Četvrtak, 24.08.2017.

11:47

"Lov" na neprijavljene stanare, kazna 150.000 RSD

Novi upravnici zgrada, koji će morati da se upišu u Registar stambenih zajednica do kraja ove godine, imaće između ostalog zadatak da popišu stanove.

Izvor: Danas

"Lov" na neprijavljene stanare, kazna 150.000 RSD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

alex

pre 6 godina

ovo SNS uvodi svoje ljude u nase ulaze iz 2 razloga: da nas prebrojavaju i da uzmu dodatne $$ za njihovu partijsku sns srbiju.
da se neko zaista brine za odezavanje zgrada onda bi privatne kompanije konkurisale sa najnizim cenama za zahtevane usluge.
mrak mrak i najdublji staljinizam sns i vucica presvucenih radikala.

maxy

pre 6 godina

Ja nemam ništa protiv plaćanja poreza. Na stan koji izdajem plaćam porez, s obzirom da sam ga izdao pravnom licu. Ono što nije normalno je to što se deo poreza ne vraća građanima kroz infrastrukturu. Moja ulica je zrela odavno za novi sloj asfalta, a ne za krpljenje već zakrpljenih rupa. Kada dođe zima, Beograd put ne svraća kod mene u ulicu. Ok nije ni ulica prvog prioriteta, ali valjda može bar jednom tokom snežnih padavina da svrati i očisti. U delu ulice gde živim ima 6 zgrada i 10ak kuća. Svaka zgrada u proseku 24 stana. To je za državu godišnji prihod preko 1.5 miliona dinara. A ta ista država ne može da se odrekne jednog godišnjeg prihoda i obezbedi adekvatnu infrastrukturu. Zato imam razumevanja i za ove što ne žele dodatne namete.
Cela priča oko upravnika ima smisla, ali će ostati samo mrtvo slovo na papiru i predstavlja samo način da se zbrine stranačka glasačka mašinerija. Pojedini delovi grada već liče na favele i ruševine.

bachi

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.
(ana, 24. avgust 2017 23:27)
Mnogo si ti pametna samo što nisi napisala da si tamo adekvatno plaćen za posao koji radiš a ovde ljudi rade za 200 evra i zato pokušavaju da izbegnu razne namete!I prestanite vi koji ste pobegli odavde da se brinete kako će ovde vlast naplatiti svoje harače,licemerni ste!A i malo pismenosti ti ne bi bilo na odmet jer stvarno ne znam čemu ti služe ova velika slova tamo gde im nije mesto!

Darth Shone

pre 6 godina

Auu landlordovi, šta ćete sada da uradite? Da kukate i da bežite iz zemlje jer vas država dere pa ne možete da uživate u sistemu, ležim, ništa ne radim, a parice padaju svakog prvog? Izdavanje nekretnina je posao kao svaki drugi, i kao takav mora da se oporezuje, moraju da postoje pravila. Problem je u tome što u ovoj rupi od države ova delatnost nikada nije bila uređena, nikada, pa ste mogli da muljate. Vidim ovde mnogi pominju zapad, e pa gospodo na zapadu su vaši kolege valsnici samo zidova, ne i vode, energetike ili komunikacionog sistema. To pod jedan, pod dva, tamo ne možete da izbegnete porez a da ne budete kažnjeni. Plaćate i na valsništvo, i na mrtav kapital, ako ga ne izdajete, i na profit ako gas izdajete. I to nije paušala, nego tačno određen procenat. Ugovori koje ovde izbegavate, ili su napisani vama u korist su tamo decidni, sa jasnim pravima i obavezama obe strane. I na osnovu njih stanari, ne podstanari, jer ta kategorija ne postoji u normalnim zemljama, mogu da na svoje ime koriste električnu energiju, vodu, tel, internet, KATV. Prema stanovima se stanario odnose kao prema svom domu, i ne trpe raznorazne dokone psihopate. Da li će i šta će raditi u stanu, stanodavca ne zanima, sve dok uredno plaćaju rentu, koja je na vašu žalost, fiksna dok traje ugovorena obaveza. NEma provećavanja po želji stanodavca. Hoćete taj sistem? Može, ali ima da plaćate porez. A ako vas uhvate da ne plaćate koštaće vas i to ohoho.

Stefan

pre 6 godina

Pozdravljam sve vas pametnjakovice iz vlasti koji ste smislili ovo.

Sklopicu ugovor sa vlasnikom stana na 1 EURo mesecno pa vi uzmite 20 euro centi poreza. Sve po zakonu. Naucio sam od vas politicara i tajkuna koji lazno prijavljujete poreze.

A zato sto ste bezobrazni od sutra krecem sa akcijom besplatne obuke i drugih stanara kako jednostavno izvrdati ovaj lopovski zakon.

Sve dok svi vi ne platite poreze i ne vratite sve sto ste utajili u proteklih 20 godina necete videti nista vise od novca.

Ferdinand

pre 6 godina

Plata 55000? Sramota , sram bilo ko god je to odredjivao i po kojim kriterijumima.Pa dokle bre vise da ponizavate ljude koji godinama uce, uloze trud i vreme da bi bili inzenjeri,nastavnici,lekari...? Do onog momenta dok ne napuste ovu zemlju.Treba svi da odemo i srecan nam put.

Grga

pre 6 godina

Prvi i osnovni posao je da izabrani Upravnik, bilo profesionalac ili stanar u zgradi, odmah da napravi popis onih koji u zgradi stanuju i na osnovu toga i spisak stanara javno objavi u zgradi ! Pa da vidimo onaj koji izdaje stan za koliko osoba placa vodu !!! Prijavljen on jedan, vodu placa on jedan a u stanu bar jedan, dva a ponegde i tri samca ! Samci dakle trose besplatno vodu a kiriju prima vlasnik !Koliko je voda po clanu ,puta broj samaca, toliko uplacuje gazda stana od naplacene kirije na racun zgrade a za mnoge potrebe oko uredjenja zgrade !

Zena

pre 6 godina

Evo ja se prijavljujem da bez plate od 55 hiljada budem upravnik neke vile sa bazenom , koja se izdaje, mogu i nekoliko vila o istom trosku da menadzerisem, nema problema svi ce porez da plate i da budu prijavljeni po propisu.

ana

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.

Arsen Lupen

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?
(Djeks, 24. avgust 2017 13:17)

Aaa, pa neee! Dosetiće se već bratija, ukoliko stanodavac i podstanar nisu u krvnom srodstvu do 2. kolena, da na osnovu veličine i lokacije stana utvrde tržišnu vrednost zakupa kao osnovicu za naplatu poreza, pa ćeš da plaćaš porez koliki ti oni odrape prihodovao ti od stana ili ne...

bogi

pre 6 godina

@Seljak sa vlaašića
apsolutno se slazem sa tim sto ti kazes ali isto tako drzava u kojoj ti zivis ima i poreske kategorije, olaksice dok je kod nas fiksno. tacno je da treba da se placa porez, ali isto tako porez na rentanje stana ne sme da bude bezobraznih 20% kao sto je sada. trenutno se taj porez u speva naplatiti pravnim licima (vitaj firmama) koja to placaju samo zbog papirologije a dvadesetina srbije je u podstanarstvu. tu je naplata ispod poreza jel ko je lud da se prijavi i daje 20% na nesto sto nema kontrole. jos jednom, slaz se da se to sistemski sredi i da naplata predje i 90%, alo ako vec nesto uzmes moras i da das. nigde u evropi ne postoji 20% ovog poreza nego je uglavnom 5-10%. Na taj nacin bi svako prijavio i placao porez, a sigurno bi i stanodavac i stnar imali vece pravne zastite. ovako sa 20% se i stanodavcu vise ispati da rizikuje i da ga stanar zezne, jer bi eventuana steta (neplaceni i slicno)bili nizi nego da placa bezobrazan procenat drzavi.

Veliki brat

pre 6 godina

U uređenim državama, tipa SAD, da bi iznajmio kulturan stan ili kuću u normalnim četvrtima moraš imati pozitivan kreditni rejting - pa ti ostavi dug za struju, vlasnik stana ti to naplati prinudno (ne ulazim u mehanizme, ali čak i kod nas može preko izvršitelja kad bi postojao neki papir/ugovor šta ako podstanar nagomila npelaćene račune).

Da ne pominjem o napravljenoj šteti u stanu... a dešavalo se ljudima da podstanar jednostavno nestane, koristio neki pripejd broj do tada, nagomilao dugove, i onda bacio SIM karticu (još ako je pametan, koristio neki stari telefon koji se ne može identifikovati preko IMEI broja) i nestao, pa ga ti tuži...

Trta

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.
(Seljak sa vlaašića, 24. avgust 2017 20:35)

Bravo! Želim ti da umesto tog poreza na promet od 5-6% plaćaš PDV od 20%, da benzin plaćaš duplo više, da svakih 10 godina vadiš novu ličnu kartu i vozačku dozvolu, da na platu od $2000 platiš državi Americi još $1400 i još 10% na ekstra zaradu, da ne možeš da izvadiš zdravstvenu knjižicu ali da uredno plaćaš zdravstveno osiguranje jer ti se to prvo odbija od plate, da za skoro svaki dokument moraš iznova da kupuješ izvod i državljanstvo i prilažeš, da za registraciju Pontijaka od 4000 kubika platiš $2000 i tako dalje da ne nabrajam.

Kad to sve budeš plaćao bićeš srećniji jer ćeš znati odakle državi pare.

Stanodavac

pre 6 godina

Imam stan od 45 kvadrata koji izdajem. Kad sam ga kupio platio sam porez. Placam porez na imovinu, koji je za 50 % veći, jer nisam prijavljen na toj adresi (drzava tu vec racuna da se taj stan izdaje,pretpostavljam da zbog toga ide to uvećanje poreza). Slazem se da kao stanodavac treba da placam porez na prihod koji ostvarujem. Ali nije normalno da to bude 20%. I siguran sam da kad krene taj novi porez drzava mi neće skinuti onih 50 % uvećanja poreza na imovinu.

Mile

pre 6 godina

Sjajno, sada će rupčage po Bogradu da skoče sa 300-400 na 360-480 evra :)

Ljudi ako već rentirate stanove, malo se potrudite oko njih. Evo otvorila se IKEA... uložite 1000 evra, nećete crknuti. Omogućite ljudima da ne žive u šupama sa praistorijskim nameštajem i raspadnutom stolarijom. O kupatilima i kuhinjama da i ne pričam.

Puno pozdrava za sve.

zoran

pre 6 godina

Nije tačno.Upravnici zgrade ne stanuju u tim zgradama.Imali smo par prijava.Jedan već ima 60 zgrada.On je upravnik svima (registrovana firma) uredno registrovan.Ima ljude koji su dužni bar jednom u dva dana da obiđu zgradu.Tako da ini pojma nemaju šta se digađa.Kod nas par privatnika stalno obijaju ulzna vrata u zgradu.Inače nisu prijavljeni da obavljaju delatnost (2 vrtića i turistička firma).

Seljak sa vlaašića

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.

Plavusa

pre 6 godina

za Hmh Drzava vec uzima porez na imovinu u celokupnom iznosu resenja na stan u kome nije prijavljen vlasnik a nema nikakvih olaksica prilikom placanja po clanu domacinstva. Inace je umanjenje 50% na stan u kome je prijavljen.

Hmh...

pre 6 godina

Vrlo prosto - razrezaće ekstra porez na svaki dodatni stan po porodici i mirna Bačka. Nema šanse da prorade Ilije Čvorovići, to će biti rešeno elegantnije. Dakle, ekstra porez na svaki prazan stan, pa nema potrebe niti da država dokazuje da stan izdaješ niti ti da dokazuješ da stan ne izdaješ (a ako u njemu neko živi besplatno, to je tvoj problem). Porez će biti taman toliki da ti se ne isplati da sa stana u kome živiš prebaciš supružnika i decu na drugi stan (jer time povećavaš porez na stan u kome zaista živiš). Prosto, zar ne? I kad sam ja to ovako amaterski smislio, šta li će tek profesionalni državni otimači da urade... Shvatam državu - treba namaći pare kojih nema. Ne shvatam nas. Užasno smo glupavi. Užasno...

Stanodavac

pre 6 godina

Ako je porez 7-8% mozda i razmislim. Za 20% cu da krsim zakon, jer nije opravdan. Na 250 eura, oni bi da uzmu 5500 din mesecno? Nema sanse.

zoki

pre 6 godina

Zašto stanodavac da ne plati porez, a ja kao ugostitelj da platim? Znači ako zarađujem od rente, nit luk jeo nit luk mirisao, onda ne treba da platim. Ako rmbačim od jutra do sutra i zaradim neku muku, onda plati Bajo. More da plate ko i svi što plaćaju, šta im nije jasno!

Komša

pre 6 godina

Problemi sa trgovinom uslugama (upravnik zgrade) nastaju u dva slučaja.Prvi je kada postoji monopol i kada ljudi nemaju izbora (pogledati GSP BG) a drugi slučaj (takodje ne tako redak ) je kada nema novca u opticaju (medju narodom).
Naravoučenije - kad imaš love za radove u kući pozoveš ženu koju platiš 500 din/sat za peglanje.Kad nemaš neko od ukućana zaduži peglu.Kad imaš 600-1000 din da platiš pranje auta nije problem - kada nemaš onda sundjer i usisivač u ruke...
Kad nema love (a od neke 2011. je sve manje) stradaju prvo,taksisti,ugostotelji,frizeri...firme za obezbedjenje objekata (TC npr) pa će tako i ovi upravnici zaradjivati 55000 jedino ako otmu.Nema šanse.
Primer - 2004-5. jedna firma je obezbedjivala jedan blok zgrada na NBGD (drugar radio- znam iz prve ruke). Zgrade nove,kvadratura skupa (znači imućniji ljudi).Cena -1200 din/stan (2/3 zgrade mislim). Lokali 2400.Trajalo godinu,godinu i po i onda počinje...odustaju...nema love...Pogledajte TC Banjica - slična situacija...
Država,kad već ima monopol,mora da uvaži ekonomsku situaciju i ne sme da "nudi" usluge koje ljudi nisu u stanju da plate.To se već zove reket- prodavanje cigle.
Naravno,neki minimum se mora poštovati reda.
Porez na izdavanje je normalna stvar (postavlja se pitanje koliko prava ima neko ko se bavi održavanjem da ti popisuje broj stanara u stanu) ali porez na imovinu nije - porez je normalan samo na prihod a stan koji se ne izdaje nije sredstvobza rad.To je pljačka naroda.

memorija

pre 6 godina

Ima dosta ljudi koji se sekiraju oko ovoga, bez razloga. Cude se ko je smislio neki propis-ovi koji su na vlasti. Znate, zemlja u kojoj se desi Savamala i nikom nista-ne moze da opstane. Zemlja u kojoj onaj ko donosi propis ne razume kako se on sprovodi-ne moze da opstane. Zamislite, imate katastar u kome su popisani vlasnici, ako zgrada nije uknjizena-imate preduzece koje naplacuje komunalije. Pa sta onda popisuje taj neki upravnik i sta sprecava bilo koga da mu kaze sta god hoce??? E to Megatrend mozak ne moze da razume dok pise propis!

Pavke

pre 6 godina

to je normalno u svakoj uređenoj državi
čemu negativni komentari?
(obi van, 24. avgust 2017 14:21)

Upravo u tome što je ovo totalno neuređena država i uređuju je tako da nama puca kičma. Podstanar sam, mlad sam, gazda hoće da poveća cenu stanarine za visinu poreza. Šta ja da radim?
Da li se čudite što sve više mladih odlazi odavde? Ovo je jedan od mnogih razloga. A vi samo dižite poreze i smišljajte kako da nas udarate po leđima.
Kada vam odu svi mladi, ne znam ko će ostati u ovoj zemlji da se iživljavate nad njim... E, da, botovi će vam ostati.

Miloš

pre 6 godina

Kako ce upravnik da zna da li je neko podstanar ili vlasnik? Sta sprecava podstanara da kaze da je on pera peric koji je vlasnik stana? Upravnik nema zakonsko pravo da trazi na uvid isprave!

Meni deluje da ce da nadrljaju upravnici samo tako, ima da ih odredu od kazni a oni se ponadali da ce im ovo biti sansa za posao.

a sad malo ovoga

pre 6 godina

sa nekim komentarima se slazem sa nekim ne al opet moje misljenje je da kao i u svemu drzava ulazi u svaku novu i nerazradjenu do detalja pricu sa preteranim entuzijazmom.. bar sto se kaznene politike tice

Petar_Veliki

pre 6 godina

Komentar u vezi komentara Marka iz Kanade. 25 godina sam u Kanadi. Jeste u uredjenom drustvu i poreskoj politici se placaju porezi druze, ali ne pausalno kao u Srbiji. Gledaju se ukupna primanja, jedna celovita slika, a ne na svaki evro kamate, rente itd, 15-20%. Ubiraj od stanovnista kako ti se cefne. Drugo, mozes da odbijes od poreza sva ulaganja, popravje itd. Nema lazi, nema prevare. Trece i onaj koji placa rentu ima neke poreske olaksice, jer i on prijavljuje u svojo poreskoj prijavi. Tako da nema razloga za prevare. No, to nikada nece biti u zemlji Srbiji, jer od vrha do dna narod nije spreman za red, rad i mir. Pravna a bogami i fizicka sigurnost nikada nije niti ce biti odlika Srbije i Balkana.

milutin stojkov

pre 6 godina

@nije nego da bi srbija bila uredjena prvi preduslov je da zakoni moraju da pocnu da se postuju,ali koliko vidim to nikome ne odgovara i svi znaju bolje. e zbog toga nam je ovako.

Zoran

pre 6 godina

(Jovan, 24. avgust 2017 16:14)

Bio je i kod mene hauzmajstor u zgradi (26 stanova) izgrađena preko tzv. Stambene zadruge i useljena krajem 1958. Stanovi svi u privatnom vlasništvu! Čika Bane sa ženom - Tetka Milica. Čika Bane je majstorisao po stanovima i zgradi a Tetka Milica je šistila stepenište i kancelarije u prizemlju. Stanovali su u jedno i po sobnom stanu u prizemlju koji su dobili od Stambene zadruge na ime toga da rade to što su radili. Naravno, oni su brinuli i o tome da se održava red u zgradi kao i sve što si i ti naveo... Imali su neku materijalnu nadoknadu sve kao si naveo. Deo od stanara a deo je plaćao grad.
Negde tamo sredinom šesdesetih, Socijalizam ukinuo hauzmajstore po Beogradu (prešlo to na državno-komunalno). Čika Bane ode u šofere a Tetka Milica nije više bila u obavezi da čisti stepenište pa je nastavila da čisti kancelarije u prizemlju opet za neku crkavicu. Iz stana ih naravno, niko nije izbacio.

Jovan

pre 6 godina

Nekada davno, postajala je institucija nastojnika 1950-1960 +).
On je bio zaduzen za sve probleme stanara u zgradi broj taj i taj, bez obzira koliko ulaza imala.
Taj covek je uzivao veliko poverenje svih stanara, ostavljani su mu kljucevi od stanova kad stanari nisu bili tu, vodio je o svemu racuna, pa cak i o mladjoj deci (sto mu nije bila obaveza).
Postojao je neko u koga si mogao da se pouzdas u vezi svih opravki i problema, i da mu verujes.
Placan je delimicno od stanara a delimicno od mesne zajednice. Bar je tako bilo kod mene u kraju (Profesorska kolonija, Beograd).

Ja

pre 6 godina

Znam par ljudi koji izdaju svoje veće i/ili na boljim lokacijama stanove, a iznajmljuju manje i/ili stanove na periferiji. Od razlike žive. Kad zbog poreza tu razliku uzme država umreće od gladi.

Tata mata

pre 6 godina

Ziveo sam decenijama u dve zapadno evropske drzave. Nikakvi upravitelji zgrada nisu postojali.Sva investiciona odrzavanja se automatski dele na sve stanare pod uslovom da zgrada nije opstinska
Niko u zgradi ne zna ko je u cijem stanu.Tamo nema komsijske ljubavi i odnosa kao u Srbiji.Objekat tj stan koji pisedujem o stanarima i svim problemima brine agencija koja izdaje stani ne placam nikakav porez.Svaki mesec mi se uplacuje dogovoreni iznos na racun.Mozda ce upravitelj da vodi racuna ko za koga glasa a komsije da budu Ilije Cvorovici

dragan

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a
(NBG, 24. avgust 2017 16:03)

Nemoguce kada su nam strucnjaci na tv-u mesec dana objasnjavali kako to nece uticati na visinu rente,kako sad

Pera

pre 6 godina

Moram da skinem kapu ovima na vlasti.. stvarno znaju da izmisle radno mesto za svoje pristalice.. I tu jos da dodamo stvarno neverovatnu kreativnost po pitanju izmisljanja novih zakona kojima ce jos vise opteretiti dzep gradjana.. Stalno menjanje dokumenata, tablica, zdravstvenih knjizica, licnih karti, kaznjavanje za prekoracenja od 1 km/h... Smanjivanja plata i penzija za sminkanje Beograda, pravljenje fontana na skroz pogresnim mestima.. Cuveno uzmemo vam 10%, pa vam "povecamo" za 2%, a narod klice "svaka cast".. Samo nastavite tako, kad se sve pametno odavde odseli kajacemo se..

Mile

pre 6 godina

@Marko Kraljevic, a daj objasni nam koliko je u Kanadi potrebno vremena da te izbace iz stana ako ne placas kiriju? Vrlo malo: sherif razbije vrata i izbaci ti stvari na ulicu, bio, video. U Srbiji je to beskonacna prica po sudovima. Drugo, na koga idu racuni u Kanadi? Objasni nam celokupni sistem, kad si vec tako sirokih pogleda.

NBG

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a

dobi

pre 6 godina

Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara................................Njena ocekivanja vezana su za politicku propagandu, govorim iz visegodisnjeg iskustva bavljenja ovim poslovima, jer vecina upravnika nece biti ni blizu toga. Ovo lici na price o prosecnoj plati od 500 eu u Srbiji. Da bi upravnik dosao do ove plate trebace mu minimum 30 zgrada, sa barem 30 stanova. Verujte da ce mnogo vode proteci dok novi upravnici skupe taj broj, mozda i vise godina.

Primer

pre 6 godina

Npr.. ja imam stan koji izdajem
Dodje nadlezni i pita jel izdajem... ja kazem da ne, vec da sam ih pustio besplatno da zive jer su mi prijatelji...
I sta sad ?!
Kako ce neko da dokaze? Ili kako ce neko da mi kaze kako da upravljam svojom imovinom??
Ko pise ove uredbe da mi je znati... nebuloza...

šole

pre 6 godina

za sns dusebriznike poput perawh. Ako izdajem stan u kome ne zivim placam duplo veci porez plus duplo oporezivanje kada platim porez jer sam ga izdao i sada vidi cuda kada iznajmim za porodicu veci stan i malo doplatim jer je to sto izdajem garsonjerica neadekvatna za nas opet platim porez. hmmm trostruko oporezivanje jedne iste osobe zato sto imam garsonjericu a nemam veci stan jer ne kradem i radim u prosveti i zena mi je ne zaposlena. zvuci li ti i to POŠTENO

Mare

pre 6 godina

Nije problem da se prijavi stanar.Ali pod uslovima normalne zemlje.
Znaci potpisivanje ugovora tokom kojeg infostan,struja,kablovska i internet(ako hoce) idu na ime stanara.Da li ce on da napravi 3,5,50 ili 150 000 dinara duga struje problem je drzave.A onda drzava ga uvede u sistem,znaci dok ne plati( sa kamatom naravno) nema vadjenja bilo kakvog dokumenta,prijavljivanja bilo gde drugde,zabrana izlaska iz zemlje,prekrsajne,ako se pravi lud krivicne,ako nema da plati,zna se.

lale

pre 6 godina

znaci,profesionalni cinkarosi... zasto bih ja prijavio komsiju,zbog bilo cega? komsijina je stvar da li ce izdati stan ili ce biti prazan. ne zanima me. ne treba zaboraviti nikada,da je komsija prvi tu ako se nesto ne daj Boze,desi. dzabe brace ako su 100km. daleko. cuvajte komsije...

Gong

pre 6 godina

@Perawh, jesi li video na računu infostana "održavanje", pa još dodatno i za garažu? E, pa, NIKADA NISU ZAŠLI DA OČISTE, ZAMENE SIJALICE, POPRAVE VRATA... I, šta mi to onda plaćamo, sem jedan u nizu harača, a pošto im je malo, smišljaju nove. NEMA "NOVE VREDNOSTI", nego se preko kazni, akciza i raznih nameta pumpa doping na izmrcvarene noge. Pitanje je trenutka kada će narod finansijski kolaborati, a onda nema te populističke priče AV-a koja će proći!

kladzom do bola

pre 6 godina

kod mene u zgradi potpuno rasulo , jedva cekamo nekog pacenika da se zalimo jedni na druge . mislim da ce pobeci od nas , ali odmah kako smo svi u zgradi malo skrenuli sa libele

Mandrak

pre 6 godina

Da država želi da se stanari prijave, ne bi tražila da vlasnik dolazi. Odeš na sajt mup-a, prijaviš adresu, stigne ti šifra poštom, uneseš i potvrđeno prebivalište.

Sinoc sam, sinoc sam

pre 6 godina

Dakle, mi nesto ovde kao hocemo ali neznamo sta. Ali znamo da treba da naplatimo. Koliko i po kom kriterijumu?. Ja izdao stan i ljudi mi čuvaju stan. Koliko treba za porez, molim lepo?

Realno

pre 6 godina

Upravnik zgrade da popisuje stanare???? Pa zar to ne sluzi popis stanovnistva?
A hoce li drzava isto tako da kaznjava i Geodetski zavod sa 150.000 din za svaki stan koji ne uknjize u roku od mesec dana nego tu proceduru razvlace po par godina???

igor

pre 6 godina

Pazite ovo. Država mi odobrila subvenciju za kredit za stan 2010 godine. Do trenutka kada je izgrađenost bila 80% (to je uslov za odobrenje kredita), svi papiri po zakonu. Nakon useljenja odmah smo potpisali ugovore sa EDB i Infostanom. E onda kreće ludilo. Investitor umesto garaže koja je bila po projektu, napravi stanove u prizemlju. Naravno da nije prijavio izmenu projekta, niti platio dodatne takse, tako da mi koji smo LEGALNO kupili stanove u zgradi koja je imala svu potrebnu dokumentaciju za kredit, dolazimo u situaciju da zgrada ne može da se uknjiži/legalizuje zbog NEMARA i LOPOVLUKA u državnim i gradskim institucijama. Jer, kako drugačije čovek može da useli 40 stanova, da obezbedi priključke za struju, vodu i sve ostalo, a zgrada nije završena po projektu!?! Čovek je prevario nas i državu, ja ne mogu da prodam taj stan (jer nije legalizovan) iako sam se odselio pa moram da ga izdajem ispod cene rate kredita, gubim 30 EUR mesečno a ONI HOĆE MENI DA NAPLATE POREZ? Porez na gubitak i izgubljene živce, jel? Ma jedva čekam ovo

LIQUID

pre 6 godina

Dobra im ideja, naplate od stanodavaca ili podstanara u proseku po 30-40e, podignu penzije za 2% sto je 4-5e jer ima mnogo penzionera, ostalo potrpaju u svoje firme, nevladine organizacije i "projkete", a gradjanstvu opet sipak!
Rodjaci, kad prosecna cena izdavanja bude 400e, kad budete obezbedili ono sto narodu treba (vrtice, skole, bolnice, puteve, a ne jarbole i fontane) i kad zakon bude vazio i za VAS, onda cemo da placamo koliko treba!
Ovako mozete samo da cepate po principu "zavadi-pa-vladaj" dok vam ne vidimo kraj, a to se blizi... niko ko je silovao narod nije dugo ostao na vlasti - pa nije vam ovo S. Koreja!

mrmlj

pre 6 godina

@(perawh, 24. avgust 2017 12:22)
druze, ti si u pravu. u teoriji.
u praksi, nazovi drzava srbija ne radi svoj posao i ne ispunjava svoje obaveze prema gradjanima. ubira poreze (po poreskim stopama koje definitivno ne spadaju u nize u svetu), udara sve moguce namete, ne izdaje poreska resenja godinama a onda daje rok od 15 dana da se "dugovanja" namire, izdaje resenja o porezu na imovinu nakon sto su prosli rokovi za placanje poreza za prva dva kvartala... primera je bezbroj.
o "ucestvovanju" drzave u skolovanju i lecenju je izlisno govoriti, ali mozemo da pocnemo od cinjenice da se to ne finansira od nekih para koje je drzava zaradila nego opet od poreza koje je od gradjana i privrede iscedila (namerno ne kazem "prikupila") tako da smo opet sve to mi platili, pa nam cak naplacuju i nekakve "participacije" kad idemo kod lekara. ako uopste idemo kod drzavnog lekara, naravno. a sve to je jos i super kada se uporedi sa slucajevima kad se sms-ovima skuplja novac da se deca lece u inostranstvu.

upravo zbog takvog javasluka smo mi srbija a ne neka razvijena zemlja.
tacnije, kada bismo svi krenuli da trazimo od drzave da nam objasni za sta joj placamo poreze i kako taj novac trosi, uveo bi se red u drzavnu upravu pa bi i stvari pocele da se popravljaju.

Tata spalio Đenku

pre 6 godina

Trebalo bi svako ko ima stan da na ulazna vrata okači član Zakona, po kome je stan nepovrediv čak i od strane policije bez važećeg sudskog naloga. Vučićevci smatraju da sve šta im padne na pamet, mogu da ostvaruju mimo zakona. Smatraju da su iznad države!

Djeks

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?

pera

pre 6 godina

realno,ako ja placam godisnji porez na stan koji izdajem,sta koga briga da li sam ja u tom stanu ili podstanar. Naravno,kad se dogovara da se skupljaju pare mesecno radi nekih radova u zgradi izludjuje me kad podstanar ili vlasnik nece da ucestvuju i to bi trebali nekako resiti

The Spatula

pre 6 godina

Ali ovo je mogao samo sns da smisli. Ljudi, koliko mi besposlicara placamo da smisle kako da nam uzmu crno ispod nokta! Ovo je kao u pornicima kad njih trojica uhvate jednu damu pa samaraju, izivljavaju se, trpaju gde stignu a ona trazi jos i uziva u tome! E takav je i narod! Sve sto nas vise.... nama sve lepse. Osecamo boljitak svaki dan. Ali za dve godine ce biti mnogo bolje! Molim vas da objavite komentar!

Djura

pre 6 godina

Komunalna policija vol. 2. Postoje ali nicemu ne sluze osim da primaju plate. Pitanje za iste - Da li vas je bar malo sramota sto vas placaju gradjani s obzirom na vasu ucinkovitost koja je ravna nuli?

Pa kako ne

pre 6 godina

I ranije sam govorio da je sve ovo super ali ne jos u Srbiji gde narod nema para. Hoce dosta da iskopiraju svajcarski sistem koji je opet drukciji i opet je drukcije sprovoditi ga u CH jer je uredjena drzava. U CH u svakoj zgradi imate onog koji se brine o zgradi i kojeg odredi firma cija je ta zgrada ili kojeg odabere opstina ako je zgrada opstinska. Onda se njemu pozalite za bilo sta i on to resava, takodje on cisti zgradu i dvoriste oko zgrade ukoliko ga zgrada ima, kosi travu, sredjuje cvece itd. Oni uvek u zgradi dobiju najveci stan na koji imaju popust pritom su placeni za taj posao sto obavljaju. Tipa zgrada sa 40-tak stanova, plate ih i po 2000fr, a oribaju 2 puta nedeljno hodnike i 3 puta ocisti ispred. Pritom stan koji bi placao 1800-1900, plati ga 1300 npr. Oni takodje ako zgrada ima parking mogu da stave kaznu onome koji se nekome parkirao na parking. Ali druga drzava, sistem. Meni je crkla sijalica u ogledalu u kupatilu, nisam tom coveku rekao vec odmah zvao firmu cija je zgrada i istog dana poslali elektricara koji donese novo ogledalo i zakaci i sve lepo uradi. Ali svi placamo uz stanarinu 'troskove', tako da sta god da se desi oni odmah resavaju. Jedino sto ti moras jeste da okrecis ako trebas ili zelis. Sve ostalo pa i najmanji kvar zoves i resavaju. Ali opet kazem sve to u jakoj i uredjenoj zemlji gde se sistem zna godinama i decenijama. Gde se ima para. Za Srbiju to nije jos jer nema ni organizacije niti para. Pozzdrav

Zoran ch

pre 6 godina

Sve dok u zgdama za stanovanje moze nesmetano da radi fitnes centar smeta svima i niko mu nemoze nista.Videcemo sta mogu da urade upravnici zgrada koje pompezno najavljuje drzava.Pozdrav za sve ugrozene stanare.

Meister Jakob

pre 6 godina

Niko ne smije u stan, ni policija bez dobro obrazloženog sudskog naloga, zbog traljavog sudskog naloga su jednog našeg dilera oslobodili, skroz oslobodili, jedino mu kokain nisu vratili!

Milutin019

pre 6 godina

Da nije malo protiv zakonito, radno vreme 24h dnevno, 365 dana u godini? A ko obezbedjuje 55.000,00 za platu? Mislim, ima zgrada od 30, 50, 60 stanova, treba te novce obezbediti. Stvarno bre imate ideje ko Kosta Kojot iz crtaća.

ivan78bg

pre 6 godina

55.000.A da bi bili upravnik treba vam licenca.A da bi ste dobili licencu morate da imate veze politicke.Zakljucak je da SNS izmishlja poslove da bi zaposlio svoje i da bi skinuo kozu sa ledja gradjanima.Srecom odlazimo masnovno svake godine tako da ce za 10 20 godina samo oni da ostanu.

Marko Krajevic

pre 6 godina

vratio sam se iz Kanade pre dva dana. Tamo je nezamislivo da se ne plaća porez. Ako uradiš nešto mimo zakona i pravila skroz je normalno da te komšija prijavi. Tipa nepropisno se parkiras ili ne pocistis izmet za svojim kucetom u parku ili ulici. želimo na zapad i uređenje kao u EU ali nećemo da se pridrzavamo pravila.

mikin

pre 6 godina

"“Podaci koje upravnik prikuplja"
KO je upravnik da mu ja dam podatke koje on "prikuplja". Nema on zakonsko pravo da ima moje licne podatke. Koliko imovine ja imam, koliko zaradjujem po bilo kom osnovu i koliki porez placam su podaci koje upravnik NECE dobiti. To se tice SAMO mene i poreske sluzbe. Cak ni moje zene i dece! Da li je to jasno pametnjakovicima koji donose ovakve propise?
Upravnikova plata (direktorska) ce biti 55.000 din! Pa ja kao IT inzenjer sa 30 godina staza u drzavnoj firmi imam 42.000! A on ce da vodi racuna o zajednickim prostorijama za 55.000! Dosta je bilo ove tiranije i otvorene pljacke naroda! Ovako nije bilo ni za vreme Informbiroa, ovako nije bilo ni u Brozovo vreme. Najveci kriminalac je drzava.

perawh

pre 6 godina

Pazi ovo,zašto da platim porez na kiriju koju uzimam,ako država hoće porez neka učestvuje u ovom i onom ?
A to što učestvuje u školovanju svakog od nas,lečenju,preventivi itd - ko to plaća ?
Plaćanje poreza je odgovornost prema zemlji u kojoj živimo valjda,nema veze sa politikom....a da zato smo mi Srbija a ne neka razvijena zemlja :)

Vlasnik

pre 6 godina

Ok, prava i obaveze. Znaci zele svoj deo od rente? Ok, prihvatam kao vlasnik, znaci da ce onda da ucestvuju tj da prihvate i obaveze od ostvarivanja iste.
Znaci kad podstanar ne placa rentu oni ce da intervenisu?
Ako je steta napravljena, oce da ucestvuju u popravci..
Lako je to, 200eur renta pa daj 20%..al kad covek nema da plati pa ostane duzan kiriju oce on da ga istresa iz gaca?..Ili pukne cev pa 500evra nove plocice i ostalo, oce da preskoci 3 meseca..
Crtani film, partokratska nepismena bratija samo otima..pa naucite nesto malo janjicari..

Vlasnik

pre 6 godina

Ok, prava i obaveze. Znaci zele svoj deo od rente? Ok, prihvatam kao vlasnik, znaci da ce onda da ucestvuju tj da prihvate i obaveze od ostvarivanja iste.
Znaci kad podstanar ne placa rentu oni ce da intervenisu?
Ako je steta napravljena, oce da ucestvuju u popravci..
Lako je to, 200eur renta pa daj 20%..al kad covek nema da plati pa ostane duzan kiriju oce on da ga istresa iz gaca?..Ili pukne cev pa 500evra nove plocice i ostalo, oce da preskoci 3 meseca..
Crtani film, partokratska nepismena bratija samo otima..pa naucite nesto malo janjicari..

Meister Jakob

pre 6 godina

Niko ne smije u stan, ni policija bez dobro obrazloženog sudskog naloga, zbog traljavog sudskog naloga su jednog našeg dilera oslobodili, skroz oslobodili, jedino mu kokain nisu vratili!

Zoran ch

pre 6 godina

Sve dok u zgdama za stanovanje moze nesmetano da radi fitnes centar smeta svima i niko mu nemoze nista.Videcemo sta mogu da urade upravnici zgrada koje pompezno najavljuje drzava.Pozdrav za sve ugrozene stanare.

mikin

pre 6 godina

"“Podaci koje upravnik prikuplja"
KO je upravnik da mu ja dam podatke koje on "prikuplja". Nema on zakonsko pravo da ima moje licne podatke. Koliko imovine ja imam, koliko zaradjujem po bilo kom osnovu i koliki porez placam su podaci koje upravnik NECE dobiti. To se tice SAMO mene i poreske sluzbe. Cak ni moje zene i dece! Da li je to jasno pametnjakovicima koji donose ovakve propise?
Upravnikova plata (direktorska) ce biti 55.000 din! Pa ja kao IT inzenjer sa 30 godina staza u drzavnoj firmi imam 42.000! A on ce da vodi racuna o zajednickim prostorijama za 55.000! Dosta je bilo ove tiranije i otvorene pljacke naroda! Ovako nije bilo ni za vreme Informbiroa, ovako nije bilo ni u Brozovo vreme. Najveci kriminalac je drzava.

ivan78bg

pre 6 godina

55.000.A da bi bili upravnik treba vam licenca.A da bi ste dobili licencu morate da imate veze politicke.Zakljucak je da SNS izmishlja poslove da bi zaposlio svoje i da bi skinuo kozu sa ledja gradjanima.Srecom odlazimo masnovno svake godine tako da ce za 10 20 godina samo oni da ostanu.

lale

pre 6 godina

znaci,profesionalni cinkarosi... zasto bih ja prijavio komsiju,zbog bilo cega? komsijina je stvar da li ce izdati stan ili ce biti prazan. ne zanima me. ne treba zaboraviti nikada,da je komsija prvi tu ako se nesto ne daj Boze,desi. dzabe brace ako su 100km. daleko. cuvajte komsije...

igor

pre 6 godina

Pazite ovo. Država mi odobrila subvenciju za kredit za stan 2010 godine. Do trenutka kada je izgrađenost bila 80% (to je uslov za odobrenje kredita), svi papiri po zakonu. Nakon useljenja odmah smo potpisali ugovore sa EDB i Infostanom. E onda kreće ludilo. Investitor umesto garaže koja je bila po projektu, napravi stanove u prizemlju. Naravno da nije prijavio izmenu projekta, niti platio dodatne takse, tako da mi koji smo LEGALNO kupili stanove u zgradi koja je imala svu potrebnu dokumentaciju za kredit, dolazimo u situaciju da zgrada ne može da se uknjiži/legalizuje zbog NEMARA i LOPOVLUKA u državnim i gradskim institucijama. Jer, kako drugačije čovek može da useli 40 stanova, da obezbedi priključke za struju, vodu i sve ostalo, a zgrada nije završena po projektu!?! Čovek je prevario nas i državu, ja ne mogu da prodam taj stan (jer nije legalizovan) iako sam se odselio pa moram da ga izdajem ispod cene rate kredita, gubim 30 EUR mesečno a ONI HOĆE MENI DA NAPLATE POREZ? Porez na gubitak i izgubljene živce, jel? Ma jedva čekam ovo

Realno

pre 6 godina

Upravnik zgrade da popisuje stanare???? Pa zar to ne sluzi popis stanovnistva?
A hoce li drzava isto tako da kaznjava i Geodetski zavod sa 150.000 din za svaki stan koji ne uknjize u roku od mesec dana nego tu proceduru razvlace po par godina???

šole

pre 6 godina

za sns dusebriznike poput perawh. Ako izdajem stan u kome ne zivim placam duplo veci porez plus duplo oporezivanje kada platim porez jer sam ga izdao i sada vidi cuda kada iznajmim za porodicu veci stan i malo doplatim jer je to sto izdajem garsonjerica neadekvatna za nas opet platim porez. hmmm trostruko oporezivanje jedne iste osobe zato sto imam garsonjericu a nemam veci stan jer ne kradem i radim u prosveti i zena mi je ne zaposlena. zvuci li ti i to POŠTENO

Tata spalio Đenku

pre 6 godina

Trebalo bi svako ko ima stan da na ulazna vrata okači član Zakona, po kome je stan nepovrediv čak i od strane policije bez važećeg sudskog naloga. Vučićevci smatraju da sve šta im padne na pamet, mogu da ostvaruju mimo zakona. Smatraju da su iznad države!

Pera

pre 6 godina

Moram da skinem kapu ovima na vlasti.. stvarno znaju da izmisle radno mesto za svoje pristalice.. I tu jos da dodamo stvarno neverovatnu kreativnost po pitanju izmisljanja novih zakona kojima ce jos vise opteretiti dzep gradjana.. Stalno menjanje dokumenata, tablica, zdravstvenih knjizica, licnih karti, kaznjavanje za prekoracenja od 1 km/h... Smanjivanja plata i penzija za sminkanje Beograda, pravljenje fontana na skroz pogresnim mestima.. Cuveno uzmemo vam 10%, pa vam "povecamo" za 2%, a narod klice "svaka cast".. Samo nastavite tako, kad se sve pametno odavde odseli kajacemo se..

Pavke

pre 6 godina

to je normalno u svakoj uređenoj državi
čemu negativni komentari?
(obi van, 24. avgust 2017 14:21)

Upravo u tome što je ovo totalno neuređena država i uređuju je tako da nama puca kičma. Podstanar sam, mlad sam, gazda hoće da poveća cenu stanarine za visinu poreza. Šta ja da radim?
Da li se čudite što sve više mladih odlazi odavde? Ovo je jedan od mnogih razloga. A vi samo dižite poreze i smišljajte kako da nas udarate po leđima.
Kada vam odu svi mladi, ne znam ko će ostati u ovoj zemlji da se iživljavate nad njim... E, da, botovi će vam ostati.

Primer

pre 6 godina

Npr.. ja imam stan koji izdajem
Dodje nadlezni i pita jel izdajem... ja kazem da ne, vec da sam ih pustio besplatno da zive jer su mi prijatelji...
I sta sad ?!
Kako ce neko da dokaze? Ili kako ce neko da mi kaze kako da upravljam svojom imovinom??
Ko pise ove uredbe da mi je znati... nebuloza...

LIQUID

pre 6 godina

Dobra im ideja, naplate od stanodavaca ili podstanara u proseku po 30-40e, podignu penzije za 2% sto je 4-5e jer ima mnogo penzionera, ostalo potrpaju u svoje firme, nevladine organizacije i "projkete", a gradjanstvu opet sipak!
Rodjaci, kad prosecna cena izdavanja bude 400e, kad budete obezbedili ono sto narodu treba (vrtice, skole, bolnice, puteve, a ne jarbole i fontane) i kad zakon bude vazio i za VAS, onda cemo da placamo koliko treba!
Ovako mozete samo da cepate po principu "zavadi-pa-vladaj" dok vam ne vidimo kraj, a to se blizi... niko ko je silovao narod nije dugo ostao na vlasti - pa nije vam ovo S. Koreja!

Djura

pre 6 godina

Komunalna policija vol. 2. Postoje ali nicemu ne sluze osim da primaju plate. Pitanje za iste - Da li vas je bar malo sramota sto vas placaju gradjani s obzirom na vasu ucinkovitost koja je ravna nuli?

The Spatula

pre 6 godina

Ali ovo je mogao samo sns da smisli. Ljudi, koliko mi besposlicara placamo da smisle kako da nam uzmu crno ispod nokta! Ovo je kao u pornicima kad njih trojica uhvate jednu damu pa samaraju, izivljavaju se, trpaju gde stignu a ona trazi jos i uziva u tome! E takav je i narod! Sve sto nas vise.... nama sve lepse. Osecamo boljitak svaki dan. Ali za dve godine ce biti mnogo bolje! Molim vas da objavite komentar!

perawh

pre 6 godina

Pazi ovo,zašto da platim porez na kiriju koju uzimam,ako država hoće porez neka učestvuje u ovom i onom ?
A to što učestvuje u školovanju svakog od nas,lečenju,preventivi itd - ko to plaća ?
Plaćanje poreza je odgovornost prema zemlji u kojoj živimo valjda,nema veze sa politikom....a da zato smo mi Srbija a ne neka razvijena zemlja :)

Djeks

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?

NBG

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a

Mare

pre 6 godina

Nije problem da se prijavi stanar.Ali pod uslovima normalne zemlje.
Znaci potpisivanje ugovora tokom kojeg infostan,struja,kablovska i internet(ako hoce) idu na ime stanara.Da li ce on da napravi 3,5,50 ili 150 000 dinara duga struje problem je drzave.A onda drzava ga uvede u sistem,znaci dok ne plati( sa kamatom naravno) nema vadjenja bilo kakvog dokumenta,prijavljivanja bilo gde drugde,zabrana izlaska iz zemlje,prekrsajne,ako se pravi lud krivicne,ako nema da plati,zna se.

Trta

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.
(Seljak sa vlaašića, 24. avgust 2017 20:35)

Bravo! Želim ti da umesto tog poreza na promet od 5-6% plaćaš PDV od 20%, da benzin plaćaš duplo više, da svakih 10 godina vadiš novu ličnu kartu i vozačku dozvolu, da na platu od $2000 platiš državi Americi još $1400 i još 10% na ekstra zaradu, da ne možeš da izvadiš zdravstvenu knjižicu ali da uredno plaćaš zdravstveno osiguranje jer ti se to prvo odbija od plate, da za skoro svaki dokument moraš iznova da kupuješ izvod i državljanstvo i prilažeš, da za registraciju Pontijaka od 4000 kubika platiš $2000 i tako dalje da ne nabrajam.

Kad to sve budeš plaćao bićeš srećniji jer ćeš znati odakle državi pare.

memorija

pre 6 godina

Ima dosta ljudi koji se sekiraju oko ovoga, bez razloga. Cude se ko je smislio neki propis-ovi koji su na vlasti. Znate, zemlja u kojoj se desi Savamala i nikom nista-ne moze da opstane. Zemlja u kojoj onaj ko donosi propis ne razume kako se on sprovodi-ne moze da opstane. Zamislite, imate katastar u kome su popisani vlasnici, ako zgrada nije uknjizena-imate preduzece koje naplacuje komunalije. Pa sta onda popisuje taj neki upravnik i sta sprecava bilo koga da mu kaze sta god hoce??? E to Megatrend mozak ne moze da razume dok pise propis!

Pa kako ne

pre 6 godina

I ranije sam govorio da je sve ovo super ali ne jos u Srbiji gde narod nema para. Hoce dosta da iskopiraju svajcarski sistem koji je opet drukciji i opet je drukcije sprovoditi ga u CH jer je uredjena drzava. U CH u svakoj zgradi imate onog koji se brine o zgradi i kojeg odredi firma cija je ta zgrada ili kojeg odabere opstina ako je zgrada opstinska. Onda se njemu pozalite za bilo sta i on to resava, takodje on cisti zgradu i dvoriste oko zgrade ukoliko ga zgrada ima, kosi travu, sredjuje cvece itd. Oni uvek u zgradi dobiju najveci stan na koji imaju popust pritom su placeni za taj posao sto obavljaju. Tipa zgrada sa 40-tak stanova, plate ih i po 2000fr, a oribaju 2 puta nedeljno hodnike i 3 puta ocisti ispred. Pritom stan koji bi placao 1800-1900, plati ga 1300 npr. Oni takodje ako zgrada ima parking mogu da stave kaznu onome koji se nekome parkirao na parking. Ali druga drzava, sistem. Meni je crkla sijalica u ogledalu u kupatilu, nisam tom coveku rekao vec odmah zvao firmu cija je zgrada i istog dana poslali elektricara koji donese novo ogledalo i zakaci i sve lepo uradi. Ali svi placamo uz stanarinu 'troskove', tako da sta god da se desi oni odmah resavaju. Jedino sto ti moras jeste da okrecis ako trebas ili zelis. Sve ostalo pa i najmanji kvar zoves i resavaju. Ali opet kazem sve to u jakoj i uredjenoj zemlji gde se sistem zna godinama i decenijama. Gde se ima para. Za Srbiju to nije jos jer nema ni organizacije niti para. Pozzdrav

Mile

pre 6 godina

@Marko Kraljevic, a daj objasni nam koliko je u Kanadi potrebno vremena da te izbace iz stana ako ne placas kiriju? Vrlo malo: sherif razbije vrata i izbaci ti stvari na ulicu, bio, video. U Srbiji je to beskonacna prica po sudovima. Drugo, na koga idu racuni u Kanadi? Objasni nam celokupni sistem, kad si vec tako sirokih pogleda.

Gong

pre 6 godina

@Perawh, jesi li video na računu infostana "održavanje", pa još dodatno i za garažu? E, pa, NIKADA NISU ZAŠLI DA OČISTE, ZAMENE SIJALICE, POPRAVE VRATA... I, šta mi to onda plaćamo, sem jedan u nizu harača, a pošto im je malo, smišljaju nove. NEMA "NOVE VREDNOSTI", nego se preko kazni, akciza i raznih nameta pumpa doping na izmrcvarene noge. Pitanje je trenutka kada će narod finansijski kolaborati, a onda nema te populističke priče AV-a koja će proći!

mrmlj

pre 6 godina

@(perawh, 24. avgust 2017 12:22)
druze, ti si u pravu. u teoriji.
u praksi, nazovi drzava srbija ne radi svoj posao i ne ispunjava svoje obaveze prema gradjanima. ubira poreze (po poreskim stopama koje definitivno ne spadaju u nize u svetu), udara sve moguce namete, ne izdaje poreska resenja godinama a onda daje rok od 15 dana da se "dugovanja" namire, izdaje resenja o porezu na imovinu nakon sto su prosli rokovi za placanje poreza za prva dva kvartala... primera je bezbroj.
o "ucestvovanju" drzave u skolovanju i lecenju je izlisno govoriti, ali mozemo da pocnemo od cinjenice da se to ne finansira od nekih para koje je drzava zaradila nego opet od poreza koje je od gradjana i privrede iscedila (namerno ne kazem "prikupila") tako da smo opet sve to mi platili, pa nam cak naplacuju i nekakve "participacije" kad idemo kod lekara. ako uopste idemo kod drzavnog lekara, naravno. a sve to je jos i super kada se uporedi sa slucajevima kad se sms-ovima skuplja novac da se deca lece u inostranstvu.

upravo zbog takvog javasluka smo mi srbija a ne neka razvijena zemlja.
tacnije, kada bismo svi krenuli da trazimo od drzave da nam objasni za sta joj placamo poreze i kako taj novac trosi, uveo bi se red u drzavnu upravu pa bi i stvari pocele da se popravljaju.

dragan

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a
(NBG, 24. avgust 2017 16:03)

Nemoguce kada su nam strucnjaci na tv-u mesec dana objasnjavali kako to nece uticati na visinu rente,kako sad

Milutin019

pre 6 godina

Da nije malo protiv zakonito, radno vreme 24h dnevno, 365 dana u godini? A ko obezbedjuje 55.000,00 za platu? Mislim, ima zgrada od 30, 50, 60 stanova, treba te novce obezbediti. Stvarno bre imate ideje ko Kosta Kojot iz crtaća.

Jovan

pre 6 godina

Nekada davno, postajala je institucija nastojnika 1950-1960 +).
On je bio zaduzen za sve probleme stanara u zgradi broj taj i taj, bez obzira koliko ulaza imala.
Taj covek je uzivao veliko poverenje svih stanara, ostavljani su mu kljucevi od stanova kad stanari nisu bili tu, vodio je o svemu racuna, pa cak i o mladjoj deci (sto mu nije bila obaveza).
Postojao je neko u koga si mogao da se pouzdas u vezi svih opravki i problema, i da mu verujes.
Placan je delimicno od stanara a delimicno od mesne zajednice. Bar je tako bilo kod mene u kraju (Profesorska kolonija, Beograd).

Petar_Veliki

pre 6 godina

Komentar u vezi komentara Marka iz Kanade. 25 godina sam u Kanadi. Jeste u uredjenom drustvu i poreskoj politici se placaju porezi druze, ali ne pausalno kao u Srbiji. Gledaju se ukupna primanja, jedna celovita slika, a ne na svaki evro kamate, rente itd, 15-20%. Ubiraj od stanovnista kako ti se cefne. Drugo, mozes da odbijes od poreza sva ulaganja, popravje itd. Nema lazi, nema prevare. Trece i onaj koji placa rentu ima neke poreske olaksice, jer i on prijavljuje u svojo poreskoj prijavi. Tako da nema razloga za prevare. No, to nikada nece biti u zemlji Srbiji, jer od vrha do dna narod nije spreman za red, rad i mir. Pravna a bogami i fizicka sigurnost nikada nije niti ce biti odlika Srbije i Balkana.

Stanodavac

pre 6 godina

Ako je porez 7-8% mozda i razmislim. Za 20% cu da krsim zakon, jer nije opravdan. Na 250 eura, oni bi da uzmu 5500 din mesecno? Nema sanse.

Tata mata

pre 6 godina

Ziveo sam decenijama u dve zapadno evropske drzave. Nikakvi upravitelji zgrada nisu postojali.Sva investiciona odrzavanja se automatski dele na sve stanare pod uslovom da zgrada nije opstinska
Niko u zgradi ne zna ko je u cijem stanu.Tamo nema komsijske ljubavi i odnosa kao u Srbiji.Objekat tj stan koji pisedujem o stanarima i svim problemima brine agencija koja izdaje stani ne placam nikakav porez.Svaki mesec mi se uplacuje dogovoreni iznos na racun.Mozda ce upravitelj da vodi racuna ko za koga glasa a komsije da budu Ilije Cvorovici

Komša

pre 6 godina

Problemi sa trgovinom uslugama (upravnik zgrade) nastaju u dva slučaja.Prvi je kada postoji monopol i kada ljudi nemaju izbora (pogledati GSP BG) a drugi slučaj (takodje ne tako redak ) je kada nema novca u opticaju (medju narodom).
Naravoučenije - kad imaš love za radove u kući pozoveš ženu koju platiš 500 din/sat za peglanje.Kad nemaš neko od ukućana zaduži peglu.Kad imaš 600-1000 din da platiš pranje auta nije problem - kada nemaš onda sundjer i usisivač u ruke...
Kad nema love (a od neke 2011. je sve manje) stradaju prvo,taksisti,ugostotelji,frizeri...firme za obezbedjenje objekata (TC npr) pa će tako i ovi upravnici zaradjivati 55000 jedino ako otmu.Nema šanse.
Primer - 2004-5. jedna firma je obezbedjivala jedan blok zgrada na NBGD (drugar radio- znam iz prve ruke). Zgrade nove,kvadratura skupa (znači imućniji ljudi).Cena -1200 din/stan (2/3 zgrade mislim). Lokali 2400.Trajalo godinu,godinu i po i onda počinje...odustaju...nema love...Pogledajte TC Banjica - slična situacija...
Država,kad već ima monopol,mora da uvaži ekonomsku situaciju i ne sme da "nudi" usluge koje ljudi nisu u stanju da plate.To se već zove reket- prodavanje cigle.
Naravno,neki minimum se mora poštovati reda.
Porez na izdavanje je normalna stvar (postavlja se pitanje koliko prava ima neko ko se bavi održavanjem da ti popisuje broj stanara u stanu) ali porez na imovinu nije - porez je normalan samo na prihod a stan koji se ne izdaje nije sredstvobza rad.To je pljačka naroda.

Miloš

pre 6 godina

Kako ce upravnik da zna da li je neko podstanar ili vlasnik? Sta sprecava podstanara da kaze da je on pera peric koji je vlasnik stana? Upravnik nema zakonsko pravo da trazi na uvid isprave!

Meni deluje da ce da nadrljaju upravnici samo tako, ima da ih odredu od kazni a oni se ponadali da ce im ovo biti sansa za posao.

kladzom do bola

pre 6 godina

kod mene u zgradi potpuno rasulo , jedva cekamo nekog pacenika da se zalimo jedni na druge . mislim da ce pobeci od nas , ali odmah kako smo svi u zgradi malo skrenuli sa libele

pera

pre 6 godina

realno,ako ja placam godisnji porez na stan koji izdajem,sta koga briga da li sam ja u tom stanu ili podstanar. Naravno,kad se dogovara da se skupljaju pare mesecno radi nekih radova u zgradi izludjuje me kad podstanar ili vlasnik nece da ucestvuju i to bi trebali nekako resiti

Ja

pre 6 godina

Znam par ljudi koji izdaju svoje veće i/ili na boljim lokacijama stanove, a iznajmljuju manje i/ili stanove na periferiji. Od razlike žive. Kad zbog poreza tu razliku uzme država umreće od gladi.

Sinoc sam, sinoc sam

pre 6 godina

Dakle, mi nesto ovde kao hocemo ali neznamo sta. Ali znamo da treba da naplatimo. Koliko i po kom kriterijumu?. Ja izdao stan i ljudi mi čuvaju stan. Koliko treba za porez, molim lepo?

Stanodavac

pre 6 godina

Imam stan od 45 kvadrata koji izdajem. Kad sam ga kupio platio sam porez. Placam porez na imovinu, koji je za 50 % veći, jer nisam prijavljen na toj adresi (drzava tu vec racuna da se taj stan izdaje,pretpostavljam da zbog toga ide to uvećanje poreza). Slazem se da kao stanodavac treba da placam porez na prihod koji ostvarujem. Ali nije normalno da to bude 20%. I siguran sam da kad krene taj novi porez drzava mi neće skinuti onih 50 % uvećanja poreza na imovinu.

dobi

pre 6 godina

Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara................................Njena ocekivanja vezana su za politicku propagandu, govorim iz visegodisnjeg iskustva bavljenja ovim poslovima, jer vecina upravnika nece biti ni blizu toga. Ovo lici na price o prosecnoj plati od 500 eu u Srbiji. Da bi upravnik dosao do ove plate trebace mu minimum 30 zgrada, sa barem 30 stanova. Verujte da ce mnogo vode proteci dok novi upravnici skupe taj broj, mozda i vise godina.

Mandrak

pre 6 godina

Da država želi da se stanari prijave, ne bi tražila da vlasnik dolazi. Odeš na sajt mup-a, prijaviš adresu, stigne ti šifra poštom, uneseš i potvrđeno prebivalište.

Zoran

pre 6 godina

(Jovan, 24. avgust 2017 16:14)

Bio je i kod mene hauzmajstor u zgradi (26 stanova) izgrađena preko tzv. Stambene zadruge i useljena krajem 1958. Stanovi svi u privatnom vlasništvu! Čika Bane sa ženom - Tetka Milica. Čika Bane je majstorisao po stanovima i zgradi a Tetka Milica je šistila stepenište i kancelarije u prizemlju. Stanovali su u jedno i po sobnom stanu u prizemlju koji su dobili od Stambene zadruge na ime toga da rade to što su radili. Naravno, oni su brinuli i o tome da se održava red u zgradi kao i sve što si i ti naveo... Imali su neku materijalnu nadoknadu sve kao si naveo. Deo od stanara a deo je plaćao grad.
Negde tamo sredinom šesdesetih, Socijalizam ukinuo hauzmajstore po Beogradu (prešlo to na državno-komunalno). Čika Bane ode u šofere a Tetka Milica nije više bila u obavezi da čisti stepenište pa je nastavila da čisti kancelarije u prizemlju opet za neku crkavicu. Iz stana ih naravno, niko nije izbacio.

a sad malo ovoga

pre 6 godina

sa nekim komentarima se slazem sa nekim ne al opet moje misljenje je da kao i u svemu drzava ulazi u svaku novu i nerazradjenu do detalja pricu sa preteranim entuzijazmom.. bar sto se kaznene politike tice

Hmh...

pre 6 godina

Vrlo prosto - razrezaće ekstra porez na svaki dodatni stan po porodici i mirna Bačka. Nema šanse da prorade Ilije Čvorovići, to će biti rešeno elegantnije. Dakle, ekstra porez na svaki prazan stan, pa nema potrebe niti da država dokazuje da stan izdaješ niti ti da dokazuješ da stan ne izdaješ (a ako u njemu neko živi besplatno, to je tvoj problem). Porez će biti taman toliki da ti se ne isplati da sa stana u kome živiš prebaciš supružnika i decu na drugi stan (jer time povećavaš porez na stan u kome zaista živiš). Prosto, zar ne? I kad sam ja to ovako amaterski smislio, šta li će tek profesionalni državni otimači da urade... Shvatam državu - treba namaći pare kojih nema. Ne shvatam nas. Užasno smo glupavi. Užasno...

zoki

pre 6 godina

Zašto stanodavac da ne plati porez, a ja kao ugostitelj da platim? Znači ako zarađujem od rente, nit luk jeo nit luk mirisao, onda ne treba da platim. Ako rmbačim od jutra do sutra i zaradim neku muku, onda plati Bajo. More da plate ko i svi što plaćaju, šta im nije jasno!

Plavusa

pre 6 godina

za Hmh Drzava vec uzima porez na imovinu u celokupnom iznosu resenja na stan u kome nije prijavljen vlasnik a nema nikakvih olaksica prilikom placanja po clanu domacinstva. Inace je umanjenje 50% na stan u kome je prijavljen.

Mile

pre 6 godina

Sjajno, sada će rupčage po Bogradu da skoče sa 300-400 na 360-480 evra :)

Ljudi ako već rentirate stanove, malo se potrudite oko njih. Evo otvorila se IKEA... uložite 1000 evra, nećete crknuti. Omogućite ljudima da ne žive u šupama sa praistorijskim nameštajem i raspadnutom stolarijom. O kupatilima i kuhinjama da i ne pričam.

Puno pozdrava za sve.

bogi

pre 6 godina

@Seljak sa vlaašića
apsolutno se slazem sa tim sto ti kazes ali isto tako drzava u kojoj ti zivis ima i poreske kategorije, olaksice dok je kod nas fiksno. tacno je da treba da se placa porez, ali isto tako porez na rentanje stana ne sme da bude bezobraznih 20% kao sto je sada. trenutno se taj porez u speva naplatiti pravnim licima (vitaj firmama) koja to placaju samo zbog papirologije a dvadesetina srbije je u podstanarstvu. tu je naplata ispod poreza jel ko je lud da se prijavi i daje 20% na nesto sto nema kontrole. jos jednom, slaz se da se to sistemski sredi i da naplata predje i 90%, alo ako vec nesto uzmes moras i da das. nigde u evropi ne postoji 20% ovog poreza nego je uglavnom 5-10%. Na taj nacin bi svako prijavio i placao porez, a sigurno bi i stanodavac i stnar imali vece pravne zastite. ovako sa 20% se i stanodavcu vise ispati da rizikuje i da ga stanar zezne, jer bi eventuana steta (neplaceni i slicno)bili nizi nego da placa bezobrazan procenat drzavi.

Marko Krajevic

pre 6 godina

vratio sam se iz Kanade pre dva dana. Tamo je nezamislivo da se ne plaća porez. Ako uradiš nešto mimo zakona i pravila skroz je normalno da te komšija prijavi. Tipa nepropisno se parkiras ili ne pocistis izmet za svojim kucetom u parku ili ulici. želimo na zapad i uređenje kao u EU ali nećemo da se pridrzavamo pravila.

Arsen Lupen

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?
(Djeks, 24. avgust 2017 13:17)

Aaa, pa neee! Dosetiće se već bratija, ukoliko stanodavac i podstanar nisu u krvnom srodstvu do 2. kolena, da na osnovu veličine i lokacije stana utvrde tržišnu vrednost zakupa kao osnovicu za naplatu poreza, pa ćeš da plaćaš porez koliki ti oni odrape prihodovao ti od stana ili ne...

zoran

pre 6 godina

Nije tačno.Upravnici zgrade ne stanuju u tim zgradama.Imali smo par prijava.Jedan već ima 60 zgrada.On je upravnik svima (registrovana firma) uredno registrovan.Ima ljude koji su dužni bar jednom u dva dana da obiđu zgradu.Tako da ini pojma nemaju šta se digađa.Kod nas par privatnika stalno obijaju ulzna vrata u zgradu.Inače nisu prijavljeni da obavljaju delatnost (2 vrtića i turistička firma).

Veliki brat

pre 6 godina

U uređenim državama, tipa SAD, da bi iznajmio kulturan stan ili kuću u normalnim četvrtima moraš imati pozitivan kreditni rejting - pa ti ostavi dug za struju, vlasnik stana ti to naplati prinudno (ne ulazim u mehanizme, ali čak i kod nas može preko izvršitelja kad bi postojao neki papir/ugovor šta ako podstanar nagomila npelaćene račune).

Da ne pominjem o napravljenoj šteti u stanu... a dešavalo se ljudima da podstanar jednostavno nestane, koristio neki pripejd broj do tada, nagomilao dugove, i onda bacio SIM karticu (još ako je pametan, koristio neki stari telefon koji se ne može identifikovati preko IMEI broja) i nestao, pa ga ti tuži...

milutin stojkov

pre 6 godina

@nije nego da bi srbija bila uredjena prvi preduslov je da zakoni moraju da pocnu da se postuju,ali koliko vidim to nikome ne odgovara i svi znaju bolje. e zbog toga nam je ovako.

Seljak sa vlaašića

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.

Stefan

pre 6 godina

Pozdravljam sve vas pametnjakovice iz vlasti koji ste smislili ovo.

Sklopicu ugovor sa vlasnikom stana na 1 EURo mesecno pa vi uzmite 20 euro centi poreza. Sve po zakonu. Naucio sam od vas politicara i tajkuna koji lazno prijavljujete poreze.

A zato sto ste bezobrazni od sutra krecem sa akcijom besplatne obuke i drugih stanara kako jednostavno izvrdati ovaj lopovski zakon.

Sve dok svi vi ne platite poreze i ne vratite sve sto ste utajili u proteklih 20 godina necete videti nista vise od novca.

alex

pre 6 godina

ovo SNS uvodi svoje ljude u nase ulaze iz 2 razloga: da nas prebrojavaju i da uzmu dodatne $$ za njihovu partijsku sns srbiju.
da se neko zaista brine za odezavanje zgrada onda bi privatne kompanije konkurisale sa najnizim cenama za zahtevane usluge.
mrak mrak i najdublji staljinizam sns i vucica presvucenih radikala.

maxy

pre 6 godina

Ja nemam ništa protiv plaćanja poreza. Na stan koji izdajem plaćam porez, s obzirom da sam ga izdao pravnom licu. Ono što nije normalno je to što se deo poreza ne vraća građanima kroz infrastrukturu. Moja ulica je zrela odavno za novi sloj asfalta, a ne za krpljenje već zakrpljenih rupa. Kada dođe zima, Beograd put ne svraća kod mene u ulicu. Ok nije ni ulica prvog prioriteta, ali valjda može bar jednom tokom snežnih padavina da svrati i očisti. U delu ulice gde živim ima 6 zgrada i 10ak kuća. Svaka zgrada u proseku 24 stana. To je za državu godišnji prihod preko 1.5 miliona dinara. A ta ista država ne može da se odrekne jednog godišnjeg prihoda i obezbedi adekvatnu infrastrukturu. Zato imam razumevanja i za ove što ne žele dodatne namete.
Cela priča oko upravnika ima smisla, ali će ostati samo mrtvo slovo na papiru i predstavlja samo način da se zbrine stranačka glasačka mašinerija. Pojedini delovi grada već liče na favele i ruševine.

ana

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.

Ferdinand

pre 6 godina

Plata 55000? Sramota , sram bilo ko god je to odredjivao i po kojim kriterijumima.Pa dokle bre vise da ponizavate ljude koji godinama uce, uloze trud i vreme da bi bili inzenjeri,nastavnici,lekari...? Do onog momenta dok ne napuste ovu zemlju.Treba svi da odemo i srecan nam put.

bachi

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.
(ana, 24. avgust 2017 23:27)
Mnogo si ti pametna samo što nisi napisala da si tamo adekvatno plaćen za posao koji radiš a ovde ljudi rade za 200 evra i zato pokušavaju da izbegnu razne namete!I prestanite vi koji ste pobegli odavde da se brinete kako će ovde vlast naplatiti svoje harače,licemerni ste!A i malo pismenosti ti ne bi bilo na odmet jer stvarno ne znam čemu ti služe ova velika slova tamo gde im nije mesto!

Darth Shone

pre 6 godina

Auu landlordovi, šta ćete sada da uradite? Da kukate i da bežite iz zemlje jer vas država dere pa ne možete da uživate u sistemu, ležim, ništa ne radim, a parice padaju svakog prvog? Izdavanje nekretnina je posao kao svaki drugi, i kao takav mora da se oporezuje, moraju da postoje pravila. Problem je u tome što u ovoj rupi od države ova delatnost nikada nije bila uređena, nikada, pa ste mogli da muljate. Vidim ovde mnogi pominju zapad, e pa gospodo na zapadu su vaši kolege valsnici samo zidova, ne i vode, energetike ili komunikacionog sistema. To pod jedan, pod dva, tamo ne možete da izbegnete porez a da ne budete kažnjeni. Plaćate i na valsništvo, i na mrtav kapital, ako ga ne izdajete, i na profit ako gas izdajete. I to nije paušala, nego tačno određen procenat. Ugovori koje ovde izbegavate, ili su napisani vama u korist su tamo decidni, sa jasnim pravima i obavezama obe strane. I na osnovu njih stanari, ne podstanari, jer ta kategorija ne postoji u normalnim zemljama, mogu da na svoje ime koriste električnu energiju, vodu, tel, internet, KATV. Prema stanovima se stanario odnose kao prema svom domu, i ne trpe raznorazne dokone psihopate. Da li će i šta će raditi u stanu, stanodavca ne zanima, sve dok uredno plaćaju rentu, koja je na vašu žalost, fiksna dok traje ugovorena obaveza. NEma provećavanja po želji stanodavca. Hoćete taj sistem? Može, ali ima da plaćate porez. A ako vas uhvate da ne plaćate koštaće vas i to ohoho.

Grga

pre 6 godina

Prvi i osnovni posao je da izabrani Upravnik, bilo profesionalac ili stanar u zgradi, odmah da napravi popis onih koji u zgradi stanuju i na osnovu toga i spisak stanara javno objavi u zgradi ! Pa da vidimo onaj koji izdaje stan za koliko osoba placa vodu !!! Prijavljen on jedan, vodu placa on jedan a u stanu bar jedan, dva a ponegde i tri samca ! Samci dakle trose besplatno vodu a kiriju prima vlasnik !Koliko je voda po clanu ,puta broj samaca, toliko uplacuje gazda stana od naplacene kirije na racun zgrade a za mnoge potrebe oko uredjenja zgrade !

Zena

pre 6 godina

Evo ja se prijavljujem da bez plate od 55 hiljada budem upravnik neke vile sa bazenom , koja se izdaje, mogu i nekoliko vila o istom trosku da menadzerisem, nema problema svi ce porez da plate i da budu prijavljeni po propisu.

perawh

pre 6 godina

Pazi ovo,zašto da platim porez na kiriju koju uzimam,ako država hoće porez neka učestvuje u ovom i onom ?
A to što učestvuje u školovanju svakog od nas,lečenju,preventivi itd - ko to plaća ?
Plaćanje poreza je odgovornost prema zemlji u kojoj živimo valjda,nema veze sa politikom....a da zato smo mi Srbija a ne neka razvijena zemlja :)

Marko Krajevic

pre 6 godina

vratio sam se iz Kanade pre dva dana. Tamo je nezamislivo da se ne plaća porez. Ako uradiš nešto mimo zakona i pravila skroz je normalno da te komšija prijavi. Tipa nepropisno se parkiras ili ne pocistis izmet za svojim kucetom u parku ili ulici. želimo na zapad i uređenje kao u EU ali nećemo da se pridrzavamo pravila.

Seljak sa vlaašića

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.

zoki

pre 6 godina

Zašto stanodavac da ne plati porez, a ja kao ugostitelj da platim? Znači ako zarađujem od rente, nit luk jeo nit luk mirisao, onda ne treba da platim. Ako rmbačim od jutra do sutra i zaradim neku muku, onda plati Bajo. More da plate ko i svi što plaćaju, šta im nije jasno!

Vlasnik

pre 6 godina

Ok, prava i obaveze. Znaci zele svoj deo od rente? Ok, prihvatam kao vlasnik, znaci da ce onda da ucestvuju tj da prihvate i obaveze od ostvarivanja iste.
Znaci kad podstanar ne placa rentu oni ce da intervenisu?
Ako je steta napravljena, oce da ucestvuju u popravci..
Lako je to, 200eur renta pa daj 20%..al kad covek nema da plati pa ostane duzan kiriju oce on da ga istresa iz gaca?..Ili pukne cev pa 500evra nove plocice i ostalo, oce da preskoci 3 meseca..
Crtani film, partokratska nepismena bratija samo otima..pa naucite nesto malo janjicari..

milutin stojkov

pre 6 godina

@nije nego da bi srbija bila uredjena prvi preduslov je da zakoni moraju da pocnu da se postuju,ali koliko vidim to nikome ne odgovara i svi znaju bolje. e zbog toga nam je ovako.

ana

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.

Zoran ch

pre 6 godina

Sve dok u zgdama za stanovanje moze nesmetano da radi fitnes centar smeta svima i niko mu nemoze nista.Videcemo sta mogu da urade upravnici zgrada koje pompezno najavljuje drzava.Pozdrav za sve ugrozene stanare.

Mile

pre 6 godina

Sjajno, sada će rupčage po Bogradu da skoče sa 300-400 na 360-480 evra :)

Ljudi ako već rentirate stanove, malo se potrudite oko njih. Evo otvorila se IKEA... uložite 1000 evra, nećete crknuti. Omogućite ljudima da ne žive u šupama sa praistorijskim nameštajem i raspadnutom stolarijom. O kupatilima i kuhinjama da i ne pričam.

Puno pozdrava za sve.

Meister Jakob

pre 6 godina

Niko ne smije u stan, ni policija bez dobro obrazloženog sudskog naloga, zbog traljavog sudskog naloga su jednog našeg dilera oslobodili, skroz oslobodili, jedino mu kokain nisu vratili!

Miloš

pre 6 godina

Kako ce upravnik da zna da li je neko podstanar ili vlasnik? Sta sprecava podstanara da kaze da je on pera peric koji je vlasnik stana? Upravnik nema zakonsko pravo da trazi na uvid isprave!

Meni deluje da ce da nadrljaju upravnici samo tako, ima da ih odredu od kazni a oni se ponadali da ce im ovo biti sansa za posao.

Hmh...

pre 6 godina

Vrlo prosto - razrezaće ekstra porez na svaki dodatni stan po porodici i mirna Bačka. Nema šanse da prorade Ilije Čvorovići, to će biti rešeno elegantnije. Dakle, ekstra porez na svaki prazan stan, pa nema potrebe niti da država dokazuje da stan izdaješ niti ti da dokazuješ da stan ne izdaješ (a ako u njemu neko živi besplatno, to je tvoj problem). Porez će biti taman toliki da ti se ne isplati da sa stana u kome živiš prebaciš supružnika i decu na drugi stan (jer time povećavaš porez na stan u kome zaista živiš). Prosto, zar ne? I kad sam ja to ovako amaterski smislio, šta li će tek profesionalni državni otimači da urade... Shvatam državu - treba namaći pare kojih nema. Ne shvatam nas. Užasno smo glupavi. Užasno...

mikin

pre 6 godina

"“Podaci koje upravnik prikuplja"
KO je upravnik da mu ja dam podatke koje on "prikuplja". Nema on zakonsko pravo da ima moje licne podatke. Koliko imovine ja imam, koliko zaradjujem po bilo kom osnovu i koliki porez placam su podaci koje upravnik NECE dobiti. To se tice SAMO mene i poreske sluzbe. Cak ni moje zene i dece! Da li je to jasno pametnjakovicima koji donose ovakve propise?
Upravnikova plata (direktorska) ce biti 55.000 din! Pa ja kao IT inzenjer sa 30 godina staza u drzavnoj firmi imam 42.000! A on ce da vodi racuna o zajednickim prostorijama za 55.000! Dosta je bilo ove tiranije i otvorene pljacke naroda! Ovako nije bilo ni za vreme Informbiroa, ovako nije bilo ni u Brozovo vreme. Najveci kriminalac je drzava.

lale

pre 6 godina

znaci,profesionalni cinkarosi... zasto bih ja prijavio komsiju,zbog bilo cega? komsijina je stvar da li ce izdati stan ili ce biti prazan. ne zanima me. ne treba zaboraviti nikada,da je komsija prvi tu ako se nesto ne daj Boze,desi. dzabe brace ako su 100km. daleko. cuvajte komsije...

Pavke

pre 6 godina

to je normalno u svakoj uređenoj državi
čemu negativni komentari?
(obi van, 24. avgust 2017 14:21)

Upravo u tome što je ovo totalno neuređena država i uređuju je tako da nama puca kičma. Podstanar sam, mlad sam, gazda hoće da poveća cenu stanarine za visinu poreza. Šta ja da radim?
Da li se čudite što sve više mladih odlazi odavde? Ovo je jedan od mnogih razloga. A vi samo dižite poreze i smišljajte kako da nas udarate po leđima.
Kada vam odu svi mladi, ne znam ko će ostati u ovoj zemlji da se iživljavate nad njim... E, da, botovi će vam ostati.

Arsen Lupen

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?
(Djeks, 24. avgust 2017 13:17)

Aaa, pa neee! Dosetiće se već bratija, ukoliko stanodavac i podstanar nisu u krvnom srodstvu do 2. kolena, da na osnovu veličine i lokacije stana utvrde tržišnu vrednost zakupa kao osnovicu za naplatu poreza, pa ćeš da plaćaš porez koliki ti oni odrape prihodovao ti od stana ili ne...

Darth Shone

pre 6 godina

Auu landlordovi, šta ćete sada da uradite? Da kukate i da bežite iz zemlje jer vas država dere pa ne možete da uživate u sistemu, ležim, ništa ne radim, a parice padaju svakog prvog? Izdavanje nekretnina je posao kao svaki drugi, i kao takav mora da se oporezuje, moraju da postoje pravila. Problem je u tome što u ovoj rupi od države ova delatnost nikada nije bila uređena, nikada, pa ste mogli da muljate. Vidim ovde mnogi pominju zapad, e pa gospodo na zapadu su vaši kolege valsnici samo zidova, ne i vode, energetike ili komunikacionog sistema. To pod jedan, pod dva, tamo ne možete da izbegnete porez a da ne budete kažnjeni. Plaćate i na valsništvo, i na mrtav kapital, ako ga ne izdajete, i na profit ako gas izdajete. I to nije paušala, nego tačno određen procenat. Ugovori koje ovde izbegavate, ili su napisani vama u korist su tamo decidni, sa jasnim pravima i obavezama obe strane. I na osnovu njih stanari, ne podstanari, jer ta kategorija ne postoji u normalnim zemljama, mogu da na svoje ime koriste električnu energiju, vodu, tel, internet, KATV. Prema stanovima se stanario odnose kao prema svom domu, i ne trpe raznorazne dokone psihopate. Da li će i šta će raditi u stanu, stanodavca ne zanima, sve dok uredno plaćaju rentu, koja je na vašu žalost, fiksna dok traje ugovorena obaveza. NEma provećavanja po želji stanodavca. Hoćete taj sistem? Može, ali ima da plaćate porez. A ako vas uhvate da ne plaćate koštaće vas i to ohoho.

Ja

pre 6 godina

Znam par ljudi koji izdaju svoje veće i/ili na boljim lokacijama stanove, a iznajmljuju manje i/ili stanove na periferiji. Od razlike žive. Kad zbog poreza tu razliku uzme država umreće od gladi.

Trta

pre 6 godina

Tako rasi normalna Država. Ja živim u americi i imam par kuća i stanova. Plaćam porez na profit od izdavanja i porez na imovinu. Nije mi jasno zašto se svi bune. Posle se narod pita kako im drževa nije u stanju pomoći. Niko se ne pita odakle državi pare.

Svi razmišljaju da je država puna lopova pa izađe normalno krasti od države. Morate svi da promenite mentalitet i način razmišljanja.
(Seljak sa vlaašića, 24. avgust 2017 20:35)

Bravo! Želim ti da umesto tog poreza na promet od 5-6% plaćaš PDV od 20%, da benzin plaćaš duplo više, da svakih 10 godina vadiš novu ličnu kartu i vozačku dozvolu, da na platu od $2000 platiš državi Americi još $1400 i još 10% na ekstra zaradu, da ne možeš da izvadiš zdravstvenu knjižicu ali da uredno plaćaš zdravstveno osiguranje jer ti se to prvo odbija od plate, da za skoro svaki dokument moraš iznova da kupuješ izvod i državljanstvo i prilažeš, da za registraciju Pontijaka od 4000 kubika platiš $2000 i tako dalje da ne nabrajam.

Kad to sve budeš plaćao bićeš srećniji jer ćeš znati odakle državi pare.

NBG

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a

ivan78bg

pre 6 godina

55.000.A da bi bili upravnik treba vam licenca.A da bi ste dobili licencu morate da imate veze politicke.Zakljucak je da SNS izmishlja poslove da bi zaposlio svoje i da bi skinuo kozu sa ledja gradjanima.Srecom odlazimo masnovno svake godine tako da ce za 10 20 godina samo oni da ostanu.

Stanodavac

pre 6 godina

Ako je porez 7-8% mozda i razmislim. Za 20% cu da krsim zakon, jer nije opravdan. Na 250 eura, oni bi da uzmu 5500 din mesecno? Nema sanse.

Primer

pre 6 godina

Npr.. ja imam stan koji izdajem
Dodje nadlezni i pita jel izdajem... ja kazem da ne, vec da sam ih pustio besplatno da zive jer su mi prijatelji...
I sta sad ?!
Kako ce neko da dokaze? Ili kako ce neko da mi kaze kako da upravljam svojom imovinom??
Ko pise ove uredbe da mi je znati... nebuloza...

Tata mata

pre 6 godina

Ziveo sam decenijama u dve zapadno evropske drzave. Nikakvi upravitelji zgrada nisu postojali.Sva investiciona odrzavanja se automatski dele na sve stanare pod uslovom da zgrada nije opstinska
Niko u zgradi ne zna ko je u cijem stanu.Tamo nema komsijske ljubavi i odnosa kao u Srbiji.Objekat tj stan koji pisedujem o stanarima i svim problemima brine agencija koja izdaje stani ne placam nikakav porez.Svaki mesec mi se uplacuje dogovoreni iznos na racun.Mozda ce upravitelj da vodi racuna ko za koga glasa a komsije da budu Ilije Cvorovici

Grga

pre 6 godina

Prvi i osnovni posao je da izabrani Upravnik, bilo profesionalac ili stanar u zgradi, odmah da napravi popis onih koji u zgradi stanuju i na osnovu toga i spisak stanara javno objavi u zgradi ! Pa da vidimo onaj koji izdaje stan za koliko osoba placa vodu !!! Prijavljen on jedan, vodu placa on jedan a u stanu bar jedan, dva a ponegde i tri samca ! Samci dakle trose besplatno vodu a kiriju prima vlasnik !Koliko je voda po clanu ,puta broj samaca, toliko uplacuje gazda stana od naplacene kirije na racun zgrade a za mnoge potrebe oko uredjenja zgrade !

Tata spalio Đenku

pre 6 godina

Trebalo bi svako ko ima stan da na ulazna vrata okači član Zakona, po kome je stan nepovrediv čak i od strane policije bez važećeg sudskog naloga. Vučićevci smatraju da sve šta im padne na pamet, mogu da ostvaruju mimo zakona. Smatraju da su iznad države!

LIQUID

pre 6 godina

Dobra im ideja, naplate od stanodavaca ili podstanara u proseku po 30-40e, podignu penzije za 2% sto je 4-5e jer ima mnogo penzionera, ostalo potrpaju u svoje firme, nevladine organizacije i "projkete", a gradjanstvu opet sipak!
Rodjaci, kad prosecna cena izdavanja bude 400e, kad budete obezbedili ono sto narodu treba (vrtice, skole, bolnice, puteve, a ne jarbole i fontane) i kad zakon bude vazio i za VAS, onda cemo da placamo koliko treba!
Ovako mozete samo da cepate po principu "zavadi-pa-vladaj" dok vam ne vidimo kraj, a to se blizi... niko ko je silovao narod nije dugo ostao na vlasti - pa nije vam ovo S. Koreja!

The Spatula

pre 6 godina

Ali ovo je mogao samo sns da smisli. Ljudi, koliko mi besposlicara placamo da smisle kako da nam uzmu crno ispod nokta! Ovo je kao u pornicima kad njih trojica uhvate jednu damu pa samaraju, izivljavaju se, trpaju gde stignu a ona trazi jos i uziva u tome! E takav je i narod! Sve sto nas vise.... nama sve lepse. Osecamo boljitak svaki dan. Ali za dve godine ce biti mnogo bolje! Molim vas da objavite komentar!

šole

pre 6 godina

za sns dusebriznike poput perawh. Ako izdajem stan u kome ne zivim placam duplo veci porez plus duplo oporezivanje kada platim porez jer sam ga izdao i sada vidi cuda kada iznajmim za porodicu veci stan i malo doplatim jer je to sto izdajem garsonjerica neadekvatna za nas opet platim porez. hmmm trostruko oporezivanje jedne iste osobe zato sto imam garsonjericu a nemam veci stan jer ne kradem i radim u prosveti i zena mi je ne zaposlena. zvuci li ti i to POŠTENO

Pera

pre 6 godina

Moram da skinem kapu ovima na vlasti.. stvarno znaju da izmisle radno mesto za svoje pristalice.. I tu jos da dodamo stvarno neverovatnu kreativnost po pitanju izmisljanja novih zakona kojima ce jos vise opteretiti dzep gradjana.. Stalno menjanje dokumenata, tablica, zdravstvenih knjizica, licnih karti, kaznjavanje za prekoracenja od 1 km/h... Smanjivanja plata i penzija za sminkanje Beograda, pravljenje fontana na skroz pogresnim mestima.. Cuveno uzmemo vam 10%, pa vam "povecamo" za 2%, a narod klice "svaka cast".. Samo nastavite tako, kad se sve pametno odavde odseli kajacemo se..

Mile

pre 6 godina

@Marko Kraljevic, a daj objasni nam koliko je u Kanadi potrebno vremena da te izbace iz stana ako ne placas kiriju? Vrlo malo: sherif razbije vrata i izbaci ti stvari na ulicu, bio, video. U Srbiji je to beskonacna prica po sudovima. Drugo, na koga idu racuni u Kanadi? Objasni nam celokupni sistem, kad si vec tako sirokih pogleda.

Petar_Veliki

pre 6 godina

Komentar u vezi komentara Marka iz Kanade. 25 godina sam u Kanadi. Jeste u uredjenom drustvu i poreskoj politici se placaju porezi druze, ali ne pausalno kao u Srbiji. Gledaju se ukupna primanja, jedna celovita slika, a ne na svaki evro kamate, rente itd, 15-20%. Ubiraj od stanovnista kako ti se cefne. Drugo, mozes da odbijes od poreza sva ulaganja, popravje itd. Nema lazi, nema prevare. Trece i onaj koji placa rentu ima neke poreske olaksice, jer i on prijavljuje u svojo poreskoj prijavi. Tako da nema razloga za prevare. No, to nikada nece biti u zemlji Srbiji, jer od vrha do dna narod nije spreman za red, rad i mir. Pravna a bogami i fizicka sigurnost nikada nije niti ce biti odlika Srbije i Balkana.

dragan

pre 6 godina

Prijavljivanje stanara i placanje poreza moze da dodje u obzir samo i iskljucivo kada bude donet zakon da od trenutnka prijema stanara, svi racuni prelaze na njegovo ime...Pa kada se desi (a desava se u 30% slucajeva) da ne placa struju, infostan, telefon...Njega licno jure da plati a ne vlasnike stana....
Izmedju ostalog prijavljivanje stanara samo dize cenu rente za iznos PDV-a
(NBG, 24. avgust 2017 16:03)

Nemoguce kada su nam strucnjaci na tv-u mesec dana objasnjavali kako to nece uticati na visinu rente,kako sad

Zoran

pre 6 godina

(Jovan, 24. avgust 2017 16:14)

Bio je i kod mene hauzmajstor u zgradi (26 stanova) izgrađena preko tzv. Stambene zadruge i useljena krajem 1958. Stanovi svi u privatnom vlasništvu! Čika Bane sa ženom - Tetka Milica. Čika Bane je majstorisao po stanovima i zgradi a Tetka Milica je šistila stepenište i kancelarije u prizemlju. Stanovali su u jedno i po sobnom stanu u prizemlju koji su dobili od Stambene zadruge na ime toga da rade to što su radili. Naravno, oni su brinuli i o tome da se održava red u zgradi kao i sve što si i ti naveo... Imali su neku materijalnu nadoknadu sve kao si naveo. Deo od stanara a deo je plaćao grad.
Negde tamo sredinom šesdesetih, Socijalizam ukinuo hauzmajstore po Beogradu (prešlo to na državno-komunalno). Čika Bane ode u šofere a Tetka Milica nije više bila u obavezi da čisti stepenište pa je nastavila da čisti kancelarije u prizemlju opet za neku crkavicu. Iz stana ih naravno, niko nije izbacio.

memorija

pre 6 godina

Ima dosta ljudi koji se sekiraju oko ovoga, bez razloga. Cude se ko je smislio neki propis-ovi koji su na vlasti. Znate, zemlja u kojoj se desi Savamala i nikom nista-ne moze da opstane. Zemlja u kojoj onaj ko donosi propis ne razume kako se on sprovodi-ne moze da opstane. Zamislite, imate katastar u kome su popisani vlasnici, ako zgrada nije uknjizena-imate preduzece koje naplacuje komunalije. Pa sta onda popisuje taj neki upravnik i sta sprecava bilo koga da mu kaze sta god hoce??? E to Megatrend mozak ne moze da razume dok pise propis!

Pa kako ne

pre 6 godina

I ranije sam govorio da je sve ovo super ali ne jos u Srbiji gde narod nema para. Hoce dosta da iskopiraju svajcarski sistem koji je opet drukciji i opet je drukcije sprovoditi ga u CH jer je uredjena drzava. U CH u svakoj zgradi imate onog koji se brine o zgradi i kojeg odredi firma cija je ta zgrada ili kojeg odabere opstina ako je zgrada opstinska. Onda se njemu pozalite za bilo sta i on to resava, takodje on cisti zgradu i dvoriste oko zgrade ukoliko ga zgrada ima, kosi travu, sredjuje cvece itd. Oni uvek u zgradi dobiju najveci stan na koji imaju popust pritom su placeni za taj posao sto obavljaju. Tipa zgrada sa 40-tak stanova, plate ih i po 2000fr, a oribaju 2 puta nedeljno hodnike i 3 puta ocisti ispred. Pritom stan koji bi placao 1800-1900, plati ga 1300 npr. Oni takodje ako zgrada ima parking mogu da stave kaznu onome koji se nekome parkirao na parking. Ali druga drzava, sistem. Meni je crkla sijalica u ogledalu u kupatilu, nisam tom coveku rekao vec odmah zvao firmu cija je zgrada i istog dana poslali elektricara koji donese novo ogledalo i zakaci i sve lepo uradi. Ali svi placamo uz stanarinu 'troskove', tako da sta god da se desi oni odmah resavaju. Jedino sto ti moras jeste da okrecis ako trebas ili zelis. Sve ostalo pa i najmanji kvar zoves i resavaju. Ali opet kazem sve to u jakoj i uredjenoj zemlji gde se sistem zna godinama i decenijama. Gde se ima para. Za Srbiju to nije jos jer nema ni organizacije niti para. Pozzdrav

pera

pre 6 godina

realno,ako ja placam godisnji porez na stan koji izdajem,sta koga briga da li sam ja u tom stanu ili podstanar. Naravno,kad se dogovara da se skupljaju pare mesecno radi nekih radova u zgradi izludjuje me kad podstanar ili vlasnik nece da ucestvuju i to bi trebali nekako resiti

igor

pre 6 godina

Pazite ovo. Država mi odobrila subvenciju za kredit za stan 2010 godine. Do trenutka kada je izgrađenost bila 80% (to je uslov za odobrenje kredita), svi papiri po zakonu. Nakon useljenja odmah smo potpisali ugovore sa EDB i Infostanom. E onda kreće ludilo. Investitor umesto garaže koja je bila po projektu, napravi stanove u prizemlju. Naravno da nije prijavio izmenu projekta, niti platio dodatne takse, tako da mi koji smo LEGALNO kupili stanove u zgradi koja je imala svu potrebnu dokumentaciju za kredit, dolazimo u situaciju da zgrada ne može da se uknjiži/legalizuje zbog NEMARA i LOPOVLUKA u državnim i gradskim institucijama. Jer, kako drugačije čovek može da useli 40 stanova, da obezbedi priključke za struju, vodu i sve ostalo, a zgrada nije završena po projektu!?! Čovek je prevario nas i državu, ja ne mogu da prodam taj stan (jer nije legalizovan) iako sam se odselio pa moram da ga izdajem ispod cene rate kredita, gubim 30 EUR mesečno a ONI HOĆE MENI DA NAPLATE POREZ? Porez na gubitak i izgubljene živce, jel? Ma jedva čekam ovo

Mare

pre 6 godina

Nije problem da se prijavi stanar.Ali pod uslovima normalne zemlje.
Znaci potpisivanje ugovora tokom kojeg infostan,struja,kablovska i internet(ako hoce) idu na ime stanara.Da li ce on da napravi 3,5,50 ili 150 000 dinara duga struje problem je drzave.A onda drzava ga uvede u sistem,znaci dok ne plati( sa kamatom naravno) nema vadjenja bilo kakvog dokumenta,prijavljivanja bilo gde drugde,zabrana izlaska iz zemlje,prekrsajne,ako se pravi lud krivicne,ako nema da plati,zna se.

Jovan

pre 6 godina

Nekada davno, postajala je institucija nastojnika 1950-1960 +).
On je bio zaduzen za sve probleme stanara u zgradi broj taj i taj, bez obzira koliko ulaza imala.
Taj covek je uzivao veliko poverenje svih stanara, ostavljani su mu kljucevi od stanova kad stanari nisu bili tu, vodio je o svemu racuna, pa cak i o mladjoj deci (sto mu nije bila obaveza).
Postojao je neko u koga si mogao da se pouzdas u vezi svih opravki i problema, i da mu verujes.
Placan je delimicno od stanara a delimicno od mesne zajednice. Bar je tako bilo kod mene u kraju (Profesorska kolonija, Beograd).

mrmlj

pre 6 godina

@(perawh, 24. avgust 2017 12:22)
druze, ti si u pravu. u teoriji.
u praksi, nazovi drzava srbija ne radi svoj posao i ne ispunjava svoje obaveze prema gradjanima. ubira poreze (po poreskim stopama koje definitivno ne spadaju u nize u svetu), udara sve moguce namete, ne izdaje poreska resenja godinama a onda daje rok od 15 dana da se "dugovanja" namire, izdaje resenja o porezu na imovinu nakon sto su prosli rokovi za placanje poreza za prva dva kvartala... primera je bezbroj.
o "ucestvovanju" drzave u skolovanju i lecenju je izlisno govoriti, ali mozemo da pocnemo od cinjenice da se to ne finansira od nekih para koje je drzava zaradila nego opet od poreza koje je od gradjana i privrede iscedila (namerno ne kazem "prikupila") tako da smo opet sve to mi platili, pa nam cak naplacuju i nekakve "participacije" kad idemo kod lekara. ako uopste idemo kod drzavnog lekara, naravno. a sve to je jos i super kada se uporedi sa slucajevima kad se sms-ovima skuplja novac da se deca lece u inostranstvu.

upravo zbog takvog javasluka smo mi srbija a ne neka razvijena zemlja.
tacnije, kada bismo svi krenuli da trazimo od drzave da nam objasni za sta joj placamo poreze i kako taj novac trosi, uveo bi se red u drzavnu upravu pa bi i stvari pocele da se popravljaju.

Gong

pre 6 godina

@Perawh, jesi li video na računu infostana "održavanje", pa još dodatno i za garažu? E, pa, NIKADA NISU ZAŠLI DA OČISTE, ZAMENE SIJALICE, POPRAVE VRATA... I, šta mi to onda plaćamo, sem jedan u nizu harača, a pošto im je malo, smišljaju nove. NEMA "NOVE VREDNOSTI", nego se preko kazni, akciza i raznih nameta pumpa doping na izmrcvarene noge. Pitanje je trenutka kada će narod finansijski kolaborati, a onda nema te populističke priče AV-a koja će proći!

kladzom do bola

pre 6 godina

kod mene u zgradi potpuno rasulo , jedva cekamo nekog pacenika da se zalimo jedni na druge . mislim da ce pobeci od nas , ali odmah kako smo svi u zgradi malo skrenuli sa libele

Realno

pre 6 godina

Upravnik zgrade da popisuje stanare???? Pa zar to ne sluzi popis stanovnistva?
A hoce li drzava isto tako da kaznjava i Geodetski zavod sa 150.000 din za svaki stan koji ne uknjize u roku od mesec dana nego tu proceduru razvlace po par godina???

Plavusa

pre 6 godina

za Hmh Drzava vec uzima porez na imovinu u celokupnom iznosu resenja na stan u kome nije prijavljen vlasnik a nema nikakvih olaksica prilikom placanja po clanu domacinstva. Inace je umanjenje 50% na stan u kome je prijavljen.

Veliki brat

pre 6 godina

U uređenim državama, tipa SAD, da bi iznajmio kulturan stan ili kuću u normalnim četvrtima moraš imati pozitivan kreditni rejting - pa ti ostavi dug za struju, vlasnik stana ti to naplati prinudno (ne ulazim u mehanizme, ali čak i kod nas može preko izvršitelja kad bi postojao neki papir/ugovor šta ako podstanar nagomila npelaćene račune).

Da ne pominjem o napravljenoj šteti u stanu... a dešavalo se ljudima da podstanar jednostavno nestane, koristio neki pripejd broj do tada, nagomilao dugove, i onda bacio SIM karticu (još ako je pametan, koristio neki stari telefon koji se ne može identifikovati preko IMEI broja) i nestao, pa ga ti tuži...

bachi

pre 6 godina

Tata Mata, u kojoj si ti to zemlji Dembeliji ziveo, 'leba ti, da se i ja preselim? Posto u ovoj u kojoj zivim cetvrt ceka placam porez Na Stan, placam administratora kondominijuma (koji zakonski ne da ima pravo, nego mora da zna ko u stanu zivi), placam sve kondominijalne troskove. Ko izdaje, osim sto na Stan placa duplo veci porez od mene, placa porez i na prihod koji ubire izdavanjem. Bas kao i ja za Stan koji imam u jednoj zapadnoevropskoj zemlji u kojom ne zivim, u kojoj, takodje, placam upravnika(jer to nije obaveza stanoprimca), kao i porez Na Stan i na prihod. A za one kojo, kao Pavke, hoce da veze iz zemlje zbog ovoga, neka znaju da ih u Ecropi ceka to isto, Samo mnogo skuplje.
(ana, 24. avgust 2017 23:27)
Mnogo si ti pametna samo što nisi napisala da si tamo adekvatno plaćen za posao koji radiš a ovde ljudi rade za 200 evra i zato pokušavaju da izbegnu razne namete!I prestanite vi koji ste pobegli odavde da se brinete kako će ovde vlast naplatiti svoje harače,licemerni ste!A i malo pismenosti ti ne bi bilo na odmet jer stvarno ne znam čemu ti služe ova velika slova tamo gde im nije mesto!

Mandrak

pre 6 godina

Da država želi da se stanari prijave, ne bi tražila da vlasnik dolazi. Odeš na sajt mup-a, prijaviš adresu, stigne ti šifra poštom, uneseš i potvrđeno prebivalište.

dobi

pre 6 godina

Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara................................Njena ocekivanja vezana su za politicku propagandu, govorim iz visegodisnjeg iskustva bavljenja ovim poslovima, jer vecina upravnika nece biti ni blizu toga. Ovo lici na price o prosecnoj plati od 500 eu u Srbiji. Da bi upravnik dosao do ove plate trebace mu minimum 30 zgrada, sa barem 30 stanova. Verujte da ce mnogo vode proteci dok novi upravnici skupe taj broj, mozda i vise godina.

Komša

pre 6 godina

Problemi sa trgovinom uslugama (upravnik zgrade) nastaju u dva slučaja.Prvi je kada postoji monopol i kada ljudi nemaju izbora (pogledati GSP BG) a drugi slučaj (takodje ne tako redak ) je kada nema novca u opticaju (medju narodom).
Naravoučenije - kad imaš love za radove u kući pozoveš ženu koju platiš 500 din/sat za peglanje.Kad nemaš neko od ukućana zaduži peglu.Kad imaš 600-1000 din da platiš pranje auta nije problem - kada nemaš onda sundjer i usisivač u ruke...
Kad nema love (a od neke 2011. je sve manje) stradaju prvo,taksisti,ugostotelji,frizeri...firme za obezbedjenje objekata (TC npr) pa će tako i ovi upravnici zaradjivati 55000 jedino ako otmu.Nema šanse.
Primer - 2004-5. jedna firma je obezbedjivala jedan blok zgrada na NBGD (drugar radio- znam iz prve ruke). Zgrade nove,kvadratura skupa (znači imućniji ljudi).Cena -1200 din/stan (2/3 zgrade mislim). Lokali 2400.Trajalo godinu,godinu i po i onda počinje...odustaju...nema love...Pogledajte TC Banjica - slična situacija...
Država,kad već ima monopol,mora da uvaži ekonomsku situaciju i ne sme da "nudi" usluge koje ljudi nisu u stanju da plate.To se već zove reket- prodavanje cigle.
Naravno,neki minimum se mora poštovati reda.
Porez na izdavanje je normalna stvar (postavlja se pitanje koliko prava ima neko ko se bavi održavanjem da ti popisuje broj stanara u stanu) ali porez na imovinu nije - porez je normalan samo na prihod a stan koji se ne izdaje nije sredstvobza rad.To je pljačka naroda.

Stefan

pre 6 godina

Pozdravljam sve vas pametnjakovice iz vlasti koji ste smislili ovo.

Sklopicu ugovor sa vlasnikom stana na 1 EURo mesecno pa vi uzmite 20 euro centi poreza. Sve po zakonu. Naucio sam od vas politicara i tajkuna koji lazno prijavljujete poreze.

A zato sto ste bezobrazni od sutra krecem sa akcijom besplatne obuke i drugih stanara kako jednostavno izvrdati ovaj lopovski zakon.

Sve dok svi vi ne platite poreze i ne vratite sve sto ste utajili u proteklih 20 godina necete videti nista vise od novca.

Milutin019

pre 6 godina

Da nije malo protiv zakonito, radno vreme 24h dnevno, 365 dana u godini? A ko obezbedjuje 55.000,00 za platu? Mislim, ima zgrada od 30, 50, 60 stanova, treba te novce obezbediti. Stvarno bre imate ideje ko Kosta Kojot iz crtaća.

Djura

pre 6 godina

Komunalna policija vol. 2. Postoje ali nicemu ne sluze osim da primaju plate. Pitanje za iste - Da li vas je bar malo sramota sto vas placaju gradjani s obzirom na vasu ucinkovitost koja je ravna nuli?

Djeks

pre 6 godina

Vlasnik stana uvek moze da kaze da su podstanari njegovi prijatelji/rodjaci, te da im ne naplacuje boravak u stanu. Tu se onda sva prica zavrsava, ne?

Sinoc sam, sinoc sam

pre 6 godina

Dakle, mi nesto ovde kao hocemo ali neznamo sta. Ali znamo da treba da naplatimo. Koliko i po kom kriterijumu?. Ja izdao stan i ljudi mi čuvaju stan. Koliko treba za porez, molim lepo?

a sad malo ovoga

pre 6 godina

sa nekim komentarima se slazem sa nekim ne al opet moje misljenje je da kao i u svemu drzava ulazi u svaku novu i nerazradjenu do detalja pricu sa preteranim entuzijazmom.. bar sto se kaznene politike tice

bogi

pre 6 godina

@Seljak sa vlaašića
apsolutno se slazem sa tim sto ti kazes ali isto tako drzava u kojoj ti zivis ima i poreske kategorije, olaksice dok je kod nas fiksno. tacno je da treba da se placa porez, ali isto tako porez na rentanje stana ne sme da bude bezobraznih 20% kao sto je sada. trenutno se taj porez u speva naplatiti pravnim licima (vitaj firmama) koja to placaju samo zbog papirologije a dvadesetina srbije je u podstanarstvu. tu je naplata ispod poreza jel ko je lud da se prijavi i daje 20% na nesto sto nema kontrole. jos jednom, slaz se da se to sistemski sredi i da naplata predje i 90%, alo ako vec nesto uzmes moras i da das. nigde u evropi ne postoji 20% ovog poreza nego je uglavnom 5-10%. Na taj nacin bi svako prijavio i placao porez, a sigurno bi i stanodavac i stnar imali vece pravne zastite. ovako sa 20% se i stanodavcu vise ispati da rizikuje i da ga stanar zezne, jer bi eventuana steta (neplaceni i slicno)bili nizi nego da placa bezobrazan procenat drzavi.

Stanodavac

pre 6 godina

Imam stan od 45 kvadrata koji izdajem. Kad sam ga kupio platio sam porez. Placam porez na imovinu, koji je za 50 % veći, jer nisam prijavljen na toj adresi (drzava tu vec racuna da se taj stan izdaje,pretpostavljam da zbog toga ide to uvećanje poreza). Slazem se da kao stanodavac treba da placam porez na prihod koji ostvarujem. Ali nije normalno da to bude 20%. I siguran sam da kad krene taj novi porez drzava mi neće skinuti onih 50 % uvećanja poreza na imovinu.

Zena

pre 6 godina

Evo ja se prijavljujem da bez plate od 55 hiljada budem upravnik neke vile sa bazenom , koja se izdaje, mogu i nekoliko vila o istom trosku da menadzerisem, nema problema svi ce porez da plate i da budu prijavljeni po propisu.

alex

pre 6 godina

ovo SNS uvodi svoje ljude u nase ulaze iz 2 razloga: da nas prebrojavaju i da uzmu dodatne $$ za njihovu partijsku sns srbiju.
da se neko zaista brine za odezavanje zgrada onda bi privatne kompanije konkurisale sa najnizim cenama za zahtevane usluge.
mrak mrak i najdublji staljinizam sns i vucica presvucenih radikala.

zoran

pre 6 godina

Nije tačno.Upravnici zgrade ne stanuju u tim zgradama.Imali smo par prijava.Jedan već ima 60 zgrada.On je upravnik svima (registrovana firma) uredno registrovan.Ima ljude koji su dužni bar jednom u dva dana da obiđu zgradu.Tako da ini pojma nemaju šta se digađa.Kod nas par privatnika stalno obijaju ulzna vrata u zgradu.Inače nisu prijavljeni da obavljaju delatnost (2 vrtića i turistička firma).

Ferdinand

pre 6 godina

Plata 55000? Sramota , sram bilo ko god je to odredjivao i po kojim kriterijumima.Pa dokle bre vise da ponizavate ljude koji godinama uce, uloze trud i vreme da bi bili inzenjeri,nastavnici,lekari...? Do onog momenta dok ne napuste ovu zemlju.Treba svi da odemo i srecan nam put.

maxy

pre 6 godina

Ja nemam ništa protiv plaćanja poreza. Na stan koji izdajem plaćam porez, s obzirom da sam ga izdao pravnom licu. Ono što nije normalno je to što se deo poreza ne vraća građanima kroz infrastrukturu. Moja ulica je zrela odavno za novi sloj asfalta, a ne za krpljenje već zakrpljenih rupa. Kada dođe zima, Beograd put ne svraća kod mene u ulicu. Ok nije ni ulica prvog prioriteta, ali valjda može bar jednom tokom snežnih padavina da svrati i očisti. U delu ulice gde živim ima 6 zgrada i 10ak kuća. Svaka zgrada u proseku 24 stana. To je za državu godišnji prihod preko 1.5 miliona dinara. A ta ista država ne može da se odrekne jednog godišnjeg prihoda i obezbedi adekvatnu infrastrukturu. Zato imam razumevanja i za ove što ne žele dodatne namete.
Cela priča oko upravnika ima smisla, ali će ostati samo mrtvo slovo na papiru i predstavlja samo način da se zbrine stranačka glasačka mašinerija. Pojedini delovi grada već liče na favele i ruševine.