Petak, 28.07.2017.

15:12

"Imamo platformu za Kosovo u tri tačke, iznećemo Vučiću"

Vreme nije na strani Srbije, niti na strani Srba na Kosovu i Metohiji, poručuje ministar i predsednik SDPS Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

"Imamo platformu za Kosovo u tri taèke, izneæemo Vuèiæu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Dark Knight

pre 6 godina

Kosovo je defakto nezavisno. Država treba da je suveren svog prostora, a Srbija to nije od 1999.god. Možemo mi da se bosamo da je Kosovo bilo naše što jeste tačno ali Albanci su to Kosovo kupili od nas i međunarodne zajednice. Prvo tako što su kupovali kuće od Srba kkoji su ih rado prodavali jer bi za te pare kupili kuću u Srbiji i ostalo bi im dosta para, normalno čast izuzetcima koji nisu hteli da prodaju svoju dedovinu. Drugo su kupili posredstvom lobista u stranim zemljama.
Sada Vučić preko Ljajića pokušava da izvuče što se može izvući, što kada se uzme u obzir situacija i nije loše. A to što Srbija ne priznaje Kosovo ne znači puno, jer će nas Rusija prodati u UN čim se bude mogla izvršiti neka trgovina koja njima znači. Tako da treba izvući nešto i pozdraviti se sa njima. Inače većina Srba bi htela Kosovo nazad ali ne računaju da sa njime dolazi i par miliona Albanaca koji bi u budućnosti odlučivali ko će vladati Srbijom baš kao u Makedoniji.

whocares

pre 6 godina

@gojko

Šta dobijamo?

Šta mi sad to imamo? Postoji li ZSO? Može li Srbija išta na Kosovu, raspolaže li imovinom srpskih preduzeća koja je oteta, može li da obezbedi elementarnu zaštitu bilo čega, makar to bila jedna crkva?

Kada bismo se ljudski dogovorili, imali bismo, možda čak i sve navedeno.

Podsetiću te da pre nekoliko meseci, ove godine, uspeli smo da pošaljemo oslikani voz - provokaciju, pa je Nikolić, tada predsednik, rekao kako bi sa sinovima išao da ratuje na Kosovu...

Zamisli da si u to vreme ti bio neki potencijalni investitor koji se raspituje za jadni jug Srbije ili sever Kosova. Pa da li bi investirao možda u onoj atmosferi, reci mi molim te.

E TO, to je ono što imamo danas. Da ne pominjem i stalne druge probleme, stalnu neku mržnju, svaki dan ovakve vesti. Pa bre dokle ćemo ovako da živimo?

Nije li nama u interesu da budemo prijatelji, partneri, budemo zajedno u EU itd.
U toj situaciji, da li Srbi na Kosovu imaju da se brinu o nečemu?

Ako misliš da mi ustvari imamo nešto osim zablude, ja te molim da mi objasniš.

Razmislite malo, a ne samo glavom kroz zid

pre 6 godina

Ako bi nekim velikim čudom Kosovo bilo vraćeno u sastav Srbije, i još većim čudom kosovski Albanci to prihvatili, došli bismo u situaciju da bismo nakon prvog narednog popisa stanovništva morali, po međunarodnom pravu:
– da u paralamentu obezbedimo trećinu poslaničkih mesta za poslanike albanske nacionalnosti;
– da kao jedan od stranih jezika u školama imamo albanski;
– da trećina programa na javnom servisu bude emitovana na albanskom jeziku.

Da li bismo sve to zaista želeli?

Прота Матеја

pre 6 godina

Наши политичари су познати да касно сазревају или доносе одлуке у погрешно време. Тако и сада јуре Европу када то више није толико корисно, већ доноси више штете него користи. Да смо имали неког као Милошевић одмах после 2 светског рата то би имало великог значаја и не би имали као најзаслужнији за победуу том рату завршили са две покрајине које су убрзо постале омча око врата Србије. Са друге стране исти тај Милошевић 15 година пошто је донешена она ругоба од Устава 1974 је нанео више штете него користи. Тако и данас верујем да савез са Европом може да буде само на нашу штету а посебно ово инсистирање да се директно или индиректно призна да Косово није у Србији. Па ни Google не признаје да је Косово ван Србије и ако је америчка и светски позната фирма, зашто би ми то чинили? Једино ако Вођа хоће ту Нобелову награду!???

Raca

pre 6 godina

Čovek potpuno ozbiljno i bez trunke blama predlaže klasičnu "trgovinu",i to lošu.
Činiće ustupke Albancima,ka punoj nezavisnosti naravno,u zamenu za određene beneficije Srbiji.I onda je tu nabrojao beneficije poput pomoći EU oko izgradnje infrastrukture,ubrzan ulazak u EU.......
Znači predaja teritorije za šaku dolara i malo magle.
Umesto sveobuhvatnog rešenja:podele,razmene teritorija, razgraničenja,recimo.
Sramna izjava jednog ministra vlade suverene države.
Sram vas bilo gospodine večiti ministre.

Petar S.

pre 6 godina

"..Odgovarajući na pitanje šta bi to Srbija mogla da traži zauzvrat, Ljajić kaže da postoji niz stvari, od finansijske podrške za razvoj infrastrukture, do ubrzanog puta ka Evropskoj uniji. .."


Cak i ako Srbija bude razmisljala da pocne razgovor pod ovim uslovima, koncept razmisljanja Rasima Laljica je potpuno pogresan.


Sta znaci "Ubrzan put ka Evropskoj uniji" (tim pre sto jos ne znamo ni ovako "usporenim" putem kad cemo stici. Mogu da kazu, normalno bi usli 2035, a ubrzano 2030te.
Isto kao status kandidata.
Zasto smo mi sad veci "kandidati" za EU nego sto smo to bili pre dobijanja statusa "kandidata".

Finansijska podrska,..
I sta cete kad se pare potrose?
Napravite infrastrukturu, ali sta ako investicije ni onda ne budu dolazile?
Sta cete onda?

Nikad se "trampi" bicikl za pomorandze.

Uvek se koristi ISTA VALUTA.
Narod za Narod, Teritorija za teritoriju.

Ako se zeli resenje stratusa Albanaca na Kosovu, Mekedoniji (pa i Crnoj Gori), onda se isto tako mora resavati pitanje Srba u Republiici Srpskoj, na Severu Kosova, pa i Makedonaca u Makedoniji.

U tom pravcu treba razmisljati,
PONAVLJAM ako se bude pregovaralo u ovim uslovima.

A ako iz EU budu ponavljali (kao i uvek sto su govorili kad se od Srba trazilo neko priznanje ili odustajanje od teritorija) kako cemo svi u EU pa granice nisu vazne, ..

E pa ako (granice u EU) nisu vazne, sto je problem da priznaju Republiku Srpsku, i Sever Kosova na primer?

jojo

pre 6 godina

Ako nije naše i ne pitamo se što se toliko ubiše da ga baš mi priznamo. Samo neka vrsta podele Kosova gde se sve enklave, čak i one duboko u teritoriji Kosova povezuju sa Srbijom, kao i većina manastira, bi prošla na referendumu uz puno priznanje ostatka Kosova od strane Srbije. Ostalo mogu da sanjaju dubokim snom.

Samir

pre 6 godina

Gospodin Ljajic u diplomatskoj foliji pokusava da ovo osjetljivo pitanje predstavi gradjanstvu kao jednu nuznost za prosperitet Srbije i bolji zivot njenih gradjana. Ja bih gradjanima Srbije ovu situaciju na Kosovu i generalno odnose srpskog i albanskog naroda predocio na jedan konkretniji nacin. Srpski narod je u mnogodimenzionalnoj eroziji koja je zapocela pogresnom nacionalistickom politikom jos pre 30 god...od disfalifikacije Stambolica i Dragise Pavlovica...pa do izbora Milosevica za Vozda kojeg treba neprikosnoveno slediti? Iz Srbije se svake godine iseljava najkvalitetniji kadar i to na desetine hiljadamladih ljudi koji ne zele da budu deo propalog drustva...takodje na desetine hiljada gradjana odumire svake godine i sve statistike predvidjaju da ce za 30-40 god u Srbiji zivjeti nekih 5 miliona gradjana i da ce ovaj deo Balkana biti zapusten demografski...u medjuvremenu u albanskom naradu je natalitet znacajno smanjen i sada ih ima oko 6 miliona na balkanu a statistika predvidja da ce ih za 30-40 god biti oko 10 miliona bez dijaspore. Albanci su sada u najacoj istorijskoj poziciji na Balkanu i zelece da je maximalno iskoriste i rijese svoje nacionalno pitanje jer se jezicki ne uklapaju u susjedstvu u nekom drugom konceptu. dakle Srbija vise nema nikakve sanse da Albancima namece bilo koje rijesenje jer je pogresnom politikom osudila svoje gradjane na sveukupnu eroziju...dok Albancima tek predstoji period renesanse i dominacije na Balkanu. Spas je u EU i Nato.

stoka

pre 6 godina

Pobrkao si loncice Rasime! Da znas u pregovore se ulazi sa odredjenih pozicija(kao odskocne daske)a nasa pozicija je niska(izgubljen rat,nedemokratska vlada itd.),apozicija Kosova visoka(priznato od 120 i vise drzava,dobra pozicija kod saveznika itd).Prosto receno nijesmo u prilici da diktiramo dinamiku pregovora.Druga je stvar sto ti kao clan Vlade govoris jedno a dobro znas da to nije tako!Pozdrav i Selam iz Pazara.

Smilja

pre 6 godina

Ali sto se mora i ko vama daje za pravo da vi resavate te teske za vas probleme.Nema teski resenja vec da vi svi silazite sa vlasti a teritorijom zemlje da se ne igrate.

hadvao

pre 6 godina

Kosovo nije stvar koja se resava preko noci ,a ni preko ljeta,godine i decenije..Zar vas Prizrenska liga koju predsjednik pominje nije naucila tome? Ko ste vi da visevjekovnu teritoriju prepustate lopovima ,pa makar samo oni tamo zivjeli? Kao prvo niko nije trazio povratak 250 000 protjeranih Srba i Crnogoraca ,tako da sa 120 hiljada Srba koji dolje zive to bi cinilo skoro 400 hiljada..uz adekvatnu politiku koja podstice natalitet i broj Srba bi se dolje povecao,pa bi se u pregovore ,ja sam siguran mnogo relaksiranije i sa vise strasti ulazilo..mucnite tom glavom prije nego zarad vasih dzepova prodate sve sto mozete prodati

Бата Стојковић

pre 6 godina

Само инсистирање на пуном суверенитету Србије и строгом поштовању целовитости државе Србије долази у обзир господине министре, барем док сте министар у влади Србије.

бт

pre 6 godina

Љајић грађанима продаје маглу јер неће да им каже (а зна) да Албанци на КиМ хоће да преговарају само о једном питању - када ће Србија признати њихову лажну државу. О свему осталом они ће преговарати као и до сада - прихватиће сваки уступак Србије а даће само оне уступке који ни на који начин не нарушавају њихову лажну државу. Да није тако не би се већ 5 година чекало на формирање Заједнице српских општина и других ствари које ојачавају положај Срба на КиМ.

Brainwashing

pre 6 godina

(Igor, 28. jul 2017 15:22)

Bisercicu, Srbija ne moze da se odrekne necega sto nema. Kosovo nije u sastavu Srbije vec odavno, ono je deo Srbije jedino u ustavu, a to znamo koliko je bitno za realnost na terenu. Srbija moze i Japan da u ustavu integrise kao "integralni i neotudjivi deo Srbije" ali to ne menja situaciju na terenu.

srbija u oblacima

pre 6 godina

plan je da plana nema.
jedno je sigurno da sa politikom ne u NATO, nepriznati Kosovo nikad ama bas nikad necemo ući u EU. Ukoliko bar jedno uradimo sigurno ćemo ući ubrzano ali ovako ni na nebu ni na zemlji.
za sada je najbolje da budemo ruska deponija starog oruzja
da li iko veruje da SRBIJA moze biti nezavisna drzava??????????
ova sada dopustaju Vucicu iz nekog razloga ali jos samo malo.

BBB

pre 6 godina

Mas


A sto je toliko vazno da Kosovo jedino ne postane clanica UN, ako ce postati clanica svih ostalih organizacija od MOK...
Treba pristitai na onu ponudu Nemacke, da se Srbij ne trazi priznanje Kosova ali da se pravno i napismeno regulisu neka pitanja i Srbija obveze da ne koci Kosovo na putu ka UN i kasnije ka EU. Kada i oni udju u EU onda pitanje granica i nije toliko vazno, a tek nece biti vazno kada udjemo u sengen prostor nekolko godina posle clanstva u EU.

Igor

pre 6 godina

Dva sistema jedna drzava, s punom autonomijom, ima dosta primera po svetu drzava koje tako funkcionisu, Kina i Hong Kong na primer.

Srbija ne moze niti sme da se odrekne te teritorij, ako nista onda zbog velikog kulturnog nasledja koje mora da bude u njenoj ingerenciji, da ne pominjemo privatnu svojinu kompanija i drzavnih preduzeca koje moraju da se vrate vlasnicima.

Mas

pre 6 godina

Treba normalizovati odnose bez konačnog priznanja a pomoći Kosovu da se učlani u međunarodne institucije (sem UN) i za to tražiti nešto zauzvrat.
Pa šta je to nego priznanje nezavisnosti?
Ako se na to misli neka se to otvoreno i kaže.

gojko

pre 6 godina

aj realno da sutra Srbija prizna Kosovo, sta bi mi od toga dobili?
Sta bi dobio obican covek u Srbiji, a sta bi dobio Srbin na Kosovu? Jasno mi je sta bi Albanci dobili, i nekako oni imaju tu najvecu korist.

Slaviša

pre 6 godina

Jel pitate vi Srbe na KiM, da li imaju kave planove?
Da li je bilo koja vlast do sada pitala Srbe sa KiM, kako zele i s kim žele da zive?

Slaviša

pre 6 godina

Jel pitate vi Srbe na KiM, da li imaju kave planove?
Da li je bilo koja vlast do sada pitala Srbe sa KiM, kako zele i s kim žele da zive?

gojko

pre 6 godina

aj realno da sutra Srbija prizna Kosovo, sta bi mi od toga dobili?
Sta bi dobio obican covek u Srbiji, a sta bi dobio Srbin na Kosovu? Jasno mi je sta bi Albanci dobili, i nekako oni imaju tu najvecu korist.

Mas

pre 6 godina

Treba normalizovati odnose bez konačnog priznanja a pomoći Kosovu da se učlani u međunarodne institucije (sem UN) i za to tražiti nešto zauzvrat.
Pa šta je to nego priznanje nezavisnosti?
Ako se na to misli neka se to otvoreno i kaže.

бт

pre 6 godina

Љајић грађанима продаје маглу јер неће да им каже (а зна) да Албанци на КиМ хоће да преговарају само о једном питању - када ће Србија признати њихову лажну државу. О свему осталом они ће преговарати као и до сада - прихватиће сваки уступак Србије а даће само оне уступке који ни на који начин не нарушавају њихову лажну државу. Да није тако не би се већ 5 година чекало на формирање Заједнице српских општина и других ствари које ојачавају положај Срба на КиМ.

Igor

pre 6 godina

Dva sistema jedna drzava, s punom autonomijom, ima dosta primera po svetu drzava koje tako funkcionisu, Kina i Hong Kong na primer.

Srbija ne moze niti sme da se odrekne te teritorij, ako nista onda zbog velikog kulturnog nasledja koje mora da bude u njenoj ingerenciji, da ne pominjemo privatnu svojinu kompanija i drzavnih preduzeca koje moraju da se vrate vlasnicima.

stoka

pre 6 godina

Pobrkao si loncice Rasime! Da znas u pregovore se ulazi sa odredjenih pozicija(kao odskocne daske)a nasa pozicija je niska(izgubljen rat,nedemokratska vlada itd.),apozicija Kosova visoka(priznato od 120 i vise drzava,dobra pozicija kod saveznika itd).Prosto receno nijesmo u prilici da diktiramo dinamiku pregovora.Druga je stvar sto ti kao clan Vlade govoris jedno a dobro znas da to nije tako!Pozdrav i Selam iz Pazara.

Brainwashing

pre 6 godina

(Igor, 28. jul 2017 15:22)

Bisercicu, Srbija ne moze da se odrekne necega sto nema. Kosovo nije u sastavu Srbije vec odavno, ono je deo Srbije jedino u ustavu, a to znamo koliko je bitno za realnost na terenu. Srbija moze i Japan da u ustavu integrise kao "integralni i neotudjivi deo Srbije" ali to ne menja situaciju na terenu.

srbija u oblacima

pre 6 godina

plan je da plana nema.
jedno je sigurno da sa politikom ne u NATO, nepriznati Kosovo nikad ama bas nikad necemo ući u EU. Ukoliko bar jedno uradimo sigurno ćemo ući ubrzano ali ovako ni na nebu ni na zemlji.
za sada je najbolje da budemo ruska deponija starog oruzja
da li iko veruje da SRBIJA moze biti nezavisna drzava??????????
ova sada dopustaju Vucicu iz nekog razloga ali jos samo malo.

Smilja

pre 6 godina

Ali sto se mora i ko vama daje za pravo da vi resavate te teske za vas probleme.Nema teski resenja vec da vi svi silazite sa vlasti a teritorijom zemlje da se ne igrate.

Petar S.

pre 6 godina

"..Odgovarajući na pitanje šta bi to Srbija mogla da traži zauzvrat, Ljajić kaže da postoji niz stvari, od finansijske podrške za razvoj infrastrukture, do ubrzanog puta ka Evropskoj uniji. .."


Cak i ako Srbija bude razmisljala da pocne razgovor pod ovim uslovima, koncept razmisljanja Rasima Laljica je potpuno pogresan.


Sta znaci "Ubrzan put ka Evropskoj uniji" (tim pre sto jos ne znamo ni ovako "usporenim" putem kad cemo stici. Mogu da kazu, normalno bi usli 2035, a ubrzano 2030te.
Isto kao status kandidata.
Zasto smo mi sad veci "kandidati" za EU nego sto smo to bili pre dobijanja statusa "kandidata".

Finansijska podrska,..
I sta cete kad se pare potrose?
Napravite infrastrukturu, ali sta ako investicije ni onda ne budu dolazile?
Sta cete onda?

Nikad se "trampi" bicikl za pomorandze.

Uvek se koristi ISTA VALUTA.
Narod za Narod, Teritorija za teritoriju.

Ako se zeli resenje stratusa Albanaca na Kosovu, Mekedoniji (pa i Crnoj Gori), onda se isto tako mora resavati pitanje Srba u Republiici Srpskoj, na Severu Kosova, pa i Makedonaca u Makedoniji.

U tom pravcu treba razmisljati,
PONAVLJAM ako se bude pregovaralo u ovim uslovima.

A ako iz EU budu ponavljali (kao i uvek sto su govorili kad se od Srba trazilo neko priznanje ili odustajanje od teritorija) kako cemo svi u EU pa granice nisu vazne, ..

E pa ako (granice u EU) nisu vazne, sto je problem da priznaju Republiku Srpsku, i Sever Kosova na primer?

Raca

pre 6 godina

Čovek potpuno ozbiljno i bez trunke blama predlaže klasičnu "trgovinu",i to lošu.
Činiće ustupke Albancima,ka punoj nezavisnosti naravno,u zamenu za određene beneficije Srbiji.I onda je tu nabrojao beneficije poput pomoći EU oko izgradnje infrastrukture,ubrzan ulazak u EU.......
Znači predaja teritorije za šaku dolara i malo magle.
Umesto sveobuhvatnog rešenja:podele,razmene teritorija, razgraničenja,recimo.
Sramna izjava jednog ministra vlade suverene države.
Sram vas bilo gospodine večiti ministre.

Samir

pre 6 godina

Gospodin Ljajic u diplomatskoj foliji pokusava da ovo osjetljivo pitanje predstavi gradjanstvu kao jednu nuznost za prosperitet Srbije i bolji zivot njenih gradjana. Ja bih gradjanima Srbije ovu situaciju na Kosovu i generalno odnose srpskog i albanskog naroda predocio na jedan konkretniji nacin. Srpski narod je u mnogodimenzionalnoj eroziji koja je zapocela pogresnom nacionalistickom politikom jos pre 30 god...od disfalifikacije Stambolica i Dragise Pavlovica...pa do izbora Milosevica za Vozda kojeg treba neprikosnoveno slediti? Iz Srbije se svake godine iseljava najkvalitetniji kadar i to na desetine hiljadamladih ljudi koji ne zele da budu deo propalog drustva...takodje na desetine hiljada gradjana odumire svake godine i sve statistike predvidjaju da ce za 30-40 god u Srbiji zivjeti nekih 5 miliona gradjana i da ce ovaj deo Balkana biti zapusten demografski...u medjuvremenu u albanskom naradu je natalitet znacajno smanjen i sada ih ima oko 6 miliona na balkanu a statistika predvidja da ce ih za 30-40 god biti oko 10 miliona bez dijaspore. Albanci su sada u najacoj istorijskoj poziciji na Balkanu i zelece da je maximalno iskoriste i rijese svoje nacionalno pitanje jer se jezicki ne uklapaju u susjedstvu u nekom drugom konceptu. dakle Srbija vise nema nikakve sanse da Albancima namece bilo koje rijesenje jer je pogresnom politikom osudila svoje gradjane na sveukupnu eroziju...dok Albancima tek predstoji period renesanse i dominacije na Balkanu. Spas je u EU i Nato.

hadvao

pre 6 godina

Kosovo nije stvar koja se resava preko noci ,a ni preko ljeta,godine i decenije..Zar vas Prizrenska liga koju predsjednik pominje nije naucila tome? Ko ste vi da visevjekovnu teritoriju prepustate lopovima ,pa makar samo oni tamo zivjeli? Kao prvo niko nije trazio povratak 250 000 protjeranih Srba i Crnogoraca ,tako da sa 120 hiljada Srba koji dolje zive to bi cinilo skoro 400 hiljada..uz adekvatnu politiku koja podstice natalitet i broj Srba bi se dolje povecao,pa bi se u pregovore ,ja sam siguran mnogo relaksiranije i sa vise strasti ulazilo..mucnite tom glavom prije nego zarad vasih dzepova prodate sve sto mozete prodati

Бата Стојковић

pre 6 godina

Само инсистирање на пуном суверенитету Србије и строгом поштовању целовитости државе Србије долази у обзир господине министре, барем док сте министар у влади Србије.

Razmislite malo, a ne samo glavom kroz zid

pre 6 godina

Ako bi nekim velikim čudom Kosovo bilo vraćeno u sastav Srbije, i još većim čudom kosovski Albanci to prihvatili, došli bismo u situaciju da bismo nakon prvog narednog popisa stanovništva morali, po međunarodnom pravu:
– da u paralamentu obezbedimo trećinu poslaničkih mesta za poslanike albanske nacionalnosti;
– da kao jedan od stranih jezika u školama imamo albanski;
– da trećina programa na javnom servisu bude emitovana na albanskom jeziku.

Da li bismo sve to zaista želeli?

BBB

pre 6 godina

Mas


A sto je toliko vazno da Kosovo jedino ne postane clanica UN, ako ce postati clanica svih ostalih organizacija od MOK...
Treba pristitai na onu ponudu Nemacke, da se Srbij ne trazi priznanje Kosova ali da se pravno i napismeno regulisu neka pitanja i Srbija obveze da ne koci Kosovo na putu ka UN i kasnije ka EU. Kada i oni udju u EU onda pitanje granica i nije toliko vazno, a tek nece biti vazno kada udjemo u sengen prostor nekolko godina posle clanstva u EU.

jojo

pre 6 godina

Ako nije naše i ne pitamo se što se toliko ubiše da ga baš mi priznamo. Samo neka vrsta podele Kosova gde se sve enklave, čak i one duboko u teritoriji Kosova povezuju sa Srbijom, kao i većina manastira, bi prošla na referendumu uz puno priznanje ostatka Kosova od strane Srbije. Ostalo mogu da sanjaju dubokim snom.

whocares

pre 6 godina

@gojko

Šta dobijamo?

Šta mi sad to imamo? Postoji li ZSO? Može li Srbija išta na Kosovu, raspolaže li imovinom srpskih preduzeća koja je oteta, može li da obezbedi elementarnu zaštitu bilo čega, makar to bila jedna crkva?

Kada bismo se ljudski dogovorili, imali bismo, možda čak i sve navedeno.

Podsetiću te da pre nekoliko meseci, ove godine, uspeli smo da pošaljemo oslikani voz - provokaciju, pa je Nikolić, tada predsednik, rekao kako bi sa sinovima išao da ratuje na Kosovu...

Zamisli da si u to vreme ti bio neki potencijalni investitor koji se raspituje za jadni jug Srbije ili sever Kosova. Pa da li bi investirao možda u onoj atmosferi, reci mi molim te.

E TO, to je ono što imamo danas. Da ne pominjem i stalne druge probleme, stalnu neku mržnju, svaki dan ovakve vesti. Pa bre dokle ćemo ovako da živimo?

Nije li nama u interesu da budemo prijatelji, partneri, budemo zajedno u EU itd.
U toj situaciji, da li Srbi na Kosovu imaju da se brinu o nečemu?

Ako misliš da mi ustvari imamo nešto osim zablude, ja te molim da mi objasniš.

Прота Матеја

pre 6 godina

Наши политичари су познати да касно сазревају или доносе одлуке у погрешно време. Тако и сада јуре Европу када то више није толико корисно, већ доноси више штете него користи. Да смо имали неког као Милошевић одмах после 2 светског рата то би имало великог значаја и не би имали као најзаслужнији за победуу том рату завршили са две покрајине које су убрзо постале омча око врата Србије. Са друге стране исти тај Милошевић 15 година пошто је донешена она ругоба од Устава 1974 је нанео више штете него користи. Тако и данас верујем да савез са Европом може да буде само на нашу штету а посебно ово инсистирање да се директно или индиректно призна да Косово није у Србији. Па ни Google не признаје да је Косово ван Србије и ако је америчка и светски позната фирма, зашто би ми то чинили? Једино ако Вођа хоће ту Нобелову награду!???

Dark Knight

pre 6 godina

Kosovo je defakto nezavisno. Država treba da je suveren svog prostora, a Srbija to nije od 1999.god. Možemo mi da se bosamo da je Kosovo bilo naše što jeste tačno ali Albanci su to Kosovo kupili od nas i međunarodne zajednice. Prvo tako što su kupovali kuće od Srba kkoji su ih rado prodavali jer bi za te pare kupili kuću u Srbiji i ostalo bi im dosta para, normalno čast izuzetcima koji nisu hteli da prodaju svoju dedovinu. Drugo su kupili posredstvom lobista u stranim zemljama.
Sada Vučić preko Ljajića pokušava da izvuče što se može izvući, što kada se uzme u obzir situacija i nije loše. A to što Srbija ne priznaje Kosovo ne znači puno, jer će nas Rusija prodati u UN čim se bude mogla izvršiti neka trgovina koja njima znači. Tako da treba izvući nešto i pozdraviti se sa njima. Inače većina Srba bi htela Kosovo nazad ali ne računaju da sa njime dolazi i par miliona Albanaca koji bi u budućnosti odlučivali ko će vladati Srbijom baš kao u Makedoniji.

BBB

pre 6 godina

Mas


A sto je toliko vazno da Kosovo jedino ne postane clanica UN, ako ce postati clanica svih ostalih organizacija od MOK...
Treba pristitai na onu ponudu Nemacke, da se Srbij ne trazi priznanje Kosova ali da se pravno i napismeno regulisu neka pitanja i Srbija obveze da ne koci Kosovo na putu ka UN i kasnije ka EU. Kada i oni udju u EU onda pitanje granica i nije toliko vazno, a tek nece biti vazno kada udjemo u sengen prostor nekolko godina posle clanstva u EU.

Brainwashing

pre 6 godina

(Igor, 28. jul 2017 15:22)

Bisercicu, Srbija ne moze da se odrekne necega sto nema. Kosovo nije u sastavu Srbije vec odavno, ono je deo Srbije jedino u ustavu, a to znamo koliko je bitno za realnost na terenu. Srbija moze i Japan da u ustavu integrise kao "integralni i neotudjivi deo Srbije" ali to ne menja situaciju na terenu.

Igor

pre 6 godina

Dva sistema jedna drzava, s punom autonomijom, ima dosta primera po svetu drzava koje tako funkcionisu, Kina i Hong Kong na primer.

Srbija ne moze niti sme da se odrekne te teritorij, ako nista onda zbog velikog kulturnog nasledja koje mora da bude u njenoj ingerenciji, da ne pominjemo privatnu svojinu kompanija i drzavnih preduzeca koje moraju da se vrate vlasnicima.

srbija u oblacima

pre 6 godina

plan je da plana nema.
jedno je sigurno da sa politikom ne u NATO, nepriznati Kosovo nikad ama bas nikad necemo ući u EU. Ukoliko bar jedno uradimo sigurno ćemo ući ubrzano ali ovako ni na nebu ni na zemlji.
za sada je najbolje da budemo ruska deponija starog oruzja
da li iko veruje da SRBIJA moze biti nezavisna drzava??????????
ova sada dopustaju Vucicu iz nekog razloga ali jos samo malo.

jojo

pre 6 godina

Ako nije naše i ne pitamo se što se toliko ubiše da ga baš mi priznamo. Samo neka vrsta podele Kosova gde se sve enklave, čak i one duboko u teritoriji Kosova povezuju sa Srbijom, kao i većina manastira, bi prošla na referendumu uz puno priznanje ostatka Kosova od strane Srbije. Ostalo mogu da sanjaju dubokim snom.

Samir

pre 6 godina

Gospodin Ljajic u diplomatskoj foliji pokusava da ovo osjetljivo pitanje predstavi gradjanstvu kao jednu nuznost za prosperitet Srbije i bolji zivot njenih gradjana. Ja bih gradjanima Srbije ovu situaciju na Kosovu i generalno odnose srpskog i albanskog naroda predocio na jedan konkretniji nacin. Srpski narod je u mnogodimenzionalnoj eroziji koja je zapocela pogresnom nacionalistickom politikom jos pre 30 god...od disfalifikacije Stambolica i Dragise Pavlovica...pa do izbora Milosevica za Vozda kojeg treba neprikosnoveno slediti? Iz Srbije se svake godine iseljava najkvalitetniji kadar i to na desetine hiljadamladih ljudi koji ne zele da budu deo propalog drustva...takodje na desetine hiljada gradjana odumire svake godine i sve statistike predvidjaju da ce za 30-40 god u Srbiji zivjeti nekih 5 miliona gradjana i da ce ovaj deo Balkana biti zapusten demografski...u medjuvremenu u albanskom naradu je natalitet znacajno smanjen i sada ih ima oko 6 miliona na balkanu a statistika predvidja da ce ih za 30-40 god biti oko 10 miliona bez dijaspore. Albanci su sada u najacoj istorijskoj poziciji na Balkanu i zelece da je maximalno iskoriste i rijese svoje nacionalno pitanje jer se jezicki ne uklapaju u susjedstvu u nekom drugom konceptu. dakle Srbija vise nema nikakve sanse da Albancima namece bilo koje rijesenje jer je pogresnom politikom osudila svoje gradjane na sveukupnu eroziju...dok Albancima tek predstoji period renesanse i dominacije na Balkanu. Spas je u EU i Nato.

hadvao

pre 6 godina

Kosovo nije stvar koja se resava preko noci ,a ni preko ljeta,godine i decenije..Zar vas Prizrenska liga koju predsjednik pominje nije naucila tome? Ko ste vi da visevjekovnu teritoriju prepustate lopovima ,pa makar samo oni tamo zivjeli? Kao prvo niko nije trazio povratak 250 000 protjeranih Srba i Crnogoraca ,tako da sa 120 hiljada Srba koji dolje zive to bi cinilo skoro 400 hiljada..uz adekvatnu politiku koja podstice natalitet i broj Srba bi se dolje povecao,pa bi se u pregovore ,ja sam siguran mnogo relaksiranije i sa vise strasti ulazilo..mucnite tom glavom prije nego zarad vasih dzepova prodate sve sto mozete prodati

Razmislite malo, a ne samo glavom kroz zid

pre 6 godina

Ako bi nekim velikim čudom Kosovo bilo vraćeno u sastav Srbije, i još većim čudom kosovski Albanci to prihvatili, došli bismo u situaciju da bismo nakon prvog narednog popisa stanovništva morali, po međunarodnom pravu:
– da u paralamentu obezbedimo trećinu poslaničkih mesta za poslanike albanske nacionalnosti;
– da kao jedan od stranih jezika u školama imamo albanski;
– da trećina programa na javnom servisu bude emitovana na albanskom jeziku.

Da li bismo sve to zaista želeli?

gojko

pre 6 godina

aj realno da sutra Srbija prizna Kosovo, sta bi mi od toga dobili?
Sta bi dobio obican covek u Srbiji, a sta bi dobio Srbin na Kosovu? Jasno mi je sta bi Albanci dobili, i nekako oni imaju tu najvecu korist.

stoka

pre 6 godina

Pobrkao si loncice Rasime! Da znas u pregovore se ulazi sa odredjenih pozicija(kao odskocne daske)a nasa pozicija je niska(izgubljen rat,nedemokratska vlada itd.),apozicija Kosova visoka(priznato od 120 i vise drzava,dobra pozicija kod saveznika itd).Prosto receno nijesmo u prilici da diktiramo dinamiku pregovora.Druga je stvar sto ti kao clan Vlade govoris jedno a dobro znas da to nije tako!Pozdrav i Selam iz Pazara.

Smilja

pre 6 godina

Ali sto se mora i ko vama daje za pravo da vi resavate te teske za vas probleme.Nema teski resenja vec da vi svi silazite sa vlasti a teritorijom zemlje da se ne igrate.

Slaviša

pre 6 godina

Jel pitate vi Srbe na KiM, da li imaju kave planove?
Da li je bilo koja vlast do sada pitala Srbe sa KiM, kako zele i s kim žele da zive?

бт

pre 6 godina

Љајић грађанима продаје маглу јер неће да им каже (а зна) да Албанци на КиМ хоће да преговарају само о једном питању - када ће Србија признати њихову лажну државу. О свему осталом они ће преговарати као и до сада - прихватиће сваки уступак Србије а даће само оне уступке који ни на који начин не нарушавају њихову лажну државу. Да није тако не би се већ 5 година чекало на формирање Заједнице српских општина и других ствари које ојачавају положај Срба на КиМ.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Само инсистирање на пуном суверенитету Србије и строгом поштовању целовитости државе Србије долази у обзир господине министре, барем док сте министар у влади Србије.

Petar S.

pre 6 godina

"..Odgovarajući na pitanje šta bi to Srbija mogla da traži zauzvrat, Ljajić kaže da postoji niz stvari, od finansijske podrške za razvoj infrastrukture, do ubrzanog puta ka Evropskoj uniji. .."


Cak i ako Srbija bude razmisljala da pocne razgovor pod ovim uslovima, koncept razmisljanja Rasima Laljica je potpuno pogresan.


Sta znaci "Ubrzan put ka Evropskoj uniji" (tim pre sto jos ne znamo ni ovako "usporenim" putem kad cemo stici. Mogu da kazu, normalno bi usli 2035, a ubrzano 2030te.
Isto kao status kandidata.
Zasto smo mi sad veci "kandidati" za EU nego sto smo to bili pre dobijanja statusa "kandidata".

Finansijska podrska,..
I sta cete kad se pare potrose?
Napravite infrastrukturu, ali sta ako investicije ni onda ne budu dolazile?
Sta cete onda?

Nikad se "trampi" bicikl za pomorandze.

Uvek se koristi ISTA VALUTA.
Narod za Narod, Teritorija za teritoriju.

Ako se zeli resenje stratusa Albanaca na Kosovu, Mekedoniji (pa i Crnoj Gori), onda se isto tako mora resavati pitanje Srba u Republiici Srpskoj, na Severu Kosova, pa i Makedonaca u Makedoniji.

U tom pravcu treba razmisljati,
PONAVLJAM ako se bude pregovaralo u ovim uslovima.

A ako iz EU budu ponavljali (kao i uvek sto su govorili kad se od Srba trazilo neko priznanje ili odustajanje od teritorija) kako cemo svi u EU pa granice nisu vazne, ..

E pa ako (granice u EU) nisu vazne, sto je problem da priznaju Republiku Srpsku, i Sever Kosova na primer?

Mas

pre 6 godina

Treba normalizovati odnose bez konačnog priznanja a pomoći Kosovu da se učlani u međunarodne institucije (sem UN) i za to tražiti nešto zauzvrat.
Pa šta je to nego priznanje nezavisnosti?
Ako se na to misli neka se to otvoreno i kaže.

Raca

pre 6 godina

Čovek potpuno ozbiljno i bez trunke blama predlaže klasičnu "trgovinu",i to lošu.
Činiće ustupke Albancima,ka punoj nezavisnosti naravno,u zamenu za određene beneficije Srbiji.I onda je tu nabrojao beneficije poput pomoći EU oko izgradnje infrastrukture,ubrzan ulazak u EU.......
Znači predaja teritorije za šaku dolara i malo magle.
Umesto sveobuhvatnog rešenja:podele,razmene teritorija, razgraničenja,recimo.
Sramna izjava jednog ministra vlade suverene države.
Sram vas bilo gospodine večiti ministre.

Прота Матеја

pre 6 godina

Наши политичари су познати да касно сазревају или доносе одлуке у погрешно време. Тако и сада јуре Европу када то више није толико корисно, већ доноси више штете него користи. Да смо имали неког као Милошевић одмах после 2 светског рата то би имало великог значаја и не би имали као најзаслужнији за победуу том рату завршили са две покрајине које су убрзо постале омча око врата Србије. Са друге стране исти тај Милошевић 15 година пошто је донешена она ругоба од Устава 1974 је нанео више штете него користи. Тако и данас верујем да савез са Европом може да буде само на нашу штету а посебно ово инсистирање да се директно или индиректно призна да Косово није у Србији. Па ни Google не признаје да је Косово ван Србије и ако је америчка и светски позната фирма, зашто би ми то чинили? Једино ако Вођа хоће ту Нобелову награду!???

whocares

pre 6 godina

@gojko

Šta dobijamo?

Šta mi sad to imamo? Postoji li ZSO? Može li Srbija išta na Kosovu, raspolaže li imovinom srpskih preduzeća koja je oteta, može li da obezbedi elementarnu zaštitu bilo čega, makar to bila jedna crkva?

Kada bismo se ljudski dogovorili, imali bismo, možda čak i sve navedeno.

Podsetiću te da pre nekoliko meseci, ove godine, uspeli smo da pošaljemo oslikani voz - provokaciju, pa je Nikolić, tada predsednik, rekao kako bi sa sinovima išao da ratuje na Kosovu...

Zamisli da si u to vreme ti bio neki potencijalni investitor koji se raspituje za jadni jug Srbije ili sever Kosova. Pa da li bi investirao možda u onoj atmosferi, reci mi molim te.

E TO, to je ono što imamo danas. Da ne pominjem i stalne druge probleme, stalnu neku mržnju, svaki dan ovakve vesti. Pa bre dokle ćemo ovako da živimo?

Nije li nama u interesu da budemo prijatelji, partneri, budemo zajedno u EU itd.
U toj situaciji, da li Srbi na Kosovu imaju da se brinu o nečemu?

Ako misliš da mi ustvari imamo nešto osim zablude, ja te molim da mi objasniš.

Dark Knight

pre 6 godina

Kosovo je defakto nezavisno. Država treba da je suveren svog prostora, a Srbija to nije od 1999.god. Možemo mi da se bosamo da je Kosovo bilo naše što jeste tačno ali Albanci su to Kosovo kupili od nas i međunarodne zajednice. Prvo tako što su kupovali kuće od Srba kkoji su ih rado prodavali jer bi za te pare kupili kuću u Srbiji i ostalo bi im dosta para, normalno čast izuzetcima koji nisu hteli da prodaju svoju dedovinu. Drugo su kupili posredstvom lobista u stranim zemljama.
Sada Vučić preko Ljajića pokušava da izvuče što se može izvući, što kada se uzme u obzir situacija i nije loše. A to što Srbija ne priznaje Kosovo ne znači puno, jer će nas Rusija prodati u UN čim se bude mogla izvršiti neka trgovina koja njima znači. Tako da treba izvući nešto i pozdraviti se sa njima. Inače većina Srba bi htela Kosovo nazad ali ne računaju da sa njime dolazi i par miliona Albanaca koji bi u budućnosti odlučivali ko će vladati Srbijom baš kao u Makedoniji.