Aktuelno

Sreda, 25.10.2017.

16:17

Mihailović: Jugoslaviju su razbili Srbi i Hrvati

Izvor: Tanjug

Mihailoviæ: Jugoslaviju su razbili Srbi i Hrvati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Netacno

pre 6 godina

Tehnicki, Mihailovic nije u pravu. Jugoslaviju je razbila, pod jedan, SLOVENIJA, u kojoj su Jansa, Mladina i slicni poceli svoje razbijacke aktivnosti jos pocetkom 80-ih! U Hrvatskoj je dugo trajala tzv. hrvatska sutnja, sve do pod kraj 80-ih, a i tada su svoj separatizam uvek SLEPALI uz slovenacki! Zasto? Hrvatska nikad ne bi sama krenula u secesiju, zbog endehazijske stigme, Slovenci su im bili potrebni kao predvodnici razbijanja Jugoslavije, isto kao sto ce kasnije i bh-muslimani slediti Tudjmana. Drugi glavni razbijac NIJE Amerika, kako mnogi retroaktivno utvrdjuju! NEMACKA je, u svom revansizmu, protiv volje svih ostalih gurala slovenacki, i posebno hrvatski secesionizam. SAD su se aktivno ukljucile u balkanska desavanja tek dolaskom Klintona 1992.godine, i to zato da ne bi Nemcima prepustili ceo balkanski prostor! Srbi, da li su oni razbili Jugoslaviju? Pa, u Srbiji jos postoji Jugoslavija! Place se za Titom, ugadja se svima drugima - a Srbima sta ostane. Mihailovica sto se tice - kako je dospeo na Goli Otok, da li je on bio komunisticki vernik, jer su tamo samo takve slali, kad se nisu izmedju dve ljubavi mogli da opredele! Svoj komunisticki fanatizam Mihailovic je zadrzao: voli da oponira svojima, a svojima cak smatra samo Srbe iz Srbije, za ostale ne mari! On je, dakle, zastupnik SRBIJANSTVA, srpstvo mu nije na srcu. Za kraj, on se ocito radovao raspadu Jugoslavije, tako da nije na njemu da ocenjuje ko je kriv. Ustvari, on bi mogao reci ko je za to, eto, ZASLUZAN!

dimitor gradina

pre 6 godina

Jugoslavija je nastala voljom Sjedinjenih Država. Oni su bili najmoćnija pobednička sila WWI i za sve su se pitali tj. sve su oni kreirali. Kada je ta volja promenila pravac, Jugoslavija je bila osuđena na propast. Zašto je to bilo u krvi i ognju ima malo zasluga balkanski mentalitet i malo više odluka te najmoćnije volje. Ostalo je samo bila neophodna predstava, na našu žalost, krvava i strašna.

Don Quijote

pre 6 godina

Odličan pisac ali veliki nacionalista, da ne kažem šovinista sa sumnjivim moralnim pedigreom. Negde sam pročitao da ga je navodno prilikom posete Golom otoku, udbaški general Jovo Kapičić ućutkao kad se ovaj nešto bunio rečima - tebi je bolje da ćutiš da ne bi pričali kako si cinkario prijatelje!?

Bane

pre 6 godina

Apsolutni krivci su obožavaoci lika i dela Slobodana Miloševića kao i glasači SPS/JUL/SRS. Oni su i razlog zbog čega je Tuđman dobio na popularnosti. Mada njima hronologija nije baš najbolja stvar pa će pokušati da te ubede da je prvo bio Tuđman i Hrvatski separatizam pa tek onda došao Milošević kao spasioc ugroženih Srba. I tako distorzija realnosti sve do 2017. godine.

Pedja

pre 6 godina

Ivo Andric.
Milos Crnjanski.
Mirko Kovac.
Dragoslav Mihailovic.
Danilo Kis.
5 najboljih pisaca,
za moj skromni citalacki ukus,
sa ovih hasih prostora
unazad 100 godina.

Kiki Riki

pre 6 godina

Mene su u skoli ucili da je prva trula bila tamnica naroda. Druga trula je bila klanica naroda. To me nisu ucili u skoli, video sam.

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM?
(tt, 25. oktobar 2017 18:43)

Opste je poznat nas blag, umeren i nadasve ljudski odnos prema Albancima kroz istoriju jos od balkanskih ratova sve do Milosevica. Cvetala je harmonija i ljubav a onda dodjose Slovenci i unese zlu krv. Bajka dostojna brace Grim.

Miki

pre 6 godina

pa da, vidiš slažemo se u nečemu, i ja krivim njegovu generaciju za propast Jugoslavije kao i što je i sam donekle priznao. Moja generacija se nije pitala, nego su nam samo uvalili puške...

ljubomir

pre 6 godina

Gospodine Mihajloviću, ideju jugslovenstva nisu uništili narodi već njihova elita! Ideja je uvek imala protivnike na svim stranama ali je ipak opstala skoro 70 godina! Bez obzira što se tragično urušila, ona je omogućila svim narodima, da ostvre najveće domete u svim sferama! Najveća imena u kulturi su stvarala u tom ambijentu! Danas, države nastale na raspadu te ideje su u kulturnom pogledu, civilizacijskom...Nula!! To što lažu sebe da će ulaskom u EU ili one koje su već tamo, biti fini i kulturni...samo je dokaz ..Inferiornosti u svakom pogledu!!

.

Momica

pre 6 godina

Srbi nisu nikad bili protriv YU e kad se raspala hteli su gde su Srbi,a Hrvati su silom bili u YU i kad se ukazala prilika onda su otišli!

Nikola

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.
(da je, 25. oktobar 2017 18:07)

Ta zemlja ne postoji već duuugo, i vidim svima nam je krenulo, svi zadovoljni. Koliko treba Srbiji da stane na svoje noge? 100? 200 godina? Pa onda ni ne zaslužujemo državu, da se ne lažemo. A Hrvatima je još gora situacija. Vole da su samostalni, ali ne umeju da vode zemlju. Da nemaju more i turizam, živeli bi od kontejnera do kontejnera. Dodaj na sve to jeftini nacionalizam, turbofolk, korupciju, odliv inteligencije, grlate crkvene glavurde...i imaš horor od situacije! Happy Halloween svima!

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.
Lado Tajović, 25. oktobar 2017 18:20

Možda su i nekim Hrvatima njihovi dedovi govorili isto. Moji dedovi (oba) su se oženili ženama druge nacionalnosti i vere. Moj otac takođe. I njegova dva brata. I moja 4 brata i 4 sestre od stričeva i tetki su takođe u mešovitim brakovima. I ni jedan taj brak se nije raspao bez obzira na sve. Ali mi se valjda ne računamo. Jer mi smo Jugosloveni (zar možemo biti nešto drugo?).

Marijan

pre 6 godina

Čovjek je u pravu. Srbi su Jugoslaviju smatrali prelaznim rješenjem do konačnog rješenja svi Srbi u jednoj državi, a Hrvati su jedva dočekali povod za izlazak. Još kao malo dijete bio sam zbunjen jer u školi smo učili jedno a doma posve suprotno. Slovenci su obične pi..... jer bi živjeli i s crnim vragom ako na njemu mogu zaraditi. Bosanci jadni nikad nisu ni znali sto da misle a Crnogorce i Makedonce nikad nitko nista i nije pitao. I Di smo sad? Na kolodvoru s kartom bilo gdje samo da ne ostanemo ovdje.

banacanin

pre 6 godina

razbile je komunistickonacinalisticke elite koje su se obogatile na pljacki i rasturanju drzave a obican narod je ovca po obicaju

budimo realni

pre 6 godina

Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave.
(1974, 25. oktobar 2017 21:43)

Pa kako je mogao biti po volji Srba, kada bi ih po tom Ustavu 40% ostalo van matice?

Tuga

pre 6 godina

Pred početak Prvog rata je postojao ovaj pokret: https://en.wikipedia.org/wiki/Pan-Slavism

Kao i mnogo šta ostalo, to je bila puka idealizacija. Da se Jugoslavija raspala mirnim putem (kao i Sovjetski Savez), danas bi živeli u sadašnjosti, a ne u prošlosti. Nažalost, Srbi su hteli da vladaju nad svima, ali na taj funjarsko/perfidni način: da ti solim pamet, ali da ti ne govorim šta treba da radiš. Ostali su bili funjare koje su čekale pogodan trenutak.

Žao mi je što sam rođen na ovim prostorima početkom osamdesetih.

cobo

pre 6 godina

Al neko je dobro potpomogao jer je plan bio Jugoslaviju u EU i NATO samo sto Srbija nije htela u NATO i time automatski u protivnicki blok Rusije.Dalje znamo,zapad organizuje raspad SSSR-a a onda pocinje cerupanje Juge tako da su Slovenija,Hrvatska,i CG vec u njihovom taboru a u BiH koci,ma ko ce neg Dodik :(
Cudan covek,nece da Srbi pucaju na Srbe .

KOSIGNAS

pre 6 godina

Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavije više nema. S. Mesić.
Rat smo mi hteli, rat je nama trebao. Samo smo ratom mogli dobiti neovisnost koju smo čekali tisuću godina. F. Tuđman
E moj akademiče, zašto uvek kada označite krivca, odmah ga i abolirate, deleći njegovu krivicu na ravne časti sa žrtvom?

miki

pre 6 godina

Прочитајте Дучића и све ће вам бити јасно ко је то радио на само свом циљу, а ко је дао све што је имао за ту пропалу идеју Југословенства.

1974

pre 6 godina

Jugoslavija je razbijena ustavom iz 1974. Kraj price. Tito nije nikada potpisao taj ustav. Potpisao ga je jedan Hrvat i jedan Makedonac po sluzbenoj duznosti. Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave. Tito je bio razvlascen prakticno. Sve se ovo moze videti iz svedocenja Jovanke Broz i svih onih aktera koji su bili bliski vrhu. A od trenutka kada je Jovanka i fizicki razdvojena od Tita on je bio prakticno u kucno-bolnickom pritvoru totalno odsecen od realnosti. Jugoslavija se razbijala vise od 30g. Kakav bre Milosevic, Tudjman i Izetbegovic. Slabi su oni igraci bili, samo su uradili poslednju egzekuciju.

srbin

pre 6 godina

Priznajem, kriv sam!

Jel sad treba da izvrsim harakiri!?
Ako treba, gde da to uradim...Vukovar...Sarajevo...Srebrenica...Dubrovnik...Racak...
Eto, posto su svi ostali vodili iskljucivo svete, odbrambene, u belim rukavicama ratove protiv mene, bradatog, pijanog, zlocinca, da uradimo to da bi svi ostali mogli da normalno zive od sad pa do sudnjeg dana.

stidim se

pre 6 godina

Evo zato je ovom "piscu" bas dobro. Prije je mogao, da je nesto vredio, prodavati knjige na 24 mil stanovnika (knjige su tu da se prevode), a sad u drzavi u kojoj zivi oko 6-7 mil srba, od kojih ionako njih 95% ne citaju knjige, pa i ne moze prodavati. Nije nista bolje ni u Hr ili Slo.
Ali zato ima pricu kao da je politicar koji treba da se odrzi na vlasti. Nacionalizam, politika brate. I prodaja je sigurna.

Maximilijan

pre 6 godina

Ne, gospodine Mihailovicu - Jugoslaviju ste rasturili Vi i vaše kolege nacionalisti. To sto Vaša dela ne poznaju ljudi koji govore jezik sa 90% slicnosti s onim kojim pišete (ste pisali) je Vaša sramota i govori o kvalitetu samih dela. (Da, čitao sam neka, ne pišem skroz napamet - niti jedno mi nije ostalo u memoriji, ako Vas baš interesuje.)
Umetnost je uvek iznad politike, nacije, interesa,...

cokoladica

pre 6 godina

Zasto vec jednom ne stavimo tacku na sve to? Ako pricamo, onda ozivljavamo ono sto je bilo. Treba staviti tacku. Tacka znaci da sve sto je bilo vise ne postoji. Tacka. Zavrseno. The end. Koristimo energiju za sebe.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Nikako da prevazidjemo kolektivizam i izjednacavanje zrtava i krivaca. Pa i u krivici.
Ako su oni, onda i mi. Iako se Srbija suncala na Adi za vreme kojekakvih Oluja. Krivi smo. Mi. Svi.

slavonac

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbile poglavice Srbije,Hrvatske,Bosne uz svesrdnu pomoc stranih mocnika kojima je to bilo u interesu,koji su radili po principu zavadi pa vladaj.

Ante

pre 6 godina

Tačno! Pogotovu Srbi (i danas) smatraju da su samo oni u pravu i da su samo oni žrtve i da je čitav Svet ( čak I sve Galaksije i Kosmosi) protiv njih!

Jugos

pre 6 godina

Najvise Srbi sa svojom velikosrpskom, cetnickom, politikom. Odavno je tako. Kralj Aleksandar je fantazirao da bude car svih Slovena, u KPJ na svim vaznim pozicijama sirom zemlje su bili Srbi do te mere da je Sloba bukvalno hteo ostale republike da napravi vazalnim u odnosu na Srbiju, ali pametni Slovenci videli koliko je sati pa prvi zbrisali od cetnika....nazalost Bosanci nisu bili te srece.

један из гомиле

pre 6 godina

Ја овог човека много волим и ценим, читао сам Чизмаше, Тикве..., сматрам га једним од најбољих српских писаца и једним од најмудријих људи код нас. И ево сад хоћу м..а своја да поједем што нисам био јуче на сајму да га видим уживо и да ми потпише књигу.

da je

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.

Anamarija

pre 6 godina

Hrvatica sam. Cula sam za Mihailovica i njegove knjige jer mi je decko Srbin, pratim i hrvatske i srpske portale. U svakom slucaju, ja sam otisla iz Hrvatske, on iz Srbije, ne znamo iz iskustva kako je bilo u Jugoslaviji jer smo rodjeni pred raspad, ali znamo kako je sada u tim zasebnim zemljama i ne zelimo zivjeti tamo. U Hrvatskoj je katastrofa, u Srbiji jos gore. Mi imamo srece samo sto smo u EU pa je puno lakse otici. U popisu stanovnistva 2021 u Hrvatskoj ce vjerojatno biti manje od 3 i pol milijuna stanovnika kako je krenulo. Zelim vam da sto prije i vi uđete u EU, da svi koji zele mogu otici, jer nece se ni kod vas ni kod nas nista promijeniti tako skoro. A pogotovo dok vam je ovaj na vlasti.

Lado Tajović

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.

Petar

pre 6 godina

aman dosta vise sa jugoslavijom, nacionalizmom, titom, drazom, Miloševićem, djindjicem, Dusanovoj Srbiji, hrvatima, šiptarima, severno korejancima itd itd.. hoće li neki akademik da iskomentarise ili ne daj bože iskritikuje nešto što se poslednjih godina ili upravo sada dešava u Srbiji? ne kažem da je ova vlast loša niti da bi druge bile bolje, ali dugo nisam čuo nikoga od "akademske zajednice" da kritički analizira neke odluke ili zakone nedavno donete. Umesto toga konstantno pričaju o izlizanim, ne bitnim i proslovekovnim temama.

tt

pre 6 godina

Da li je u pravu? Zar Slovenci nisu zapoceli oruzani napad na nenaoruzane regrute JNA i cak napravili i prvi ratni zlocin streljanjem zarobljenih vojnika (dokumentovano snimkom austrijske TV ekipe sa druge strane granice), nikad procesuiranim? Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM? Za rat i raspad su krivi nacionalisti svih naroda koji su jedni druge hranili, izazvali rat, smrt ogromnog broja neduznih ljudi, stotine hiljada izbeglih i raseljenih, ,milione i milione osiromasenih i samo par hiljada na patnji drugih obogacenih.

tanja

pre 6 godina

Eto sreće, najzad!!
I jedni i drugi-srećni, veseli i neopterećeni jedni drugima uživajući žive u svojim nezavisnim, bogatim i uređenim državama!

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Generalizacije poštovanog gospodina, akademika, su odraz neobaveštenosti i formiranja stava koji naziva istinom. Dobro, svako ima pravo na svoju verziju istine. Iskustveno Vam svima kažem da ljudi u Hrvatskoj i u Sloveniji i u Makedoniji prate književnu scenu u Srbiji, kao što i ja i meni slični prate književnu scenu bivših republika stare Jugoslavije.
Dobrih knjiga svake godine ima kod njih, i mi smo čitani tamo bez obzira što nemaju Sajam knjiga veličine beogradskog. Svako dobro želim gospodinu, i knjige su mu ok ali preteruje, naravno iz ugla moje istine, koja je tačna za razliku od njegove istine.

Igor

pre 6 godina

E ako si nam rekao, neka si nam rekao. Tripuju se kriv Milosevic, Tudjman, ovaj, onaj... Sto ste uhvatili puske? Sto ste hrlili u rat? U srzi svega toga nije ni Milosevic ni Tudjman vec nepismenost sire narodne mase, nevaspitanje i mrznja. Da je sve bilo potaman, opet bismo nasli drugi razlog da napravimo sr@*€... Zali Boze osakacenih, poginulih, razbijenih porodica i raseljenih na obe strane.

sale

pre 6 godina

"Propala je jer narodi u toj zemlji nisu želeli da žive zajedno"

Ja sam želeo. Niko mi od naroda ex-Yu nije bio težak i nepodnošljiv. Nije ni bilo razloga za to. Nije kao da smo stalno bili jedni drugima na glavi, tj. "zajedno", ali smo se češće i rado posećivali. I sada, šta se dešava? Svi smo na putu (a neki već stigli) u jednu još veću zajednicu gde ćemo biti ne samo mi koji smo već jednom bili zajedno, već i mnogi drugi.

Srbi i Hrvati su razbili ono što je ostalo od Jugoslavije posle odlaska Slovenije (koji je bio obavljen još mnogo pre formalnog otcepljenja, zbog neslaganja karaktera) jer nisu nikad uspeli da se ljudski pomire (već samo sklope primirje), a imaju istu, nepomirljivu, zaslepljenu, žestoku narav i isključivost, uz preferiranje dobre samocentričnosti naspram prave istine, što me navodi na pomisao da su zavađene frakcije nekog jednog pra-naroda koji je od samog početka "od raskida" vrlo lako (i ko zna koliko je ranijih sličnih raskida ostavilo ko zna koliko bratskih nam naroda duž puta iz Azije, preko Baltika do Balkana).

Ako Hrvati i Srbi nisu mogli da zavole jedni druge 1918., u euforiji slobode i pobede, onda ne postoji ni teorijska šansa da će ikada učiniti jedni za druge nešto toliko značajno da se jaz između njih pretvori u nasip. Jedino neka slepa pogibeljna sila koja neće razlikovati jedne od drugih može da ih privremeno ponovo spoji.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

Verujem da ime istine u tvrdnji da su Milosevic i Tudjman dogovorno podelili Jugoslaviju. O tome svedoci i cuvena Tudjmanova salveta na kojoj je Bosna podeljena izmedju Hrvatske i Srbije. Tudjmana mogu da razumem, ne znam samo sta je Milosevic mislio. Da ispravlja greske Karadjordjevica. Istorija se ne moze vratiti unazad. Milosevic je ipak drzao kljuceve u svojim rukama, bez njegove odluke cepanje ne bi bilo moguce. Stoga se moze oznaciti kao najveci krivac, mada ni izdaleka jedini - kako neki zele da predstave.

Ne mislim nista lose o ljudima koji nisu zeleli Jugoslaviju, ali ne verujem da su oni bili u vecini. Pa cak je i Draskovicev SPO, tada vidjen kao ultranacionalisticka stranka, zeleo da sacuva Jugoslaviju, pod parolom "isuvise smo za nju dali da bi je sad pustili niz vodu". Deal je napravljen iza ledja naroda. Mene nisu nista pitali vec su me samo huskali na rat. Da su me pitali rekao bih im da mi na pamet ne pada da skracujem drzavu u kojoj se osecam "na svome" gde god da sam. Zato me nisu ni pitali. Niti su mi u jednom trenutku tokom rata objasnili za sta mi u stvari ratujemo.

Milan_C

pre 6 godina

YU je rasturila SAD, slozne ljude koji su ziveli u miru i slogi posvadjali i ubedili jih da se u sustini nevole, kao da bi vama komsija rekao, da se vi i recimo vas brat ne volite...i ubedi vas u to

Brne

pre 6 godina

Jugoslaviju je unistio srpski nacionalizam.Svojevremeno su je rusili i hrvatski i albanski nacionalisti,pa je nisu uspeli da sruse.Nije isto albanski(Albanci bili manjina)i srpski nacionalizam.Kada je sroski nacionalizsm stupio na scenu krajem 90-ih,sa JU je bilo gotovo.Poveo je to rasturanje S.Milisevic sa svojom bratijom.

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од ретких гласова разума. С тим што треба додати, да није био само проблем у Србима и Хрватима, већ и у осталим нацијама. Једноставно, та творевина је била мртворођенче и није издржала тест времена. Много ближи народ од Словенаца су нам Бугари, па ни са њима нисмо правили заједничку државу.

goran

pre 6 godina

Zalosno je i strasno sto smo mi Srbi Mihajlovicu ipak bili najveci taoci i najvise smo bili zaludjeni u ideju jugoslovenstva, i sto smo na kraju zbog te ideje toliko i propatili i toliko izgubili , Hrvate kao i Slovence je ideja jugoslovenstva privlacila tek toliko da bi se oslobodili austro-ugarskih stega kojima su bili cvrsto vezani do pred prvi svetski rat, nakon prvog svetskog rata cim su u usli u kraljevinu odmah su poceli da rovare protiv nje, mi da smo bili pametni (kao sto nazalost izgleda nikad kroz istoriju nismo bili) da smo nakon prvog svetskog rata samo zaokruzili Srbiju (kao sto je legendarni Zivojin Misic predlagao) tj. mogli smo mirne duse da zaokruzimo vise od pola Bosne kao i Hrvatske u ono doba ,jer je tada na tim prostorima bilo vecinsko Srpsko stanovnistvo u odnosu na ostale i danas verujem ne bi imali tih problema koje smo kasnije imali, bio bi izbegnut i Jasenac i sva stradanja Srba nakon raspada SFRJ 90-tih..

Jagodic.Kistanje

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbili bolesni balkanski nacionalizmi koji i dalje postoje, tu je i glupavost naroda i političara zato nam je i sad ovako dobro.

да да

pre 6 godina

Ако када каже срби и хрвати мисли на пар стотина бандита са обе стеане онда ок ! Народ сигурно није толико мрзео један другог, завадили су их алави политичари са обе стране. И што је најгоре, они и даље владају, барем код нас ! Због социјалиста и радикала смо и надрљали деведесетих и, гледајте сада ко је на власти, новокомпоновани радикали и исти они милошевићеви социјалисти ! Народ дефинитивно није заслужио боље, ни код нас ни у Хрватској !!!

Ненад

pre 6 godina

Ми Срби смо будале што смо после Другог светског рата пристали да живимо у заједничкој држави са својим убицама, Хрватима. Захвалите Титу и комунистима.

Genk

pre 6 godina

Dragoslav Mihailović je rođen u Ćupriji, studirao u Beogradu Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Sa dvadeset godina biva hapšen i poslat na Goli otok. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspeo da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao.

Iz ovog pasusa sa Wikipedije se vidi sva lepota Jugoslavije, čovek koji je zbog svojih ideja i stavova danas srpski akademik, tada je bio obična bitanga za zatvor.

Mladen

pre 6 godina

Kad se kaze "narodi" treba da sd misli na razlicite narode, a Srbi, Hrvati, Makeconcu, Slovenci, Bosancu, Crnogorci, Bugari su jedan isti narod podeljen u vise manjih teritorija, podeljen verom, podeljen eu...To sto nas drugi deli ne znaci da i mi moramo da se delimo.

Anamarija

pre 6 godina

Hrvatica sam. Cula sam za Mihailovica i njegove knjige jer mi je decko Srbin, pratim i hrvatske i srpske portale. U svakom slucaju, ja sam otisla iz Hrvatske, on iz Srbije, ne znamo iz iskustva kako je bilo u Jugoslaviji jer smo rodjeni pred raspad, ali znamo kako je sada u tim zasebnim zemljama i ne zelimo zivjeti tamo. U Hrvatskoj je katastrofa, u Srbiji jos gore. Mi imamo srece samo sto smo u EU pa je puno lakse otici. U popisu stanovnistva 2021 u Hrvatskoj ce vjerojatno biti manje od 3 i pol milijuna stanovnika kako je krenulo. Zelim vam da sto prije i vi uđete u EU, da svi koji zele mogu otici, jer nece se ni kod vas ni kod nas nista promijeniti tako skoro. A pogotovo dok vam je ovaj na vlasti.

Ненад

pre 6 godina

Ми Срби смо будале што смо после Другог светског рата пристали да живимо у заједничкој држави са својим убицама, Хрватима. Захвалите Титу и комунистима.

tt

pre 6 godina

Da li je u pravu? Zar Slovenci nisu zapoceli oruzani napad na nenaoruzane regrute JNA i cak napravili i prvi ratni zlocin streljanjem zarobljenih vojnika (dokumentovano snimkom austrijske TV ekipe sa druge strane granice), nikad procesuiranim? Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM? Za rat i raspad su krivi nacionalisti svih naroda koji su jedni druge hranili, izazvali rat, smrt ogromnog broja neduznih ljudi, stotine hiljada izbeglih i raseljenih, ,milione i milione osiromasenih i samo par hiljada na patnji drugih obogacenih.

Petar

pre 6 godina

aman dosta vise sa jugoslavijom, nacionalizmom, titom, drazom, Miloševićem, djindjicem, Dusanovoj Srbiji, hrvatima, šiptarima, severno korejancima itd itd.. hoće li neki akademik da iskomentarise ili ne daj bože iskritikuje nešto što se poslednjih godina ili upravo sada dešava u Srbiji? ne kažem da je ova vlast loša niti da bi druge bile bolje, ali dugo nisam čuo nikoga od "akademske zajednice" da kritički analizira neke odluke ili zakone nedavno donete. Umesto toga konstantno pričaju o izlizanim, ne bitnim i proslovekovnim temama.

Jagodic.Kistanje

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbili bolesni balkanski nacionalizmi koji i dalje postoje, tu je i glupavost naroda i političara zato nam je i sad ovako dobro.

tanja

pre 6 godina

Eto sreće, najzad!!
I jedni i drugi-srećni, veseli i neopterećeni jedni drugima uživajući žive u svojim nezavisnim, bogatim i uređenim državama!

Genk

pre 6 godina

Dragoslav Mihailović je rođen u Ćupriji, studirao u Beogradu Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Sa dvadeset godina biva hapšen i poslat na Goli otok. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspeo da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao.

Iz ovog pasusa sa Wikipedije se vidi sva lepota Jugoslavije, čovek koji je zbog svojih ideja i stavova danas srpski akademik, tada je bio obična bitanga za zatvor.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

Verujem da ime istine u tvrdnji da su Milosevic i Tudjman dogovorno podelili Jugoslaviju. O tome svedoci i cuvena Tudjmanova salveta na kojoj je Bosna podeljena izmedju Hrvatske i Srbije. Tudjmana mogu da razumem, ne znam samo sta je Milosevic mislio. Da ispravlja greske Karadjordjevica. Istorija se ne moze vratiti unazad. Milosevic je ipak drzao kljuceve u svojim rukama, bez njegove odluke cepanje ne bi bilo moguce. Stoga se moze oznaciti kao najveci krivac, mada ni izdaleka jedini - kako neki zele da predstave.

Ne mislim nista lose o ljudima koji nisu zeleli Jugoslaviju, ali ne verujem da su oni bili u vecini. Pa cak je i Draskovicev SPO, tada vidjen kao ultranacionalisticka stranka, zeleo da sacuva Jugoslaviju, pod parolom "isuvise smo za nju dali da bi je sad pustili niz vodu". Deal je napravljen iza ledja naroda. Mene nisu nista pitali vec su me samo huskali na rat. Da su me pitali rekao bih im da mi na pamet ne pada da skracujem drzavu u kojoj se osecam "na svome" gde god da sam. Zato me nisu ni pitali. Niti su mi u jednom trenutku tokom rata objasnili za sta mi u stvari ratujemo.

Brne

pre 6 godina

Jugoslaviju je unistio srpski nacionalizam.Svojevremeno su je rusili i hrvatski i albanski nacionalisti,pa je nisu uspeli da sruse.Nije isto albanski(Albanci bili manjina)i srpski nacionalizam.Kada je sroski nacionalizsm stupio na scenu krajem 90-ih,sa JU je bilo gotovo.Poveo je to rasturanje S.Milisevic sa svojom bratijom.

KOSIGNAS

pre 6 godina

Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavije više nema. S. Mesić.
Rat smo mi hteli, rat je nama trebao. Samo smo ratom mogli dobiti neovisnost koju smo čekali tisuću godina. F. Tuđman
E moj akademiče, zašto uvek kada označite krivca, odmah ga i abolirate, deleći njegovu krivicu na ravne časti sa žrtvom?

1974

pre 6 godina

Jugoslavija je razbijena ustavom iz 1974. Kraj price. Tito nije nikada potpisao taj ustav. Potpisao ga je jedan Hrvat i jedan Makedonac po sluzbenoj duznosti. Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave. Tito je bio razvlascen prakticno. Sve se ovo moze videti iz svedocenja Jovanke Broz i svih onih aktera koji su bili bliski vrhu. A od trenutka kada je Jovanka i fizicki razdvojena od Tita on je bio prakticno u kucno-bolnickom pritvoru totalno odsecen od realnosti. Jugoslavija se razbijala vise od 30g. Kakav bre Milosevic, Tudjman i Izetbegovic. Slabi su oni igraci bili, samo su uradili poslednju egzekuciju.

da je

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.

goran

pre 6 godina

Zalosno je i strasno sto smo mi Srbi Mihajlovicu ipak bili najveci taoci i najvise smo bili zaludjeni u ideju jugoslovenstva, i sto smo na kraju zbog te ideje toliko i propatili i toliko izgubili , Hrvate kao i Slovence je ideja jugoslovenstva privlacila tek toliko da bi se oslobodili austro-ugarskih stega kojima su bili cvrsto vezani do pred prvi svetski rat, nakon prvog svetskog rata cim su u usli u kraljevinu odmah su poceli da rovare protiv nje, mi da smo bili pametni (kao sto nazalost izgleda nikad kroz istoriju nismo bili) da smo nakon prvog svetskog rata samo zaokruzili Srbiju (kao sto je legendarni Zivojin Misic predlagao) tj. mogli smo mirne duse da zaokruzimo vise od pola Bosne kao i Hrvatske u ono doba ,jer je tada na tim prostorima bilo vecinsko Srpsko stanovnistvo u odnosu na ostale i danas verujem ne bi imali tih problema koje smo kasnije imali, bio bi izbegnut i Jasenac i sva stradanja Srba nakon raspada SFRJ 90-tih..

да да

pre 6 godina

Ако када каже срби и хрвати мисли на пар стотина бандита са обе стеане онда ок ! Народ сигурно није толико мрзео један другог, завадили су их алави политичари са обе стране. И што је најгоре, они и даље владају, барем код нас ! Због социјалиста и радикала смо и надрљали деведесетих и, гледајте сада ко је на власти, новокомпоновани радикали и исти они милошевићеви социјалисти ! Народ дефинитивно није заслужио боље, ни код нас ни у Хрватској !!!

Maximilijan

pre 6 godina

Ne, gospodine Mihailovicu - Jugoslaviju ste rasturili Vi i vaše kolege nacionalisti. To sto Vaša dela ne poznaju ljudi koji govore jezik sa 90% slicnosti s onim kojim pišete (ste pisali) je Vaša sramota i govori o kvalitetu samih dela. (Da, čitao sam neka, ne pišem skroz napamet - niti jedno mi nije ostalo u memoriji, ako Vas baš interesuje.)
Umetnost je uvek iznad politike, nacije, interesa,...

Jugos

pre 6 godina

Najvise Srbi sa svojom velikosrpskom, cetnickom, politikom. Odavno je tako. Kralj Aleksandar je fantazirao da bude car svih Slovena, u KPJ na svim vaznim pozicijama sirom zemlje su bili Srbi do te mere da je Sloba bukvalno hteo ostale republike da napravi vazalnim u odnosu na Srbiju, ali pametni Slovenci videli koliko je sati pa prvi zbrisali od cetnika....nazalost Bosanci nisu bili te srece.

Igor

pre 6 godina

E ako si nam rekao, neka si nam rekao. Tripuju se kriv Milosevic, Tudjman, ovaj, onaj... Sto ste uhvatili puske? Sto ste hrlili u rat? U srzi svega toga nije ni Milosevic ni Tudjman vec nepismenost sire narodne mase, nevaspitanje i mrznja. Da je sve bilo potaman, opet bismo nasli drugi razlog da napravimo sr@*€... Zali Boze osakacenih, poginulih, razbijenih porodica i raseljenih na obe strane.

Ante

pre 6 godina

Tačno! Pogotovu Srbi (i danas) smatraju da su samo oni u pravu i da su samo oni žrtve i da je čitav Svet ( čak I sve Galaksije i Kosmosi) protiv njih!

srbin

pre 6 godina

Priznajem, kriv sam!

Jel sad treba da izvrsim harakiri!?
Ako treba, gde da to uradim...Vukovar...Sarajevo...Srebrenica...Dubrovnik...Racak...
Eto, posto su svi ostali vodili iskljucivo svete, odbrambene, u belim rukavicama ratove protiv mene, bradatog, pijanog, zlocinca, da uradimo to da bi svi ostali mogli da normalno zive od sad pa do sudnjeg dana.

stidim se

pre 6 godina

Evo zato je ovom "piscu" bas dobro. Prije je mogao, da je nesto vredio, prodavati knjige na 24 mil stanovnika (knjige su tu da se prevode), a sad u drzavi u kojoj zivi oko 6-7 mil srba, od kojih ionako njih 95% ne citaju knjige, pa i ne moze prodavati. Nije nista bolje ni u Hr ili Slo.
Ali zato ima pricu kao da je politicar koji treba da se odrzi na vlasti. Nacionalizam, politika brate. I prodaja je sigurna.

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Generalizacije poštovanog gospodina, akademika, su odraz neobaveštenosti i formiranja stava koji naziva istinom. Dobro, svako ima pravo na svoju verziju istine. Iskustveno Vam svima kažem da ljudi u Hrvatskoj i u Sloveniji i u Makedoniji prate književnu scenu u Srbiji, kao što i ja i meni slični prate književnu scenu bivših republika stare Jugoslavije.
Dobrih knjiga svake godine ima kod njih, i mi smo čitani tamo bez obzira što nemaju Sajam knjiga veličine beogradskog. Svako dobro želim gospodinu, i knjige su mu ok ali preteruje, naravno iz ugla moje istine, koja je tačna za razliku od njegove istine.

Lado Tajović

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.

sale

pre 6 godina

"Propala je jer narodi u toj zemlji nisu želeli da žive zajedno"

Ja sam želeo. Niko mi od naroda ex-Yu nije bio težak i nepodnošljiv. Nije ni bilo razloga za to. Nije kao da smo stalno bili jedni drugima na glavi, tj. "zajedno", ali smo se češće i rado posećivali. I sada, šta se dešava? Svi smo na putu (a neki već stigli) u jednu još veću zajednicu gde ćemo biti ne samo mi koji smo već jednom bili zajedno, već i mnogi drugi.

Srbi i Hrvati su razbili ono što je ostalo od Jugoslavije posle odlaska Slovenije (koji je bio obavljen još mnogo pre formalnog otcepljenja, zbog neslaganja karaktera) jer nisu nikad uspeli da se ljudski pomire (već samo sklope primirje), a imaju istu, nepomirljivu, zaslepljenu, žestoku narav i isključivost, uz preferiranje dobre samocentričnosti naspram prave istine, što me navodi na pomisao da su zavađene frakcije nekog jednog pra-naroda koji je od samog početka "od raskida" vrlo lako (i ko zna koliko je ranijih sličnih raskida ostavilo ko zna koliko bratskih nam naroda duž puta iz Azije, preko Baltika do Balkana).

Ako Hrvati i Srbi nisu mogli da zavole jedni druge 1918., u euforiji slobode i pobede, onda ne postoji ni teorijska šansa da će ikada učiniti jedni za druge nešto toliko značajno da se jaz između njih pretvori u nasip. Jedino neka slepa pogibeljna sila koja neće razlikovati jedne od drugih može da ih privremeno ponovo spoji.

slavonac

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbile poglavice Srbije,Hrvatske,Bosne uz svesrdnu pomoc stranih mocnika kojima je to bilo u interesu,koji su radili po principu zavadi pa vladaj.

Milan_C

pre 6 godina

YU je rasturila SAD, slozne ljude koji su ziveli u miru i slogi posvadjali i ubedili jih da se u sustini nevole, kao da bi vama komsija rekao, da se vi i recimo vas brat ne volite...i ubedi vas u to

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од ретких гласова разума. С тим што треба додати, да није био само проблем у Србима и Хрватима, већ и у осталим нацијама. Једноставно, та творевина је била мртворођенче и није издржала тест времена. Много ближи народ од Словенаца су нам Бугари, па ни са њима нисмо правили заједничку државу.

Mladen

pre 6 godina

Kad se kaze "narodi" treba da sd misli na razlicite narode, a Srbi, Hrvati, Makeconcu, Slovenci, Bosancu, Crnogorci, Bugari su jedan isti narod podeljen u vise manjih teritorija, podeljen verom, podeljen eu...To sto nas drugi deli ne znaci da i mi moramo da se delimo.

cokoladica

pre 6 godina

Zasto vec jednom ne stavimo tacku na sve to? Ako pricamo, onda ozivljavamo ono sto je bilo. Treba staviti tacku. Tacka znaci da sve sto je bilo vise ne postoji. Tacka. Zavrseno. The end. Koristimo energiju za sebe.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Nikako da prevazidjemo kolektivizam i izjednacavanje zrtava i krivaca. Pa i u krivici.
Ako su oni, onda i mi. Iako se Srbija suncala na Adi za vreme kojekakvih Oluja. Krivi smo. Mi. Svi.

један из гомиле

pre 6 godina

Ја овог човека много волим и ценим, читао сам Чизмаше, Тикве..., сматрам га једним од најбољих српских писаца и једним од најмудријих људи код нас. И ево сад хоћу м..а своја да поједем што нисам био јуче на сајму да га видим уживо и да ми потпише књигу.

Nikola

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.
(da je, 25. oktobar 2017 18:07)

Ta zemlja ne postoji već duuugo, i vidim svima nam je krenulo, svi zadovoljni. Koliko treba Srbiji da stane na svoje noge? 100? 200 godina? Pa onda ni ne zaslužujemo državu, da se ne lažemo. A Hrvatima je još gora situacija. Vole da su samostalni, ali ne umeju da vode zemlju. Da nemaju more i turizam, živeli bi od kontejnera do kontejnera. Dodaj na sve to jeftini nacionalizam, turbofolk, korupciju, odliv inteligencije, grlate crkvene glavurde...i imaš horor od situacije! Happy Halloween svima!

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM?
(tt, 25. oktobar 2017 18:43)

Opste je poznat nas blag, umeren i nadasve ljudski odnos prema Albancima kroz istoriju jos od balkanskih ratova sve do Milosevica. Cvetala je harmonija i ljubav a onda dodjose Slovenci i unese zlu krv. Bajka dostojna brace Grim.

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.
Lado Tajović, 25. oktobar 2017 18:20

Možda su i nekim Hrvatima njihovi dedovi govorili isto. Moji dedovi (oba) su se oženili ženama druge nacionalnosti i vere. Moj otac takođe. I njegova dva brata. I moja 4 brata i 4 sestre od stričeva i tetki su takođe u mešovitim brakovima. I ni jedan taj brak se nije raspao bez obzira na sve. Ali mi se valjda ne računamo. Jer mi smo Jugosloveni (zar možemo biti nešto drugo?).

ljubomir

pre 6 godina

Gospodine Mihajloviću, ideju jugslovenstva nisu uništili narodi već njihova elita! Ideja je uvek imala protivnike na svim stranama ali je ipak opstala skoro 70 godina! Bez obzira što se tragično urušila, ona je omogućila svim narodima, da ostvre najveće domete u svim sferama! Najveća imena u kulturi su stvarala u tom ambijentu! Danas, države nastale na raspadu te ideje su u kulturnom pogledu, civilizacijskom...Nula!! To što lažu sebe da će ulaskom u EU ili one koje su već tamo, biti fini i kulturni...samo je dokaz ..Inferiornosti u svakom pogledu!!

.

Tuga

pre 6 godina

Pred početak Prvog rata je postojao ovaj pokret: https://en.wikipedia.org/wiki/Pan-Slavism

Kao i mnogo šta ostalo, to je bila puka idealizacija. Da se Jugoslavija raspala mirnim putem (kao i Sovjetski Savez), danas bi živeli u sadašnjosti, a ne u prošlosti. Nažalost, Srbi su hteli da vladaju nad svima, ali na taj funjarsko/perfidni način: da ti solim pamet, ali da ti ne govorim šta treba da radiš. Ostali su bili funjare koje su čekale pogodan trenutak.

Žao mi je što sam rođen na ovim prostorima početkom osamdesetih.

Miki

pre 6 godina

pa da, vidiš slažemo se u nečemu, i ja krivim njegovu generaciju za propast Jugoslavije kao i što je i sam donekle priznao. Moja generacija se nije pitala, nego su nam samo uvalili puške...

Marijan

pre 6 godina

Čovjek je u pravu. Srbi su Jugoslaviju smatrali prelaznim rješenjem do konačnog rješenja svi Srbi u jednoj državi, a Hrvati su jedva dočekali povod za izlazak. Još kao malo dijete bio sam zbunjen jer u školi smo učili jedno a doma posve suprotno. Slovenci su obične pi..... jer bi živjeli i s crnim vragom ako na njemu mogu zaraditi. Bosanci jadni nikad nisu ni znali sto da misle a Crnogorce i Makedonce nikad nitko nista i nije pitao. I Di smo sad? Na kolodvoru s kartom bilo gdje samo da ne ostanemo ovdje.

budimo realni

pre 6 godina

Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave.
(1974, 25. oktobar 2017 21:43)

Pa kako je mogao biti po volji Srba, kada bi ih po tom Ustavu 40% ostalo van matice?

Kiki Riki

pre 6 godina

Mene su u skoli ucili da je prva trula bila tamnica naroda. Druga trula je bila klanica naroda. To me nisu ucili u skoli, video sam.

Bane

pre 6 godina

Apsolutni krivci su obožavaoci lika i dela Slobodana Miloševića kao i glasači SPS/JUL/SRS. Oni su i razlog zbog čega je Tuđman dobio na popularnosti. Mada njima hronologija nije baš najbolja stvar pa će pokušati da te ubede da je prvo bio Tuđman i Hrvatski separatizam pa tek onda došao Milošević kao spasioc ugroženih Srba. I tako distorzija realnosti sve do 2017. godine.

miki

pre 6 godina

Прочитајте Дучића и све ће вам бити јасно ко је то радио на само свом циљу, а ко је дао све што је имао за ту пропалу идеју Југословенства.

banacanin

pre 6 godina

razbile je komunistickonacinalisticke elite koje su se obogatile na pljacki i rasturanju drzave a obican narod je ovca po obicaju

Momica

pre 6 godina

Srbi nisu nikad bili protriv YU e kad se raspala hteli su gde su Srbi,a Hrvati su silom bili u YU i kad se ukazala prilika onda su otišli!

Pedja

pre 6 godina

Ivo Andric.
Milos Crnjanski.
Mirko Kovac.
Dragoslav Mihailovic.
Danilo Kis.
5 najboljih pisaca,
za moj skromni citalacki ukus,
sa ovih hasih prostora
unazad 100 godina.

dimitor gradina

pre 6 godina

Jugoslavija je nastala voljom Sjedinjenih Država. Oni su bili najmoćnija pobednička sila WWI i za sve su se pitali tj. sve su oni kreirali. Kada je ta volja promenila pravac, Jugoslavija je bila osuđena na propast. Zašto je to bilo u krvi i ognju ima malo zasluga balkanski mentalitet i malo više odluka te najmoćnije volje. Ostalo je samo bila neophodna predstava, na našu žalost, krvava i strašna.

cobo

pre 6 godina

Al neko je dobro potpomogao jer je plan bio Jugoslaviju u EU i NATO samo sto Srbija nije htela u NATO i time automatski u protivnicki blok Rusije.Dalje znamo,zapad organizuje raspad SSSR-a a onda pocinje cerupanje Juge tako da su Slovenija,Hrvatska,i CG vec u njihovom taboru a u BiH koci,ma ko ce neg Dodik :(
Cudan covek,nece da Srbi pucaju na Srbe .

Netacno

pre 6 godina

Tehnicki, Mihailovic nije u pravu. Jugoslaviju je razbila, pod jedan, SLOVENIJA, u kojoj su Jansa, Mladina i slicni poceli svoje razbijacke aktivnosti jos pocetkom 80-ih! U Hrvatskoj je dugo trajala tzv. hrvatska sutnja, sve do pod kraj 80-ih, a i tada su svoj separatizam uvek SLEPALI uz slovenacki! Zasto? Hrvatska nikad ne bi sama krenula u secesiju, zbog endehazijske stigme, Slovenci su im bili potrebni kao predvodnici razbijanja Jugoslavije, isto kao sto ce kasnije i bh-muslimani slediti Tudjmana. Drugi glavni razbijac NIJE Amerika, kako mnogi retroaktivno utvrdjuju! NEMACKA je, u svom revansizmu, protiv volje svih ostalih gurala slovenacki, i posebno hrvatski secesionizam. SAD su se aktivno ukljucile u balkanska desavanja tek dolaskom Klintona 1992.godine, i to zato da ne bi Nemcima prepustili ceo balkanski prostor! Srbi, da li su oni razbili Jugoslaviju? Pa, u Srbiji jos postoji Jugoslavija! Place se za Titom, ugadja se svima drugima - a Srbima sta ostane. Mihailovica sto se tice - kako je dospeo na Goli Otok, da li je on bio komunisticki vernik, jer su tamo samo takve slali, kad se nisu izmedju dve ljubavi mogli da opredele! Svoj komunisticki fanatizam Mihailovic je zadrzao: voli da oponira svojima, a svojima cak smatra samo Srbe iz Srbije, za ostale ne mari! On je, dakle, zastupnik SRBIJANSTVA, srpstvo mu nije na srcu. Za kraj, on se ocito radovao raspadu Jugoslavije, tako da nije na njemu da ocenjuje ko je kriv. Ustvari, on bi mogao reci ko je za to, eto, ZASLUZAN!

Don Quijote

pre 6 godina

Odličan pisac ali veliki nacionalista, da ne kažem šovinista sa sumnjivim moralnim pedigreom. Negde sam pročitao da ga je navodno prilikom posete Golom otoku, udbaški general Jovo Kapičić ućutkao kad se ovaj nešto bunio rečima - tebi je bolje da ćutiš da ne bi pričali kako si cinkario prijatelje!?

Brne

pre 6 godina

Jugoslaviju je unistio srpski nacionalizam.Svojevremeno su je rusili i hrvatski i albanski nacionalisti,pa je nisu uspeli da sruse.Nije isto albanski(Albanci bili manjina)i srpski nacionalizam.Kada je sroski nacionalizsm stupio na scenu krajem 90-ih,sa JU je bilo gotovo.Poveo je to rasturanje S.Milisevic sa svojom bratijom.

Jugos

pre 6 godina

Najvise Srbi sa svojom velikosrpskom, cetnickom, politikom. Odavno je tako. Kralj Aleksandar je fantazirao da bude car svih Slovena, u KPJ na svim vaznim pozicijama sirom zemlje su bili Srbi do te mere da je Sloba bukvalno hteo ostale republike da napravi vazalnim u odnosu na Srbiju, ali pametni Slovenci videli koliko je sati pa prvi zbrisali od cetnika....nazalost Bosanci nisu bili te srece.

Ненад

pre 6 godina

Ми Срби смо будале што смо после Другог светског рата пристали да живимо у заједничкој држави са својим убицама, Хрватима. Захвалите Титу и комунистима.

Milan_C

pre 6 godina

YU je rasturila SAD, slozne ljude koji su ziveli u miru i slogi posvadjali i ubedili jih da se u sustini nevole, kao da bi vama komsija rekao, da se vi i recimo vas brat ne volite...i ubedi vas u to

da je

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.

KOSIGNAS

pre 6 godina

Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavije više nema. S. Mesić.
Rat smo mi hteli, rat je nama trebao. Samo smo ratom mogli dobiti neovisnost koju smo čekali tisuću godina. F. Tuđman
E moj akademiče, zašto uvek kada označite krivca, odmah ga i abolirate, deleći njegovu krivicu na ravne časti sa žrtvom?

Lado Tajović

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од ретких гласова разума. С тим што треба додати, да није био само проблем у Србима и Хрватима, већ и у осталим нацијама. Једноставно, та творевина је била мртворођенче и није издржала тест времена. Много ближи народ од Словенаца су нам Бугари, па ни са њима нисмо правили заједничку државу.

Ante

pre 6 godina

Tačno! Pogotovu Srbi (i danas) smatraju da su samo oni u pravu i da su samo oni žrtve i da je čitav Svet ( čak I sve Galaksije i Kosmosi) protiv njih!

Anamarija

pre 6 godina

Hrvatica sam. Cula sam za Mihailovica i njegove knjige jer mi je decko Srbin, pratim i hrvatske i srpske portale. U svakom slucaju, ja sam otisla iz Hrvatske, on iz Srbije, ne znamo iz iskustva kako je bilo u Jugoslaviji jer smo rodjeni pred raspad, ali znamo kako je sada u tim zasebnim zemljama i ne zelimo zivjeti tamo. U Hrvatskoj je katastrofa, u Srbiji jos gore. Mi imamo srece samo sto smo u EU pa je puno lakse otici. U popisu stanovnistva 2021 u Hrvatskoj ce vjerojatno biti manje od 3 i pol milijuna stanovnika kako je krenulo. Zelim vam da sto prije i vi uđete u EU, da svi koji zele mogu otici, jer nece se ni kod vas ni kod nas nista promijeniti tako skoro. A pogotovo dok vam je ovaj na vlasti.

Genk

pre 6 godina

Dragoslav Mihailović je rođen u Ćupriji, studirao u Beogradu Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Sa dvadeset godina biva hapšen i poslat na Goli otok. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspeo da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao.

Iz ovog pasusa sa Wikipedije se vidi sva lepota Jugoslavije, čovek koji je zbog svojih ideja i stavova danas srpski akademik, tada je bio obična bitanga za zatvor.

tt

pre 6 godina

Da li je u pravu? Zar Slovenci nisu zapoceli oruzani napad na nenaoruzane regrute JNA i cak napravili i prvi ratni zlocin streljanjem zarobljenih vojnika (dokumentovano snimkom austrijske TV ekipe sa druge strane granice), nikad procesuiranim? Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM? Za rat i raspad su krivi nacionalisti svih naroda koji su jedni druge hranili, izazvali rat, smrt ogromnog broja neduznih ljudi, stotine hiljada izbeglih i raseljenih, ,milione i milione osiromasenih i samo par hiljada na patnji drugih obogacenih.

један из гомиле

pre 6 godina

Ја овог човека много волим и ценим, читао сам Чизмаше, Тикве..., сматрам га једним од најбољих српских писаца и једним од најмудријих људи код нас. И ево сад хоћу м..а своја да поједем што нисам био јуче на сајму да га видим уживо и да ми потпише књигу.

Mladen

pre 6 godina

Kad se kaze "narodi" treba da sd misli na razlicite narode, a Srbi, Hrvati, Makeconcu, Slovenci, Bosancu, Crnogorci, Bugari su jedan isti narod podeljen u vise manjih teritorija, podeljen verom, podeljen eu...To sto nas drugi deli ne znaci da i mi moramo da se delimo.

goran

pre 6 godina

Zalosno je i strasno sto smo mi Srbi Mihajlovicu ipak bili najveci taoci i najvise smo bili zaludjeni u ideju jugoslovenstva, i sto smo na kraju zbog te ideje toliko i propatili i toliko izgubili , Hrvate kao i Slovence je ideja jugoslovenstva privlacila tek toliko da bi se oslobodili austro-ugarskih stega kojima su bili cvrsto vezani do pred prvi svetski rat, nakon prvog svetskog rata cim su u usli u kraljevinu odmah su poceli da rovare protiv nje, mi da smo bili pametni (kao sto nazalost izgleda nikad kroz istoriju nismo bili) da smo nakon prvog svetskog rata samo zaokruzili Srbiju (kao sto je legendarni Zivojin Misic predlagao) tj. mogli smo mirne duse da zaokruzimo vise od pola Bosne kao i Hrvatske u ono doba ,jer je tada na tim prostorima bilo vecinsko Srpsko stanovnistvo u odnosu na ostale i danas verujem ne bi imali tih problema koje smo kasnije imali, bio bi izbegnut i Jasenac i sva stradanja Srba nakon raspada SFRJ 90-tih..

1974

pre 6 godina

Jugoslavija je razbijena ustavom iz 1974. Kraj price. Tito nije nikada potpisao taj ustav. Potpisao ga je jedan Hrvat i jedan Makedonac po sluzbenoj duznosti. Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave. Tito je bio razvlascen prakticno. Sve se ovo moze videti iz svedocenja Jovanke Broz i svih onih aktera koji su bili bliski vrhu. A od trenutka kada je Jovanka i fizicki razdvojena od Tita on je bio prakticno u kucno-bolnickom pritvoru totalno odsecen od realnosti. Jugoslavija se razbijala vise od 30g. Kakav bre Milosevic, Tudjman i Izetbegovic. Slabi su oni igraci bili, samo su uradili poslednju egzekuciju.

srbin

pre 6 godina

Priznajem, kriv sam!

Jel sad treba da izvrsim harakiri!?
Ako treba, gde da to uradim...Vukovar...Sarajevo...Srebrenica...Dubrovnik...Racak...
Eto, posto su svi ostali vodili iskljucivo svete, odbrambene, u belim rukavicama ratove protiv mene, bradatog, pijanog, zlocinca, da uradimo to da bi svi ostali mogli da normalno zive od sad pa do sudnjeg dana.

Jagodic.Kistanje

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbili bolesni balkanski nacionalizmi koji i dalje postoje, tu je i glupavost naroda i političara zato nam je i sad ovako dobro.

Maximilijan

pre 6 godina

Ne, gospodine Mihailovicu - Jugoslaviju ste rasturili Vi i vaše kolege nacionalisti. To sto Vaša dela ne poznaju ljudi koji govore jezik sa 90% slicnosti s onim kojim pišete (ste pisali) je Vaša sramota i govori o kvalitetu samih dela. (Da, čitao sam neka, ne pišem skroz napamet - niti jedno mi nije ostalo u memoriji, ako Vas baš interesuje.)
Umetnost je uvek iznad politike, nacije, interesa,...

slavonac

pre 6 godina

Jugoslaviju su razbile poglavice Srbije,Hrvatske,Bosne uz svesrdnu pomoc stranih mocnika kojima je to bilo u interesu,koji su radili po principu zavadi pa vladaj.

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Generalizacije poštovanog gospodina, akademika, su odraz neobaveštenosti i formiranja stava koji naziva istinom. Dobro, svako ima pravo na svoju verziju istine. Iskustveno Vam svima kažem da ljudi u Hrvatskoj i u Sloveniji i u Makedoniji prate književnu scenu u Srbiji, kao što i ja i meni slični prate književnu scenu bivših republika stare Jugoslavije.
Dobrih knjiga svake godine ima kod njih, i mi smo čitani tamo bez obzira što nemaju Sajam knjiga veličine beogradskog. Svako dobro želim gospodinu, i knjige su mu ok ali preteruje, naravno iz ugla moje istine, koja je tačna za razliku od njegove istine.

Petar

pre 6 godina

aman dosta vise sa jugoslavijom, nacionalizmom, titom, drazom, Miloševićem, djindjicem, Dusanovoj Srbiji, hrvatima, šiptarima, severno korejancima itd itd.. hoće li neki akademik da iskomentarise ili ne daj bože iskritikuje nešto što se poslednjih godina ili upravo sada dešava u Srbiji? ne kažem da je ova vlast loša niti da bi druge bile bolje, ali dugo nisam čuo nikoga od "akademske zajednice" da kritički analizira neke odluke ili zakone nedavno donete. Umesto toga konstantno pričaju o izlizanim, ne bitnim i proslovekovnim temama.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Nikako da prevazidjemo kolektivizam i izjednacavanje zrtava i krivaca. Pa i u krivici.
Ako su oni, onda i mi. Iako se Srbija suncala na Adi za vreme kojekakvih Oluja. Krivi smo. Mi. Svi.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

Verujem da ime istine u tvrdnji da su Milosevic i Tudjman dogovorno podelili Jugoslaviju. O tome svedoci i cuvena Tudjmanova salveta na kojoj je Bosna podeljena izmedju Hrvatske i Srbije. Tudjmana mogu da razumem, ne znam samo sta je Milosevic mislio. Da ispravlja greske Karadjordjevica. Istorija se ne moze vratiti unazad. Milosevic je ipak drzao kljuceve u svojim rukama, bez njegove odluke cepanje ne bi bilo moguce. Stoga se moze oznaciti kao najveci krivac, mada ni izdaleka jedini - kako neki zele da predstave.

Ne mislim nista lose o ljudima koji nisu zeleli Jugoslaviju, ali ne verujem da su oni bili u vecini. Pa cak je i Draskovicev SPO, tada vidjen kao ultranacionalisticka stranka, zeleo da sacuva Jugoslaviju, pod parolom "isuvise smo za nju dali da bi je sad pustili niz vodu". Deal je napravljen iza ledja naroda. Mene nisu nista pitali vec su me samo huskali na rat. Da su me pitali rekao bih im da mi na pamet ne pada da skracujem drzavu u kojoj se osecam "na svome" gde god da sam. Zato me nisu ni pitali. Niti su mi u jednom trenutku tokom rata objasnili za sta mi u stvari ratujemo.

stidim se

pre 6 godina

Evo zato je ovom "piscu" bas dobro. Prije je mogao, da je nesto vredio, prodavati knjige na 24 mil stanovnika (knjige su tu da se prevode), a sad u drzavi u kojoj zivi oko 6-7 mil srba, od kojih ionako njih 95% ne citaju knjige, pa i ne moze prodavati. Nije nista bolje ni u Hr ili Slo.
Ali zato ima pricu kao da je politicar koji treba da se odrzi na vlasti. Nacionalizam, politika brate. I prodaja je sigurna.

да да

pre 6 godina

Ако када каже срби и хрвати мисли на пар стотина бандита са обе стеане онда ок ! Народ сигурно није толико мрзео један другог, завадили су их алави политичари са обе стране. И што је најгоре, они и даље владају, барем код нас ! Због социјалиста и радикала смо и надрљали деведесетих и, гледајте сада ко је на власти, новокомпоновани радикали и исти они милошевићеви социјалисти ! Народ дефинитивно није заслужио боље, ни код нас ни у Хрватској !!!

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Zar Slovenci za vreme SFRJ nisu podrivali sistematskim pobunjivanjem Albanaca na KiM?
(tt, 25. oktobar 2017 18:43)

Opste je poznat nas blag, umeren i nadasve ljudski odnos prema Albancima kroz istoriju jos od balkanskih ratova sve do Milosevica. Cvetala je harmonija i ljubav a onda dodjose Slovenci i unese zlu krv. Bajka dostojna brace Grim.

Igor

pre 6 godina

E ako si nam rekao, neka si nam rekao. Tripuju se kriv Milosevic, Tudjman, ovaj, onaj... Sto ste uhvatili puske? Sto ste hrlili u rat? U srzi svega toga nije ni Milosevic ni Tudjman vec nepismenost sire narodne mase, nevaspitanje i mrznja. Da je sve bilo potaman, opet bismo nasli drugi razlog da napravimo sr@*€... Zali Boze osakacenih, poginulih, razbijenih porodica i raseljenih na obe strane.

sale

pre 6 godina

"Propala je jer narodi u toj zemlji nisu želeli da žive zajedno"

Ja sam želeo. Niko mi od naroda ex-Yu nije bio težak i nepodnošljiv. Nije ni bilo razloga za to. Nije kao da smo stalno bili jedni drugima na glavi, tj. "zajedno", ali smo se češće i rado posećivali. I sada, šta se dešava? Svi smo na putu (a neki već stigli) u jednu još veću zajednicu gde ćemo biti ne samo mi koji smo već jednom bili zajedno, već i mnogi drugi.

Srbi i Hrvati su razbili ono što je ostalo od Jugoslavije posle odlaska Slovenije (koji je bio obavljen još mnogo pre formalnog otcepljenja, zbog neslaganja karaktera) jer nisu nikad uspeli da se ljudski pomire (već samo sklope primirje), a imaju istu, nepomirljivu, zaslepljenu, žestoku narav i isključivost, uz preferiranje dobre samocentričnosti naspram prave istine, što me navodi na pomisao da su zavađene frakcije nekog jednog pra-naroda koji je od samog početka "od raskida" vrlo lako (i ko zna koliko je ranijih sličnih raskida ostavilo ko zna koliko bratskih nam naroda duž puta iz Azije, preko Baltika do Balkana).

Ako Hrvati i Srbi nisu mogli da zavole jedni druge 1918., u euforiji slobode i pobede, onda ne postoji ni teorijska šansa da će ikada učiniti jedni za druge nešto toliko značajno da se jaz između njih pretvori u nasip. Jedino neka slepa pogibeljna sila koja neće razlikovati jedne od drugih može da ih privremeno ponovo spoji.

tanja

pre 6 godina

Eto sreće, najzad!!
I jedni i drugi-srećni, veseli i neopterećeni jedni drugima uživajući žive u svojim nezavisnim, bogatim i uređenim državama!

cokoladica

pre 6 godina

Zasto vec jednom ne stavimo tacku na sve to? Ako pricamo, onda ozivljavamo ono sto je bilo. Treba staviti tacku. Tacka znaci da sve sto je bilo vise ne postoji. Tacka. Zavrseno. The end. Koristimo energiju za sebe.

Pedja

pre 6 godina

Ivo Andric.
Milos Crnjanski.
Mirko Kovac.
Dragoslav Mihailovic.
Danilo Kis.
5 najboljih pisaca,
za moj skromni citalacki ukus,
sa ovih hasih prostora
unazad 100 godina.

Nikola

pre 6 godina

Da je srece ta zemlja nikada ne bi postojala i mi nikada ne bi zaboravili Jasenovac, uvalu Slanu i jame i nikada ne bi usli u tu nakaradnu tvorevinu i doziveli oluju. Ko zaboravi, ponovice mu se.
(da je, 25. oktobar 2017 18:07)

Ta zemlja ne postoji već duuugo, i vidim svima nam je krenulo, svi zadovoljni. Koliko treba Srbiji da stane na svoje noge? 100? 200 godina? Pa onda ni ne zaslužujemo državu, da se ne lažemo. A Hrvatima je još gora situacija. Vole da su samostalni, ali ne umeju da vode zemlju. Da nemaju more i turizam, živeli bi od kontejnera do kontejnera. Dodaj na sve to jeftini nacionalizam, turbofolk, korupciju, odliv inteligencije, grlate crkvene glavurde...i imaš horor od situacije! Happy Halloween svima!

Bane

pre 6 godina

Apsolutni krivci su obožavaoci lika i dela Slobodana Miloševića kao i glasači SPS/JUL/SRS. Oni su i razlog zbog čega je Tuđman dobio na popularnosti. Mada njima hronologija nije baš najbolja stvar pa će pokušati da te ubede da je prvo bio Tuđman i Hrvatski separatizam pa tek onda došao Milošević kao spasioc ugroženih Srba. I tako distorzija realnosti sve do 2017. godine.

Tuga

pre 6 godina

Pred početak Prvog rata je postojao ovaj pokret: https://en.wikipedia.org/wiki/Pan-Slavism

Kao i mnogo šta ostalo, to je bila puka idealizacija. Da se Jugoslavija raspala mirnim putem (kao i Sovjetski Savez), danas bi živeli u sadašnjosti, a ne u prošlosti. Nažalost, Srbi su hteli da vladaju nad svima, ali na taj funjarsko/perfidni način: da ti solim pamet, ali da ti ne govorim šta treba da radiš. Ostali su bili funjare koje su čekale pogodan trenutak.

Žao mi je što sam rođen na ovim prostorima početkom osamdesetih.

Marijan

pre 6 godina

Čovjek je u pravu. Srbi su Jugoslaviju smatrali prelaznim rješenjem do konačnog rješenja svi Srbi u jednoj državi, a Hrvati su jedva dočekali povod za izlazak. Još kao malo dijete bio sam zbunjen jer u školi smo učili jedno a doma posve suprotno. Slovenci su obične pi..... jer bi živjeli i s crnim vragom ako na njemu mogu zaraditi. Bosanci jadni nikad nisu ni znali sto da misle a Crnogorce i Makedonce nikad nitko nista i nije pitao. I Di smo sad? Na kolodvoru s kartom bilo gdje samo da ne ostanemo ovdje.

cobo

pre 6 godina

Al neko je dobro potpomogao jer je plan bio Jugoslaviju u EU i NATO samo sto Srbija nije htela u NATO i time automatski u protivnicki blok Rusije.Dalje znamo,zapad organizuje raspad SSSR-a a onda pocinje cerupanje Juge tako da su Slovenija,Hrvatska,i CG vec u njihovom taboru a u BiH koci,ma ko ce neg Dodik :(
Cudan covek,nece da Srbi pucaju na Srbe .

Pera Kojot Stariji

pre 6 godina

Meni deda rekao pre pola veka: "Ne mogu, sine, Srbi i Hrvati s mirom, biće rata ponovo." Obistinilo se naravno. Zbog njih su patili i ovi ostali ex yu narodi kao što su Crnogorci, Makedonci i Slovenci koji između sebe nemaju nikakvih razmirice niti su ih ikad imali.
Lado Tajović, 25. oktobar 2017 18:20

Možda su i nekim Hrvatima njihovi dedovi govorili isto. Moji dedovi (oba) su se oženili ženama druge nacionalnosti i vere. Moj otac takođe. I njegova dva brata. I moja 4 brata i 4 sestre od stričeva i tetki su takođe u mešovitim brakovima. I ni jedan taj brak se nije raspao bez obzira na sve. Ali mi se valjda ne računamo. Jer mi smo Jugosloveni (zar možemo biti nešto drugo?).

Kiki Riki

pre 6 godina

Mene su u skoli ucili da je prva trula bila tamnica naroda. Druga trula je bila klanica naroda. To me nisu ucili u skoli, video sam.

miki

pre 6 godina

Прочитајте Дучића и све ће вам бити јасно ко је то радио на само свом циљу, а ко је дао све што је имао за ту пропалу идеју Југословенства.

Don Quijote

pre 6 godina

Odličan pisac ali veliki nacionalista, da ne kažem šovinista sa sumnjivim moralnim pedigreom. Negde sam pročitao da ga je navodno prilikom posete Golom otoku, udbaški general Jovo Kapičić ućutkao kad se ovaj nešto bunio rečima - tebi je bolje da ćutiš da ne bi pričali kako si cinkario prijatelje!?

Momica

pre 6 godina

Srbi nisu nikad bili protriv YU e kad se raspala hteli su gde su Srbi,a Hrvati su silom bili u YU i kad se ukazala prilika onda su otišli!

ljubomir

pre 6 godina

Gospodine Mihajloviću, ideju jugslovenstva nisu uništili narodi već njihova elita! Ideja je uvek imala protivnike na svim stranama ali je ipak opstala skoro 70 godina! Bez obzira što se tragično urušila, ona je omogućila svim narodima, da ostvre najveće domete u svim sferama! Najveća imena u kulturi su stvarala u tom ambijentu! Danas, države nastale na raspadu te ideje su u kulturnom pogledu, civilizacijskom...Nula!! To što lažu sebe da će ulaskom u EU ili one koje su već tamo, biti fini i kulturni...samo je dokaz ..Inferiornosti u svakom pogledu!!

.

budimo realni

pre 6 godina

Ustav je nastao po volji nacionalista iz svih republika i pokrajina tadasnje drzave.
(1974, 25. oktobar 2017 21:43)

Pa kako je mogao biti po volji Srba, kada bi ih po tom Ustavu 40% ostalo van matice?

Miki

pre 6 godina

pa da, vidiš slažemo se u nečemu, i ja krivim njegovu generaciju za propast Jugoslavije kao i što je i sam donekle priznao. Moja generacija se nije pitala, nego su nam samo uvalili puške...

dimitor gradina

pre 6 godina

Jugoslavija je nastala voljom Sjedinjenih Država. Oni su bili najmoćnija pobednička sila WWI i za sve su se pitali tj. sve su oni kreirali. Kada je ta volja promenila pravac, Jugoslavija je bila osuđena na propast. Zašto je to bilo u krvi i ognju ima malo zasluga balkanski mentalitet i malo više odluka te najmoćnije volje. Ostalo je samo bila neophodna predstava, na našu žalost, krvava i strašna.

banacanin

pre 6 godina

razbile je komunistickonacinalisticke elite koje su se obogatile na pljacki i rasturanju drzave a obican narod je ovca po obicaju

Netacno

pre 6 godina

Tehnicki, Mihailovic nije u pravu. Jugoslaviju je razbila, pod jedan, SLOVENIJA, u kojoj su Jansa, Mladina i slicni poceli svoje razbijacke aktivnosti jos pocetkom 80-ih! U Hrvatskoj je dugo trajala tzv. hrvatska sutnja, sve do pod kraj 80-ih, a i tada su svoj separatizam uvek SLEPALI uz slovenacki! Zasto? Hrvatska nikad ne bi sama krenula u secesiju, zbog endehazijske stigme, Slovenci su im bili potrebni kao predvodnici razbijanja Jugoslavije, isto kao sto ce kasnije i bh-muslimani slediti Tudjmana. Drugi glavni razbijac NIJE Amerika, kako mnogi retroaktivno utvrdjuju! NEMACKA je, u svom revansizmu, protiv volje svih ostalih gurala slovenacki, i posebno hrvatski secesionizam. SAD su se aktivno ukljucile u balkanska desavanja tek dolaskom Klintona 1992.godine, i to zato da ne bi Nemcima prepustili ceo balkanski prostor! Srbi, da li su oni razbili Jugoslaviju? Pa, u Srbiji jos postoji Jugoslavija! Place se za Titom, ugadja se svima drugima - a Srbima sta ostane. Mihailovica sto se tice - kako je dospeo na Goli Otok, da li je on bio komunisticki vernik, jer su tamo samo takve slali, kad se nisu izmedju dve ljubavi mogli da opredele! Svoj komunisticki fanatizam Mihailovic je zadrzao: voli da oponira svojima, a svojima cak smatra samo Srbe iz Srbije, za ostale ne mari! On je, dakle, zastupnik SRBIJANSTVA, srpstvo mu nije na srcu. Za kraj, on se ocito radovao raspadu Jugoslavije, tako da nije na njemu da ocenjuje ko je kriv. Ustvari, on bi mogao reci ko je za to, eto, ZASLUZAN!