Četvrtak, 13.07.2017.

13:19

Zakintos: Pritvor do suđenja, prete doživotne kazne?

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog ubistva Amerikanca na Zakintosu.

Izvor: B92

Zakintos: Pritvor do suðenja, prete doživotne kazne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

komentatorka

pre 6 godina

cim je decko pobegao iz kafica prestao je da bude pretnja za 'decu' i njihovu bezbednost.
'deca' su i pored toga krenula za njim, stigli ga i ubili; ako to nije predumisljaj ne znam sta je.

BeKo

pre 6 godina

@(John, 13. jul 2017 18:58)

Znanje-svest da udarac može povrediti+ hteti ubiti=ubistvo sa umišljajem

Znanje-svest da udarac može povrediti+hteti povrediti,a nehoteći ubiti=ubistvo iz nehata

Ja

pre 6 godina

Meni je jako zao, jer ovo su ipak samo deca, kao sto je uostalom i sama zrtva. Tek su zakoracili u zivot i sleteli pravo u ambis. Zasto je sve to moralo da se desi?

Komša

pre 6 godina

Kako reče @Petar najverovatnije će svako odgovarati u onoj meri u kojoj je uzeo učešće u dogadjajima.Zato i postoji istražni postupak i zato su npr. dvojica pušteni uz kauciju a ostali nisu.
Nekada (često) su predstave nas laika o pravdi različite od onoga što je pravo i pravna praksa pa često i logična presuda može da nam izgleda nepravedna.
Zamislimo npr. da je lik koji je započeo tuču odmah po udarcu Amerikanca "zaspao" i da nije izašao da ga gazi sa ostalima.Eto,samo to.Ako bi se to dogodilo on bi odgovarao samo za šamar i dobio bi kaznu koliko da pokrije pritvor i izgon,zabranu boravka na 3,5 ili 10 godina.
Da li je po zakonu- jeste.Da li je pravedno- verujem da će većina nas tvrditi da nije.I ne samo nas ,nego i ostalih učesnika u dešavanjima koji su dobili daleko veće kazne.
A kazna bi bila logična.
Naravno,ovo je pretpostavka jer pojma nemam šta je taj radio posle početka tuče - samo dajem primer kako nepravedno može da izgleda logična presuda izrečena u potpunosti u skladu sa zakonom.

John

pre 6 godina

(Eves, 13. jul 2017 18:38)

Čitaj šta piše. Rekao sam "ovde", a ne "uvek".

Osim toga, nije on udaren/šutnut samo jednom. Prestali su tek kada su videli da se ne miče. Tužilaštvo će svakako tvrditi da su ostvarili svoj naum, tj. da su ga tukli sve dok nisu postigli što su hteli

John

pre 6 godina

@ BeKo (pa da završimo više ovu priču)

Evo ti šta kaže profesor krivičnog prava na temu ubistva iz nehata:
"Ubistvo u lovu je jedna vrsta ’privilegovanog ubistva’, kada učinilac nije imao umišljaj da nekoga liši života, već je delovao nesmotreno i nedovoljno brižljivo. To je delo koje podleže Krivičnom zakoniku i kažnjava se, ali je kazna daleko blaža nego za umišljajno ubistvo", zaključuje profesor Milan Škulić."

Ovi ovde ni slučajno nisu delovali nesmotreno ili nedovoljno brižljivo. Svake sekunde su tačno znali šta rade.

Najviše što bi odbrana mogla da izvuče je nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom (pod uslovom da to delo postoji u grčkom zakonu, tj. ako i to ne tretiraju kao ubistvo) A ako im to uspe... pa... uboli su sedmicu na lotou i to dva kola za redom na iste brojeve.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 18:30)

Ključno pitanje - Da li se udarcima (ne jednim, nego sa više) u glavu može ubiti čovek? I da li odgovor na to pitanje zna ili može da zna prosečan čovek?

DA = Umišljaj
NE = Nehat

Dex

pre 6 godina

Ako nekoga sutiras iz sve snage u glavu, ne ocekujes valjda da ce zadobiti samo blaze telesne povrede. Morali su znati da ga mogu i ubiti sto i jesu. Sutnuti nekoga u glavu iz sve snage je po meni jednako kao da pucas iz pistolja u njega.

BeKo

pre 6 godina

(ma daj, 13. jul 2017 17:53)

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

Oni su znali da može nastati šteta ali su mislili da do najgoreg neće doći-ako su uopšte mislili o posledicama, zato mislim da je ovo ubistvo iz nehata tj. nisu "hteli" da ga ubiju ,a to je razlika između "umišljaja" i "nehata".

Eves

pre 6 godina

"Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju."

Zasto se onda onda svako sutiranje tretira/sudi kao pokusaj ubistva?

Kljucno

pre 6 godina

Kao sto neko rece, a to je kljucni detalj, ne za sud vec za nas ovde, ovi momci to ne rade prvi put. Ko zna koliko su puta ovo uradili u Srbiji, uz malo vise srece. Dakle, nije dalejo od pameti ni dozivotna. Mi vrlo mlako osudjujemo nasilje u srbiji, to nam se vec odbija o glavu.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 17:32)



Ako šutiraš nekoga nogama u glavu dok leži na zemlji... pa... čak je i deci jasno da se tako može ubiti čovek.
Naravno, posao odbrane je da dokazuje nehat ili bar da nisu hteli da ga ubiju već "samo" da ga prebiju.
Takođe, posao tužilaštva je da dokazuje da su hteli da ga ubiju. A posao suda da proceni ko je u pravu. Iako nisam sud, mislim da treba da odgovaraju za ubistvo. Sa umišljajem.

John

pre 6 godina

(jedno misljenje, 13. jul 2017 17:41)

To je tako kako si napisao ali samo u zemljama anglosaksonskog prava (posebno u SAD). U takozvanom kontinentalnom sistemu (kod nas i u 95% Evrope) nema stepenovanja ubistva.
Imaš ubistvo sa umišljajem i ubistvo iz nehata. Uglavnom bude predviđeno i takozvano teško ubistvo kao i ubistvo na mah koja se kažnjavaju teže ili lakše od običnog ubistva.
Po stoti put - umišljaj (predumišljaj je pogrešan termin) ne znači da je delo unapred isplanirano. Da je isplanirano ranije u SAD bi im natovarili i "zaveru radi ubistva" (conspiracy to commit murder) povrh samog ubistva.
Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju.

Aster Blistok

pre 6 godina

Svima dozivotna je imperativ na ovom sudjenju i time se svima salje vrlo jasna poruka. Ako pravis probleme - dobices sto si zasluzio. Inace ove zivotinje nisu ni zasluzile nista bolje. Ako je svma njima bilo potpuno normalno iscipelariti nekoga na smrt onda lepo iza resetaka pa razmisljaj o tome do kraja zivota, pozdrav.

Kiza

pre 6 godina

@jedno misljenje
Mozda i tacno za Kanadu, nego pitaj suprugu koliko bi dobili zatvora da su ovo isto uradili u Americi? Kanadske kazne su jako blage u odnosu na americke, i kako kod kvalifikovali ovo (verujem da grcki tuzilac nije naivan pa da ih optuzi za umisljaj ako nema osnova po grckim zakonima), u USA bi lezali u teskom zatvoru jako dugo. A to je i cela poenta, da zlocin ima strogu kaznu.

design in malice

pre 6 godina

@Vojno obdanište
Da, u ovakvim slučajevima je bitno naglasiti da ih je ponela atmosfera,
grčko vino, sunce i more i mladalačko glumljenje ludila. Nema tu ni podmuklosti, ni sadizma, čak ni svesne namere da nekoga povrede. Samo igra koja se otela kontroli.
Al zato kad avganistanski migranti u tuči ubiju drugog migranta, onda su to divljaci kojima je nasilje u krvi, potencijalno roboti-ubice koji čekaju signal iz Meke da unište Evropu, al u najmanju ruku prirodno bahati, izopačeni i agresivni.

Ljiljana

pre 6 godina

Ovih nekoliko komentatora koji imaju razumevanje za okolnosti pod kojima se desilo ubistvo, trebalo bi, dok je vreme, da se jave stručnjacima za pomoć. Naročito pozdravljam onoga koji se potpisao kao sudija i objašnjava predumišljaj. Zbog ovakvih, normalan svet beži iz Srbije. Niko ovde nije željan krvi, ali su svi užasnuti divljaštvom i nadaju se, da kad divljaci ne mogu da budu osuđeni u Srbiji, da će to makar moći negde drugde. Dragi"sudija", kad nekog ko leži nepokretan, šutiraš, ne činiš ubistvo sa predumišljajem - nego? Sem zatvora, jedino rešenje je trajno smeštanje u mentalnu instituciju, jer niko ne zna kad će ih ponovo "poneti adrenalin". Da li neko zna koliko je stvarno ( bez vikenda i god odmora) proveo u zatvoru "pravda za Uroša", i da li će Srbija platiti prenos tela nesrećnog momka u Ameriku?

Goran

pre 6 godina

Pojavio se i snimak iz bara, gde ubijeni samo pomera ruku glavnom izazivacu incidenta koji mu je pre toga, bez razloga, stavio oko vrata, u onom fazonu "bate, da ti nesto objasnim", a onda ovaj krene da ga udara i zrtva bezi iz kadra. Mislim da onog "svedoka" koji je pre par dana pricao bajke o prstenu koji je posekao devojku, cudnim polozajima glave pri padu i slicno treba goniti za lazno svedocenje.

Čačanin

pre 6 godina

Ljudi moji, sad će i njihovi roditelji da kukumaču kako su to dobra deca, kako im se omaklo...

A da je njihovo dete neko ubio, tražili bi svima doživotne.


A negde u prošloj deceniji čujem u autobusu stariji bračni par koji je pored mene pričao sa nekim mladićem (nisam prisluškivao, već su toliko glasno pričali da ih je čulo bar još desetak putnika), iz razgovora se dalo zaključiti da je drug njihovog sina. I tako, divane oni, taj mladić priča kako je sa njihovim sinom učestvovao u raznim tučama, kako su i koga sve olešili od batina, kako su oni ne znam maltene neki supermeni, a svi ostali koji su dobili batine idioti...
I krene priča o tome kako njihov sin ide za oko sedam dana u vojsku, pa ovom mladiću kaže majka tog njegovog druga: Odvedi ga malo negde u grad da se "izduva" sad pred vojsku, da se slučajno ne potuče u vojsci!



I kad tako vaspitavano dete kasnije nekoga ubije u linču kao što je ovaj u Grčkoj, onda roditelji krenu sa pričom kako njihovo dete nije huligan...


Šta mislite, da li u porodici u kojoj je muž nasilan, ne prema porodici već prema drugima na raznim manifestacijama i generalno u javnosti, i koji omalovažava druge, sin može da odraste normalan i da ne bude nasilan? Vrlo retko, jer ako od malena detetu dajete primer da se isplati biti nasilan, ako ne fizički onda bar verbalno, i dete će postati nasilnik, naročito ako ima podršku roditelja.

Martina

pre 6 godina

Dozivotna kazna za sve.

Sramota... Kako da ne, tuca pa nesrecni slucaj sto su ga ubili. Kao da je sama tuca nesto sto je sasvim normalno, drustveno prihvatljivo I sto treba da podrzimo. Pa sad.. zaigrala se deca, tukla se malo sto je normalno svuda u svetu I eto ubila ga.. a nisu htela.

Za svoje postupke moras da odgovaras.

BeKo

pre 6 godina

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

"Nesvesni nehat postoji kada određeno lice uopšte ne predvidi da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali je morao i mogao predvideti".

"Krivično delo je učinjeno sa umišljajem kad je učinilac bio svetan svog dela i hteo je njegovo izvršenje ili kada je učinilac bio svestan da može učiniti delo pa je na to pristao".

Zaključite sami za šta mogu biti optuženi.

John

pre 6 godina

(pravna praksa, 13. jul 2017 16:20)

Postoje 2 vrste umišljaja:
1 - Direktni, kada učinilac želi nastupanje posledice (primer: izvadi pištolj i puca čoveku u glavu; srpski: "Idem da ga ubijem")
2 - Eventualni, učinilac je svestan da će posledica nastupiti, pa je na to pristao (srpski: "Ako uradim to i to, ubiću ga... OK, nema veze, ko ga šiša")

Razlikovanje ima značaja iz 2 razloga. Prvi, da se onemogući odbrana "nije hteo" i drugi, kod odmeravanja kazne (za eventualni umišljaj se izriču za nijansu blaže kazne)

ma daj

pre 6 godina

BeKo, 13. jul 2017 16:00)
Kakvo crno ubistvo iz nehata? Znas sta je ubistvo iz nehata? Covek dodje iz lova i ostavi pusku a dvoje klinaca uzme da se igra i upucaju se. Ovi su ga namerno gazili. Nisu slucajno. Razumes?

ajde bre

pre 6 godina

Kada njih 6-7 bije i bije jednog lika očigledno je da žele da ga ubiju jer u suprotnom bi stali. Nađite definiciju ubistava sa predumisljajem, ne podrazumeva kovanje plana unapred. To se zove zlocinacko udruživanje.

bob rock

pre 6 godina

odavno mi se mota po glavi novi sistem koji bi regulisao kaznenu politiku za razlicite vrste protivzakonitog ponasanja..ideja je vrlo prosta i malo treba da se razradi..dakle , prekopirati kaznenu politiku u saobracaju... svako sa punoletstvom dobija jedan broj bodova koje moze da potrosi... tu bi trebalo da se ide drasticno , zavisno od vrste krivicnog , neki put i prekrsajnog dela... samo , za razliku od saobracaja , kada potrosis sve poene , nema novog polaganja za dozvolu.. svakoga , prilikom sticanja punoletstva upoznati sa tim i obavezati da potpise dokument kojim potvrdjuje da je upoznat.. pa , izvolite u zivot , dobro dosli... a kada se ispucaju poeni , cao zivote , dobro dosla tamnico... do kraja...
na taj nacin bi ovakve bitange , zavrsile automatski na dozivotnoj a ne da ih za koju godinu vidimo na ulici i da mislimo cije dete ce sada da strada od vucibatina...

ni(n)džo

pre 6 godina

Bilo bi lepo kad bi se našao neki novinar pa prelistao hroniku jer je u naš bilo ovakvih desetine slučajeva, uvek praćenih smešnim kaznama.

Evo da počnem niz sa dva primera koje sam video brzom pretragom na guglu a ima još mnogo:

U Požarevcu 2008. godine su Sašu Vasića ispred diskoteke "Faraon" brutalno pretukla sedmorica maloletnika.Pošto ga je jedan od njih udario pivskom flašom u glavu, zajedno su ga tukli rukama i nogama, oborivši ga na zemlju i nastavljajući sa udarcima. Saša je sa teškim povredama prebačen za Beograd, gde je pao u komu i preminuo posle sedam dana.

Presudom Apelacionog suda napadač koji se teretio za nanošenje povreda sa smrtnim ishodom osuđen je na maloletnički zatvor do četiri godine, trojici je izrečena samo mera pojačanog nadzora, dok su ostali oslobođeni optužbi.

I još jedan
Zbog kobnog premlaćivanja Miroslava Ilića (24), jedan batinaš osuđen na šest godina zatvora, a drugi samo na pojačan nadzor roditelja.

Poison

pre 6 godina

Više puta sam pisao. Potrebno je da se mladim ljudima svakodnevno prikazuju sve strahote zatvora a ne holivudski filmovi. Svi oni nisu svesni toga pa se lakse odlucuju na nasilje. Zato na tv svaki dan....

jedno misljenje

pre 6 godina

ne razumem se u grcki ili srpski pravni sistem, ali zena mi radi kao advokat ovde (u kanadi).

u normalnim uslovima, ovo moze da bude jedino sto u severnoj americi zovu "manslaughter", kada je neko ubijen tokom nekog nekog krivicnog dela.

za ubistvo bez predoumisljaja ("second degree murder" bi morali da dokazu da je tokom udarca hteo da ga ubije od udarca (inace bi SVAKA tuca bila pokusaj ubistva).

a za ubistvo sa predoumisljajem ("first degree murder") bi morali da dokazu da su unapred isplanirali da ga ubiju udarcima. a to ovde (u kanadi) ne mogu da dokazu ni sa bejzbol palicom, niti kada je jednoj zeni smrskana lobanja sa velikim kamenom.

ali u ovom slucaju ce grci hteti da posalju poruku, vazniji su im amerikanci od nas, i znaju da srbija ne brani svoje gradjane kao ostle zemlje, pa se ne bi zacudio da budu osudjeni za ubistvo sa predoumisljajem uz maksimalne kazne

goran

pre 6 godina

Eto sada treba i ove iz Novog Sada sto su prebili ovog mladica iz beograda osuditi na dozivotnu.Uradili su jos gore jel on nije nikome uzvratio nije se ni sa kum svadjao zagrlio svoju devojku i skocio copor i premlatio ga.U cemu je razlika?Amerikanac nije imao srece a on je imao.Ako je sreca presudni faktor u odredjivanju krivice onda ok.

Dex

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u 
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno 
kazniti, ali ovakvi komentari?
(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Pijanstvo nije olaksavajuca, vec otezavajuca okolnost. I ne nasladjujem se, vec volim, zelim i trazim pravdu. Ovaj put je moze i biti, jer se ne "sudi" u Srbiji.

nije svejedno

pre 6 godina

Iz pravnog ugla, primećujem zabunu u komentarima: Predumišljaj je postojao u jugoslovenskom zakonodavstvu kao teži oblik dela ubistva, danas u Srbiji ne postoji. Zakon propisuje samo umišljaj i nehat. Kod umišljaja je bitno da postoji 1)svest o nastupanju zabranjene posledice i 2)volja da do nje dođe. Predumišljaj očigledno postoji u grčkom pravu (osim ako nije loš novinarski prevod?) a on je kod nas podrazumevao teži oblik umišljaja kod koga postoji element racionalnog razmišljanja i planiranja samog izvršenja dela, ja bih rekao "isplanirano ubistvo". Teško da su ovi bilmezi tako nešto planirali. Može na sudu da se utvrđuje je li bilo umišljaja- bar bi tako bilo po normama našeg prava (naravno, biće merodavno grčko krivično pravo koje je, po svoj prilici, strože nego naše- sama činjenica da postoji doživotna).. PS- delim bes i ogorčenje većine komentatora-čisto da se zna.

Jovan Preacher

pre 6 godina

Moram da se pridružim svojim zapažanjem. Mislim da je izbilo na videolo na žalost naš mentalitet. mnogi nisu zapazali da je Arčibald Rajs u svojoj knjizu "Čujte Srbi" već zapazio klicu ovoga što se desilo. Srbin voli da se junači. to su obilato koristile sile u velikim ratovima i podmetali naivnim srbima koji su uletali u svetske klanice. Tako je bilo i 90ih kad su srbi uleteli u ratove. sada toga nema, ali negde mora da se iskali taj borbeni mentalitet, i to na najgori način. To je nešto u ovom narodu, i za to stradamo već vekovima. To mora da se menja, koren je svih zala i ako se ne promeni nestaćemo.

Petar

pre 6 godina

Ajde da ne preterujemo. Da su bolidi, bolidi su ali ovde možemo da govorimo o eventualnom a ne direktnim umišljaju (barem kod većine učinioca). I to ne svih već onih koji ga gaze (po glavi) dok je na zemlji (mada, možda je taj baš želeo da ga ubije u šta sumnjam). Svi ostali, koji su isprovocirali, učestvovali u prebijanju do tog momenta a ne i posle toga mogu da odgovaraju samo za neko lakše (lakše od ubistva) delo. Čak i podstrekač, onaj koji je rekao, ajmo da ga prebijemo, odgovara samo u okviru svog umišljaja. Da ne ispadne da ih simpatišem, svi zaslužuju po koju godinu a pojedini i više decenija. Sad je samo problem odmeriti pravu kaznu za svakog pojedinačno.

France

pre 6 godina

U Francuskoj, u skoro svakoj posti moze da se nadje natpis o nekom coveku koji je dobio nekoliko hiljada evra kazne i jedno mesec-dva-tri zatvora zato sto je... Zato sto je...

Pravio scene i vikao u posti!

A jel znate sta se desi kad oborite pesaka i odete?
25.000 evra! Za pocetak.
To je solidna godisnja zarada, pa ti vidi sta ces.


Tako da, gospodo mlada zalja objasnjavanja nogama u glavu - dobrodosli u civilizovan svet. U njemu niste elita, nego smece za zatvor.

gradjanka

pre 6 godina

..."uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke, gde je mladih turista iz Srbije mnogo..."
A kako bi bilo da se u Srbiji stvarno ozbiljno radi na prevenciji nasilja. Koliko roditelja uči svoju decu da se kontrolišu u konfliktnim situacijama umesto što im savetuju sve drugo, a najmanje ono što ih ne bi odvelo u pritvore, zatvore, isključivanje iz škola, loše ocene iz vladanja i slično. Najverovatnije se komentar neće dopasti mnogima ali baš zato ovo i pišem.

prokator

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Dokle god ima ovakvih mišljenja biće i situacija sličnih ovom slučaju. Shvatite da nije uredu nikoga juriti i prebijati, da ni jedan nasilni fizički kontakt nije uredu i ne može biti dozvoljen! Da dečko nije umro bilo bi cool čoporativno prebijati??? NE!!! Treba kažnjavati svaki vid fizičke agresije, to je jedini način da se ovako nešto spreči. A ne čekati kao lutriju da li će neko da bude ubijen pa tek onda procesuirati nasilje! STOP NASILJU!

Mita

pre 6 godina

Kod nas se ubistvo minimizira i zove se upotrebom alkohola,a drugim drzavama je ubistvo.Eno,ubici Brisa Tatona prepolovili kaznu,iako je u bekstvu.Mi smo raj za ubice.Ove ubice bi bolje prosle da ubijaju po Srbiji.

Nikola

pre 6 godina

"Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te...
(derion, 13. jul 2017 14:00)"

Stara narodna kaze "Bolje spreciti, nego leciti". Ako i dalje treba da ti pojasnim: Nije sudbina, nego su klinci nevaspitani i od strane roditelja i od strane drzave. Nisu kaznjavani kad god su nekoga udarili. Nije da mi nemamo zakon za sankcionisanje toga, nego se ne sprovodi i ne prijavljuje. Takvi smo. Policija takodje na tucu bez posledica gleda kao i vecina ljudi "ma dobro, malo se potukli, nista se nije dogodilo" E desilo se. Neko je doziveo strah, a neko drugi moc. Taj drugi ce da nastavi tako. Mnogi ce imati srece da ne ubiju zrtvu i da nikad ne dozive zatvor, ali nekome se desi ovo, pa ce umesto da su za sut u glavu dobili 2-3 meseca ili da su culi da je neko dobio, sada im to nebi palo na pamet, a ovako ce da provedu pola ili ceo zivot u zatvoru, jer im se "desilo".

US

pre 6 godina

Moje mišljenje je da oni nisu hteli da ubiju amerikanca odnosno da nije bilo predumišljaja za ubistvo, ali smatram da ih što oštrije u zakonskom okviru treba kazniti... jako mi je žao za porodicu poginulog momka, velika tragedija...

Normalan

pre 6 godina

Pre od prilike dve nedelje u Beogradu je na smrt pretucen jedan mladic i B92 je preneo tu vest. Molim vas da paralelno sa slucajem na Zakintosu pratite i sudjenje za prebijanje u Beogradu da vidimo efikasnost naseg sudstva.

Perla

pre 6 godina

Na osnovu ovakvih događaja po ko zna koji put shvatim da može da me ubije bez ikakvog razloga bilo koja bahata, pijana ili neiživljena osoba, samo ako joj se nađem na putu.

Pre jedno petnaestak godina našla sam se na putu ispred garaže na Obilićevom vencu jednom mladom siledžiji u džipu sa ruskom registracijom. Hteo je po svaku cenu da prođe ulicom u suprtnom smeru i ja sam mu smetala. Izašao je iz auta, otvorio vrata mog auta, uhvatio me je za nadlakticu i doslovce podigao i izvukao iz auta. Bio je u nekim šarenim bermudama, go iznad pojasa, a za pojasom je imao zadenut pištolj. Bilo je dosta prolaznika, gledali su šta se dešava, ali niko nije smeo da interveniše. Ušao je u moj auto i odvezao ga u rikverc tamo negde iza zgrade Tanjuga i onda slavodobno provezao džip pored mene i ostalih prolaznika. Jedva sam, iščašenog ramena, našla moj auto sa iščupanom ručnom kočnicom i nekako sam uspela da se odvezem do kuće. Prekunjala sam nekoliko dana što od fizičkog bola što od preživljenog stresa i shvatila da me je mrvica delila od toga da me ta osoba ozbiljno povredi ili ubije tim pištoljem jer sam mu se našla na putu kada nije trebalo. Istovremeno sam shvatila da me u takvoj situaciji ne bi niko branio i da sam prepuštena sama sebi. Zaštiti policije nisam se ni nadala.

Samo drastično kažnjavanje i dugo robijanje može da spreči ovakve postupke, bez obzira da li se dešavaju kod nas ili na drugom mestu.

Batalaka

pre 6 godina

Preki sud: Pa sinovac , kad znaš da ćeš ući u zatvor sa 20 , a izaći sa 60 godina i da si zbog bahatosti protraćio život, onda nemoj da biješ ljude do smrti...

odlicno

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera.
(Srki, 13. jul 2017 15:59)
Pa ono neko mora da bude primer, i sad je na ove red.

pravna praksa

pre 6 godina

Slabo znate pravo ali volite da komentarisete. Ne mora za predumisljaj da se napravi plan pa jos da ekipa potpise da je saglasna da nekog lincuju.
Potera sa svirepim tretiranjem zrtve u begu je linc a to ukljucuje predumisljaj.
Zavisi od pravne prakse jedne zemælje koliko ce dobiti godina ili desetleca za ovo svirepo ubistvo.
U Skandinaviji su kazne blaze nego u ostatku Evrope. Za obicni predumisljaj( ono sto vi vidim razumete, (dogovor, planiranje, ubistvo) dobija se u teskim slucajevima dvadeset godina. Ali u ovakvim slucajevima bi sigurno sud i psiholozi zakljucili da covek ne moze da se osudi jer normalan covek ne juri i udara nogama u glavu drugog coveka. Dakle nema klasicne osude ali zato ubica bude upucen na kaznu hmm preveo bih to kao zastitnog zadrzavanja- ubica je u zatvoru, obicno sa ostalim psihickim bolesnicima teze kategorije i jednom sedmicno prica sat dva sa psihologom. Obicno to traje sledecih 30-40 godina gde ih puste kad su potpuno matori i mogu da sede pod orahom i gledaju u daljinu.
Oni jednostavno smatraju da takve zlocine ne moze uciniti normalan covek.

Petar

pre 6 godina

Ameri ce ovo iskoristiti za primer drugim narodima da vam ne padne napamet da ih dirate ili se slucjano branite. Momci su zavrsili svoj zivot, problem je sto su i sopstvene porodice unistili. Sto se mene tice, niti pijem,niti zjacem na ovakvim mestima, niti bi mi palo na pamet da nekome kazem "sta ces sa njim,on je amerikanac". U sustini ,primitivizam,odsudstvo intelignecije i kucnog vaspitanja. Sada ce platiti cenu za to, kao i mnogi drugi.

Ljubisa livac

pre 6 godina

Alo ljudi, predumisljaj ne podrazumeva planiranje. Primer, 10 ljudi ide ulicom, vide otvorena banka, bez reci upadnu i uzmu novac. Postoji predumisljaj jer su svesni dela i posledice.

ja

pre 6 godina

Uroš mišić pokušao da ubije pandura, drzava ga malo osudila i eno ga opet tamo gde je pocinio delo. Pola od ovih sto su tukli amera ga je mozda samo dokačilo nogom u onoj guzvi bez ikakvog doprinosa nkegovoj smrti i dobiće vise godina od ovog našeg. Tako radi država koja želi dobro svojim građanima, a ne kao gospodar da kaže kako na žalost ne može ništa da učini i da apsurd bude veći dobije apsolutnu većinu. Mi želimo sve to što nam se dešava.

Marko

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?
(onako usput, 13. jul 2017 15:39)

Iz razloga sto kod nas ima previše energije,koja nažalost nije iskoriscena na pravi način.Iz razloga zato sto nam
Je društvo ranjivo,i gde se zločin ne sankcioniše na pravi način.Gde huligani slobodno setaju ulicom...A ovi napaljeni balavci,em pijani,em neko od njih ljubomoran sto Amer flertuje sa nasom curom...E pa ajde malo da ga prebijemo i pokazemo koliko smo jaki,da nas vise ni ne gledaju,a kamoli naše devojke.E pa nažalost,ti momci ce sada biti nečije devojke u zatvoru.Saučesnici ce zaglaviti 10-15 godina..a glavni frajeri....Zato treba konačno država treba da se obracuna sa kriminalom,i da se deca jos od malih nogu vaspitavaju.Daleko od toga da neko od ovih momaka nije bio lepo vaspitan...ali nažalost,nedovoljno da stane i kaže NE.Čekajte ljudi,sta to radimo.Pa sad vi vidite koliko ce par pesnica koje svako od njih zadao tom jadnom preminulom momku da ih košta života.A jedan je već ugašen.

Radoznao

pre 6 godina

Koliko vidim iz relativno malo izvora grčkog kaznenog prava na engleskom jeziku, mislim da se ovde ne radi o pojmu predumišljalja ( kao planiranog svesnog čina), nego direktnog umišljaja ) da su učinioci želeli tu posledicu). Kako ja vidim, u članu 299 njihovog KZ je predviđeno krivično delo ubisvo sa umišljajem, a u čl. 302- ubistvo iz nehata. Ako sam u pravu, onda i najblaži oblik umišljaja ( tzv. eventualni umišljaj) je dovoljan za kvalifikaciju i kaznu. A na osnovu sleda događaja kako je opisan u štampi takvog umišljaja svakako ima: nisu želeli posledicu ( smrt) ali su mogli ili morali znati za takvu mogućnost, i pristali na takvu posledicu.

boske

pre 6 godina

Ponela ih atmosfera? Kao što nas uče da se ne pretrčava na crveno, da isključimo bojler kad se kupamo, da se ne penjemo po vagonima, da ne stojimo na ivici prometne ulice.. tako se društveno nametnu i norme granice "ludila" u klubovima. Amerima i zapadnjacima je svojstveno nadgornjavanje, čak i tuče, ali u 99,99% slučajeva se zna granica - nema čopora, nema šutiranja oborene osobe u glavu. U istočnoj Evropi, Balkaniji posebno, razularenost, čoporsko ponašanje i ponižavanje žrtve su svojstveni - posledice većine premlaćivanja su trajne za žrtve, ali one ipak požive... Ovaj momak nije preživeo rulju - i rulja hulja mora da odgovara.

Miki

pre 6 godina

Ponašanje ovih momaka direktna je posljedica stanja u našem društvu. Sudskim presudama mora da se šalje poruka o specijalnoj i generalnoj prevenciji-da se počinioca kazni za izvršeno krivično delo i društvu da se vršenje krivičnih dela ne isplati jer će ih stići kazna. Duboko sumnjam da je momcima ikako žao za jedan ugasli život već je sad kukanjava i plačnjava gdje ćemo, kako ćemo, kamo ćemo... Kako neko kaže dole, ajde, bilo mi ih žao dok nisam video snimak, a nakon toga... Zveri! A srpski sudovi? Predmeti se razvlače godinama, kazne smejurija, uslovne najveći deo, apelacioni ukidaju, preinačavaju, smanjuju kazne. Te nanogice, te narukvice... Ne znam za grčko pravosuđe, ali ovo naše pada već godinama na svakom ispitu... Taton, ona makljaža ispred Partizana, Countryman, Bogdanov, nastavite niz... Dalje, gde smo čuli bilo kojeg političara o ovome da išta kaže, ministre omladine, gde ste? Trunemo kao društvo.

čak boris

pre 6 godina

za (preki sud)

zamisli da ovaj slučaj nazovemo drugačije. Umesto ubistvo sa predumišljajem, kao što kvalifikuje tužilac, da nazovemo drugačije. Jednom rečju - linč.
Jer to i jeste bio linč.
Čovek je bežao a čopor ga je jurio, stigao, prebio i ubio.
Dakle, čopor ga je linčovao.
(da li su bili pijani i šta su tada mislili manje je važno od onoga šta su uradili)

i koliko bi ti dao robije za linč?

ja bih dao maksimalno.

Batalaka

pre 6 godina

Marko: Kažeš , kafanska tuča...e sinko u tom grmu leži zec! Nije bila kafanska tuča. Momak je ubijen van kafane , na ulici , dok je bežao. Klasičan linč!

Novi sad

pre 6 godina

Pre svega, ubijen je čovek. Zatim, Grčka kao turistička destinacija će se svim silama potruditi da pokaže da joj je sudstvo rigorozno prema svakome koji sprovodi silu nad zapadnim turistima. Srbija je siromašna zemlja i srpski turisti ne čine bitan procenat da bi se u ovakvim situacijama imalo bilo kakve naklonosti prema njima.

Sima

pre 6 godina

@sudija

Vrlo lepo od vas sto pokusavate da nam objasnite pravnu nauku kod nas, ja bih vam samo skrenuo paznju da su 'uspesi' srpskih pravnika vidljivi gde god se okrenes, nakon Frimermana, Tatona i drugih slucajeva, toliko 'uspeha' ima da ga sad izvozimo i na Zakintos. Dakle nikad vise kriminalaca, psihopata i ubica na ulicama jer nema predumisljaja, umisljaja, pretnje su samo 'zezanja' itd.

U Americi su nedavno osudili specijalistu borilackih vestina i MMA borca na dozivotnu robiju (Jonathan Paul Koppenhaver) jer je tukao i zlostavljao zenu, a ovde kod nas pravnici uspevaju da takvim dopuste da vidjaju i decu u socijalnim centrima. Triput ura za uspehe nase pravne nauke...

Mrki

pre 6 godina

Ja sam imao donekle sličnu situaciju sinoć ovde u Vršcu. Kafiće jedan pravi žurku iza ćoška, radni dan, negde oko pola sata posle ponoći, tutnji muzika na sve strane, a čujem ispre dkuće pršte flaš(auto mi je ispred kuće), i gomila klinaca, ne zna se ko koga bije.

Pozovem miliciju stigli su za 5 minuta, i do tada je ostalo njih 10-tak(i muških i ženskih). Čujem kako se miliconeri deru, pokušavaju da ih privedu i slično.

Kola mi nisu stradala, samo je bilo puno polupanih flaša.

Voleo bih kada bi kod nas neko za tuču na javnom mestu, i remećenja javnog reda i mira, za ovako nešto dobio po pola godine zatvora, i veliku novčanu kaznu, a vlasniku lokala, zatvoren lokal na 3-6 meseci, jer je radio posle ponoći, a nije to imao prijavljeno.

I kada se ovako nešto ponovi sa velikim kaznama par puta u Srbiji, ne bi se ovakve stvari dešavale, i možda ovi momci ne bi ubili ovoga momka.

Sasa

pre 6 godina

Sad procitah komentar "i pet godina da dobiju, ni to nije malo".

Necuveno, ne mogu da shvatim da neko moze to da misli. Pet godina za nekog ko nekog ubije? Pa naravno da je malo, sta ode 5 godina, nabilduje se malo, pa izadje, jos uvek je u 20-im, zivi zivot kao da nista nije bilo... A onaj, mrtav... I to je za nekog pravda?

Niko nema pravo nekom da oduzme zivot. Ako to uradi, tu je kraj i za njega. Dozivotna, i to je to.

Onog trenutka kad svi to shvate, ovakve stvari se vise nece ni desavati.

Ganferi Cikago

pre 6 godina

E to vam je narode Uros Misic sindrom....Miladin Kovacevic i ostali...takvih je na stotine u ovoj Srbiji...samo sto takvo ponasanje ne prolazi svuda...ovo samo govori kolika smo mi banana drzava bez postovanja zakona...licno sam prisustvovao par puta ovakvim premlacivanjima....to nije normalno...udara se covek koji je pao na zemlju...i koji ne moze da se odbrani...

onako usput

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?

Aleksandar

pre 6 godina

(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15) Nije nikakva glupost da dobiju doživotnu robiju. Najveća glupost je život u zemlji po imenu Srbija gde možeš da ubiješ čoveka na pešačkom, prebiješ koga hoćeš, uletiš na teren i biješ protivničke fudbalere, uneseš pištolj na stadio, spaljuješ policajca na tribinama i za bilo šta od ovoga ne odgovaraš. Dakle, doživotna robija da se pokaže u kakvoj sprdnji od zemlje živimo, gde pravosuđe ne postoji i gde ako imaš pare možeš da radiš šta hoćeš. Dečko koji je poginuo na ZIP lajnu na Adi pre neki dan nije imao obavezno socijalno osiguranje, a sama žičara nema dozvolu ni opštine Čukarica ni grada Beograda. Toliko o tome u kakvoj zemlji živimo.

Novi sad

pre 6 godina

to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!
(tz, 13. jul 2017 14:05)

ti zaboravio da je u pitanju američki državljanin i da će svoj interes na suđenju, osim "bratske " Srbije, pokazati i SAD.

.

pre 6 godina

@abracadabra
Udruzili se ili ne, ubili su coveka zbog gluposti, 10 njih je napalo njega samog, jurili ga po ulici da ga napadnu. Dakle, ubili su ga, nezavisno od toga jesu li se udruzili ili nisu, zasluzuju najgoru kaznu. Njegoc zivot je gotov, oni nisu imali milosti prema njemu, ne treba niko da ima milosti prema njima.

србин

pre 6 godina

Оваквих обесних "100 на 1 јунака" има данас у целој Србији. Присетите се сличних ситуација код нас - Брис Татон, жандар на стадиону, онај дечко на сплаву... Због таквих створења се пристојни људи повлаче и плаше се да децу пусте увече у град. Само се ово није десило у Србији и жртва није неки српски јадник, па се неће тако лако извући и оправдати - нисмо хтели, само смо се шалили, "оклизнуо се на кору од банане" (од индивидуе која је то изговорила све и почиње).

John

pre 6 godina

(Ljubisa livac, 13. jul 2017 14:19)

Potpuno isto. Imaju istražnog sudiju (kao što smo i mi imali dok nije uvedena tužilačka istraga) i on odlučuje o pritvoru, na predlog tužioca. Ako tužilac predloži pritvor a istražni sudija se ne složi, o pritvoru odlučuje veće. A ako tužilac ne traži, istražni sudija može sam odrediti pritvor.

preki sud

pre 6 godina

40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Uros Djurdjevic Prejaki, 13. jul 2017 14:22)

Nije presmesna. Zamisli koliki je to period. Udjes kao mladic sa 20, izadjes kao deda od 60. Otisao zivot. Sta da radis po izlasku, posle tolikog boravka "na onom svetu", pregazen, mator, nesposoban ni za sta? Za 40 godina se sve promenilo i ne pripadas nigde. Da se ubijes.

Umadbro

pre 6 godina

Da pojasnim: predumisljaj ne mora da znaci da je neko pet godina planirao temeljno ubistvo. Dovoljno i sekund pre ubistva da je planirao da ga ubije. E sad, kako ce da dokazu ko je planirao a ko je samo hteo da ucestvuje u tuci, to ne znam, ali ocekujem da ce ih odrapiti sa primer. I to i zasluzuju.

Srki

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera. Da je čovek mrtav - jeste. Da neko treba da odgovara - treba. Da nisam video nikoga od uhapšenih na snimcima koji su trenutno dostupni - nisam. Mi baratamo samo nekim rekla-kazala poluinformacijama pretrpanim emocijama. Glave treba da se ohlade.

Aco

pre 6 godina

Tipicno lobiranje i pritisak na grcko pravosudje od strane amera, kako svaki slucaj do 6 meseci pritvor samo ovaj odmah 18!? I verujem da ce samo zato sto je americki drzavljanin ovi srbi dobiti maksimane kazne odnosno dozivotne iako niko nije imao nameru da ubije vec pretuce. Nesrecan slucaj i tuca se zavrsilo smrcu. Tuca ima svuda po svetu non stop, navijaci kad su utakmice...niko ne razmislja da ubije, na zalost desava se nesreca.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@ John , svaka zemlja ima svoje zakone i oni moraju da se poštuju, a u ovom slučaju je to grčki zakon !
Kod nas bi verovatno , zavisno od imućnog stanja familije ili tetke , teče, ujaka ili strine na nekom položaju , bili pušteni kući i na internetu verovatno okačili slike sa ovog "dozivljaja" !
Eto i onom poljskom vozaču određen pritvor iako nije još dokazana krivica , a ovde je to očigledno .

Halle-ON

pre 6 godina

@(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Bas zbog toga, sto se kod nas prastaju takve glupave situacije, nam se ovo i dogadja. Bas zato imamo ova porodicna ubistva, jer se progleda nasilinicama kroz prste, jednom, dva puta, tri puta, sve dok nekoga ne ubije, a dosta cesto se i tada progleda pa se to karakterise blaze nego sto bi trebalo. Ako neko bije zenu godinama, i jednom je ubije, ne moze to biti u afektu. To je planirano i smisljeno. Vrlo verovatno je svako prethodno prebijanje bilo pokusaj ubistva gde se vinovnik predomislio.

Isto je i u ovoj situaciji. Ovim monstrumima iz Zakintosa,(ne treba ih zvati nikako drugacije) ovo sigurno nije prvi put da su se pobili ovako, da je drugacije videlo bi se na snimku. Neko ko se nikada nije pobio u zivotu, ne bi znao ni da udari, pogotovu ne ovako krvnicki, kao sto su ovi.

Kada sutiras nekoga ko lezi na zemlji, vec prebijenog, to je ocigledno namera da ga ubijes ili osakatis, a kada 10toro njih to radi ne moze nista drugo biti osim namere ubistva. Posle ovakvog prebijanja, cak i da je preziveo covek, pitanje kakve posledice bi imao, i mozda bi mu zivot bio svejedno unsiten. Tako da ubistvo sa predumisljajem je po meni sasvim pravedno.

jovica

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

1.jure za njim
2.udaraju ga u GLAVU iako vise ne daje znake zivota

Tebi to ne lici na zelju za ubistvom ?

слободни човек

pre 6 godina

видим да многи не разумеју убиство са продомишљајем. Појента је да није било у афекту, посвађали се, ја ти лупио шамар ти пао и ударио главу. њих осам га је шутирало и док је лежао на земљи. шта је био циљ, да га мало боли поломљен врат? само код нас понесеш секиру од куће па замахнеш на неког у граду и добијеш условно за ремећење јавног реда и мира.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Dozivotne kazne nego sta! Treba premijerka Brnbaricka u dogovoru sa ministrom Nesom Stefanovicem i kod nas da uvede te kazne,40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.

Ljubisa livac

pre 6 godina

@John

Kod nas sud odredjuje pritvor na predlog tuzioca. Verujem da je tako i u Grckoj, samo su lose preveli. Drugo, vi kojima nije jasna pravna terminologine, knjige u sake a ne iscudjavanje. Umisljaj predstavlja nameru i moze biti direktni i eventualni. Svakako neko ko sutira u glavu coveka koji lezi ne moze da se poziva da "nije hteo". Umisljaj se procennuje na osnovu objektivne pretpostavke, odnosno sta bi prosecan covek pretpostavio. Jasno je da sutiranje u glavu predstavlja umisljaj. Kad pridjes i zadas vise udaraca u glavu, to je umisljaj. Ne moze biti "slucajno" tj nehatno.

Milos

pre 6 godina

Kako je lepo ziveti u Srbiji gde mozes da uradis sve sto zelis i prodjes nekaznjeno, samo ako poznajes koga treba i/ili imas dovoljno novca.

Na zalost ovih bandita, postoje i zakonodavstva koja idu u skladu sa civilizacijskim normama. Umisljaj je nastao onog trenutka kada je nesretnik krenuo da bezi. Tog momenta kafanska tuca prerasta u ubistvo sa predumisljajem jer su oni krenuli da ga jure sa umisljajem da ga tuku i, posledicno, i ubiju. Kamo lepe srece da se tako sudi kod nas.

jadeni

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

A da malo razmiliš prije nego pišeš?

Vjerojatno se ova kvalifikacija neće održati, ali nije da je sasvim bez temelja. Radi se o tome da sukob nije bio samo u kafiću, već su iz nekoh razloga krenuli van i u obračun. Otpužba sasvim opravdano može tvrditi da su odlučili krenuti za dečkom s namjerom da ga ubiju...što su na kraju i napravili. Pogotovo ako se radi o, makar i vremenski malom, prekidu između sukoba unutra i vani...
U biti ne razumiješ baš o čemu govoriš.

Peppino

pre 6 godina

Dozivotne kazne, nego sta, nemojte slucajno da ih vracate ovde da sluze kaznu, jer ce smisliti nesto sa Apelacionim sudom i odmah izaci da ovde terorisu nevine.

Linux

pre 6 godina

Nije bitno da li je ubistvo sa predumišljajem ili siledžijsko ubidtvo. I za jedno i za drugo doživotna robija! Tako isto treba suditi i u Srbiji.

draginja

pre 6 godina

Zbog jedne lude noci,alkohola nezivljene mladosti ubili su mladica i unistili zivot njegove porodice.
U trenutku su unistili i svoje roditelje,doveli ih u visegodisnje beznadje,nemoc i bedu.......
Smirice se ove tenzije,mi sa strane pocecemo da zaboravljamo,ali Oni to nece zaboraviti nikad
Niko ne misli da oni netreba da budu najstrozije kaznjeni,da zapravo ma kakva kazna bila nece biti adekvatna delu sto su pocinili

Lav

pre 6 godina

Kako sa predumisljajem?
Pa nisu znali da ce amerikanac biti bas u tom kaficu. Nisu ga pratili niti planirali zlocin? Devet ljudi se u pola 4 ujutro, u pijanom stanju, za 20 sekundi dogovorilo da treba da izvrse ubistvo? Tesko je poverovati i nemoguce u praksi da postiji predumisljaj u tim sekundama kod SVAKOG ucesnika tuce.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(John, 13. jul 2017 13:35)

Rode, ja ti tvrdim posle dvadeset godina življenja u ovoj zemlji da tužilac određuje pritvor do suđenja. Tačka!

Pera

pre 6 godina

Svima kojima nije jasno kako sa predumisljajem.
Covek krenuo da bezi
Ti kreces da ga juris sa devetoricom
Znaci da si svesno sa planom krenuo da lincujes coveka. Svesno mu dovodis zivot u opasnost (da ga juris sam pa da se nategne). To sto se nesto desilo za 5 minuta ne iskljucuje predumisljaj. Ne moras planirati mesecima da bi to tako bilo
Alkohol i droga (po mom misljenju) ne bi trebalo da budu olaksavajuca okolnost za ovakve stvari vec otezavajuca.

abracadabra

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?

Goran

pre 6 godina

"Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?"

Kako "odakle"? Čoveče, ovakvi neandertalci su svuda oko nas i ugrožavaju nas! Mi se, kao, vodimo maksimom "pametniji popušta" i vidi dokle nas je to dovelo - ne smemo glavu napolje da promolimo, jer će nas savatati neki koji se, eto, napio, ili ga ponela ljubav prema domovini. Jesmo gnevni, jer su divlji odavno brojniji od pitomih, jer je Srbija postala leglo kriminalaca, nevaspitane dece, psihijatrijskih slučajeva ...

Ovi nasilnici i ubice (jesu ubice, ubili su čoveka i to divljački) treba da budu kažnjeni. To što su bili pijani nije olakšavajuća okolnost, nisu se greškom napili, išli su na to mesto sa namerom da se napiju, čoveka su napali sa namerom. Pazi, mukice, hteo je da ga tuče, da ga šutira u glavu, ali nije hteo da ga ubije ... da se ne lažemo, ovo JESTE ubistvo sa predumišljajem. Iskreno - postoji jedna stvar koju ovi neljudi nisu želeli, već su zaista slučajno uradili, a to je odlazak u zatvor. To stvarno nisu želeli i nisu očekivali.

Polo

pre 6 godina

Pre ce biti ovo prvo nego drugo. Jer kad neko padne i prestane da se brani a ti nastavljas da ga bijes jedina logicna namera moze biti ta da zelis da ga dokrajcis. Ne mozes sudiju nikako da ubedis u drugo. Ti mu mozes reci ja nisam poznavao zrtvu nisam nista od pre imao protiv njega ali kad te sudija pita sto si udarao kad je zrtva pala i ostala bespomocna onda ne mozes imati opravdan odgovor. Jedini odgovor moze da bude zelio sam da ga ubijem ili da ga sto vise povredim ili da sto vise pati sto mu dodje na isto. Znaci namera je postojala. Tu bilo kakva samoodrbrana odbrana drugog lica ili tuca prestaje

dasf

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

Zakljuceno je kad su nastavili da ga udaraju dok je bez svesti lezao na zemlji. Jer je to jedino sto moze da se desi kad udarate coveka na zemlji bez svesti, ne mozete da ga naucite pameti, da ga prebijete, da ga ubedite, da ga uplasite - ne mozete nista osim da ga ubijete.

Radovan III

pre 6 godina

po meni teško će tužiocu proći ubistvo sa predumišljajem.

izglupirali se jesu, radila je psihologija mase i k****** ali uveren sam da niko nije hteo da ga ubiju.

hteli su da ga prebiju, da se pokažu kako se prolazi kada se zakačiš sa Srbima, tipično lečenje frustracija ali to se lupi šamar dva i kada padne ostavi se na zemlji, a ne onako divljački, pa i u ultimejt fajtu se prekida meč kada u glavu udariš protivnika a on ne pruža otpor.

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.

Ono, kad ljudsku glavu zamenis sa fudbalskom loptom

pre 6 godina

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.
(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)

Malo je, ali potrudice se Amerikanci da dobiju znatno vise. Pogotovu onaj sto zivi bog nije mogao da ga smiri.

nestomipoznato

pre 6 godina

@vojno obdaniste.

Slazem se sa Vama.Milion puta je bilo ovakvih tuca i bice sigurno. Ne opravdam, ali mislim da nisu sigurno sa namerom krenuli da ga ubiju.Ponela ih atmosfera, kud svi tu i ja....ali mi ih je ipak zao i njihovih porodica a zao mi je.posebno decka koji je nastradao.Tesko se svima njima...

Bageri

pre 6 godina

@derion

Tužilac dokazuje da su unapred planirali da isprovociraju amerikanca da izbije tuča, pa da ga posle toga čoporativno "ubiju od batina" (zamerio im se nešto od ranije ili šta već).
Izmedju "ubiti od batina" i zaista ubiti nema neke suštinske razlike.

gulag

pre 6 godina

Ubojstvo s predumišljajem nije uvijek dogovor. Ako su znali ili morali znati da će ili bi moglo njihovo djelovanje prouzručiti smrt, radi se također o predumišljaju. Njihova znanja i spoznaje vještačit će se psihološkim analizama. Sve su to kvalifikacije namjere, a namjera je itekako prisutna ovdje. Također postoji i volja da se dovrši započeto kazneno djelo (trčanje za amerikancem)

Марко

pre 6 godina

Убиство са предумишљајем? За кафанску тучу са смртним последицама? А да мало не претерују? Сумњам да је ико хтео да га убије и да је још удружено све то испланирао...

sitno

pre 6 godina

Ha, ha, opet ce "ekipa" koja se dogovorila da prebije nekog da dobije po 4-5 godina svako. Pa to je fora iz Beograda koja stalno pali. Sta se dogadja po beogradskim splavovima. Dogovori se obezbedjenje da prebiju nekog - pa sta bude. Ako prezivi-prezivi, a ako covek umre, oni ce dobiti po 4-5 godina i nikom nista, posto "kao" sud nije utvrdio ko je coveku zadao koban udarac. Kakvaq budalastina i nerad sudstva i drzave.

Taj covek Amerikanac se posvadjao sa jednim covekom, a odakle se tu sad stvorila cela grupa. Pa to su ljudi koji jedva cekaju da nekog prebiju, znaci sve je sa umisljajem, samo se ceka povod.

Zato GRUPU treba kazniti sto ih nije razdvojila nego ubila coveka i onda nikom nece pasti na pamet da se UCLANJUJE U takve PREBIJACKE GRUPE i bicemo bezbedniji.

sudija

pre 6 godina

Kod nas sudija za prethodni postupak u istrazi odredjuje pritvor i to samo na obrazlozen predlog tuzioca. Nakon potvrdj optuznice, to moze uciniti i sud sam. Moram se kao pravnik osvrnuti na ovaj dogadjaj. Nema predoumisljaja. On znaci da su sedeli i planirali ubistvo. Ako ne ranijih dana, to moze da znaci i to vece. Za predumisljaj je potreban makar kratak vremenski period i plan. Sto se tice oblika umisljaja. Ovo pre moze biti eventualni, dakle BILI SU SVESNI SVOGA DELA I PRISTALI NA ISTO, sto pokazuje cinjenica da su nastavili da ga sutiraju i nakon sto je izgubio svest. Dakle tuca, sa smrtnim ishodom, s tim sto su postupali sa laksim oblikom vinosti, eventualnim umisljajem! Stepen krivice i druge otez i olaksavajuce okolnosti, precizno utvrditi iz snimka. Da se tacno vidi ko udara u glavu, ko u noge. Njihove kazne ne smeju biti iste! Nadam se nepristrasnom sudjenju i zadovoljenoj pravdi sa obe strane! Pozdrav.

Predrag

pre 6 godina

@Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći.

Ja sam za to da se osude na višegodišnje zatvorske kazne i to iz dva razloga: 1. Oduzeli su život na brutalan način te da bi odgovarali zbog svog nedela. 2. Tom oštrom kaznom će mnogi drugi životi biti spašeni i izbegnućže se mnoge tuče, siledžijstva, povrede i slično.

tz

pre 6 godina

znaci ako sam dobro procitao:
-postoji mogucnost da se optuznica preinaci u "nanosenje smrtnih povreda",a ne kao sto se desilo "ubistvo sa preudumisljajem tj.namerom".
-to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!

ja

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica" 

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži. 
Isključivo sud odlučuje o tome.
(John, 13. jul 2017 13:35)

Čitaš li ti sta piše? Tuzilac i sudija su odlučili, svuda u svetu tuzilac predlaže, sudija prihvata ili ne, mada može i on samoinicijativno da preduzme meru.

Koja glupost !!!!

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?

NekoIzNecega

pre 6 godina

(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)
Evo ovde kod Radovana je sve objasnjeno. Problem naseg naroda. Slicni su i ovi sto komentarisu ovde koji su podjednako zeljni krvi i zeljni tudje nesrece (vecina). Momci su bahati, puni sebe, srbende. Hteli su da ga premlate, ali na kraju su ispali ubice. Ono sto sud odluci i bice pravedno da li je to 5god ili mnogo vise videcemo. Za oduzet zivot neko ce morati da plati.

flulborgore

pre 6 godina

Ovde mnogo pisu "ponela ih situacija", "pa alkohol", pa leto i sta sve necu da procitam.
Ima snimka svi su krivi. Prvo 18 meseci pa dozivotna. Sta ces lepse i sladje.

I ja sam nekada isao na Zakintos,Kavos i takva mesta. Opijao sam se da se nisam ni secao letovanja...ali onda se zajebavas sa drugarima, muvas devojke, treznis na plazi. I kad me bas "ponese armosfera i alkohol" skinem majcu u klubu i sledeci dan me bude sramota.
Kod nas bi to proslo ej bili smo pijani, ma opusteno branite se sa slobode dok ne zastari slucaj.
Zivela EU

derion

pre 6 godina

Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te.Ovde mi samo nije bas najjasnije kako ovo moze biti `ubistvo sa predumisljajem`,ili je to samo moje slabo poznavanje prava,pa ako bi neko mogao da mi pojasni,bio bih zahvalan.

Danko

pre 6 godina

Sta jedan nepromisljen potez moze da ti napravi od zivota...Nzm,bez obzira sta je bilo,zao mi je tog decka,niko ne zasluzuje da bude ubijen,a sa druge strane,koliko god da su krivi,zao mi je i ovih mladih ljudi,koji ce najlepse godine provesti iza resetaka...Uzmimo se u pamet ljudi,ucimo iz tudjih gresaka...

TnT

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

Postojalo je saznanje/svest da grupno premlacivanje coveka moze dovesti do smrti, ali ih to nije sprecilo ili ih nije bila briga. Nije to bio jedan udarac u afektu, koji je doveo do smrti, vec prvo pesnicenje u kaficu, potom POTERA za covekom koji bezi, sustizanje I brutalno prebijanje od strane grupe ljudi koja se poznaje. Pri tom je ovaj bio nenaoruzan, fizicki nije predstavljao nikakvu pretnju niti ih je prvi provocirao. To se samo u Srbiji kvalifikuje kao ucesce u tuci, ali u ozbiljnim zemljama ubistvo sa predumisljajem. Odstustvo kajanja cak I priznanja, ce im samo otezati situaciju.

John

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica"

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži.
Isključivo sud odlučuje o tome.

NoName

pre 6 godina

I treba. Gledajuci sve price, najpribliznija realnosti je, prica izbacivaca, s obzirom na tipican mentalitet i nacin kojim je pretucena i ubijena osoba. Ti svesno nekoga prebijas i ubijas coporativno i nije ti dosta, pa ga jos gazis i pregazis. Za ovo je realna dozivotna.

Vojno obdanište

pre 6 godina

Tragedija, deset uništenih života.
Žao mi je svih njih, i ubijenog Amerikanca i ove devetorice. Ne verujem da su okoreli kriminalci i psihopate, već ljudi koje je ponela atmosfera, alkohol u krvi, glumljenje ludila tipično za takva mesta i leto... što ih naravno ni u najmanjoj meri ne opravdava za ono što su uradili. Zasluženo će provesti decenije iza rešetaka (i treba da ih provedu, svako mora da odgovara za svoje postupke), ali mi je opet žao i njih i njihovih porodica.

Vojno obdanište

pre 6 godina

Tragedija, deset uništenih života.
Žao mi je svih njih, i ubijenog Amerikanca i ove devetorice. Ne verujem da su okoreli kriminalci i psihopate, već ljudi koje je ponela atmosfera, alkohol u krvi, glumljenje ludila tipično za takva mesta i leto... što ih naravno ni u najmanjoj meri ne opravdava za ono što su uradili. Zasluženo će provesti decenije iza rešetaka (i treba da ih provedu, svako mora da odgovara za svoje postupke), ali mi je opet žao i njih i njihovih porodica.

NoName

pre 6 godina

I treba. Gledajuci sve price, najpribliznija realnosti je, prica izbacivaca, s obzirom na tipican mentalitet i nacin kojim je pretucena i ubijena osoba. Ti svesno nekoga prebijas i ubijas coporativno i nije ti dosta, pa ga jos gazis i pregazis. Za ovo je realna dozivotna.

Peppino

pre 6 godina

Dozivotne kazne, nego sta, nemojte slucajno da ih vracate ovde da sluze kaznu, jer ce smisliti nesto sa Apelacionim sudom i odmah izaci da ovde terorisu nevine.

Normalan

pre 6 godina

Pre od prilike dve nedelje u Beogradu je na smrt pretucen jedan mladic i B92 je preneo tu vest. Molim vas da paralelno sa slucajem na Zakintosu pratite i sudjenje za prebijanje u Beogradu da vidimo efikasnost naseg sudstva.

Halle-ON

pre 6 godina

@(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Bas zbog toga, sto se kod nas prastaju takve glupave situacije, nam se ovo i dogadja. Bas zato imamo ova porodicna ubistva, jer se progleda nasilinicama kroz prste, jednom, dva puta, tri puta, sve dok nekoga ne ubije, a dosta cesto se i tada progleda pa se to karakterise blaze nego sto bi trebalo. Ako neko bije zenu godinama, i jednom je ubije, ne moze to biti u afektu. To je planirano i smisljeno. Vrlo verovatno je svako prethodno prebijanje bilo pokusaj ubistva gde se vinovnik predomislio.

Isto je i u ovoj situaciji. Ovim monstrumima iz Zakintosa,(ne treba ih zvati nikako drugacije) ovo sigurno nije prvi put da su se pobili ovako, da je drugacije videlo bi se na snimku. Neko ko se nikada nije pobio u zivotu, ne bi znao ni da udari, pogotovu ne ovako krvnicki, kao sto su ovi.

Kada sutiras nekoga ko lezi na zemlji, vec prebijenog, to je ocigledno namera da ga ubijes ili osakatis, a kada 10toro njih to radi ne moze nista drugo biti osim namere ubistva. Posle ovakvog prebijanja, cak i da je preziveo covek, pitanje kakve posledice bi imao, i mozda bi mu zivot bio svejedno unsiten. Tako da ubistvo sa predumisljajem je po meni sasvim pravedno.

Milos

pre 6 godina

Kako je lepo ziveti u Srbiji gde mozes da uradis sve sto zelis i prodjes nekaznjeno, samo ako poznajes koga treba i/ili imas dovoljno novca.

Na zalost ovih bandita, postoje i zakonodavstva koja idu u skladu sa civilizacijskim normama. Umisljaj je nastao onog trenutka kada je nesretnik krenuo da bezi. Tog momenta kafanska tuca prerasta u ubistvo sa predumisljajem jer su oni krenuli da ga jure sa umisljajem da ga tuku i, posledicno, i ubiju. Kamo lepe srece da se tako sudi kod nas.

onako usput

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?

jovica

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

1.jure za njim
2.udaraju ga u GLAVU iako vise ne daje znake zivota

Tebi to ne lici na zelju za ubistvom ?

Pera

pre 6 godina

Svima kojima nije jasno kako sa predumisljajem.
Covek krenuo da bezi
Ti kreces da ga juris sa devetoricom
Znaci da si svesno sa planom krenuo da lincujes coveka. Svesno mu dovodis zivot u opasnost (da ga juris sam pa da se nategne). To sto se nesto desilo za 5 minuta ne iskljucuje predumisljaj. Ne moras planirati mesecima da bi to tako bilo
Alkohol i droga (po mom misljenju) ne bi trebalo da budu olaksavajuca okolnost za ovakve stvari vec otezavajuca.

jadeni

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

A da malo razmiliš prije nego pišeš?

Vjerojatno se ova kvalifikacija neće održati, ali nije da je sasvim bez temelja. Radi se o tome da sukob nije bio samo u kafiću, već su iz nekoh razloga krenuli van i u obračun. Otpužba sasvim opravdano može tvrditi da su odlučili krenuti za dečkom s namjerom da ga ubiju...što su na kraju i napravili. Pogotovo ako se radi o, makar i vremenski malom, prekidu između sukoba unutra i vani...
U biti ne razumiješ baš o čemu govoriš.

Perla

pre 6 godina

Na osnovu ovakvih događaja po ko zna koji put shvatim da može da me ubije bez ikakvog razloga bilo koja bahata, pijana ili neiživljena osoba, samo ako joj se nađem na putu.

Pre jedno petnaestak godina našla sam se na putu ispred garaže na Obilićevom vencu jednom mladom siledžiji u džipu sa ruskom registracijom. Hteo je po svaku cenu da prođe ulicom u suprtnom smeru i ja sam mu smetala. Izašao je iz auta, otvorio vrata mog auta, uhvatio me je za nadlakticu i doslovce podigao i izvukao iz auta. Bio je u nekim šarenim bermudama, go iznad pojasa, a za pojasom je imao zadenut pištolj. Bilo je dosta prolaznika, gledali su šta se dešava, ali niko nije smeo da interveniše. Ušao je u moj auto i odvezao ga u rikverc tamo negde iza zgrade Tanjuga i onda slavodobno provezao džip pored mene i ostalih prolaznika. Jedva sam, iščašenog ramena, našla moj auto sa iščupanom ručnom kočnicom i nekako sam uspela da se odvezem do kuće. Prekunjala sam nekoliko dana što od fizičkog bola što od preživljenog stresa i shvatila da me je mrvica delila od toga da me ta osoba ozbiljno povredi ili ubije tim pištoljem jer sam mu se našla na putu kada nije trebalo. Istovremeno sam shvatila da me u takvoj situaciji ne bi niko branio i da sam prepuštena sama sebi. Zaštiti policije nisam se ni nadala.

Samo drastično kažnjavanje i dugo robijanje može da spreči ovakve postupke, bez obzira da li se dešavaju kod nas ili na drugom mestu.

flulborgore

pre 6 godina

Ovde mnogo pisu "ponela ih situacija", "pa alkohol", pa leto i sta sve necu da procitam.
Ima snimka svi su krivi. Prvo 18 meseci pa dozivotna. Sta ces lepse i sladje.

I ja sam nekada isao na Zakintos,Kavos i takva mesta. Opijao sam se da se nisam ni secao letovanja...ali onda se zajebavas sa drugarima, muvas devojke, treznis na plazi. I kad me bas "ponese armosfera i alkohol" skinem majcu u klubu i sledeci dan me bude sramota.
Kod nas bi to proslo ej bili smo pijani, ma opusteno branite se sa slobode dok ne zastari slucaj.
Zivela EU

sitno

pre 6 godina

Ha, ha, opet ce "ekipa" koja se dogovorila da prebije nekog da dobije po 4-5 godina svako. Pa to je fora iz Beograda koja stalno pali. Sta se dogadja po beogradskim splavovima. Dogovori se obezbedjenje da prebiju nekog - pa sta bude. Ako prezivi-prezivi, a ako covek umre, oni ce dobiti po 4-5 godina i nikom nista, posto "kao" sud nije utvrdio ko je coveku zadao koban udarac. Kakvaq budalastina i nerad sudstva i drzave.

Taj covek Amerikanac se posvadjao sa jednim covekom, a odakle se tu sad stvorila cela grupa. Pa to su ljudi koji jedva cekaju da nekog prebiju, znaci sve je sa umisljajem, samo se ceka povod.

Zato GRUPU treba kazniti sto ih nije razdvojila nego ubila coveka i onda nikom nece pasti na pamet da se UCLANJUJE U takve PREBIJACKE GRUPE i bicemo bezbedniji.

dasf

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

Zakljuceno je kad su nastavili da ga udaraju dok je bez svesti lezao na zemlji. Jer je to jedino sto moze da se desi kad udarate coveka na zemlji bez svesti, ne mozete da ga naucite pameti, da ga prebijete, da ga ubedite, da ga uplasite - ne mozete nista osim da ga ubijete.

Ganferi Cikago

pre 6 godina

E to vam je narode Uros Misic sindrom....Miladin Kovacevic i ostali...takvih je na stotine u ovoj Srbiji...samo sto takvo ponasanje ne prolazi svuda...ovo samo govori kolika smo mi banana drzava bez postovanja zakona...licno sam prisustvovao par puta ovakvim premlacivanjima....to nije normalno...udara se covek koji je pao na zemlju...i koji ne moze da se odbrani...

France

pre 6 godina

U Francuskoj, u skoro svakoj posti moze da se nadje natpis o nekom coveku koji je dobio nekoliko hiljada evra kazne i jedno mesec-dva-tri zatvora zato sto je... Zato sto je...

Pravio scene i vikao u posti!

A jel znate sta se desi kad oborite pesaka i odete?
25.000 evra! Za pocetak.
To je solidna godisnja zarada, pa ti vidi sta ces.


Tako da, gospodo mlada zalja objasnjavanja nogama u glavu - dobrodosli u civilizovan svet. U njemu niste elita, nego smece za zatvor.

TnT

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

Postojalo je saznanje/svest da grupno premlacivanje coveka moze dovesti do smrti, ali ih to nije sprecilo ili ih nije bila briga. Nije to bio jedan udarac u afektu, koji je doveo do smrti, vec prvo pesnicenje u kaficu, potom POTERA za covekom koji bezi, sustizanje I brutalno prebijanje od strane grupe ljudi koja se poznaje. Pri tom je ovaj bio nenaoruzan, fizicki nije predstavljao nikakvu pretnju niti ih je prvi provocirao. To se samo u Srbiji kvalifikuje kao ucesce u tuci, ali u ozbiljnim zemljama ubistvo sa predumisljajem. Odstustvo kajanja cak I priznanja, ce im samo otezati situaciju.

Batalaka

pre 6 godina

Preki sud: Pa sinovac , kad znaš da ćeš ući u zatvor sa 20 , a izaći sa 60 godina i da si zbog bahatosti protraćio život, onda nemoj da biješ ljude do smrti...

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@ John , svaka zemlja ima svoje zakone i oni moraju da se poštuju, a u ovom slučaju je to grčki zakon !
Kod nas bi verovatno , zavisno od imućnog stanja familije ili tetke , teče, ujaka ili strine na nekom položaju , bili pušteni kući i na internetu verovatno okačili slike sa ovog "dozivljaja" !
Eto i onom poljskom vozaču određen pritvor iako nije još dokazana krivica , a ovde je to očigledno .

слободни човек

pre 6 godina

видим да многи не разумеју убиство са продомишљајем. Појента је да није било у афекту, посвађали се, ја ти лупио шамар ти пао и ударио главу. њих осам га је шутирало и док је лежао на земљи. шта је био циљ, да га мало боли поломљен врат? само код нас понесеш секиру од куће па замахнеш на неког у граду и добијеш условно за ремећење јавног реда и мира.

Ono, kad ljudsku glavu zamenis sa fudbalskom loptom

pre 6 godina

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.
(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)

Malo je, ali potrudice se Amerikanci da dobiju znatno vise. Pogotovu onaj sto zivi bog nije mogao da ga smiri.

Goran

pre 6 godina

"Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?"

Kako "odakle"? Čoveče, ovakvi neandertalci su svuda oko nas i ugrožavaju nas! Mi se, kao, vodimo maksimom "pametniji popušta" i vidi dokle nas je to dovelo - ne smemo glavu napolje da promolimo, jer će nas savatati neki koji se, eto, napio, ili ga ponela ljubav prema domovini. Jesmo gnevni, jer su divlji odavno brojniji od pitomih, jer je Srbija postala leglo kriminalaca, nevaspitane dece, psihijatrijskih slučajeva ...

Ovi nasilnici i ubice (jesu ubice, ubili su čoveka i to divljački) treba da budu kažnjeni. To što su bili pijani nije olakšavajuća okolnost, nisu se greškom napili, išli su na to mesto sa namerom da se napiju, čoveka su napali sa namerom. Pazi, mukice, hteo je da ga tuče, da ga šutira u glavu, ali nije hteo da ga ubije ... da se ne lažemo, ovo JESTE ubistvo sa predumišljajem. Iskreno - postoji jedna stvar koju ovi neljudi nisu želeli, već su zaista slučajno uradili, a to je odlazak u zatvor. To stvarno nisu želeli i nisu očekivali.

čak boris

pre 6 godina

za (preki sud)

zamisli da ovaj slučaj nazovemo drugačije. Umesto ubistvo sa predumišljajem, kao što kvalifikuje tužilac, da nazovemo drugačije. Jednom rečju - linč.
Jer to i jeste bio linč.
Čovek je bežao a čopor ga je jurio, stigao, prebio i ubio.
Dakle, čopor ga je linčovao.
(da li su bili pijani i šta su tada mislili manje je važno od onoga šta su uradili)

i koliko bi ti dao robije za linč?

ja bih dao maksimalno.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(John, 13. jul 2017 13:35)

Rode, ja ti tvrdim posle dvadeset godina življenja u ovoj zemlji da tužilac određuje pritvor do suđenja. Tačka!

Mrki

pre 6 godina

Ja sam imao donekle sličnu situaciju sinoć ovde u Vršcu. Kafiće jedan pravi žurku iza ćoška, radni dan, negde oko pola sata posle ponoći, tutnji muzika na sve strane, a čujem ispre dkuće pršte flaš(auto mi je ispred kuće), i gomila klinaca, ne zna se ko koga bije.

Pozovem miliciju stigli su za 5 minuta, i do tada je ostalo njih 10-tak(i muških i ženskih). Čujem kako se miliconeri deru, pokušavaju da ih privedu i slično.

Kola mi nisu stradala, samo je bilo puno polupanih flaša.

Voleo bih kada bi kod nas neko za tuču na javnom mestu, i remećenja javnog reda i mira, za ovako nešto dobio po pola godine zatvora, i veliku novčanu kaznu, a vlasniku lokala, zatvoren lokal na 3-6 meseci, jer je radio posle ponoći, a nije to imao prijavljeno.

I kada se ovako nešto ponovi sa velikim kaznama par puta u Srbiji, ne bi se ovakve stvari dešavale, i možda ovi momci ne bi ubili ovoga momka.

pravna praksa

pre 6 godina

Slabo znate pravo ali volite da komentarisete. Ne mora za predumisljaj da se napravi plan pa jos da ekipa potpise da je saglasna da nekog lincuju.
Potera sa svirepim tretiranjem zrtve u begu je linc a to ukljucuje predumisljaj.
Zavisi od pravne prakse jedne zemælje koliko ce dobiti godina ili desetleca za ovo svirepo ubistvo.
U Skandinaviji su kazne blaze nego u ostatku Evrope. Za obicni predumisljaj( ono sto vi vidim razumete, (dogovor, planiranje, ubistvo) dobija se u teskim slucajevima dvadeset godina. Ali u ovakvim slucajevima bi sigurno sud i psiholozi zakljucili da covek ne moze da se osudi jer normalan covek ne juri i udara nogama u glavu drugog coveka. Dakle nema klasicne osude ali zato ubica bude upucen na kaznu hmm preveo bih to kao zastitnog zadrzavanja- ubica je u zatvoru, obicno sa ostalim psihickim bolesnicima teze kategorije i jednom sedmicno prica sat dva sa psihologom. Obicno to traje sledecih 30-40 godina gde ih puste kad su potpuno matori i mogu da sede pod orahom i gledaju u daljinu.
Oni jednostavno smatraju da takve zlocine ne moze uciniti normalan covek.

.

pre 6 godina

@abracadabra
Udruzili se ili ne, ubili su coveka zbog gluposti, 10 njih je napalo njega samog, jurili ga po ulici da ga napadnu. Dakle, ubili su ga, nezavisno od toga jesu li se udruzili ili nisu, zasluzuju najgoru kaznu. Njegoc zivot je gotov, oni nisu imali milosti prema njemu, ne treba niko da ima milosti prema njima.

boske

pre 6 godina

Ponela ih atmosfera? Kao što nas uče da se ne pretrčava na crveno, da isključimo bojler kad se kupamo, da se ne penjemo po vagonima, da ne stojimo na ivici prometne ulice.. tako se društveno nametnu i norme granice "ludila" u klubovima. Amerima i zapadnjacima je svojstveno nadgornjavanje, čak i tuče, ali u 99,99% slučajeva se zna granica - nema čopora, nema šutiranja oborene osobe u glavu. U istočnoj Evropi, Balkaniji posebno, razularenost, čoporsko ponašanje i ponižavanje žrtve su svojstveni - posledice većine premlaćivanja su trajne za žrtve, ali one ipak požive... Ovaj momak nije preživeo rulju - i rulja hulja mora da odgovara.

Predrag

pre 6 godina

@Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći.

Ja sam za to da se osude na višegodišnje zatvorske kazne i to iz dva razloga: 1. Oduzeli su život na brutalan način te da bi odgovarali zbog svog nedela. 2. Tom oštrom kaznom će mnogi drugi životi biti spašeni i izbegnućže se mnoge tuče, siledžijstva, povrede i slično.

Polo

pre 6 godina

Pre ce biti ovo prvo nego drugo. Jer kad neko padne i prestane da se brani a ti nastavljas da ga bijes jedina logicna namera moze biti ta da zelis da ga dokrajcis. Ne mozes sudiju nikako da ubedis u drugo. Ti mu mozes reci ja nisam poznavao zrtvu nisam nista od pre imao protiv njega ali kad te sudija pita sto si udarao kad je zrtva pala i ostala bespomocna onda ne mozes imati opravdan odgovor. Jedini odgovor moze da bude zelio sam da ga ubijem ili da ga sto vise povredim ili da sto vise pati sto mu dodje na isto. Znaci namera je postojala. Tu bilo kakva samoodrbrana odbrana drugog lica ili tuca prestaje

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Dozivotne kazne nego sta! Treba premijerka Brnbaricka u dogovoru sa ministrom Nesom Stefanovicem i kod nas da uvede te kazne,40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.

ja

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica" 

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži. 
Isključivo sud odlučuje o tome.
(John, 13. jul 2017 13:35)

Čitaš li ti sta piše? Tuzilac i sudija su odlučili, svuda u svetu tuzilac predlaže, sudija prihvata ili ne, mada može i on samoinicijativno da preduzme meru.

Miki

pre 6 godina

Ponašanje ovih momaka direktna je posljedica stanja u našem društvu. Sudskim presudama mora da se šalje poruka o specijalnoj i generalnoj prevenciji-da se počinioca kazni za izvršeno krivično delo i društvu da se vršenje krivičnih dela ne isplati jer će ih stići kazna. Duboko sumnjam da je momcima ikako žao za jedan ugasli život već je sad kukanjava i plačnjava gdje ćemo, kako ćemo, kamo ćemo... Kako neko kaže dole, ajde, bilo mi ih žao dok nisam video snimak, a nakon toga... Zveri! A srpski sudovi? Predmeti se razvlače godinama, kazne smejurija, uslovne najveći deo, apelacioni ukidaju, preinačavaju, smanjuju kazne. Te nanogice, te narukvice... Ne znam za grčko pravosuđe, ali ovo naše pada već godinama na svakom ispitu... Taton, ona makljaža ispred Partizana, Countryman, Bogdanov, nastavite niz... Dalje, gde smo čuli bilo kojeg političara o ovome da išta kaže, ministre omladine, gde ste? Trunemo kao društvo.

Ljubisa livac

pre 6 godina

@John

Kod nas sud odredjuje pritvor na predlog tuzioca. Verujem da je tako i u Grckoj, samo su lose preveli. Drugo, vi kojima nije jasna pravna terminologine, knjige u sake a ne iscudjavanje. Umisljaj predstavlja nameru i moze biti direktni i eventualni. Svakako neko ko sutira u glavu coveka koji lezi ne moze da se poziva da "nije hteo". Umisljaj se procennuje na osnovu objektivne pretpostavke, odnosno sta bi prosecan covek pretpostavio. Jasno je da sutiranje u glavu predstavlja umisljaj. Kad pridjes i zadas vise udaraca u glavu, to je umisljaj. Ne moze biti "slucajno" tj nehatno.

preki sud

pre 6 godina

40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Uros Djurdjevic Prejaki, 13. jul 2017 14:22)

Nije presmesna. Zamisli koliki je to period. Udjes kao mladic sa 20, izadjes kao deda od 60. Otisao zivot. Sta da radis po izlasku, posle tolikog boravka "na onom svetu", pregazen, mator, nesposoban ni za sta? Za 40 godina se sve promenilo i ne pripadas nigde. Da se ubijes.

John

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica"

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži.
Isključivo sud odlučuje o tome.

draginja

pre 6 godina

Zbog jedne lude noci,alkohola nezivljene mladosti ubili su mladica i unistili zivot njegove porodice.
U trenutku su unistili i svoje roditelje,doveli ih u visegodisnje beznadje,nemoc i bedu.......
Smirice se ove tenzije,mi sa strane pocecemo da zaboravljamo,ali Oni to nece zaboraviti nikad
Niko ne misli da oni netreba da budu najstrozije kaznjeni,da zapravo ma kakva kazna bila nece biti adekvatna delu sto su pocinili

Dex

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u 
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno 
kazniti, ali ovakvi komentari?
(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Pijanstvo nije olaksavajuca, vec otezavajuca okolnost. I ne nasladjujem se, vec volim, zelim i trazim pravdu. Ovaj put je moze i biti, jer se ne "sudi" u Srbiji.

Umadbro

pre 6 godina

Da pojasnim: predumisljaj ne mora da znaci da je neko pet godina planirao temeljno ubistvo. Dovoljno i sekund pre ubistva da je planirao da ga ubije. E sad, kako ce da dokazu ko je planirao a ko je samo hteo da ucestvuje u tuci, to ne znam, ali ocekujem da ce ih odrapiti sa primer. I to i zasluzuju.

gulag

pre 6 godina

Ubojstvo s predumišljajem nije uvijek dogovor. Ako su znali ili morali znati da će ili bi moglo njihovo djelovanje prouzručiti smrt, radi se također o predumišljaju. Njihova znanja i spoznaje vještačit će se psihološkim analizama. Sve su to kvalifikacije namjere, a namjera je itekako prisutna ovdje. Također postoji i volja da se dovrši započeto kazneno djelo (trčanje za amerikancem)

Aleksandar

pre 6 godina

(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15) Nije nikakva glupost da dobiju doživotnu robiju. Najveća glupost je život u zemlji po imenu Srbija gde možeš da ubiješ čoveka na pešačkom, prebiješ koga hoćeš, uletiš na teren i biješ protivničke fudbalere, uneseš pištolj na stadio, spaljuješ policajca na tribinama i za bilo šta od ovoga ne odgovaraš. Dakle, doživotna robija da se pokaže u kakvoj sprdnji od zemlje živimo, gde pravosuđe ne postoji i gde ako imaš pare možeš da radiš šta hoćeš. Dečko koji je poginuo na ZIP lajnu na Adi pre neki dan nije imao obavezno socijalno osiguranje, a sama žičara nema dozvolu ni opštine Čukarica ni grada Beograda. Toliko o tome u kakvoj zemlji živimo.

ja

pre 6 godina

Uroš mišić pokušao da ubije pandura, drzava ga malo osudila i eno ga opet tamo gde je pocinio delo. Pola od ovih sto su tukli amera ga je mozda samo dokačilo nogom u onoj guzvi bez ikakvog doprinosa nkegovoj smrti i dobiće vise godina od ovog našeg. Tako radi država koja želi dobro svojim građanima, a ne kao gospodar da kaže kako na žalost ne može ništa da učini i da apsurd bude veći dobije apsolutnu većinu. Mi želimo sve to što nam se dešava.

Linux

pre 6 godina

Nije bitno da li je ubistvo sa predumišljajem ili siledžijsko ubidtvo. I za jedno i za drugo doživotna robija! Tako isto treba suditi i u Srbiji.

србин

pre 6 godina

Оваквих обесних "100 на 1 јунака" има данас у целој Србији. Присетите се сличних ситуација код нас - Брис Татон, жандар на стадиону, онај дечко на сплаву... Због таквих створења се пристојни људи повлаче и плаше се да децу пусте увече у град. Само се ово није десило у Србији и жртва није неки српски јадник, па се неће тако лако извући и оправдати - нисмо хтели, само смо се шалили, "оклизнуо се на кору од банане" (од индивидуе која је то изговорила све и почиње).

Radovan III

pre 6 godina

po meni teško će tužiocu proći ubistvo sa predumišljajem.

izglupirali se jesu, radila je psihologija mase i k****** ali uveren sam da niko nije hteo da ga ubiju.

hteli su da ga prebiju, da se pokažu kako se prolazi kada se zakačiš sa Srbima, tipično lečenje frustracija ali to se lupi šamar dva i kada padne ostavi se na zemlji, a ne onako divljački, pa i u ultimejt fajtu se prekida meč kada u glavu udariš protivnika a on ne pruža otpor.

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.

abracadabra

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?

NekoIzNecega

pre 6 godina

(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)
Evo ovde kod Radovana je sve objasnjeno. Problem naseg naroda. Slicni su i ovi sto komentarisu ovde koji su podjednako zeljni krvi i zeljni tudje nesrece (vecina). Momci su bahati, puni sebe, srbende. Hteli su da ga premlate, ali na kraju su ispali ubice. Ono sto sud odluci i bice pravedno da li je to 5god ili mnogo vise videcemo. Za oduzet zivot neko ce morati da plati.

Marko

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?
(onako usput, 13. jul 2017 15:39)

Iz razloga sto kod nas ima previše energije,koja nažalost nije iskoriscena na pravi način.Iz razloga zato sto nam
Je društvo ranjivo,i gde se zločin ne sankcioniše na pravi način.Gde huligani slobodno setaju ulicom...A ovi napaljeni balavci,em pijani,em neko od njih ljubomoran sto Amer flertuje sa nasom curom...E pa ajde malo da ga prebijemo i pokazemo koliko smo jaki,da nas vise ni ne gledaju,a kamoli naše devojke.E pa nažalost,ti momci ce sada biti nečije devojke u zatvoru.Saučesnici ce zaglaviti 10-15 godina..a glavni frajeri....Zato treba konačno država treba da se obracuna sa kriminalom,i da se deca jos od malih nogu vaspitavaju.Daleko od toga da neko od ovih momaka nije bio lepo vaspitan...ali nažalost,nedovoljno da stane i kaže NE.Čekajte ljudi,sta to radimo.Pa sad vi vidite koliko ce par pesnica koje svako od njih zadao tom jadnom preminulom momku da ih košta života.A jedan je već ugašen.

Petar

pre 6 godina

Ameri ce ovo iskoristiti za primer drugim narodima da vam ne padne napamet da ih dirate ili se slucjano branite. Momci su zavrsili svoj zivot, problem je sto su i sopstvene porodice unistili. Sto se mene tice, niti pijem,niti zjacem na ovakvim mestima, niti bi mi palo na pamet da nekome kazem "sta ces sa njim,on je amerikanac". U sustini ,primitivizam,odsudstvo intelignecije i kucnog vaspitanja. Sada ce platiti cenu za to, kao i mnogi drugi.

prokator

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Dokle god ima ovakvih mišljenja biće i situacija sličnih ovom slučaju. Shvatite da nije uredu nikoga juriti i prebijati, da ni jedan nasilni fizički kontakt nije uredu i ne može biti dozvoljen! Da dečko nije umro bilo bi cool čoporativno prebijati??? NE!!! Treba kažnjavati svaki vid fizičke agresije, to je jedini način da se ovako nešto spreči. A ne čekati kao lutriju da li će neko da bude ubijen pa tek onda procesuirati nasilje! STOP NASILJU!

Mita

pre 6 godina

Kod nas se ubistvo minimizira i zove se upotrebom alkohola,a drugim drzavama je ubistvo.Eno,ubici Brisa Tatona prepolovili kaznu,iako je u bekstvu.Mi smo raj za ubice.Ove ubice bi bolje prosle da ubijaju po Srbiji.

derion

pre 6 godina

Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te.Ovde mi samo nije bas najjasnije kako ovo moze biti `ubistvo sa predumisljajem`,ili je to samo moje slabo poznavanje prava,pa ako bi neko mogao da mi pojasni,bio bih zahvalan.

Nikola

pre 6 godina

"Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te...
(derion, 13. jul 2017 14:00)"

Stara narodna kaze "Bolje spreciti, nego leciti". Ako i dalje treba da ti pojasnim: Nije sudbina, nego su klinci nevaspitani i od strane roditelja i od strane drzave. Nisu kaznjavani kad god su nekoga udarili. Nije da mi nemamo zakon za sankcionisanje toga, nego se ne sprovodi i ne prijavljuje. Takvi smo. Policija takodje na tucu bez posledica gleda kao i vecina ljudi "ma dobro, malo se potukli, nista se nije dogodilo" E desilo se. Neko je doziveo strah, a neko drugi moc. Taj drugi ce da nastavi tako. Mnogi ce imati srece da ne ubiju zrtvu i da nikad ne dozive zatvor, ali nekome se desi ovo, pa ce umesto da su za sut u glavu dobili 2-3 meseca ili da su culi da je neko dobio, sada im to nebi palo na pamet, a ovako ce da provedu pola ili ceo zivot u zatvoru, jer im se "desilo".

Sasa

pre 6 godina

Sad procitah komentar "i pet godina da dobiju, ni to nije malo".

Necuveno, ne mogu da shvatim da neko moze to da misli. Pet godina za nekog ko nekog ubije? Pa naravno da je malo, sta ode 5 godina, nabilduje se malo, pa izadje, jos uvek je u 20-im, zivi zivot kao da nista nije bilo... A onaj, mrtav... I to je za nekog pravda?

Niko nema pravo nekom da oduzme zivot. Ako to uradi, tu je kraj i za njega. Dozivotna, i to je to.

Onog trenutka kad svi to shvate, ovakve stvari se vise nece ni desavati.

Danko

pre 6 godina

Sta jedan nepromisljen potez moze da ti napravi od zivota...Nzm,bez obzira sta je bilo,zao mi je tog decka,niko ne zasluzuje da bude ubijen,a sa druge strane,koliko god da su krivi,zao mi je i ovih mladih ljudi,koji ce najlepse godine provesti iza resetaka...Uzmimo se u pamet ljudi,ucimo iz tudjih gresaka...

Novi sad

pre 6 godina

to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!
(tz, 13. jul 2017 14:05)

ti zaboravio da je u pitanju američki državljanin i da će svoj interes na suđenju, osim "bratske " Srbije, pokazati i SAD.

Bageri

pre 6 godina

@derion

Tužilac dokazuje da su unapred planirali da isprovociraju amerikanca da izbije tuča, pa da ga posle toga čoporativno "ubiju od batina" (zamerio im se nešto od ranije ili šta već).
Izmedju "ubiti od batina" i zaista ubiti nema neke suštinske razlike.

Jovan Preacher

pre 6 godina

Moram da se pridružim svojim zapažanjem. Mislim da je izbilo na videolo na žalost naš mentalitet. mnogi nisu zapazali da je Arčibald Rajs u svojoj knjizu "Čujte Srbi" već zapazio klicu ovoga što se desilo. Srbin voli da se junači. to su obilato koristile sile u velikim ratovima i podmetali naivnim srbima koji su uletali u svetske klanice. Tako je bilo i 90ih kad su srbi uleteli u ratove. sada toga nema, ali negde mora da se iskali taj borbeni mentalitet, i to na najgori način. To je nešto u ovom narodu, i za to stradamo već vekovima. To mora da se menja, koren je svih zala i ako se ne promeni nestaćemo.

Ljubisa livac

pre 6 godina

Alo ljudi, predumisljaj ne podrazumeva planiranje. Primer, 10 ljudi ide ulicom, vide otvorena banka, bez reci upadnu i uzmu novac. Postoji predumisljaj jer su svesni dela i posledice.

Novi sad

pre 6 godina

Pre svega, ubijen je čovek. Zatim, Grčka kao turistička destinacija će se svim silama potruditi da pokaže da joj je sudstvo rigorozno prema svakome koji sprovodi silu nad zapadnim turistima. Srbija je siromašna zemlja i srpski turisti ne čine bitan procenat da bi se u ovakvim situacijama imalo bilo kakve naklonosti prema njima.

Koja glupost !!!!

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?

Čačanin

pre 6 godina

Ljudi moji, sad će i njihovi roditelji da kukumaču kako su to dobra deca, kako im se omaklo...

A da je njihovo dete neko ubio, tražili bi svima doživotne.


A negde u prošloj deceniji čujem u autobusu stariji bračni par koji je pored mene pričao sa nekim mladićem (nisam prisluškivao, već su toliko glasno pričali da ih je čulo bar još desetak putnika), iz razgovora se dalo zaključiti da je drug njihovog sina. I tako, divane oni, taj mladić priča kako je sa njihovim sinom učestvovao u raznim tučama, kako su i koga sve olešili od batina, kako su oni ne znam maltene neki supermeni, a svi ostali koji su dobili batine idioti...
I krene priča o tome kako njihov sin ide za oko sedam dana u vojsku, pa ovom mladiću kaže majka tog njegovog druga: Odvedi ga malo negde u grad da se "izduva" sad pred vojsku, da se slučajno ne potuče u vojsci!



I kad tako vaspitavano dete kasnije nekoga ubije u linču kao što je ovaj u Grčkoj, onda roditelji krenu sa pričom kako njihovo dete nije huligan...


Šta mislite, da li u porodici u kojoj je muž nasilan, ne prema porodici već prema drugima na raznim manifestacijama i generalno u javnosti, i koji omalovažava druge, sin može da odraste normalan i da ne bude nasilan? Vrlo retko, jer ako od malena detetu dajete primer da se isplati biti nasilan, ako ne fizički onda bar verbalno, i dete će postati nasilnik, naročito ako ima podršku roditelja.

Sima

pre 6 godina

@sudija

Vrlo lepo od vas sto pokusavate da nam objasnite pravnu nauku kod nas, ja bih vam samo skrenuo paznju da su 'uspesi' srpskih pravnika vidljivi gde god se okrenes, nakon Frimermana, Tatona i drugih slucajeva, toliko 'uspeha' ima da ga sad izvozimo i na Zakintos. Dakle nikad vise kriminalaca, psihopata i ubica na ulicama jer nema predumisljaja, umisljaja, pretnje su samo 'zezanja' itd.

U Americi su nedavno osudili specijalistu borilackih vestina i MMA borca na dozivotnu robiju (Jonathan Paul Koppenhaver) jer je tukao i zlostavljao zenu, a ovde kod nas pravnici uspevaju da takvim dopuste da vidjaju i decu u socijalnim centrima. Triput ura za uspehe nase pravne nauke...

ma daj

pre 6 godina

BeKo, 13. jul 2017 16:00)
Kakvo crno ubistvo iz nehata? Znas sta je ubistvo iz nehata? Covek dodje iz lova i ostavi pusku a dvoje klinaca uzme da se igra i upucaju se. Ovi su ga namerno gazili. Nisu slucajno. Razumes?

Goran

pre 6 godina

Pojavio se i snimak iz bara, gde ubijeni samo pomera ruku glavnom izazivacu incidenta koji mu je pre toga, bez razloga, stavio oko vrata, u onom fazonu "bate, da ti nesto objasnim", a onda ovaj krene da ga udara i zrtva bezi iz kadra. Mislim da onog "svedoka" koji je pre par dana pricao bajke o prstenu koji je posekao devojku, cudnim polozajima glave pri padu i slicno treba goniti za lazno svedocenje.

Batalaka

pre 6 godina

Marko: Kažeš , kafanska tuča...e sinko u tom grmu leži zec! Nije bila kafanska tuča. Momak je ubijen van kafane , na ulici , dok je bežao. Klasičan linč!

ni(n)džo

pre 6 godina

Bilo bi lepo kad bi se našao neki novinar pa prelistao hroniku jer je u naš bilo ovakvih desetine slučajeva, uvek praćenih smešnim kaznama.

Evo da počnem niz sa dva primera koje sam video brzom pretragom na guglu a ima još mnogo:

U Požarevcu 2008. godine su Sašu Vasića ispred diskoteke "Faraon" brutalno pretukla sedmorica maloletnika.Pošto ga je jedan od njih udario pivskom flašom u glavu, zajedno su ga tukli rukama i nogama, oborivši ga na zemlju i nastavljajući sa udarcima. Saša je sa teškim povredama prebačen za Beograd, gde je pao u komu i preminuo posle sedam dana.

Presudom Apelacionog suda napadač koji se teretio za nanošenje povreda sa smrtnim ishodom osuđen je na maloletnički zatvor do četiri godine, trojici je izrečena samo mera pojačanog nadzora, dok su ostali oslobođeni optužbi.

I još jedan
Zbog kobnog premlaćivanja Miroslava Ilića (24), jedan batinaš osuđen na šest godina zatvora, a drugi samo na pojačan nadzor roditelja.

tz

pre 6 godina

znaci ako sam dobro procitao:
-postoji mogucnost da se optuznica preinaci u "nanosenje smrtnih povreda",a ne kao sto se desilo "ubistvo sa preudumisljajem tj.namerom".
-to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!

Radoznao

pre 6 godina

Koliko vidim iz relativno malo izvora grčkog kaznenog prava na engleskom jeziku, mislim da se ovde ne radi o pojmu predumišljalja ( kao planiranog svesnog čina), nego direktnog umišljaja ) da su učinioci želeli tu posledicu). Kako ja vidim, u članu 299 njihovog KZ je predviđeno krivično delo ubisvo sa umišljajem, a u čl. 302- ubistvo iz nehata. Ako sam u pravu, onda i najblaži oblik umišljaja ( tzv. eventualni umišljaj) je dovoljan za kvalifikaciju i kaznu. A na osnovu sleda događaja kako je opisan u štampi takvog umišljaja svakako ima: nisu želeli posledicu ( smrt) ali su mogli ili morali znati za takvu mogućnost, i pristali na takvu posledicu.

Dex

pre 6 godina

Ako nekoga sutiras iz sve snage u glavu, ne ocekujes valjda da ce zadobiti samo blaze telesne povrede. Morali su znati da ga mogu i ubiti sto i jesu. Sutnuti nekoga u glavu iz sve snage je po meni jednako kao da pucas iz pistolja u njega.

design in malice

pre 6 godina

@Vojno obdanište
Da, u ovakvim slučajevima je bitno naglasiti da ih je ponela atmosfera,
grčko vino, sunce i more i mladalačko glumljenje ludila. Nema tu ni podmuklosti, ni sadizma, čak ni svesne namere da nekoga povrede. Samo igra koja se otela kontroli.
Al zato kad avganistanski migranti u tuči ubiju drugog migranta, onda su to divljaci kojima je nasilje u krvi, potencijalno roboti-ubice koji čekaju signal iz Meke da unište Evropu, al u najmanju ruku prirodno bahati, izopačeni i agresivni.

Ljiljana

pre 6 godina

Ovih nekoliko komentatora koji imaju razumevanje za okolnosti pod kojima se desilo ubistvo, trebalo bi, dok je vreme, da se jave stručnjacima za pomoć. Naročito pozdravljam onoga koji se potpisao kao sudija i objašnjava predumišljaj. Zbog ovakvih, normalan svet beži iz Srbije. Niko ovde nije željan krvi, ali su svi užasnuti divljaštvom i nadaju se, da kad divljaci ne mogu da budu osuđeni u Srbiji, da će to makar moći negde drugde. Dragi"sudija", kad nekog ko leži nepokretan, šutiraš, ne činiš ubistvo sa predumišljajem - nego? Sem zatvora, jedino rešenje je trajno smeštanje u mentalnu instituciju, jer niko ne zna kad će ih ponovo "poneti adrenalin". Da li neko zna koliko je stvarno ( bez vikenda i god odmora) proveo u zatvoru "pravda za Uroša", i da li će Srbija platiti prenos tela nesrećnog momka u Ameriku?

goran

pre 6 godina

Eto sada treba i ove iz Novog Sada sto su prebili ovog mladica iz beograda osuditi na dozivotnu.Uradili su jos gore jel on nije nikome uzvratio nije se ni sa kum svadjao zagrlio svoju devojku i skocio copor i premlatio ga.U cemu je razlika?Amerikanac nije imao srece a on je imao.Ako je sreca presudni faktor u odredjivanju krivice onda ok.

Aster Blistok

pre 6 godina

Svima dozivotna je imperativ na ovom sudjenju i time se svima salje vrlo jasna poruka. Ako pravis probleme - dobices sto si zasluzio. Inace ove zivotinje nisu ni zasluzile nista bolje. Ako je svma njima bilo potpuno normalno iscipelariti nekoga na smrt onda lepo iza resetaka pa razmisljaj o tome do kraja zivota, pozdrav.

nestomipoznato

pre 6 godina

@vojno obdaniste.

Slazem se sa Vama.Milion puta je bilo ovakvih tuca i bice sigurno. Ne opravdam, ali mislim da nisu sigurno sa namerom krenuli da ga ubiju.Ponela ih atmosfera, kud svi tu i ja....ali mi ih je ipak zao i njihovih porodica a zao mi je.posebno decka koji je nastradao.Tesko se svima njima...

Martina

pre 6 godina

Dozivotna kazna za sve.

Sramota... Kako da ne, tuca pa nesrecni slucaj sto su ga ubili. Kao da je sama tuca nesto sto je sasvim normalno, drustveno prihvatljivo I sto treba da podrzimo. Pa sad.. zaigrala se deca, tukla se malo sto je normalno svuda u svetu I eto ubila ga.. a nisu htela.

Za svoje postupke moras da odgovaras.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 17:32)



Ako šutiraš nekoga nogama u glavu dok leži na zemlji... pa... čak je i deci jasno da se tako može ubiti čovek.
Naravno, posao odbrane je da dokazuje nehat ili bar da nisu hteli da ga ubiju već "samo" da ga prebiju.
Takođe, posao tužilaštva je da dokazuje da su hteli da ga ubiju. A posao suda da proceni ko je u pravu. Iako nisam sud, mislim da treba da odgovaraju za ubistvo. Sa umišljajem.

Kljucno

pre 6 godina

Kao sto neko rece, a to je kljucni detalj, ne za sud vec za nas ovde, ovi momci to ne rade prvi put. Ko zna koliko su puta ovo uradili u Srbiji, uz malo vise srece. Dakle, nije dalejo od pameti ni dozivotna. Mi vrlo mlako osudjujemo nasilje u srbiji, to nam se vec odbija o glavu.

odlicno

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera.
(Srki, 13. jul 2017 15:59)
Pa ono neko mora da bude primer, i sad je na ove red.

ajde bre

pre 6 godina

Kada njih 6-7 bije i bije jednog lika očigledno je da žele da ga ubiju jer u suprotnom bi stali. Nađite definiciju ubistava sa predumisljajem, ne podrazumeva kovanje plana unapred. To se zove zlocinacko udruživanje.

Poison

pre 6 godina

Više puta sam pisao. Potrebno je da se mladim ljudima svakodnevno prikazuju sve strahote zatvora a ne holivudski filmovi. Svi oni nisu svesni toga pa se lakse odlucuju na nasilje. Zato na tv svaki dan....

gradjanka

pre 6 godina

..."uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke, gde je mladih turista iz Srbije mnogo..."
A kako bi bilo da se u Srbiji stvarno ozbiljno radi na prevenciji nasilja. Koliko roditelja uči svoju decu da se kontrolišu u konfliktnim situacijama umesto što im savetuju sve drugo, a najmanje ono što ih ne bi odvelo u pritvore, zatvore, isključivanje iz škola, loše ocene iz vladanja i slično. Najverovatnije se komentar neće dopasti mnogima ali baš zato ovo i pišem.

sudija

pre 6 godina

Kod nas sudija za prethodni postupak u istrazi odredjuje pritvor i to samo na obrazlozen predlog tuzioca. Nakon potvrdj optuznice, to moze uciniti i sud sam. Moram se kao pravnik osvrnuti na ovaj dogadjaj. Nema predoumisljaja. On znaci da su sedeli i planirali ubistvo. Ako ne ranijih dana, to moze da znaci i to vece. Za predumisljaj je potreban makar kratak vremenski period i plan. Sto se tice oblika umisljaja. Ovo pre moze biti eventualni, dakle BILI SU SVESNI SVOGA DELA I PRISTALI NA ISTO, sto pokazuje cinjenica da su nastavili da ga sutiraju i nakon sto je izgubio svest. Dakle tuca, sa smrtnim ishodom, s tim sto su postupali sa laksim oblikom vinosti, eventualnim umisljajem! Stepen krivice i druge otez i olaksavajuce okolnosti, precizno utvrditi iz snimka. Da se tacno vidi ko udara u glavu, ko u noge. Njihove kazne ne smeju biti iste! Nadam se nepristrasnom sudjenju i zadovoljenoj pravdi sa obe strane! Pozdrav.

Марко

pre 6 godina

Убиство са предумишљајем? За кафанску тучу са смртним последицама? А да мало не претерују? Сумњам да је ико хтео да га убије и да је још удружено све то испланирао...

John

pre 6 godina

(jedno misljenje, 13. jul 2017 17:41)

To je tako kako si napisao ali samo u zemljama anglosaksonskog prava (posebno u SAD). U takozvanom kontinentalnom sistemu (kod nas i u 95% Evrope) nema stepenovanja ubistva.
Imaš ubistvo sa umišljajem i ubistvo iz nehata. Uglavnom bude predviđeno i takozvano teško ubistvo kao i ubistvo na mah koja se kažnjavaju teže ili lakše od običnog ubistva.
Po stoti put - umišljaj (predumišljaj je pogrešan termin) ne znači da je delo unapred isplanirano. Da je isplanirano ranije u SAD bi im natovarili i "zaveru radi ubistva" (conspiracy to commit murder) povrh samog ubistva.
Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju.

John

pre 6 godina

(Ljubisa livac, 13. jul 2017 14:19)

Potpuno isto. Imaju istražnog sudiju (kao što smo i mi imali dok nije uvedena tužilačka istraga) i on odlučuje o pritvoru, na predlog tužioca. Ako tužilac predloži pritvor a istražni sudija se ne složi, o pritvoru odlučuje veće. A ako tužilac ne traži, istražni sudija može sam odrediti pritvor.

nije svejedno

pre 6 godina

Iz pravnog ugla, primećujem zabunu u komentarima: Predumišljaj je postojao u jugoslovenskom zakonodavstvu kao teži oblik dela ubistva, danas u Srbiji ne postoji. Zakon propisuje samo umišljaj i nehat. Kod umišljaja je bitno da postoji 1)svest o nastupanju zabranjene posledice i 2)volja da do nje dođe. Predumišljaj očigledno postoji u grčkom pravu (osim ako nije loš novinarski prevod?) a on je kod nas podrazumevao teži oblik umišljaja kod koga postoji element racionalnog razmišljanja i planiranja samog izvršenja dela, ja bih rekao "isplanirano ubistvo". Teško da su ovi bilmezi tako nešto planirali. Može na sudu da se utvrđuje je li bilo umišljaja- bar bi tako bilo po normama našeg prava (naravno, biće merodavno grčko krivično pravo koje je, po svoj prilici, strože nego naše- sama činjenica da postoji doživotna).. PS- delim bes i ogorčenje većine komentatora-čisto da se zna.

John

pre 6 godina

(Eves, 13. jul 2017 18:38)

Čitaj šta piše. Rekao sam "ovde", a ne "uvek".

Osim toga, nije on udaren/šutnut samo jednom. Prestali su tek kada su videli da se ne miče. Tužilaštvo će svakako tvrditi da su ostvarili svoj naum, tj. da su ga tukli sve dok nisu postigli što su hteli

komentatorka

pre 6 godina

cim je decko pobegao iz kafica prestao je da bude pretnja za 'decu' i njihovu bezbednost.
'deca' su i pored toga krenula za njim, stigli ga i ubili; ako to nije predumisljaj ne znam sta je.

bob rock

pre 6 godina

odavno mi se mota po glavi novi sistem koji bi regulisao kaznenu politiku za razlicite vrste protivzakonitog ponasanja..ideja je vrlo prosta i malo treba da se razradi..dakle , prekopirati kaznenu politiku u saobracaju... svako sa punoletstvom dobija jedan broj bodova koje moze da potrosi... tu bi trebalo da se ide drasticno , zavisno od vrste krivicnog , neki put i prekrsajnog dela... samo , za razliku od saobracaja , kada potrosis sve poene , nema novog polaganja za dozvolu.. svakoga , prilikom sticanja punoletstva upoznati sa tim i obavezati da potpise dokument kojim potvrdjuje da je upoznat.. pa , izvolite u zivot , dobro dosli... a kada se ispucaju poeni , cao zivote , dobro dosla tamnico... do kraja...
na taj nacin bi ovakve bitange , zavrsile automatski na dozivotnoj a ne da ih za koju godinu vidimo na ulici i da mislimo cije dete ce sada da strada od vucibatina...

Kiza

pre 6 godina

@jedno misljenje
Mozda i tacno za Kanadu, nego pitaj suprugu koliko bi dobili zatvora da su ovo isto uradili u Americi? Kanadske kazne su jako blage u odnosu na americke, i kako kod kvalifikovali ovo (verujem da grcki tuzilac nije naivan pa da ih optuzi za umisljaj ako nema osnova po grckim zakonima), u USA bi lezali u teskom zatvoru jako dugo. A to je i cela poenta, da zlocin ima strogu kaznu.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 18:30)

Ključno pitanje - Da li se udarcima (ne jednim, nego sa više) u glavu može ubiti čovek? I da li odgovor na to pitanje zna ili može da zna prosečan čovek?

DA = Umišljaj
NE = Nehat

Aco

pre 6 godina

Tipicno lobiranje i pritisak na grcko pravosudje od strane amera, kako svaki slucaj do 6 meseci pritvor samo ovaj odmah 18!? I verujem da ce samo zato sto je americki drzavljanin ovi srbi dobiti maksimane kazne odnosno dozivotne iako niko nije imao nameru da ubije vec pretuce. Nesrecan slucaj i tuca se zavrsilo smrcu. Tuca ima svuda po svetu non stop, navijaci kad su utakmice...niko ne razmislja da ubije, na zalost desava se nesreca.

John

pre 6 godina

@ BeKo (pa da završimo više ovu priču)

Evo ti šta kaže profesor krivičnog prava na temu ubistva iz nehata:
"Ubistvo u lovu je jedna vrsta ’privilegovanog ubistva’, kada učinilac nije imao umišljaj da nekoga liši života, već je delovao nesmotreno i nedovoljno brižljivo. To je delo koje podleže Krivičnom zakoniku i kažnjava se, ali je kazna daleko blaža nego za umišljajno ubistvo", zaključuje profesor Milan Škulić."

Ovi ovde ni slučajno nisu delovali nesmotreno ili nedovoljno brižljivo. Svake sekunde su tačno znali šta rade.

Najviše što bi odbrana mogla da izvuče je nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom (pod uslovom da to delo postoji u grčkom zakonu, tj. ako i to ne tretiraju kao ubistvo) A ako im to uspe... pa... uboli su sedmicu na lotou i to dva kola za redom na iste brojeve.

Lav

pre 6 godina

Kako sa predumisljajem?
Pa nisu znali da ce amerikanac biti bas u tom kaficu. Nisu ga pratili niti planirali zlocin? Devet ljudi se u pola 4 ujutro, u pijanom stanju, za 20 sekundi dogovorilo da treba da izvrse ubistvo? Tesko je poverovati i nemoguce u praksi da postiji predumisljaj u tim sekundama kod SVAKOG ucesnika tuce.

Petar

pre 6 godina

Ajde da ne preterujemo. Da su bolidi, bolidi su ali ovde možemo da govorimo o eventualnom a ne direktnim umišljaju (barem kod većine učinioca). I to ne svih već onih koji ga gaze (po glavi) dok je na zemlji (mada, možda je taj baš želeo da ga ubije u šta sumnjam). Svi ostali, koji su isprovocirali, učestvovali u prebijanju do tog momenta a ne i posle toga mogu da odgovaraju samo za neko lakše (lakše od ubistva) delo. Čak i podstrekač, onaj koji je rekao, ajmo da ga prebijemo, odgovara samo u okviru svog umišljaja. Da ne ispadne da ih simpatišem, svi zaslužuju po koju godinu a pojedini i više decenija. Sad je samo problem odmeriti pravu kaznu za svakog pojedinačno.

John

pre 6 godina

(pravna praksa, 13. jul 2017 16:20)

Postoje 2 vrste umišljaja:
1 - Direktni, kada učinilac želi nastupanje posledice (primer: izvadi pištolj i puca čoveku u glavu; srpski: "Idem da ga ubijem")
2 - Eventualni, učinilac je svestan da će posledica nastupiti, pa je na to pristao (srpski: "Ako uradim to i to, ubiću ga... OK, nema veze, ko ga šiša")

Razlikovanje ima značaja iz 2 razloga. Prvi, da se onemogući odbrana "nije hteo" i drugi, kod odmeravanja kazne (za eventualni umišljaj se izriču za nijansu blaže kazne)

US

pre 6 godina

Moje mišljenje je da oni nisu hteli da ubiju amerikanca odnosno da nije bilo predumišljaja za ubistvo, ali smatram da ih što oštrije u zakonskom okviru treba kazniti... jako mi je žao za porodicu poginulog momka, velika tragedija...

BeKo

pre 6 godina

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

"Nesvesni nehat postoji kada određeno lice uopšte ne predvidi da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali je morao i mogao predvideti".

"Krivično delo je učinjeno sa umišljajem kad je učinilac bio svetan svog dela i hteo je njegovo izvršenje ili kada je učinilac bio svestan da može učiniti delo pa je na to pristao".

Zaključite sami za šta mogu biti optuženi.

jedno misljenje

pre 6 godina

ne razumem se u grcki ili srpski pravni sistem, ali zena mi radi kao advokat ovde (u kanadi).

u normalnim uslovima, ovo moze da bude jedino sto u severnoj americi zovu "manslaughter", kada je neko ubijen tokom nekog nekog krivicnog dela.

za ubistvo bez predoumisljaja ("second degree murder" bi morali da dokazu da je tokom udarca hteo da ga ubije od udarca (inace bi SVAKA tuca bila pokusaj ubistva).

a za ubistvo sa predoumisljajem ("first degree murder") bi morali da dokazu da su unapred isplanirali da ga ubiju udarcima. a to ovde (u kanadi) ne mogu da dokazu ni sa bejzbol palicom, niti kada je jednoj zeni smrskana lobanja sa velikim kamenom.

ali u ovom slucaju ce grci hteti da posalju poruku, vazniji su im amerikanci od nas, i znaju da srbija ne brani svoje gradjane kao ostle zemlje, pa se ne bi zacudio da budu osudjeni za ubistvo sa predoumisljajem uz maksimalne kazne

Komša

pre 6 godina

Kako reče @Petar najverovatnije će svako odgovarati u onoj meri u kojoj je uzeo učešće u dogadjajima.Zato i postoji istražni postupak i zato su npr. dvojica pušteni uz kauciju a ostali nisu.
Nekada (često) su predstave nas laika o pravdi različite od onoga što je pravo i pravna praksa pa često i logična presuda može da nam izgleda nepravedna.
Zamislimo npr. da je lik koji je započeo tuču odmah po udarcu Amerikanca "zaspao" i da nije izašao da ga gazi sa ostalima.Eto,samo to.Ako bi se to dogodilo on bi odgovarao samo za šamar i dobio bi kaznu koliko da pokrije pritvor i izgon,zabranu boravka na 3,5 ili 10 godina.
Da li je po zakonu- jeste.Da li je pravedno- verujem da će većina nas tvrditi da nije.I ne samo nas ,nego i ostalih učesnika u dešavanjima koji su dobili daleko veće kazne.
A kazna bi bila logična.
Naravno,ovo je pretpostavka jer pojma nemam šta je taj radio posle početka tuče - samo dajem primer kako nepravedno može da izgleda logična presuda izrečena u potpunosti u skladu sa zakonom.

Srki

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera. Da je čovek mrtav - jeste. Da neko treba da odgovara - treba. Da nisam video nikoga od uhapšenih na snimcima koji su trenutno dostupni - nisam. Mi baratamo samo nekim rekla-kazala poluinformacijama pretrpanim emocijama. Glave treba da se ohlade.

Eves

pre 6 godina

"Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju."

Zasto se onda onda svako sutiranje tretira/sudi kao pokusaj ubistva?

BeKo

pre 6 godina

(ma daj, 13. jul 2017 17:53)

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

Oni su znali da može nastati šteta ali su mislili da do najgoreg neće doći-ako su uopšte mislili o posledicama, zato mislim da je ovo ubistvo iz nehata tj. nisu "hteli" da ga ubiju ,a to je razlika između "umišljaja" i "nehata".

BeKo

pre 6 godina

@(John, 13. jul 2017 18:58)

Znanje-svest da udarac može povrediti+ hteti ubiti=ubistvo sa umišljajem

Znanje-svest da udarac može povrediti+hteti povrediti,a nehoteći ubiti=ubistvo iz nehata

Ja

pre 6 godina

Meni je jako zao, jer ovo su ipak samo deca, kao sto je uostalom i sama zrtva. Tek su zakoracili u zivot i sleteli pravo u ambis. Zasto je sve to moralo da se desi?

abracadabra

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?

Aco

pre 6 godina

Tipicno lobiranje i pritisak na grcko pravosudje od strane amera, kako svaki slucaj do 6 meseci pritvor samo ovaj odmah 18!? I verujem da ce samo zato sto je americki drzavljanin ovi srbi dobiti maksimane kazne odnosno dozivotne iako niko nije imao nameru da ubije vec pretuce. Nesrecan slucaj i tuca se zavrsilo smrcu. Tuca ima svuda po svetu non stop, navijaci kad su utakmice...niko ne razmislja da ubije, na zalost desava se nesreca.

Koja glupost !!!!

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?

Марко

pre 6 godina

Убиство са предумишљајем? За кафанску тучу са смртним последицама? А да мало не претерују? Сумњам да је ико хтео да га убије и да је још удружено све то испланирао...

Radovan III

pre 6 godina

po meni teško će tužiocu proći ubistvo sa predumišljajem.

izglupirali se jesu, radila je psihologija mase i k****** ali uveren sam da niko nije hteo da ga ubiju.

hteli su da ga prebiju, da se pokažu kako se prolazi kada se zakačiš sa Srbima, tipično lečenje frustracija ali to se lupi šamar dva i kada padne ostavi se na zemlji, a ne onako divljački, pa i u ultimejt fajtu se prekida meč kada u glavu udariš protivnika a on ne pruža otpor.

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.

derion

pre 6 godina

Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te.Ovde mi samo nije bas najjasnije kako ovo moze biti `ubistvo sa predumisljajem`,ili je to samo moje slabo poznavanje prava,pa ako bi neko mogao da mi pojasni,bio bih zahvalan.

Lav

pre 6 godina

Kako sa predumisljajem?
Pa nisu znali da ce amerikanac biti bas u tom kaficu. Nisu ga pratili niti planirali zlocin? Devet ljudi se u pola 4 ujutro, u pijanom stanju, za 20 sekundi dogovorilo da treba da izvrse ubistvo? Tesko je poverovati i nemoguce u praksi da postiji predumisljaj u tim sekundama kod SVAKOG ucesnika tuce.

nestomipoznato

pre 6 godina

@vojno obdaniste.

Slazem se sa Vama.Milion puta je bilo ovakvih tuca i bice sigurno. Ne opravdam, ali mislim da nisu sigurno sa namerom krenuli da ga ubiju.Ponela ih atmosfera, kud svi tu i ja....ali mi ih je ipak zao i njihovih porodica a zao mi je.posebno decka koji je nastradao.Tesko se svima njima...

tz

pre 6 godina

znaci ako sam dobro procitao:
-postoji mogucnost da se optuznica preinaci u "nanosenje smrtnih povreda",a ne kao sto se desilo "ubistvo sa preudumisljajem tj.namerom".
-to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!

Vojno obdanište

pre 6 godina

Tragedija, deset uništenih života.
Žao mi je svih njih, i ubijenog Amerikanca i ove devetorice. Ne verujem da su okoreli kriminalci i psihopate, već ljudi koje je ponela atmosfera, alkohol u krvi, glumljenje ludila tipično za takva mesta i leto... što ih naravno ni u najmanjoj meri ne opravdava za ono što su uradili. Zasluženo će provesti decenije iza rešetaka (i treba da ih provedu, svako mora da odgovara za svoje postupke), ali mi je opet žao i njih i njihovih porodica.

sudija

pre 6 godina

Kod nas sudija za prethodni postupak u istrazi odredjuje pritvor i to samo na obrazlozen predlog tuzioca. Nakon potvrdj optuznice, to moze uciniti i sud sam. Moram se kao pravnik osvrnuti na ovaj dogadjaj. Nema predoumisljaja. On znaci da su sedeli i planirali ubistvo. Ako ne ranijih dana, to moze da znaci i to vece. Za predumisljaj je potreban makar kratak vremenski period i plan. Sto se tice oblika umisljaja. Ovo pre moze biti eventualni, dakle BILI SU SVESNI SVOGA DELA I PRISTALI NA ISTO, sto pokazuje cinjenica da su nastavili da ga sutiraju i nakon sto je izgubio svest. Dakle tuca, sa smrtnim ishodom, s tim sto su postupali sa laksim oblikom vinosti, eventualnim umisljajem! Stepen krivice i druge otez i olaksavajuce okolnosti, precizno utvrditi iz snimka. Da se tacno vidi ko udara u glavu, ko u noge. Njihove kazne ne smeju biti iste! Nadam se nepristrasnom sudjenju i zadovoljenoj pravdi sa obe strane! Pozdrav.

Srki

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera. Da je čovek mrtav - jeste. Da neko treba da odgovara - treba. Da nisam video nikoga od uhapšenih na snimcima koji su trenutno dostupni - nisam. Mi baratamo samo nekim rekla-kazala poluinformacijama pretrpanim emocijama. Glave treba da se ohlade.

Petar

pre 6 godina

Ajde da ne preterujemo. Da su bolidi, bolidi su ali ovde možemo da govorimo o eventualnom a ne direktnim umišljaju (barem kod većine učinioca). I to ne svih već onih koji ga gaze (po glavi) dok je na zemlji (mada, možda je taj baš želeo da ga ubije u šta sumnjam). Svi ostali, koji su isprovocirali, učestvovali u prebijanju do tog momenta a ne i posle toga mogu da odgovaraju samo za neko lakše (lakše od ubistva) delo. Čak i podstrekač, onaj koji je rekao, ajmo da ga prebijemo, odgovara samo u okviru svog umišljaja. Da ne ispadne da ih simpatišem, svi zaslužuju po koju godinu a pojedini i više decenija. Sad je samo problem odmeriti pravu kaznu za svakog pojedinačno.

John

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica"

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži.
Isključivo sud odlučuje o tome.

US

pre 6 godina

Moje mišljenje je da oni nisu hteli da ubiju amerikanca odnosno da nije bilo predumišljaja za ubistvo, ali smatram da ih što oštrije u zakonskom okviru treba kazniti... jako mi je žao za porodicu poginulog momka, velika tragedija...

jedno misljenje

pre 6 godina

ne razumem se u grcki ili srpski pravni sistem, ali zena mi radi kao advokat ovde (u kanadi).

u normalnim uslovima, ovo moze da bude jedino sto u severnoj americi zovu "manslaughter", kada je neko ubijen tokom nekog nekog krivicnog dela.

za ubistvo bez predoumisljaja ("second degree murder" bi morali da dokazu da je tokom udarca hteo da ga ubije od udarca (inace bi SVAKA tuca bila pokusaj ubistva).

a za ubistvo sa predoumisljajem ("first degree murder") bi morali da dokazu da su unapred isplanirali da ga ubiju udarcima. a to ovde (u kanadi) ne mogu da dokazu ni sa bejzbol palicom, niti kada je jednoj zeni smrskana lobanja sa velikim kamenom.

ali u ovom slucaju ce grci hteti da posalju poruku, vazniji su im amerikanci od nas, i znaju da srbija ne brani svoje gradjane kao ostle zemlje, pa se ne bi zacudio da budu osudjeni za ubistvo sa predoumisljajem uz maksimalne kazne

Danko

pre 6 godina

Sta jedan nepromisljen potez moze da ti napravi od zivota...Nzm,bez obzira sta je bilo,zao mi je tog decka,niko ne zasluzuje da bude ubijen,a sa druge strane,koliko god da su krivi,zao mi je i ovih mladih ljudi,koji ce najlepse godine provesti iza resetaka...Uzmimo se u pamet ljudi,ucimo iz tudjih gresaka...

Peppino

pre 6 godina

Dozivotne kazne, nego sta, nemojte slucajno da ih vracate ovde da sluze kaznu, jer ce smisliti nesto sa Apelacionim sudom i odmah izaci da ovde terorisu nevine.

Ja

pre 6 godina

Meni je jako zao, jer ovo su ipak samo deca, kao sto je uostalom i sama zrtva. Tek su zakoracili u zivot i sleteli pravo u ambis. Zasto je sve to moralo da se desi?

Predrag

pre 6 godina

@Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći.

Ja sam za to da se osude na višegodišnje zatvorske kazne i to iz dva razloga: 1. Oduzeli su život na brutalan način te da bi odgovarali zbog svog nedela. 2. Tom oštrom kaznom će mnogi drugi životi biti spašeni i izbegnućže se mnoge tuče, siledžijstva, povrede i slično.

NoName

pre 6 godina

I treba. Gledajuci sve price, najpribliznija realnosti je, prica izbacivaca, s obzirom na tipican mentalitet i nacin kojim je pretucena i ubijena osoba. Ti svesno nekoga prebijas i ubijas coporativno i nije ti dosta, pa ga jos gazis i pregazis. Za ovo je realna dozivotna.

BeKo

pre 6 godina

(ma daj, 13. jul 2017 17:53)

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

Oni su znali da može nastati šteta ali su mislili da do najgoreg neće doći-ako su uopšte mislili o posledicama, zato mislim da je ovo ubistvo iz nehata tj. nisu "hteli" da ga ubiju ,a to je razlika između "umišljaja" i "nehata".

preki sud

pre 6 godina

40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Uros Djurdjevic Prejaki, 13. jul 2017 14:22)

Nije presmesna. Zamisli koliki je to period. Udjes kao mladic sa 20, izadjes kao deda od 60. Otisao zivot. Sta da radis po izlasku, posle tolikog boravka "na onom svetu", pregazen, mator, nesposoban ni za sta? Za 40 godina se sve promenilo i ne pripadas nigde. Da se ubijes.

Eves

pre 6 godina

"Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju."

Zasto se onda onda svako sutiranje tretira/sudi kao pokusaj ubistva?

jadeni

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

A da malo razmiliš prije nego pišeš?

Vjerojatno se ova kvalifikacija neće održati, ali nije da je sasvim bez temelja. Radi se o tome da sukob nije bio samo u kafiću, već su iz nekoh razloga krenuli van i u obračun. Otpužba sasvim opravdano može tvrditi da su odlučili krenuti za dečkom s namjerom da ga ubiju...što su na kraju i napravili. Pogotovo ako se radi o, makar i vremenski malom, prekidu između sukoba unutra i vani...
U biti ne razumiješ baš o čemu govoriš.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(John, 13. jul 2017 13:35)

Rode, ja ti tvrdim posle dvadeset godina življenja u ovoj zemlji da tužilac određuje pritvor do suđenja. Tačka!

jovica

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

1.jure za njim
2.udaraju ga u GLAVU iako vise ne daje znake zivota

Tebi to ne lici na zelju za ubistvom ?

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Dozivotne kazne nego sta! Treba premijerka Brnbaricka u dogovoru sa ministrom Nesom Stefanovicem i kod nas da uvede te kazne,40 godina je presmesna kazna za teske zlocine kao sto je slucaj u Zakintosu.

onako usput

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?

Pera

pre 6 godina

Svima kojima nije jasno kako sa predumisljajem.
Covek krenuo da bezi
Ti kreces da ga juris sa devetoricom
Znaci da si svesno sa planom krenuo da lincujes coveka. Svesno mu dovodis zivot u opasnost (da ga juris sam pa da se nategne). To sto se nesto desilo za 5 minuta ne iskljucuje predumisljaj. Ne moras planirati mesecima da bi to tako bilo
Alkohol i droga (po mom misljenju) ne bi trebalo da budu olaksavajuca okolnost za ovakve stvari vec otezavajuca.

Halle-ON

pre 6 godina

@(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Bas zbog toga, sto se kod nas prastaju takve glupave situacije, nam se ovo i dogadja. Bas zato imamo ova porodicna ubistva, jer se progleda nasilinicama kroz prste, jednom, dva puta, tri puta, sve dok nekoga ne ubije, a dosta cesto se i tada progleda pa se to karakterise blaze nego sto bi trebalo. Ako neko bije zenu godinama, i jednom je ubije, ne moze to biti u afektu. To je planirano i smisljeno. Vrlo verovatno je svako prethodno prebijanje bilo pokusaj ubistva gde se vinovnik predomislio.

Isto je i u ovoj situaciji. Ovim monstrumima iz Zakintosa,(ne treba ih zvati nikako drugacije) ovo sigurno nije prvi put da su se pobili ovako, da je drugacije videlo bi se na snimku. Neko ko se nikada nije pobio u zivotu, ne bi znao ni da udari, pogotovu ne ovako krvnicki, kao sto su ovi.

Kada sutiras nekoga ko lezi na zemlji, vec prebijenog, to je ocigledno namera da ga ubijes ili osakatis, a kada 10toro njih to radi ne moze nista drugo biti osim namere ubistva. Posle ovakvog prebijanja, cak i da je preziveo covek, pitanje kakve posledice bi imao, i mozda bi mu zivot bio svejedno unsiten. Tako da ubistvo sa predumisljajem je po meni sasvim pravedno.

Bageri

pre 6 godina

@derion

Tužilac dokazuje da su unapred planirali da isprovociraju amerikanca da izbije tuča, pa da ga posle toga čoporativno "ubiju od batina" (zamerio im se nešto od ranije ili šta već).
Izmedju "ubiti od batina" i zaista ubiti nema neke suštinske razlike.

Jovan Preacher

pre 6 godina

Moram da se pridružim svojim zapažanjem. Mislim da je izbilo na videolo na žalost naš mentalitet. mnogi nisu zapazali da je Arčibald Rajs u svojoj knjizu "Čujte Srbi" već zapazio klicu ovoga što se desilo. Srbin voli da se junači. to su obilato koristile sile u velikim ratovima i podmetali naivnim srbima koji su uletali u svetske klanice. Tako je bilo i 90ih kad su srbi uleteli u ratove. sada toga nema, ali negde mora da se iskali taj borbeni mentalitet, i to na najgori način. To je nešto u ovom narodu, i za to stradamo već vekovima. To mora da se menja, koren je svih zala i ako se ne promeni nestaćemo.

BeKo

pre 6 godina

@(John, 13. jul 2017 18:58)

Znanje-svest da udarac može povrediti+ hteti ubiti=ubistvo sa umišljajem

Znanje-svest da udarac može povrediti+hteti povrediti,a nehoteći ubiti=ubistvo iz nehata

flulborgore

pre 6 godina

Ovde mnogo pisu "ponela ih situacija", "pa alkohol", pa leto i sta sve necu da procitam.
Ima snimka svi su krivi. Prvo 18 meseci pa dozivotna. Sta ces lepse i sladje.

I ja sam nekada isao na Zakintos,Kavos i takva mesta. Opijao sam se da se nisam ni secao letovanja...ali onda se zajebavas sa drugarima, muvas devojke, treznis na plazi. I kad me bas "ponese armosfera i alkohol" skinem majcu u klubu i sledeci dan me bude sramota.
Kod nas bi to proslo ej bili smo pijani, ma opusteno branite se sa slobode dok ne zastari slucaj.
Zivela EU

design in malice

pre 6 godina

@Vojno obdanište
Da, u ovakvim slučajevima je bitno naglasiti da ih je ponela atmosfera,
grčko vino, sunce i more i mladalačko glumljenje ludila. Nema tu ni podmuklosti, ni sadizma, čak ni svesne namere da nekoga povrede. Samo igra koja se otela kontroli.
Al zato kad avganistanski migranti u tuči ubiju drugog migranta, onda su to divljaci kojima je nasilje u krvi, potencijalno roboti-ubice koji čekaju signal iz Meke da unište Evropu, al u najmanju ruku prirodno bahati, izopačeni i agresivni.

слободни човек

pre 6 godina

видим да многи не разумеју убиство са продомишљајем. Појента је да није било у афекту, посвађали се, ја ти лупио шамар ти пао и ударио главу. њих осам га је шутирало и док је лежао на земљи. шта је био циљ, да га мало боли поломљен врат? само код нас понесеш секиру од куће па замахнеш на неког у граду и добијеш условно за ремећење јавног реда и мира.

draginja

pre 6 godina

Zbog jedne lude noci,alkohola nezivljene mladosti ubili su mladica i unistili zivot njegove porodice.
U trenutku su unistili i svoje roditelje,doveli ih u visegodisnje beznadje,nemoc i bedu.......
Smirice se ove tenzije,mi sa strane pocecemo da zaboravljamo,ali Oni to nece zaboraviti nikad
Niko ne misli da oni netreba da budu najstrozije kaznjeni,da zapravo ma kakva kazna bila nece biti adekvatna delu sto su pocinili

Dex

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u 
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno 
kazniti, ali ovakvi komentari?
(abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Pijanstvo nije olaksavajuca, vec otezavajuca okolnost. I ne nasladjujem se, vec volim, zelim i trazim pravdu. Ovaj put je moze i biti, jer se ne "sudi" u Srbiji.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@ John , svaka zemlja ima svoje zakone i oni moraju da se poštuju, a u ovom slučaju je to grčki zakon !
Kod nas bi verovatno , zavisno od imućnog stanja familije ili tetke , teče, ujaka ili strine na nekom položaju , bili pušteni kući i na internetu verovatno okačili slike sa ovog "dozivljaja" !
Eto i onom poljskom vozaču određen pritvor iako nije još dokazana krivica , a ovde je to očigledno .

Polo

pre 6 godina

Pre ce biti ovo prvo nego drugo. Jer kad neko padne i prestane da se brani a ti nastavljas da ga bijes jedina logicna namera moze biti ta da zelis da ga dokrajcis. Ne mozes sudiju nikako da ubedis u drugo. Ti mu mozes reci ja nisam poznavao zrtvu nisam nista od pre imao protiv njega ali kad te sudija pita sto si udarao kad je zrtva pala i ostala bespomocna onda ne mozes imati opravdan odgovor. Jedini odgovor moze da bude zelio sam da ga ubijem ili da ga sto vise povredim ili da sto vise pati sto mu dodje na isto. Znaci namera je postojala. Tu bilo kakva samoodrbrana odbrana drugog lica ili tuca prestaje

pravna praksa

pre 6 godina

Slabo znate pravo ali volite da komentarisete. Ne mora za predumisljaj da se napravi plan pa jos da ekipa potpise da je saglasna da nekog lincuju.
Potera sa svirepim tretiranjem zrtve u begu je linc a to ukljucuje predumisljaj.
Zavisi od pravne prakse jedne zemælje koliko ce dobiti godina ili desetleca za ovo svirepo ubistvo.
U Skandinaviji su kazne blaze nego u ostatku Evrope. Za obicni predumisljaj( ono sto vi vidim razumete, (dogovor, planiranje, ubistvo) dobija se u teskim slucajevima dvadeset godina. Ali u ovakvim slucajevima bi sigurno sud i psiholozi zakljucili da covek ne moze da se osudi jer normalan covek ne juri i udara nogama u glavu drugog coveka. Dakle nema klasicne osude ali zato ubica bude upucen na kaznu hmm preveo bih to kao zastitnog zadrzavanja- ubica je u zatvoru, obicno sa ostalim psihickim bolesnicima teze kategorije i jednom sedmicno prica sat dva sa psihologom. Obicno to traje sledecih 30-40 godina gde ih puste kad su potpuno matori i mogu da sede pod orahom i gledaju u daljinu.
Oni jednostavno smatraju da takve zlocine ne moze uciniti normalan covek.

Milos

pre 6 godina

Kako je lepo ziveti u Srbiji gde mozes da uradis sve sto zelis i prodjes nekaznjeno, samo ako poznajes koga treba i/ili imas dovoljno novca.

Na zalost ovih bandita, postoje i zakonodavstva koja idu u skladu sa civilizacijskim normama. Umisljaj je nastao onog trenutka kada je nesretnik krenuo da bezi. Tog momenta kafanska tuca prerasta u ubistvo sa predumisljajem jer su oni krenuli da ga jure sa umisljajem da ga tuku i, posledicno, i ubiju. Kamo lepe srece da se tako sudi kod nas.

Ono, kad ljudsku glavu zamenis sa fudbalskom loptom

pre 6 godina

ali i 5 godina da dobiju, ni to nije malo.
(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)

Malo je, ali potrudice se Amerikanci da dobiju znatno vise. Pogotovu onaj sto zivi bog nije mogao da ga smiri.

Goran

pre 6 godina

"Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?"

Kako "odakle"? Čoveče, ovakvi neandertalci su svuda oko nas i ugrožavaju nas! Mi se, kao, vodimo maksimom "pametniji popušta" i vidi dokle nas je to dovelo - ne smemo glavu napolje da promolimo, jer će nas savatati neki koji se, eto, napio, ili ga ponela ljubav prema domovini. Jesmo gnevni, jer su divlji odavno brojniji od pitomih, jer je Srbija postala leglo kriminalaca, nevaspitane dece, psihijatrijskih slučajeva ...

Ovi nasilnici i ubice (jesu ubice, ubili su čoveka i to divljački) treba da budu kažnjeni. To što su bili pijani nije olakšavajuća okolnost, nisu se greškom napili, išli su na to mesto sa namerom da se napiju, čoveka su napali sa namerom. Pazi, mukice, hteo je da ga tuče, da ga šutira u glavu, ali nije hteo da ga ubije ... da se ne lažemo, ovo JESTE ubistvo sa predumišljajem. Iskreno - postoji jedna stvar koju ovi neljudi nisu želeli, već su zaista slučajno uradili, a to je odlazak u zatvor. To stvarno nisu želeli i nisu očekivali.

Umadbro

pre 6 godina

Da pojasnim: predumisljaj ne mora da znaci da je neko pet godina planirao temeljno ubistvo. Dovoljno i sekund pre ubistva da je planirao da ga ubije. E sad, kako ce da dokazu ko je planirao a ko je samo hteo da ucestvuje u tuci, to ne znam, ali ocekujem da ce ih odrapiti sa primer. I to i zasluzuju.

Petar

pre 6 godina

Ameri ce ovo iskoristiti za primer drugim narodima da vam ne padne napamet da ih dirate ili se slucjano branite. Momci su zavrsili svoj zivot, problem je sto su i sopstvene porodice unistili. Sto se mene tice, niti pijem,niti zjacem na ovakvim mestima, niti bi mi palo na pamet da nekome kazem "sta ces sa njim,on je amerikanac". U sustini ,primitivizam,odsudstvo intelignecije i kucnog vaspitanja. Sada ce platiti cenu za to, kao i mnogi drugi.

čak boris

pre 6 godina

za (preki sud)

zamisli da ovaj slučaj nazovemo drugačije. Umesto ubistvo sa predumišljajem, kao što kvalifikuje tužilac, da nazovemo drugačije. Jednom rečju - linč.
Jer to i jeste bio linč.
Čovek je bežao a čopor ga je jurio, stigao, prebio i ubio.
Dakle, čopor ga je linčovao.
(da li su bili pijani i šta su tada mislili manje je važno od onoga šta su uradili)

i koliko bi ti dao robije za linč?

ja bih dao maksimalno.

France

pre 6 godina

U Francuskoj, u skoro svakoj posti moze da se nadje natpis o nekom coveku koji je dobio nekoliko hiljada evra kazne i jedno mesec-dva-tri zatvora zato sto je... Zato sto je...

Pravio scene i vikao u posti!

A jel znate sta se desi kad oborite pesaka i odete?
25.000 evra! Za pocetak.
To je solidna godisnja zarada, pa ti vidi sta ces.


Tako da, gospodo mlada zalja objasnjavanja nogama u glavu - dobrodosli u civilizovan svet. U njemu niste elita, nego smece za zatvor.

sitno

pre 6 godina

Ha, ha, opet ce "ekipa" koja se dogovorila da prebije nekog da dobije po 4-5 godina svako. Pa to je fora iz Beograda koja stalno pali. Sta se dogadja po beogradskim splavovima. Dogovori se obezbedjenje da prebiju nekog - pa sta bude. Ako prezivi-prezivi, a ako covek umre, oni ce dobiti po 4-5 godina i nikom nista, posto "kao" sud nije utvrdio ko je coveku zadao koban udarac. Kakvaq budalastina i nerad sudstva i drzave.

Taj covek Amerikanac se posvadjao sa jednim covekom, a odakle se tu sad stvorila cela grupa. Pa to su ljudi koji jedva cekaju da nekog prebiju, znaci sve je sa umisljajem, samo se ceka povod.

Zato GRUPU treba kazniti sto ih nije razdvojila nego ubila coveka i onda nikom nece pasti na pamet da se UCLANJUJE U takve PREBIJACKE GRUPE i bicemo bezbedniji.

dasf

pre 6 godina

" jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo"

Jer je zakljuceno ko i kada ? I gde ? Na plazi, pre te veceri, u Srbiji jos pre dolaska u Grcku ? Mozda na poslednjem rodjendanu ?
(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15)

Zakljuceno je kad su nastavili da ga udaraju dok je bez svesti lezao na zemlji. Jer je to jedino sto moze da se desi kad udarate coveka na zemlji bez svesti, ne mozete da ga naucite pameti, da ga prebijete, da ga ubedite, da ga uplasite - ne mozete nista osim da ga ubijete.

Novi sad

pre 6 godina

Pre svega, ubijen je čovek. Zatim, Grčka kao turistička destinacija će se svim silama potruditi da pokaže da joj je sudstvo rigorozno prema svakome koji sprovodi silu nad zapadnim turistima. Srbija je siromašna zemlja i srpski turisti ne čine bitan procenat da bi se u ovakvim situacijama imalo bilo kakve naklonosti prema njima.

TnT

pre 6 godina

Kako s predumisljajem? Dogovorili su se da ga ubiju?
(luster, 13. jul 2017 14:05)

Postojalo je saznanje/svest da grupno premlacivanje coveka moze dovesti do smrti, ali ih to nije sprecilo ili ih nije bila briga. Nije to bio jedan udarac u afektu, koji je doveo do smrti, vec prvo pesnicenje u kaficu, potom POTERA za covekom koji bezi, sustizanje I brutalno prebijanje od strane grupe ljudi koja se poznaje. Pri tom je ovaj bio nenaoruzan, fizicki nije predstavljao nikakvu pretnju niti ih je prvi provocirao. To se samo u Srbiji kvalifikuje kao ucesce u tuci, ali u ozbiljnim zemljama ubistvo sa predumisljajem. Odstustvo kajanja cak I priznanja, ce im samo otezati situaciju.

Linux

pre 6 godina

Nije bitno da li je ubistvo sa predumišljajem ili siledžijsko ubidtvo. I za jedno i za drugo doživotna robija! Tako isto treba suditi i u Srbiji.

NekoIzNecega

pre 6 godina

(Radovan III, 13. jul 2017 14:01)
Evo ovde kod Radovana je sve objasnjeno. Problem naseg naroda. Slicni su i ovi sto komentarisu ovde koji su podjednako zeljni krvi i zeljni tudje nesrece (vecina). Momci su bahati, puni sebe, srbende. Hteli su da ga premlate, ali na kraju su ispali ubice. Ono sto sud odluci i bice pravedno da li je to 5god ili mnogo vise videcemo. Za oduzet zivot neko ce morati da plati.

prokator

pre 6 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki gnev u
komentarima. Zar je moguće da bi im ladno podelili doživotne i to čini mi se sve se sladeći. Iz glupave situacije nastale u mnogome pod dejstvom alkohola sad se pravi kao da su se oni udružili sa namerom da ubiju. Nažalost jedan mladić je izgubio život i krivce treba ozbiljno
kazniti, ali ovakvi komentari?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abracadabra, 13. jul 2017 14:12)

Dokle god ima ovakvih mišljenja biće i situacija sličnih ovom slučaju. Shvatite da nije uredu nikoga juriti i prebijati, da ni jedan nasilni fizički kontakt nije uredu i ne može biti dozvoljen! Da dečko nije umro bilo bi cool čoporativno prebijati??? NE!!! Treba kažnjavati svaki vid fizičke agresije, to je jedini način da se ovako nešto spreči. A ne čekati kao lutriju da li će neko da bude ubijen pa tek onda procesuirati nasilje! STOP NASILJU!

Martina

pre 6 godina

Dozivotna kazna za sve.

Sramota... Kako da ne, tuca pa nesrecni slucaj sto su ga ubili. Kao da je sama tuca nesto sto je sasvim normalno, drustveno prihvatljivo I sto treba da podrzimo. Pa sad.. zaigrala se deca, tukla se malo sto je normalno svuda u svetu I eto ubila ga.. a nisu htela.

Za svoje postupke moras da odgovaras.

gulag

pre 6 godina

Ubojstvo s predumišljajem nije uvijek dogovor. Ako su znali ili morali znati da će ili bi moglo njihovo djelovanje prouzručiti smrt, radi se također o predumišljaju. Njihova znanja i spoznaje vještačit će se psihološkim analizama. Sve su to kvalifikacije namjere, a namjera je itekako prisutna ovdje. Također postoji i volja da se dovrši započeto kazneno djelo (trčanje za amerikancem)

Batalaka

pre 6 godina

Preki sud: Pa sinovac , kad znaš da ćeš ući u zatvor sa 20 , a izaći sa 60 godina i da si zbog bahatosti protraćio život, onda nemoj da biješ ljude do smrti...

odlicno

pre 6 godina

Mislim da grčko pravosuđe ipak pravi predstavu od svega, jer očigledno imaju problem sa turistima koji moraju da reše, i misle da je rešenje u pravljenju primera.
(Srki, 13. jul 2017 15:59)
Pa ono neko mora da bude primer, i sad je na ove red.

bob rock

pre 6 godina

odavno mi se mota po glavi novi sistem koji bi regulisao kaznenu politiku za razlicite vrste protivzakonitog ponasanja..ideja je vrlo prosta i malo treba da se razradi..dakle , prekopirati kaznenu politiku u saobracaju... svako sa punoletstvom dobija jedan broj bodova koje moze da potrosi... tu bi trebalo da se ide drasticno , zavisno od vrste krivicnog , neki put i prekrsajnog dela... samo , za razliku od saobracaja , kada potrosis sve poene , nema novog polaganja za dozvolu.. svakoga , prilikom sticanja punoletstva upoznati sa tim i obavezati da potpise dokument kojim potvrdjuje da je upoznat.. pa , izvolite u zivot , dobro dosli... a kada se ispucaju poeni , cao zivote , dobro dosla tamnico... do kraja...
na taj nacin bi ovakve bitange , zavrsile automatski na dozivotnoj a ne da ih za koju godinu vidimo na ulici i da mislimo cije dete ce sada da strada od vucibatina...

Ljubisa livac

pre 6 godina

@John

Kod nas sud odredjuje pritvor na predlog tuzioca. Verujem da je tako i u Grckoj, samo su lose preveli. Drugo, vi kojima nije jasna pravna terminologine, knjige u sake a ne iscudjavanje. Umisljaj predstavlja nameru i moze biti direktni i eventualni. Svakako neko ko sutira u glavu coveka koji lezi ne moze da se poziva da "nije hteo". Umisljaj se procennuje na osnovu objektivne pretpostavke, odnosno sta bi prosecan covek pretpostavio. Jasno je da sutiranje u glavu predstavlja umisljaj. Kad pridjes i zadas vise udaraca u glavu, to je umisljaj. Ne moze biti "slucajno" tj nehatno.

Miki

pre 6 godina

Ponašanje ovih momaka direktna je posljedica stanja u našem društvu. Sudskim presudama mora da se šalje poruka o specijalnoj i generalnoj prevenciji-da se počinioca kazni za izvršeno krivično delo i društvu da se vršenje krivičnih dela ne isplati jer će ih stići kazna. Duboko sumnjam da je momcima ikako žao za jedan ugasli život već je sad kukanjava i plačnjava gdje ćemo, kako ćemo, kamo ćemo... Kako neko kaže dole, ajde, bilo mi ih žao dok nisam video snimak, a nakon toga... Zveri! A srpski sudovi? Predmeti se razvlače godinama, kazne smejurija, uslovne najveći deo, apelacioni ukidaju, preinačavaju, smanjuju kazne. Te nanogice, te narukvice... Ne znam za grčko pravosuđe, ali ovo naše pada već godinama na svakom ispitu... Taton, ona makljaža ispred Partizana, Countryman, Bogdanov, nastavite niz... Dalje, gde smo čuli bilo kojeg političara o ovome da išta kaže, ministre omladine, gde ste? Trunemo kao društvo.

Komša

pre 6 godina

Kako reče @Petar najverovatnije će svako odgovarati u onoj meri u kojoj je uzeo učešće u dogadjajima.Zato i postoji istražni postupak i zato su npr. dvojica pušteni uz kauciju a ostali nisu.
Nekada (često) su predstave nas laika o pravdi različite od onoga što je pravo i pravna praksa pa često i logična presuda može da nam izgleda nepravedna.
Zamislimo npr. da je lik koji je započeo tuču odmah po udarcu Amerikanca "zaspao" i da nije izašao da ga gazi sa ostalima.Eto,samo to.Ako bi se to dogodilo on bi odgovarao samo za šamar i dobio bi kaznu koliko da pokrije pritvor i izgon,zabranu boravka na 3,5 ili 10 godina.
Da li je po zakonu- jeste.Da li je pravedno- verujem da će većina nas tvrditi da nije.I ne samo nas ,nego i ostalih učesnika u dešavanjima koji su dobili daleko veće kazne.
A kazna bi bila logična.
Naravno,ovo je pretpostavka jer pojma nemam šta je taj radio posle početka tuče - samo dajem primer kako nepravedno može da izgleda logična presuda izrečena u potpunosti u skladu sa zakonom.

Mrki

pre 6 godina

Ja sam imao donekle sličnu situaciju sinoć ovde u Vršcu. Kafiće jedan pravi žurku iza ćoška, radni dan, negde oko pola sata posle ponoći, tutnji muzika na sve strane, a čujem ispre dkuće pršte flaš(auto mi je ispred kuće), i gomila klinaca, ne zna se ko koga bije.

Pozovem miliciju stigli su za 5 minuta, i do tada je ostalo njih 10-tak(i muških i ženskih). Čujem kako se miliconeri deru, pokušavaju da ih privedu i slično.

Kola mi nisu stradala, samo je bilo puno polupanih flaša.

Voleo bih kada bi kod nas neko za tuču na javnom mestu, i remećenja javnog reda i mira, za ovako nešto dobio po pola godine zatvora, i veliku novčanu kaznu, a vlasniku lokala, zatvoren lokal na 3-6 meseci, jer je radio posle ponoći, a nije to imao prijavljeno.

I kada se ovako nešto ponovi sa velikim kaznama par puta u Srbiji, ne bi se ovakve stvari dešavale, i možda ovi momci ne bi ubili ovoga momka.

Ganferi Cikago

pre 6 godina

E to vam je narode Uros Misic sindrom....Miladin Kovacevic i ostali...takvih je na stotine u ovoj Srbiji...samo sto takvo ponasanje ne prolazi svuda...ovo samo govori kolika smo mi banana drzava bez postovanja zakona...licno sam prisustvovao par puta ovakvim premlacivanjima....to nije normalno...udara se covek koji je pao na zemlju...i koji ne moze da se odbrani...

ja

pre 6 godina

Uroš mišić pokušao da ubije pandura, drzava ga malo osudila i eno ga opet tamo gde je pocinio delo. Pola od ovih sto su tukli amera ga je mozda samo dokačilo nogom u onoj guzvi bez ikakvog doprinosa nkegovoj smrti i dobiće vise godina od ovog našeg. Tako radi država koja želi dobro svojim građanima, a ne kao gospodar da kaže kako na žalost ne može ništa da učini i da apsurd bude veći dobije apsolutnu većinu. Mi želimo sve to što nam se dešava.

Ljiljana

pre 6 godina

Ovih nekoliko komentatora koji imaju razumevanje za okolnosti pod kojima se desilo ubistvo, trebalo bi, dok je vreme, da se jave stručnjacima za pomoć. Naročito pozdravljam onoga koji se potpisao kao sudija i objašnjava predumišljaj. Zbog ovakvih, normalan svet beži iz Srbije. Niko ovde nije željan krvi, ali su svi užasnuti divljaštvom i nadaju se, da kad divljaci ne mogu da budu osuđeni u Srbiji, da će to makar moći negde drugde. Dragi"sudija", kad nekog ko leži nepokretan, šutiraš, ne činiš ubistvo sa predumišljajem - nego? Sem zatvora, jedino rešenje je trajno smeštanje u mentalnu instituciju, jer niko ne zna kad će ih ponovo "poneti adrenalin". Da li neko zna koliko je stvarno ( bez vikenda i god odmora) proveo u zatvoru "pravda za Uroša", i da li će Srbija platiti prenos tela nesrećnog momka u Ameriku?

Goran

pre 6 godina

Pojavio se i snimak iz bara, gde ubijeni samo pomera ruku glavnom izazivacu incidenta koji mu je pre toga, bez razloga, stavio oko vrata, u onom fazonu "bate, da ti nesto objasnim", a onda ovaj krene da ga udara i zrtva bezi iz kadra. Mislim da onog "svedoka" koji je pre par dana pricao bajke o prstenu koji je posekao devojku, cudnim polozajima glave pri padu i slicno treba goniti za lazno svedocenje.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 18:30)

Ključno pitanje - Da li se udarcima (ne jednim, nego sa više) u glavu može ubiti čovek? I da li odgovor na to pitanje zna ili može da zna prosečan čovek?

DA = Umišljaj
NE = Nehat

ja

pre 6 godina

"Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica" 

Nigde na svetu tužilac ne odlučuje da li će okrivljeni biti zadržan u pritvoru ili će biti pušten da se brani sa slobode. On to može samo da predloži. 
Isključivo sud odlučuje o tome.
(John, 13. jul 2017 13:35)

Čitaš li ti sta piše? Tuzilac i sudija su odlučili, svuda u svetu tuzilac predlaže, sudija prihvata ili ne, mada može i on samoinicijativno da preduzme meru.

Sasa

pre 6 godina

Sad procitah komentar "i pet godina da dobiju, ni to nije malo".

Necuveno, ne mogu da shvatim da neko moze to da misli. Pet godina za nekog ko nekog ubije? Pa naravno da je malo, sta ode 5 godina, nabilduje se malo, pa izadje, jos uvek je u 20-im, zivi zivot kao da nista nije bilo... A onaj, mrtav... I to je za nekog pravda?

Niko nema pravo nekom da oduzme zivot. Ako to uradi, tu je kraj i za njega. Dozivotna, i to je to.

Onog trenutka kad svi to shvate, ovakve stvari se vise nece ni desavati.

Aleksandar

pre 6 godina

(Koja glupost !!!!, 13. jul 2017 14:15) Nije nikakva glupost da dobiju doživotnu robiju. Najveća glupost je život u zemlji po imenu Srbija gde možeš da ubiješ čoveka na pešačkom, prebiješ koga hoćeš, uletiš na teren i biješ protivničke fudbalere, uneseš pištolj na stadio, spaljuješ policajca na tribinama i za bilo šta od ovoga ne odgovaraš. Dakle, doživotna robija da se pokaže u kakvoj sprdnji od zemlje živimo, gde pravosuđe ne postoji i gde ako imaš pare možeš da radiš šta hoćeš. Dečko koji je poginuo na ZIP lajnu na Adi pre neki dan nije imao obavezno socijalno osiguranje, a sama žičara nema dozvolu ni opštine Čukarica ni grada Beograda. Toliko o tome u kakvoj zemlji živimo.

Ljubisa livac

pre 6 godina

Alo ljudi, predumisljaj ne podrazumeva planiranje. Primer, 10 ljudi ide ulicom, vide otvorena banka, bez reci upadnu i uzmu novac. Postoji predumisljaj jer su svesni dela i posledice.

Marko

pre 6 godina

Covece, ubijeni Amer im cak nista nije ni uradio. Sve je pocelo kada su nase patriJote rekle konobarici "Sto se slikas i druzis sa Amerikancem?". Tolika mrznja u 21. veku, i prebijanje coveka na smrt bez ikakvog razloga. Nemojte da opravdavate sve ovo alkoholom. Ja i moji prijatelji cesto popijemo i uvek bez ozbiljnih posledica, tako da ipak je vise do ljudi nego do alkohola. U Skandinaviji sam gledao bezbroj rasprava u alkoholisanom stanju i nikada ne dodje do tuce, vec se zavrsi na raspravi. Zasto njih alkohol ne natera na tucu i ubistvo?
(onako usput, 13. jul 2017 15:39)

Iz razloga sto kod nas ima previše energije,koja nažalost nije iskoriscena na pravi način.Iz razloga zato sto nam
Je društvo ranjivo,i gde se zločin ne sankcioniše na pravi način.Gde huligani slobodno setaju ulicom...A ovi napaljeni balavci,em pijani,em neko od njih ljubomoran sto Amer flertuje sa nasom curom...E pa ajde malo da ga prebijemo i pokazemo koliko smo jaki,da nas vise ni ne gledaju,a kamoli naše devojke.E pa nažalost,ti momci ce sada biti nečije devojke u zatvoru.Saučesnici ce zaglaviti 10-15 godina..a glavni frajeri....Zato treba konačno država treba da se obracuna sa kriminalom,i da se deca jos od malih nogu vaspitavaju.Daleko od toga da neko od ovih momaka nije bio lepo vaspitan...ali nažalost,nedovoljno da stane i kaže NE.Čekajte ljudi,sta to radimo.Pa sad vi vidite koliko ce par pesnica koje svako od njih zadao tom jadnom preminulom momku da ih košta života.A jedan je već ugašen.

boske

pre 6 godina

Ponela ih atmosfera? Kao što nas uče da se ne pretrčava na crveno, da isključimo bojler kad se kupamo, da se ne penjemo po vagonima, da ne stojimo na ivici prometne ulice.. tako se društveno nametnu i norme granice "ludila" u klubovima. Amerima i zapadnjacima je svojstveno nadgornjavanje, čak i tuče, ali u 99,99% slučajeva se zna granica - nema čopora, nema šutiranja oborene osobe u glavu. U istočnoj Evropi, Balkaniji posebno, razularenost, čoporsko ponašanje i ponižavanje žrtve su svojstveni - posledice većine premlaćivanja su trajne za žrtve, ali one ipak požive... Ovaj momak nije preživeo rulju - i rulja hulja mora da odgovara.

Nikola

pre 6 godina

"Daleko od toga da branim momke,ili da ih ne daj Boze nesto pravdam,ali pojedini komentari su stvarno uzasni,mislim da je retko ko svestan bas dobro,koliko jedna sitnica moze da ti promeni zivot zauvek ,i ne samo tebi,zato malo sto bi se reklo `spustite loptu` jer nikad se ne zna sta sudbina bilo kome od nas sprema,veruj te...
(derion, 13. jul 2017 14:00)"

Stara narodna kaze "Bolje spreciti, nego leciti". Ako i dalje treba da ti pojasnim: Nije sudbina, nego su klinci nevaspitani i od strane roditelja i od strane drzave. Nisu kaznjavani kad god su nekoga udarili. Nije da mi nemamo zakon za sankcionisanje toga, nego se ne sprovodi i ne prijavljuje. Takvi smo. Policija takodje na tucu bez posledica gleda kao i vecina ljudi "ma dobro, malo se potukli, nista se nije dogodilo" E desilo se. Neko je doziveo strah, a neko drugi moc. Taj drugi ce da nastavi tako. Mnogi ce imati srece da ne ubiju zrtvu i da nikad ne dozive zatvor, ali nekome se desi ovo, pa ce umesto da su za sut u glavu dobili 2-3 meseca ili da su culi da je neko dobio, sada im to nebi palo na pamet, a ovako ce da provedu pola ili ceo zivot u zatvoru, jer im se "desilo".

Perla

pre 6 godina

Na osnovu ovakvih događaja po ko zna koji put shvatim da može da me ubije bez ikakvog razloga bilo koja bahata, pijana ili neiživljena osoba, samo ako joj se nađem na putu.

Pre jedno petnaestak godina našla sam se na putu ispred garaže na Obilićevom vencu jednom mladom siledžiji u džipu sa ruskom registracijom. Hteo je po svaku cenu da prođe ulicom u suprtnom smeru i ja sam mu smetala. Izašao je iz auta, otvorio vrata mog auta, uhvatio me je za nadlakticu i doslovce podigao i izvukao iz auta. Bio je u nekim šarenim bermudama, go iznad pojasa, a za pojasom je imao zadenut pištolj. Bilo je dosta prolaznika, gledali su šta se dešava, ali niko nije smeo da interveniše. Ušao je u moj auto i odvezao ga u rikverc tamo negde iza zgrade Tanjuga i onda slavodobno provezao džip pored mene i ostalih prolaznika. Jedva sam, iščašenog ramena, našla moj auto sa iščupanom ručnom kočnicom i nekako sam uspela da se odvezem do kuće. Prekunjala sam nekoliko dana što od fizičkog bola što od preživljenog stresa i shvatila da me je mrvica delila od toga da me ta osoba ozbiljno povredi ili ubije tim pištoljem jer sam mu se našla na putu kada nije trebalo. Istovremeno sam shvatila da me u takvoj situaciji ne bi niko branio i da sam prepuštena sama sebi. Zaštiti policije nisam se ni nadala.

Samo drastično kažnjavanje i dugo robijanje može da spreči ovakve postupke, bez obzira da li se dešavaju kod nas ili na drugom mestu.

nije svejedno

pre 6 godina

Iz pravnog ugla, primećujem zabunu u komentarima: Predumišljaj je postojao u jugoslovenskom zakonodavstvu kao teži oblik dela ubistva, danas u Srbiji ne postoji. Zakon propisuje samo umišljaj i nehat. Kod umišljaja je bitno da postoji 1)svest o nastupanju zabranjene posledice i 2)volja da do nje dođe. Predumišljaj očigledno postoji u grčkom pravu (osim ako nije loš novinarski prevod?) a on je kod nas podrazumevao teži oblik umišljaja kod koga postoji element racionalnog razmišljanja i planiranja samog izvršenja dela, ja bih rekao "isplanirano ubistvo". Teško da su ovi bilmezi tako nešto planirali. Može na sudu da se utvrđuje je li bilo umišljaja- bar bi tako bilo po normama našeg prava (naravno, biće merodavno grčko krivično pravo koje je, po svoj prilici, strože nego naše- sama činjenica da postoji doživotna).. PS- delim bes i ogorčenje većine komentatora-čisto da se zna.

goran

pre 6 godina

Eto sada treba i ove iz Novog Sada sto su prebili ovog mladica iz beograda osuditi na dozivotnu.Uradili su jos gore jel on nije nikome uzvratio nije se ni sa kum svadjao zagrlio svoju devojku i skocio copor i premlatio ga.U cemu je razlika?Amerikanac nije imao srece a on je imao.Ako je sreca presudni faktor u odredjivanju krivice onda ok.

John

pre 6 godina

(pravna praksa, 13. jul 2017 16:20)

Postoje 2 vrste umišljaja:
1 - Direktni, kada učinilac želi nastupanje posledice (primer: izvadi pištolj i puca čoveku u glavu; srpski: "Idem da ga ubijem")
2 - Eventualni, učinilac je svestan da će posledica nastupiti, pa je na to pristao (srpski: "Ako uradim to i to, ubiću ga... OK, nema veze, ko ga šiša")

Razlikovanje ima značaja iz 2 razloga. Prvi, da se onemogući odbrana "nije hteo" i drugi, kod odmeravanja kazne (za eventualni umišljaj se izriču za nijansu blaže kazne)

ma daj

pre 6 godina

BeKo, 13. jul 2017 16:00)
Kakvo crno ubistvo iz nehata? Znas sta je ubistvo iz nehata? Covek dodje iz lova i ostavi pusku a dvoje klinaca uzme da se igra i upucaju se. Ovi su ga namerno gazili. Nisu slucajno. Razumes?

John

pre 6 godina

(jedno misljenje, 13. jul 2017 17:41)

To je tako kako si napisao ali samo u zemljama anglosaksonskog prava (posebno u SAD). U takozvanom kontinentalnom sistemu (kod nas i u 95% Evrope) nema stepenovanja ubistva.
Imaš ubistvo sa umišljajem i ubistvo iz nehata. Uglavnom bude predviđeno i takozvano teško ubistvo kao i ubistvo na mah koja se kažnjavaju teže ili lakše od običnog ubistva.
Po stoti put - umišljaj (predumišljaj je pogrešan termin) ne znači da je delo unapred isplanirano. Da je isplanirano ranije u SAD bi im natovarili i "zaveru radi ubistva" (conspiracy to commit murder) povrh samog ubistva.
Ovde je umišljaj formiran u momentu kada su počeli da ga šutiraju.

John

pre 6 godina

(BeKo, 13. jul 2017 17:32)



Ako šutiraš nekoga nogama u glavu dok leži na zemlji... pa... čak je i deci jasno da se tako može ubiti čovek.
Naravno, posao odbrane je da dokazuje nehat ili bar da nisu hteli da ga ubiju već "samo" da ga prebiju.
Takođe, posao tužilaštva je da dokazuje da su hteli da ga ubiju. A posao suda da proceni ko je u pravu. Iako nisam sud, mislim da treba da odgovaraju za ubistvo. Sa umišljajem.

Aster Blistok

pre 6 godina

Svima dozivotna je imperativ na ovom sudjenju i time se svima salje vrlo jasna poruka. Ako pravis probleme - dobices sto si zasluzio. Inace ove zivotinje nisu ni zasluzile nista bolje. Ako je svma njima bilo potpuno normalno iscipelariti nekoga na smrt onda lepo iza resetaka pa razmisljaj o tome do kraja zivota, pozdrav.

John

pre 6 godina

(Eves, 13. jul 2017 18:38)

Čitaj šta piše. Rekao sam "ovde", a ne "uvek".

Osim toga, nije on udaren/šutnut samo jednom. Prestali su tek kada su videli da se ne miče. Tužilaštvo će svakako tvrditi da su ostvarili svoj naum, tj. da su ga tukli sve dok nisu postigli što su hteli

.

pre 6 godina

@abracadabra
Udruzili se ili ne, ubili su coveka zbog gluposti, 10 njih je napalo njega samog, jurili ga po ulici da ga napadnu. Dakle, ubili su ga, nezavisno od toga jesu li se udruzili ili nisu, zasluzuju najgoru kaznu. Njegoc zivot je gotov, oni nisu imali milosti prema njemu, ne treba niko da ima milosti prema njima.

србин

pre 6 godina

Оваквих обесних "100 на 1 јунака" има данас у целој Србији. Присетите се сличних ситуација код нас - Брис Татон, жандар на стадиону, онај дечко на сплаву... Због таквих створења се пристојни људи повлаче и плаше се да децу пусте увече у град. Само се ово није десило у Србији и жртва није неки српски јадник, па се неће тако лако извући и оправдати - нисмо хтели, само смо се шалили, "оклизнуо се на кору од банане" (од индивидуе која је то изговорила све и почиње).

Mita

pre 6 godina

Kod nas se ubistvo minimizira i zove se upotrebom alkohola,a drugim drzavama je ubistvo.Eno,ubici Brisa Tatona prepolovili kaznu,iako je u bekstvu.Mi smo raj za ubice.Ove ubice bi bolje prosle da ubijaju po Srbiji.

Sima

pre 6 godina

@sudija

Vrlo lepo od vas sto pokusavate da nam objasnite pravnu nauku kod nas, ja bih vam samo skrenuo paznju da su 'uspesi' srpskih pravnika vidljivi gde god se okrenes, nakon Frimermana, Tatona i drugih slucajeva, toliko 'uspeha' ima da ga sad izvozimo i na Zakintos. Dakle nikad vise kriminalaca, psihopata i ubica na ulicama jer nema predumisljaja, umisljaja, pretnje su samo 'zezanja' itd.

U Americi su nedavno osudili specijalistu borilackih vestina i MMA borca na dozivotnu robiju (Jonathan Paul Koppenhaver) jer je tukao i zlostavljao zenu, a ovde kod nas pravnici uspevaju da takvim dopuste da vidjaju i decu u socijalnim centrima. Triput ura za uspehe nase pravne nauke...

ajde bre

pre 6 godina

Kada njih 6-7 bije i bije jednog lika očigledno je da žele da ga ubiju jer u suprotnom bi stali. Nađite definiciju ubistava sa predumisljajem, ne podrazumeva kovanje plana unapred. To se zove zlocinacko udruživanje.

Dex

pre 6 godina

Ako nekoga sutiras iz sve snage u glavu, ne ocekujes valjda da ce zadobiti samo blaze telesne povrede. Morali su znati da ga mogu i ubiti sto i jesu. Sutnuti nekoga u glavu iz sve snage je po meni jednako kao da pucas iz pistolja u njega.

Kljucno

pre 6 godina

Kao sto neko rece, a to je kljucni detalj, ne za sud vec za nas ovde, ovi momci to ne rade prvi put. Ko zna koliko su puta ovo uradili u Srbiji, uz malo vise srece. Dakle, nije dalejo od pameti ni dozivotna. Mi vrlo mlako osudjujemo nasilje u srbiji, to nam se vec odbija o glavu.

komentatorka

pre 6 godina

cim je decko pobegao iz kafica prestao je da bude pretnja za 'decu' i njihovu bezbednost.
'deca' su i pored toga krenula za njim, stigli ga i ubili; ako to nije predumisljaj ne znam sta je.

Novi sad

pre 6 godina

to onda znaci 5g samo...A NESTO MI GOVORI DA CE TAKO I BITI! da nije bilo namere da ga ubiju! pazite sta vam kazem imam neki osecaj da ce izvuci sa tom minimalnom kaznom,jer i drzava srbija urgira da tako bude,posto smo kao bratski narod i prijatelji.mozda cemo prisustvovati sudjenju u grckoj ali po srpskim pravilima,jer u srbiji bi isto dobili ne vise od 5g!!!
(tz, 13. jul 2017 14:05)

ti zaboravio da je u pitanju američki državljanin i da će svoj interes na suđenju, osim "bratske " Srbije, pokazati i SAD.

John

pre 6 godina

(Ljubisa livac, 13. jul 2017 14:19)

Potpuno isto. Imaju istražnog sudiju (kao što smo i mi imali dok nije uvedena tužilačka istraga) i on odlučuje o pritvoru, na predlog tužioca. Ako tužilac predloži pritvor a istražni sudija se ne složi, o pritvoru odlučuje veće. A ako tužilac ne traži, istražni sudija može sam odrediti pritvor.

Normalan

pre 6 godina

Pre od prilike dve nedelje u Beogradu je na smrt pretucen jedan mladic i B92 je preneo tu vest. Molim vas da paralelno sa slucajem na Zakintosu pratite i sudjenje za prebijanje u Beogradu da vidimo efikasnost naseg sudstva.

Batalaka

pre 6 godina

Marko: Kažeš , kafanska tuča...e sinko u tom grmu leži zec! Nije bila kafanska tuča. Momak je ubijen van kafane , na ulici , dok je bežao. Klasičan linč!

Čačanin

pre 6 godina

Ljudi moji, sad će i njihovi roditelji da kukumaču kako su to dobra deca, kako im se omaklo...

A da je njihovo dete neko ubio, tražili bi svima doživotne.


A negde u prošloj deceniji čujem u autobusu stariji bračni par koji je pored mene pričao sa nekim mladićem (nisam prisluškivao, već su toliko glasno pričali da ih je čulo bar još desetak putnika), iz razgovora se dalo zaključiti da je drug njihovog sina. I tako, divane oni, taj mladić priča kako je sa njihovim sinom učestvovao u raznim tučama, kako su i koga sve olešili od batina, kako su oni ne znam maltene neki supermeni, a svi ostali koji su dobili batine idioti...
I krene priča o tome kako njihov sin ide za oko sedam dana u vojsku, pa ovom mladiću kaže majka tog njegovog druga: Odvedi ga malo negde u grad da se "izduva" sad pred vojsku, da se slučajno ne potuče u vojsci!



I kad tako vaspitavano dete kasnije nekoga ubije u linču kao što je ovaj u Grčkoj, onda roditelji krenu sa pričom kako njihovo dete nije huligan...


Šta mislite, da li u porodici u kojoj je muž nasilan, ne prema porodici već prema drugima na raznim manifestacijama i generalno u javnosti, i koji omalovažava druge, sin može da odraste normalan i da ne bude nasilan? Vrlo retko, jer ako od malena detetu dajete primer da se isplati biti nasilan, ako ne fizički onda bar verbalno, i dete će postati nasilnik, naročito ako ima podršku roditelja.

BeKo

pre 6 godina

"Svesni nehat postoji kada određeno lice predvidi, zna da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali olako drži da do toga ipak neće doći".

"Nesvesni nehat postoji kada određeno lice uopšte ne predvidi da svojom radnjom može prouzrokovati štetu, ali je morao i mogao predvideti".

"Krivično delo je učinjeno sa umišljajem kad je učinilac bio svetan svog dela i hteo je njegovo izvršenje ili kada je učinilac bio svestan da može učiniti delo pa je na to pristao".

Zaključite sami za šta mogu biti optuženi.

Kiza

pre 6 godina

@jedno misljenje
Mozda i tacno za Kanadu, nego pitaj suprugu koliko bi dobili zatvora da su ovo isto uradili u Americi? Kanadske kazne su jako blage u odnosu na americke, i kako kod kvalifikovali ovo (verujem da grcki tuzilac nije naivan pa da ih optuzi za umisljaj ako nema osnova po grckim zakonima), u USA bi lezali u teskom zatvoru jako dugo. A to je i cela poenta, da zlocin ima strogu kaznu.

John

pre 6 godina

@ BeKo (pa da završimo više ovu priču)

Evo ti šta kaže profesor krivičnog prava na temu ubistva iz nehata:
"Ubistvo u lovu je jedna vrsta ’privilegovanog ubistva’, kada učinilac nije imao umišljaj da nekoga liši života, već je delovao nesmotreno i nedovoljno brižljivo. To je delo koje podleže Krivičnom zakoniku i kažnjava se, ali je kazna daleko blaža nego za umišljajno ubistvo", zaključuje profesor Milan Škulić."

Ovi ovde ni slučajno nisu delovali nesmotreno ili nedovoljno brižljivo. Svake sekunde su tačno znali šta rade.

Najviše što bi odbrana mogla da izvuče je nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom (pod uslovom da to delo postoji u grčkom zakonu, tj. ako i to ne tretiraju kao ubistvo) A ako im to uspe... pa... uboli su sedmicu na lotou i to dva kola za redom na iste brojeve.

Radoznao

pre 6 godina

Koliko vidim iz relativno malo izvora grčkog kaznenog prava na engleskom jeziku, mislim da se ovde ne radi o pojmu predumišljalja ( kao planiranog svesnog čina), nego direktnog umišljaja ) da su učinioci želeli tu posledicu). Kako ja vidim, u članu 299 njihovog KZ je predviđeno krivično delo ubisvo sa umišljajem, a u čl. 302- ubistvo iz nehata. Ako sam u pravu, onda i najblaži oblik umišljaja ( tzv. eventualni umišljaj) je dovoljan za kvalifikaciju i kaznu. A na osnovu sleda događaja kako je opisan u štampi takvog umišljaja svakako ima: nisu želeli posledicu ( smrt) ali su mogli ili morali znati za takvu mogućnost, i pristali na takvu posledicu.

gradjanka

pre 6 godina

..."uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke, gde je mladih turista iz Srbije mnogo..."
A kako bi bilo da se u Srbiji stvarno ozbiljno radi na prevenciji nasilja. Koliko roditelja uči svoju decu da se kontrolišu u konfliktnim situacijama umesto što im savetuju sve drugo, a najmanje ono što ih ne bi odvelo u pritvore, zatvore, isključivanje iz škola, loše ocene iz vladanja i slično. Najverovatnije se komentar neće dopasti mnogima ali baš zato ovo i pišem.

ni(n)džo

pre 6 godina

Bilo bi lepo kad bi se našao neki novinar pa prelistao hroniku jer je u naš bilo ovakvih desetine slučajeva, uvek praćenih smešnim kaznama.

Evo da počnem niz sa dva primera koje sam video brzom pretragom na guglu a ima još mnogo:

U Požarevcu 2008. godine su Sašu Vasića ispred diskoteke "Faraon" brutalno pretukla sedmorica maloletnika.Pošto ga je jedan od njih udario pivskom flašom u glavu, zajedno su ga tukli rukama i nogama, oborivši ga na zemlju i nastavljajući sa udarcima. Saša je sa teškim povredama prebačen za Beograd, gde je pao u komu i preminuo posle sedam dana.

Presudom Apelacionog suda napadač koji se teretio za nanošenje povreda sa smrtnim ishodom osuđen je na maloletnički zatvor do četiri godine, trojici je izrečena samo mera pojačanog nadzora, dok su ostali oslobođeni optužbi.

I još jedan
Zbog kobnog premlaćivanja Miroslava Ilića (24), jedan batinaš osuđen na šest godina zatvora, a drugi samo na pojačan nadzor roditelja.

Poison

pre 6 godina

Više puta sam pisao. Potrebno je da se mladim ljudima svakodnevno prikazuju sve strahote zatvora a ne holivudski filmovi. Svi oni nisu svesni toga pa se lakse odlucuju na nasilje. Zato na tv svaki dan....