Aktuelno

Sreda, 19.07.2017.

08:36

Ovo je nova Nokia 8

Izvor: venturebeat.com, zimo.dnevnik.hr

Ovo je nova Nokia 8 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 6 godina

nokia na androidu ima perspektivu, ime jos nije zaboravljeno i ostali su sinonim za hardverski kvalitet (mnogima i za softversku aljkavost, ali druga prica...), mada imaju i oreol luzera, ruku na srce... vremenom mozda mogu da dobace do 10 posto globalnog trzista. malo li je? u usa nemaju vise sta da traze, ali evropa i afrika su sigurni, indija, mozda latino, ali za kinu tesko, tamo su ili najveci a la samsung i apple, ili vec lokalni maleni.
ali kad se zberu radoznali i nostalgicari i jos pokoja ciljna grupa - i dobri govori sa operaterima, uz dobru servisnu mrezu - eto tih 10 posto.
jedino ostaje mala moralna dilema, zasto kupiti android model brenda koji se toliko dugo opirao tom istom androidu? ali hajde, uvek moze da se proda prica o gresnom sinu koji se nakon peripetije i patnje vratio u okrilje tehnikolor porodice ;)
uzgred, treba im hitno mnogo neki mnogo jak zvanicni, autenticni launcher: da bude prepoznatljiv, jednostavan, zanimljiv, sa lepo nivelisanim i podeljenim opsegom setingsa (novice experienced advanced), da ga dobro nareklamiraju, "spin medj' geekovima", kao sto ostali renomirane i trzisno profilisane i etablirane kompanije odavno rade.

poenta, ova nova nokija kao firma (ahem, projektni biro) mnogo od toga tek treba da (ponovo) nadje. ne zaboravimo da se radi o brendu koji je sebi pucao u nogu, i mnogi ih jos gledaju kao zombi kompaniju, kao sony devedesetih u svetu vhs-a :)

NoName

pre 6 godina

@Ja ko drugi

Znaci, tebi dnevno, za 8 sati prodje 200 telefona? Iliti 25 telefona za sat vremena? Ili na svakih 2.4 minuta po jedan telefon? Jos ako uracunamo ono +, to znaci i za manje vremena po telefonu? Ah, how yes no.

Ima malo vise od par tih proizvodjaca, ukljucujuci i modele SoC-a, broj jezgara, instrukcija u njima, itd. Onda proizvodjace GPU-a, memorije, zvucnih procesora i mnogih drugih stvari. Kod Apple za iPhone imas samo par procesora/GPUi ostalih komponenti, a od toga vise ne mozes da instaliras zadnji iOS osim na jedno 20 uredjaja, ukljucujuci iPhone, iPad i iPod. A generalno svi sadrze skoro iste, manje vise, slicne komponente kad gledamo cak i generacijski.

Android je postao odlican. I Android kao sirov je isto odlican, ono sto moze da ga zabaguje je los GUI/UI i neki od preinstaliranih, pa i instaliranih palikacija, ako su lose napisane. A to se desava i na iPhone. Cak i sam iPhone hoce ponekad da zabaguje sa njegovim osnovnim aplikacijama. Npr. na iOS 10, aplikacija za pozivanje hoce da zabaguje. Desava se i to je sve normalno. Greska u kodu.

Sumynomis

pre 6 godina

Ova Nokia nije kinez kao sto se misli, vlasnik brenda je HMD, finska kompanija koju su osnovali bivsi zaposleni Nokije. Jedino se proizvodi u Kini, kao i svi ostali telefoni.

Ivan

pre 6 godina

@dubai U vezi dve kamere: npr. na LG telefonima je druga kamera wide angle (sirokougaona) pa kada je potrebno u kadar može da stane mnogo vise nego s obicnom bez potrebe da se udaljavas, ali sirokougaona kamera je uglavnom lošija i slika je nekada malo deformisana po uglovima (fish eye) ali je korisna u odredjenim situacijama. Sad ne znam koju ce funkciju imati druga kamera ovde.

BAnjac

pre 6 godina

Zasto je Nokia losa tj zasto je propala.Nije prihvatila Android.A on je najlošiji ali ima sve dzabe.I to pali kod ljudi.Nekada je i Vhs dobio igru nad BETOM koja je visestruko bila bolha kao i sistemom 2000. Vhs je bio smeće, ali najjjeftinije.Nokia nije htela smeće i za...ala se.Ili budi apple ili prodavaj smece.Ovde ne pričam o , Samsungu, Lg itd već androidu koji šteka li ga šteka.Imam sve najnovije telefone od 7+, s8+,lg g6.To mi je u opisu posla.To su super mašine.Ali android je smeće bez granica.

Ja ko drugi

pre 6 godina

"strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav.."

Decko sad si se izlupetao za sve pare, koriste ga zato sto je open source, i ne kosta ih nista, a globalno je prihvacen. Porediti njega i iOS je smesno, posto su totalno drugaciji sistemi. Pljuvati Srbe zato sto koriste telefone od 100eur, ummm, malo je degutantno, buduci da vecina radi za male plate, pa gle cuda ne mogu izdvojiti silne pare za skupocen telefon. I nemas hiljade uredjaja bas, postoji par proizvodjaca cip setova i memorija koji se generalno kombinuju, vecina stvari je standardizovana, pa je samo stvar varijacije u pristupu izrade i arhitekturi SOC razlicitih proizvodjaca. Android kao android je po meni licno los sistem (ovo je samo moj licni stav), priroda posla mi je takva da mi nedeljno prodje oko 1000+ tellefona kroz ruke, i veruj mi vecuna problema je sa Androidom, bez ikakve zelje za hejtom ili favorizovanja proizvodjaca, Pixel je vidno bolje resen od vecine...

Bwana

pre 6 godina

Zbog čega bi neko kupio Nokiu po toj ceni pored Xiaomia, 1+ i ostalih proizvođača jeftinijih flagship telefona koji imaju veće iskustvo sa Androidom. Sa druge strane, neko ko kupuje flagship telefone i cena mu nije bitna uvek će pre izabrati Samsung i Apple...
Mislim da im ostaje srednji segment kao šansa za neku zaradu, izgleda da dobro prodaju svoje midrange telefone

Нисам довољно сиромшна да купујем скупе с

pre 6 godina

Samo Xiaomi
(Nikola, 19. jul 2017 20:25)
Размишљам о новом телефону и то баш о шаомију. Гледам спецификације разних модела и цену. Однос цена квалитет, што би рекао Глоговац у филму: Брука! Брука како је добро, на папиру, а гледала сам и разне тестове по Јутјубу, читала коментаре и све делује ок. Сада бих молила оне који су дали минус на овај коментар да, ако су вољни, то и образложе и евентуално дају марку телефона која оволико даје за уложени новац.

Не патим од предрасуда - кинез, кинеско смеће и сл. Уосталом и леново је кинез и хуавеи је кинез, а колико пратим хуавеи је на 3. месту по броју продатих телефона, на првом је самсунг, са огромном рекламом, на другом епл, који је прича за себе.
Хвала!

hipi koala

pre 6 godina

Nokia - prva asocijacija je rođenje i smrt giganta i sve to u samo jednoj deceniji. Nije ni prvi ni poslednji ali vrlo upečatljiv. Mislim da je 600€ visoka cena za ponovno prodobijanje poverenja, ili smo mi mnogo siromašni. Ne znam, verovatno oba.

srb

pre 6 godina

@dubai da bolje prikaze dubinu fotografije, tako mozes da zumiras nakon slikanja nesto sto se nalazi u pozadini i obrnuto. Imaju tu jos kojekakve gluposti koje se navode ali to nikada neces provaliti pa nisu ni vredne pomena. Inace mi je drago sto se ovaj brend vraca, nokia 6 je dobro prihvacena ne vidim zasto ne bi i 8, mzda su malo zakasnili sa prelaskom na android ali zelim im svu srecu jer koriste ime brenda koji sam stvarno postovao. Inace ova i ona nokia koju svi znamo nisu ista firma, samo je ime isto, ona nokia se okrenula telekomunikacionoj opremi i patentima

Banjalučanin

pre 6 godina

@Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme...
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Polako, istorija nije počela juče. Trebaš razumjeti da je Microsoft napravio skok sa Win Mobile 6.5 na 7. E, sad, u 7 nije bilo C/P funkcije, a nije radio ni Skype (mada je bio MS vlasništvo), a koji je tada bio (i još uvijek je!) de facto standard za poslovnu VoIP komunikaciju. Takođe, uređaji se sa
6.5 nisu mogli nadograditi na 7. Onda je uslijedio WP 7.5 koji se mogao nadograditi samo na 7.8. WP 8 je bio novi "hladan tuš", jer se aplikacije sa 6.5 i 7.x nisu mogle pokrenuti na 8, niti su se postojeći uređaji mogli nadograditi na isti. Ovo zadnje je bilo posebmo bitno, jer je Microsoft to bio postavio kao postulat postupanja u svijetu desktop računara.
Dakle, nakon što su nekoliko puta zaredom (!) razočarali korisnike, uspjeli su sa zadnjom iteracijom OS-a napraviti nešto upotrebljivo. Naravno, sa 0.1% tržišnog udjela (podaci od prije dan-dva) to više nikog ne dotiče: korisnici su odavno na platformama koje imaju bolju podršku, a programeri (developeri) odavno programiraju samo za platforme gdje se nalaze korisnici. Tako da, poruka za Microsoft: RIP. Vjerujem da imaju još jednu (poslednju) šansu da se izvuku na neki veći % u mobilnom svijetu, a to je da naprave uređaje i OS na kojima će se pokretati desktop aplikacije, mada je i to diskutabilno...

Milanče

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Nokia je pukla zato što je forsirala buđavi Windows a ne zbog reklama.Da je odmah prešla na android bila bi i sada među najvećima.A o glupostima koje navodiš o Samsungu...bolje ne komentarisati.

Tetris u glavi

pre 6 godina

Hajde da se ne lažemo, ove specifikacije za ove pare su isto kao i konkurencija, znači ne možete da kažete da je precenjen. E sad druga je priča što ovde neće biti ispod 1000 na rate uz paket...

Marx

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo...
(Sergio, 19. jul 2017 10:18)

Koji "Kinez" sa istim specifikacijama (nek to bude i samo SD 835) košta 200 evra? Odmah ću i ja da kupim 3 komada.

Uki

pre 6 godina

Postaje Nokia ozbiljna konkurencija. Mislim da će ljude dosta privlačiti to što će kao i Motorola izbacivati redovne Android apdejtove pa čak i na telefonima jeftinijim od 200€ kao što je Nokia 5 npr. Već su najavili da će za nju izbaciti apdejt za novi Android nakon nekog vremena od kad izađe.

kn

pre 6 godina

@ Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.
Skids, 19. jul 2017 15:20

Nokiju 950 si mogao da kupis negde pocetkom 2016 godine a sad je polovina 2017. Sta radis pa ti vreme duplo brze prolazi nego nama? Nemoj tako brzo, zivot je kratak i regularno gledano.

kn

pre 6 godina

@ (Parachinac, 19. jul 2017 09:03)

Znas li ti komsija sta je Zeiss? Sta proizvodi i sta je njegovo na ovom telefonu? To sto je njihova optika ne znaci da ce kamera biti neko cudo. Pitanje je ko pravi senzor i kako ce se pokazati. Da ne bude zabune - naravno da ovo nije negodovanje Nokije ili Zaissa, vec jednostavno prepricavanje procitanog teksta nekima sto nisu razumeli najbolje.

Skids

pre 6 godina

Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.

NIKI

pre 6 godina

strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav..

Maksa

pre 6 godina

Kinezi za manje para od konkurencije nudi isti hardver ali uvek fali ono što će ova osmica promeniti a to je odlična kamera! Ukoliko pruže odličnu sistemsku podršku i izbace ga malo ranije... bogami uzeće dobar deo kolača i polako se vraćati na dane stare slave.

бађура

pre 6 godina

Ајд сад да видимо,оне што кажу Нокиа умрла,па никад није ни одлазила само вреба из сенке...

vlada

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.

gradjevinac

pre 6 godina

hm, vec vidjeno i neoriginalno.. ovo i nije nokia, ovo je jos jedan kinez ( ne mislim nista lose) koji koristi njeno ime, tako da.. imace kupce sigurno ali koliko ce tacno moci da parira samsungu( apple ne racunam, nije na androidu), tesko!!

Nikola

pre 6 godina

Pre no što krenete sa pricom kako je cena prevelika, za maltene sve sto nudi neki high range kinez, setite se da ovaj telefon ima ne jednu, vec dve Carl Zeiss kamere.
Izgled je savrsen, budi secanja na n9 i lumia seriju

Sergio

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo.

Kad ste imali monopol, nije vas previse zanimao razvoj telefona. E, sad, sve ispocetka, prvo da budete konkurentni sa cenom a zatim ostalo.

poznavalac

pre 6 godina

nisam siguran da je racionalno ulaziti u ponovno osvajanje trzista sa ovakvom cenom?!
Trziste se osvaja na drugaciji nacin.
Nokia je odavno 'potrosila' staru slavu a svima je jasno da je ovo samo ime nekada slavnog brenda, koje nema veze sa finskom telekomunikacionom kompanijom.
Dakle, 'reciklaza imena' je vec potrosena i nije dala rezultaze. Mora se iznova osvajati trziste i graditi imidz.

neko

pre 6 godina

Izgleda da ni 25 godina kasnije nisu izvukli neke pouke....pokusavaju nekakvu nostalgiju da koriste kao glavni marketinski adut,generalno nemaju sta da traze na trzistu po mom licnom misljenju sa telefonom od 589 evra.Oni ne mogu da se umesaju cak ni u srednji segmenat pored mora kineskih brendova.

Sergio

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo.

Kad ste imali monopol, nije vas previse zanimao razvoj telefona. E, sad, sve ispocetka, prvo da budete konkurentni sa cenom a zatim ostalo.

NIKI

pre 6 godina

strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav..

Milanče

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Nokia je pukla zato što je forsirala buđavi Windows a ne zbog reklama.Da je odmah prešla na android bila bi i sada među najvećima.A o glupostima koje navodiš o Samsungu...bolje ne komentarisati.

Marx

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo...
(Sergio, 19. jul 2017 10:18)

Koji "Kinez" sa istim specifikacijama (nek to bude i samo SD 835) košta 200 evra? Odmah ću i ja da kupim 3 komada.

vlada

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.

poznavalac

pre 6 godina

nisam siguran da je racionalno ulaziti u ponovno osvajanje trzista sa ovakvom cenom?!
Trziste se osvaja na drugaciji nacin.
Nokia je odavno 'potrosila' staru slavu a svima je jasno da je ovo samo ime nekada slavnog brenda, koje nema veze sa finskom telekomunikacionom kompanijom.
Dakle, 'reciklaza imena' je vec potrosena i nije dala rezultaze. Mora se iznova osvajati trziste i graditi imidz.

kn

pre 6 godina

@ Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.
Skids, 19. jul 2017 15:20

Nokiju 950 si mogao da kupis negde pocetkom 2016 godine a sad je polovina 2017. Sta radis pa ti vreme duplo brze prolazi nego nama? Nemoj tako brzo, zivot je kratak i regularno gledano.

Nikola

pre 6 godina

Pre no što krenete sa pricom kako je cena prevelika, za maltene sve sto nudi neki high range kinez, setite se da ovaj telefon ima ne jednu, vec dve Carl Zeiss kamere.
Izgled je savrsen, budi secanja na n9 i lumia seriju

neko

pre 6 godina

Izgleda da ni 25 godina kasnije nisu izvukli neke pouke....pokusavaju nekakvu nostalgiju da koriste kao glavni marketinski adut,generalno nemaju sta da traze na trzistu po mom licnom misljenju sa telefonom od 589 evra.Oni ne mogu da se umesaju cak ni u srednji segmenat pored mora kineskih brendova.

kn

pre 6 godina

@ (Parachinac, 19. jul 2017 09:03)

Znas li ti komsija sta je Zeiss? Sta proizvodi i sta je njegovo na ovom telefonu? To sto je njihova optika ne znaci da ce kamera biti neko cudo. Pitanje je ko pravi senzor i kako ce se pokazati. Da ne bude zabune - naravno da ovo nije negodovanje Nokije ili Zaissa, vec jednostavno prepricavanje procitanog teksta nekima sto nisu razumeli najbolje.

gradjevinac

pre 6 godina

hm, vec vidjeno i neoriginalno.. ovo i nije nokia, ovo je jos jedan kinez ( ne mislim nista lose) koji koristi njeno ime, tako da.. imace kupce sigurno ali koliko ce tacno moci da parira samsungu( apple ne racunam, nije na androidu), tesko!!

бађура

pre 6 godina

Ајд сад да видимо,оне што кажу Нокиа умрла,па никад није ни одлазила само вреба из сенке...

Maksa

pre 6 godina

Kinezi za manje para od konkurencije nudi isti hardver ali uvek fali ono što će ova osmica promeniti a to je odlična kamera! Ukoliko pruže odličnu sistemsku podršku i izbace ga malo ranije... bogami uzeće dobar deo kolača i polako se vraćati na dane stare slave.

Tetris u glavi

pre 6 godina

Hajde da se ne lažemo, ove specifikacije za ove pare su isto kao i konkurencija, znači ne možete da kažete da je precenjen. E sad druga je priča što ovde neće biti ispod 1000 na rate uz paket...

Skids

pre 6 godina

Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.

Uki

pre 6 godina

Postaje Nokia ozbiljna konkurencija. Mislim da će ljude dosta privlačiti to što će kao i Motorola izbacivati redovne Android apdejtove pa čak i na telefonima jeftinijim od 200€ kao što je Nokia 5 npr. Već su najavili da će za nju izbaciti apdejt za novi Android nakon nekog vremena od kad izađe.

Нисам довољно сиромшна да купујем скупе с

pre 6 godina

Samo Xiaomi
(Nikola, 19. jul 2017 20:25)
Размишљам о новом телефону и то баш о шаомију. Гледам спецификације разних модела и цену. Однос цена квалитет, што би рекао Глоговац у филму: Брука! Брука како је добро, на папиру, а гледала сам и разне тестове по Јутјубу, читала коментаре и све делује ок. Сада бих молила оне који су дали минус на овај коментар да, ако су вољни, то и образложе и евентуално дају марку телефона која оволико даје за уложени новац.

Не патим од предрасуда - кинез, кинеско смеће и сл. Уосталом и леново је кинез и хуавеи је кинез, а колико пратим хуавеи је на 3. месту по броју продатих телефона, на првом је самсунг, са огромном рекламом, на другом епл, који је прича за себе.
Хвала!

Sumynomis

pre 6 godina

Ova Nokia nije kinez kao sto se misli, vlasnik brenda je HMD, finska kompanija koju su osnovali bivsi zaposleni Nokije. Jedino se proizvodi u Kini, kao i svi ostali telefoni.

Ja ko drugi

pre 6 godina

"strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav.."

Decko sad si se izlupetao za sve pare, koriste ga zato sto je open source, i ne kosta ih nista, a globalno je prihvacen. Porediti njega i iOS je smesno, posto su totalno drugaciji sistemi. Pljuvati Srbe zato sto koriste telefone od 100eur, ummm, malo je degutantno, buduci da vecina radi za male plate, pa gle cuda ne mogu izdvojiti silne pare za skupocen telefon. I nemas hiljade uredjaja bas, postoji par proizvodjaca cip setova i memorija koji se generalno kombinuju, vecina stvari je standardizovana, pa je samo stvar varijacije u pristupu izrade i arhitekturi SOC razlicitih proizvodjaca. Android kao android je po meni licno los sistem (ovo je samo moj licni stav), priroda posla mi je takva da mi nedeljno prodje oko 1000+ tellefona kroz ruke, i veruj mi vecuna problema je sa Androidom, bez ikakve zelje za hejtom ili favorizovanja proizvodjaca, Pixel je vidno bolje resen od vecine...

NoName

pre 6 godina

@Ja ko drugi

Znaci, tebi dnevno, za 8 sati prodje 200 telefona? Iliti 25 telefona za sat vremena? Ili na svakih 2.4 minuta po jedan telefon? Jos ako uracunamo ono +, to znaci i za manje vremena po telefonu? Ah, how yes no.

Ima malo vise od par tih proizvodjaca, ukljucujuci i modele SoC-a, broj jezgara, instrukcija u njima, itd. Onda proizvodjace GPU-a, memorije, zvucnih procesora i mnogih drugih stvari. Kod Apple za iPhone imas samo par procesora/GPUi ostalih komponenti, a od toga vise ne mozes da instaliras zadnji iOS osim na jedno 20 uredjaja, ukljucujuci iPhone, iPad i iPod. A generalno svi sadrze skoro iste, manje vise, slicne komponente kad gledamo cak i generacijski.

Android je postao odlican. I Android kao sirov je isto odlican, ono sto moze da ga zabaguje je los GUI/UI i neki od preinstaliranih, pa i instaliranih palikacija, ako su lose napisane. A to se desava i na iPhone. Cak i sam iPhone hoce ponekad da zabaguje sa njegovim osnovnim aplikacijama. Npr. na iOS 10, aplikacija za pozivanje hoce da zabaguje. Desava se i to je sve normalno. Greska u kodu.

neutralni felsh

pre 6 godina

nokia na androidu ima perspektivu, ime jos nije zaboravljeno i ostali su sinonim za hardverski kvalitet (mnogima i za softversku aljkavost, ali druga prica...), mada imaju i oreol luzera, ruku na srce... vremenom mozda mogu da dobace do 10 posto globalnog trzista. malo li je? u usa nemaju vise sta da traze, ali evropa i afrika su sigurni, indija, mozda latino, ali za kinu tesko, tamo su ili najveci a la samsung i apple, ili vec lokalni maleni.
ali kad se zberu radoznali i nostalgicari i jos pokoja ciljna grupa - i dobri govori sa operaterima, uz dobru servisnu mrezu - eto tih 10 posto.
jedino ostaje mala moralna dilema, zasto kupiti android model brenda koji se toliko dugo opirao tom istom androidu? ali hajde, uvek moze da se proda prica o gresnom sinu koji se nakon peripetije i patnje vratio u okrilje tehnikolor porodice ;)
uzgred, treba im hitno mnogo neki mnogo jak zvanicni, autenticni launcher: da bude prepoznatljiv, jednostavan, zanimljiv, sa lepo nivelisanim i podeljenim opsegom setingsa (novice experienced advanced), da ga dobro nareklamiraju, "spin medj' geekovima", kao sto ostali renomirane i trzisno profilisane i etablirane kompanije odavno rade.

poenta, ova nova nokija kao firma (ahem, projektni biro) mnogo od toga tek treba da (ponovo) nadje. ne zaboravimo da se radi o brendu koji je sebi pucao u nogu, i mnogi ih jos gledaju kao zombi kompaniju, kao sony devedesetih u svetu vhs-a :)

Bwana

pre 6 godina

Zbog čega bi neko kupio Nokiu po toj ceni pored Xiaomia, 1+ i ostalih proizvođača jeftinijih flagship telefona koji imaju veće iskustvo sa Androidom. Sa druge strane, neko ko kupuje flagship telefone i cena mu nije bitna uvek će pre izabrati Samsung i Apple...
Mislim da im ostaje srednji segment kao šansa za neku zaradu, izgleda da dobro prodaju svoje midrange telefone

BAnjac

pre 6 godina

Zasto je Nokia losa tj zasto je propala.Nije prihvatila Android.A on je najlošiji ali ima sve dzabe.I to pali kod ljudi.Nekada je i Vhs dobio igru nad BETOM koja je visestruko bila bolha kao i sistemom 2000. Vhs je bio smeće, ali najjjeftinije.Nokia nije htela smeće i za...ala se.Ili budi apple ili prodavaj smece.Ovde ne pričam o , Samsungu, Lg itd već androidu koji šteka li ga šteka.Imam sve najnovije telefone od 7+, s8+,lg g6.To mi je u opisu posla.To su super mašine.Ali android je smeće bez granica.

Banjalučanin

pre 6 godina

@Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme...
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Polako, istorija nije počela juče. Trebaš razumjeti da je Microsoft napravio skok sa Win Mobile 6.5 na 7. E, sad, u 7 nije bilo C/P funkcije, a nije radio ni Skype (mada je bio MS vlasništvo), a koji je tada bio (i još uvijek je!) de facto standard za poslovnu VoIP komunikaciju. Takođe, uređaji se sa
6.5 nisu mogli nadograditi na 7. Onda je uslijedio WP 7.5 koji se mogao nadograditi samo na 7.8. WP 8 je bio novi "hladan tuš", jer se aplikacije sa 6.5 i 7.x nisu mogle pokrenuti na 8, niti su se postojeći uređaji mogli nadograditi na isti. Ovo zadnje je bilo posebmo bitno, jer je Microsoft to bio postavio kao postulat postupanja u svijetu desktop računara.
Dakle, nakon što su nekoliko puta zaredom (!) razočarali korisnike, uspjeli su sa zadnjom iteracijom OS-a napraviti nešto upotrebljivo. Naravno, sa 0.1% tržišnog udjela (podaci od prije dan-dva) to više nikog ne dotiče: korisnici su odavno na platformama koje imaju bolju podršku, a programeri (developeri) odavno programiraju samo za platforme gdje se nalaze korisnici. Tako da, poruka za Microsoft: RIP. Vjerujem da imaju još jednu (poslednju) šansu da se izvuku na neki veći % u mobilnom svijetu, a to je da naprave uređaje i OS na kojima će se pokretati desktop aplikacije, mada je i to diskutabilno...

hipi koala

pre 6 godina

Nokia - prva asocijacija je rođenje i smrt giganta i sve to u samo jednoj deceniji. Nije ni prvi ni poslednji ali vrlo upečatljiv. Mislim da je 600€ visoka cena za ponovno prodobijanje poverenja, ili smo mi mnogo siromašni. Ne znam, verovatno oba.

Ivan

pre 6 godina

@dubai U vezi dve kamere: npr. na LG telefonima je druga kamera wide angle (sirokougaona) pa kada je potrebno u kadar može da stane mnogo vise nego s obicnom bez potrebe da se udaljavas, ali sirokougaona kamera je uglavnom lošija i slika je nekada malo deformisana po uglovima (fish eye) ali je korisna u odredjenim situacijama. Sad ne znam koju ce funkciju imati druga kamera ovde.

srb

pre 6 godina

@dubai da bolje prikaze dubinu fotografije, tako mozes da zumiras nakon slikanja nesto sto se nalazi u pozadini i obrnuto. Imaju tu jos kojekakve gluposti koje se navode ali to nikada neces provaliti pa nisu ni vredne pomena. Inace mi je drago sto se ovaj brend vraca, nokia 6 je dobro prihvacena ne vidim zasto ne bi i 8, mzda su malo zakasnili sa prelaskom na android ali zelim im svu srecu jer koriste ime brenda koji sam stvarno postovao. Inace ova i ona nokia koju svi znamo nisu ista firma, samo je ime isto, ona nokia se okrenula telekomunikacionoj opremi i patentima

vlada

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.

Skids

pre 6 godina

Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.

NIKI

pre 6 godina

strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav..

neko

pre 6 godina

Izgleda da ni 25 godina kasnije nisu izvukli neke pouke....pokusavaju nekakvu nostalgiju da koriste kao glavni marketinski adut,generalno nemaju sta da traze na trzistu po mom licnom misljenju sa telefonom od 589 evra.Oni ne mogu da se umesaju cak ni u srednji segmenat pored mora kineskih brendova.

Sergio

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo.

Kad ste imali monopol, nije vas previse zanimao razvoj telefona. E, sad, sve ispocetka, prvo da budete konkurentni sa cenom a zatim ostalo.

Milanče

pre 6 godina

Nažalost ,nokia koja ima najbolje telefone već 20godina,mora ispočetka da se iskazuje,jer su napravili grešku,zanemarili su reklamu i išli na kvalitet.Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme,ali je samsung pravio najbolje reklame dok se nokia trudila oko prizvoda,zato sada samsung koji stvarno nema pristojan uređaj za pristojne pare drži prvo mesto u svetu telefona.Jedan bolji Huawei je bolji od najboljeg samsunga ,ali proizvod ne prodaje kvalitet već reklama.Sto reče jedan moj poznanik"sony ima najbolji zvuk,LG ima najbolju sliku,samsung naj reklamu,a najbolji telefon je nokia.
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Nokia je pukla zato što je forsirala buđavi Windows a ne zbog reklama.Da je odmah prešla na android bila bi i sada među najvećima.A o glupostima koje navodiš o Samsungu...bolje ne komentarisati.

бађура

pre 6 godina

Ајд сад да видимо,оне што кажу Нокиа умрла,па никад није ни одлазила само вреба из сенке...

Nikola

pre 6 godina

Pre no što krenete sa pricom kako je cena prevelika, za maltene sve sto nudi neki high range kinez, setite se da ovaj telefon ima ne jednu, vec dve Carl Zeiss kamere.
Izgled je savrsen, budi secanja na n9 i lumia seriju

Uki

pre 6 godina

Postaje Nokia ozbiljna konkurencija. Mislim da će ljude dosta privlačiti to što će kao i Motorola izbacivati redovne Android apdejtove pa čak i na telefonima jeftinijim od 200€ kao što je Nokia 5 npr. Već su najavili da će za nju izbaciti apdejt za novi Android nakon nekog vremena od kad izađe.

gradjevinac

pre 6 godina

hm, vec vidjeno i neoriginalno.. ovo i nije nokia, ovo je jos jedan kinez ( ne mislim nista lose) koji koristi njeno ime, tako da.. imace kupce sigurno ali koliko ce tacno moci da parira samsungu( apple ne racunam, nije na androidu), tesko!!

poznavalac

pre 6 godina

nisam siguran da je racionalno ulaziti u ponovno osvajanje trzista sa ovakvom cenom?!
Trziste se osvaja na drugaciji nacin.
Nokia je odavno 'potrosila' staru slavu a svima je jasno da je ovo samo ime nekada slavnog brenda, koje nema veze sa finskom telekomunikacionom kompanijom.
Dakle, 'reciklaza imena' je vec potrosena i nije dala rezultaze. Mora se iznova osvajati trziste i graditi imidz.

Maksa

pre 6 godina

Kinezi za manje para od konkurencije nudi isti hardver ali uvek fali ono što će ova osmica promeniti a to je odlična kamera! Ukoliko pruže odličnu sistemsku podršku i izbace ga malo ranije... bogami uzeće dobar deo kolača i polako se vraćati na dane stare slave.

kn

pre 6 godina

@ Nazalost, moja poslednja Nokia "Lumia 950" je hardverski bila nepouzdana. Mikrofon za spikerfon mi se pokvario cim je prosla garancija ali manje vise to, posle 3 godine je ekran pocrneo i sada mi je popravka malte ne skuplja od njegove vrednosti.
Skids, 19. jul 2017 15:20

Nokiju 950 si mogao da kupis negde pocetkom 2016 godine a sad je polovina 2017. Sta radis pa ti vreme duplo brze prolazi nego nama? Nemoj tako brzo, zivot je kratak i regularno gledano.

BAnjac

pre 6 godina

Zasto je Nokia losa tj zasto je propala.Nije prihvatila Android.A on je najlošiji ali ima sve dzabe.I to pali kod ljudi.Nekada je i Vhs dobio igru nad BETOM koja je visestruko bila bolha kao i sistemom 2000. Vhs je bio smeće, ali najjjeftinije.Nokia nije htela smeće i za...ala se.Ili budi apple ili prodavaj smece.Ovde ne pričam o , Samsungu, Lg itd već androidu koji šteka li ga šteka.Imam sve najnovije telefone od 7+, s8+,lg g6.To mi je u opisu posla.To su super mašine.Ali android je smeće bez granica.

Ja ko drugi

pre 6 godina

"strasno, ljudi i dalje govore kako je android budjav sistem, laguje itd a on se nalazi na preko 90% uredjaja na svetu, i taj trend konstanto raste, samo nama srbima koji koriste telefone od 100 eura i hoce da im rade savrseno android ne valja, android je ubedljivo najsavrseniji sistem na svetu i najprilagodljiviji, zamislite apllov ios da mora da se optimizuje sa hiljadu razlicitih proizvodjaca, hardvera itd, poredite babe i zabe.. android je svemoguc!!GIGANTI poput samsunga, sonyija, lg-ija, motorole, ma svih proizvodjaca svega na svetu koriste android upravo zato sto srbi mile da je budjav.."

Decko sad si se izlupetao za sve pare, koriste ga zato sto je open source, i ne kosta ih nista, a globalno je prihvacen. Porediti njega i iOS je smesno, posto su totalno drugaciji sistemi. Pljuvati Srbe zato sto koriste telefone od 100eur, ummm, malo je degutantno, buduci da vecina radi za male plate, pa gle cuda ne mogu izdvojiti silne pare za skupocen telefon. I nemas hiljade uredjaja bas, postoji par proizvodjaca cip setova i memorija koji se generalno kombinuju, vecina stvari je standardizovana, pa je samo stvar varijacije u pristupu izrade i arhitekturi SOC razlicitih proizvodjaca. Android kao android je po meni licno los sistem (ovo je samo moj licni stav), priroda posla mi je takva da mi nedeljno prodje oko 1000+ tellefona kroz ruke, i veruj mi vecuna problema je sa Androidom, bez ikakve zelje za hejtom ili favorizovanja proizvodjaca, Pixel je vidno bolje resen od vecine...

Marx

pre 6 godina

Doslo je vreme da cu, nazalost, za 590 evra uvek pre da izaberem 3 Kineza sa istim specifikacijama nego ovu Nokiu. Od nje samo ime. E pa, rodjaci, prvo spustite cenu na 200 evra da povratite kod ljudi poverenje u vas brend, pa da onda pricamo...
(Sergio, 19. jul 2017 10:18)

Koji "Kinez" sa istim specifikacijama (nek to bude i samo SD 835) košta 200 evra? Odmah ću i ja da kupim 3 komada.

Bwana

pre 6 godina

Zbog čega bi neko kupio Nokiu po toj ceni pored Xiaomia, 1+ i ostalih proizvođača jeftinijih flagship telefona koji imaju veće iskustvo sa Androidom. Sa druge strane, neko ko kupuje flagship telefone i cena mu nije bitna uvek će pre izabrati Samsung i Apple...
Mislim da im ostaje srednji segment kao šansa za neku zaradu, izgleda da dobro prodaju svoje midrange telefone

kn

pre 6 godina

@ (Parachinac, 19. jul 2017 09:03)

Znas li ti komsija sta je Zeiss? Sta proizvodi i sta je njegovo na ovom telefonu? To sto je njihova optika ne znaci da ce kamera biti neko cudo. Pitanje je ko pravi senzor i kako ce se pokazati. Da ne bude zabune - naravno da ovo nije negodovanje Nokije ili Zaissa, vec jednostavno prepricavanje procitanog teksta nekima sto nisu razumeli najbolje.

neutralni felsh

pre 6 godina

nokia na androidu ima perspektivu, ime jos nije zaboravljeno i ostali su sinonim za hardverski kvalitet (mnogima i za softversku aljkavost, ali druga prica...), mada imaju i oreol luzera, ruku na srce... vremenom mozda mogu da dobace do 10 posto globalnog trzista. malo li je? u usa nemaju vise sta da traze, ali evropa i afrika su sigurni, indija, mozda latino, ali za kinu tesko, tamo su ili najveci a la samsung i apple, ili vec lokalni maleni.
ali kad se zberu radoznali i nostalgicari i jos pokoja ciljna grupa - i dobri govori sa operaterima, uz dobru servisnu mrezu - eto tih 10 posto.
jedino ostaje mala moralna dilema, zasto kupiti android model brenda koji se toliko dugo opirao tom istom androidu? ali hajde, uvek moze da se proda prica o gresnom sinu koji se nakon peripetije i patnje vratio u okrilje tehnikolor porodice ;)
uzgred, treba im hitno mnogo neki mnogo jak zvanicni, autenticni launcher: da bude prepoznatljiv, jednostavan, zanimljiv, sa lepo nivelisanim i podeljenim opsegom setingsa (novice experienced advanced), da ga dobro nareklamiraju, "spin medj' geekovima", kao sto ostali renomirane i trzisno profilisane i etablirane kompanije odavno rade.

poenta, ova nova nokija kao firma (ahem, projektni biro) mnogo od toga tek treba da (ponovo) nadje. ne zaboravimo da se radi o brendu koji je sebi pucao u nogu, i mnogi ih jos gledaju kao zombi kompaniju, kao sony devedesetih u svetu vhs-a :)

Tetris u glavi

pre 6 godina

Hajde da se ne lažemo, ove specifikacije za ove pare su isto kao i konkurencija, znači ne možete da kažete da je precenjen. E sad druga je priča što ovde neće biti ispod 1000 na rate uz paket...

Banjalučanin

pre 6 godina

@Windows platforma je 100 puta brža,bolja,jednostavnija od glupe android platforme...
(vlada, 19. jul 2017 11:04)

Polako, istorija nije počela juče. Trebaš razumjeti da je Microsoft napravio skok sa Win Mobile 6.5 na 7. E, sad, u 7 nije bilo C/P funkcije, a nije radio ni Skype (mada je bio MS vlasništvo), a koji je tada bio (i još uvijek je!) de facto standard za poslovnu VoIP komunikaciju. Takođe, uređaji se sa
6.5 nisu mogli nadograditi na 7. Onda je uslijedio WP 7.5 koji se mogao nadograditi samo na 7.8. WP 8 je bio novi "hladan tuš", jer se aplikacije sa 6.5 i 7.x nisu mogle pokrenuti na 8, niti su se postojeći uređaji mogli nadograditi na isti. Ovo zadnje je bilo posebmo bitno, jer je Microsoft to bio postavio kao postulat postupanja u svijetu desktop računara.
Dakle, nakon što su nekoliko puta zaredom (!) razočarali korisnike, uspjeli su sa zadnjom iteracijom OS-a napraviti nešto upotrebljivo. Naravno, sa 0.1% tržišnog udjela (podaci od prije dan-dva) to više nikog ne dotiče: korisnici su odavno na platformama koje imaju bolju podršku, a programeri (developeri) odavno programiraju samo za platforme gdje se nalaze korisnici. Tako da, poruka za Microsoft: RIP. Vjerujem da imaju još jednu (poslednju) šansu da se izvuku na neki veći % u mobilnom svijetu, a to je da naprave uređaje i OS na kojima će se pokretati desktop aplikacije, mada je i to diskutabilno...

hipi koala

pre 6 godina

Nokia - prva asocijacija je rođenje i smrt giganta i sve to u samo jednoj deceniji. Nije ni prvi ni poslednji ali vrlo upečatljiv. Mislim da je 600€ visoka cena za ponovno prodobijanje poverenja, ili smo mi mnogo siromašni. Ne znam, verovatno oba.

Нисам довољно сиромшна да купујем скупе с

pre 6 godina

Samo Xiaomi
(Nikola, 19. jul 2017 20:25)
Размишљам о новом телефону и то баш о шаомију. Гледам спецификације разних модела и цену. Однос цена квалитет, што би рекао Глоговац у филму: Брука! Брука како је добро, на папиру, а гледала сам и разне тестове по Јутјубу, читала коментаре и све делује ок. Сада бих молила оне који су дали минус на овај коментар да, ако су вољни, то и образложе и евентуално дају марку телефона која оволико даје за уложени новац.

Не патим од предрасуда - кинез, кинеско смеће и сл. Уосталом и леново је кинез и хуавеи је кинез, а колико пратим хуавеи је на 3. месту по броју продатих телефона, на првом је самсунг, са огромном рекламом, на другом епл, који је прича за себе.
Хвала!

Sumynomis

pre 6 godina

Ova Nokia nije kinez kao sto se misli, vlasnik brenda je HMD, finska kompanija koju su osnovali bivsi zaposleni Nokije. Jedino se proizvodi u Kini, kao i svi ostali telefoni.

NoName

pre 6 godina

@Ja ko drugi

Znaci, tebi dnevno, za 8 sati prodje 200 telefona? Iliti 25 telefona za sat vremena? Ili na svakih 2.4 minuta po jedan telefon? Jos ako uracunamo ono +, to znaci i za manje vremena po telefonu? Ah, how yes no.

Ima malo vise od par tih proizvodjaca, ukljucujuci i modele SoC-a, broj jezgara, instrukcija u njima, itd. Onda proizvodjace GPU-a, memorije, zvucnih procesora i mnogih drugih stvari. Kod Apple za iPhone imas samo par procesora/GPUi ostalih komponenti, a od toga vise ne mozes da instaliras zadnji iOS osim na jedno 20 uredjaja, ukljucujuci iPhone, iPad i iPod. A generalno svi sadrze skoro iste, manje vise, slicne komponente kad gledamo cak i generacijski.

Android je postao odlican. I Android kao sirov je isto odlican, ono sto moze da ga zabaguje je los GUI/UI i neki od preinstaliranih, pa i instaliranih palikacija, ako su lose napisane. A to se desava i na iPhone. Cak i sam iPhone hoce ponekad da zabaguje sa njegovim osnovnim aplikacijama. Npr. na iOS 10, aplikacija za pozivanje hoce da zabaguje. Desava se i to je sve normalno. Greska u kodu.

srb

pre 6 godina

@dubai da bolje prikaze dubinu fotografije, tako mozes da zumiras nakon slikanja nesto sto se nalazi u pozadini i obrnuto. Imaju tu jos kojekakve gluposti koje se navode ali to nikada neces provaliti pa nisu ni vredne pomena. Inace mi je drago sto se ovaj brend vraca, nokia 6 je dobro prihvacena ne vidim zasto ne bi i 8, mzda su malo zakasnili sa prelaskom na android ali zelim im svu srecu jer koriste ime brenda koji sam stvarno postovao. Inace ova i ona nokia koju svi znamo nisu ista firma, samo je ime isto, ona nokia se okrenula telekomunikacionoj opremi i patentima

Ivan

pre 6 godina

@dubai U vezi dve kamere: npr. na LG telefonima je druga kamera wide angle (sirokougaona) pa kada je potrebno u kadar može da stane mnogo vise nego s obicnom bez potrebe da se udaljavas, ali sirokougaona kamera je uglavnom lošija i slika je nekada malo deformisana po uglovima (fish eye) ali je korisna u odredjenim situacijama. Sad ne znam koju ce funkciju imati druga kamera ovde.