Ponedeljak, 14.08.2017.

21:25

Žestoka polemika Novosađanke i Šarčevića / VIDEO

Obrazovanje u Srbiji nikada nije bilo besplatno, jer kroz poreze, građani ipak na kraju sve plate, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: B92

Žestoka polemika Novosaðanke i Šarèeviæa / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Trovach

pre 6 godina

@Komša...70- ih i 80-ih godina (za dalje ne znam) u nasoj OŠ su se nasledjivali udzbenici od prethodnih generacija, pa cak i radni zadaci koje smo bili duzni pisati grafitnom olovkom, bez preteranog pritiskanja, da bismo ih sve, na kraju godine, gumicom mogli obrisati. Udzbenike smo morali cuvati, da bi ih i mladji nasledili, a ako bi bili jako osteceni, ili izgubljeni, tek tada bi roditelji placali vrednost novog (sto je jos uvek bolje od kupovine svih novih udzbenika, koji ce sluziti samo jednu godinu). Za potrebe Likovnog i Tehnickog roditelji su placali odredjenu sumu, dok su u drugim skolama ucenici sa sobom nosili bojice, cetkice, sperploce smirgle... Na ovaj nacin se materijal racionalnije koristio, a mi smo ga uvek imali na raspolaganju, u pitanju je OŠ iz Subotice.

Komša

pre 6 godina

U Srbiji bi morala da bude obavezna osnovna i srednja škola.I besplatna.Besplatna u pravom smislu reči - potpuno ista šansa za svako dete.
Za osnovnu isti udžbenici,da može da ih koristi više generacija a ne godine štampaju novi zbog honorara autora i profita izdavača.Ne da ne možeš da ostaviš udžbenik starineg deteta mladjem,nego su toliko neprilagodjneni potrebama nastave da učiteljice već od deugog osnovne dele skripte deci sastavljajući tako udžbenik od nekoliko postojećih.

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Jos zena sa njim polemise o cisto egzistencijalnom pitanju. Sve i da nije imala takta, ministar je morao da je saslusa. Kupovina knjiga za mnoge roditelje predstavlja veliki trosak, mnogi nisu u stanju da ih kupe za svoju decu. Pricamo o knjigama za skolu a ne o modnim detaljima ili nekim drugim luksuznim stvarima.
Ovi na vlasti uvek tako razgovaraju, o svim temama, bez izuzetka. To je taj manir, to je ta genetska crta. Napadno, agresivno, bezobrazno, neargumentovano. Samo sto su sada poceli jos vise i bezobzirnije da lazu. Gleda te u oci i laze, ubedjuje te da ti je bolje, ljuti se na svako postavljeno pitanje, smeta im narod, ... Ostace veca rupa u sistemu nakon Vucica nego nakon Milosevica.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Како је њих лако избацити из такта? Овај министар образовања чак ни потпитање не може да поднесе!??? Браво Ана Брнабић на избору министара!

Aman!

pre 6 godina

Strašno! I ovo "sluga naroda"?

Pa dajte, Vučiću, zar ne može to bolje od prostaka, ikebana, nesnađenih i neišmirglanih?

Molim Vas, pa nije Srbija praistorijska zajednica pa da njome upravljate neandertalcima!

Spustili smo kriterijume da nema gde više - pa dajte neke makar malo pristojnije!

matori

pre 6 godina

@ Ono kada običan gradjanin obavlja bolje posao od novinara.
(Bika, 14. avgust 2017 21:52)

novinar je dobio pitanja.....
a građanin pita ono što ga muči....

PAN DE MI JA!!

pre 6 godina

Poznata škola Vučićeva. Ima mnogo sledbenika, a tu su između ostalih: Vulin-Julin, Kale brdo, Pijani Marjan, Ne baždareni Martinović. Da nastavim?Toliko za večeras radi mirnog sna. Inače bi bilo previše BABAROGA i noćnih mora!!

Kvante

pre 6 godina

Jedno je kada kroz poreze svi plaćaju za školstvo a drugo kada studenti i njihovi roditelji plaćaju studije. Svi oni koji se sada zalažu za plaćanje studija su svojevremeno studirali besplatno odnosno o trošku države. Ako hoće pare neka lepo napuste svoje katedre i izađu na tržište sa privatnim biznisom a ne da nam uvode kapitalizam u državno školstvo.

Borka

pre 6 godina

Da je ovo cuo Mekalister, ne znam sta bi Vucicu rekao. Da li da mu preporuci sa takvim ministrom da Srbija ide u Evropsku uniju? Ministar je primer svim generacijama koje treba da dobiju diplome za vreme njegovog ministrovanja.

mitjko

pre 6 godina

besplatni udžbenici za 18500 din. i besplatne uniforme za 7000-8000. sve za dž ... za ministra ... za rajin džep nikada ništa nije i neće biti besplatno. ministre, debelo si ugazio u blato.

Soko

pre 6 godina

Ministar nije pionir ali jeste cinovnik koji radi za gradjane i ima da odgovara na pitanja onih za koje radi. Bravo za zainteresovanu gradjanku.

s.

pre 6 godina

Šarčević bi mogao da pogleda u rečniku značenje reči "ministar".
Za početak...
I da zapamti da građani nisu drski, oni su njegovi poslodavci, oni ga plaćaju i da stoji mirno kada sa njima razgovara.
Sramota, ali šta očekivati od Vučićevog ministra...

malisa

pre 6 godina

Sto je najgore sa pravom joj je tako odgovorio.. Postavis pitanje i onda ga prekidas u sred odgovora.. I ne, nisam bot
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nmnj, 14. avgust 2017 21:33)
---
pa ako krene da laže u lice što ga ne bi prekinuo?

UdžbenikBiznis

pre 6 godina

Čovek je prosto navikao da autokratski upravlja svojom privatnim obrazovnim sistemom, pa misli da tako upravlja i čitavim javnim obrazovanjem, te mu stoga smetaju pitanja tričavih građana, koji ga doduše plaćaju i za koje bi, teoretski, trebao da radi i polaže im račune. Inače, novac je jako bitna stavka u celom sistemu "Ruđer Bošković" - jedna koleginica je radila u dotičnoj gimnaziji (za doduše 5/4 prosečne prosvetarske plate, uz očekivanje da radi i subotom i ... kad god zatreba), kaže da se kontrolni ponavljaju sve dok barem 95% učenika ne dobije 5, po logici - roditelji (fudbaleri, političari, biznismeni) su platili hiljade €, pa nastavnici samo treba da podele petice. Direktorka joj je uletala na čas i cepala kontrolne pred učenicima, uz dreku "kontrolni se ponavlja!". Doduše, NEKI roditelji su verovatno imali popust, jer ne mogu platiti visoku školarinu od skromne premijerske plate, ali zato je Šarčević, po zasluzi, došao na mesto ministra. Šalu na stranu, jasno je da školovanje ne može biti potpuno besplatno, ali mi Šarčević deluje kao glavna perjanica razmišljanja "nema diplome bez para, a ako IMAŠ para, NEMAŠ problema", što vodi degradaciji državnog školstva i promovisanju privatnih-skupih škola i fakulteta.

kole

pre 6 godina

Prave nas budalama, lazu, obecavaju, pricaju bajke u koje ni deca ne veruju, a kad im se neko obrati sa konkretnim pitanjem, glume male, uvredjene bogove kojima nista ne sme da se kaze. Kad padnu sa vlasti, istopi se taj bozanski oreol, pravdaju svoje postupke, prebacuju odgovornost za lose rezultate na najblize saradnike i sa svima na ulici rado ulaze u razgovor manji od makovog zrna.

Циник

pre 6 godina

Може му се.А кад би се наставник овако понео према ђачком родитељу, или не дај Боже, ученику, био би срећан да не изгуби посао. Јад и беда друштва и професије.

XXL

pre 6 godina

Dakle mi kao narod u državi imamo ministra prosvete koji prema građanima može da tera inat i bude drzak i može mu se jer oslikava vladajući Režim. U drugim državama NE bi sutra bio ministar jer bi odmah nakon te izjave dao još jednu da daje ostavku jer je bio drzak prema jednoj građanki. Ova je trebala biti srećna što joj je dozvolio da mu se obrati i za takve glasamo.

Ateist repa

pre 6 godina

Građanka: Odgovorite mi.
Ministar: Pa neću da vam odgovorim, eto.

Doktore, treba mi nešto protiv inata.
- evo uzmite ove tablete, tri puta po jedna.
E baš neću ! Eto.

Batalaka

pre 6 godina

Ne vredi , bato! Može i da liči na pristojnog čoveka, ali ispod čuči radikalska kultura, vaspitanje i ponašanje . I to je ministar, pa još prosvete! Žika Obretković naših dana.

Borka

pre 6 godina

Takav ministar ne zasluzuje sa prosvetnim radnikom da poprica jer je svaki od njega primerniji i vaspitaniji. Mi gradjani kao da smo ovce a da nas cobani vode.

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

"Odlican" kadar i uzor za ministra prosvete...kakva "plitka" reakcija, koliko god da je neko drzak, kao ministar treba da argumentovano koncipira odgovor a ovako samo bahatost isplivava."Kulturo eveme".

međusobno uvažavanje

pre 6 godina

"Jeste li vi muzičar?"
"Jesam!"
"Jeste?"
"Mislim , nisam!"
"Pa, jel jeste ili niste?"
"Drski ste, neću da vam odgovorim!"

Hahahahahahahaha, zemljo Srbijo!

Суза ми из ока ка'нула

pre 6 godina

Налетео човек на најчистији пример оне краљице малограђанштине и комплекса према Београду. Свака му част како је одреаговао.

Mexikanac Podrigo

pre 6 godina

Bravo ministre.Sramota šta ovi građani hoće . Malo im je što je vazduh džabe ,
malo im je što je budžet pun,malo im je što nam zdravstveni radnici beže u inostranstvo od opasnih pacijenata ,malo im je što svaki dan dobiju od vlasti bar 2-3 obećanja džabe i sad bi još da im država da i udžbenike džabe .E,gospođo ni kod babe nema džabe osim u slučaju ako je bakica strani investitor pa vam učini čast da vas zaposli da radite džabe .Narode nezahvalni sram vas bilo ,pa jel malo što imate čast da odvajate deo plate i penzije za spas budžeta .Ministre nađite vi sebi narod razumniji i bolji jer je ovaj nezahvalan i drzak ,i pazi ,pazi još bi džabe i decu u vrtiće i škole da šalje.

duudda

pre 6 godina

Ako je neko ministar u nekoj vladi neke drzave.... valjda je to vlada svih gradjana a to važi i za njene minustre ..... koji bi trebalo da su ministri i drskih gradjsna.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ko povata ove stvari oko besplatnih udžbenika svaka mu čast. Gospođa možda ima nekoliko đaka, možda je u teškoj materijalnoj situaciji i zato treba lepo objasniti. Ne opravdavam ni nju, ali gospodine Šarčeviću mora to malo bolje. Vi ste tu zbog naroda, a ne obrnuto.

doslov

pre 6 godina

Kakav predsednik/premijer, takav i ministar, takav i narod...sirotinja ovde nemoze ni da zivi, jer nas sadasnja vlast kao i 90tih tera na egzodus. Ako je postojala nada posle 2000.godine da ce biti nesto bolje, sad je nikad gore, cak ni hiperinflacija nije bila tako pogubna, jer sad beze i ljudi srednjih godina, a klinci ni ne razmisljaju, sem ako su clanovi SNS/SPS, a i oni ce uskoro da shvate da u ovom kavezu nema nikoga sem njima slicnih i da nece biti doktora, profesora, inzenjera...lepo su nas ovi zlotvori vratili i kameno doba...

loko

pre 6 godina

U pravu je. Sto prica da su udzebini besplatni kad nisu. I hleb je besplatan za korisnike narodne kuhinje, jel to znaci da je u srbiji hleb besplatan?

Biljana

pre 6 godina

E sada da imamo predsednika i da je zena uputila prituzbu na ne primereno ponasanje ministra isti bi bio smenjen za 24h kao sto je u svakoj demokratskoj zemlji sa vladavinom prava.

Urke

pre 6 godina

Ko je ovaj, Ministar?? E pa gospodine nadam se da necete trajati ni mesec dana posle ovoga. Vi ste uvredjeni? Vi ste drski a ne gradjani koji Vas PLACAJU!!! I nemaju jos pravo da postave pitanje? Letecete na posao pecenjara odakle ste i dosli!!!

Džo

pre 6 godina

... a kakavi ministari takvi, boga mi, i gradjani... ja sam završio skolu pre 30 i kusur godina... i tada su udžbenici bili "besplatni"... šta je gospodja htela da kaže tj. pita?!

tolerantni ministar

pre 6 godina

"Prosvetna mafija" u vidu raznih izdavačkih kuća hara Srbijom i pelješi građane koji školuju svoju decu! Još nas ministar ubeđuje da je oduvek bilo tako kao da smo izgubili pamćenje! Danas je "duplo golo", em plaćamo visoke poreze em plaćamo skupe knjige jer "prosvetna mafija" drži monopol! Rasprava nije bila "žestoka", građanka je postavila pitanje a ministar odbio da odgovori jer se "uvredio" potpitanjem?! Ja bi bio još strožiji, odmah bi uhapsio građanku zbog "provokativnih" pitanja! Glup narod zaslužuje i razume samo bahate stvari!

loko

pre 6 godina

U pravu je. Sto prica da su udzebini besplatni kad nisu. I hleb je besplatan za korisnike narodne kuhinje, jel to znaci da je u srbiji hleb besplatan?

međusobno uvažavanje

pre 6 godina

"Jeste li vi muzičar?"
"Jesam!"
"Jeste?"
"Mislim , nisam!"
"Pa, jel jeste ili niste?"
"Drski ste, neću da vam odgovorim!"

Hahahahahahahaha, zemljo Srbijo!

malisa

pre 6 godina

Sto je najgore sa pravom joj je tako odgovorio.. Postavis pitanje i onda ga prekidas u sred odgovora.. I ne, nisam bot
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nmnj, 14. avgust 2017 21:33)
---
pa ako krene da laže u lice što ga ne bi prekinuo?

Batalaka

pre 6 godina

Ne vredi , bato! Može i da liči na pristojnog čoveka, ali ispod čuči radikalska kultura, vaspitanje i ponašanje . I to je ministar, pa još prosvete! Žika Obretković naših dana.

XXL

pre 6 godina

Dakle mi kao narod u državi imamo ministra prosvete koji prema građanima može da tera inat i bude drzak i može mu se jer oslikava vladajući Režim. U drugim državama NE bi sutra bio ministar jer bi odmah nakon te izjave dao još jednu da daje ostavku jer je bio drzak prema jednoj građanki. Ova je trebala biti srećna što joj je dozvolio da mu se obrati i za takve glasamo.

UdžbenikBiznis

pre 6 godina

Čovek je prosto navikao da autokratski upravlja svojom privatnim obrazovnim sistemom, pa misli da tako upravlja i čitavim javnim obrazovanjem, te mu stoga smetaju pitanja tričavih građana, koji ga doduše plaćaju i za koje bi, teoretski, trebao da radi i polaže im račune. Inače, novac je jako bitna stavka u celom sistemu "Ruđer Bošković" - jedna koleginica je radila u dotičnoj gimnaziji (za doduše 5/4 prosečne prosvetarske plate, uz očekivanje da radi i subotom i ... kad god zatreba), kaže da se kontrolni ponavljaju sve dok barem 95% učenika ne dobije 5, po logici - roditelji (fudbaleri, političari, biznismeni) su platili hiljade €, pa nastavnici samo treba da podele petice. Direktorka joj je uletala na čas i cepala kontrolne pred učenicima, uz dreku "kontrolni se ponavlja!". Doduše, NEKI roditelji su verovatno imali popust, jer ne mogu platiti visoku školarinu od skromne premijerske plate, ali zato je Šarčević, po zasluzi, došao na mesto ministra. Šalu na stranu, jasno je da školovanje ne može biti potpuno besplatno, ali mi Šarčević deluje kao glavna perjanica razmišljanja "nema diplome bez para, a ako IMAŠ para, NEMAŠ problema", što vodi degradaciji državnog školstva i promovisanju privatnih-skupih škola i fakulteta.

s.

pre 6 godina

Šarčević bi mogao da pogleda u rečniku značenje reči "ministar".
Za početak...
I da zapamti da građani nisu drski, oni su njegovi poslodavci, oni ga plaćaju i da stoji mirno kada sa njima razgovara.
Sramota, ali šta očekivati od Vučićevog ministra...

kole

pre 6 godina

Prave nas budalama, lazu, obecavaju, pricaju bajke u koje ni deca ne veruju, a kad im se neko obrati sa konkretnim pitanjem, glume male, uvredjene bogove kojima nista ne sme da se kaze. Kad padnu sa vlasti, istopi se taj bozanski oreol, pravdaju svoje postupke, prebacuju odgovornost za lose rezultate na najblize saradnike i sa svima na ulici rado ulaze u razgovor manji od makovog zrna.

matori

pre 6 godina

@ Ono kada običan gradjanin obavlja bolje posao od novinara.
(Bika, 14. avgust 2017 21:52)

novinar je dobio pitanja.....
a građanin pita ono što ga muči....

Циник

pre 6 godina

Може му се.А кад би се наставник овако понео према ђачком родитељу, или не дај Боже, ученику, био би срећан да не изгуби посао. Јад и беда друштва и професије.

Aman!

pre 6 godina

Strašno! I ovo "sluga naroda"?

Pa dajte, Vučiću, zar ne može to bolje od prostaka, ikebana, nesnađenih i neišmirglanih?

Molim Vas, pa nije Srbija praistorijska zajednica pa da njome upravljate neandertalcima!

Spustili smo kriterijume da nema gde više - pa dajte neke makar malo pristojnije!

PAN DE MI JA!!

pre 6 godina

Poznata škola Vučićeva. Ima mnogo sledbenika, a tu su između ostalih: Vulin-Julin, Kale brdo, Pijani Marjan, Ne baždareni Martinović. Da nastavim?Toliko za večeras radi mirnog sna. Inače bi bilo previše BABAROGA i noćnih mora!!

Ateist repa

pre 6 godina

Građanka: Odgovorite mi.
Ministar: Pa neću da vam odgovorim, eto.

Doktore, treba mi nešto protiv inata.
- evo uzmite ove tablete, tri puta po jedna.
E baš neću ! Eto.

mitjko

pre 6 godina

besplatni udžbenici za 18500 din. i besplatne uniforme za 7000-8000. sve za dž ... za ministra ... za rajin džep nikada ništa nije i neće biti besplatno. ministre, debelo si ugazio u blato.

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

"Odlican" kadar i uzor za ministra prosvete...kakva "plitka" reakcija, koliko god da je neko drzak, kao ministar treba da argumentovano koncipira odgovor a ovako samo bahatost isplivava."Kulturo eveme".

duudda

pre 6 godina

Ako je neko ministar u nekoj vladi neke drzave.... valjda je to vlada svih gradjana a to važi i za njene minustre ..... koji bi trebalo da su ministri i drskih gradjsna.

Mexikanac Podrigo

pre 6 godina

Bravo ministre.Sramota šta ovi građani hoće . Malo im je što je vazduh džabe ,
malo im je što je budžet pun,malo im je što nam zdravstveni radnici beže u inostranstvo od opasnih pacijenata ,malo im je što svaki dan dobiju od vlasti bar 2-3 obećanja džabe i sad bi još da im država da i udžbenike džabe .E,gospođo ni kod babe nema džabe osim u slučaju ako je bakica strani investitor pa vam učini čast da vas zaposli da radite džabe .Narode nezahvalni sram vas bilo ,pa jel malo što imate čast da odvajate deo plate i penzije za spas budžeta .Ministre nađite vi sebi narod razumniji i bolji jer je ovaj nezahvalan i drzak ,i pazi ,pazi još bi džabe i decu u vrtiće i škole da šalje.

Soko

pre 6 godina

Ministar nije pionir ali jeste cinovnik koji radi za gradjane i ima da odgovara na pitanja onih za koje radi. Bravo za zainteresovanu gradjanku.

Urke

pre 6 godina

Ko je ovaj, Ministar?? E pa gospodine nadam se da necete trajati ni mesec dana posle ovoga. Vi ste uvredjeni? Vi ste drski a ne gradjani koji Vas PLACAJU!!! I nemaju jos pravo da postave pitanje? Letecete na posao pecenjara odakle ste i dosli!!!

Borka

pre 6 godina

Takav ministar ne zasluzuje sa prosvetnim radnikom da poprica jer je svaki od njega primerniji i vaspitaniji. Mi gradjani kao da smo ovce a da nas cobani vode.

doslov

pre 6 godina

Kakav predsednik/premijer, takav i ministar, takav i narod...sirotinja ovde nemoze ni da zivi, jer nas sadasnja vlast kao i 90tih tera na egzodus. Ako je postojala nada posle 2000.godine da ce biti nesto bolje, sad je nikad gore, cak ni hiperinflacija nije bila tako pogubna, jer sad beze i ljudi srednjih godina, a klinci ni ne razmisljaju, sem ako su clanovi SNS/SPS, a i oni ce uskoro da shvate da u ovom kavezu nema nikoga sem njima slicnih i da nece biti doktora, profesora, inzenjera...lepo su nas ovi zlotvori vratili i kameno doba...

tolerantni ministar

pre 6 godina

"Prosvetna mafija" u vidu raznih izdavačkih kuća hara Srbijom i pelješi građane koji školuju svoju decu! Još nas ministar ubeđuje da je oduvek bilo tako kao da smo izgubili pamćenje! Danas je "duplo golo", em plaćamo visoke poreze em plaćamo skupe knjige jer "prosvetna mafija" drži monopol! Rasprava nije bila "žestoka", građanka je postavila pitanje a ministar odbio da odgovori jer se "uvredio" potpitanjem?! Ja bi bio još strožiji, odmah bi uhapsio građanku zbog "provokativnih" pitanja! Glup narod zaslužuje i razume samo bahate stvari!

Biljana

pre 6 godina

E sada da imamo predsednika i da je zena uputila prituzbu na ne primereno ponasanje ministra isti bi bio smenjen za 24h kao sto je u svakoj demokratskoj zemlji sa vladavinom prava.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ko povata ove stvari oko besplatnih udžbenika svaka mu čast. Gospođa možda ima nekoliko đaka, možda je u teškoj materijalnoj situaciji i zato treba lepo objasniti. Ne opravdavam ni nju, ali gospodine Šarčeviću mora to malo bolje. Vi ste tu zbog naroda, a ne obrnuto.

Borka

pre 6 godina

Da je ovo cuo Mekalister, ne znam sta bi Vucicu rekao. Da li da mu preporuci sa takvim ministrom da Srbija ide u Evropsku uniju? Ministar je primer svim generacijama koje treba da dobiju diplome za vreme njegovog ministrovanja.

Kvante

pre 6 godina

Jedno je kada kroz poreze svi plaćaju za školstvo a drugo kada studenti i njihovi roditelji plaćaju studije. Svi oni koji se sada zalažu za plaćanje studija su svojevremeno studirali besplatno odnosno o trošku države. Ako hoće pare neka lepo napuste svoje katedre i izađu na tržište sa privatnim biznisom a ne da nam uvode kapitalizam u državno školstvo.

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Jos zena sa njim polemise o cisto egzistencijalnom pitanju. Sve i da nije imala takta, ministar je morao da je saslusa. Kupovina knjiga za mnoge roditelje predstavlja veliki trosak, mnogi nisu u stanju da ih kupe za svoju decu. Pricamo o knjigama za skolu a ne o modnim detaljima ili nekim drugim luksuznim stvarima.
Ovi na vlasti uvek tako razgovaraju, o svim temama, bez izuzetka. To je taj manir, to je ta genetska crta. Napadno, agresivno, bezobrazno, neargumentovano. Samo sto su sada poceli jos vise i bezobzirnije da lazu. Gleda te u oci i laze, ubedjuje te da ti je bolje, ljuti se na svako postavljeno pitanje, smeta im narod, ... Ostace veca rupa u sistemu nakon Vucica nego nakon Milosevica.

Суза ми из ока ка'нула

pre 6 godina

Налетео човек на најчистији пример оне краљице малограђанштине и комплекса према Београду. Свака му част како је одреаговао.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Како је њих лако избацити из такта? Овај министар образовања чак ни потпитање не може да поднесе!??? Браво Ана Брнабић на избору министара!

Džo

pre 6 godina

... a kakavi ministari takvi, boga mi, i gradjani... ja sam završio skolu pre 30 i kusur godina... i tada su udžbenici bili "besplatni"... šta je gospodja htela da kaže tj. pita?!

Komša

pre 6 godina

U Srbiji bi morala da bude obavezna osnovna i srednja škola.I besplatna.Besplatna u pravom smislu reči - potpuno ista šansa za svako dete.
Za osnovnu isti udžbenici,da može da ih koristi više generacija a ne godine štampaju novi zbog honorara autora i profita izdavača.Ne da ne možeš da ostaviš udžbenik starineg deteta mladjem,nego su toliko neprilagodjneni potrebama nastave da učiteljice već od deugog osnovne dele skripte deci sastavljajući tako udžbenik od nekoliko postojećih.

Trovach

pre 6 godina

@Komša...70- ih i 80-ih godina (za dalje ne znam) u nasoj OŠ su se nasledjivali udzbenici od prethodnih generacija, pa cak i radni zadaci koje smo bili duzni pisati grafitnom olovkom, bez preteranog pritiskanja, da bismo ih sve, na kraju godine, gumicom mogli obrisati. Udzbenike smo morali cuvati, da bi ih i mladji nasledili, a ako bi bili jako osteceni, ili izgubljeni, tek tada bi roditelji placali vrednost novog (sto je jos uvek bolje od kupovine svih novih udzbenika, koji ce sluziti samo jednu godinu). Za potrebe Likovnog i Tehnickog roditelji su placali odredjenu sumu, dok su u drugim skolama ucenici sa sobom nosili bojice, cetkice, sperploce smirgle... Na ovaj nacin se materijal racionalnije koristio, a mi smo ga uvek imali na raspolaganju, u pitanju je OŠ iz Subotice.

Суза ми из ока ка'нула

pre 6 godina

Налетео човек на најчистији пример оне краљице малограђанштине и комплекса према Београду. Свака му част како је одреаговао.

Džo

pre 6 godina

... a kakavi ministari takvi, boga mi, i gradjani... ja sam završio skolu pre 30 i kusur godina... i tada su udžbenici bili "besplatni"... šta je gospodja htela da kaže tj. pita?!

malisa

pre 6 godina

Sto je najgore sa pravom joj je tako odgovorio.. Postavis pitanje i onda ga prekidas u sred odgovora.. I ne, nisam bot
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nmnj, 14. avgust 2017 21:33)
---
pa ako krene da laže u lice što ga ne bi prekinuo?

međusobno uvažavanje

pre 6 godina

"Jeste li vi muzičar?"
"Jesam!"
"Jeste?"
"Mislim , nisam!"
"Pa, jel jeste ili niste?"
"Drski ste, neću da vam odgovorim!"

Hahahahahahahaha, zemljo Srbijo!

Batalaka

pre 6 godina

Ne vredi , bato! Može i da liči na pristojnog čoveka, ali ispod čuči radikalska kultura, vaspitanje i ponašanje . I to je ministar, pa još prosvete! Žika Obretković naših dana.

PAN DE MI JA!!

pre 6 godina

Poznata škola Vučićeva. Ima mnogo sledbenika, a tu su između ostalih: Vulin-Julin, Kale brdo, Pijani Marjan, Ne baždareni Martinović. Da nastavim?Toliko za večeras radi mirnog sna. Inače bi bilo previše BABAROGA i noćnih mora!!

XXL

pre 6 godina

Dakle mi kao narod u državi imamo ministra prosvete koji prema građanima može da tera inat i bude drzak i može mu se jer oslikava vladajući Režim. U drugim državama NE bi sutra bio ministar jer bi odmah nakon te izjave dao još jednu da daje ostavku jer je bio drzak prema jednoj građanki. Ova je trebala biti srećna što joj je dozvolio da mu se obrati i za takve glasamo.

Aman!

pre 6 godina

Strašno! I ovo "sluga naroda"?

Pa dajte, Vučiću, zar ne može to bolje od prostaka, ikebana, nesnađenih i neišmirglanih?

Molim Vas, pa nije Srbija praistorijska zajednica pa da njome upravljate neandertalcima!

Spustili smo kriterijume da nema gde više - pa dajte neke makar malo pristojnije!

UdžbenikBiznis

pre 6 godina

Čovek je prosto navikao da autokratski upravlja svojom privatnim obrazovnim sistemom, pa misli da tako upravlja i čitavim javnim obrazovanjem, te mu stoga smetaju pitanja tričavih građana, koji ga doduše plaćaju i za koje bi, teoretski, trebao da radi i polaže im račune. Inače, novac je jako bitna stavka u celom sistemu "Ruđer Bošković" - jedna koleginica je radila u dotičnoj gimnaziji (za doduše 5/4 prosečne prosvetarske plate, uz očekivanje da radi i subotom i ... kad god zatreba), kaže da se kontrolni ponavljaju sve dok barem 95% učenika ne dobije 5, po logici - roditelji (fudbaleri, političari, biznismeni) su platili hiljade €, pa nastavnici samo treba da podele petice. Direktorka joj je uletala na čas i cepala kontrolne pred učenicima, uz dreku "kontrolni se ponavlja!". Doduše, NEKI roditelji su verovatno imali popust, jer ne mogu platiti visoku školarinu od skromne premijerske plate, ali zato je Šarčević, po zasluzi, došao na mesto ministra. Šalu na stranu, jasno je da školovanje ne može biti potpuno besplatno, ali mi Šarčević deluje kao glavna perjanica razmišljanja "nema diplome bez para, a ako IMAŠ para, NEMAŠ problema", što vodi degradaciji državnog školstva i promovisanju privatnih-skupih škola i fakulteta.

loko

pre 6 godina

U pravu je. Sto prica da su udzebini besplatni kad nisu. I hleb je besplatan za korisnike narodne kuhinje, jel to znaci da je u srbiji hleb besplatan?

Biljana

pre 6 godina

E sada da imamo predsednika i da je zena uputila prituzbu na ne primereno ponasanje ministra isti bi bio smenjen za 24h kao sto je u svakoj demokratskoj zemlji sa vladavinom prava.

Borka

pre 6 godina

Takav ministar ne zasluzuje sa prosvetnim radnikom da poprica jer je svaki od njega primerniji i vaspitaniji. Mi gradjani kao da smo ovce a da nas cobani vode.

Ateist repa

pre 6 godina

Građanka: Odgovorite mi.
Ministar: Pa neću da vam odgovorim, eto.

Doktore, treba mi nešto protiv inata.
- evo uzmite ove tablete, tri puta po jedna.
E baš neću ! Eto.

kole

pre 6 godina

Prave nas budalama, lazu, obecavaju, pricaju bajke u koje ni deca ne veruju, a kad im se neko obrati sa konkretnim pitanjem, glume male, uvredjene bogove kojima nista ne sme da se kaze. Kad padnu sa vlasti, istopi se taj bozanski oreol, pravdaju svoje postupke, prebacuju odgovornost za lose rezultate na najblize saradnike i sa svima na ulici rado ulaze u razgovor manji od makovog zrna.

duudda

pre 6 godina

Ako je neko ministar u nekoj vladi neke drzave.... valjda je to vlada svih gradjana a to važi i za njene minustre ..... koji bi trebalo da su ministri i drskih gradjsna.

Urke

pre 6 godina

Ko je ovaj, Ministar?? E pa gospodine nadam se da necete trajati ni mesec dana posle ovoga. Vi ste uvredjeni? Vi ste drski a ne gradjani koji Vas PLACAJU!!! I nemaju jos pravo da postave pitanje? Letecete na posao pecenjara odakle ste i dosli!!!

s.

pre 6 godina

Šarčević bi mogao da pogleda u rečniku značenje reči "ministar".
Za početak...
I da zapamti da građani nisu drski, oni su njegovi poslodavci, oni ga plaćaju i da stoji mirno kada sa njima razgovara.
Sramota, ali šta očekivati od Vučićevog ministra...

Циник

pre 6 godina

Може му се.А кад би се наставник овако понео према ђачком родитељу, или не дај Боже, ученику, био би срећан да не изгуби посао. Јад и беда друштва и професије.

Soko

pre 6 godina

Ministar nije pionir ali jeste cinovnik koji radi za gradjane i ima da odgovara na pitanja onih za koje radi. Bravo za zainteresovanu gradjanku.

matori

pre 6 godina

@ Ono kada običan gradjanin obavlja bolje posao od novinara.
(Bika, 14. avgust 2017 21:52)

novinar je dobio pitanja.....
a građanin pita ono što ga muči....

Mexikanac Podrigo

pre 6 godina

Bravo ministre.Sramota šta ovi građani hoće . Malo im je što je vazduh džabe ,
malo im je što je budžet pun,malo im je što nam zdravstveni radnici beže u inostranstvo od opasnih pacijenata ,malo im je što svaki dan dobiju od vlasti bar 2-3 obećanja džabe i sad bi još da im država da i udžbenike džabe .E,gospođo ni kod babe nema džabe osim u slučaju ako je bakica strani investitor pa vam učini čast da vas zaposli da radite džabe .Narode nezahvalni sram vas bilo ,pa jel malo što imate čast da odvajate deo plate i penzije za spas budžeta .Ministre nađite vi sebi narod razumniji i bolji jer je ovaj nezahvalan i drzak ,i pazi ,pazi još bi džabe i decu u vrtiće i škole da šalje.

tolerantni ministar

pre 6 godina

"Prosvetna mafija" u vidu raznih izdavačkih kuća hara Srbijom i pelješi građane koji školuju svoju decu! Još nas ministar ubeđuje da je oduvek bilo tako kao da smo izgubili pamćenje! Danas je "duplo golo", em plaćamo visoke poreze em plaćamo skupe knjige jer "prosvetna mafija" drži monopol! Rasprava nije bila "žestoka", građanka je postavila pitanje a ministar odbio da odgovori jer se "uvredio" potpitanjem?! Ja bi bio još strožiji, odmah bi uhapsio građanku zbog "provokativnih" pitanja! Glup narod zaslužuje i razume samo bahate stvari!

Kvante

pre 6 godina

Jedno je kada kroz poreze svi plaćaju za školstvo a drugo kada studenti i njihovi roditelji plaćaju studije. Svi oni koji se sada zalažu za plaćanje studija su svojevremeno studirali besplatno odnosno o trošku države. Ako hoće pare neka lepo napuste svoje katedre i izađu na tržište sa privatnim biznisom a ne da nam uvode kapitalizam u državno školstvo.

Borka

pre 6 godina

Da je ovo cuo Mekalister, ne znam sta bi Vucicu rekao. Da li da mu preporuci sa takvim ministrom da Srbija ide u Evropsku uniju? Ministar je primer svim generacijama koje treba da dobiju diplome za vreme njegovog ministrovanja.

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

"Odlican" kadar i uzor za ministra prosvete...kakva "plitka" reakcija, koliko god da je neko drzak, kao ministar treba da argumentovano koncipira odgovor a ovako samo bahatost isplivava."Kulturo eveme".

doslov

pre 6 godina

Kakav predsednik/premijer, takav i ministar, takav i narod...sirotinja ovde nemoze ni da zivi, jer nas sadasnja vlast kao i 90tih tera na egzodus. Ako je postojala nada posle 2000.godine da ce biti nesto bolje, sad je nikad gore, cak ni hiperinflacija nije bila tako pogubna, jer sad beze i ljudi srednjih godina, a klinci ni ne razmisljaju, sem ako su clanovi SNS/SPS, a i oni ce uskoro da shvate da u ovom kavezu nema nikoga sem njima slicnih i da nece biti doktora, profesora, inzenjera...lepo su nas ovi zlotvori vratili i kameno doba...

mitjko

pre 6 godina

besplatni udžbenici za 18500 din. i besplatne uniforme za 7000-8000. sve za dž ... za ministra ... za rajin džep nikada ništa nije i neće biti besplatno. ministre, debelo si ugazio u blato.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ko povata ove stvari oko besplatnih udžbenika svaka mu čast. Gospođa možda ima nekoliko đaka, možda je u teškoj materijalnoj situaciji i zato treba lepo objasniti. Ne opravdavam ni nju, ali gospodine Šarčeviću mora to malo bolje. Vi ste tu zbog naroda, a ne obrnuto.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Како је њих лако избацити из такта? Овај министар образовања чак ни потпитање не може да поднесе!??? Браво Ана Брнабић на избору министара!

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Jos zena sa njim polemise o cisto egzistencijalnom pitanju. Sve i da nije imala takta, ministar je morao da je saslusa. Kupovina knjiga za mnoge roditelje predstavlja veliki trosak, mnogi nisu u stanju da ih kupe za svoju decu. Pricamo o knjigama za skolu a ne o modnim detaljima ili nekim drugim luksuznim stvarima.
Ovi na vlasti uvek tako razgovaraju, o svim temama, bez izuzetka. To je taj manir, to je ta genetska crta. Napadno, agresivno, bezobrazno, neargumentovano. Samo sto su sada poceli jos vise i bezobzirnije da lazu. Gleda te u oci i laze, ubedjuje te da ti je bolje, ljuti se na svako postavljeno pitanje, smeta im narod, ... Ostace veca rupa u sistemu nakon Vucica nego nakon Milosevica.

Komša

pre 6 godina

U Srbiji bi morala da bude obavezna osnovna i srednja škola.I besplatna.Besplatna u pravom smislu reči - potpuno ista šansa za svako dete.
Za osnovnu isti udžbenici,da može da ih koristi više generacija a ne godine štampaju novi zbog honorara autora i profita izdavača.Ne da ne možeš da ostaviš udžbenik starineg deteta mladjem,nego su toliko neprilagodjneni potrebama nastave da učiteljice već od deugog osnovne dele skripte deci sastavljajući tako udžbenik od nekoliko postojećih.

Trovach

pre 6 godina

@Komša...70- ih i 80-ih godina (za dalje ne znam) u nasoj OŠ su se nasledjivali udzbenici od prethodnih generacija, pa cak i radni zadaci koje smo bili duzni pisati grafitnom olovkom, bez preteranog pritiskanja, da bismo ih sve, na kraju godine, gumicom mogli obrisati. Udzbenike smo morali cuvati, da bi ih i mladji nasledili, a ako bi bili jako osteceni, ili izgubljeni, tek tada bi roditelji placali vrednost novog (sto je jos uvek bolje od kupovine svih novih udzbenika, koji ce sluziti samo jednu godinu). Za potrebe Likovnog i Tehnickog roditelji su placali odredjenu sumu, dok su u drugim skolama ucenici sa sobom nosili bojice, cetkice, sperploce smirgle... Na ovaj nacin se materijal racionalnije koristio, a mi smo ga uvek imali na raspolaganju, u pitanju je OŠ iz Subotice.