Nedelja, 13.08.2017.

23:11

Dačić pisao za "Novosti" – šta znači "razgraničenje"?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je njegov predlog o razgraničenju na Kosovu i Metohiji jedino realan, brzo ostvariv i u interesu Srba i Albanaca.

Izvor: Beta

Daèiæ pisao za "Novosti" – šta znaèi "razgranièenje"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

neko iz mase

pre 6 godina

Sta znaci nego IZDAJA onih istih koji su devedesetih vodili ratnohuskačku politiku sireci lazni nacionalizam bez neke zelje za pregovore a sad glume pacifiste i prodaju nacionalni interes zbog licnih interesa prodajuci maglu i sire demagogiju.

Bacvanin

pre 6 godina

Vodjeni su pregovori u Becu, pre Ahtisarijevog plana, tada je bio trenutak da se prica o podeli, razmeni teritorija, itd.
Tada je bio trenutak kada se moglo doci sa racionalnom idejom, odrzivom idejom, tada smo imali argument da zelimo trajno resenje, koje ce postovati i zelje albanskog zivlja na Kosovu da budu nezavisni od Srbije.
Tada se pricalo samo o "vise od autonomije manje od nezavisnosti", sto je bilo podpuno iracionalno, ali politicki prihvatljivo za unutrasnje potrebe.
Sada nemamo ni jedan argument na nasoj strani! Albanci nemaju razloga da zure, imaju podrsku EU i Zapada, Albanija je u medjuvremenu usla u NATO, Makedonija ce verovatno pratiti put Crne Gore i Albanije ka NATO, tako da nece biti nekih vecih konflikata.
Spoljna politika odnosa Zapad-Istok njima ide u prilog, jer ce se oni pod skute Zapada a mi i dalje vazimo za "troublemakera" koji je blizi Istoku, pa ce manje vrsiti pritisak na Kosovo nego na nas.
Na Kosovu ce u narednih par godina polako da se sklanjaju eksponirani politicari ratnog perioda, kao sto je i Milo uzeo polako sesir i napusta politiku, a na njihovo mesto ce doci novi ljudi, koji ce biti prozapadno orijentisani.
Ako uspeju da se rese korupcije i slabosti institucija, moglo bi se lako desiti da nas i preteknu u EU integracijama, na kraju cemo mi iz Srbije zeleti da se domognemo Kosovskih pasosa, kao sto smo se onomad grabili za Putovnice, da bi mogli ziveti normalno vani, jer je pasos bio bezvredan.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Da smo podelu zvanicno predlozili odmah ili neku godinu posle kumanovske kapitulacije 1999, to bi medjunarodna zajednica uzela ozbiljno u razmatranje. Ovako, Dacicev predlog je samo spisak lepih zelja. Kosovo je u sadasnjim granicama priznalo vise od polovine clanica UN, a od njih sve sile koje kroje svetski poredak.Iranija je da se pametan pravi neko, ko je predsednik partije, cija je katastrofalna politika dovela do ratova, poraza , egzodusa i gubitka Kosova.
Cak kada bi medjunarodna zajednica uzela podelu Kosova u razmatranje, Pristina bi za uzvrat trazila Presevo i Bujanovac. Pripajanjem severa Srbiji vidno bi oslabio polozaj Srba na jugu Kosova.
Bolju buducnost i trajni mir, ne samo na Kosovu,vec u celom regionu moze doneti samo njegovo kompletno integrisanje u EU i NATO. U EU granice fakticki nemaju znacaj, pa tako nece ni ona na Jarinju, Brnjaku i Merdaru.
Srbija mora insistirati na primeni Briselskog sporazuma od strane Pristine, ali i sama ispostovati taj ugovor. Potrebno je traziti od EU, SAD i drugih medjunarodnih institucija znacajnu finansijsku pomoc za srpske opstine na KiM, koja bi bila transparentno trosena i posebno usmerena na sela i najugrozenije stanovnistvo u vecim mestima. Treba traziti da SAD i najrazvijenije drzave EU potstaknu investitore da ulazu u privredu srpskih opstina. Moramo u predstojecem dijalogu ostvariti maksimum moguceg, a za taj cilj je potrebno nacionalno otreznjenje i jedinstvo oko nove kosovske politike Srbije.

Aster Blistok

pre 6 godina

Kad malo bo;lje promislim loznjava od strane politicara nikada nije ni prestajala, samo je bila manjeg ili jaceg intenziteta. A narod - k'o narod, prima se ko hepok kockica. Ivica spremio pricu koja kaze - niko kao ja! Za krepati od smeha.

Milan

pre 6 godina

"Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim istorijsko geopolitčkim uslovima unapred izgubljena bitka"
Znaci, nije rat sam po sebi pogresan i neljudski, vec ovi geopoliticki uslovi nam trenutno ne odgovaraju, ali zato jednog dana na celu sa Putinom i Kim Jong Unom oslobadjamo Kosovo (od njegovih stanovnika)? jel to poruka, ministre?

A druga strana ???

pre 6 godina

A šta će biti sa "ratnom i ostalom štetom", PIO fondovima, štednjama, vojnom opremom koja je odnešna sa prostora Kosova, a po logiki bi pripadala njima, i ostalim stvarima (izručenje optuženih za sločine....), za koje će oni, kad tad podneti tužbe. To si zablravio, jel'da !!! E, oni to sigurno nisu i neće.

cokoladica

pre 6 godina

Ne zuriti, pregovarati da ali nista ne potpisivati. Srpsku decu sa Kosova skolovati u Srbiji, dati im sve mogucnosti da se ostvare u Srbiji, stari koji tamo ostaju su vec odavno navikli, Albance i njihove mentore ostaviti u statusu quo od sada narednih 1000 godina. Samo tako cemo pobediti: oni su nestrpljivi, zapadnjaci su navikli da dobijaju sve na brzinu i na silu: ne, pustite ih da se muce 1000 godina. Poludece u cekanju.

Dasevratinazadvreme

pre 6 godina

Dejavu, vec vidjeno, i to odavno kao ideja.
Da li neko od Srpskih politicara na vlasti moze da sastavi neku noviju ideju o resavanju Kosovskog pitanja, jer to pitanje najvise sada se odnosi na samu Srbiju i njenu buducnost. Mimo mlacenje prazne slame, predugo se vrti drzava na praznim temama.
Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008, po drugi put, 100 i vise drzava sveta su prihvatile Kosovo kao drzavu. Nije to nesto sto moze lako da se ponisti. Hocu da kazem da vreme ne moze da se vrati nazad, pitanje Kosova u medjunarodnoj politici je delimicno reseno.
Za Srbiju, mislim da treba da se nadje odgovor na pitanje, sta znaci Kosovo za Srbiju 2017 godine, i sta je u interesu za Srbiju po pitanju Kosova 2037.
Momentalno, Kosovo predstavlja veliko trziste za Srpsku robu, odnosno znacajan izvozni partner, izvor prepreka integracijskom putu Srbije prema EU, i da, duhovna kolevka svakog Srbina. Tacka prelamanja u kompleksnom trouglu izmedju Srbije, Rusije, i Evro-Atlantskog bloka.
A za 2037, u interesu je da Kosovsko trziste bude jos vece, ukljucujuci i Albaniju, po mogucnosti da se turisti sa Kosova i Albanije dovedu u Srbiju.

Slavi se 10-ta godisnjica clanstva u EU. Kosovo nije vise predmet, niti su Srbi ili Albanci sa Kosova. Kosovo se nije udaljio, kome se ide tamo u poseti rodbini ili manastirima, pristup slobodan do te mere da se ne zna gde je ta j granica ili je to sve EU/Srbija/Kosovo. Dilema resena, Varsavski pakt vise nema smisla ni za Srbiju.

Boris Banović

pre 6 godina

Realno rešenje je federalizacija Kosova i Metohije ! Severno Kosovo (poput Severne Irske) ! Suštinska autonomija Severnog Kosova, alternativno rešenje !

istina

pre 6 godina

Dakle to je sada jasno ako se kaže "Zajednica srpskih opština na jugu". Naime, ako nema Zajednicu srpskih opština na severu Kosova onda Dačić veruje da sever ide Srbiji a južno od Ibra postoje minidržavice u Zajednicu srpskih opština i teritorijom manastira u okviru nezavisnog Kosova bez severa. Potom će se tražiti "vračanje imovine na pravoslavnu crkvu" i tako Albanci bi se gušili.

Ne Ivice, Albanci neće ovo prihvatiti i to je sigurna stvar. Može Srbija da blokira Kosovo u UN i OEBS ali ta blokada neće ubediti nijednog Albanca da prihvata takav plan.

To što Kosovo nije u UN ili OEBS uopšte nema neki veliki značaj jer jeste priznato od 114 država sveta i mnogo drugih de fakto tako da re,cimo sa kosovskim pasošem može bez problema u Rumuniji Slovacku, Grcku, Kini i td.

A ako Srbija odustane od plana za "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom, koji podrazumeva i članstvo Kosova u UN onda Kosovo će moći da reši probleme nepriznavanja preko republike Albanije tako da će Albanci imati pasoše te države kako bi putovali u državama koje ne priznaju kosovski pasoš.

Zora

pre 6 godina

U ovakvoj situaciji, za vas na vlasti bi bilo najpametnije da raspisete parlamentarne izbore i sve to o cemu pricate i nama glave punite, imali biste dovoljno vremena u kampanji da samo pricate o Kosovu a ne kao do sad, da ce biti otvaranje fabrika, zaposljavanje radnika, da cete nam dati sve blagodeti ovog sveta. I, kad ulegnete u fotelje, zaboravite za ta sva obecanja i nas gradjane i onako umorne i iscrpljene opterecujete vasim obmanama i lazima. Kosovo ste potpisali i zavrsena prica.

Gavrilo

pre 6 godina

Rešenje treba tražiti u pravu veta Srba na celokupnu spoljnu politiku Prištine.
Razgraničenje je dobra ideja, podela nije.
ZSO mora da ima autonomiju koja omogućava posebne veze te zajednice sa Srbijom koje će omogućiti razvoj i opstanak te zajednice.

Tada može da se razgovara o članstvu KiM u medjunarodne institucije.

I na kraju status, da vidimo kako će to da zaživi.

Hmm

pre 6 godina

@istina
Zaista nije bitno sta bi Albanci prihvatili jer ce uraditi ono sta im kazu da moraju.Osnovno pitanje je koliko je ovo izjava vezana ze nekakav plan mocnika, a koliko je Dacicev probni balon.

goran

pre 6 godina

Realno: kao prvo albanci, USA i Zapad nikada nece da prihvate da se opet pregovora ili otvore razgovori o statusu Kosova to je gotovo nemoguce u ovom trenutku i apsolutno nerealno ocekivati bilo kakvu promenu u skorijoj buducnosti jer je to za nijh gotova prica.. ja se nebi toliko zurio da se to resi jer sam uveren da je vreme na nasoj strani .. skoro 10 godine je proslo oni jos uvek nemaju stolicu u UN niti UNESCO niti INTERPOL i jos nekoliko vazne medjunarodne organizacije, prema time ja bi samo polako i mudro, kad-tad mislim da ce doci vreme da nam zakucaju na vrata da se pregovora o statusu u neku formu .. nece albanci ali zakuca ce SAD ili EU zivi bili pa videli ..

Zora

pre 6 godina

U ovakvoj situaciji, za vas na vlasti bi bilo najpametnije da raspisete parlamentarne izbore i sve to o cemu pricate i nama glave punite, imali biste dovoljno vremena u kampanji da samo pricate o Kosovu a ne kao do sad, da ce biti otvaranje fabrika, zaposljavanje radnika, da cete nam dati sve blagodeti ovog sveta. I, kad ulegnete u fotelje, zaboravite za ta sva obecanja i nas gradjane i onako umorne i iscrpljene opterecujete vasim obmanama i lazima. Kosovo ste potpisali i zavrsena prica.

istina

pre 6 godina

Dakle to je sada jasno ako se kaže "Zajednica srpskih opština na jugu". Naime, ako nema Zajednicu srpskih opština na severu Kosova onda Dačić veruje da sever ide Srbiji a južno od Ibra postoje minidržavice u Zajednicu srpskih opština i teritorijom manastira u okviru nezavisnog Kosova bez severa. Potom će se tražiti "vračanje imovine na pravoslavnu crkvu" i tako Albanci bi se gušili.

Ne Ivice, Albanci neće ovo prihvatiti i to je sigurna stvar. Može Srbija da blokira Kosovo u UN i OEBS ali ta blokada neće ubediti nijednog Albanca da prihvata takav plan.

To što Kosovo nije u UN ili OEBS uopšte nema neki veliki značaj jer jeste priznato od 114 država sveta i mnogo drugih de fakto tako da re,cimo sa kosovskim pasošem može bez problema u Rumuniji Slovacku, Grcku, Kini i td.

A ako Srbija odustane od plana za "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom, koji podrazumeva i članstvo Kosova u UN onda Kosovo će moći da reši probleme nepriznavanja preko republike Albanije tako da će Albanci imati pasoše te države kako bi putovali u državama koje ne priznaju kosovski pasoš.

Hmm

pre 6 godina

@istina
Zaista nije bitno sta bi Albanci prihvatili jer ce uraditi ono sta im kazu da moraju.Osnovno pitanje je koliko je ovo izjava vezana ze nekakav plan mocnika, a koliko je Dacicev probni balon.

goran

pre 6 godina

Realno: kao prvo albanci, USA i Zapad nikada nece da prihvate da se opet pregovora ili otvore razgovori o statusu Kosova to je gotovo nemoguce u ovom trenutku i apsolutno nerealno ocekivati bilo kakvu promenu u skorijoj buducnosti jer je to za nijh gotova prica.. ja se nebi toliko zurio da se to resi jer sam uveren da je vreme na nasoj strani .. skoro 10 godine je proslo oni jos uvek nemaju stolicu u UN niti UNESCO niti INTERPOL i jos nekoliko vazne medjunarodne organizacije, prema time ja bi samo polako i mudro, kad-tad mislim da ce doci vreme da nam zakucaju na vrata da se pregovora o statusu u neku formu .. nece albanci ali zakuca ce SAD ili EU zivi bili pa videli ..

Milan

pre 6 godina

"Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim istorijsko geopolitčkim uslovima unapred izgubljena bitka"
Znaci, nije rat sam po sebi pogresan i neljudski, vec ovi geopoliticki uslovi nam trenutno ne odgovaraju, ali zato jednog dana na celu sa Putinom i Kim Jong Unom oslobadjamo Kosovo (od njegovih stanovnika)? jel to poruka, ministre?

A druga strana ???

pre 6 godina

A šta će biti sa "ratnom i ostalom štetom", PIO fondovima, štednjama, vojnom opremom koja je odnešna sa prostora Kosova, a po logiki bi pripadala njima, i ostalim stvarima (izručenje optuženih za sločine....), za koje će oni, kad tad podneti tužbe. To si zablravio, jel'da !!! E, oni to sigurno nisu i neće.

Bacvanin

pre 6 godina

Vodjeni su pregovori u Becu, pre Ahtisarijevog plana, tada je bio trenutak da se prica o podeli, razmeni teritorija, itd.
Tada je bio trenutak kada se moglo doci sa racionalnom idejom, odrzivom idejom, tada smo imali argument da zelimo trajno resenje, koje ce postovati i zelje albanskog zivlja na Kosovu da budu nezavisni od Srbije.
Tada se pricalo samo o "vise od autonomije manje od nezavisnosti", sto je bilo podpuno iracionalno, ali politicki prihvatljivo za unutrasnje potrebe.
Sada nemamo ni jedan argument na nasoj strani! Albanci nemaju razloga da zure, imaju podrsku EU i Zapada, Albanija je u medjuvremenu usla u NATO, Makedonija ce verovatno pratiti put Crne Gore i Albanije ka NATO, tako da nece biti nekih vecih konflikata.
Spoljna politika odnosa Zapad-Istok njima ide u prilog, jer ce se oni pod skute Zapada a mi i dalje vazimo za "troublemakera" koji je blizi Istoku, pa ce manje vrsiti pritisak na Kosovo nego na nas.
Na Kosovu ce u narednih par godina polako da se sklanjaju eksponirani politicari ratnog perioda, kao sto je i Milo uzeo polako sesir i napusta politiku, a na njihovo mesto ce doci novi ljudi, koji ce biti prozapadno orijentisani.
Ako uspeju da se rese korupcije i slabosti institucija, moglo bi se lako desiti da nas i preteknu u EU integracijama, na kraju cemo mi iz Srbije zeleti da se domognemo Kosovskih pasosa, kao sto smo se onomad grabili za Putovnice, da bi mogli ziveti normalno vani, jer je pasos bio bezvredan.

Gavrilo

pre 6 godina

Rešenje treba tražiti u pravu veta Srba na celokupnu spoljnu politiku Prištine.
Razgraničenje je dobra ideja, podela nije.
ZSO mora da ima autonomiju koja omogućava posebne veze te zajednice sa Srbijom koje će omogućiti razvoj i opstanak te zajednice.

Tada može da se razgovara o članstvu KiM u medjunarodne institucije.

I na kraju status, da vidimo kako će to da zaživi.

neko iz mase

pre 6 godina

Sta znaci nego IZDAJA onih istih koji su devedesetih vodili ratnohuskačku politiku sireci lazni nacionalizam bez neke zelje za pregovore a sad glume pacifiste i prodaju nacionalni interes zbog licnih interesa prodajuci maglu i sire demagogiju.

Aster Blistok

pre 6 godina

Kad malo bo;lje promislim loznjava od strane politicara nikada nije ni prestajala, samo je bila manjeg ili jaceg intenziteta. A narod - k'o narod, prima se ko hepok kockica. Ivica spremio pricu koja kaze - niko kao ja! Za krepati od smeha.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Da smo podelu zvanicno predlozili odmah ili neku godinu posle kumanovske kapitulacije 1999, to bi medjunarodna zajednica uzela ozbiljno u razmatranje. Ovako, Dacicev predlog je samo spisak lepih zelja. Kosovo je u sadasnjim granicama priznalo vise od polovine clanica UN, a od njih sve sile koje kroje svetski poredak.Iranija je da se pametan pravi neko, ko je predsednik partije, cija je katastrofalna politika dovela do ratova, poraza , egzodusa i gubitka Kosova.
Cak kada bi medjunarodna zajednica uzela podelu Kosova u razmatranje, Pristina bi za uzvrat trazila Presevo i Bujanovac. Pripajanjem severa Srbiji vidno bi oslabio polozaj Srba na jugu Kosova.
Bolju buducnost i trajni mir, ne samo na Kosovu,vec u celom regionu moze doneti samo njegovo kompletno integrisanje u EU i NATO. U EU granice fakticki nemaju znacaj, pa tako nece ni ona na Jarinju, Brnjaku i Merdaru.
Srbija mora insistirati na primeni Briselskog sporazuma od strane Pristine, ali i sama ispostovati taj ugovor. Potrebno je traziti od EU, SAD i drugih medjunarodnih institucija znacajnu finansijsku pomoc za srpske opstine na KiM, koja bi bila transparentno trosena i posebno usmerena na sela i najugrozenije stanovnistvo u vecim mestima. Treba traziti da SAD i najrazvijenije drzave EU potstaknu investitore da ulazu u privredu srpskih opstina. Moramo u predstojecem dijalogu ostvariti maksimum moguceg, a za taj cilj je potrebno nacionalno otreznjenje i jedinstvo oko nove kosovske politike Srbije.

Dasevratinazadvreme

pre 6 godina

Dejavu, vec vidjeno, i to odavno kao ideja.
Da li neko od Srpskih politicara na vlasti moze da sastavi neku noviju ideju o resavanju Kosovskog pitanja, jer to pitanje najvise sada se odnosi na samu Srbiju i njenu buducnost. Mimo mlacenje prazne slame, predugo se vrti drzava na praznim temama.
Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008, po drugi put, 100 i vise drzava sveta su prihvatile Kosovo kao drzavu. Nije to nesto sto moze lako da se ponisti. Hocu da kazem da vreme ne moze da se vrati nazad, pitanje Kosova u medjunarodnoj politici je delimicno reseno.
Za Srbiju, mislim da treba da se nadje odgovor na pitanje, sta znaci Kosovo za Srbiju 2017 godine, i sta je u interesu za Srbiju po pitanju Kosova 2037.
Momentalno, Kosovo predstavlja veliko trziste za Srpsku robu, odnosno znacajan izvozni partner, izvor prepreka integracijskom putu Srbije prema EU, i da, duhovna kolevka svakog Srbina. Tacka prelamanja u kompleksnom trouglu izmedju Srbije, Rusije, i Evro-Atlantskog bloka.
A za 2037, u interesu je da Kosovsko trziste bude jos vece, ukljucujuci i Albaniju, po mogucnosti da se turisti sa Kosova i Albanije dovedu u Srbiju.

Slavi se 10-ta godisnjica clanstva u EU. Kosovo nije vise predmet, niti su Srbi ili Albanci sa Kosova. Kosovo se nije udaljio, kome se ide tamo u poseti rodbini ili manastirima, pristup slobodan do te mere da se ne zna gde je ta j granica ili je to sve EU/Srbija/Kosovo. Dilema resena, Varsavski pakt vise nema smisla ni za Srbiju.

cokoladica

pre 6 godina

Ne zuriti, pregovarati da ali nista ne potpisivati. Srpsku decu sa Kosova skolovati u Srbiji, dati im sve mogucnosti da se ostvare u Srbiji, stari koji tamo ostaju su vec odavno navikli, Albance i njihove mentore ostaviti u statusu quo od sada narednih 1000 godina. Samo tako cemo pobediti: oni su nestrpljivi, zapadnjaci su navikli da dobijaju sve na brzinu i na silu: ne, pustite ih da se muce 1000 godina. Poludece u cekanju.

Boris Banović

pre 6 godina

Realno rešenje je federalizacija Kosova i Metohije ! Severno Kosovo (poput Severne Irske) ! Suštinska autonomija Severnog Kosova, alternativno rešenje !

Gavrilo

pre 6 godina

Rešenje treba tražiti u pravu veta Srba na celokupnu spoljnu politiku Prištine.
Razgraničenje je dobra ideja, podela nije.
ZSO mora da ima autonomiju koja omogućava posebne veze te zajednice sa Srbijom koje će omogućiti razvoj i opstanak te zajednice.

Tada može da se razgovara o članstvu KiM u medjunarodne institucije.

I na kraju status, da vidimo kako će to da zaživi.

goran

pre 6 godina

Realno: kao prvo albanci, USA i Zapad nikada nece da prihvate da se opet pregovora ili otvore razgovori o statusu Kosova to je gotovo nemoguce u ovom trenutku i apsolutno nerealno ocekivati bilo kakvu promenu u skorijoj buducnosti jer je to za nijh gotova prica.. ja se nebi toliko zurio da se to resi jer sam uveren da je vreme na nasoj strani .. skoro 10 godine je proslo oni jos uvek nemaju stolicu u UN niti UNESCO niti INTERPOL i jos nekoliko vazne medjunarodne organizacije, prema time ja bi samo polako i mudro, kad-tad mislim da ce doci vreme da nam zakucaju na vrata da se pregovora o statusu u neku formu .. nece albanci ali zakuca ce SAD ili EU zivi bili pa videli ..

istina

pre 6 godina

Dakle to je sada jasno ako se kaže "Zajednica srpskih opština na jugu". Naime, ako nema Zajednicu srpskih opština na severu Kosova onda Dačić veruje da sever ide Srbiji a južno od Ibra postoje minidržavice u Zajednicu srpskih opština i teritorijom manastira u okviru nezavisnog Kosova bez severa. Potom će se tražiti "vračanje imovine na pravoslavnu crkvu" i tako Albanci bi se gušili.

Ne Ivice, Albanci neće ovo prihvatiti i to je sigurna stvar. Može Srbija da blokira Kosovo u UN i OEBS ali ta blokada neće ubediti nijednog Albanca da prihvata takav plan.

To što Kosovo nije u UN ili OEBS uopšte nema neki veliki značaj jer jeste priznato od 114 država sveta i mnogo drugih de fakto tako da re,cimo sa kosovskim pasošem može bez problema u Rumuniji Slovacku, Grcku, Kini i td.

A ako Srbija odustane od plana za "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom, koji podrazumeva i članstvo Kosova u UN onda Kosovo će moći da reši probleme nepriznavanja preko republike Albanije tako da će Albanci imati pasoše te države kako bi putovali u državama koje ne priznaju kosovski pasoš.

cokoladica

pre 6 godina

Ne zuriti, pregovarati da ali nista ne potpisivati. Srpsku decu sa Kosova skolovati u Srbiji, dati im sve mogucnosti da se ostvare u Srbiji, stari koji tamo ostaju su vec odavno navikli, Albance i njihove mentore ostaviti u statusu quo od sada narednih 1000 godina. Samo tako cemo pobediti: oni su nestrpljivi, zapadnjaci su navikli da dobijaju sve na brzinu i na silu: ne, pustite ih da se muce 1000 godina. Poludece u cekanju.

Boris Banović

pre 6 godina

Realno rešenje je federalizacija Kosova i Metohije ! Severno Kosovo (poput Severne Irske) ! Suštinska autonomija Severnog Kosova, alternativno rešenje !

Zora

pre 6 godina

U ovakvoj situaciji, za vas na vlasti bi bilo najpametnije da raspisete parlamentarne izbore i sve to o cemu pricate i nama glave punite, imali biste dovoljno vremena u kampanji da samo pricate o Kosovu a ne kao do sad, da ce biti otvaranje fabrika, zaposljavanje radnika, da cete nam dati sve blagodeti ovog sveta. I, kad ulegnete u fotelje, zaboravite za ta sva obecanja i nas gradjane i onako umorne i iscrpljene opterecujete vasim obmanama i lazima. Kosovo ste potpisali i zavrsena prica.

Hmm

pre 6 godina

@istina
Zaista nije bitno sta bi Albanci prihvatili jer ce uraditi ono sta im kazu da moraju.Osnovno pitanje je koliko je ovo izjava vezana ze nekakav plan mocnika, a koliko je Dacicev probni balon.

Dasevratinazadvreme

pre 6 godina

Dejavu, vec vidjeno, i to odavno kao ideja.
Da li neko od Srpskih politicara na vlasti moze da sastavi neku noviju ideju o resavanju Kosovskog pitanja, jer to pitanje najvise sada se odnosi na samu Srbiju i njenu buducnost. Mimo mlacenje prazne slame, predugo se vrti drzava na praznim temama.
Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008, po drugi put, 100 i vise drzava sveta su prihvatile Kosovo kao drzavu. Nije to nesto sto moze lako da se ponisti. Hocu da kazem da vreme ne moze da se vrati nazad, pitanje Kosova u medjunarodnoj politici je delimicno reseno.
Za Srbiju, mislim da treba da se nadje odgovor na pitanje, sta znaci Kosovo za Srbiju 2017 godine, i sta je u interesu za Srbiju po pitanju Kosova 2037.
Momentalno, Kosovo predstavlja veliko trziste za Srpsku robu, odnosno znacajan izvozni partner, izvor prepreka integracijskom putu Srbije prema EU, i da, duhovna kolevka svakog Srbina. Tacka prelamanja u kompleksnom trouglu izmedju Srbije, Rusije, i Evro-Atlantskog bloka.
A za 2037, u interesu je da Kosovsko trziste bude jos vece, ukljucujuci i Albaniju, po mogucnosti da se turisti sa Kosova i Albanije dovedu u Srbiju.

Slavi se 10-ta godisnjica clanstva u EU. Kosovo nije vise predmet, niti su Srbi ili Albanci sa Kosova. Kosovo se nije udaljio, kome se ide tamo u poseti rodbini ili manastirima, pristup slobodan do te mere da se ne zna gde je ta j granica ili je to sve EU/Srbija/Kosovo. Dilema resena, Varsavski pakt vise nema smisla ni za Srbiju.

Milan

pre 6 godina

"Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim istorijsko geopolitčkim uslovima unapred izgubljena bitka"
Znaci, nije rat sam po sebi pogresan i neljudski, vec ovi geopoliticki uslovi nam trenutno ne odgovaraju, ali zato jednog dana na celu sa Putinom i Kim Jong Unom oslobadjamo Kosovo (od njegovih stanovnika)? jel to poruka, ministre?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Da smo podelu zvanicno predlozili odmah ili neku godinu posle kumanovske kapitulacije 1999, to bi medjunarodna zajednica uzela ozbiljno u razmatranje. Ovako, Dacicev predlog je samo spisak lepih zelja. Kosovo je u sadasnjim granicama priznalo vise od polovine clanica UN, a od njih sve sile koje kroje svetski poredak.Iranija je da se pametan pravi neko, ko je predsednik partije, cija je katastrofalna politika dovela do ratova, poraza , egzodusa i gubitka Kosova.
Cak kada bi medjunarodna zajednica uzela podelu Kosova u razmatranje, Pristina bi za uzvrat trazila Presevo i Bujanovac. Pripajanjem severa Srbiji vidno bi oslabio polozaj Srba na jugu Kosova.
Bolju buducnost i trajni mir, ne samo na Kosovu,vec u celom regionu moze doneti samo njegovo kompletno integrisanje u EU i NATO. U EU granice fakticki nemaju znacaj, pa tako nece ni ona na Jarinju, Brnjaku i Merdaru.
Srbija mora insistirati na primeni Briselskog sporazuma od strane Pristine, ali i sama ispostovati taj ugovor. Potrebno je traziti od EU, SAD i drugih medjunarodnih institucija znacajnu finansijsku pomoc za srpske opstine na KiM, koja bi bila transparentno trosena i posebno usmerena na sela i najugrozenije stanovnistvo u vecim mestima. Treba traziti da SAD i najrazvijenije drzave EU potstaknu investitore da ulazu u privredu srpskih opstina. Moramo u predstojecem dijalogu ostvariti maksimum moguceg, a za taj cilj je potrebno nacionalno otreznjenje i jedinstvo oko nove kosovske politike Srbije.

A druga strana ???

pre 6 godina

A šta će biti sa "ratnom i ostalom štetom", PIO fondovima, štednjama, vojnom opremom koja je odnešna sa prostora Kosova, a po logiki bi pripadala njima, i ostalim stvarima (izručenje optuženih za sločine....), za koje će oni, kad tad podneti tužbe. To si zablravio, jel'da !!! E, oni to sigurno nisu i neće.

Aster Blistok

pre 6 godina

Kad malo bo;lje promislim loznjava od strane politicara nikada nije ni prestajala, samo je bila manjeg ili jaceg intenziteta. A narod - k'o narod, prima se ko hepok kockica. Ivica spremio pricu koja kaze - niko kao ja! Za krepati od smeha.

Bacvanin

pre 6 godina

Vodjeni su pregovori u Becu, pre Ahtisarijevog plana, tada je bio trenutak da se prica o podeli, razmeni teritorija, itd.
Tada je bio trenutak kada se moglo doci sa racionalnom idejom, odrzivom idejom, tada smo imali argument da zelimo trajno resenje, koje ce postovati i zelje albanskog zivlja na Kosovu da budu nezavisni od Srbije.
Tada se pricalo samo o "vise od autonomije manje od nezavisnosti", sto je bilo podpuno iracionalno, ali politicki prihvatljivo za unutrasnje potrebe.
Sada nemamo ni jedan argument na nasoj strani! Albanci nemaju razloga da zure, imaju podrsku EU i Zapada, Albanija je u medjuvremenu usla u NATO, Makedonija ce verovatno pratiti put Crne Gore i Albanije ka NATO, tako da nece biti nekih vecih konflikata.
Spoljna politika odnosa Zapad-Istok njima ide u prilog, jer ce se oni pod skute Zapada a mi i dalje vazimo za "troublemakera" koji je blizi Istoku, pa ce manje vrsiti pritisak na Kosovo nego na nas.
Na Kosovu ce u narednih par godina polako da se sklanjaju eksponirani politicari ratnog perioda, kao sto je i Milo uzeo polako sesir i napusta politiku, a na njihovo mesto ce doci novi ljudi, koji ce biti prozapadno orijentisani.
Ako uspeju da se rese korupcije i slabosti institucija, moglo bi se lako desiti da nas i preteknu u EU integracijama, na kraju cemo mi iz Srbije zeleti da se domognemo Kosovskih pasosa, kao sto smo se onomad grabili za Putovnice, da bi mogli ziveti normalno vani, jer je pasos bio bezvredan.

neko iz mase

pre 6 godina

Sta znaci nego IZDAJA onih istih koji su devedesetih vodili ratnohuskačku politiku sireci lazni nacionalizam bez neke zelje za pregovore a sad glume pacifiste i prodaju nacionalni interes zbog licnih interesa prodajuci maglu i sire demagogiju.