Sreda, 12.07.2017.

21:45

"Besni Pas" nahvalio "Oluju": Izučavamo je u školama

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sreo se u Vašingtonu sa američkim ministrom odbrane Džejmsom Matisom.

Izvor: Jutarnji list

"Besni Pas" nahvalio "Oluju": Izuèavamo je u školama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Bosnien Sohn

pre 6 godina

kao krajišnik , i kao pripadnik 5.korpusa, mogu samo reći da narod kninske krajine , koji je mentalitetom blizak ,da ne kažem identičan narodu cazinske krajine , ne bi ovako olako izgubio svoju teritoriju da nije bilo organiziranog širenja defetizma i atmosfere beznađa, upravo od strane pojedinih struktura unutar civilne i vojne strukture RSK , odnosno, vojska koja brani teritoriju i narod iza sebe se bori dok se narod ne pokrene i dok je uz vosku. Tamo su oni koji su sarađivali u padu kninske krajine (mislim na srpske službe)naveli narod na egzodus, od tog momenta svaka dalja priča je bez veze, taj vojnik, nebitno koliko je hrabar nema moral za borbu. Tačka.

hm

pre 6 godina

Da nije bilo Miloševića Oluja vjerojatno ne bi uspjela. Milošević je bio "politički" stisnut i odlučio je Srbe civile naseliti u Vojvodini i Kosovu jer je bio svjestan da se taj rat previše otegnuo, svijet se probudio i htio je osigurati da se Kosovo i Vojvodina za par godina također ne "odcijepe" od Srbije.

Nemojte misliti da se toliki broj civila raselio bez prijašnjeg dogovora sa vrhom Srbije. Milošević bi poslao pomoć Martiću i ekipi, i tamo bi nastao potpuni pokolj sa velikim brojem žrtava na svim stranama.

Rat mu je bio potpuni promašaj, ali ovo raseljavanje je pametno odradio (to mu se mora priznati).

kreso

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e moj druze, 12. jul 2017 23:51)

Najblizi srpski polozaji su bili na Baniji i sa njih se jedino moglo raketirati Zagreb. Ispaljeno je par Luna na predgradje Zagreba, a Martic je ispalio (mislim Orkan) poslije Bljeska na centar grada gdje je stradalo 7 civila.

U pocetku rata srpski dobrovoljci uz pomoc i tehniku JNA su uzeli sto su mogli. Otprilike trecinu Hrvatske. S tih podrucja je izbjeglo 220 tisuca hrvata. Kako su preuzimane vojarne s tehnikom i oruzjem te kako je proradio sverc oruzja taj zamah se smanjivao i crta se stabilizirala do sjecnja 92 kada je proglaseno primirje. Srpska vojska je imala velikih problema uzeti jedan Vukovar koji lezi u ravnici na granici sa Srbijom tako da je o uzimanju Zagreba bespredmetno i govoriti.

Dusan

pre 6 godina

Dragi Bijeli, svakako da ce stanovnistvo koje zna da ce se uskoro pucati napustiti svoja mesta, to je znacajno umanjilo broj zrtava. Ali normalno je da se nakon kraja borbenih dejstava to stanovnistvo vrati. Stanovnistvo se nije vratilo zbog delovanja hrvatske drzave i to predstavlja cin proterivanja. Isprva je uzrok tome bila brutalna sila, kasnije zakoni i njihova "implementacija" na terenu - najcesce ciljano nasilje niskog intenziteta, koje je potrlo ucinak obnove jednog dela srusenih kuca (finansirano uglavnom od EU). Za te mere sprecavanja povratka je posebno bio zaduzen jedan visoki funkcioner koji je nedavno preminuo - znas o kome se radi. Koliko je pobeda ostvarena zahvaljujuci odnosu snaga 5 : 1 velicanstvena ostavljam svakom da proceni. Meni se cini da je ovo postala osnova vase mitologije, ali svako ceni stvari svojom glavom..

Mlazanski

pre 6 godina

Ne bih rekao da je u "Oluji" pobedila nečija mudrost, nego kukavičluk druge strane i Miloševićeva izdaja. Glavne mutikaše su prve pobegle i odnele svoje bogatstvo, a narod su ostavile da se sam muči i strada.

Serbo Croat.

pre 6 godina

@ A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca.

Ako cemo iskreno onda najjaca vojna sila u istoriji - NATO nije uspela, slomila Srbe vise od 3 meseca koji su 'oslobodili' celo Kosovo sve do povlacenja iz istog razloga kao i 'Oluja' - dakle politickog razloga.
A stvarna je cinjenica da je Srbija zaista angazovala sve resurse kako kod Vukovara tako i za vreme Oluje ishod bi bio sasvim drugaciji. Isto tako da je NATO zeleo, sravnio bi Srbiju preko noci.
Hrvati su osvojili Krajinu na isti nacin kao i Srbi Srebrenicu.

Johnny Stulic

pre 6 godina

Ama dokle vise!
Šta je ovde po sredi? Mržnja, rivalitet, hranjenje ega?
Srbin, Hrvat, koja je razlika? Gde je ta razlika. Da nije vera?
Pa šta sam onda ja ako od sutra verujem u kamen?
Mi smo postali mali, nikakvi i u suštini nebitni kada smo dozvolili da nas podele. Dobili smo zasluženo za našu gordost. Zbog gluposti smo cinili jedni drugima veće gluposti. I šta očekujemo da će se iz toga na kraju izroditi?

Dajte ljudi zavrsimo već jednom tu utakmicu pa zajedno na pivo!
Ja sigurno neću grliti nekog engleza, francuza, nemca ili rusa pre nego Hrvata, Makedonca, Bosanca...

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Hajde da na pad Krajine pogledamo iz neutralnog ugla, jer ,,srpski i hrvatski" pogled zmure na za njih kompromitujuce cinjenice.Krajnji cilj ,,Oluje" je bilo proterivanje Srba iz Krajine, sto ukazuju paljevine i ubistva preostalih Srba u toku i nakon ,,Oluje", kao i Tudjmanovo obracanje drzavnom i vojnom vrhu pre akcije.Sa druge strane se precutkuje da je sa teritorije krajine,like, korduna, banije, istocne i zapadne slavonije jos 1991. proterano 200 hiljada Hrvata. Ne pominje se i to da su Milosevic, Abdic i Karadzic navukli Martica da napada Bihac, tj. zonu pod zastitom UN i to u drugoj medjunarodno priznatoj drzavi, a kada je Krajina napadnuta, pomenuti ni metak nisu ispalili.Odbijanje Knina da prihvati, vise nego korektni, plan Z4, napadi na Bihac i srebrenicki masakr, prelili su casu u medjunarodnoj zajednici. Zagreb je tako dobio zeleno svetlo za akciju. Milan Babic je noc uoci Oluje potpisao Z4, ali su Hrvati prekinuli sve kontakte i krenuli u napad. Godinu dana taj plan u Kninu nisu hteli ni da citaju, a za to su imali Milosevicevu podrsku. U Slobu su gledali kao u Boga, i samo je bila potrebna jedna njegova rec da se Z4 prihvati i Krajina bi bila spasena. Zagreb bi morao prihvatiti plan, jer su predlagaci bili SAD, NATO, UN i Evropska zajednica.Po planu Krajina bi imala svoj parlament, vladu, policiju, grb, himnu, cak i valutu-srpski dinar. Vec 22 godine Krajinu krokodilskim suzama oplakuju oni koji su bili protiv plana Z4 i tako skrivili njenu sudbinu...

mm

pre 6 godina

@(BoltonBastard, 12. jul 2017 23:16)
Među najupečatljivijim primjerima bitke, odnosno uspješne defanzive u 20. stoljeću mislim da je grijeh izostaviti mojkovačku bitku. Što se same "Oluje" tiče mislim da je malo poznato u srpskoj javnosti da je izuzetno jak otpor pružen u pravcu Petrinje gdje tek nakon smjene generala Basarca, postavljanjem Stipetića za zapovjednika i padom morala u krajiškim redovima zbog nepovoljnih vijesti sa drugih pravaca, došlo do povlačenja. Nisu u pravu oni koji tvrde da je pružen slab ili nikakav otpor (barem u prva 24 sata). HV je u samo 84 sata imala oko 200 mrtvih i 1100 ranjenih. Prema srpskim izvorima VRSK je imala 755 u borbi poginula vojnika. To je skoro 1000 mrtvih direktno u borbama. Utrošak municije sa hrvatske strane je bio takav da je bilo municije za maksimalno 7 dana borbe intenzitetom kakav je bio prva 24 sata. Kod Gardijskih (profesionalnih) brigada oko 150 metaka dnevno po vojniku, a kod mobiliziranih (domobranskih pukovnija) i do 350 metaka. Što se tiče američke pomoći, ona je bila obavještajna, logistička i politička. Npr. još 1994. su Predatori (bespilotne letjelice) smješteni u Šepurinama kraj Zadra snimili sve položaje, sve komunikacije i radio veze su praćene i sl. Što se tiče samog planiranja operacije tu Ameri nisu imali nikakav upliv. Poguranac je bio gađanje Udbine pod izgovorom da je jedan F16 lockan. Čelavac i ostale radio relejne centre je gađao HRZ sa Migovima-21 i interesantno je da je svih 17 Migova pogođeno

gulag

pre 6 godina

Nitko nije branio Vojsci Jugoslavije i Republike Srpske da se uključe u Oluju. Zašto to nisu učinile, to nije problem Hrvatske. Štoviše, u HR je to politička pobjeda jer te dvije vojske nisu imale hrabrosti suprotstavit se u Oluji.

nebo

pre 6 godina

Izdajom raketni sistemi zemlja zemlja su povuceni i normalno nije ko imao da unisti hrvatske baterije koje su granatirale srpsko civilno stanovnistvo.

shkic

pre 6 godina

evo da dodam bijelom da su americki avioni itekako pomogli hrv u ato su neutralisali sve rv pvo sisteme od udbine do bulne strane..sto su vam godinama UN helikopteri u preletima javljali gde je koja haubica ili orkan..gde je koji rov rsk..i na kraju vojska rs vas je pustila da zauzmete kupreaku visoravan odakle vam je bio cist put ka dinari..o tome zasto vas je mladic morao pustiti da to uradite..to je vec druga pricica koju mi moderatori ovog sajta nece dozvoliti da napisem..i na kraju da dodam da ste hrvati imali oko 150 000 vojnika naspram 35 000 izmucenih u rsk..izdatih od samog vrha vojske jugoslavije..da su crvene beretke zauzele petrovu goru i svo dalekometno oruzije cime bi rsk paljbom po pozadini i direktno u zagreb itekako zaustavila vase napredovanje...dakle izdaja od vrha do dna..jel treba jos sta da napisem?!

Nikola

pre 6 godina

@Bijeli
Sve to lijepo zvuci. Ja licno ne kazem da je to bilo lako. Ali po pitanju Oluje nije bas tako kako si napisao. Vi ste se borili protiv jedne male RSK i jednog dijela VRS. A imali ste pomoc u naoruzanju od raznoraznih zemalja.

Protjeus

pre 6 godina

1. Bili smo kao JNA na 40 km od Zagreba i upravo je JNA spasila hrvate . To itekako dobro znaju vaši branitelji tj oni pravi branitelji a ne onih 95% lopova koji su tu zbog para .
2. Srbija nije ratovala nikad sa hrvatima vec 40 000 krajiških Srba koji su bili vaši građani !
Da je Srbija ratovala sa vama hrvatska više postojala ne bi! Tačnije ne bi bio kamen na kamenu od hrvatske .I to itekako dobro znaju svi vaši branitelji !
3. Lično sam spasio 3 hrvata kao pripadnik rezervnog sastava JNA i ponosim se time ali me zaista bole silne laži koje se danas plasiraju.

asdfghjkl

pre 6 godina

americka vojska, i fbi, proucavaju i izucavaju mnoge akcije srpske policije tokom rata na kosovu protiv uck... To su tamo primeri za knjige, kako 15-20 policajaca ulazi u selo/la koja su pod kontrolom nekoliko stotina terorista, i oslobadja podrucije u roku od 48 sati...
Ali to nasi nece da napisu, a to se lako moze pronaci... izucavanje akcija nema veze sa pristrasnoscu...

Istina

pre 6 godina

Oluju je organizaciono i logisticki sa satelitskim snimcima pomogla privatna americka firma sa penzionisanim americkim generalima kao savetnicima za "bezbednost". A na youtubu sam samo nasao da se Karadzic nije mesao jer je vratio uslugu Tudjmanu koji mu je pomogao kad je Milosevic uveo sankcije RS.

Boki

pre 6 godina

Da nisam bio u Hrvatskoj na ratistu '91 pa da poverujem u ove nebuloze.Vi znate dobro "branitelji" da vas ne bi bilo na mapi da vam nije bilo Berlina i ovih gmazova koji izucavaju vase "akcije".Mogu samo da izucavaju psihijatri kako ste proterivali nenaoruzane civile,bruke jedne.Smesni ste!!!

abraham

pre 6 godina

au ima sta da izucavate, slobinu i karadzicevu izdaju i narod koji nakon 4 godine rata i gladi vise nije htio nizasta da gine. nemoj da se navlacite na silne hrvatske pobjede, obolicete od PTSPa

e moj druze

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.

Emil

pre 6 godina

AT školovani vojni znalac

Raspala SFRJ je to omogućila , Mira i Sloba svojom opsesijom o Jugoslaviji po svaku cenu pomogli. Ne bi se ni Tus (iz bezbednjačkog pozdemlja) ni Stipetić (nota bene ne preterano sposban inženjerac, ustaški sin, po ključu pod stare dane postao general) u normalnoj zemlji nanosili glave posle izdaje koju su počinili, ali eto, besmo široke ruke, šta smo tražili to smo i dobili.

Kreso

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

Na prvu odnos izgleda drastican ali nije to bas tako. Tih 30000 vojnika je bilo utvrdjeno i cekalo je taj napad. Godinama su se pripremali za to. A napadaca je bilo oko 130000 jer je ostatak cucao u Slavoniji da zaprijeci vojsku Jugoslavije ako krene. Usporedi odnos branitelja - napadaca na Vukovaru ili recimo Bihacu i vidjeti ces da je omjer bio daleko nepovoljniji za obranu pa su ipak izdrzavali i zadavali velike gubitke napadacu. Da je vojska RSK izdrzala tjedan dana okrenula bi se situacija i politicki i vojno.

jokejunior

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca, do samog kraja i nisu se ni predavali ni bjezali za razliku od sramotne bjezanije vojske RSK kojoj se toliko zurilo da su tenkovima gazili vlastite civile (ima snimka na youtube).
30 000 tisuca naoruzanih i odlucnih ljudi nije lako poraziti bez obzira na brojcanu premoc, a da su se uspjeli drzati samo tjedan-dva umjesala bi se medjunarodna zajednica i egzodusa Srba ne bi bilo. Lako moguce da bi ostali zivjeti s nekom autonomijom u sklopu RH. Ali ovi nisu izdrzali ni 3 dana, glavni grad pao za manje od 36 sati, to mi ni dan danas nije jasno. Dakle gospodo Krajisnici, mozete se ljutiti koliko hocete, ali vam nitko nije kriv za kukavicluk vase vojske. A o nesposobnosti politicara predvodjenih bahatim i priglupim kninskim milicionerom necu ni pricati.

Bijeli

pre 6 godina

boltonbastard@, evo ako puste odgovor ja cu odgovoriti na tvoje pitanje. Bez strasti i bez kvalifikacija jer ih,uostalom, moderatori niti ne pustaju. Dakle,za Siget znamo a znamo i za bitke drugih naroda jer nema onih koji ih kroz povijest nisu dobivali i gubili. Uz duzno postovanje Cera i Kolubare, ja mislim da i bitke (front) na Soci spadaju u red najvecih obrambenih bitaka u 20.stoljecu. Nikada taj front nije probijen. Bitka za Vukovar,iako opsegom mala, ostati ce zabiljezena. Vi ne znate niti za akciju Maslenica 1993, gdje mi jesmo ostvarili prvi cilj(deblokada) ali nismo daljnji cilj zbog dobre i jake obrane srpskih snaga. A Oluja...ona nije krenula 04.08, nego jos za Bozic 1994 i to je niiz akcija:Zima94,Skok,Ljeto 95. U tim bitkama su itekako sudjelovale i snage Srpske iz Drvara,Petrovca,Banjaluke...Padom Grahova HV je otvorio prostor za napad "s ledja"...Cijeli taj manevar ovladavanja masivom Dinare spada(vojnicki) pod Oluju. Mediji i javnost to svode na 3 dana zbog "atraktivnosti". Dalje, nakon rusenja RSK nastavljaju se operacije sa osvajanjem Drvara i HE Bocac. Itekako su bile borbe i to sa ostacima RSK i sa Mladicem. Vracam se na pad Grahova...tada je donesena Odluka Martica i vodstva RSK da ce evakuirati stanivnistvo. Stotine dokumenata i snimki na youtube to i laicima dokazuju. Nije bilo "protjerivanja" iako nam je bilo drago sto su masovno pobjegli. Cijeli zarobljeni korpus s Banije je pusten da ode gdje god hoce sto je isto na youtube.

Petar

pre 6 godina

Smesno. 30 000 slabo naoruzanih Krajisnika ste porazili tek posle 4 godine i to uz obilatu pomoc zapada.
(Баобаб, 12. jul 2017 22:42)

I jos obilatiju izdaju Milosevica koji je izdao ljude usled politickog dogovora.

BoltonBastard

pre 6 godina

Ako ostavimo moral i etičnost po strani. Jedine dve akcije koje i svojom masivnošću ali i važnošći vrede pomena na prostoru Balkana u 20.veku su bitka za Cer i bitka za Kolubaru. Što se tiče "Oluje", pre svega istinski kapacitet te "akcije" nismo mogli videti s obzirom da se ni JNA ni Mladićeva vojska iz Republike Srpske nije ni metak ispalila. Naravno Hrvati koji Srbe gledaju kao istorijske neprijatelje, oni to predstavljaju kao "veličanstveni Blickrig" bez obzira što su Hrvati po meni veću hrabrost pokazali pod Sigetom u 16 veku, a opet koji Hrvat zna za Siget ili Hrvatsko-seljačku bunu, kad je njima neprijateljstvo prema Srbima, centar sveta! Takođe vi ste ipak tu imali više civila i to debelo nego vojske, sa pitaj Boga kakvim naoružanjem i još razočarani u Beograd i ono muljanje Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Opet kažem, ako sklonimo emocije, mislim proterati 200.000 civila uz pozdrave vrhovnog komadanta i predsednika novostvorene Republike Hrvatske rečima "Neka pokupe one prljave gaće i devize koje su za sobom ostavili". Ja bih stvarno voleo da čujem nekog Hrvata koji nije ostrašćen a koji će činjenično objasniti šta je to bilo "fenomenalno" u toj "akciji", naravno bez onih fraza "srbočetnici", "velikosrska agresija" mislim to je tužno kad čujem a kamoli da raspravljam o tome. Kad malo razmislim, pa ustvari "fenomenalno" je bilo to što su Srbe konačno sveli na 3% u Hrvatskoj.

Glinski korpus.

pre 6 godina

Nakon sedam dana neprekidne paljbe, planova o kontra-napadu, minobacačke cevi su se usijale i deformisale, a onda smo ostali bez municije - Beograd nije dao, a Mladić je vršljao oko Srebrenice bez namere da nam se pomogne. Čak su nam i veze bile u prekidu. Nestašicu nafte za kamione i tenkove da ne pominjem. U zoru 4. avgusta Hrvati su nepogrešivo znali gde su i tukli po našim položajima. Naravno, naoružavao ih je i pripremao Zapad. Krajina je prodata, bila je roba u nekoj Slobinoj trgovini vezanoj za Kosovo, a ni to nije dobro prošlo. Sada (zadnjih 20 godina) samo mogu slušati besne pse i biti tužan

školovani vojni znalac

pre 6 godina

Generali Stipetić i Tus, oba generala iz ex Yu su sa svojim timovima isplanirali Oluju. Možemo na forumima raspravljati o političkom aspektu Oluje ali što se tiče vojnog i obavještajnog, dileme nema, akcija je briljantno isplanirana i izvedena.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

A ovde vidim se spominje kako su srbi bili lose naourazani?? a lako jelde bilo po BIH harati protiv ljudi koji nisu ni jednog tenka ni topa a ni pama imali na pocetku rata?? a srbi imali sve od jna sto su pozeleli...

Srbo

pre 6 godina

Mnogo cete nauciti odatle... Kako sa 150000 vojnika i pomocu NATO avijacije, proterati 250000 civila i 30000 vojnika...

Da proucavate Misica pa da se covek i zabrine, a s ovom hr literaturom necete daleko dogurati...

Glinski korpus.

pre 6 godina

Nakon sedam dana neprekidne paljbe, planova o kontra-napadu, minobacačke cevi su se usijale i deformisale, a onda smo ostali bez municije - Beograd nije dao, a Mladić je vršljao oko Srebrenice bez namere da nam se pomogne. Čak su nam i veze bile u prekidu. Nestašicu nafte za kamione i tenkove da ne pominjem. U zoru 4. avgusta Hrvati su nepogrešivo znali gde su i tukli po našim položajima. Naravno, naoružavao ih je i pripremao Zapad. Krajina je prodata, bila je roba u nekoj Slobinoj trgovini vezanoj za Kosovo, a ni to nije dobro prošlo. Sada (zadnjih 20 godina) samo mogu slušati besne pse i biti tužan

Srbo

pre 6 godina

Mnogo cete nauciti odatle... Kako sa 150000 vojnika i pomocu NATO avijacije, proterati 250000 civila i 30000 vojnika...

Da proucavate Misica pa da se covek i zabrine, a s ovom hr literaturom necete daleko dogurati...

BoltonBastard

pre 6 godina

Ako ostavimo moral i etičnost po strani. Jedine dve akcije koje i svojom masivnošću ali i važnošći vrede pomena na prostoru Balkana u 20.veku su bitka za Cer i bitka za Kolubaru. Što se tiče "Oluje", pre svega istinski kapacitet te "akcije" nismo mogli videti s obzirom da se ni JNA ni Mladićeva vojska iz Republike Srpske nije ni metak ispalila. Naravno Hrvati koji Srbe gledaju kao istorijske neprijatelje, oni to predstavljaju kao "veličanstveni Blickrig" bez obzira što su Hrvati po meni veću hrabrost pokazali pod Sigetom u 16 veku, a opet koji Hrvat zna za Siget ili Hrvatsko-seljačku bunu, kad je njima neprijateljstvo prema Srbima, centar sveta! Takođe vi ste ipak tu imali više civila i to debelo nego vojske, sa pitaj Boga kakvim naoružanjem i još razočarani u Beograd i ono muljanje Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Opet kažem, ako sklonimo emocije, mislim proterati 200.000 civila uz pozdrave vrhovnog komadanta i predsednika novostvorene Republike Hrvatske rečima "Neka pokupe one prljave gaće i devize koje su za sobom ostavili". Ja bih stvarno voleo da čujem nekog Hrvata koji nije ostrašćen a koji će činjenično objasniti šta je to bilo "fenomenalno" u toj "akciji", naravno bez onih fraza "srbočetnici", "velikosrska agresija" mislim to je tužno kad čujem a kamoli da raspravljam o tome. Kad malo razmislim, pa ustvari "fenomenalno" je bilo to što su Srbe konačno sveli na 3% u Hrvatskoj.

Petar

pre 6 godina

Smesno. 30 000 slabo naoruzanih Krajisnika ste porazili tek posle 4 godine i to uz obilatu pomoc zapada.
(Баобаб, 12. jul 2017 22:42)

I jos obilatiju izdaju Milosevica koji je izdao ljude usled politickog dogovora.

jokejunior

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca, do samog kraja i nisu se ni predavali ni bjezali za razliku od sramotne bjezanije vojske RSK kojoj se toliko zurilo da su tenkovima gazili vlastite civile (ima snimka na youtube).
30 000 tisuca naoruzanih i odlucnih ljudi nije lako poraziti bez obzira na brojcanu premoc, a da su se uspjeli drzati samo tjedan-dva umjesala bi se medjunarodna zajednica i egzodusa Srba ne bi bilo. Lako moguce da bi ostali zivjeti s nekom autonomijom u sklopu RH. Ali ovi nisu izdrzali ni 3 dana, glavni grad pao za manje od 36 sati, to mi ni dan danas nije jasno. Dakle gospodo Krajisnici, mozete se ljutiti koliko hocete, ali vam nitko nije kriv za kukavicluk vase vojske. A o nesposobnosti politicara predvodjenih bahatim i priglupim kninskim milicionerom necu ni pricati.

e moj druze

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

A ovde vidim se spominje kako su srbi bili lose naourazani?? a lako jelde bilo po BIH harati protiv ljudi koji nisu ni jednog tenka ni topa a ni pama imali na pocetku rata?? a srbi imali sve od jna sto su pozeleli...

Bijeli

pre 6 godina

boltonbastard@, evo ako puste odgovor ja cu odgovoriti na tvoje pitanje. Bez strasti i bez kvalifikacija jer ih,uostalom, moderatori niti ne pustaju. Dakle,za Siget znamo a znamo i za bitke drugih naroda jer nema onih koji ih kroz povijest nisu dobivali i gubili. Uz duzno postovanje Cera i Kolubare, ja mislim da i bitke (front) na Soci spadaju u red najvecih obrambenih bitaka u 20.stoljecu. Nikada taj front nije probijen. Bitka za Vukovar,iako opsegom mala, ostati ce zabiljezena. Vi ne znate niti za akciju Maslenica 1993, gdje mi jesmo ostvarili prvi cilj(deblokada) ali nismo daljnji cilj zbog dobre i jake obrane srpskih snaga. A Oluja...ona nije krenula 04.08, nego jos za Bozic 1994 i to je niiz akcija:Zima94,Skok,Ljeto 95. U tim bitkama su itekako sudjelovale i snage Srpske iz Drvara,Petrovca,Banjaluke...Padom Grahova HV je otvorio prostor za napad "s ledja"...Cijeli taj manevar ovladavanja masivom Dinare spada(vojnicki) pod Oluju. Mediji i javnost to svode na 3 dana zbog "atraktivnosti". Dalje, nakon rusenja RSK nastavljaju se operacije sa osvajanjem Drvara i HE Bocac. Itekako su bile borbe i to sa ostacima RSK i sa Mladicem. Vracam se na pad Grahova...tada je donesena Odluka Martica i vodstva RSK da ce evakuirati stanivnistvo. Stotine dokumenata i snimki na youtube to i laicima dokazuju. Nije bilo "protjerivanja" iako nam je bilo drago sto su masovno pobjegli. Cijeli zarobljeni korpus s Banije je pusten da ode gdje god hoce sto je isto na youtube.

školovani vojni znalac

pre 6 godina

Generali Stipetić i Tus, oba generala iz ex Yu su sa svojim timovima isplanirali Oluju. Možemo na forumima raspravljati o političkom aspektu Oluje ali što se tiče vojnog i obavještajnog, dileme nema, akcija je briljantno isplanirana i izvedena.

Kreso

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

Na prvu odnos izgleda drastican ali nije to bas tako. Tih 30000 vojnika je bilo utvrdjeno i cekalo je taj napad. Godinama su se pripremali za to. A napadaca je bilo oko 130000 jer je ostatak cucao u Slavoniji da zaprijeci vojsku Jugoslavije ako krene. Usporedi odnos branitelja - napadaca na Vukovaru ili recimo Bihacu i vidjeti ces da je omjer bio daleko nepovoljniji za obranu pa su ipak izdrzavali i zadavali velike gubitke napadacu. Da je vojska RSK izdrzala tjedan dana okrenula bi se situacija i politicki i vojno.

Emil

pre 6 godina

AT školovani vojni znalac

Raspala SFRJ je to omogućila , Mira i Sloba svojom opsesijom o Jugoslaviji po svaku cenu pomogli. Ne bi se ni Tus (iz bezbednjačkog pozdemlja) ni Stipetić (nota bene ne preterano sposban inženjerac, ustaški sin, po ključu pod stare dane postao general) u normalnoj zemlji nanosili glave posle izdaje koju su počinili, ali eto, besmo široke ruke, šta smo tražili to smo i dobili.

kreso

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e moj druze, 12. jul 2017 23:51)

Najblizi srpski polozaji su bili na Baniji i sa njih se jedino moglo raketirati Zagreb. Ispaljeno je par Luna na predgradje Zagreba, a Martic je ispalio (mislim Orkan) poslije Bljeska na centar grada gdje je stradalo 7 civila.

U pocetku rata srpski dobrovoljci uz pomoc i tehniku JNA su uzeli sto su mogli. Otprilike trecinu Hrvatske. S tih podrucja je izbjeglo 220 tisuca hrvata. Kako su preuzimane vojarne s tehnikom i oruzjem te kako je proradio sverc oruzja taj zamah se smanjivao i crta se stabilizirala do sjecnja 92 kada je proglaseno primirje. Srpska vojska je imala velikih problema uzeti jedan Vukovar koji lezi u ravnici na granici sa Srbijom tako da je o uzimanju Zagreba bespredmetno i govoriti.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Hajde da na pad Krajine pogledamo iz neutralnog ugla, jer ,,srpski i hrvatski" pogled zmure na za njih kompromitujuce cinjenice.Krajnji cilj ,,Oluje" je bilo proterivanje Srba iz Krajine, sto ukazuju paljevine i ubistva preostalih Srba u toku i nakon ,,Oluje", kao i Tudjmanovo obracanje drzavnom i vojnom vrhu pre akcije.Sa druge strane se precutkuje da je sa teritorije krajine,like, korduna, banije, istocne i zapadne slavonije jos 1991. proterano 200 hiljada Hrvata. Ne pominje se i to da su Milosevic, Abdic i Karadzic navukli Martica da napada Bihac, tj. zonu pod zastitom UN i to u drugoj medjunarodno priznatoj drzavi, a kada je Krajina napadnuta, pomenuti ni metak nisu ispalili.Odbijanje Knina da prihvati, vise nego korektni, plan Z4, napadi na Bihac i srebrenicki masakr, prelili su casu u medjunarodnoj zajednici. Zagreb je tako dobio zeleno svetlo za akciju. Milan Babic je noc uoci Oluje potpisao Z4, ali su Hrvati prekinuli sve kontakte i krenuli u napad. Godinu dana taj plan u Kninu nisu hteli ni da citaju, a za to su imali Milosevicevu podrsku. U Slobu su gledali kao u Boga, i samo je bila potrebna jedna njegova rec da se Z4 prihvati i Krajina bi bila spasena. Zagreb bi morao prihvatiti plan, jer su predlagaci bili SAD, NATO, UN i Evropska zajednica.Po planu Krajina bi imala svoj parlament, vladu, policiju, grb, himnu, cak i valutu-srpski dinar. Vec 22 godine Krajinu krokodilskim suzama oplakuju oni koji su bili protiv plana Z4 i tako skrivili njenu sudbinu...

Bosnien Sohn

pre 6 godina

kao krajišnik , i kao pripadnik 5.korpusa, mogu samo reći da narod kninske krajine , koji je mentalitetom blizak ,da ne kažem identičan narodu cazinske krajine , ne bi ovako olako izgubio svoju teritoriju da nije bilo organiziranog širenja defetizma i atmosfere beznađa, upravo od strane pojedinih struktura unutar civilne i vojne strukture RSK , odnosno, vojska koja brani teritoriju i narod iza sebe se bori dok se narod ne pokrene i dok je uz vosku. Tamo su oni koji su sarađivali u padu kninske krajine (mislim na srpske službe)naveli narod na egzodus, od tog momenta svaka dalja priča je bez veze, taj vojnik, nebitno koliko je hrabar nema moral za borbu. Tačka.

shkic

pre 6 godina

evo da dodam bijelom da su americki avioni itekako pomogli hrv u ato su neutralisali sve rv pvo sisteme od udbine do bulne strane..sto su vam godinama UN helikopteri u preletima javljali gde je koja haubica ili orkan..gde je koji rov rsk..i na kraju vojska rs vas je pustila da zauzmete kupreaku visoravan odakle vam je bio cist put ka dinari..o tome zasto vas je mladic morao pustiti da to uradite..to je vec druga pricica koju mi moderatori ovog sajta nece dozvoliti da napisem..i na kraju da dodam da ste hrvati imali oko 150 000 vojnika naspram 35 000 izmucenih u rsk..izdatih od samog vrha vojske jugoslavije..da su crvene beretke zauzele petrovu goru i svo dalekometno oruzije cime bi rsk paljbom po pozadini i direktno u zagreb itekako zaustavila vase napredovanje...dakle izdaja od vrha do dna..jel treba jos sta da napisem?!

Boki

pre 6 godina

Da nisam bio u Hrvatskoj na ratistu '91 pa da poverujem u ove nebuloze.Vi znate dobro "branitelji" da vas ne bi bilo na mapi da vam nije bilo Berlina i ovih gmazova koji izucavaju vase "akcije".Mogu samo da izucavaju psihijatri kako ste proterivali nenaoruzane civile,bruke jedne.Smesni ste!!!

mm

pre 6 godina

@(BoltonBastard, 12. jul 2017 23:16)
Među najupečatljivijim primjerima bitke, odnosno uspješne defanzive u 20. stoljeću mislim da je grijeh izostaviti mojkovačku bitku. Što se same "Oluje" tiče mislim da je malo poznato u srpskoj javnosti da je izuzetno jak otpor pružen u pravcu Petrinje gdje tek nakon smjene generala Basarca, postavljanjem Stipetića za zapovjednika i padom morala u krajiškim redovima zbog nepovoljnih vijesti sa drugih pravaca, došlo do povlačenja. Nisu u pravu oni koji tvrde da je pružen slab ili nikakav otpor (barem u prva 24 sata). HV je u samo 84 sata imala oko 200 mrtvih i 1100 ranjenih. Prema srpskim izvorima VRSK je imala 755 u borbi poginula vojnika. To je skoro 1000 mrtvih direktno u borbama. Utrošak municije sa hrvatske strane je bio takav da je bilo municije za maksimalno 7 dana borbe intenzitetom kakav je bio prva 24 sata. Kod Gardijskih (profesionalnih) brigada oko 150 metaka dnevno po vojniku, a kod mobiliziranih (domobranskih pukovnija) i do 350 metaka. Što se tiče američke pomoći, ona je bila obavještajna, logistička i politička. Npr. još 1994. su Predatori (bespilotne letjelice) smješteni u Šepurinama kraj Zadra snimili sve položaje, sve komunikacije i radio veze su praćene i sl. Što se tiče samog planiranja operacije tu Ameri nisu imali nikakav upliv. Poguranac je bio gađanje Udbine pod izgovorom da je jedan F16 lockan. Čelavac i ostale radio relejne centre je gađao HRZ sa Migovima-21 i interesantno je da je svih 17 Migova pogođeno

Protjeus

pre 6 godina

1. Bili smo kao JNA na 40 km od Zagreba i upravo je JNA spasila hrvate . To itekako dobro znaju vaši branitelji tj oni pravi branitelji a ne onih 95% lopova koji su tu zbog para .
2. Srbija nije ratovala nikad sa hrvatima vec 40 000 krajiških Srba koji su bili vaši građani !
Da je Srbija ratovala sa vama hrvatska više postojala ne bi! Tačnije ne bi bio kamen na kamenu od hrvatske .I to itekako dobro znaju svi vaši branitelji !
3. Lično sam spasio 3 hrvata kao pripadnik rezervnog sastava JNA i ponosim se time ali me zaista bole silne laži koje se danas plasiraju.

gulag

pre 6 godina

Nitko nije branio Vojsci Jugoslavije i Republike Srpske da se uključe u Oluju. Zašto to nisu učinile, to nije problem Hrvatske. Štoviše, u HR je to politička pobjeda jer te dvije vojske nisu imale hrabrosti suprotstavit se u Oluji.

Johnny Stulic

pre 6 godina

Ama dokle vise!
Šta je ovde po sredi? Mržnja, rivalitet, hranjenje ega?
Srbin, Hrvat, koja je razlika? Gde je ta razlika. Da nije vera?
Pa šta sam onda ja ako od sutra verujem u kamen?
Mi smo postali mali, nikakvi i u suštini nebitni kada smo dozvolili da nas podele. Dobili smo zasluženo za našu gordost. Zbog gluposti smo cinili jedni drugima veće gluposti. I šta očekujemo da će se iz toga na kraju izroditi?

Dajte ljudi zavrsimo već jednom tu utakmicu pa zajedno na pivo!
Ja sigurno neću grliti nekog engleza, francuza, nemca ili rusa pre nego Hrvata, Makedonca, Bosanca...

Serbo Croat.

pre 6 godina

@ A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca.

Ako cemo iskreno onda najjaca vojna sila u istoriji - NATO nije uspela, slomila Srbe vise od 3 meseca koji su 'oslobodili' celo Kosovo sve do povlacenja iz istog razloga kao i 'Oluja' - dakle politickog razloga.
A stvarna je cinjenica da je Srbija zaista angazovala sve resurse kako kod Vukovara tako i za vreme Oluje ishod bi bio sasvim drugaciji. Isto tako da je NATO zeleo, sravnio bi Srbiju preko noci.
Hrvati su osvojili Krajinu na isti nacin kao i Srbi Srebrenicu.

abraham

pre 6 godina

au ima sta da izucavate, slobinu i karadzicevu izdaju i narod koji nakon 4 godine rata i gladi vise nije htio nizasta da gine. nemoj da se navlacite na silne hrvatske pobjede, obolicete od PTSPa

Dusan

pre 6 godina

Dragi Bijeli, svakako da ce stanovnistvo koje zna da ce se uskoro pucati napustiti svoja mesta, to je znacajno umanjilo broj zrtava. Ali normalno je da se nakon kraja borbenih dejstava to stanovnistvo vrati. Stanovnistvo se nije vratilo zbog delovanja hrvatske drzave i to predstavlja cin proterivanja. Isprva je uzrok tome bila brutalna sila, kasnije zakoni i njihova "implementacija" na terenu - najcesce ciljano nasilje niskog intenziteta, koje je potrlo ucinak obnove jednog dela srusenih kuca (finansirano uglavnom od EU). Za te mere sprecavanja povratka je posebno bio zaduzen jedan visoki funkcioner koji je nedavno preminuo - znas o kome se radi. Koliko je pobeda ostvarena zahvaljujuci odnosu snaga 5 : 1 velicanstvena ostavljam svakom da proceni. Meni se cini da je ovo postala osnova vase mitologije, ali svako ceni stvari svojom glavom..

Mlazanski

pre 6 godina

Ne bih rekao da je u "Oluji" pobedila nečija mudrost, nego kukavičluk druge strane i Miloševićeva izdaja. Glavne mutikaše su prve pobegle i odnele svoje bogatstvo, a narod su ostavile da se sam muči i strada.

Istina

pre 6 godina

Oluju je organizaciono i logisticki sa satelitskim snimcima pomogla privatna americka firma sa penzionisanim americkim generalima kao savetnicima za "bezbednost". A na youtubu sam samo nasao da se Karadzic nije mesao jer je vratio uslugu Tudjmanu koji mu je pomogao kad je Milosevic uveo sankcije RS.

asdfghjkl

pre 6 godina

americka vojska, i fbi, proucavaju i izucavaju mnoge akcije srpske policije tokom rata na kosovu protiv uck... To su tamo primeri za knjige, kako 15-20 policajaca ulazi u selo/la koja su pod kontrolom nekoliko stotina terorista, i oslobadja podrucije u roku od 48 sati...
Ali to nasi nece da napisu, a to se lako moze pronaci... izucavanje akcija nema veze sa pristrasnoscu...

hm

pre 6 godina

Da nije bilo Miloševića Oluja vjerojatno ne bi uspjela. Milošević je bio "politički" stisnut i odlučio je Srbe civile naseliti u Vojvodini i Kosovu jer je bio svjestan da se taj rat previše otegnuo, svijet se probudio i htio je osigurati da se Kosovo i Vojvodina za par godina također ne "odcijepe" od Srbije.

Nemojte misliti da se toliki broj civila raselio bez prijašnjeg dogovora sa vrhom Srbije. Milošević bi poslao pomoć Martiću i ekipi, i tamo bi nastao potpuni pokolj sa velikim brojem žrtava na svim stranama.

Rat mu je bio potpuni promašaj, ali ovo raseljavanje je pametno odradio (to mu se mora priznati).

nebo

pre 6 godina

Izdajom raketni sistemi zemlja zemlja su povuceni i normalno nije ko imao da unisti hrvatske baterije koje su granatirale srpsko civilno stanovnistvo.

Nikola

pre 6 godina

@Bijeli
Sve to lijepo zvuci. Ja licno ne kazem da je to bilo lako. Ali po pitanju Oluje nije bas tako kako si napisao. Vi ste se borili protiv jedne male RSK i jednog dijela VRS. A imali ste pomoc u naoruzanju od raznoraznih zemalja.

školovani vojni znalac

pre 6 godina

Generali Stipetić i Tus, oba generala iz ex Yu su sa svojim timovima isplanirali Oluju. Možemo na forumima raspravljati o političkom aspektu Oluje ali što se tiče vojnog i obavještajnog, dileme nema, akcija je briljantno isplanirana i izvedena.

Bijeli

pre 6 godina

boltonbastard@, evo ako puste odgovor ja cu odgovoriti na tvoje pitanje. Bez strasti i bez kvalifikacija jer ih,uostalom, moderatori niti ne pustaju. Dakle,za Siget znamo a znamo i za bitke drugih naroda jer nema onih koji ih kroz povijest nisu dobivali i gubili. Uz duzno postovanje Cera i Kolubare, ja mislim da i bitke (front) na Soci spadaju u red najvecih obrambenih bitaka u 20.stoljecu. Nikada taj front nije probijen. Bitka za Vukovar,iako opsegom mala, ostati ce zabiljezena. Vi ne znate niti za akciju Maslenica 1993, gdje mi jesmo ostvarili prvi cilj(deblokada) ali nismo daljnji cilj zbog dobre i jake obrane srpskih snaga. A Oluja...ona nije krenula 04.08, nego jos za Bozic 1994 i to je niiz akcija:Zima94,Skok,Ljeto 95. U tim bitkama su itekako sudjelovale i snage Srpske iz Drvara,Petrovca,Banjaluke...Padom Grahova HV je otvorio prostor za napad "s ledja"...Cijeli taj manevar ovladavanja masivom Dinare spada(vojnicki) pod Oluju. Mediji i javnost to svode na 3 dana zbog "atraktivnosti". Dalje, nakon rusenja RSK nastavljaju se operacije sa osvajanjem Drvara i HE Bocac. Itekako su bile borbe i to sa ostacima RSK i sa Mladicem. Vracam se na pad Grahova...tada je donesena Odluka Martica i vodstva RSK da ce evakuirati stanivnistvo. Stotine dokumenata i snimki na youtube to i laicima dokazuju. Nije bilo "protjerivanja" iako nam je bilo drago sto su masovno pobjegli. Cijeli zarobljeni korpus s Banije je pusten da ode gdje god hoce sto je isto na youtube.

jokejunior

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca, do samog kraja i nisu se ni predavali ni bjezali za razliku od sramotne bjezanije vojske RSK kojoj se toliko zurilo da su tenkovima gazili vlastite civile (ima snimka na youtube).
30 000 tisuca naoruzanih i odlucnih ljudi nije lako poraziti bez obzira na brojcanu premoc, a da su se uspjeli drzati samo tjedan-dva umjesala bi se medjunarodna zajednica i egzodusa Srba ne bi bilo. Lako moguce da bi ostali zivjeti s nekom autonomijom u sklopu RH. Ali ovi nisu izdrzali ni 3 dana, glavni grad pao za manje od 36 sati, to mi ni dan danas nije jasno. Dakle gospodo Krajisnici, mozete se ljutiti koliko hocete, ali vam nitko nije kriv za kukavicluk vase vojske. A o nesposobnosti politicara predvodjenih bahatim i priglupim kninskim milicionerom necu ni pricati.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

A ovde vidim se spominje kako su srbi bili lose naourazani?? a lako jelde bilo po BIH harati protiv ljudi koji nisu ni jednog tenka ni topa a ni pama imali na pocetku rata?? a srbi imali sve od jna sto su pozeleli...

Kreso

pre 6 godina

blizu 200 000 vojnika protiv 30 000 krajisnika?Izucavaju to?Svijet nije vidio takav vojni uspjeh
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (krajisnik, 12. jul 2017 22:09)

Na prvu odnos izgleda drastican ali nije to bas tako. Tih 30000 vojnika je bilo utvrdjeno i cekalo je taj napad. Godinama su se pripremali za to. A napadaca je bilo oko 130000 jer je ostatak cucao u Slavoniji da zaprijeci vojsku Jugoslavije ako krene. Usporedi odnos branitelja - napadaca na Vukovaru ili recimo Bihacu i vidjeti ces da je omjer bio daleko nepovoljniji za obranu pa su ipak izdrzavali i zadavali velike gubitke napadacu. Da je vojska RSK izdrzala tjedan dana okrenula bi se situacija i politicki i vojno.

BoltonBastard

pre 6 godina

Ako ostavimo moral i etičnost po strani. Jedine dve akcije koje i svojom masivnošću ali i važnošći vrede pomena na prostoru Balkana u 20.veku su bitka za Cer i bitka za Kolubaru. Što se tiče "Oluje", pre svega istinski kapacitet te "akcije" nismo mogli videti s obzirom da se ni JNA ni Mladićeva vojska iz Republike Srpske nije ni metak ispalila. Naravno Hrvati koji Srbe gledaju kao istorijske neprijatelje, oni to predstavljaju kao "veličanstveni Blickrig" bez obzira što su Hrvati po meni veću hrabrost pokazali pod Sigetom u 16 veku, a opet koji Hrvat zna za Siget ili Hrvatsko-seljačku bunu, kad je njima neprijateljstvo prema Srbima, centar sveta! Takođe vi ste ipak tu imali više civila i to debelo nego vojske, sa pitaj Boga kakvim naoružanjem i još razočarani u Beograd i ono muljanje Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Opet kažem, ako sklonimo emocije, mislim proterati 200.000 civila uz pozdrave vrhovnog komadanta i predsednika novostvorene Republike Hrvatske rečima "Neka pokupe one prljave gaće i devize koje su za sobom ostavili". Ja bih stvarno voleo da čujem nekog Hrvata koji nije ostrašćen a koji će činjenično objasniti šta je to bilo "fenomenalno" u toj "akciji", naravno bez onih fraza "srbočetnici", "velikosrska agresija" mislim to je tužno kad čujem a kamoli da raspravljam o tome. Kad malo razmislim, pa ustvari "fenomenalno" je bilo to što su Srbe konačno sveli na 3% u Hrvatskoj.

Srbo

pre 6 godina

Mnogo cete nauciti odatle... Kako sa 150000 vojnika i pomocu NATO avijacije, proterati 250000 civila i 30000 vojnika...

Da proucavate Misica pa da se covek i zabrine, a s ovom hr literaturom necete daleko dogurati...

Glinski korpus.

pre 6 godina

Nakon sedam dana neprekidne paljbe, planova o kontra-napadu, minobacačke cevi su se usijale i deformisale, a onda smo ostali bez municije - Beograd nije dao, a Mladić je vršljao oko Srebrenice bez namere da nam se pomogne. Čak su nam i veze bile u prekidu. Nestašicu nafte za kamione i tenkove da ne pominjem. U zoru 4. avgusta Hrvati su nepogrešivo znali gde su i tukli po našim položajima. Naravno, naoružavao ih je i pripremao Zapad. Krajina je prodata, bila je roba u nekoj Slobinoj trgovini vezanoj za Kosovo, a ni to nije dobro prošlo. Sada (zadnjih 20 godina) samo mogu slušati besne pse i biti tužan

e moj druze

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.

Petar

pre 6 godina

Smesno. 30 000 slabo naoruzanih Krajisnika ste porazili tek posle 4 godine i to uz obilatu pomoc zapada.
(Баобаб, 12. jul 2017 22:42)

I jos obilatiju izdaju Milosevica koji je izdao ljude usled politickog dogovora.

Emil

pre 6 godina

AT školovani vojni znalac

Raspala SFRJ je to omogućila , Mira i Sloba svojom opsesijom o Jugoslaviji po svaku cenu pomogli. Ne bi se ni Tus (iz bezbednjačkog pozdemlja) ni Stipetić (nota bene ne preterano sposban inženjerac, ustaški sin, po ključu pod stare dane postao general) u normalnoj zemlji nanosili glave posle izdaje koju su počinili, ali eto, besmo široke ruke, šta smo tražili to smo i dobili.

Protjeus

pre 6 godina

1. Bili smo kao JNA na 40 km od Zagreba i upravo je JNA spasila hrvate . To itekako dobro znaju vaši branitelji tj oni pravi branitelji a ne onih 95% lopova koji su tu zbog para .
2. Srbija nije ratovala nikad sa hrvatima vec 40 000 krajiških Srba koji su bili vaši građani !
Da je Srbija ratovala sa vama hrvatska više postojala ne bi! Tačnije ne bi bio kamen na kamenu od hrvatske .I to itekako dobro znaju svi vaši branitelji !
3. Lično sam spasio 3 hrvata kao pripadnik rezervnog sastava JNA i ponosim se time ali me zaista bole silne laži koje se danas plasiraju.

Boki

pre 6 godina

Da nisam bio u Hrvatskoj na ratistu '91 pa da poverujem u ove nebuloze.Vi znate dobro "branitelji" da vas ne bi bilo na mapi da vam nije bilo Berlina i ovih gmazova koji izucavaju vase "akcije".Mogu samo da izucavaju psihijatri kako ste proterivali nenaoruzane civile,bruke jedne.Smesni ste!!!

Serbo Croat.

pre 6 godina

@ A kada je cijela prva armija JNA napadala onaj maleni Vukovar koji je branilo 2000 slabo naoruzanih Hrvata koji za razliku od Krajisnika nisu imali ni artiljerije, ni oklopa ni aviona, to vas onda nije smetalo? Ali ta sacica Hrvata branila je Vukovar 4 mjeseca.

Ako cemo iskreno onda najjaca vojna sila u istoriji - NATO nije uspela, slomila Srbe vise od 3 meseca koji su 'oslobodili' celo Kosovo sve do povlacenja iz istog razloga kao i 'Oluja' - dakle politickog razloga.
A stvarna je cinjenica da je Srbija zaista angazovala sve resurse kako kod Vukovara tako i za vreme Oluje ishod bi bio sasvim drugaciji. Isto tako da je NATO zeleo, sravnio bi Srbiju preko noci.
Hrvati su osvojili Krajinu na isti nacin kao i Srbi Srebrenicu.

shkic

pre 6 godina

evo da dodam bijelom da su americki avioni itekako pomogli hrv u ato su neutralisali sve rv pvo sisteme od udbine do bulne strane..sto su vam godinama UN helikopteri u preletima javljali gde je koja haubica ili orkan..gde je koji rov rsk..i na kraju vojska rs vas je pustila da zauzmete kupreaku visoravan odakle vam je bio cist put ka dinari..o tome zasto vas je mladic morao pustiti da to uradite..to je vec druga pricica koju mi moderatori ovog sajta nece dozvoliti da napisem..i na kraju da dodam da ste hrvati imali oko 150 000 vojnika naspram 35 000 izmucenih u rsk..izdatih od samog vrha vojske jugoslavije..da su crvene beretke zauzele petrovu goru i svo dalekometno oruzije cime bi rsk paljbom po pozadini i direktno u zagreb itekako zaustavila vase napredovanje...dakle izdaja od vrha do dna..jel treba jos sta da napisem?!

abraham

pre 6 godina

au ima sta da izucavate, slobinu i karadzicevu izdaju i narod koji nakon 4 godine rata i gladi vise nije htio nizasta da gine. nemoj da se navlacite na silne hrvatske pobjede, obolicete od PTSPa

asdfghjkl

pre 6 godina

americka vojska, i fbi, proucavaju i izucavaju mnoge akcije srpske policije tokom rata na kosovu protiv uck... To su tamo primeri za knjige, kako 15-20 policajaca ulazi u selo/la koja su pod kontrolom nekoliko stotina terorista, i oslobadja podrucije u roku od 48 sati...
Ali to nasi nece da napisu, a to se lako moze pronaci... izucavanje akcija nema veze sa pristrasnoscu...

Dusan

pre 6 godina

Dragi Bijeli, svakako da ce stanovnistvo koje zna da ce se uskoro pucati napustiti svoja mesta, to je znacajno umanjilo broj zrtava. Ali normalno je da se nakon kraja borbenih dejstava to stanovnistvo vrati. Stanovnistvo se nije vratilo zbog delovanja hrvatske drzave i to predstavlja cin proterivanja. Isprva je uzrok tome bila brutalna sila, kasnije zakoni i njihova "implementacija" na terenu - najcesce ciljano nasilje niskog intenziteta, koje je potrlo ucinak obnove jednog dela srusenih kuca (finansirano uglavnom od EU). Za te mere sprecavanja povratka je posebno bio zaduzen jedan visoki funkcioner koji je nedavno preminuo - znas o kome se radi. Koliko je pobeda ostvarena zahvaljujuci odnosu snaga 5 : 1 velicanstvena ostavljam svakom da proceni. Meni se cini da je ovo postala osnova vase mitologije, ali svako ceni stvari svojom glavom..

Nikola

pre 6 godina

@Bijeli
Sve to lijepo zvuci. Ja licno ne kazem da je to bilo lako. Ali po pitanju Oluje nije bas tako kako si napisao. Vi ste se borili protiv jedne male RSK i jednog dijela VRS. A imali ste pomoc u naoruzanju od raznoraznih zemalja.

gulag

pre 6 godina

Nitko nije branio Vojsci Jugoslavije i Republike Srpske da se uključe u Oluju. Zašto to nisu učinile, to nije problem Hrvatske. Štoviše, u HR je to politička pobjeda jer te dvije vojske nisu imale hrabrosti suprotstavit se u Oluji.

hm

pre 6 godina

Da nije bilo Miloševića Oluja vjerojatno ne bi uspjela. Milošević je bio "politički" stisnut i odlučio je Srbe civile naseliti u Vojvodini i Kosovu jer je bio svjestan da se taj rat previše otegnuo, svijet se probudio i htio je osigurati da se Kosovo i Vojvodina za par godina također ne "odcijepe" od Srbije.

Nemojte misliti da se toliki broj civila raselio bez prijašnjeg dogovora sa vrhom Srbije. Milošević bi poslao pomoć Martiću i ekipi, i tamo bi nastao potpuni pokolj sa velikim brojem žrtava na svim stranama.

Rat mu je bio potpuni promašaj, ali ovo raseljavanje je pametno odradio (to mu se mora priznati).

kreso

pre 6 godina

Zg. je bio ko na dlanu sa srpskih položaja, cela Hr. mogla je nestati za par dana još početkom i tokom većeg perioda trajanja rata ako gledamo na to samo vojnički, ostalo je politika i zločin, znaju to i braća hrvati pogotovu učesnici. Ovog amera zabole i za hr i za srb, crta čovek mapu nato-a pa se loži i malo loži hrvate, a oni se pale, ko da je važno šta je istina. Od tih priča nikome i ništa dobro ne može biti, bilo bi svima bolje da se polako zaboravlja to vreme, ali neko to baš neće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e moj druze, 12. jul 2017 23:51)

Najblizi srpski polozaji su bili na Baniji i sa njih se jedino moglo raketirati Zagreb. Ispaljeno je par Luna na predgradje Zagreba, a Martic je ispalio (mislim Orkan) poslije Bljeska na centar grada gdje je stradalo 7 civila.

U pocetku rata srpski dobrovoljci uz pomoc i tehniku JNA su uzeli sto su mogli. Otprilike trecinu Hrvatske. S tih podrucja je izbjeglo 220 tisuca hrvata. Kako su preuzimane vojarne s tehnikom i oruzjem te kako je proradio sverc oruzja taj zamah se smanjivao i crta se stabilizirala do sjecnja 92 kada je proglaseno primirje. Srpska vojska je imala velikih problema uzeti jedan Vukovar koji lezi u ravnici na granici sa Srbijom tako da je o uzimanju Zagreba bespredmetno i govoriti.

nebo

pre 6 godina

Izdajom raketni sistemi zemlja zemlja su povuceni i normalno nije ko imao da unisti hrvatske baterije koje su granatirale srpsko civilno stanovnistvo.

Johnny Stulic

pre 6 godina

Ama dokle vise!
Šta je ovde po sredi? Mržnja, rivalitet, hranjenje ega?
Srbin, Hrvat, koja je razlika? Gde je ta razlika. Da nije vera?
Pa šta sam onda ja ako od sutra verujem u kamen?
Mi smo postali mali, nikakvi i u suštini nebitni kada smo dozvolili da nas podele. Dobili smo zasluženo za našu gordost. Zbog gluposti smo cinili jedni drugima veće gluposti. I šta očekujemo da će se iz toga na kraju izroditi?

Dajte ljudi zavrsimo već jednom tu utakmicu pa zajedno na pivo!
Ja sigurno neću grliti nekog engleza, francuza, nemca ili rusa pre nego Hrvata, Makedonca, Bosanca...

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Hajde da na pad Krajine pogledamo iz neutralnog ugla, jer ,,srpski i hrvatski" pogled zmure na za njih kompromitujuce cinjenice.Krajnji cilj ,,Oluje" je bilo proterivanje Srba iz Krajine, sto ukazuju paljevine i ubistva preostalih Srba u toku i nakon ,,Oluje", kao i Tudjmanovo obracanje drzavnom i vojnom vrhu pre akcije.Sa druge strane se precutkuje da je sa teritorije krajine,like, korduna, banije, istocne i zapadne slavonije jos 1991. proterano 200 hiljada Hrvata. Ne pominje se i to da su Milosevic, Abdic i Karadzic navukli Martica da napada Bihac, tj. zonu pod zastitom UN i to u drugoj medjunarodno priznatoj drzavi, a kada je Krajina napadnuta, pomenuti ni metak nisu ispalili.Odbijanje Knina da prihvati, vise nego korektni, plan Z4, napadi na Bihac i srebrenicki masakr, prelili su casu u medjunarodnoj zajednici. Zagreb je tako dobio zeleno svetlo za akciju. Milan Babic je noc uoci Oluje potpisao Z4, ali su Hrvati prekinuli sve kontakte i krenuli u napad. Godinu dana taj plan u Kninu nisu hteli ni da citaju, a za to su imali Milosevicevu podrsku. U Slobu su gledali kao u Boga, i samo je bila potrebna jedna njegova rec da se Z4 prihvati i Krajina bi bila spasena. Zagreb bi morao prihvatiti plan, jer su predlagaci bili SAD, NATO, UN i Evropska zajednica.Po planu Krajina bi imala svoj parlament, vladu, policiju, grb, himnu, cak i valutu-srpski dinar. Vec 22 godine Krajinu krokodilskim suzama oplakuju oni koji su bili protiv plana Z4 i tako skrivili njenu sudbinu...

Istina

pre 6 godina

Oluju je organizaciono i logisticki sa satelitskim snimcima pomogla privatna americka firma sa penzionisanim americkim generalima kao savetnicima za "bezbednost". A na youtubu sam samo nasao da se Karadzic nije mesao jer je vratio uslugu Tudjmanu koji mu je pomogao kad je Milosevic uveo sankcije RS.

Bosnien Sohn

pre 6 godina

kao krajišnik , i kao pripadnik 5.korpusa, mogu samo reći da narod kninske krajine , koji je mentalitetom blizak ,da ne kažem identičan narodu cazinske krajine , ne bi ovako olako izgubio svoju teritoriju da nije bilo organiziranog širenja defetizma i atmosfere beznađa, upravo od strane pojedinih struktura unutar civilne i vojne strukture RSK , odnosno, vojska koja brani teritoriju i narod iza sebe se bori dok se narod ne pokrene i dok je uz vosku. Tamo su oni koji su sarađivali u padu kninske krajine (mislim na srpske službe)naveli narod na egzodus, od tog momenta svaka dalja priča je bez veze, taj vojnik, nebitno koliko je hrabar nema moral za borbu. Tačka.

Mlazanski

pre 6 godina

Ne bih rekao da je u "Oluji" pobedila nečija mudrost, nego kukavičluk druge strane i Miloševićeva izdaja. Glavne mutikaše su prve pobegle i odnele svoje bogatstvo, a narod su ostavile da se sam muči i strada.

mm

pre 6 godina

@(BoltonBastard, 12. jul 2017 23:16)
Među najupečatljivijim primjerima bitke, odnosno uspješne defanzive u 20. stoljeću mislim da je grijeh izostaviti mojkovačku bitku. Što se same "Oluje" tiče mislim da je malo poznato u srpskoj javnosti da je izuzetno jak otpor pružen u pravcu Petrinje gdje tek nakon smjene generala Basarca, postavljanjem Stipetića za zapovjednika i padom morala u krajiškim redovima zbog nepovoljnih vijesti sa drugih pravaca, došlo do povlačenja. Nisu u pravu oni koji tvrde da je pružen slab ili nikakav otpor (barem u prva 24 sata). HV je u samo 84 sata imala oko 200 mrtvih i 1100 ranjenih. Prema srpskim izvorima VRSK je imala 755 u borbi poginula vojnika. To je skoro 1000 mrtvih direktno u borbama. Utrošak municije sa hrvatske strane je bio takav da je bilo municije za maksimalno 7 dana borbe intenzitetom kakav je bio prva 24 sata. Kod Gardijskih (profesionalnih) brigada oko 150 metaka dnevno po vojniku, a kod mobiliziranih (domobranskih pukovnija) i do 350 metaka. Što se tiče američke pomoći, ona je bila obavještajna, logistička i politička. Npr. još 1994. su Predatori (bespilotne letjelice) smješteni u Šepurinama kraj Zadra snimili sve položaje, sve komunikacije i radio veze su praćene i sl. Što se tiče samog planiranja operacije tu Ameri nisu imali nikakav upliv. Poguranac je bio gađanje Udbine pod izgovorom da je jedan F16 lockan. Čelavac i ostale radio relejne centre je gađao HRZ sa Migovima-21 i interesantno je da je svih 17 Migova pogođeno