Sreda, 04.10.2017.

10:39

"Izbegavan ključan odgovor, Kosovo i Katalonija su isto"

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da stav da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi zato što je Španija članica EU nema uporište u međunarodnom pravu.

Izvor: Tanjug

"Izbegavan kljuèan odgovor, Kosovo i Katalonija su isto" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

e-krem

pre 6 godina

tim pre što na Kosovu zapravo i nije bilo referenduma", dodaje on.


Covek ne zna da je na Kosovu bilo referenduma.

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије био је непризнати импровизовани референдум који је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.
...ovo od 26-30 nije tacno.Istog je dana i zapocet i zavrsen i to po svim kriterijima potrebnim za njegovo odrzavanje.Nenavodjenje njegovih nedostataka upravo govori o tome.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Postoji veliki broj komentatora koji su pravi "bukvalisti". U mom selu bukvalista označava čoveka koji je sirov i neotesan kao bukva. Mislim da je to najpreciznije tumačenje povog termina. Naravno da Katalonija i Kosovo i Metohija nisu, ne isti, već ni približan slučaj?! Medjutim, profesor Varadi, koga nešto baš i ne cenim, ne ulazi u istorijat Katalonije i Kosova i Metohije već govori da se u jednom slučaju dozvoljava nasilno otcepljenje, uz nevidjena divljaštva i varvarstva, narodu koji već ima matičnu državu a, u isto vreme poništava se referendum Katalonaca?! Naravno da su Katalonci nekada imali svoju državu a da su Kosovo i Metohija oduvek bili suverena srpska teritoroija i centar srpske državnosti, duhovnosti i kulture. Tibor Varadi ovde govori o primeni dvostrukih aršina bez namere da izjednačava Kosovo i Metohiju sa Katalonijom.

akros

pre 6 godina

"pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan."

Ovo je očigledno nepoznavanje materije. Španci nisu došli na te prostore, nego su nastali kroz kulturne, istorijske i (geo)političke korene. U Špancima ima i Katalonca i Mavara i Baska i Katoličke crkve i inkivizicije i romanskih jezika, on nije kao Srbin došao sa plemenom Slovena, i sa tim dolaskom doneo svoj identitet, nego je nastao kao produkt svih kultura koje su se naselile i pod uticajem Katoličke crkve i latinskog (romanskog) jezika napravio naciju Španaca, koju čine razni etnički identiteti, između ostalog i katalonski. S toga je taj istorijski argument izuzetno bitan, da bi se razumelo kako nastaje Španija i zbog čega duga istorija potiskivanja tih različitih kulturnih identiteta u današnjem multikulturalnom društvu izlaze kao nerešive borbe između centralne vlasti u Španiji i Katalonije.

Smislov

pre 6 godina

Sav ovaj cirkus je za unutrasnju upotrebu i politicki marketing. Raspiruju se strasti, ljudi se pale, mediji bruje a sutra kada politicari odu u EU nece valjda da se svadjaju sa domacinima kao sada pred TV kamerama. Kalimeroooooo.....

severoistok

pre 6 godina

Moze se reci da jos uvek nije ista, sve dok sirom Spanije ne izbijaju skrivene masovne grobnice sa lesevima zena, dece, i starijih ljudi. Tj. frizideri sa materijalnim dokazima o masovnim ubistvima od strane Spanskih snaga bezbednosti.
Sto se tice EU, situacija je ista izmedju Katalonije i pocetka nemira na Kosovo, gde su se sve Evropske zemlje izjasnile da je to unutrasnji problem SFRJ-SRJ.
E sto se tice legalnosti i legitimnosti, nijednoj drzavi ne moze se pripisati legitimnost ubistava sopstvenih gradjana. Ne samo sto je u slucaju Kosova stanovnistvo pretezno Albansko, nego i kad bi to stanovnistvo bilo Srpske etnicke pripadnosti, ali koje hoce da se otcepi, drzava ne bi imala pravo da se protivi koristeci vojno-policijsku silu. Na isti nacin su se od SFRJ-SRJ otcepili Makedonija i Crna Gora, sa time sto protiv otcepljenja SFRJ-SRJ nije koristila oruzanu silu (vojno-policijsku). U vreme otcepljenja, Makedonije, kasnije i Crne Gore, Srpsko stanovnistvo u tim republikama je bilo vece od Hrvatske i Kosova. Pitanje glasi, zasto se ponekad istice legalnost kao vladajuci princip, a u ostalim situacijama istice legitimitet kap princip. Za manje upucene, legalnost se odnosi na zakonsko uredjenje, a legitimnost na pravdu zasnovanu na moralnim nacelima i dobrobiti koje ponekad nije uredjeno ili se legalno uredjenje kosi sa istim.

Ja

pre 6 godina

GetToDaChoppa

Istorijom se bave istoricari, a pravnici pravom! Prema pravnim kriterijumina, potpuno je isto, jer se radi o nelegalnom i nelegitimnom separatizmu! Krse se opstevazece pravne norme zarad necijih hirova, dok narodi koji su zaista egzistencijalno ugrozeni sirom sveta, ne mogu ni da sanjaju o svojoj drzavi!

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

CRO, SLO i KiM vide legalitet u odcepljenju od YU i Srbije u Ustavu SFRJ iz 1974. godine, koji je donet
na odlikama jednopartijskih Skupstina i CK SKJ.
Po svim pravnim normama taj legalitet je pravno nistavan.

Walldorf

pre 6 godina

Gospodine Varadi, ja znam da je sve sto govorite i radite, u skladu sa nekim ciljevima na duze staze. Ipak, ovakvo nepoznavanje materije, jedan profesor ne bi smeo u javnost iznositi. Pre svega, radi sopstvenog ugleda i profesionalnog digniteta. U isti kos trpate babe i zabe, g.Varadi. Albanci sa Kosova i Metohije imaju svoju maticnu drzavu. Zove se Albanija. S'toga su oni na KiM, odnosno Srbiji, nacionalna manjina. Entitet, kako kaze g.Radovan Damjanovic.U skladu sa navedenim, Albanci sa KiM nemaju nikakvo uporiste u medjunarodnom pravu, sa koga bi krenuli u referendum o nezavisnosti.Nadam se da je to dovoljno jasno. Sto se Katalonije tice, samo malo treba prouciti istoriju Aragona i Spanije i sve ce biti jasno. Katalonija je u srednjem veku imala svoju nezavisnost i medjunarodno priznatu drzavu i oni samo traze ono sto im pripada i na sta imaju apsolutno pravo. U prilog tome govore brojni pisani dokumenti i Uporedjivati Kataloniju i samozvanu drzavu Kosovo ne bi palo na na pamet ni studentu prve godine prava. Sramota je da jedan profesor pokazuje i iskazuje ovoliku kolicinu politicki obojenog "neznanja". Stidite se svojih godina, gospodine profesore!

akros

pre 6 godina

Svaki student prava zna da su Kosovo i Katalonija dva ista slučaja. Ali, interes je taj koji je, izgleda, u EU jači od svakog prava.
(Veljko, 4. oktobar 2017 11:20) # Link komentara

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog. Trebao bi i da zna, da su Kosovo i Katalonija neuporedivi, s obzirom da takav slučaj nije bio u ovom slučaju i da Kosovo nije napravilo današnju Srbiju, nego da je danšnja, moderna Srbija, kroz Jugoslaviju stvorilo Kosovo. To su dva različita istorijska stanovišta. Katalonija ima svoj istorijski i kulturni identitet, Kosovo nema, ono se baštini na sasvim drugačijem istorijskom osnovu. S toga, to nikako ne može biti isti slučaj, može da liči, ali ne i da bude isti. Isti je bio pri raspadu Jugoslavije.

Lik

pre 6 godina

Ma stvar je više nego jasna, EU je priznala Kosovo usled pritiska Amerike i kraj priče. Sada bi nekako da se operu i to opravdaju ali ne ide, danas Katalonija a sutra ko zna ko i tome kraja nema. Sad i pojedine države izlaze iz EU i kako stvari idu, loše im se piše.

Petar S.

pre 6 godina

Nije slicno sa Krimom, u procesu odlucivanja nije ucestvovala strana sila.
(jasdf, 4. oktobar 2017 11:28)

Na kosovu je ucestvovala Amerika kao strana sila koja je (okupitala i) izgradila vojnu bazu. Naj vecu od Vjetnamskog rata. Amerika nikada nije imala bazu na Kosovu.
Amerika je i priznala nelegalno nezavisnost.

Krim sa druge strane je imao vojnu bazu SSSRa u kojoj su bili i Rusi. I to i pre i posle predaje Krima Ukrajni od strane Breznjeva.

Mada potpuno poredjenje sa Krimom je moguce tek nakon sto se Srbija (jednog dana) vrati na KiM ili bar jedan deo KiM.

E tek tad mogu u potpunosti da se porede K(r)im i KiM.

Prvo stani pred ogledalo

pre 6 godina

Ako upoznate nekog Srbina koji je živeo u Prištini tokom 90tih, pitajte ga kako je izgledao taj grad posle 19:00 časova.
Tada će vam biti jasno zašto je Kosovo specifičan slučaj.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jednostavno je. Znate, u ratovima postoje dve strane, jedna pobedjuje, druga gubi. Na kraju, strana koja gubi plaća cenu poraza. Da li je pravedno, i da li se u tom kontekstu poštuje medjunarodno pravo, uglavnom ne. U slučaju Srbije, mi smo u sukobima na Balkanu igrali na pogrešnu kartu. U regionu okruženim NATO mi smo gurali neku svoju priču, sanjali braću Ruse, čekali spas koji se nikad nije dogodio. Srbija je 90-tih bila u ratu koji je na kraju intervencijom NATO izgubila. Strateški, NATO nije smeo da dozvoli da Srbija pobedi u lokalnom sukobu i ojača, jer bi imali ruskog igrača u svom unutrašnjem dvorištu. Cena gubitka tog rata je gubitak dela teritorije (Kosovo). Tu je osnovna razlika i zato slučaj Katalonije nije i neće biti tretiran na isti način. Medjunarodno pravo u celoj priči nema nikakvu ulogu.

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Problem Katalonije je sto su na ustavnom referendumu 1978 sa preko 95% podrzali ustavni zakon po kome su deo Kraljevine Spanije. Nepunih 40 godina kasnije negiraju isti taj Ustav.
Da podsetim, prve zvanicno priznate demonstracije Albanaca su se desile 1981. Dakle samo 3 godine kasnije. A njima nikad nije ponudjen referendum kao Kataloncima. Ne bih ja mesao ta dva slucaja. Nista ne dobijamo time, naprotiv.

BgHQ

pre 6 godina

Ok.Hajde da se pozovemo na Dusanovo carstvo pa da vratimo nase vekovne teritorije u sastav Srbije.Samo sto bi u tom slucaju morali da vratimo bar Vojvodinu.Da li se mi pravimo blesavi ili smo stvarno blesavi?Da li smo vodili rat za Kosovo i izgubili ga.Jesmo i sta sad hocemo?Da ovi sto su nas pobedili nam ga vrate.Aha,hoce to.Nego sta cemo da radimo sa situacijom da su nasi domacini sa Kosova prodali sve sto su mogli za velike pare Albancima i sad se baskare po Bg i drugim gradovima tako da ako pogledate katastarske knjige tamo skoro da su Albanci potpuni vlasnici svega.

zimzeleni

pre 6 godina

Uvredjena zbog sopstvene gluposti (desetogodisnje podrske Milosevicu) i nesposobna da resi svoje probleme (Ustav i odnosi sa susedima), Srbija se sada zabavlja problemima u svetu, i svi sve znaju, sa svima smo na TI. A onda odes i pokupis platu od 200 evrica, vratis se kuci, sednes za tastaturu i krenes: Kosovo, Kosovo, Putin, Kosovo, Tramp...

gradinar

pre 6 godina

Да ли овај професор (између осталих) беше аутор оног питања које је Србија упутила међународном суду у вези са Косовом?
Онако глупаво питање ни ја не бих поставио, иако благе везе са правом немам... Питање је било формулисано тако да је дошло ко "кец на десетку" за онакав одговор "округло па на ћоше" - одговор који су сви могли да протумаче у корист Косова. Жао ми је професоре, али ту сте пали на испиту..

Mayer

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?

Statistika

pre 6 godina

Celokupno stanovnistvo Katalonije je podeljeno skoro na pola: 50% glasaca prema 50% neglasaca (koji ne podrzavaju odrzavanje referenduma). Od tih glasaca skoro 90% su ZA nezavisnost. Na Kosovu 95% izasli bi na referendum i od njih skoro 100% bili bi za nezavisnost. Slicnost izmedju Katalonije i Kosova, i bez racunanja represije, je nula.

Vladimir

pre 6 godina

@drljavi hari Srbija pokusava da objasni da su KiM i Katalonija identicne stvari i da EU ne moze na Kataloniju gledati na jedan, a na KiM na drugi nacin. Srbija se zalaze za celovitost Srbije, a Spanija je samo slucaj koji pokazuje svu dvolicnost, tj. nepostojanje medjunarodnog prava. Da li sutra Republika Srpska ima pravo kao KiM da proglasi nezavisnost posto ni BIH nije clanica EU?

asteroid

pre 6 godina

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog..
(akros, 4. oktobar 2017 13:23) # Link komentara


Postoji jedna bitna razlika. Katalonija je bila samostalna u 15-om veku, a Kosmet nije nikada bio samostalan.
(Onako samo usput, 4. oktobar 2017 13:20) # Link komentara

koga briga sta je bilo, zasto bi se sad nesto posebno postupalo zbog istorije, koja je podlozna raznim tumacenjimal. istoriju stvaraju ljudi. pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan.

akros

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?
(Mayer, 4. oktobar 2017 13:05) # Link komentara

Nije ni Erdelj nikad bio Rumunski, kao ni Banat, pa danas jesu. Mešaš babe i žabe. Država kakva je postojala pre buđenja nacionalne države i posle su dva različita pojma. Jedno su zemlje mađarske krune, a drugo su zemlje koje zaista ima u posedu mađarska država. I Vojvodina i Kosovo (kao deo osmanskog carstva) su iz tog razloga i postale autonomne pokrajine, jer su priključeni državi nakon osvajanja, a ne u prvobitnom oslobođenju. S toga imaju svoj poseban pravni i istorijski razvoj, kao regije, ne kao nacionalne države. Katalonija, tačnije kroz kurnu Aragona, ima jedan sasvim poseban istorijski razvoj. Moraš prvo da naučiš kako se u španiji gubila institucija kortesa kroz istoriju, da bi mogao uopšte i da diskutuješ o tome i upoređuješ.

Buron

pre 6 godina

Po ovoj "stručnoj" analizi medjunarodnog prava dotičnog gospodina ispada da bi Srbija i Rusija trebali biti prvi koji bi priznali neminovnu nezavisnost Katalonije.

Vuk

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 4. oktobar 2017 11:26

Ma naravno.. Jos jedna vestacki kreirana tema za skretanje paznje da cinjenice da je Vucuc napravio vladu Haradinaju zbog koga je povlacio ambadadore iz Francuske. Zatim, skretanje paznje sa ocajnog stanja u medijima , javnim preduzecina koji prave gubitak od 200 miliona evra godisnje, sa najnizeg rasta u regionu, sa ukidanja institucija, korupcije , raznih Vulina.. Kada god treba pricati o stvarnim problemima , javnosti se podastire nacionalizam i ovakve prezvakane , gubitnicke price..

Kao sto je rekao jedan od prethodnih komentara, Srbija je izgubila pravo da se poredi sa Spanijom onog trenutka kada je Miloseviceva paradrzava pocela nasiljem, ubistvima i progonima da disciplinuje Albance. Imao si sanse za razgovor sa pristojnim , umerenim ljudima kao sto je bio Rugova, ali si ih propustio.. Ovo sto Vucic i Dacic sada rade je pranje sopstvenih biografija i relativizovanje svog ucesca u debaklu.. Varadi govori kao pravnik . Moralni aspekt je sasvim druga stvar.

John

pre 6 godina

Ovde je glavni problem što ne postoji nikakav zvaničan stav, zvanična odluka, zvanična presuda, zvanično ništa...
U odsustvu toga, svako može da tumači kako mu volja i kako mu odgovara. I onda dolazimo do onoga da 2 pravnika imaju 3 mišljenja...

Isti slučaj kao i kod tužbe SRJ protiv članica NAto zbog bombardovanja (zvanično i pravno: pitanje legalnosti upotrebe sile). MSP nije rekao ništa, ni da jeste ni da nije već su rekli da nisu nadležni.

Noreaga

pre 6 godina

Problem je iskljucivo u financijama a ne u nacionalizmu, kako mi je objasnio jedan Katalonac, oni nemaju nista protiv Spanije kao drzave, nego kao najbogatija pokrajina, koja daje 1/4 svih poreza u kasu Spanije imaju ocajne skole, vrtice i ostale javne institucije, radi zrtve za ostale pokrajine Spanije. I ne moze se uporedjivati Katalonija sa Kosovom, vise sa Slovenijom i ex SFRJ recimo.

Aramis

pre 6 godina

@Gorka istina: Albanci su na Kosovu napadali srbe za vreme Tita ali to se sakrilo da bude bratstvo i jedinstvo.
Jedna grupa stranih istoricara su iztraivali konflikt izmedju srba i albanaca da vide sta moze da se dokaze i sta je propaganda.
Rekli su "albanci i srbi su pocinili iste zlocine ,jedna strana nesto uradi pa se druga strana osveti i tako u krug ,ne zna se ko i kako je pocelo posto je konflikt poceo pre vise vekova".
Znaci to je propaganda da su albanci zrtva i nista nije crno ili belo nego sivo.

lemi

pre 6 godina

Kosovo smo izgubili 1999 g potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, vojska se povukla teritoriju predali NATO-u. Od tada pa do danas sve ostalo je mlacene prazne slame.

Nostradamus

pre 6 godina

Ovo ste nas lepo poducili gospodine profesore, ali verujem kada bi vas zamolili da nam objasnite medjunarodnim pravom aneksiju Krima, tu bi smo vec imali lakse probeleme, zar ne?. Tudju gresku nikada ne oprastamo, a za svoju koja je mozda ista takva, uvek imamo "okalsavajuce okolnosti", he, he, he. Pravna nauka nije decinda nauka, pa je logicno da se TUMACENJA razlikuju.

Djorgo

pre 6 godina

Interesantno, procitao sam desetak suprostavljenih komentara I stavova, I svi su u pravu! Znaci da mi u Srbiji zivimo u jednom galimatijasu, kao I EU, pa I citav svet.

Drljavi Hari

pre 6 godina

A mi satro podrzavamo celovitost Spanije? A ustvari potenciramo na tome da Katalonija treba da se tretira kao Kosovo, odnosno da dobije nezavisnost. Jos jedan kolosalan potez nase diplomatije. Da je pametna Spanija sutra da prizna Kosovo.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
(bre, 04. oktobar 2017 11:02)

Katalonija pre 300 godina nije bila nezavisna drzava.

dosta vise ovog bezocnog laganja i spinovanja

pre 6 godina

@Aladin

Albanska nacionalna manjina na Kosovu je imala sva prava koja joj kao manjini pripadaju, mnogo veca nego npr. prava koja su imali Srbi u Albaniji. Da li su Srbi mozda zbog svega sta su doziveli u Albaniji dobili makar jednu opstinu? Kosovo NIKADA nije bila federlana jedinica Jugoslavije nego uz Vojvodinu druga autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Nejasno je zasto spinujete tu laz kada je sve vrlo proverljivo u Ustavu Jugoslavije a kasnije i Srbije.

Vlada

pre 6 godina

Na kosovu je 1991 bio referendum isti kao u kataloniji i nasa drzava ga nije priznala jer je bio protivustavan a kosovo je kasnije proglasilo nezavisnost deklaracijom

Ratković

pre 6 godina

Gospodine Varadi,uz svo poštovanje,vaše zapažanje u pogledu mišljenja međunarodnog suda pravde po pitanju Kosova je neshvatljivo pogrešno i u najmanju ruku za žaljenje.
Gospodine Varadi,MSP u Hagu nije dao mišljenje o tome da li je "osamostaljivanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom" jer mu takvo pitanje nikada nije bilo ni postavljeno.Vi to treba i mora da znate i bilo bi za očekivati da to i konačno objasnite javnosti Srbije.
Pitanje koje je Srbija tada postavila MSP je na našu veliku žalost i nesreću bilo pogrešno formulisano,zahvaljujući nestručnosti i nesposobnosti tadašnjih nosilaca vlasti u Srbiji i kao takvo nije ni odražavalo ono što je Srbija u suštini želela da pita MSP.
A glasilo je:
"Da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
Sud se držao pitanja koje mu je postavljeno i odgovorio da sam čin deklaracije i proglašenja nezavisnosti ne narušava međunarodno pravo,odnosno da u njemu ne postoji zabrana za tako nešto.Znači,sama deklaracija i čin skupštine Kosova a ne otcepljenje dela teritorije suverene države ili da međunarodno pravo daje nekome slobodu da nešto uradi.
To su u pravnom pogledu dijametralno različite stvari.
Sud nije mogao da odgovori na pitanje koje mu nije ni postavljeno,gospodine Varadi.
Da je bilo formulisano na pravi način odgovor bi bio povoljan po Srbiju.
Krajnje je vreme da se javnosti Srbije to i objasni.Tada to nije učinjeno jer nije odgovaralo onima koji su tada bili na vlasti u Srbiji i takvo nakaradno pitanje i postavili.
Ali je porazno da čak i danas neko poput vas to pogrešno prezentuje.

I gospodine Varadi,kada je Katalonija pokoravana od Španije i Krim otiman od Rusije oni koji su pokoravali i otimali nisu to radili ni po kakvom međunarodnom pravu već po pravu sile i nalozima komunističke oligarhije.
Da je Srbija u prošlosti okupirala neko nezavisno Kosovo i pripojila ga sebi mimo volje nekog kosovskog naroda današnji Srbi bi i bez mišljenja MSP trebali da podrže njegovu nezavisnost.Jer nismo kolonizatori kao Španci i licemeri kao Ukrajinci.Ne treba nam tuđe,ali svoje ne damo.

Bla

pre 6 godina

Naravno da nije isto.. U Katalonci žive Katalonci sa svojim jezikom a imali su i državu a Kosovu su uzurpirali Albanci koji već imaju svoju državu.. Albaniju.. Pogledajte mitinge na Kosovu.. Svi nose albanske zastave... A u Barseloni svi nose katalonsku zastavu.

Aladin

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Katalonija živi u demokraciji i blagostanju a Kosovo je živjelo u reoresiji, obespravljenosti i siromaštvu. Kosovo je bilo federalna jedinica raspadajuće komunističke totalitarne represivne države koja se raspala na sastavne dijelove i to se raspala u krvi, ratom.

Z

pre 6 godina

Pa dobro o kakvom medjunarodnom pravu generalno medjunarodnom pravu moze uopste da se govori. Postoji samo pravo sile i to sve velike sile postuju onako kako im odgovara. Za EU nisu isto Kosovo i Katalonija, za Rusiju nije isto Krim i Kurdistan, ali im generalno jeste isto Krim i Kosovo, za USA je suvisno i govoriti da li postoji neki kriterijum osim njihovog.
A mi mali mozemo ovako da pricamo za unutrasnje potrebe i nadamo se da ce neko da nam baci mrvice.

t67

pre 6 godina

Vidim svašta ali se slažem sa Putinom koji je jednom rekao "sa Kosovom je otvorena Pandorina kutija" eto EU sad ima otvorenu kutiju. Danas Katalonija , sutra Škotska, prekosutra Korzika , malo zatim Belgija na dva djela .... Scenari za narednih 10g-tak godina. I mislim da tu nema šanse da se to zauszavi. Poslije tih 10-tak godina i EU neće postojati.

Klodovik

pre 6 godina

Razlike ne postoje između Kosova i Katalonije, razlike postoje između Srbije i Španije.

Španija je ekonomski, politički i vojno snažna i ozbiljna država sposobna da diplomatski i na druge načine štiti svoj položaj u međunarodnoj zajednici, svoje interese i svoj teritorijalni integritet.

Srbija je ekonomski, politički i vojno slomljena država, bez ozbiljnih saveznika i sa skoro zanemarivom sposobnošću da zaštiti svoje interese i svoju cjelovitost.

Srbija da bi imala bilo kakvu mogućnost da zaštiti svoj interes na Kosovu (o teritoriji se više ne može govoriti) treba da se ekonomski oporavi, definiše svoj spoljnopolitički kurs i izgradi stabilne savezničke odnose sa zemljama i savezima koji imaju odlučujući uticaj na ovom prostoru.
Politika otezanja preko blokiranja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama dugoročno je kontraprodukrtivna za Srbiju.

besna glista

pre 6 godina

Nisu isto. Kosovo je stetno po Srbiju. Kada bi se naslo u sastavu nase drzave, ono bi nas zauvek unistilo. Nezavisnost Kosova je zapravo oslobodjenje Srbije od Kosova. To je mozda najbolja stvar koja nam se ikada desila.

klaas-jan huntelaar

pre 6 godina

Uh ta Skotska, tj ti Britanci, sta oni rade to nije humano. Imaju zasebne lige u svim sportovima, cak i na EP imaju razlicite reprezentacije a onda dodju OI i onda se englezi, irci, skoti ujedine u Veliku Britaniju, ma dajte ljudi nemojte molim vas...

rileHerc

pre 6 godina

Pa ako su nam ovakvi profesori i najbolji strucnjaci uopste nije cudno sto ovaj let zvani pad toliko dugo traje. Dakle, Kosovo nikada nije bila u istoriji drzava, na njoj je zivjela nacionalna manjina koja ima maticnu drzavu, a KiM nikada nije pripadao Albaniji da bi se na istoriju mogli pozvati. Sve to u slucaju Katalonije ne vazi, dakle oni imaju dosta vece pravo da se odvoje od tzv. Kosova. Krim i Kosovo bi se jedino mogli porediti kada bi mi u doglednoj buducnosti vratiti ono sto nam je silom uzeto. Rusi su vratili ono sto im je nenasilno oduzeto. Dosta vise zamjene teza koje se rade ili iz neznanja ili iz lose namjere, a sve preko nasih ledja

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Pa lepo kaže zvaničnik EU: Kosovo je specijalan slučaj, a svi drugi slučajevi nisu specijalni. U slučaju Kosova ne važi međunarodno pravo kakvo jeste, a u svim drugim slučajevima važi. Ne razumem šta je nejasno i kakve dvostruke aršine svi pominju :)

Guxhe Lepiresa

pre 6 godina

Srbija koja se tolko poziva na medjunarodno pravo, bi onda trebala da priznaje odluku najvecek medjunarodnog suda od koga je trazila misljenje da li je proglasenje nezavisnosti Kosova krsilo medjunarodno pravo. Odgovor na to pitanje sada svi znamo, sve ostalo je misljenje individaca.

Samo da vas podsecam da su Sjedinjenje Americke Drzave proglasile nezavisnost isto bez referenduma, razlika u tome je da Engleska nije Balkan pa su to priznale i sada su najveci saveznici.

Ja ipak mislim da Srbija ako je pamenta da se otarasi Balkansog inata prizjane Kosovo kao suverenu nezavisnu drzavu koja pozitivno diskriminise Srbe koji zive na Kosovu i pocinje da se bavi bitnijim problemima koje ocigledno ima i samo ih maskira. Kosovo bi postao clan UN-a, i zajedno sa Srbijom clanica EU, gde bi granice postale neznacajne i time bi i Albanci i Srbi pa i svi ostali u regionu pobedili (Win-Win Situation)

Ja stvarno ne razumem cemu vam sluzi ova izgubljena bitka, vreme i energija?
Zamislite samo da u nekom nemogucem slucaju Kosovo postaje Republika u stavu Srbije, i samim tim i Vojvodina, pa sada imate 2-3 miliona Albanaca u svojoj drzavi? Da li vi stvarno mislite da bi vam to pomoglo kao drzavi, i kako biste resili problem tih ljudi i dali im to sto imate na Kosovu to jest pozitivnu diskriminaciju?

Razmislite malo, pa idemo dalje. Ovo sto vasi politicari pokusavaju je cisto ludilo

Dunny On The World

pre 6 godina

Apsolutno je jasno da mi živimo u svetu u kome medjunarodno pravo jeste skup pravnih akata koji se u praksi gotovo i ne primenjuju. Svetske sile rade šta im volja, tumače to pravo kako im je u interesu.

gorka istina

pre 6 godina

Da li ima ovde iko ko iskreno veruje (bez nekog laznog patriJotizma), da ako bi Spanija krenula u Kataloniji da radi ono sto je SFRJ radila na Kosovu posle 1981., a narocito Srbija po dolasku Milosevica na vlast, da bi Evropa i svet i dalje bezrezervno podrzavali centralnu vlast u Spaniji da sa pozicije sile iskljucivo vojno/policijskim metodama resava jedan tako krupan politicki problem?

Evo, ja prvi sam za opstanak jedinstvene i celovite Spanije, divne mediteranske zemlje i kulture. Ali ako se njihova centralna vlast u Madridu odluci da to jedinstvo na delu svoje drzave iskljucivo na silu odrzava uz pomoc policijske drzave, i neke vrste aparthejda prema jednoj svojoj manjini kojoj ce u praksi ukidati brojna prava koja bi civilizacijski trebala da sleduju svaku naciju u Evropi XXI veka, onda dodjavola i sa takvom Spanijom, a to vise nece biti samo njihova unutrasnja stvar nego velika medjunarodna kriza.

Drugim recima, slucaj Kosova i Katalonije nisu isti, ali mogu da postanu, ako vlast u Spaniji sistematski Katalonce krene da macehinski tretira kao Sloba kosovske Albance.

istina

pre 6 godina

Tibor Varadi zna vrlo dobro šta su rekli najbolji profesori međunarodnog prava poput Đžejmsa Kroforda (James Crawford) o tome da "međunarodno pravo ne odobrava ali ne zabranjuje secesiju". Međunarodno pravo jeste neutralna po tom pitanju.

Stvar je suverenih država potom kako reaguju ili kako bi rekoa pokojnik profesor međunarodnog prava, Vojin Dimitrijevic da "u međunarodnom pravu ne postoji pravilo po kojoj jedna suverena država može da prizna bilo koju teritoriju kao suvereu državu".

Katalonija, dakle, može da proglasi nezavisnost ali suverene države su te koje odlučuju da li da priznaju ili ne to proglašenje.

Kada je Kosovo u pitanju te suverene države ocenile da zbog specivicnog položaja Kosova u bivšoj SFRJ, kao federalne jedinice, rata, razaranja, ubistva, silovanja, proterivanja stanovništva Kosova i td. što uopšte nije bio slučaj sa Katalonijom onda rekli, s pravom, da ne postoji nikakva paralela između Kosova i Katalonije.

Da ne zaboravimo da po članu 5 Ustava SFRJ, Kosovo je imalo pravo VETA na promenu granica te države tj. da recimo za otcepljenje Hrvatske i Slovenije trebalo i Kosovska skupština da odobrava.

xy

pre 6 godina

Slusao sam profesora Varadija, Rts je snimio par emisija sa njim. Jako stalozen covek, prosto ga je milina slusati cak i kad nemate nekog dodira sa pravom. Slican je profesoru Jeroticu.

bre

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.

Dragan

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.

GrebGreb

pre 6 godina

Mislim da je eu predstavnicima neko rekao da za svako skakljivo pitanje povodom kosova i drugih teritorija koje zele da se otcepe, kazu kosovo nije presedan vec jedinstven slucaj i da ponavljaju to kao mantru iako veze sa vezom nema! EU gospodo Kosovo je presedan, grubo i nasilno krsenje medjunarodnog prava i kao takav otvorio je mogucnost mnogima za stvaranje svojih nacionalnih drzava. Imate dva izbora, ili da priznate realno stanje ili da povucete priznanje Kosova.

.орг

pre 6 godina

у оба случаја једино законито је организовање референдума на целокупним територијама држава.

Petar

pre 6 godina

Jel kapirate da bi Srbija trebala biti ta koja kaze, da Katalonija i Kosovo NISU isto? Da je Kosovo sastavni deo Srbije na kom zive Albanci koji imaju svoju drzavu Albaniju a da je Katalonija teritorija katalonskog naroda koji nema svoju drzavu! S toga nije isto jer Kosovo treba da bude u sastavu Srbije a Katalonija treba da bude sta god Katalonci zeleli u 21.veku! Nece narod od 7-9 miliona ljudi da trpi i zivi u tudjoj drzavi kako mu neko drugi kaze

Ukratko

pre 6 godina

Nisu isto, jer Spanija je uredjena zemlja i clanice EU, a Srbija je jadna sirotinja koja sedi na dve stolice, svira na tri klavira i uobrazava da je nekome uopste bitna!

Dejan

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Na Kosovu zive Srbi i Albanci a ne Kosovari. U Kataloniji zive Katalonci sa svojim jezikom, istorijom , kulturom.
Kosovo ima manje prava da se ocepi u odnosu na Kataloniju!

Marko Djurdjevic

pre 6 godina

Ma da isto je. I u Madrid dovoze leseve u hladnjacama. I npr. povuku svi priznanje Kosova, koji je plan? Da se vratimo na Kosovo? Cak i kada bi to bilo moguce, da li ste spremni da 50 poslanika bude sa Kosova, a vremenom, zbog nataliteta na Kosovu i mortaliteta u Srbiji sve vise i vise do apsolutne vecine? Kosovo smo izgubili svojim nenormalnim ponasanjem, niko nam ga nije oteo. Treba da priznamo greske, mi prvi da priznamo Kosovo, izvucemo pouke i ne ponavljamo greske. Ne zaludjujte vise ovaj narod.

Brano

pre 6 godina

Svaka čast profesoru, mada je i bez dubljih analiza lako zaključiti da razlike nema. Ali, to je samo jedan ugao gledanja, dakle razmatranje pitanja sa stanovišta primene medjunarodnog prava, medjutim dnevne politike ovde su mera i ocena da li je nešto ovako ili je onako.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Zar je potrebno biti veliki pravnik pa shvatiti o čemu se ovde radi? Ja nisam pravnik već ekonomista ali sam odrastao pored oca koji nije bio običan pravnik već zaljubljenik u pravo. Dok sam bio još "klinac" govorio mi je da "pravo nije prostitutka, koja će namigivati svima redom". Danas se neki igraju sa pravom i pravdom, koji nisu isto, ali teže da se što više izjednače, ne sluteći da to celi svet uvodi u jedan nevidjeni haos, u vreme koje smo želeli da zaboravimo, zbog čega je u jednom periodu ljudske istorije i doneta povelja o nepovredivosti granica. Tibor Varadi je pravnik, koji poštuje nauku kojoj je posvetio celi život, bez obzira na moć i snagu onih koji, pravo i pravdu žele da podrede sili i svojim interesima.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
(bre, 04. oktobar 2017 11:02)

Katalonija pre 300 godina nije bila nezavisna drzava.

Ratković

pre 6 godina

Gospodine Varadi,uz svo poštovanje,vaše zapažanje u pogledu mišljenja međunarodnog suda pravde po pitanju Kosova je neshvatljivo pogrešno i u najmanju ruku za žaljenje.
Gospodine Varadi,MSP u Hagu nije dao mišljenje o tome da li je "osamostaljivanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom" jer mu takvo pitanje nikada nije bilo ni postavljeno.Vi to treba i mora da znate i bilo bi za očekivati da to i konačno objasnite javnosti Srbije.
Pitanje koje je Srbija tada postavila MSP je na našu veliku žalost i nesreću bilo pogrešno formulisano,zahvaljujući nestručnosti i nesposobnosti tadašnjih nosilaca vlasti u Srbiji i kao takvo nije ni odražavalo ono što je Srbija u suštini želela da pita MSP.
A glasilo je:
"Da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
Sud se držao pitanja koje mu je postavljeno i odgovorio da sam čin deklaracije i proglašenja nezavisnosti ne narušava međunarodno pravo,odnosno da u njemu ne postoji zabrana za tako nešto.Znači,sama deklaracija i čin skupštine Kosova a ne otcepljenje dela teritorije suverene države ili da međunarodno pravo daje nekome slobodu da nešto uradi.
To su u pravnom pogledu dijametralno različite stvari.
Sud nije mogao da odgovori na pitanje koje mu nije ni postavljeno,gospodine Varadi.
Da je bilo formulisano na pravi način odgovor bi bio povoljan po Srbiju.
Krajnje je vreme da se javnosti Srbije to i objasni.Tada to nije učinjeno jer nije odgovaralo onima koji su tada bili na vlasti u Srbiji i takvo nakaradno pitanje i postavili.
Ali je porazno da čak i danas neko poput vas to pogrešno prezentuje.

I gospodine Varadi,kada je Katalonija pokoravana od Španije i Krim otiman od Rusije oni koji su pokoravali i otimali nisu to radili ni po kakvom međunarodnom pravu već po pravu sile i nalozima komunističke oligarhije.
Da je Srbija u prošlosti okupirala neko nezavisno Kosovo i pripojila ga sebi mimo volje nekog kosovskog naroda današnji Srbi bi i bez mišljenja MSP trebali da podrže njegovu nezavisnost.Jer nismo kolonizatori kao Španci i licemeri kao Ukrajinci.Ne treba nam tuđe,ali svoje ne damo.

bre

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.

Dunny On The World

pre 6 godina

Apsolutno je jasno da mi živimo u svetu u kome medjunarodno pravo jeste skup pravnih akata koji se u praksi gotovo i ne primenjuju. Svetske sile rade šta im volja, tumače to pravo kako im je u interesu.

Dejan

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Na Kosovu zive Srbi i Albanci a ne Kosovari. U Kataloniji zive Katalonci sa svojim jezikom, istorijom , kulturom.
Kosovo ima manje prava da se ocepi u odnosu na Kataloniju!

GrebGreb

pre 6 godina

Mislim da je eu predstavnicima neko rekao da za svako skakljivo pitanje povodom kosova i drugih teritorija koje zele da se otcepe, kazu kosovo nije presedan vec jedinstven slucaj i da ponavljaju to kao mantru iako veze sa vezom nema! EU gospodo Kosovo je presedan, grubo i nasilno krsenje medjunarodnog prava i kao takav otvorio je mogucnost mnogima za stvaranje svojih nacionalnih drzava. Imate dva izbora, ili da priznate realno stanje ili da povucete priznanje Kosova.

xy

pre 6 godina

Slusao sam profesora Varadija, Rts je snimio par emisija sa njim. Jako stalozen covek, prosto ga je milina slusati cak i kad nemate nekog dodira sa pravom. Slican je profesoru Jeroticu.

Aramis

pre 6 godina

@Gorka istina: Albanci su na Kosovu napadali srbe za vreme Tita ali to se sakrilo da bude bratstvo i jedinstvo.
Jedna grupa stranih istoricara su iztraivali konflikt izmedju srba i albanaca da vide sta moze da se dokaze i sta je propaganda.
Rekli su "albanci i srbi su pocinili iste zlocine ,jedna strana nesto uradi pa se druga strana osveti i tako u krug ,ne zna se ko i kako je pocelo posto je konflikt poceo pre vise vekova".
Znaci to je propaganda da su albanci zrtva i nista nije crno ili belo nego sivo.

Vladimir

pre 6 godina

@drljavi hari Srbija pokusava da objasni da su KiM i Katalonija identicne stvari i da EU ne moze na Kataloniju gledati na jedan, a na KiM na drugi nacin. Srbija se zalaze za celovitost Srbije, a Spanija je samo slucaj koji pokazuje svu dvolicnost, tj. nepostojanje medjunarodnog prava. Da li sutra Republika Srpska ima pravo kao KiM da proglasi nezavisnost posto ni BIH nije clanica EU?

akros

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?
(Mayer, 4. oktobar 2017 13:05) # Link komentara

Nije ni Erdelj nikad bio Rumunski, kao ni Banat, pa danas jesu. Mešaš babe i žabe. Država kakva je postojala pre buđenja nacionalne države i posle su dva različita pojma. Jedno su zemlje mađarske krune, a drugo su zemlje koje zaista ima u posedu mađarska država. I Vojvodina i Kosovo (kao deo osmanskog carstva) su iz tog razloga i postale autonomne pokrajine, jer su priključeni državi nakon osvajanja, a ne u prvobitnom oslobođenju. S toga imaju svoj poseban pravni i istorijski razvoj, kao regije, ne kao nacionalne države. Katalonija, tačnije kroz kurnu Aragona, ima jedan sasvim poseban istorijski razvoj. Moraš prvo da naučiš kako se u španiji gubila institucija kortesa kroz istoriju, da bi mogao uopšte i da diskutuješ o tome i upoređuješ.

klaas-jan huntelaar

pre 6 godina

Uh ta Skotska, tj ti Britanci, sta oni rade to nije humano. Imaju zasebne lige u svim sportovima, cak i na EP imaju razlicite reprezentacije a onda dodju OI i onda se englezi, irci, skoti ujedine u Veliku Britaniju, ma dajte ljudi nemojte molim vas...

dosta vise ovog bezocnog laganja i spinovanja

pre 6 godina

@Aladin

Albanska nacionalna manjina na Kosovu je imala sva prava koja joj kao manjini pripadaju, mnogo veca nego npr. prava koja su imali Srbi u Albaniji. Da li su Srbi mozda zbog svega sta su doziveli u Albaniji dobili makar jednu opstinu? Kosovo NIKADA nije bila federlana jedinica Jugoslavije nego uz Vojvodinu druga autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Nejasno je zasto spinujete tu laz kada je sve vrlo proverljivo u Ustavu Jugoslavije a kasnije i Srbije.

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

CRO, SLO i KiM vide legalitet u odcepljenju od YU i Srbije u Ustavu SFRJ iz 1974. godine, koji je donet
na odlikama jednopartijskih Skupstina i CK SKJ.
Po svim pravnim normama taj legalitet je pravno nistavan.

Ja

pre 6 godina

GetToDaChoppa

Istorijom se bave istoricari, a pravnici pravom! Prema pravnim kriterijumina, potpuno je isto, jer se radi o nelegalnom i nelegitimnom separatizmu! Krse se opstevazece pravne norme zarad necijih hirova, dok narodi koji su zaista egzistencijalno ugrozeni sirom sveta, ne mogu ni da sanjaju o svojoj drzavi!

asteroid

pre 6 godina

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog..
(akros, 4. oktobar 2017 13:23) # Link komentara


Postoji jedna bitna razlika. Katalonija je bila samostalna u 15-om veku, a Kosmet nije nikada bio samostalan.
(Onako samo usput, 4. oktobar 2017 13:20) # Link komentara

koga briga sta je bilo, zasto bi se sad nesto posebno postupalo zbog istorije, koja je podlozna raznim tumacenjimal. istoriju stvaraju ljudi. pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan.

Brano

pre 6 godina

Svaka čast profesoru, mada je i bez dubljih analiza lako zaključiti da razlike nema. Ali, to je samo jedan ugao gledanja, dakle razmatranje pitanja sa stanovišta primene medjunarodnog prava, medjutim dnevne politike ovde su mera i ocena da li je nešto ovako ili je onako.

Petar S.

pre 6 godina

Nije slicno sa Krimom, u procesu odlucivanja nije ucestvovala strana sila.
(jasdf, 4. oktobar 2017 11:28)

Na kosovu je ucestvovala Amerika kao strana sila koja je (okupitala i) izgradila vojnu bazu. Naj vecu od Vjetnamskog rata. Amerika nikada nije imala bazu na Kosovu.
Amerika je i priznala nelegalno nezavisnost.

Krim sa druge strane je imao vojnu bazu SSSRa u kojoj su bili i Rusi. I to i pre i posle predaje Krima Ukrajni od strane Breznjeva.

Mada potpuno poredjenje sa Krimom je moguce tek nakon sto se Srbija (jednog dana) vrati na KiM ili bar jedan deo KiM.

E tek tad mogu u potpunosti da se porede K(r)im i KiM.

Lik

pre 6 godina

Ma stvar je više nego jasna, EU je priznala Kosovo usled pritiska Amerike i kraj priče. Sada bi nekako da se operu i to opravdaju ali ne ide, danas Katalonija a sutra ko zna ko i tome kraja nema. Sad i pojedine države izlaze iz EU i kako stvari idu, loše im se piše.

besna glista

pre 6 godina

Nisu isto. Kosovo je stetno po Srbiju. Kada bi se naslo u sastavu nase drzave, ono bi nas zauvek unistilo. Nezavisnost Kosova je zapravo oslobodjenje Srbije od Kosova. To je mozda najbolja stvar koja nam se ikada desila.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Postoji veliki broj komentatora koji su pravi "bukvalisti". U mom selu bukvalista označava čoveka koji je sirov i neotesan kao bukva. Mislim da je to najpreciznije tumačenje povog termina. Naravno da Katalonija i Kosovo i Metohija nisu, ne isti, već ni približan slučaj?! Medjutim, profesor Varadi, koga nešto baš i ne cenim, ne ulazi u istorijat Katalonije i Kosova i Metohije već govori da se u jednom slučaju dozvoljava nasilno otcepljenje, uz nevidjena divljaštva i varvarstva, narodu koji već ima matičnu državu a, u isto vreme poništava se referendum Katalonaca?! Naravno da su Katalonci nekada imali svoju državu a da su Kosovo i Metohija oduvek bili suverena srpska teritoroija i centar srpske državnosti, duhovnosti i kulture. Tibor Varadi ovde govori o primeni dvostrukih aršina bez namere da izjednačava Kosovo i Metohiju sa Katalonijom.

Petar

pre 6 godina

Jel kapirate da bi Srbija trebala biti ta koja kaze, da Katalonija i Kosovo NISU isto? Da je Kosovo sastavni deo Srbije na kom zive Albanci koji imaju svoju drzavu Albaniju a da je Katalonija teritorija katalonskog naroda koji nema svoju drzavu! S toga nije isto jer Kosovo treba da bude u sastavu Srbije a Katalonija treba da bude sta god Katalonci zeleli u 21.veku! Nece narod od 7-9 miliona ljudi da trpi i zivi u tudjoj drzavi kako mu neko drugi kaze

Marko Djurdjevic

pre 6 godina

Ma da isto je. I u Madrid dovoze leseve u hladnjacama. I npr. povuku svi priznanje Kosova, koji je plan? Da se vratimo na Kosovo? Cak i kada bi to bilo moguce, da li ste spremni da 50 poslanika bude sa Kosova, a vremenom, zbog nataliteta na Kosovu i mortaliteta u Srbiji sve vise i vise do apsolutne vecine? Kosovo smo izgubili svojim nenormalnim ponasanjem, niko nam ga nije oteo. Treba da priznamo greske, mi prvi da priznamo Kosovo, izvucemo pouke i ne ponavljamo greske. Ne zaludjujte vise ovaj narod.

Bla

pre 6 godina

Naravno da nije isto.. U Katalonci žive Katalonci sa svojim jezikom a imali su i državu a Kosovu su uzurpirali Albanci koji već imaju svoju državu.. Albaniju.. Pogledajte mitinge na Kosovu.. Svi nose albanske zastave... A u Barseloni svi nose katalonsku zastavu.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Zar je potrebno biti veliki pravnik pa shvatiti o čemu se ovde radi? Ja nisam pravnik već ekonomista ali sam odrastao pored oca koji nije bio običan pravnik već zaljubljenik u pravo. Dok sam bio još "klinac" govorio mi je da "pravo nije prostitutka, koja će namigivati svima redom". Danas se neki igraju sa pravom i pravdom, koji nisu isto, ali teže da se što više izjednače, ne sluteći da to celi svet uvodi u jedan nevidjeni haos, u vreme koje smo želeli da zaboravimo, zbog čega je u jednom periodu ljudske istorije i doneta povelja o nepovredivosti granica. Tibor Varadi je pravnik, koji poštuje nauku kojoj je posvetio celi život, bez obzira na moć i snagu onih koji, pravo i pravdu žele da podrede sili i svojim interesima.

Ukratko

pre 6 godina

Nisu isto, jer Spanija je uredjena zemlja i clanice EU, a Srbija je jadna sirotinja koja sedi na dve stolice, svira na tri klavira i uobrazava da je nekome uopste bitna!

Guxhe Lepiresa

pre 6 godina

Srbija koja se tolko poziva na medjunarodno pravo, bi onda trebala da priznaje odluku najvecek medjunarodnog suda od koga je trazila misljenje da li je proglasenje nezavisnosti Kosova krsilo medjunarodno pravo. Odgovor na to pitanje sada svi znamo, sve ostalo je misljenje individaca.

Samo da vas podsecam da su Sjedinjenje Americke Drzave proglasile nezavisnost isto bez referenduma, razlika u tome je da Engleska nije Balkan pa su to priznale i sada su najveci saveznici.

Ja ipak mislim da Srbija ako je pamenta da se otarasi Balkansog inata prizjane Kosovo kao suverenu nezavisnu drzavu koja pozitivno diskriminise Srbe koji zive na Kosovu i pocinje da se bavi bitnijim problemima koje ocigledno ima i samo ih maskira. Kosovo bi postao clan UN-a, i zajedno sa Srbijom clanica EU, gde bi granice postale neznacajne i time bi i Albanci i Srbi pa i svi ostali u regionu pobedili (Win-Win Situation)

Ja stvarno ne razumem cemu vam sluzi ova izgubljena bitka, vreme i energija?
Zamislite samo da u nekom nemogucem slucaju Kosovo postaje Republika u stavu Srbije, i samim tim i Vojvodina, pa sada imate 2-3 miliona Albanaca u svojoj drzavi? Da li vi stvarno mislite da bi vam to pomoglo kao drzavi, i kako biste resili problem tih ljudi i dali im to sto imate na Kosovu to jest pozitivnu diskriminaciju?

Razmislite malo, pa idemo dalje. Ovo sto vasi politicari pokusavaju je cisto ludilo

gorka istina

pre 6 godina

Da li ima ovde iko ko iskreno veruje (bez nekog laznog patriJotizma), da ako bi Spanija krenula u Kataloniji da radi ono sto je SFRJ radila na Kosovu posle 1981., a narocito Srbija po dolasku Milosevica na vlast, da bi Evropa i svet i dalje bezrezervno podrzavali centralnu vlast u Spaniji da sa pozicije sile iskljucivo vojno/policijskim metodama resava jedan tako krupan politicki problem?

Evo, ja prvi sam za opstanak jedinstvene i celovite Spanije, divne mediteranske zemlje i kulture. Ali ako se njihova centralna vlast u Madridu odluci da to jedinstvo na delu svoje drzave iskljucivo na silu odrzava uz pomoc policijske drzave, i neke vrste aparthejda prema jednoj svojoj manjini kojoj ce u praksi ukidati brojna prava koja bi civilizacijski trebala da sleduju svaku naciju u Evropi XXI veka, onda dodjavola i sa takvom Spanijom, a to vise nece biti samo njihova unutrasnja stvar nego velika medjunarodna kriza.

Drugim recima, slucaj Kosova i Katalonije nisu isti, ali mogu da postanu, ako vlast u Spaniji sistematski Katalonce krene da macehinski tretira kao Sloba kosovske Albance.

Aladin

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Katalonija živi u demokraciji i blagostanju a Kosovo je živjelo u reoresiji, obespravljenosti i siromaštvu. Kosovo je bilo federalna jedinica raspadajuće komunističke totalitarne represivne države koja se raspala na sastavne dijelove i to se raspala u krvi, ratom.

lemi

pre 6 godina

Kosovo smo izgubili 1999 g potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, vojska se povukla teritoriju predali NATO-u. Od tada pa do danas sve ostalo je mlacene prazne slame.

t67

pre 6 godina

Vidim svašta ali se slažem sa Putinom koji je jednom rekao "sa Kosovom je otvorena Pandorina kutija" eto EU sad ima otvorenu kutiju. Danas Katalonija , sutra Škotska, prekosutra Korzika , malo zatim Belgija na dva djela .... Scenari za narednih 10g-tak godina. I mislim da tu nema šanse da se to zauszavi. Poslije tih 10-tak godina i EU neće postojati.

Z

pre 6 godina

Pa dobro o kakvom medjunarodnom pravu generalno medjunarodnom pravu moze uopste da se govori. Postoji samo pravo sile i to sve velike sile postuju onako kako im odgovara. Za EU nisu isto Kosovo i Katalonija, za Rusiju nije isto Krim i Kurdistan, ali im generalno jeste isto Krim i Kosovo, za USA je suvisno i govoriti da li postoji neki kriterijum osim njihovog.
A mi mali mozemo ovako da pricamo za unutrasnje potrebe i nadamo se da ce neko da nam baci mrvice.

Dragan

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.

istina

pre 6 godina

Tibor Varadi zna vrlo dobro šta su rekli najbolji profesori međunarodnog prava poput Đžejmsa Kroforda (James Crawford) o tome da "međunarodno pravo ne odobrava ali ne zabranjuje secesiju". Međunarodno pravo jeste neutralna po tom pitanju.

Stvar je suverenih država potom kako reaguju ili kako bi rekoa pokojnik profesor međunarodnog prava, Vojin Dimitrijevic da "u međunarodnom pravu ne postoji pravilo po kojoj jedna suverena država može da prizna bilo koju teritoriju kao suvereu državu".

Katalonija, dakle, može da proglasi nezavisnost ali suverene države su te koje odlučuju da li da priznaju ili ne to proglašenje.

Kada je Kosovo u pitanju te suverene države ocenile da zbog specivicnog položaja Kosova u bivšoj SFRJ, kao federalne jedinice, rata, razaranja, ubistva, silovanja, proterivanja stanovništva Kosova i td. što uopšte nije bio slučaj sa Katalonijom onda rekli, s pravom, da ne postoji nikakva paralela između Kosova i Katalonije.

Da ne zaboravimo da po članu 5 Ustava SFRJ, Kosovo je imalo pravo VETA na promenu granica te države tj. da recimo za otcepljenje Hrvatske i Slovenije trebalo i Kosovska skupština da odobrava.

rileHerc

pre 6 godina

Pa ako su nam ovakvi profesori i najbolji strucnjaci uopste nije cudno sto ovaj let zvani pad toliko dugo traje. Dakle, Kosovo nikada nije bila u istoriji drzava, na njoj je zivjela nacionalna manjina koja ima maticnu drzavu, a KiM nikada nije pripadao Albaniji da bi se na istoriju mogli pozvati. Sve to u slucaju Katalonije ne vazi, dakle oni imaju dosta vece pravo da se odvoje od tzv. Kosova. Krim i Kosovo bi se jedino mogli porediti kada bi mi u doglednoj buducnosti vratiti ono sto nam je silom uzeto. Rusi su vratili ono sto im je nenasilno oduzeto. Dosta vise zamjene teza koje se rade ili iz neznanja ili iz lose namjere, a sve preko nasih ledja

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Pa lepo kaže zvaničnik EU: Kosovo je specijalan slučaj, a svi drugi slučajevi nisu specijalni. U slučaju Kosova ne važi međunarodno pravo kakvo jeste, a u svim drugim slučajevima važi. Ne razumem šta je nejasno i kakve dvostruke aršine svi pominju :)

Klodovik

pre 6 godina

Razlike ne postoje između Kosova i Katalonije, razlike postoje između Srbije i Španije.

Španija je ekonomski, politički i vojno snažna i ozbiljna država sposobna da diplomatski i na druge načine štiti svoj položaj u međunarodnoj zajednici, svoje interese i svoj teritorijalni integritet.

Srbija je ekonomski, politički i vojno slomljena država, bez ozbiljnih saveznika i sa skoro zanemarivom sposobnošću da zaštiti svoje interese i svoju cjelovitost.

Srbija da bi imala bilo kakvu mogućnost da zaštiti svoj interes na Kosovu (o teritoriji se više ne može govoriti) treba da se ekonomski oporavi, definiše svoj spoljnopolitički kurs i izgradi stabilne savezničke odnose sa zemljama i savezima koji imaju odlučujući uticaj na ovom prostoru.
Politika otezanja preko blokiranja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama dugoročno je kontraprodukrtivna za Srbiju.

Drljavi Hari

pre 6 godina

A mi satro podrzavamo celovitost Spanije? A ustvari potenciramo na tome da Katalonija treba da se tretira kao Kosovo, odnosno da dobije nezavisnost. Jos jedan kolosalan potez nase diplomatije. Da je pametna Spanija sutra da prizna Kosovo.

akros

pre 6 godina

Svaki student prava zna da su Kosovo i Katalonija dva ista slučaja. Ali, interes je taj koji je, izgleda, u EU jači od svakog prava.
(Veljko, 4. oktobar 2017 11:20) # Link komentara

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog. Trebao bi i da zna, da su Kosovo i Katalonija neuporedivi, s obzirom da takav slučaj nije bio u ovom slučaju i da Kosovo nije napravilo današnju Srbiju, nego da je danšnja, moderna Srbija, kroz Jugoslaviju stvorilo Kosovo. To su dva različita istorijska stanovišta. Katalonija ima svoj istorijski i kulturni identitet, Kosovo nema, ono se baštini na sasvim drugačijem istorijskom osnovu. S toga, to nikako ne može biti isti slučaj, može da liči, ali ne i da bude isti. Isti je bio pri raspadu Jugoslavije.

Vlada

pre 6 godina

Na kosovu je 1991 bio referendum isti kao u kataloniji i nasa drzava ga nije priznala jer je bio protivustavan a kosovo je kasnije proglasilo nezavisnost deklaracijom

Mayer

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?

Statistika

pre 6 godina

Celokupno stanovnistvo Katalonije je podeljeno skoro na pola: 50% glasaca prema 50% neglasaca (koji ne podrzavaju odrzavanje referenduma). Od tih glasaca skoro 90% su ZA nezavisnost. Na Kosovu 95% izasli bi na referendum i od njih skoro 100% bili bi za nezavisnost. Slicnost izmedju Katalonije i Kosova, i bez racunanja represije, je nula.

Djorgo

pre 6 godina

Interesantno, procitao sam desetak suprostavljenih komentara I stavova, I svi su u pravu! Znaci da mi u Srbiji zivimo u jednom galimatijasu, kao I EU, pa I citav svet.

gradinar

pre 6 godina

Да ли овај професор (између осталих) беше аутор оног питања које је Србија упутила међународном суду у вези са Косовом?
Онако глупаво питање ни ја не бих поставио, иако благе везе са правом немам... Питање је било формулисано тако да је дошло ко "кец на десетку" за онакав одговор "округло па на ћоше" - одговор који су сви могли да протумаче у корист Косова. Жао ми је професоре, али ту сте пали на испиту..

Noreaga

pre 6 godina

Problem je iskljucivo u financijama a ne u nacionalizmu, kako mi je objasnio jedan Katalonac, oni nemaju nista protiv Spanije kao drzave, nego kao najbogatija pokrajina, koja daje 1/4 svih poreza u kasu Spanije imaju ocajne skole, vrtice i ostale javne institucije, radi zrtve za ostale pokrajine Spanije. I ne moze se uporedjivati Katalonija sa Kosovom, vise sa Slovenijom i ex SFRJ recimo.

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Problem Katalonije je sto su na ustavnom referendumu 1978 sa preko 95% podrzali ustavni zakon po kome su deo Kraljevine Spanije. Nepunih 40 godina kasnije negiraju isti taj Ustav.
Da podsetim, prve zvanicno priznate demonstracije Albanaca su se desile 1981. Dakle samo 3 godine kasnije. A njima nikad nije ponudjen referendum kao Kataloncima. Ne bih ja mesao ta dva slucaja. Nista ne dobijamo time, naprotiv.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jednostavno je. Znate, u ratovima postoje dve strane, jedna pobedjuje, druga gubi. Na kraju, strana koja gubi plaća cenu poraza. Da li je pravedno, i da li se u tom kontekstu poštuje medjunarodno pravo, uglavnom ne. U slučaju Srbije, mi smo u sukobima na Balkanu igrali na pogrešnu kartu. U regionu okruženim NATO mi smo gurali neku svoju priču, sanjali braću Ruse, čekali spas koji se nikad nije dogodio. Srbija je 90-tih bila u ratu koji je na kraju intervencijom NATO izgubila. Strateški, NATO nije smeo da dozvoli da Srbija pobedi u lokalnom sukobu i ojača, jer bi imali ruskog igrača u svom unutrašnjem dvorištu. Cena gubitka tog rata je gubitak dela teritorije (Kosovo). Tu je osnovna razlika i zato slučaj Katalonije nije i neće biti tretiran na isti način. Medjunarodno pravo u celoj priči nema nikakvu ulogu.

Nostradamus

pre 6 godina

Ovo ste nas lepo poducili gospodine profesore, ali verujem kada bi vas zamolili da nam objasnite medjunarodnim pravom aneksiju Krima, tu bi smo vec imali lakse probeleme, zar ne?. Tudju gresku nikada ne oprastamo, a za svoju koja je mozda ista takva, uvek imamo "okalsavajuce okolnosti", he, he, he. Pravna nauka nije decinda nauka, pa je logicno da se TUMACENJA razlikuju.

zimzeleni

pre 6 godina

Uvredjena zbog sopstvene gluposti (desetogodisnje podrske Milosevicu) i nesposobna da resi svoje probleme (Ustav i odnosi sa susedima), Srbija se sada zabavlja problemima u svetu, i svi sve znaju, sa svima smo na TI. A onda odes i pokupis platu od 200 evrica, vratis se kuci, sednes za tastaturu i krenes: Kosovo, Kosovo, Putin, Kosovo, Tramp...

.орг

pre 6 godina

у оба случаја једино законито је организовање референдума на целокупним територијама држава.

Walldorf

pre 6 godina

Gospodine Varadi, ja znam da je sve sto govorite i radite, u skladu sa nekim ciljevima na duze staze. Ipak, ovakvo nepoznavanje materije, jedan profesor ne bi smeo u javnost iznositi. Pre svega, radi sopstvenog ugleda i profesionalnog digniteta. U isti kos trpate babe i zabe, g.Varadi. Albanci sa Kosova i Metohije imaju svoju maticnu drzavu. Zove se Albanija. S'toga su oni na KiM, odnosno Srbiji, nacionalna manjina. Entitet, kako kaze g.Radovan Damjanovic.U skladu sa navedenim, Albanci sa KiM nemaju nikakvo uporiste u medjunarodnom pravu, sa koga bi krenuli u referendum o nezavisnosti.Nadam se da je to dovoljno jasno. Sto se Katalonije tice, samo malo treba prouciti istoriju Aragona i Spanije i sve ce biti jasno. Katalonija je u srednjem veku imala svoju nezavisnost i medjunarodno priznatu drzavu i oni samo traze ono sto im pripada i na sta imaju apsolutno pravo. U prilog tome govore brojni pisani dokumenti i Uporedjivati Kataloniju i samozvanu drzavu Kosovo ne bi palo na na pamet ni studentu prve godine prava. Sramota je da jedan profesor pokazuje i iskazuje ovoliku kolicinu politicki obojenog "neznanja". Stidite se svojih godina, gospodine profesore!

Vuk

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 4. oktobar 2017 11:26

Ma naravno.. Jos jedna vestacki kreirana tema za skretanje paznje da cinjenice da je Vucuc napravio vladu Haradinaju zbog koga je povlacio ambadadore iz Francuske. Zatim, skretanje paznje sa ocajnog stanja u medijima , javnim preduzecina koji prave gubitak od 200 miliona evra godisnje, sa najnizeg rasta u regionu, sa ukidanja institucija, korupcije , raznih Vulina.. Kada god treba pricati o stvarnim problemima , javnosti se podastire nacionalizam i ovakve prezvakane , gubitnicke price..

Kao sto je rekao jedan od prethodnih komentara, Srbija je izgubila pravo da se poredi sa Spanijom onog trenutka kada je Miloseviceva paradrzava pocela nasiljem, ubistvima i progonima da disciplinuje Albance. Imao si sanse za razgovor sa pristojnim , umerenim ljudima kao sto je bio Rugova, ali si ih propustio.. Ovo sto Vucic i Dacic sada rade je pranje sopstvenih biografija i relativizovanje svog ucesca u debaklu.. Varadi govori kao pravnik . Moralni aspekt je sasvim druga stvar.

Buron

pre 6 godina

Po ovoj "stručnoj" analizi medjunarodnog prava dotičnog gospodina ispada da bi Srbija i Rusija trebali biti prvi koji bi priznali neminovnu nezavisnost Katalonije.

BgHQ

pre 6 godina

Ok.Hajde da se pozovemo na Dusanovo carstvo pa da vratimo nase vekovne teritorije u sastav Srbije.Samo sto bi u tom slucaju morali da vratimo bar Vojvodinu.Da li se mi pravimo blesavi ili smo stvarno blesavi?Da li smo vodili rat za Kosovo i izgubili ga.Jesmo i sta sad hocemo?Da ovi sto su nas pobedili nam ga vrate.Aha,hoce to.Nego sta cemo da radimo sa situacijom da su nasi domacini sa Kosova prodali sve sto su mogli za velike pare Albancima i sad se baskare po Bg i drugim gradovima tako da ako pogledate katastarske knjige tamo skoro da su Albanci potpuni vlasnici svega.

e-krem

pre 6 godina

tim pre što na Kosovu zapravo i nije bilo referenduma", dodaje on.


Covek ne zna da je na Kosovu bilo referenduma.

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије био је непризнати импровизовани референдум који је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.
...ovo od 26-30 nije tacno.Istog je dana i zapocet i zavrsen i to po svim kriterijima potrebnim za njegovo odrzavanje.Nenavodjenje njegovih nedostataka upravo govori o tome.

severoistok

pre 6 godina

Moze se reci da jos uvek nije ista, sve dok sirom Spanije ne izbijaju skrivene masovne grobnice sa lesevima zena, dece, i starijih ljudi. Tj. frizideri sa materijalnim dokazima o masovnim ubistvima od strane Spanskih snaga bezbednosti.
Sto se tice EU, situacija je ista izmedju Katalonije i pocetka nemira na Kosovo, gde su se sve Evropske zemlje izjasnile da je to unutrasnji problem SFRJ-SRJ.
E sto se tice legalnosti i legitimnosti, nijednoj drzavi ne moze se pripisati legitimnost ubistava sopstvenih gradjana. Ne samo sto je u slucaju Kosova stanovnistvo pretezno Albansko, nego i kad bi to stanovnistvo bilo Srpske etnicke pripadnosti, ali koje hoce da se otcepi, drzava ne bi imala pravo da se protivi koristeci vojno-policijsku silu. Na isti nacin su se od SFRJ-SRJ otcepili Makedonija i Crna Gora, sa time sto protiv otcepljenja SFRJ-SRJ nije koristila oruzanu silu (vojno-policijsku). U vreme otcepljenja, Makedonije, kasnije i Crne Gore, Srpsko stanovnistvo u tim republikama je bilo vece od Hrvatske i Kosova. Pitanje glasi, zasto se ponekad istice legalnost kao vladajuci princip, a u ostalim situacijama istice legitimitet kap princip. Za manje upucene, legalnost se odnosi na zakonsko uredjenje, a legitimnost na pravdu zasnovanu na moralnim nacelima i dobrobiti koje ponekad nije uredjeno ili se legalno uredjenje kosi sa istim.

John

pre 6 godina

Ovde je glavni problem što ne postoji nikakav zvaničan stav, zvanična odluka, zvanična presuda, zvanično ništa...
U odsustvu toga, svako može da tumači kako mu volja i kako mu odgovara. I onda dolazimo do onoga da 2 pravnika imaju 3 mišljenja...

Isti slučaj kao i kod tužbe SRJ protiv članica NAto zbog bombardovanja (zvanično i pravno: pitanje legalnosti upotrebe sile). MSP nije rekao ništa, ni da jeste ni da nije već su rekli da nisu nadležni.

Prvo stani pred ogledalo

pre 6 godina

Ako upoznate nekog Srbina koji je živeo u Prištini tokom 90tih, pitajte ga kako je izgledao taj grad posle 19:00 časova.
Tada će vam biti jasno zašto je Kosovo specifičan slučaj.

Smislov

pre 6 godina

Sav ovaj cirkus je za unutrasnju upotrebu i politicki marketing. Raspiruju se strasti, ljudi se pale, mediji bruje a sutra kada politicari odu u EU nece valjda da se svadjaju sa domacinima kao sada pred TV kamerama. Kalimeroooooo.....

akros

pre 6 godina

"pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan."

Ovo je očigledno nepoznavanje materije. Španci nisu došli na te prostore, nego su nastali kroz kulturne, istorijske i (geo)političke korene. U Špancima ima i Katalonca i Mavara i Baska i Katoličke crkve i inkivizicije i romanskih jezika, on nije kao Srbin došao sa plemenom Slovena, i sa tim dolaskom doneo svoj identitet, nego je nastao kao produkt svih kultura koje su se naselile i pod uticajem Katoličke crkve i latinskog (romanskog) jezika napravio naciju Španaca, koju čine razni etnički identiteti, između ostalog i katalonski. S toga je taj istorijski argument izuzetno bitan, da bi se razumelo kako nastaje Španija i zbog čega duga istorija potiskivanja tih različitih kulturnih identiteta u današnjem multikulturalnom društvu izlaze kao nerešive borbe između centralne vlasti u Španiji i Katalonije.

Petar

pre 6 godina

Jel kapirate da bi Srbija trebala biti ta koja kaze, da Katalonija i Kosovo NISU isto? Da je Kosovo sastavni deo Srbije na kom zive Albanci koji imaju svoju drzavu Albaniju a da je Katalonija teritorija katalonskog naroda koji nema svoju drzavu! S toga nije isto jer Kosovo treba da bude u sastavu Srbije a Katalonija treba da bude sta god Katalonci zeleli u 21.veku! Nece narod od 7-9 miliona ljudi da trpi i zivi u tudjoj drzavi kako mu neko drugi kaze

Marko Djurdjevic

pre 6 godina

Ma da isto je. I u Madrid dovoze leseve u hladnjacama. I npr. povuku svi priznanje Kosova, koji je plan? Da se vratimo na Kosovo? Cak i kada bi to bilo moguce, da li ste spremni da 50 poslanika bude sa Kosova, a vremenom, zbog nataliteta na Kosovu i mortaliteta u Srbiji sve vise i vise do apsolutne vecine? Kosovo smo izgubili svojim nenormalnim ponasanjem, niko nam ga nije oteo. Treba da priznamo greske, mi prvi da priznamo Kosovo, izvucemo pouke i ne ponavljamo greske. Ne zaludjujte vise ovaj narod.

Guxhe Lepiresa

pre 6 godina

Srbija koja se tolko poziva na medjunarodno pravo, bi onda trebala da priznaje odluku najvecek medjunarodnog suda od koga je trazila misljenje da li je proglasenje nezavisnosti Kosova krsilo medjunarodno pravo. Odgovor na to pitanje sada svi znamo, sve ostalo je misljenje individaca.

Samo da vas podsecam da su Sjedinjenje Americke Drzave proglasile nezavisnost isto bez referenduma, razlika u tome je da Engleska nije Balkan pa su to priznale i sada su najveci saveznici.

Ja ipak mislim da Srbija ako je pamenta da se otarasi Balkansog inata prizjane Kosovo kao suverenu nezavisnu drzavu koja pozitivno diskriminise Srbe koji zive na Kosovu i pocinje da se bavi bitnijim problemima koje ocigledno ima i samo ih maskira. Kosovo bi postao clan UN-a, i zajedno sa Srbijom clanica EU, gde bi granice postale neznacajne i time bi i Albanci i Srbi pa i svi ostali u regionu pobedili (Win-Win Situation)

Ja stvarno ne razumem cemu vam sluzi ova izgubljena bitka, vreme i energija?
Zamislite samo da u nekom nemogucem slucaju Kosovo postaje Republika u stavu Srbije, i samim tim i Vojvodina, pa sada imate 2-3 miliona Albanaca u svojoj drzavi? Da li vi stvarno mislite da bi vam to pomoglo kao drzavi, i kako biste resili problem tih ljudi i dali im to sto imate na Kosovu to jest pozitivnu diskriminaciju?

Razmislite malo, pa idemo dalje. Ovo sto vasi politicari pokusavaju je cisto ludilo

Ukratko

pre 6 godina

Nisu isto, jer Spanija je uredjena zemlja i clanice EU, a Srbija je jadna sirotinja koja sedi na dve stolice, svira na tri klavira i uobrazava da je nekome uopste bitna!

Aladin

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Katalonija živi u demokraciji i blagostanju a Kosovo je živjelo u reoresiji, obespravljenosti i siromaštvu. Kosovo je bilo federalna jedinica raspadajuće komunističke totalitarne represivne države koja se raspala na sastavne dijelove i to se raspala u krvi, ratom.

besna glista

pre 6 godina

Nisu isto. Kosovo je stetno po Srbiju. Kada bi se naslo u sastavu nase drzave, ono bi nas zauvek unistilo. Nezavisnost Kosova je zapravo oslobodjenje Srbije od Kosova. To je mozda najbolja stvar koja nam se ikada desila.

rileHerc

pre 6 godina

Pa ako su nam ovakvi profesori i najbolji strucnjaci uopste nije cudno sto ovaj let zvani pad toliko dugo traje. Dakle, Kosovo nikada nije bila u istoriji drzava, na njoj je zivjela nacionalna manjina koja ima maticnu drzavu, a KiM nikada nije pripadao Albaniji da bi se na istoriju mogli pozvati. Sve to u slucaju Katalonije ne vazi, dakle oni imaju dosta vece pravo da se odvoje od tzv. Kosova. Krim i Kosovo bi se jedino mogli porediti kada bi mi u doglednoj buducnosti vratiti ono sto nam je silom uzeto. Rusi su vratili ono sto im je nenasilno oduzeto. Dosta vise zamjene teza koje se rade ili iz neznanja ili iz lose namjere, a sve preko nasih ledja

Dragan

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.

Bla

pre 6 godina

Naravno da nije isto.. U Katalonci žive Katalonci sa svojim jezikom a imali su i državu a Kosovu su uzurpirali Albanci koji već imaju svoju državu.. Albaniju.. Pogledajte mitinge na Kosovu.. Svi nose albanske zastave... A u Barseloni svi nose katalonsku zastavu.

t67

pre 6 godina

Vidim svašta ali se slažem sa Putinom koji je jednom rekao "sa Kosovom je otvorena Pandorina kutija" eto EU sad ima otvorenu kutiju. Danas Katalonija , sutra Škotska, prekosutra Korzika , malo zatim Belgija na dva djela .... Scenari za narednih 10g-tak godina. I mislim da tu nema šanse da se to zauszavi. Poslije tih 10-tak godina i EU neće postojati.

gorka istina

pre 6 godina

Da li ima ovde iko ko iskreno veruje (bez nekog laznog patriJotizma), da ako bi Spanija krenula u Kataloniji da radi ono sto je SFRJ radila na Kosovu posle 1981., a narocito Srbija po dolasku Milosevica na vlast, da bi Evropa i svet i dalje bezrezervno podrzavali centralnu vlast u Spaniji da sa pozicije sile iskljucivo vojno/policijskim metodama resava jedan tako krupan politicki problem?

Evo, ja prvi sam za opstanak jedinstvene i celovite Spanije, divne mediteranske zemlje i kulture. Ali ako se njihova centralna vlast u Madridu odluci da to jedinstvo na delu svoje drzave iskljucivo na silu odrzava uz pomoc policijske drzave, i neke vrste aparthejda prema jednoj svojoj manjini kojoj ce u praksi ukidati brojna prava koja bi civilizacijski trebala da sleduju svaku naciju u Evropi XXI veka, onda dodjavola i sa takvom Spanijom, a to vise nece biti samo njihova unutrasnja stvar nego velika medjunarodna kriza.

Drugim recima, slucaj Kosova i Katalonije nisu isti, ali mogu da postanu, ako vlast u Spaniji sistematski Katalonce krene da macehinski tretira kao Sloba kosovske Albance.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Zar je potrebno biti veliki pravnik pa shvatiti o čemu se ovde radi? Ja nisam pravnik već ekonomista ali sam odrastao pored oca koji nije bio običan pravnik već zaljubljenik u pravo. Dok sam bio još "klinac" govorio mi je da "pravo nije prostitutka, koja će namigivati svima redom". Danas se neki igraju sa pravom i pravdom, koji nisu isto, ali teže da se što više izjednače, ne sluteći da to celi svet uvodi u jedan nevidjeni haos, u vreme koje smo želeli da zaboravimo, zbog čega je u jednom periodu ljudske istorije i doneta povelja o nepovredivosti granica. Tibor Varadi je pravnik, koji poštuje nauku kojoj je posvetio celi život, bez obzira na moć i snagu onih koji, pravo i pravdu žele da podrede sili i svojim interesima.

Drljavi Hari

pre 6 godina

A mi satro podrzavamo celovitost Spanije? A ustvari potenciramo na tome da Katalonija treba da se tretira kao Kosovo, odnosno da dobije nezavisnost. Jos jedan kolosalan potez nase diplomatije. Da je pametna Spanija sutra da prizna Kosovo.

lemi

pre 6 godina

Kosovo smo izgubili 1999 g potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, vojska se povukla teritoriju predali NATO-u. Od tada pa do danas sve ostalo je mlacene prazne slame.

Nostradamus

pre 6 godina

Ovo ste nas lepo poducili gospodine profesore, ali verujem kada bi vas zamolili da nam objasnite medjunarodnim pravom aneksiju Krima, tu bi smo vec imali lakse probeleme, zar ne?. Tudju gresku nikada ne oprastamo, a za svoju koja je mozda ista takva, uvek imamo "okalsavajuce okolnosti", he, he, he. Pravna nauka nije decinda nauka, pa je logicno da se TUMACENJA razlikuju.

Noreaga

pre 6 godina

Problem je iskljucivo u financijama a ne u nacionalizmu, kako mi je objasnio jedan Katalonac, oni nemaju nista protiv Spanije kao drzave, nego kao najbogatija pokrajina, koja daje 1/4 svih poreza u kasu Spanije imaju ocajne skole, vrtice i ostale javne institucije, radi zrtve za ostale pokrajine Spanije. I ne moze se uporedjivati Katalonija sa Kosovom, vise sa Slovenijom i ex SFRJ recimo.

Djorgo

pre 6 godina

Interesantno, procitao sam desetak suprostavljenih komentara I stavova, I svi su u pravu! Znaci da mi u Srbiji zivimo u jednom galimatijasu, kao I EU, pa I citav svet.

John

pre 6 godina

Ovde je glavni problem što ne postoji nikakav zvaničan stav, zvanična odluka, zvanična presuda, zvanično ništa...
U odsustvu toga, svako može da tumači kako mu volja i kako mu odgovara. I onda dolazimo do onoga da 2 pravnika imaju 3 mišljenja...

Isti slučaj kao i kod tužbe SRJ protiv članica NAto zbog bombardovanja (zvanično i pravno: pitanje legalnosti upotrebe sile). MSP nije rekao ništa, ni da jeste ni da nije već su rekli da nisu nadležni.

akros

pre 6 godina

Svaki student prava zna da su Kosovo i Katalonija dva ista slučaja. Ali, interes je taj koji je, izgleda, u EU jači od svakog prava.
(Veljko, 4. oktobar 2017 11:20) # Link komentara

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog. Trebao bi i da zna, da su Kosovo i Katalonija neuporedivi, s obzirom da takav slučaj nije bio u ovom slučaju i da Kosovo nije napravilo današnju Srbiju, nego da je danšnja, moderna Srbija, kroz Jugoslaviju stvorilo Kosovo. To su dva različita istorijska stanovišta. Katalonija ima svoj istorijski i kulturni identitet, Kosovo nema, ono se baštini na sasvim drugačijem istorijskom osnovu. S toga, to nikako ne može biti isti slučaj, može da liči, ali ne i da bude isti. Isti je bio pri raspadu Jugoslavije.

Vuk

pre 6 godina

Kome sluzi ovaj cirkus iz Srbije? Sta imaju uvidu drama queens Beograda? Da podrzavaju Kataloniju, iako je Spanija podrzala bezuslovno Srbiju u pitanju KiM? Zasto se ovo radi? Da li je tako naredio Putin svojoj balkanskoj guberniji? Stvarno ne razumem ove stavove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 4. oktobar 2017 11:26

Ma naravno.. Jos jedna vestacki kreirana tema za skretanje paznje da cinjenice da je Vucuc napravio vladu Haradinaju zbog koga je povlacio ambadadore iz Francuske. Zatim, skretanje paznje sa ocajnog stanja u medijima , javnim preduzecina koji prave gubitak od 200 miliona evra godisnje, sa najnizeg rasta u regionu, sa ukidanja institucija, korupcije , raznih Vulina.. Kada god treba pricati o stvarnim problemima , javnosti se podastire nacionalizam i ovakve prezvakane , gubitnicke price..

Kao sto je rekao jedan od prethodnih komentara, Srbija je izgubila pravo da se poredi sa Spanijom onog trenutka kada je Miloseviceva paradrzava pocela nasiljem, ubistvima i progonima da disciplinuje Albance. Imao si sanse za razgovor sa pristojnim , umerenim ljudima kao sto je bio Rugova, ali si ih propustio.. Ovo sto Vucic i Dacic sada rade je pranje sopstvenih biografija i relativizovanje svog ucesca u debaklu.. Varadi govori kao pravnik . Moralni aspekt je sasvim druga stvar.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jednostavno je. Znate, u ratovima postoje dve strane, jedna pobedjuje, druga gubi. Na kraju, strana koja gubi plaća cenu poraza. Da li je pravedno, i da li se u tom kontekstu poštuje medjunarodno pravo, uglavnom ne. U slučaju Srbije, mi smo u sukobima na Balkanu igrali na pogrešnu kartu. U regionu okruženim NATO mi smo gurali neku svoju priču, sanjali braću Ruse, čekali spas koji se nikad nije dogodio. Srbija je 90-tih bila u ratu koji je na kraju intervencijom NATO izgubila. Strateški, NATO nije smeo da dozvoli da Srbija pobedi u lokalnom sukobu i ojača, jer bi imali ruskog igrača u svom unutrašnjem dvorištu. Cena gubitka tog rata je gubitak dela teritorije (Kosovo). Tu je osnovna razlika i zato slučaj Katalonije nije i neće biti tretiran na isti način. Medjunarodno pravo u celoj priči nema nikakvu ulogu.

istina

pre 6 godina

Tibor Varadi zna vrlo dobro šta su rekli najbolji profesori međunarodnog prava poput Đžejmsa Kroforda (James Crawford) o tome da "međunarodno pravo ne odobrava ali ne zabranjuje secesiju". Međunarodno pravo jeste neutralna po tom pitanju.

Stvar je suverenih država potom kako reaguju ili kako bi rekoa pokojnik profesor međunarodnog prava, Vojin Dimitrijevic da "u međunarodnom pravu ne postoji pravilo po kojoj jedna suverena država može da prizna bilo koju teritoriju kao suvereu državu".

Katalonija, dakle, može da proglasi nezavisnost ali suverene države su te koje odlučuju da li da priznaju ili ne to proglašenje.

Kada je Kosovo u pitanju te suverene države ocenile da zbog specivicnog položaja Kosova u bivšoj SFRJ, kao federalne jedinice, rata, razaranja, ubistva, silovanja, proterivanja stanovništva Kosova i td. što uopšte nije bio slučaj sa Katalonijom onda rekli, s pravom, da ne postoji nikakva paralela između Kosova i Katalonije.

Da ne zaboravimo da po članu 5 Ustava SFRJ, Kosovo je imalo pravo VETA na promenu granica te države tj. da recimo za otcepljenje Hrvatske i Slovenije trebalo i Kosovska skupština da odobrava.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Pa lepo kaže zvaničnik EU: Kosovo je specijalan slučaj, a svi drugi slučajevi nisu specijalni. U slučaju Kosova ne važi međunarodno pravo kakvo jeste, a u svim drugim slučajevima važi. Ne razumem šta je nejasno i kakve dvostruke aršine svi pominju :)

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Problem Katalonije je sto su na ustavnom referendumu 1978 sa preko 95% podrzali ustavni zakon po kome su deo Kraljevine Spanije. Nepunih 40 godina kasnije negiraju isti taj Ustav.
Da podsetim, prve zvanicno priznate demonstracije Albanaca su se desile 1981. Dakle samo 3 godine kasnije. A njima nikad nije ponudjen referendum kao Kataloncima. Ne bih ja mesao ta dva slucaja. Nista ne dobijamo time, naprotiv.

Klodovik

pre 6 godina

Razlike ne postoje između Kosova i Katalonije, razlike postoje između Srbije i Španije.

Španija je ekonomski, politički i vojno snažna i ozbiljna država sposobna da diplomatski i na druge načine štiti svoj položaj u međunarodnoj zajednici, svoje interese i svoj teritorijalni integritet.

Srbija je ekonomski, politički i vojno slomljena država, bez ozbiljnih saveznika i sa skoro zanemarivom sposobnošću da zaštiti svoje interese i svoju cjelovitost.

Srbija da bi imala bilo kakvu mogućnost da zaštiti svoj interes na Kosovu (o teritoriji se više ne može govoriti) treba da se ekonomski oporavi, definiše svoj spoljnopolitički kurs i izgradi stabilne savezničke odnose sa zemljama i savezima koji imaju odlučujući uticaj na ovom prostoru.
Politika otezanja preko blokiranja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama dugoročno je kontraprodukrtivna za Srbiju.

Statistika

pre 6 godina

Celokupno stanovnistvo Katalonije je podeljeno skoro na pola: 50% glasaca prema 50% neglasaca (koji ne podrzavaju odrzavanje referenduma). Od tih glasaca skoro 90% su ZA nezavisnost. Na Kosovu 95% izasli bi na referendum i od njih skoro 100% bili bi za nezavisnost. Slicnost izmedju Katalonije i Kosova, i bez racunanja represije, je nula.

Walldorf

pre 6 godina

Gospodine Varadi, ja znam da je sve sto govorite i radite, u skladu sa nekim ciljevima na duze staze. Ipak, ovakvo nepoznavanje materije, jedan profesor ne bi smeo u javnost iznositi. Pre svega, radi sopstvenog ugleda i profesionalnog digniteta. U isti kos trpate babe i zabe, g.Varadi. Albanci sa Kosova i Metohije imaju svoju maticnu drzavu. Zove se Albanija. S'toga su oni na KiM, odnosno Srbiji, nacionalna manjina. Entitet, kako kaze g.Radovan Damjanovic.U skladu sa navedenim, Albanci sa KiM nemaju nikakvo uporiste u medjunarodnom pravu, sa koga bi krenuli u referendum o nezavisnosti.Nadam se da je to dovoljno jasno. Sto se Katalonije tice, samo malo treba prouciti istoriju Aragona i Spanije i sve ce biti jasno. Katalonija je u srednjem veku imala svoju nezavisnost i medjunarodno priznatu drzavu i oni samo traze ono sto im pripada i na sta imaju apsolutno pravo. U prilog tome govore brojni pisani dokumenti i Uporedjivati Kataloniju i samozvanu drzavu Kosovo ne bi palo na na pamet ni studentu prve godine prava. Sramota je da jedan profesor pokazuje i iskazuje ovoliku kolicinu politicki obojenog "neznanja". Stidite se svojih godina, gospodine profesore!

Mayer

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?

.орг

pre 6 godina

у оба случаја једино законито је организовање референдума на целокупним територијама држава.

gradinar

pre 6 godina

Да ли овај професор (између осталих) беше аутор оног питања које је Србија упутила међународном суду у вези са Косовом?
Онако глупаво питање ни ја не бих поставио, иако благе везе са правом немам... Питање је било формулисано тако да је дошло ко "кец на десетку" за онакав одговор "округло па на ћоше" - одговор који су сви могли да протумаче у корист Косова. Жао ми је професоре, али ту сте пали на испиту..

Vlada

pre 6 godina

Na kosovu je 1991 bio referendum isti kao u kataloniji i nasa drzava ga nije priznala jer je bio protivustavan a kosovo je kasnije proglasilo nezavisnost deklaracijom

Buron

pre 6 godina

Po ovoj "stručnoj" analizi medjunarodnog prava dotičnog gospodina ispada da bi Srbija i Rusija trebali biti prvi koji bi priznali neminovnu nezavisnost Katalonije.

zimzeleni

pre 6 godina

Uvredjena zbog sopstvene gluposti (desetogodisnje podrske Milosevicu) i nesposobna da resi svoje probleme (Ustav i odnosi sa susedima), Srbija se sada zabavlja problemima u svetu, i svi sve znaju, sa svima smo na TI. A onda odes i pokupis platu od 200 evrica, vratis se kuci, sednes za tastaturu i krenes: Kosovo, Kosovo, Putin, Kosovo, Tramp...

BgHQ

pre 6 godina

Ok.Hajde da se pozovemo na Dusanovo carstvo pa da vratimo nase vekovne teritorije u sastav Srbije.Samo sto bi u tom slucaju morali da vratimo bar Vojvodinu.Da li se mi pravimo blesavi ili smo stvarno blesavi?Da li smo vodili rat za Kosovo i izgubili ga.Jesmo i sta sad hocemo?Da ovi sto su nas pobedili nam ga vrate.Aha,hoce to.Nego sta cemo da radimo sa situacijom da su nasi domacini sa Kosova prodali sve sto su mogli za velike pare Albancima i sad se baskare po Bg i drugim gradovima tako da ako pogledate katastarske knjige tamo skoro da su Albanci potpuni vlasnici svega.

Prvo stani pred ogledalo

pre 6 godina

Ako upoznate nekog Srbina koji je živeo u Prištini tokom 90tih, pitajte ga kako je izgledao taj grad posle 19:00 časova.
Tada će vam biti jasno zašto je Kosovo specifičan slučaj.

Z

pre 6 godina

Pa dobro o kakvom medjunarodnom pravu generalno medjunarodnom pravu moze uopste da se govori. Postoji samo pravo sile i to sve velike sile postuju onako kako im odgovara. Za EU nisu isto Kosovo i Katalonija, za Rusiju nije isto Krim i Kurdistan, ali im generalno jeste isto Krim i Kosovo, za USA je suvisno i govoriti da li postoji neki kriterijum osim njihovog.
A mi mali mozemo ovako da pricamo za unutrasnje potrebe i nadamo se da ce neko da nam baci mrvice.

severoistok

pre 6 godina

Moze se reci da jos uvek nije ista, sve dok sirom Spanije ne izbijaju skrivene masovne grobnice sa lesevima zena, dece, i starijih ljudi. Tj. frizideri sa materijalnim dokazima o masovnim ubistvima od strane Spanskih snaga bezbednosti.
Sto se tice EU, situacija je ista izmedju Katalonije i pocetka nemira na Kosovo, gde su se sve Evropske zemlje izjasnile da je to unutrasnji problem SFRJ-SRJ.
E sto se tice legalnosti i legitimnosti, nijednoj drzavi ne moze se pripisati legitimnost ubistava sopstvenih gradjana. Ne samo sto je u slucaju Kosova stanovnistvo pretezno Albansko, nego i kad bi to stanovnistvo bilo Srpske etnicke pripadnosti, ali koje hoce da se otcepi, drzava ne bi imala pravo da se protivi koristeci vojno-policijsku silu. Na isti nacin su se od SFRJ-SRJ otcepili Makedonija i Crna Gora, sa time sto protiv otcepljenja SFRJ-SRJ nije koristila oruzanu silu (vojno-policijsku). U vreme otcepljenja, Makedonije, kasnije i Crne Gore, Srpsko stanovnistvo u tim republikama je bilo vece od Hrvatske i Kosova. Pitanje glasi, zasto se ponekad istice legalnost kao vladajuci princip, a u ostalim situacijama istice legitimitet kap princip. Za manje upucene, legalnost se odnosi na zakonsko uredjenje, a legitimnost na pravdu zasnovanu na moralnim nacelima i dobrobiti koje ponekad nije uredjeno ili se legalno uredjenje kosi sa istim.

e-krem

pre 6 godina

tim pre što na Kosovu zapravo i nije bilo referenduma", dodaje on.


Covek ne zna da je na Kosovu bilo referenduma.

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије био је непризнати импровизовани референдум који је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.
...ovo od 26-30 nije tacno.Istog je dana i zapocet i zavrsen i to po svim kriterijima potrebnim za njegovo odrzavanje.Nenavodjenje njegovih nedostataka upravo govori o tome.

Smislov

pre 6 godina

Sav ovaj cirkus je za unutrasnju upotrebu i politicki marketing. Raspiruju se strasti, ljudi se pale, mediji bruje a sutra kada politicari odu u EU nece valjda da se svadjaju sa domacinima kao sada pred TV kamerama. Kalimeroooooo.....

akros

pre 6 godina

"pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan."

Ovo je očigledno nepoznavanje materije. Španci nisu došli na te prostore, nego su nastali kroz kulturne, istorijske i (geo)političke korene. U Špancima ima i Katalonca i Mavara i Baska i Katoličke crkve i inkivizicije i romanskih jezika, on nije kao Srbin došao sa plemenom Slovena, i sa tim dolaskom doneo svoj identitet, nego je nastao kao produkt svih kultura koje su se naselile i pod uticajem Katoličke crkve i latinskog (romanskog) jezika napravio naciju Španaca, koju čine razni etnički identiteti, između ostalog i katalonski. S toga je taj istorijski argument izuzetno bitan, da bi se razumelo kako nastaje Španija i zbog čega duga istorija potiskivanja tih različitih kulturnih identiteta u današnjem multikulturalnom društvu izlaze kao nerešive borbe između centralne vlasti u Španiji i Katalonije.

bre

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.

Dejan

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija nisu isto.
Na Kosovu zive Srbi i Albanci a ne Kosovari. U Kataloniji zive Katalonci sa svojim jezikom, istorijom , kulturom.
Kosovo ima manje prava da se ocepi u odnosu na Kataloniju!

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
(bre, 04. oktobar 2017 11:02)

Katalonija pre 300 godina nije bila nezavisna drzava.

dosta vise ovog bezocnog laganja i spinovanja

pre 6 godina

@Aladin

Albanska nacionalna manjina na Kosovu je imala sva prava koja joj kao manjini pripadaju, mnogo veca nego npr. prava koja su imali Srbi u Albaniji. Da li su Srbi mozda zbog svega sta su doziveli u Albaniji dobili makar jednu opstinu? Kosovo NIKADA nije bila federlana jedinica Jugoslavije nego uz Vojvodinu druga autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Nejasno je zasto spinujete tu laz kada je sve vrlo proverljivo u Ustavu Jugoslavije a kasnije i Srbije.

Dunny On The World

pre 6 godina

Apsolutno je jasno da mi živimo u svetu u kome medjunarodno pravo jeste skup pravnih akata koji se u praksi gotovo i ne primenjuju. Svetske sile rade šta im volja, tumače to pravo kako im je u interesu.

GrebGreb

pre 6 godina

Mislim da je eu predstavnicima neko rekao da za svako skakljivo pitanje povodom kosova i drugih teritorija koje zele da se otcepe, kazu kosovo nije presedan vec jedinstven slucaj i da ponavljaju to kao mantru iako veze sa vezom nema! EU gospodo Kosovo je presedan, grubo i nasilno krsenje medjunarodnog prava i kao takav otvorio je mogucnost mnogima za stvaranje svojih nacionalnih drzava. Imate dva izbora, ili da priznate realno stanje ili da povucete priznanje Kosova.

xy

pre 6 godina

Slusao sam profesora Varadija, Rts je snimio par emisija sa njim. Jako stalozen covek, prosto ga je milina slusati cak i kad nemate nekog dodira sa pravom. Slican je profesoru Jeroticu.

Ratković

pre 6 godina

Gospodine Varadi,uz svo poštovanje,vaše zapažanje u pogledu mišljenja međunarodnog suda pravde po pitanju Kosova je neshvatljivo pogrešno i u najmanju ruku za žaljenje.
Gospodine Varadi,MSP u Hagu nije dao mišljenje o tome da li je "osamostaljivanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom" jer mu takvo pitanje nikada nije bilo ni postavljeno.Vi to treba i mora da znate i bilo bi za očekivati da to i konačno objasnite javnosti Srbije.
Pitanje koje je Srbija tada postavila MSP je na našu veliku žalost i nesreću bilo pogrešno formulisano,zahvaljujući nestručnosti i nesposobnosti tadašnjih nosilaca vlasti u Srbiji i kao takvo nije ni odražavalo ono što je Srbija u suštini želela da pita MSP.
A glasilo je:
"Da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
Sud se držao pitanja koje mu je postavljeno i odgovorio da sam čin deklaracije i proglašenja nezavisnosti ne narušava međunarodno pravo,odnosno da u njemu ne postoji zabrana za tako nešto.Znači,sama deklaracija i čin skupštine Kosova a ne otcepljenje dela teritorije suverene države ili da međunarodno pravo daje nekome slobodu da nešto uradi.
To su u pravnom pogledu dijametralno različite stvari.
Sud nije mogao da odgovori na pitanje koje mu nije ni postavljeno,gospodine Varadi.
Da je bilo formulisano na pravi način odgovor bi bio povoljan po Srbiju.
Krajnje je vreme da se javnosti Srbije to i objasni.Tada to nije učinjeno jer nije odgovaralo onima koji su tada bili na vlasti u Srbiji i takvo nakaradno pitanje i postavili.
Ali je porazno da čak i danas neko poput vas to pogrešno prezentuje.

I gospodine Varadi,kada je Katalonija pokoravana od Španije i Krim otiman od Rusije oni koji su pokoravali i otimali nisu to radili ni po kakvom međunarodnom pravu već po pravu sile i nalozima komunističke oligarhije.
Da je Srbija u prošlosti okupirala neko nezavisno Kosovo i pripojila ga sebi mimo volje nekog kosovskog naroda današnji Srbi bi i bez mišljenja MSP trebali da podrže njegovu nezavisnost.Jer nismo kolonizatori kao Španci i licemeri kao Ukrajinci.Ne treba nam tuđe,ali svoje ne damo.

Aramis

pre 6 godina

@Gorka istina: Albanci su na Kosovu napadali srbe za vreme Tita ali to se sakrilo da bude bratstvo i jedinstvo.
Jedna grupa stranih istoricara su iztraivali konflikt izmedju srba i albanaca da vide sta moze da se dokaze i sta je propaganda.
Rekli su "albanci i srbi su pocinili iste zlocine ,jedna strana nesto uradi pa se druga strana osveti i tako u krug ,ne zna se ko i kako je pocelo posto je konflikt poceo pre vise vekova".
Znaci to je propaganda da su albanci zrtva i nista nije crno ili belo nego sivo.

Petar S.

pre 6 godina

Nije slicno sa Krimom, u procesu odlucivanja nije ucestvovala strana sila.
(jasdf, 4. oktobar 2017 11:28)

Na kosovu je ucestvovala Amerika kao strana sila koja je (okupitala i) izgradila vojnu bazu. Naj vecu od Vjetnamskog rata. Amerika nikada nije imala bazu na Kosovu.
Amerika je i priznala nelegalno nezavisnost.

Krim sa druge strane je imao vojnu bazu SSSRa u kojoj su bili i Rusi. I to i pre i posle predaje Krima Ukrajni od strane Breznjeva.

Mada potpuno poredjenje sa Krimom je moguce tek nakon sto se Srbija (jednog dana) vrati na KiM ili bar jedan deo KiM.

E tek tad mogu u potpunosti da se porede K(r)im i KiM.

Brano

pre 6 godina

Svaka čast profesoru, mada je i bez dubljih analiza lako zaključiti da razlike nema. Ali, to je samo jedan ugao gledanja, dakle razmatranje pitanja sa stanovišta primene medjunarodnog prava, medjutim dnevne politike ovde su mera i ocena da li je nešto ovako ili je onako.

Lik

pre 6 godina

Ma stvar je više nego jasna, EU je priznala Kosovo usled pritiska Amerike i kraj priče. Sada bi nekako da se operu i to opravdaju ali ne ide, danas Katalonija a sutra ko zna ko i tome kraja nema. Sad i pojedine države izlaze iz EU i kako stvari idu, loše im se piše.

klaas-jan huntelaar

pre 6 godina

Uh ta Skotska, tj ti Britanci, sta oni rade to nije humano. Imaju zasebne lige u svim sportovima, cak i na EP imaju razlicite reprezentacije a onda dodju OI i onda se englezi, irci, skoti ujedine u Veliku Britaniju, ma dajte ljudi nemojte molim vas...

Vladimir

pre 6 godina

@drljavi hari Srbija pokusava da objasni da su KiM i Katalonija identicne stvari i da EU ne moze na Kataloniju gledati na jedan, a na KiM na drugi nacin. Srbija se zalaze za celovitost Srbije, a Spanija je samo slucaj koji pokazuje svu dvolicnost, tj. nepostojanje medjunarodnog prava. Da li sutra Republika Srpska ima pravo kao KiM da proglasi nezavisnost posto ni BIH nije clanica EU?

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

CRO, SLO i KiM vide legalitet u odcepljenju od YU i Srbije u Ustavu SFRJ iz 1974. godine, koji je donet
na odlikama jednopartijskih Skupstina i CK SKJ.
Po svim pravnim normama taj legalitet je pravno nistavan.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Postoji veliki broj komentatora koji su pravi "bukvalisti". U mom selu bukvalista označava čoveka koji je sirov i neotesan kao bukva. Mislim da je to najpreciznije tumačenje povog termina. Naravno da Katalonija i Kosovo i Metohija nisu, ne isti, već ni približan slučaj?! Medjutim, profesor Varadi, koga nešto baš i ne cenim, ne ulazi u istorijat Katalonije i Kosova i Metohije već govori da se u jednom slučaju dozvoljava nasilno otcepljenje, uz nevidjena divljaštva i varvarstva, narodu koji već ima matičnu državu a, u isto vreme poništava se referendum Katalonaca?! Naravno da su Katalonci nekada imali svoju državu a da su Kosovo i Metohija oduvek bili suverena srpska teritoroija i centar srpske državnosti, duhovnosti i kulture. Tibor Varadi ovde govori o primeni dvostrukih aršina bez namere da izjednačava Kosovo i Metohiju sa Katalonijom.

Ja

pre 6 godina

GetToDaChoppa

Istorijom se bave istoricari, a pravnici pravom! Prema pravnim kriterijumina, potpuno je isto, jer se radi o nelegalnom i nelegitimnom separatizmu! Krse se opstevazece pravne norme zarad necijih hirova, dok narodi koji su zaista egzistencijalno ugrozeni sirom sveta, ne mogu ni da sanjaju o svojoj drzavi!

asteroid

pre 6 godina

Onda je svaki student prava u krivu. Prvo trebao bi da zna da je Španija nastala kroz bračni ugovor kraljice Izabele Kastiljske i kralja Ferdinanda Aragonskog..
(akros, 4. oktobar 2017 13:23) # Link komentara


Postoji jedna bitna razlika. Katalonija je bila samostalna u 15-om veku, a Kosmet nije nikada bio samostalan.
(Onako samo usput, 4. oktobar 2017 13:20) # Link komentara

koga briga sta je bilo, zasto bi se sad nesto posebno postupalo zbog istorije, koja je podlozna raznim tumacenjimal. istoriju stvaraju ljudi. pa i ti spanci i katalonci su doslu na te prostore, sloveni dosli kroz vrata naroda i pomeli starosedeoce, turci iz centralne azije dosli do bosfora i napravili drzavu i o kojoj istoriji pricamo? taj istorijski argument danas ne stoje, ako je ikada i bi ispravan.

akros

pre 6 godina

Ja mislim da nisu uporedivi. Katalonija je bila nezavisna država pre 300 godina a Albanci nisu ni živeli na Kosovu do pre 150 godina i bilo ih je 10 posto.
Isto tako ni Vojvodina nije bila u sastavu Srbije do pre 100 godina, pa je nakon I Sv.rata ta teritorija postala sastavni deo Srbije. Šta ćemo sa tim?
(Mayer, 4. oktobar 2017 13:05) # Link komentara

Nije ni Erdelj nikad bio Rumunski, kao ni Banat, pa danas jesu. Mešaš babe i žabe. Država kakva je postojala pre buđenja nacionalne države i posle su dva različita pojma. Jedno su zemlje mađarske krune, a drugo su zemlje koje zaista ima u posedu mađarska država. I Vojvodina i Kosovo (kao deo osmanskog carstva) su iz tog razloga i postale autonomne pokrajine, jer su priključeni državi nakon osvajanja, a ne u prvobitnom oslobođenju. S toga imaju svoj poseban pravni i istorijski razvoj, kao regije, ne kao nacionalne države. Katalonija, tačnije kroz kurnu Aragona, ima jedan sasvim poseban istorijski razvoj. Moraš prvo da naučiš kako se u španiji gubila institucija kortesa kroz istoriju, da bi mogao uopšte i da diskutuješ o tome i upoređuješ.