Petak, 25.08.2017.

12:21

Da li je ovo pravo upravnika zgrade – "Kad ja pozvonim..."

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti reagovao je na ponašanje jednog upravnika zgrade.

Izvor: B92

Da li je ovo pravo upravnika zgrade – "Kad ja pozvonim..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

174 Komentari

Sortiraj po:

Sotone

pre 6 godina

Nije smesno. Ovo je opasno.

Svaki psiholog ce dati snazno uputstvo zasto ovo ne treba da se radi: preterana agresivnost je konacna reakcija na traumu.

Manevarski prostor nam je suzen: nema posla, nema novca, nema perspektive, nema buducnosti...Ostaje ocaj i pojacana destruktivnost. Pitanje je dana kada cemo dohvatiti toljage i krenuti jedni na druge.

Pod odredjenim uslovima masa postaje ZVERINJAK. Pitanje je samo: da li.nas ova vlast namenski ostri da bi nas kao pse pustila na druge ili su jednostavno glupi i ne shvataju kuda sve ovo vodi.

Pouke devedesetih, kada su ovi isti vladali ratovima je: MA NJIH JEDNOSTAVNO ZA NAS BOLE USI.

Bitno je da oni dobijaju stanove od 100m2 u YU biznis centru.

mario_to

pre 6 godina

U Kanadi, u provinciji Ontario, sve ovo je regulisano zakonom koji se zove Ontario Condominium Act (1998):
https://www.ontario.ca/laws/statute/98c19/v10#BK14
Stan jeste privatna imovina. Policija be naloga suda ne moze da udje u stan (sem u nekim specijalnim uslovima). Ali, predstavnik Korporacije moze da udje, a zbog nepreciznosti zakona se to cesto zlupotrebljava.
Izvod iz Ontario Condominium Act (1998) koji se tice ulaska u stan:
Right of entry
19. On giving reasonable notice, the corporation or a person authorized by the corporation may enter a unit or a part of the common elements of which an owner has exclusive use at any reasonable time to perform the objects and duties of the corporation or to exercise the powers of the corporation. 1998, c. 19, s. 19.

@Ljubisa Nekretninu koju kupite, ne poseduje banka, nego kupac. Kupac ima, ono sto se ovde zove, “title” na nakretnini tj registrovano vlasnistvo, a banka, da bi se obezbedila, ima hipoteku nad nekretninom.

@Vasilije Ono sto je @minimize rekao je tacno, mada malo neprecizno. Vlasnik stana ne moze da promeni bravu na ulaznim vratima bez odobrenja Board Of Directors of Condominium Corporation (Upravni odbor Kondominijum korporacije). Razlog za to je sto je spoljna strana ulaznih vrata ono sto se po zakonu zove “common element”, tj zajednicki prostor, I za bilo koju promenu na tom “zajednickom prostoru” potrebna je dozvola upravnog odbora kondominijum korporacije.

Pozdrav iz Toronta.

minimize

pre 6 godina

I da pojasnim jos nesto, u Kanadi kad dodju majstori za odrzavanje koje kakvih stvari u zgradi, kucepazitelj bi u teoriji trebao da bude sa njima kad vam ulaze u kucu, ali to nije uvek slucaj u stvarnosti, cesto se vidi majstor sam u stanu. Zatim, cesto su ulazna vrata od stana sa bravama gde ne mozete da ostavite kljuc iz unutra. Cak i kad se nagoveste da im treba pristup vasem stanu, ja ne mogu da se tusiram, jer ne znam tacno kada ce da banu. Mogu da stavim mozda onu kuku sa lancem na svoja vrata dok sam u stanu, ali ce me gledati kao u ludaka sto to radim i da me prozovu paranoikom. Oni su svi ovde ok sa svim tim upadanjem. Privatnost su davno izgubili sa pametnim telefonima, kreditnim karticama, mada ionako svi isto misle pa nema ni sta da kriju. Meni je totalno bilo suludo da postar ostavlja nalepnicu na vase sanduce da imate paket da podignete, pa ako ste na odmoru moze se lako videti ko nije dugo kod kuce (pre neki dan je neko kritikovao Ikeju i njihove kataloge ostavljene pred vrata).
I na kraju, budite srecni sto ne zivite u stanovima od par stotina hiljada dolara u zgradi koja je napravljena od iverice i stiropora. Tek da znate da Srbija nije toliko poremecena zemlja koliko vam se do sada to cinilo.

Ana

pre 6 godina

(Veliki brat, 25. avgust 2017 17:39)

Nisi razumeo. Covek ti je rekao da je porez na imovinu neka vrsta kirije, jer ako ga ne platis, drzava moze da te istera na ulicu iz sopstvenog stana. U mnogim drzavama se ovaj porez ne placa jer se smatra neustavnim (Nemacka, Hrvatska itd.) Ali se u mnogim drugim placa. Jedina razlika je sto ti, u normalnoj zemlji, ako ne mozes da placas taj porez, mozes da prodas kucu po vazecoj trzisnoj ceni i da kupis nesto manje sto mozes da placas. Ovde, buduci da ne postoji stabilno trziste, mozes da imas stan na vrlo privlacnoj lokaciji a da recimo ne mozes da ga prodas, cak ni debelo ispod cene. I sta ces onda?

minimize

pre 6 godina

Hvala na pitanjma, ponavljam, posedujem ovaj stan kao i par predhodnih koje sam prodao da bi dosao do ovog u kojem sam sad. Ipak to ne menja stvar, da li ga ja posedujem, da li ga poseduje banka, da li ga iznajmljujem za sebe ili drugome, duplikat kljuca svakog stana u svakoj od zgrada bez obzira na perstiznost zgrade, mora da bude kod kucepazitelja. I meni je nenormalno da kucepazitelj ima moj kljuc. Niti znam coveka dobro, niti je bitno da li se slazemo, da li ce izuti cipele kad nam menjaju filter na venitlaciji, ali to je tako ovde u Kanadi.

hixx

pre 6 godina

meni je nedavno predsednik skupstine stanara prijavio jos jednog stanara (mog momka koji, istina, zna prespavati kod mene) u infostanu, i to bez da je i pozvonio na vrata ili me nesto pitao ili me obavestio da je to uradio. saznala sam kad mi je stigao uvecan racun.
kad sam otisla da se zalim - ispostavilo se da je njegova rec svetinja i da ja nemam nikakve moci ni prava. da ne vredi ni da dokazujem da je momak prijavljen na svojoj adresi, gde redovno placa racune, ne vredi ni da uporedjujemo racune potrosnje vode u mojoj zgradi i njegovoj kuci, tj. da li je doslo do skoka potrosnje kod mene, a smanjenja kod njega. jedini mehanizam za "resenje" toga je skupiti potpise vise od 50% stanara zgrade koji ce potpisati da je predsednik skupstine stanara slagao. pa vi vidite.. (a sto bi potpisali kad ovako placaju manje racune + nece da se zamere predsedniku jer sutra moze i njima to da uradi)

Vasilije

pre 6 godina

@ minimize, 25. avgust 2017 20:55 // Ako je tako, to je bolesno. U redu je da Vi, AKO HOĆETE, ostavite ključ od stana kućepazitelju, npr. kada ste duže odsutni, da Vam ne provaljuju u stan ako se desi neka opšta opasnost (požar, poplava, itd.). Pretpostavljam da u Kanadi nije običaj, kao kod nas u Srbiji, da se ključ ostavlja rodbini, prijateljima ili komšijama. U svakom slučaju, NENORMALNO je nekoga prisiljavati da ostavlja ključ bilo kome, pogotovo kada zna da su zloupotrebe ENORMNE i smišljeno planirane.

Ljubisa

pre 6 godina

@minimize: posedujete li vi stan ili banka dok ga ne otplatite? U Norveskoj i Svetskoj, ako bude srece, tek ce druga, treca generacija, moci da poseduju nekretninu.

minimize

pre 6 godina

Potpisujem svaku svoju rec, da zivim u Kanadi, da posedujem stan (ne iznajmljujem) i da svaki koji sam do sada ovde posedovao, u svakoj zgradi je kucepazitelj imao kljuc moga stana i svakog u toj zgradi. Ako promenite bravu, morate dati zgradi svoj duplikat.
Vi se sada iscudjvajte koliko hocete.

Vojkan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta komentara ljudi koji zive u inostranstvu i koji ocigledno mesaju babe i zabe.
Oni nisu vlasnici tih stanova u kojima zive vec su, sto bi se reklo kod nas, PODSTANARI!
Ako sam ja vlasnik mog stana odakle nekome pravo da kontrolise ko ce i kada ce da dodje kod mene i koliko ce da ostane ili prespava?
Ili da nekom dam kljuc od mog stana?
To je klasicna policijska drzava!

haos se nastavlja

pre 6 godina

Upravnici zgrada su veoma dobra ideja, koja se pretvara u nocnu moru jer drzava pokusava da im nametne sopstvene poslove koje ne obavlja kako valja. U normalnim zemljama ne postoje prebivaliste i boraviste, postoji samo jedna i samo jedna adresa stanovanja. Nema onog: prebivaliste mi je u selu kod babe i dede, a boraviste na studijama u gradu. Ne! Adresa ti je kod babe i dede, kada odes na studije adresa ti je kod gazde ili u domu, kada se zavrse studije i iznajmis svoj stan adresa ti je adresa tog stana itd. Ako se vratis u selo, ponovo se prijavljujes tamo. Kada iznajmis stan kao podstanar gazda odjavljuje sebe sa svih racuna (struja, voda, tv/internet ...). Nadlezne kompanije ti daju mesec dana da prijavis adresu stana, a potom da se kod njih prijavis kao korisnik i od tog momenta racuni stizu na tvoje ime. Ako ih ne placas tebe jure, a ne gazdu. Kiriju takodje placas gazdi na racun, a ne u dzep.

Drugo, u normalnim zemljama nema poreza na kirije, vec prikupljene kirije gazda na kraju godine sabira sa svojim ukupnim porodicnim prihodima i na tu ukupnu sumu placa porez, po jedinostvenoj stopi. Znaci, nema poreza na svaku glupost, vec je porez na sve prihode jedinstven bez obzira dolaze li ti prihodi od posla, prodaje jabuka, izdavanja stanova, prostitucije, kocke ... To drzavu ne zanima, drzavu zanima cifra, koliko si platio i koliko treba da platis ili koliko treba da ti se vrati.

E dok se to ne uvede u Srbiji sve ovo je gubljenje vremena!

nenad

pre 6 godina

Brace Ribnikara 65 centar Novog Sada. Preklinjem vas posaljite novinara da drug Simic kaze koju za dnevnik. Bilo bi interesantno stvarno da novinari dodju i pitaju o cemu se radi cisto da se smejemo malo. Inace , u stan policija moze uci isklucivo sa nalogom suda i uz prisustvo dva svedoka pa cak u slucaju da imaju nalog za pretres a nemaju svedoke ( u situaciji gde im domacin otvori vrata ) oni ne smeju da udju nego fino izvedu domacina stana u hodnik dok ne pronadju svedoke u komsiluku. Sta vise , policija se pridrzava procedure kao pijan plota i vise ne postoji opcija da domacin stana kaze da im dozvoljava pretres bez svedoka vec je njima u interesu da udju sa svedocima da posle na sudu ne bude "podmetnuto to sta su nasli - svedoka nije bilo".

PU

pre 6 godina

@Pravnik

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

Da li stvarno misliš da je to moguće? Ti možeš da prijaviš šta hoćeš ali ti poreska uprava određuje visinu poreza po stanju na tržištu. Ako se žališ, poreska izlazi na teren, odnosno u tvoj stan da utvrdi stanje.
Kad bi bilo tako kao što ti kažeš svi bi prijavljivali da smo prodali ili kupili automobil za 100 evra i plaćali porez na prenos apsolutnih prava 2,5eur, a možda ni toliko.

Иван Грозни

pre 6 godina

Мислим да овако нешто постоји на Куби. Они имају као "неке" надзорнике који су задужени за одређене квартове и блокове зграда.

Pravnik

pre 6 godina

Ljudi jednom da shvatite zakone.

Po nasem zakonu ne morate ni policiji da otvarate vrata ako nema nalog za pretres propisan od suda i dezurnog sudije a to moze da bude samo u specijalnim slucajevima terorizma, jurenja nekog ozbiljnog kriminala, ubistva i sl.

Sudija nema pravo da izada nalog policiji niti bilo kome za smesne stvari jer ako izda mozete podici tuzbu i protiv policije i protiv njega pa sve do vrhovnog a onda Strazbur gde dobijate na sudu i novac za obestecenje.

Policija nema prava da Vam razvali vrata sem u izuzetnim okolnostima ukloliko se u samom stanu cuje nesto strasno, tipa nasilja, pokusaja ubistva i sl.

Znaci da rezimiramo. Lik krsi ustav i zakone Republike Srbije i nema tog zakona koji moze da naredi stanaru da mora da otvori vrata i kada upravniku zgrade. Tako da je cela ova ujdurma presmesna jer nije zakonom pokrivena a da bi to uopste moglo da se pokrije zakonom mora da se menja ustav za sta je potreban referendum tako da to nikada nece proci.

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

To je po zakonu i niko cak ni drzava tu nista ne moze. Isto kao kada pitate tajkuna zasto vrsi utaju poreza a on kaze sve je po zakonu jer je prijavio lazno mali porez. Ako moze Miskovic i ostala bratija onda mozete i vi.

Veliki brat

pre 6 godina

@
Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)


NISI U PRAVU!
Stanovi nisu u vlasništvu samo onih koji ih nisu otkupili početkom 90-ih, i oni plaćaju oko 7000 din. mesečno "kiriju", što je smešno u odnosu na realne kirije privatnih stanova koji se izdaju.

Svi stanovi koji su otkupljeni (svejedno da li se neko zaleteo i platio 7000DEM ili je platio 50DEM posle 6 meseci) su PRIVATNO vlasništvo.
Takođe, tamo gde su svi stanovi otkupljeni, cela zgrada je u vlasništvu stanara, kao i plac na kojem je zgrada (jer je pri izgradnji zgrade sve to plaćeno državi/gradu, kao i "naknada za uređenje građevinskog zemljišta" - danas, kad se grade privatne zgrade, nikome nije jasno čemu služi ta naknada, kad investitor mora sam da uredi zelene površine i uradi trotoare i parking mesta.

Ako su to troškovi priključaka za komunalije, onda treba tako da se zovu. Takođe, ako su to troškovi uređenja gradskih ulica u blizini zgrade, onda to treba tako da se zove.


A najveći problem su računi za vodu, jer su vodomeri zajednički i kod novih zgrada.

Ljubisa

pre 6 godina

Prvo, Sabic ovo da ' istera' do kraja. Drugo, ovo jeste potencijalni izvor za mnoge zloupotrebe. " Napredmjaci, nazadnjaci, ' demokrate'....i svi slicni... svi ce na ovom zloupotrebljavati, ako im se dozvoli. Znaci, Sabic da istera ' na cistac ' i 'omedji okvir' za ' nepozvano zvonjenje' na vrata.

elen

pre 6 godina

@edi
ljudi su tamo super zombirani!!!
provedoh dve sedmice u mom rodnom gradu i od skupoce, bezobzirnosti i teskog ispiranja mozga na Tv-u nisam mogla doći k sebi, a oko mene svi cool, "svima dobro"

Lazar

pre 6 godina

Mi smo imali 2 penzionera za precednike.Prvi nas je malo osisao drugi bi nam odro kozu s ledja da ga nismo provalili sta radi i muva.Dok smo mi vodili i dalje vodimo bitku kako da prezivimo danas kao i vecina u Srbistanu ,oni su muvali i koristili nase poverenje.Tako da smo ga skinuli na vreme.Tako da smo se nas nekoliko mladjih prihvatili te obaveze uspeli da skinemo firme za odrzavanje koje su naplacivale sve i svasta a nije ih bilo kada treba a ni radovi nisu bili u tonu sa cenom.Sto se tice tih silnih provera to je ludost koju je neko izmislio da bi skinuo kolko tolko normalene ljude koji stvarno zele nesto da urade normalno i lepo za sredinu u kojoj zive.Uvek je bilo i bice ljudi koji udaraju kontru svima samo da bi ispali pametniji ali ima za sve resenje.Dogovor kucu gradi uvek bilo i bice koliko god da se nemirisete ili nepricate jedni sa drugima u zgradi. Uspeli smo da sredimo stanje u zgradi imamo para na racunu i to sve za 1.5godinu dana i da ustedimo dosta novca za neke radove sto smo izvodili.Tako da gledajte da se dogovarate izmedju sebe i nadjete resenje da nebi doso neki kompeksas i poceo da pametuje,nama jesu bitni clanovi zbog potrosnje vode sa kojom svi imaju problema i brojevi tewlefona ako dodje do neke havarije sto je jako bitno.A sto se poreza tice lepo je to davno uradjeno ako imas 10 stanova mozes da se vodis na jednoj adresi da zivis i tu placas 50%poreza a na ostalih 9 placas mnogo veci porez.Dogovarajte se izmedju sebe,svi mi imamo mane i vrline poz

Gass

pre 6 godina

bio letos u Italiji, iznajmio apartman u stambenoj zgradi i dobio kućni red: u njemu normalne stvari - od 22 do 07 nema buke, veš mašine se pale danju, kučići da ne laju, deca da ne urlaju po hodnicima, postupak sa smećem, zaključavanjem zgrade, požarom, poplavom itd.. nema represije a kućni red se poštuje..

poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

I da, pade mi na pamet. Ukoliko postoje kamere ispred ulaza, u samom ulazu, liftu... ko to kontrolise, nadgleda? Upravnik ulaza iz ovog teksta bi imao odrijesene ruke za zloupotrebu tih snimaka?

zoran

pre 6 godina

Problem je što nemamo vlasnika zgrade kao u inostranstvu.U inostranstvu čovek kupi zgradu i onda prodaje pojedine stanove građanima ali je i dalje vlasnik zgrade.U inostranstvu kad iznajmljujete stan onda domar ima pravo da prekintroliše stanje u stanu jer je on i dalje vlasnik tj njegovo je.

secanje

pre 6 godina

U vreme drustvene svojine, niko, ama bas niko, nije imao ova prava. Sada kada je stan moj, dakle, privatna svojina, pojavljuje se pojedinac koji u nekim detaljima ima veca prava od mene nad tom svojinom. I, jos, to je vlast uradila da zastiti moju svojinu????!!!!

Komša

pre 6 godina

@Pa kako da ne
Tačno tako.Kao predsednik kićnog saveta.Sad,baja koji je ovo pisao pati od istog sindroma kao sve vlasti u Srbiji - vlast je vlast.
Što je najgore ogroman broj gradjana Srbije prihvata da je državni aparat vlast u srednjevekovnom smislu te reči a ne servis gradjana.
Gradjanin je suveren.Sa ostalim gradjanima ima "kolektivni ugovor" Ustav,postoje zakoni...Nažalost,prohvatili smo da se mišta ne pitamo i ovaj baja je samo odraz našeg shvatanja organizacije.
On je tu da pruža uslugu a ne da te špijunira i maltretira i samo tako se treba odnositi prema njemu - on je tu zbog tebe a ne ti zbog njega.Ti ga 'lebom 'raniš.
Može da te prijavi kao što komšija može da te prijavi i to je sve.Ali o ti tu prijavu možeš da mu uzmeš za zlo i da lobiraš da izgubi posao u tvojoj zgradi - dakle,može i njega da zaboli.
Da sam upravnik gledao bih da budem dobar sa stanarima - neprimetan jer poenta tog posla nije da ljudima uzimaš mir i spokojstvo,da izigravaš poreznika već da se staraš da hodnici budu čisti,da podrum ne smrdi,da bude okrečeno...da je infrastruktura ispravna.Kad si neprimetan znači da radiš dobro.

Pa kako ne

pre 6 godina

Imate primere iz Kanade, Nemacke koji su ljudi pisali, sada Vi dobijate to sto dobijate i ljudi kazu u Svajcarskoj kazne, nema zivota, nema ovoga, onoga. Znate sta je privatnost u Svajcarskoj!? Zakon! Svaka zgrada ima tog glavnog u njoj koji se o svemu brine i placen je za to od strane firme cija je zgrada, ali niti ima kljuceve drugih stanova niti ja moram da mu otvorim u slucaju da dodje da pita za nesto. Pravila ponasanja su takva da se morate normalno ponasati. Nema pravilnika na papiru, pravilnik je da budete kulturni i da ne budite celu zgradu muzikom u 2 nocu, da ne budete glasni radnim danima mnogo kasno i sve ostalo sto je normalno svugde. Ovaj sto kaze u Kanadi mu taj sto je glavni udje u stan i ima kljuceve, ovde u CH da mi udje popio bi prijavu, izgubio posao, platio kaznu i zavrsio bi sa zaposljavanjem u CH za zivota jer bi to svaki naredni poslodavac znao o njemu. Nista on ovde ne sme sem da ocisti, oriba, sredi i u slucaju da te sretne da te pita nesto. Moze da proverava ko mi je dosao ali kroz prozor, ali ne sme da kaze nista oko toga niti da pita ko je to, sta, kako. Moze i stanu da mi spava ko hoce. Privatnost je privatnost. Zna se u CH sta je privatnost, zakon. U Srb elektricno udje u kucu i skine strujomer...Alo!? Udji u CH tako i uradi nesto bez mog prisustva pa nek si i drzavna sluzba, odrao bi ih mnogo. Zato to i ne rade niti smeju jer opet kazem nemaju pravo nikakvo na privatan posed. A, vi u Srb samo trpite i trpite...

Влада

pre 6 godina

Мислим да је ово нека спрдачина. А ако стварно има оваквих пацијената мислим да се неће добро провести. Ајде нек проба да контролише мој стан.

nmnjvet

pre 6 godina

To znači nema dovodjenja devojke u stan bez saglasnosti skupštine stanara, pismene dozvole upravnika i opštinskog odbora stranke sa neophodnim dokazom overenim u tri kopije da smo u vezi bar tri meseca sa 6 svedoka.

Da li neko može da da smislenu izjavu o zakonu u medijima, da mi privredni savetnik ne bude dnevna štampa

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

Uh sto cu da se sprdam sa upravnikom. Imam firmu u stanu, svaki put kad dodje klijent ima da ga obavestim o tome. S obzirom da neki put poslovni partneri i gosti prespavaju kod mene bice zabavno. Za sve sto ne radi u zgradi od sijalica do lifta, ma najsitniju fleku na zidu ima da mu prijavim, pa jos kad krene komsija sa zenom uvece da tulumari a prepodne klinci sa loptom u stanu kad se igraju, ma muva u stanu mi smeta ima da je skloni.... Ima nas vise sa bolesnim smislim za humor u zgradi, upravnik ce brzo da pobegne. Mogu samo zamislim sliku gde prigovara komsiji koji radi u MUP za drustvo sto dovodi, bance svaki petak opusteno ili komsinici koja drzi salon za "masazu"...

Dragan

pre 6 godina

Pa, nije baš sve tako jednostavno kao što se piše u većini komentara.

Upravnik zgrade prijavi policiji da u određeni stan ulaze strani državljani. Imigraciono odeljenje policije pošalje patrolu bez naloga. Ako ih vlasnik ne pusti u stan da legitimišu prisutna lica, dežurni sudija momentalno daje nalog za pretres stana, jer postoji mogućnost da su u stanu izvršioci krivičnog dela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili više.

Za one koji misle da se fizički razračunavaju sa upravnicima zgrada, to nije dobra ideja, jer će umesto jednog upravnika doći neki drugi, a ono lice koje je počinilo nasilje će odgovarati. Ovo je sistemsko rešenje i protiv njega se može boriti samo glasanjem u skupštini, a nikako nasiljem.

MarkoB

pre 6 godina

U stan mogu da uđu samo policajci sa nalogom.

Ostale ne puštam.

Upravnik (niti bilo ko drugi) nema pravo da Vam uđe u stan osim ako ga vi ne pustite dobrovoljno.

NIKOLA

pre 6 godina

Kad ti pozvoniš ja ti ne otvorim,kad ti otvorim ne možeš da udješ po zakonu,kad me prijaviš ja te rasturim na sudu sve ti troškove natovarim i još protiv tebe zveknem tužbu, krivičnu prijavu i prijavu za privredni prestup i prekršaj protiv odgovornog lica obzirom da ovi koje opštine zaposle će morati da budu zaposleni kroz firmu ili preduzetnika .Ako ne valjaš zajednica stanara te smeni sa otkaznim rokom mesec dana.Čitajte malo zakon osim što se ložite na ove gluposti i smišljate teorije zavere.

nikola

pre 6 godina

U dopisu je navedeno da će upravnik kontrolisati ko boravi u zgradi, kao i da će to raditi zbog “sve većeg ulaska u gradu nepoznatih lica“.
A da, recimo, pise "sve veceg ulaska nepoznatih lica u (z)gradu" ili mozda jos bolje "ulaska veceg broja nepoznatih lica u (z)gradu".
A da osim jezickog komentara zakljucim i da to znaci da ce radi ulaska u zgradu biti potrebno da se "lice" legitimise kako ne bi bilo nepoznato.
Ovo mi ipak smrdi na jos jednu bacenu kosku oko koje treba da se angazujemo dok....vozovi prolaze.

Pierre

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)
Ovo je sustina, ali treba imati sta da se upali.

Perre

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.
(Pera, 25. avgust 2017 13:42)
Gospodar bas kao i svaki drugi pri krjau svoje vladavine, nema dodirnih tacaka sa realnoscu niti je svestan pravih problema. Njegova vizija sveta je iskrivljena jer je okruzen polotronim,ulizicama i korustiljubljivim polusvetom. Na nama je da ih satremo na Beogradskim izborima,jer uvek promena krece iz centra BG, sigurno to nece biti po selima gde se prodaju za 1000 dinara.

BoltonBastard

pre 6 godina

Ja tek sad shvatam koliko sam blagosloven što imam nekretnine (kuću na selo i kuću u gradu kom pripada moje selo) gde mogu kada mi pukne film da pobegnem iz Beograda kad god hoću i da se ne osvrnem više. A vi koji iz velikih gradova nemate kud, e to vam je već problem vi morate da trpite ovo šikaniranje dok vam kožu ne oderu!

dejan

pre 6 godina

U Kanadi i USA je sasvim normalna stvar da ako neko dolazi u zgrade gde stanuje vise ljudi, da mora vlasnik stana da prijavi ko dolazi, da se upisu kod dormena i koliko ostaje. Krace posete se odvijaju normalno, kaze se samo ko koga idete, koji stan, ime i prezime. tako da ako tamo, gde je privatnost daleko vise zagarantovana nego ovde, mora da se prijavi svako, morace i ovde, i to je dobra stvar. Normalno, ovde je doticno malo preterao, mi nemamo portire po zgradama, u vecini slucajeva i da neko prespava par dana sigurn o je dozvoljeno bez da jurimo upravnika zgrade. No, neka evidencija mora da postoji, sto zbog sigurnosti, tako i bog eventualnih steta koje nastaju po zgradama.

Predrag

pre 6 godina

Oterate u ... upravnika zgrade i odmah vam na vrata stižu SNS batinaši. Policija naravno neće reagovati. Setite se Savamale i dana inauguracije predsednika.

Max

pre 6 godina

@Edi Policija u HR nema sta da trazi u privatnom prostoru( stanu,kuci,lokalu) bez sudskog naloga i svako ima pravo da im ne dopusti ulazak.Ovo sto se planira u Srbiji je van svake pameti.Moze se uporediti sa ex. SSSR. Tamo su jadni Rusi morali traziti dozvolu od policije da kao stanovnici jednog mjesta posjete drugo( npr. Moskovljanin je trebao dozvolu da turisticki posjeti St. Peterburg ili neko drugo mjesto). Vidi se cija su skola AV,Vulin,Dacic & co uz ciju pomoc su doneseni ovako nakaradni zakoni. Braco Srbi,neka vam je Bog u pomoci. Sa ovakvim zakonodavcima i vlastodrscima vi druge neprijatelje i ne trebate.

janko

pre 6 godina

ova država je bolesna , dzaba je narod vitalan kada mu je pravni okvir truo jadni mi sa ovim nepismenim kadrovima .Da je sreće mi bi bili u lepoj bogatoj državi koju vode nepoznati ljudi gde je standard srazmeran bogatstvu ove zemlje Srbije .Ovako ostaje nam samo da se nadamo al ta nada je na dalekom štapu da ćemo živeti u uredjenoj zemlji.Mislim da u svetu nema zemlje gde je na ovakva mala primanja toliki pritisak države da nam i od toga kroz razne namete otkine veliki deo primanja .Svaka čast državni socijalizam je zaživeo po principu jaka država siromašan gradjanin.

tony

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

...ovo što je napisano nema veze sa mozgom, možda domar može da udje u nečiji stan ali samo ako je taj stan izdat u zakup, nema šanse da neko tek tako udje na nečiji privatni posed, a ako si vlasnik stana, nepoznatu i nepozvanu individuu možeš i da ubiješ i da ne odgovaraš jer tamo je privatna svojina svetinja i svaki neovlašćen ulaz u tudji stan se kvalifikuje kao provala

Molim?!

pre 6 godina

Neki tamo levak će meni da odredi ko će da prespava u MOJOJ ROĐENOJ KUĆI?! Roditelji mi žive u Nišu, i sad će "upravnik zgrade" da me natera da umesto kod mene prespavaju u hotelu?! Moj čovek i ja ne živimo još uvek zajedno, kad se vidimo prespavamo kod mene ili kod njega, pa će upravnik da mi kaže ne može? Aha, važi. Ali sutra malo. Aj nek proba.

Dott

pre 6 godina

To znaci da upravnik zgrade na sebe preuzima svaku odgovornost, ok prihvaticu sve ukoliko i on prihvati da kada ne radi lift nosi me na krkace do 17tog sprata.

Dejan

pre 6 godina

Da li to znaci da ne smem da vodim ljubav sa devojkom koja ce da prespava u mom stanu zato sto nije prijavljena da zivi u njemu????
Sa druge strane kukate sto nam nacija izumire.
Ovo me sve vise podseca na Nemacku tridesetih....

Komša

pre 6 godina

Kada se posvadjaš sa srpskim seljakom on te odmah zove u avliju "da se objasnite" - aj' što hoće da te bije , nego još da te tuži...Neće ovom zemi biti lako kad "uidje"

Bika

pre 6 godina

Ako mi prijatelji dodju na druženje moram da ih izbacim iz stana pre ponoći? Ako neko želi da prespava kod mene isto? Ako mi dodju gosti? Kakve su ovo budalaštine, još malo pa ćemo prestati da se posećujemo jer je na snazi policijski čas upravnika.
Podržavam da se uvede red, ali ovo je tiranija, ne sme niko da mi odredjije koga ću ja imato u stanu, a ako mi se neko doseli u stan, to će komšije sigurno znati.

ja

pre 6 godina

U mom stanu stanuje zena koja stan cuva. Ne placa nista osim redovnih mesecnih racuna. Znaci, porez je 20% od 0. Treba li i to da se prijavi?

Blek

pre 6 godina

Hahahah, ispada da ne sme devojka kod tebe da prespava. Koliko gluposti sunce ti poljubim. Moze da navrati jednom mesecno, a da mi zvoni svaki dan i da ja moram da mu otvorim, to nema sanse.

Vili

pre 6 godina

E, zgradama u kojima sami stanari ne mogu da izaberu nekog svog dobrog i pouzdanog komšiju i treba uvesti jednog ovakvog tupadžiju, da "uvodi red". Ljudi su se mnogo otuđili i evo prilike da se malo zbliže u zajedničkoj borbi protiv ovakvih društvenih protuva.

jadni, mali, bedni srbi... olos im u rodjenim kucama usi zavrce!

pre 6 godina

moze jedno hipoteticko pitanje? ja iz nekog razloga nisam zadovoljan "uslugama" koje pruza "upravnik" i hocu da ga otpustim - kako?
po zakonu o ovim stranacki podobnim parazitima - nikako.

Mali

pre 6 godina

Zamislite ovo, ja u inostranstvu moj stan prazan, dođem da vidim poštu kad sam na odmoru i u računu infostana prijavljeno 3 osobe za zajednicku vodu po broju članova. Odem kod presednika kućnog saveta (predsednik skupštine stanara) sa kim sam pre odlaska u inostranstvo radio jer sam tada ja bio predsednik kućnog saveta i pitam ga šta je bre ovo i ko je ovo prijavio i on mi kaže pa ja jer neko dolazi u stan. Ja mu kažem da mi brat obilazi stan jednom mesečno da pokupi poštu i da je smešno što je prijavio 3 člana, jer i sam zna da sam u inostranstvu i da jednom godišnje dodjem na odmor. Odem u infostan da odjavim clanove a oni mi rekli da donesem potvrdu sa pečatom skupštine stanara da nikog nema u stanu. Vratim se nazad sa formularom kod predsednika i kažem mu da lupi pečat i da u životu više nije ovako nešto nije uradio.
Kao što vidite sve je moguće od strane oih neobrazovanih koji misle da je sve dozvoljeno ako ju predsednik.

tako

pre 6 godina

bravo,takav treba covek u zgradama,dosta nam je kojekakvih tipova i raznih prodavaca po nasim zgradama! ja sam za to,a ako treba jos ostrije! bravo jos jednom,ako treba ja cu sam da ga platim ako ovako radi

Pera

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.

Gabrijel Omar

pre 6 godina

I? Sta ovde ima cudno?? Kao, iznenadjeni smo dokle ide bezobrazluk ovih hoblovanih radikala?? 'Alo, zemljaci, sugradjani - mora da se palti ceh losim izborima u zivotu!! Mora!! Sta mislimo, dobijemo hemijsku olovku i lanc-paket i izaberemo OVO, i sve ce da prodje bez posledica??? Sad ima da placemo, patimo i platimo punu cenu, okajemo grehe i sledeci put sto puta proverimo cije smo ime zaokruzili. Sve ovo zasluzujemo!!!

Logika

pre 6 godina

Sta BRE ovaj misli da je?!Gestapo?Pa ni policija ne moze tek tako da ti udje u kucu i pretresa i jos da ti brani ko ce da prespava?!Ako bi mi usao u stan na silu izasaobi kroz prozor,sramota!

kos

pre 6 godina

Stan je nepovrediv.

Niko ne može bez pismene odluke suda ući u tudji stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres. Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju.
Doviđenja prijatno!

ky3ma

pre 6 godina

Koja smo mi seljacka nacija. Kako lako prihvatamo pravila ropstva. Kada izginemo za slobodu elite onda prigrlimo diktaturu i policijsku drzavu. Pu, **** obicna.

Svasta

pre 6 godina

Posto niko nije hteo da se prihvati tog posla,mi smo angazovali jos davno(pre nekoliko godina) neku privatnu firmu za nasu zgradu.
Placamo 350din mesecno i vidi se da se nesto radi,narocito po stubistu.
Sve sijalice rade,salteri su ispravni,brava na ulaznim vratima se redovno popravlja,mozete ih pozvati od 0-24h za bilo kakav kvar...
Vezano za tekst,gospodja(ili gospodjica) iz te firme mi je jednom pozvonila i trazila licnu kartu da bi uzela podatke.
Na pitanje da li imaju moj broj telefona,odgovorila je da imaju,ali bi im trebao dati i broj mobilnog.
Rekao sam da lepo pozdravi onog koji ju je poslao,licnu kartu da zaboravi,a broj mobilnog ima,samo onaj ko treba da ga ima.
I,da.
Ljubazno sam je zamolio da mi vise ne zvoni na vrata,ako mi nesto treba,pozvacu ih sam!

Maca

pre 6 godina

Gospodin Sabic treba da trazi ime i prezime tog upravnika zgrade (a ne da komentarise na drustvenim mrezama) i da trazi od drzavnih organa (koji su nam nametnuli upravnike ) da se takvoj osobi oduzme dobijena licenca upravnika zgrade.

Logika

pre 6 godina

Srbija je bila bolja od zapada samo u kolicini slobode koju je narod imao,jer ako poredimo institucije,standard,zdravstvo i skolstvo,cistocu i jos mnogo toga ubedljivo smo iza njih,ali je neko sad odlucio da i tu slobodu ukine i da nas pretvori u robove!Ovo je strasno i za ovo neko mora da odgovara!

Katastar

pre 6 godina

A jel cela zgrada uknjižena na njega pa on određuje pravila? Taj još nije naučio šta je privatna svojina. Ne živimo odavno u društvenim stanovima. Polako, objasniće mu neki stanar kad mu zakuca na vrata...

Sale

pre 6 godina

Onako me zanima gde boravi upravnik ako ne postoji zajednička prostorija, da li sedi ispred ulaza ili sedi u kolima ako pada kiša, i na kraju ako mora u wc da li moli stanare da mu izađu u susret ili pokaže upravničku legitimaciju

hm?

pre 6 godina

U Srbiji je osnovno pravilo da svi oni koji ceo život pate od kompleksa niže vrednosti i životnih neuspeha, postanu članovi stranke sa ciljem da postanu bilo kakva vlast. Profesionalni upravnik zgrade upravo odgovara profilu takve ličnosti, tako da iako je normalnom čoveku teško da zamisli tako nešto, ovo je upravo posledica stava, sada kada sam ja postao neko ima da vam pokažem svima...

UK75

pre 6 godina

Evo konačno jednog narodnog zanimanja koje će sa vrha top liste 'najomiljenijih' da skine komunalne policajce i ridžovane bus-plus-a. Radujem se tome.

Upalize malo mozak

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !

Mitar

pre 6 godina

Nadam se da je tim "upravnicima" stranka uplatila i jako dobro zdravstveno osiguranje, a nije zgoreg razmisliti i o životnom osiguranju. Trebaće im, ako se budu ponašali ovako...

Mujo iz Doboja

pre 6 godina

Pise ijekavicom, zivi u NS, verovatno neko ko je 90-tih izbegao iz BiH. Ne vredjam nikoga, jednostavno drugi mentalitet i kultura. Naravno, los pristup svakako i krsenje zakona. Na kraju ce da dobije i batine.

Bojan

pre 6 godina

Gospodinu Šabiću je još u vreme predloga ovog Zakona skrenuta pažnja na uirpavo ovakve probleme koji mogu nastati ako se usvoje predložena rešenja te da ti povratnici iz Staljinstičkih vremena, jer su oni u pravo to kakav je Zakon, budu dobili mandat da popisuju stanare uzimaju im lične pdoatke i sve to Dostavlojaju Tamo Gde Treba.

Sledeće je i fgormirnaje Golog Otoka, samo trpite i držite pognutu glavu!

Ali Gospodin Šabić se oglušivao o takva upozorenja, govoreći - Sve ako se uredi po Zakonu, odna je u redu da se prave Registri Stanara i da Urpavnici skupljaju matične brojeve i slične pdaotke.

Nije nego!

ssss

pre 6 godina

zamisli ovaj lik ti zakuca stvarno na vrata i kaze kao drugari devojka ili bilo mora da ide pao je mrak ne smeju vise da budu tu xaxaxaxaxa

minimize

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

materia constitutiones

pre 6 godina

nepovredivost stana je ustavna kategorija! a to ko ce spavati u stanu je moja stvar. tako da tom upravniku zgrade porucite da pozdravi svoju mamu...

brat 89-o

pre 6 godina

trazili ste fasizam - dobili ste fasizam! :) evo ga sad polako uplivava sve vise u svakodnevne zivote. ranije smo se dicili time koliko smo slobodni u odnosu na svabe i ostale zapadnjake, danas oni imaju mnogo vece slobode u sopstvenim drzavam, zasticeni kao beli medvedi a mi polako tonemo u fasizam.

ali nema veze, ako vam je dobro onda nista! :)

Nesic Dejan

pre 6 godina

Zivim vec dosta godina u Italiji....ovakav apsurd nisam ni cuo a kamoli upoznao. Nas administrator zgrade nas moli da mu ne damo mi otkaz (jel gubi klijenta ,tj.pare), a ne da nas on kontrolise po stanovima, moze samo da nam posalje pismeno obavestenje.. ....hahaha..mi smo nasem dali otkaz da bi smanjili troskove i sami u zgradi odredjujemo po jednog koji ce otici da uplati struju u zgradi i organizujemo se oko kosenja travnjaka .....obavezan administrator ???..to je cist Srbijanski apsurd.

kapitalista

pre 6 godina

Nadam se da ću i ja imati jednog takvog, a onda ću da zalepim njima na vrata da pošalju još, jer mi ih je nestalo. Svojina je za*****a stvar u čoveku i samo lud bi se tako igrao sa njom.

s.

pre 6 godina

Prvo su nam u život uveli jedno zlo Komunalnu policiju, sada uvode drugo "upravnike zgrada".
I jedno i drugo je o.k. ali u civilizovanim zemljama, u varvarskoj Srbiji samo postaju razlozi za korupciju, zlu krv, njihovo iživljavanje.
I na kraju samo postoje, ništa ne rade.
Osim proganjanja baba koje prodaju hekleraje i prodavce lubenica (čini mi se da je jedan i umro tokom stručne intervencije KP).
A da, brane mališu od fotoreportera, to im je bio najznačajniji zadatak.

Doktor

pre 6 godina

Koliko se ja razumem u bolesno i zdravo,ovo je poprilicno bolesno...Ne smeju Vam ni gosti doci na spavanje....Prosto je neverovatno kakve gluposti od zakona poslanici usvajaju...Jos malo pa ce nam oduzimati stanove...

klo

pre 6 godina

Gospodine upravniče, spavanjem se može podrazumeti više radnji. Da li sada moja prijateljica (koja je inače glasna) može mene uspavljivati samo u radno vreme.

Ja sam obično miran čovek, ali...

pre 6 godina

Čovek je samo malo pobrkao lončiče i utripovao da je "uravnik zgrade" sinonim za "apsolutni car zgrade".

A kao car, on ne može dozvoliti da se išta događa u zgradi van njegovog znanja i odobrenja. Zato ovo debilno "posete su dozvoljene, ali nema zadržavanja neprijavljenih preko noći".

Ma, nemoj?!! A kazna za nepoštovanje tvoje carske odredbe je šta? Momentalno konfiskovanje stana?

Ti ćeš MENI, u MOM stanu, nešto dozvoljavati ili ne dozvoljavati?!! Ja da tebi prijavljujem ko meni dolazi u stan?!! ...(nije za objavljivanje)

edi

pre 6 godina

Pisem iz Hrvatske, ljudi dragi sta se to kod vas desava ? vama netko oce po stanu gledat koga ima nema ? ko spava ne spava ? pa ja sam nedavno gledao na svoje oci kako susjed policiju tjera ko pse jer nisu imali nikakav nalog a tu neki upravnik oce glumit serifa. Bojim se da ce biti ozlijedjenih.

маркеђани

pre 6 godina

Какав безобразлук. Он ће да ми одређује да ли ће нека девојка или пријатељ да преспава у МОМ стану.

John

pre 6 godina

"Da li je ovo pravo upravnika zgrade"

Svakako da nije. Ovaj se "malo" zaneo i uvrteo sebi u glavu da je neka vlast i da ima neku moć i da je sad "faca" jer je on, zaboga, upravnik i sad će on red da zavodi, ima svima da pokaže...
Ne kaže džabe naš narod - "Daj čoveku vlast, pa ćeš da vidiš kakav je"

Po stoti put - u stan može i sme da uđe isključivo policija (prava, ne komunalna) i to isključivo ako imaju nalog od suda (ima par izuzetaka, kad nalog ne treba, ali su izuzeci zanemarljivi)

da se najezis!

pre 6 godina

Moj stavio video-nadzor sa kanalom na televizoru, pa ceo boziji dan sedi i gleda ko sta radi, ko je s kim, ko cacka nos, a ko se cese, KAD NESTO POGRESNO URADIS, ODMAH SE ZACUJE GLAS SA INTERFONA DA TE OPOMENE!

Zgrada nam je kao Orvelova "1984" - VELIKI BRAT NAS MOTRI!

Polka

pre 6 godina

Prijavite stanove da izdajete na 50€, tu drzava dobije 10€ i neka ide svojim putem... Niko nije lud da stan koji se izdaje za 300€ da drzavi 60€, iz prostog razloga sto to ne zasluzuje. Kad bi taj novac bio ulozen u rekonstrukcije zgrada, fasada, liftovi, dvorista i parkovi oko zgrada onda bi to bilo uredu. Ovako, pare idu samo u punjenje budzeta, a ne tamo gde treba, zato niko nema moralnu obavezu da bude pravedan prema nepravednima. U nekim drzavama ljudi su ponosni kad plate porez, zato sto vide sta plaćaju, ali ne na Balkanu...

#12

pre 6 godina

Znači kad hoću da imam seksualne odnose sa neprijavljenom devojkom/ženom u SVOM stanu pre nego što uđem u isti moram da obavestim "profesionalnog" upravnika o toj akciji, a on će to da evidentira i da me prijavi komunalnoj policiji zbog nedozvoljenog čina sa ilegalnom osobom... sve mi se čini da će ova radna mesta biti ukinuta i pre nego što zažive. :-)

Poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

Onda svaki vlasnik stana treba da ima nesto poput saobracajne dozvole sa brojem lezajeva umjesto sjedista.
A stan nije hotelska soba, vec privatno vlasnistvo, na svako zvonjenje pred vrata bi uslijedio poziv policiji za uznemiravanje. On je tu da ulaz bude cist, postanski sanducici ispravni, da mijenja sijalice u ulazu, da otvara radnicima iz Vodovoda i Distribucije da ocitaju brojila i da slusa moje zalbe kako ulaz smrdi na cvarke sa ne znam kojg sprata.
A kad bih bio raspolozen za komunikaciju, svaki put bi dobio odgovor da je sjedeljka u mom stanu, uz sapat i utisanu muziku zbog kucnog reda i da batali pricu.

JA

pre 6 godina

Ovaj upravnik je ocigledno clan partije i misli da mu je tim clanstvom sve dozvoljeno. Ponasanje predsedbika drzave se piramidalno spusta i na njegove poslusnike.

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

Ne verujem u ovo iskreno. Tj. necu da iskljucim, ali cu reci ovo... Ako se masovno upravnici ovako budu ponasali, bice teskih telesnih povreda. Ne deluje mir ealno da su toliko ludi da se tako igraju. Dovoljno je da jedan covek u zgradi malo burnije reaguje...

Dalibor Milovanovic.

pre 6 godina

Alo bre, ja sam kupio stan a ne ti. Ima da mi spava ko hoce u MOM stanu. A ti nabavi nalog pa onda udji sa policijom da proveris ko spava kod mene.

bezbednosni konsultant

pre 6 godina

Polako, biće još puno zloupotreba. Zakon o stanovanju, u kome su data preterana ovlašćenja upravnicima je mahom u koliziji sa Ustravom Republike Srbije. No nikoga nije briga.Pored toga zbog brojnih rupa u samom zakonu, ali još više u sprovođenju on omogućava veliki prostor za zloupotrebu. Zanimljivo je da pomenuti zakon propisuje pravo upravnika zgrade da u slučaju poplave ili sumnje da voda ide iz tog stana, ili neke druge sumnje, provali u stan. Što se tiče zaštite privatnosti, to će tek biti problem, jer ćeš morati da prijaviš svakog ko ti dođe. Moj privatni život je svetinja, kao i privatni život svih građana ove zemlje, a prava se mogu ograničiti samo u slučaju ugrožavanja DRŽAVNE/NACIONALNE/JAVNE bezbednosti na način jasno propisan Ustavom i drugom pravnom regulativom. Još jedan problem je i činjenica da pomenuti zakon nije predvideo detaljnu bezbednosnu proveru i psihotestove za nosioce licence. Bojim se da bi sve ovo moglo dovesti do velikih zloupotreba i od strane pripadnika organizovanog kriminala, jer ako postave svog upravnika, mogli bi kontrolisati stanare zgrade. Upravnik bi mogao tipovati i stanove za pljačku, ali i pratiti ljude za različite namene.

mufljuz

pre 6 godina

Ovako nije ni u Severnoj Koreji. Ovako nije bilo ni pod Brozom za vreme Informbiroa. Svasta ova vlast protura danas na racun "ulaska" u EU.

živčan_neki_lik

pre 6 godina

“Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite – za sve postoje kazne“, navodi se u obaveštenju.

ILEGALNO SPAVANJE?! Ako mi dođe devojka na nekoliko dana, sestra koja radi u inostranstvu, ali je odjavila mesto prebivališta, gosti iz drugog grada, on će da kažnjava?! Šta vas bre briga ko će da bude u mom stanu i koliko dugo?! Ja ih hranim, ne ti!

prosecan student

pre 6 godina

90% upravnika ce biti oni koji nemaju posla a odradili su nesto za sns na izborima, i od tih 90% njih 30% ce biti neki napucani umisljeni koji ce misliti da su VD direktori i bice takvih problema da necemo verovati sta se desava...vladajuca stranka izmislja poslove za koje nema potrebe ali mora da namiri one koji su je izabrali

Старац Исаија

pre 6 godina

Преостаје само да очекујемо талас вести из црне хронике, "Управнику зграде смомљена кичма", "Бацио управника зграде за терасе" и слично...сигуран сам да има довољно идиота као што је овај из чланка, а нервозних Срба има милион пута више и ето весеља.

srecko

pre 6 godina

haha izgleda da neki misle da je "upravnik zgrade" titula vlastrodrzca . Da nece jos i kasirke da traze pasos na uvid ili vlasnik trafike da trazi izvod iz maticne knjige rodjenih ako nemam sitno?! More...

NoName

pre 6 godina

Proba li neko nesto isto ili slicno, samo ima da popije krivicnu prijavu za pristup privatnoj svojini. A bogami, ako pokusava na silu nesto, bice uzvraceno istom merom u cilju savladavanja do dolaska policije i dokumentovano sa live feed na Youtube, koji ce biti posle prosledjen svim novinskim i televizijskim kucama, a koje su normalnog tipa. Pa neka gleda narod jos jedan partijski izrod kao sto je i komunalna policija.

edi

pre 6 godina

Pisem iz Hrvatske, ljudi dragi sta se to kod vas desava ? vama netko oce po stanu gledat koga ima nema ? ko spava ne spava ? pa ja sam nedavno gledao na svoje oci kako susjed policiju tjera ko pse jer nisu imali nikakav nalog a tu neki upravnik oce glumit serifa. Bojim se da ce biti ozlijedjenih.

маркеђани

pre 6 godina

Какав безобразлук. Он ће да ми одређује да ли ће нека девојка или пријатељ да преспава у МОМ стану.

Gabrijel Omar

pre 6 godina

I? Sta ovde ima cudno?? Kao, iznenadjeni smo dokle ide bezobrazluk ovih hoblovanih radikala?? 'Alo, zemljaci, sugradjani - mora da se palti ceh losim izborima u zivotu!! Mora!! Sta mislimo, dobijemo hemijsku olovku i lanc-paket i izaberemo OVO, i sve ce da prodje bez posledica??? Sad ima da placemo, patimo i platimo punu cenu, okajemo grehe i sledeci put sto puta proverimo cije smo ime zaokruzili. Sve ovo zasluzujemo!!!

brat 89-o

pre 6 godina

trazili ste fasizam - dobili ste fasizam! :) evo ga sad polako uplivava sve vise u svakodnevne zivote. ranije smo se dicili time koliko smo slobodni u odnosu na svabe i ostale zapadnjake, danas oni imaju mnogo vece slobode u sopstvenim drzavam, zasticeni kao beli medvedi a mi polako tonemo u fasizam.

ali nema veze, ako vam je dobro onda nista! :)

Molim?!

pre 6 godina

Neki tamo levak će meni da odredi ko će da prespava u MOJOJ ROĐENOJ KUĆI?! Roditelji mi žive u Nišu, i sad će "upravnik zgrade" da me natera da umesto kod mene prespavaju u hotelu?! Moj čovek i ja ne živimo još uvek zajedno, kad se vidimo prespavamo kod mene ili kod njega, pa će upravnik da mi kaže ne može? Aha, važi. Ali sutra malo. Aj nek proba.

Mitar

pre 6 godina

Nadam se da je tim "upravnicima" stranka uplatila i jako dobro zdravstveno osiguranje, a nije zgoreg razmisliti i o životnom osiguranju. Trebaće im, ako se budu ponašali ovako...

NIKOLA

pre 6 godina

Kad ti pozvoniš ja ti ne otvorim,kad ti otvorim ne možeš da udješ po zakonu,kad me prijaviš ja te rasturim na sudu sve ti troškove natovarim i još protiv tebe zveknem tužbu, krivičnu prijavu i prijavu za privredni prestup i prekršaj protiv odgovornog lica obzirom da ovi koje opštine zaposle će morati da budu zaposleni kroz firmu ili preduzetnika .Ako ne valjaš zajednica stanara te smeni sa otkaznim rokom mesec dana.Čitajte malo zakon osim što se ložite na ove gluposti i smišljate teorije zavere.

prosecan student

pre 6 godina

90% upravnika ce biti oni koji nemaju posla a odradili su nesto za sns na izborima, i od tih 90% njih 30% ce biti neki napucani umisljeni koji ce misliti da su VD direktori i bice takvih problema da necemo verovati sta se desava...vladajuca stranka izmislja poslove za koje nema potrebe ali mora da namiri one koji su je izabrali

živčan_neki_lik

pre 6 godina

“Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite – za sve postoje kazne“, navodi se u obaveštenju.

ILEGALNO SPAVANJE?! Ako mi dođe devojka na nekoliko dana, sestra koja radi u inostranstvu, ali je odjavila mesto prebivališta, gosti iz drugog grada, on će da kažnjava?! Šta vas bre briga ko će da bude u mom stanu i koliko dugo?! Ja ih hranim, ne ti!

Mujo iz Doboja

pre 6 godina

Pise ijekavicom, zivi u NS, verovatno neko ko je 90-tih izbegao iz BiH. Ne vredjam nikoga, jednostavno drugi mentalitet i kultura. Naravno, los pristup svakako i krsenje zakona. Na kraju ce da dobije i batine.

Maca

pre 6 godina

Gospodin Sabic treba da trazi ime i prezime tog upravnika zgrade (a ne da komentarise na drustvenim mrezama) i da trazi od drzavnih organa (koji su nam nametnuli upravnike ) da se takvoj osobi oduzme dobijena licenca upravnika zgrade.

#12

pre 6 godina

Znači kad hoću da imam seksualne odnose sa neprijavljenom devojkom/ženom u SVOM stanu pre nego što uđem u isti moram da obavestim "profesionalnog" upravnika o toj akciji, a on će to da evidentira i da me prijavi komunalnoj policiji zbog nedozvoljenog čina sa ilegalnom osobom... sve mi se čini da će ova radna mesta biti ukinuta i pre nego što zažive. :-)

s.

pre 6 godina

Prvo su nam u život uveli jedno zlo Komunalnu policiju, sada uvode drugo "upravnike zgrada".
I jedno i drugo je o.k. ali u civilizovanim zemljama, u varvarskoj Srbiji samo postaju razlozi za korupciju, zlu krv, njihovo iživljavanje.
I na kraju samo postoje, ništa ne rade.
Osim proganjanja baba koje prodaju hekleraje i prodavce lubenica (čini mi se da je jedan i umro tokom stručne intervencije KP).
A da, brane mališu od fotoreportera, to im je bio najznačajniji zadatak.

materia constitutiones

pre 6 godina

nepovredivost stana je ustavna kategorija! a to ko ce spavati u stanu je moja stvar. tako da tom upravniku zgrade porucite da pozdravi svoju mamu...

Svasta

pre 6 godina

Posto niko nije hteo da se prihvati tog posla,mi smo angazovali jos davno(pre nekoliko godina) neku privatnu firmu za nasu zgradu.
Placamo 350din mesecno i vidi se da se nesto radi,narocito po stubistu.
Sve sijalice rade,salteri su ispravni,brava na ulaznim vratima se redovno popravlja,mozete ih pozvati od 0-24h za bilo kakav kvar...
Vezano za tekst,gospodja(ili gospodjica) iz te firme mi je jednom pozvonila i trazila licnu kartu da bi uzela podatke.
Na pitanje da li imaju moj broj telefona,odgovorila je da imaju,ali bi im trebao dati i broj mobilnog.
Rekao sam da lepo pozdravi onog koji ju je poslao,licnu kartu da zaboravi,a broj mobilnog ima,samo onaj ko treba da ga ima.
I,da.
Ljubazno sam je zamolio da mi vise ne zvoni na vrata,ako mi nesto treba,pozvacu ih sam!

hm?

pre 6 godina

U Srbiji je osnovno pravilo da svi oni koji ceo život pate od kompleksa niže vrednosti i životnih neuspeha, postanu članovi stranke sa ciljem da postanu bilo kakva vlast. Profesionalni upravnik zgrade upravo odgovara profilu takve ličnosti, tako da iako je normalnom čoveku teško da zamisli tako nešto, ovo je upravo posledica stava, sada kada sam ja postao neko ima da vam pokažem svima...

Pa kako ne

pre 6 godina

Imate primere iz Kanade, Nemacke koji su ljudi pisali, sada Vi dobijate to sto dobijate i ljudi kazu u Svajcarskoj kazne, nema zivota, nema ovoga, onoga. Znate sta je privatnost u Svajcarskoj!? Zakon! Svaka zgrada ima tog glavnog u njoj koji se o svemu brine i placen je za to od strane firme cija je zgrada, ali niti ima kljuceve drugih stanova niti ja moram da mu otvorim u slucaju da dodje da pita za nesto. Pravila ponasanja su takva da se morate normalno ponasati. Nema pravilnika na papiru, pravilnik je da budete kulturni i da ne budite celu zgradu muzikom u 2 nocu, da ne budete glasni radnim danima mnogo kasno i sve ostalo sto je normalno svugde. Ovaj sto kaze u Kanadi mu taj sto je glavni udje u stan i ima kljuceve, ovde u CH da mi udje popio bi prijavu, izgubio posao, platio kaznu i zavrsio bi sa zaposljavanjem u CH za zivota jer bi to svaki naredni poslodavac znao o njemu. Nista on ovde ne sme sem da ocisti, oriba, sredi i u slucaju da te sretne da te pita nesto. Moze da proverava ko mi je dosao ali kroz prozor, ali ne sme da kaze nista oko toga niti da pita ko je to, sta, kako. Moze i stanu da mi spava ko hoce. Privatnost je privatnost. Zna se u CH sta je privatnost, zakon. U Srb elektricno udje u kucu i skine strujomer...Alo!? Udji u CH tako i uradi nesto bez mog prisustva pa nek si i drzavna sluzba, odrao bi ih mnogo. Zato to i ne rade niti smeju jer opet kazem nemaju pravo nikakvo na privatan posed. A, vi u Srb samo trpite i trpite...

Старац Исаија

pre 6 godina

Преостаје само да очекујемо талас вести из црне хронике, "Управнику зграде смомљена кичма", "Бацио управника зграде за терасе" и слично...сигуран сам да има довољно идиота као што је овај из чланка, а нервозних Срба има милион пута више и ето весеља.

Dalibor Milovanovic.

pre 6 godina

Alo bre, ja sam kupio stan a ne ti. Ima da mi spava ko hoce u MOM stanu. A ti nabavi nalog pa onda udji sa policijom da proveris ko spava kod mene.

Nesic Dejan

pre 6 godina

Zivim vec dosta godina u Italiji....ovakav apsurd nisam ni cuo a kamoli upoznao. Nas administrator zgrade nas moli da mu ne damo mi otkaz (jel gubi klijenta ,tj.pare), a ne da nas on kontrolise po stanovima, moze samo da nam posalje pismeno obavestenje.. ....hahaha..mi smo nasem dali otkaz da bi smanjili troskove i sami u zgradi odredjujemo po jednog koji ce otici da uplati struju u zgradi i organizujemo se oko kosenja travnjaka .....obavezan administrator ???..to je cist Srbijanski apsurd.

nmnjvet

pre 6 godina

To znači nema dovodjenja devojke u stan bez saglasnosti skupštine stanara, pismene dozvole upravnika i opštinskog odbora stranke sa neophodnim dokazom overenim u tri kopije da smo u vezi bar tri meseca sa 6 svedoka.

Da li neko može da da smislenu izjavu o zakonu u medijima, da mi privredni savetnik ne bude dnevna štampa

John

pre 6 godina

"Da li je ovo pravo upravnika zgrade"

Svakako da nije. Ovaj se "malo" zaneo i uvrteo sebi u glavu da je neka vlast i da ima neku moć i da je sad "faca" jer je on, zaboga, upravnik i sad će on red da zavodi, ima svima da pokaže...
Ne kaže džabe naš narod - "Daj čoveku vlast, pa ćeš da vidiš kakav je"

Po stoti put - u stan može i sme da uđe isključivo policija (prava, ne komunalna) i to isključivo ako imaju nalog od suda (ima par izuzetaka, kad nalog ne treba, ali su izuzeci zanemarljivi)

Sale

pre 6 godina

Onako me zanima gde boravi upravnik ako ne postoji zajednička prostorija, da li sedi ispred ulaza ili sedi u kolima ako pada kiša, i na kraju ako mora u wc da li moli stanare da mu izađu u susret ili pokaže upravničku legitimaciju

Perre

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.
(Pera, 25. avgust 2017 13:42)
Gospodar bas kao i svaki drugi pri krjau svoje vladavine, nema dodirnih tacaka sa realnoscu niti je svestan pravih problema. Njegova vizija sveta je iskrivljena jer je okruzen polotronim,ulizicama i korustiljubljivim polusvetom. Na nama je da ih satremo na Beogradskim izborima,jer uvek promena krece iz centra BG, sigurno to nece biti po selima gde se prodaju za 1000 dinara.

Ja sam obično miran čovek, ali...

pre 6 godina

Čovek je samo malo pobrkao lončiče i utripovao da je "uravnik zgrade" sinonim za "apsolutni car zgrade".

A kao car, on ne može dozvoliti da se išta događa u zgradi van njegovog znanja i odobrenja. Zato ovo debilno "posete su dozvoljene, ali nema zadržavanja neprijavljenih preko noći".

Ma, nemoj?!! A kazna za nepoštovanje tvoje carske odredbe je šta? Momentalno konfiskovanje stana?

Ti ćeš MENI, u MOM stanu, nešto dozvoljavati ili ne dozvoljavati?!! Ja da tebi prijavljujem ko meni dolazi u stan?!! ...(nije za objavljivanje)

bezbednosni konsultant

pre 6 godina

Polako, biće još puno zloupotreba. Zakon o stanovanju, u kome su data preterana ovlašćenja upravnicima je mahom u koliziji sa Ustravom Republike Srbije. No nikoga nije briga.Pored toga zbog brojnih rupa u samom zakonu, ali još više u sprovođenju on omogućava veliki prostor za zloupotrebu. Zanimljivo je da pomenuti zakon propisuje pravo upravnika zgrade da u slučaju poplave ili sumnje da voda ide iz tog stana, ili neke druge sumnje, provali u stan. Što se tiče zaštite privatnosti, to će tek biti problem, jer ćeš morati da prijaviš svakog ko ti dođe. Moj privatni život je svetinja, kao i privatni život svih građana ove zemlje, a prava se mogu ograničiti samo u slučaju ugrožavanja DRŽAVNE/NACIONALNE/JAVNE bezbednosti na način jasno propisan Ustavom i drugom pravnom regulativom. Još jedan problem je i činjenica da pomenuti zakon nije predvideo detaljnu bezbednosnu proveru i psihotestove za nosioce licence. Bojim se da bi sve ovo moglo dovesti do velikih zloupotreba i od strane pripadnika organizovanog kriminala, jer ako postave svog upravnika, mogli bi kontrolisati stanare zgrade. Upravnik bi mogao tipovati i stanove za pljačku, ali i pratiti ljude za različite namene.

JA

pre 6 godina

Ovaj upravnik je ocigledno clan partije i misli da mu je tim clanstvom sve dozvoljeno. Ponasanje predsedbika drzave se piramidalno spusta i na njegove poslusnike.

da se najezis!

pre 6 godina

Moj stavio video-nadzor sa kanalom na televizoru, pa ceo boziji dan sedi i gleda ko sta radi, ko je s kim, ko cacka nos, a ko se cese, KAD NESTO POGRESNO URADIS, ODMAH SE ZACUJE GLAS SA INTERFONA DA TE OPOMENE!

Zgrada nam je kao Orvelova "1984" - VELIKI BRAT NAS MOTRI!

ky3ma

pre 6 godina

Koja smo mi seljacka nacija. Kako lako prihvatamo pravila ropstva. Kada izginemo za slobodu elite onda prigrlimo diktaturu i policijsku drzavu. Pu, **** obicna.

MarkoB

pre 6 godina

U stan mogu da uđu samo policajci sa nalogom.

Ostale ne puštam.

Upravnik (niti bilo ko drugi) nema pravo da Vam uđe u stan osim ako ga vi ne pustite dobrovoljno.

NoName

pre 6 godina

Proba li neko nesto isto ili slicno, samo ima da popije krivicnu prijavu za pristup privatnoj svojini. A bogami, ako pokusava na silu nesto, bice uzvraceno istom merom u cilju savladavanja do dolaska policije i dokumentovano sa live feed na Youtube, koji ce biti posle prosledjen svim novinskim i televizijskim kucama, a koje su normalnog tipa. Pa neka gleda narod jos jedan partijski izrod kao sto je i komunalna policija.

Dott

pre 6 godina

To znaci da upravnik zgrade na sebe preuzima svaku odgovornost, ok prihvaticu sve ukoliko i on prihvati da kada ne radi lift nosi me na krkace do 17tog sprata.

srecko

pre 6 godina

haha izgleda da neki misle da je "upravnik zgrade" titula vlastrodrzca . Da nece jos i kasirke da traze pasos na uvid ili vlasnik trafike da trazi izvod iz maticne knjige rodjenih ako nemam sitno?! More...

UK75

pre 6 godina

Evo konačno jednog narodnog zanimanja koje će sa vrha top liste 'najomiljenijih' da skine komunalne policajce i ridžovane bus-plus-a. Radujem se tome.

Polka

pre 6 godina

Prijavite stanove da izdajete na 50€, tu drzava dobije 10€ i neka ide svojim putem... Niko nije lud da stan koji se izdaje za 300€ da drzavi 60€, iz prostog razloga sto to ne zasluzuje. Kad bi taj novac bio ulozen u rekonstrukcije zgrada, fasada, liftovi, dvorista i parkovi oko zgrada onda bi to bilo uredu. Ovako, pare idu samo u punjenje budzeta, a ne tamo gde treba, zato niko nema moralnu obavezu da bude pravedan prema nepravednima. U nekim drzavama ljudi su ponosni kad plate porez, zato sto vide sta plaćaju, ali ne na Balkanu...

Doktor

pre 6 godina

Koliko se ja razumem u bolesno i zdravo,ovo je poprilicno bolesno...Ne smeju Vam ni gosti doci na spavanje....Prosto je neverovatno kakve gluposti od zakona poslanici usvajaju...Jos malo pa ce nam oduzimati stanove...

mufljuz

pre 6 godina

Ovako nije ni u Severnoj Koreji. Ovako nije bilo ni pod Brozom za vreme Informbiroa. Svasta ova vlast protura danas na racun "ulaska" u EU.

kapitalista

pre 6 godina

Nadam se da ću i ja imati jednog takvog, a onda ću da zalepim njima na vrata da pošalju još, jer mi ih je nestalo. Svojina je za*****a stvar u čoveku i samo lud bi se tako igrao sa njom.

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

Ne verujem u ovo iskreno. Tj. necu da iskljucim, ali cu reci ovo... Ako se masovno upravnici ovako budu ponasali, bice teskih telesnih povreda. Ne deluje mir ealno da su toliko ludi da se tako igraju. Dovoljno je da jedan covek u zgradi malo burnije reaguje...

klo

pre 6 godina

Gospodine upravniče, spavanjem se može podrazumeti više radnji. Da li sada moja prijateljica (koja je inače glasna) može mene uspavljivati samo u radno vreme.

Dejan

pre 6 godina

Da li to znaci da ne smem da vodim ljubav sa devojkom koja ce da prespava u mom stanu zato sto nije prijavljena da zivi u njemu????
Sa druge strane kukate sto nam nacija izumire.
Ovo me sve vise podseca na Nemacku tridesetih....

ssss

pre 6 godina

zamisli ovaj lik ti zakuca stvarno na vrata i kaze kao drugari devojka ili bilo mora da ide pao je mrak ne smeju vise da budu tu xaxaxaxaxa

ja

pre 6 godina

U mom stanu stanuje zena koja stan cuva. Ne placa nista osim redovnih mesecnih racuna. Znaci, porez je 20% od 0. Treba li i to da se prijavi?

Upalize malo mozak

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !

Katastar

pre 6 godina

A jel cela zgrada uknjižena na njega pa on određuje pravila? Taj još nije naučio šta je privatna svojina. Ne živimo odavno u društvenim stanovima. Polako, objasniće mu neki stanar kad mu zakuca na vrata...

Bika

pre 6 godina

Ako mi prijatelji dodju na druženje moram da ih izbacim iz stana pre ponoći? Ako neko želi da prespava kod mene isto? Ako mi dodju gosti? Kakve su ovo budalaštine, još malo pa ćemo prestati da se posećujemo jer je na snazi policijski čas upravnika.
Podržavam da se uvede red, ali ovo je tiranija, ne sme niko da mi odredjije koga ću ja imato u stanu, a ako mi se neko doseli u stan, to će komšije sigurno znati.

secanje

pre 6 godina

U vreme drustvene svojine, niko, ama bas niko, nije imao ova prava. Sada kada je stan moj, dakle, privatna svojina, pojavljuje se pojedinac koji u nekim detaljima ima veca prava od mene nad tom svojinom. I, jos, to je vlast uradila da zastiti moju svojinu????!!!!

Ljubisa

pre 6 godina

Prvo, Sabic ovo da ' istera' do kraja. Drugo, ovo jeste potencijalni izvor za mnoge zloupotrebe. " Napredmjaci, nazadnjaci, ' demokrate'....i svi slicni... svi ce na ovom zloupotrebljavati, ako im se dozvoli. Znaci, Sabic da istera ' na cistac ' i 'omedji okvir' za ' nepozvano zvonjenje' na vrata.

Logika

pre 6 godina

Sta BRE ovaj misli da je?!Gestapo?Pa ni policija ne moze tek tako da ti udje u kucu i pretresa i jos da ti brani ko ce da prespava?!Ako bi mi usao u stan na silu izasaobi kroz prozor,sramota!

nikola

pre 6 godina

U dopisu je navedeno da će upravnik kontrolisati ko boravi u zgradi, kao i da će to raditi zbog “sve većeg ulaska u gradu nepoznatih lica“.
A da, recimo, pise "sve veceg ulaska nepoznatih lica u (z)gradu" ili mozda jos bolje "ulaska veceg broja nepoznatih lica u (z)gradu".
A da osim jezickog komentara zakljucim i da to znaci da ce radi ulaska u zgradu biti potrebno da se "lice" legitimise kako ne bi bilo nepoznato.
Ovo mi ipak smrdi na jos jednu bacenu kosku oko koje treba da se angazujemo dok....vozovi prolaze.

Mali

pre 6 godina

Zamislite ovo, ja u inostranstvu moj stan prazan, dođem da vidim poštu kad sam na odmoru i u računu infostana prijavljeno 3 osobe za zajednicku vodu po broju članova. Odem kod presednika kućnog saveta (predsednik skupštine stanara) sa kim sam pre odlaska u inostranstvo radio jer sam tada ja bio predsednik kućnog saveta i pitam ga šta je bre ovo i ko je ovo prijavio i on mi kaže pa ja jer neko dolazi u stan. Ja mu kažem da mi brat obilazi stan jednom mesečno da pokupi poštu i da je smešno što je prijavio 3 člana, jer i sam zna da sam u inostranstvu i da jednom godišnje dodjem na odmor. Odem u infostan da odjavim clanove a oni mi rekli da donesem potvrdu sa pečatom skupštine stanara da nikog nema u stanu. Vratim se nazad sa formularom kod predsednika i kažem mu da lupi pečat i da u životu više nije ovako nešto nije uradio.
Kao što vidite sve je moguće od strane oih neobrazovanih koji misle da je sve dozvoljeno ako ju predsednik.

Pravnik

pre 6 godina

Ljudi jednom da shvatite zakone.

Po nasem zakonu ne morate ni policiji da otvarate vrata ako nema nalog za pretres propisan od suda i dezurnog sudije a to moze da bude samo u specijalnim slucajevima terorizma, jurenja nekog ozbiljnog kriminala, ubistva i sl.

Sudija nema pravo da izada nalog policiji niti bilo kome za smesne stvari jer ako izda mozete podici tuzbu i protiv policije i protiv njega pa sve do vrhovnog a onda Strazbur gde dobijate na sudu i novac za obestecenje.

Policija nema prava da Vam razvali vrata sem u izuzetnim okolnostima ukloliko se u samom stanu cuje nesto strasno, tipa nasilja, pokusaja ubistva i sl.

Znaci da rezimiramo. Lik krsi ustav i zakone Republike Srbije i nema tog zakona koji moze da naredi stanaru da mora da otvori vrata i kada upravniku zgrade. Tako da je cela ova ujdurma presmesna jer nije zakonom pokrivena a da bi to uopste moglo da se pokrije zakonom mora da se menja ustav za sta je potreban referendum tako da to nikada nece proci.

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

To je po zakonu i niko cak ni drzava tu nista ne moze. Isto kao kada pitate tajkuna zasto vrsi utaju poreza a on kaze sve je po zakonu jer je prijavio lazno mali porez. Ako moze Miskovic i ostala bratija onda mozete i vi.

Poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

Onda svaki vlasnik stana treba da ima nesto poput saobracajne dozvole sa brojem lezajeva umjesto sjedista.
A stan nije hotelska soba, vec privatno vlasnistvo, na svako zvonjenje pred vrata bi uslijedio poziv policiji za uznemiravanje. On je tu da ulaz bude cist, postanski sanducici ispravni, da mijenja sijalice u ulazu, da otvara radnicima iz Vodovoda i Distribucije da ocitaju brojila i da slusa moje zalbe kako ulaz smrdi na cvarke sa ne znam kojg sprata.
A kad bih bio raspolozen za komunikaciju, svaki put bi dobio odgovor da je sjedeljka u mom stanu, uz sapat i utisanu muziku zbog kucnog reda i da batali pricu.

kos

pre 6 godina

Stan je nepovrediv.

Niko ne može bez pismene odluke suda ući u tudji stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres. Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju.
Doviđenja prijatno!

Pierre

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)
Ovo je sustina, ali treba imati sta da se upali.

janko

pre 6 godina

ova država je bolesna , dzaba je narod vitalan kada mu je pravni okvir truo jadni mi sa ovim nepismenim kadrovima .Da je sreće mi bi bili u lepoj bogatoj državi koju vode nepoznati ljudi gde je standard srazmeran bogatstvu ove zemlje Srbije .Ovako ostaje nam samo da se nadamo al ta nada je na dalekom štapu da ćemo živeti u uredjenoj zemlji.Mislim da u svetu nema zemlje gde je na ovakva mala primanja toliki pritisak države da nam i od toga kroz razne namete otkine veliki deo primanja .Svaka čast državni socijalizam je zaživeo po principu jaka država siromašan gradjanin.

haos se nastavlja

pre 6 godina

Upravnici zgrada su veoma dobra ideja, koja se pretvara u nocnu moru jer drzava pokusava da im nametne sopstvene poslove koje ne obavlja kako valja. U normalnim zemljama ne postoje prebivaliste i boraviste, postoji samo jedna i samo jedna adresa stanovanja. Nema onog: prebivaliste mi je u selu kod babe i dede, a boraviste na studijama u gradu. Ne! Adresa ti je kod babe i dede, kada odes na studije adresa ti je kod gazde ili u domu, kada se zavrse studije i iznajmis svoj stan adresa ti je adresa tog stana itd. Ako se vratis u selo, ponovo se prijavljujes tamo. Kada iznajmis stan kao podstanar gazda odjavljuje sebe sa svih racuna (struja, voda, tv/internet ...). Nadlezne kompanije ti daju mesec dana da prijavis adresu stana, a potom da se kod njih prijavis kao korisnik i od tog momenta racuni stizu na tvoje ime. Ako ih ne placas tebe jure, a ne gazdu. Kiriju takodje placas gazdi na racun, a ne u dzep.

Drugo, u normalnim zemljama nema poreza na kirije, vec prikupljene kirije gazda na kraju godine sabira sa svojim ukupnim porodicnim prihodima i na tu ukupnu sumu placa porez, po jedinostvenoj stopi. Znaci, nema poreza na svaku glupost, vec je porez na sve prihode jedinstven bez obzira dolaze li ti prihodi od posla, prodaje jabuka, izdavanja stanova, prostitucije, kocke ... To drzavu ne zanima, drzavu zanima cifra, koliko si platio i koliko treba da platis ili koliko treba da ti se vrati.

E dok se to ne uvede u Srbiji sve ovo je gubljenje vremena!

Gass

pre 6 godina

bio letos u Italiji, iznajmio apartman u stambenoj zgradi i dobio kućni red: u njemu normalne stvari - od 22 do 07 nema buke, veš mašine se pale danju, kučići da ne laju, deca da ne urlaju po hodnicima, postupak sa smećem, zaključavanjem zgrade, požarom, poplavom itd.. nema represije a kućni red se poštuje..

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

Uh sto cu da se sprdam sa upravnikom. Imam firmu u stanu, svaki put kad dodje klijent ima da ga obavestim o tome. S obzirom da neki put poslovni partneri i gosti prespavaju kod mene bice zabavno. Za sve sto ne radi u zgradi od sijalica do lifta, ma najsitniju fleku na zidu ima da mu prijavim, pa jos kad krene komsija sa zenom uvece da tulumari a prepodne klinci sa loptom u stanu kad se igraju, ma muva u stanu mi smeta ima da je skloni.... Ima nas vise sa bolesnim smislim za humor u zgradi, upravnik ce brzo da pobegne. Mogu samo zamislim sliku gde prigovara komsiji koji radi u MUP za drustvo sto dovodi, bance svaki petak opusteno ili komsinici koja drzi salon za "masazu"...

Pera

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.

Predrag

pre 6 godina

Oterate u ... upravnika zgrade i odmah vam na vrata stižu SNS batinaši. Policija naravno neće reagovati. Setite se Savamale i dana inauguracije predsednika.

Logika

pre 6 godina

Srbija je bila bolja od zapada samo u kolicini slobode koju je narod imao,jer ako poredimo institucije,standard,zdravstvo i skolstvo,cistocu i jos mnogo toga ubedljivo smo iza njih,ali je neko sad odlucio da i tu slobodu ukine i da nas pretvori u robove!Ovo je strasno i za ovo neko mora da odgovara!

Vili

pre 6 godina

E, zgradama u kojima sami stanari ne mogu da izaberu nekog svog dobrog i pouzdanog komšiju i treba uvesti jednog ovakvog tupadžiju, da "uvodi red". Ljudi su se mnogo otuđili i evo prilike da se malo zbliže u zajedničkoj borbi protiv ovakvih društvenih protuva.

Влада

pre 6 godina

Мислим да је ово нека спрдачина. А ако стварно има оваквих пацијената мислим да се неће добро провести. Ајде нек проба да контролише мој стан.

Max

pre 6 godina

@Edi Policija u HR nema sta da trazi u privatnom prostoru( stanu,kuci,lokalu) bez sudskog naloga i svako ima pravo da im ne dopusti ulazak.Ovo sto se planira u Srbiji je van svake pameti.Moze se uporediti sa ex. SSSR. Tamo su jadni Rusi morali traziti dozvolu od policije da kao stanovnici jednog mjesta posjete drugo( npr. Moskovljanin je trebao dozvolu da turisticki posjeti St. Peterburg ili neko drugo mjesto). Vidi se cija su skola AV,Vulin,Dacic & co uz ciju pomoc su doneseni ovako nakaradni zakoni. Braco Srbi,neka vam je Bog u pomoci. Sa ovakvim zakonodavcima i vlastodrscima vi druge neprijatelje i ne trebate.

Vojkan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta komentara ljudi koji zive u inostranstvu i koji ocigledno mesaju babe i zabe.
Oni nisu vlasnici tih stanova u kojima zive vec su, sto bi se reklo kod nas, PODSTANARI!
Ako sam ja vlasnik mog stana odakle nekome pravo da kontrolise ko ce i kada ce da dodje kod mene i koliko ce da ostane ili prespava?
Ili da nekom dam kljuc od mog stana?
To je klasicna policijska drzava!

tony

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

...ovo što je napisano nema veze sa mozgom, možda domar može da udje u nečiji stan ali samo ako je taj stan izdat u zakup, nema šanse da neko tek tako udje na nečiji privatni posed, a ako si vlasnik stana, nepoznatu i nepozvanu individuu možeš i da ubiješ i da ne odgovaraš jer tamo je privatna svojina svetinja i svaki neovlašćen ulaz u tudji stan se kvalifikuje kao provala

jadni, mali, bedni srbi... olos im u rodjenim kucama usi zavrce!

pre 6 godina

moze jedno hipoteticko pitanje? ja iz nekog razloga nisam zadovoljan "uslugama" koje pruza "upravnik" i hocu da ga otpustim - kako?
po zakonu o ovim stranacki podobnim parazitima - nikako.

elen

pre 6 godina

@edi
ljudi su tamo super zombirani!!!
provedoh dve sedmice u mom rodnom gradu i od skupoce, bezobzirnosti i teskog ispiranja mozga na Tv-u nisam mogla doći k sebi, a oko mene svi cool, "svima dobro"

Bojan

pre 6 godina

Gospodinu Šabiću je još u vreme predloga ovog Zakona skrenuta pažnja na uirpavo ovakve probleme koji mogu nastati ako se usvoje predložena rešenja te da ti povratnici iz Staljinstičkih vremena, jer su oni u pravo to kakav je Zakon, budu dobili mandat da popisuju stanare uzimaju im lične pdoatke i sve to Dostavlojaju Tamo Gde Treba.

Sledeće je i fgormirnaje Golog Otoka, samo trpite i držite pognutu glavu!

Ali Gospodin Šabić se oglušivao o takva upozorenja, govoreći - Sve ako se uredi po Zakonu, odna je u redu da se prave Registri Stanara i da Urpavnici skupljaju matične brojeve i slične pdaotke.

Nije nego!

Blek

pre 6 godina

Hahahah, ispada da ne sme devojka kod tebe da prespava. Koliko gluposti sunce ti poljubim. Moze da navrati jednom mesecno, a da mi zvoni svaki dan i da ja moram da mu otvorim, to nema sanse.

Komša

pre 6 godina

@Pa kako da ne
Tačno tako.Kao predsednik kićnog saveta.Sad,baja koji je ovo pisao pati od istog sindroma kao sve vlasti u Srbiji - vlast je vlast.
Što je najgore ogroman broj gradjana Srbije prihvata da je državni aparat vlast u srednjevekovnom smislu te reči a ne servis gradjana.
Gradjanin je suveren.Sa ostalim gradjanima ima "kolektivni ugovor" Ustav,postoje zakoni...Nažalost,prohvatili smo da se mišta ne pitamo i ovaj baja je samo odraz našeg shvatanja organizacije.
On je tu da pruža uslugu a ne da te špijunira i maltretira i samo tako se treba odnositi prema njemu - on je tu zbog tebe a ne ti zbog njega.Ti ga 'lebom 'raniš.
Može da te prijavi kao što komšija može da te prijavi i to je sve.Ali o ti tu prijavu možeš da mu uzmeš za zlo i da lobiraš da izgubi posao u tvojoj zgradi - dakle,može i njega da zaboli.
Da sam upravnik gledao bih da budem dobar sa stanarima - neprimetan jer poenta tog posla nije da ljudima uzimaš mir i spokojstvo,da izigravaš poreznika već da se staraš da hodnici budu čisti,da podrum ne smrdi,da bude okrečeno...da je infrastruktura ispravna.Kad si neprimetan znači da radiš dobro.

nenad

pre 6 godina

Brace Ribnikara 65 centar Novog Sada. Preklinjem vas posaljite novinara da drug Simic kaze koju za dnevnik. Bilo bi interesantno stvarno da novinari dodju i pitaju o cemu se radi cisto da se smejemo malo. Inace , u stan policija moze uci isklucivo sa nalogom suda i uz prisustvo dva svedoka pa cak u slucaju da imaju nalog za pretres a nemaju svedoke ( u situaciji gde im domacin otvori vrata ) oni ne smeju da udju nego fino izvedu domacina stana u hodnik dok ne pronadju svedoke u komsiluku. Sta vise , policija se pridrzava procedure kao pijan plota i vise ne postoji opcija da domacin stana kaze da im dozvoljava pretres bez svedoka vec je njima u interesu da udju sa svedocima da posle na sudu ne bude "podmetnuto to sta su nasli - svedoka nije bilo".

Lazar

pre 6 godina

Mi smo imali 2 penzionera za precednike.Prvi nas je malo osisao drugi bi nam odro kozu s ledja da ga nismo provalili sta radi i muva.Dok smo mi vodili i dalje vodimo bitku kako da prezivimo danas kao i vecina u Srbistanu ,oni su muvali i koristili nase poverenje.Tako da smo ga skinuli na vreme.Tako da smo se nas nekoliko mladjih prihvatili te obaveze uspeli da skinemo firme za odrzavanje koje su naplacivale sve i svasta a nije ih bilo kada treba a ni radovi nisu bili u tonu sa cenom.Sto se tice tih silnih provera to je ludost koju je neko izmislio da bi skinuo kolko tolko normalene ljude koji stvarno zele nesto da urade normalno i lepo za sredinu u kojoj zive.Uvek je bilo i bice ljudi koji udaraju kontru svima samo da bi ispali pametniji ali ima za sve resenje.Dogovor kucu gradi uvek bilo i bice koliko god da se nemirisete ili nepricate jedni sa drugima u zgradi. Uspeli smo da sredimo stanje u zgradi imamo para na racunu i to sve za 1.5godinu dana i da ustedimo dosta novca za neke radove sto smo izvodili.Tako da gledajte da se dogovarate izmedju sebe i nadjete resenje da nebi doso neki kompeksas i poceo da pametuje,nama jesu bitni clanovi zbog potrosnje vode sa kojom svi imaju problema i brojevi tewlefona ako dodje do neke havarije sto je jako bitno.A sto se poreza tice lepo je to davno uradjeno ako imas 10 stanova mozes da se vodis na jednoj adresi da zivis i tu placas 50%poreza a na ostalih 9 placas mnogo veci porez.Dogovarajte se izmedju sebe,svi mi imamo mane i vrline poz

poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

I da, pade mi na pamet. Ukoliko postoje kamere ispred ulaza, u samom ulazu, liftu... ko to kontrolise, nadgleda? Upravnik ulaza iz ovog teksta bi imao odrijesene ruke za zloupotrebu tih snimaka?

BoltonBastard

pre 6 godina

Ja tek sad shvatam koliko sam blagosloven što imam nekretnine (kuću na selo i kuću u gradu kom pripada moje selo) gde mogu kada mi pukne film da pobegnem iz Beograda kad god hoću i da se ne osvrnem više. A vi koji iz velikih gradova nemate kud, e to vam je već problem vi morate da trpite ovo šikaniranje dok vam kožu ne oderu!

Komša

pre 6 godina

Kada se posvadjaš sa srpskim seljakom on te odmah zove u avliju "da se objasnite" - aj' što hoće da te bije , nego još da te tuži...Neće ovom zemi biti lako kad "uidje"

Veliki brat

pre 6 godina

@
Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)


NISI U PRAVU!
Stanovi nisu u vlasništvu samo onih koji ih nisu otkupili početkom 90-ih, i oni plaćaju oko 7000 din. mesečno "kiriju", što je smešno u odnosu na realne kirije privatnih stanova koji se izdaju.

Svi stanovi koji su otkupljeni (svejedno da li se neko zaleteo i platio 7000DEM ili je platio 50DEM posle 6 meseci) su PRIVATNO vlasništvo.
Takođe, tamo gde su svi stanovi otkupljeni, cela zgrada je u vlasništvu stanara, kao i plac na kojem je zgrada (jer je pri izgradnji zgrade sve to plaćeno državi/gradu, kao i "naknada za uređenje građevinskog zemljišta" - danas, kad se grade privatne zgrade, nikome nije jasno čemu služi ta naknada, kad investitor mora sam da uredi zelene površine i uradi trotoare i parking mesta.

Ako su to troškovi priključaka za komunalije, onda treba tako da se zovu. Takođe, ako su to troškovi uređenja gradskih ulica u blizini zgrade, onda to treba tako da se zove.


A najveći problem su računi za vodu, jer su vodomeri zajednički i kod novih zgrada.

hixx

pre 6 godina

meni je nedavno predsednik skupstine stanara prijavio jos jednog stanara (mog momka koji, istina, zna prespavati kod mene) u infostanu, i to bez da je i pozvonio na vrata ili me nesto pitao ili me obavestio da je to uradio. saznala sam kad mi je stigao uvecan racun.
kad sam otisla da se zalim - ispostavilo se da je njegova rec svetinja i da ja nemam nikakve moci ni prava. da ne vredi ni da dokazujem da je momak prijavljen na svojoj adresi, gde redovno placa racune, ne vredi ni da uporedjujemo racune potrosnje vode u mojoj zgradi i njegovoj kuci, tj. da li je doslo do skoka potrosnje kod mene, a smanjenja kod njega. jedini mehanizam za "resenje" toga je skupiti potpise vise od 50% stanara zgrade koji ce potpisati da je predsednik skupstine stanara slagao. pa vi vidite.. (a sto bi potpisali kad ovako placaju manje racune + nece da se zamere predsedniku jer sutra moze i njima to da uradi)

PU

pre 6 godina

@Pravnik

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

Da li stvarno misliš da je to moguće? Ti možeš da prijaviš šta hoćeš ali ti poreska uprava određuje visinu poreza po stanju na tržištu. Ako se žališ, poreska izlazi na teren, odnosno u tvoj stan da utvrdi stanje.
Kad bi bilo tako kao što ti kažeš svi bi prijavljivali da smo prodali ili kupili automobil za 100 evra i plaćali porez na prenos apsolutnih prava 2,5eur, a možda ni toliko.

Dragan

pre 6 godina

Pa, nije baš sve tako jednostavno kao što se piše u većini komentara.

Upravnik zgrade prijavi policiji da u određeni stan ulaze strani državljani. Imigraciono odeljenje policije pošalje patrolu bez naloga. Ako ih vlasnik ne pusti u stan da legitimišu prisutna lica, dežurni sudija momentalno daje nalog za pretres stana, jer postoji mogućnost da su u stanu izvršioci krivičnog dela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili više.

Za one koji misle da se fizički razračunavaju sa upravnicima zgrada, to nije dobra ideja, jer će umesto jednog upravnika doći neki drugi, a ono lice koje je počinilo nasilje će odgovarati. Ovo je sistemsko rešenje i protiv njega se može boriti samo glasanjem u skupštini, a nikako nasiljem.

minimize

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

Vasilije

pre 6 godina

@ minimize, 25. avgust 2017 20:55 // Ako je tako, to je bolesno. U redu je da Vi, AKO HOĆETE, ostavite ključ od stana kućepazitelju, npr. kada ste duže odsutni, da Vam ne provaljuju u stan ako se desi neka opšta opasnost (požar, poplava, itd.). Pretpostavljam da u Kanadi nije običaj, kao kod nas u Srbiji, da se ključ ostavlja rodbini, prijateljima ili komšijama. U svakom slučaju, NENORMALNO je nekoga prisiljavati da ostavlja ključ bilo kome, pogotovo kada zna da su zloupotrebe ENORMNE i smišljeno planirane.

Иван Грозни

pre 6 godina

Мислим да овако нешто постоји на Куби. Они имају као "неке" надзорнике који су задужени за одређене квартове и блокове зграда.

zoran

pre 6 godina

Problem je što nemamo vlasnika zgrade kao u inostranstvu.U inostranstvu čovek kupi zgradu i onda prodaje pojedine stanove građanima ali je i dalje vlasnik zgrade.U inostranstvu kad iznajmljujete stan onda domar ima pravo da prekintroliše stanje u stanu jer je on i dalje vlasnik tj njegovo je.

tako

pre 6 godina

bravo,takav treba covek u zgradama,dosta nam je kojekakvih tipova i raznih prodavaca po nasim zgradama! ja sam za to,a ako treba jos ostrije! bravo jos jednom,ako treba ja cu sam da ga platim ako ovako radi

dejan

pre 6 godina

U Kanadi i USA je sasvim normalna stvar da ako neko dolazi u zgrade gde stanuje vise ljudi, da mora vlasnik stana da prijavi ko dolazi, da se upisu kod dormena i koliko ostaje. Krace posete se odvijaju normalno, kaze se samo ko koga idete, koji stan, ime i prezime. tako da ako tamo, gde je privatnost daleko vise zagarantovana nego ovde, mora da se prijavi svako, morace i ovde, i to je dobra stvar. Normalno, ovde je doticno malo preterao, mi nemamo portire po zgradama, u vecini slucajeva i da neko prespava par dana sigurn o je dozvoljeno bez da jurimo upravnika zgrade. No, neka evidencija mora da postoji, sto zbog sigurnosti, tako i bog eventualnih steta koje nastaju po zgradama.

minimize

pre 6 godina

Potpisujem svaku svoju rec, da zivim u Kanadi, da posedujem stan (ne iznajmljujem) i da svaki koji sam do sada ovde posedovao, u svakoj zgradi je kucepazitelj imao kljuc moga stana i svakog u toj zgradi. Ako promenite bravu, morate dati zgradi svoj duplikat.
Vi se sada iscudjvajte koliko hocete.

Ljubisa

pre 6 godina

@minimize: posedujete li vi stan ili banka dok ga ne otplatite? U Norveskoj i Svetskoj, ako bude srece, tek ce druga, treca generacija, moci da poseduju nekretninu.

Ana

pre 6 godina

(Veliki brat, 25. avgust 2017 17:39)

Nisi razumeo. Covek ti je rekao da je porez na imovinu neka vrsta kirije, jer ako ga ne platis, drzava moze da te istera na ulicu iz sopstvenog stana. U mnogim drzavama se ovaj porez ne placa jer se smatra neustavnim (Nemacka, Hrvatska itd.) Ali se u mnogim drugim placa. Jedina razlika je sto ti, u normalnoj zemlji, ako ne mozes da placas taj porez, mozes da prodas kucu po vazecoj trzisnoj ceni i da kupis nesto manje sto mozes da placas. Ovde, buduci da ne postoji stabilno trziste, mozes da imas stan na vrlo privlacnoj lokaciji a da recimo ne mozes da ga prodas, cak ni debelo ispod cene. I sta ces onda?

minimize

pre 6 godina

I da pojasnim jos nesto, u Kanadi kad dodju majstori za odrzavanje koje kakvih stvari u zgradi, kucepazitelj bi u teoriji trebao da bude sa njima kad vam ulaze u kucu, ali to nije uvek slucaj u stvarnosti, cesto se vidi majstor sam u stanu. Zatim, cesto su ulazna vrata od stana sa bravama gde ne mozete da ostavite kljuc iz unutra. Cak i kad se nagoveste da im treba pristup vasem stanu, ja ne mogu da se tusiram, jer ne znam tacno kada ce da banu. Mogu da stavim mozda onu kuku sa lancem na svoja vrata dok sam u stanu, ali ce me gledati kao u ludaka sto to radim i da me prozovu paranoikom. Oni su svi ovde ok sa svim tim upadanjem. Privatnost su davno izgubili sa pametnim telefonima, kreditnim karticama, mada ionako svi isto misle pa nema ni sta da kriju. Meni je totalno bilo suludo da postar ostavlja nalepnicu na vase sanduce da imate paket da podignete, pa ako ste na odmoru moze se lako videti ko nije dugo kod kuce (pre neki dan je neko kritikovao Ikeju i njihove kataloge ostavljene pred vrata).
I na kraju, budite srecni sto ne zivite u stanovima od par stotina hiljada dolara u zgradi koja je napravljena od iverice i stiropora. Tek da znate da Srbija nije toliko poremecena zemlja koliko vam se do sada to cinilo.

Sotone

pre 6 godina

Nije smesno. Ovo je opasno.

Svaki psiholog ce dati snazno uputstvo zasto ovo ne treba da se radi: preterana agresivnost je konacna reakcija na traumu.

Manevarski prostor nam je suzen: nema posla, nema novca, nema perspektive, nema buducnosti...Ostaje ocaj i pojacana destruktivnost. Pitanje je dana kada cemo dohvatiti toljage i krenuti jedni na druge.

Pod odredjenim uslovima masa postaje ZVERINJAK. Pitanje je samo: da li.nas ova vlast namenski ostri da bi nas kao pse pustila na druge ili su jednostavno glupi i ne shvataju kuda sve ovo vodi.

Pouke devedesetih, kada su ovi isti vladali ratovima je: MA NJIH JEDNOSTAVNO ZA NAS BOLE USI.

Bitno je da oni dobijaju stanove od 100m2 u YU biznis centru.

mario_to

pre 6 godina

U Kanadi, u provinciji Ontario, sve ovo je regulisano zakonom koji se zove Ontario Condominium Act (1998):
https://www.ontario.ca/laws/statute/98c19/v10#BK14
Stan jeste privatna imovina. Policija be naloga suda ne moze da udje u stan (sem u nekim specijalnim uslovima). Ali, predstavnik Korporacije moze da udje, a zbog nepreciznosti zakona se to cesto zlupotrebljava.
Izvod iz Ontario Condominium Act (1998) koji se tice ulaska u stan:
Right of entry
19. On giving reasonable notice, the corporation or a person authorized by the corporation may enter a unit or a part of the common elements of which an owner has exclusive use at any reasonable time to perform the objects and duties of the corporation or to exercise the powers of the corporation. 1998, c. 19, s. 19.

@Ljubisa Nekretninu koju kupite, ne poseduje banka, nego kupac. Kupac ima, ono sto se ovde zove, “title” na nakretnini tj registrovano vlasnistvo, a banka, da bi se obezbedila, ima hipoteku nad nekretninom.

@Vasilije Ono sto je @minimize rekao je tacno, mada malo neprecizno. Vlasnik stana ne moze da promeni bravu na ulaznim vratima bez odobrenja Board Of Directors of Condominium Corporation (Upravni odbor Kondominijum korporacije). Razlog za to je sto je spoljna strana ulaznih vrata ono sto se po zakonu zove “common element”, tj zajednicki prostor, I za bilo koju promenu na tom “zajednickom prostoru” potrebna je dozvola upravnog odbora kondominijum korporacije.

Pozdrav iz Toronta.

minimize

pre 6 godina

Hvala na pitanjma, ponavljam, posedujem ovaj stan kao i par predhodnih koje sam prodao da bi dosao do ovog u kojem sam sad. Ipak to ne menja stvar, da li ga ja posedujem, da li ga poseduje banka, da li ga iznajmljujem za sebe ili drugome, duplikat kljuca svakog stana u svakoj od zgrada bez obzira na perstiznost zgrade, mora da bude kod kucepazitelja. I meni je nenormalno da kucepazitelj ima moj kljuc. Niti znam coveka dobro, niti je bitno da li se slazemo, da li ce izuti cipele kad nam menjaju filter na venitlaciji, ali to je tako ovde u Kanadi.

tako

pre 6 godina

bravo,takav treba covek u zgradama,dosta nam je kojekakvih tipova i raznih prodavaca po nasim zgradama! ja sam za to,a ako treba jos ostrije! bravo jos jednom,ako treba ja cu sam da ga platim ako ovako radi

dejan

pre 6 godina

U Kanadi i USA je sasvim normalna stvar da ako neko dolazi u zgrade gde stanuje vise ljudi, da mora vlasnik stana da prijavi ko dolazi, da se upisu kod dormena i koliko ostaje. Krace posete se odvijaju normalno, kaze se samo ko koga idete, koji stan, ime i prezime. tako da ako tamo, gde je privatnost daleko vise zagarantovana nego ovde, mora da se prijavi svako, morace i ovde, i to je dobra stvar. Normalno, ovde je doticno malo preterao, mi nemamo portire po zgradama, u vecini slucajeva i da neko prespava par dana sigurn o je dozvoljeno bez da jurimo upravnika zgrade. No, neka evidencija mora da postoji, sto zbog sigurnosti, tako i bog eventualnih steta koje nastaju po zgradama.

minimize

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

Dragan

pre 6 godina

Pa, nije baš sve tako jednostavno kao što se piše u većini komentara.

Upravnik zgrade prijavi policiji da u određeni stan ulaze strani državljani. Imigraciono odeljenje policije pošalje patrolu bez naloga. Ako ih vlasnik ne pusti u stan da legitimišu prisutna lica, dežurni sudija momentalno daje nalog za pretres stana, jer postoji mogućnost da su u stanu izvršioci krivičnog dela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili više.

Za one koji misle da se fizički razračunavaju sa upravnicima zgrada, to nije dobra ideja, jer će umesto jednog upravnika doći neki drugi, a ono lice koje je počinilo nasilje će odgovarati. Ovo je sistemsko rešenje i protiv njega se može boriti samo glasanjem u skupštini, a nikako nasiljem.

zoran

pre 6 godina

Problem je što nemamo vlasnika zgrade kao u inostranstvu.U inostranstvu čovek kupi zgradu i onda prodaje pojedine stanove građanima ali je i dalje vlasnik zgrade.U inostranstvu kad iznajmljujete stan onda domar ima pravo da prekintroliše stanje u stanu jer je on i dalje vlasnik tj njegovo je.

minimize

pre 6 godina

Potpisujem svaku svoju rec, da zivim u Kanadi, da posedujem stan (ne iznajmljujem) i da svaki koji sam do sada ovde posedovao, u svakoj zgradi je kucepazitelj imao kljuc moga stana i svakog u toj zgradi. Ako promenite bravu, morate dati zgradi svoj duplikat.
Vi se sada iscudjvajte koliko hocete.

Mujo iz Doboja

pre 6 godina

Pise ijekavicom, zivi u NS, verovatno neko ko je 90-tih izbegao iz BiH. Ne vredjam nikoga, jednostavno drugi mentalitet i kultura. Naravno, los pristup svakako i krsenje zakona. Na kraju ce da dobije i batine.

Upalize malo mozak

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !

Pera

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.

Pierre

pre 6 godina

Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)
Ovo je sustina, ali treba imati sta da se upali.

Иван Грозни

pre 6 godina

Мислим да овако нешто постоји на Куби. Они имају као "неке" надзорнике који су задужени за одређене квартове и блокове зграда.

Gabrijel Omar

pre 6 godina

I? Sta ovde ima cudno?? Kao, iznenadjeni smo dokle ide bezobrazluk ovih hoblovanih radikala?? 'Alo, zemljaci, sugradjani - mora da se palti ceh losim izborima u zivotu!! Mora!! Sta mislimo, dobijemo hemijsku olovku i lanc-paket i izaberemo OVO, i sve ce da prodje bez posledica??? Sad ima da placemo, patimo i platimo punu cenu, okajemo grehe i sledeci put sto puta proverimo cije smo ime zaokruzili. Sve ovo zasluzujemo!!!

brat 89-o

pre 6 godina

trazili ste fasizam - dobili ste fasizam! :) evo ga sad polako uplivava sve vise u svakodnevne zivote. ranije smo se dicili time koliko smo slobodni u odnosu na svabe i ostale zapadnjake, danas oni imaju mnogo vece slobode u sopstvenim drzavam, zasticeni kao beli medvedi a mi polako tonemo u fasizam.

ali nema veze, ako vam je dobro onda nista! :)

Bojan

pre 6 godina

Gospodinu Šabiću je još u vreme predloga ovog Zakona skrenuta pažnja na uirpavo ovakve probleme koji mogu nastati ako se usvoje predložena rešenja te da ti povratnici iz Staljinstičkih vremena, jer su oni u pravo to kakav je Zakon, budu dobili mandat da popisuju stanare uzimaju im lične pdoatke i sve to Dostavlojaju Tamo Gde Treba.

Sledeće je i fgormirnaje Golog Otoka, samo trpite i držite pognutu glavu!

Ali Gospodin Šabić se oglušivao o takva upozorenja, govoreći - Sve ako se uredi po Zakonu, odna je u redu da se prave Registri Stanara i da Urpavnici skupljaju matične brojeve i slične pdaotke.

Nije nego!

PU

pre 6 godina

@Pravnik

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

Da li stvarno misliš da je to moguće? Ti možeš da prijaviš šta hoćeš ali ti poreska uprava određuje visinu poreza po stanju na tržištu. Ako se žališ, poreska izlazi na teren, odnosno u tvoj stan da utvrdi stanje.
Kad bi bilo tako kao što ti kažeš svi bi prijavljivali da smo prodali ili kupili automobil za 100 evra i plaćali porez na prenos apsolutnih prava 2,5eur, a možda ni toliko.

Maca

pre 6 godina

Gospodin Sabic treba da trazi ime i prezime tog upravnika zgrade (a ne da komentarise na drustvenim mrezama) i da trazi od drzavnih organa (koji su nam nametnuli upravnike ) da se takvoj osobi oduzme dobijena licenca upravnika zgrade.

edi

pre 6 godina

Pisem iz Hrvatske, ljudi dragi sta se to kod vas desava ? vama netko oce po stanu gledat koga ima nema ? ko spava ne spava ? pa ja sam nedavno gledao na svoje oci kako susjed policiju tjera ko pse jer nisu imali nikakav nalog a tu neki upravnik oce glumit serifa. Bojim se da ce biti ozlijedjenih.

tony

pre 6 godina

U Kanadi je redovna stvar da ti u zakonu kocnog saveta kaze sta smes ili nesmes u toj zgradi (u mojoj se ne sme pusiti, ne smes izdavati na krace od 3 meseca... ili ce te tuziti), a u kucu mi ulaze ponekad i bez najavljivanja, jer domar ima kljuc od svih stanova. Cesto se osecam kao na zeleznickoj stanici, ulaze kao da ne mare za privatnost.

...ovo što je napisano nema veze sa mozgom, možda domar može da udje u nečiji stan ali samo ako je taj stan izdat u zakup, nema šanse da neko tek tako udje na nečiji privatni posed, a ako si vlasnik stana, nepoznatu i nepozvanu individuu možeš i da ubiješ i da ne odgovaraš jer tamo je privatna svojina svetinja i svaki neovlašćen ulaz u tudji stan se kvalifikuje kao provala

Predrag

pre 6 godina

Oterate u ... upravnika zgrade i odmah vam na vrata stižu SNS batinaši. Policija naravno neće reagovati. Setite se Savamale i dana inauguracije predsednika.

Max

pre 6 godina

@Edi Policija u HR nema sta da trazi u privatnom prostoru( stanu,kuci,lokalu) bez sudskog naloga i svako ima pravo da im ne dopusti ulazak.Ovo sto se planira u Srbiji je van svake pameti.Moze se uporediti sa ex. SSSR. Tamo su jadni Rusi morali traziti dozvolu od policije da kao stanovnici jednog mjesta posjete drugo( npr. Moskovljanin je trebao dozvolu da turisticki posjeti St. Peterburg ili neko drugo mjesto). Vidi se cija su skola AV,Vulin,Dacic & co uz ciju pomoc su doneseni ovako nakaradni zakoni. Braco Srbi,neka vam je Bog u pomoci. Sa ovakvim zakonodavcima i vlastodrscima vi druge neprijatelje i ne trebate.

Perre

pre 6 godina

Ovo se nece lako ukinuti, isto kao ni komunalna policija. Ljudi mogu ovde u komentarima da se izduvaju, ali na terenu ce biti sve kako upravnik kaze, skoro sam siguran. Naravno da ovo drasticno unistava kvalitet zivota ljudi u stanovima, ali nece biti ukinuto dok gospodar ne shvati da ce da izgubi na popularnosti.
(Pera, 25. avgust 2017 13:42)
Gospodar bas kao i svaki drugi pri krjau svoje vladavine, nema dodirnih tacaka sa realnoscu niti je svestan pravih problema. Njegova vizija sveta je iskrivljena jer je okruzen polotronim,ulizicama i korustiljubljivim polusvetom. Na nama je da ih satremo na Beogradskim izborima,jer uvek promena krece iz centra BG, sigurno to nece biti po selima gde se prodaju za 1000 dinara.

Molim?!

pre 6 godina

Neki tamo levak će meni da odredi ko će da prespava u MOJOJ ROĐENOJ KUĆI?! Roditelji mi žive u Nišu, i sad će "upravnik zgrade" da me natera da umesto kod mene prespavaju u hotelu?! Moj čovek i ja ne živimo još uvek zajedno, kad se vidimo prespavamo kod mene ili kod njega, pa će upravnik da mi kaže ne može? Aha, važi. Ali sutra malo. Aj nek proba.

Veliki brat

pre 6 godina

@
Ljudi, ne shvatate, stanovi nisu vasi, oni su nacionalizovanu uvodjenjem porza na imovinu i vi sada, kroz taj porez, placate kiriju ! To je tako samo su nazivi izmenjeni da bi narod ziveo u zabludi ! Vlasnistvo nije vase sve dok neko moze da vas istera iz njega ako mu ne platite reket, kiriju ili porez, nazovite to kako hocete ! A ovi gaulajteri su samo izvrsni organi vlasnika tj. drzave !
(Upalize malo mozak, 25. avgust 2017 13:27)


NISI U PRAVU!
Stanovi nisu u vlasništvu samo onih koji ih nisu otkupili početkom 90-ih, i oni plaćaju oko 7000 din. mesečno "kiriju", što je smešno u odnosu na realne kirije privatnih stanova koji se izdaju.

Svi stanovi koji su otkupljeni (svejedno da li se neko zaleteo i platio 7000DEM ili je platio 50DEM posle 6 meseci) su PRIVATNO vlasništvo.
Takođe, tamo gde su svi stanovi otkupljeni, cela zgrada je u vlasništvu stanara, kao i plac na kojem je zgrada (jer je pri izgradnji zgrade sve to plaćeno državi/gradu, kao i "naknada za uređenje građevinskog zemljišta" - danas, kad se grade privatne zgrade, nikome nije jasno čemu služi ta naknada, kad investitor mora sam da uredi zelene površine i uradi trotoare i parking mesta.

Ako su to troškovi priključaka za komunalije, onda treba tako da se zovu. Takođe, ako su to troškovi uređenja gradskih ulica u blizini zgrade, onda to treba tako da se zove.


A najveći problem su računi za vodu, jer su vodomeri zajednički i kod novih zgrada.

haos se nastavlja

pre 6 godina

Upravnici zgrada su veoma dobra ideja, koja se pretvara u nocnu moru jer drzava pokusava da im nametne sopstvene poslove koje ne obavlja kako valja. U normalnim zemljama ne postoje prebivaliste i boraviste, postoji samo jedna i samo jedna adresa stanovanja. Nema onog: prebivaliste mi je u selu kod babe i dede, a boraviste na studijama u gradu. Ne! Adresa ti je kod babe i dede, kada odes na studije adresa ti je kod gazde ili u domu, kada se zavrse studije i iznajmis svoj stan adresa ti je adresa tog stana itd. Ako se vratis u selo, ponovo se prijavljujes tamo. Kada iznajmis stan kao podstanar gazda odjavljuje sebe sa svih racuna (struja, voda, tv/internet ...). Nadlezne kompanije ti daju mesec dana da prijavis adresu stana, a potom da se kod njih prijavis kao korisnik i od tog momenta racuni stizu na tvoje ime. Ako ih ne placas tebe jure, a ne gazdu. Kiriju takodje placas gazdi na racun, a ne u dzep.

Drugo, u normalnim zemljama nema poreza na kirije, vec prikupljene kirije gazda na kraju godine sabira sa svojim ukupnim porodicnim prihodima i na tu ukupnu sumu placa porez, po jedinostvenoj stopi. Znaci, nema poreza na svaku glupost, vec je porez na sve prihode jedinstven bez obzira dolaze li ti prihodi od posla, prodaje jabuka, izdavanja stanova, prostitucije, kocke ... To drzavu ne zanima, drzavu zanima cifra, koliko si platio i koliko treba da platis ili koliko treba da ti se vrati.

E dok se to ne uvede u Srbiji sve ovo je gubljenje vremena!

Nesic Dejan

pre 6 godina

Zivim vec dosta godina u Italiji....ovakav apsurd nisam ni cuo a kamoli upoznao. Nas administrator zgrade nas moli da mu ne damo mi otkaz (jel gubi klijenta ,tj.pare), a ne da nas on kontrolise po stanovima, moze samo da nam posalje pismeno obavestenje.. ....hahaha..mi smo nasem dali otkaz da bi smanjili troskove i sami u zgradi odredjujemo po jednog koji ce otici da uplati struju u zgradi i organizujemo se oko kosenja travnjaka .....obavezan administrator ???..to je cist Srbijanski apsurd.

Pa kako ne

pre 6 godina

Imate primere iz Kanade, Nemacke koji su ljudi pisali, sada Vi dobijate to sto dobijate i ljudi kazu u Svajcarskoj kazne, nema zivota, nema ovoga, onoga. Znate sta je privatnost u Svajcarskoj!? Zakon! Svaka zgrada ima tog glavnog u njoj koji se o svemu brine i placen je za to od strane firme cija je zgrada, ali niti ima kljuceve drugih stanova niti ja moram da mu otvorim u slucaju da dodje da pita za nesto. Pravila ponasanja su takva da se morate normalno ponasati. Nema pravilnika na papiru, pravilnik je da budete kulturni i da ne budite celu zgradu muzikom u 2 nocu, da ne budete glasni radnim danima mnogo kasno i sve ostalo sto je normalno svugde. Ovaj sto kaze u Kanadi mu taj sto je glavni udje u stan i ima kljuceve, ovde u CH da mi udje popio bi prijavu, izgubio posao, platio kaznu i zavrsio bi sa zaposljavanjem u CH za zivota jer bi to svaki naredni poslodavac znao o njemu. Nista on ovde ne sme sem da ocisti, oriba, sredi i u slucaju da te sretne da te pita nesto. Moze da proverava ko mi je dosao ali kroz prozor, ali ne sme da kaze nista oko toga niti da pita ko je to, sta, kako. Moze i stanu da mi spava ko hoce. Privatnost je privatnost. Zna se u CH sta je privatnost, zakon. U Srb elektricno udje u kucu i skine strujomer...Alo!? Udji u CH tako i uradi nesto bez mog prisustva pa nek si i drzavna sluzba, odrao bi ih mnogo. Zato to i ne rade niti smeju jer opet kazem nemaju pravo nikakvo na privatan posed. A, vi u Srb samo trpite i trpite...

NIKOLA

pre 6 godina

Kad ti pozvoniš ja ti ne otvorim,kad ti otvorim ne možeš da udješ po zakonu,kad me prijaviš ja te rasturim na sudu sve ti troškove natovarim i još protiv tebe zveknem tužbu, krivičnu prijavu i prijavu za privredni prestup i prekršaj protiv odgovornog lica obzirom da ovi koje opštine zaposle će morati da budu zaposleni kroz firmu ili preduzetnika .Ako ne valjaš zajednica stanara te smeni sa otkaznim rokom mesec dana.Čitajte malo zakon osim što se ložite na ove gluposti i smišljate teorije zavere.

mario_to

pre 6 godina

U Kanadi, u provinciji Ontario, sve ovo je regulisano zakonom koji se zove Ontario Condominium Act (1998):
https://www.ontario.ca/laws/statute/98c19/v10#BK14
Stan jeste privatna imovina. Policija be naloga suda ne moze da udje u stan (sem u nekim specijalnim uslovima). Ali, predstavnik Korporacije moze da udje, a zbog nepreciznosti zakona se to cesto zlupotrebljava.
Izvod iz Ontario Condominium Act (1998) koji se tice ulaska u stan:
Right of entry
19. On giving reasonable notice, the corporation or a person authorized by the corporation may enter a unit or a part of the common elements of which an owner has exclusive use at any reasonable time to perform the objects and duties of the corporation or to exercise the powers of the corporation. 1998, c. 19, s. 19.

@Ljubisa Nekretninu koju kupite, ne poseduje banka, nego kupac. Kupac ima, ono sto se ovde zove, “title” na nakretnini tj registrovano vlasnistvo, a banka, da bi se obezbedila, ima hipoteku nad nekretninom.

@Vasilije Ono sto je @minimize rekao je tacno, mada malo neprecizno. Vlasnik stana ne moze da promeni bravu na ulaznim vratima bez odobrenja Board Of Directors of Condominium Corporation (Upravni odbor Kondominijum korporacije). Razlog za to je sto je spoljna strana ulaznih vrata ono sto se po zakonu zove “common element”, tj zajednicki prostor, I za bilo koju promenu na tom “zajednickom prostoru” potrebna je dozvola upravnog odbora kondominijum korporacije.

Pozdrav iz Toronta.

Polka

pre 6 godina

Prijavite stanove da izdajete na 50€, tu drzava dobije 10€ i neka ide svojim putem... Niko nije lud da stan koji se izdaje za 300€ da drzavi 60€, iz prostog razloga sto to ne zasluzuje. Kad bi taj novac bio ulozen u rekonstrukcije zgrada, fasada, liftovi, dvorista i parkovi oko zgrada onda bi to bilo uredu. Ovako, pare idu samo u punjenje budzeta, a ne tamo gde treba, zato niko nema moralnu obavezu da bude pravedan prema nepravednima. U nekim drzavama ljudi su ponosni kad plate porez, zato sto vide sta plaćaju, ali ne na Balkanu...

Dott

pre 6 godina

To znaci da upravnik zgrade na sebe preuzima svaku odgovornost, ok prihvaticu sve ukoliko i on prihvati da kada ne radi lift nosi me na krkace do 17tog sprata.

Vili

pre 6 godina

E, zgradama u kojima sami stanari ne mogu da izaberu nekog svog dobrog i pouzdanog komšiju i treba uvesti jednog ovakvog tupadžiju, da "uvodi red". Ljudi su se mnogo otuđili i evo prilike da se malo zbliže u zajedničkoj borbi protiv ovakvih društvenih protuva.

Gass

pre 6 godina

bio letos u Italiji, iznajmio apartman u stambenoj zgradi i dobio kućni red: u njemu normalne stvari - od 22 do 07 nema buke, veš mašine se pale danju, kučići da ne laju, deca da ne urlaju po hodnicima, postupak sa smećem, zaključavanjem zgrade, požarom, poplavom itd.. nema represije a kućni red se poštuje..

mufljuz

pre 6 godina

Ovako nije ni u Severnoj Koreji. Ovako nije bilo ni pod Brozom za vreme Informbiroa. Svasta ova vlast protura danas na racun "ulaska" u EU.

Svasta

pre 6 godina

Posto niko nije hteo da se prihvati tog posla,mi smo angazovali jos davno(pre nekoliko godina) neku privatnu firmu za nasu zgradu.
Placamo 350din mesecno i vidi se da se nesto radi,narocito po stubistu.
Sve sijalice rade,salteri su ispravni,brava na ulaznim vratima se redovno popravlja,mozete ih pozvati od 0-24h za bilo kakav kvar...
Vezano za tekst,gospodja(ili gospodjica) iz te firme mi je jednom pozvonila i trazila licnu kartu da bi uzela podatke.
Na pitanje da li imaju moj broj telefona,odgovorila je da imaju,ali bi im trebao dati i broj mobilnog.
Rekao sam da lepo pozdravi onog koji ju je poslao,licnu kartu da zaboravi,a broj mobilnog ima,samo onaj ko treba da ga ima.
I,da.
Ljubazno sam je zamolio da mi vise ne zvoni na vrata,ako mi nesto treba,pozvacu ih sam!

nmnjvet

pre 6 godina

To znači nema dovodjenja devojke u stan bez saglasnosti skupštine stanara, pismene dozvole upravnika i opštinskog odbora stranke sa neophodnim dokazom overenim u tri kopije da smo u vezi bar tri meseca sa 6 svedoka.

Da li neko može da da smislenu izjavu o zakonu u medijima, da mi privredni savetnik ne bude dnevna štampa

Vojkan

pre 6 godina

Vidim da ima dosta komentara ljudi koji zive u inostranstvu i koji ocigledno mesaju babe i zabe.
Oni nisu vlasnici tih stanova u kojima zive vec su, sto bi se reklo kod nas, PODSTANARI!
Ako sam ja vlasnik mog stana odakle nekome pravo da kontrolise ko ce i kada ce da dodje kod mene i koliko ce da ostane ili prespava?
Ili da nekom dam kljuc od mog stana?
To je klasicna policijska drzava!

s.

pre 6 godina

Prvo su nam u život uveli jedno zlo Komunalnu policiju, sada uvode drugo "upravnike zgrada".
I jedno i drugo je o.k. ali u civilizovanim zemljama, u varvarskoj Srbiji samo postaju razlozi za korupciju, zlu krv, njihovo iživljavanje.
I na kraju samo postoje, ništa ne rade.
Osim proganjanja baba koje prodaju hekleraje i prodavce lubenica (čini mi se da je jedan i umro tokom stručne intervencije KP).
A da, brane mališu od fotoreportera, to im je bio najznačajniji zadatak.

Blek

pre 6 godina

Hahahah, ispada da ne sme devojka kod tebe da prespava. Koliko gluposti sunce ti poljubim. Moze da navrati jednom mesecno, a da mi zvoni svaki dan i da ja moram da mu otvorim, to nema sanse.

nikola

pre 6 godina

U dopisu je navedeno da će upravnik kontrolisati ko boravi u zgradi, kao i da će to raditi zbog “sve većeg ulaska u gradu nepoznatih lica“.
A da, recimo, pise "sve veceg ulaska nepoznatih lica u (z)gradu" ili mozda jos bolje "ulaska veceg broja nepoznatih lica u (z)gradu".
A da osim jezickog komentara zakljucim i da to znaci da ce radi ulaska u zgradu biti potrebno da se "lice" legitimise kako ne bi bilo nepoznato.
Ovo mi ipak smrdi na jos jednu bacenu kosku oko koje treba da se angazujemo dok....vozovi prolaze.

minimize

pre 6 godina

I da pojasnim jos nesto, u Kanadi kad dodju majstori za odrzavanje koje kakvih stvari u zgradi, kucepazitelj bi u teoriji trebao da bude sa njima kad vam ulaze u kucu, ali to nije uvek slucaj u stvarnosti, cesto se vidi majstor sam u stanu. Zatim, cesto su ulazna vrata od stana sa bravama gde ne mozete da ostavite kljuc iz unutra. Cak i kad se nagoveste da im treba pristup vasem stanu, ja ne mogu da se tusiram, jer ne znam tacno kada ce da banu. Mogu da stavim mozda onu kuku sa lancem na svoja vrata dok sam u stanu, ali ce me gledati kao u ludaka sto to radim i da me prozovu paranoikom. Oni su svi ovde ok sa svim tim upadanjem. Privatnost su davno izgubili sa pametnim telefonima, kreditnim karticama, mada ionako svi isto misle pa nema ni sta da kriju. Meni je totalno bilo suludo da postar ostavlja nalepnicu na vase sanduce da imate paket da podignete, pa ako ste na odmoru moze se lako videti ko nije dugo kod kuce (pre neki dan je neko kritikovao Ikeju i njihove kataloge ostavljene pred vrata).
I na kraju, budite srecni sto ne zivite u stanovima od par stotina hiljada dolara u zgradi koja je napravljena od iverice i stiropora. Tek da znate da Srbija nije toliko poremecena zemlja koliko vam se do sada to cinilo.

kapitalista

pre 6 godina

Nadam se da ću i ja imati jednog takvog, a onda ću da zalepim njima na vrata da pošalju još, jer mi ih je nestalo. Svojina je za*****a stvar u čoveku i samo lud bi se tako igrao sa njom.

#12

pre 6 godina

Znači kad hoću da imam seksualne odnose sa neprijavljenom devojkom/ženom u SVOM stanu pre nego što uđem u isti moram da obavestim "profesionalnog" upravnika o toj akciji, a on će to da evidentira i da me prijavi komunalnoj policiji zbog nedozvoljenog čina sa ilegalnom osobom... sve mi se čini da će ova radna mesta biti ukinuta i pre nego što zažive. :-)

živčan_neki_lik

pre 6 godina

“Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite – za sve postoje kazne“, navodi se u obaveštenju.

ILEGALNO SPAVANJE?! Ako mi dođe devojka na nekoliko dana, sestra koja radi u inostranstvu, ali je odjavila mesto prebivališta, gosti iz drugog grada, on će da kažnjava?! Šta vas bre briga ko će da bude u mom stanu i koliko dugo?! Ja ih hranim, ne ti!

ky3ma

pre 6 godina

Koja smo mi seljacka nacija. Kako lako prihvatamo pravila ropstva. Kada izginemo za slobodu elite onda prigrlimo diktaturu i policijsku drzavu. Pu, **** obicna.

minimize

pre 6 godina

Hvala na pitanjma, ponavljam, posedujem ovaj stan kao i par predhodnih koje sam prodao da bi dosao do ovog u kojem sam sad. Ipak to ne menja stvar, da li ga ja posedujem, da li ga poseduje banka, da li ga iznajmljujem za sebe ili drugome, duplikat kljuca svakog stana u svakoj od zgrada bez obzira na perstiznost zgrade, mora da bude kod kucepazitelja. I meni je nenormalno da kucepazitelj ima moj kljuc. Niti znam coveka dobro, niti je bitno da li se slazemo, da li ce izuti cipele kad nam menjaju filter na venitlaciji, ali to je tako ovde u Kanadi.

маркеђани

pre 6 godina

Какав безобразлук. Он ће да ми одређује да ли ће нека девојка или пријатељ да преспава у МОМ стану.

Ja sam obično miran čovek, ali...

pre 6 godina

Čovek je samo malo pobrkao lončiče i utripovao da je "uravnik zgrade" sinonim za "apsolutni car zgrade".

A kao car, on ne može dozvoliti da se išta događa u zgradi van njegovog znanja i odobrenja. Zato ovo debilno "posete su dozvoljene, ali nema zadržavanja neprijavljenih preko noći".

Ma, nemoj?!! A kazna za nepoštovanje tvoje carske odredbe je šta? Momentalno konfiskovanje stana?

Ti ćeš MENI, u MOM stanu, nešto dozvoljavati ili ne dozvoljavati?!! Ja da tebi prijavljujem ko meni dolazi u stan?!! ...(nije za objavljivanje)

BoltonBastard

pre 6 godina

Ja tek sad shvatam koliko sam blagosloven što imam nekretnine (kuću na selo i kuću u gradu kom pripada moje selo) gde mogu kada mi pukne film da pobegnem iz Beograda kad god hoću i da se ne osvrnem više. A vi koji iz velikih gradova nemate kud, e to vam je već problem vi morate da trpite ovo šikaniranje dok vam kožu ne oderu!

ja

pre 6 godina

U mom stanu stanuje zena koja stan cuva. Ne placa nista osim redovnih mesecnih racuna. Znaci, porez je 20% od 0. Treba li i to da se prijavi?

Dejan

pre 6 godina

Da li to znaci da ne smem da vodim ljubav sa devojkom koja ce da prespava u mom stanu zato sto nije prijavljena da zivi u njemu????
Sa druge strane kukate sto nam nacija izumire.
Ovo me sve vise podseca na Nemacku tridesetih....

janko

pre 6 godina

ova država je bolesna , dzaba je narod vitalan kada mu je pravni okvir truo jadni mi sa ovim nepismenim kadrovima .Da je sreće mi bi bili u lepoj bogatoj državi koju vode nepoznati ljudi gde je standard srazmeran bogatstvu ove zemlje Srbije .Ovako ostaje nam samo da se nadamo al ta nada je na dalekom štapu da ćemo živeti u uredjenoj zemlji.Mislim da u svetu nema zemlje gde je na ovakva mala primanja toliki pritisak države da nam i od toga kroz razne namete otkine veliki deo primanja .Svaka čast državni socijalizam je zaživeo po principu jaka država siromašan gradjanin.

Komša

pre 6 godina

@Pa kako da ne
Tačno tako.Kao predsednik kićnog saveta.Sad,baja koji je ovo pisao pati od istog sindroma kao sve vlasti u Srbiji - vlast je vlast.
Što je najgore ogroman broj gradjana Srbije prihvata da je državni aparat vlast u srednjevekovnom smislu te reči a ne servis gradjana.
Gradjanin je suveren.Sa ostalim gradjanima ima "kolektivni ugovor" Ustav,postoje zakoni...Nažalost,prohvatili smo da se mišta ne pitamo i ovaj baja je samo odraz našeg shvatanja organizacije.
On je tu da pruža uslugu a ne da te špijunira i maltretira i samo tako se treba odnositi prema njemu - on je tu zbog tebe a ne ti zbog njega.Ti ga 'lebom 'raniš.
Može da te prijavi kao što komšija može da te prijavi i to je sve.Ali o ti tu prijavu možeš da mu uzmeš za zlo i da lobiraš da izgubi posao u tvojoj zgradi - dakle,može i njega da zaboli.
Da sam upravnik gledao bih da budem dobar sa stanarima - neprimetan jer poenta tog posla nije da ljudima uzimaš mir i spokojstvo,da izigravaš poreznika već da se staraš da hodnici budu čisti,da podrum ne smrdi,da bude okrečeno...da je infrastruktura ispravna.Kad si neprimetan znači da radiš dobro.

secanje

pre 6 godina

U vreme drustvene svojine, niko, ama bas niko, nije imao ova prava. Sada kada je stan moj, dakle, privatna svojina, pojavljuje se pojedinac koji u nekim detaljima ima veca prava od mene nad tom svojinom. I, jos, to je vlast uradila da zastiti moju svojinu????!!!!

Ljubisa

pre 6 godina

@minimize: posedujete li vi stan ili banka dok ga ne otplatite? U Norveskoj i Svetskoj, ako bude srece, tek ce druga, treca generacija, moci da poseduju nekretninu.

prosecan student

pre 6 godina

90% upravnika ce biti oni koji nemaju posla a odradili su nesto za sns na izborima, i od tih 90% njih 30% ce biti neki napucani umisljeni koji ce misliti da su VD direktori i bice takvih problema da necemo verovati sta se desava...vladajuca stranka izmislja poslove za koje nema potrebe ali mora da namiri one koji su je izabrali

John

pre 6 godina

"Da li je ovo pravo upravnika zgrade"

Svakako da nije. Ovaj se "malo" zaneo i uvrteo sebi u glavu da je neka vlast i da ima neku moć i da je sad "faca" jer je on, zaboga, upravnik i sad će on red da zavodi, ima svima da pokaže...
Ne kaže džabe naš narod - "Daj čoveku vlast, pa ćeš da vidiš kakav je"

Po stoti put - u stan može i sme da uđe isključivo policija (prava, ne komunalna) i to isključivo ako imaju nalog od suda (ima par izuzetaka, kad nalog ne treba, ali su izuzeci zanemarljivi)

Doktor

pre 6 godina

Koliko se ja razumem u bolesno i zdravo,ovo je poprilicno bolesno...Ne smeju Vam ni gosti doci na spavanje....Prosto je neverovatno kakve gluposti od zakona poslanici usvajaju...Jos malo pa ce nam oduzimati stanove...

klo

pre 6 godina

Gospodine upravniče, spavanjem se može podrazumeti više radnji. Da li sada moja prijateljica (koja je inače glasna) može mene uspavljivati samo u radno vreme.

Logika

pre 6 godina

Srbija je bila bolja od zapada samo u kolicini slobode koju je narod imao,jer ako poredimo institucije,standard,zdravstvo i skolstvo,cistocu i jos mnogo toga ubedljivo smo iza njih,ali je neko sad odlucio da i tu slobodu ukine i da nas pretvori u robove!Ovo je strasno i za ovo neko mora da odgovara!

hm?

pre 6 godina

U Srbiji je osnovno pravilo da svi oni koji ceo život pate od kompleksa niže vrednosti i životnih neuspeha, postanu članovi stranke sa ciljem da postanu bilo kakva vlast. Profesionalni upravnik zgrade upravo odgovara profilu takve ličnosti, tako da iako je normalnom čoveku teško da zamisli tako nešto, ovo je upravo posledica stava, sada kada sam ja postao neko ima da vam pokažem svima...

Mali

pre 6 godina

Zamislite ovo, ja u inostranstvu moj stan prazan, dođem da vidim poštu kad sam na odmoru i u računu infostana prijavljeno 3 osobe za zajednicku vodu po broju članova. Odem kod presednika kućnog saveta (predsednik skupštine stanara) sa kim sam pre odlaska u inostranstvo radio jer sam tada ja bio predsednik kućnog saveta i pitam ga šta je bre ovo i ko je ovo prijavio i on mi kaže pa ja jer neko dolazi u stan. Ja mu kažem da mi brat obilazi stan jednom mesečno da pokupi poštu i da je smešno što je prijavio 3 člana, jer i sam zna da sam u inostranstvu i da jednom godišnje dodjem na odmor. Odem u infostan da odjavim clanove a oni mi rekli da donesem potvrdu sa pečatom skupštine stanara da nikog nema u stanu. Vratim se nazad sa formularom kod predsednika i kažem mu da lupi pečat i da u životu više nije ovako nešto nije uradio.
Kao što vidite sve je moguće od strane oih neobrazovanih koji misle da je sve dozvoljeno ako ju predsednik.

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

Uh sto cu da se sprdam sa upravnikom. Imam firmu u stanu, svaki put kad dodje klijent ima da ga obavestim o tome. S obzirom da neki put poslovni partneri i gosti prespavaju kod mene bice zabavno. Za sve sto ne radi u zgradi od sijalica do lifta, ma najsitniju fleku na zidu ima da mu prijavim, pa jos kad krene komsija sa zenom uvece da tulumari a prepodne klinci sa loptom u stanu kad se igraju, ma muva u stanu mi smeta ima da je skloni.... Ima nas vise sa bolesnim smislim za humor u zgradi, upravnik ce brzo da pobegne. Mogu samo zamislim sliku gde prigovara komsiji koji radi u MUP za drustvo sto dovodi, bance svaki petak opusteno ili komsinici koja drzi salon za "masazu"...

Pravnik

pre 6 godina

Ljudi jednom da shvatite zakone.

Po nasem zakonu ne morate ni policiji da otvarate vrata ako nema nalog za pretres propisan od suda i dezurnog sudije a to moze da bude samo u specijalnim slucajevima terorizma, jurenja nekog ozbiljnog kriminala, ubistva i sl.

Sudija nema pravo da izada nalog policiji niti bilo kome za smesne stvari jer ako izda mozete podici tuzbu i protiv policije i protiv njega pa sve do vrhovnog a onda Strazbur gde dobijate na sudu i novac za obestecenje.

Policija nema prava da Vam razvali vrata sem u izuzetnim okolnostima ukloliko se u samom stanu cuje nesto strasno, tipa nasilja, pokusaja ubistva i sl.

Znaci da rezimiramo. Lik krsi ustav i zakone Republike Srbije i nema tog zakona koji moze da naredi stanaru da mora da otvori vrata i kada upravniku zgrade. Tako da je cela ova ujdurma presmesna jer nije zakonom pokrivena a da bi to uopste moglo da se pokrije zakonom mora da se menja ustav za sta je potreban referendum tako da to nikada nece proci.

I jos jedno. Ako zelite da resite probleme sa ovim novim zakonom dogovorite sa onim ko Vam izdaje stan elegantno resenje. Potpisite ugovor da Vam on izdaje stan za 1 Euro mesecno i on neka onda placa porez od 20 eurocenti mesecno.

To je po zakonu i niko cak ni drzava tu nista ne moze. Isto kao kada pitate tajkuna zasto vrsi utaju poreza a on kaze sve je po zakonu jer je prijavio lazno mali porez. Ako moze Miskovic i ostala bratija onda mozete i vi.

nenad

pre 6 godina

Brace Ribnikara 65 centar Novog Sada. Preklinjem vas posaljite novinara da drug Simic kaze koju za dnevnik. Bilo bi interesantno stvarno da novinari dodju i pitaju o cemu se radi cisto da se smejemo malo. Inace , u stan policija moze uci isklucivo sa nalogom suda i uz prisustvo dva svedoka pa cak u slucaju da imaju nalog za pretres a nemaju svedoke ( u situaciji gde im domacin otvori vrata ) oni ne smeju da udju nego fino izvedu domacina stana u hodnik dok ne pronadju svedoke u komsiluku. Sta vise , policija se pridrzava procedure kao pijan plota i vise ne postoji opcija da domacin stana kaze da im dozvoljava pretres bez svedoka vec je njima u interesu da udju sa svedocima da posle na sudu ne bude "podmetnuto to sta su nasli - svedoka nije bilo".

Dalibor Milovanovic.

pre 6 godina

Alo bre, ja sam kupio stan a ne ti. Ima da mi spava ko hoce u MOM stanu. A ti nabavi nalog pa onda udji sa policijom da proveris ko spava kod mene.

JA

pre 6 godina

Ovaj upravnik je ocigledno clan partije i misli da mu je tim clanstvom sve dozvoljeno. Ponasanje predsedbika drzave se piramidalno spusta i na njegove poslusnike.

Poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

Onda svaki vlasnik stana treba da ima nesto poput saobracajne dozvole sa brojem lezajeva umjesto sjedista.
A stan nije hotelska soba, vec privatno vlasnistvo, na svako zvonjenje pred vrata bi uslijedio poziv policiji za uznemiravanje. On je tu da ulaz bude cist, postanski sanducici ispravni, da mijenja sijalice u ulazu, da otvara radnicima iz Vodovoda i Distribucije da ocitaju brojila i da slusa moje zalbe kako ulaz smrdi na cvarke sa ne znam kojg sprata.
A kad bih bio raspolozen za komunikaciju, svaki put bi dobio odgovor da je sjedeljka u mom stanu, uz sapat i utisanu muziku zbog kucnog reda i da batali pricu.

Mitar

pre 6 godina

Nadam se da je tim "upravnicima" stranka uplatila i jako dobro zdravstveno osiguranje, a nije zgoreg razmisliti i o životnom osiguranju. Trebaće im, ako se budu ponašali ovako...

kos

pre 6 godina

Stan je nepovrediv.

Niko ne može bez pismene odluke suda ući u tudji stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres. Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju.
Doviđenja prijatno!

UK75

pre 6 godina

Evo konačno jednog narodnog zanimanja koje će sa vrha top liste 'najomiljenijih' da skine komunalne policajce i ridžovane bus-plus-a. Radujem se tome.

materia constitutiones

pre 6 godina

nepovredivost stana je ustavna kategorija! a to ko ce spavati u stanu je moja stvar. tako da tom upravniku zgrade porucite da pozdravi svoju mamu...

jadni, mali, bedni srbi... olos im u rodjenim kucama usi zavrce!

pre 6 godina

moze jedno hipoteticko pitanje? ja iz nekog razloga nisam zadovoljan "uslugama" koje pruza "upravnik" i hocu da ga otpustim - kako?
po zakonu o ovim stranacki podobnim parazitima - nikako.

Влада

pre 6 godina

Мислим да је ово нека спрдачина. А ако стварно има оваквих пацијената мислим да се неће добро провести. Ајде нек проба да контролише мој стан.

Bika

pre 6 godina

Ako mi prijatelji dodju na druženje moram da ih izbacim iz stana pre ponoći? Ako neko želi da prespava kod mene isto? Ako mi dodju gosti? Kakve su ovo budalaštine, još malo pa ćemo prestati da se posećujemo jer je na snazi policijski čas upravnika.
Podržavam da se uvede red, ali ovo je tiranija, ne sme niko da mi odredjije koga ću ja imato u stanu, a ako mi se neko doseli u stan, to će komšije sigurno znati.

poslovodja sestorice patuljaka

pre 6 godina

I da, pade mi na pamet. Ukoliko postoje kamere ispred ulaza, u samom ulazu, liftu... ko to kontrolise, nadgleda? Upravnik ulaza iz ovog teksta bi imao odrijesene ruke za zloupotrebu tih snimaka?

Lazar

pre 6 godina

Mi smo imali 2 penzionera za precednike.Prvi nas je malo osisao drugi bi nam odro kozu s ledja da ga nismo provalili sta radi i muva.Dok smo mi vodili i dalje vodimo bitku kako da prezivimo danas kao i vecina u Srbistanu ,oni su muvali i koristili nase poverenje.Tako da smo ga skinuli na vreme.Tako da smo se nas nekoliko mladjih prihvatili te obaveze uspeli da skinemo firme za odrzavanje koje su naplacivale sve i svasta a nije ih bilo kada treba a ni radovi nisu bili u tonu sa cenom.Sto se tice tih silnih provera to je ludost koju je neko izmislio da bi skinuo kolko tolko normalene ljude koji stvarno zele nesto da urade normalno i lepo za sredinu u kojoj zive.Uvek je bilo i bice ljudi koji udaraju kontru svima samo da bi ispali pametniji ali ima za sve resenje.Dogovor kucu gradi uvek bilo i bice koliko god da se nemirisete ili nepricate jedni sa drugima u zgradi. Uspeli smo da sredimo stanje u zgradi imamo para na racunu i to sve za 1.5godinu dana i da ustedimo dosta novca za neke radove sto smo izvodili.Tako da gledajte da se dogovarate izmedju sebe i nadjete resenje da nebi doso neki kompeksas i poceo da pametuje,nama jesu bitni clanovi zbog potrosnje vode sa kojom svi imaju problema i brojevi tewlefona ako dodje do neke havarije sto je jako bitno.A sto se poreza tice lepo je to davno uradjeno ako imas 10 stanova mozes da se vodis na jednoj adresi da zivis i tu placas 50%poreza a na ostalih 9 placas mnogo veci porez.Dogovarajte se izmedju sebe,svi mi imamo mane i vrline poz

Ljubisa

pre 6 godina

Prvo, Sabic ovo da ' istera' do kraja. Drugo, ovo jeste potencijalni izvor za mnoge zloupotrebe. " Napredmjaci, nazadnjaci, ' demokrate'....i svi slicni... svi ce na ovom zloupotrebljavati, ako im se dozvoli. Znaci, Sabic da istera ' na cistac ' i 'omedji okvir' za ' nepozvano zvonjenje' na vrata.

bezbednosni konsultant

pre 6 godina

Polako, biće još puno zloupotreba. Zakon o stanovanju, u kome su data preterana ovlašćenja upravnicima je mahom u koliziji sa Ustravom Republike Srbije. No nikoga nije briga.Pored toga zbog brojnih rupa u samom zakonu, ali još više u sprovođenju on omogućava veliki prostor za zloupotrebu. Zanimljivo je da pomenuti zakon propisuje pravo upravnika zgrade da u slučaju poplave ili sumnje da voda ide iz tog stana, ili neke druge sumnje, provali u stan. Što se tiče zaštite privatnosti, to će tek biti problem, jer ćeš morati da prijaviš svakog ko ti dođe. Moj privatni život je svetinja, kao i privatni život svih građana ove zemlje, a prava se mogu ograničiti samo u slučaju ugrožavanja DRŽAVNE/NACIONALNE/JAVNE bezbednosti na način jasno propisan Ustavom i drugom pravnom regulativom. Još jedan problem je i činjenica da pomenuti zakon nije predvideo detaljnu bezbednosnu proveru i psihotestove za nosioce licence. Bojim se da bi sve ovo moglo dovesti do velikih zloupotreba i od strane pripadnika organizovanog kriminala, jer ako postave svog upravnika, mogli bi kontrolisati stanare zgrade. Upravnik bi mogao tipovati i stanove za pljačku, ali i pratiti ljude za različite namene.

Старац Исаија

pre 6 godina

Преостаје само да очекујемо талас вести из црне хронике, "Управнику зграде смомљена кичма", "Бацио управника зграде за терасе" и слично...сигуран сам да има довољно идиота као што је овај из чланка, а нервозних Срба има милион пута више и ето весеља.

da se najezis!

pre 6 godina

Moj stavio video-nadzor sa kanalom na televizoru, pa ceo boziji dan sedi i gleda ko sta radi, ko je s kim, ko cacka nos, a ko se cese, KAD NESTO POGRESNO URADIS, ODMAH SE ZACUJE GLAS SA INTERFONA DA TE OPOMENE!

Zgrada nam je kao Orvelova "1984" - VELIKI BRAT NAS MOTRI!

ssss

pre 6 godina

zamisli ovaj lik ti zakuca stvarno na vrata i kaze kao drugari devojka ili bilo mora da ide pao je mrak ne smeju vise da budu tu xaxaxaxaxa

Katastar

pre 6 godina

A jel cela zgrada uknjižena na njega pa on određuje pravila? Taj još nije naučio šta je privatna svojina. Ne živimo odavno u društvenim stanovima. Polako, objasniće mu neki stanar kad mu zakuca na vrata...

Komša

pre 6 godina

Kada se posvadjaš sa srpskim seljakom on te odmah zove u avliju "da se objasnite" - aj' što hoće da te bije , nego još da te tuži...Neće ovom zemi biti lako kad "uidje"

elen

pre 6 godina

@edi
ljudi su tamo super zombirani!!!
provedoh dve sedmice u mom rodnom gradu i od skupoce, bezobzirnosti i teskog ispiranja mozga na Tv-u nisam mogla doći k sebi, a oko mene svi cool, "svima dobro"

hixx

pre 6 godina

meni je nedavno predsednik skupstine stanara prijavio jos jednog stanara (mog momka koji, istina, zna prespavati kod mene) u infostanu, i to bez da je i pozvonio na vrata ili me nesto pitao ili me obavestio da je to uradio. saznala sam kad mi je stigao uvecan racun.
kad sam otisla da se zalim - ispostavilo se da je njegova rec svetinja i da ja nemam nikakve moci ni prava. da ne vredi ni da dokazujem da je momak prijavljen na svojoj adresi, gde redovno placa racune, ne vredi ni da uporedjujemo racune potrosnje vode u mojoj zgradi i njegovoj kuci, tj. da li je doslo do skoka potrosnje kod mene, a smanjenja kod njega. jedini mehanizam za "resenje" toga je skupiti potpise vise od 50% stanara zgrade koji ce potpisati da je predsednik skupstine stanara slagao. pa vi vidite.. (a sto bi potpisali kad ovako placaju manje racune + nece da se zamere predsedniku jer sutra moze i njima to da uradi)

srecko

pre 6 godina

haha izgleda da neki misle da je "upravnik zgrade" titula vlastrodrzca . Da nece jos i kasirke da traze pasos na uvid ili vlasnik trafike da trazi izvod iz maticne knjige rodjenih ako nemam sitno?! More...

NoName

pre 6 godina

Proba li neko nesto isto ili slicno, samo ima da popije krivicnu prijavu za pristup privatnoj svojini. A bogami, ako pokusava na silu nesto, bice uzvraceno istom merom u cilju savladavanja do dolaska policije i dokumentovano sa live feed na Youtube, koji ce biti posle prosledjen svim novinskim i televizijskim kucama, a koje su normalnog tipa. Pa neka gleda narod jos jedan partijski izrod kao sto je i komunalna policija.

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

Ne verujem u ovo iskreno. Tj. necu da iskljucim, ali cu reci ovo... Ako se masovno upravnici ovako budu ponasali, bice teskih telesnih povreda. Ne deluje mir ealno da su toliko ludi da se tako igraju. Dovoljno je da jedan covek u zgradi malo burnije reaguje...

Sale

pre 6 godina

Onako me zanima gde boravi upravnik ako ne postoji zajednička prostorija, da li sedi ispred ulaza ili sedi u kolima ako pada kiša, i na kraju ako mora u wc da li moli stanare da mu izađu u susret ili pokaže upravničku legitimaciju

Logika

pre 6 godina

Sta BRE ovaj misli da je?!Gestapo?Pa ni policija ne moze tek tako da ti udje u kucu i pretresa i jos da ti brani ko ce da prespava?!Ako bi mi usao u stan na silu izasaobi kroz prozor,sramota!

MarkoB

pre 6 godina

U stan mogu da uđu samo policajci sa nalogom.

Ostale ne puštam.

Upravnik (niti bilo ko drugi) nema pravo da Vam uđe u stan osim ako ga vi ne pustite dobrovoljno.

Ana

pre 6 godina

(Veliki brat, 25. avgust 2017 17:39)

Nisi razumeo. Covek ti je rekao da je porez na imovinu neka vrsta kirije, jer ako ga ne platis, drzava moze da te istera na ulicu iz sopstvenog stana. U mnogim drzavama se ovaj porez ne placa jer se smatra neustavnim (Nemacka, Hrvatska itd.) Ali se u mnogim drugim placa. Jedina razlika je sto ti, u normalnoj zemlji, ako ne mozes da placas taj porez, mozes da prodas kucu po vazecoj trzisnoj ceni i da kupis nesto manje sto mozes da placas. Ovde, buduci da ne postoji stabilno trziste, mozes da imas stan na vrlo privlacnoj lokaciji a da recimo ne mozes da ga prodas, cak ni debelo ispod cene. I sta ces onda?

Vasilije

pre 6 godina

@ minimize, 25. avgust 2017 20:55 // Ako je tako, to je bolesno. U redu je da Vi, AKO HOĆETE, ostavite ključ od stana kućepazitelju, npr. kada ste duže odsutni, da Vam ne provaljuju u stan ako se desi neka opšta opasnost (požar, poplava, itd.). Pretpostavljam da u Kanadi nije običaj, kao kod nas u Srbiji, da se ključ ostavlja rodbini, prijateljima ili komšijama. U svakom slučaju, NENORMALNO je nekoga prisiljavati da ostavlja ključ bilo kome, pogotovo kada zna da su zloupotrebe ENORMNE i smišljeno planirane.

Sotone

pre 6 godina

Nije smesno. Ovo je opasno.

Svaki psiholog ce dati snazno uputstvo zasto ovo ne treba da se radi: preterana agresivnost je konacna reakcija na traumu.

Manevarski prostor nam je suzen: nema posla, nema novca, nema perspektive, nema buducnosti...Ostaje ocaj i pojacana destruktivnost. Pitanje je dana kada cemo dohvatiti toljage i krenuti jedni na druge.

Pod odredjenim uslovima masa postaje ZVERINJAK. Pitanje je samo: da li.nas ova vlast namenski ostri da bi nas kao pse pustila na druge ili su jednostavno glupi i ne shvataju kuda sve ovo vodi.

Pouke devedesetih, kada su ovi isti vladali ratovima je: MA NJIH JEDNOSTAVNO ZA NAS BOLE USI.

Bitno je da oni dobijaju stanove od 100m2 u YU biznis centru.