Subota, 08.07.2017.

11:17

Slavija: Našli rešenje, umesto podzemnih biće...

Do početka 2018. godine glavni gradski kružni tok - Trg Slavija dobiće potpuno novi izgled.

Izvor: Veèernje novosti

Slavija: Našli rešenje, umesto podzemnih biæe... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

tetka

pre 6 godina

@ (Pera, 8. jul 2017 15:12) Nećemo podzemne prolaze jer ih niko ne održava, ne popravlja, ne čisti! Zašto sve da se podređuje vozilima i vozačima. U Beogradu je većina trotoara zauzeta automobilima i kontejnerima. Ne samo oni koji su određeni za parking, već po mnogim naseljima pešaci moraju da idu po kolovozu i da se sklanjaju kad se neki vozač zaleti. Većina vozača treba da ide na terapiju kontrole besa i bahatosti. Nigde nisam doživela, kao kod nas, da vozači trube pešacima na pešačkom prelazu, a verujem da nema ni gaženja u neposrednoj blizini!

Zbunjeni prodavac magle

pre 6 godina

Ranije sam se smejao drugarima koji su se bavili raznim teorijama zavere, posebno protiv Srba. Vise mi nije smesno. Ne mogu da veriujem sta procitah. Mogli su da odu u najblizi vrtic i pitaju decu sta bi tu trebalo da se uradi. Dakle ovo se ipak radi smisljeno posto nisu uspeli da nas fizicki sve uklone pa sad pokusavaju da nas izlude.

Nikola

pre 6 godina

Vidim da vecina ne razume, pa da malo pojasnim. To resenje ce znatno ubrzati saobracaj, jer se ne gleda ulaz u kruzni tok, nego izlaz. Kada kolona krene npr. u Beogradsku, dok pesaci prelaze, ta kolona blokira ulaz u kruzni tok iz mekenzijeve, kao i da se nastavi do daljih ulica. Znaci svi cekaju. Ideja je da se pomeranjem kruznog toka deo kolone pomeri u ulicu u koju su krenuli, da ne stoje u kruznom toku. Ono sto meni kao pesaku jako smeta je sto se pravi bas velika putanja za pesake. Vremenski, ono sto se ustedelo za vozace je na stetu pesaka. Ne vidim razlog da se da prednost vozilima, dok svaka normalna u ekoloskom smislu razvijena zemlja, sve prilagodjava pesacima i biciklistima. To sto trenutno ima vise vozila nego pesaka, ne znaci da ce tako biti zauvek, jer Beograd ima sve vise stanovnika, automobili su sve dostupniji svima i ovim tempom i ponasanjem prema pesacima svi ce voziti i guzve ce se ponovo vratiti, koliko god da se sad ubrza.

Ljuba

pre 6 godina

Pet dana putujem od autokomande do Trga Slavija sto je nepunih 300 metara citavih pola sata i nijednom ali nijednom za tih pet dana na iskopanih 300 metara nisam video vise od jednog ili dvoje radnika da rade,dok jedno 30-ak se izlezava u hladovini.

Ako tako nastavimo kao sto smo radili-i Tirana u Albaniji sa svojih 400 hiljada stanovika ce pre Beograda dobiti metro,o Sofiji u Bugarskoj koja ima metro vec 20 godina i to dve linije metroa sa 40 km pruga ispod zemlje i upola manje stanovnika od Beograda,ne treba da trosim vise nijednu jedinu rec.Pametnome dosta jednom zauvek.Glupom nikada.

darth vader private

pre 6 godina

Kako retko "genijalna ideja"... Nekadasnji trg Slavija nezvanicno preimenovan u trg Cirkus, pa sad jos i ovo. Ja mislim da nas sve zezaju, mislim nebi me iznenadilo.

Zoran

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Prijatelju,

Venecija više od pola milenijuma a Sankt Peterburg već 300 godina leže U MOČVARI...
O većini gradova u Holandiji i da ne pričamo. Neki su čak delimično ispod površine mora!

misa

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni......
(risus sardonicus, 8. jul 2017 13:23)
Pumpe za vodu se nalaze u podrumu hotela Moskva ispred kog bez problema postoje podzemni prelazi vec decenijama

momke

pre 6 godina

@BB

Mnogo gledas BBC. Oni imaju metro i mogu tako. Kako kod nas zamisljas tako nesto? Jedino da kola lete, sta znam mozda nam i to uvedu od 2018.

Maki

pre 6 godina

Znaci ako hocu da predjem na drugu stranu ulice prelazicu je umestno na Slaviji kod Tirsove, Pravnog,Beogradjanke, Akadenije 28? Metar napred, nazad.

Da se javim...

pre 6 godina

Koja budalastina. Nemamo para odnosno ne damo za pravo resenje a onda cemo za 100€ koliko ce kostati bela farba da sve resimo. Pa mi smo mapetovci...

jssjssjhs

pre 6 godina

ljudi u nemanjinoj vec postoji pesacki udaljen 10m od slavije, u Kralja Milana 15ak m, u bul. oslobodjenja 70ak m i tacno je lakse i putnicima i vozacima, samo sto pesaci slabo koriste ove pesacke.

poštar

pre 6 godina

Bitna je bezbednost pešaka i biciklista kojih nema na putu Zemun Borča pa ograničili brzinu na 50km/h. Pešaci oko Slavije će se već nekako snaći i ovako ih nema u nekom većem broju.

Uzasno

pre 6 godina

Za sve koji pominju pasarele: prethodna verzija projekta rekonstrukcije Slavije (može se izguglati) je bila identična trenutnoj, samo je uključivala i njih, ali ih je onda nešto "pojelo", verovatno skok cene vode (za fontanu), ili autorska prava za Cecine pesme koje fontana "izvodi". Trenutno rešenje je totalno bolesno. Prelaženje s jednog kraja Slavije na drugi sad izgleda ovako: pređeš Bulevar oslobođenja, dođeš do ugla sa Nemanjinom (dakle do kružnog toka) i skreneš, zatim ideš 100m od trga da bi došao do sledećeg prelaza, pa pređeš, pa opet do kružnog toka da bi prešao u Kralja Milana... Ovakvo rešenje je mogao da odobri samo neko ko ne izlazi iz službenog automobila i apsolutno ga je baš briga za normalne ljude.

bg

pre 6 godina

Znaci pesaci ce biti zrtve, umesto da se vozacima naplacuje ulazak u centru grada . Malo je paradoks da grad pretvara uzi centar grada od Terazija do Kalmegedana u pesacku zonu, a podstice sa druge strane da jos vise vozila imaju protok preko Slavije koja je od Terazija udaljena mozda malo vise od 1 km.

ivan

pre 6 godina

Evo rešenje sa semaforima koje očigledno funkcioniše. Kolumbov trg u Njujorku.

https://www.google.rs/maps/@40.7678152,-73.9816479,3a,75y,39.33h,89.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1sg2BZP0_9LwWEjnecHt4HYQ!2e0!7i13312!8i6656

Moj ugao

pre 6 godina

Napraviti nadzemni prolaz preko čitave Slavije od metalne konstrukcije sa perforacijom, na visini gde voda dobacuje. Kad voda šikne, građani peru noge i svi srećni.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

@BB, kad pun autobus ceka pet pesaka koji svaki za sebe prelaze polako pesacki nogu pred nogu, par metara jedan iza drugog, ko je tu bahat? Na Slaviji su jedino nedostajali podzemni prolazi, sve ostalo je bilo manje-vise u redu, a sada je napravljen cirkus, i opet bez toga sto je bilo najpotrebnije.

Kreator

pre 6 godina

Dakle, da bih iz Beogradske ulice stigao u Bulevar oslobodjenja ja moram da predjem 400 metara vise nego sto sam do sada prelazio. Idealno resenje. Hahahahahahhaahhahahaha stvarno, neverovatna ideja. Ne, nije meni tesko da pesacim, ali gubim dodatnih 10 minuta pauze. Nema sta, svaka cast!!!

bibi

pre 6 godina

Ne znam da li ja nešto ne kapiram ali kako će napraviti pasarele ili bilo šta, to bi moralo da ide iznad tramvajskih i trolejbuskih žica. A da bi dostigli tu visinu treba prostora kojeg ima samo u Kralja Milana i Beogradskoj, na drugim mestima ne može zbog zgrada.

Vladimir

pre 6 godina

Jedina dobra stvar nastala od ovog teksta su predlozi da se napravi pešački prsten iznad Slavije. To čak ne bi trebalo da bude prevelika investicija a moze da se lepo i napravi i iskoristi. Naravno potrebno je naći konce da se ugradi i za projekat inza izgradnju tako da ce to izaći kao pola mosta na Adi. Ali, ideja je dobra.

Коки

pre 6 godina

.... ретко глупо решење, очекивано, "гужве" на коловозу, уместо на кружном току, биће "премештене" 50-так метара даље, .... шта се добија?

alekss

pre 6 godina

@pa da, 8. jul 2017 12:03

ni ja nisam strucnjak,ali posmatram to ovako...sad,stanu tri automobila iz pravca slavije ka beogradskoj da bi pustili pesake i blokiraju one koji dolaze iz pravca makenzijeve koji hoce u kralja milana.kada se pomere zebre,da bi se ista blokada napravila za ove iz makenzijeve,morace da stane oko 7-8 automobila u beogradskoj.dobija se bar nesto,kapiras...nioje idealno,al kako su krenuli,brate,daj sta das...

BB

pre 6 godina

Zasto bi pesaci morali da idu podzemnim prolazima, pasarelama kako sto predlazu bahati vozaci, sto pesaci ne bi prelazili na postojece pesakce prelaze a vozacima koji hoce u centar grada naplacivala taj ulazak preko kamera, pa ko hoce na Slaviju iz pravca Autokomande kod Fransa kamera lepo snimi registracije i na kraju meseca vam stigne racun tj svi koji hoce u krug dvojke lepo da plate ulazak u grad. Ovako vidimo haos na putevima u spicu, van spica u kolima sede uglavnom jedna ili dve osobe, autobusi, trojelbusi ne mogu da prolaze ulicama od njih jer zakrcavaju dosta saobracaj tamo gde nema trake samo za vozila gradskog prevoza, hitnu pomoc i taxi.

Veteran

pre 6 godina

Podzemni prolazi su jedino rešenje. Pomeranje pešačkih prelaza neće puno pomoći, pogotovo ako se ne postave semafori za pešake, pa da prelaze grupno, a ne kao sad pojedinačno, što stvara saobraćajni čep.

Beo-Mirna

pre 6 godina

Rešenje očigledno ima svojih manjkavosti pa sam došla u iskušenje da predložim jedno još bolje rešenje. Predlažem da se Slavija proglasi zonom potpune zabrane za pešake. Dalje, raspisati tender za vrlo-lokalne autobuske linije, koje će one kojima je to baš, baš, baš neophodno, prevoziti sa jedne strane kružnog toka na drugi kraj ( te linije držati van bus-plus sistema, jer to nema smisla). Pešacima bi bio dozvoljen pristup Slaviji samo u večernjim časovima, u periodu između 21h i 5h, kako bi mogli da gledaju blagotvorno i svemoguce smenjivanje boja u vodoskocima fontane, "najveće u ovom delu Evrope"

Ћезо рца

pre 6 godina

Измештање пешачких прелаза на 30-50 метра од кружног тока није (и не може бити ама баш) никаква алтернатива подземним пешачким пролазима.

KumZorzo

pre 6 godina

Hajde da pomognem malo ovim SNS genijalcima. Pošto se stalno pozivate na svetske metropole, čudi me da niste primetili jedan detalj . Svaki kružni tok u Madridu i Barseloni ima postavljene semafore. Ja znam da to niko u Srbiji ne bi znao da sinhronizuje, ali brate...

risus sardonicus

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni. Ono sto su mogli da urade jeste da postave pasarele u sirini postojeceg pesackog prelaza ako vec zele da ukinu pesacke na samom kruznom toku. Istovremeno pomeriti autobusku stanicu kod hotela jedno 20m navise da se ne stvaraju guzve. Sigurno bolje i prakticnije resenje od ovog.

mladen

pre 6 godina

Napraviti nadzemni umesto podzemnog prolaza. Nema kopanja. Pravi se nadzemni plato tj trg iznad celog kruznog toka, a stepeniste umesto na dole vode na gore tj na taj plato koji vec ima fontanu. Uz malo uredjenog prostora i zelenila to bi moglo lepo da izgleda. I eto atrakcije i resenog problema sa pesacima.

Polka

pre 6 godina

Ne razumem zasto je toliki problem napraviti podzemne prolaze tamo gde su naj potrebniji. Gradjani hoce nesto i u cemu je problem, drzava radi koliko znam za gradjane...

Aster Blistok

pre 6 godina

Zivotno me ineresuje kakav to "prostor za uzivanje" nameravaju da naprave. Ako je ovako dobar kao i fontana, nemojte da se trudite, k'o Boga vas molim.

Mikiriki

pre 6 godina

Оно што су заборавили да напомену је да ће ти пешачки прелази имати семфоре, јер самим померањем неће ништа да ураде.

Zec

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Podzemnih voda i to mnogo jačih ima i na Terazijama i kod Sajma, pa to nije bio problem da se sagrade podzemni prolazi za pešake. Ovo uopšte nije argument.

Mirko Pantic

pre 6 godina

(za nobela, 8. jul 2017 12:13)

Podzemni prolazi nisu moguciiz vise razloga,a glavni je kisni kolektor ,koji od Slavije ide kroz Nemanjinu ,sve do BGD na vodi,a koji su gradili svabe za vreme II Sv.RAta.On je otprilike 2 m u precniku i neophodan je .
Takodje ,ispod ulica ima razlicitih instalacija,cije bi izmestanje bilo preskupo i prekomplikovano.
Sve to ne menja cinjenicu da je fontana besmisleni kiceraj i nasa drzavna sramota.Osim toga potpuno je i nepotrebna i na pogresnom je mestu.

Aca

pre 6 godina

'Sto 30-50m kad kod Bulevara ima pesacki. Msm. da ima i kod zeleznicke i autokomande. Eto resen problem, samo zabrana pesacima da prilaze na 300-500m od fontane i cao. /sarkazam off ...sve u svemu, dobili smo isto sto je i pre bilo. Bacanje para. Bolje da su resili problem pesaka i bolji kruzni tok, nego sto izvode sa glupostima.

Miloš

pre 6 godina

Kada se pešački prelaz pomeri 50 metara od kružnog toka, treba da se pređe skoro 0,5 km da bi se od Makenzijeve ulice peške došlo do Nemanjine. Gde je tu logika ?
Jedino pravo rešenje su podzemni prolazi za pešake.
To je trebalo prvo da se napravi, umesto fontane.

Gardener

pre 6 godina

Dakle, kada zelim da predjem Nemanjinu ulicu, prvi idem nizbrdo 50m, pa se penjem uzbrdo jos 50m i to je resenje? Beogradska, Bul. Oslobodjenja i ostale ulice ista prica... Da li ovo ima negde u svetu?

Milos

pre 6 godina

Ne moze podzemni zbog kolektora koji je ispod, Nemci su ga izgradili tokom okupacije.

Ali stvarno ne vidim sta je problem sa pasarelom. Estetika ionako ne postoji sa kombinacijom starih i novih zgrada plus sljasteca fontana, dakle odraditi moderne pasarele i resen problem!

Marko

pre 6 godina

Posledica toga će biti pretrčavanje pešaka na neobeleženim mestima u sred kružnog tola i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju!

Goran

pre 6 godina

Ajde mi mladi, ali kako ce nasi stariji sugradjani prelaziti s jednog kraja na drugi Slavije, trebace kilonetar da pesace. St ne postave bar nadzemne pasarele?

za nobela

pre 6 godina

Srpska genijalnost na delu. znaci ako neko izadje na trolejbuskoj stanici i zeli da dodje do hotela slavija napr., morace da pravi krug od 100 metara pre nego sto uspe da predje samo jednu ulicu. To znaci da bi od stanice do hotela trebalo pesaciti bar 200 metara vise nego li sada. dostojno nobela zaista. naravno da ce ljudi masovno pretrcavati a guzve stvarati na tim udaljenim zebrama. podzemni prolazi su vaistinu svemirska tehnologija kojoj ocigledno vise nismo dorasli. 60ih bejasmo al vise ne. postoje doduse i nadzemni prolazi, ali avaj, i oni su za nas previse napredni. bitno je da imamo fontanu kojoj ce se raja diviti dok tabana tih parsto metara od prelaza do prelaza.

luki

pre 6 godina

vozila koja propustaju pesake nece se vise zaustavljati na samom kruznom toku i tako blokirati druga vozila u kruznom toku. pesak koji prelazi marsala tita sada zaustavlja i vozila koja se sa kruznog iskljucuju u marsala tita i vozila koja se iz beogradske ukljucuju u kruzni tok.

podzemni prolazi ce biti izgradjeni zajedno sa podzemnom metro stanicom. ja bih voleo da su ih sad izgradili, al' em sto nema para em sto se ne zna tacna trasa metroa.

Kibo

pre 6 godina

Okej, prvo, ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(a i da mogu, ko bi onda gledao fontanu?:))
Drugo, bolje da iscrtaju linije vodilje po kružnom toku da se zna koja je koja traka, a ne ovako ko na poljančetu svako ide gde i kako hoće.

Ekonomista

pre 6 godina

Znači kad hoćeš da pređeš na suprotnu stranu kružnog toka treba kilometar da pešačiš. Baš da vidim kako će ogromnu masu pešaka da nateraju.

Rade

pre 6 godina

Pa ovo stvarno prevzilazi i same nazadnjake.Problem guzve resis tako sto pomeris pesacki prelaz 30m?Pa to isto kada bi rekao nece biti guzve sko ne vozite kola.Pa ovi su cirkus pravi.

pa da

pre 6 godina

stvarno nisam stručnjak za saobraćaj, ali da li može neko da mi objasni kako si to resio problem guzve ako pešački prelaz pomeris 30 metara. Pa onda se niko u svetu ne bi mucio da kopa, kad problem mozes da resis sa dve kante farbe.

ko-ometator

pre 6 godina

Cista glupost. Ovo uopste nije nikakvo resenje. Generalno na kruznim tokovima se ne postavljaju pesacki prelazi a na ovako prometnom kao sto je Slavija da ne pricamo. Tu je jedino valjano trajno resenje podzemni prolaz ili pasarela ali posto pasarela estetski za taj deo grada nije primeran znaci da je jedino resenje podzemni prolaz kojih vec ima dosta po gradu i jako su efektni i sluze godinama i to je savrsen primer kako treba da se radi. Ocigledno nije ideja istog uma ti podzemni prolazi i onog ko je smislio da je dobro staviti pesacke prelaze na mesta kao sto su slavija i autokomanda gde zakonom obaveznim stajanjem da bi pesak presao ulicu moze, a i cesto je slucaj, da se blokira prolaz i prohodnost saobracaja u kruznom toku sto je problem - nikako resenje.

Dušan D

pre 6 godina

Napraviti pasarele sa pokretnim stepenicama na svakoj većoj raskrsnici u Bgd-u, pogotovu okolo Slavije. Jedini način da narod uživa u čarima fontane je da se napravi neka vrsta pešačkog kružnog toka iznad, okolo fontane i da se spoji pasarelama sa okolnim ulicama. Time bi se znantno ubrzao saobraćaj vozila, pešacima povećala bezbednost i priuštila nesvakidašnja uživancija, a Beograd dobio jedinstvenu atrakciju čak i za ljude koji nisu sa ovih prostora.

drvobradi

pre 6 godina

Kad su već upropastili šansu sa podzemnim prelazima, trebalo bi možda neku kružnu pasarelu da naprave, barem ona glupava fontana da se bolje vidi.

milan

pre 6 godina

Bez podzemnih nikad nece biti dovoljno funkcionalno. A pešaci ce morati da planiraju mnogo ranije gde ce da predju ulicu sto stvarno nema logike.

g.

pre 6 godina

Cekaj... Ako treba da predjem peske od Nemanjine do Mekenzijeve moram da idem gore-dole po 50m na svakom prelazu ulice. Pa jel neko ovde pijan smislio to?

Pera

pre 6 godina

Ahaha pa genijalno rešenje, ali postoji i bolje! Da se potpuno ukinu pešački prelazi, pešaci samo smaraju vozače, a uostalom i ti što idu pešaka umesto službenim "audijem" su lenštine kojima smeta napredak Srbije.

Mladen

pre 6 godina

Dvadeset godina cekamo pesacki podzemni prolaz i nista... povecas kapacitet protoka za duplo kako kazu, a resenje za potencijalnu guzvu i standardni 'cep' na potezu autokomanda/slavija/pravni je izmestanje pesackog za 30-50m od kruznog. Bravo. Da ce biti manje zastoja u samom kruznom toku, mozda i hoce, da ce resiti problem kolapsa na celom potezu, nece. Prosto mi je neverovatno da za probleme za cije resavanje je potrebna samo zdrava logika i ne previse pameti, dodje ekipa 'strucnjaka' predlozi nesto najludje sto im je palo na pamet, a druga 'ekipa' strucnjaka usvoji i kaze - to je to, tako cemo! Kako se toga niko ranije nije setio...

majstor

pre 6 godina

ja imam jos bolju alternativu - pomeriti pesacke prelaze na karadjordjev park ili autokomandu. Tako ce biti jos manje guzvi, a i sta ljudi imaju da pesace i prelaze ulice, umesto da stoje u mestu i gledaju u najlepsu i najvecu fontanu na balkanu?

SP

pre 6 godina

1) Ne razumem kako ce pomeranje pesackog prelaza da utice na promet pesaka, jer isti broj pesaka svakako treba da predje ulicu preko tog pesackog prelaza (na kom oni imaju prvenstvo prolaza), gde god on bio.
2) Ovo samo znaci da ce neki pesaci pretrcavati ulicu blize kruznom toku, jer vecina nece hteti da pesaci i do 200m vise (4 x 50m, napred-nazad, uzbrdo + nizbrdo) da bi obisli kruznu tok.

Stara prica - avioni, kamioni, i onda - nista.

Milun

pre 6 godina

Fenomenalno! Umesto podzemnih prolaza nacrtaćemo zebru 30m dalje. Ura! Jedva čekam da stručnaci smisle alternativno rešenje za metro. Evo ja predlažem da nacrtaju slike voza na biciklističkim stazama.

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

Ajde da vidimo i to "genijalno resenje", bice interesantno, posto su sva autobuska, tranvaska i trolebuska stajalista na samom ukljucenju u kruzni tok.Pomeris pesacki 30-50m i onda zakrcis Nemanjnu do Zeleznicke, a ljudi ima da pretrcavaju gde stignu do njih.Neverovatno je da nema resenja za ovo koje je funkcionalno za sve, pa cemu tolika sujeta, pitajte nekog od svedskih strucnjaka da ponudi resenje kad ste ne sposobni...

Srbislav Srbistanac

pre 6 godina

Genijalan trik.
Neće se videti na samom kružnom toku gužva, ali pedeset metara dalje će da bude "žurka".
Kako se drugi evropski gradovi nisu toga setili, već ludaci prave podzemne prolaze ili još gore, prave metroe. Budale!
Da naučim da se ne nerviram u vezi ovakvih stvari, valja će mi ukoliko želim da duže živim. Jer kako su krenuli, ovo ću smatrati i genijalnim rešenjem u odnosu na sve gluposti koje će učiniti do kraja njihove vlasti.

O tempora

pre 6 godina

Јасно, пешачки прелази се удаљавају како би грађани могли боље да чују фонтану. Напредна логика.

ANDY

pre 6 godina

ne kapiram sta ce da urade? da pomere pesacki za 30m i time duplo povecaju protok? pa svi znaju da ljudi idu onuda kuda je brze i lakse, nastace haos.

pa da

pre 6 godina

stvarno nisam stručnjak za saobraćaj, ali da li može neko da mi objasni kako si to resio problem guzve ako pešački prelaz pomeris 30 metara. Pa onda se niko u svetu ne bi mucio da kopa, kad problem mozes da resis sa dve kante farbe.

Milun

pre 6 godina

Fenomenalno! Umesto podzemnih prolaza nacrtaćemo zebru 30m dalje. Ura! Jedva čekam da stručnaci smisle alternativno rešenje za metro. Evo ja predlažem da nacrtaju slike voza na biciklističkim stazama.

Pera

pre 6 godina

Ahaha pa genijalno rešenje, ali postoji i bolje! Da se potpuno ukinu pešački prelazi, pešaci samo smaraju vozače, a uostalom i ti što idu pešaka umesto službenim "audijem" su lenštine kojima smeta napredak Srbije.

majstor

pre 6 godina

ja imam jos bolju alternativu - pomeriti pesacke prelaze na karadjordjev park ili autokomandu. Tako ce biti jos manje guzvi, a i sta ljudi imaju da pesace i prelaze ulice, umesto da stoje u mestu i gledaju u najlepsu i najvecu fontanu na balkanu?

Uzasno

pre 6 godina

Za sve koji pominju pasarele: prethodna verzija projekta rekonstrukcije Slavije (može se izguglati) je bila identična trenutnoj, samo je uključivala i njih, ali ih je onda nešto "pojelo", verovatno skok cene vode (za fontanu), ili autorska prava za Cecine pesme koje fontana "izvodi". Trenutno rešenje je totalno bolesno. Prelaženje s jednog kraja Slavije na drugi sad izgleda ovako: pređeš Bulevar oslobođenja, dođeš do ugla sa Nemanjinom (dakle do kružnog toka) i skreneš, zatim ideš 100m od trga da bi došao do sledećeg prelaza, pa pređeš, pa opet do kružnog toka da bi prešao u Kralja Milana... Ovakvo rešenje je mogao da odobri samo neko ko ne izlazi iz službenog automobila i apsolutno ga je baš briga za normalne ljude.

Da se javim...

pre 6 godina

Koja budalastina. Nemamo para odnosno ne damo za pravo resenje a onda cemo za 100€ koliko ce kostati bela farba da sve resimo. Pa mi smo mapetovci...

Miloš

pre 6 godina

Kada se pešački prelaz pomeri 50 metara od kružnog toka, treba da se pređe skoro 0,5 km da bi se od Makenzijeve ulice peške došlo do Nemanjine. Gde je tu logika ?
Jedino pravo rešenje su podzemni prolazi za pešake.
To je trebalo prvo da se napravi, umesto fontane.

SP

pre 6 godina

1) Ne razumem kako ce pomeranje pesackog prelaza da utice na promet pesaka, jer isti broj pesaka svakako treba da predje ulicu preko tog pesackog prelaza (na kom oni imaju prvenstvo prolaza), gde god on bio.
2) Ovo samo znaci da ce neki pesaci pretrcavati ulicu blize kruznom toku, jer vecina nece hteti da pesaci i do 200m vise (4 x 50m, napred-nazad, uzbrdo + nizbrdo) da bi obisli kruznu tok.

Stara prica - avioni, kamioni, i onda - nista.

Srbislav Srbistanac

pre 6 godina

Genijalan trik.
Neće se videti na samom kružnom toku gužva, ali pedeset metara dalje će da bude "žurka".
Kako se drugi evropski gradovi nisu toga setili, već ludaci prave podzemne prolaze ili još gore, prave metroe. Budale!
Da naučim da se ne nerviram u vezi ovakvih stvari, valja će mi ukoliko želim da duže živim. Jer kako su krenuli, ovo ću smatrati i genijalnim rešenjem u odnosu na sve gluposti koje će učiniti do kraja njihove vlasti.

g.

pre 6 godina

Cekaj... Ako treba da predjem peske od Nemanjine do Mekenzijeve moram da idem gore-dole po 50m na svakom prelazu ulice. Pa jel neko ovde pijan smislio to?

Moj ugao

pre 6 godina

Napraviti nadzemni prolaz preko čitave Slavije od metalne konstrukcije sa perforacijom, na visini gde voda dobacuje. Kad voda šikne, građani peru noge i svi srećni.

Aca

pre 6 godina

'Sto 30-50m kad kod Bulevara ima pesacki. Msm. da ima i kod zeleznicke i autokomande. Eto resen problem, samo zabrana pesacima da prilaze na 300-500m od fontane i cao. /sarkazam off ...sve u svemu, dobili smo isto sto je i pre bilo. Bacanje para. Bolje da su resili problem pesaka i bolji kruzni tok, nego sto izvode sa glupostima.

Mladen

pre 6 godina

Dvadeset godina cekamo pesacki podzemni prolaz i nista... povecas kapacitet protoka za duplo kako kazu, a resenje za potencijalnu guzvu i standardni 'cep' na potezu autokomanda/slavija/pravni je izmestanje pesackog za 30-50m od kruznog. Bravo. Da ce biti manje zastoja u samom kruznom toku, mozda i hoce, da ce resiti problem kolapsa na celom potezu, nece. Prosto mi je neverovatno da za probleme za cije resavanje je potrebna samo zdrava logika i ne previse pameti, dodje ekipa 'strucnjaka' predlozi nesto najludje sto im je palo na pamet, a druga 'ekipa' strucnjaka usvoji i kaze - to je to, tako cemo! Kako se toga niko ranije nije setio...

Veteran

pre 6 godina

Podzemni prolazi su jedino rešenje. Pomeranje pešačkih prelaza neće puno pomoći, pogotovo ako se ne postave semafori za pešake, pa da prelaze grupno, a ne kao sad pojedinačno, što stvara saobraćajni čep.

Gardener

pre 6 godina

Dakle, kada zelim da predjem Nemanjinu ulicu, prvi idem nizbrdo 50m, pa se penjem uzbrdo jos 50m i to je resenje? Beogradska, Bul. Oslobodjenja i ostale ulice ista prica... Da li ovo ima negde u svetu?

Maki

pre 6 godina

Znaci ako hocu da predjem na drugu stranu ulice prelazicu je umestno na Slaviji kod Tirsove, Pravnog,Beogradjanke, Akadenije 28? Metar napred, nazad.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

@BB, kad pun autobus ceka pet pesaka koji svaki za sebe prelaze polako pesacki nogu pred nogu, par metara jedan iza drugog, ko je tu bahat? Na Slaviji su jedino nedostajali podzemni prolazi, sve ostalo je bilo manje-vise u redu, a sada je napravljen cirkus, i opet bez toga sto je bilo najpotrebnije.

Kreator

pre 6 godina

Dakle, da bih iz Beogradske ulice stigao u Bulevar oslobodjenja ja moram da predjem 400 metara vise nego sto sam do sada prelazio. Idealno resenje. Hahahahahahhaahhahahaha stvarno, neverovatna ideja. Ne, nije meni tesko da pesacim, ali gubim dodatnih 10 minuta pauze. Nema sta, svaka cast!!!

za nobela

pre 6 godina

Srpska genijalnost na delu. znaci ako neko izadje na trolejbuskoj stanici i zeli da dodje do hotela slavija napr., morace da pravi krug od 100 metara pre nego sto uspe da predje samo jednu ulicu. To znaci da bi od stanice do hotela trebalo pesaciti bar 200 metara vise nego li sada. dostojno nobela zaista. naravno da ce ljudi masovno pretrcavati a guzve stvarati na tim udaljenim zebrama. podzemni prolazi su vaistinu svemirska tehnologija kojoj ocigledno vise nismo dorasli. 60ih bejasmo al vise ne. postoje doduse i nadzemni prolazi, ali avaj, i oni su za nas previse napredni. bitno je da imamo fontanu kojoj ce se raja diviti dok tabana tih parsto metara od prelaza do prelaza.

Ћезо рца

pre 6 godina

Измештање пешачких прелаза на 30-50 метра од кружног тока није (и не може бити ама баш) никаква алтернатива подземним пешачким пролазима.

ko-ometator

pre 6 godina

Cista glupost. Ovo uopste nije nikakvo resenje. Generalno na kruznim tokovima se ne postavljaju pesacki prelazi a na ovako prometnom kao sto je Slavija da ne pricamo. Tu je jedino valjano trajno resenje podzemni prolaz ili pasarela ali posto pasarela estetski za taj deo grada nije primeran znaci da je jedino resenje podzemni prolaz kojih vec ima dosta po gradu i jako su efektni i sluze godinama i to je savrsen primer kako treba da se radi. Ocigledno nije ideja istog uma ti podzemni prolazi i onog ko je smislio da je dobro staviti pesacke prelaze na mesta kao sto su slavija i autokomanda gde zakonom obaveznim stajanjem da bi pesak presao ulicu moze, a i cesto je slucaj, da se blokira prolaz i prohodnost saobracaja u kruznom toku sto je problem - nikako resenje.

Beo-Mirna

pre 6 godina

Rešenje očigledno ima svojih manjkavosti pa sam došla u iskušenje da predložim jedno još bolje rešenje. Predlažem da se Slavija proglasi zonom potpune zabrane za pešake. Dalje, raspisati tender za vrlo-lokalne autobuske linije, koje će one kojima je to baš, baš, baš neophodno, prevoziti sa jedne strane kružnog toka na drugi kraj ( te linije držati van bus-plus sistema, jer to nema smisla). Pešacima bi bio dozvoljen pristup Slaviji samo u večernjim časovima, u periodu između 21h i 5h, kako bi mogli da gledaju blagotvorno i svemoguce smenjivanje boja u vodoskocima fontane, "najveće u ovom delu Evrope"

Коки

pre 6 godina

.... ретко глупо решење, очекивано, "гужве" на коловозу, уместо на кружном току, биће "премештене" 50-так метара даље, .... шта се добија?

O tempora

pre 6 godina

Јасно, пешачки прелази се удаљавају како би грађани могли боље да чују фонтану. Напредна логика.

Ekonomista

pre 6 godina

Znači kad hoćeš da pređeš na suprotnu stranu kružnog toka treba kilometar da pešačiš. Baš da vidim kako će ogromnu masu pešaka da nateraju.

ANDY

pre 6 godina

ne kapiram sta ce da urade? da pomere pesacki za 30m i time duplo povecaju protok? pa svi znaju da ljudi idu onuda kuda je brze i lakse, nastace haos.

Mirko Pantic

pre 6 godina

(za nobela, 8. jul 2017 12:13)

Podzemni prolazi nisu moguciiz vise razloga,a glavni je kisni kolektor ,koji od Slavije ide kroz Nemanjinu ,sve do BGD na vodi,a koji su gradili svabe za vreme II Sv.RAta.On je otprilike 2 m u precniku i neophodan je .
Takodje ,ispod ulica ima razlicitih instalacija,cije bi izmestanje bilo preskupo i prekomplikovano.
Sve to ne menja cinjenicu da je fontana besmisleni kiceraj i nasa drzavna sramota.Osim toga potpuno je i nepotrebna i na pogresnom je mestu.

drvobradi

pre 6 godina

Kad su već upropastili šansu sa podzemnim prelazima, trebalo bi možda neku kružnu pasarelu da naprave, barem ona glupava fontana da se bolje vidi.

Milos

pre 6 godina

Ne moze podzemni zbog kolektora koji je ispod, Nemci su ga izgradili tokom okupacije.

Ali stvarno ne vidim sta je problem sa pasarelom. Estetika ionako ne postoji sa kombinacijom starih i novih zgrada plus sljasteca fontana, dakle odraditi moderne pasarele i resen problem!

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

Ajde da vidimo i to "genijalno resenje", bice interesantno, posto su sva autobuska, tranvaska i trolebuska stajalista na samom ukljucenju u kruzni tok.Pomeris pesacki 30-50m i onda zakrcis Nemanjnu do Zeleznicke, a ljudi ima da pretrcavaju gde stignu do njih.Neverovatno je da nema resenja za ovo koje je funkcionalno za sve, pa cemu tolika sujeta, pitajte nekog od svedskih strucnjaka da ponudi resenje kad ste ne sposobni...

Aster Blistok

pre 6 godina

Zivotno me ineresuje kakav to "prostor za uzivanje" nameravaju da naprave. Ako je ovako dobar kao i fontana, nemojte da se trudite, k'o Boga vas molim.

Goran

pre 6 godina

Ajde mi mladi, ali kako ce nasi stariji sugradjani prelaziti s jednog kraja na drugi Slavije, trebace kilonetar da pesace. St ne postave bar nadzemne pasarele?

KumZorzo

pre 6 godina

Hajde da pomognem malo ovim SNS genijalcima. Pošto se stalno pozivate na svetske metropole, čudi me da niste primetili jedan detalj . Svaki kružni tok u Madridu i Barseloni ima postavljene semafore. Ja znam da to niko u Srbiji ne bi znao da sinhronizuje, ali brate...

Marko

pre 6 godina

Posledica toga će biti pretrčavanje pešaka na neobeleženim mestima u sred kružnog tola i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju!

misa

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni......
(risus sardonicus, 8. jul 2017 13:23)
Pumpe za vodu se nalaze u podrumu hotela Moskva ispred kog bez problema postoje podzemni prelazi vec decenijama

Zoran

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Prijatelju,

Venecija više od pola milenijuma a Sankt Peterburg već 300 godina leže U MOČVARI...
O većini gradova u Holandiji i da ne pričamo. Neki su čak delimično ispod površine mora!

milan

pre 6 godina

Bez podzemnih nikad nece biti dovoljno funkcionalno. A pešaci ce morati da planiraju mnogo ranije gde ce da predju ulicu sto stvarno nema logike.

Rade

pre 6 godina

Pa ovo stvarno prevzilazi i same nazadnjake.Problem guzve resis tako sto pomeris pesacki prelaz 30m?Pa to isto kada bi rekao nece biti guzve sko ne vozite kola.Pa ovi su cirkus pravi.

Zec

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Podzemnih voda i to mnogo jačih ima i na Terazijama i kod Sajma, pa to nije bio problem da se sagrade podzemni prolazi za pešake. Ovo uopšte nije argument.

mladen

pre 6 godina

Napraviti nadzemni umesto podzemnog prolaza. Nema kopanja. Pravi se nadzemni plato tj trg iznad celog kruznog toka, a stepeniste umesto na dole vode na gore tj na taj plato koji vec ima fontanu. Uz malo uredjenog prostora i zelenila to bi moglo lepo da izgleda. I eto atrakcije i resenog problema sa pesacima.

Kibo

pre 6 godina

Okej, prvo, ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(a i da mogu, ko bi onda gledao fontanu?:))
Drugo, bolje da iscrtaju linije vodilje po kružnom toku da se zna koja je koja traka, a ne ovako ko na poljančetu svako ide gde i kako hoće.

poštar

pre 6 godina

Bitna je bezbednost pešaka i biciklista kojih nema na putu Zemun Borča pa ograničili brzinu na 50km/h. Pešaci oko Slavije će se već nekako snaći i ovako ih nema u nekom većem broju.

Dušan D

pre 6 godina

Napraviti pasarele sa pokretnim stepenicama na svakoj većoj raskrsnici u Bgd-u, pogotovu okolo Slavije. Jedini način da narod uživa u čarima fontane je da se napravi neka vrsta pešačkog kružnog toka iznad, okolo fontane i da se spoji pasarelama sa okolnim ulicama. Time bi se znantno ubrzao saobraćaj vozila, pešacima povećala bezbednost i priuštila nesvakidašnja uživancija, a Beograd dobio jedinstvenu atrakciju čak i za ljude koji nisu sa ovih prostora.

Polka

pre 6 godina

Ne razumem zasto je toliki problem napraviti podzemne prolaze tamo gde su naj potrebniji. Gradjani hoce nesto i u cemu je problem, drzava radi koliko znam za gradjane...

darth vader private

pre 6 godina

Kako retko "genijalna ideja"... Nekadasnji trg Slavija nezvanicno preimenovan u trg Cirkus, pa sad jos i ovo. Ja mislim da nas sve zezaju, mislim nebi me iznenadilo.

Vladimir

pre 6 godina

Jedina dobra stvar nastala od ovog teksta su predlozi da se napravi pešački prsten iznad Slavije. To čak ne bi trebalo da bude prevelika investicija a moze da se lepo i napravi i iskoristi. Naravno potrebno je naći konce da se ugradi i za projekat inza izgradnju tako da ce to izaći kao pola mosta na Adi. Ali, ideja je dobra.

bg

pre 6 godina

Znaci pesaci ce biti zrtve, umesto da se vozacima naplacuje ulazak u centru grada . Malo je paradoks da grad pretvara uzi centar grada od Terazija do Kalmegedana u pesacku zonu, a podstice sa druge strane da jos vise vozila imaju protok preko Slavije koja je od Terazija udaljena mozda malo vise od 1 km.

BB

pre 6 godina

Zasto bi pesaci morali da idu podzemnim prolazima, pasarelama kako sto predlazu bahati vozaci, sto pesaci ne bi prelazili na postojece pesakce prelaze a vozacima koji hoce u centar grada naplacivala taj ulazak preko kamera, pa ko hoce na Slaviju iz pravca Autokomande kod Fransa kamera lepo snimi registracije i na kraju meseca vam stigne racun tj svi koji hoce u krug dvojke lepo da plate ulazak u grad. Ovako vidimo haos na putevima u spicu, van spica u kolima sede uglavnom jedna ili dve osobe, autobusi, trojelbusi ne mogu da prolaze ulicama od njih jer zakrcavaju dosta saobracaj tamo gde nema trake samo za vozila gradskog prevoza, hitnu pomoc i taxi.

momke

pre 6 godina

@BB

Mnogo gledas BBC. Oni imaju metro i mogu tako. Kako kod nas zamisljas tako nesto? Jedino da kola lete, sta znam mozda nam i to uvedu od 2018.

Mikiriki

pre 6 godina

Оно што су заборавили да напомену је да ће ти пешачки прелази имати семфоре, јер самим померањем неће ништа да ураде.

Nikola

pre 6 godina

Vidim da vecina ne razume, pa da malo pojasnim. To resenje ce znatno ubrzati saobracaj, jer se ne gleda ulaz u kruzni tok, nego izlaz. Kada kolona krene npr. u Beogradsku, dok pesaci prelaze, ta kolona blokira ulaz u kruzni tok iz mekenzijeve, kao i da se nastavi do daljih ulica. Znaci svi cekaju. Ideja je da se pomeranjem kruznog toka deo kolone pomeri u ulicu u koju su krenuli, da ne stoje u kruznom toku. Ono sto meni kao pesaku jako smeta je sto se pravi bas velika putanja za pesake. Vremenski, ono sto se ustedelo za vozace je na stetu pesaka. Ne vidim razlog da se da prednost vozilima, dok svaka normalna u ekoloskom smislu razvijena zemlja, sve prilagodjava pesacima i biciklistima. To sto trenutno ima vise vozila nego pesaka, ne znaci da ce tako biti zauvek, jer Beograd ima sve vise stanovnika, automobili su sve dostupniji svima i ovim tempom i ponasanjem prema pesacima svi ce voziti i guzve ce se ponovo vratiti, koliko god da se sad ubrza.

ivan

pre 6 godina

Evo rešenje sa semaforima koje očigledno funkcioniše. Kolumbov trg u Njujorku.

https://www.google.rs/maps/@40.7678152,-73.9816479,3a,75y,39.33h,89.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1sg2BZP0_9LwWEjnecHt4HYQ!2e0!7i13312!8i6656

alekss

pre 6 godina

@pa da, 8. jul 2017 12:03

ni ja nisam strucnjak,ali posmatram to ovako...sad,stanu tri automobila iz pravca slavije ka beogradskoj da bi pustili pesake i blokiraju one koji dolaze iz pravca makenzijeve koji hoce u kralja milana.kada se pomere zebre,da bi se ista blokada napravila za ove iz makenzijeve,morace da stane oko 7-8 automobila u beogradskoj.dobija se bar nesto,kapiras...nioje idealno,al kako su krenuli,brate,daj sta das...

Zbunjeni prodavac magle

pre 6 godina

Ranije sam se smejao drugarima koji su se bavili raznim teorijama zavere, posebno protiv Srba. Vise mi nije smesno. Ne mogu da veriujem sta procitah. Mogli su da odu u najblizi vrtic i pitaju decu sta bi tu trebalo da se uradi. Dakle ovo se ipak radi smisljeno posto nisu uspeli da nas fizicki sve uklone pa sad pokusavaju da nas izlude.

Ljuba

pre 6 godina

Pet dana putujem od autokomande do Trga Slavija sto je nepunih 300 metara citavih pola sata i nijednom ali nijednom za tih pet dana na iskopanih 300 metara nisam video vise od jednog ili dvoje radnika da rade,dok jedno 30-ak se izlezava u hladovini.

Ako tako nastavimo kao sto smo radili-i Tirana u Albaniji sa svojih 400 hiljada stanovika ce pre Beograda dobiti metro,o Sofiji u Bugarskoj koja ima metro vec 20 godina i to dve linije metroa sa 40 km pruga ispod zemlje i upola manje stanovnika od Beograda,ne treba da trosim vise nijednu jedinu rec.Pametnome dosta jednom zauvek.Glupom nikada.

jssjssjhs

pre 6 godina

ljudi u nemanjinoj vec postoji pesacki udaljen 10m od slavije, u Kralja Milana 15ak m, u bul. oslobodjenja 70ak m i tacno je lakse i putnicima i vozacima, samo sto pesaci slabo koriste ove pesacke.

bibi

pre 6 godina

Ne znam da li ja nešto ne kapiram ali kako će napraviti pasarele ili bilo šta, to bi moralo da ide iznad tramvajskih i trolejbuskih žica. A da bi dostigli tu visinu treba prostora kojeg ima samo u Kralja Milana i Beogradskoj, na drugim mestima ne može zbog zgrada.

risus sardonicus

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni. Ono sto su mogli da urade jeste da postave pasarele u sirini postojeceg pesackog prelaza ako vec zele da ukinu pesacke na samom kruznom toku. Istovremeno pomeriti autobusku stanicu kod hotela jedno 20m navise da se ne stvaraju guzve. Sigurno bolje i prakticnije resenje od ovog.

tetka

pre 6 godina

@ (Pera, 8. jul 2017 15:12) Nećemo podzemne prolaze jer ih niko ne održava, ne popravlja, ne čisti! Zašto sve da se podređuje vozilima i vozačima. U Beogradu je većina trotoara zauzeta automobilima i kontejnerima. Ne samo oni koji su određeni za parking, već po mnogim naseljima pešaci moraju da idu po kolovozu i da se sklanjaju kad se neki vozač zaleti. Većina vozača treba da ide na terapiju kontrole besa i bahatosti. Nigde nisam doživela, kao kod nas, da vozači trube pešacima na pešačkom prelazu, a verujem da nema ni gaženja u neposrednoj blizini!

luki

pre 6 godina

vozila koja propustaju pesake nece se vise zaustavljati na samom kruznom toku i tako blokirati druga vozila u kruznom toku. pesak koji prelazi marsala tita sada zaustavlja i vozila koja se sa kruznog iskljucuju u marsala tita i vozila koja se iz beogradske ukljucuju u kruzni tok.

podzemni prolazi ce biti izgradjeni zajedno sa podzemnom metro stanicom. ja bih voleo da su ih sad izgradili, al' em sto nema para em sto se ne zna tacna trasa metroa.

Milun

pre 6 godina

Fenomenalno! Umesto podzemnih prolaza nacrtaćemo zebru 30m dalje. Ura! Jedva čekam da stručnaci smisle alternativno rešenje za metro. Evo ja predlažem da nacrtaju slike voza na biciklističkim stazama.

pa da

pre 6 godina

stvarno nisam stručnjak za saobraćaj, ali da li može neko da mi objasni kako si to resio problem guzve ako pešački prelaz pomeris 30 metara. Pa onda se niko u svetu ne bi mucio da kopa, kad problem mozes da resis sa dve kante farbe.

majstor

pre 6 godina

ja imam jos bolju alternativu - pomeriti pesacke prelaze na karadjordjev park ili autokomandu. Tako ce biti jos manje guzvi, a i sta ljudi imaju da pesace i prelaze ulice, umesto da stoje u mestu i gledaju u najlepsu i najvecu fontanu na balkanu?

Pera

pre 6 godina

Ahaha pa genijalno rešenje, ali postoji i bolje! Da se potpuno ukinu pešački prelazi, pešaci samo smaraju vozače, a uostalom i ti što idu pešaka umesto službenim "audijem" su lenštine kojima smeta napredak Srbije.

SP

pre 6 godina

1) Ne razumem kako ce pomeranje pesackog prelaza da utice na promet pesaka, jer isti broj pesaka svakako treba da predje ulicu preko tog pesackog prelaza (na kom oni imaju prvenstvo prolaza), gde god on bio.
2) Ovo samo znaci da ce neki pesaci pretrcavati ulicu blize kruznom toku, jer vecina nece hteti da pesaci i do 200m vise (4 x 50m, napred-nazad, uzbrdo + nizbrdo) da bi obisli kruznu tok.

Stara prica - avioni, kamioni, i onda - nista.

Aca

pre 6 godina

'Sto 30-50m kad kod Bulevara ima pesacki. Msm. da ima i kod zeleznicke i autokomande. Eto resen problem, samo zabrana pesacima da prilaze na 300-500m od fontane i cao. /sarkazam off ...sve u svemu, dobili smo isto sto je i pre bilo. Bacanje para. Bolje da su resili problem pesaka i bolji kruzni tok, nego sto izvode sa glupostima.

Srbislav Srbistanac

pre 6 godina

Genijalan trik.
Neće se videti na samom kružnom toku gužva, ali pedeset metara dalje će da bude "žurka".
Kako se drugi evropski gradovi nisu toga setili, već ludaci prave podzemne prolaze ili još gore, prave metroe. Budale!
Da naučim da se ne nerviram u vezi ovakvih stvari, valja će mi ukoliko želim da duže živim. Jer kako su krenuli, ovo ću smatrati i genijalnim rešenjem u odnosu na sve gluposti koje će učiniti do kraja njihove vlasti.

Miloš

pre 6 godina

Kada se pešački prelaz pomeri 50 metara od kružnog toka, treba da se pređe skoro 0,5 km da bi se od Makenzijeve ulice peške došlo do Nemanjine. Gde je tu logika ?
Jedino pravo rešenje su podzemni prolazi za pešake.
To je trebalo prvo da se napravi, umesto fontane.

Mladen

pre 6 godina

Dvadeset godina cekamo pesacki podzemni prolaz i nista... povecas kapacitet protoka za duplo kako kazu, a resenje za potencijalnu guzvu i standardni 'cep' na potezu autokomanda/slavija/pravni je izmestanje pesackog za 30-50m od kruznog. Bravo. Da ce biti manje zastoja u samom kruznom toku, mozda i hoce, da ce resiti problem kolapsa na celom potezu, nece. Prosto mi je neverovatno da za probleme za cije resavanje je potrebna samo zdrava logika i ne previse pameti, dodje ekipa 'strucnjaka' predlozi nesto najludje sto im je palo na pamet, a druga 'ekipa' strucnjaka usvoji i kaze - to je to, tako cemo! Kako se toga niko ranije nije setio...

ko-ometator

pre 6 godina

Cista glupost. Ovo uopste nije nikakvo resenje. Generalno na kruznim tokovima se ne postavljaju pesacki prelazi a na ovako prometnom kao sto je Slavija da ne pricamo. Tu je jedino valjano trajno resenje podzemni prolaz ili pasarela ali posto pasarela estetski za taj deo grada nije primeran znaci da je jedino resenje podzemni prolaz kojih vec ima dosta po gradu i jako su efektni i sluze godinama i to je savrsen primer kako treba da se radi. Ocigledno nije ideja istog uma ti podzemni prolazi i onog ko je smislio da je dobro staviti pesacke prelaze na mesta kao sto su slavija i autokomanda gde zakonom obaveznim stajanjem da bi pesak presao ulicu moze, a i cesto je slucaj, da se blokira prolaz i prohodnost saobracaja u kruznom toku sto je problem - nikako resenje.

g.

pre 6 godina

Cekaj... Ako treba da predjem peske od Nemanjine do Mekenzijeve moram da idem gore-dole po 50m na svakom prelazu ulice. Pa jel neko ovde pijan smislio to?

Gardener

pre 6 godina

Dakle, kada zelim da predjem Nemanjinu ulicu, prvi idem nizbrdo 50m, pa se penjem uzbrdo jos 50m i to je resenje? Beogradska, Bul. Oslobodjenja i ostale ulice ista prica... Da li ovo ima negde u svetu?

wodowodikanalizacija

pre 6 godina

Ajde da vidimo i to "genijalno resenje", bice interesantno, posto su sva autobuska, tranvaska i trolebuska stajalista na samom ukljucenju u kruzni tok.Pomeris pesacki 30-50m i onda zakrcis Nemanjnu do Zeleznicke, a ljudi ima da pretrcavaju gde stignu do njih.Neverovatno je da nema resenja za ovo koje je funkcionalno za sve, pa cemu tolika sujeta, pitajte nekog od svedskih strucnjaka da ponudi resenje kad ste ne sposobni...

O tempora

pre 6 godina

Јасно, пешачки прелази се удаљавају како би грађани могли боље да чују фонтану. Напредна логика.

ANDY

pre 6 godina

ne kapiram sta ce da urade? da pomere pesacki za 30m i time duplo povecaju protok? pa svi znaju da ljudi idu onuda kuda je brze i lakse, nastace haos.

Milos

pre 6 godina

Ne moze podzemni zbog kolektora koji je ispod, Nemci su ga izgradili tokom okupacije.

Ali stvarno ne vidim sta je problem sa pasarelom. Estetika ionako ne postoji sa kombinacijom starih i novih zgrada plus sljasteca fontana, dakle odraditi moderne pasarele i resen problem!

drvobradi

pre 6 godina

Kad su već upropastili šansu sa podzemnim prelazima, trebalo bi možda neku kružnu pasarelu da naprave, barem ona glupava fontana da se bolje vidi.

milan

pre 6 godina

Bez podzemnih nikad nece biti dovoljno funkcionalno. A pešaci ce morati da planiraju mnogo ranije gde ce da predju ulicu sto stvarno nema logike.

za nobela

pre 6 godina

Srpska genijalnost na delu. znaci ako neko izadje na trolejbuskoj stanici i zeli da dodje do hotela slavija napr., morace da pravi krug od 100 metara pre nego sto uspe da predje samo jednu ulicu. To znaci da bi od stanice do hotela trebalo pesaciti bar 200 metara vise nego li sada. dostojno nobela zaista. naravno da ce ljudi masovno pretrcavati a guzve stvarati na tim udaljenim zebrama. podzemni prolazi su vaistinu svemirska tehnologija kojoj ocigledno vise nismo dorasli. 60ih bejasmo al vise ne. postoje doduse i nadzemni prolazi, ali avaj, i oni su za nas previse napredni. bitno je da imamo fontanu kojoj ce se raja diviti dok tabana tih parsto metara od prelaza do prelaza.

Goran

pre 6 godina

Ajde mi mladi, ali kako ce nasi stariji sugradjani prelaziti s jednog kraja na drugi Slavije, trebace kilonetar da pesace. St ne postave bar nadzemne pasarele?

Mirko Pantic

pre 6 godina

(za nobela, 8. jul 2017 12:13)

Podzemni prolazi nisu moguciiz vise razloga,a glavni je kisni kolektor ,koji od Slavije ide kroz Nemanjinu ,sve do BGD na vodi,a koji su gradili svabe za vreme II Sv.RAta.On je otprilike 2 m u precniku i neophodan je .
Takodje ,ispod ulica ima razlicitih instalacija,cije bi izmestanje bilo preskupo i prekomplikovano.
Sve to ne menja cinjenicu da je fontana besmisleni kiceraj i nasa drzavna sramota.Osim toga potpuno je i nepotrebna i na pogresnom je mestu.

Marko

pre 6 godina

Posledica toga će biti pretrčavanje pešaka na neobeleženim mestima u sred kružnog tola i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju!

Beo-Mirna

pre 6 godina

Rešenje očigledno ima svojih manjkavosti pa sam došla u iskušenje da predložim jedno još bolje rešenje. Predlažem da se Slavija proglasi zonom potpune zabrane za pešake. Dalje, raspisati tender za vrlo-lokalne autobuske linije, koje će one kojima je to baš, baš, baš neophodno, prevoziti sa jedne strane kružnog toka na drugi kraj ( te linije držati van bus-plus sistema, jer to nema smisla). Pešacima bi bio dozvoljen pristup Slaviji samo u večernjim časovima, u periodu između 21h i 5h, kako bi mogli da gledaju blagotvorno i svemoguce smenjivanje boja u vodoskocima fontane, "najveće u ovom delu Evrope"

Ekonomista

pre 6 godina

Znači kad hoćeš da pređeš na suprotnu stranu kružnog toka treba kilometar da pešačiš. Baš da vidim kako će ogromnu masu pešaka da nateraju.

Ћезо рца

pre 6 godina

Измештање пешачких прелаза на 30-50 метра од кружног тока није (и не може бити ама баш) никаква алтернатива подземним пешачким пролазима.

Moj ugao

pre 6 godina

Napraviti nadzemni prolaz preko čitave Slavije od metalne konstrukcije sa perforacijom, na visini gde voda dobacuje. Kad voda šikne, građani peru noge i svi srećni.

BB

pre 6 godina

Zasto bi pesaci morali da idu podzemnim prolazima, pasarelama kako sto predlazu bahati vozaci, sto pesaci ne bi prelazili na postojece pesakce prelaze a vozacima koji hoce u centar grada naplacivala taj ulazak preko kamera, pa ko hoce na Slaviju iz pravca Autokomande kod Fransa kamera lepo snimi registracije i na kraju meseca vam stigne racun tj svi koji hoce u krug dvojke lepo da plate ulazak u grad. Ovako vidimo haos na putevima u spicu, van spica u kolima sede uglavnom jedna ili dve osobe, autobusi, trojelbusi ne mogu da prolaze ulicama od njih jer zakrcavaju dosta saobracaj tamo gde nema trake samo za vozila gradskog prevoza, hitnu pomoc i taxi.

Aster Blistok

pre 6 godina

Zivotno me ineresuje kakav to "prostor za uzivanje" nameravaju da naprave. Ako je ovako dobar kao i fontana, nemojte da se trudite, k'o Boga vas molim.

luki

pre 6 godina

vozila koja propustaju pesake nece se vise zaustavljati na samom kruznom toku i tako blokirati druga vozila u kruznom toku. pesak koji prelazi marsala tita sada zaustavlja i vozila koja se sa kruznog iskljucuju u marsala tita i vozila koja se iz beogradske ukljucuju u kruzni tok.

podzemni prolazi ce biti izgradjeni zajedno sa podzemnom metro stanicom. ja bih voleo da su ih sad izgradili, al' em sto nema para em sto se ne zna tacna trasa metroa.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

@BB, kad pun autobus ceka pet pesaka koji svaki za sebe prelaze polako pesacki nogu pred nogu, par metara jedan iza drugog, ko je tu bahat? Na Slaviji su jedino nedostajali podzemni prolazi, sve ostalo je bilo manje-vise u redu, a sada je napravljen cirkus, i opet bez toga sto je bilo najpotrebnije.

Kibo

pre 6 godina

Okej, prvo, ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(a i da mogu, ko bi onda gledao fontanu?:))
Drugo, bolje da iscrtaju linije vodilje po kružnom toku da se zna koja je koja traka, a ne ovako ko na poljančetu svako ide gde i kako hoće.

poštar

pre 6 godina

Bitna je bezbednost pešaka i biciklista kojih nema na putu Zemun Borča pa ograničili brzinu na 50km/h. Pešaci oko Slavije će se već nekako snaći i ovako ih nema u nekom većem broju.

Da se javim...

pre 6 godina

Koja budalastina. Nemamo para odnosno ne damo za pravo resenje a onda cemo za 100€ koliko ce kostati bela farba da sve resimo. Pa mi smo mapetovci...

Dušan D

pre 6 godina

Napraviti pasarele sa pokretnim stepenicama na svakoj većoj raskrsnici u Bgd-u, pogotovu okolo Slavije. Jedini način da narod uživa u čarima fontane je da se napravi neka vrsta pešačkog kružnog toka iznad, okolo fontane i da se spoji pasarelama sa okolnim ulicama. Time bi se znantno ubrzao saobraćaj vozila, pešacima povećala bezbednost i priuštila nesvakidašnja uživancija, a Beograd dobio jedinstvenu atrakciju čak i za ljude koji nisu sa ovih prostora.

Rade

pre 6 godina

Pa ovo stvarno prevzilazi i same nazadnjake.Problem guzve resis tako sto pomeris pesacki prelaz 30m?Pa to isto kada bi rekao nece biti guzve sko ne vozite kola.Pa ovi su cirkus pravi.

Uzasno

pre 6 godina

Za sve koji pominju pasarele: prethodna verzija projekta rekonstrukcije Slavije (može se izguglati) je bila identična trenutnoj, samo je uključivala i njih, ali ih je onda nešto "pojelo", verovatno skok cene vode (za fontanu), ili autorska prava za Cecine pesme koje fontana "izvodi". Trenutno rešenje je totalno bolesno. Prelaženje s jednog kraja Slavije na drugi sad izgleda ovako: pređeš Bulevar oslobođenja, dođeš do ugla sa Nemanjinom (dakle do kružnog toka) i skreneš, zatim ideš 100m od trga da bi došao do sledećeg prelaza, pa pređeš, pa opet do kružnog toka da bi prešao u Kralja Milana... Ovakvo rešenje je mogao da odobri samo neko ko ne izlazi iz službenog automobila i apsolutno ga je baš briga za normalne ljude.

Maki

pre 6 godina

Znaci ako hocu da predjem na drugu stranu ulice prelazicu je umestno na Slaviji kod Tirsove, Pravnog,Beogradjanke, Akadenije 28? Metar napred, nazad.

Polka

pre 6 godina

Ne razumem zasto je toliki problem napraviti podzemne prolaze tamo gde su naj potrebniji. Gradjani hoce nesto i u cemu je problem, drzava radi koliko znam za gradjane...

bibi

pre 6 godina

Ne znam da li ja nešto ne kapiram ali kako će napraviti pasarele ili bilo šta, to bi moralo da ide iznad tramvajskih i trolejbuskih žica. A da bi dostigli tu visinu treba prostora kojeg ima samo u Kralja Milana i Beogradskoj, na drugim mestima ne može zbog zgrada.

jssjssjhs

pre 6 godina

ljudi u nemanjinoj vec postoji pesacki udaljen 10m od slavije, u Kralja Milana 15ak m, u bul. oslobodjenja 70ak m i tacno je lakse i putnicima i vozacima, samo sto pesaci slabo koriste ove pesacke.

bg

pre 6 godina

Znaci pesaci ce biti zrtve, umesto da se vozacima naplacuje ulazak u centru grada . Malo je paradoks da grad pretvara uzi centar grada od Terazija do Kalmegedana u pesacku zonu, a podstice sa druge strane da jos vise vozila imaju protok preko Slavije koja je od Terazija udaljena mozda malo vise od 1 km.

momke

pre 6 godina

@BB

Mnogo gledas BBC. Oni imaju metro i mogu tako. Kako kod nas zamisljas tako nesto? Jedino da kola lete, sta znam mozda nam i to uvedu od 2018.

Vladimir

pre 6 godina

Jedina dobra stvar nastala od ovog teksta su predlozi da se napravi pešački prsten iznad Slavije. To čak ne bi trebalo da bude prevelika investicija a moze da se lepo i napravi i iskoristi. Naravno potrebno je naći konce da se ugradi i za projekat inza izgradnju tako da ce to izaći kao pola mosta na Adi. Ali, ideja je dobra.

Veteran

pre 6 godina

Podzemni prolazi su jedino rešenje. Pomeranje pešačkih prelaza neće puno pomoći, pogotovo ako se ne postave semafori za pešake, pa da prelaze grupno, a ne kao sad pojedinačno, što stvara saobraćajni čep.

KumZorzo

pre 6 godina

Hajde da pomognem malo ovim SNS genijalcima. Pošto se stalno pozivate na svetske metropole, čudi me da niste primetili jedan detalj . Svaki kružni tok u Madridu i Barseloni ima postavljene semafore. Ja znam da to niko u Srbiji ne bi znao da sinhronizuje, ali brate...

Zec

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Podzemnih voda i to mnogo jačih ima i na Terazijama i kod Sajma, pa to nije bio problem da se sagrade podzemni prolazi za pešake. Ovo uopšte nije argument.

alekss

pre 6 godina

@pa da, 8. jul 2017 12:03

ni ja nisam strucnjak,ali posmatram to ovako...sad,stanu tri automobila iz pravca slavije ka beogradskoj da bi pustili pesake i blokiraju one koji dolaze iz pravca makenzijeve koji hoce u kralja milana.kada se pomere zebre,da bi se ista blokada napravila za ove iz makenzijeve,morace da stane oko 7-8 automobila u beogradskoj.dobija se bar nesto,kapiras...nioje idealno,al kako su krenuli,brate,daj sta das...

Mikiriki

pre 6 godina

Оно што су заборавили да напомену је да ће ти пешачки прелази имати семфоре, јер самим померањем неће ништа да ураде.

mladen

pre 6 godina

Napraviti nadzemni umesto podzemnog prolaza. Nema kopanja. Pravi se nadzemni plato tj trg iznad celog kruznog toka, a stepeniste umesto na dole vode na gore tj na taj plato koji vec ima fontanu. Uz malo uredjenog prostora i zelenila to bi moglo lepo da izgleda. I eto atrakcije i resenog problema sa pesacima.

ivan

pre 6 godina

Evo rešenje sa semaforima koje očigledno funkcioniše. Kolumbov trg u Njujorku.

https://www.google.rs/maps/@40.7678152,-73.9816479,3a,75y,39.33h,89.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1sg2BZP0_9LwWEjnecHt4HYQ!2e0!7i13312!8i6656

Kreator

pre 6 godina

Dakle, da bih iz Beogradske ulice stigao u Bulevar oslobodjenja ja moram da predjem 400 metara vise nego sto sam do sada prelazio. Idealno resenje. Hahahahahahhaahhahahaha stvarno, neverovatna ideja. Ne, nije meni tesko da pesacim, ali gubim dodatnih 10 minuta pauze. Nema sta, svaka cast!!!

Коки

pre 6 godina

.... ретко глупо решење, очекивано, "гужве" на коловозу, уместо на кружном току, биће "премештене" 50-так метара даље, .... шта се добија?

risus sardonicus

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni. Ono sto su mogli da urade jeste da postave pasarele u sirini postojeceg pesackog prelaza ako vec zele da ukinu pesacke na samom kruznom toku. Istovremeno pomeriti autobusku stanicu kod hotela jedno 20m navise da se ne stvaraju guzve. Sigurno bolje i prakticnije resenje od ovog.

Nikola

pre 6 godina

Vidim da vecina ne razume, pa da malo pojasnim. To resenje ce znatno ubrzati saobracaj, jer se ne gleda ulaz u kruzni tok, nego izlaz. Kada kolona krene npr. u Beogradsku, dok pesaci prelaze, ta kolona blokira ulaz u kruzni tok iz mekenzijeve, kao i da se nastavi do daljih ulica. Znaci svi cekaju. Ideja je da se pomeranjem kruznog toka deo kolone pomeri u ulicu u koju su krenuli, da ne stoje u kruznom toku. Ono sto meni kao pesaku jako smeta je sto se pravi bas velika putanja za pesake. Vremenski, ono sto se ustedelo za vozace je na stetu pesaka. Ne vidim razlog da se da prednost vozilima, dok svaka normalna u ekoloskom smislu razvijena zemlja, sve prilagodjava pesacima i biciklistima. To sto trenutno ima vise vozila nego pesaka, ne znaci da ce tako biti zauvek, jer Beograd ima sve vise stanovnika, automobili su sve dostupniji svima i ovim tempom i ponasanjem prema pesacima svi ce voziti i guzve ce se ponovo vratiti, koliko god da se sad ubrza.

tetka

pre 6 godina

@ (Pera, 8. jul 2017 15:12) Nećemo podzemne prolaze jer ih niko ne održava, ne popravlja, ne čisti! Zašto sve da se podređuje vozilima i vozačima. U Beogradu je većina trotoara zauzeta automobilima i kontejnerima. Ne samo oni koji su određeni za parking, već po mnogim naseljima pešaci moraju da idu po kolovozu i da se sklanjaju kad se neki vozač zaleti. Većina vozača treba da ide na terapiju kontrole besa i bahatosti. Nigde nisam doživela, kao kod nas, da vozači trube pešacima na pešačkom prelazu, a verujem da nema ni gaženja u neposrednoj blizini!

Zoran

pre 6 godina

ispod slavije ima mnoho podzemnih voda i zbog toga ne mogu da naprave podzemne prolaze(Kibo, 8. jul 2017 12:33)

Prijatelju,

Venecija više od pola milenijuma a Sankt Peterburg već 300 godina leže U MOČVARI...
O većini gradova u Holandiji i da ne pričamo. Neki su čak delimično ispod površine mora!

misa

pre 6 godina

Podzemni prolaz na Slaviji koliko sam razumeo nije moguc zbog podzemnih voda, cak sam cuo da u podrumu hotela Slavija postoje pumpe koje neprekidno rade da bi izbacile tu vodu kako podrumi ne bi bili potopljeni......
(risus sardonicus, 8. jul 2017 13:23)
Pumpe za vodu se nalaze u podrumu hotela Moskva ispred kog bez problema postoje podzemni prelazi vec decenijama

darth vader private

pre 6 godina

Kako retko "genijalna ideja"... Nekadasnji trg Slavija nezvanicno preimenovan u trg Cirkus, pa sad jos i ovo. Ja mislim da nas sve zezaju, mislim nebi me iznenadilo.

Zbunjeni prodavac magle

pre 6 godina

Ranije sam se smejao drugarima koji su se bavili raznim teorijama zavere, posebno protiv Srba. Vise mi nije smesno. Ne mogu da veriujem sta procitah. Mogli su da odu u najblizi vrtic i pitaju decu sta bi tu trebalo da se uradi. Dakle ovo se ipak radi smisljeno posto nisu uspeli da nas fizicki sve uklone pa sad pokusavaju da nas izlude.

Ljuba

pre 6 godina

Pet dana putujem od autokomande do Trga Slavija sto je nepunih 300 metara citavih pola sata i nijednom ali nijednom za tih pet dana na iskopanih 300 metara nisam video vise od jednog ili dvoje radnika da rade,dok jedno 30-ak se izlezava u hladovini.

Ako tako nastavimo kao sto smo radili-i Tirana u Albaniji sa svojih 400 hiljada stanovika ce pre Beograda dobiti metro,o Sofiji u Bugarskoj koja ima metro vec 20 godina i to dve linije metroa sa 40 km pruga ispod zemlje i upola manje stanovnika od Beograda,ne treba da trosim vise nijednu jedinu rec.Pametnome dosta jednom zauvek.Glupom nikada.