Aktuelno

Ponedeljak, 09.10.2017.

10:23

Komšije napravile pola miliona Audija

Izvor: B92

Komšije napravile pola miliona Audija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Radovan

pre 6 godina

(Miksi, 10. oktobar 2017 19:36)

Sve što je srpska nauka u proizvodnim firmama napravila, dato je Slovencima posle 1945:
-pancirni čelici i trafo limovi iz željezare Smederevo
-fabrika kamiona PIONIR iz koje je nastao TAM

-ugašene ili preseljene fabrike aviona i motora za avione i mnoge druge fabrike,pogoni,mlinovi koji su preseljeni u druge republike.

Dođu nam 2002. svršeni studenti mašinstva, mi im damo radni sto,moćan računar,moćan 3d program za modeliranje,ozbiljnu stručnu biblioteku, a on igra pucačke video igrice,visi na internetu, kasnije su kačili svoje obnažene fotografije na internetu,itd.

Države koje su vodile osvajačke ratove su bogate.
Države koje su vodile odbrambene ratove su siromašne.
Zašto je tako i kako se to postiglo?

Miksi

pre 6 godina

Ja razumem zelju mnogih da Srbija nesto napravi svoje ali isto tako bih voleo da oni razumeju da Srbija nema kadra da dizajnira i napravi neki proizvod koji bi svima bio potreban i koji bi bio konkurentan ne po ceni vec po kvalitetu. To Srbija ne moze da izvede nazalost. Mogu da se prave neki poluproizvodi koji ce se nametati stanovnistvu da kupi tako sto ce se zabraniti uvoz ili oporezovati konkurencija i to je to.

Sada da uzmete sve Srpske strucnjake u automotivnoj industriji po celom svetu i da im kazete da dizajniraju, inzenjiraju i proizvedu moderan i kvalitetan automobil oni to ne bi mogli. Nasi cuveni programeri koji rade za strane evropske firme prave poluproizvode samo jako jeftine pa mogu da konkurisu na trzistu po ceni ali ne po kvalitetu. Intel i Microsoft kod nas je nista drugo nego filter za mega talente da ih prebace u USA, svi ostali rade na nekim vec postojecim idejama i stvarima ili na throw-away projektima.

Mi smo zemlja napolitanki, sve sto mi znamo je da kupimo tri decenije stare rashodovane masine i pravimo ono sto su drugi radli pre isto toliko godina. Mi nikako nismo zemlja invacija i dizajna vec samo outsorsing prilika jeftine radne snage. Plata motaca kablova u Novom Sadu je identicna zvanicnoj plati radnika u Foxconnu koji sastavlja iPhone.

NikolaSU

pre 6 godina

"Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!"
Razlika izmedju nas i njih je sto oni nisu povecavali naglo plate nego su obarali dug zemlje. Oni sada skoro da nemaju dug i najurili su MMF a gde smo mi? U jednom trenutnku njima ce poceti naglo da rastu plate a ionako zive mnogo bolje od nas jer su cene jeftinije nego kod nas.

smuki

pre 6 godina

@dex

Pa gde sam ja spomenuo da domaci privatnik gradi Srbiju? Mislio sam na drzavu da prevashodno uzme barjak. Kapitalizam sluzi iskljucivo u akumulaciji kapitala. Ogromni kapital koji menja stanje na terenu je od pamtiveka dirigovan dok su mrvice ostavljene ovakvim kao vas da misle da sistem ponude i potraznje radi.

Chiki

pre 6 godina

@Radovan

Potrosacka korpa u Madjarskoj veca? Jes ti bio tamo nekad? Ja cesto idem tamo i imam problem da nadjem nesto sto je skuplje (ili ajd da kazemo znacajnije skuplje) nego u Srbiji.

Oliver

pre 6 godina

@ alex,
Matematika Vam nije jaca strana, zato i pljujete ovakvu vest. 2017 - 1998 = 19 . Obim proizvodnje danas i na pocetku sigurno nije isti, tako da ne moze da se gleda komada/mesecu. Plus, ne proizvode samo automobile vec i motore koji se izvoze cak i za Kinu.
Za ove sto kazu da proizvode sta ne mogu da kupe... Zar mislite da svaki radnik u nemackom Audiju moze da priusti nov Audi???
Svaka cast Madjarima. Daleko smo mi od njih - nazalost.

Radovan

pre 6 godina

(Csaba Toth, 9. oktobar 2017 14:50)

Prodajna cena auta = proizvodna cena x 6.

U proizvodnu cenu ulazi sve što ste nabrojali u svojim komentarima, sitni porezi prema državi, kooperanti,njihovi delovi,plate radnika,energenti(struja,gas,voda),rad postrojenja, sve što je potrebno da se napravi auto na traci bez neproizvodnih radnika.

Plate u Mađarskoj su veće jer je tamo potrošačka korpa za život skuplja nego u Srbiji.
Kada su pitali FIAT zašto plata radnika nije ista sa italijanskim radnikom, oni su odgovorili da je tamo hleb 1€, a ovde 0,5€.

Vladimir Gornji Milanovac

pre 6 godina

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.
(Radovan, 9. oktobar 2017 13:21)


Mozes li nam Radovane reci kolika je sada nezaposlenost u Madjarskoj,jel i dalje ispod 5% ili je mozda vec pala ispod 4%?Ustvari kolika god da je po definiciji ekonomske struke to se zove PUNA ZAPOSLENOST!Da ne govorimo o mogucnostima koje su im na raspolaganju sa Madjarskim pasosem a koje mi imamo sa Srpskim?Nemoj biti zavidan i ne pricaj gluposti,mozda i jesu proizvodili ali kao I mi nekoliko decenija isti model Zastave i FAP,jel to realno i odrzivo?!Drago mi je zbog nasih severnih suseda i zelim im u buducnosti vecu kupovnu moc jer veca kupovna moc znaci i vece trziste za nase firme!
P.S. Sto je taj komunizam u Istocnoj Evropi propao ako je bio tako dobar?

Dex

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.
(smuki, 09. oktobar 2017 11:40)

Sam si rekao, nijedan, samim tim ni nas privatnik. Zapravo, kod nasih su uslovi rada i plate najgori. Toliko su razvili drzavu da su svercovali, izvozili nas novac na Kipar, finansirali prvo Milosevica, pa radikale, pa DS, sad opet radikale... Naravno, domacu marku automobila vise nikad neces videti. Cak i smesna Zastava je koristila stranu tehnologiju. A nije da ne moze, kad jedan hrvatski Rimac proizvodi najmodernija i najsnaznija vozila, plus izvozi tehnologiju zapadnjacima (zamisli to kod nas). Ako je san poredjenje s Madjarskom, Hrvatskom, Slovackom, Rumunijom... Laku noc.

Mladen

pre 6 godina

Zamolio bih gospodina Radovana da mi kaze kakav je bio odnos - prosecna plata/potrosacka korpa u Madjarskoj do te 1991 kada su proizvodili za svoju drzavu, a kakav je sada? I koliko sada imaju nezaposlenih?

Boyka

pre 6 godina

Sve je to lepo ima posla i plata je redovna al većina radnika te fabrike nije u stanju da kupi nov autu koji se tu proizvodi,i nikad neće ni biti

realno

pre 6 godina

Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!

vlada

pre 6 godina

@ivan

Mislis Sovjete, nije isto Sovjetski Savez i Rusija. Inace evo u Becu i okolini pogotovo ceo Burgenland je prepun madjara koji voze preko granice i po dva ipo sata na posao jer rade u Austriji. Ako ides kroz Madjarsku neki put prema Austriji idi magistralom M53 mislim da se zove. Pa pogledaj sela i gradice pa se uveri i sam u njihov progres. Da prespavas par sati i da se probudis da nije natpisa ne bi ni znao da si u Madjarsku presao.

Csaba Toth

pre 6 godina

Kakve mizerne plate? Kakvih 800 EUR? Kakve subvencije? Pa neki tu osporavaju nase uspehe tu u Madjarskoj dostizene za 26 godina saradnje, kao da je Audi samo Nemacki uspeh. Pogledao sam godisnji report za 2016. Audi Hungaria Motor Kft. Profit posle poreza> 342 MEUR, investicije>206 MEUR, plate> 305 MEUR, socialni porez na plate placeno od strane Audija drzavi> 70 MEUR. Prosecna NETO plata fizickih zaposlenika po novinama za 2016 1050 EUR/mesec, ne-fizickih 1550 EUR/mesec. Plate su rasle 5% od prosle godine a porezi pali. Audi radi u zemlji gde je porez na profit najmanji od svih OECD zemalja> 9%. Porez na licni dohodak> jedinstveno 15%. Na tim porezima smo radili 28 godina. Bilans budzeta do Avgusta +1.5% GDP-a. Da li to razumete sta to znaci? Subvencije iste kao u Nemackoj> kod otvaranja fabrike, investicija i angaziranja nove radne snage. Subvencije idu na notifikaciu u Brisel, samo sa njihovom dozvolom. Okanite se tih gluposti da su multi firme neko zlo i samo vade profit. Porez na profit u razvijenim zemljama samo daje 5%-7% drzavnog dohotka. Porez na promet, i na zivu snagu, to je veliki porez a to multi firme moraju uplatiti do poslednjeg centa.

Csaba Tóth

pre 6 godina

Audi, Mercedes, Opel, Suzuki daje 5% Madjarskog GDP-a. Prosecna plata fizickog radnika u Audiju je neto 1050 EUR (+premijum, kafeterija itd.). Neto plata ne-fizickog radnika je 1550 EUR (+premijum, kafeterija, mobil, kola, stan itd). Djer je mali grad poput Subotice, Audi joj je uplatila 5 miliona EUR u lokalnim porezima prosle godine. Audi je konstantno najpozeljnije radno mesto u Madjarskoj kod mladih posle fakulteta. 60% komponenata Audi TT-a dolazi od dobavljaca iz Madjarske, dobar deo njih su lokalne male firme. Pored 6000 zaposlenika, jos odprilike 18000 ljudi radi za Audi preko dobavljaca. Audi fabrika u Djeru je najveca fabrika na svetu od svih brandova po broju proizvodjenih motora. Audi u Madjarskoj je fantasticna i pozitivna prica po svakom pogledu. Behold the rise of Central Europe!

Domaćin

pre 6 godina

@logično pitanje: plata je u proseku oko 850e radnika na proizvodnoj traci, ali ih na po 3 meseca šalju u centralu u Ingolštat gde i dalje imaju istu platu, dok nemačke kolege za isti posao dobijaju oko 1800e neto mesečno, plus gomila beneficija za koje su se izborili nemački sindikati. Da Audi sutra otvori fabriku u Srbiji, radnici bi imali platu kao i sada u Fiatu u Kragujevcu jer niko nije lud da plaća više nego što je dovoljno da bi ljudi stali u red za posao.

Radovan

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivan NG, 9. oktobar 2017 10:40)

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.

zz

pre 6 godina

logicno pitanje@

koliko sam ja upoznat firme koje posluju u madjarskoj koje izradjuju delove za velike igrace kao sto su BMW,Daimler,Audi...plata radnika na liniji(operatera) je izmedju 600-700 evra.

e sad ovi sto prave automobile logicno je da nemaju ispod 700 evra mesecno,to je ja mislim najmanja plata operatera na liniji u toj raboti,a mozda i mnogo veca,posto prave motore od preko 600KS.

pa upredite sa fiatom u srbiji koji placa 300e radnike...i u ostalim nemackim firmama koje posluju u srbiji,operateri nemaju sanse da dobiju vise od 350e kesha na ruke!!...e to je ta razlika madjari su u EU,a mi smo u cvorkovoj bari!!!

a niko od novinare ne sme da postavi takvo pitanje recimo A,Vucicu!...zasto operateri u rumuniji,madjarskoj....itd. imaju duplo vecu platu od operatera u srbiji,A ISTE FIRME!!! u srbiji imate istu nemacku firmu kao i u rumuniji,kod nas 300e u rumuniji 600e????

Baba Vanga

pre 6 godina

Cekajte malo.... sad za 2-3..... 7-8 godina kada krene Fiat 500L U Rusiju ima da budemo ekonoski sabljasti tigar...bice nas sramota koliko nam dobro ide i koliko ce mo da pravimo Fiata.......

obi van

pre 6 godina

"sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje..."
Politika ti baš nije jača strana - Mađarska je jedina zemlja bivšeg Varšavskoj Pakta koja nije "šutnula" Ruse.
Putin i Orban se redovno sastaju i Mađarska otvoreno ignoriše EU sankcije.
Takođe Marka Audi bilježi ove godine gubitke, tako da je pitanje šta će od toga zaraziti

Đerekare

pre 6 godina

@Ivan NG
"nije ovo autosovinizam"

Naravno da nije. Autošoviniyam bi bio kada bi naše republičke i lokalne vlasti, javna i državna preduzeća kupovali isključivo fiat 500 L koji se proizvodi (čitaj: sklapa) u Srbiji.

smuki

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.

Miki

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene. 
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
(Ivan NG, 09. oktobar 2017 10:40)

Njima je to bilo nametnuto dok su kod nas oberucke prihvatili. Oni su od pocetka bili protiv toga dok su se kod nas kleli u to. Imaju i ,, zapadnjacki mentalitet'' zdog dugogodisnjeg uticaja Beca dok su se naseg mentaliteta gnusali i turci. Zato smo tu i gde jesmo i necemo se jos dugo maknuti iz ovog blata.

Ivan NG

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.

Ivan NG

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.

Miki

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene. 
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
(Ivan NG, 09. oktobar 2017 10:40)

Njima je to bilo nametnuto dok su kod nas oberucke prihvatili. Oni su od pocetka bili protiv toga dok su se kod nas kleli u to. Imaju i ,, zapadnjacki mentalitet'' zdog dugogodisnjeg uticaja Beca dok su se naseg mentaliteta gnusali i turci. Zato smo tu i gde jesmo i necemo se jos dugo maknuti iz ovog blata.

Domaćin

pre 6 godina

@logično pitanje: plata je u proseku oko 850e radnika na proizvodnoj traci, ali ih na po 3 meseca šalju u centralu u Ingolštat gde i dalje imaju istu platu, dok nemačke kolege za isti posao dobijaju oko 1800e neto mesečno, plus gomila beneficija za koje su se izborili nemački sindikati. Da Audi sutra otvori fabriku u Srbiji, radnici bi imali platu kao i sada u Fiatu u Kragujevcu jer niko nije lud da plaća više nego što je dovoljno da bi ljudi stali u red za posao.

Csaba Tóth

pre 6 godina

Audi, Mercedes, Opel, Suzuki daje 5% Madjarskog GDP-a. Prosecna plata fizickog radnika u Audiju je neto 1050 EUR (+premijum, kafeterija itd.). Neto plata ne-fizickog radnika je 1550 EUR (+premijum, kafeterija, mobil, kola, stan itd). Djer je mali grad poput Subotice, Audi joj je uplatila 5 miliona EUR u lokalnim porezima prosle godine. Audi je konstantno najpozeljnije radno mesto u Madjarskoj kod mladih posle fakulteta. 60% komponenata Audi TT-a dolazi od dobavljaca iz Madjarske, dobar deo njih su lokalne male firme. Pored 6000 zaposlenika, jos odprilike 18000 ljudi radi za Audi preko dobavljaca. Audi fabrika u Djeru je najveca fabrika na svetu od svih brandova po broju proizvodjenih motora. Audi u Madjarskoj je fantasticna i pozitivna prica po svakom pogledu. Behold the rise of Central Europe!

zz

pre 6 godina

logicno pitanje@

koliko sam ja upoznat firme koje posluju u madjarskoj koje izradjuju delove za velike igrace kao sto su BMW,Daimler,Audi...plata radnika na liniji(operatera) je izmedju 600-700 evra.

e sad ovi sto prave automobile logicno je da nemaju ispod 700 evra mesecno,to je ja mislim najmanja plata operatera na liniji u toj raboti,a mozda i mnogo veca,posto prave motore od preko 600KS.

pa upredite sa fiatom u srbiji koji placa 300e radnike...i u ostalim nemackim firmama koje posluju u srbiji,operateri nemaju sanse da dobiju vise od 350e kesha na ruke!!...e to je ta razlika madjari su u EU,a mi smo u cvorkovoj bari!!!

a niko od novinare ne sme da postavi takvo pitanje recimo A,Vucicu!...zasto operateri u rumuniji,madjarskoj....itd. imaju duplo vecu platu od operatera u srbiji,A ISTE FIRME!!! u srbiji imate istu nemacku firmu kao i u rumuniji,kod nas 300e u rumuniji 600e????

Csaba Toth

pre 6 godina

Kakve mizerne plate? Kakvih 800 EUR? Kakve subvencije? Pa neki tu osporavaju nase uspehe tu u Madjarskoj dostizene za 26 godina saradnje, kao da je Audi samo Nemacki uspeh. Pogledao sam godisnji report za 2016. Audi Hungaria Motor Kft. Profit posle poreza> 342 MEUR, investicije>206 MEUR, plate> 305 MEUR, socialni porez na plate placeno od strane Audija drzavi> 70 MEUR. Prosecna NETO plata fizickih zaposlenika po novinama za 2016 1050 EUR/mesec, ne-fizickih 1550 EUR/mesec. Plate su rasle 5% od prosle godine a porezi pali. Audi radi u zemlji gde je porez na profit najmanji od svih OECD zemalja> 9%. Porez na licni dohodak> jedinstveno 15%. Na tim porezima smo radili 28 godina. Bilans budzeta do Avgusta +1.5% GDP-a. Da li to razumete sta to znaci? Subvencije iste kao u Nemackoj> kod otvaranja fabrike, investicija i angaziranja nove radne snage. Subvencije idu na notifikaciu u Brisel, samo sa njihovom dozvolom. Okanite se tih gluposti da su multi firme neko zlo i samo vade profit. Porez na profit u razvijenim zemljama samo daje 5%-7% drzavnog dohotka. Porez na promet, i na zivu snagu, to je veliki porez a to multi firme moraju uplatiti do poslednjeg centa.

Baba Vanga

pre 6 godina

Cekajte malo.... sad za 2-3..... 7-8 godina kada krene Fiat 500L U Rusiju ima da budemo ekonoski sabljasti tigar...bice nas sramota koliko nam dobro ide i koliko ce mo da pravimo Fiata.......

smuki

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.

Đerekare

pre 6 godina

@Ivan NG
"nije ovo autosovinizam"

Naravno da nije. Autošoviniyam bi bio kada bi naše republičke i lokalne vlasti, javna i državna preduzeća kupovali isključivo fiat 500 L koji se proizvodi (čitaj: sklapa) u Srbiji.

Radovan

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivan NG, 9. oktobar 2017 10:40)

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.

Vladimir Gornji Milanovac

pre 6 godina

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.
(Radovan, 9. oktobar 2017 13:21)


Mozes li nam Radovane reci kolika je sada nezaposlenost u Madjarskoj,jel i dalje ispod 5% ili je mozda vec pala ispod 4%?Ustvari kolika god da je po definiciji ekonomske struke to se zove PUNA ZAPOSLENOST!Da ne govorimo o mogucnostima koje su im na raspolaganju sa Madjarskim pasosem a koje mi imamo sa Srpskim?Nemoj biti zavidan i ne pricaj gluposti,mozda i jesu proizvodili ali kao I mi nekoliko decenija isti model Zastave i FAP,jel to realno i odrzivo?!Drago mi je zbog nasih severnih suseda i zelim im u buducnosti vecu kupovnu moc jer veca kupovna moc znaci i vece trziste za nase firme!
P.S. Sto je taj komunizam u Istocnoj Evropi propao ako je bio tako dobar?

NikolaSU

pre 6 godina

"Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!"
Razlika izmedju nas i njih je sto oni nisu povecavali naglo plate nego su obarali dug zemlje. Oni sada skoro da nemaju dug i najurili su MMF a gde smo mi? U jednom trenutnku njima ce poceti naglo da rastu plate a ionako zive mnogo bolje od nas jer su cene jeftinije nego kod nas.

realno

pre 6 godina

Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!

Mladen

pre 6 godina

Zamolio bih gospodina Radovana da mi kaze kakav je bio odnos - prosecna plata/potrosacka korpa u Madjarskoj do te 1991 kada su proizvodili za svoju drzavu, a kakav je sada? I koliko sada imaju nezaposlenih?

Dex

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.
(smuki, 09. oktobar 2017 11:40)

Sam si rekao, nijedan, samim tim ni nas privatnik. Zapravo, kod nasih su uslovi rada i plate najgori. Toliko su razvili drzavu da su svercovali, izvozili nas novac na Kipar, finansirali prvo Milosevica, pa radikale, pa DS, sad opet radikale... Naravno, domacu marku automobila vise nikad neces videti. Cak i smesna Zastava je koristila stranu tehnologiju. A nije da ne moze, kad jedan hrvatski Rimac proizvodi najmodernija i najsnaznija vozila, plus izvozi tehnologiju zapadnjacima (zamisli to kod nas). Ako je san poredjenje s Madjarskom, Hrvatskom, Slovackom, Rumunijom... Laku noc.

Chiki

pre 6 godina

@Radovan

Potrosacka korpa u Madjarskoj veca? Jes ti bio tamo nekad? Ja cesto idem tamo i imam problem da nadjem nesto sto je skuplje (ili ajd da kazemo znacajnije skuplje) nego u Srbiji.

obi van

pre 6 godina

"sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje..."
Politika ti baš nije jača strana - Mađarska je jedina zemlja bivšeg Varšavskoj Pakta koja nije "šutnula" Ruse.
Putin i Orban se redovno sastaju i Mađarska otvoreno ignoriše EU sankcije.
Takođe Marka Audi bilježi ove godine gubitke, tako da je pitanje šta će od toga zaraziti

Oliver

pre 6 godina

@ alex,
Matematika Vam nije jaca strana, zato i pljujete ovakvu vest. 2017 - 1998 = 19 . Obim proizvodnje danas i na pocetku sigurno nije isti, tako da ne moze da se gleda komada/mesecu. Plus, ne proizvode samo automobile vec i motore koji se izvoze cak i za Kinu.
Za ove sto kazu da proizvode sta ne mogu da kupe... Zar mislite da svaki radnik u nemackom Audiju moze da priusti nov Audi???
Svaka cast Madjarima. Daleko smo mi od njih - nazalost.

vlada

pre 6 godina

@ivan

Mislis Sovjete, nije isto Sovjetski Savez i Rusija. Inace evo u Becu i okolini pogotovo ceo Burgenland je prepun madjara koji voze preko granice i po dva ipo sata na posao jer rade u Austriji. Ako ides kroz Madjarsku neki put prema Austriji idi magistralom M53 mislim da se zove. Pa pogledaj sela i gradice pa se uveri i sam u njihov progres. Da prespavas par sati i da se probudis da nije natpisa ne bi ni znao da si u Madjarsku presao.

Miksi

pre 6 godina

Ja razumem zelju mnogih da Srbija nesto napravi svoje ali isto tako bih voleo da oni razumeju da Srbija nema kadra da dizajnira i napravi neki proizvod koji bi svima bio potreban i koji bi bio konkurentan ne po ceni vec po kvalitetu. To Srbija ne moze da izvede nazalost. Mogu da se prave neki poluproizvodi koji ce se nametati stanovnistvu da kupi tako sto ce se zabraniti uvoz ili oporezovati konkurencija i to je to.

Sada da uzmete sve Srpske strucnjake u automotivnoj industriji po celom svetu i da im kazete da dizajniraju, inzenjiraju i proizvedu moderan i kvalitetan automobil oni to ne bi mogli. Nasi cuveni programeri koji rade za strane evropske firme prave poluproizvode samo jako jeftine pa mogu da konkurisu na trzistu po ceni ali ne po kvalitetu. Intel i Microsoft kod nas je nista drugo nego filter za mega talente da ih prebace u USA, svi ostali rade na nekim vec postojecim idejama i stvarima ili na throw-away projektima.

Mi smo zemlja napolitanki, sve sto mi znamo je da kupimo tri decenije stare rashodovane masine i pravimo ono sto su drugi radli pre isto toliko godina. Mi nikako nismo zemlja invacija i dizajna vec samo outsorsing prilika jeftine radne snage. Plata motaca kablova u Novom Sadu je identicna zvanicnoj plati radnika u Foxconnu koji sastavlja iPhone.

Radovan

pre 6 godina

(Csaba Toth, 9. oktobar 2017 14:50)

Prodajna cena auta = proizvodna cena x 6.

U proizvodnu cenu ulazi sve što ste nabrojali u svojim komentarima, sitni porezi prema državi, kooperanti,njihovi delovi,plate radnika,energenti(struja,gas,voda),rad postrojenja, sve što je potrebno da se napravi auto na traci bez neproizvodnih radnika.

Plate u Mađarskoj su veće jer je tamo potrošačka korpa za život skuplja nego u Srbiji.
Kada su pitali FIAT zašto plata radnika nije ista sa italijanskim radnikom, oni su odgovorili da je tamo hleb 1€, a ovde 0,5€.

Radovan

pre 6 godina

(Miksi, 10. oktobar 2017 19:36)

Sve što je srpska nauka u proizvodnim firmama napravila, dato je Slovencima posle 1945:
-pancirni čelici i trafo limovi iz željezare Smederevo
-fabrika kamiona PIONIR iz koje je nastao TAM

-ugašene ili preseljene fabrike aviona i motora za avione i mnoge druge fabrike,pogoni,mlinovi koji su preseljeni u druge republike.

Dođu nam 2002. svršeni studenti mašinstva, mi im damo radni sto,moćan računar,moćan 3d program za modeliranje,ozbiljnu stručnu biblioteku, a on igra pucačke video igrice,visi na internetu, kasnije su kačili svoje obnažene fotografije na internetu,itd.

Države koje su vodile osvajačke ratove su bogate.
Države koje su vodile odbrambene ratove su siromašne.
Zašto je tako i kako se to postiglo?

Boyka

pre 6 godina

Sve je to lepo ima posla i plata je redovna al većina radnika te fabrike nije u stanju da kupi nov autu koji se tu proizvodi,i nikad neće ni biti

smuki

pre 6 godina

@dex

Pa gde sam ja spomenuo da domaci privatnik gradi Srbiju? Mislio sam na drzavu da prevashodno uzme barjak. Kapitalizam sluzi iskljucivo u akumulaciji kapitala. Ogromni kapital koji menja stanje na terenu je od pamtiveka dirigovan dok su mrvice ostavljene ovakvim kao vas da misle da sistem ponude i potraznje radi.

Radovan

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivan NG, 9. oktobar 2017 10:40)

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.

obi van

pre 6 godina

"sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje..."
Politika ti baš nije jača strana - Mađarska je jedina zemlja bivšeg Varšavskoj Pakta koja nije "šutnula" Ruse.
Putin i Orban se redovno sastaju i Mađarska otvoreno ignoriše EU sankcije.
Takođe Marka Audi bilježi ove godine gubitke, tako da je pitanje šta će od toga zaraziti

smuki

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.

Ivan NG

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene.
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.

Radovan

pre 6 godina

(Csaba Toth, 9. oktobar 2017 14:50)

Prodajna cena auta = proizvodna cena x 6.

U proizvodnu cenu ulazi sve što ste nabrojali u svojim komentarima, sitni porezi prema državi, kooperanti,njihovi delovi,plate radnika,energenti(struja,gas,voda),rad postrojenja, sve što je potrebno da se napravi auto na traci bez neproizvodnih radnika.

Plate u Mađarskoj su veće jer je tamo potrošačka korpa za život skuplja nego u Srbiji.
Kada su pitali FIAT zašto plata radnika nije ista sa italijanskim radnikom, oni su odgovorili da je tamo hleb 1€, a ovde 0,5€.

Boyka

pre 6 godina

Sve je to lepo ima posla i plata je redovna al većina radnika te fabrike nije u stanju da kupi nov autu koji se tu proizvodi,i nikad neće ni biti

Miki

pre 6 godina

Madjari krenuli tim putem, a Srbi putem kojim ih je poveo Sloba i ovaj danasnji, sto ne sme ime da mu se spomene. 
Gledajte dragi sugradjani, kako jedna zemlja koja je sutnula komunizam i ruse u d..e, napreduje, a vi se busajte u junacka prsa i patite za tim vremenom. Svaka cast Madjarima. I ne, nije ovo autosovinizam, ovo je samokritika. Ogromna razlika, a koju ne primecuju tzv. patriJote.
(Ivan NG, 09. oktobar 2017 10:40)

Njima je to bilo nametnuto dok su kod nas oberucke prihvatili. Oni su od pocetka bili protiv toga dok su se kod nas kleli u to. Imaju i ,, zapadnjacki mentalitet'' zdog dugogodisnjeg uticaja Beca dok su se naseg mentaliteta gnusali i turci. Zato smo tu i gde jesmo i necemo se jos dugo maknuti iz ovog blata.

zz

pre 6 godina

logicno pitanje@

koliko sam ja upoznat firme koje posluju u madjarskoj koje izradjuju delove za velike igrace kao sto su BMW,Daimler,Audi...plata radnika na liniji(operatera) je izmedju 600-700 evra.

e sad ovi sto prave automobile logicno je da nemaju ispod 700 evra mesecno,to je ja mislim najmanja plata operatera na liniji u toj raboti,a mozda i mnogo veca,posto prave motore od preko 600KS.

pa upredite sa fiatom u srbiji koji placa 300e radnike...i u ostalim nemackim firmama koje posluju u srbiji,operateri nemaju sanse da dobiju vise od 350e kesha na ruke!!...e to je ta razlika madjari su u EU,a mi smo u cvorkovoj bari!!!

a niko od novinare ne sme da postavi takvo pitanje recimo A,Vucicu!...zasto operateri u rumuniji,madjarskoj....itd. imaju duplo vecu platu od operatera u srbiji,A ISTE FIRME!!! u srbiji imate istu nemacku firmu kao i u rumuniji,kod nas 300e u rumuniji 600e????

Domaćin

pre 6 godina

@logično pitanje: plata je u proseku oko 850e radnika na proizvodnoj traci, ali ih na po 3 meseca šalju u centralu u Ingolštat gde i dalje imaju istu platu, dok nemačke kolege za isti posao dobijaju oko 1800e neto mesečno, plus gomila beneficija za koje su se izborili nemački sindikati. Da Audi sutra otvori fabriku u Srbiji, radnici bi imali platu kao i sada u Fiatu u Kragujevcu jer niko nije lud da plaća više nego što je dovoljno da bi ljudi stali u red za posao.

Đerekare

pre 6 godina

@Ivan NG
"nije ovo autosovinizam"

Naravno da nije. Autošoviniyam bi bio kada bi naše republičke i lokalne vlasti, javna i državna preduzeća kupovali isključivo fiat 500 L koji se proizvodi (čitaj: sklapa) u Srbiji.

Baba Vanga

pre 6 godina

Cekajte malo.... sad za 2-3..... 7-8 godina kada krene Fiat 500L U Rusiju ima da budemo ekonoski sabljasti tigar...bice nas sramota koliko nam dobro ide i koliko ce mo da pravimo Fiata.......

Csaba Tóth

pre 6 godina

Audi, Mercedes, Opel, Suzuki daje 5% Madjarskog GDP-a. Prosecna plata fizickog radnika u Audiju je neto 1050 EUR (+premijum, kafeterija itd.). Neto plata ne-fizickog radnika je 1550 EUR (+premijum, kafeterija, mobil, kola, stan itd). Djer je mali grad poput Subotice, Audi joj je uplatila 5 miliona EUR u lokalnim porezima prosle godine. Audi je konstantno najpozeljnije radno mesto u Madjarskoj kod mladih posle fakulteta. 60% komponenata Audi TT-a dolazi od dobavljaca iz Madjarske, dobar deo njih su lokalne male firme. Pored 6000 zaposlenika, jos odprilike 18000 ljudi radi za Audi preko dobavljaca. Audi fabrika u Djeru je najveca fabrika na svetu od svih brandova po broju proizvodjenih motora. Audi u Madjarskoj je fantasticna i pozitivna prica po svakom pogledu. Behold the rise of Central Europe!

Csaba Toth

pre 6 godina

Kakve mizerne plate? Kakvih 800 EUR? Kakve subvencije? Pa neki tu osporavaju nase uspehe tu u Madjarskoj dostizene za 26 godina saradnje, kao da je Audi samo Nemacki uspeh. Pogledao sam godisnji report za 2016. Audi Hungaria Motor Kft. Profit posle poreza> 342 MEUR, investicije>206 MEUR, plate> 305 MEUR, socialni porez na plate placeno od strane Audija drzavi> 70 MEUR. Prosecna NETO plata fizickih zaposlenika po novinama za 2016 1050 EUR/mesec, ne-fizickih 1550 EUR/mesec. Plate su rasle 5% od prosle godine a porezi pali. Audi radi u zemlji gde je porez na profit najmanji od svih OECD zemalja> 9%. Porez na licni dohodak> jedinstveno 15%. Na tim porezima smo radili 28 godina. Bilans budzeta do Avgusta +1.5% GDP-a. Da li to razumete sta to znaci? Subvencije iste kao u Nemackoj> kod otvaranja fabrike, investicija i angaziranja nove radne snage. Subvencije idu na notifikaciu u Brisel, samo sa njihovom dozvolom. Okanite se tih gluposti da su multi firme neko zlo i samo vade profit. Porez na profit u razvijenim zemljama samo daje 5%-7% drzavnog dohotka. Porez na promet, i na zivu snagu, to je veliki porez a to multi firme moraju uplatiti do poslednjeg centa.

realno

pre 6 godina

Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!

Radovan

pre 6 godina

(Miksi, 10. oktobar 2017 19:36)

Sve što je srpska nauka u proizvodnim firmama napravila, dato je Slovencima posle 1945:
-pancirni čelici i trafo limovi iz željezare Smederevo
-fabrika kamiona PIONIR iz koje je nastao TAM

-ugašene ili preseljene fabrike aviona i motora za avione i mnoge druge fabrike,pogoni,mlinovi koji su preseljeni u druge republike.

Dođu nam 2002. svršeni studenti mašinstva, mi im damo radni sto,moćan računar,moćan 3d program za modeliranje,ozbiljnu stručnu biblioteku, a on igra pucačke video igrice,visi na internetu, kasnije su kačili svoje obnažene fotografije na internetu,itd.

Države koje su vodile osvajačke ratove su bogate.
Države koje su vodile odbrambene ratove su siromašne.
Zašto je tako i kako se to postiglo?

vlada

pre 6 godina

@ivan

Mislis Sovjete, nije isto Sovjetski Savez i Rusija. Inace evo u Becu i okolini pogotovo ceo Burgenland je prepun madjara koji voze preko granice i po dva ipo sata na posao jer rade u Austriji. Ako ides kroz Madjarsku neki put prema Austriji idi magistralom M53 mislim da se zove. Pa pogledaj sela i gradice pa se uveri i sam u njihov progres. Da prespavas par sati i da se probudis da nije natpisa ne bi ni znao da si u Madjarsku presao.

Mladen

pre 6 godina

Zamolio bih gospodina Radovana da mi kaze kakav je bio odnos - prosecna plata/potrosacka korpa u Madjarskoj do te 1991 kada su proizvodili za svoju drzavu, a kakav je sada? I koliko sada imaju nezaposlenih?

Vladimir Gornji Milanovac

pre 6 godina

U vreme mađarskog komunizma, Mađari su 100% pravili svoje autobuse(15000 komada godišnje),kamione(nekoliko 10000 komada),motore,brodove,mostove,itd, imali najaču tešku,srednju i laku mašinogradnju na Balkanu i u Panoniji, i njihove pare ostajale u njihovoj zemlji.

Danas su montažeri tuđeg od 1991, a mi od 2000.
Kada su šutnuli svoj ekonomsko-proizvodni sistem u kome je bilo oko 20.000 nezaposlenih, za 12 meseci dobili su 1.600.000 nezaposlenih po državnoj statistici.
(Radovan, 9. oktobar 2017 13:21)


Mozes li nam Radovane reci kolika je sada nezaposlenost u Madjarskoj,jel i dalje ispod 5% ili je mozda vec pala ispod 4%?Ustvari kolika god da je po definiciji ekonomske struke to se zove PUNA ZAPOSLENOST!Da ne govorimo o mogucnostima koje su im na raspolaganju sa Madjarskim pasosem a koje mi imamo sa Srpskim?Nemoj biti zavidan i ne pricaj gluposti,mozda i jesu proizvodili ali kao I mi nekoliko decenija isti model Zastave i FAP,jel to realno i odrzivo?!Drago mi je zbog nasih severnih suseda i zelim im u buducnosti vecu kupovnu moc jer veca kupovna moc znaci i vece trziste za nase firme!
P.S. Sto je taj komunizam u Istocnoj Evropi propao ako je bio tako dobar?

Dex

pre 6 godina

Ja sam pre za domacu proizvodnju i da ceo profit ostaje u Srbiji a ne samo mizerne plate. Ni jedan privatnik nece razvijati drzavu vec ce gledati sopstveni interes.
(smuki, 09. oktobar 2017 11:40)

Sam si rekao, nijedan, samim tim ni nas privatnik. Zapravo, kod nasih su uslovi rada i plate najgori. Toliko su razvili drzavu da su svercovali, izvozili nas novac na Kipar, finansirali prvo Milosevica, pa radikale, pa DS, sad opet radikale... Naravno, domacu marku automobila vise nikad neces videti. Cak i smesna Zastava je koristila stranu tehnologiju. A nije da ne moze, kad jedan hrvatski Rimac proizvodi najmodernija i najsnaznija vozila, plus izvozi tehnologiju zapadnjacima (zamisli to kod nas). Ako je san poredjenje s Madjarskom, Hrvatskom, Slovackom, Rumunijom... Laku noc.

Chiki

pre 6 godina

@Radovan

Potrosacka korpa u Madjarskoj veca? Jes ti bio tamo nekad? Ja cesto idem tamo i imam problem da nadjem nesto sto je skuplje (ili ajd da kazemo znacajnije skuplje) nego u Srbiji.

NikolaSU

pre 6 godina

"Pre neki dan bila vest da je u Madjarskoj prosecna neto plata 650E posle 20 godina u EU sa Mercedesom, Audijem, Suzukijem, banjama, Budimpestom, njivama i sto je najvaznije sa svescu stanovnista ... Cemu onda mi u Srbistanu da se nadamo sa kablovima, carapama, nudlama , raznim Vazduplohovima i zirafom u Jagodini ?!"
Razlika izmedju nas i njih je sto oni nisu povecavali naglo plate nego su obarali dug zemlje. Oni sada skoro da nemaju dug i najurili su MMF a gde smo mi? U jednom trenutnku njima ce poceti naglo da rastu plate a ionako zive mnogo bolje od nas jer su cene jeftinije nego kod nas.

Miksi

pre 6 godina

Ja razumem zelju mnogih da Srbija nesto napravi svoje ali isto tako bih voleo da oni razumeju da Srbija nema kadra da dizajnira i napravi neki proizvod koji bi svima bio potreban i koji bi bio konkurentan ne po ceni vec po kvalitetu. To Srbija ne moze da izvede nazalost. Mogu da se prave neki poluproizvodi koji ce se nametati stanovnistvu da kupi tako sto ce se zabraniti uvoz ili oporezovati konkurencija i to je to.

Sada da uzmete sve Srpske strucnjake u automotivnoj industriji po celom svetu i da im kazete da dizajniraju, inzenjiraju i proizvedu moderan i kvalitetan automobil oni to ne bi mogli. Nasi cuveni programeri koji rade za strane evropske firme prave poluproizvode samo jako jeftine pa mogu da konkurisu na trzistu po ceni ali ne po kvalitetu. Intel i Microsoft kod nas je nista drugo nego filter za mega talente da ih prebace u USA, svi ostali rade na nekim vec postojecim idejama i stvarima ili na throw-away projektima.

Mi smo zemlja napolitanki, sve sto mi znamo je da kupimo tri decenije stare rashodovane masine i pravimo ono sto su drugi radli pre isto toliko godina. Mi nikako nismo zemlja invacija i dizajna vec samo outsorsing prilika jeftine radne snage. Plata motaca kablova u Novom Sadu je identicna zvanicnoj plati radnika u Foxconnu koji sastavlja iPhone.

Oliver

pre 6 godina

@ alex,
Matematika Vam nije jaca strana, zato i pljujete ovakvu vest. 2017 - 1998 = 19 . Obim proizvodnje danas i na pocetku sigurno nije isti, tako da ne moze da se gleda komada/mesecu. Plus, ne proizvode samo automobile vec i motore koji se izvoze cak i za Kinu.
Za ove sto kazu da proizvode sta ne mogu da kupe... Zar mislite da svaki radnik u nemackom Audiju moze da priusti nov Audi???
Svaka cast Madjarima. Daleko smo mi od njih - nazalost.

smuki

pre 6 godina

@dex

Pa gde sam ja spomenuo da domaci privatnik gradi Srbiju? Mislio sam na drzavu da prevashodno uzme barjak. Kapitalizam sluzi iskljucivo u akumulaciji kapitala. Ogromni kapital koji menja stanje na terenu je od pamtiveka dirigovan dok su mrvice ostavljene ovakvim kao vas da misle da sistem ponude i potraznje radi.