellkupne devizne rezerve imala u dolarima, a Kina toliko potraživanje od USA da bi pad Amerike vrlo, vrlo značajno ugrozio kinesku privredu. Nekako mislim da je američka strategija bolja. Izvoze dolare, a za uzvrat dobijaju robu iz celog sveta, koja prosečnom amerikancu omogućava da živi neuporedivo bolje od prosečnog Kineza ili Rusa. Iako je na delu pokušaj preoblikovanja centara svetske moći, dok god najvažniji uvozni proizvod Amerike bude pamet iz celog sveta, za nju nema zime. A priče Jovanovića o osvajanjima... su toliko besmislene da ni ne zaslužuju komentar.

srbija

pre 6 godina

" što Kina nema istoriju kolonijalnih osvajanja i intervencionizma, hegemonizma, pa otuda i Sijevo obec?anje da Kina nec?e biti hegemon zvuči uverljivije nego u nekim drugim slučajevima" zapravo ovo vredi samo za poslednjih par stotina godina, sramota je da gdin Jovanovic ovako pokazuje neznanje.

Aca86

pre 6 godina

Ne vidim zasto Kina ne bi koristila svoju poziciju kao I SAD danas. Drago mi je da SAD vise ne budi jedina supersila, ali ne vidim.zasto bi I Kina nesto dobro donela. Oni za sada imaju granicne probleme sa svim susedima, a problem u Juznom kinskom.moru resavaju gradjenjem veatackih ostrva kako bi zauzeli teritoriji na moru. Ako nista drugo bice protivteza SAD, a samo nas da izbegnu I.bice dobro. Plus cini mi se da je 90% smrtnih kazni u svetu u Kini

nik sloter

pre 6 godina

Neoliberalni kapitalizam,koji je u Srbiji našao plodno tlo od 05/oktobra do danas,doživeo je potpuni krah pre jedne decenije.Društvo u kome su bogati još bogatiji a siromašni još siromašniji nije poredak koji se može održati.Zato što pre moramo napustiti taj koncept kao i nebulozno trčanje za EU.Rotšildi kao najmoćniji vladari iz senke pre svega zabrinuti su za situaciju kada se dolari ?tampani bez pokrića počnu vraćati u Ameriku.Unipolarni svet sa jednim svetskim policajcem Amerikom je vreme koje prolazi zato i ne čudi dolazak na vlast Trampa,već činjenica da vlast u Srbiji nije to prepoznala.

dux

pre 6 godina

U čemu je problem ako neko želi i teži ka tome da bude ekonomski najjači na svetu....Nego će opet Ameri nešto da izmisle kako bi sputali Kinu na svom putu tipa lažne demokratije...Koja demokratija na toliki broj stanovnika to bi bilo rasulo....Uvešće im Ameri neke sankcije sigurno....Tako su i Japance sputali kada su krenuli još pre 50 godina sa robotizovanjem industrije....

Arch Enemy

pre 6 godina

Ma dajte molim vas,Rotchildi su gospodari i vlasnici vazduha na Zemlji (da ne kažem života i smrti) tako da je ovaj text zabava za neuke!

miki

pre 6 godina

Ocigledno je da je veliki broj onih koji veruju da ce Amerika jos dugo biti najveca I ekonomska I vojna sila. Podsecam ih da nas istorija uci da sva velika "carstva", neminovno, pre ili kasnije, moraju propasti I to ili zbog sopstvenih slabosti ili sto se u medjuvremenu pojavi neko mocniji. Uzmite samo dolar, koji se u FED _u nekontrolisano stampa, a sa druge strane, pre svih, kineska I ruska valuta jacaju I nece proci mnogo vrena, kada ce dolar poceti gubiti moc koju sada ima, a koja je americi omogicavala da opstaje na stampanju novca bez pokrica. Po prirodi stvari tome mora doci kraj.

andreas kisser

pre 6 godina

kaze zivadin: "...već će svoju politiku bazirati na principima međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, i da će u tom smislu biti stub demokratizacije međunarodnih odnosa“.

juce slusao vesti ma radiju o ovome, si je naveo da ce kina siriti svoj politicki uticaj. hmm, bas me zanima na koji nacin ce komunisticka diktatura siriti svoj politicku uticaj, mozda podsticuci demokratiju kao konkurentski ideoloski sistem? da, sigurno, isto onako kako je staljin sirio demokratiju po istocnoj evropi :-) nije ni sad mnogo bolje, ali uz sve mane zapadnog sistema, mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.

DDD

pre 6 godina

Neće se Kina vremenom ništa razlikovati od Amerike. Sve velike sile pokazuju zube na manjim i siromašnijim državama. Tako je uvek bilo i biće, a iskreno više bih voleo da me plaća Amerikanac, Nemac, ili neko drugi sa Zapada, nego Kinez i Rus. I dalje svi odavde emigriraju uglavnom ka zemljama zapada, i smatram da su nam te države u svakom smislu bliže nego Kina.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.
-------------------
Resursi su moji.
Od znanja imam samo atomsku bombu i nacin da je bacim u tvoje dvoriste.
Znaci, resursi su i dalje samo moji.
Situacija je sada ovakva: ti imas moc (sta god to znacilo), a ja imam resurse (za to znamo sta znaci).
Polako sas tu supremaciju ;)
Pozdrav.

dragan

pre 6 godina

Nasi genijalni spoljno politicki strucnjaci. Ministar spoljnih poslova u vreme bezuslovne kapitulacije SRJ u Kumanovu. I taj i takav strucnjak soli pamet. Kina nikada nece biti svetska sila broj jedan ni sila broj dva.
Razlog? Za razliku os SAD i Rusije nema kontrolu nad energetskim resursima planete.

JaSam

pre 6 godina

Ja samo da dodam da zivim u Brazilu vec skoro 2,5 godine i da su oni jaaaaako zaljubljeni u Amerikance, a Ruse i Kineze i ne gotive bas nesto. Ne znam sta ce biti od tog vaseg BRIKS-a.

loki

pre 6 godina

tesko ce iko srusiti dolar. amerika planski nije ekploatisala prirodne resurse vec ih je kupovala od drugih zemalja i placala dolarom, upravo zato jer bi neko mogao ugroziti dominaciju dolara . na teritoriji usa su najvece rezerve nafte,gasa,uglja i retkih minerala potrebnih za izrazdu elektronike. najveci proizvodjac retkih minerala koji se upotrebljavaju elektronskoj industriji je kina, 95-97% svetske proizvodnje, i ubrzano ih iscrpljuje. tek od 2012 pocela je uvoditi kvote za proizvodnju jer shvatili su da ce resursi ubrzo biti iscrpljeni. u buducnosti najveci proizvodjac i IZVOZNIK nafte,gasa i retkih minerala bice USA, a jedinu valutu placanja koju ce prihvatati je DOLAR, ne juan. posto je proizvodnja iz skriljaca sve jeftinija, americka nafta i gas postace najkonkurentniji na planeti. iako proizvodnja barela u saudijskoj arabiji kosta 6-7 dolara, a u americi iz skriljaca ove godine 35 dolara, zaboravlja se najvaznija cinjenica da saudijci naftom finansiraju ogroman drzavni aparat, od zdravstva,obrazovanja do vojske i odrzavanja infrastrukture, a da bi to sve mogli finansirati treba im cena barela od 70 dolara. vecini americkih kompanija dovoljna je 36 dolara da bi imali profit. i saudi aramco mogao bi poslovati bez problema da je nafta 8 dolara/barel, ali drzavni aparat koji ta kompanija finansira raspao bi se. zasto bi iko placao naftu na berzi(kineske marke) 700 juana(oko 70 dolara), kad moze kupiti americku wti marku za duplo ili trostruko manje u dolarima. dominacina "petrodolara" je neprikosnovena jer amerika je najveci proizvodjac energenata nafte,gasa,uglja na svetu, uskoro i najveci izvoznik.

DPolitika

pre 6 godina

"Prvi put je“, nadovezuje se Milorad Denda, "jedan kineski lider predstavio program za tri decenije unapred. Obično su se iznosili programi za predstojećih pet godina...

To nije tacno, razni planovi sta i kako Kina treba da bude do 2050 godine postoje vec duze vremena, petogodisnji planovi se i dalje prave tj. realizuju.

Sada je u govoru samo obuhvaceno i malo sire pricano da postoje razni planovi do 2050 ali ti planovi nisu nastali samo za potrebe tog trenutka tj. govora mnogi postoje i sprovode se vec duze vreme.

Vec samo ovde pisao o tome da Kina planira da bude prva po broju inovacija u svetu do 2050 godine, u stvari 2050 da ima vise inovacije nego sve ostale zemlja na planeti zajedno.

A to je samo jedan od planova koji vec postoje i nije novost.

I dalje postoje petogodisnji planovi u okviru kojih se radi izmedju ostaloga i na ciljevima zacrtanim da se postignu do 2050 godine.

13 5-togodisnji plan od 2016 do 2020 godine
http://en.ndrc.gov.cn/newsrelease/201612/P020161207645765233498.pdf

Nelogicno bi bilo iznositi plan 2017 koji je vec u toku od 2016 godine, spominjani su pak neki rezultati tog plana, novi petogodisnji plan cucemo oko 2020.

Dopisnik iz Kine mora jos mnogo da uci o Kini.

ivan bg

pre 6 godina

sigurno je da ce u buducnosti kina biti sila br. 1. kada ce to tacno biti znacemo tako sto ce juan preuzimati ulogu dolara neposredno pre toga. a to ce se desti kada krene da trguje naftom i ostalim resursima juanima, a ne dolarima (nafta, kafa, zito, zlato, metali...). to ce se desiti cim ukotve po jednu respektabilnu flotu u svakoj zoni bogatoj ovim resursima odakle planiraju da kupuju za juane.
dok ne ustroje i instaliraju te flote, sva je prilika da ce se po hitnom postupku uvoditi demokratija i sprecavati krsenje ljudskih prava gde god bude trebalo.
bzezinjskog ocigledno nisu dobro slusali ov njegovi cim su se oglusili na sva upozorenja o vaznosti regionalnih pikova. ne samo da nisu uspeli da privole kinu na svoju stranu, vec su ispustili i iran, uzbekistan, pa cak i tursku... jedinu strateski dobru stvar koju su napravili, pacificki blok, koji je trebalo da bude protivteza kini ragrebace im ovaj car od predsednika... zivecemo u vrlo interesantnom dobu definitivno...

globus

pre 6 godina

Sta znaci vodeca sila ?! U opstem standardu, naucnim dostignucima , itd sto Kina nema niti moze da se uporedjuje za zapadom a kamoli Amerikom. Jos dugo ce Kina sa milijardom stanovnika biti zemlja gladnih sa apple telefonima.

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo, jedna komunisticka diktatura ce svetom siriti demokratiju i skinuti jaram koji su nam nametnula SAD. Ustvari, sta ce nam demokratija, mozemo svi da budemo kao Kina ili S Koreja, to je mnogo bolji sistem od onog u Finskoj i Kanadi.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ta Kina postaje ekonomska sila br.1 evo vec 15-20 godina. Evo 20 godina kako o tome drobe po novinama. Nikako da to postane. Nemam nista protiv,bas me briga,nego 20 godina smaraju sa tim naslovima i tekstovima.

Jimmy Carter

pre 6 godina

U 21. veku tripujete o prirodnim rezervama. Lolcina.

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.

Zato je ćerka kineskog predsednika studirala na Prinstonu, zna čovek sta valja. Neće je sigurno slati u Moskvu, lol.

PS. Apropo naslova, zašto se plaše - pa zato sto se - ne plaše, plaši se neko drugi nekog treceg, znate VI to dobro, pozz. :)

jasdf

pre 6 godina

Spadaju li i ljudi u resurse po ovim nasim ekonomskim strucnjacima? Ljudi, tj znanje, su najveci svetski resurs, mnogo vazniji od svih tih prirodnih resursa. Kina obiluje u jeftinoj radnoj snazi, ali im je broj patenata desetostruko manji nego u SAD. Dok se to ne promeni bice ovaj odnos snaga koji je sada.

art

pre 6 godina

Kako da ne, Ameri samo cekaju Kineze da im predaju stafetnu palicu. Zato su onomad i gadjali ambasadu u Beogradu...da ih malo pozure. Svi oni kojima je u rukama velika moc se mjenjaju...tako bi bilo i sa Kinezima...iluzija je da bi mali narodi vidjeli od toga neke vajde. Postoji i nesto sto se zove meka moc...pokusajte da gledate kineski ili daleko bilo indijski film...Jos kad vidim koga sve ti Ameri drze pod cizmom, iako nisu savrseni kazem samo BRAVO...SVAKA CAST MAJSTORI

srbija

pre 6 godina

" što Kina nema istoriju kolonijalnih osvajanja i intervencionizma, hegemonizma, pa otuda i Sijevo obec?anje da Kina nec?e biti hegemon zvuči uverljivije nego u nekim drugim slučajevima" zapravo ovo vredi samo za poslednjih par stotina godina, sramota je da gdin Jovanovic ovako pokazuje neznanje.

vlasta

pre 6 godina

Zivadin Jovanovic,Slobin ministar spoljnih poslova,objektivni komentator globalnih politickih tendencija?
Dajte,molim vas..Amerika tlaci I unistava,I dolazi Kina da na osnovu "Medjunarodnog prava I Povelje UNa" spase svet?

Arch Enemy

pre 6 godina

Ma dajte molim vas,Rotchildi su gospodari i vlasnici vazduha na Zemlji (da ne kažem života i smrti) tako da je ovaj text zabava za neuke!

loki

pre 6 godina

tesko ce iko srusiti dolar. amerika planski nije ekploatisala prirodne resurse vec ih je kupovala od drugih zemalja i placala dolarom, upravo zato jer bi neko mogao ugroziti dominaciju dolara . na teritoriji usa su najvece rezerve nafte,gasa,uglja i retkih minerala potrebnih za izrazdu elektronike. najveci proizvodjac retkih minerala koji se upotrebljavaju elektronskoj industriji je kina, 95-97% svetske proizvodnje, i ubrzano ih iscrpljuje. tek od 2012 pocela je uvoditi kvote za proizvodnju jer shvatili su da ce resursi ubrzo biti iscrpljeni. u buducnosti najveci proizvodjac i IZVOZNIK nafte,gasa i retkih minerala bice USA, a jedinu valutu placanja koju ce prihvatati je DOLAR, ne juan. posto je proizvodnja iz skriljaca sve jeftinija, americka nafta i gas postace najkonkurentniji na planeti. iako proizvodnja barela u saudijskoj arabiji kosta 6-7 dolara, a u americi iz skriljaca ove godine 35 dolara, zaboravlja se najvaznija cinjenica da saudijci naftom finansiraju ogroman drzavni aparat, od zdravstva,obrazovanja do vojske i odrzavanja infrastrukture, a da bi to sve mogli finansirati treba im cena barela od 70 dolara. vecini americkih kompanija dovoljna je 36 dolara da bi imali profit. i saudi aramco mogao bi poslovati bez problema da je nafta 8 dolara/barel, ali drzavni aparat koji ta kompanija finansira raspao bi se. zasto bi iko placao naftu na berzi(kineske marke) 700 juana(oko 70 dolara), kad moze kupiti americku wti marku za duplo ili trostruko manje u dolarima. dominacina "petrodolara" je neprikosnovena jer amerika je najveci proizvodjac energenata nafte,gasa,uglja na svetu, uskoro i najveci izvoznik.

andreas kisser

pre 6 godina

kaze zivadin: "...već će svoju politiku bazirati na principima međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, i da će u tom smislu biti stub demokratizacije međunarodnih odnosa“.

juce slusao vesti ma radiju o ovome, si je naveo da ce kina siriti svoj politicki uticaj. hmm, bas me zanima na koji nacin ce komunisticka diktatura siriti svoj politicku uticaj, mozda podsticuci demokratiju kao konkurentski ideoloski sistem? da, sigurno, isto onako kako je staljin sirio demokratiju po istocnoj evropi :-) nije ni sad mnogo bolje, ali uz sve mane zapadnog sistema, mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.

globus

pre 6 godina

Sta znaci vodeca sila ?! U opstem standardu, naucnim dostignucima , itd sto Kina nema niti moze da se uporedjuje za zapadom a kamoli Amerikom. Jos dugo ce Kina sa milijardom stanovnika biti zemlja gladnih sa apple telefonima.

Jimmy Carter

pre 6 godina

U 21. veku tripujete o prirodnim rezervama. Lolcina.

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.

Zato je ćerka kineskog predsednika studirala na Prinstonu, zna čovek sta valja. Neće je sigurno slati u Moskvu, lol.

PS. Apropo naslova, zašto se plaše - pa zato sto se - ne plaše, plaši se neko drugi nekog treceg, znate VI to dobro, pozz. :)

jasdf

pre 6 godina

Zanimljivo, jedna komunisticka diktatura ce svetom siriti demokratiju i skinuti jaram koji su nam nametnula SAD. Ustvari, sta ce nam demokratija, mozemo svi da budemo kao Kina ili S Koreja, to je mnogo bolji sistem od onog u Finskoj i Kanadi.

DDD

pre 6 godina

Neće se Kina vremenom ništa razlikovati od Amerike. Sve velike sile pokazuju zube na manjim i siromašnijim državama. Tako je uvek bilo i biće, a iskreno više bih voleo da me plaća Amerikanac, Nemac, ili neko drugi sa Zapada, nego Kinez i Rus. I dalje svi odavde emigriraju uglavnom ka zemljama zapada, i smatram da su nam te države u svakom smislu bliže nego Kina.

JaSam

pre 6 godina

Ja samo da dodam da zivim u Brazilu vec skoro 2,5 godine i da su oni jaaaaako zaljubljeni u Amerikance, a Ruse i Kineze i ne gotive bas nesto. Ne znam sta ce biti od tog vaseg BRIKS-a.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ta Kina postaje ekonomska sila br.1 evo vec 15-20 godina. Evo 20 godina kako o tome drobe po novinama. Nikako da to postane. Nemam nista protiv,bas me briga,nego 20 godina smaraju sa tim naslovima i tekstovima.

Ma stvarno

pre 6 godina

Čini mi se da su Kina i Rusija relativno skoro izvukli USA iz krize, ne zbog filantropije, već zbog spasa sopstvene ekonomije. Rusija je gotovo cellkupne devizne rezerve imala u dolarima, a Kina toliko potraživanje od USA da bi pad Amerike vrlo, vrlo značajno ugrozio kinesku privredu. Nekako mislim da je američka strategija bolja. Izvoze dolare, a za uzvrat dobijaju robu iz celog sveta, koja prosečnom amerikancu omogućava da živi neuporedivo bolje od prosečnog Kineza ili Rusa. Iako je na delu pokušaj preoblikovanja centara svetske moći, dok god najvažniji uvozni proizvod Amerike bude pamet iz celog sveta, za nju nema zime. A priče Jovanovića o osvajanjima... su toliko besmislene da ni ne zaslužuju komentar.

Aca86

pre 6 godina

Ne vidim zasto Kina ne bi koristila svoju poziciju kao I SAD danas. Drago mi je da SAD vise ne budi jedina supersila, ali ne vidim.zasto bi I Kina nesto dobro donela. Oni za sada imaju granicne probleme sa svim susedima, a problem u Juznom kinskom.moru resavaju gradjenjem veatackih ostrva kako bi zauzeli teritoriji na moru. Ako nista drugo bice protivteza SAD, a samo nas da izbegnu I.bice dobro. Plus cini mi se da je 90% smrtnih kazni u svetu u Kini

dragan

pre 6 godina

Nasi genijalni spoljno politicki strucnjaci. Ministar spoljnih poslova u vreme bezuslovne kapitulacije SRJ u Kumanovu. I taj i takav strucnjak soli pamet. Kina nikada nece biti svetska sila broj jedan ni sila broj dva.
Razlog? Za razliku os SAD i Rusije nema kontrolu nad energetskim resursima planete.

Bozidar

pre 6 godina

Odlicna analiza. Dolazi kraj visevekovnom eksploatisanju veceg dela covecanstva od strane Anglosaksonaca. Naravno da je zapad zabrinut zbog toga i potpuno nespreman da se za svoj status bori radom i znanjem.

miki

pre 6 godina

Polako ali sigurno, dominacija Amerike I Britanije prolazi I hvala Bogu da je tako, jer su je I izgradili na pljackanju drugih, direktno i "sofisticirano". Verujem Kinezima, Rusima, Indijcima da ce zahvaljujuci njihovom uticaju i snazi svet u buducnosti izgledati bolje. Nije slucajno da I druge drzave sve vise pristupaju ovoj trojci.

mina

pre 6 godina

Teski surovi kapitalizam. Extremno bogati na jednoj i extremno siromasni na drugoj. kad sam video sve to u Kini pomislio sam :" o da, to je to..i hvala bogu pa smo jako daleko iza toga. "

boki milos

pre 6 godina

Дакле, светски мегакапитал Ротчилдове булументе је сада на испиту. Но, мислим да је касно, мораће да сарађују са Кином на другој основи, јер притисци више неће пролазити, посебно када им леђа чувају Руси...

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ovo su pokusali mnogi pre kine. Gadafi, husein. Ali za razliku id njih, Kina je sila i tesko ce joj neko stati na put redovnim sredstvima. Plus, juan pokriven zlatom ima vecu bezbednost i sigurnost od stampanog dolara

Johan

pre 6 godina

Kina je kao i svaka velika sila
U pocetku male mace a kad toliko ojacaju gledacemo okupaciju novcano kulturoloski i daleko bilo teritorijalno

Predrag

pre 6 godina

Za neupućene: Lideri KP Kine po ličnom bogatstvu ne zaostaju mnogo za Rotšildovima. Ko veruje da rade za platu i da od nje žive grdno se vara.

Nenad

pre 6 godina

@ (loki, 28. oktobar 2017 11:36)

Sta naprica to covece? Najvece rezerve nafte na svetu ima Venecuela pa Saudijska Arabija, Iran,Irak ,Rusija, zalivske zemlje, africke zemlje pa tamo negde na 15. mestu ja USA.
Prirodni gas ubedljivo najvece rezerve ima Rusija pa Iran koji zajedno imaju 7 puta vise od USA koja je na cetvrtom mestu posle Katara.
Rezerve uglja imaju najvece na svetu ali ujedno i tehnologija zasovana na uglju je uveliko prevazidjena i izumire.
Cena isplativosti za eksploataciju nafte iz uljanih skriljaca u Usa je skoro 50 dolara a ne 36 i njihova proizvodnja je debelo subvencionisana besplatnim kreditima. Sama tehnologija trosi i unistava ogromne rezerve vode koje su ionako istrosili u zapadnom delu zbog poljoprivrede.
Gas im je slab adut jer nemaju kome da ga izvoze. Kanada ima svoje rezerve, centralnoj Americi nije potreban. Pretvaranje gasa u tecnu formu i transport trankerima je skup i nepraktican proces i u krajnjem slucaju nepotreban jer je ostatak sveta povezan gasovodima sa najvecim proizvodjacima po mnogo manjoj ceni. E ako se za 200-300 godina rezerve ostalih potrose a ne pronadje alternativa fosilnim gorivima mozda se i ovajde ali tad ce ionako biti kasno.
Rezerve retkih minerala...Kina ubedljivo prva (35 puta vise od USA) ,Brazil (15 puta vise od Usa), Rusija ( 13 puta vise od Usa).

Razumem ja tvoju ljubav prema Americi ali , brate, budi realan.

Dragan

pre 6 godina

Ko je Kini dao know-how? Ko je finansirao projekte u startu kad nisu imali svoje pare? Kome idu kineski proizvodi?
Eto, ti isti sigurno nisu ludi da i danas ne kontrolišu stanje.

only fools and horses

pre 6 godina

Ako bi dolar izgubio tu međunarodnu, zapravo svetsku dominaciju, to bi značilo rušenje sveta kakvog poznajemo danas. Ujedno i propast ameručke ekonomije na način na koji funkcioniše unazad pedesetak godina. A takve velike promene ne mogu mirno da proteknu, bez velikih potresa u svim sferama, pa i vojnim.
Sa druge strane, to bi možda i pomoglo SAD, da se vrati stvaranju i da se okrene samoj sebi. Velika je to država sa puno sposobnih ljudi, ne može ona da propadne. Ali ovaj sistem gde ona praktično izvozi dolare a uvozi sve ostalo, je po meni neodrživ.
A tačno je da Kina nikad nije imala ekspanzionističku politiku tokom svoje istorije. Nikada vojnim putem, čak i kad je bila najača sila na svetu. A ima ubedljivo najdužu istoriju od svih današnjih nacija. I nadam se da se takav pristup ostatku sveta neće promeniti.

miki

pre 6 godina

Ocigledno je da je veliki broj onih koji veruju da ce Amerika jos dugo biti najveca I ekonomska I vojna sila. Podsecam ih da nas istorija uci da sva velika "carstva", neminovno, pre ili kasnije, moraju propasti I to ili zbog sopstvenih slabosti ili sto se u medjuvremenu pojavi neko mocniji. Uzmite samo dolar, koji se u FED _u nekontrolisano stampa, a sa druge strane, pre svih, kineska I ruska valuta jacaju I nece proci mnogo vrena, kada ce dolar poceti gubiti moc koju sada ima, a koja je americi omogicavala da opstaje na stampanju novca bez pokrica. Po prirodi stvari tome mora doci kraj.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Moć vam je u znanju, a ne u resursima, krećemo se ka nanotehnologijama, a to znaci još jedan vek supremacije Zapada, pre svega Amerike.
-------------------
Resursi su moji.
Od znanja imam samo atomsku bombu i nacin da je bacim u tvoje dvoriste.
Znaci, resursi su i dalje samo moji.
Situacija je sada ovakva: ti imas moc (sta god to znacilo), a ja imam resurse (za to znamo sta znaci).
Polako sas tu supremaciju ;)
Pozdrav.

chombe

pre 6 godina

A Zapad ce gledati mirno svoju propast i rast novih mocnih igraca na medjunardnoj sceni? Ne budite naivni, sve ce uciniti da to sprece, a to sto ce raditi bice veoma neprijatno i surovo.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

mi smo deo evropske civilizacije, zasnovane na grckoj filozofiji, rimskom pravu i liberalizmu kao tekovini prosvetiteljstva i francuske revolucije. kome se to ne dopada neka se seli u kinu ili sibir.
(andreas kisser, 28. oktobar 2017 12:38)

Toliko o tvojoj doslednosti kad je u pitanju demokratija i sloboda ljudi. Oni koji ne misle kao ti, moraju biti proterani iz "tvoje civilizacije".
Ne vredi, ako su svi oni koji brane neo-liberalni svetski poredak zapadne provinijencije takvi, a većina jesu, onda je stvarno mnogo bolje u Severnoj Koreji gde znaš na čemu si, nego sa vama kraljevima demokratskog licemerja.

dux

pre 6 godina

U čemu je problem ako neko želi i teži ka tome da bude ekonomski najjači na svetu....Nego će opet Ameri nešto da izmisle kako bi sputali Kinu na svom putu tipa lažne demokratije...Koja demokratija na toliki broj stanovnika to bi bilo rasulo....Uvešće im Ameri neke sankcije sigurno....Tako su i Japance sputali kada su krenuli još pre 50 godina sa robotizovanjem industrije....

art

pre 6 godina

Kako da ne, Ameri samo cekaju Kineze da im predaju stafetnu palicu. Zato su onomad i gadjali ambasadu u Beogradu...da ih malo pozure. Svi oni kojima je u rukama velika moc se mjenjaju...tako bi bilo i sa Kinezima...iluzija je da bi mali narodi vidjeli od toga neke vajde. Postoji i nesto sto se zove meka moc...pokusajte da gledate kineski ili daleko bilo indijski film...Jos kad vidim koga sve ti Ameri drze pod cizmom, iako nisu savrseni kazem samo BRAVO...SVAKA CAST MAJSTORI

doktor2

pre 6 godina

Pa nije to loše, da se protalasa malo ovaj svet. Sadašnja kombinacija je loša i nadam se neodrživa. EU mora da postane manje zavisna od USA politike, Rusija da zauzme svoje mesto, a tu je negde i Indija uskoro i da se uspostavi neka ravnoteža uticaja.

Draza

pre 6 godina

#chombe

Brate .... kada spomenes "Zapad" iskreno se nadam da mislis samo i isključivo na Amere?
Niti jedna od 28 zemalja koju čine EU .. neće a i ne može podržati neke akcije protiv Kine... i sa Rusima imaju situaciju "sama pala, sama nogu slomila"..

Kao što je uvaženi predsednik rekao: Kineski zmaj je ustao, velik i bogat.

nik sloter

pre 6 godina

Neoliberalni kapitalizam,koji je u Srbiji našao plodno tlo od 05/oktobra do danas,doživeo je potpuni krah pre jedne decenije.Društvo u kome su bogati još bogatiji a siromašni još siromašniji nije poredak koji se može održati.Zato što pre moramo napustiti taj koncept kao i nebulozno trčanje za EU.Rotšildi kao najmoćniji vladari iz senke pre svega zabrinuti su za situaciju kada se dolari ?tampani bez pokrića počnu vraćati u Ameriku.Unipolarni svet sa jednim svetskim policajcem Amerikom je vreme koje prolazi zato i ne čudi dolazak na vlast Trampa,već činjenica da vlast u Srbiji nije to prepoznala.

Bane

pre 6 godina

Najzanimljiviji su mi oni koji stalno kao argument potezu cinjenicu kako mladi odlaze u SAD ili EU a ne Rusiju i Kinu. Da, ali zasto mladi ne ostanu u Srbiji pa ne rade u Nemackim ili drugim EU fabrikama kada Nemci i ostali tako dobro placaju....e zato sto oni dobro placaju samo svoje u svojoj zemlji...a odakle im pare za te svoje koje skupo placaju, e zato sto buraniju poput nas placaju manje nego Kinezi. E zato ja ne volim te zemlje, jer da bi njima bilo dobro trebaju im banana drzave kao nasa da rade u njihovom interesu a na svoju stetu i one zbog toga nikada nece dozvoliti da ovde bude drugacije ni bolje. Ja necu da idem ni u SAD ni u EU hocu da ostanem ovde i da mi bude dobro....a to se upravo zbog tih zemalja kojima trebamo ovakvi kakvi jesmo nece desiti. Zato navijam za drugaciji svetski poredak, za pravednije odnose i jednake mogucnosti i sanse.

Jelena

pre 6 godina

Lepo bi bilo da prenesete ceo izvestaj, gde su sagovornici pricali. Kada vec prenesete koleginu emisiju, eticki je da to i napisete. Na Sputnjiku, emisija Nikole Vrzica...

Ante Marka

pre 6 godina

"Uveliko se već pravi otklon od američkog dolara, koji je jedna od najvažnijih poluga za kontrolu sveta"

O ovome čitam već poslednje 3-4 godine, kao i o Kinesko-Rusko-Indijskom gomilanju zlatnih rezervi, na kojima će se temeljiti novi globalni finansijski sistem.

Međutim, smatram da dolar otklanja samog sebe, i da je kao i svaka fiat valuta, pogotovo kad se nađeu u ulozi globalne rezervne i trgovniske valute, mora nužno da završi u hiperinflatornoj spirali smrti. ZAto sumnjam da će Kina gurati remninbi na to mesto dolara, jer mada to donosi dominaciju i polvašten položaj, ipak ima relativno kratak rok trajanja. Breton vuds je potpisan 1944, a već značajno reformisan 1973, da bi sad već pričali o njegovom ukidanju.

Verovatnije je da će Kina raditi na tome da SDR korpa bude pod značajnim ili čak najvećim njenim uticejm.

Ali, zbog ovih stvari su se vodili najveći, pa čak i manji ratovi, tako da ništa nije isključeno. Američki kapital, pod palicom geostratega Henrija Kisindžera je stvorio današnju Kinu i bilo bi zanimljivo proćčitati njegove Knjige. Čova je stari lisac, ratni zločinac, ali takođe geostrateški i politički genije.

JaSam

pre 6 godina

Zanimljiv istorijski podatak je da su Kinezi oplovili celu obalu Afrike, bas kao i Portugalci. I dok su Portugalci silom nametali svoju kulturu lokalnom africkom stanovnistvu, porobili ih itd., Kinezi su sve ostavili tako kako je, samo posmatrali i belezili...

ivan bg

pre 6 godina

sigurno je da ce u buducnosti kina biti sila br. 1. kada ce to tacno biti znacemo tako sto ce juan preuzimati ulogu dolara neposredno pre toga. a to ce se desti kada krene da trguje naftom i ostalim resursima juanima, a ne dolarima (nafta, kafa, zito, zlato, metali...). to ce se desiti cim ukotve po jednu respektabilnu flotu u svakoj zoni bogatoj ovim resursima odakle planiraju da kupuju za juane.
dok ne ustroje i instaliraju te flote, sva je prilika da ce se po hitnom postupku uvoditi demokratija i sprecavati krsenje ljudskih prava gde god bude trebalo.
bzezinjskog ocigledno nisu dobro slusali ov njegovi cim su se oglusili na sva upozorenja o vaznosti regionalnih pikova. ne samo da nisu uspeli da privole kinu na svoju stranu, vec su ispustili i iran, uzbekistan, pa cak i tursku... jedinu strateski dobru stvar koju su napravili, pacificki blok, koji je trebalo da bude protivteza kini ragrebace im ovaj car od predsednika... zivecemo u vrlo interesantnom dobu definitivno...

DPolitika

pre 6 godina

"Prvi put je“, nadovezuje se Milorad Denda, "jedan kineski lider predstavio program za tri decenije unapred. Obično su se iznosili programi za predstojećih pet godina...

To nije tacno, razni planovi sta i kako Kina treba da bude do 2050 godine postoje vec duze vremena, petogodisnji planovi se i dalje prave tj. realizuju.

Sada je u govoru samo obuhvaceno i malo sire pricano da postoje razni planovi do 2050 ali ti planovi nisu nastali samo za potrebe tog trenutka tj. govora mnogi postoje i sprovode se vec duze vreme.

Vec samo ovde pisao o tome da Kina planira da bude prva po broju inovacija u svetu do 2050 godine, u stvari 2050 da ima vise inovacije nego sve ostale zemlja na planeti zajedno.

A to je samo jedan od planova koji vec postoje i nije novost.

I dalje postoje petogodisnji planovi u okviru kojih se radi izmedju ostaloga i na ciljevima zacrtanim da se postignu do 2050 godine.

13 5-togodisnji plan od 2016 do 2020 godine
http://en.ndrc.gov.cn/newsrelease/201612/P020161207645765233498.pdf

Nelogicno bi bilo iznositi plan 2017 koji je vec u toku od 2016 godine, spominjani su pak neki rezultati tog plana, novi petogodisnji plan cucemo oko 2020.

Dopisnik iz Kine mora jos mnogo da uci o Kini.

jasdf

pre 6 godina

Spadaju li i ljudi u resurse po ovim nasim ekonomskim strucnjacima? Ljudi, tj znanje, su najveci svetski resurs, mnogo vazniji od svih tih prirodnih resursa. Kina obiluje u jeftinoj radnoj snazi, ali im je broj patenata desetostruko manji nego u SAD. Dok se to ne promeni bice ovaj odnos snaga koji je sada.