Ponedeljak, 21.08.2017.

12:51

"Plate svima veće nego ikad, ne 1 ili 2% gore"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će svi u javnom sektoru dobiti ozbiljno povećanje plata, kao i da će biti povećana minimalna cena rada.

Izvor: B92

"Plate svima veæe nego ikad, ne 1 ili 2% gore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Ljubica

pre 6 godina

Koji mitoman!!!!! Kako ce da vrati ono sto je smanjio i da poveca? Tada je donet zakon koji prestaje da vazi krajem novembra mislim, istekom roka za koji je donet. I za zaposlene i za penzionere. Ajd da malo pricamo o tome....

Slobodan

pre 6 godina

Cak i da poveca za 20% nece biti na nivou iz 2012 jer su umedjuvremenu cene porasle a standard gradjana pao zbog dodatno uvedenih nameta,tako da neznam kako misli da plate budu nikad vece,jedini odgovor bi mogao biti da on ne misli na sve gradjane mozda misli na policiju,poslanike i vladu srbije, ostali bi mogli da osete boljitak jedino sa 50% povecanja i vise ali to nije realno i dalje ce nasa omladina ici van zemlje iskreno neosudjujem ih vec naprotiv ...

marko

pre 6 godina

Cudna matematika?!!? Skines ljudima 10%,vratis im 8% i narod na taj nacin ima drasticno vece plate? Treba u to verovati ako predsednik tako kaze!

Sole

pre 6 godina

Jel to povecanje plata od 10% rezultat najnizeg rasta BDP-a u regionu u prva dva kvartala? Ili je to mozda zato sto su od Srbije u Evropi samo Moldavija i BiH gore po pitanju konkurentnosti privrede (Svetski Ekonomski Forum)? Ili je to zato sto se nista nije uradilo po pitanju partijskog zaposljavanja, pravne drzave, korupcije, itd.? Ili je to povecanje plata praceno smanjenim interesovanjem investitora u Srbiji ove godine (Svetska Banka)?

Dragan

pre 6 godina

Takozvani privredni rast Srbije od 2.5% je najmanji u regionu a samim tim i u Evropi.
Predsednik uporno izbegava da prizna i to da je taj "rast" zasnovan gotovo iskljucivo na otimanju od naroda!

Ned Stark

pre 6 godina

@Voja Zato sto postoji jedna sitnica koja se zove inflacija. I druga sitnica - neogranicena marza. Pa nas trgovci deru kako stignu, cene se stalno povecavaju, a daju plate svojim zaposlenima kao da su cene na nivou iz 2006. E zato.

Pogledajte samo cenu osnovih namirnica - mleka, na primer. Koliko je porasla, u procentima, u poslednjih 10 godina. A koliko su porasle plate?
Ili, jednostavnije - koliko litara mleka ste mogli da kupite za platu iz 2008. i iz 2017.?

Nebitan

pre 6 godina

A ta kukanja kako su neki imali mnogo velike plate pre desetak godina ne piju vodu. Radim u javnom sektoru. Lično sam zapušio usta nekim kolegama pre par meseci. Većina priča o nekim ogromnim platama koje smo imali. A meni pukne film i lepo pronađem platne liste koje uredno čuvam. Od 2007god do danas, pa na sajtu narodne banke po datumu pronađem koliki je evro bio na dan plata, pa su mnogi jedva poverovali da su im tad plate iste ko sad. Varijacija 50 evra gore dole konstantna u proteklih 10 godina.

Predrag

pre 6 godina

Vi sto pisete da vam je plata ovolika ili onolika niste u pravu ni 1%. U to sto vi nazivate platom spada: licni dohodak, topli obrok, prevoz, regres, prekovremeni rad, rad nedeljom, nocni rad,drzavni praznici itd (da ne nabrajam vise oduzilo bi se). Ukratko, "plata" od 45.000 je cirka 26-28.000, sve ostalo do 45.000 je ovo sto sam nabrojao.
Mladi na zalost nisu imali tu srecu da zive u nekom srecnijem vremenu pa i ne znaju, ali starije generacije itekako dobro znaju da ranije kad se primi plata i uz platu sve ono sto sam gore nabrojao, 'ladno se islo na more porodicno po mesec dana i kad se vratimo kuci, primimo narednu platu i nastavimo da zivimo kao da nigde nismo isli...a sad? Pitam ja vas sve, a sad???

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece av pred izbore

pre 6 godina

Postovanje gospodine predsednice. Jel to krece izvoz onih mercedesa iz predizborne kampanje?

komentar

pre 6 godina

POSAO političara je da vodi razumnu politiku i tako dalje.
Dakle koliki je učinak njihovog posla? srednja vrednost plate.
Iz toga proizilazi da bi plate političara trebale da budu srazmerne njihovom učinku dakle 400e maksimalno jer je to njihov učinak.

Grut

pre 6 godina

U 2011 moja plata 38.000, sada 27.000, isti posao, isto sve. Jednom mi smanjivali 10%, jednom ostatak do te razlike jer sam "nepodoban", kao smanjili obim posla a imam ga vise, jer novi nekvalifikovani "strucnjaci" u opštini ne znaju svoj posao. Bilo nas 2 na tim poslovima u 2010, sada nas ima 5, ostali sa vecim platama a trojica ne znaju sta da rade od dosade, jer se u posao ne razumeju i ne mešaju se.
U evre da ne racunam razliku.
10% povecanja? Super.
Sin mi sad kreće na fakultet... poslao sam ga u inostranstvo.
Idem i ja, jos nesto samo da zavrsim, za najvise godinu dana - ĆAO! :)
Nismo svi budale da trpimo ove nesposobne na vlasti i bedu, sve je skoro isto kao devedesetih, ono što još slučajno nije, biće veoma brzo.

Paradajz turista

pre 6 godina

Da bi imali standard kao pre
10 godina, neophodno je
povećanje od 150%.Sve je duplo
skuplje nego tada, a državi da
platiš račune i poreze troduplo.

Lopata a nisam Toma

pre 6 godina

E, moj Vucicu!

Radim u jakoj drzavnoj instituciji u kojoj je odnos izmedju NAJVISE i NAJNIZE ZARADE 1:20.

Bajo moj! Radimo isti posao, sa istim fakultetom, samo ovi koji su tvoji imaju po deset puta vise. A njihov posao, naravno, radim ja i nesrecnici meni slicni...

To ti meni objasni: zasto su ti tolike socijalne razlike u zemlji? A tih mojih 1% poklanjam tebi.

I kako rece Brnabicka: povecacemo BDP KOPANJEM KANALA!

Radovan III

pre 6 godina

Odakle ovoliki "suficit". Pa, moja supruga je državni službenik u unutrašnjosti. U martu je putovala službeno u Beograd(inače bez ikakve potrebe). Dnevnica 150 din+karta, što je negde oko 1500.din. To je platila iz svog džepa(plata 45000, 7. stepen). Još joj nije isplaćeno. E sad koliko je ovakvih neisplaćenih putovanja od početka godine. I ko zna kada će platiti.
Drugi primer: hiljade penzionera su dobile obaveštenje da su godinama primali veću penziju i da moraju da vrate. Iznosi su oko 2000 pa naviše( moja komšinka tačno 3960din).Sve ove cifre i ko zna još kakve se knjiže kao suficit bez realne osnove.

Alexandar

pre 6 godina

Jedna od najlepsih vesti koju sam cuo ovih dana.. Da Srbija doceka i taj dan da se plate povecaju, da idu gore, da se oseti to kod ljudi, a ne da sve ide gore, cene i sve, a plate iste.. Samo sa ovakvom vlascu i sa ovakvim presednikom to moze da se desi.. Stvarno idemo ka boljoj buducnosti i to koracamo krupnim koracima.

Jordanka

pre 6 godina

Auuuu koji lazov!!!
Neverovatan covek.
Aman covece vrati prvo ljudima sto si uzeo pa onda pricaj o povecanju plata i penzija. Pod izgovorom lose ekonomske situacije u svetu uzeo si ljudima od plate i penzionerima od penzije I NISI VRATIO!!!

ja

pre 6 godina

Ne može on sve pored vas takvih negativnih. Sve što uradi vi mu pokvarite. Umesto da budete srećni što ga imamo vi ga pljujete, sram vas bilo. A, posla ima, samo ste vi navikli da platu dobijete, ne da je zaradite.

masa

pre 6 godina

to prica od marta i izbora. prvo je bilo -za par meseci, sad je pocetsk iduce godine. izlazes narod i samo odlazes lazi. njegovi bezubi su vec zaboravili pricu od pre 6 meseci. za njih je ovo novo i eto razloga da mu opet daju glasove

Stanislsv Djordjevic

pre 6 godina

Треба да престане са неистинама , има нас старијих који памтимо далеко боља времена . Биле су веће, плате , пре него што је дошао на власт , нетреба да повећава ни плате ни пензије , већ да назовемо правим именом , само да грабисти врати оно што је отео и да тако способан врати трошкове на ниво , када је, дошао на власт . Треба једном стати са лажима , доста је било !

boca

pre 6 godina

Svima u javnom sektoru treba skinuti plate bar 10% kako rade dosta je i ovo što primaju ali zato pod hitno treba povećati penzije jer su primanja penzionera dno svih dna,bruka belosvetska.

cakala47

pre 6 godina

imam 29 hiljada? ozenjen sam zivim ko podstanar,zena radi ima isto tako 32 hiljade,nemamo dece imamo 40 god! Gomila ima istu ili slicnu pricu! 28 hiljada su mi dazbine i stanarina! radim plus ko konobar za 7 hiljada dve tezge mesecno! imam samo 5 sl dana mesecno! crkavam radeci a zasta i dokle? Mrzim politiku i srbiju jer je prokleta! Umiremo mladi zbog njih!

Neko iz mase

pre 6 godina

2011 mi je prva plata oko 43000 sto je uz par povećanja i napredovanja stiglo do nekih 500€.
sad kad živimo nikad bolje plata mi je oko 405 evra.
Da bi mi bila veća nego ikad trebalo bi da poraste za 25% - znači nikad.
btw, nauka je u pitanju.

skocko

pre 6 godina

Ja vozim hitnu pomoc danonoćno i imam fakultet a plata mi je verovali ili ne 25000 din sa prevozom..... A ovaj prica o suficitu nikad vecem u istoriji a ja se barim u kombiju sa pacijentima koji su pravi heroji jer klima ne radi u 90% saniteta na 40 stepeni..... I onda kaze da mi nikad bolje nije bilo.....

JankoRaska

pre 6 godina

Ako se nekome ne svidja standard u javnom sektoru, sta ga sprecava da ide u privatni sektor? Vi bar znate da cete primiti platu u toku meseca. Ja cekam april i maj iz bivsse firme, pa ne strajkujem ispred vlade. Sa 800.000 trutova u javnom sektoru, pravo je cudo da nismo na nivou podsaharske Afrike.Ja sam zadnjih 7 godina kod privatnika, a imam 27 godina.Ne moze nas pola miliona u privatnom sektoru da izdrzi teret od 6,5 miliona ljudi. Svedska bi pukla kao oblanda, a kamoli zemlja koja je izasla iz desetogodinjeg ratovanja.

marsovac

pre 6 godina

srbija je ZVANIČNO najsiromašnija zemlja u evropi, sa najmanjim rastom BDPa, pretposlednji na listi je BDP sa DUPLO većim rastom od našeg... ja ne znam šta bi crnje moglo da se zamisli... a da, možda RAT!!? glasajte da vam bude JOŠ bolje...

ej bre

pre 6 godina

Kapira li ovaj da ce drzava kad tad morati da vrati penzionerima ukradeno? Penzije ne smeju da se smanjuju! To je steceno pravo. Da je pravde zbog ovoga bi morao da guli krompir u nekom zatvoru. Doneo si nezakonit akt? Mars u zatvor i ti i svi tvoji drugovi i saucesnici u pljacki.

Simpo

pre 6 godina

Sto puta izgovorena laž postaje istina,ja nikad gore nisam živeo nego sada ,platu primam iz dva dela i traje nekoliko dana dok ne poplaćam račune i jedva da stigne za hranu,a inače radim u naj uspešnijem preduzeću u Srbiji ,odeću kupujem na buvljaku a za nameštaj to bog zna kad će imati para.Ako se sećate 10 maraka je bila para a 100 kada imaš bio si gazda a sada 100e ne vrede ništa tako da i ova moja plata od par stotina evra ne vredi ništa jedna obična nula,tako da i povećenje od 10 posto je 0x10 matematika kaže opet je 0.Pa onda nemojmo se čuditi što nam mladost beži iz Srbije.

Pero

pre 6 godina

@Gradjanin pokojni: vrednost izražena u novcu ima svoju vremensku dimenziju. Ako si 2004. godine imao 330 evra platu to ne znači da bi i danas trebalo da imaš toliku. Da bi zadržao istu kupovnu moć u zemljama evrozone ti bi danas trebalo da imaš preko 400 evra. Evo šta kaže jedan sajt: The equivalent of 330 EUR on 21 August 2004 is 404.45 EUR on 21 August 2017. Znači da si u evrozoni ostao kratak 154,45 evra. Ali u normalnoj zemlji plate vremenom rastu više nego inflacija. Plus kod nas je inflacija bila veća kad se pogleda vrednost u evrima. Od tada su porezi porasli, osiguranja, kamate, registracije, polaganje vožnje i gomila troškova koja u evrozoni nije ni približno toliko rasla.

adonai

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi kukate? Ko vas tera da radite za minimalac? Znate svi dobro da se ljudi u ovoj zemlji tretiraju kao robovi. Zasto ste robovi?
Ovaj covek vam nije nista kriv. On se borio svim silama da dodje na mesto na kom je sada. Nije birao sredstva da dodje do cilja. Ako vi od njega ocekujete da nesto uradi za vas ili bilo koga drugog, onda se grdno varate ili ste naivni. Nismo mi normalna zemlja da imamo i normalne politicare.

štangla

pre 6 godina

Povećanje plata parazitima birokratskim, smanjite namete privatnicima da i mi možemo malo da odahnemo i da povećamo plate našim radnicima.
Sramota, ovu državu brine samo glasačko telo stranke na vlasti tj. javni sektor.

Keka

pre 6 godina

Xaxaxa...pa meni je plata pre 10 godina bila oko 550e a cene su bile duplo nize. Od kada su ovi na vlasti, Srbija je pocela ubrzano da umire i propada, mladu beze iz zemlje a ovde ostaje pustos. Ovo su price za malu decu

Mik

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (iskreno, 21. avgust 2017 14:53)

Samo je u januaru 2012. godine, to bilo 600 evra, a već u maju iste godine 470 evra! U maju te godine dinar je bio 118 dinara, možeš se i podsetiti na netu, ako si već kratkog pamćenja... Toliko ti je i sada... Ako radiš u nekoj od uprava, nisu ti povećavali u međuvremenu, nakon smanjenja, dok nekima drugima u javnom sektoru jesu... nekima 2%,5%,... e njima će biti veća nego tada kad je smanjena... a i kada je smanjena, dinar je bio slabiji nego sada! I generalno veći je minimalac... opet nije nešto, ali je veći. Eto, ja vidim onu drugu stranu medalje !

Gladni smo

pre 6 godina

Ovaj pusti ovu traku na svakih 6 meseci. A predsednice, jel povecanje vezujete za evro i potrosacku korpu ili za dinar? Meni su 25.000 din 2012. kada ste dosli na vlast bili mnogo veci nego sada 2017. 30.000 dinara.

Gradjanin pokojni

pre 6 godina

2004-e sam imao platu 330€. Danas, tu veću nego ikad, dobijem tek 250€. Tada sam opusteno isao na more, sad jedva da poplacam racune i obezbedim hranu.

Paul Kersey

pre 6 godina

Ako nekome skineš 10%, on ima 90% svoje nekadašnje plate. Kada mu tu smanjenu platu povećaš za 10%, on ima 99% svoje nekadašnje plate. Ako se plata poveća za 8% ili 9%, onda još manje. Dakle, predsednik/premijer nije baš dobar u matematici, ili svesno pogrešno obećava veće plate nego ikad.

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kao republički inspektor sa fakultetom i specijalizacijom imam 43500 din platu. Mlađe kolege daju otkaz, starije kolege se penzionišu a nove ne primaju.Nas nekolicina ne može da postigne sve da uradi a radimo svaki vikend što nije plaćeno. Korumpiran nisam. Država puca po svim šavovima A mi slušamo bajke.....T

Voja

pre 6 godina

@iskreno
Zasto racunate platu u evrima? Ako vam je plata u dinarima, niste nista izgubili, izgubili su oni (zbog kursa) koji plate primaju u stranoj valuti.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kako rece i prosli put: " Ne pricamo vise od 1-2 % kao pre dve godine, niti od 4-5% prosle godine... sada pricamo o 8,9,10% do kraja godine...'
I ta godina se zavrsila i opet nista. Kao i prosle...Od promena plata i penzija i dalje stoji samo ono smanjenje od pre par godina...I opet cete da glasate za njega? Ma, jel' vi mene zavitlavate?!

Marija

pre 6 godina

Za one koji veruju da do kraja godine isticu zakoni o smanjenju penzija i plata, losa vest. Ne isticu. U konacnom tekstu zakona nigde se ne spominje datum do kada vazi. Slobodno proverite na sajtu Skupstine. Ovo je trajno umanjenje!

Boža Rokfelerović

pre 6 godina

Opet najveće povećanje ikad? Ovim tempom ja uskoro neću imati mesta gde da držim tolike pare. Uzgred, otkad se u Srbiji predsednik bavi platama?

Jovan

pre 6 godina

Inače još malo pa ćemo poljubiti dno. Za prvu polovinu godine rast BDP-a nam je 1.3% što je najniži rast u Regionu i u Evropi. Pretposlednja država na listi je BiH sa 2.7%, Slovenija 5%, Rumunija 5.7%, Crna Gora 4%...
Suficit postoji, ali iz kojih izvora - akcize, visoki porezi pre svega na nekretnine, 10% od penzija i plata, razno razne visoke takse za sve i svašta.

Zbunjen

pre 6 godina

cekaj, sta bi sa onim najvecim rastom u regionu?! kako to sad da cak i Bosna ima duplo veci rast za prvih 6 meseci od Srbije (2,7%vs.1,3 nasih%)?!

Bob

pre 6 godina

Radim kao radnik obezbedjenja sa licencom. Placen sam 130 dinara po satu. Bio bih zadovoljan i kad bi ste moje poslodavce naterali da mi placaju nocni rad, prekovremeno, rad na praznik, slavu, putne troskove ostalo sto mi sleduje po zakonu. Tako da mi tvoje povecanje minimalca od 1800 dinara ne bi ni trebalo.

Neko ko zna

pre 6 godina

Sva ova povećanja se računaju na osnovicu pre umanjenja, a zakon i pored toga što je umanjio penzije i plate priznaje njihovu visinu pre umanjenja. To znači da će se neka od sledećih vlasti žestoko opeći jer će morati da vrati razliku za svo vreme trajanja umanjenja, naravno uvećanu za kamatu. Tako da će sve to zajedno predstavljati najskuplji kredit u novijoj istoriji Srbije (poslednjih 30 godina).Naravno kada se donese odluka o vraćanju umanjenja i svega ostalog, što će država moći da reguliše i na rate, moraće se isplaćivati i plate i penzije u punom iznosu od pre smanjenja sa svim uvećanjima. Što znači da nam je u narednih 4-5 godina potreban godišnji rast BDP od oko 10-15%,za izbegavanje bankrota. Srećno nam bilo.

iskreno

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?

alo

pre 6 godina

Ovo već liči na prekoračenje ovlašćenja od strane predsednika države. Ne sećam se da je Toma često pričao o ekonomiji države. Ovakve izjave treba da dođu od vlade!

laki78

pre 6 godina

Predsednik u skladu sa Ustavom Republike Srbije i drugim pozitivnim propisima ima ista ovlašćenja pri određivanju osnovice za obračun i isplatu plata u javnim službama kao i kafe kuvarica na aerodromu.Dakle ne mešaj se u ono što ti nije posao predsedniče i radi posao za koji si plaćen.Sa druge strane ni od tolikog povećanja nema ništa jer rast nije dovoljan i neće prebaciti 2% kako stvari stoje a tu će se pojaviti veliki zli MMF koji mu ako neće dati toliko povećanje a on je kao hteo da ga da.

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Najvece ikada? Koliko je to? Kolika su primanja nastavnika u skolama? Kolika su primanja medicinskog osoblja? Kolika su primanja radnika u komunalnim sluzbama? Kolika su primanja radnika u vecim fabrikama kao sto je na primer Fiat? E to je prosek plate u Srbiji. A posto znamo da ona nisu veca od 50 hiljada dinara, a cesto nisu ni iznad 40, onda dodjemo do racunice da je prosek malo manje od 400eur. Slovenija preko 1000 eur prosek. Hrvatska blizu 800eur, Crna Gora preko 500eur. U CG sam bio ovog leta. Cene manje nego u Srbiji za potrosaca. Kada budu rekli da su nam plate najmanje u regionu, tada cu poceti da verujem da ce nam biti bolje

Nekokozna

pre 6 godina

Bilo bi dobro da saznamo strukturu tog suficita.Koliki je u njemu iznos dospelih a neplacenih obaveza drzave,koliko su javna preduzeca uplatila akontacione dividende, i time sebe lisila sredstava za razvoj,investicije...Koliko novca je preostalo u budzetu koji je trebao,a nije utrosen na kapital.investicije.....na povracaj PDV-a...
Svako povecanje plata jav.sektoru preko procenta rasta BDP eventualno uvecanog za stepen inflacije, znacilo bi jedenje sopstvene supstance, odnosno delenje nezaradjenog! Rast BDP-a u ovoj godini tesko moze da bude veci od 2%, i inflacija priblizno isto toliko, pa bi razumno povecanje moglo biti od 2-4% max!

Alexandro

pre 6 godina

Bolje smanji budzet, tj uzimanje od svih ljudi, rastereti ljude. Tada bi im umesto 500 evra bilo potrebno mesecno 400 evra jer bi sve bilo jeftinije. Ovako ce povecanje dobiti samo oni koji prihoduju od drzave. Sto veci budzet to vece opterecenje svih gradjana.

Ns

pre 6 godina

Ove godine 31.12. ističe zakon o privremenom uređivanju plata i penzija znači da bi trebalo da nema više skidanja 10% sa plata i penzija, no hoće li to biti tako ili će presvetli da produži taj zakon na još godinu ili dve, šta mislite.. ?

Paul Kersey

pre 6 godina

Ako nekome skineš 10%, on ima 90% svoje nekadašnje plate. Kada mu tu smanjenu platu povećaš za 10%, on ima 99% svoje nekadašnje plate. Ako se plata poveća za 8% ili 9%, onda još manje. Dakle, predsednik/premijer nije baš dobar u matematici, ili svesno pogrešno obećava veće plate nego ikad.

Boža Rokfelerović

pre 6 godina

Opet najveće povećanje ikad? Ovim tempom ja uskoro neću imati mesta gde da držim tolike pare. Uzgred, otkad se u Srbiji predsednik bavi platama?

Mik

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (iskreno, 21. avgust 2017 14:53)

Samo je u januaru 2012. godine, to bilo 600 evra, a već u maju iste godine 470 evra! U maju te godine dinar je bio 118 dinara, možeš se i podsetiti na netu, ako si već kratkog pamćenja... Toliko ti je i sada... Ako radiš u nekoj od uprava, nisu ti povećavali u međuvremenu, nakon smanjenja, dok nekima drugima u javnom sektoru jesu... nekima 2%,5%,... e njima će biti veća nego tada kad je smanjena... a i kada je smanjena, dinar je bio slabiji nego sada! I generalno veći je minimalac... opet nije nešto, ali je veći. Eto, ja vidim onu drugu stranu medalje !

Alexandar

pre 6 godina

Jedna od najlepsih vesti koju sam cuo ovih dana.. Da Srbija doceka i taj dan da se plate povecaju, da idu gore, da se oseti to kod ljudi, a ne da sve ide gore, cene i sve, a plate iste.. Samo sa ovakvom vlascu i sa ovakvim presednikom to moze da se desi.. Stvarno idemo ka boljoj buducnosti i to koracamo krupnim koracima.

ja

pre 6 godina

Ne može on sve pored vas takvih negativnih. Sve što uradi vi mu pokvarite. Umesto da budete srećni što ga imamo vi ga pljujete, sram vas bilo. A, posla ima, samo ste vi navikli da platu dobijete, ne da je zaradite.

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kao republički inspektor sa fakultetom i specijalizacijom imam 43500 din platu. Mlađe kolege daju otkaz, starije kolege se penzionišu a nove ne primaju.Nas nekolicina ne može da postigne sve da uradi a radimo svaki vikend što nije plaćeno. Korumpiran nisam. Država puca po svim šavovima A mi slušamo bajke.....T

iskreno

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?

Voja

pre 6 godina

@iskreno
Zasto racunate platu u evrima? Ako vam je plata u dinarima, niste nista izgubili, izgubili su oni (zbog kursa) koji plate primaju u stranoj valuti.

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Najvece ikada? Koliko je to? Kolika su primanja nastavnika u skolama? Kolika su primanja medicinskog osoblja? Kolika su primanja radnika u komunalnim sluzbama? Kolika su primanja radnika u vecim fabrikama kao sto je na primer Fiat? E to je prosek plate u Srbiji. A posto znamo da ona nisu veca od 50 hiljada dinara, a cesto nisu ni iznad 40, onda dodjemo do racunice da je prosek malo manje od 400eur. Slovenija preko 1000 eur prosek. Hrvatska blizu 800eur, Crna Gora preko 500eur. U CG sam bio ovog leta. Cene manje nego u Srbiji za potrosaca. Kada budu rekli da su nam plate najmanje u regionu, tada cu poceti da verujem da ce nam biti bolje

Jordanka

pre 6 godina

Auuuu koji lazov!!!
Neverovatan covek.
Aman covece vrati prvo ljudima sto si uzeo pa onda pricaj o povecanju plata i penzija. Pod izgovorom lose ekonomske situacije u svetu uzeo si ljudima od plate i penzionerima od penzije I NISI VRATIO!!!

alo

pre 6 godina

Ovo već liči na prekoračenje ovlašćenja od strane predsednika države. Ne sećam se da je Toma često pričao o ekonomiji države. Ovakve izjave treba da dođu od vlade!

Keka

pre 6 godina

Xaxaxa...pa meni je plata pre 10 godina bila oko 550e a cene su bile duplo nize. Od kada su ovi na vlasti, Srbija je pocela ubrzano da umire i propada, mladu beze iz zemlje a ovde ostaje pustos. Ovo su price za malu decu

Bob

pre 6 godina

Radim kao radnik obezbedjenja sa licencom. Placen sam 130 dinara po satu. Bio bih zadovoljan i kad bi ste moje poslodavce naterali da mi placaju nocni rad, prekovremeno, rad na praznik, slavu, putne troskove ostalo sto mi sleduje po zakonu. Tako da mi tvoje povecanje minimalca od 1800 dinara ne bi ni trebalo.

Simpo

pre 6 godina

Sto puta izgovorena laž postaje istina,ja nikad gore nisam živeo nego sada ,platu primam iz dva dela i traje nekoliko dana dok ne poplaćam račune i jedva da stigne za hranu,a inače radim u naj uspešnijem preduzeću u Srbiji ,odeću kupujem na buvljaku a za nameštaj to bog zna kad će imati para.Ako se sećate 10 maraka je bila para a 100 kada imaš bio si gazda a sada 100e ne vrede ništa tako da i ova moja plata od par stotina evra ne vredi ništa jedna obična nula,tako da i povećenje od 10 posto je 0x10 matematika kaže opet je 0.Pa onda nemojmo se čuditi što nam mladost beži iz Srbije.

ej bre

pre 6 godina

Kapira li ovaj da ce drzava kad tad morati da vrati penzionerima ukradeno? Penzije ne smeju da se smanjuju! To je steceno pravo. Da je pravde zbog ovoga bi morao da guli krompir u nekom zatvoru. Doneo si nezakonit akt? Mars u zatvor i ti i svi tvoji drugovi i saucesnici u pljacki.

Jovan

pre 6 godina

Inače još malo pa ćemo poljubiti dno. Za prvu polovinu godine rast BDP-a nam je 1.3% što je najniži rast u Regionu i u Evropi. Pretposlednja država na listi je BiH sa 2.7%, Slovenija 5%, Rumunija 5.7%, Crna Gora 4%...
Suficit postoji, ali iz kojih izvora - akcize, visoki porezi pre svega na nekretnine, 10% od penzija i plata, razno razne visoke takse za sve i svašta.

Gradjanin pokojni

pre 6 godina

2004-e sam imao platu 330€. Danas, tu veću nego ikad, dobijem tek 250€. Tada sam opusteno isao na more, sad jedva da poplacam racune i obezbedim hranu.

laki78

pre 6 godina

Predsednik u skladu sa Ustavom Republike Srbije i drugim pozitivnim propisima ima ista ovlašćenja pri određivanju osnovice za obračun i isplatu plata u javnim službama kao i kafe kuvarica na aerodromu.Dakle ne mešaj se u ono što ti nije posao predsedniče i radi posao za koji si plaćen.Sa druge strane ni od tolikog povećanja nema ništa jer rast nije dovoljan i neće prebaciti 2% kako stvari stoje a tu će se pojaviti veliki zli MMF koji mu ako neće dati toliko povećanje a on je kao hteo da ga da.

skocko

pre 6 godina

Ja vozim hitnu pomoc danonoćno i imam fakultet a plata mi je verovali ili ne 25000 din sa prevozom..... A ovaj prica o suficitu nikad vecem u istoriji a ja se barim u kombiju sa pacijentima koji su pravi heroji jer klima ne radi u 90% saniteta na 40 stepeni..... I onda kaze da mi nikad bolje nije bilo.....

Lopata a nisam Toma

pre 6 godina

E, moj Vucicu!

Radim u jakoj drzavnoj instituciji u kojoj je odnos izmedju NAJVISE i NAJNIZE ZARADE 1:20.

Bajo moj! Radimo isti posao, sa istim fakultetom, samo ovi koji su tvoji imaju po deset puta vise. A njihov posao, naravno, radim ja i nesrecnici meni slicni...

To ti meni objasni: zasto su ti tolike socijalne razlike u zemlji? A tih mojih 1% poklanjam tebi.

I kako rece Brnabicka: povecacemo BDP KOPANJEM KANALA!

marsovac

pre 6 godina

srbija je ZVANIČNO najsiromašnija zemlja u evropi, sa najmanjim rastom BDPa, pretposlednji na listi je BDP sa DUPLO većim rastom od našeg... ja ne znam šta bi crnje moglo da se zamisli... a da, možda RAT!!? glasajte da vam bude JOŠ bolje...

masa

pre 6 godina

to prica od marta i izbora. prvo je bilo -za par meseci, sad je pocetsk iduce godine. izlazes narod i samo odlazes lazi. njegovi bezubi su vec zaboravili pricu od pre 6 meseci. za njih je ovo novo i eto razloga da mu opet daju glasove

cakala47

pre 6 godina

imam 29 hiljada? ozenjen sam zivim ko podstanar,zena radi ima isto tako 32 hiljade,nemamo dece imamo 40 god! Gomila ima istu ili slicnu pricu! 28 hiljada su mi dazbine i stanarina! radim plus ko konobar za 7 hiljada dve tezge mesecno! imam samo 5 sl dana mesecno! crkavam radeci a zasta i dokle? Mrzim politiku i srbiju jer je prokleta! Umiremo mladi zbog njih!

Pero

pre 6 godina

@Gradjanin pokojni: vrednost izražena u novcu ima svoju vremensku dimenziju. Ako si 2004. godine imao 330 evra platu to ne znači da bi i danas trebalo da imaš toliku. Da bi zadržao istu kupovnu moć u zemljama evrozone ti bi danas trebalo da imaš preko 400 evra. Evo šta kaže jedan sajt: The equivalent of 330 EUR on 21 August 2004 is 404.45 EUR on 21 August 2017. Znači da si u evrozoni ostao kratak 154,45 evra. Ali u normalnoj zemlji plate vremenom rastu više nego inflacija. Plus kod nas je inflacija bila veća kad se pogleda vrednost u evrima. Od tada su porezi porasli, osiguranja, kamate, registracije, polaganje vožnje i gomila troškova koja u evrozoni nije ni približno toliko rasla.

Ns

pre 6 godina

Ove godine 31.12. ističe zakon o privremenom uređivanju plata i penzija znači da bi trebalo da nema više skidanja 10% sa plata i penzija, no hoće li to biti tako ili će presvetli da produži taj zakon na još godinu ili dve, šta mislite.. ?

adonai

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi kukate? Ko vas tera da radite za minimalac? Znate svi dobro da se ljudi u ovoj zemlji tretiraju kao robovi. Zasto ste robovi?
Ovaj covek vam nije nista kriv. On se borio svim silama da dodje na mesto na kom je sada. Nije birao sredstva da dodje do cilja. Ako vi od njega ocekujete da nesto uradi za vas ili bilo koga drugog, onda se grdno varate ili ste naivni. Nismo mi normalna zemlja da imamo i normalne politicare.

Nebitan

pre 6 godina

A ta kukanja kako su neki imali mnogo velike plate pre desetak godina ne piju vodu. Radim u javnom sektoru. Lično sam zapušio usta nekim kolegama pre par meseci. Većina priča o nekim ogromnim platama koje smo imali. A meni pukne film i lepo pronađem platne liste koje uredno čuvam. Od 2007god do danas, pa na sajtu narodne banke po datumu pronađem koliki je evro bio na dan plata, pa su mnogi jedva poverovali da su im tad plate iste ko sad. Varijacija 50 evra gore dole konstantna u proteklih 10 godina.

Zbunjen

pre 6 godina

cekaj, sta bi sa onim najvecim rastom u regionu?! kako to sad da cak i Bosna ima duplo veci rast za prvih 6 meseci od Srbije (2,7%vs.1,3 nasih%)?!

Gladni smo

pre 6 godina

Ovaj pusti ovu traku na svakih 6 meseci. A predsednice, jel povecanje vezujete za evro i potrosacku korpu ili za dinar? Meni su 25.000 din 2012. kada ste dosli na vlast bili mnogo veci nego sada 2017. 30.000 dinara.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kako rece i prosli put: " Ne pricamo vise od 1-2 % kao pre dve godine, niti od 4-5% prosle godine... sada pricamo o 8,9,10% do kraja godine...'
I ta godina se zavrsila i opet nista. Kao i prosle...Od promena plata i penzija i dalje stoji samo ono smanjenje od pre par godina...I opet cete da glasate za njega? Ma, jel' vi mene zavitlavate?!

Marija

pre 6 godina

Za one koji veruju da do kraja godine isticu zakoni o smanjenju penzija i plata, losa vest. Ne isticu. U konacnom tekstu zakona nigde se ne spominje datum do kada vazi. Slobodno proverite na sajtu Skupstine. Ovo je trajno umanjenje!

Neko iz mase

pre 6 godina

2011 mi je prva plata oko 43000 sto je uz par povećanja i napredovanja stiglo do nekih 500€.
sad kad živimo nikad bolje plata mi je oko 405 evra.
Da bi mi bila veća nego ikad trebalo bi da poraste za 25% - znači nikad.
btw, nauka je u pitanju.

Radovan III

pre 6 godina

Odakle ovoliki "suficit". Pa, moja supruga je državni službenik u unutrašnjosti. U martu je putovala službeno u Beograd(inače bez ikakve potrebe). Dnevnica 150 din+karta, što je negde oko 1500.din. To je platila iz svog džepa(plata 45000, 7. stepen). Još joj nije isplaćeno. E sad koliko je ovakvih neisplaćenih putovanja od početka godine. I ko zna kada će platiti.
Drugi primer: hiljade penzionera su dobile obaveštenje da su godinama primali veću penziju i da moraju da vrate. Iznosi su oko 2000 pa naviše( moja komšinka tačno 3960din).Sve ove cifre i ko zna još kakve se knjiže kao suficit bez realne osnove.

Nekokozna

pre 6 godina

Bilo bi dobro da saznamo strukturu tog suficita.Koliki je u njemu iznos dospelih a neplacenih obaveza drzave,koliko su javna preduzeca uplatila akontacione dividende, i time sebe lisila sredstava za razvoj,investicije...Koliko novca je preostalo u budzetu koji je trebao,a nije utrosen na kapital.investicije.....na povracaj PDV-a...
Svako povecanje plata jav.sektoru preko procenta rasta BDP eventualno uvecanog za stepen inflacije, znacilo bi jedenje sopstvene supstance, odnosno delenje nezaradjenog! Rast BDP-a u ovoj godini tesko moze da bude veci od 2%, i inflacija priblizno isto toliko, pa bi razumno povecanje moglo biti od 2-4% max!

Alexandro

pre 6 godina

Bolje smanji budzet, tj uzimanje od svih ljudi, rastereti ljude. Tada bi im umesto 500 evra bilo potrebno mesecno 400 evra jer bi sve bilo jeftinije. Ovako ce povecanje dobiti samo oni koji prihoduju od drzave. Sto veci budzet to vece opterecenje svih gradjana.

Grut

pre 6 godina

U 2011 moja plata 38.000, sada 27.000, isti posao, isto sve. Jednom mi smanjivali 10%, jednom ostatak do te razlike jer sam "nepodoban", kao smanjili obim posla a imam ga vise, jer novi nekvalifikovani "strucnjaci" u opštini ne znaju svoj posao. Bilo nas 2 na tim poslovima u 2010, sada nas ima 5, ostali sa vecim platama a trojica ne znaju sta da rade od dosade, jer se u posao ne razumeju i ne mešaju se.
U evre da ne racunam razliku.
10% povecanja? Super.
Sin mi sad kreće na fakultet... poslao sam ga u inostranstvo.
Idem i ja, jos nesto samo da zavrsim, za najvise godinu dana - ĆAO! :)
Nismo svi budale da trpimo ove nesposobne na vlasti i bedu, sve je skoro isto kao devedesetih, ono što još slučajno nije, biće veoma brzo.

Stanislsv Djordjevic

pre 6 godina

Треба да престане са неистинама , има нас старијих који памтимо далеко боља времена . Биле су веће, плате , пре него што је дошао на власт , нетреба да повећава ни плате ни пензије , већ да назовемо правим именом , само да грабисти врати оно што је отео и да тако способан врати трошкове на ниво , када је, дошао на власт . Треба једном стати са лажима , доста је било !

Neko ko zna

pre 6 godina

Sva ova povećanja se računaju na osnovicu pre umanjenja, a zakon i pored toga što je umanjio penzije i plate priznaje njihovu visinu pre umanjenja. To znači da će se neka od sledećih vlasti žestoko opeći jer će morati da vrati razliku za svo vreme trajanja umanjenja, naravno uvećanu za kamatu. Tako da će sve to zajedno predstavljati najskuplji kredit u novijoj istoriji Srbije (poslednjih 30 godina).Naravno kada se donese odluka o vraćanju umanjenja i svega ostalog, što će država moći da reguliše i na rate, moraće se isplaćivati i plate i penzije u punom iznosu od pre smanjenja sa svim uvećanjima. Što znači da nam je u narednih 4-5 godina potreban godišnji rast BDP od oko 10-15%,za izbegavanje bankrota. Srećno nam bilo.

Paradajz turista

pre 6 godina

Da bi imali standard kao pre
10 godina, neophodno je
povećanje od 150%.Sve je duplo
skuplje nego tada, a državi da
platiš račune i poreze troduplo.

štangla

pre 6 godina

Povećanje plata parazitima birokratskim, smanjite namete privatnicima da i mi možemo malo da odahnemo i da povećamo plate našim radnicima.
Sramota, ovu državu brine samo glasačko telo stranke na vlasti tj. javni sektor.

komentar

pre 6 godina

POSAO političara je da vodi razumnu politiku i tako dalje.
Dakle koliki je učinak njihovog posla? srednja vrednost plate.
Iz toga proizilazi da bi plate političara trebale da budu srazmerne njihovom učinku dakle 400e maksimalno jer je to njihov učinak.

JankoRaska

pre 6 godina

Ako se nekome ne svidja standard u javnom sektoru, sta ga sprecava da ide u privatni sektor? Vi bar znate da cete primiti platu u toku meseca. Ja cekam april i maj iz bivsse firme, pa ne strajkujem ispred vlade. Sa 800.000 trutova u javnom sektoru, pravo je cudo da nismo na nivou podsaharske Afrike.Ja sam zadnjih 7 godina kod privatnika, a imam 27 godina.Ne moze nas pola miliona u privatnom sektoru da izdrzi teret od 6,5 miliona ljudi. Svedska bi pukla kao oblanda, a kamoli zemlja koja je izasla iz desetogodinjeg ratovanja.

boca

pre 6 godina

Svima u javnom sektoru treba skinuti plate bar 10% kako rade dosta je i ovo što primaju ali zato pod hitno treba povećati penzije jer su primanja penzionera dno svih dna,bruka belosvetska.

marko

pre 6 godina

Cudna matematika?!!? Skines ljudima 10%,vratis im 8% i narod na taj nacin ima drasticno vece plate? Treba u to verovati ako predsednik tako kaze!

Dragan

pre 6 godina

Takozvani privredni rast Srbije od 2.5% je najmanji u regionu a samim tim i u Evropi.
Predsednik uporno izbegava da prizna i to da je taj "rast" zasnovan gotovo iskljucivo na otimanju od naroda!

Sole

pre 6 godina

Jel to povecanje plata od 10% rezultat najnizeg rasta BDP-a u regionu u prva dva kvartala? Ili je to mozda zato sto su od Srbije u Evropi samo Moldavija i BiH gore po pitanju konkurentnosti privrede (Svetski Ekonomski Forum)? Ili je to zato sto se nista nije uradilo po pitanju partijskog zaposljavanja, pravne drzave, korupcije, itd.? Ili je to povecanje plata praceno smanjenim interesovanjem investitora u Srbiji ove godine (Svetska Banka)?

Predrag

pre 6 godina

Vi sto pisete da vam je plata ovolika ili onolika niste u pravu ni 1%. U to sto vi nazivate platom spada: licni dohodak, topli obrok, prevoz, regres, prekovremeni rad, rad nedeljom, nocni rad,drzavni praznici itd (da ne nabrajam vise oduzilo bi se). Ukratko, "plata" od 45.000 je cirka 26-28.000, sve ostalo do 45.000 je ovo sto sam nabrojao.
Mladi na zalost nisu imali tu srecu da zive u nekom srecnijem vremenu pa i ne znaju, ali starije generacije itekako dobro znaju da ranije kad se primi plata i uz platu sve ono sto sam gore nabrojao, 'ladno se islo na more porodicno po mesec dana i kad se vratimo kuci, primimo narednu platu i nastavimo da zivimo kao da nigde nismo isli...a sad? Pitam ja vas sve, a sad???

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece av pred izbore

pre 6 godina

Postovanje gospodine predsednice. Jel to krece izvoz onih mercedesa iz predizborne kampanje?

Ned Stark

pre 6 godina

@Voja Zato sto postoji jedna sitnica koja se zove inflacija. I druga sitnica - neogranicena marza. Pa nas trgovci deru kako stignu, cene se stalno povecavaju, a daju plate svojim zaposlenima kao da su cene na nivou iz 2006. E zato.

Pogledajte samo cenu osnovih namirnica - mleka, na primer. Koliko je porasla, u procentima, u poslednjih 10 godina. A koliko su porasle plate?
Ili, jednostavnije - koliko litara mleka ste mogli da kupite za platu iz 2008. i iz 2017.?

Slobodan

pre 6 godina

Cak i da poveca za 20% nece biti na nivou iz 2012 jer su umedjuvremenu cene porasle a standard gradjana pao zbog dodatno uvedenih nameta,tako da neznam kako misli da plate budu nikad vece,jedini odgovor bi mogao biti da on ne misli na sve gradjane mozda misli na policiju,poslanike i vladu srbije, ostali bi mogli da osete boljitak jedino sa 50% povecanja i vise ali to nije realno i dalje ce nasa omladina ici van zemlje iskreno neosudjujem ih vec naprotiv ...

Ljubica

pre 6 godina

Koji mitoman!!!!! Kako ce da vrati ono sto je smanjio i da poveca? Tada je donet zakon koji prestaje da vazi krajem novembra mislim, istekom roka za koji je donet. I za zaposlene i za penzionere. Ajd da malo pricamo o tome....

Boža Rokfelerović

pre 6 godina

Opet najveće povećanje ikad? Ovim tempom ja uskoro neću imati mesta gde da držim tolike pare. Uzgred, otkad se u Srbiji predsednik bavi platama?

Paul Kersey

pre 6 godina

Ako nekome skineš 10%, on ima 90% svoje nekadašnje plate. Kada mu tu smanjenu platu povećaš za 10%, on ima 99% svoje nekadašnje plate. Ako se plata poveća za 8% ili 9%, onda još manje. Dakle, predsednik/premijer nije baš dobar u matematici, ili svesno pogrešno obećava veće plate nego ikad.

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Najvece ikada? Koliko je to? Kolika su primanja nastavnika u skolama? Kolika su primanja medicinskog osoblja? Kolika su primanja radnika u komunalnim sluzbama? Kolika su primanja radnika u vecim fabrikama kao sto je na primer Fiat? E to je prosek plate u Srbiji. A posto znamo da ona nisu veca od 50 hiljada dinara, a cesto nisu ni iznad 40, onda dodjemo do racunice da je prosek malo manje od 400eur. Slovenija preko 1000 eur prosek. Hrvatska blizu 800eur, Crna Gora preko 500eur. U CG sam bio ovog leta. Cene manje nego u Srbiji za potrosaca. Kada budu rekli da su nam plate najmanje u regionu, tada cu poceti da verujem da ce nam biti bolje

Simpo

pre 6 godina

Sto puta izgovorena laž postaje istina,ja nikad gore nisam živeo nego sada ,platu primam iz dva dela i traje nekoliko dana dok ne poplaćam račune i jedva da stigne za hranu,a inače radim u naj uspešnijem preduzeću u Srbiji ,odeću kupujem na buvljaku a za nameštaj to bog zna kad će imati para.Ako se sećate 10 maraka je bila para a 100 kada imaš bio si gazda a sada 100e ne vrede ništa tako da i ova moja plata od par stotina evra ne vredi ništa jedna obična nula,tako da i povećenje od 10 posto je 0x10 matematika kaže opet je 0.Pa onda nemojmo se čuditi što nam mladost beži iz Srbije.

Pero

pre 6 godina

@Gradjanin pokojni: vrednost izražena u novcu ima svoju vremensku dimenziju. Ako si 2004. godine imao 330 evra platu to ne znači da bi i danas trebalo da imaš toliku. Da bi zadržao istu kupovnu moć u zemljama evrozone ti bi danas trebalo da imaš preko 400 evra. Evo šta kaže jedan sajt: The equivalent of 330 EUR on 21 August 2004 is 404.45 EUR on 21 August 2017. Znači da si u evrozoni ostao kratak 154,45 evra. Ali u normalnoj zemlji plate vremenom rastu više nego inflacija. Plus kod nas je inflacija bila veća kad se pogleda vrednost u evrima. Od tada su porezi porasli, osiguranja, kamate, registracije, polaganje vožnje i gomila troškova koja u evrozoni nije ni približno toliko rasla.

Jovan

pre 6 godina

Inače još malo pa ćemo poljubiti dno. Za prvu polovinu godine rast BDP-a nam je 1.3% što je najniži rast u Regionu i u Evropi. Pretposlednja država na listi je BiH sa 2.7%, Slovenija 5%, Rumunija 5.7%, Crna Gora 4%...
Suficit postoji, ali iz kojih izvora - akcize, visoki porezi pre svega na nekretnine, 10% od penzija i plata, razno razne visoke takse za sve i svašta.

Ns

pre 6 godina

Ove godine 31.12. ističe zakon o privremenom uređivanju plata i penzija znači da bi trebalo da nema više skidanja 10% sa plata i penzija, no hoće li to biti tako ili će presvetli da produži taj zakon na još godinu ili dve, šta mislite.. ?

adonai

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi kukate? Ko vas tera da radite za minimalac? Znate svi dobro da se ljudi u ovoj zemlji tretiraju kao robovi. Zasto ste robovi?
Ovaj covek vam nije nista kriv. On se borio svim silama da dodje na mesto na kom je sada. Nije birao sredstva da dodje do cilja. Ako vi od njega ocekujete da nesto uradi za vas ili bilo koga drugog, onda se grdno varate ili ste naivni. Nismo mi normalna zemlja da imamo i normalne politicare.

alo

pre 6 godina

Ovo već liči na prekoračenje ovlašćenja od strane predsednika države. Ne sećam se da je Toma često pričao o ekonomiji države. Ovakve izjave treba da dođu od vlade!

Bob

pre 6 godina

Radim kao radnik obezbedjenja sa licencom. Placen sam 130 dinara po satu. Bio bih zadovoljan i kad bi ste moje poslodavce naterali da mi placaju nocni rad, prekovremeno, rad na praznik, slavu, putne troskove ostalo sto mi sleduje po zakonu. Tako da mi tvoje povecanje minimalca od 1800 dinara ne bi ni trebalo.

Marija

pre 6 godina

Za one koji veruju da do kraja godine isticu zakoni o smanjenju penzija i plata, losa vest. Ne isticu. U konacnom tekstu zakona nigde se ne spominje datum do kada vazi. Slobodno proverite na sajtu Skupstine. Ovo je trajno umanjenje!

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kao republički inspektor sa fakultetom i specijalizacijom imam 43500 din platu. Mlađe kolege daju otkaz, starije kolege se penzionišu a nove ne primaju.Nas nekolicina ne može da postigne sve da uradi a radimo svaki vikend što nije plaćeno. Korumpiran nisam. Država puca po svim šavovima A mi slušamo bajke.....T

Keka

pre 6 godina

Xaxaxa...pa meni je plata pre 10 godina bila oko 550e a cene su bile duplo nize. Od kada su ovi na vlasti, Srbija je pocela ubrzano da umire i propada, mladu beze iz zemlje a ovde ostaje pustos. Ovo su price za malu decu

iskreno

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?

štangla

pre 6 godina

Povećanje plata parazitima birokratskim, smanjite namete privatnicima da i mi možemo malo da odahnemo i da povećamo plate našim radnicima.
Sramota, ovu državu brine samo glasačko telo stranke na vlasti tj. javni sektor.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kako rece i prosli put: " Ne pricamo vise od 1-2 % kao pre dve godine, niti od 4-5% prosle godine... sada pricamo o 8,9,10% do kraja godine...'
I ta godina se zavrsila i opet nista. Kao i prosle...Od promena plata i penzija i dalje stoji samo ono smanjenje od pre par godina...I opet cete da glasate za njega? Ma, jel' vi mene zavitlavate?!

Alexandar

pre 6 godina

Jedna od najlepsih vesti koju sam cuo ovih dana.. Da Srbija doceka i taj dan da se plate povecaju, da idu gore, da se oseti to kod ljudi, a ne da sve ide gore, cene i sve, a plate iste.. Samo sa ovakvom vlascu i sa ovakvim presednikom to moze da se desi.. Stvarno idemo ka boljoj buducnosti i to koracamo krupnim koracima.

Gradjanin pokojni

pre 6 godina

2004-e sam imao platu 330€. Danas, tu veću nego ikad, dobijem tek 250€. Tada sam opusteno isao na more, sad jedva da poplacam racune i obezbedim hranu.

ej bre

pre 6 godina

Kapira li ovaj da ce drzava kad tad morati da vrati penzionerima ukradeno? Penzije ne smeju da se smanjuju! To je steceno pravo. Da je pravde zbog ovoga bi morao da guli krompir u nekom zatvoru. Doneo si nezakonit akt? Mars u zatvor i ti i svi tvoji drugovi i saucesnici u pljacki.

laki78

pre 6 godina

Predsednik u skladu sa Ustavom Republike Srbije i drugim pozitivnim propisima ima ista ovlašćenja pri određivanju osnovice za obračun i isplatu plata u javnim službama kao i kafe kuvarica na aerodromu.Dakle ne mešaj se u ono što ti nije posao predsedniče i radi posao za koji si plaćen.Sa druge strane ni od tolikog povećanja nema ništa jer rast nije dovoljan i neće prebaciti 2% kako stvari stoje a tu će se pojaviti veliki zli MMF koji mu ako neće dati toliko povećanje a on je kao hteo da ga da.

Jordanka

pre 6 godina

Auuuu koji lazov!!!
Neverovatan covek.
Aman covece vrati prvo ljudima sto si uzeo pa onda pricaj o povecanju plata i penzija. Pod izgovorom lose ekonomske situacije u svetu uzeo si ljudima od plate i penzionerima od penzije I NISI VRATIO!!!

masa

pre 6 godina

to prica od marta i izbora. prvo je bilo -za par meseci, sad je pocetsk iduce godine. izlazes narod i samo odlazes lazi. njegovi bezubi su vec zaboravili pricu od pre 6 meseci. za njih je ovo novo i eto razloga da mu opet daju glasove

Nekokozna

pre 6 godina

Bilo bi dobro da saznamo strukturu tog suficita.Koliki je u njemu iznos dospelih a neplacenih obaveza drzave,koliko su javna preduzeca uplatila akontacione dividende, i time sebe lisila sredstava za razvoj,investicije...Koliko novca je preostalo u budzetu koji je trebao,a nije utrosen na kapital.investicije.....na povracaj PDV-a...
Svako povecanje plata jav.sektoru preko procenta rasta BDP eventualno uvecanog za stepen inflacije, znacilo bi jedenje sopstvene supstance, odnosno delenje nezaradjenog! Rast BDP-a u ovoj godini tesko moze da bude veci od 2%, i inflacija priblizno isto toliko, pa bi razumno povecanje moglo biti od 2-4% max!

Radovan III

pre 6 godina

Odakle ovoliki "suficit". Pa, moja supruga je državni službenik u unutrašnjosti. U martu je putovala službeno u Beograd(inače bez ikakve potrebe). Dnevnica 150 din+karta, što je negde oko 1500.din. To je platila iz svog džepa(plata 45000, 7. stepen). Još joj nije isplaćeno. E sad koliko je ovakvih neisplaćenih putovanja od početka godine. I ko zna kada će platiti.
Drugi primer: hiljade penzionera su dobile obaveštenje da su godinama primali veću penziju i da moraju da vrate. Iznosi su oko 2000 pa naviše( moja komšinka tačno 3960din).Sve ove cifre i ko zna još kakve se knjiže kao suficit bez realne osnove.

skocko

pre 6 godina

Ja vozim hitnu pomoc danonoćno i imam fakultet a plata mi je verovali ili ne 25000 din sa prevozom..... A ovaj prica o suficitu nikad vecem u istoriji a ja se barim u kombiju sa pacijentima koji su pravi heroji jer klima ne radi u 90% saniteta na 40 stepeni..... I onda kaze da mi nikad bolje nije bilo.....

Alexandro

pre 6 godina

Bolje smanji budzet, tj uzimanje od svih ljudi, rastereti ljude. Tada bi im umesto 500 evra bilo potrebno mesecno 400 evra jer bi sve bilo jeftinije. Ovako ce povecanje dobiti samo oni koji prihoduju od drzave. Sto veci budzet to vece opterecenje svih gradjana.

Lopata a nisam Toma

pre 6 godina

E, moj Vucicu!

Radim u jakoj drzavnoj instituciji u kojoj je odnos izmedju NAJVISE i NAJNIZE ZARADE 1:20.

Bajo moj! Radimo isti posao, sa istim fakultetom, samo ovi koji su tvoji imaju po deset puta vise. A njihov posao, naravno, radim ja i nesrecnici meni slicni...

To ti meni objasni: zasto su ti tolike socijalne razlike u zemlji? A tih mojih 1% poklanjam tebi.

I kako rece Brnabicka: povecacemo BDP KOPANJEM KANALA!

marsovac

pre 6 godina

srbija je ZVANIČNO najsiromašnija zemlja u evropi, sa najmanjim rastom BDPa, pretposlednji na listi je BDP sa DUPLO većim rastom od našeg... ja ne znam šta bi crnje moglo da se zamisli... a da, možda RAT!!? glasajte da vam bude JOŠ bolje...

JankoRaska

pre 6 godina

Ako se nekome ne svidja standard u javnom sektoru, sta ga sprecava da ide u privatni sektor? Vi bar znate da cete primiti platu u toku meseca. Ja cekam april i maj iz bivsse firme, pa ne strajkujem ispred vlade. Sa 800.000 trutova u javnom sektoru, pravo je cudo da nismo na nivou podsaharske Afrike.Ja sam zadnjih 7 godina kod privatnika, a imam 27 godina.Ne moze nas pola miliona u privatnom sektoru da izdrzi teret od 6,5 miliona ljudi. Svedska bi pukla kao oblanda, a kamoli zemlja koja je izasla iz desetogodinjeg ratovanja.

Neko iz mase

pre 6 godina

2011 mi je prva plata oko 43000 sto je uz par povećanja i napredovanja stiglo do nekih 500€.
sad kad živimo nikad bolje plata mi je oko 405 evra.
Da bi mi bila veća nego ikad trebalo bi da poraste za 25% - znači nikad.
btw, nauka je u pitanju.

Gladni smo

pre 6 godina

Ovaj pusti ovu traku na svakih 6 meseci. A predsednice, jel povecanje vezujete za evro i potrosacku korpu ili za dinar? Meni su 25.000 din 2012. kada ste dosli na vlast bili mnogo veci nego sada 2017. 30.000 dinara.

cakala47

pre 6 godina

imam 29 hiljada? ozenjen sam zivim ko podstanar,zena radi ima isto tako 32 hiljade,nemamo dece imamo 40 god! Gomila ima istu ili slicnu pricu! 28 hiljada su mi dazbine i stanarina! radim plus ko konobar za 7 hiljada dve tezge mesecno! imam samo 5 sl dana mesecno! crkavam radeci a zasta i dokle? Mrzim politiku i srbiju jer je prokleta! Umiremo mladi zbog njih!

Stanislsv Djordjevic

pre 6 godina

Треба да престане са неистинама , има нас старијих који памтимо далеко боља времена . Биле су веће, плате , пре него што је дошао на власт , нетреба да повећава ни плате ни пензије , већ да назовемо правим именом , само да грабисти врати оно што је отео и да тако способан врати трошкове на ниво , када је, дошао на власт . Треба једном стати са лажима , доста је било !

boca

pre 6 godina

Svima u javnom sektoru treba skinuti plate bar 10% kako rade dosta je i ovo što primaju ali zato pod hitno treba povećati penzije jer su primanja penzionera dno svih dna,bruka belosvetska.

Neko ko zna

pre 6 godina

Sva ova povećanja se računaju na osnovicu pre umanjenja, a zakon i pored toga što je umanjio penzije i plate priznaje njihovu visinu pre umanjenja. To znači da će se neka od sledećih vlasti žestoko opeći jer će morati da vrati razliku za svo vreme trajanja umanjenja, naravno uvećanu za kamatu. Tako da će sve to zajedno predstavljati najskuplji kredit u novijoj istoriji Srbije (poslednjih 30 godina).Naravno kada se donese odluka o vraćanju umanjenja i svega ostalog, što će država moći da reguliše i na rate, moraće se isplaćivati i plate i penzije u punom iznosu od pre smanjenja sa svim uvećanjima. Što znači da nam je u narednih 4-5 godina potreban godišnji rast BDP od oko 10-15%,za izbegavanje bankrota. Srećno nam bilo.

Zbunjen

pre 6 godina

cekaj, sta bi sa onim najvecim rastom u regionu?! kako to sad da cak i Bosna ima duplo veci rast za prvih 6 meseci od Srbije (2,7%vs.1,3 nasih%)?!

Grut

pre 6 godina

U 2011 moja plata 38.000, sada 27.000, isti posao, isto sve. Jednom mi smanjivali 10%, jednom ostatak do te razlike jer sam "nepodoban", kao smanjili obim posla a imam ga vise, jer novi nekvalifikovani "strucnjaci" u opštini ne znaju svoj posao. Bilo nas 2 na tim poslovima u 2010, sada nas ima 5, ostali sa vecim platama a trojica ne znaju sta da rade od dosade, jer se u posao ne razumeju i ne mešaju se.
U evre da ne racunam razliku.
10% povecanja? Super.
Sin mi sad kreće na fakultet... poslao sam ga u inostranstvo.
Idem i ja, jos nesto samo da zavrsim, za najvise godinu dana - ĆAO! :)
Nismo svi budale da trpimo ove nesposobne na vlasti i bedu, sve je skoro isto kao devedesetih, ono što još slučajno nije, biće veoma brzo.

Paradajz turista

pre 6 godina

Da bi imali standard kao pre
10 godina, neophodno je
povećanje od 150%.Sve je duplo
skuplje nego tada, a državi da
platiš račune i poreze troduplo.

komentar

pre 6 godina

POSAO političara je da vodi razumnu politiku i tako dalje.
Dakle koliki je učinak njihovog posla? srednja vrednost plate.
Iz toga proizilazi da bi plate političara trebale da budu srazmerne njihovom učinku dakle 400e maksimalno jer je to njihov učinak.

ja

pre 6 godina

Ne može on sve pored vas takvih negativnih. Sve što uradi vi mu pokvarite. Umesto da budete srećni što ga imamo vi ga pljujete, sram vas bilo. A, posla ima, samo ste vi navikli da platu dobijete, ne da je zaradite.

Ned Stark

pre 6 godina

@Voja Zato sto postoji jedna sitnica koja se zove inflacija. I druga sitnica - neogranicena marza. Pa nas trgovci deru kako stignu, cene se stalno povecavaju, a daju plate svojim zaposlenima kao da su cene na nivou iz 2006. E zato.

Pogledajte samo cenu osnovih namirnica - mleka, na primer. Koliko je porasla, u procentima, u poslednjih 10 godina. A koliko su porasle plate?
Ili, jednostavnije - koliko litara mleka ste mogli da kupite za platu iz 2008. i iz 2017.?

Sole

pre 6 godina

Jel to povecanje plata od 10% rezultat najnizeg rasta BDP-a u regionu u prva dva kvartala? Ili je to mozda zato sto su od Srbije u Evropi samo Moldavija i BiH gore po pitanju konkurentnosti privrede (Svetski Ekonomski Forum)? Ili je to zato sto se nista nije uradilo po pitanju partijskog zaposljavanja, pravne drzave, korupcije, itd.? Ili je to povecanje plata praceno smanjenim interesovanjem investitora u Srbiji ove godine (Svetska Banka)?

Slobodan

pre 6 godina

Cak i da poveca za 20% nece biti na nivou iz 2012 jer su umedjuvremenu cene porasle a standard gradjana pao zbog dodatno uvedenih nameta,tako da neznam kako misli da plate budu nikad vece,jedini odgovor bi mogao biti da on ne misli na sve gradjane mozda misli na policiju,poslanike i vladu srbije, ostali bi mogli da osete boljitak jedino sa 50% povecanja i vise ali to nije realno i dalje ce nasa omladina ici van zemlje iskreno neosudjujem ih vec naprotiv ...

Dragan

pre 6 godina

Takozvani privredni rast Srbije od 2.5% je najmanji u regionu a samim tim i u Evropi.
Predsednik uporno izbegava da prizna i to da je taj "rast" zasnovan gotovo iskljucivo na otimanju od naroda!

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece av pred izbore

pre 6 godina

Postovanje gospodine predsednice. Jel to krece izvoz onih mercedesa iz predizborne kampanje?

Predrag

pre 6 godina

Vi sto pisete da vam je plata ovolika ili onolika niste u pravu ni 1%. U to sto vi nazivate platom spada: licni dohodak, topli obrok, prevoz, regres, prekovremeni rad, rad nedeljom, nocni rad,drzavni praznici itd (da ne nabrajam vise oduzilo bi se). Ukratko, "plata" od 45.000 je cirka 26-28.000, sve ostalo do 45.000 je ovo sto sam nabrojao.
Mladi na zalost nisu imali tu srecu da zive u nekom srecnijem vremenu pa i ne znaju, ali starije generacije itekako dobro znaju da ranije kad se primi plata i uz platu sve ono sto sam gore nabrojao, 'ladno se islo na more porodicno po mesec dana i kad se vratimo kuci, primimo narednu platu i nastavimo da zivimo kao da nigde nismo isli...a sad? Pitam ja vas sve, a sad???

Mik

pre 6 godina

2012 godine sam imao platu 64 hiljade dinara što je bilo 600 evra , u međuvremenu su mi smanjili platu 10% i minuli rad i trenutno je 55 hiljada što je oko 450 evra. U dinarima 9 hiljada I nije toliko ali realno plata mi je manja za 150 evra zbog pada kursa dinara. E sad neko da mi objasni kako je 450 veće od 600 evra?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (iskreno, 21. avgust 2017 14:53)

Samo je u januaru 2012. godine, to bilo 600 evra, a već u maju iste godine 470 evra! U maju te godine dinar je bio 118 dinara, možeš se i podsetiti na netu, ako si već kratkog pamćenja... Toliko ti je i sada... Ako radiš u nekoj od uprava, nisu ti povećavali u međuvremenu, nakon smanjenja, dok nekima drugima u javnom sektoru jesu... nekima 2%,5%,... e njima će biti veća nego tada kad je smanjena... a i kada je smanjena, dinar je bio slabiji nego sada! I generalno veći je minimalac... opet nije nešto, ali je veći. Eto, ja vidim onu drugu stranu medalje !

marko

pre 6 godina

Cudna matematika?!!? Skines ljudima 10%,vratis im 8% i narod na taj nacin ima drasticno vece plate? Treba u to verovati ako predsednik tako kaze!

Voja

pre 6 godina

@iskreno
Zasto racunate platu u evrima? Ako vam je plata u dinarima, niste nista izgubili, izgubili su oni (zbog kursa) koji plate primaju u stranoj valuti.

Ljubica

pre 6 godina

Koji mitoman!!!!! Kako ce da vrati ono sto je smanjio i da poveca? Tada je donet zakon koji prestaje da vazi krajem novembra mislim, istekom roka za koji je donet. I za zaposlene i za penzionere. Ajd da malo pricamo o tome....

Nebitan

pre 6 godina

A ta kukanja kako su neki imali mnogo velike plate pre desetak godina ne piju vodu. Radim u javnom sektoru. Lično sam zapušio usta nekim kolegama pre par meseci. Većina priča o nekim ogromnim platama koje smo imali. A meni pukne film i lepo pronađem platne liste koje uredno čuvam. Od 2007god do danas, pa na sajtu narodne banke po datumu pronađem koliki je evro bio na dan plata, pa su mnogi jedva poverovali da su im tad plate iste ko sad. Varijacija 50 evra gore dole konstantna u proteklih 10 godina.