Utorak, 05.09.2017.

08:41

Dižu bunu: Nećemo škart, nismo građani drugog reda

Dve zemlje Evropske unije namerile su da stvari isteraju na čistac kad je reč o razlici u kvalitetu robe u zemljama stare i nove Evrope.

Izvor: Beta

Dižu bunu: Neæemo škart, nismo graðani drugog reda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Coco Bill

pre 6 godina

U razgovoru sa nekim prijateljima na temu mogucnosti izbijanja III svetskog rata rekao sam da se takav rat nece dogoditi sve dok amerika ima monopol na svetsku valutu dolar.To je bilo pre otprilike 10 godina.U poslednjih par godina od izbijanja ponovnog hladnog rata izmedju zapada(Amerike) i Rusije sam se pitao zasto rusi dozvoljavaju da im amerikanci unistavaju ekonomiju preko manipulacije sa dolarom i cenom nafte na berzi.Zasto ne pokusaju da izbace dolar kao valutu iz svojih poslovanja zajedno sa jos nekim drzavama i tako prestanu da budu zavisni od dolara.Sada sam svestan da je Rusija cekala povoljan momenat za to.Da li je taj momenat vec dosao nisam siguran, ali ce sigurno doci. Kada se to dogodi mislim da je sukob neminovan.
(N.Kavaja, 4. septembar 2017 15:21)

Ukratko dolar nikad neće "nestati". Pitaj običnog ruskog biznismena u čemu izražava svoju robu ili poslovanje ?! Pa u dolaru. A šta tek reći za brazilskog ili induskog biznismena. Uzgred najbolji ti je dokaz, bivše EX-YU područije gde je glavna valuta euro, a ne dolar jer svi sve izražavaju u evrima. Zašto ?! Pa zato, jer evro koristi Nemačka. E sad, kladim se, pošto smo mi svi vezani za Nemačku, da Nemačka sutra vrati marku mi bi odmah "napustli" evro i opet bi sve izražavali u markama. Dakle nema tu nikakvog "političkog" odlučivanja, to je sve vezano za ukupnu finasijsku, proizvodnu korporativmu, naučnu...itd moć, A pričati priče koje tebi odgovaraju, je čisto političko loženje koje nema nikakvu pravu svrhu

ja

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?
(pozdrav sa deponije, 5. septembar 2017 10:42

Srbi su se sami prijavili da budu gradjani drugog reda, Slovacka ih ne tera na to. U ovom slucaju vazi pravilo "take it or leave it". Nazalost. Nemackoj je istocna Evropa itekako veliko trziste, pa ce morati da prihvati kritike.

Proizvođač domaćeg meda.

pre 6 godina

Veliki proizvođači hrane imaju monopole i kontrolišu cene i kvalitet robe. To je kapitalizam sve za profit. Ne isplati se proizvoditi u Srbiji nešto za Srpsko tržište a da očekuješ nisku cenu i vrhunsku kvalitetu. Proizvodim sirovinu za velike pa znam da imaju klase koje se otkupljuju. Jer je cena kvalitetne sirovine previsoka a loše koja se najčešće uvozi puno niža. A velikima nije problem platiti viši cenu za bolji kvalitet. Znamo da Eurokrem nije kao što je nekada bio. Pašteta Argeta je MORALA da promeni recept jer su zabranili neki aditiv u EU, a imali su vrhunsku paštetu i po kvaliteti i po okusu. Velike Američke korporacije žele svetski monopol nad proizvodnjom hrane i pića, velikim lobiranjem im za sada ide dobro u tom cilju. Na primer u celoj Americi ima četiri ili pet velikih proizvođača vode a isti žele i monopol u Evropi. P

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.

Petar

pre 6 godina

Nemam ništa protiv različitog kvaliteta na različitim tržištima ali ne može pod istom etiketom. Različito ime ili vidno obeležena klasa pa da vidimo onda.

Vlada

pre 6 godina

Nama ne treba evropska komisija već jaka kontrola kvaliteta, kao Švajcarci. Čim nije extra kvalitet vraćaj nazad. A oni koji tvrde da to mora da se plati nek uđu u Švakvarsku prodavnicu iz koje izlazim sa punim kesama za isti novac kao i u Srbiji za pune kese bofl robe. Zaključak je jasan, trgovine svesno kupuju nekvalitetnu robu zarad niske nabavne cene. Nama nude: radnja da blješti i muzila svira, reklame sa kojih se izveštačeni manekeni cerekaju i prodaja ide....

EU

pre 6 godina

Muka mi je od ovih luzera sto su juce dolazili kod nas po šećernu tablu a sad misle da su evropska aristokratija? To sto ste u EU vas stavlja na isti nivo kao Francuska, Nemacka ili Italija? Jeste, a prošli trud ovih zemalja puj-pike ne važi? Mi smo na zapadu dupeta oderali da bi nam dosli lezilebovici kao vi da ih pocastimo. Malo se raspitajte koliko u budžet EU daju Nemacka, Francuska i Italija a koliko Slovačka i Češka.
Pa dobro kaze ovaj jedan: napravite svoju Nutelu, nemojte kupiti našu, evo zabrinuli smo se...
A nećete izbeglice? nećete slobodne sudove? hoćete fasisticku desnicu i da izadjete iz EU? Samo izvolite!

Beli maharadža

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.
(GetToDaChoppa, 05. septembar 2017 13:20)

Zapravo je i gora. Nedavno sam rešio da neću da kupujem inostrane džemove (ovde u inistranstvu) nego sam se potrudio da pronadjem naše. Jer,kao, naši znaju da prave džemove, ako ništa drugo. Pročitam deklaraciju i shvatim da naši imaju maltene duplo više šećera od ovih "stranskih". Takodje, baš na ovom portalu je pre neki dan izašao članak o tome kako je nastao Plazma keks i fabrika Bambi Požarevac. Pa se ispostavilo da je to kopija nekog italijanskog keksa, samo sa mnogo lošijim sastojcima od originala. O transformaciji Eurokrema da ne pričamo. Toliko o "domaćem kvalitetu".

Coco Bill

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami.
(MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa u cemu je onda smisao EU ako sve mozemo da pravimo sami?

Pa ironija je da to oni, baš i prave "sami". Naime Zapadne korporacije su otvorile pogone u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj...itd i odatle se ta roba, koja se tu proizvodi distribuira, kako na domaće tržište, tako i u sve bivše Istočne zemlje uključujući i nas. Takođe neki su pogoni otvoreni u državama van Evropske Unije, ali koji teže da uđu u nju, kao što je Srbija, Makedoniji, Bosna i Hrecegovina. Kako će to da reše, baš me interesuje, jer to spada u poslovanje te, ili tih korporacija, a moraće onda da pritisnu i svoju zemlju, tačnije njihovu inspekciju koja je u okviru njihove vlade ?!

milan

pre 6 godina

Sada tražite jednakost a kada treba da uzmete kontingent izbeglica kao što je u EU dogovoreno onda uvučete rep, sad možete i sami da vidite kako je to u EU kada se ne pridržavate dogovora.

Dobrica

pre 6 godina

EU je osmišljena tako da postoje zemlje za Kup šampiona i zemlje za Ligu Evrope. Ta distanca i podela na prvu i ostale klase zemalja će uvek postojati. Pa ko voli nek im se pridružuje i večito kaska za vodećima kao za mamcem...Možeš s nima da igraš šah - ali da im daš dva topa i kraljicu fore...

phoeb

pre 6 godina

Kvalitet robe diktiraju potrošači, a ne državne strategije. Kada potrošači prosto ne bi više kupovali nekvalitetnu robu, tom robom se ne bi ni punili rafovi. Razumem da postoji roba bez koje se ne može (na primer lekovi), ali nutela definitivno tu ne spada. Stoga je najbolje rešenje "nutela raskola" edukacija potrošača.

Maslačak

pre 6 godina

Ima leka i za to i nema potrebe da se za to organizuju konferencije i da političari o tome razglabaju. Od njih nikakve vajde.

Umesto toga, neka lepo naprave državne laboratorije za kontrolu kvaliteta (koje bi, uzgred, već trebalo da postoje) koje će stručnom i nepristrasnom analizom pružiti verodostojne i neosporive dokaze da, na primer, brend XY prodaje smeće u državi Z.

Te stvari objaviti na specijalizovanom sajtu, pa kad se kod ljudi pročuje glas da prašak X ili šampon Y nije ni za šta,nego je obična prevara, kupci će izbegavati taj brend. Brendovi kojima je stalo da o(p)stanu na tržištu u datoj državi to neće raditi. A one koje to rade, neće imati priliku da to rade dugo. Vrlo jednostavno!

E, pa nije. U Srbiji već godinama pričamo o laboratoriji za kontrolu kvaliteta i još je nemamo. Kad ćemo je dobiti - ne zna ni Đekna. Dalje, u Srbiji su norme i standardi vrlo rastegljiva stvar i menjaju se po komandi političara. A direktor takve laboratorije će biti stranački bot koji će potpisati šta god mu se kaže. Na primer, čujem da je dozvoljen nivo aflatoksina opet podignut za 5 puta!

Onda ništa, i dalje će nas varati i trovati, baš onako kako smo zaslužili...

Pih

pre 6 godina

Šta se bunite, kupite domaće i niko vas neće varati. Jeste da roba i nije nekog kvaliteta, ali ako se fokusiramo na kupovinu možda se i kvalitet popravi.

Mira

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami. (MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa i neki sastojci koji treba da se kupe da bi se to nešto napravilo su, opet, trećerazrednog kvaliteta.

seljadin

pre 6 godina

na skart treba da da odgovor domaca proizvodnja, domaci proizvodi, ali je problem sto ispada da nasi domaci proizvodi nisu u stanju da se nose sa skart konkurencijom

EU se brani nejednakošću, frazama i pozivima koji više ne deluju

pre 6 godina

Ovo je napad na principe i strategije istinite EU. Ona se uvek bavila podizanjem visina standarda kako se na njenom tržištu ne bi našli slabi proizvodi braneći tako sebe i svoje stanovništvo obezbedjujući mu svaku prednost kao i profit prodajući ne tako kvalitetan proizvod. Jedini način da se ovo završi jeste tražiti od tih zemalja članica da plate razliku koju novčano postoji u kvalitetu proizvoda. Ovo je jako ozbiljno, a samo ovi uvredjeno kolonizovani mogu to da posmatraju kao pitanje gradjana ovog ili onog reda.

laki78

pre 6 godina

Koliko su ove zemlje civilizacijski odmakle od nas.Njihovva vlast stvarno pokusava da stane na stranu gradjana i radnika za razliku od nasih.Sami smo krivi,sami biramo.

Kiza

pre 6 godina

Realno ovo traje decenijama i svi se prave ludi, i nikad neće biti isti kvalitet stvar je izbora. Odvratan je osećaj kada proizvod platiš nekada i za trećinu skuplje od normalne cene a za to dobiješ nekada i za 30 procenata slabiji kvalitet užas nije mi dobro.

pozdrav sa deponije

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?

self

pre 6 godina

to djubre iz rafova, bilo ono prve ili druge kategorije, uopste ne treba jesti. okrenimo se zdravoj ishrani. trazimo od drzave strategiju razvoja poljoprivrede sa ciljem da za npr. 10 godina imamo kompletno organsku proiyvodnju hrane. dosta vise dovodjanja belosvetskih investitora. hocemo domacu proizvodnju hrane. kakva nutela, kakvi bakraci

freddie

pre 6 godina

a sta ako su krivi uvoznici iz njihovih zemalja ali ih proizvođac stiti? sta ako generalni uvoznici za istocne zemlje TRAZE robu nize kvalitete jer je jeftinija a onda udare cenu ko za skuplji proizvod?

dragan

pre 6 godina

Pa nije to bunt, bunt je kada kazete necemo da jedemo vase proizvode natrpane E-ovima i secerom. Nego se vracamo domacoj proizvodnji, hrani i ishrani.

Djordje NS

pre 6 godina

Bravo za Čehe i Slovake i uopšte ne sumnjam da će isterati svoje do kraja i na kraju biti tretirani kao najnaprednije zemlje EU.
Mi to mnogo lakše rešavavamo, mi pomerimo zarez kod dozvoljene količine aflatoksina u mleku i problem rešen. A čovek koji to predloži i uradi je ovom glupom narodu i dalje dobar pa ga je častio drigim ministarskim mandatom. Sve ovo mi u stvari i zaslužujemo...

bogati i vredni

pre 6 godina

Za istocna trzista roba se proizvodi u zemljama gde im je radna snaga nekoliko puta jeftinija a roba vise nego fals.
Ko misli da su Nemci bogati zato sto su pametni i vredni zivi u velikoj zabludi.Varaju gde god mogu i najvise sto mogu.

Toni

pre 6 godina

Ja onog proizvođača robe (ili usluga) koji vara automatski stavljam na crnu listu. Ako se to uradi kolektivno, efekat je pravi. Ništa ne boli više od pada prodaje i profita.

mrzim da radim subotom

pre 6 godina

Koliko smo mi samo daleko od ove cetiri zemlje po nacinu razmisljanja nasih politicara. Ovde se, na zalost prodaje sve ono najgoreg kvaliteta, pocevsi od hrane do tehnicke robe i svega ostalog.

markozemun

pre 6 godina

tako se stite gradjani a nasima ne pada napamet bar da se pobune...napredno do evropskog skarta,robe sumnjivog kvaliteta I jeftine radne snage

NoName

pre 6 godina

Stvarno su najjaci izgovori, posebno o navikama za pranje vesa. Grunes ves u masinu, grunes prasak, omeksivac i pustis masinu. Ovi misle da ljudi imaju naviku da peru ves u potoku.

mrzim da radim subotom

pre 6 godina

Koliko smo mi samo daleko od ove cetiri zemlje po nacinu razmisljanja nasih politicara. Ovde se, na zalost prodaje sve ono najgoreg kvaliteta, pocevsi od hrane do tehnicke robe i svega ostalog.

laki78

pre 6 godina

Koliko su ove zemlje civilizacijski odmakle od nas.Njihovva vlast stvarno pokusava da stane na stranu gradjana i radnika za razliku od nasih.Sami smo krivi,sami biramo.

Djordje NS

pre 6 godina

Bravo za Čehe i Slovake i uopšte ne sumnjam da će isterati svoje do kraja i na kraju biti tretirani kao najnaprednije zemlje EU.
Mi to mnogo lakše rešavavamo, mi pomerimo zarez kod dozvoljene količine aflatoksina u mleku i problem rešen. A čovek koji to predloži i uradi je ovom glupom narodu i dalje dobar pa ga je častio drigim ministarskim mandatom. Sve ovo mi u stvari i zaslužujemo...

self

pre 6 godina

to djubre iz rafova, bilo ono prve ili druge kategorije, uopste ne treba jesti. okrenimo se zdravoj ishrani. trazimo od drzave strategiju razvoja poljoprivrede sa ciljem da za npr. 10 godina imamo kompletno organsku proiyvodnju hrane. dosta vise dovodjanja belosvetskih investitora. hocemo domacu proizvodnju hrane. kakva nutela, kakvi bakraci

pozdrav sa deponije

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?

bogati i vredni

pre 6 godina

Za istocna trzista roba se proizvodi u zemljama gde im je radna snaga nekoliko puta jeftinija a roba vise nego fals.
Ko misli da su Nemci bogati zato sto su pametni i vredni zivi u velikoj zabludi.Varaju gde god mogu i najvise sto mogu.

Kiza

pre 6 godina

Realno ovo traje decenijama i svi se prave ludi, i nikad neće biti isti kvalitet stvar je izbora. Odvratan je osećaj kada proizvod platiš nekada i za trećinu skuplje od normalne cene a za to dobiješ nekada i za 30 procenata slabiji kvalitet užas nije mi dobro.

NoName

pre 6 godina

Stvarno su najjaci izgovori, posebno o navikama za pranje vesa. Grunes ves u masinu, grunes prasak, omeksivac i pustis masinu. Ovi misle da ljudi imaju naviku da peru ves u potoku.

Toni

pre 6 godina

Ja onog proizvođača robe (ili usluga) koji vara automatski stavljam na crnu listu. Ako se to uradi kolektivno, efekat je pravi. Ništa ne boli više od pada prodaje i profita.

markozemun

pre 6 godina

tako se stite gradjani a nasima ne pada napamet bar da se pobune...napredno do evropskog skarta,robe sumnjivog kvaliteta I jeftine radne snage

dragan

pre 6 godina

Pa nije to bunt, bunt je kada kazete necemo da jedemo vase proizvode natrpane E-ovima i secerom. Nego se vracamo domacoj proizvodnji, hrani i ishrani.

Petar

pre 6 godina

Nemam ništa protiv različitog kvaliteta na različitim tržištima ali ne može pod istom etiketom. Različito ime ili vidno obeležena klasa pa da vidimo onda.

freddie

pre 6 godina

a sta ako su krivi uvoznici iz njihovih zemalja ali ih proizvođac stiti? sta ako generalni uvoznici za istocne zemlje TRAZE robu nize kvalitete jer je jeftinija a onda udare cenu ko za skuplji proizvod?

Beli maharadža

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.
(GetToDaChoppa, 05. septembar 2017 13:20)

Zapravo je i gora. Nedavno sam rešio da neću da kupujem inostrane džemove (ovde u inistranstvu) nego sam se potrudio da pronadjem naše. Jer,kao, naši znaju da prave džemove, ako ništa drugo. Pročitam deklaraciju i shvatim da naši imaju maltene duplo više šećera od ovih "stranskih". Takodje, baš na ovom portalu je pre neki dan izašao članak o tome kako je nastao Plazma keks i fabrika Bambi Požarevac. Pa se ispostavilo da je to kopija nekog italijanskog keksa, samo sa mnogo lošijim sastojcima od originala. O transformaciji Eurokrema da ne pričamo. Toliko o "domaćem kvalitetu".

Vlada

pre 6 godina

Nama ne treba evropska komisija već jaka kontrola kvaliteta, kao Švajcarci. Čim nije extra kvalitet vraćaj nazad. A oni koji tvrde da to mora da se plati nek uđu u Švakvarsku prodavnicu iz koje izlazim sa punim kesama za isti novac kao i u Srbiji za pune kese bofl robe. Zaključak je jasan, trgovine svesno kupuju nekvalitetnu robu zarad niske nabavne cene. Nama nude: radnja da blješti i muzila svira, reklame sa kojih se izveštačeni manekeni cerekaju i prodaja ide....

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.

ja

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?
(pozdrav sa deponije, 5. septembar 2017 10:42

Srbi su se sami prijavili da budu gradjani drugog reda, Slovacka ih ne tera na to. U ovom slucaju vazi pravilo "take it or leave it". Nazalost. Nemackoj je istocna Evropa itekako veliko trziste, pa ce morati da prihvati kritike.

Maslačak

pre 6 godina

Ima leka i za to i nema potrebe da se za to organizuju konferencije i da političari o tome razglabaju. Od njih nikakve vajde.

Umesto toga, neka lepo naprave državne laboratorije za kontrolu kvaliteta (koje bi, uzgred, već trebalo da postoje) koje će stručnom i nepristrasnom analizom pružiti verodostojne i neosporive dokaze da, na primer, brend XY prodaje smeće u državi Z.

Te stvari objaviti na specijalizovanom sajtu, pa kad se kod ljudi pročuje glas da prašak X ili šampon Y nije ni za šta,nego je obična prevara, kupci će izbegavati taj brend. Brendovi kojima je stalo da o(p)stanu na tržištu u datoj državi to neće raditi. A one koje to rade, neće imati priliku da to rade dugo. Vrlo jednostavno!

E, pa nije. U Srbiji već godinama pričamo o laboratoriji za kontrolu kvaliteta i još je nemamo. Kad ćemo je dobiti - ne zna ni Đekna. Dalje, u Srbiji su norme i standardi vrlo rastegljiva stvar i menjaju se po komandi političara. A direktor takve laboratorije će biti stranački bot koji će potpisati šta god mu se kaže. Na primer, čujem da je dozvoljen nivo aflatoksina opet podignut za 5 puta!

Onda ništa, i dalje će nas varati i trovati, baš onako kako smo zaslužili...

Dobrica

pre 6 godina

EU je osmišljena tako da postoje zemlje za Kup šampiona i zemlje za Ligu Evrope. Ta distanca i podela na prvu i ostale klase zemalja će uvek postojati. Pa ko voli nek im se pridružuje i večito kaska za vodećima kao za mamcem...Možeš s nima da igraš šah - ali da im daš dva topa i kraljicu fore...

Coco Bill

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami.
(MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa u cemu je onda smisao EU ako sve mozemo da pravimo sami?

Pa ironija je da to oni, baš i prave "sami". Naime Zapadne korporacije su otvorile pogone u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj...itd i odatle se ta roba, koja se tu proizvodi distribuira, kako na domaće tržište, tako i u sve bivše Istočne zemlje uključujući i nas. Takođe neki su pogoni otvoreni u državama van Evropske Unije, ali koji teže da uđu u nju, kao što je Srbija, Makedoniji, Bosna i Hrecegovina. Kako će to da reše, baš me interesuje, jer to spada u poslovanje te, ili tih korporacija, a moraće onda da pritisnu i svoju zemlju, tačnije njihovu inspekciju koja je u okviru njihove vlade ?!

phoeb

pre 6 godina

Kvalitet robe diktiraju potrošači, a ne državne strategije. Kada potrošači prosto ne bi više kupovali nekvalitetnu robu, tom robom se ne bi ni punili rafovi. Razumem da postoji roba bez koje se ne može (na primer lekovi), ali nutela definitivno tu ne spada. Stoga je najbolje rešenje "nutela raskola" edukacija potrošača.

EU se brani nejednakošću, frazama i pozivima koji više ne deluju

pre 6 godina

Ovo je napad na principe i strategije istinite EU. Ona se uvek bavila podizanjem visina standarda kako se na njenom tržištu ne bi našli slabi proizvodi braneći tako sebe i svoje stanovništvo obezbedjujući mu svaku prednost kao i profit prodajući ne tako kvalitetan proizvod. Jedini način da se ovo završi jeste tražiti od tih zemalja članica da plate razliku koju novčano postoji u kvalitetu proizvoda. Ovo je jako ozbiljno, a samo ovi uvredjeno kolonizovani mogu to da posmatraju kao pitanje gradjana ovog ili onog reda.

Coco Bill

pre 6 godina

U razgovoru sa nekim prijateljima na temu mogucnosti izbijanja III svetskog rata rekao sam da se takav rat nece dogoditi sve dok amerika ima monopol na svetsku valutu dolar.To je bilo pre otprilike 10 godina.U poslednjih par godina od izbijanja ponovnog hladnog rata izmedju zapada(Amerike) i Rusije sam se pitao zasto rusi dozvoljavaju da im amerikanci unistavaju ekonomiju preko manipulacije sa dolarom i cenom nafte na berzi.Zasto ne pokusaju da izbace dolar kao valutu iz svojih poslovanja zajedno sa jos nekim drzavama i tako prestanu da budu zavisni od dolara.Sada sam svestan da je Rusija cekala povoljan momenat za to.Da li je taj momenat vec dosao nisam siguran, ali ce sigurno doci. Kada se to dogodi mislim da je sukob neminovan.
(N.Kavaja, 4. septembar 2017 15:21)

Ukratko dolar nikad neće "nestati". Pitaj običnog ruskog biznismena u čemu izražava svoju robu ili poslovanje ?! Pa u dolaru. A šta tek reći za brazilskog ili induskog biznismena. Uzgred najbolji ti je dokaz, bivše EX-YU područije gde je glavna valuta euro, a ne dolar jer svi sve izražavaju u evrima. Zašto ?! Pa zato, jer evro koristi Nemačka. E sad, kladim se, pošto smo mi svi vezani za Nemačku, da Nemačka sutra vrati marku mi bi odmah "napustli" evro i opet bi sve izražavali u markama. Dakle nema tu nikakvog "političkog" odlučivanja, to je sve vezano za ukupnu finasijsku, proizvodnu korporativmu, naučnu...itd moć, A pričati priče koje tebi odgovaraju, je čisto političko loženje koje nema nikakvu pravu svrhu

seljadin

pre 6 godina

na skart treba da da odgovor domaca proizvodnja, domaci proizvodi, ali je problem sto ispada da nasi domaci proizvodi nisu u stanju da se nose sa skart konkurencijom

Mira

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami. (MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa i neki sastojci koji treba da se kupe da bi se to nešto napravilo su, opet, trećerazrednog kvaliteta.

Proizvođač domaćeg meda.

pre 6 godina

Veliki proizvođači hrane imaju monopole i kontrolišu cene i kvalitet robe. To je kapitalizam sve za profit. Ne isplati se proizvoditi u Srbiji nešto za Srpsko tržište a da očekuješ nisku cenu i vrhunsku kvalitetu. Proizvodim sirovinu za velike pa znam da imaju klase koje se otkupljuju. Jer je cena kvalitetne sirovine previsoka a loše koja se najčešće uvozi puno niža. A velikima nije problem platiti viši cenu za bolji kvalitet. Znamo da Eurokrem nije kao što je nekada bio. Pašteta Argeta je MORALA da promeni recept jer su zabranili neki aditiv u EU, a imali su vrhunsku paštetu i po kvaliteti i po okusu. Velike Američke korporacije žele svetski monopol nad proizvodnjom hrane i pića, velikim lobiranjem im za sada ide dobro u tom cilju. Na primer u celoj Americi ima četiri ili pet velikih proizvođača vode a isti žele i monopol u Evropi. P

milan

pre 6 godina

Sada tražite jednakost a kada treba da uzmete kontingent izbeglica kao što je u EU dogovoreno onda uvučete rep, sad možete i sami da vidite kako je to u EU kada se ne pridržavate dogovora.

EU

pre 6 godina

Muka mi je od ovih luzera sto su juce dolazili kod nas po šećernu tablu a sad misle da su evropska aristokratija? To sto ste u EU vas stavlja na isti nivo kao Francuska, Nemacka ili Italija? Jeste, a prošli trud ovih zemalja puj-pike ne važi? Mi smo na zapadu dupeta oderali da bi nam dosli lezilebovici kao vi da ih pocastimo. Malo se raspitajte koliko u budžet EU daju Nemacka, Francuska i Italija a koliko Slovačka i Češka.
Pa dobro kaze ovaj jedan: napravite svoju Nutelu, nemojte kupiti našu, evo zabrinuli smo se...
A nećete izbeglice? nećete slobodne sudove? hoćete fasisticku desnicu i da izadjete iz EU? Samo izvolite!

Pih

pre 6 godina

Šta se bunite, kupite domaće i niko vas neće varati. Jeste da roba i nije nekog kvaliteta, ali ako se fokusiramo na kupovinu možda se i kvalitet popravi.

EU

pre 6 godina

Muka mi je od ovih luzera sto su juce dolazili kod nas po šećernu tablu a sad misle da su evropska aristokratija? To sto ste u EU vas stavlja na isti nivo kao Francuska, Nemacka ili Italija? Jeste, a prošli trud ovih zemalja puj-pike ne važi? Mi smo na zapadu dupeta oderali da bi nam dosli lezilebovici kao vi da ih pocastimo. Malo se raspitajte koliko u budžet EU daju Nemacka, Francuska i Italija a koliko Slovačka i Češka.
Pa dobro kaze ovaj jedan: napravite svoju Nutelu, nemojte kupiti našu, evo zabrinuli smo se...
A nećete izbeglice? nećete slobodne sudove? hoćete fasisticku desnicu i da izadjete iz EU? Samo izvolite!

milan

pre 6 godina

Sada tražite jednakost a kada treba da uzmete kontingent izbeglica kao što je u EU dogovoreno onda uvučete rep, sad možete i sami da vidite kako je to u EU kada se ne pridržavate dogovora.

freddie

pre 6 godina

a sta ako su krivi uvoznici iz njihovih zemalja ali ih proizvođac stiti? sta ako generalni uvoznici za istocne zemlje TRAZE robu nize kvalitete jer je jeftinija a onda udare cenu ko za skuplji proizvod?

EU se brani nejednakošću, frazama i pozivima koji više ne deluju

pre 6 godina

Ovo je napad na principe i strategije istinite EU. Ona se uvek bavila podizanjem visina standarda kako se na njenom tržištu ne bi našli slabi proizvodi braneći tako sebe i svoje stanovništvo obezbedjujući mu svaku prednost kao i profit prodajući ne tako kvalitetan proizvod. Jedini način da se ovo završi jeste tražiti od tih zemalja članica da plate razliku koju novčano postoji u kvalitetu proizvoda. Ovo je jako ozbiljno, a samo ovi uvredjeno kolonizovani mogu to da posmatraju kao pitanje gradjana ovog ili onog reda.

self

pre 6 godina

to djubre iz rafova, bilo ono prve ili druge kategorije, uopste ne treba jesti. okrenimo se zdravoj ishrani. trazimo od drzave strategiju razvoja poljoprivrede sa ciljem da za npr. 10 godina imamo kompletno organsku proiyvodnju hrane. dosta vise dovodjanja belosvetskih investitora. hocemo domacu proizvodnju hrane. kakva nutela, kakvi bakraci

bogati i vredni

pre 6 godina

Za istocna trzista roba se proizvodi u zemljama gde im je radna snaga nekoliko puta jeftinija a roba vise nego fals.
Ko misli da su Nemci bogati zato sto su pametni i vredni zivi u velikoj zabludi.Varaju gde god mogu i najvise sto mogu.

Coco Bill

pre 6 godina

U razgovoru sa nekim prijateljima na temu mogucnosti izbijanja III svetskog rata rekao sam da se takav rat nece dogoditi sve dok amerika ima monopol na svetsku valutu dolar.To je bilo pre otprilike 10 godina.U poslednjih par godina od izbijanja ponovnog hladnog rata izmedju zapada(Amerike) i Rusije sam se pitao zasto rusi dozvoljavaju da im amerikanci unistavaju ekonomiju preko manipulacije sa dolarom i cenom nafte na berzi.Zasto ne pokusaju da izbace dolar kao valutu iz svojih poslovanja zajedno sa jos nekim drzavama i tako prestanu da budu zavisni od dolara.Sada sam svestan da je Rusija cekala povoljan momenat za to.Da li je taj momenat vec dosao nisam siguran, ali ce sigurno doci. Kada se to dogodi mislim da je sukob neminovan.
(N.Kavaja, 4. septembar 2017 15:21)

Ukratko dolar nikad neće "nestati". Pitaj običnog ruskog biznismena u čemu izražava svoju robu ili poslovanje ?! Pa u dolaru. A šta tek reći za brazilskog ili induskog biznismena. Uzgred najbolji ti je dokaz, bivše EX-YU područije gde je glavna valuta euro, a ne dolar jer svi sve izražavaju u evrima. Zašto ?! Pa zato, jer evro koristi Nemačka. E sad, kladim se, pošto smo mi svi vezani za Nemačku, da Nemačka sutra vrati marku mi bi odmah "napustli" evro i opet bi sve izražavali u markama. Dakle nema tu nikakvog "političkog" odlučivanja, to je sve vezano za ukupnu finasijsku, proizvodnu korporativmu, naučnu...itd moć, A pričati priče koje tebi odgovaraju, je čisto političko loženje koje nema nikakvu pravu svrhu

pozdrav sa deponije

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?

phoeb

pre 6 godina

Kvalitet robe diktiraju potrošači, a ne državne strategije. Kada potrošači prosto ne bi više kupovali nekvalitetnu robu, tom robom se ne bi ni punili rafovi. Razumem da postoji roba bez koje se ne može (na primer lekovi), ali nutela definitivno tu ne spada. Stoga je najbolje rešenje "nutela raskola" edukacija potrošača.

Pih

pre 6 godina

Šta se bunite, kupite domaće i niko vas neće varati. Jeste da roba i nije nekog kvaliteta, ali ako se fokusiramo na kupovinu možda se i kvalitet popravi.

Dobrica

pre 6 godina

EU je osmišljena tako da postoje zemlje za Kup šampiona i zemlje za Ligu Evrope. Ta distanca i podela na prvu i ostale klase zemalja će uvek postojati. Pa ko voli nek im se pridružuje i večito kaska za vodećima kao za mamcem...Možeš s nima da igraš šah - ali da im daš dva topa i kraljicu fore...

laki78

pre 6 godina

Koliko su ove zemlje civilizacijski odmakle od nas.Njihovva vlast stvarno pokusava da stane na stranu gradjana i radnika za razliku od nasih.Sami smo krivi,sami biramo.

NoName

pre 6 godina

Stvarno su najjaci izgovori, posebno o navikama za pranje vesa. Grunes ves u masinu, grunes prasak, omeksivac i pustis masinu. Ovi misle da ljudi imaju naviku da peru ves u potoku.

Proizvođač domaćeg meda.

pre 6 godina

Veliki proizvođači hrane imaju monopole i kontrolišu cene i kvalitet robe. To je kapitalizam sve za profit. Ne isplati se proizvoditi u Srbiji nešto za Srpsko tržište a da očekuješ nisku cenu i vrhunsku kvalitetu. Proizvodim sirovinu za velike pa znam da imaju klase koje se otkupljuju. Jer je cena kvalitetne sirovine previsoka a loše koja se najčešće uvozi puno niža. A velikima nije problem platiti viši cenu za bolji kvalitet. Znamo da Eurokrem nije kao što je nekada bio. Pašteta Argeta je MORALA da promeni recept jer su zabranili neki aditiv u EU, a imali su vrhunsku paštetu i po kvaliteti i po okusu. Velike Američke korporacije žele svetski monopol nad proizvodnjom hrane i pića, velikim lobiranjem im za sada ide dobro u tom cilju. Na primer u celoj Americi ima četiri ili pet velikih proizvođača vode a isti žele i monopol u Evropi. P

ja

pre 6 godina

Ni Srbi koji rade u slovačkim fabrikama neće da bude građani drugog reda i da zarađuju polovinu plate Slovaka koji radi na istom radnom mestu. Al' šta ćeš... Evropski narodi su rangirani po važnosti a oni su negde u sredini. Šta bi rekli da su na našem mestu?
(pozdrav sa deponije, 5. septembar 2017 10:42

Srbi su se sami prijavili da budu gradjani drugog reda, Slovacka ih ne tera na to. U ovom slucaju vazi pravilo "take it or leave it". Nazalost. Nemackoj je istocna Evropa itekako veliko trziste, pa ce morati da prihvati kritike.

Djordje NS

pre 6 godina

Bravo za Čehe i Slovake i uopšte ne sumnjam da će isterati svoje do kraja i na kraju biti tretirani kao najnaprednije zemlje EU.
Mi to mnogo lakše rešavavamo, mi pomerimo zarez kod dozvoljene količine aflatoksina u mleku i problem rešen. A čovek koji to predloži i uradi je ovom glupom narodu i dalje dobar pa ga je častio drigim ministarskim mandatom. Sve ovo mi u stvari i zaslužujemo...

mrzim da radim subotom

pre 6 godina

Koliko smo mi samo daleko od ove cetiri zemlje po nacinu razmisljanja nasih politicara. Ovde se, na zalost prodaje sve ono najgoreg kvaliteta, pocevsi od hrane do tehnicke robe i svega ostalog.

dragan

pre 6 godina

Pa nije to bunt, bunt je kada kazete necemo da jedemo vase proizvode natrpane E-ovima i secerom. Nego se vracamo domacoj proizvodnji, hrani i ishrani.

Beli maharadža

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.
(GetToDaChoppa, 05. septembar 2017 13:20)

Zapravo je i gora. Nedavno sam rešio da neću da kupujem inostrane džemove (ovde u inistranstvu) nego sam se potrudio da pronadjem naše. Jer,kao, naši znaju da prave džemove, ako ništa drugo. Pročitam deklaraciju i shvatim da naši imaju maltene duplo više šećera od ovih "stranskih". Takodje, baš na ovom portalu je pre neki dan izašao članak o tome kako je nastao Plazma keks i fabrika Bambi Požarevac. Pa se ispostavilo da je to kopija nekog italijanskog keksa, samo sa mnogo lošijim sastojcima od originala. O transformaciji Eurokrema da ne pričamo. Toliko o "domaćem kvalitetu".

Kiza

pre 6 godina

Realno ovo traje decenijama i svi se prave ludi, i nikad neće biti isti kvalitet stvar je izbora. Odvratan je osećaj kada proizvod platiš nekada i za trećinu skuplje od normalne cene a za to dobiješ nekada i za 30 procenata slabiji kvalitet užas nije mi dobro.

markozemun

pre 6 godina

tako se stite gradjani a nasima ne pada napamet bar da se pobune...napredno do evropskog skarta,robe sumnjivog kvaliteta I jeftine radne snage

Toni

pre 6 godina

Ja onog proizvođača robe (ili usluga) koji vara automatski stavljam na crnu listu. Ako se to uradi kolektivno, efekat je pravi. Ništa ne boli više od pada prodaje i profita.

Petar

pre 6 godina

Nemam ništa protiv različitog kvaliteta na različitim tržištima ali ne može pod istom etiketom. Različito ime ili vidno obeležena klasa pa da vidimo onda.

Maslačak

pre 6 godina

Ima leka i za to i nema potrebe da se za to organizuju konferencije i da političari o tome razglabaju. Od njih nikakve vajde.

Umesto toga, neka lepo naprave državne laboratorije za kontrolu kvaliteta (koje bi, uzgred, već trebalo da postoje) koje će stručnom i nepristrasnom analizom pružiti verodostojne i neosporive dokaze da, na primer, brend XY prodaje smeće u državi Z.

Te stvari objaviti na specijalizovanom sajtu, pa kad se kod ljudi pročuje glas da prašak X ili šampon Y nije ni za šta,nego je obična prevara, kupci će izbegavati taj brend. Brendovi kojima je stalo da o(p)stanu na tržištu u datoj državi to neće raditi. A one koje to rade, neće imati priliku da to rade dugo. Vrlo jednostavno!

E, pa nije. U Srbiji već godinama pričamo o laboratoriji za kontrolu kvaliteta i još je nemamo. Kad ćemo je dobiti - ne zna ni Đekna. Dalje, u Srbiji su norme i standardi vrlo rastegljiva stvar i menjaju se po komandi političara. A direktor takve laboratorije će biti stranački bot koji će potpisati šta god mu se kaže. Na primer, čujem da je dozvoljen nivo aflatoksina opet podignut za 5 puta!

Onda ništa, i dalje će nas varati i trovati, baš onako kako smo zaslužili...

Coco Bill

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami.
(MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa u cemu je onda smisao EU ako sve mozemo da pravimo sami?

Pa ironija je da to oni, baš i prave "sami". Naime Zapadne korporacije su otvorile pogone u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj...itd i odatle se ta roba, koja se tu proizvodi distribuira, kako na domaće tržište, tako i u sve bivše Istočne zemlje uključujući i nas. Takođe neki su pogoni otvoreni u državama van Evropske Unije, ali koji teže da uđu u nju, kao što je Srbija, Makedoniji, Bosna i Hrecegovina. Kako će to da reše, baš me interesuje, jer to spada u poslovanje te, ili tih korporacija, a moraće onda da pritisnu i svoju zemlju, tačnije njihovu inspekciju koja je u okviru njihove vlade ?!

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Domaca industrijska hrana nije nista bolja. Uporedis nutelu npr sa domacim namazima. Sve isto prepuno secera, soje i palminih ulja.

seljadin

pre 6 godina

na skart treba da da odgovor domaca proizvodnja, domaci proizvodi, ali je problem sto ispada da nasi domaci proizvodi nisu u stanju da se nose sa skart konkurencijom

Mira

pre 6 godina

Pa nemojte kupovati, napravite si sami. (MK, 5. septembar 2017 09:06)
Pa i neki sastojci koji treba da se kupe da bi se to nešto napravilo su, opet, trećerazrednog kvaliteta.

Vlada

pre 6 godina

Nama ne treba evropska komisija već jaka kontrola kvaliteta, kao Švajcarci. Čim nije extra kvalitet vraćaj nazad. A oni koji tvrde da to mora da se plati nek uđu u Švakvarsku prodavnicu iz koje izlazim sa punim kesama za isti novac kao i u Srbiji za pune kese bofl robe. Zaključak je jasan, trgovine svesno kupuju nekvalitetnu robu zarad niske nabavne cene. Nama nude: radnja da blješti i muzila svira, reklame sa kojih se izveštačeni manekeni cerekaju i prodaja ide....